UTSKICK Nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTSKICK Nr"

Transkript

1 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Boka en dag fylld av skattenyheter. Våra kunniga föreläsare uppdaterar dig inom alla aktuella och viktiga skatteoch momsnyheter på ett lättbegripligt och intressant sätt. Fördjupningsdagen är ett komplement till Skattedagen. Vi koncentrerar oss på ett fåtal skattefrågor som kan uppstå i din kontakt med kunder. UTSKICK Nr I en lagrådsremiss lämnas förslag till hur associationsformen konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur ska beskattas i Sverige. Förslaget är en följd av rådets förordning om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur, Eric-konsortium. Ett Eric-konsortium ska enligt förordningen ha status som juridisk person. Förslaget innebär att ett Eric-konsortium vid beskattningen i Sverige likställs med en ekonomisk förening. Vi får anledning att återkomma till förslaget i senare utskick. Kammarrätten anser att ett försäkringsbolags återbetalning av premier var att likna vid en återbetalning som inte skall påverka uttaget av löneskatt. Underlaget kvarstår därför oförändrat. Se under Flik 9. Vi analyserar och tittar på lösningar som stärker dig i din roll som rådgivare Bokar ni både en Skattedag och en Fördjupningsdag får ni dessutom 500 kr i rabatt på Fördjupningsdagen. Information och anmälan Tel Flik 1 Flik 3 Flik 7 Flik 9 Flik 10 Nr 5 Lån av motionsband m.m. Nr 5 Reducerad månadsavgift skatteeffekt? Nr 14 Beslut om elektroniska tjänster Nr 15 Återbetalning löneskatt Nr 14 Förbättrat förhandsbeskedsinstitut Utbytesblad Flik 11 Sid Statslåneräntan Utbytesblad Flik 11 Sid 20 Basbelopp 2015 Utbytesblad Flik 11 Sid 20 Valutakurser Utbytesblad Flik 11 Sid Valutakurser moms aug-sep SKATTEHUSET i GÖTEBORG AB Box 11092, Göteborg Beställning: , Support: , Fax: info@skattehuset.com

2

3 SKATTEHUSET INFORMATION 1 TJÄNST Nr Sid 1 (2) Lån av motionsband m.m. SAMMANFATTNING KÄLLA Skatterättsnämnden ansåg att hemlån av motionsband ägd av arbetsgivaren, utgör en skattepliktig förmån och faller utanför reglerna om skattefria personalvårdsförmåner. Skatterättsnämnden, , dnr /D. Bakgrund A:s arbetsgivare X AB avser att införa ett hälso- och friskvårdsprogram för samtliga anställda. Det innebär i korthet att de anställda dels får tillgång till en webbtjänst, dels får låna hem ett motionsband av enkel karaktär. Webbtjänsten består av en hemsida som är specifik för arbetsgivaren. På hemsidan finns allmän information om friskvård från leverantörens hälsoteam och möjlighet att skapa personliga träningsdagböcker där de anställda kan registrera och följa sina motionsaktiviteter. De anställda får också tillgång till kost- och konditionstabeller av olika slag, dagliga tips om hälsa och motion och möjlighet att ställa frågor till leverantörens hälsoteam. Tjänsten innehåller inga inslag av personlig träning. Parternas inställning A överväger att delta i friskvårdsprogrammet och vill veta om det helt eller delvis är en skattepliktig förmån för honom. Själv anser han att deltagande i programmet utgör en skattefri personalvårdsförmån. Enligt Skatteverkets (SKV) uppfattning är möjligheten för en anställd att i sin bostad placera och utnyttja av arbetsgivaren bekostade motionsredskap och kommersiella webbtjänster en skattepliktig förmån. Om arbetsgivaren mer än tillfälligtvis lånar ut redskap o.d. som kan användas i hemmet av den anställde, men också av familjemedlemmar och vänner, ska det ses som täckande av privata levnadskostnader vilket faller utanför bestämmelsernas tillämpningsområde. Skatterättsnämnden om lånet av motionsbandet Arbetstagaren förbinder sig endast att två gånger om året delta i en enkät rörande hälsa och motion. Webbtjänsten kan också användas för registrering av andra träningsaktiviteter än på motionsbandet.

4 TJÄNST Nr Sid 2 (2) Enligt Skatterättsnämndens (SRN) uppfattning har A:s tillgång till webbtjänsten inte en sådan nära koppling till användningen av motionsbandet att dessa två komponenter i friskvårdsprogrammet bör bedömas som en helhet. Enligt SRNs uppfattning får huvudregeln alltjämt anses vara att en personalvårdsförmån ska tillhandahållas på arbetsplatsen. Beträffande bl.a. motion accepteras dock av sedvänja att den utövas även utanför arbetsplatsen på särskilda anläggningar. Skattefriheten för personalvårdsförmåner utgör ett särskilt reglerat undantag. Det talar för en restriktiv tillämpning av bestämmelserna. Med hänsyn till det anförda kan den del av friskvårdsprogrammet som innefattar hemlån av motionsband enligt nämndens mening inte anses som en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden om webbtjänsten Vad gäller webbtjänsten innebär den, enligt SRN, att A i huvudsak får tillgång till allmän friskvårdsinformation på en hemsida som leverantören upprättat specifikt för arbetsgivaren. A kan också skriva in uppgifter rörande den egna träningen och jämföra med arbetskamraternas träningsresultat och anmäla sig till aktiviteter som arbetsgivaren anordnar. Med hjälp av inloggningsuppgifter har han möjlighet att ta del av hemsidan från vilken plats som helst med internetuppkoppling. Enbart den omständigheten att innehållet är tillgängligt även från A:s bostad medför enligt nämndens mening inte att tillgången till webbtjänsten faller utanför vad som kan anses utgöra personalvårdsförmån. A:s deltagande i det aktuella friskvårdsprogrammet utgör en skattepliktig förmån för honom enligt 11 kap. 1 inkomstskattelagen (IL) (1999:1229) till den del det innefattar hemlån av motionsband. Däremot utgör möjligheten att använda webbtjänsten inte någon skattepliktig förmån. Överklagat Förhandsbeskedet har överklagats till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).

5 SKATTEHUSET INFORMATION 3 FASTIGHET OCH BOSTADSRÄTT Nr Sid 1 (2) Reducerad månadsavgift skatteeffekt? SAMMANFATTNING Skatteverket har bedömt vad som händer skattemässigt när ett byggbolag betalar månadsavgiften till föreningen istället för att köparen gör det. KÄLLA Skatteverkets ställningstagande, , dnr /111 Frågeställning Ett byggbolag säljer en fastighet till en bostadsrättsförening. Föreningen avser att upplåta lägenheter med bostadsrätt i denna fastighet. Byggbolaget åtar sig att förvärva de bostadsrätter som inte någon annan förvärvar. Föreningen är alltså garanterad att alla bostadsrätter blir upplåtna och att den därmed får in samtliga insatser enligt den ekonomiska planen. När byggbolaget riskerar att behöva infria sitt löfte till föreningen, väljer det att i stället för att själv förvärva bostadsrätter göra det mer attraktivt för andra att förvärva dessa. Avgiftsfrihet i två år En rabatt, i form av avgiftsfrihet under två år, adderas till erbjudandet för att få kvarvarande bostadsrätter upplåtna. Det innebär att det kommer att vara byggbolaget som betalar avgiften till föreningen istället för bostadsrättsinnehavaren. Om bostadsrätten överlåts under tvåårsperioden tillfaller rabatten den nye ägaren. Frågan är hur en sådan rabatt ska beskattas hos köparen av bostadsrätten. Bedömning Det är bostadsrättsföreningen som upplåter bostadsrätten men det är byggbolaget som betalar avgiften för den som förvärvar bostadsrätten. Den omständigheten att en del av månadsavgiften betalas av byggbolaget, ska inte jämställas med att föreningen sänkt medlemmens månadsavgift. Föreningen får in sina månadsavgifter. Det är således inte någon överföring av värden från föreningen till medlemmen och det är därför inte fråga om någon skattefri utdelning i form av bostadsförmån.

6 FASTIGHET OCH BOSTADSRÄTT Nr Sid 2 (2) Om en ersättning kompletterar eller korrigerar ersättningen från avtalsparten ska den enligt Skatteverket (SKV) beskattas som den inkomst eller utgift den avser att komplettera eller korrigera. Detta gäller även om det är någon annan än avtalsparten som lämnar ersättningen. SKV anser att motsvarande synsätt som gäller fastighetsmäklares försäkringsbolag, som ibland kan kompensera parter i en fastighetsaffär, kan anläggas även när det gäller rabatt i form av avgiftsfrihet. Där kan köpeskillingen påverkas av en tredje part men det påverkar ändå beskattningen enligt praxis. Skall reducera anskaffningsvärdet Ersättningen, i form av lägre månadsavgift, från byggbolaget har ett direkt samband med förvärvet av bostadsrätten och avser att komplettera bostadsrättsföreningens erbjudande. Det ligger därför närmast till hands att den skattemässigt ska ses som en inkomst med anledning av förvärvet. En sådan inkomst ska behandlas som en minskning av anskaffningsutgiften, trots att det inte är bostadsrättsföreningen som lämnar rabatten. Om bostadsrätten överlåts medan byggbolagets åtagande fortfarande gäller övergår rätten till rabatt till den nye ägaren. Med tanke på att rabattens storlek även beror på innehavstidens längd, anser SKV att anskaffningsutgiften ska sättas ned med faktiskt erhållen rabatt. Om rabatten övergår till en ny bostadsrättsinnehavare ska denne minska sin anskaffningsutgift med erhållen rabatt på motsvarande sätt. Sammanfattning Den som erbjuds fria eller rabatterade månadsavgifter i samband med förvärv av en nybyggd bostadsrätt ska således minska sin anskaffningsutgift med faktiskt erhållen rabatt. När bostadsrätten säljs kommer därför rabatten att påverka beräkningen av kapitalvinstens storlek.

7 SKATTEHUSET INFORMATION 7 MOMS Nr Sid 1 (2) Beslut om elektroniska tjänster SAMMANFATTNING KÄLLA Riksdagen har beslutat om omvänd skattskyldighet för svenska företag som säljer appar, spel m.m. till privatpersoner i andra EU-länder. Reglerna träder ikraft den 1 januari Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU31 Beslut Riksdagen har beslutat att svenska företag som säljer appar, spel m.m. till privatpersoner i andra EU-länder, ska redovisa och betala moms i köparnas länder. Vi har redovisat förslaget i Moms Nr 5. Elektroniska tjänster Regeringen presenterade hösten 2013 ett förslag som innebar att nya regler skulle införas i mervärdesskattelagen om redovisning, betalning och kontroll av mervärdesskatt för elektroniska tjänster. Enligt beslutet ska telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster anses omsatta i det land där köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas, om köparen är någon som inte är en beskattningsbar person (i regel en privatperson). Säljaren ska därmed ta ut mervärdesskatt i enlighet med den skattesats som gäller i köparens land och betala skatten till det landet. Exempel på produkter som man ska tillämpa de nya reglerna på är försäljning av s.k. appar (applikationer), spel och liknande till datorer och smartphones. Skatteverket (SKV) hanterar den särskilda ordningen som innebär att ett svenskt företag som tillhandahåller privatpersoner i andra EU-länder telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster, kan redovisa och betala skatten för omsättningarna i de andra länderna till SKV. Verket vidarebefordrar sedan deklarationsuppgifter och betalning till den behöriga myndigheten i beskattningslandet. Även för företag utanför EU Den befintliga särskilda ordningen för beskattningsbara personer som är etablerade utanför EU och som tillhandahåller privatpersoner i Sverige elektroniska tjänster, utvidgas till att även omfatta telekommunikationstjänster och radio- och tv-sändningar.

8 MOMS Nr Sid 2 (2) Rätt att använda den särskilda ordningen har beskattningsbara personer som saknar säte för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe i något EU-land och som inte är skyldig att registreras till moms i något EU-land av någon annan anledning än tillhandahållandet av ovan nämnda tjänster. Denne kan då välja Sverige som identifieringsstat för att redovisa och betala moms för all försäljning av nämnda tjänster. Redovisnings- och betalningstidpunkt Den som tillämpar särskild ordning och har Sverige som identifieringsstat ska för varje redovisningsperiod lämna en momsdeklaration på elektronisk väg. Denna ska ha kommit in till SKV senast den 20 i månaden efter redovisningsperiodens utgång. Vid samma datum ska också betalningen ha kommit in till SKV. Euro De belopp som ska redovisas i denna momsdeklaration ska anges i euro. Ingen avdragsrätt för ingående moms Inom de särskilda ordningarna finns det inte någon avdragsrätt för ingående mervärdesskatt. Istället ska exempelvis beskattningsbara personer som inte är etablerade inom EU begära återbetalning av moms enligt de särskilda reglerna för återbetalning. Ikraftträdande De nya reglerna träder ikraft den 1 januari 2015.

9 SKATTEHUSET INFORMATION 9 SKATTETIPS Nr Sid 1 (2) Återbetalning av premier SAMMANFATTNING Kammarrätten anser att ett försäkringsbolags återbetalning av premier var att likna vid en återbetalning som inte skall påverka uttaget av löneskatt. Underlaget kvarstår därför oförändrat. KÄLLA Kammarrätten i Göteborg, , mål nr Förutsättningar Hörby kommun yrkar att underlaget för löneskatt de aktuella åren ska sättas ner med belopp motsvarande de återbetalda försäkringspremierna. Kommunen anför att AFA sjukförsäkringsaktiebolag sänkte premierna för 2007 och 2008 retroaktivt till noll och att den retroaktiva premiesänkningen verkställdes genom återbetalning till arbetsgivarna. Den verkliga innebörden av återbetalningen är således att premierna for 2007 och 2008 har återbetalats. Skatteverket Skatteverket (SKV) gör en s.k. genomsyn och bortser från det beslut som AFA har fattat. Man anser att det är en återbäring och att det därmed inte skall påverka underlaget för löneskatten. Förvaltningsrätten Förvaltningsrätten (FR) gör följande bedömning. Utredningen visar att den av försäkringsbolaget gjorda återbetalningen har sin grund i ett i efterhand konstaterat överskott i försäkringsrörelsen. Det är sålunda fråga om återbäring, vilket belopp därmed inte ska påverka underlaget för den särskilda löneskatten. SKV har haft fog för sitt beslut och överklagandet ska därför avslås. Kammarrätten AFA beslutade i juni 2012 att betala ut 17,3 miljarder kronor till arbetsgivare anslutna till försäkringen, däribland Hörby kommun. Utbetalningen benämndes som en retroaktiv sänkning av premierna för 2007 och 2008 och motsvarade, såvitt framgår, de premier som respektive arbetsgivare betalat in de aktuella åren. Frågan i målet är om utbetalningen ska påverka Hörby kommuns underlag för särskild löneskatt for taxeringsåren 2008 och 2009.

10 SKATTETIPS Nr Sid 2 (2) Som SKV har angivit finns det ingen negativ post som avser återbetalning av premier. Om en premie retroaktivt sänks och återbetalas innebär dock detta enligt KRs mening att den positiva posten "avgift för tjänstepensionsförsäkring" minskas i motsvarande mån. Om utbetalningen ses som återbetalning av en premie som sänkts retroaktivt, ska därför underlaget minskas, Allmänt gäller att beskattning ska ske på grundval av rättshandlingars verkliga innebörd, snarare än den beteckning parterna har gett handlingen. Av utredningen framgår att utbetalningen, förutom beloppet som utbetalas, inte har någon direkt koppling till premierna 2007 och Det är inte att premierna för dessa år har beräknats felaktigt som har lett till utbetalningen, utan att AFA har haft en god ekonomi på grund av senare inträffade förhållanden. Återbäring Att antaganden om framtida utveckling i efterhand visar sig vara felaktiga är inte ovanligt och leder normalt inte till att försäkringspremier justeras retroaktivt för att bättre spegla den verkliga utvecklingen. Utbetalningen har, oavsett benämning, betydligt mer gemensamt med en återbäring än en återbetalning av premier på grund av en retroaktiv avgiftssänkning. Dom Mot denna bakgrund anser KR att utbetalningen inte ska påverka beräkningen av underlaget för särskild löneskatt taxeringsåren 2008 och Överklagandet ska därmed avslås. Av det ovan sagda följer att underlaget för löneskatt inte kommer att reduceras.

11 SKATTEHUSET INFORMATION 10 ÖVRIGT Nr Sid 1 (2) Förbättrat förhandsbeskedsinstitut SAMMANFATTNING En utredning har lämnat sitt slutbetänkande med förslag om ändringar i det s.k. förhandsbeskedsinstitutet. Det innebär bl.a. en utvidgning av skatter som omfattas av förhandsbesked. KÄLLA SOU 2014:62 Utredning Regeringen beslutade den 22 augusti 2013 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att bl.a. göra en översyn av förhandsbeskedsinstitutet. Uppdraget Av direktiven framgick bl.a. följande. Utredningen skulle utvärdera förhandsbeskedsinstitutet och med utgångspunkt i att stärka rättssäkerheten ytterligare för enskilda föreslå förbättringar av förhandsbeskedsinstitutet. Det kan t.ex. tänkas att fler skatter eller avgifter bör omfattas av tillämpningsområdet. Möjligheterna att förtydliga och eventuellt utvidga förutsättningarna för att lämna förhandsbesked skulle också undersökas. Utredningen skulle vidare analysera om det utöver möjligheten att ansöka om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden (SRN) finns behov av en kompletterande form av bindande besked i förväg i enskilda fall på skatteområdet. Mot bakgrund av Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) avgörande RÅ 2009 ref. 92 skulle utredningen också föreslå på vilket sätt en ändamålsenlig reglering kan utformas som hindrar att samma fråga prövas av två olika instanser samtidigt vid allmänna ombudet hos Skatteverkets (SKV) ansökan om förhandsbesked vid överklagande. Utredningens förslag Utredningen har nu lämnat sitt slutbetänkande som i sammanfattning innebär följande. Möjligheten att ansöka om förhandsbesked utökas till att även omfatta skatter och avgifter som debiteras med stöd av 2 kap. socialavgiftslagen (2000:980), lagen (1990:659) om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster, lagen (1994:1920) om allmän löneavgift, lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, lagen (1991:591)om särskild inkomst-

12 ÖVRIGT Nr Sid 2 (2) skatt för utomlands bosatta artister och kupongskattelagen (1970:624). Möjligheten för SRN och HFD att godta av sökanden angivna förutsättningar kodifieras. Möjligheten för allmänna ombudet hos SKV, AO, att ansöka om förhandsbesked rörande tillämpning av lagen (1995:575) mot skatteflykt utvidgas. AO får också möjlighet att ansöka efter att tidsfristen för den ordinarie beskattningen löpt ut och innan det fattats något beskattningsbeslut. AO ska inhämta medgivande från den enskilde innan ansökan om förhandsbesked. SKV ska i årsredovisningen redogöra för hur många ansökningar om förhandsbesked som AO gjort. SRNs organisation och handläggning förändras med bl.a. stärkta möjligheter för ordförande och vice ordförande att ensamma avgöra vissa frågor. Regelverket som styr organisationen flyttas huvudsakligen över till förordning. Ansökningsavgiften delas upp i två delar, dels en grundavgift som alltid utgår dels en tilläggsavgift som debiteras om förhandsbesked meddelas. Tilläggsavgiften beslutas av ordföranden eller vice ordföranden och bestäms enligt en i förordning reglerad schablon. Innan grundavgiften betalats påbörjas inte handläggningen i SRN. Ansökningar rörande mervärdesskatt och punktskatter avgiftsbeläggs på samma sätt som övriga ansökningar. Sekretessbestämmelsen avseende sekretessen för uppgifter i förhandsbeskedsärenden hos kommuner och landsting tas bort. Ikraftträdande Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

13 SKATTEHUSET INFORMATION 11 TABELLER Sid 19 (22) 15. RÄNTOR Basränta På skattekontot beräknas intäktsränta och kostnadsränta. Basräntan baseras på sexmånaders statsskuldsväxlar. Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill. Tidsperiod Basränta 1,25 % 1 % 2 % Intäktsränta (45 % av basräntan) 0,5625 % 0,45 % 0,90 % Lägsta kostnadsräntan (samma som basräntan) betalas på anståndsbelopp och för obetald kvarskatt den 4 maj upp till kr samt på belopp mellan fr.o.m. den 14 feb. 1,25 % 1 % 2 % Mellanräntan (125 % av basräntan) betalas på kvarskatt överstigande kr som inte betalats före 14 feb. Högsta kostnadsräntan (basränta plus 15%) beräknas på kvarskatt som överstiger kr och som inte har betalats före skattens förfallodag. Referensränta (ersatte diskontot fr.o.m ) 0 % 1,25 % 2,5 % 16,25 % 16 % 17 % ,0 % 1,5 % 2,0 % 2,0 % 1,5 % 0,5 % 0,5 % Statslåneränta Statslåneräntan (SLR) fastställs av Riksgäldskontoret och motsvarar marknadsräntan på statens tioåriga obligationslån. SLR som fastställs den 30 november har bl.a. betydelse vid beräkning av fördelningsunderlag för räntefördelning, bilförmån samt för gränsbeloppet i fåmansföretag under beskattningsår Den 30 november 2013 var SLR 2,09% vilket ger följande procentsatser att använda under 2014: Gränsbelopp i fåmansföretag 2014, SLR + 9 % = 11,09 %. Uppräkningsränta på sparad utdelning i fåmansföretag, SLR + 3 % = 5,09 %. Den ränterelaterade delen vid beräkning av bilförmån, 75 % av SLR = 1,5675 %. Underlag för positiv räntefördelning, SLR + 5,5 % = 7,59 %. Underlag för negativ räntefördelning, SLR + 1 % = 3,09 %. Beräkning av ränteförmån med rörlig ränta, SLR + 1 % = 3,09 % som ska jämföras med betald ränta. Beräkning av schablonintäkt på avsatta periodiseringsfonder, 72 % av SLR = 1,50458 %. Datum SLR Datum SLR Datum SLR , , , , , , , , , , , , ,69

14 TABELLER Sid 20 (22) År Genomsnittlig SLR ,87 hittills i år , , BASBELOPP Prisbasbeloppet styr t.ex. deklarationspliktsgränsen, grundavdraget vid inkomsttaxeringen och våra schablontraktamenten. Det förhöjda basbeloppet används för beräkning av intjänade pensionspoäng, när det gäller tilläggspension. Inkomstbasbeloppet styr bl.a. taket för den allmänna pensionsavgiften och pensionsgrundande inkomst. Inkomstbasbeloppet används också bl.a. för beräkning av gränsbelopp för kvalificerade andelar i fåmansföretag. År Prisbasbelopp Förhöjt- Inkomst- År Prisbasbelopp Förhöjt- Inkomst VALUTAKURSER Som huvudregel ska fordringar och skulder i utländsk valuta i bokslutet värderas till balansdagens valutakurs. Fodringar värderas till bankens köpkurs och skulder till säljkurs. Land Stk Förk Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Köp Sälj Australien 1 AUD 5,746 5,752 6,149 6,157 6,345 6,362 6,463 6,973 Canada 1 CAD 6,054 6,061 6,025 6,034 6,312 6,322 6,269 6,785 Danmark 1 DKK 1,195 1,196 1,211 1,211 1,232 1,233 1,119 1,274 EUR 1 EUR* 8,922 8,929 9,039 9,046 9,183 9,194 8,828 9,590 Hongkong 1 HKD 0,835 0,835 0,847 0,848 0,869 0,869 0,853 0,966 Indien 100 INR 0,104 0,104 0,109 0,110 0,112 0,112 0,112 0,112 Island 100 ISK 0,055 0,056 0,058 0,058 0,059 0,059 0,055 0,620 Japan 100 JPY 0,061 0,061 0,064 0,064 0,066 0,066 0,065 0,078 Norge 1 NOK 1,057 1,059 1,091 1,092 1,098 1,101 1,089 1,154 Nya Zeeland 1 NZD 5,286 5,294 5,587 5,592 5,902 5,932 5,694 6,253 Polen 1 PLN 2,148 2,152 2,155 2,158 2,208 2,216 2,099 2,347 Ryssland 100 RUB 1,974 1,978 1,831 1,831 1,996 1,998 1,842 2,029 Schweiz 1 CHF 7,272 7,281 7,427 7,433 7,555 7,569 7,368 7,881 Singapore 1 SGD 5,104 5,111 5,210 5,215 5,386 5,396 5,502 6,012 Storbritannien 1 GBP 10,67 10,67 11,00 11,01 11,47 11,49 11,06 11,96 Sydafrika 1 ZAR 0,616 0,618 0,617 0,618 0,635 0,637 0,613 0,697 USA 1 USD 6,476 6,482 6,546 6,550 6,736 6,740 6,854 7,406 * Andorra, Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kosovo, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Portugal, San Marino, Slovenien, Spanien, Tyskland, Vatikanstaten och Österrike.

15 SKATTEHUSET INFORMATION 11 TABELLER Sid 21 (22) 18. MOMS VALUTAKURSER Valutakurs När du gör en valutaomräkning för moms, får du använda en genomsnittlig kurs under månaden. Riksbanken och Tullverket lämnar uppgifterna och Skatteverket rekommenderar att du använder någon av de två. Riksbanken Riksbankens valutakurser är ett medelvärde av mittkurserna under den månad som har gått. Landkod/Land Valuta Jan Feb Mars April Maj Juni DK Danmark 100 kronor, DKK 118,39 118, , , , ,8305 EU 1 euro EUR 8,8338 8,8716 8,8657 9,0319 9,0311 9,0867 IS Island 100 kronor, ISK 5,4978 5,6899 5,6817 5,8222 5,8311 5,8801 JP Japan 100 yen, JPY 6,2378 6,3687 6,2703 6,378 6,4542 6,5507 CA Kanada 1 dollar, CAD 5,9224 5,8775 5,774 5,2492 6,0332 6,1732 NO Norge 100 kronor, NOK 102, , , , , ,7908 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,115 2,1247 2,111 2,1589 2,16 2,1974 CH Schweiz 100 franc, CHF 717, , , ,90 740, ,8516 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10, , , , , ,2984 US USA 1 dollar, USD 6,4838 6,4977 6,414 6,5399 6,5697 6,6845 Landkod/Land Valuta Juli Aug Sep Okt Nov -13 Dec -13 DK Danmark 100 kronor, DKK 123, , ,05 120,10 EU 1 euro EUR 9,2337 9,1904 8,884 8,959 IS Island 100 kronor, ISK 5,9669 5,9515 5,2403 5,0539 JP Japan 100 yen, JPY 6,7019 6,703 6,5858 6,3329 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,3547 6,3153 6,279 6,146 NO Norge 100 kronor, NOK 109, , , ,5471 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,228 2,193 2,120 2,1438 CH Schweiz 100 franc, CHF 754, , ,21 731,48 GB Storbritannien 1 pund, GBP 11, , , ,714 US USA 1 dollar, USD 6,816 6,899 6,58 6,541

16 TABELLER Sid 22 (22) Tullverket Tullverkets valutakurser är växelkursen den näst sista onsdagen i varje månad, och gäller för den kommande månaden. Landkod/Land Valuta Jan Feb Mars April Maj Juni DK Danmark 100 kronor, DKK 120,97 118,55 1,2043 1,1908 1,2266 1,2189 EU 1 euro EUR 9,03 8,84 8,9865 8,8879 9,1579 9,0988 IS Island 100 kronor, ISK 5,5400 Redovisas Redovisas Redovisas Redovisas Redovisas ej längre ej längre ej längre ej längre ej längre JP Japan 100 yen, JPY 6,3763 6,2560 6,3970 6,2784 6,4650 6,5729 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,1874 5,9558 5,9762 5,7313 6,0127 6,0867 NO Norge 100 kronor, NOK 1,0746 1,0588 1,0805 1,0715 1,1063 1,1132 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,1676 2,1248 2,1609 2,1148 2,1854 2,1725 CH Schweiz 100 franc, CHF 740,23 716,52 735,72 730,29 749,55 745,08 GB Storbritannien 1 pund, GBP 10, , , , , ,1762 US USA 1 dollar, USD 6,5842 6,5309 6,5314 6,3815 6,6323 6,6340 Landkod/Land Valuta Juli Aug Sep Okt Nov Dec -13 DK Danmark 100 kronor, DKK 121, ,59 123,68 120,58 EU 1 euro EUR 9,0571 9,2908 9,2216 8,998 IS Island 100 kronor, ISK Redovisas Redovisas Redovisas Redovisas Redovisas 5,5400 ej längre ej längre ej längre ej längre ej längre JP Japan 100 yen, JPY 6,5386 6,8052 6,7190 6,649 CA Kanada 1 dollar, CAD 6,1523 6,4319 6,3310 6,356 NO Norge 100 kronor, NOK 111,23 111,43 112,15 109,17 PL Polen 1 new zloty, PLN 2,1847 2,2478 2,2037 2,1585 CH Schweiz 100 franc, CHF 743,21 764,58 761,62 730,14 GB Storbritannien 1 pund, GBP 11, , , ,7262 US USA 1 dollar, USD 6,6862 6,9012 6,9303 6, KONSUMENTPRISINDEX Månad Basår Januari 311,39 312,00 311,85 Februari 312,70 313,39 313,94 Mars 312,68 314,65 314,80 April 313,89 314,03 315,49 Maj 314,05 314,54 315,23 Juni 314,70 313,99 314,45 Juli 313,67 313,55 313,23 Augusti 313,84 313,55 September 315,05 314,81 Oktober 314,40 314,59 November 314,20 313,82 December 315,04 314,61

UTSKICK Nr 7 2014-05-13

UTSKICK Nr 7 2014-05-13 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt

Läs mer

UTSKICK Nr 2 2014-02-07

UTSKICK Nr 2 2014-02-07 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2013/14 Vi tackar alla våra deltagare på skattedagarna 2013/14 och önskar er alla en god vår. Utlandskonferenser 2014 Inom en mycket snar framtid

Läs mer

UTSKICK Nr 12 2014-08-28

UTSKICK Nr 12 2014-08-28 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Bokar du en Skattedag före 12 september får du 300 kr i boka tidigt rabatt* *Rabatten gäller på ordinarie pris 2550 kr. UTSKICK Nr 12

Läs mer

SKATTEDAGAR 2014-2015

SKATTEDAGAR 2014-2015 Rabatt 300 kr om du bokar en skattedag före 12 september! SKATTEDAGAR 2014-2015 Nyhetsdagar med alla skatte- och momsnyheter Anmäl dig på www.skattehuset.com Skattehuset i Göteborg AB info@skattehuset.com

Läs mer

UTSKICK Nr 3 2014-02-26

UTSKICK Nr 3 2014-02-26 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst är nu bokade. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep Medelhavskryssning, 4-12

Läs mer

UTSKICK Nr 9 2014-06-12

UTSKICK Nr 9 2014-06-12 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt

Läs mer

UTSKICK Nr 16 2014-11-04

UTSKICK Nr 16 2014-11-04 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Skattedagar 2014/15 Boka en dag fylld av skattenyheter. Våra kunniga föreläsare uppdaterar dig inom alla aktuella och viktiga skatteoch momsnyheter på ett

Läs mer

UTSKICK Nr 10 2014-06-24

UTSKICK Nr 10 2014-06-24 SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, FULLBOKAD Medelhavskryssning, 4-12 okt FÅTAL PL

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2016:1075 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Innehåll 1 [6601] Denna lag innehåller

Läs mer

UTSKICK Nr

UTSKICK Nr SKATTEHUSET INFORMATION Aktuellt hos Skattehuset Utlandskonferenser 2014 Våra utlandskonferenser i höst. Vi åker till: Rhodos, 14-21 sep Rhodos byråvecka, 21-28 sep FÅTAL PL Medelhavskryssning, 4-12 okt

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008 Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2008 december 2008, ändring fr.o.m. 3.12.2008, ändring fr.o.m. 10.12.2008, ändring fr.o.m. 24.12.2008, ändring fr.o.m. 31.12.2008

Läs mer

Aktuella risker och utmaningar varuhandel

Aktuella risker och utmaningar varuhandel Aktuella risker och utmaningar varuhandel På vad ska moms redovisas? Huvudregel Omsättning inom landet av skattepliktiga varor och tjänster av en beskattningsbar person Definitioner materiella ting, bland

Läs mer

Skatteverkets meddelanden

Skatteverkets meddelanden Skatteverkets meddelanden ISSN 1652-1447 Skatteverkets information om reservering för förlustrisker vid export * I detta meddelande finns information om schabloner för beräkning av förlustrisker i samband

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster.

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster. Skatteutskottets betänkande Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet

Läs mer

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m.

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m. 113 10 Allmänna avdrag 62 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668 670 SOU 1997:2, del II s. 494 496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60 prop. 1989/90:110 s. 364 366, SkU30 prop. 1991/92:43, SkU7

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om reservering för förlustrisker vid export Skatteverket lämnar med stöd av 2 förordningen (2007:780) med instruktion för Skatteverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2007:1377 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner

Kostnadsränta för kommuner PROMEMORIA Datum Bilaga till 2017-04-18 Dnr 131 524080-16/113 Åse Nevhage 010-574 56 46 ase.nevhage@skatteverket.se Kostnadsränta för kommuner Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 oktober 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE Skandinaviska Enskilda Banken AB, 502032-9081 Ombud: Skattejurist Anna Berggren Group Tax, E10 106 40 Stockholm MOTPART

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 juli 2018 KLAGANDE AA Ombud: Magdalena Wetterfors Livförsäkringsaktiebolaget Skandia 106 55 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

42 kap. 12 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 kupongskattelagen

42 kap. 12 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 kupongskattelagen HFD 2018 ref. 11 Fråga om inkomstskatt respektive kupongskatt för utdelning från ett svenskt bolag efter det att ägaren till bolaget överfört aktierna till en trust. Förhandsbesked om inkomstskatt och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 26 juni 2018 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: Advokat Filip Savic Advokatfirman Sundberg &

Läs mer

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet HFD 2018 ref. 42 Ett bolag kan bli skattskyldigt för tjänster som bolagets huvudkontor i Sverige tillhandahålls från en filial i ett annat EU-land på grund av att filialen ingår i en mervärdesskattegrupp

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 december 2018 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Andreas Bråthe Deloitte AB 113 79 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 19, 41 kap. 2 och 57 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229); Artikel 13 4 i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz (SFS 1987:1182)

Lagrum: 3 kap. 19, 41 kap. 2 och 57 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229); Artikel 13 4 i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz (SFS 1987:1182) HFD 2015 ref 24 Inlösen av kvalificerade andelar i en juridisk person med hemvist i annan stat än avtalsstaterna har ansetts utgöra avyttring vid tillämpning av artikel 13 4 i skatteavtalet med Schweiz.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2011:288 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3 kap.

Läs mer

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ).

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 62 Samtidig avyttring av andelar i flera olika företag mot ersättning i form av andelar i ett annat företag har inte ansetts utgöra ett enda gemensamt andelsbyte enligt bestämmelserna om

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter?

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? 421 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 2 Fråga om tillämpning av den s.k. utomståenderegeln när en utomstående är andelsägare i ett fåmansföretag i vilket en annan delägares andelar är kvalificerade till följd av att denne är verksam

Läs mer

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt, Avsnitt 13 1 13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL Övergångsbestämmelser 13.1 Inledning Bestämmelser om redovisning och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 1 december 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2017:1218 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

23 Inkomst av kapital

23 Inkomst av kapital Inkomst av kapital 389 23 Inkomst av kapital 41-44, 48, 52, 54 och 55 kap. IL SFS 1991:1833, 1993:1471, 1543, 1544, 1994:778 prop. 1989/90:110 del I s. 295 298, 388 477, 698 705, 709 730, del II s. 123

Läs mer

kr kr 20 % x (beskattningsbar inkomst kr)

kr kr 20 % x (beskattningsbar inkomst kr) (se även anvisningar www.skatteverket.se) Inkomstskatt +fastighetsavgift/fastighetsskatt skattereduktioner = Slutlig skatt för privatperson (+ ev kyrkoavgift) Kommunal inkomstskatt 65 kap IL (Inkomstskattelagen)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 4 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM 2014-12-17 Meddelad i Uppsala

DOM 2014-12-17 Meddelad i Uppsala Enhet 2 Meddelad i Uppsala Mål nr 1 KLAGANDE Uppsala kommun 753 75 Uppsala MOTPART Skatteverket Skattekontoret Jönköping 551 95 Jönköping ÖVERKLAGAT BESLUT Skatteverkets omprövningsbeslut den 9 januari

Läs mer

Fråga om pensionsutbetalning på grund av tidigare tjänst inom FN-organ är skattepliktig (jfr RÅ84 1:25). Förhandsbesked om inkomstskatt.

Fråga om pensionsutbetalning på grund av tidigare tjänst inom FN-organ är skattepliktig (jfr RÅ84 1:25). Förhandsbesked om inkomstskatt. HFD 2018 ref. 43 Fråga om pensionsutbetalning på grund av tidigare tjänst inom FN-organ är skattepliktig (jfr RÅ84 1:25). Förhandsbesked om inkomstskatt. 11 kap. 1, 11 kap. 43 och 58 kap. 5 inkomstskattelagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 27 februari 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB SET Konsulter KB Järnvägsgatan 7 252 24 Helsingborg ÖVERKLAGAT

Läs mer

Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga.

Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga. HFD 2018 ref. 32 Rätt till ränta på återbetald kupongskatt som inte innehållits i strid med unionsrätten har inte ansetts föreligga. 27 kupongskattelagen (1970:624) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2006

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2006 tullvärdet år 2006 december 2006 november 2006, ändring fr.o.m. 22.11.2006 oktober 2006, ändring fr.o.m. 11.10.2006, ändring fr.o.m. 25.10.2006 september 2006 augusti 2006, ändring fr.o.m. 16.8.2006 juli

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 december 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Elanders Sverige AB, 556262-1689 Box 137 435 23 Mölnlycke ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 72 Avyttring av bitcoin omfattas av bestämmelsen i 52 kap. 3 inkomstskattelagen om kapitalvinst vid avyttring av andra tillgångar än personliga tillgångar och omkostnadsbeloppet ska därmed

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter; SFS 2007:1409 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 4 december 2018 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 juni 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Odin Forvaltning AS Ombud: AA Swedbank AB 105 34 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200)

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 22 En huvudetablering i tredje land har tillhandahållit tjänster åt sin filial i Sverige som ingår i en mervärdesskattegrupp. Av EU-rätten följer att tjänsterna ska anses ha tillhandahållits

Läs mer

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 25 Vid arvskifte efter en i Danmark bosatt person har anskaffningsvärdet för tillskiftade aktier bestämts med bortseende från att dödsboet där har beskattats som om det avyttrat aktierna till

Läs mer

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål.

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. HFD 2018 ref. 56 En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. 62 kap. 7 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar

Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar Faktablad Beskattning - deklaration 2018 Version 3 (se även anvisningar www.skatteverket.se) Beskattning av förvärvsinkomster Inkomstskatt +fastighetsavgift/fastighetsskatt skattereduktioner = Slutlig

Läs mer

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007

Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007 Omräkningskurser som skall tillämpas vid fastställande av tullvärdet år 2007 december 2007, ändring fr.o.m. 26.12.2007 november 2007, ändring fr.o.m. 28.11.2007 oktober 2007 september 2007 augusti 2007,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 december 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 23 januari 2013 i mål

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 22 En femdagarskurs i redovisning som äger rum i ett annat EU-land än Sverige och tillhandahålls beskattningsbara personer omfattas av begreppet tillträde till evenemang i 5 kap. 11 a mervärdesskattelagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2003:222 Utkom från trycket den 2 juni 2003 utfärdad den 22 maj 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att det i skattebetalningslagen

Läs mer

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta HFD 2017 ref. 16 Bestämmelserna om skattelättnader för utländska experter m.fl. är tillämpliga på en begränsat skattskyldig persons tjänsteinkomster om denne begär att vara skattskyldig enligt inkomstskattelagen.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 18 oktober 2018 KLAGANDE Strömma Turism & Sjöfart AB, 556051-5818 Ombud: AA och BB Svalner Skatt & Transaktion KB Smålandsgatan 16 111 46

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 Målnummer: 7034-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-06-08 Rubrik: En näringsidkare har rätt att beräkna det för räntefördelning justerade

Läs mer

Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar

Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar Faktablad Beskattning - taxering 2016 (se även anvisningar www.skatteverket.se) Beskattning av förvärvsinkomster Inkomstskatt +fastighetsavgift/fastighetsskatt skattereduktioner = Slutlig skatt för privatperson

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 oktober 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 mars 2013 i mål nr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 oktober 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Wistrand Advokatbyrå Box 11920 404 39 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

23 Personbilar och motorcyklar... 1

23 Personbilar och motorcyklar... 1 Innehåll 23 Personbilar och motorcyklar... 1 23.1 Inledning...1 23.2 Begreppen personbil och motorcykel...1 23.3 Verksamheter i allmänhet...1 23.4 Bilhandel, biluthyrning, taxi, begravningsbyråer och trafikskolor...1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2014:940 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

35 Periodiska sammanställningar... 1

35 Periodiska sammanställningar... 1 Innehåll 35 Periodiska sammanställningar... 1 35.1 Innehåll...1 35.2 Vad ska lämnas i en periodisk sammanställning?...2 35.2.1 Uppgiftsskyldighet...2 35.2.1.1 Uppgifter om varor...2 35.2.1.2 Uppgifter

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 januari 2019 KLAGANDE AA Ombud: Jur.kand. Fredrik Rosén Skattebyrån, LRF Konsult Box 565 201 25 Malmö MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 PM 2018: RI (Dnr 110-1594/2017) Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria.

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. PRISLISTA 1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. Depåavgift Standardkonto

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) Mål nr 4383-14 meddelat i Stockholm den 24 november 2014 KLAGANDE AA Ombud: Skattejurist Eva Y Nielsen Skattebetalarnas Servicebyrå AB Box 3319 103 66 Stockholm

Läs mer

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1 Innehåll 8 Skattesubjekt... 1 8.1 Inledning...1 8.2 Företagsformer m.m. som beskrivs i 6 kap. ML...1 8.2.1 Handelsbolag, kommanditbolag och europeiska ekonomiska intressegrupperingar...1 8.2.2 Enkla bolag

Läs mer

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512)

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512) HFD 2015 ref 59 Artikel 24 i det nordiska skatteavtalet hindrar att en delägare i ett danskt dödsbo beskattas i Sverige för den del av en framtida kapitalvinst vid försäljning av ärvda aktier som dödsboet

Läs mer

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ).

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 27 Ett avtal varigenom den nyttjanderätt som ingår i en bostadsrätt utvidgas till att avse även en garageplats har inte ansetts innebära att bostadsrätten ska anses avyttrad. Även fråga om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 december 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 9 maj 2018

Läs mer

// SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014

// SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014 // SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTER I SIFFROR 2014 // BESKATTNINGEN I FINLAND Besluten om beskattningen i Finland fattas av riksdagen, Europeiska unionen och kommunerna. Beskattningen regleras genom skattelagar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 7 juni 2018 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Insamlingsstiftelsen Vi planterar träd, 802012-8081 105 33

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 februari 2019 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 16 april 2018 i ärende dnr 67-17/D

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2009:1335 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 12 januari 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Wallenstam AB Ombud: Advokat Mart Tamm Vasagatan 43a 411 37 Göteborg Jur.dr

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229)

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 25 En begränsat skattskyldig juridisk person som förvärvat en rätt till en andel av resultatet i ett svenskt kommanditbolag har inte ansetts skattskyldig här för inkomster som följer av denna

Läs mer

Skatteverkets meddelanden

Skatteverkets meddelanden Skatteverkets meddelanden ISSN 1652-1447 Skatteverkets information om reservering för förlustrisker vid export * I detta meddelande finns information om schabloner för beräkning av förlustrisker i samband

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Skattenyheter december trängselskatt

Skattenyheter december trängselskatt Visma Skatteprogram Skattenyheter december 2017 - trängselskatt Av Jan-Erik W Persson I nyhetsbrevet som publicerades i november lovade vi att återkomma med utförligare beskrivning. Nedan visas en utökad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009.

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. HFD 2014 ref 27 Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. Lagrum: 13 kap. 1 och 2, 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 juni 2011 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Hans Sundberg Advokatfirman Wagnsson Östra Storgatan 3 611 34 Nyköping MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 maj 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Kommuninvest Ekonomisk förening Ombud: AA Skeppsbron Skatt AB Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 401

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 401 Egenavgifter 401 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS 1 (6) meddelat i Stockholm den 15 april 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Praktikertjänst AB, 556077-2419 Ombud: Pensionskonsult Tom Möller PRI Pensionstjänst

Läs mer

HFD 2015 ref 77. Lagrum: 33 kap inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2015 ref 77. Lagrum: 33 kap inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2015 ref 77 Den s.k. särskilda post som enligt bestämmelserna om räntefördelning aktualiseras vid vissa fastighetsförvärv ska beräknas utan beaktande av att förvärvaren samtidigt med fastighetsförvärvet

Läs mer

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 oktober 2003 Bosse Ringholm Hases Per Sjöblom (Finansdepartementet)

Läs mer

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten)

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket SKV 277 utg 1. Utgiven i oktober 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 2 2 Allmänt... 2

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 19 oktober 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Strix Limited Ombud: Skattejurist Pether Römbo BDO Göteborg KB Box 31094 400

Läs mer

11 kap. 1 första stycket, 11 och 12 inkomstskattelagen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 1 december 2016 följande dom (mål nr ).

11 kap. 1 första stycket, 11 och 12 inkomstskattelagen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 1 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 80 Arbetsgivarens delfinansiering av ett medlemskap hos ett friskvårdsföretag som, förutom möjlighet till fysisk träning, även ger fri tillgång till bl.a. relaxavdelning, träningskläder och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Fair Pay Please AB6 105 24 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (9) meddelad i Stockholm den 18 februari 2019 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Stockholms Kooperativa Bostadsförening, 702001-1735 Box 850

Läs mer