Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag."

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[20] Plats och tid Kommunalhuset, plan 2 Alytus, kl 19:00-21:40 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Ing-Marie Viklund (L), Willy Viitala (M) 32-34, 36-48, Eva Blomqvist (M) tjsg ersättare för Willy Viitala (M) under 34, Eva Wedberg (S), Thomas Vakili (S), Anna Gestblom Bottner (M), Margareta Zethraeus (TUP) tjsg ersättare för Bertil Rolf (TUP) 32-48, Karin Nakamura Lindholm (TUP), Anneli Andersen (SD), Bekir Uzunel (V), Bo Claesson (KD), Rahand Kader (MP), Göran Melander (C) Daud Sargon (S), Tomas Bergqvist (S), Mattias Gökinan (S), Eva Blomqvist (M), Lana Issakainen (SD), Anna Kristofersson (V), Aday Bethkinne (KD), Kimiya Espahbodi (S). Mikael Caiman Larsson, Anette Älmdalen, Karl-Henrik Lindström, Bo Karlsson, Kenny Fredholm, Carina Blixt, Annelie Mårdh, Sara Dahl, Lars-Gustaf Jonson, Pernilla Lahti Lärarförbundet och Maria Erhag. Bekir Uzunel (V) Plats och tid för justering Utbildningsförvaltningen, Måndag 15 april 2019 Sekreterare Paragrafer Maria Erhag Ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) Justerare Bekir Uzunel (V) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Sammanträdesdatum Anslaget den Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Utbildningsförvaltningen Underskrift

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[20] 32 Information Utbildningsdirektören informerar har tagit del av informationen. Mikael Caiman Larsson, utbildningsdirektör, informerar om ärendet. Förvaltningen ser över kompetensförsörjningen och spår att år 2035 sakna ca examinerade lärare, fördelade på skolformerna. För att förebygga detta ser förvaltningen över alternativ så som Teach of Sweden, Dalamodellen och har en dialog med Stockholms universitet för att framöver locka utbildade lärare till Botkyrka. Utbildningsdirektören berättar också kort kring analysdagarna och medskick från MPLG för Livslångt lärande: Medskick till kommunstyrelsens budgetberedning Processen livslångt lärande har det övergripande medskicket att ökad likvärdighet och det kompensatoriska uppdraget måste vara i fokus. För att åstadkomma detta har processen några underordnade medskick. - Skolstruktur Kommunen behöver bättre möta de utmaningar vi står inför. Det handlar om att skapa pedagogisk och ekonomisk hållbarhet relaterat till bland annat kompetensförsörjning, lokalförsörjning och ändamålsenlig skolorganisation. - Framtidsval Vägledning inför studie- och yrkesval och behovet av att bryta strukturella mönster är en viktig del i det kompensatoriska uppdraget. - Behov av skickliga lärare Den viktigaste komponenten i elevers lärande är att möta skickliga lärare. För att våra elever ska lyckas är det därför av stor betydelse att förskollärare och lärare ges bra förutsättningar i sitt uppdrag. - Språkutveckling Ungefär hälften av eleverna i grundskolan har ett annat modersmål än svenska. Tidiga språk- och läsutvecklande insatser spelar roll och är avgörande för möjligheterna till skolframgång. Den 12 mars återremitterade utbildningsnämnden tre ärenden som rör organisationsförändringar inom verksamhetsområde förskola. De ärenden som rör Myrstackens och Lysmaskens lokaler arbetar förvaltningen för närvarande vidare med. Ärendena har kompletterats med fler befintliga underlag och beräkningar som ligger till grund för förslag till beslut. Myrstacken och Lysmasken planeras att tas upp på nämndsammanträdet den 7 maj Ärendet som rör förskolan Blåsippans lokaler är försenat på grund av förändrad tidplan. Samråd har skett med berörda vårdnadshavare på alla tre förskolorna. Till protokollet biläggs information kring öppna jämförelser för gymnasieskolan.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[20] 33 Rapport om utdömande av vite på Brunnaskolan (UF/2019:141) godkänner rapporten och lägger den till handlingarna. Skolinspektionen har den 28 februari 2018 ansökt om utdömande av vite om kr efter regelbunden tillsyn av Brunnaskolan hösten Förvaltningsrätten har den 13 mars 2019 bifallit Skolinspektionens ansökan. De brister Skolinspektionen påtalat är åtgärdade.

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[20] 34 Rapport om Skolinspektionens beslut efter kvalitetsgranskning av grundskolans arbete för att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vid Skogsbacksskolan (UF/2019:167) 1. godkänner rapporten och lägger den till handlingarna. 2. uppdrar åt Utbildningsförvaltningen att återkomma med åtgärdsplan under våren Skolinspektionen har genomfört en kvalitetsgranskning av grundskolans arbete för att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Skogsbacksskolan har ingått i granskningen. Granskningen har omfattat såväl rektorns som huvudmannens arbete. Skolinspektionen har hittills endast fattat beslut avseende huvudmannen och därvid identifierat utvecklingsområden på huvudmannanivå. Huvudmannen ska senast 27 september 2019 redovisa vidtagna åtgärder och effekter av dessa.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[20] 35 Rapport om Skolinspektionens beslut efter riktad tillsyn i Skogsbacksskolan (UF/2019:168) 1. godkänner rapporten och lägger den till handlingarna. 2. uppdrar åt Utbildningsförvaltningen att återkomma med åtgärdsplan under våren Skolinspektionen har genomfört riktad tillsyn på Skogsbacksskolan och därefter förelagt Botkyrka kommun att vidta åtgärder inom områdena kartläggning av nyanlända elevers kunskaper, studiehandledning på modersmålet och trygghet. Jäv Willy Viitala (M) anmäler jäv i ärendet och deltar ej i överläggning och beslut.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[20] 36 Redovisning av huvudmannens svar till Skolinspektionen efter tillsynen 2016 (UF/2017:71) beslutar att godkänna komplettering till Skolinspektionen daterad den 12 mars Den 10 april 2017 förelade Skolinspektionen Botkyrka kommun, att i egenskap av huvudman, vidta åtgärder så att de i beslutet påtalade bristerna avhjälps. Den 20 september 2017 redovisade huvudmannen vidtagna åtgärder. Skolinspektionen beslutade att avvakta med uppföljning av beslutet om huvudmannens ansvarstagande för grundskolan i Botkyrka kommun. Den 27 december 2018 meddelade Skolinspektionen att man avser att genomföra uppföljningen under våren Med anledning av den aktualiserade uppföljningen har huvudmannen möjlighet att komplettera sin tidigare redovisning.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[20] 37 Utnämnande av skolchef (UF/2019:23) 1. utser respektive verksamhetschef till skolchef inom sitt verksamhetsområde. 2. Utnämnandet gäller med omedelbar verkan. Från och med den 1 januari 2019 ska varje huvudman enligt Skollagen (2010:800) utse en eller flera skolchefer. Huvudmannen kan utse en skolchef för hela verksamheten eller flera skolchefer för delar av verksamheten. Såväl kommunala som fristående huvudmän ska utse skolchefer. Skolchefens uppgift är att hjälpa huvudmannen med att se till att de föreskrifter som gäller för utbildningen följs. Förvaltningen föreslår att respektive verksamhetschef utses till skolchef.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[20] 38 Fler elever ska nå målen - jämlik kompetensförsörjning (UF/2019:130) beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att gå vidare med föreslagna insatser i enlighet med utbildningsförvaltningens förslag daterat Utbildningsförvaltningen har efter beslut om tilldelade medel i Mål och budget 2019 med flerårsplan fått i uppdrag av nämnden att ta fram konkreta förslag på insatser som kan förbättra elevers skolresultat genom att stärka kompetensförsörjningen i skolor med störst kompensatoriskt uppdrag. Yrkanden Willy Viitala (M) och Bo Claesson (KD) yrkar på bifall till förslaget.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[20] 39 Ansökan om godkännande och rätt till bidrag, Rimas familjedaghem (UF/2019:13) godkänner och beviljar Rimas familjedaghem rätt till bidrag för sex barn på Storvretsvägen 56 i Tumba. Rimas familjedaghem lämnade den 3 januari 2019 in en ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Huvudmannen ansöker om att öppna ett familjedaghem i sitt radhus på Storvretsvägen 56 i Tumba. Ansökan gäller sex platser för barn i åldrarna 1-5 år. Förvaltningen har utrett ansökan i enlighet med kommunens riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Förvaltningens bedömning är att huvudmannen för Rimas familjedaghem har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för motsvarande offentlig verksamhet utifrån kraven i styrdokumenten. Huvudmannen har erfarenhet av att arbeta med barn, antalet platser i verksamheten följer kommunens riktlinjer och lokalen är ändamålsenlig för den verksamhet som ska bedrivas. Förvaltningen bedömer vidare att verksamheten inte kommer att påverka befintliga kommunala förskoleverksamheter. Förvaltningen föreslår därför att huvudmannens ansökan om godkännande och rätt till bidrag ska beviljas.

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[20] 40 Ansökan för statsbidrag, skapande skola (UF/2019:133) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för Skapande skola 2019/2020. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Statens kulturråd. Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. Tolv skolor har inkommit med egna ansökningar om att bedriva projekt ute på skolorna med hjälp av detta bidrag. En ansökan för centralt utbud är också gjord. Nytt för årets ansökan är att ansökan endast omfattar ett centralt utbud, vilket innebär att utbildningsförvaltningen tillsammans med kultur och fritidsförvaltningen erbjuder skolorna och förskolornas 4-5 åringar ett utbud som de kan boka in sig på. Bakgrunden till detta är att kunna säkerställa att kraven kulturrådet ställer ska kunna uppfyllas Ansökan omfattar tkr. Ansökan omfattar sammantaget drygt barn och samtliga grundskolor samt förskolans 4-5 åringar. Åtagandet består i att redovisa för Statens kulturråd hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Statens kulturråd begär. Statens kulturråd får besluta att helt eller delvis kräva tillbaka ett statsbidrag om mottagaren av statsbidraget genom att lämna oriktiga uppgifter eller på annat sätt har förorsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp, statsbidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta, statsbidraget inte används för det ändamål det har beviljats, den som har mottagit statsbidraget inte lämnar återredovisning, eller villkor i beslutet inte har följts.

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[20] 41 Ansökan för statsbidrag, personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik (UF/2019:134) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Skolverket och avser kostnader för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik i grundskolan (inkl. grsär) och gymnasieskolan (inkl. gysär). Förstärkningen ska avse anställning eller uppdrag med viss varaktighet på heltid eller deltid. Förstärkningen ska innebära att den genomsnittliga personaltätheten inom elevhälsan hos huvudmannen faktiskt ökar jämfört med personaltätheten under de två kalenderår som närmast har föregått den period som huvudmannen ansöker om bidrag för, räknat i årsarbetskrafter. Bidrag får även sökas för kostnader för att bibehålla det utökade antal årsarbetskrafter som huvudmannen tidigare har fått bidrag för om antalet elever inte har sjunkit markant. Utbildningsförvaltningen söker främst för att bibehålla den förstärkning som kunde behållas Det sammantagna beloppet som sökts är ca tkr. De skolor som tidigare haft personalförstärkning inom elevhälsan är Tumba gymnasium, Tullinge gymnasium, St. Botvids gymnasium, Broängsskolan, Banslättskolan, Fittjaskolan, Karsby International School, Trädgårdsstadsskolan, Björkhaga skola, Borgskolan, Kassmyra, Kvarnhagsskolan, Brunnaskolan, Falkbergsskolan, Rikstens skola, Grindtorpskolan, Tallidsskolan, Tullingeber och Hammerstaskolan. Åtagandet består i att redovisa för Statens skolverk hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Statens skolverk begär. Den som har tagit emot statsbidrag enligt förordningen är återbetalningsskyldig om bidraget har lämnats på felaktig grund eller med för högt belopp, bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller inte har använts för det ändamål det har lämnats för, redovisning inte har lämnats, eller mottagaren inte har följt villkor som framgår av beslutet om bidrag.

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[20] 42 Ansökan om statsbidrag, karriärtjänster och lärarlönelyftet (UF/2019:135) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för karriärtjänster och lärarlönelyftet. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag som kräver åtaganden över 1 miljon kronor beslutas av nämnd. Statsbidraget för lärarlönelyftet söks för vårterminen 2019 med ett belopp om cirka 12 miljoner. Samtliga skolor tar del av bidraget. Åtagandet består i att UF/UN kan komma att bli återbetalningsskyldiga om villkoren som anges i Förordning (2016:100) om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier inte efterföljs. Skolverket gör stickprovskontroller i sin uppföljning. Statsbidraget för karriärtjänster söks för vårterminen 2019 med ett belopp om cirka 5 miljoner. Samtliga skolor tar del av bidraget. Åtagandet består i att UF/UN kan komma att bli återbetalningsskyldiga om villkoren som anges i Förordning (2013:70) om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare inte efterföljs. Skolverket gör stickprovskontroller i sin uppföljning. Nytt för denna gång är att Botkyrka kommun inte längre tilldelas statsbidrag för 139 karriärtjänster utan endast 137 tjänster. Förvaltningen kommer att genomföra en översyn av riktlinjer för karriärtjänster för att säkerställa att tilldelat antal karriärtjänster inte överskrids. När det gäller karriärtjänsterna även några ord om att förvaltningen avser att genomföra en översyn av riktlinjer för karriärtjänsterna och återkomma till nämnden med detta.

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[20] 43 Ansökan för statsbidrag, lågstadiesatsningen (UF/2019:137) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för lågstadiesatsningen. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon kronor som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Skolverket och ska användas till att anställa mer personal i förskoleklass och lågstadiet i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Syftet är att personalen ska få mer tid för varje elev. Bidrag får även sökas för kostnader som avser att bibehålla det utökade antal årsarbetarbetare som huvudmannen tidigare har fått bidrag för om antalet elever inte har sjunkit markant.

14 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14[20] 44 Ansökan för statsbidrag, fritidshemssatsningen (UF/2019:138) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för fritidshemssatsningen. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Skolverket och ska användas till kostnader för att anställa mer personal i förhållande till antalet elever i fritidshemmet, alternativt täcka de kostnader som uppstått till följd av en tidigare personalförstärkning.

15 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15[20] 45 Ansökan för statsbidrag, gymnasieskolans introduktionsprgram (UF/2019:139) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för introduktionsprogram. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Skolverket och får användas till insatser för att stärka utbildningen på gymnasieskolans introduktionsprogram. För ansökan 2019 gäller att insatserna ska genomföras under kalenderåret En huvudman kan beviljas högst 3 miljoner kronor. Fördelningen av statsbidraget baseras på den andel elever som respektive huvudman har av samtliga sökande huvudmäns elever. Utbildningsförvaltningens ram, kopplat till antalet elever på introduktionsprogrammet, är kr. Hela ramen kommer att sökas. Alla kommunala gymnasieskolor kommer att få ta del av bidraget. Åtagandet består i att redovisa för Statens skolverk hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Statens skolverk begär. Den som har tagit emot statsbidrag enligt förordningen är återbetalningsskyldig om bidraget har lämnats på felaktig grund eller med för högt belopp, bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller inte har använts för det ändamål det har lämnats för, redovisning inte har lämnats, eller mottagaren inte har följt villkor som framgår av beslutet om bidrag.

16 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16[20] 46 Ansökan för statsbidrag, entreprenörskap (UF/2019:140) uppdrar åt förvaltningen att ansöka om statsbidrag för entreprenörskap. Enligt rutin, ska ansökan om statsbidrag över 1 miljon som kräver åtaganden, beslutas av nämnd. Bidraget söks från Skolverket och får användas till insatser som främjar entreprenörskap i skolan. Entreprenörskap i skolan främjas genom att ge förutsättningar, stöd och kompetensutveckling till skolpersonal med syftet att genomföra undervisning där eleverna i ett aktivt lärande får möjlighet att arbeta med sina entreprenöriella kompetenser. Utbildningsförvaltningen söker tillsammans med AVUX. Utbildningsförvaltningens andel av ansökan uppgår till ca 2 miljoner. Skolor som sökt bidraget är Grindtorpskolan, Fittjaskolan, Falkbergskolan, Brunnaskolan och Tumba gymnasium. Utöver det har central förvaltning sökt ett projekt som skolor efterfrågar men inte mäktat med att ansöka om själva. Skolverket bedömer varje projekt för sig, vilket innebär att det inte är säkert att alla ovan nämnda skolor kommer att beviljas medel för sina tänkta projekt. Åtagandet består i att redovisa för Statens skolverk hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Statens skolverk begär. Den som har tagit emot statsbidrag enligt förordningen är återbetalningsskyldig om bidraget har lämnats på felaktig grund eller med för högt belopp, bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller inte har använts för det ändamål det har lämnats för, redovisning inte har lämnats, eller mottagaren inte har följt villkor som framgår av beslutet om bidrag.

17 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17[20] 47 Redovisade delegationsbeslut 2019 (UF/2019:43) noterar till protokollet att nämnden har tagit del av besluten. fattar i huvudsak beslut i frågor som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning, kvalitet eller i principiella ärenden. Nämnden beslutar också om yttranden eller liknande till fullmäktige. Av praktiska skäl får andra ärenden inom utbildningsnämndens ansvarsområde delegeras till någon annan. Delegaten får då besluta å nämndens vägnar. Alla beslut som fattas med stöd av delegering ska anmälas till nämnden för att tiden för överklagande kan passera och beslutet träda i laga kraft. På så sätt kan också nämnden följa hur delegaten utför uppdraget att besluta i nämndens ställe. Förvaltningen anmäler följande listor över delegeringsbeslut: Utbildningsdirektör, mars 2019 Specialiststöd, mars 2019 Kvarnhagsskolan, januari 2019 Broängsskolan, januari-februari 2019 S:t Botvids gymnasium, februari 2019 Förskolan Prästkragen, januari-februari 2019 Förskolan Ringblomman, januari-februari 2019 Förskolan Tunnlandsgården, januari-mars 2019 Förskolan Violen, januari-februari 2019 Förskolan Vreta, januari-mars 2019 Förskolan Ängsgården, januari-mars 2019 Förskolan Örtagården, januari-februari 2019 Förskolan Karlavagnen, februari 2019 Förskolan Römossen, februari 2019 Förskolan Kungstäppan, januari-februari 2019 Förskolan Nackdala, januari-februari 2019 Förskolan Trollet, januari-februari 2019 Förskolan Älvan, januari-februari 2019 Förskolan Måsen, januari-februari 2019 Förskolan Solen, januari-februari 2019 Förskolan Staren, januari-februari 2019 Förskolan Ugglan, februari 2019 Skogsbacksskolans förskola, januari-februari 2019 Förskolan Björkbacken, januari-februari 2019 Förskolan, Diamanten, januari-februari 2019 Förskolan Hjorten, januari-februari 2019

18 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 18[20] Kassmyraskolan, januari-juli 2018 Kassmyraskolan, februari 2019 Förskolan Lövholmen, januari-februari 2019 Förskolan Skäcklinge gård, januari-februari 2019 Förskolan Fröhuset och Myrstacken, februari 2019 Förskolan Bikupan och Bäverhyddan, februari 2019 Förskolan Grindstugan, februari 2019 Förskolan Kometen, februari 2019 Förskolan Luna, februari 2019 Förskolan Nova, februari 2019 Förskolan Nyängsgården, februari 2019 Förskolan Humlan, februari 2019 Förskolan Myran, februari 2019

19 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19[20] 48 Redovisning av anmälningsärenden 2019 (UF/2019:44) har tagit del av anmälda skrivelser. Inkomna ärenden från Skolinspektionen - efter kvalitetsgranskning, Skogsbacksskolan - efter riktad tillsyn av Skogsbacksskolan - om förläggande att vidta åtgärder för att motverka kränkande behandling, Fittjaskola (UF/2018:356) Avslutade ärenden från Skolinspektionen - om avskrivning av ärendet gällande riktad tillsyn av Edessaskolan - om att överlämna uppgifter om en elevs skolfrånvaro (UF/2019:149) - om att överlämna uppgifter om en elevs skolfrånvaro (UF/2019:150) från Skolverket - gällande statsbidrag för barn som vistas i landet utan tillstånd för om statsbidrag till kvalitetssäkrande åtgärder för om statsbidrag för fortbildning för specialpedagogik för om statsbidrag för fortbildning av lärare samt fritidspedagoger och motsvarande för om statsbidrag för behörighetsgivande utbildning för lärare i yrkesämnen om statsbidrag för omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds om statsbidrag för Läslyftet VT 2019/ om statsbidrag för Likvärdig skola om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid Huvudmän om statsbidrag för gymnasieskolans introduktionsprogram om statsbidrag för karriärtjänster 2019/2020 från Diskrimineringsombudsmannen från Förvaltningsrätten -Dom gällande Skolinspektionens ansökan om utdömande av vite, Brunnaskolan (UF/2018:117)

20 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20[20] från Migrationsverket - om ersättning för asylsökande barn m.fl i gymnasieskola (UF/2018:397) från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och andra Nämnder Övrigt - Anhållan om extra bidrag till Kunskapsskolan (UF/2019:147)

Kvarnhagsskolans matsal, Servitutsvägen 17, kl 19:00-20:50

Kvarnhagsskolans matsal, Servitutsvägen 17, kl 19:00-20:50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid ande Ersättare Övriga deltagande Kvarnhagsskolans matsal, Servitutsvägen 17, kl 19:00-20:50 Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Trygg (MP), Willy Viitala

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden maj maj juni 2018

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden maj maj juni 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[20] Plats och tid Kassmyraskolans matsal, Tumba, kl. 19:00-21:50 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Holmlind

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOL L 1[16] Plats och tid Stange, Kommunhuset, Tumba kl. 19:25 21:30. ande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Holmlid Kolenda (MP), Stina Lundgren (M),

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 1-13 Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer 1-13 Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[17] Plats och tid Kommunhuset, Alytus plan 2, kl 19:00-22:00 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Emanuel Ksiazkiewicz, ordförande Ing-Marie Viklund (L), Willy Viitala

Läs mer

Christina Lundgren. Sekreterare Paragrafer Sofia Nordgren ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Christina Lundgren. Sekreterare Paragrafer Sofia Nordgren ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Munkhättevägen 45, kl 19:00 20:00 ande Ebba Östlin, ordförande,youbert Aziz (S), Christina Lundgren (M), Maria Trygg (S), Gerd Ingels (S),

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Dag Ahlse (C) tjänstgör 30 kl. 19:00-19:05.

Dag Ahlse (C) tjänstgör 30 kl. 19:00-19:05. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Plats och tid Botkyrka kommunalhus, rum Alytus, kl. 19:00-21:35 Beslutande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Holmlind Kolenda (MP), Willy Viitala (M), Thomas Bergqvist

Läs mer

Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrka kommun

Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrka kommun Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrka kommun I de fall där det saknas telefonnummer och/eller e-postadress. Kontakta Botkyrka kommun: 08-530 610 00 Förskolor

Läs mer

Barn- och utbildnignsförvaltningen

Barn- och utbildnignsförvaltningen 1(2) Plats och tid Insikten Hedslund 13:00-16.00 Beslutande Joanna Stridh (C), ordf. Lena Johansson (KD) Henrieta Vedberg (M) Barbro Aastrup (S Ersättare och övriga närvarande Lars Kratz, förvaltningschef

Läs mer

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 1(14) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08:30-14.10, ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[19] Plats och tid Fittjaskolans matsal, kl 18:30-21:30 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Sofia Johansson (L) tjsg ersättare

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[17] Plats och tid Subtopia, Rotemannavägen 26, Alby, kl 18:00 21:15 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Thomas Bergqvist (S)

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Maria Erhag ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[22] Plats och tid Tullinge gymnasium, kl 19:40-22:00 ande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Ing-Marie Viklund (L), Willy Viitala (M), Eva Wedberg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier; SFS 2016:100 Utkom från trycket den 23 februari 2016 utfärdad den 11 februari 2016.

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrkakommun.

Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrkakommun. Skolor och kontaktpersoner för dig som vill göra verksamhetsförlagd utbildning i Botkyrkakommun. Område Sida Skolor i S:t Botvids skolområde... 2 Skolor i Tullinge skolområde... 3 Skolor i Tumba skolområde...

Läs mer

Karsby international school, Tomtbergavägen 370, Norsborg

Karsby international school, Tomtbergavägen 370, Norsborg KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Utbildningsnämnden 2013-04-23 Tid 2013-05-02, Kl 19:00 Kl. 17:30 18:00 Gruppmöten för nämnden Kl. 18:00 18:30 Fika och frågestund för allmänheten Kl. 18:30 19:00 Presentation

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-05-02 1(12) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 14.40. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden

ANSLAG/BEVIS. Utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Plats och tid Malmsjö skola, Grödinge kl. 19:00-21:00 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Holmlind

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 34 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 35 Delgivningar 2018/4005 5 36 Statusrapport 2018/4006 6 37 Patientsäkerhetsberättelse 2018/4037 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser och för fortbildning när det gäller sådana insatser; SFS 2016:400

Läs mer

Rapporter och meddelanden till barn- och utbildningsnämnden Förslag till beslut

Rapporter och meddelanden till barn- och utbildningsnämnden Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-15 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2017:79 Jan-Olof Ruuska, 016-710 24 46 Barn- och utbildningsnämnden Rapporter och meddelanden till

Läs mer

Kommunstyrelsens social- och utbildningsutskott. Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag kl

Kommunstyrelsens social- och utbildningsutskott. Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag kl Kommunstyrelsens 2019-06-26 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, tekniskas sammanträdesrum Onsdag 2019-06-26 kl 08.00-08.55 Inger Stenlund, ordf, (v) Urban Isaksson (v) Isak Jonsson (s) Carina Selbrand

Läs mer

Grästorps kommun Bildningsutskottet

Grästorps kommun Bildningsutskottet Sidan 1 av 15 Plats och tid Kulturhuset Bellmansalen, Grästorp, kl 13.00 16.45, ajournering 14.35-14.40, 15.55-16.00. Beslutande Närvaro/Frånvaro Ordinarie N/F Tjänstgörande ersättare Tobias Leverin (C)

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Lilla A-salen, Kommunhuset, Tierps köping, kl. 08:30-12:00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 55-61 Utses att justera Justeringens plats och tid Sara Sjödal (C) 20

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2015-06-10 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 10 juni kl.8.30 11.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Kommunstyrelsens utskott för utbildning, kultur och Plats och tid Hasselbackens förskola, Edenryd kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (Alt)

Läs mer

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP)

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[1] Plats och tid Kommunalhuset 2:3, kl 19:00-20.15 ande Jill Melinder (S), ordförande Bo Claesson (KD) Bosse Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ers Arzu Alan (S) Anders Byrsenius

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

10 Redovisning av åtgärder utifrån resultat av trygghetsenkäter

10 Redovisning av åtgärder utifrån resultat av trygghetsenkäter Barn- och utbildningsutskottet Ärendelista Måndag 9 februari 2015 1 Godkännande av föredragningslista 2 Information Tundalsskolan åk 7-9 3 Ekonomi 4 Val av representanter till Robertsfors folkhälsoråd

Läs mer

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Jenny Dahlin, verksamhetschef Hagfors skolområde Jan Lilja, tf barn- och bildningschef

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Jenny Dahlin, verksamhetschef Hagfors skolområde Jan Lilja, tf barn- och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 10:35 11:05 Beslutande Övriga Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Jan Klarström (SD) Jan Sandström (S)

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

ersättare för Ali Khalil (MP) (TUP) Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Björn Lagerstedt (M) Miroslav Femic (M)

ersättare för Ali Khalil (MP) (TUP) Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Björn Lagerstedt (M) Miroslav Femic (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Botkyrka Vuxenutbildning, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Magdalena Jonsson (M) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande Karin Nakamura Lindholm ersättare

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 om ansökan Skolverket beslutar att bevilja er ansökan. et om statsbidrag fattas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-12-21 Sid:121 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Barn- och utbildningskontoret kl 15.00 Beslutande Diana Brandin (S) ordförande Nelly Jansson (KD) Lizbeth Johansson

Läs mer

Gnesta kommun. Ink: " Dnr: bom/ För handläggning. Statsbidrag för Fritidshemssatsningen bidragsåret 2016/17

Gnesta kommun. Ink:  Dnr: bom/ För handläggning. Statsbidrag för Fritidshemssatsningen bidragsåret 2016/17 Skol/vaka- GNESTA KOMMUN 64680 GNESTA Gnesta kommun Ink: 2016 10-2 1" Dnr: bom/ 9101 - För handläggning. 4von esiutsmeddelande 2016-10-13 1 (4) Dnr 8.1.2-2016:742 Statsbidrag för Fritidshemssatsningen

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 19:00-22:00 ande Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande Embla Trygg (MP), Willy Viitala (M) 85-89, Helle Larsson (M) tjsg ers för

Läs mer

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef Helen Källvik, ekonom, 09:40-10:35

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef Helen Källvik, ekonom, 09:40-10:35 Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:40 11:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2015-05-19 A4 1(11) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 11.55. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Andreas Sihvonen, S Per-Göran Skoog, S Petra Danielsson,

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Brunna konferenslokaler Humlevägen 4, kl 19:00-21:10 ande Serkan Köse (S) ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ersättare Selin

Läs mer

Kerstin Amelin (V) tjänstgörande ersättare för Ronnie Andersson (V)

Kerstin Amelin (V) tjänstgörande ersättare för Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunhuset 2:3, kl. 19:00 ande / Marcus Ekman (S), ordförande Lars Johansson (L), andre vice ordförande Inger Grönberg (MP) tjänstgörande Willy Viitala (M) ersättare

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Tjänsteskrivelse 2018-05-22 Handläggare Anette Kilander Avdelning styrning och kvalitet 2017UTN/0260 Thorén Framtid Gustavsberg Beslut efter riktad tillsyn Förslag till beslut Utbildningsnämnden förelägger

Läs mer

Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S), Mikael Peterson (S), Gunilla Wolinder (L), Joel Peterson (V) och Hans Carlsson (M).

Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S), Mikael Peterson (S), Gunilla Wolinder (L), Joel Peterson (V) och Hans Carlsson (M). Barn- och utbildningsnämnden 1 (10) Plats och tid Björskogsskolan, Valskog, onsdagen den 24 oktober 2018, klockan 16.00 17.30 ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S), Mikael Peterson (S), Gunilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-21 92 Innehållsförteckning Ärende 72 Mot en giftfri förskola... 94 73 Ekonomisk månadsrapport... 96 74 Aktuell kö till förskoleverksamhet... 97 75 Barn- och elevprognos per den 15 oktober 2014...

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (17) Paragrafer 51-63 1 (17) Paragrafer 51-63 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 14:00-15:35 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Rune Persson (S) (ordförande)

Läs mer

Sekreterare:... Madelene Johansson. Leif Ström. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

Sekreterare:... Madelene Johansson. Leif Ström. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/13 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2019-03-26, kl. 14.00 15.00 Lokal: Ledamöter: Monica Andersson (C) ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Stefan Jansson (S) Margareta Carlsson (S) Leif

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN 223 Begäran om yttrande från JO avseende ett tjänstetillsättningsbeslut Paragrafen justerades omedelbart SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Plats och tid

Läs mer

Barn-och utbildningsnämnden Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30

Barn-och utbildningsnämnden Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30 o Malung-Sälens kommun Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(13)

Sammanträdesprotokoll 1(13) Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.20 Nancy Ibarra (V), ordförande Johanna Odö (S) Rickard Gillman (S)

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (10) Paragrafer 8-15 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 16.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Neyssa Lundmark

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

107 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall november 2009

107 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall november 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-12-16 105 Meddelanden 106 Anmälan om delegationsbeslut 107 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall november 2009 108 Bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2013-10-02 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 2 oktober kl. 9.00 11.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Kommunkansliet, den, kl. 13.00-13.15 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C), ordförande Per-Martin Svensson (M), 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S), 2:a vice ordförande Tf.

Läs mer

16 Information från informationsdagen den 14 februari 2012.

16 Information från informationsdagen den 14 februari 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2012-02-29 14 Meddelanden. 15 Anmälan om delegationsbeslut. 16 Information från informationsdagen den 14 februari 2012. 17 Information elevdatorer till Dackeskolan. 18 Yttrande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 14.30 16.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd Utskottet Lärande och stöd 2009-08-05 122 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl. 08:00-11:00 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Ulf Westlund (S) deltar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63Aktuell betygsstatistik... 77 64 Ekonomisk månadsrapport... 78 65 Aktuell barnomsorgskö... 79 66 Budget 2012... 80 67 Organisation av lokala styrelser inom barn- och utbildningsnämnden...

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Vinterstallet 13:00 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M)v ordförande Karl Gemfeldt (C) Magnus Åkesson (L) Kevin Barthel (SD) Ersättare Övriga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare; SFS 2013:70 Utkom från trycket den 5 mars 2013 utfärdad den 21 februari 2013. Regeringen föreskriver

Läs mer

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP)

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, sal Stange 2:3, kl. 19.00 20.20 ande Serkan Köse (S), ordförande Bosse Olsson (MP) Karin Pilsäter (FP) Leif Glad (S) tjg. ersättare Stefan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.30 Beslutande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef Ann-Christine Sandell,

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 1 Studiebesök... 3 2 Godkännande av ärendelistan... 4 3 Delgivningar... 5 4 Anmälan av delegationsbeslut... 6 5 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 7 6 Ledningssystem

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-09-25 1 Innehållsförteckning Ärende 66 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 67 Ekonomisk rapport tertial 2 och delårsbokslut... 4 68 Budget 2019-2021... 5 69 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete...

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-05 Innehåll 137 Studiebesök... 164 138 Tillkommande/utgående ärenden samt godkännande av föredragningslista... 165 139 Månadsuppföljning/delårsbokslut

Läs mer

Skolfrågor Dammsdal SKOLLAGEN

Skolfrågor Dammsdal SKOLLAGEN H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andrén 2015-02-16 KN-KUS15-0024 Skolfrågor Dammsdal SKOLLAGEN Uppgift Lagrum Beslutsrätt Delegeras Anm. 1 kap Inledande bestämmelser 2 kap Huvudmän och

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 om ansökan Skolverket beslutar att delvis bevilja er ansökan. et om statsbidrag

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Margot Karlsson (S) Karl Persson (SD) Eva Pettersson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef

Margot Karlsson (S) Karl Persson (SD) Eva Pettersson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/7 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:00-11:50 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Sandström (S) Lars T. Stenson (L) Jan

Läs mer

~~-.::J/d et~ Justerande Laila Olsen (S)

~~-.::J/d et~ Justerande Laila Olsen (S) l - l BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (12) Sammanträde Sammanträdesdatum: Sammanträdestid: Plats: Paragrafer: Beslutande: Övriga deltagare: Justerande: Justering: 2015-05-12 Klockan 18.00-18.40 Sammanträdesrum

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 26 januari 2017 Tid: 16.00 17.50 Plats: Matsalen, Fuxernsakolan i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 26 januari Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Lars Ivarsbo (C) Underskrifter:

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55.

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(10)

Sammanträdesprotokoll 1(10) Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30-18.30 Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S)

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag M-nämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid Rosentorpskolan i Vellinge, 17.00-20.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Carina Larsson, ordförande Kristina Fredin Börje Nilsson Christer Tedestål Gun

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän för insatser inom ramen för samverkan för bästa skola och för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända; SFS 2016:329 Utkom

Läs mer

Rapporter och meddelanden till barn- och utbildningsnämnden Förslag till beslut

Rapporter och meddelanden till barn- och utbildningsnämnden Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2018-06-08 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2018:84 Jan-Olof Ruuska, 016-710 24 46 Barn- och utbildningsnämnden Rapporter och meddelanden till

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD) 1(15) Kommunstyrelsens utskott för Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 10.25 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Rolf Mårtensson (M) Linda Väbro (SD) Tjänstgörande

Läs mer

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00.

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00. Sida 1/10 Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00 Beslutande Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Annie Carlsson (S) Agnetha Persson (C), vice ordförande Torsten

Läs mer

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s)

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s) Barn- och utbildningsutskottet 2015-10-12 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-10-12 kl. 13:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie

Läs mer

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD)

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD) Barn- och utbildningsnämnden 2019-05-14 1 Plats och tid Rumlaborg kl. 13:00-15:50 Beslutande: Anna Carlsson (S), ordförande Bo Högberg (S) Martin Karlsson (S), tjänstgörande ersättare Magnus Johansson

Läs mer

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) ej Linda Pilthammar (SD)

Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson (M) ej Linda Pilthammar (SD) 1(9) Kommunstyrelsens utskott för Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 10.30 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf Mårtensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-03-22 1 Innehållsförteckning Ärende 20 Information från Hagens förskole- och skolområde... 3 21 Besök av studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte... 4 22 Ekonomisk månadsrapport... 5 23 Granskning av

Läs mer