EN RAPPORT OM SPÖKGARN. - om att rensa vrak från förlorade fiskeredskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN RAPPORT OM SPÖKGARN. - om att rensa vrak från förlorade fiskeredskap"

Transkript

1 EN RAPPORT OM SPÖKGARN - om att rensa vrak från förlorade fiskeredskap

2 Stiftelsen Håll Sverige Rent Projektet finansieras Jordbruksverket och EU:s Fiskerifond Foto: Andreas Frössberg om inget annat anges Stort tack till Patrik Juhlin från P-dyk samt ett extra stort tack till alla dykare: Johan Asplund, Jan Christensen, Marcus Gyllemalm, Ingemar Nilsson och Christer Doeleman.

3 SAMMANFATTNING Spökgarn är fiskeredskap som på olika vis förlorats i haven och som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta. Förlorade nät och annan fiskeutrustning verkar ha en tendens att ansamlas kring vrak. Dels kan det bero på att drivande och förlorade nät fastnar i vraken, eller så sker det ett direkt fiske på vraken, eftersom vraken också fungerar som artificiella rev för fisk. Håll Sverige Rent har i det här projektet rensat åtta vrak utanför Sveriges sydkust från spökgarn, både för att bärga garnet och för att ta reda på mer om förekomsten av spökgarn på och vid vrak. Dykningarna visar att det finns stora mängder garn vid de utvalda vraken vid sydkusten, där hundratals kilo fisk fångats i onödan. Vid dykningarna bärgades 4470 meter garn. En viktig slutsats av projektet är att det krävs ytterligare insatser vad gäller spökgarn vid och på vrak, både för att bärga garnen och för att skaffa mer kunskap om mängd och förekomst. En annan viktig iakttagelse av projektet är att mängden nyare spökgarn som bärgats vid vrak är högre än i jämförelse med de spökgarn som tagits upp vid draggningsinsatser med fiskebåt. De spökgarn som hittats vid draggningsinsatser i den fria vattenmassan eller på botten ofta har varit äldre än 15 år, medan näten som bärgats från vrak till största delen har varit yngre än 10 år. Det kan vara en indikator på att tillförseln av spökgarn i den fria vattenmassan eller på botten avtar, medan problemet med spökgarn vid vrak är mer aktuellt.

4 BAKGRUND Håll Sverige Rent har genomfört ett projekt med syfte att rensa vrak från förlorade fiskeredskap även benämnt som spökgarn. Dykningarna har genomförts i Sydkustens fiskeområde i samarbete med P-Dyk, som ansvarat för dykarbetet. Projektet har finansierats med medel från Jordbruksverket och EU:s Fiskerifond. Vad är spökgarn? Spökgarn är ett begrepp för fiskeredskap som blivit kvar i havet och som fortsätter att fånga fisk i onödan under lång tid och där fisken utsätts för ett onödigt lidande. Det handlar om alla möjliga fiskeredskap, som exempelvis fiskegarn, fiskenät och trål men även burar, mjärdar och andra typer av instängningsredskap. Redskapen kan ha fastnat i något på botten som stenar eller vrak. De kan också ha tappats bort och sedan blivit kvar i havet. Garnen tillverkas av olika plastmaterial som bryts ned väldigt långsamt, vilket innebär att de kan fortsätta fiska i många år. Åldern på spökgarnen är inte helt lätt att fastställa, men en indikator är att man förr använde flöten eller kork gjord av frigolit. Den typen drar åt sig vatten och blir till slut så pass tunga att dessa sjunker. Nyare garn och nät har flöten eller korkar som är gjorda av plast och i de flesta moderna näten använder man sig av en flytlina istället. Fångsteffektiviteten för garnen minskar efter några månader till omkring 10 procent av den ursprungliga effektiviteten. Effektiviteten efter två år är fortfarande omkring 5 procent. 1 Dock visar studier att fångsteffektiviteten för spökgarn som fastnat på vrak förmodligen är högre. 2 Det är inte bara för fisk som spökgarnen har en negativ påverkan. Spökgarnen kan även fånga och utgöra fara för olika marina däggdjur, som tumlare och sälar samt olika typer av sjöfåglar som kan trassla in sig. Spökgarn som fastnat på vrak kan dessutom utgöra en livsfara för de sportdykare som dyker på vrak. Om en dykare fastnar i ett spökgarn kan det få ödesdigra konsekvenser. Även för sjötrafik och fiskare kan spökgarnen utgöra ett problem med intrasslad utrustning och propellrar. 1 P-O Larsson och Daniel Valentinsson, Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium samt Vesa Tschernij, Iconex AB (2003): 2 Revill A.S and Dublin G. 2004: The Fishing capacity of gillnets lost on wrecks and on open ground in UK coastal waters. Fisheries Research, 64 (2003):

5 Spökgarn i Östersjön Förekomsten av spökgarn i Östersjön har länge varit känd, och i Sverige har olika projekt drivits sedan slutet av 90-talet med syfte att inventera och bärga spökgarn. Exempelvis bedrev stiftelsen Håll Sverige Rent tillsammans med KIMO Baltic Sea ett projekt år 2012, som resulterade i att 4580 meter nät och trål togs upp. 3 Sammanlagt i de olika projekten som genomförts tidigare har man fått upp miltals av nät och trål från Östersjön. Fokus har i dessa projekt legat på spökgarn som legat på botten alternativt drivit fritt ute i havet. För att få upp dessa har man draggat med hjälp av fiskebåtar. Merparten av de garn som tagits upp i dessa projekt har varit äldre än 15 år. 3 Varför spökar det i Östersjön, Kimo Baltic Sea och Stiftelsen Håll Sverige Rent (2012): sites/default/files/content_media/spokgarnsrapport_ pdf

6 Spökgarn på vrak i Östersjön Det finns omkring kända vrak i Östersjön, och en uppskattning är att det kan finnas mer än vrak på Östersjöns botten. 4 Många av dessa vrak finns inte utmärkta på sjökort, utan det krävs hög lokalkännedom för att ha vetskap om dess position. Förekomsten av spökgarn på vrak verkar vara hög. Bland annat visar ett projekt som genomförts i Polen och Litauen av WWF Polen att förekomsten av spökgarn på vrak är omfattande. I WWF-projektet uppskattades mängden spökgarn på vrak inom den polska ekonomiska zonen till ton och inom den litauiska ekonomiska zonen till ton. 5 Ett annat projekt som genomfördes år visade att det fanns garn och trålduk vid nästan samtliga vrak som undersöktes utanför Sveriges sydkust. Projektet finansierades av Sveriges lantbruksuniversitet och genomfördes av P-dyk, som även filmade vraken. Hur spökgarnen fastnar på vraken kan ha olika förklaringar. En förklaring är att fiskaren förlorat ett nät till havs som sedan drivit och fastnat på vraket. En annan är att fiskare inte haft vetskap om att det finns ett vrak på den positionen och därför fastnar med exempelvis en trål. Dessutom finns möjligheten att fiskaren avsiktligt har satt nät och garn över vraket eftersom det finns en hög koncentration fisk där. Förlorar en fiskare sina redskap försöker de som regel att plocka upp dem eftersom det naturligtvis är kostsamt att förlora dem. Dock är fiskarens möjligheter att få upp redskapen när de väl har fastnat i ett vrak små, eftersom de ofta trasslat in sig rejält i vraket. Risken är stor för att fisk fastnar i spökgarn vid vrak. Vraken fungerar både som rev och barnkammare åt fisken som söker sig dit för skydd. Spökgarnen som sitter på vrak tenderar också att vara mer uppspända än nät som sjunkit till botten eller driver fritt, vilket gör att dess förmåga att fånga fisk är högre i jämförelse med ett nät eller trål som sjunkit till botten. Spökgarnen kan också blockera luckor och andra ihåligheter på vraket och fångar därför fisken när den försöker ta sig ur vraket. En ytterligare aspekt med förlorade garn och trål är att det finns en risk att fiskaren skadar vraket vilket kan innebära läckage av drivmedel eller att farlig last tar sig ut i den fria vattenmassan vid bärgningsförsök av fiskeredskapet. Dessutom kan vraken skadas, vilket innebär att ett möjligt kulturarv skadas och att historiska värden går förlorade. Foto: Anders Nordgren Foto: P-dyk Collecting ghost nets in the Baltic Sea, WWF Polen (2013): Bilagor/Ghost_net_EN_final.pdf

7 METOD Håll Sverige Rent anlitade P-dyk för att genomföra arbetet med att plocka upp och rensa utvalda vrak från spökgarn. Ett dyklag bestående av fem yrkesdykare (två dykpar och en reservdykare) och en skeppare genomförde under två sommarveckor rensningar av åtta vrak i Sydkustens fiskeområde. Dykningarna utfördes från M/S Baltic Explorer. Alla vrak som rensats på garn har legat på ett djup omkring meter. Dykarens arbetssteg har varit: Dykare filmar eller åka runt vraket med undervattensskoter för att skapa en överblick och få en planeringsfilm över om och hur spökgarn och trål sitter fast på vraket. Första dykteamet börjar samla ihop och paketera spökgarnet med draglina som man fäster med en svinrygg (en knop), samt att man sätter lyftsäckar (30, 60, 100, 500 kg lyftkraft beroende på uppgiften) och skär och klipper loss spökgarnet från vraken. Vid arbeten med vajrar och liknande kan det vara nödvändigt att använda handdrivna hydrauliska verktyg. Efterföljande dykteam färdiggör och tar spökgarnet till ytan med hjälp av lyftsäckarna eller vinsch från ytan. Spökgarnet tas ombord på fartyg för transport till hamn. OBS! Den största risken med rensningar av vrak är att fastna i garn och nät vid ett dyk och därmed få ont om andningsgas. Sportdykare ska därför aldrig dyka på ett vrak utan ordentlig träning eller utrustning.

8

9 RESULTAT Totalt kunde 4470 meter nät, garn och trål tas upp från sammanlagt åtta vrak. Flera av dessa spökgarn uppskattades vara yngre än 10 år. Det resultatet skiljer sig från tidigare projekt då man draggat efter spökgarn med hjälp av fiskebåtar, där man istället kunnat konstatera en minskad förekomst av nät yngre än 15 år. Mängden fisk i några av de upptagna spökgarnen var väldigt hög. Uppskattningsvis innehöll samtliga upptagna nät över 300 kg fisk, framförallt olika plattfiskar och torsk. Fisken har befunnit sig i olika stadier, allt från total förruttnelse till levande fisk som kunnat räddas. En iakttagelse var att det nät som innehöll mest fisk satt fast i ett vrak där stora delar av nät drev fritt ut i vattnet. Merparten av nät och trålduk som har tagits upp har gått till förbränning. Dock har omkring 1000 meter nät kunnat återanvändas av lokala fiskare i Ystad. Även en markeringsboj har kunnat tas om hand. DATUM VRAK MÄNGD (m) TYP ÅLDER FÅNGST TYP AV FÅNGST Icke Else 150 nät, garn < torskar, 1 spätta torsk, plattfisk Pråmen 20 trål < 5 ingen fisk Pråmen 20 trål < 5 ingen fisk SS Pan 20 trål < 5 ingen fisk Inge 20 nät, garn < 5 en fisk plattfisk Sandhamn Vraket 1000 nät, garn < 5 100kg torsk, plattfisk Lervraket Skillinge 100 nät, garn < 20 enstaka torsk * Sandhamn Vraket 2000 nät, garn < 5 200kg torsk, plattfisk Jakobus Fritzen 40 trål > 30 enstaka torsk, plattfisk Jakobus Fritzen 100 trål > 30 ingen fisk Candya 1000 nät, garn < 20 enstaka plattfisk

10 Foto: Anders Nordgren

11 SLUTSATS Foto: P-dyk En viktig slutsats är att det krävs ytterligare insatser vad gäller spökgarn vid och på vrak, både för att bärga spökgarnen och för att skaffa mer kunskap om mängd och förekomst. Såvitt Håll Sverige Rent känner till har inget annat projekt där en systematisk rensning av ett flertal vrak från spökgarn genomförts tidigare. En stor del av kunskapen finns lokalt och det saknas en övergripande bild och förståelse för situationen i Sverige och i Östersjön. Yrkesfiskare, dykare, sportfiskare, marinarkeologer och förvaltande organisationer torde kunna bidra med viktig information och kunskap. Dykningarna visar att det finns stora mängder spökgarn vid de utvalda vraken vid sydkusten, där hundratals kilo fisk fångats i onödan. Dock vet vi inte hur det ser ut på andra ställen utmed kusten. En viktig iakttagelse av det här projektet är att mängden nyare spökgarn som bärgats vid vrak är högre i jämförelse med de spökgarn som tagits upp vid draggningsinsatser med fiskebåt, exempelvis i Kimo Baltic Sea och Håll Sverige Rents projekt De spökgarn som hittats i den fria vattenmassan och på havsbotten har många gånger varit äldre än 15 år, medan spökgarn som fastnat på vrak till största delen varit yngre än 10 år. Detta kan vara en indikator på att tillförseln av spökgarn ute i den fria vattenmassan och på havsbotten avtar, medan problemet med spökgarn vid vrak är mer aktuellt. En förklaring skulle kunna vara att det förekommer ett aktivt fiske på och vid vrak. Resultatet från det här projektet är inte med säkerhet representativt för vrak i andra delar av Östersjön. Dock visar andra projekt, som exempelvis WWF:s projekt i Polen och Litauen, en hög förekomst av spökgarn vid vrak. En reflektion är att det finns ett växande intresse för vrak bland turister, både för att dyka vid och som ett bra ställe att fiska vid. Spökgarn är dock ett stort problem både för dykningen och för sportfisket, och genom att bärga spökgarn öppnas nya möjligheter för turismen....spökgarn ute i den fria vattenmassan och på havsbotten avtar, medan problemet med spökgarn vid vrak är mer aktuellt.

12 Håll Sverige Rent har i det här projektet rensat åtta vrak från spökgarn utanför Sveriges sydkust, både för att bärga garnet och för att ta reda på mer om förekomsten av spökgarn på och vid vrak. Projektet har finansierats med medel från Jordbruksverket och EU:s Fiskerifond Håll Sverige Rent arbetar för att motverka nedskräpning, öka återvinning och främja miljömedvetandet hos individer och organisationer. Arbetet bedrivs genom kampanjer och projekt, genom utbildning i skola och förskola och genom miljömärkningar. Stiftelsen Håll Sverige Rent, Box 4155, Stockholm, Tel: ,

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Sara Königson (SLU) och Viking Bengtsson (Hallands Skaldjursförening) Introduktion Bakgrund Program Sälar och Fiske, SLU har under flera år arbetat

Läs mer

Försvunna torskgarn fortsätter att spökfiska

Försvunna torskgarn fortsätter att spökfiska Försvunna torskgarn fortsätter att spökfiska Även i ansvarsfulla fisken försvinner årligen en hel del redskap. Det kan vara allt från mindre ryssjor till stora trålar. I de flesta fall återfinns redskapen

Läs mer

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista REMISS Sida 1(9) Datum Beteckning Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

Läs mer

REMISS Sida 1(5) Avd. för resursförvaltning 2009-01-14 13-176-09 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-7430432

REMISS Sida 1(5) Avd. för resursförvaltning 2009-01-14 13-176-09 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-7430432 REMISS Sida 1(5) Datum Beteckning Avd. för resursförvaltning 2009-01-14 13-176-09 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-7430432 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:37)

Läs mer

VARFÖR SPÖKAR DET I ÖSTERSJÖN?

VARFÖR SPÖKAR DET I ÖSTERSJÖN? VARFÖR SPÖKAR DET I ÖSTERSJÖN? En studie av förekomsten av spökgarn i Östersjön baserat på draggningar i Sydkustens och Gotlands fiskeområden sommaren 2012 Projektet har finansierats av Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

DOM 2015-07-03 Stockholm

DOM 2015-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2015-07-03 Stockholm Mål nr M 1416-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr M 2698-14,

Läs mer

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen Steg 4. Lika arbeten 10 Diskrimineringslagen [ ] Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen ska särskilt avse skillnader mellan - Kvinnor

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM FISKE ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM FISKE STUDIEMATERIAL TILL DOKUMENTÄREN ALLA TORSKAR ULLA ARNBY OUR BALTIC SEA MEDIA PROJECT Filmmakaren och frilansjournalisten Folke Rydén och fotografen Mattias Klum

Läs mer

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Rapport från besiktning av föreningens brygganläggningar i Margretelund Bakgrund I enlighet med offert daterad 2014-10-12 har besiktning av brygganläggningarnas

Läs mer

Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering

Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering Birgitta Åkesson 2012 Under Andra Världskriget rådde ransonering och fisket i Öresund var kraftigt reglerat. Textilavdelningen

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl

Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl Viking Bengtsson, Yrkesfiskarna och Lars-Göran Pärlklint, Ekoll AB, 2015 På uppdrag av Fiskeområde Halland Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Ålgräsängar...

Läs mer

11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384. Följande föreskrifter föreslås träda ikraft den 1 februari 2011.

11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384. Följande föreskrifter föreslås träda ikraft den 1 februari 2011. REMISS 1(5) Datum Beteckning Tillträdesenheten Handläggare 2010-10-22 Dnr 11-1635-08 11-5183-07 Erika Axelsson Tel: 031-7430384 Förslag till införande av föreskrifter i (FIFS 2004:36) rörande fiske inom

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006 Länsstyrelsen på Gotland har uppdrag av regeringen att arbeta för att det på ett långsiktigt och hållbart sätt genomförs en ansvarsfull hushållning av fiskresurserna så att de ger en god och långsiktig

Läs mer

Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling. Vesa Tschernij Verksamhetsledare

Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling. Vesa Tschernij Verksamhetsledare Ett lokalt hållbart fiske en tillväxtfaktor inom landsbygdsutveckling Vesa Tschernij Verksamhetsledare fem i tolv Stor volym viktigare än bra kvalité Samma pris/kg Medelhavet Södra Östersjön 5-6 mån turistsäsong

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:44

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:44 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:44 Kallelse till SFK Laxens höstmöte den 19 november kl 19:00 plats klubbstugan Klubbens vindskydd är nu säkrat inför kommande vårfloder. Jag och Alex var uppe

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fiskeredskap från en svunnen tid

!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fiskeredskap från en svunnen tid Fiskeredskap från en svunnen tid Birgitta Åkesson 2012 Fiskeredskap från en svunnen tid En av föreningens äldsta hoddor ägdes av tågförare Carl Mattson (f.1888). Mattsson kom från en av Limhamns äldsta

Läs mer

Sälens matvanor kartläggs

Sälens matvanor kartläggs Sälens matvanor kartläggs Karl Lundström, SLU / Olle Karlsson, Naturhistoriska riksmuseet Antalet sälar i Östersjön har ökat stadigt sedan början av 1970-talet, då de var kraftigt påverkade av jakt och

Läs mer

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ har du tänkt på att Östersjön i princip är ett slutet innanhav? Detta betyder att föroreningar

Läs mer

BestKust Feskarna blir Havsfiskeklubb

BestKust Feskarna blir Havsfiskeklubb Specialt idning f ör Best Kust Feskarna, Fröya våren 2004 Best Kust Feskarna 04 BestKust Feskarna blir Havsfiskeklubb BestKust Feskarna Sponsras av Rekord långa 34.85 kg fångad på Fröya Storsejar 11.8

Läs mer

Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning

Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning MS Naturfakta Mikael Svensson Box 107 283 22 Osby 0479-10536, 0705-910536 Gäddan i Hammarsjön Enligt uppgifter från vissa håll är gäddorna

Läs mer

Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat)

Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat) Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat) Ålfisket. Historiskt har ålfisket haft mycket stor betydelse för kustbefolkningen

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 PROTOKOLL Nummer 32 6.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Vattenbiolog

Läs mer

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp.

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. BADA SÄKERT Sjöräddningssällskapet undsätter en badare vid Lillebybadet i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. VI BEHÖVER DIN HJÄLP! Vi på Sjöräddningssällskapet har som huvuduppgift att rädda

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF.

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. 1 Vad händer egentligen med hästar i Sverige när de av någon anledning

Läs mer

Inventering av spökredskap i 8-fjordar av Dan Calderon, Miljöteknik i väst

Inventering av spökredskap i 8-fjordar av Dan Calderon, Miljöteknik i väst Inventering av spökredskap i 8-fjordar av Dan Calderon, Miljöteknik i väst Inledning Projektet initierades av 8-fjordar och genomfördes av Miljöteknik i väst. Projektet finansierades av Länsstyrelsen i

Läs mer

Tänk först dyk sen. Marcus Öhman redaktör

Tänk först dyk sen. Marcus Öhman redaktör 1 2 När jag började dyka 1999 så hade inte dykningen hunnit blivit så exploaterad eller kommersiell som den har blivit idag vilket gjorde att jag hade svårt att kunna jämföra och kontrollera vad instruktörerna

Läs mer

SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE

SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE KOMPASSENS BESTÅNDSDELAR 2 1 4 3 1. Kompassros med nål som pekar mot den magnetiska nordpolen 2. Vridbar kompasskrans för inställning av riktning mot mål 3. Syftlinje

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 OBS Fångstrapport skall sändas in inom 48 tim till klubbens På förekommen anledning måste jag åter påminna om att vikten av att sända in fångstrapport till klubben.

Läs mer

Syfte...4 Bakgrund...5 Genomförande...7 Resultat...8. Intervjuer...8 Vikten av samarbete...9 Det finska exemplet...11

Syfte...4 Bakgrund...5 Genomförande...7 Resultat...8. Intervjuer...8 Vikten av samarbete...9 Det finska exemplet...11 Tvätta & Tömma en studie av förutsättningarna för nyetablering av båtbottentvättar och mottagningsstationer för toalettavfall från fritidsbåtar i Stockholms län Stiftelsen Håll Sverige Rent December 2009

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

Olja och miljö. Miljöeffekter. Skyddsåtgärder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Datum 2011-04-01

Olja och miljö. Miljöeffekter. Skyddsåtgärder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Datum 2011-04-01 samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Olja och miljö Miljöeffekter Ett oljeutsläpp orsakar skador på växt- och djurliv genom nedsmetning och förgiftning. Oljor har olika egenskaper beroende

Läs mer

Flyginventering av grågås

Flyginventering av grågås Flyginventering av grågås i Hammarsjön 5 maj 2004 Inventeringen är utförd på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne län, som del av verksamheten inom ramen för Förvaltningsplan för grågås under 2004 Patrik Olofsson

Läs mer

WaveEl ett Vågspel vid Vinga

WaveEl ett Vågspel vid Vinga WaveEl ett Vågspel vid Vinga Finansierat av Göteborg Energis Forskningsstiftelse Sommaren 2010 1 Allt har en historia Försök att i Europa utnyttja energin i havens vågor är kända sen mer än hundra år.

Läs mer

Kulturarv under vatten? Kort om vad vi vet och vart vi vill gå

Kulturarv under vatten? Kort om vad vi vet och vart vi vill gå Kulturarv under vatten? Kort om vad vi vet och vart vi vill gå Andréas Olsson, Statens maritima museer Statens maritima museer Statens maritima museer (SMM) verkar för bevarande och levandegörande av det

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

Implementeras via TSFS 2009:44

Implementeras via TSFS 2009:44 Sjövägsregler för FBVIII Navigering och sjömanskap Sid 139-152 Ansvar Utkik Säker fart Risk för kollision Åtgärd för att undvika kollision Fartyg som ska hålla undan Fartyg som skall hålla kurs och fart

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Riktlinjer för skyddsjakt på storskarv år 2016

Riktlinjer för skyddsjakt på storskarv år 2016 Bilaga 1 till N4a16E05_17052016 Riktlinjer för skyddsjakt på storskarv år 2016 För att förhindra allvarlig skada på fiske, vatten och skog förorsakade av storskarv, kan landskapsregeringen bevilja tillstånd

Läs mer

Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004

Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004 Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004 ArkeoDok Rapport 2005:2 Visby 2005-01-24 Arkeologisk utredning över Svalsta, Grödinge socken, Botkyrka kommun, Stockholms län

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND 1 ANALYS AV DAGSLÄGET Sport- och turistfisket har en stor betydelse för den åländska turistnäringen. Fisket är en av de viktigaste säsongsförlängarna då fisket är som bäst andra tider på året än sommarmånaderna.

Läs mer

Slemmaskar, eller nemertiner, finns över hela

Slemmaskar, eller nemertiner, finns över hela Nytt ljus på okända slemmaskar en utvärdering av fältarbetet inom de svensk-norska artprojekten Kunskapen om slemmaskar, eller nemertiner som de också kallas, har länge varit bristfällig. De har ansetts

Läs mer

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014 En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Sportfiskarna Tel: 08-410 80 680 E-post: tobias@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39

Läs mer

!"#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$45"2("2$6)57.8$ 9:..&2$;"20,:.#$)'*$ <,/5"2$=&2,>1$$

!#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$452(2$6)57.8$ 9:..&2$;20,:.#$)'*$ <,/52$=&2,>1$$ Under 2014 knöt vi ihop säcken för många större projekt som finansierat med hjälp av EU:s fiskerifond. Vi kunde inviga den nya faunapassagen vid Ulriksdal. Det tog 10 år att genomföras hela projektet.

Läs mer

Välkomna till. Naturväktarna Kust

Välkomna till. Naturväktarna Kust FÄLTUNDESÖKNING Välkomna till Naturväktarna Kust Ni har uppdraget att undersöka en havsstrand. Vilka djur och växter hittar ni här? Hur påverkar vi människor livet på land och i vattnet? För att ta reda

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 GOD JUL och Gott nytt ÅR Hej styrelsen i SFK Laxen önskar alla en God Jul och Gott nytt Fiskeår 2015. I och med helgerna och att redaktören är på resande fot

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Våren kom av sig och med det kom åter kylan. Vist har vi vackert väder men attan vad kallt det är på nätterna. I sig är detta bra för vårt fiske men vi behöver

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Medlemsinformation 2010

Medlemsinformation 2010 Medlemsinformation 2010 Dykning och skärgårdsupplevelser Bevara och använd Moälven II till dykutfärder och utflykter. Moälvens vänner är en förening för att bevara och använda Moälven II till dykutfärder

Läs mer

Havsnomaderna urak lawoi. Thailand:

Havsnomaderna urak lawoi. Thailand: Thailand: Havsnomaderna urak lawoi [Thailand: urak lawoi] Ann-Charlotte Lotta Granbom, socialantropolog från Lunds universitet, har som enda västerlänning bedrivit antropologiska fältstudier och skildrat

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Beredningsgruppen för miljö 2004-11-30 HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Inledning Beredningsgruppen för miljö har tillsammans med en rad aktörer utarbetat en strategi för vilka insatsområden

Läs mer

Geologins Dags tipsrunda 2014 för barn och andra nyfikna Mer om geologi finns på www.geologinsdag.nu

Geologins Dags tipsrunda 2014 för barn och andra nyfikna Mer om geologi finns på www.geologinsdag.nu 1. Naturens processer gör att landskapet ständigt förändras, bland annat genom att floder kan hitta nya vägar och att material kan transporteras från en plats till en annan. Vad kallas den geologiska process

Läs mer

MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN

MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN PLANANDE MOTORBÅT MED MIDSKEPPS INTERCEPTOR OCH AKTERLIGT TRIMPLAN Syftet med den här presenterade undersökningen är att visa på ett alternativ till en effektivare motorbåt än den vanligt förekommande

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita.

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. NAKEN B IO L OG I Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. 16 Text och Foto Anders Axelsson Vinterdykningen går mot

Läs mer

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar Nyhetsklipp Plast i havet stort hot mot växt- och djurliv Bohusläningen 2015-10-16 2 Plast i havet stort hot mot växt och djurliv Bohusläningen

Läs mer

Information om. Slamtömning

Information om. Slamtömning Information om Slamtömning Hjälp oss att göra vårt tunga arbete lite lättare. Innan vi kommer hem till dig för att tömma din brunn eller tank är det bra om du tänker på några saker som underlättar hanteringen.

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Arbetsrätt. Ola Brinnen April 2016

Arbetsrätt. Ola Brinnen April 2016 Arbetsrätt Ola Brinnen April 2016 1 Dagens agenda 1. Olika anställningsformer i LAS 2. Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar 3. Anställningens upphörande p.g.a personliga skäl 4.

Läs mer

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt.

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt. Bild Manus 1994 hade LO-förbunden tillsammans cirka 86 % organisationsgrad. Idag är det närmare 69 %. På bara några år har organisationsgraden sjunkit med över 15 %. Förbunden lider av olika problem men

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 1995, 198 Antagen av länsstyrelsen den 19 januari 1996 Ändrade av länsstyrelsen den 29 juni 1998, Dnr: 478/95-401 Nr: 4.5 LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 1 1.1 Sammanfattning sidan 1 1.2 Syfte sidan 1 1.3 Metod sidan 2 2. Faktabakgrund sidan 2 2.1 Fakta och historik sidan 2 2.2 Från Cola till Fanta sidan 2 2.3 För-

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-12-18 Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk Tid Kl. 13.00 16.30 Plats Länsstyrelsen lokal Storön Närva- Karl-Erik Karlsson Torgny von Wachenfeldt rande Thomas Höjer

Läs mer

Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999

Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999 Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999 - Lägesrapport januari 2000 Stefan Tobiasson, Högskolan i Kalmar Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken

Läs mer

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö.

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. [Andreas] Zonkerspinnfluga för gädda. (Fler av [Andreas] skapelser finns på www.sportfiskeforum.se) Material: 10cm längd av 3mm plasttub 1 st Rasselkammare

Läs mer

kronans kanoner ISBN NR 978-91-85926-69-5

kronans kanoner ISBN NR 978-91-85926-69-5 1 kronans kanoner ISBN NR 978-91-85926-69-5 Faktasammanställning/Innehåll: Lars Einarsson/ Kalmar läns museum Översättning till lättläst svenska: Maria O Donnell/Centrum för lättläst Foto där inget annat

Läs mer

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län (Uppdaterad: 2009-05-28) Vi som jobbar med fiskefrågor på länsstyrelsen kontaktas ofta av olika personer som vill få upplysningar om vilka bestämmelser som

Läs mer

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län Fiske på Gotland Den som fiskar måste också känna till de bestämmelser som gäller. För att underlätta för dig som fritidsfiskare har vi i denna folder gjort en

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

Rekrytering av fastsittande växter och djur på farledernas prickar och bojar längs svenska Östersjökusten

Rekrytering av fastsittande växter och djur på farledernas prickar och bojar längs svenska Östersjökusten Rekrytering av fastsittande växter och djur på farledernas prickar och bojar längs svenska Östersjökusten av Hans Kautsky och Susanne Qvarfordt Systemekologiska Institutionen Stockholms Universitet 9 Stockholm

Läs mer

Under ytan. Tillväxtstiftelse stöttar Blue Innovation. Sparbanken Syds Stiftelse för tillväxt har beslutat att stötta Ideon

Under ytan. Tillväxtstiftelse stöttar Blue Innovation. Sparbanken Syds Stiftelse för tillväxt har beslutat att stötta Ideon Under ytan Nyhetsbrev Marint centrum Simrishamn Nr 3/2011 Tillväxtstiftelse stöttar Blue Innovation Projektstöd beviljat till KIMO Baltic Sea IVL och fiskeområdet satsar på biogas Sommar på Marint centrum

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Nedan: Att plattfiskar ser skeva ut i huvudet beror på att deras ena öga vandrar över från ena sidan till den andra. På bilden syns en piggvar,

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

Miljösituationen i Västerhavet. Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet

Miljösituationen i Västerhavet. Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet Miljösituationen i Västerhavet Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet Hur mår havet egentligen? Giftiga algblomningar Säldöd Bottendöd Övergödning

Läs mer

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum & Naturum Västervik -Där Kultur och Natur möts SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum 0490 211 77 www.vasterviksmuseum.se Västerviks Museum Skolprogram Västerviks Museum har hela

Läs mer

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön)

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön) Larsmo-Öjasjön Uppgifterna om fiskfångsterna i Larsmo-Öjasjön presenteras nedan och baserar sig på fiskeområdets insamlade statistik från medlemsorganisationerna samt på utförda fiskeriundersökningar.

Läs mer

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Camilla Östergren Sidan 1 av 6 Diariekod: 443 Dnr MBN 2012-467 Ecos Miljö- och byggnadsnämnden Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra"

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport Utsugning av vissa - guldkant för andra Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra" - Ett allvarligt problem med studien och dess rapport är den genomgående begreppsförvirringen och bristen av definitioner.

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Var får man tag på Violett FK 1,5mm2 Postad av Frank Larsen - 15 apr 2015 10:07

Var får man tag på Violett FK 1,5mm2 Postad av Frank Larsen - 15 apr 2015 10:07 Var får man tag på Violett FK 1,5mm2 Postad av Frank Larsen - 15 apr 2015 10:07 Det är tänkt att en av de vita FK (tändtråd) skall bytas ut till Violett. En 100m rulle hade räckt fint! Ha det gott // Frank.

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer