Hur väl fungerar stiftelselagen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur väl fungerar stiftelselagen?"

Transkript

1 Hur väl fungerar stiftelselagen? Bakgrundsfrågor I slutet av enkäten finns det möjlighet att i ett fritextfält kommentera behoven av ändringar i stiftelselagen. 1. Du som svarar är: Svara på frågorna utgående från din egen roll och enligt dina mest allmänna observationer (t.ex. om du är en revisor, ska du svara enligt de mest allmänna observationer du gjort vid stiftelsers revision). Om du företräder stiftelsen och också har andra roller, välj punkten företrädare för stiftelsen, varvid du får svara på mer omfattande frågor. Företrädare för stiftelsen (ombud, verkställande direktör, styrelseledamot, funktionär eller motsvarande) Stiftelsens revisor Annan utomstående rådgivare Tjänsteman eller anställd inom annan offentlig förvaltning Annat, vad? 2. Är er stiftelse en Rörelsebedrivande stiftelse Avkastningsstiftelse (Stipendiestiftelse) Blandstiftelse

2 3. Vilket eller vilka av följande beskriver bäst ändamålet med er stiftelse? Utdelning av stipendier Framställande av information eller utbildning Idrotts-, ungdoms- ja kulturarbete Social- och hälsovård Boendeservice Miljö- och naturvård Utvecklingssamarbete Stöd- eller släktstiftelse Annat, vad? 4. Vilka av följande finansieringskällor är viktiga för finansieringen av verksamheten i er stiftelse? Placeringsverksamhet (inkl. hyresinkomster) Offentliga understöd Privata bidrag (t.ex. från stiftelser och fonder) Insamlingar och donationer Testamenten Serviceavgifter eller andra försäljningsinkomster Företagssamarbete Annat, vad?

3 5. Vad är det gängse (marknads-)värdet på placeringstillgångarna i er stiftelse? Om du inte känner till det gängse värdet kan du göra en egen uppskattning. Stiftelsen har inga placeringstillgångar Under en miljon euro 1-10 miljoner euro Över 10 miljoner, men under 100 miljoner euro Över 100 miljoner euro 6. Stödde er stiftelse i fjol finansiellt eller på annat sätt aktörer som ingår i närståendekretsen? 7. Har er stiftelse beviljat lån till någon som ingår i närståendekretsen? 8. Har er stiftelse gjort inköp från närståendekretsen (andra än revisionsarvode)?

4 9. Hör er stiftelse till en koncern (oberoende av om det upprättas en koncernredovisning eller ej)?, stiftelsen är moderstiftelse i koncernen, stiftelsen är dotterstiftelse i koncernen 10. Har er stiftelse bestämmande inflytande enligt 1 kap. 5 i bokföringslagen i ett eller flera aktiebolag? Uppfyllande av stiftelselagens mål 11. Anser du att stiftelselagen ökade öppenheten i stiftelsernas verksamhet och det allmänna förtroendet för stiftelser? Om du vill kan du motivera ditt svar. 12. Har stiftelselagens definitioner av organ (styrelse, verkställande direktör, förvaltningsråd) och uppgifter förtydligat ansvaret hos stiftelsens ledning? Om du vill kan du motivera ditt svar.

5 13. Tog stiftelsen nya verksamhetsformer i bruk i och med den nya stiftelselagen (t.ex. affärsverksamhet)? 14. Avstod er stiftelse från några verksamhetsformer i och med den nya lagen? Om du vill kan du motivera ditt svar.

6 15. Vilka delområden i stiftelselagen har medfört flest praktiska utmaningar för verksamheten i er stiftelse? Du kan välja flera alternativ. Den nya stiftelselagen har inte medfört några större praktiska utmaningar Bestämmelserna som gäller närståendekretshandlingar Ändringarna som gäller verkställande direktörens och ombudets uppgifter och roll Ändringarna som gäller styrelsens och förvaltningsrådets uppgifter och roll Kravet på att placeringsverksamheten ska vara planmässig Bestämmelserna som gäller bedrivande av affärsverksamhet Revideringen av stadgarna i enlighet med lagstiftningens minimikrav Skyldigheten att upprätta koncernbokslut Bestämmelserna som gäller revision Stiftelselagens presumtionsregler: Stiftelsen måste iaktta presumtionsreglerna, om inte något annat anges i stadgarna (t.ex. antalet ledamöter i styrelsen är 3 7, om inte något annat anges i stadgarna) Lagens omfattning och detaljnivå Annat, vad? Kommentera fritt: 16. Anser du att strukturen på stiftelselagen är tydlig och begriplig? Stiftelselagens struktur är tillräckligt tydlig och det finns en lämplig mängd bestämmelser. Stiftelselagens struktur är tillräckligt tydlig, men bestämmelserna är för detaljerade eller för många. Stiftelselagen är inte speciellt tydlig, men bestämmelserna är lämpligt detaljerade. Stiftelselagen är inte särskilt tydlig och bestämmelserna är för detaljerade eller för många. Kommentera fritt

7 17. Vilka var de bästa reformerna i stiftelselagen? Placeringsverksamhet 18. Har slopandet av kravet på trygg och inkomstsbringande placering i den gamla stiftelselagen möjliggjort ett friare val av investeringsinstrument? Om du vill kan du motivera ditt svar. 19. Har ändringarna i stiftelselagen påverkat innehållet i er stiftelses placeringsportfölj (t.ex. allokeringen eller placeringsobjekten)? 20. Hur förändrades innehållet i er stiftelses placeringsportfölj? Allokeringen ändrades Placeringsobjekten ändrades På annat sätt, hur?

8 21. Vilka är er stiftelses huvudsakliga placeringsobjekt? Noterade värdepapper (börsaktier, fondandelar osv.) Icke-noterade värdepapper Aktielägenheter Fastigheter Annat, vad? 22. Vilket av följande beskriver uppgörandet av en skriftlig placeringsplan i er stiftelse? Vår stiftelse har inte någon skriftlig placeringsplan Vår stiftelse hade en skriftlig placeringsplan redan innan nuvarande lag trädde i kraft Vår stiftelse har gjort upp en skriftlig placeringsplan i och med ikraftträdandet av den nuvarande lagen 23. Har er stiftelse utlokaliserat en del av, eller hela sin placeringsverksamhet till en medelsförvaltare?, hela placeringsverksamheten (ett kapitalförvaltningsavtal med fullständig fullmakt), en del av placeringsverksamheten (t.ex. ett konsultativt kapitalförvaltningsavtal)

9 24. Genomför medelsförvaltaren köp och försäljning för placeringarna: Självständigt inom ramen för en placeringsplan som gjorts upp/godkänts av er stiftelse (diskretionärt avtal om medelsförvaltning) Självständigt utan någon placeringsplan från er stiftelse Enligt er stiftelses enskilda köp- eller försäljningsuppdrag 25. Vilken aktör i er stiftelse fattar de praktiska placeringsbesluten? Ombudet/verkställande direktören Ledningsgruppen, en placeringsdelegation eller motsvarande Styrelsen En utomstående medelsförvaltare Annat, vad?

10 26. Hur har uppföljningen och övervakningen av placeringsverksamheten ordnats i er stiftelse? Om du vill kan du motivera ditt svar. Stiftelsen styrelse följer regelbundet med placeringsverksamheten och säkerställer att placeringsplanen har iakttagits. Stiftelsens placeringsdelegation eller en motsvarande delegation som styrelsen har tillsatt följer upp placeringsverksamheten regelbundet och säkerställer att placeringsplanen har iakttagits. Stiftelsens ledning eller andra befattningshavare följer regelbundet upp placeringsverksamheten och säkerställer att placeringsplanen har iakttagits. Placeringsverksamheten följs årligen upp i samband med bokslutet och man säkerställer att placeringsplanen har iakttagits. Placeringsverksamheten följs inte upp. Annat, vad? Affärsverksamhet 27. Bedriver er stiftelse och/eller ett dotterbolag som ingår i er stiftelsekoncern affärsverksamhet? Vår stiftelse bedriver affärsverksamhet Ett dotterbolag som ingår i vår stiftelsekoncern bedriver affärsverksamhet Både stiftelsen och dotterbolaget som ingår i stiftelsekoncernen bedriver affärsverksamhet Varken vår stiftelse eller dotterbolaget som ingår i stiftelsekoncernen bedriver någon affärsverksamhet

11 28. Är den affärsverksamhet stiftelsen bedriver kopplad till Genomförandet av stiftelsens ändamål Finansieringen av genomförandet av stiftelsens ändamål Både till genomförandet av ändamålet och till finansieringen av genomförandet av ändamålet 29. Är den affärsverksamhet stiftelsens dotterbolag bedriver kopplad till: Genomförandet av stiftelsens ändamål Finansieringen av genomförandet av stiftelsens ändamål Både till genomförandet av ändamålet och till finansieringen av genomförandet av ändamålet 30. Ändrade stiftelselagen på vilken slags eller omfattningen på den affärsverksamhet stiftelsen eller stiftelsens dotterbolag bedriver? Om du vill kan du motivera ditt svar. 31. Har det varit motiverat att etablera någon annan affärsverksamhet i stiftelsen än den som stöder stiftelsens ändamål? Om du vill kan du motivera ditt svar.

12 32. Anser du att stiftelsernas beskattningspraxis har förändrats efter lagens ikraftträdande? Närståendekrets 33. Anser du att stiftelselagens bestämmelser om närståendekretsen är ändamålsenliga? Om du vill kan du motivera ditt svar. Bestämmelserna om närståendekretsen är för närvarande ändamålsenliga. Begreppet närståendekrets är för omfattande. Att heltäckande följa upp och rapportera om närståendekretshändelser är i praktiken omöjligt. Kommentera fritt 34. Har er stiftelse ett närståendekretsregister?

13 35. Hur har stiftelsen utrett vilka personer som hör till den s.k. vida närståendekretsen enligt 1 kap. 8 i stiftelselagen? Stiftelsens närståendekrets är snäv och att slå fast den var enkelt. Stiftelsen har sänt enkätblanketter till den närståendekrets som man just nu känner till. Stiftelsen har inte heltäckande kunnat fastställa sin vida närståendekrets. Stiftelsen har inte heltäckande försökt utreda den vida närståendekretsen, utan stiftelsen har utrett den snäva närståendekretsen. På annat sätt, hur? Kommentera fritt 36. Hur följer stiftelsen upp åtgärder som ska rapporteras i verksamhetsberättelsen med den s.k. snäva närståendekretsen som anges i 5 kap. 2 2 mom. 2 punkten i stiftelselagen? I praktiken har stiftelsen inga närståendekretshändelser. Det har endast inträffat några närståendekretshändelser så det är enkelt att följa upp dem. Stiftelsen samlar in uppgifter om händelserna direkt från närståendekretsen. Till stiftelsens bokföringsprocesser hör att följa upp och identifiera närståendekretshändelser. På annat sätt, hur? Kommentera fritt 37. Hur fattar stiftelsen beslut om närståendekretshändelser? Närståendekretshändelser godkänns i enlighet med närståendekretsanvisningen. En närståendekretshändelse behandlas i styrelsen eller i styrelsens utskott. På annat sätt, hur? Kommentera fritt

14 Ledningens arvoden 38. Arvoden som betalas till ledamöterna i stiftelsens organ ska enligt stiftelselagen vara sedvanliga. Du kan välja flera påståenden. Vi har inte upplevt att det är svårt att iaktta denna bestämmelse i praktiken. Stiftelsens ledning har gjort och dokumenterat en bedömning av hur kravet på sedvanlighet har uppfyllts. Definitionen på sedvanlighet har varit svår att begripa. Stiftelselagens krav på att arvodena ska vara sedvanliga är ändamålsenligt. Kravet på arvodenas sedvanlighet i stiftelselagen är onödigt. Kommentera fritt 39. Hur har ledningen motiverat arvodenas sedvanlighet? Som följer: Stiftelsen har inte betalat löner eller arvoden till ledamöterna i de olika organen.

15 Bokslut och verksamhetsberättelse 40. I vilken utsträckning ändrades innehållet i er verksamhetsberättelse i och med ikraftträdandet av den nya stiftelselagen? Du kan välja flera alternativ. Till verksamhetsberättelsen fogades uppgifter om närståendekretsen och närståendekretshändelser eller en hänvisning till en bilaga, där dessa presenteras. Beskrivningen av verksamheten preciserades så att det framgår tydligare på vilket sätt stiftelsen har handlat för att uppfylla sitt ändamål. I verksamhetsberättelsen inkluderades information om stiftelsens koncernstruktur och de ändringar som skett i den. I verksamhetsberättelsen inkluderades stiftelsens ändamål och hur det ska uppfyllas. Verksamhetsberättelsens struktur ändrades för att bli tydligare. I verksamhetsberättelsen inkluderades information om framtida utmaningar, risker och osäkerhetsfaktorer som rör stiftelsens verksamhet och ekonomi. Verksamhetsberättelsens innehåll förblev oförändrat. Annat, vad? 41. Stiftelselagen förpliktar (exkl. vissa avvikelser) koncernens moderstiftelse att upprätta koncernbokslut. Anser du att förpliktelsen bidrar till att bokslutet ger en sann och rättvisande bild? Om du vill kan du motivera ditt svar.

16 42. Om er stiftelse är koncernens moderstiftelse, hur förändrades upprättandet av er stiftelses koncernbokslut? Vår stiftelse är inte koncernens moderstiftelse. Vår stiftelse upprättade koncernbokslut redan innan stiftelselagens ändring. Vår stiftelse började upprätta koncernbokslut i och med den nya stiftelselagen. Vår stiftelse är koncernens moderstiftelse men den upprättar inte koncernbokslut. 43. På skalan 1-5 hur arbetsamt och tidsödande anser du att det är att upprätta ett koncernbokslut? = enkelt, 5 = väldigt arbetsamt 44. Av vilken orsak upprättar er stiftelse inte något koncernbokslut? Dotterbolaget(bolagen) är oväsentligt ur koncernens synvinkel. Dotterbolagets verksamhet avviker betydligt från stiftelsens verksamhet. Av någon annan orsak, vilken? Grundande av en stiftelse 45. Anser du att minimikapitalet för en stiftelse, euro, är lämpligt? Lämpligt För högt För lågt Kravet på minimikapital är helt onödigt

17 46. Anser du att verksamhetsplanen och budgeten som förutsätts för stiftelser som ska grundas är nödvändiga? Om du vill kan du motivera ditt svar. Stadgeändringar och ändring av ändamål 47. Har stadgarna i er stiftelse ändrats efter att stiftelselagen trätt i kraft? En ändring av stadgarna pågår 48. Vilka av följande beskriver bäst utgångspunkterna för stiftelsens stadgeändring? Du kan välja flera alternativ. Stadgarna ändrades endast till den del de förutsatte ändringar enligt den nya stiftelselagen. Stadgarna reviderades i sin helhet. Stadgarna ändrades så att de i huvudsak omfattar minimikraven enligt stiftelselagen (dvs. de ärenden som anges i stiftelselagen eller i annan lagstiftning eller i stiftelsens ekonomistadga eller stadga har lämnats bort från stadgarna). Stadgarna ändrades så att de innefattar så omfattande bestämmelser som möjligt bl.a. om stiftelsens organ och deras verksamhet (dvs. stadgarna omfattar bestämmelser som stiftelsen ska iaktta redan med stöd av stiftelselagen). Annat, vad? Kommentera fritt

18 49. Om stadgarna har ändrats vilka av följande stadgebestämmelser har ändrats? Du kan välja flera alternativ. Stiftelsens ändamål Formerna för genomförande av stiftelsens ändamål Beloppet grundkapital Krav som gäller användningen av grundkapital Medelsförvaltning Antalet styrelseledamöter Mandatperioden för styrelseledamöterna Val av styrelseledamöter Entledigande av styrelseledamot Styrelsens möten och beslutsfattande Styrelseledamöternas arvoden Ombud Verkställande direktör Ombudets uppgifter Verkställande direktörens uppgifter Antalet ledamöter i förvaltningsrådet Förvaltningsrådets mandatperiod Förvaltningsrådets uppgifter Val av förvaltningsråd Ändringen av en delegation/motsvarande organ till förvaltningsråd Bestämmelser om förvaltningsråd fogades till stadgarna Ändringen av uppgifterna för en delegation/motsvarande organ Årsmöten Bestämmelser om företrädande av stiftelsen Antalet revisorer Val av revisorer Villkor för ändring av stadgarna Villkor för upplösning av stiftelsen Stiftarens lagstadgade rätt att klandra stiftelsens beslut begränsades eller slopades Till en viss aktör gavs rätt att klandra stiftelsens beslut Till en viss aktör gavs rätt att väcka skadeståndstalan Bifirman Det sekundära kännetecknet Annat vad?

19 50. Anser du att ändringen av stiftelsens ändamål underlättades i och med den nya stiftelselagen (gäller stiftelser som grundats före den nya stiftelselagens ikraftträdande)? 51. Preciserade i och med lagändringen er stiftelse det ändamål för verksamheten som definierats i stadgarna? Ändamålet med vår stiftelses verksamhet förblev oförändrat. Vår stiftelses verksamhet är oförändrad, men ändamålet som anges i stadgarna preciserades bl.a. genom att modernisera terminologin. Vår stiftelses ändamål som nämns i stadgarna ändrades. Vår stiftelse försökte ändra ändamålet som anges i stadgarna, men ändringen godkändes inte vid behandlingen hos myndigheterna. Annan precisering, vilken? Kommentera fritt

20 52. Om formerna för genomförande av stiftelsens ändamål ändrats, vad av följande har ändringen gällt? Du kan välja flera alternativ. Förtydligande av formerna för genomförande genom att precisera föremålet för stiftelsens stöd i enlighet med stiftelselagens bestämmelser om stödstiftelser. Förtydligande av formerna för genomförande genom att precisera föremålet för stiftelsens stöd i enlighet med stiftelselagens bestämmelser om släktstiftelser. Precisering av affärsverksamheten som hänför sig till genomförandet av stiftelsens ändamål. Exakt definition av affärsverksamheten som bedrivs för att finansiera genomförandet av stiftelsens ändamål. Tillåtande av all laglig affärsverksamhet som bedrivs för att finansiera genomförandet av stiftelsens ändamål. Förbjudande av affärsverksamhet som bedrivs för att finansiera genomförandet av stiftelsens ändamål. Förbjudande av all affärsverksamhet Ändring av formerna för genomförande av stiftelsens ändamål så att de motsvarar stiftelsens aktuella verksamhetsformer. Annat, vad? Kommentera fritt

21 53. Vilka interna administrativa anvisningar har er stiftelse? Du kan välja flera alternativ. Arbetsordning eller motsvarande som ger riktlinjer för styrelsens verksamhet Ekonomireglemente eller motsvarande Placeringsreglemente eller motsvarande Principer för stipendie- eller annan verksamhet. Principer för riskhantering Anvisningar om jäv. Andra regler eller anvisningar, vilka? Inga anvisningar alls Organ 54. Ikraftträdandet av stiftelselagen påverkade rollen hos stiftelsens verkställande direktör som följer:, stiftelsen har inte och har inte tidigare haft någon verkställande direktör. Stiftelsens verkställande direktör fortsatte som verkställande direktör i enlighet med den nya stiftelselagen. Stiftelsens verkställande direktör ändrades till ombud eller fick motsvarande ansvarig ledarroll. Stiftelsens ombud utnämndes till verkställande direktör enligt stiftelselagen. Det har utsetts en verkställande direktör för stiftelsen efter lagens ikraftträdande.

22 55. Stiftelsens delegation eller motsvarande organ (innan den nya stiftelselagen trädde i kraft): Ändrades till förvaltningsråd. Bibehölls oförändrad utan ändringar i behörigheten. Bibehölls oförändrad med begränsad behörighet. Lades ner och ströks ur stadgarna. Någon delegation eller motsvarande organ fanns inte då den gamla stiftelselagen gällde 56. Stiftelsens förvaltningsråd (innan den nya stiftelselagen trädde i kraft): Fortsatte som förvaltningsråd enligt stiftelselagen. Ändrades till delegation eller annat motsvarande. Lades ner och ströks ur stadgarna. Något förvaltningsråd fanns inte då den gamla stiftelselagen gällde Ledningens uppgifter och verksamhet 57. Om er stiftelse har en verkställande direktör, har ni ingått ett direktörsavtal med honom eller henne?

23 58. Om stiftelsen har ett ombud, vilka uppgifter sköter ombudet? Du kan välja flera alternativ. Sköter stiftelses löpande ärenden enligt styrelsens anvisningar. Stiftelsens bokföring. Verkställer stiftelsestyrelsens beslut. Bereder stiftelsestyrelsens beslut Sekreterare för styrelsen. Leder den operativa verksamheten. Andra, vilka? Stiftelsen har inget ombud. 59. Vem eller vad av följande utser ledamöterna i styrelsen? Stiftelsens grundare/ någon av grundarna Förvaltningsrådet Delegationen Annan utomstående aktör som anges i stadgarna Styrelsen själv Annat, vad?

24 60. Pågår mandattiden för styrelseledamöterna tills vidare?, mandattiden pågår tills vidare/den är på livstid på det sätt som lagen möjliggör., men bestämmelsen som gäller mandatperiod har ännu inte justerats enligt stiftelselagen., mandattiden för styrelseledamöterna är en tre års tidsbegränsad period i enlighet med stiftelselagen., styrelseledamöternas mandatperiod är någon annan tidsbegränsad mandattid 61. Om det finns ett förvaltningsråd i stiftelsen, vilka uppgifter har det?: Uppgifter som bestäms i stiftelselagen. Andra uppgifter som fastställts i stadgarna utöver de uppgifter som bestäms i stiftelselagen. Sådana uppgifter enligt stadgarna, som inte omfattar alla uppgifter enligt stiftelselagen. Det finns inget förvaltningsråd i stiftelsen.

25 62. Om stiftelsen har en delegation eller något annat motsvarande organ (annat än förvaltningsråd), vad har den tilldelats för uppgifter? Du kan välja flera alternativ. Behandling av bokslut Behandling av arvoden Behandling av verksamhetsplan samt inkomst- och utgiftsplan Val av styrelseledamöter Val av revisor Behandling av stiftelsens strategi och mål Godkännande av stadgeändring (förutsätter samtycke) Godkännande av upplösning/fusion (förutsätter samtycke) Annat, vad? Stiftelsen har ingen delegation eller något annat motsvarande organ. 63. Hur har den nya stiftelselagen inverkat på styrelsearbetet?

26 Revision 64. Hur har revisionen förändrats i och med ikraftträdandet av den nya stiftelselagen? Om du vill kan du motivera ditt svar. I revisionen har det fästs mer uppmärksamhet vid närståendekretsfrågor. I revisionen har det fästs mer uppmärksamhet vid granskning av förvaltningen. På annat sätt, hur? Revisionen har inte förändrats. 65. Har revisorn i er stiftelse bytts ut efter 2015? 66. Kommer bestämmelserna om den maximala mandattiden för en revisor i en följd (de s.k. rotationsbestämmelserna) att medföra praktiska utmaningar? Om du vill kan du motivera ditt svar.

27 67. Enligt lagen ska revisorn också uttala sig om huruvida arvodena och ersättningarna till organen kan anses vara sedvanliga. Har detta förorsakat praktiska problem? Om du vill kan du motivera ditt svar. Fusion av stiftelse 68. Har man i er stiftelse fusionerat ett av stiftelsen ägt dotterbolag med stiftelsen? En fusion planeras. Stiftelsen har inga dotterbolag. Tillsyn 69. Vad anser du om övervakningen av stiftelser (Patent- och registerstyrelsens laglighetsövervakning)? Laglighetsövervakningen av stiftelser är ändamålsenlig. Stiftelser övervakas för mycket och/eller laglighetsövervakningen överlappar till viss del revisionen. Övervakningsavgiften för stiftelser är för hög. Övervakningen av stiftelser, inkl. upprättandet av årsrapporter, kräver för mycket resurser av stiftelserna. Annat, vad?.

28 Öppna frågor 70. Vad anser du borde ändras i stiftelselagen? 71. Lämpar sig en stiftelselag för alla slags stiftelser (t.ex. i anslutning till verksamhetens ändamål, verksamhetsformer, finansieringskällor eller stiftelsens storlek)? 72. Om du svarar på enkäten och vill ha information om utredningens resultat och fortsatta åtgärder, ska du uppge din e-postadress i svarsfältet nedan.

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål?

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? Stiftelsens verksamhet 1. Vilka av fölnde områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? utdelning av stipendier produktion av information eller utbildning främnde av kultur produktion av tjänster verksamhet

Läs mer

1 Vad är en STIFTELSE?

1 Vad är en STIFTELSE? 1 Vad är en STIFTELSE? En stiftelse är en självständig förmögenhet som stiftaren har skjutit till och som sköts av en särskild förvaltning och som förverkligar de nyttiga syften som stiftaren bestämt.

Läs mer

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 1(8) Justitieministeriet Lagberedningsavdelningen PB 25 00023 STATSRÅDET 15.7.2013 Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 Ärende Utlåtande om betänkandet av arbetsgruppen

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT 2 ÄNDAMÅL Stiftelsens namn är Stiftelsen för Åbo Akademi sr, på finska Åbo Akademin säätiö sr och på engelska Åbo Akademi University Foundation

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är August Ludvig Hartwalls stiftelse, på finska August Ludvig Hartwallin säätiö och på engelska The Foundation

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter

ANDELSBANKENS REGLEMENTE. 1 Reglementets syfte. 2 Styrelsens behörighet och uppgifter 1 (6) Fastställd av Vasa Andelsbanks förvaltningsråd 15.12.2015 15.12.2015 ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 Reglementets syfte Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för

Läs mer

I AVDELNINGEN. Allmänna principer och bildande

I AVDELNINGEN. Allmänna principer och bildande 1. Stiftelselag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I AVDELNINGEN. Allmänna principer och bildande 1 kap. De centrala principerna för stiftelsers verksamhet samt tillämpning av lagen 1 Tillämpningsområde

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 april 2015 487/2015 Stiftelselag Utfärdad i Helsingfors den 24 april 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: AVDELNING I ALLMÄNNA PRINCIPER

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 18 juni 2002 Nr 482 485 INNEHÅLL Nr Sidan 482 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare i kortvariga arbetsförhållanden... 3095 483

Läs mer

23/2013 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 11/41/2010 HARE nummer OM021:00/2010

23/2013 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 11/41/2010 HARE nummer OM021:00/2010 15.5.2013 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Revidering av lagstiftningen om stiftelser Arbetsgruppen för revidering av lagen om stiftelser Arbetsgruppen för revidering av

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR PÅ SVENSKA I FINLAND SR 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland sr och dess hemort är

Läs mer

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB 1 BESLUT 2015-04-24 Dnr SU 1.2.1-3150-14 Universitetsstyrelsen Agneta Stenborg Universitetsjurist Ledningskansliet Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB Dessa anvisningar syftar till att

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Kommunkoncernen Nykarleby stad

Kommunkoncernen Nykarleby stad Kommunkoncernen Nykarleby stad KONCERNDIREKTIV Ett samfund där kommunen har bestämmande inflytande är kommunens dottersamfund. Kommunen jämte dottersamfunden bildar en kommunkoncern. Även en stiftelse

Läs mer

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation.

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. Senast ändrad 2015-01-12 Kammarkollegiet Permutation av stiftelser Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. En stiftelse är en s.k.

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska.

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. STADGAR för stiftelsen HELSINGFORS SVENSKA BOSTADSSTIFTELSE 1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. 2 Stiftelsens ändamål är att

Läs mer

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013

Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 1 (5) Utredning över förvaltnings- och styrningssystemet Corporate Governance Statement 2013 Denna utredning över Saga Furs Oyj:s förvaltnings- och styrningssystem har avgivits som en skild berättelse

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse

Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Arbetsordning för Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias styrelse Syftet med arbetsordningen 1. Syftet med arbetsordningen är att vägleda Fennias styrelse i det allmänna arbetet. Enligt Försäkringsinspektionens

Läs mer

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA

ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA ANVISNINGAR OM GOD FÖRVALTNINGS- OCH STYRNINGSSYSTEM OCH GOD FÖRVALTNINGSSED VID ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA Allmän utgångspunkt De 57 rekommendationer som arbetsgruppen Corporate Governance (CG)

Läs mer

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN.' BESLUT Tillstånd till grundandet aven stiftelse samt fastställande av stiftelsens stadgar Utfärdat Helsingfors 2.1.2008 Ansökan Beslut Region

Läs mer

STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011. Ledningens bekräftelsebrev. Initiativ

STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011. Ledningens bekräftelsebrev. Initiativ STATENS REVISIONSNÄMND STÄLLNINGSTAGANDE Givet i Helsingfors den 21 januari 2011 Nr 1/2011 Ärende Initiativ Ställningstagande Ledningens bekräftelsebrev Föreningen CGR har i sitt brev av den 20 december

Läs mer

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Blad 1 STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Antagna av kommunfullmäktige den 8 december 1992, 312, med ändringar den 12 december 1995, 263. 1 Firma Stiftelsens benämning är

Läs mer

17A. Ändrings- / nedläggningsanmälan Bilaga till blankett Y4 (enligt den nya stiftelselagen (487/2015)) Stiftelse

17A. Ändrings- / nedläggningsanmälan Bilaga till blankett Y4 (enligt den nya stiftelselagen (487/2015)) Stiftelse STIFTELSENS NAMN FO-NUMMER Fyll endast i ändrade uppgifter eller nya uppgifter. Bifoga inte tomma sidor till anmälan. ÄNDRING AV STADGAR (Fyll endast i om beslut om stadgeändring har fattats) STYRELSE

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

RP 166/2014 rd. och som därmed är förknippade med ovisshet. Även i övrigt föreslås sådana innehållsändringar

RP 166/2014 rd. och som därmed är förknippade med ovisshet. Även i övrigt föreslås sådana innehållsändringar Regeringens proposition till riksdagen med förslag till stiftelselag och vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en ny stiftelselag,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 92/KK542 107 KFS 1995:3 Ers KFS 1993:5 STADGAR FÖR BOSTADSSTIFTELSEN PLATEN (Antagna av KF 1995-09-25, 121, att gälla fr o m 1 oktober 1995) 1 Stiftelsens firma

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 RIKSDAGEN Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014.

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014. STADGAR Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj 1947. Senast reviderade den 20 maj 2014. 1 Firma Föreningens firma är Avfall Sverige. 2. Ändamål Föreningens ändamål är att tillvarata

Läs mer

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 108 1 (5) 16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR 1 Begäran om utlåtande Sjukvårdsdistrikten A och B (nedan sökandena)

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen, lag om upphävande av lagen om kyrkans centralfond och lag om skyldighet för medlemmar i

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen

En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 (9) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 102 29.11.2011 En samkommuns och ett kommunalt ägt aktiebolags hörande till kommunkoncernen 1 Begäran om utlåtande 1.1 Den egentliga begäran om utlåtande

Läs mer

1(7) KONCERNDIREKTIV. för. Samkommunen Svenska Österbottens förbund. för utbildning och kultur skn. Godkänd av samkommunstyrelsen

1(7) KONCERNDIREKTIV. för. Samkommunen Svenska Österbottens förbund. för utbildning och kultur skn. Godkänd av samkommunstyrelsen 1(7) KONCERNDIREKTIV för Samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn Godkänd av samkommunstyrelsen 13.12.2017 153 2(7) Innehållsförteckning KONCERNDIREKTIVETS SYFTE OCH MÅL...

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 STADGAR FÖR STIFTELSEN VÄSTERVIKS MUSEUM Fastställda av kommunfullmäktige 1994-02-24, 25 med ändringar 1997-05-29, 41, 1998-06-25, 75 och 2012-12-17 242

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

1) ge förslag till förvaltningsrådet till

1) ge förslag till förvaltningsrådet till 1 (6) ANDELSBANKENS REGLEMENTE 1 GRUNDEN FÖR OCH SYFTET MED REGLEMENTET 2 STYRELSENS UPPGIFTER Enligt andelsbankens stadgar ska förvaltningsrådet fastställa ett reglemente för bankens verksamhet i frågor

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

Bolagsordning. Firma och hemort. Delägarskap

Bolagsordning. Firma och hemort. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse.

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Svenska Judoförbundet Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Fastställd av förbundsstyrelsen 2016-04-03 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Svenska Judoförbundet regleras av Svenska

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Bolagets koncession gäller inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och för återförsäkringsrörelsens del också utanför detta område.

Bolagets koncession gäller inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och för återförsäkringsrörelsens del också utanför detta område. Bilaga punkt 7.2 1 (6) Bolagsordningen som ändrats enligt styrelsens förslag ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAGET FENNIA 1 Firma och hemort Bolagets firma är på finska Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, på svenska

Läs mer

Förslag till ny universitetslag

Förslag till ny universitetslag Förslag till ny universitetslag Ändringar sker... Autonomin stärks: universiteten blir juridiska personer Universiteten ersätter staten som arbetsgivare: tjänsterna blir arbetsavtalsförhållanden Relationerna

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN. Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL

STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN. Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL STADGAR FÖR FÖRENINGEN STÖDKOMPISARNA Stödförening för cancerpatienter 1 - FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Stödkompisarna 2 - ÄNDAMÅL Mom 1 Föreningen skall verka för att personer som har eller har

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

Antagen av styrelsen den [datum] 2007

Antagen av styrelsen den [datum] 2007 ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I MÄLARHAMNAR AB Antagen av styrelsen den [datum] 2007 1 (7) 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Mälarhamnar AB ( Bolaget ) regleras av aktiebolagslagen (2005:551)

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till stiftelselag och vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en ny stiftelselag,

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Innehållsförteckning Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning... 1 Bakgrund... 2 Ansvarsfördelning... 2 Kommunfullmäktiges

Läs mer

K O N C E R N D I R E K T I V

K O N C E R N D I R E K T I V K O N C ERNDIREKTIV KIMITOÖNS KOMMUN Godkänt av fullmäktige 7.12.2011 1. KONCERNDIREKTIVETS MÅL OCH SYFTE Koncerndirektivet har som mål att bilda ett gemensamt synsätt och att stöda uppnåendet av de gemensamma

Läs mer

Delegationen för stiftelser och fonder rf. www.saatiopalvelu.fi

Delegationen för stiftelser och fonder rf. www.saatiopalvelu.fi Delegationen för stiftelser och fonder rf www.saatiopalvelu.fi God stiftelsepraxis Närmare trettio stiftelser och fonder som beviljar stipendier började år 1970 hålla regelbunden kontakt med varandra.

Läs mer

Stadgar för SeniorNet Helsingborg

Stadgar för SeniorNet Helsingborg Stadgar för SeniorNet Helsingborg Fastställda den 26 augusti 1999 Reviderad: Extra medlemsmöte den 23 augusti 2001 Årsmöte den 28 februari 2002 Årsmöte den 16 mars 2006 Årsmöte den 8 mars 2007 Årsmöte

Läs mer

Denna kvalitetskod är en stor uppdatering och förändring jämfört med tidigare kvalitetskod från 2007.

Denna kvalitetskod är en stor uppdatering och förändring jämfört med tidigare kvalitetskod från 2007. FRIIs Kvalitetskod Barndiabetesfonden är medlem i FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd och som ett krav för medlemskap förbinder vi oss att följa FRIIs kvalitetskod som antogs vid FRIIs årsmöte

Läs mer

Den nya kommunallagen

Den nya kommunallagen Den nya kommunallagen Översättarseminarium Borgå 21-22.4.2015 Välkommen Kursinnehåll Utgångspunkter för den nya kommunallagen Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser Vad förändras och vad är som förut?

Läs mer

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420 BRIS Barnens Rätt I Samhället Org.nr: 80 20 13 3420 Kodrapport 2009 (gråmarkerade fält avser punkter där inget krav på dokumentation finns eller att dokumentationen ska finnas tillgänglig rnt) 1. Övergripande

Läs mer

FRIIs kvalitetskod. Kodmall. Följer Följer inte Förklaring Hur informationen finns tillgänglig. 1.1 Organisationens värdegrund

FRIIs kvalitetskod. Kodmall. Följer Följer inte Förklaring Hur informationen finns tillgänglig. 1.1 Organisationens värdegrund FRIIs kvalitetskod Kodmall Följer Följer inte Förklaring Hur informationen finns 1.1 Organisationens värdegrund 1.2 Respekt 1.3 Öppenhet 1.4 Kvalitet 1.5 Engagemang På webbplatsen under fliken Organisation

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR AALTO-HÖGSKOLAN AALTO-UNIVERSITETETS STYRELSE , ,

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR AALTO-HÖGSKOLAN AALTO-UNIVERSITETETS STYRELSE , , STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR AALTO-HÖGSKOLAN AALTO-UNIVERSITETETS STYRELSE 21.3.2016, 16.9.2016, 14.6.2018 Registrerad i stiftelseregistret, Patent- och registerstyrelsen 4.10.2016 och 5.10.2018 1 Stiftelsens

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

STADGAR ( reviderade och beslutade )

STADGAR ( reviderade och beslutade ) STADGAR ( reviderade och beslutade 2014-05-26 ) 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är BMK Stinget och dess hemort är Mellerud 2. Syfte och verksamhetsformer Föreningens syfte är att främja

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1

Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1 Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1 Punkterna om högsta tjänsteman (C3-C6) utgår då ÅVF ej har någon. Syftet med följande krav är att säkerställa att organisationen är transparent med

Läs mer

Stadgar. From One To Another

Stadgar. From One To Another Stadgar för den ideella föreningen From One To Another 1 Föreningens namn Föreningens namn och firma är From One To Another. 2 Föreningens syfte, strategi, verksamhet och uppföljning Föreningen är en ideell,

Läs mer

ARBETSGRUPPSBETÄNKANDE 2008:3. Översyn av föreningslagen

ARBETSGRUPPSBETÄNKANDE 2008:3. Översyn av föreningslagen ARBETSGRUPPSBETÄNKANDE 2008:3 Översyn av föreningslagen ARBETSGRUPPSBETÄNKANDE 2008:3 Översyn av föreningslagen JUSTITIEMINISTERIET HELSINGFORS 2008 ISSN 1458-6452 978-952-466-665-7 (häft.) 978-952-466-755-5

Läs mer

Insatser och aktiviteter för att främja dessa ändamål är: Verka för att rikstäckande bygga upp lokalföreningar i Sverige.

Insatser och aktiviteter för att främja dessa ändamål är: Verka för att rikstäckande bygga upp lokalföreningar i Sverige. Stadgar 2015-05-04 Stadgar NJURCANCERFÖRENINGEN Organisationsnummer: 802495-4342 1 Namn Föreningens namn är NJURCANCERFÖRENINGEN. Cancerföreningen NJURCANCERFÖRENINGEN är en intresseförening för personer

Läs mer

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar Juridiska föreningen i Uppsala Grundad 24 maj 1844 Stadgar Innehållsförteckning Kapitel 1 Inledande bestämmelser... 3 Kapitel 2 Medlemskap... 3 Kapitel 4 Föreningsstämma... 5 Kapitel 5 Styrelse... 6 Kapitel

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Volleybollförbundets stadgar, såsom

Läs mer

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005)

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) Hallands Konstförening 1 Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Hallands Konstförening har till uppgift att väcka, underhålla och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag.

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag. REGLEMENTE FÖR KALIX KOMMUNS REVISORER Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka Arsredovisning for Stiftelsen for njursjuka 802425-9171 Rakenskapsaret 2014 1 (7) Styrelsen for Stiftelsen for njursjuka far harmed avge arsredovisning for rakenskapsaret 2014. Forvaltningsberattelse I

Läs mer

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM Antagna av ordinarie årsmöte 2002-03-21 samt bekräftade av extra årsmöte 2002-10-10. 1 Namn och verksamhetsområde Mom 3 Föreningens namn är Epilepsiföreningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017.

Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. Normalstadgar för lokalavdelning inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av Årsmöte den 25 mars och Extra Årsmöte den 22 april 2017. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Stadgar. HSO Stockholms stad

Stadgar. HSO Stockholms stad Stadgar Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09 Reviderade 2009-04-20

Läs mer

KIDS FUTURE

KIDS FUTURE STADGAR för KIDS FUTURE Beslutade i Stockholm den 11 maj 2016 1 FIRMA Föreningens firma är Kids Future. 2 ÄNDAMÅL Kids Future är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som bedriver internationellt

Läs mer

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Kapitel 1. Allmänt 1.1 Medlemmar Hyresgästföreningen på Blodstensvägen (nedan kallad föreningen) är en förening öppen för de boende skrivna på Blodstensvägen

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer