UTSKICK Nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTSKICK Nr 7 2014-05-13"

Transkript

1 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, sep Rhodos byråvecka, sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt Mauritius, okt FULLBOKAD Hong Kong, nov UTSKICK Nr Regeringen föreslår att svenska företag som säljer applikationer (appar), spel m.m. till privatpersoner i andra EU-länder, ska redovisa och betala moms i köparnas länder. Nya regler ska gälla från 1 januari Läs under Flik 7. Vid installation av t.ex. bergvärme betalas ofta ett fast pris för en totalentreprenad. Frågan som uppstått är hur stor del som utgör arbetskostnad, dvs. den del som är ROT-avdragsgrundande. Skatteverket förtydligar nu och vi redovisar detta under Flik 3. Roligt att så många har anmält sig till våra kursveckor utomlands. Passa på och anmäl dig nu och stäm av sista anmälningsdag på respektive resmål. Information och anmälan Tel Flik 3 Flik 7 Flik 9 Flik 10 Flik 10 Nr 3 ROT-avdrag vid värmepumpsinstallation Nr 6 Nya momsregler om omsättningsland Nr 10 Vem ska bevisa vad? Nr 9 Redovisningscentraler för taxi Nr 10 Beslut om avkastningsskatt Utbytesblad Flik 11 Sid 19 Statslåneräntan 30 april 2014 Utbytesblad Flik 11 Sid 20 Valutakurser april 2014 Utbytesblad Flik 11 Sid Moms Valutakurser, april-maj SKATTEHUSET i GÖTEBORG AB Box 11092, Göteborg Beställning: , Support: , Fax: info@skattehuset.com

2

3 SKATTEHUSET INFORMATION 3 FASTIGHET OCH BOSTADSRÄTT Nr Sid 1 (1) ROT-avdrag vid värmepumpsinstallation SAMMANFATTNING Vid installation av t.ex. bergvärme betalas ofta ett fast pris för en totalentreprenad. Frågan som uppstått är hur stor del som utgör arbetskostnad, dvs. den del som är ROT-avdragsgrundande. KÄLLA Skatteverkets ställningstagande , dnr /111 Bakgrund Den som har utgifter för reparationer, underhåll och om- och tillbyggnader av ett småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt har möjlighet att få skattereduktion (ROT-avdrag). Skattereduktionen uppgår till 50 procent av arbetskostnaden. Maximal skattereduktion per år är kr per person. Aktuell frågeställning Vid totalentreprenader till fast pris har det varit svårt att avgöra hur mycket av kostnaden som avser just arbetskostnad. (Utgifter för material, utrustning och maskinkostnader får inte räknas vid beräkning av skattereduktion). Skatteverket SKV har godkänt att arbetskostnaden för installation av värmepumpar kan beräknas enligt schablon. Man har gjort detta även historiskt och nu har Svenska Värmepumpföreningen kommit med en reviderad beräkning av hur stor del som avser arbetskostnader. Vid totalentreprenad till fast pris kan arbetskostnaden beräknas enligt följande: Installation av vätska-vattenvärmepump (t.ex. bergvärme) 35 % Installation av luft-vattenvärmepump 30 % Installation av luft-luftvärmepump 30 % Installation av frånluftvärmepump 30 % Inte kombinera Den schablonberäknade arbetskostnaden kan inte kombineras med andra beräkningar av arbetskostnad, t.ex. schablonberäknad kostnad för borrning. Om arbetskostnaden är högre än 35 respektive 30 procent av totalpriset måste en utförare vid förfrågan kunna visa hur arbetskostnaden har räknats fram. Om underlag saknas eller är bristfälligt kan SKV vägra utbetalning.

4

5 SKATTEHUSET INFORMATION 7 MOMS Nr Sid 1 (2) Nya momsregler om omsättningsland SAMMANFATTNING Regeringen föreslår att svenska företag som säljer appar, spel m.m. till privatpersoner i andra EU-länder, ska redovisa och betala moms i köparnas länder. Nya regler ska gälla från 1 januari KÄLLA Prop. 2013/14:224 Bakgrund Regeringen presenterade hösten 2013 ett förslag som innebär att nya regler införs i mervärdesskattelagen om redovisning, betalning och kontroll av mervärdesskatt för elektroniska tjänster. Enligt förslaget ska telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster anses omsatta i det land där köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas, om köparen är någon som inte är en beskattningsbar person (i regel en privatperson). Säljaren ska därmed ta ut mervärdesskatt i enlighet med den skattesats som gäller i köparens land och betala skatten till det landet. De nya reglerna ska enligt promemorian gälla från 1 januari Proposition Regeringen har nu lämnat en proposition om ändring av momslagstiftningen varigenom nya regler för omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster ska gälla från 1 januari Exempel på produkter som man ska tillämpa de nya reglerna på är försäljning av s.k. appar (applikationer), spel och liknande till datorer och smartphones. Omsatt där köparen finns Enligt förslaget ska således nämnda tjänster anses omsatta i det land där köparen är etablerad, är bosatt eller stadigvarande vistas, om köparen är en privatperson eller någon som inte är en beskattningsbar person. De nya reglerna innebär att säljaren ska ta ut moms i enlighet med den skattesats som gäller i köparens land och betala momsen till det landet. På motsvarande vis ska ett företag i ett annat EU-land redovisa och betala svensk moms för försäljningar till svenska privatpersoner. Genom förslaget kommer, säger regeringen, svenska företag att konkurrera på lika villkor med företag etablerade i EU-länder som har lägre momssatser.

6 MOMS Nr Sid 2 (2) Särskild ordning För att förenkla säljarens fullgörande av mervärdesskatteskyldigheter föreslås att det införs en särskild ordning för redovisning och betalning av skatt genom en enda s.k. kontaktpunkt. Skatteverket hanterar Den särskilda ordningen innebär att ett svenskt företag som tillhandahåller privatpersoner i andra EU-länder telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster, kan redovisa och betala skatten för omsättningarna i de andra länderna till Skatteverket (SKV). SKV vidarebefordrar sedan deklarationsuppgifter och betalning till den behöriga myndigheten i beskattningslandet. Även för företag utanför EU Det föreslås också att den befintliga särskilda ordningen för beskattningsbara personer som är etablerade utanför EU och som tillhandahåller privatpersoner i Sverige elektroniska tjänster utvidgas till att även omfatta telekommunikationstjänster och radio- och tv-sändningar. Rätt att använda den särskilda ordningen har beskattningsbara personer som saknar säte för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe i något EU-land och som inte är skyldig att registreras till moms i något EU-land av någon annan anledning än tillhandahållandet av ovan nämnda tjänster. Denne kan då välja Sverige som identifieringsstat för att redovisa och betala moms för all försäljning av nämnda tjänster. I särskild lag Reglerna om särskild ordning förs in en särskild lag, vilken samtidigt namnändras till lagen, 2011:1245, om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio och tv-sändningar och elektroniska tjänster. Redovisnings- och betalningstidpunkt Den som tillämpar särskild ordning och har Sverige som identifieringsstat ska för varje redovisningsperiod lämna en momsdeklaration på elektronisk väg. Denna ska ha kommit in till SKV senast den 20 i månaden efter redovisningsperiodens utgång. Vid samma datum ska också betalningen ha kommit in till SKV. De belopp som ska redovisas i denna momsdeklaration ska anges i euro. Ingen avdragsrätt för ingående moms Inom de särskilda ordningarna finns det inte någon avdragsrätt för ingående mervärdesskatt. Istället ska exempelvis beskattningsbara personer som inte är etablerade inom EU begära återbetalning av moms enligt de särskilda reglerna för återbetalning. Ikraftträdande De nya reglerna ska träda ikraft den 1 januari 2015.

7 SKATTEHUSET INFORMATION 9 SKATTETIPS Nr Sid 1 (2) Vem ska bevisa vad? SAMMANFATTNING HD har konstaterat att den som påstår att ett erhållet belopp utgör en gåva har bevisbördan för att så är fallet. Domen visar på vikten att upprätta skriftliga handlingar mellan två parter. KÄLLA HD dom , mål nr T Allmänt Högsta Domstolen (HD) har avgjort en fråga om vem som har bevisbördan i samband med en överföring av pengar mellan två parter där ena parten påstår att det är ett lån och den andre att det är en gåva. Bakgrund AS ägde och bedrev en verksamhet där ZP var anställd. AS överförde ett belopp om kr från sitt bankkonto till ZP:s bankkonto. Överföringen gjordes via AS dator i dennes bostad. I bostaden fanns vid överföringen utöver AS och ZP även AS:s hustru. AS menar att denna överföring var ett lån till ZP eftersom ZP hade en ansträngd ekonomisk situation och vid flera tillfällen bett AS om lån. Den aktuella dagen hade AS råkat ut för en trafikolycka och ZP skjutsade AS till dennes bostad. ZP bad återigen om ett lån och denna gång gick AS med på det och genomförde överföringen till ZP:s bankkonto. ZP bad i samband med överföringen att AS skulle skriva Tack på meddelarraden. Enligt AS var båda överens om att lånet skulle återbetalas inom sex månader. ZP menar att det aktuella beloppet utgjort en gåva från AS. ZP har inte bett AS om något lån, utan i samband med att ZP lämnade AS bostad överlämnades ett papper till ZP som ZP fick läsa vid hemkomsten till sin bostad. När ZP tittar på papperet framgår att detta är ett kvitto på en överföring om kr och i meddelarraden står det Tack. Vid fler tillfällen därefter frågade ZP om beloppet skulle återföras till AS men AS sa då att han inte ville tala om saken. Frågan i HD Eftersom parterna är ense om att det överförts ett belopp om kr mellan AS och ZP så är det HD:s uppfattning att frågan avser om överföringen är ett lån eller en gåva.

8 SKATTETIPS Nr Sid 2 (2) Vem har bevisbördan? HD konstaterar inledningsvis att den som i en rättegång kräver betalning på grund av ett påstått penninglån har enligt rättspraxis (NJA 1975 s. 577) att styrka detta påstående. Lån eller gåva? Dock, säger HD, gäller inte denna princip när det är klarlagt att ett visst belopp överförts från en person till en annan person och det råder oenighet om överföringens innebörd. Frågan blir då enligt HD, vem som ska bevisa vad beloppet utgör för någonting. HD fortsätter sitt resonemang och konstaterar att i NJA 2012 s. 804 gällde frågan om ett visst fordringsanspråk (regressfordran) hade efterskänkts som gåva eller ej. Enligt domstolsutslaget uttalade HD att den gäldenär som påstår att en medgäldenär eftergivit regressrätten som en gåva hade bevisbördan för det påståendet. Det ska således stå klart att rättshandlingen ger uttryck för en verklig gåvoavsikt. Skälet är att man anser att man därigenom förhindrar oöverlagda förmögenhetsöverföringar och att det därigenom ger inblandade parter anledning att säkra sin bevisning. Enligt HD gör detta uttalande sig också gällande i nu aktuellt fall, d.v.s. när frågan är om det överförda beloppet utgör en gåva eller ett lån. Genom att placera bevisbördan på den som påstår att det överförda beloppet utgör gåva minskar man risken för missbruk från mottagarens sida när det råder oklarhet om bakgrunden till att ett belopp överförts. ZP skall därför bevisa ZP ska av nämnda skäl därför bevisa att överfört belopp utgör en gåva och inte ett lån. Eftersom redan hovrätten konstaterade att det inte av muntlig bevisning gick att dra slutsatsen att överfört belopp utgör gåva och det inte heller i övrigt presenterats material som ger stöd för ZP:s påstående är det HD:s uppfattning att ZP inte styrkt att överföringen utgör gåva. HD fastställer därför hovrättens domslut. Att tänka på! HD:s dom är av stor vikt för hur man ska hantera medelsöverföring mellan parter. Domen visar att det är synnerligen viktigt att dokumentera vad överföringen utgör för slags överföring är det en gåva, ett lån, en försäljning eller något annat. Oavsett om man civilrättsligt accepterar muntliga avtal så visar ju domen att bevismöjligheten av påståenden i ett muntligt avtal är synnerligen begränsad. Slutsatsen är därför att man alltid ska tillse att man skriftligt dokumenterar vad det är för typ av överlåtelse som skett. Är det en gåva, se till att upprätta en korrekt gåvohandling som styrker denna.

9 SKATTEHUSET INFORMATION 10 ÖVRIGT Nr Sid 1 (2) Redovisningscentraler för taxi SAMMANFATTNING Innehavare av trafiktillstånd för att köra taxi ska bli skyldiga att överföra taxameteruppgifter till redovisningscentraler som i sin tur är skyldiga att lämna ut dessa uppgifter till Skatteverket. KÄLLA Prop. 2013/14:223 Det grundläggande problemet Taxibranschen är en av de mest utsatta ifråga om ekonomisk brottslighet. Det har uppskattats att det sker en underredovisning av intäkter om cirka 1 miljard kronor per år. För att Skatteverket (SKV) ska kunna kontrollera om intäktsredovisningen hos branschens aktörer avspeglar verkliga förhållanden måste man ha tillgång till verkliga taxameteruppgifter. Idag är det dock möjligt att på olika vis manipulera de taxameteruppgifter som läggs till grund för taxirörelsernas intäktsredovisning. Lösningen inrättandet av redovisningscentraler Den som har taxitrafiktillstånd ska från och med att ett fordon har anmälts för taxitrafik vara skyldig att överföra taxameteruppgifter till en redovisningscentral. Med redovisningscentral avses en verksamhet som består i att ta emot, lagra och lämna ut uppgifter som överförs från taxametrar. Vad är redovisningscentral? En redovisningscentral är en privat aktör som erbjuder mottagnings- och lagringsplats av aktuella uppgifter. Den som har taxitrafiktillstånd blir skyldig att överföra taxameteruppgifter till en sådan central. Överföringen ska ske på digital väg. Inledningsvis uppställs inget närmare krav på hur den digitala överföringen ska ske. Taxameteruppgifterna ska lagras i obruten följd och överföringen ska genomföras minst en gång per vecka. Uppgifter om vilken redovisningscentral som används kommer att registreras i vägtrafikregistret. Om man vid upprepade tillfällen låter bli att överföra taxameteruppgifter till en redovisningscentral kan taxitrafiktillståndet komma att återkallas. Ansöka om att få bedriva Den som vill driva en redovisningscentral måste ansöka om tillstånd. Lämpligheten att bedriva aktuell verksamhet ska bedömas på grundval av den sökandes ekonomiska förhållanden och anseende.

10 ÖVRIGT Nr Sid 2 (2) Vidare krävs att varje redovisningscentral har en verksamhetsansvarig med särskilt ansvar för att verksamheten utövas med iakttagande av de särskilda förskrifter som gäller för redovisningscentraler. Redovisningscentralerna är skyldiga att lagra de taxameteruppgifter som lämnats i sju år från utgången av det kalenderår då överföringen skedde och att på begäran lämna ut taxameteruppgifter till SKV. SKV har även rätt att begära ut uppgifter om överföringsmetod, uteblivna överföringar och vissa andra uppgifter. Om en begäran från SKV inte tillgodoses inom en vecka kan vitesförläggande riktas mot de ifrågavarande centralerna. Redovisningscentralerna är även skyldiga att självmant lämna uppgifter om uteblivna överföringar till Transportstyrelsen, som är den tilltänkta tillsynsmyndigheten. Ikraftträdande Lagen om redovisningscentraler och övriga lagändringar ska träda ikraft den 1 januari 2016.

11 SKATTEHUSET INFORMATION 10 ÖVRIGT Nr Sid 1 (2) Beslut om avkastningsskatt SAMMANFATTNING KÄLLA Riksdagen har beslutat om ändrade regler för redovisning av avkastningsskatt på utländska kapitalförsäkringar för att undvika problem med att företag kan få flera deklarationstidpunkter. Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU30 Bakgrund I samband med att vi fick nya (flera) inlämningsdatum för inkomstdeklarationer uppstod problem för de företag som också innehar bl.a. utländska pensions- och kapitalförsäkringar. Problemet innebar att företaget kunde behöva lämna inkomstdeklaration vid två olika tidpunkter samma år. Vi har skrivit om detta under Fliken Övrigt Nr 6. Med anledning av detta lämnade regeringen en proposition i våras med förslag om ändringar. Propositionen har nu antagits av riksdagen utan ändringar. Nedan sammanfattar vi de nya reglerna. Ändringen i praktiken De nya reglerna innebär ändrar det faktum att skatteunderlaget för avkastningsskatt i vissa fall, om ingen ändring skett, kunde komma att lämnas i en särskild inkomstdeklaration vid en annan tidpunkt än den ordinarie inkomstdeklarationen. Om en skattskyldig har ett brutet räkenskapsår, tillika beskattningsår, som går ut den 30 juni 2014 ska inkomstdeklaration lämnas senast den 15 december Om reglerna inte hade ändrats skulle skatteunderlaget avseende avkastningsskatt för beskattningsåret 2013 redovisas i inkomstdeklaration som skulle ha kommit in senast den 1 juli Konsekvensen av nya regler Enligt de nya reglerna, som enligt ikraftträdandebestämmelsen ska tillämpas på beskattningsår som går ut efter den 31 augusti 2013 ska även skatteunderlaget för avkastningsskatt för 2013 att tas upp och redovisas i den inkomstdeklaration som ska lämnas senast den 15 december Om en skattskyldig istället har ett räkenskapsår tillika beskattningsår som går ut den 31 augusti 2014 ska inkomstdeklarationen lämnas senast den 1 mars Enligt de nya reglerna ska även skatteunderlag för avkastningsskatt avseende kalenderår 2014 tas upp och redovisas i den deklarationen.

12 ÖVRIGT Nr Sid 2 (2) Brutet år För de som har ett brutet räkenskapsår tillika beskattningsår som går ut i september, oktober eller november och som till följd av att de enligt 3 kap. 5 andra stycket SFL anses ha ett beskattningsår som går ut den 31 december ska lämna inkomstdeklaration senast den 1 juli, ska även fortsättningsvis redovisa också skatteunderlag för avkastningsskatt senast den 1 juli. Likvidation De nya reglerna innebär också att om skattskyldiga som avses i 2 första stycket 6-10 Lag (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel upplöses genom likvidation, konkurs eller liknande ska skatteunderlag för avkastningsskatt avseende det kalenderår då den skattskyldige upplöses, tas upp det räkenskapsår som går ut när den skattskyldige upplöses. Beskattningsår för handelsbolag Även för handelsbolagen uppdagades vissa problem i de fall de äger utländska kapitalförsäkringar. Av det skälet har nu beslutats att beskattningsåret för svenska handelsbolag och europeiska intressegrupperingar ska vara räkenskapsåret. Ikraftträdande De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2014.

13 SKATTEHUSET INFORMATION 11 TABELLER Sid 19 (22) 15. RÄNTOR Basränta På skattekontot beräknas intäktsränta och kostnadsränta. Basräntan baseras på sexmånaders statsskuldsväxlar. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill. Tidsperiod Basränta 1,25 % 1 % 2 % Intäktsränta (45 % av basräntan) 0,5625 % 0,45 % 0,90 % Lägsta kostnadsräntan (samma som basräntan) betalas på anståndsbelopp och för obetald kvarskatt den 4 maj upp till kr samt på belopp mellan fr.o.m. den 14 feb. 1,25 % 1 % 2 % Mellanräntan (125 % av basräntan) betalas på kvarskatt överstigande kr som inte betalats före 14 feb. Högsta kostnadsräntan (basränta plus 15%) beräknas på kvarskatt som överstiger kr och som inte har betalats före skattens förfallodag. Referensränta (ersatte diskontot fr.o.m ) 0 % 1,25 % 2,5 % 16,25 % 16 % 17 % ,0 % 1,5 % 2,0 % 2,0 % 1,5 % 0,5 % 0,5 % Statslåneränta Statslåneräntan (SLR) fastställs av Riksgäldskontoret och motsvarar marknadsräntan på statens tioåriga obligationslån. SLR som fastställs den 30 november har bl.a. betydelse vid beräkning av fördelningsunderlag för räntefördelning, bilförmån samt för gränsbeloppet i fåmansföretag under beskattningsår Den 30 november 2013 var SLR 2,09% vilket ger följande procentsatser att använda under 2014: Gränsbelopp i fåmansföretag 2014, SLR + 9 % = 11,09 %. Uppräkningsränta på sparad utdelning i fåmansföretag, SLR + 3 % = 5,09 %. Den ränterelaterade delen vid beräkning av bilförmån, 75 % av SLR = 1,5675 %. Underlag för positiv räntefördelning, SLR + 5,5 % = 7,59 %. Underlag för negativ räntefördelning, SLR + 1 % = 3,09 %. Beräkning av ränteförmån med rörlig ränta, SLR + 1 % = 3,09 % som ska jämföras med betald ränta. Beräkning av schablonintäkt på avsatta periodiseringsfonder, 72 % av SLR = 1,50458 %. Datum SLR Datum SLR Datum SLR , , , , , , , , , , ,69

14 TABELLER Sid 20 (22) År Genomsnittlig SLR ,10 hittills i år , , BASBELOPP Prisbasbeloppet styr t.ex. deklarationspliktsgränsen, grundavdraget vid inkomsttaxeringen och våra schablontraktamenten. Det förhöjda basbeloppet används för beräkning av intjänade pensionspoäng, när det gäller tilläggspension. Inkomstbasbeloppet styr bl.a. taket för den allmänna pensionsavgiften och pensionsgrundande inkomst. Inkomstbasbeloppet används också bl.a. för beräkning av gränsbelopp för kvalificerade andelar i fåmansföretag. År Prisbasbelopp Förhöjt- Inkomst- År Prisbasbelopp Förhöjt- Inkomst VALUTAKURSER Som huvudregel ska fordringar och skulder i utländsk valuta i bokslutet värderas till balansdagens valutakurs. Fodringar värderas till bankens köpkurs och skulder till säljkurs. Land Stk Förk Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Australien 1 AUD 5,746 5,752 6,149 6,157 Canada 1 CAD 6,054 6,061 6,025 6,034 Danmark 1 DKK 1,195 1,196 1,211 1,211 EUR 1 EUR* 8,922 8,929 9,039 9,046 Hongkong 1 HKD 0,835 0,835 0,847 0,848 Indien 100 INR 0,104 0,104 0,109 0,110 Island 100 ISK 0,055 0,056 0,058 0,058 Japan 100 JPY 0,061 0,061 0,064 0,064 Norge 1 NOK 1,057 1,059 1,091 1,092 Nya Zeeland 1 NZD 5,286 5,294 5,587 5,592 Polen 1 PLN 2,148 2,152 2,155 2,158 Ryssland 100 RUB 1,974 1,978 1,831 1,831 Schweiz 1 CHF 7,272 7,281 7,427 7,433 Singapore 1 SGD 5,104 5,111 5,210 5,215 Storbritannien 1 GBP 10,67 10,67 11,00 11,01 Sydafrika 1 ZAR 0,616 0,618 0,617 0,618 USA 1 USD 6,476 6,482 6,546 6,550 * Andorra, Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kosovo, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Portugal, San Marino, Slovenien, Spanien, Tyskland, Vatikanstaten och Österrike. ** Källa Oanda

15 SKATTEHUSET INFORMATION 11 TABELLER Sid 21 (22) 18. MOMS VALUTAKURSER Valutakurs När du gör en valutaomräkning för moms, får du använda en genomsnittlig kurs under månaden. Riksbanken och Tullverket lämnar uppgifterna och Skatteverket rekommenderar att du använder någon av de två. Riksbanken Riksbankens valutakurser är ett medelvärde av mittkurserna under den månad som har gått. Landkod/Land Valuta Jan Feb Mars April Maj Juni DK Danmark 100 kronor, DKK 118,39 118, , ,9886 EU 1 euro EUR 8,8338 8,8716 8,8657 9,0319 IS Island 100 kronor, ISK 5,4978 5,6899 5,6817 5,8222 JP Japan 100 yen, JPY 6,2378 6,3687 6,2703 6,378 CA Kanada 1 dollar, CAD 5,9224 5,8775 5,774 5,2492 NO Norge 100 kronor, NOK 102, , , ,3964 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,115 2,1247 2,111 2,1589 CH Schweiz 100 franc, CHF 717, , , ,90 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10, , , ,9466 US USA 1 dollar, USD 6,4838 6,4977 6,414 6,5399 Landkod/Land Valuta Juli Aug Sep Okt Nov -13 Dec -13 DK Danmark 100 kronor, DKK 119,05 120,10 EU 1 euro EUR 8,884 8,959 IS Island 100 kronor, ISK 5,2403 5,0539 JP Japan 100 yen, JPY 6,5858 6,3329 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,279 6,146 NO Norge 100 kronor, NOK 108, ,5471 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,120 2,1438 CH Schweiz 100 franc, CHF 721,21 731,48 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10, ,714 US USA 1 dollar, USD 6,58 6,541

16 TABELLER Sid 22 (22) Tullverket Tullverkets valutakurser är växelkursen den näst sista onsdagen i varje månad, och gäller för den kommande månaden. Landkod/Land Valuta Jan Feb Mars April Maj Juni DK Danmark 100 kronor, DKK 120,97 118,55 1,2043 1,1908 1,2266 EU 1 euro EUR 9,03 8,84 8,9865 8,8879 9,1579 IS Island 100 kronor, ISK 5,5400 Redovisas Redovisas Redovisas Redovisas ej längre ej längre ej längre ej längre JP Japan 100 yen, JPY 6,3763 6,2560 6,3970 6,2784 6,4650 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,1874 5,9558 5,9762 5,7313 6,0127 NO Norge 100 kronor, NOK 1,0746 1,0588 1,0805 1,0715 1,1063 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,1676 2,1248 2,1609 2,1148 2,1854 CH Schweiz 100 franc, CHF 740,23 716,52 735,72 730,29 7,4955 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10, , , , ,1512 US USA 1 dollar, USD 6,5842 6,5309 6,5314 6,3815 6,6323 Landkod/Land Valuta Juli Aug Sep Okt Nov Dec -13 DK Danmark 100 kronor, DKK 120,58 EU 1 euro EUR 8,998 IS Island 100 kronor, ISK 5,5400 JP Japan 100 yen, JPY 6,649 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,356 NO Norge 100 kronor, NOK 1,0917 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,1585 CH Schweiz 100 franc, CHF 730,14 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10,7262 US USA 1 dollar, USD 6, KONSUMENTPRISINDEX Månad Basår Januari 311,39 312,00 311,85 Februari 312,70 313,39 313,94 Mars 312,68 314,65 314,80 April 314,03 315,49 Maj 314,54 315,23 Juni 313,99 314,45 Juli 313,55 313,23 Augusti 313,84 313,55 September 315,05 314,81 Oktober 314,40 314,59 November 314,20 313,82 December 315,04 314,61

UTSKICK Nr 2 2014-02-07

UTSKICK Nr 2 2014-02-07 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2013/14 Vi tackar alla våra deltagare på skattedagarna 2013/14 och önskar er alla en god vår. Utlandskonferenser 2014 Inom en mycket snar framtid

Läs mer

UTSKICK Nr 9 2014-06-12

UTSKICK Nr 9 2014-06-12 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt

Läs mer

UTSKICK Nr 3 2014-02-26

UTSKICK Nr 3 2014-02-26 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst är nu bokade. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep Medelhavskryssning, 4-12

Läs mer

UTSKICK Nr 10 2014-06-24

UTSKICK Nr 10 2014-06-24 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, FULLBOKAD Medelhavskryssning, 4-12 okt FÅTAL PL

Läs mer

UTSKICK Nr 12 2014-08-28

UTSKICK Nr 12 2014-08-28 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Bokar du en Skattedag före 12 september får du 300 kr i boka tidigt rabatt* *Rabatten gäller på ordinarie pris 2550 kr. UTSKICK Nr 12

Läs mer

SKATTEDAGAR 2014-2015

SKATTEDAGAR 2014-2015 Rabatt 300 kr om du bokar en skattedag före 12 september! SKATTEDAGAR 2014-2015 Nyhetsdagar med alla skatte- och momsnyheter Anmäl dig på www.skattehuset.com Skattehuset i Göteborg AB info@skattehuset.com

Läs mer

UTSKICK Nr 16 2014-11-04

UTSKICK Nr 16 2014-11-04 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Boka en dag fylld av skattenyheter. Våra kunniga föreläsare uppdaterar dig inom alla aktuella och viktiga skatteoch momsnyheter på ett

Läs mer

Skatteverkets meddelanden

Skatteverkets meddelanden Skatteverkets meddelanden ISSN 1652-1447 Skatteverkets information om reservering för förlustrisker vid export * I detta meddelande finns information om schabloner för beräkning av förlustrisker i samband

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008 Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008 december 2008, ändring fr.o.m. 3.12.2008, ändring fr.o.m. 10.12.2008, ändring fr.o.m. 24.12.2008, ändring fr.o.m. 31.12.2008

Läs mer

Trafikförsäkringsförordning (1976:359)

Trafikförsäkringsförordning (1976:359) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Försäkringsanstalts trafikförsäkringsverksamhet 1 Paragrafen har upphört att gälla enligt förordning (1995:791). 2 [7451] Premie för trafikförsäkring får ej bestämmas till

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007 Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007 december 2007, ändring fr.o.m. 26.12.2007 november 2007, ändring fr.o.m. 28.11.2007 oktober 2007 september 2007 augusti 2007,

Läs mer

Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder

Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder 1 Rapport till PRO angående beskattning av pensioner och arbetsinkomster i 16 länder av Laure Doctrinal och Lars- Olof Pettersson 2013-10- 10 2 Sammanfattande tabell I nedanstående tabell visas senast

Läs mer

Principer för Riksbankens regler för säkerheter för krediter enligt Villkor för RIX och penningpolitiska instrument

Principer för Riksbankens regler för säkerheter för krediter enligt Villkor för RIX och penningpolitiska instrument Bilaga 1 PM DATUM: 2012-10-01 AVDELNING: Avdelningen för kapitalförvaltning SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se www.riksbank.se

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2006

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2006 tullvärdet år 2006 december 2006 november 2006, ändring fr.o.m. 22.11.2006 oktober 2006, ändring fr.o.m. 11.10.2006, ändring fr.o.m. 25.10.2006 september 2006 augusti 2006, ändring fr.o.m. 16.8.2006 juli

Läs mer

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:8 17.9.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2015 Gästnätterna på hotellen ökade igen i augusti Totala antalet övernattningar

Läs mer

UTSKICK Nr

UTSKICK Nr SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Boka en dag fylld av skattenyheter. Våra kunniga föreläsare uppdaterar dig inom alla aktuella och viktiga skatteoch momsnyheter på ett

Läs mer

Stockholms besöksnäring

Stockholms besöksnäring Stockholms besöksnäring 9,4 miljoner gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping För Stockholms hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser präglades av en svag inledning, ett par riktigt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om identifiering av rapporteringspliktiga konton vid automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton; SFS 2015:921 Utkom från trycket den 18 december 2015

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:147

Regeringens proposition 2013/14:147 Regeringens proposition 2013/14:147 Skattskyldighet till avkastningsskatt och ändrad deklarationstidpunkt för avkastningsskatt för vissa skattskyldiga Prop. 2013/14:147 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

// SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014

// SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014 // SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014 // BESKATTNINGEN I FINLAND Besluten om beskattningen i Finland fattas av riksdagen, Europeiska unionen och kommunerna. Beskattningen regleras genom skattelagar

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

S N A B B F A K T A O M S K A T T E R. Vad är moms?

S N A B B F A K T A O M S K A T T E R. Vad är moms? S N A B B F A K T A O M S K A T T E R Vad är moms? Här behandlas de vanligaste frågorna och begreppen. Det finns andra mer omfattande broschyrer om moms. Vi betalar alla moms (mervärdesskatt) när vi köper

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

Skatteverkets meddelanden

Skatteverkets meddelanden Skatteverkets meddelanden ISSN 1652-1447 Skatteverkets information om utfärdande och återkallelse av F-skattsedel * I detta meddelande finns information om de regler som gäller för utfärdande och återkallelse

Läs mer

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria.

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. PRISLISTA 1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. Depåavgift Standardkonto

Läs mer

Skattekontot och intäktsräntan

Skattekontot och intäktsräntan PM 1(23) Mats Andersson 010-574 80 84 Patrik Andreasson 010-573 51 14 Skattekontot och intäktsräntan 1 Bakgrund Skatteverket har under senare tid sett flera tecken på att skattekontot har börjat användas

Läs mer

Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Bilaga 8 Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Bilaga till avsnitt 6.13 Bilaga 8 Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Innehållsförteckning Bilaga

Läs mer

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 INLEDNING Denna rapport utgör den slutliga årsstatistiken för den åländska inkvarteringsverksamheten år 2000. Publikationen följer i stort samma uppläggning

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2013:8 17.9.2013 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2013 Lite färre hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det?

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? SV Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? B Dublinförfarandet information till sökande av internationellt skydd som befinner sig i ett Dublinförfarande i enlighet med artikel 4 i förordning

Läs mer

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Nyhet för redovisningsperioderna juni december 2016 Den reducerade avgiften för ungdomar tas bort fr.o.m.

Läs mer

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX Sida 1(9) 2004-09-08 Högsta domstolen Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX YTTRANDE Det är inte förenligt med bokföringslagen (1999:1078) att verifiera konto- eller kreditkortsfordringar som under

Läs mer

Internationella portföljinvesteringar

Internationella portföljinvesteringar Internationella portföljinvesteringar AV ROGER JOSEFSSON När Internationella valutafonden (IMF) sammanställde de individuella resultaten av en undersökning avseende portföljtillgångar i utlandet (CPIS

Läs mer

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten)

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket SKV 277 utg 2. Utgiven i december 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 2 2 Allmänt... 2

Läs mer

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016 Nyheter för redovisningsperioderna januari maj 2016 Sjukförsäkringsavgiften höjs från 4,35 % till 4,85 %

Läs mer

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016 AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016 Från Företagarnas Revisionsbyrå i Stockholm januari 2016 ARBETSGIVARAVGIFTER OCH EGENAVGIFTER Arbetsgivaravgiften varierar utifrån den anställdes ålder De lagstadgade

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

SKATTER I SIFFROR 2009

SKATTER I SIFFROR 2009 SKATTER I SIFFROR 2009 Skatteförvaltningen Skatteförvaltningen är en del av finansministeriets förvaltningsområde. Den samlar in ungefär två tredjedelar av alla skatter och avgifter av skattenatur i Finland.

Läs mer

Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet)

Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet) Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet) Förklara innebörden av försiktighetsprincipen. (2p) Vilka tre kriterier ska vara uppfyllda för att kunna ta upp en tillgång i redovisningen?

Läs mer

UTSKICK Nr

UTSKICK Nr SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

Om du bor eller arbetar utomlands

Om du bor eller arbetar utomlands Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Svensk turismstatistik

Svensk turismstatistik Svensk turismstatistik i samarbete mellan RESURS för Resor och Turism i Norden AB och TURISMnytt i Sverige AB Uppdaterad 216-4-12 Föregående 216-3-23 FLYG passagerarfrekvens Februari 216 Källa: Transportstyrelsen

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

12 Beräkning av skatten

12 Beräkning av skatten 111 12 Beräkning av skatten prop. 1999/2000:2, del 2 s. 677-683, SOU 1997:2, del II s 500-504. 12.1 Allmänt Skatt avrundas nedåt så att öretal faller bort (23 kap. 1 SBL). 12.2 Fysiska personer 12.2.1

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:4 26.5.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2016 Liten minskning av hotellgästnätter i april, preliminära siffor Antalet övernattningar

Läs mer

Diagramunderlag till Samverkansrådet

Diagramunderlag till Samverkansrådet Diagramunderlag till Samverkansrådet Innehåll Diagramförteckning... 3 Makroekonomiska och makrofinansiella förutsättningar... 5 Makroekonomiska förutsättningar i Sverige... 5 Makroekonomiska förutsättningar

Läs mer

BenEx Flex Benefits for Expatriates

BenEx Flex Benefits for Expatriates Försäkring för utlandsanställda Januari 2016 Trygghet i utlandet Jamil, SPP BenEx Flex Benefits for Expatriates Information till arbetsgivare Trygghet för dig som är anställd utomlands Benefits for Expatriates

Läs mer

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB Sida 1(5) Dnr xx-xx 2003-03-31 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB YTTRANDE XX AB borde ha redovisat en fordran på Socialstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2009:1060 Utkom från trycket den 24 november 2009 utfärdad den 12 november 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Aktuella risker och utmaningar varuhandel

Aktuella risker och utmaningar varuhandel Aktuella risker och utmaningar varuhandel På vad ska moms redovisas? Huvudregel Omsättning inom landet av skattepliktiga varor och tjänster av en beskattningsbar person Definitioner materiella ting, bland

Läs mer

UberPOP. En fråga om skatt

UberPOP. En fråga om skatt UberPOP En fråga om skatt Inledning Att åka med UberPOP är billigt. Faktum är att det är jättebilligt. Tyvärr är anledningen till det låga priset varken teknologi eller delningsekonomi, företeelser som

Läs mer

Landinformation. Uppdaterad

Landinformation. Uppdaterad Landinformation I nedan information kan du läsa om vilka uppgifter som krävs till olika länder för att din betalning ska nå mottagaren så snabbt och billigt som möjligt. Listan är inte komplett utan innehåller

Läs mer

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 Här finns de flitigaste företagarna Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 1 Sammanfattning Företagare arbetar i snitt 48,3 timmar i veckan. Det finns dock stora skillnader mellan olika

Läs mer

Internationella löner. En jämförelse av löner och arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin 1975-2003

Internationella löner. En jämförelse av löner och arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin 1975-2003 Internationella löner En jämförelse av löner och arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin 1975-2003 Löner och arbetskraftkostnader 2003 Arbetskraftskostnad, Norden, 2003 300 250 svenska kronor

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:55

Regeringens proposition 2007/08:55 Regeringens proposition 2007/08:55 Nya skatteregler för pensionsförsäkring, m.m. Prop. 2007/08:55 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 14 februari 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459

Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 Sjöinkomst, Avsnitt 22 459 22 Sjöinkomst 8 kap. 23 IL 11 kap. 4 5 IL 12 kap. 4 IL 64 kap. IL 65 kap. 11 IL prop. 1995/96:227 Sammanfattning Med sjöinkomst avses i skattelagstiftningen inkomst ombord på

Läs mer

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V HANDELSVILLKOR ALLMÄN INFORMATION Bakom denna hemsida ("Hemsidan") står BroBizz A/S, CVR-nr 31854822, Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V, e-post: info@brobizz.dk, telefon +45 33 44 34 00. Om du har problem

Läs mer

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton; SFS 2015:922 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om reservering för förlustrisker vid export Skatteverket lämnar med stöd av 2 förordningen (2007:780) med instruktion för Skatteverket

Läs mer

Regeringens skrivelse 2002/03:145

Regeringens skrivelse 2002/03:145 Regeringens skrivelse 2002/03:145 Meddelande om kommande förslag om ändringar i skatteregler vid övertagande av ansvaret för pensionsutfästelser Skr. 2002/03:145 Regeringen överlämnar denna skrivelse till

Läs mer

Fråga om en ytterligare förlängning av preskriptionstid för skattefordringar varit påkallad från allmän synpunkt.

Fråga om en ytterligare förlängning av preskriptionstid för skattefordringar varit påkallad från allmän synpunkt. HFD 2014 ref 4 Fråga om en ytterligare förlängning av preskriptionstid för skattefordringar varit påkallad från allmän synpunkt. Lagrum: 7 och 8 lagen (1982:188) om preskription av skattefordringar m.m.

Läs mer

Varumärken 0 - MEDVERKAN

Varumärken 0 - MEDVERKAN Varumärken 29/10/2008-31/12/2008 Det finns 391 svar, av totalt 391, som motsvarar dina sökvillkor 0 - MEDVERKAN Land DE Tyskland 72 (18.4%) PL Polen 48 (12.3%) NL Nederländerna 31 (7.9%) UK Storbritannien

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 63

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 63 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2004 ref. 63 Målnummer: 456-01 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2004-09-07 Rubrik: Fråga om kammarrätt i ett mål om inkomsttaxering utformat domslutet på ett sätt som omöjliggör

Läs mer

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj.

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. 2016 Dags att deklarera Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. Godkänn din deklaration enkelt med sms. Gör så här: 1. Sms:a ditt personnummer och din kod för underskrift till 71144.

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2016

Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Tillämpningen av EBAs GSII-anvisning Dnr FIVA 8/01.00/2016 Utfärdade 28.4.2016 Gäller från 1.6.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129 Allmänna avdrag 129 10 Allmänna avdrag prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668-670. SOU 1997:2, del II s. 494-496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60, prop. 1989/90:110 s. 364-366, SkU30 prop. 1991/92:43,

Läs mer

Globala Arbetskraftskostnader

Globala Arbetskraftskostnader Globala Arbetskraftskostnader En internationell jämförelse av arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin September 2015 1 Kapitel 2 Arbetskraftskostnaden 2014 2 2.1 Arbetskraftskostnad 2014 Norden

Läs mer

Riktlinjer för utredning av rätt till skolgång för EU-medborgare

Riktlinjer för utredning av rätt till skolgång för EU-medborgare Riktlinjer för utredning av rätt till skolgång för EU-medborgare Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Utredning av uppehållsrätt och rätt till utbildning för EUmedborgare Riktlinjer

Läs mer

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Räddnings och bärgningsförsäkring PS602 i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Inledning Försäkringstagare är GoMore ApS, nedan kallad GoMore, som driver webbplatsen GoMore.se Bilägare

Läs mer

Säkerhet handlar om förutseende

Säkerhet handlar om förutseende Säkerhet handlar om förutseende Handbok för dig som råkar ut för trafikskada utomlands Gäller från 1.5.2011 Var förutseende och känn dig trygg I trafiken kan en skada överraska även en framsynt resenär

Läs mer

Bilaga till dnr 2013-03-04 1 31 93333-13/113. Förenklade kvittningsregler i inkomstslaget kapital

Bilaga till dnr 2013-03-04 1 31 93333-13/113. Förenklade kvittningsregler i inkomstslaget kapital * Skatteverket 1 PROMEMORIA Datum Bilaga till dnr 2013-03-04 1 31 93333-13/113 Förenklade kvittningsregler i inkomstslaget kapital www.skatteverket.se Postadress Skatteupplysningen, telefon E-postadress

Läs mer

Nya momsregler 2015 för elektroniska tjänster m.m

Nya momsregler 2015 för elektroniska tjänster m.m Nya momsregler 2015 för elektroniska tjänster m.m Webinarium 11 december 2014 Niclas Lindgren 070-318 92 31 Agenda elektroniska tjänster mm Bakgrund Var sker beskattning? Skattesatser? Vilka tjänster omfattas?

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Avdragsrätt vid representation

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Avdragsrätt vid representation Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Avdragsrätt vid representation Januari 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås ändringar av rätten till avdrag för representation

Läs mer

Avdragsförbud för ränta på vissa efterställda skuldförbindelser samt vissa förenklingar på företagsskatteområdet

Avdragsförbud för ränta på vissa efterställda skuldförbindelser samt vissa förenklingar på företagsskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Avdragsförbud för ränta på vissa efterställda skuldförbindelser samt vissa förenklingar på företagsskatteområdet Mars 2016 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten

Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten Fields marked with are mandatory. Fält markerade med är obligatoriska. 1 Om dig som svarar g svarar som privatperson företrädare för en

Läs mer

Regeringens proposition 1996/97:9

Regeringens proposition 1996/97:9 Regeringens proposition 1996/97:9 Ny rättshjälpslag Prop. 1996/97:9 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 1996 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner Denna blankett använder du när du begär avräkning av utländsk skatt. Du behöver inte fylla i blanketten om du bara begär avräkning för utländsk skatt på utdelning och den utländska skatten finns med på

Läs mer

ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN

ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN ATT BETALA TILLBAKA ANNUITETSLÅN Information om regler för betalning av lån tagna efter den 30 juni 2001 2006 Innehåll Annuitetslån 3 Återbetalning 4 Trygghetsregler 9 Avskrivning 10 Flera lån 12 Återkrav

Läs mer

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag...

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag... *Skatteverket 1(21) 2014 12-16 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 3 3 Tabellernas indelning i kolumner... 3 4 Tabellernas indelning i avlöningsperioder...

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 2001 s. 339 (NJA 2001:49)

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 2001 s. 339 (NJA 2001:49) H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 2001 s. 339 (NJA 2001:49) Målnummer: Ö64-01 Avdelning: Domsnummer: Avgörandedatum: 2001-05-23 Rubrik: Det har inte ansetts strida mot Europakonventionen att lägga en skattemyndighets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 april 2014 T 487-13 KLAGANDE ZP Ombud: Advokat MA MOTPART AS Ombud: Advokat AL SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts dom 2012-12-20

Läs mer

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet En ny generation med utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Nederman introducerar en ny generation med utsugsarmar för

Läs mer

Information för arbetsgivare 2013

Information för arbetsgivare 2013 Information för arbetsgivare 2013 Kontrolluppgifter Kontrolluppgifter En mycket viktig uppgift Senast den 31 januari 2014 till Skatteverket Via e-tjänsten Filöverföring Öppet varje dag kl. 07:00 till 24:00

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 1998:347 Utkom från trycket den 12 juni 1998 utfärdad den 4 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Promemoria. Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter

Promemoria. Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter Promemoria Redovisningscentraler för taxitrafik framflyttade ikraftträdanden och former för överföring av uppgifter 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 2 Författningsförslag...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av staters tillträde till Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner; SFS 2005:599 Utkom från trycket den 5 juli 2005 beslutat

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Debiteringsintervall 50 kb för datatrafik. I i Zon 1-2 är debiteringsintervallet 1Kb 1 EUR = 9,0723 Land/nät Zon

Läs mer