Miljö- och bygglovsnämnden (25)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och bygglovsnämnden (25)"

Transkript

1 Miljö- och bygglovsnämnden (25) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 21 mars 2018, kl Paragrafer Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson, vice ordf M Grim Pedersen L Peter Herrmann C Hans Jakobsson S Mikael Hallén S Joakim Bernhardsson, tj ers Övriga närvarande Ersättare M Hans Larsson, 31-34, kl Tjänstemän Lotta Wiik, tf miljöchef Linda Harald, miljöskyddsinspektör, Pernilla Jansson, miljöskyddsinspektör, Peter Wallentin, chef plan- och bygglov Maria Poll, bygglovsarkitekt Ulrika von Pfaler, bygglovsarkitekt Erika Persson, LIA, bygglov Magdalena Lindberg, kommunsekreterare Nejat Mousa, vik kommunsekreterare Utses att justera Lena Fredriksson Justeringens plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, Råda Rum, måndag den 26 mars 2017, kl Sekreterare... Magdalena Lindberg Ordförande... Mattias Johansson Justerande... Lena Fredriksson Organ ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljö- och bygglovsnämnden Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Bygglovenhetens arkiv, kommunhuset, Mölnlycke Underskrift... Magdalena Lindberg

2 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 31 FASTSTÄLLANDE AV DAGORDNING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden fastställer förslag till dagordning.

3 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 32 INFORMATIONSÄRENDE MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD Rådasjöns vattenföreskrifter Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

4 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 33 Dnr 0049/18 DISPENS FRÅN FÖRESKRIFTER FÖR RÅDASJÖNS NATURRESERVAT FÖR TRÄDSÄKRING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att ge dispens för att avverka eller beskära träd och för att fälla buskar, under förutsättning att arbetena utförs enligt ansökan inkommen och följande villkor: 1. Åtgärderna får inte göras under fåglarnas häckningsperiod som sträcker sig från mars till juni. 2. Ris och virke från träd ska läggas så att de smälter in i naturmiljön. 3. Arbetsfordon får inte framföras utanför vägar. 4. Den äldre sälgen i område 7 ska lämnas kvar orörd. 5. Några av hasselbuskarna nedanför banvallens slänt i område 10 ska lämnas kvar. 6. Om åtgärder behöver vidtas som inte förutsågs vid ansökan eller om oföru sedda händelser sker som kan påverka naturmiljön ska det anmälas till miljöoch hälsoskydd. 7. Vid läckage eller olycka ska räddningstjänsten larmas. 8. Hantering av bränslen och uppställning av fordon ska ske på hårdgjord yta. 9. Utrustning och material för uppsamling av spill ska finnas där bränsle hanteras. Bakgrund X har lämnat in en ansökan om dispens för att få avverka eller beskära träd och för att fälla buskar i naturreservatet Rådasjön. Syftet är att trädsäkra järnvägen, dvs. ta bort de delar av träd och buskar som annars kan falla över järnvägen och orsaka olyckor, skador och störningar. Järnvägen är ett allmänt angeläget intresse för både person- och materialtransporter.

5 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 33 Området där järnvägen går ligger inom Rådasjöns naturreservat. Trädskiktet består av en blandning av ek, bok, al, björk, asp, sälg samt lönn och några enstaka rönnar och granar. Buskskiktet domineras av hassel. Trädens ålder varierar. I vissa delar är det ungträd och sly. Områdets karaktär är bergsbranter och sumpskog. Det finns diken och bäckar i området. För att ta hänsyn till områdets höga naturvärden har sakkunnig inom trädvård/naturoch kulturmiljövård och arborist varit delaktiga vid bedömning av naturreservatet. Åtgärderna innebär att skapa så kallade trädkaraktärer av de träd som bedöms utgöra en risk för järnvägen så att det bildas en skogsbrynsliknande karaktär mot järnvägen. Det innebär att desto längre från järnvägen träden står, desto högre upp kapas trädets topp. I vissa fall handlar det om att korta in grenar. Snitten kan innebära ett förtida åldrande hos trädet eller att trädet dör. Av grövre träd skapas trädruiner eller högstubbar. Trafikverket har lämnat en beskrivning av trädkaraktärer i bilaga 1 och även beskrivit vilka träd som omfattas av åtgärder i ansökan. X beskriver att utbildade och erfarna arborister kommer att utföra arbetena. Död ved kommer att lämnas kvar för att undvika körskador. Genom att skapa trädkaraktärer minskar kontakt mellan träd och vatten och därmed även risk för grumling och samtidigt kommer beskuggningen av vattenmiljöer att till stora delar bevaras. Trafikverket bedömer att åtgärderna inte kommer att påverka syftet med reservatets syften. Mängden död ved kommer att öka vilket gynnar den biologiska mångfalden. De olika trädkaraktärerna kan komma att utgöra nya habitat för fåglar, mossor, lavar och vedlevande svamp. Vattenmiljöerna kommer utsättas för grumling och skuggningen kommer inte förändras. Tänkbara effekter kan vara att ökat ljusinsläpp vilket gynnar förekomst av vissa buskar och örter och kan öka den biologiska mångfalden. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 27 februari Motivering Miljö- och bygglovsnämnden gör bedömningen att ansökan är tillräcklig för beslut. Miljö- och bygglovsnämnden bedömer att det inom område 10 kan lämnas kvar mer hassel nedanför banvallens slänt och att inom område 7 ska den äldre sälgen lämnas kvar. Orsaken till bedömningen är att hasselbuskarna på den platsen samt sälgen inte påverkar säkerhet och framkomlighet på järnvägen. Området runt Vällbäcken och eventuellt vissa av åtgärderna inom område 12 ligger inom strandskyddsområde. Miljö- och bygglovsnämnden gör bedömningen att de föreslagna åtgärderna inte kommer att innebära en väsentlig förändring av livsvillkoren för djur- och växtarter varken i vatten eller på land. Det innebär att åtgärderna inte strider mot strandskyddets syften.

6 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 33 Hela den norra sidan av järnvägen, nästan hela området söder om järnvägen samt området kring Vällbäcken ligger inom vattenskyddsområde för Rådasjöns ytvattentäkt. Miljö- och bygglovsnämnden gör bedömningen att åtgärderna kan vidtas om hantering av petroleumprodukter görs på hårdgjord yta i närvaro av utrustning och material för uppsamling av spill. Information Ett beslut om dispens upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom 2 år eller avslutats inom 5 år från det att beslutet vann laga kraft. Tillämpliga bestämmelser Miljöbalken (1998:808) 7 kap. 7 2 stycket Föreskrifter för Rådasjöns naturreservat Skyddsföreskrifter för Rådasjöns vattenskyddsområde 1 Miljöbalken (1998:808) 7 kap. 15 Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 2, 3 och 4 Bilaga Hur man överklagar

7 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 34 INFORMATIONSÄRENDE BYGGLOV Lägesrapport från bygglovsverksamheten Förhandsbesked principer Förhandsbesked Takkullen Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

8 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 35 Dnr BYGG X, NYBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS, FÖRHANDSBESKED, KOMMUNICERING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att kommunicera om avslag på ansökan om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus. Bakgrund Ansökan från x inkom om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på cirka 100 m 2 i två våningar. Befintlig fastighet är på 1533 m 2 och planerad avstyckning på 750 m 2. Befintligt bostadshus är tänkt att rivas för att möjliggöra den nya tilltänkta avstyckningen. Enligt gällande detaljplan regleras bebyggelsen för fastigheten med planbestämmelserna e1, n1, p1, v1 och v2. Bestämmelsen e1 anger en minsta tomtstorlek på 750 m 2. Vidare anges i planbestämmelsen e1 att marken får inte indelas i fler fastigheter än vad som redovisas på illustrationskartan. Illustrationskartan för området visar inte en möjlig avstyckning av x, vilket betyder att den tänkta åtgärden strider mot detaljplan. Möjligheterna att bevilja bygglov för åtgärder som strider mot detaljplan är begränsade till en liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. En uppdelning i flera fastigheter än vad illustrationskartan visar kan inte anses som en liten avvikelse och kan inte heller anses vara förenlig med planens syfte. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 5 mars 2018.

9 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 35 Motivering Miljö- och bygglovsnämnden bedömer att den ansökta åtgärden inte kan tillåtas på den avsedda platsen då den inte är förenlig med detaljplanen inte heller anses vara förenlig med planens syfte. Avvikelsen kan inte utgöra en liten avvikelse från detaljplanen. Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 17 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 31 b plan- och bygglagen (2010:900), PBL

10 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 36 Dnr BYGG x, FÖRHANDSBESKED NYBYGGNAD, KOMMUNICERING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att kommunicera om avslag på ansökan om förhandsbesked för nybyggnation av enbostadshus. Bakgrund Ansökan från x inkom och kompletterades om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på 100 m 2 i två våningar. Befintlig fastighet är på 1519 m 2 och planerad avstyckning på 750 m 2. Befintligt bostadshus är tänkt att rivas för att möjliggöra den nya tilltänkta avstyckningen. Enligt gällande detaljplan regleras bebyggelsen för fastigheten med planbestämmelserna e1, n1, p1, v1 och v2. Bestämmelsen e1 anger en minsta tomtstorlek på 750 m 2. Vidare anges i planbestämmelsen e1 att marken får inte indelas i fler fastigheter än vad som redovisas på illustrationskartan. Illustrationskartan för området visar inte en möjlig avstyckning av x, vilket betyder att den tänkta åtgärden strider mot detaljplan. Möjligheterna att bevilja bygglov för åtgärder som strider mot detaljplan är begränsade till en liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. En uppdelning i flera fastigheter än vad illustrationskartan visar kan inte anses som en liten avvikelse och kan inte heller anses vara förenlig med planens syfte. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 5 mars Motivering Miljö- och bygglovsnämnden bedömer att den ansökta åtgärden inte kan tillåtas på den avsedda platsen då den inte är förenlig med detaljplanen inte heller anses vara förenlig med planens syfte. Avvikelsen kan inte utgöra en liten avvikelse från detaljplanen.

11 Miljö- och bygglovsnämnden forts MBn 36 Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 17 plan- och bygglagen (2010:900), PBL 9 kap. 31 b plan- och bygglagen (2010:900), PBL

12 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 37 Dnr BYGG x, ÄNDRAD ANVÄNDNING AV FÖRSKOLA TILL TILLFÄLLIG BOSTÄDER FÖR NYANLÄNDA TIDSBEGRÄNSAT BYGGLOV Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja tillfälligt bygglov för ändrad användning av förskola till tillfälliga bostäder för nyanlända t.o.m Startbesked meddelas. Kontrollansvarig krävs inte. Startbesked Startbesked meddelas, åtgärden kan påbörjas. Utstakning och lägeskontroll Utstakning och lägeskontroll krävs inte. Slutbesked Byggnadsverket får inte tas i bruk innan slutbesked meddelats. Följande handlingar ska lämnas till bygglovsenheten som underlag för slutbesked: - Verifierad kontrollplan - Relationshandling om ändring skett - Luftflödesprotokoll - Sotarintyg för inkanaler Upplysningar Innan lovet vunnit laga kraft påbörjas åtgärder på egen risk, eftersom beslutet kan överklagas.

13 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 37 Bakgrund Ansökan från x inkom och kompletterades om tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av förskola till tillfälliga bostäder för nyanlända. Bygglovet söks tillfälligt för ett år. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 14 mars Motivering Ansökan uppfyller kraven i 8 kap. 1-3,6,7,9-13,17 och 18 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att bevilja enligt 9 kap 31 a plan- och bygglagen (2010:900), PBL Tillämpliga bestämmelser 9 kap. 31a plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

14 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 38 Dnr BYGG INGELSE 1:106, UNDERHÅLLSUTREDNING Miljö- och bygglovsnämndens beslut Med stöd av 11 kap. 18 och 27 andra stycket plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ges x, certifierad av SP Certifiering tom , behörighetsnr: SC , i uppdrag att utreda behovet av underhållsåtgärder på enbostadshuset på fastigheten x. Med stöd av 11 kap. 27 PBL påförs ägaren till byggnadsverket xkostnaderna för utredningen. Bakgrund Den 25 oktober 2017 förelade miljö- och bygglovsnämnden x, fastighetsägare till x och ägare till enbostadshuset på fastigheten, att ge synpunkter på uppdrag om underhållsutredning och på frågan om vem som ska betala kostnaderna för att utföra uppdraget. Svar inkom den 28 februari 2018 där fastighetsägaren bestrider att några brister i underhållet förekommer och att denne ska betala kostnaderna för en underhållsutredning. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 28 februari Motivering Enligt 8 kap. 14 PBL om underhåll och varsamhet ska ett byggnadsverk hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Enligt 8 kap. 4 PBL ska ett byggnadsverk ha de tekniska egenskaper som är viktiga för bärförmåga, stadga och beständighet/säkerhet i händelse av brand/skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö/säkerhet vid användning.

15 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 38 Vid tillsynsbesök den 6 juli 2016 på fastigheten x har byggnadsnämnden funnit att enbostadshuset inte är underhållet så att det uppfyller dessa krav bl.a. genom att byggnaden saknar taktäckningsmaterial och fasadmaterial. Byggnaden bedöms också kunna vara brandfarlig då cellplasten saknar skyddande ytskikt. Byggnadsnämnden bedömer att en utredning om behovet av underhållsåtgärder ska göras av en certifierad sakkunnig och uppdrar åt x att utföra utredningen. Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 18 plan- och bygglagen [2010:900], PBL Bilaga Hur man överklagar

16 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 39 Dnr BYGG x, FASADÄNDRING AV CARPORT, KOMMUNICERING OM BYGGSANKTIONSAVGIFT Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden kommunicerar x en byggsanktionsavgift på kr för fasadändring av carport. Bakgrund Ansökan från x, inkom om bygglov i efterhand för fasadändring av carport. Åtgärden utfördes enligt sökandes utsago under 2017 för att förhindra inbrott i carporten. Beslut om sanktionsavgifterna och bygglov i efterhand kommer att behandlas i ett separat beslut efter att den sökande har haft möjlighet att svara på kommuniceringen. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 28 februari Motivering Fastighetsägarna till x, x, har utfört en fasadändring av komplementbyggnad utan att invända startbesked och utan att ha erforderligt bygglov. Åtgärden avser att en befintlig carport försetts med väggar. Berörd fasadyta är 26 m 2. Enligt 11 kap. PBL ska en byggsanktionsavgift tas ut för överträdelser. I 9 kap. PBF framgår hur byggsanktionsavgiften ska beräknas. I detta ärende blir byggsanktionsavgiften kr. Om två eller flera är avgiftsskyldiga för samma överträdelse, är de solidariskt ansvariga för betalningen (se 11 kap. 60 PBL). Tillämpliga bestämmelser Plan-och byggförordning (2011:338) 9 kap 10 2 p

17 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 40 Dnr BYGG x, ÄNDRAD ANVÄNDNING FRÅN CEMENTGJUTERI TILL HANDEL, NYBYGGNAD AV PLANK, SERVICEHALL OCH CARPORT, BYGGLOV I EFTERHAND Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan om bygglov i efterhand för ändrad användning från cementgjuteri till handel och nybyggnad av plank, servicehall och carport. Startbesked beviljas. Som kontrollansvarig x Certifierad av SP Certifiering t.o.m , behörighetsnr: SC Bakrund Ansökan om bygglov i efterhand för ändrad användning från cementgjuteri till handel och nybyggnad av plank, servicehall och carport inkom från x och kompletterades Tillkommande byggnadsarea är 76 m². Totalt tillkommande bruttoarea är 47 m². Ytan som berörs av den ändrade användningen är 134 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 28 februari Motivering Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. och 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 i Plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går inte att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna enligt 3 och 4 kap. Miljöbalken (1998:808), MB. Ansökan är förenlig med gällande översiktsplan.

18 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 40 Enligt kommunens ortofoton har servicehallen uppförts någon gång innan Det går inte att avgöra när carporten uppfördes. Den ändrade användningen kom till stånd innan 2012 enligt sökande. Då det gått mer än fem år sedan överträdelserna skedde skall ingen byggsanktionsavgift påföras (se 11 kap. 58 PBL). Upplysning För slutbesked ska signerad kontrollplan inlämnas. Tillämpliga bestämmelser 2 kap. Plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap. Miljöbalken (1998:808), MB 11 kap. 58 Plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

19 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 41 Dnr BN x, TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS OCH NYBYGGNAD AV CARPORT Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att avsluta ärendet utan ytterliga åtgärd då den aktuella carporten och tillbyggnaden omfattas av preskription. Bakgrund En anmälan om olovlig byggnation på x inkom Vid besök på platsen konstaterades att en carport på ca 16 m² samt en tillbyggnad på bostadshuset gjorts utan lov. Miljö- och bygglovsnämnden beslutade den 5 maj 2017 (MBn 69) att Förelägga x fastighetsägare till x att inom tre (3) månader vidta rättelse genom att riva carporten. Vid underlåtelse att följa föreläggandet förplikta fastighetsägaren x att utge fast vite om x räknat från fyra (4) månader efter att detta beslut vunnit laga kraft. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som den 29 september 2017 upphävde nämndens beslut med motiveringen att nämnden måste kunna bevisa att inte carporten omfattas av preskription. Enligt kommunens flygfoton har carporten uppförts någon gång mellan Det går dock inte att säga med säkerhet då fotot som visar är av så dålig kvalitét att inget går att utläsa. Det finns alltså en möjlighet att carporten kan vara uppförd även innan 2005 vilket innebär att mer än tio år gått sedan överträdelsen skedde. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 2 mars 2018.

20 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 41 Motivering Om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid (rättelseföreläggande). Byggnadsnämnden får inte besluta om ett föreläggande om det har förflutit mer än tio år från överträdelsen (se 11 kap. 20 PBL). Enligt kommunens flygfoton är tillbyggnaden uppförd för mer än tio år sedan. Av fotona går det inte att med säkerhet säga att carporten inte har uppförts för mer än tio år sedan. Rättslig grund saknas således för att besluta om ett rättelseföreläggande. Tillämpliga bestämmelser 11 kap. 20 plan- och bygglagen (2010:900), PBL Bilaga Hur man överklagar

21 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 42 Dnr BYGG x, NYBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS OCH GARAGE, FÖRHANDSBESKED Miljö- och bygglovsnämndens beslut Miljö- och bygglovsnämnden beslutar att bevilja ansökan för nybyggnad av enbostadshus och garage, förhandsbesked. Upplysning Ett positivt förhandsbesked innebär inte att planerad byggnation får påbörjas. Ansökan om bygglov ska lämnas in och byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän bygglov beviljats och startbesked meddelats. Förhandsbeskedet är tidsbegränsat och gäller högst två år från dagen för detta beslut. Om beslutet överklagas, men överklagandet avslås, räknas tiden från dagen för detta beslut eller den senare dag beslutet vinner laga kraft. Bakgrund Ansökan från x inkom om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med en byggnadsarea på 150 kvm i ett plan med inredd vind. Fastigheten är på 1700 m 2. Till grund för beslutet föreligger skrivelse daterad 15 mars Motivering Ansökan uppfyller kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden går att förena med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB.

22 Miljö- och bygglovsnämnden Forts MBn 42 Tillämpliga bestämmelser 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900), PBL 3 och 4 kap miljöbalken (1998:808), MB Bilaga Hur man överklagar

23 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr MILJÖ 0851/16 MBn 43 Dnr BYGG ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Miljö- och bygglovsnämnden delges delegationsbeslut - från bygglovsenheten för perioden till från miljö och hälsoskydd, MH ordförandebeslut 2, Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

24 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 44 ANMÄLAN AV DELGIVNINGAR A) x, Mark- och miljödomstolens dom Klagomål på trafikbuller. Markoch miljödomstolen avslår överklagandet. B) x Länsstyrelsens beslut , bekräftelse av anmälan om transport av farligt avfall. C) x, Länsstyrelsens beslut Tillstånd för särskilt farliga kemiska produkter och biotekniska organismer. D) x, Länsstyrelsens beslut , överklagande av beslut om förbud att använda avfall för anläggningsändamål. Länsstyrelsen ändrar inte det överklagade beslutet. E) x, överklagat beslut om strandskyddsdispens. Mark- och miljödomstolens Dom Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet. F) x, Länsstyrelsens beslut Beslut om vattenverksamhet avseende utfyllnad av tjärn och omgrävning av bäck/dike. Länsstyrelsen förelägger om försiktighetsmått. Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

25 Miljö- och bygglovsnämnden MBn 45 Dnr BYGG ANMÄLAN AV ÖVERKLAGANDE Överklagade lov redovisas under ovanstående diarienummer. Miljö- och bygglovsnämnden noterar informationen.

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (21)

Miljö- och bygglovsnämnden (21) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-09-26 1(21) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 26 september 2018, kl 16.00-17.15. Paragrafer 101-115 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (18)

Miljö- och bygglovsnämnden (18) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-02-20 1(18) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 februari 2019, kl 16.15-19.40. Paragrafer 15-27 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (21)

Miljö- och bygglovsnämnden (21) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-08-22 1(21) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 22, 2018, kl 16.00-20.30. Paragrafer 88-100 Beslutande ledamöter S Lena Fredriksson, ordf M Grim Pedersen L

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (18)

Miljö- och bygglovsnämnden (18) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-02-21 1(18) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 21 februari 2018, kl 16.00-18.45. Paragrafer 18-30 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (23)

Miljö- och bygglovsnämnden (23) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-01-24 1(23) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 24 januari 2018, kl 16.00-17.45. Paragrafer 1-17 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (31)

Miljö- och bygglovsnämnden (31) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-12-12 1(31) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 12 december 2018, kl 16.00-17.50. Paragrafer 140-156 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (22)

Miljö- och bygglovsnämnden (22) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-06-12 1(22) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 12 juni 2019, kl 16.00-20.00. Paragrafer 54-66 Beslutande ledamöter Övriga närvarande M KD Grim Pedersen, ordf

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (24)

Miljö- och bygglovsnämnden (24) Miljö- och bygglovsnämnden 2018-06-13 1(24) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 13 juni 2018, kl 16.00-19.30. Paragrafer 71-87 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (26)

Miljö- och bygglovsnämnden (26) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-05-07 1(26) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, tisdag den 7 maj 2019, kl 16.00-19.45. Paragrafer 38-53 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (32)

Miljö- och bygglovsnämnden (32) Miljö- och bygglovsnämnden 2017-12-06 1(32) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 6 december 2017, kl 16.00-18.15. Paragrafer 181-198 Beslutande ledamöter M Mattias Johansson, ordf S Lena Fredriksson,

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Föreläggande med tid satt i relation till delgivning av beslut eller laga kraft: Med stöd av 11 kap. 21 plan- och bygglagen (2010:900) PBL föreläggs

Föreläggande med tid satt i relation till delgivning av beslut eller laga kraft: Med stöd av 11 kap. 21 plan- och bygglagen (2010:900) PBL föreläggs 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Rivningsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Fastighetsägare: namn Fastighetsägares person/organisationsnr: Förslag till beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2167-2173 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (10) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09.

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun kl 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Lars Henriksson(fpl) Margaretha

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift 43(59) Mob 37 2017/2115 Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift Fastighet: Älgen 16 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. avslår ansökan om bygglov för isättning av fönster

Läs mer

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på Delegationsbeslut Miljö- och byggnadskontoret 2015-11-12 Bygglovsenheten Sidan 1 av 3 Anders Lidgren Dnr 2015.970 Beslut D 1340 DINNESEN,JONAS RUNBOVÄGEN 2 A 192 48 SOLLENTUNA Beslut om bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Övriga, prao-elev Lysingskolan år 9. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mari Bäckström

Övriga, prao-elev Lysingskolan år 9. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mari Bäckström 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 22 oktober 2018 kl 13:30-16:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Mattias Petersson (KD), vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD) 1 (15) Paragrafer 68-78 Plats och tid Vita huset kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2020-2028 Sekreterare A-C Utter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl 08.00 11.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertssen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (7) Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S)

Miljö- och byggnämnden (7) Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S) Miljö- och byggnämnden 2014-03-17 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 17 mars 2014 kl. 13.30-16.00 Beslutande Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30 Sammanträdesdatum Diarienummer 2011-11-08 BN 2011-250 Byggnadsnämnden 237 Kamraten 11, Hässleholm Olovligt byggande av uterum samt plank Beslut En byggnadsavgift motsvarande två

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Sida (16) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (16) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-03-30 1 (16) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2082-2089

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

S16 Exempel. Rättelseföreläggande. Förslag till beslut. Rättelseföreläggande, tjänsteskrivelse Rev. SKL xx-xx-xx.

S16 Exempel. Rättelseföreläggande. Förslag till beslut. Rättelseföreläggande, tjänsteskrivelse Rev. SKL xx-xx-xx. 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Rättelseföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Fastighetsägare: namn Fastighetsägares person/organisationsnr: Förslag till beslut

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer