Miljö- och bygglovsnämnden (43)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och bygglovsnämnden (43)"

Transkript

1 Miljö- och bygglovsnämnden (43) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 25 oktober 2017, kl Paragrafer Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson, vice ordf M Grim Pedersen L Peter Herrmann C Hans Jakobsson S Mikael Hallén, , kl Övriga närvarande Tjänstemän Lotta Wiik, tf miljöchef Peter Wallentin, chef plan- och bygglov Maria Poll, bygglovsarkitekt Suzana Jonic, bygglovsarkitekt Ingela Blomberg, bygglovsarkitekt Ulrika von Pfaler, bygglovsarkitekt Magdalena Lindberg, kommunsekreterare Utses att justera Grim Pedersen Justeringens plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, kansliet, måndag den 30 oktober 2017, kl Sekreterare... Magdalena Lindberg Ordförande... Mattias Johansson Justerande... Grim Pedersen Organ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljö- och bygglovsnämnden Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags Nedtagande Bygglovenhetens arkiv, kommunhuset, Mölnlycke Underskrift... Magdalena Lindberg

2 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 158 FASTSTÄLLANDE AV DAGORDNING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden fastställer förslag till dagordning.

3 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 159 SAMMANTRÄDESDATUM MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN 2018 Miljö- och bygglovsnämndes beslut Miljö- och bygglovsnämnden fastställer tidsplan för miljö- och bygglovsnämndens sammanträde 2018 enligt bilaga 1. Bilaga Tidsplan Miljö- och bygglovsnämnden 2018, bilaga 1.

4 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 160 INFORMATIONSÄRENDE BYGGLOV Kommande detaljplaner X och X, nybyggnad av flerbostadshus och soprum Parkeringsplatser Härryda lägesrapporter X, skyltar X, dom mark- och miljööverdomstolen Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

5 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 161 Dnr BYGG X, NYBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS (ERSÄTTNINGSHUS), RIVNING AV ENBOSTADSHUS Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus (ersättningshus) och rivning av befintligt enbostadshus. Angående startbesked se nedan. Som kontrollansvarig godkänns Stefan Thomsen, Västergårdsvägen 15, Landvetter. Certifierad av SP Certifiering t om , behörighetsnr: SC Utstakning av byggnaden ska utföras efter startbesked meddelats. Startbesked Ingen byggnation får påbörjas innan bygglovsenheten har beviljat startbesked. För startbesked krävs inlämnat förslag till kontrollplan samt tekniskt samråd. Ni kommer att få en kallelse till tekniskt samråd med en bygglovsingenjör. Följande handlingar ska vara bygglovsenheten tillhanda inför det tekniska samrådet: Förslag till kontrollplan Energibalansberäkning Bevis om färdigställande skydd Konstruktionsritningar VA- och ventilationsritningar Godtagbar lösning av dagvatten enligt kommunens dagvattenpolicy Ytterligare handlingar kan komma att begäras.

6 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 161 Utstakning och lägeskontroll Utstakning ska utföras efter startbesked meddelats. Lägeskontroll av byggnaden ska utföras innan gjutning av grunden. Mätningarna utförs av Mät- och GIS-enheten, telefon Anlitas egen utsättare för utstakning ska undertecknad överenskommelse mellan Härryda kommun och utsättaren upprättas i god tid före samrådet. Slutbesked Byggnadsverket får inte tas i bruk innan slutbesked meddelats. Upplysningar Lovet upphör att gälla om arbetet inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Byggnadsnämnden är skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift om byggnationen påbörjas innan startbeskedet meddelats. Innan lovet vunnit laga kraft påbörjas åtgärder på egen risk, eftersom beslutet kan överklagas. Bakgrund Ansökan från X inkom och kompletterades om bygglov för nybyggnad av enbostadshus (ersättningshus) i två våningar. Befintligt bostadshus avses rivas. Tillkommande byggnadsarea är 119 m 2 och total tillkommande bruttoarea är 228 m 2. Befintligt bostadshus på fastigheten som rivs är på cirka 79 m². Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 22 september Motivering Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1. inte strider mot områdesbestämmelser, 2. inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3, och 3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1, 2 första stycket, 3, 6, 7, 9 11, 12 första stycket, 13, 17 och 18 i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser (9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL). Ansökan uppfyller kraven i 9 kap. 31 PBL.

7 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 161 Ansökan är förenlig med gällande översiktsplan och uppfyller dess rekommendation om ersättningsbyggnad. Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

8 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 162 Dnr BYGG X, ÄNDRAD ANVÄNDNING AV EKONOMIBYGGNAD TILL KONTOR, MASKINHALL OCH VERKSTAD, BYGGLOV I EFTERHAND Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan om bygglov i efterhand för ändrad användning av ekonomibyggnad till verkstad/maskinhall och kontor. Bakgrund Ansökan från X inkom den 9 mars 2017 om bygglov i efterhand för ändrad användning av ekonomibyggnad till verkstad och kontor. Byggnaden har en byggnadsarea på 161 m 2 och är i en våning med vind. Den del som berörs av den ändrade användningen har en bruttoarea på 161 m 2. Bygglovsenheten fick den 15 oktober 2012 in en anmälan om att det på fastigheten Tahult 2:7 bor människor i en nyligen uppförd lada. Enligt fastighetsägaren X uppfördes ekonomibyggnaden som ett fårhus under Vid byggloveenhetens platsbesök den 13 november 2012 kunde man konstatera att byggnaden då var inredd som bostad och kontor. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 3 oktober Motivering Det krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring, om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Berörd byggnad uppfördes ursprungligen, enligt fastighetsägarens utsago, som en ekonomibyggnad. Byggnaden har sedan fått en ändrad användning (se 9 kap. 3 plan- och bygglagen [2010:900], förkortad PBL). Det krävs bygglov för ändring av en byggnad om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk eller inreds för ett väsentligt annat ändamål än det som byggnaden senast har använts för eller enligt senast beviljade bygglov har anpassats till utan att den avsedda användningen kommit till stånd (se 9 kap. 2 PBL). forts MBn 162

9 Miljö- och bygglovsnämnden Fastigheten Tahult 2:7 omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. I 9 kap. 31 PBL anges förutsättningarna för bygglov utanför ett område med detaljplan. Bygglov ska ges om åtgärden inte strider om områdesbestämmelser, inte förutsätter detaljplanläggning, samt uppfyller kraven i 2 kap. PBL om allmänna och enskilda intressen och kraven i 8 kap. PBL om byggnadsverks utformning och tomters anordnande i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Prövningen i ärenden om bygglov eller förhandsbesked ska syfta till att användningen av mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning (se 2 kap. 2 PBL). Mark får tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet (se 2 kap. 4 PBL). Bebyggelse och byggnadsverk ska utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämplig med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (se 2 kap. 6 första stycket 1 PBL). En byggnad ska ha en god form-, färg- och materialverkan, och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga (se 8 kap. 1 PBL). Om någon bryter mot en bestämmelse i 8 10 kap. eller i föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap eller mot en bestämmelse i en EU-förordning om krav på byggnadsverk eller byggprodukter, ska tillsynsmyndigheten ta ut en särskild avgift (byggsanktionsavgift) enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 12 ( se 11 kap. 51 PBL). Innan tillsynsmyndigheten beslutar att ta ut en byggsanktionsavgift ska den som anspråket riktas mot ges tillfälle att yttra sig. En byggsanktionsavgift får inte beslutas, om den som anspråket riktas mot inte har getts tillfälle att yttra sig inom fem år efter överträdelsen (se 11 kap. 58 PBL). Kontor, maskinhall och verkstad bedöms vara en väsentlig annan användning än ekonomibyggnad/ fårhus, som byggnaden ursprungligen uppfördes som, och kräver bygglov.

10 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 162 Gällande översiktsplan anger inga rekommendationer för ekonomibyggnader och kontor. Den ändrade användningen bedöms inte utgöra en betydande olägenhet för omgivningen då byggnaden har ett avskilt läge och dess användning inte bedöms innebära mer trafik eller annat som kan verka störande. Byggnaden har för sin plats en väl anpassad byggnadsvolym och utformning som gör att den upplevs som en ekonomibyggnad/lada vilket passar in i omgivande åkerlandskap. Åtgärden bedöms inte påverka utpekade naturvärden nämnvärt. Vid en sammantagen bedömning uppfyller ansökan kraven i 2 kap. PBL. Då byggnaden troligtvis inreddes för annat ändamål än ekonomibyggnad innan 2012 har det gått mer än fem år sedan överträdelsen skedde vilket innebär att ingen sanktionsavgift ska beslutas. Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 3 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 2 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 8 kap. 1 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 11 kap. 51 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 11 kap. 58 plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

11 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 163 Dnr BYGG X, FÖRELÄGGANDE OM ATT GE SYNPUNKTER PÅ ÖVERVÄGT UPPDRAG OM UNDERHÅLLSUTREDNING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Med stöd av 11 kap. 18 PBL föreläggs X, ägare till enbostadshus på fastigheten X, att snarast, dock senast , ge synpunkter på uppdraget som beskrivs under rubriken Utveckling till grunderna av motivering och på frågan om vem som ska betala kostnaderna för att utföra uppdraget. Om föreläggandet inte följs kommer ärendet att avgöras av miljö- och bygglovsnämnden utan synpunkter från ägaren till byggnadsverket. Bakgrund En anonym anmälan avseende ovårdad tomt inkom den 11 mars Vid ett platsbesök den 6 juli 2016 kunde bygglovsenheten konstatera att tomten inte var ovårdad med att bostadsbyggnaden på fastigheten saknar tak- och fasadmaterial. Den 18 september 2016 skickade bygglovsenheten en skrivelse till fastighetsägaren angående detta. Svar inkom den 4 november 2016 där fastighetsägaren uppger att byggnaden är uppförd med byggsystemet Kub från Sundolitt och att takkonstruktionen består av limträ och att tak- och fasadmaterial inte krävs. Bygglovsenheten har varit i kontakt med Sundolitt angående byggsystemet Kub där det framkommit att byggsystemet utan fasadmaterial (puts eller annat) inte uppfyller angiven brandklassning och även kan slitas i förtid då det utsätts för mekanisk slitning och UV-ljus. Taket är konstruerat för att kläs med takpannor och riskerar i dagsläget utan taktäckningsmaterial att få fuktskador som kan skada dess konstruktion.

12 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 163 Den 14 juni 2017 kommunicerade miljö- och bygglovsnämnden vid Härryda kommun ett åtgärdsföreläggande där man angav att byggnaden skulle iordningställas genom att förses med tak- och fasadmaterial och en entrétrappa. Svar på kommuniceringen inkom den 31 juli 2017 där fastighetsägaren uppger att yttertaket tagits bort för att möjliggöra byte av innertak och att fasaden kommer att förses med fasadmaterial men att detta inte är möjligt förrän taket är färdigt. Vidare framför fastighetsägaren att stommen och takkonstruktionen inte äventyras under arbetets gång och att EPS (cellplast) inte kan anses ha sämre motstånd mot brand än trä. Inkommet svar ändrar inte miljö-och bygglovsnämndens bedömning. Då byggnadens skick inte är helt utrett och det råder delade meningar mellan fastighetsägaren och nämnden avseende vilket behov av underhåll byggnaden har och hur brandsäker den är, överväger nämnden att uppdra åt en certifierad sakkunnig att utreda behovet av underhållsåtgärder och att låta ägaren till byggnadsverket betala kostnaderna för detta uppdrag. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 3 oktober Utveckling till grunderna av motivering Byggnadsnämnden har konstaterat att det brister i underhållet av enbostadshuset på fastigheten Ingelse 1:106 så att det inte uppfyller kraven på byggnadsverk i 8 kap. planoch bygglagen (2010:900), PBL, bl.a. genom att byggnaden saknar taktäckningsmaterial och fasadmaterial. Byggnaden kan också vara brandfarlig då cellplasten saknar skyddande ytskikt. Byggnadsnämnden överväger att uppdra åt en certifierad sakkunnig att utreda behovet av underhållsåtgärder och att låta ägaren till byggnadsverket betala kostnaderna för detta uppdrag. Motivering Om det brister i underhållet av ett byggnadsverk får byggnadsnämnden enligt 11 kap. 18 PBL uppdra åt en sakkunnig att utreda behovet av åtgärder. Den sakkunnige ska vara certifierad enligt 10 kap. 8 2 st. PBL. Innan nämnden beslutar om ett sådant uppdrag, ska den i ett föreläggande ge byggnadsverkets ägare tillfälle att inom en viss tid ge synpunkter på uppdraget och på frågan om vem som ska betala kostnaderna för det.

13 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 163 Upplysningar Byggnadsnämnden får efter tidpunkten då synpunkterna ska ha lämnats, uppdra åt en sakkunnig att på ägarens bekostnad utreda behovet av underhållsåtgärder. (11 kap. 27 andra stycket PBL). Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 18 plan- och bygglagen [2010:900], PBL 11 kap. 27 andra stycket plan- och bygglagen [2010:900], PBL Bilaga Hur man överklagar

14 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 164 Dnr BN X, ÄNDRAD ANVÄNDNING FRÅN GARAGE TILL GÄSTBOSTAD OCH UPPFÖRANDE AV TAKKUPOR, KOMMUNICERING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden kommunicerar om avslag på ansökan om ändrad användning från garage till gästbostad och uppförande av takkupor. Upplysning Bygglov för ändrad användning kan beviljas om takkuporna undantas från ansökan. Bakgrund På fastigheten X byggdes 2009 ett garage i anslutning till bostadshuset. År 2012 ansökte fastighetsägarna X om bygglov för garaget i efterhand. Den 16 augusti 2017, MBn 127, beviljade miljö- och bygglovsnämnden bygglov i efterhand för garaget med undantag för dess takkupor. Den 7 augusti 2014 kom X in med ansökan om bygglov för ändrad användning av garaget och uppförande av takkupor. En gästbotad skall inredas på det övre planet som har en bruttoarea på 59 m². I ansökan ingår också de befintliga takkuporna på garaget som tidigare undantagits från beviljat bygglov. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 3 oktober Motivering Det krävs bygglov för ändring av en byggnad om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk eller inreds för ett väsentligt annat ändamål än det som byggnaden senast har använts för eller enligt senast beviljade bygglov har anpassats till utan att den avsedda användningen kommit till stånd (se 9 kap. 2 plan- och bygglagen [2010:900], förkortad PBL). Fastigheten X omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser.

15 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 164 I 9 kap. 31 PBL anges förutsättningarna för bygglov utanför ett område med detaljplan. Bygglov ska ges om åtgärden inte strider om områdesbestämmelser, inte förutsätter detaljplanläggning, samt uppfyller kraven i 2 kap. PBL om allmänna och enskilda intressen och kraven i 8 kap. PBL om byggnadsverks utformning och tomters anordnande i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Prövningen i ärenden om bygglov eller förhandsbesked ska syfta till att användningen av mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning (se 2 kap. 2 PBL). Mark får tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet (se 2 kap. 4 PBL). Bebyggelse och byggnadsverk ska utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämplig med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (se 2 kap. 6 första stycket 1 PBL). En byggnad ska ha en god form-, färg- och materialverkan, och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga (se 8 kap. 1 PBL). Uppförda takkupor på garagebyggnaden medför att garaget inte upplevs som en komplementbyggnad utan en fristående huvudbyggnad. Byggnaden underordnar sig inte huvudbyggnaden och i området finns inga garage med takkupor och i den storleken vilket gör att byggnaden inte infogar sig med omgivande bebyggelse. Vid en sammantagen bedömning finner miljö- och bygglovsnämnden att garaget med takkuporna inte har en lämplig utformning med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Bygglov för ändrad användning till gästbostad bedöms däremot kunna beviljas med undantag för takkuporna. Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 31 plan- och bygglagen [2010:900], PBL

16 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 165 Dnr BN X, FÖRELÄGGANDE ATT RIVA TAKKUPOR PÅ GARAGE, KOMMUNICERING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden kommunicerar X ett föreläggande om att riva takkuporna garaget inom sex (6) månader från det att detta beslut vinner laga kraft. Vidare kommunicerar nämnden att vid underlåtelse att följa föreläggandet förpliktiga fastighetsägarna X att utge ett fast vite om kronor vardera räknat från sju (7) månader efter det att detta beslut vinner laga kraft. Bakgrund På fastigheten X i Härryda kommun byggdes 2009 ett garage. Den 16 augusti 2017, MBn 127, beviljade miljö- och bygglovsnämnden bygglov i efterhand för garaget med undantag för dess takkupor. Den 7 augusti 2014 kom X in med ansökan om bygglov för ändrad användning av garaget och uppförande av takkupor. En gästbotad skall inredas på det övre planet som har en bruttoarea på 59 m². I ansökan ingår också de befintliga takkuporna på garaget som tidigare undantagits från beviljat bygglov Den 25 oktober 2017, MBn 164, kommunicerade miljö- och bygglovsnämnden om avslag på ansökan om ändrad användning av garage till gästbostad och uppförande av takkupor. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 25 oktober Motivering På fastigheten X har ett garage med takkupor uppförts. Garaget har beviljats bygglov i efterhand men inte dess takkupor.

17 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 165 När en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov har vidtagits utan lov, skall miljö- och bygglovsnämnden se till att det som har utförts blir undanröjt eller på annat sätt rättat, om inte lov till åtgärden meddelas i efterhand (se 10 kap. 1 plan- och bygglagen [upph ] (1987:10), förkortad ÄPBL). I de fall som avses i får byggnadsnämnden, i stället för att ansöka om handräckning, förelägga ägaren av den fastighet, byggnad eller anläggning som frågan gäller att inom viss tid vidta rättelse. Följs inte föreläggandet, får byggnadsnämnden begära handräckning (se 10 kap. 14 ÄPBL). Föreläggande enligt 14 första stycket, 15, 16 första stycket eller 17 får förenas med vite eller med föreskrift att åtgärden, om föreläggandet inte följs, kan komma att utföras genom byggnadsnämndens försorg på den försumliges bekostnad. Förbud enligt 14 andra stycket och 16 andra stycket får förenas med vite (se 10 kap. 18 ÄPBL). Tillämpliga bestämmelser 10 kap. 1 plan- och bygglagen [upph ] (1987:10) 10 kap. 14 plan- och bygglagen [upph ] (1987:10) 10 kap. 18 plan- och bygglagen [upph ] (1987:10) Lag om viten (1985:2016)

18 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 166 Dnr BYGG X, TILLBYGGNAD AV GÄSTSTUGA, KOMMUNICERING AV SANKTIONSAVGIFT Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden kommunicerar X, fastighetsägare till X, om en byggsanktionsavgift på kr för tillbyggnad av komplementbyggnad. Bakrund Ansökan från X inkom och kompletterades om bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad i efterhand. Komplementbyggnaden används som gäststuga och är tagen i bruk. Då tillbyggnaden byggts under ett befintligt utstickande tak tillkommer ingen byggnadsarea. Total tillkommande bruttoarea är 7 m 2. Tillbyggnaden utfördes enligt sökandes utsago under Bygglov i efterhand för åtgärden behandlas i ett separat beslut. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 2 oktober Motivering X har olovligt uppfört en tillbyggnad på 7 m 2 bruttoarea. Enligt 11 kap. PBL ska en byggsanktionsavgift tas ut för överträdelser. I 9 kap. PBF framgår hur byggsanktionsavgiften ska beräknas. Byggsanktionsavgiften för att trots förbudet i 10 kap. 3 Plan- och bygglagen (2010:900) påbörja en sådan tillbyggnad som kräver lov enligt 9 kap 2 första stycket 2 eller 8 första stycket 3 eller 4 Plan- och bygglagen eller anmälan enligt 6 kap. 5 första stycket 2, 9 eller 11 innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked är: 2. för en komplementbyggnad, ett komplementbostadshus eller en annan liten byggnad, 0,08 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,005 prisbasbelopp per kvadratmeter av tillbyggnadens sanktionsarea.

19 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 166 Beräkning Sanktionsarea 0 Aktuellt prisbasbelopp (pbb) kr (2017) Beräkningsgrundande formel (0,08*pbb)+(0,005*pbb*sanktionsarea) Beräkning (0,08*44800)+(0,005*44800*0) Beräknad sanktionsavgift kr Byggsanktionsavgiften för att trots förbudet i 10 kap. 4 Plan- och bygglagen (2010:900) ta en byggnad i bruk efter tillbyggnad innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked är: 2. för en komplementbyggnad, ett komplementsbostadshus eller en annan liten byggnad, 0,016 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,001 prisbasbelopp per kvadratmeter av tillbyggnadens sanktionsarea. Beräkning Sanktionsarea 0 Aktuellt prisbasbelopp (pbb) kr (2017) Beräkningsgrundande formel (0,016*pbb)+(0,001*pbb*sanktionsarea) Beräkning (0,016*44800)+(0,001*44800*0) Beräknad sanktionsavgift 717 kr I detta ärende blir den totala byggsanktionsavgiften kr. Tillämpliga bestämmelser Plan- och byggförordning (2011:338) 9 kap 7 2 p Plan- och byggförordning (2011:338) 9 kap 19 2 p

20 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 167 Dnr BYGG X, TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS MED INGLASAT UTERUM, KOMMUNICERING AV SANKTIONSAVGIFT Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att kommunicera X, om en byggsanktionsavgift på kr för tillbyggnad av enbostadshus med inglasat uterum. Bakgrund Ansökan från X inkom och kompletterades om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus med uterum i efterhand. Tillkommande byggnadsarea är 18 m 2. Total tillkommande bruttoarea är 18 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 25 september Motivering Sökanden har sökt bygglov i efterhand eftersom tidigare fastighetsägare olovligt uppfört en tillbyggnad (uterum på 18 m 2 ). Enligt 11 kap. PBL ska en byggsanktionsavgift tas ut för överträdelser. I 9 kap. PBF framgår hur byggsanktionsavgiften ska beräknas. Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 51 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 7 1p plan- och bygglagen (2011:338), PBF 9 kap. 19 1p plan- och bygglagen (2011:338), PBF 10 kap. 4 plan och bygglagen (2010:900), PBL

21 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 168 Dnr BYGG X, OM- OCH TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS MED INGLASAT UTERUM, KOMMUNICERING AV SANKTIONSAVGIFT Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att kommunicera X, om en byggsanktionsavgift på kr för om- och tillbyggnad av enbostadshus med inglasat uterum. Upplysning Beslut om bygglov behandlas i separat beslut då grannyttrande inkommit. Bakgrund Ansökan från X, inkom och kompletterades om bygglov för om- och tillbyggnad av enbostadshus, ett inglasat uterum, i efterhand. Befintligt bostadshus har en byggnadsarea på 87 m 2. Tillkommande byggnadsarea är ca 18 m 2. Total tillkommande bruttoarea är ca 18 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 25 september Motivering Sökanden har olovligt uppfört en om- och tillbyggnad på ca 18 m 2. Enligt 11 kap. PBL ska en byggsanktionsavgift tas ut för överträdelser. Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 51 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 7 1p plan- och bygglagen (2011:338), PBF 9 kap.19 1p plan- och bygglagen (2011:338), PBF 10 kap.4 plan och bygglagen(2010:900), PBL

22 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 169 Dnr BYGG X, TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus. Angående startbesked se nedan. Som kontrollansvarig godkänns Nils Andréasson, Norra Gubberogatan 32, vån 5, Göteborg. Certifierad av SP Citac t om , behörighetsnr: SC Utstakning av byggnaden ska utföras efter startbesked meddelats. Startbesked Ingen byggnation får påbörjas innan bygglovsenheten har beviljat startbesked. För startbesked krävs inlämnat förslag till kontrollplan samt tekniskt samråd. Ni kommer att få en kallelse till tekniskt samråd med en bygglovsingenjör. Följande handlingar ska vara bygglovsenheten tillhanda inför det tekniska samrådet: Förslag till kontrollplan Energibalansberäkning/u-värdesberäkning Bevis om färdigställande skydd Konstruktionsritningar VA- och ventilationsritningar Godtagbar lösning av dagvatten enligt kommunens dagvattenpolicy Ytterligare handlingar kan komma att begäras.

23 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 169 Utstakning och lägeskontroll Utstakning ska utföras efter startbesked meddelats. Lägeskontroll av byggnaden ska utföras innan gjutning av grunden. Mätningarna utförs av Mät- och GIS-enheten, telefon Anlitas egen utsättare för utstakning ska undertecknad överenskommelse mellan Härryda kommun och utsättaren upprättas i god tid före samrådet. Slutbesked Byggnadsverket får inte tas i bruk innan slutbesked meddelats. Upplysningar Lovet upphör att gälla om arbetet inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Byggnadsnämnden är skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift om byggnationen påbörjas innan startbeskedet meddelats. Innan lovet vunnit laga kraft påbörjas åtgärder på egen risk, eftersom beslutet kan överklagas Bakgrund Ansökan från X inkom och kompletterades om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på 40 m 2. Tillkommande bruttoarea är 101 m 2 och tillkommande öppenarea är 20 m 2. Befintlig fastighet är på 2012 m 2 och befintligt bostadshus har en byggnadsarea på 154 m 2 (varav 77 m 2 utgör altan) har fastighetsägaren utnyttjat kompletteringsrätten med en tillbyggnad på 82 m 2 vilket innebär att den nu tilltänkta tillbyggnaden innebär en så kallad större tillbyggnad enligt översiktsplanen från 2012 (ÖP2012) gjorde fastighetsägaren en fasadändring genom att bygga in bastu och garderob under sin befintliga altan. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 19 oktober Motivering Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB.

24 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 169 Då det inte rör sig om en nyetablering av bostäder bedöms tillbyggnationen inte påverka flygplatsens funktion eller innebära inskränkningar i flygtrafiken. Delar av bostadshuset kan också få en bättre inomhusmiljö än det befintliga vilket skapar ett bättre boende. Ansökan är förenlig med gällande översiktsplan. Tillämpliga bestämmelser 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB Bilaga Hur man överklagar

25 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 170 Dnr BYGG X, NYBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS, FÖRHANDSBESKED Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan för uppförande av enbostadshus, förhandsbesked. Upplysningar Ett positivt förhandsbesked innebär inte att planerad byggnation får påbörjas. Ansökan om bygglov ska lämnas in och byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän bygglov beviljats och startbesked meddelats. Förhandsbeskedet är tidsbegränsat och gäller högst två år från dagen för detta beslut. Om beslutet överklagas, men överklagandet avslås, räknas tiden från dagen för detta beslut eller den senare dag beslutet vinner laga kraft. Bakgrund Ansökan från X inkom och kompletterades om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på 150 m 2 i ett plan med inredd vind. Fastigheten är på 1690 m 2, idag står det ett enbostadshus på ca 70 m 2 på den. Det befintliga bostadshuset kommer att rivas. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 19 oktoberr Motivering Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB.

26 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 170 Tillämpliga bestämmelser 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB Bilaga Hur man överklagar

27 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 171 Dnr BYGG X, BYGGLOV, NYBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS, ERÄTTNINSHUS, FÖRHANDSBESKED Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan för förhandsbesked. Upplysningar Ett positivt förhandsbesked innebär inte att planerad byggnation får påbörjas. Ansökan om bygglov ska lämnas in och byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän bygglov beviljats och startbesked meddelats. Förhandsbeskedet är tidsbegränsat och gäller högst två år från dagen för detta beslut. Om beslutet överklagas, men överklagandet avslås, räknas tiden från dagen för detta beslut eller den senare dag beslutet vinner laga kraft. Bakgrund Ansökan från X inkom och kompletterades om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på 170 m 2 i två plan av vilket ett är en suterrängvåning. I ansökan ingår även ett garage på 30 m 2. Befintlig fastighet är på 1535 m 2 och det befintliga huset har en byggnadsarea på cirka 50 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 19 oktober Motivering Ansökan om ersättningshus skall prövas enligt 2 kap. i plan- och bygglagen om att bebyggelse och byggnadsverk skall lokaliseras till mark som är mest lämplig för sitt ändamål med hänsyn till bl. a människors hälsa och säkerhet.

28 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 171 Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB. Tillämpliga bestämmelser 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap Miljöbalken (1998:808), MB Bilaga Hur man överklagar

29 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 172 Dnr BYGG X, UPPSTÄLLNING AV HUSVAGNAR, TIDSBEGRÄNSAT BYGGLOV. UPPHÄVANDE AV FÖRELÄGGANDE Miljö- och bygglovsnämndens beslut Upphäva tidigare beslutat föreläggande från , MBn 79. Bakgrund Bygglovsenheten fick en anmälan från X om att det står husvagnar parkerade vid Landvetters flygplats avfart, mitt emot bensin-stationen. Efter denna anmälan tog bygglovsenheten kontakt med verksamhets-utövaren och bad dem inkomma med en ansökan om tidsbegränsat bygglov inkom en ansökan från X om tidsbegränsat bygglov för husvagnar som är avsedda för byggnadsarbetare att bo i. Bygglovsenheten har senare konstaterat att tidsbegränsat bygglov inte kunde beviljas för boende på mark som enligt detaljplanen är avsedd för lager, logistik och industri då fastigheten ligger intill Riksväg 40 och Landvetter flygfält och är därmed mycket bullerstört. Miljö- och bygglovsnämnden beslutade genom MBn 79/ att: Förelägga X, att senast inom 2 månader från beslutet har vunnit laga kraft, vidta rättelse genom att upphöra att använda de uppställda husvagnarna som bostäder för byggnadsarbetare. Om föreläggandet inte följs kan miljö- och bygglovsnämnden enligt 11 kap. 27 PBL besluta att förelägga verksamhetsutövaren X, att utge ett fast vite om kronor. Bygglovsenheten var ute på plats och konstaterade att husvagnarna var borttagna. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 3 oktober 2017.

30 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 172 Motivering Sökande har vidtagit rättelse och därmed kan föreläggandet upphävas. Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 51 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900), PBL (inom DP) Bilaga Hur man överklagar

31 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 173 Dnr BYGG X, NYBYGGNAD AV GARAGE Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar om avslag på ansökan om nybyggnation av garage. Bakgrund Ansökan från X inkom om bygglov för nybyggnad av garage på 23 m 2. Garaget på 23 m 2 planeras enligt den inlämnade situationskartan att i sin helhet placeras på mark som enligt detaljplanen utgör punktprickad mark som ej får bebyggas. Denna placering strider således mot detaljplanens bestämmelser. Möjligheterna att bevilja bygglov för åtgärder som strider mot detaljplan är begränsade till en liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 11 oktober Motivering Enligt 9 kap. 2 1 stycket 1 punkt plan och bygglagen (2010:900 PBL) krävs det bygglov för en nybyggnation. Enligt 9 kap 30 ska bygglov ges inom ett område med detaljplan bla om åtgärden inte strider mot detaljplan. Enligt 9 kap. 31 b får dock bygglov för en åtgärd som strider mot detaljplanen beviljas om åtgärden i fråga endast innebär en liten avvikelse från detaljplanen och om den är förenlig med planens syfte.

32 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 173 Garaget placeras i sin helhet placeras på mark som enligt detaljplanen utgör punktprickad mark som ej får bebyggas. Denna placering strider således mot detaljplanens bestämmelser och kan inte anses innebära en liten avvikelse från detaljplanen. Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 2 1 stycket 1 punkt plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 31 b plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

33 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 174 Dnr BYGG X, NYBYGGNAD, FÖRHANDSBESKED Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan för förhandsbesked och för nybyggnad av enbostadshus och garage. Villkor Bostadshuset skall placeras minst 4 meter från tomtgräns. Garage får vara max 50 kvadratmeter. Upplysningar Ett positivt förhandsbesked innebär inte att planerad byggnation får påbörjas. Ansökan om bygglov ska lämnas in och byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän bygglov beviljats och startbesked meddelats. Förhandsbeskedet är tidsbegränsat och gäller högst två år från dagen för detta beslut. Om beslutet överklagas, men överklagandet avslås, räknas tiden från dagen för detta beslut eller den senare dag beslutet vinner laga kraft. Byggnadernas utseende ska anpassas till omgivande bebyggelse och plats. Bakgrund Ansökan från X, inkom om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på i 128 kvm i 2 våningar och ett garage på 60 m 2. Befintlig fastighet är på m 2 och planerad avstyckning på ca 2000 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 3 oktober 2017.

34 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 174 Motivering Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB. Ansökan är förenlig med gällande översiktsplan. Tillämpliga bestämmelser 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB Bilaga Hur man överklagar

35 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 175 INFORMATIONSÄRENDE MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD Mindre anläggningar av schaktmassor Bråta 2:61, ny verksamhet Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

36 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 176 Dnr 0594/ X, 12:6 SAMRÅD GÄLLANDE UTFYLLNAD Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att förelägga X om följande försiktighetsmått 1. Markavvattningsföretaget båtnadsområde ska avvecklas innan en utfyllnad görs. Handlingar på avveckling ska skickas till miljö- och hälsoskydd. 2. Verksamheten ska bedrivas i huvudsaklig överenstämmelse med inlämnad anmälan med tillhörande situationsplan inlämnad och profiler inlämnade samt kompletteringar inlämnade och Gränspinnar ska sättas ut för anläggningsområdets utbredning innan anläggningsarbetet börjar. 4. En fixpunkt ska sättas ut som referenshöjd för att kunna kontrollera höjder på utfyllnaden. 5. Provtagning av närliggande dricksvattenbrunnar ska ske innan anläggningsarbetet påbörjas. Samråd ska ske med miljö- och hälsoskydd om vilka brunnar som ska provtas. 6. Det ska finnas ett aktuellt kontrollprogram som bland annat ska innehålla mottagningskontroll, provtagning av dricksvattenbrunnar och driftsrutiner. 7. Skyddsåtgärder ska vidtas för att förhindra damning, spill av jord och sten på vägområdet. 8. Städning ska göras regelbundet med en uppsamlande våt metod så att det inte finns jord, sten och dylikt samt damm på de allmänna vägarna.

37 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn Massorna får inte orsaka förhöjda kloridhalter i yt- och grundvatten. 10. Halterna får inte överskridas enligt nedanstående tabell. Halterna ska baseras på minst ett representativt samlingsprov i en enhetsvolym på minst 800 m³. Minst ett prov per ursprungskälla. Nivåer för mindre än ringa risk (MÄRR) Ämne Halter i mg/kg TS Utlakning C0 LS Utlakning l/s = 10 0,1 l/kg l/kg (mg/l) (mg/kg) Aresnik 10 0,01 0,09 Bly 20 0,05 0,2 Kadmium 0,2 0,01 0,02 Koppar 40 0,2 0,8 Krom total 40 0,2 1 Kvicksilver 0,1 0,001 0,01 Nickel 35 0,1 0,4 Zink Klorid Sulfat PAH-L 0,6 PAH-M 2 PAH-H 0,5 Övriga parametrar som inte tas upp här ska inte vara detekterbara (se NV rapport 5976 angående KM, uppdaterad 2016). 11. Handlingar som berör verksamheten (till exempel transportdokument, provtagningar med mera) ska finnas samlade hos verksamhetsutövaren och kopior ska skickas till miljö- och hälsoskyddskontoret på begäran. 12. Mängden mottagna massor, anläggningsområdets utbredning samt översiktliga nivåer ska redovisas till miljö- och hälsoskydd varje kvartal. 13. Byte av verksamhetsutövare måste anmälas till miljö- och hälsoskydd minst sex veckor innan ändringen sker. 14. Verksamhet får bedrivas helgfria vardagar kl

38 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn Följande gäller för buller i ekvivalent ljudnivå vid närmaste bostadshus: a) Klockan helgfria vardagar får den inte överstiga 50 dba. b) Klockan får den inte överstiga 40 dba. c) Övrig tid får den inte överstiga 45 dba. 16. Dagvattenhantering ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. 17. Samråd ska ske med miljö- och hälsoskydd innan eventuella revideringar av anläggningsområde och fyllnadshöjder görs. 18. Om skador på miljön uppstår till följd av verksamheten ska ni informera miljöoch hälsoskydd omgående och se till att åtgärder omgående vidtas så att miljön återställs. 19. Skyddsvallen ska besås eller planteras med växtlighet. 20. Miljö- och hälsoskydd ska kallas ut för besiktning av anläggningen ca två veckor innan den slutförs. 21. En skriftlig slutredovisning av slutliga höjder och anläggningsyta samt mängden tillförda massor, ska inkomma senast en månad efter att utfyllnaden har slutförts. 22. Anläggningen ska vara färdigställd senast Bakgrund X har inkommit med 12:6 samråd för att fylla ut åkermark på fastigheten X. Fastighetsägaren vill fylla ut den del av marken som är försumpad för att kunna nyttja sin jordbruksmark. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 10 oktober Motivering Miljö- och hälsoskydd gör bedömningen att det är möjligt att fylla ut marken under förutsättning att båtnadsområdet släcks ut. Miljö- och hälsoskydd gör bedömningen att det är bättre ur naturvårdssynpunkt att fylla ut åkermarken än att rensa Hulebäcken. Hulebäcken har idag både öring och öringproduktion. Dagens naturmiljö i båtnadsområdet ger goda förutsättningar för öringsproduktion med träd som skuggar, död ved i bäcken med mera. Båtnadsområdet från 1931 ger fastighetsägaren rätt att dika ut och kraftigt försämra miljön för öring.

39 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 176 Utfyllnadsområdet avgränsas i norr och söder av vägar till område med naturvärden och naturreservat. Eftersom vägarna är barriärer påverkas inte naturområdena av utfyllnaden. De avser att fylla ut med massor som är rena så kallade MÄRR- mindre än ringa risk. Marken är tänkt att användas som jordbruksmark och därför är det inte lämpligt att halterna på schaktmassorna överskrider bakgrundhalterna. Tillämpliga bestämmelser Miljöbalken 26 kap 9 Miljöbalken 2 kap 2, 3, 7. Miljöprövningsförordningen Bilaga Hur man överklagar

40 Miljö- och bygglovsnämnden Kommunstyrelsen MBn 177 Dnr 0449/03 ÄNDRING AV TAXA FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDENS TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN, FÖRSÄLJNING/SERVERING AV FOLKÖL ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH KONTROLL ENLIGT LAG OM HANDEL AV VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden föreslår kommunfullmäktige att fastställa bilagd taxa för tillsyn enligt tobakslagen, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, försäljning/servering av folköl enligt alkohollagen och kontroll av handel med vissa receptfria läkemedel, bilaga 2. Bakgrund Sedan augusti 2017 har miljö- och bygglovsnämnden tillsyn av försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och taxan har kompletterats med detta tillsynsområde. Timavgiften justeras också från 820 kr till 860 kr (2017) så att timavgiften är densamma som i våra taxor för miljötillsyn och livsmedelskontroll. Miljö-och bygglovsnämnden bör ges möjlighet att varje kalenderår (avgiftsår) besluta att höja den i taxan antagna timavgiften med den procentsats för det innevarande kalenderåret i prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Miljö- och bygglovsnämndens övriga taxor justeras sedan 2017 också efter detta index istället för som tidigare konsumentprisindex. Förändringarna förslås gälla från och med den 1 januari Bilaga Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, försäljning/servering av folköl enligt alkohollagen och kontroll enligt lag om handel av vissa receptfria läkemedel, bilaga 2.

41 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr MILJÖ 0851/16 MBn 178 Dnr BYGG ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Miljö- och bygglovsnämnden delges delegationsbeslut - från bygglovsenheten för perioden till från miljö och hälsoskydd, MH Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

42 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 179 ANMÄLAN AV DELGIVNINGAR A) X, Swedavia AB, Länsstyrelsens beslut , om skyddsobjekt enligt skyddslagen. B) We Consulting AB, Länsstyrelsens beslut , samråd enligt miljöbalken för nyanläggning av elkabel mellan Hällesåker och Hällingsjö i Mölndal, Mark och Härryda kommun. C) X, Zoofia Tansport & Konsult AB, Förvaltningsrättens Dom , tillstånd till användning av metallsökare enligt kulturmiljölagen. Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

43 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 180 Dnr BYGG ANMÄLAN AV ÖVERKLAGANDE Överklagade lov redovisas under ovanstående diarienummer. Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (21)

Miljö- och bygglovsnämnden (21) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-09-26 1(21) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 26 september 2018, kl 16.00-17.15. Paragrafer 101-115 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (21)

Miljö- och bygglovsnämnden (21) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-08-22 1(21) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 22, 2018, kl 16.00-20.30. Paragrafer 88-100 Beslutande ledamöter S Lena Fredriksson, ordf M Grim Pedersen L

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (32)

Miljö- och bygglovsnämnden (32) Miljö- och bygglovsnämnden 2017-12-06 1(32) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 6 december 2017, kl 16.00-18.15. Paragrafer 181-198 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (18)

Miljö- och bygglovsnämnden (18) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-02-21 1(18) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 21 februari 2018, kl 16.00-18.45. Paragrafer 18-30 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (31)

Miljö- och bygglovsnämnden (31) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-12-12 1(31) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 12 december 2018, kl 16.00-17.50. Paragrafer 140-156 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (18)

Miljö- och bygglovsnämnden (18) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-02-20 1(18) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 februari 2019, kl 16.15-19.40. Paragrafer 15-27 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (23)

Miljö- och bygglovsnämnden (23) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-01-24 1(23) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 24 januari 2018, kl 16.00-17.45. Paragrafer 1-17 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (22)

Miljö- och bygglovsnämnden (22) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-06-12 1(22) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 12 juni 2019, kl 16.00-20.00. Paragrafer 54-66 Beslutande ledamöter Övriga närvarande M KD Grim Pedersen, ordf

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (24)

Miljö- och bygglovsnämnden (24) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-06-13 1(24) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 13 juni 2018, kl 16.00-19.30. Paragrafer 71-87 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat.

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-24 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2014-000487 Bygglov för fasadändring av industribyggnad samt uppsättning av 3 st fasadskyltar och 2 st fristående skyltar och bygglov

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (26)

Miljö- och bygglovsnämnden (26) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-05-07 1(26) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, tisdag den 7 maj 2019, kl 16.00-19.45. Paragrafer 38-53 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (25)

Miljö- och bygglovsnämnden (25) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-03-21 1(25) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 21 mars 2018, kl 16.00-18.40. Paragrafer 31-45 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2014:471 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om plan-

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Olovligt byggande och bygglov i efterhand

Olovligt byggande och bygglov i efterhand TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0398 Byggnadsnämnden Olovligt byggande och bygglov i efterhand Förslag till beslut 1. Med stöd av 11 kap. 51 plan-

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (49)

Miljö- och bygglovsnämnden (49) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-05-09 1(49) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 9 maj 2018, kl 16.00-19.45. Paragrafer 46-68 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-11-09 2017-5007 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stockrosen 14 Fastighetens adress: Kylegatan 13,15 och 17 Ärende: Anmälan om olovlig

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1451 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Teknikern 1 Fastighetens adress: Kalmarvägen 40 Sökande: Fredrik Berggren Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1454 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Operatören 1 Fastighetens adress: Fjölebrovägen 53 Sökande: Ärende: Fredrik Berggren Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 2012-03-28 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 Fråga 1: I 58 anges att tiden för utdömande av byggsanktionsavgiften

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-0673 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Djurängen 2:4 Fastighetens adress: Kungsgårdsvägen 50 Sökande: Ärende: Kubhuset i Kalmar

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift 43(59) Mob 37 2017/2115 Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift Fastighet: Älgen 16 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. avslår ansökan om bygglov för isättning av fönster

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09.

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun kl 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Lars Henriksson(fpl) Margaretha

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av kontor, tvättunnel, miljötvätt (Brandbilen 2)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av kontor, tvättunnel, miljötvätt (Brandbilen 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-01-17 2016-5722 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Oxhagen 2:1 Fastighetens adress: Scheelegatan Sökande: Ärende: Tvättornet AB Nybyggnad

Läs mer

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 112 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2015 113 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad på utan

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer