Bromerade flamskyddsmedel Sambandet mellan PBDE i modersmjölk och barns inlärningsförmåga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bromerade flamskyddsmedel Sambandet mellan PBDE i modersmjölk och barns inlärningsförmåga"

Transkript

1 Bromerade flamskyddsmedel Sambandet mellan PBDE i modersmjölk och barns inlärningsförmåga Basgrupp 3, termin 4, HT-07 Läkarprogrammet på Hälsouniversitetet Christina Nilsson Maryam Derogar Sevda Ekip Erik Törner Magnus Johansson Andreas Jonsson

2 Bakgrund Flamskyddsmedel är organiska eller oorganiska tillsatser i en rad olika produkter för att minska risken för att brand ska uppstå. Till de oorganiska hör ämnen som innehåller klor, brom eller fosfor. Bromerade flamskyddsmedel utgör 25% av de flamskyddsmedel som tillverkas varje år i världen (mer än en halv miljon ton) och är bland de mest omdiskuterade. (1) Flamskyddsmedel finns överallt runt omkring oss. Exempel på produkter vilka kan innehålla flamskyddsmedel är textilier i offentlig miljö, olika typer av elektronisk apparatur inklusive datorer och TV-apparater, och vissa plastprodukter, bl.a. elkablar och byggmaterial. Av de ca 70 olika bromerade flamskyddsmedel som finns, är det fem som historiskt sett har använts mer: PBDE (Polybromerade difenyletrar) PentaBDE OktaBDE DekaBDE TBBP-A (Tetrabrombisphenol A) HBCDD (Hexabromcyklododekan) Under 1900-talet började nya material som plast ersätta traditionella material som trä och metall. Eftersom plaster är lättantändliga utvecklades flamskyddsmedel för att minska risken för brand. Flamskyddsmedel har två olika uppgifter. Dels skall de minska risken för att det skall börja brinna och dels skall de hejda utvecklingen om det börjar brinna. (2) Bromerade flamskyddsmedel är de mest effektiva då relativt små mängder skyddsmedel behövs för att få ett högt flamskydd. (3) I Sverige finns ingen tillverkning av bromerade flamskyddsmedel. De importeras istället i form av varor som innehåller medlen eller som råvaror till industrin. Vad gäller den totala användningen av bromerade flamskyddsmedel internationellt står, enligt siffror från 1999, Asien högst med 57% följt av Europa 29% och Amerika 15%. (4) Vad säger lagen? Den 1:a juli 2006 förbjöds användningen av sex farliga ämnen i elektriskt och elektronisk utrustning, däribland PBB, pentabde och oktabde. Den 1:a januari 2007 införde Sverige ett förbud även mot dekabde. Förbudet innebär att flamskyddsmedel som innehåller dekabde i högre halt än 0.1viktsprocent inte får släppas ut på marknaden. Undantag finns dock. (5,6) Påverkan på miljön Flamskyddade isbjörnar om rätt sak på fel plats I det moderna kemikaliesamhället hamnar ofta rätt sak på fel plats. Flamskyddsmedel från våra dataskärmar hittas vid nordpolen i isbjörnars blod. På fel plats kan dessa ämnen få allvarliga häslo- och miljöeffekter. (7) Foto: Michael Jensen

3 Bromerade flamskyddsmedel finns numera inte bara i hushållet, utan även i naturen. De finns i maten vi äter, i damm och i luften som vi andas. De är långlivade och lipofila och är därför både bioackumulerande och biomagnifierande. (8) Hela livscykeln av flamskyddsmedel bidrar till deras spridning till miljön. Dels sprids de direkt från tillverkningen, men även i processen när varor flamskyddas, vid användning av produkterna och i avfallsanlag. Vid förbränning, ofrivilliga bränder eller återvinning av produkter skyddade med flamskyddsmedel bildas även dioxiner. (9) Själva bromeringen är en process då en förening tillförs en eller flera bromatomer. Det kan vara en additiv reaktion, då brom adderas vid en dubbelbindning eller trippelbindning, eller en substituerande reaktion då en väteatom byts ut mot en bromatom. (10) Man pratar även om additiv och reaktiv användning av exempelvis TBBP-A. Med reaktiv användning åsyftas att medlet tillsätts vid framställningen av ex. plast och därmed binds in kovalent till polymeren. Denna kovalenta inbindning saknas vid additiv användning. Fördelen med den reaktiva formen är att den bromerade föreningen tack vare sin kovalenta bindning har svårare att läcka ut från produkten och därmed orsaka mindre miljöskada. (11) En annan uppdelning av bromerade flamskyddsmedel är låg- respektive högbromerade. Med lågbromerade menas i allmänhet difenyletrar med fem eller färre bromatomer. Tidigare har man trott att det är dessa som är de mest farliga. Nu har man funnit dekabde hos pilgrimsfalksägg och koncentrationerna motsvarar de som i studier visats ge neurologiska skador hos möss. (12) Det pågår forskning om vilka effekter flamskyddsmedlen har på djur och människor. I djurförsök har lågbromerade flamskyddsmedel visats orsaka levercancer hos möss. De har också visats ge beteende-, inlärnings- och minnesstörningar samt kan bidra till ökad fosterdödlighet och till fördröjd skelettbildning. Högbromerade flamskyddsmedel har också visats ge levertumörer på möss och påverka skelettbildningen hos foster. (13) Enligt Livsmedelsverket är det totala intaget av PBDE ca 0,6 ng/kg/dag för en normalkonsument. Forskningen tyder hittills på att de mesta av de bromerade flamskyddsmedel som vi får i oss kommer in i kroppen med maten som vi äter, framförallt i animaliska produkter. Personer som äter mycket fisk kan förmodas ha ett högre värde. (7) Nedan följer en något mer ingående beskrivning av de vanligaste och viktigaste bromerade flamskyddsmedlen.

4 Hexabromcyklododekan - HBCDD Namn Hexabromocyklododekan Kemisk beteckning C 12 H 18 Br 6 Kemisk struktur Molekylvikt 641,7 g/mol Smältpunkt 190 C Kokpunkt Bryts ned vid >200 C I Sverige används inte HBCDD längre i ren form, utan förkommer då i importerad, redan flamskyddad polystyren, se figur 1. Polystyren kan expanderas till expanderad polystyren, dvs. cellplast eller frigolit. Denna används sedan främst som isoleringsmaterial, t.ex. i busskarosser eller i väggelement på putsade fasader. Det är dock en väldigt liten del av all polystyren som används i Sverige som är skyddad med just HBCDD, eventuellt så lite som 0,5 procent. Även textilier kan flamskyddas med HBCDD. Trots att det inte används i Sverige längre kan viss import av textilier förekomma. Även elektronikprodukter kan innehålla plast som är flamskyddad med HBCDD, men det även denna tros vara av ringa betydelse. Figur 1 Importen av HBCDD till Sverige har minskat kraftigt under de senaste åren, från cirka 120 ton år 1997 till cirka 3,5 ton år Hälsoeffekter Undersökning av HBCDDs skadeverkan har försvårats genom att den förkommer i 3 olika isomerformer, alfa, beta och gamma. Gammaisomeren tycks kunna brytas ner i kroppen, medan alfaformen bioackumuleras i högre grad. HBCDD tas upp främst oralt, via föda eller inhalation, men till viss del även genom huden. Exponering sker bland annat i arbetsmiljön vid processen då textilier och polystyren ska flamskyddas. En exponering är också möjlig i närmiljön till fabriker där HBCDD tillverkas (något som inte är aktuellt i Sverige). Den toxicitet man märkt vid djurförsök innefattar en leverförstoring vid kraftig exponering av HBCDD. Ämnet lagras främst i fettvävnad, muskler och levern. Vissa djurförsök har även rapporterat förändrad inlärningsförmåga, vilket dock inte är bevisat. (11,15,16)

5 Tetrabrombisfenol A TBBPA Namn Kemisk beteckning C 15 H 12 Br 4 O 2 Tetrabromo bisfenol-a 4,4 -(1-methylethylidene)bis[2,6-dibromophenol] Kemisk struktur Molekylvikt Smältpunkt Kokpunkt 543,9 g/mol 178 C; C ~316 C (bryts ned vid C) TBBPA används till största delen inom elektronikindustrin som flamskyddsmedel i kretskort och för inkapsling av elektroniska komponenter. Det tillverkas inte i Sverige men importeras i stora mängder, år 2004 så mycket som 246 ton. Epoxiharts som används vid tillverkningen av mönsterkort/kretskort flamskyddas med TBBPA reaktivt. Man tror att så mycket som 95 procent av alla kretskort i världen är flamskyddade med TBBPA. Även ABS-plast som används i många vardagsprodukter, exempelvis hushållsartiklar och telefonkomponenter kan vara flamskyddade med TBBPA. Det används additivt i ABS-plast och är därför mer benäget att läcka ämnet även innan produkten kasseras. Hälsoeffekter Exponeringen för TBBPA är generellt sett nära på försumbar för normalbefolkningen, även om den kan vara märkbar i en utsatt arbetsmiljö, exempelvis industriell tillverkning av polymerer och laminat. Ämnet absorberas via oralt intag och inandning, medan upptaget via hud är begränsat. Eliminationen i kroppen sker snabbt via avföringen. Något som oroat är att viss elimination även noterats via bröstmjölk. Då TBBPA inte ackumuleras i kroppen märks inte heller några toxikologiska effekter var sig vid kort eller lång tids exponering. Vid djurförsök har man på nyfödda råttor dock sett en njurpåverkan. TBBPA är inte mutagent, men några cancerstudier har inte genomförts, till stor del beroende på att man inte misstänker någon cancerogenicitet. (11,15,16) PolyBromerade DifenylEtrar (PBDE) - penta-, okta-, dekabromdifenyleter Det finns totalt över 200 olika kongener av PBDEs. Tre av dem är kommersiellt använda, penta- okta- och dekabromdifenyleter. Ett av problemen kring en reglerad användning av dessa ur miljösynpunkt, är att även subgrupperna består av olika blandningar av alla olika kongener. Namnet anger hur många bromatomer som ingår i strukturen, dvs. pentadekabromdifenyleter har 5 bromatomer etc. Samtliga av dessa tre är persistenta, alltså beständiga och svårnedbrytbara, medan toxiciteten skiljer sig åt. De är lipofila och till strukturen lika PCB, varför men hyser stora misstankar om toxicitet. Av dessa tre subgrupper är dekabromdifenyleter den vanligaste och viktigaste tack vare sin kostnadseffektivitet och antaget låga toxicitet. Det är ett additivt flamskyddsmedel och används i de flesta typer av syntetiska material, ex. textilier, men framför allt i exempelvis epoxiplaster för kretskort och annan elektronisk apparatur. Stora mängder används också för att flamskydda gummikabel.

6 Namn Kemisk beteckning Dekabromdifenyleter Dekabrombifenyloxid C 12 Br 10 O Kemisk struktur Molekylvikt Smältpunkt Kokpunkt 959,2 g/mol C bryts ned vid >300 C Pentabromdifenyleter är numera förbjudet då det blivit klassificerat som miljöfarligt och hälsoskadligt. PentaBDE har visat sig ha flera olika ogynnsamma effekter både på miljö och hälsa. Bland annat har två djurstudier, på möss respektive råttor visat på viss neurotoxisk effekt samt påverkan på levern. (14,15,16) Man har i en studie sett att PBDE binder till det tyreoideahormonbindande proteinet transtyretin och stör därmed transporten av T 4 till hjärnan. Tyroideahormon behövs för den normala CNS utvecklingen hos fostret. Dock är inte effekterna av PBDE hos foster studerat nog. (17) Även Oktabromdifenyleter är reglerat med hänsyn till att det klassificerats som reproduktionsstörande, persistent och toxiskt. Enligt ROHS-direktivet som antogs 2002 beslöts att samtliga nya elektriska och elektroniska produkter som släpps ut på marknaden, efter 1 juli 2006, måste vara fria från bland annat dessa polybromerade flamskyddsmedel. ROHS står för Restriction of the use of certain Hazardous substances in electrical and electronic equipment och är ett direktiv som EU instiftat för att förbjuda ett antal olika miljö- och hälsoskadliga ämnen. (5) Hur flamskyddsmedel mäts i miljö och människa Vid analys av organsiska föreningar så som bromerade flamskyddsmedel används Gaskromatografi- Masspektromi (GC-MS). En av de största fördelarna med denna metod är att den förutom att den är lättanvänd även kan spåra mycket små mängder av en substans i en viss miljö, vilket ofta är ett krav för att föroreningar skall kunna mätas. Apparaten består av tre olika delar; en termisk desorptionsenhet, en gaskromatograf och en massdetektor. De tre olika delarna separerar, kvantifierar och identifierar. Först hettas materialet upp i en termisk desorptionsenhet där värmen frigör de flyktiga föreningarna. Gaserna samlas upp tillsammans med en bärgas (vanligtvis helium) innan den passerar vidare till själva kromatografen. Gaskromatografen separerar de organiska föreningarna efter bl.a. flyktighet, storlek och polaritet. Partiklarna kommer även att joniseras, och därmed också att delvis fragmenteras, i ett elektrostatiskt fält. Detta är ett krav eftersom det elektromagnetiska

7 fältet i masspektrometern endast påverkar laddade partiklar. En organisk förening erhåller ett visst spektrum beroende på vilka komponenter som ingår och hur de sönderfaller. Varje enskild förening har ett unikt spektrum. Mängden av en viss substans kan läsas ut av signalstyrkan. För att utläsa resultatet används ett referensbibliotek där de flesta föreningar finns att tillgå. (18,19,20) Alternativ till bromerade flamskyddsmedel Av de totalt ca. 350 olika flamskyddsmedel som idag finns på marknaden är endast 70 bromerade. (21) De klorerade flamskyddsmedel som finns har likheter med PCB och är skadliga för både hälsan och miljön. Om en plast innehåller brom eller klor så behövs inga flamskyddsmedel pga. att de brinner tillräckligt dåligt av sig själva, men de kan vid förbränning ge upphov till dioxiner. Tyvärr så är det svårt att ersätta de farliga flamskyddsmedlen med bättre alternativ. Mycket faller på att det finns många olika plasttyper, och inget flamskyddsmedel har ett tillräckligt brett användningsområde. Det finns lösningar med magnesium, aluminiumföreingar, grafit, fosfor/kväveföreningar, molybden, tenn, zink, bor och kisel. En grupp forskare vid University of Massachusetts har utvecklat en syntetisk polymer (bishydroxydeoxybenzion BHDB) som fungerar som bas i ett flamskyddsmedel som bildar vatten och koldioxid vid antändning. Även teknik med s.k. nanokompositer finns utvecklade, exempelvis används de finkorniga bentonit- och montmorillonitlerorna i en blandning tillsammans ihop med ett ytaktivt medel för att kunna blanda dem med plasten. Även krita kan användas. I princip så gör all inblandning av oorganiska komponenter att värmeutveckling sprids långsammare och i mindre utsträckning pga. utspädning av den lättbrinnande plasten. Tyvärr är inte alla alternativ helt ofarliga ur hälso- och miljösynpunkt. En risk- och miljöutvärdering behöver utföras av alternativa tillsatser för att undvika att de nu kända farliga flamskyddsmedlen inte ersätts med nya farliga. En till aspekt är återvinningen. Tillsatser i plast försvårar helt enkelt återvinningen. (22,23,24) Förutom de olika kemiska lösningarna på flamskydd finns det ett flertal metoder som genom smart konstruktion och bättre materialval skulle minska brandrisken betydligt. T.ex. genom att isolera potentiella brandkällor med material som inte släpper igenom syre, minska effektbehovet hos apparater, minska friktion i rörliga delar, säkringar som bryter strömmen, användande av naturmaterial som är mindre lättantändliga. (25)

8 Källhänvisning (1) (2) fbffc html (Mölndals stad) (3) (BSEF bromine science and environmental forum) (4) (SNF) (5) aspx (6) (7) (8) (9) fulltext.pdf - (10) e&t_word=bromering (11) "Rapport från kemikalieinspektionen nr 3/06 " Hexabromcyklododekan (HBCDD) och tetrabrombisfenol - A (TBBPA)" ( (12) (13) (14) Rapport från kemikalieinspektionen nr 4/03. "Dekabromdifenyleter ( (15) Flamskyddskemikalier Faktalista, Ove Axelsson, Naturvårdsverket (16) (17) Schettler T. Toxic threats to neurologic development of children. Environmental Health Perspectives 2001;109 (Suppl. 6): (18) (19) matograf_gc-ms.pdf (20) (21) Kemikalieinspektionen, Faktablad December 2000 (22) Albinsson. B Alternativ om vissa flamskyddsmedel. PM för Räddningsverket Flamskyddsmedel ett miljöproblem. SRV/Aktuellt. Nr 3/1997 (23) (24) (25) Albinsson. B Alternativ om vissa flamskyddsmedel. PM för Räddningsverket Räddningsverket 2005, Evaluations of several halogen-free flame retarded Polypropylene

9 Epidemiologisk Studie Frågeställning Korrelerar barnets inlärningsförmåga med exponering av bromerade flamskyddsmedel och dess metaboliter under amningsperioden? Vi har valt frågeställningen då studier har visat att PBDE kan verka neurotoxiskt. Då ämnet är fettlösligt förekommer det i bröstmjölken och på så sätt exponeras spädbarn under amningstiden. Val av studietyp Vi väljer att göra en kohortstudie. Då vi inte vet helt säkert hur PBDE påverkar barnets inlärningsförmåga måste vi definiera studiepopulationen genom att mäta halterna i bröstmjölk och därigenom definiera de exponerade och oexponerade individerna. Alltså är en retrospektiv studie inte möjlig och vi måste därför göra en kohortstudie trots de nackdelar studien medför, t.ex. lång undersökningstid och dyrt. Genomförande Vi väljer ut våra två grupper, exponerade och oexponerade, genom att kalla in ammande kvinnor för mätning av halten PBDE i modersmjölk. De barn vars mödrar har hög halt i modersmjölk får utgöra vår exponerade grupp medan de barn vars mödrar har lägre halt utgör vår oexponerade grupp. Vi väljer en studietid på 10 år då vi planerar att mäta barnets inlärningsförmåga en gång varje år fram till tio års ålder. För att bestämma studiepopulationens storlek låter vi våra experter på området göra en storleksberäkning. Resultatet av denna beräkning blir t.ex barn. - Inklusionskriterier för studiepopulationen o Barn till ammande kvinnor i åldrarna år (alltså mödrarnas ålder!) i Stockholms län. o Barnen måste vara ammade under de första 6-12 levnadsmånaderna - Exklusionskriterier för studiepopulationen o Barn till mödrar med höga halter av PCB och andra ämnen som har liknade effekt som bromerade flamskyddsmedel hos människan. o Barn som föds med psykiska funktionshinder. Den exponerade och den oexponerade gruppen skiljer sig åt enbart i avseende på om halten PBDE är över eller under nivån X ng/ml i bröstmjölk hos mammorna. Vi ser inga alternativ till jämförelsegruppen med det aktuella studieupplägget. Möjligen skulle man kunna ha en parad kontrollgrupp men vi tror att de eventuella skillnaderna som skulle kunna elimineras då är tillräckligt små för att inte ha signifikant inverkan vid nuvarande studieupplägg. Vi går tillväga genom att kalla in mödrarna för mätning av halten PBDE i modersmjölken en gång varje månad under hela perioden då de ammar. Sedan gör vi en kontroll varje år och genomför ett test på barnets inlärningsförmåga. De första åren görs mätningar/bedömningar liknande de som görs på BVC och sedan övergår testerna i prov på vad barnen lärt i skolan. Studiens precision Mätningen av barnens inlärningsförmåga är inte exakt. Mätningarna kan påverkas av flera faktorer. T.ex. att barnet vid undersökningen inte vill utföra de uppgifter man ber honom/henne om även om de egentligen skulle klara det. Det kommer även vara flera olika undersökare och deras förmåga att få barnen att utföra den satta uppgiften kan variera.

10 Felklassificering Gränsvärdet som vi använder för att skilja den oexponerade och exponerade gruppen åt är inte exakt. Dvs. att det finns inga klara bevis för att vid ett visst exponeringsvärde får barnet inlärningssvårigheter och vid ett annat får barnet normal inlärningsförmåga. Ett felberäknat gränsvärde skulle därmed kunna ligga till grund för felklassificering i studien. Confounding Det finns väldigt många olika faktorer som påverkar ett barns inlärningsförmåga och alla sådana som även har ett samband med nivåerna av PBDE i moderns bröstmjölk, antingen positvit eller negativt, utgör confoundingfaktorer i vår studie. T.ex. familjeförhållanden såsom föräldrars utbildningsnivå eller ekonomi skulle kunna påverka moderns fiskkonsumtion under och efter graviditeten. Fisken kan innehålla PBDE och då påverka barnets exponering. Man har sedan tidigare sett att barn till akademiker presterar bättre i skolan. En annan confoundingfaktor kan vara att om mödrarna är exponerade för ämnet under amningstiden så är det stor sannolikhet att exponeringen fortsätter även senare och att då även barnen fortsätts vara exponerade även efter de slutat ammas. Effekterna av denna exponering blir då en del av vårat resultat. Eventuella bortfall Någon i studiegruppen dör, någon flyttar utanför Stockholms län. En sak som skulle kunna leda till bortfall är ifall barnet ammar mindre än 6 månader eller mer än 12 månader men eftersom detta är ett inklusionskriterie i studien så får de teoretiskt sett inte vara med från första början i så fall. Mått på sjukdomsförekomst/risk Vi skulle kunna använda både incidensrat och kumulativ incidensrat då vi har planerat att testa barnens inlärningsförmåga en gång varje år fram tills de blir 10 år gamla. Resultaten av de båda raterna skulle då kunna bli likvärdiga. Vi väljer dock att i slutet redovisa resultatet som en incidensrat då detta visar flödet på ett bättre sett. Vi kan göra både absoluta och relativa riskberäkningar. Det är dock svårt att såhär i förhand veta vilken som passar bäst då vi inte vet hur stor förekomsten av sjukdomsfallet är. Åtgärder prevention Om vår studie skulle påvisa ett kausalt samband mellan PBDE i bröstmjölk och barns inlärningssvårigheter skulle man kunna sätta restriktioner på amningstiden och istället ge mjölkersättning till barnen. Man kan även minska mammornas intag av bromerade flamskyddsmedel genom att minska intaget av animalisk föda, framförallt fisk. Även hårdare anvisningar på användningen och hanteringen av produkter med bromerade flamskyddsmedel.

Miljöövervakningsmetod POPs i bröstmjölk PBDE och HBCDD i poolade mjölkprover

Miljöövervakningsmetod POPs i bröstmjölk PBDE och HBCDD i poolade mjölkprover POPs i bröstmjölk PBDE och HBCDD i poolade mjölkprover 1 Programområde: Hälsorelaterad miljöövervakning POPs i bröstmjölk PBDE och HBCDD i poolade mjölkprover Författare: Se avsnittet Författare och övriga

Läs mer

Bromerade flamskyddsmedel. En rapport i miljömedicin och epidemiologi av basgrupp 8

Bromerade flamskyddsmedel. En rapport i miljömedicin och epidemiologi av basgrupp 8 Bromerade flamskyddsmedel En rapport i miljömedicin och epidemiologi av basgrupp 8 Inledning Året var 1973, då debatten om bromerade flamskyddsmedel först tog fart. Anledningen var förgiftningen och den

Läs mer

Våra hem har blivit en av de största utsläppskällorna av farliga kemikalier.

Våra hem har blivit en av de största utsläppskällorna av farliga kemikalier. Europa väljer väg Kampen hårdnar om EUs nya kemikalielagstiftning Kemiindustrins massiva lobbykampanj hotar nu att kraftigt försämra förslaget till ny kemikalielag i EU. Men det finns fortfarande möjlighet

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel i gädda från sjöar i Botkyrka kommun. Utredningsenheten Miljöövervakning.

Kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel i gädda från sjöar i Botkyrka kommun. Utredningsenheten Miljöövervakning. Botkyrka kommun Miljöförvaltningen Rapport 2003:1 Kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel i gädda från sjöar i Botkyrka kommun Sammanställning av provtagningar 2001 2002 Utredningsenheten Miljöövervakning

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Varför kan kolatomen bilda så många olika föreningar?

Varför kan kolatomen bilda så många olika föreningar? Organisk kemi Kolföreningar finns i allt levande, i alla organismer. Med organiska ämnen menas föreningar som innehåller kol med undantag för koldioxider och vissa enkla salter, t ex karbonater. Organisk

Läs mer

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM ANSÖKAN projektmedel Utveckling av landstingets hållbarhetsarbete Dnr HBN13-018 BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM Kontaktperson: Johan Sundqvist, Miljöchef Insatsens

Läs mer

RoHS-direktivet. Annika Varnäs. Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013. www.kemi.se

RoHS-direktivet. Annika Varnäs. Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013. www.kemi.se RoHS-direktivet Annika Varnäs Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013 Varför RoHS? Minska riskerna för människors hälsa och miljön genom att ersätta kvicksilver, kadmium, bly, krom VI, PBB och PBDE

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

Sjukvård utan hälsofarliga flamskyddsmedel

Sjukvård utan hälsofarliga flamskyddsmedel Sjukvård utan hälsofarliga flamskyddsmedel Inventering av bromerade flamskyddsmedel i elektriska och textila produkter på Karolinska Universitetssjukhuset Projektrapport 2007-08-21 2 Innehåll 1 Projektet...

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

Är leksaken säker? Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket

Är leksaken säker? Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket Är leksaken säker? Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket En god start och mer vägledning Detta material är tänkt som ett stöd för dig när du kontrollerar om de leksaker du planerar

Läs mer

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i vår vardag samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i varor- vad är problemet? www.miljosamverkanskane.se Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Lös inredning mer brännbar än förr

Lös inredning mer brännbar än förr Lös inredning mer brännbar än förr 1 Brand i inredning - bakgrund Sedan 1960-talet har plaster gjort inredningen brandfarligare än förr då den var gjord av metall och naturmaterial som trä, bomull, ylle,

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 151120 Innehåll Varför ska Höörs förskolor bli giftfria?... 4 Varför är barn extra känsliga... 4 Vem ska utföra åtgärderna?... 4 När ska åtgärderna utföras?... 5 Hur

Läs mer

Reach och varor Varutillsyn

Reach och varor Varutillsyn Reach och varor Varutillsyn Lena Embertsén Miljöförvaltningen Stockholm Stad Frida Ramström Inspektör Kemikalieinspektionen Dagens presentation Inledning Tillsynsansvar Regler för kemikalier i varor Hur

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 BONDERITE C-AK 62121 known as P3-almeco 21 Sidan 1 / 7 SDB-nr : 47661 V002.6 Reviderat den: 30.07.2013 Utskriftsdatum: 06.11.2013 AVSNITT 1:

Läs mer

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR!

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! Sjö&Hav låter dig uppleva naturen fullt ut, utan att lämna några spår. Det gäller också vårt mygg- och fästingmedel. En testvinnare som är fri från DEET, snällare och bättre

Läs mer

Sammanställning av slamanlyser inom ReVAQ år 2004-2007

Sammanställning av slamanlyser inom ReVAQ år 2004-2007 Sammanställning av slamanlyser inom ReVAQ år 2004-2007 SLUTRAPPORT R nr 8-2008 Cajsa Wahlberg Avloppsreningsavdelningen, Utveckling och Investering Innehållsförteckning Inledning... 1 Bromerade flamskyddsmedel...

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD I enlighet med föreskrift EC nr 453/2010 (REACH)

SÄKERHETSDATABLAD I enlighet med föreskrift EC nr 453/2010 (REACH) SÄKERHETSDATABLAD I enlighet med föreskrift EC nr 453/2010 (REACH) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Namnet på produkten Artline WHITEBOARD MARKER EK-517, EK-519 Bläckinnehållet i en penna är högst

Läs mer

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken Kemikalier 3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i

Läs mer

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ Vad är KEMI? Ordet kemi kommer från grekiskans chemeia =blandning Allt som finns omkring oss och som påverkar oss handlar om KEMI. Vad du tycker DU att kemi

Läs mer

- arbetet i forsta hand inriktas på verksamheter som berör barn och ungdomar samt att

- arbetet i forsta hand inriktas på verksamheter som berör barn och ungdomar samt att Ärendet i korthet Margareta Lundberg (MP) och.{ke T Carlestam (MP) väckte 2otg-og-27 en motion om att giftexponeringen ska minskas, och då speciellt i kommunens barnmiljöer. I motionen föreslås därför

Läs mer

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP)

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP) Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-11-20 Handläggare Annkristin Axén Telefon: 08-508 27 994 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.8 Policy för golv med ftalater, svar

Läs mer

Bröstmjölk -indikator för organiska miljöföroreningar

Bröstmjölk -indikator för organiska miljöföroreningar Bröstmjölk -indikator för organiska miljöföroreningar Sanna Lignell, Toxikologiska enheten Livsmedelsverket Bröstmjölksinsamlingar vid Livsmedelsverket 1996-1999 Större studie i Uppsala ca 2 mammor rekryterades

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Schellackstänger

SÄKERHETSDATABLAD Schellackstänger Schellackstänger Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Schellackstänger SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning

Läs mer

: Capatect CarboNit Lösning

: Capatect CarboNit Lösning 1. Namnet på ämnet/ blandningen och bolaget/ företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn : 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning

Läs mer

Jonisering. Hur fungerar jonisering? Vad är en jon?

Jonisering. Hur fungerar jonisering? Vad är en jon? JONISERING Jonisering Vad är en jon? Alla atomkärnor innehåller ett bestämt antal protoner och varje proton är positivt laddad. Runt kärnan snurrar ett lika stort antal elektroner som är negativt laddade.

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer Säkerhetsdatablad Dow Sverige AB Produktnamn: STYROFOAM 250 A-N Extruded Polystyrene Tryckdatum: 04 Dec 2012 Dow Sverige AB uppmuntrar och förutsätter att hela säkerhetsdatabladet läses och förstås eftersom

Läs mer

Magneter. En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter.

Magneter. En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter. Magneter En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter. Om man lägger en magnetnål på en rörlig hållare ställer nålen in sig i nordsydlig

Läs mer

Sandningsförsök med Hyttsten

Sandningsförsök med Hyttsten Miljönämnden 2012-09-20 46 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-09-13 46 1 Sandningsförsök med Hyttsten Ärendebeskrivning SSAB Merox och BDX Företagen avser att utföra försök med halkbekämpning med Hyttsten

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Mosquito Magnet Quick Clear Cartridge Utgivningsdatum: 2009-03-26 Omarbetat: 2011-05-05 Version nr 3 Ersätter: 2009-03-26

SÄKERHETSDATABLAD Mosquito Magnet Quick Clear Cartridge Utgivningsdatum: 2009-03-26 Omarbetat: 2011-05-05 Version nr 3 Ersätter: 2009-03-26 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Sida 1 av 7 1.1 Produktbeteckning: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: Rengöringspatron

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

organ och kroppsvätskor

organ och kroppsvätskor Organiska miljögifter i humana organ och kroppsvätskor 1 Programområde: Hälsa och urban miljö : Organiska miljögifter i humana organ och kroppsvätskor Mål och syfte med undersökningstypen att kartlägga

Läs mer

6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för

6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:572 av Åsa Westlund (S) Hormonstörande ämnen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera arbetet

Läs mer

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 30 juni 2015 SPOLGLANS P34 Omarbetad 150630 ersätter 121207 ver.11

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 30 juni 2015 SPOLGLANS P34 Omarbetad 150630 ersätter 121207 ver.11 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: SPOLGLANS Artikelnummer: P34 AVSNITT 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Sida 1 av 5 1.2 Relevanta identifierade användningar av blandningen och användningar som det

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack Produkt: Tarkett Matt Bättringslack Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Matt Bättringslack Artikelnummer:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Reg nr 4973 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn

Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn Avgifta byggandet är ett samarbetsprojekt som syftar till att minska användandet av farliga ämnen inom byggbranschen. I projektet ingår: Fastighetsägarna,

Läs mer

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN Sprayisolering Sprayisolering är en tvåkomponentsprodukt i vätskeform som med särskild utrustning sprayas med högtryck i utrymmen där den expanderar till över hundra gånger

Läs mer

Stamceller För att få mer kött på benen

Stamceller För att få mer kött på benen Stamceller För att få mer kött på benen Av Nicole Loginger Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi 2013, Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala. Hunger, miljöproblem

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Miljöfara: Farligt för vattenmiljön, akut Klassificering ej möjlig

SÄKERHETSDATABLAD. Miljöfara: Farligt för vattenmiljön, akut Klassificering ej möjlig SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Namnet på produkten Artline PERMANENT MARKER EK-50, EK-70, EK-90, EK-700 Bläckinnehållet i en penna varierar mellan 1,6 och 9 gram beroende på modell.

Läs mer

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 7 december 2012 SPOLGLANS P34

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 7 december 2012 SPOLGLANS P34 Sida 1 av 6 AVSNITT 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: SPOLGLANS Artikelnummer: P34 1.2 Relevanta identifierade användningar av blandningen och användningar som det

Läs mer

FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK

FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK Kommentar: Ett sätt att avgöra om ett påstående bygger på naturvetenskap är att tänka efter om påståendet i första hand säger vad någon enskild person tycker. I så fall bygger

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Reparationsmaling til lakeret zink

Säkerhetsdatablad. Reparationsmaling til lakeret zink Säkerhetsdatablad Utgivningsdatum: 16-12-2011 Version: 01.00 /SWE AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Reparationsmaling til lakeret zink 1.2

Läs mer

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer Säkerhetsdatablad Dow Sverige AB Produktnamn: PERIMATE DI-A-N Extruded Polystyrene Foam Tryckdatum: 09 Apr 2013 Dow Sverige AB uppmuntrar och förutsätter att hela säkerhetsdatabladet läses och förstås

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt Förordning (EG) nr 1907/2006 LH2105

Säkerhetsdatablad. enligt Förordning (EG) nr 1907/2006 LH2105 Sida 1 av 6 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller beredningen LH2105 Användning av ämnet eller beredningen Kallpolymeriserat plaster Namnet på bolaget/företaget Leverantör:

Läs mer

2 FARLIGA EGENSKAPER Riskklassificering: Denna produkt betraktas inte som farlig enligt direktiv 1999/45/EG.

2 FARLIGA EGENSKAPER Riskklassificering: Denna produkt betraktas inte som farlig enligt direktiv 1999/45/EG. Sida: 1 Producent Ansvarig för distribution NV MUYLLE-FACON NV MUYLLE-FACON Ambachtenstraat 58 Ambachtenstraat 58 8870 Izegem BELGIEN 8870 Izegem BELGIEN Vid nödfall: 0032(0)51308054 Vid nödfall: 0032(0)51308054

Läs mer

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg Reach Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg REACH EU-lagstiftning för kemikalier.. Lagstiftning för kemikalier inom EU EU-förordning

Läs mer

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20 NO: KEMI Årskurs 7 2015-11-20 Diskussionsfråga Diskutera i par (tre om två ej är möjligt) Om inte annat anges av läraren. Lektion 3 Rena ämnen och blandningar Att separera ämnen Ämnen kan förändras Planering

Läs mer

Produktnamn: Beta H-list Utfärdat: 2015-08-12 Ersätter: 2015-06-29 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Art.nr: 60DP5300 och 60DP5303

Produktnamn: Beta H-list Utfärdat: 2015-08-12 Ersätter: 2015-06-29 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Art.nr: 60DP5300 och 60DP5303 SÄKERHETSDATABLAD Produktnamn: Beta H-list Utfärdat: 2015-08-12 Ersätter: 2015-06-29 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Beta H-list Art.nr: 60DP5300 och 60DP5303

Läs mer

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell)

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell) 1(7) Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, miljöaspekt - värderingsmodell) Utsläpp Utsläpp till luft - pelletspanna - oljepannor - lokala transporter - förbränning trädgårdsavfall - köldmedia Utsläpp

Läs mer

Flamskyddsmedel, brandskydd och miljöpåverkan -97 Innehåll

Flamskyddsmedel, brandskydd och miljöpåverkan -97 Innehåll Flamskyddsmedel, brandskydd och miljöpåverkan -97 Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 Vad säger reglerna?... 3 Räddningstjänstlagen... 3 Boverkets byggregler, BBR-94... 4 Konsumentverket... 5 Lagen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: MAGNESIUMKLORID REACH-reg.nr: Undantaget från krav på registrering enligt REACH. 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Energirik strålning/ Hög spänning

Energirik strålning/ Hög spänning KORT om OZON Introduktion Ozon finns i naturen dels som ett skyddande lager mot ultravioletta strålar i stratosfären dels som marknära ozon i atmosfären. Ozon förknippas oftast med miljöhoten; uttunning

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Kvalitetsmärke för isoleringsprodukter av

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 20100104 Omarbetat: Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1. Namnet på ämnena/preparaten 1.2. Användningsområde Metallegering för vidare bearbetning. 1.3. Företagsinformation

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD Sida: 1/5 1.Namnet på ämnet/ preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn: KODAK READYMATIC Fixer and Replenisher Produktkod: 5023874 Tillverkare: KODAK-INDUSTRIE, route de Demigny, 71102, CHALON S/SAONE

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTBETECKNING EGP STARK PRIMER UTFÄRDAD: 20110701 ERSÄTTER ARTIKELNUMMER RELEVANTA IDENTIFIERADE ANVÄNDNINGAR AV ÄMNET ELLER BLANDNINGEN

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ELEPHANT LEATHER PRESERVER

SÄKERHETSDATABLAD ELEPHANT LEATHER PRESERVER ELEPHANT LEATHER PRESERVER Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD ELEPHANT LEATHER PRESERVER SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Utgiven: 2015-12-01 Version:1 Omarbetat: _. 1. Namnet på ämnet / blandningen och bolaget / företaget

SÄKERHETSDATABLAD. Utgiven: 2015-12-01 Version:1 Omarbetat: _. 1. Namnet på ämnet / blandningen och bolaget / företaget sid 1(5) 1. Namnet på ämnet / blandningen och bolaget / företaget 1.1 Produktbeteckning: 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användningsområde:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron

SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Namnet på beredningen: MAX Luktförbättrare Citron Artikelnummer: 30137 Användning: Luktförbättrare Tillverkare: Hygienteknik

Läs mer

Elektronikbyggsätt och Tillförlitlighet Dag Andersson Gruppledare

Elektronikbyggsätt och Tillförlitlighet Dag Andersson Gruppledare Elektronikbyggsätt och Tillförlitlighet Dag Andersson Gruppledare Tillverkningsteknik Mikro-nano-teknik EU-direktiv Maskinstyrsystem Riskanalyser Byggsätt 3D-MID Solceller EMC Provning Stresstest Livstidstest

Läs mer

FlexShade B20 XD Rullgardin / Manuell. 25 mar 2013, 11:03 B20 XD. Monteringsanvisning

FlexShade B20 XD Rullgardin / Manuell. 25 mar 2013, 11:03 B20 XD. Monteringsanvisning 25 mar 2013, 11:03 FlexShade B20 XD B20 XD Monteringsanvisning Tack för att ni valt Draper Solskyddssytem! Vi hoppas ni ska vara nöjda med ert val och att produkten skänker precis den solskyddseffekt som

Läs mer

Bromerade flamskyddsmedel - miljömedicinska aspekter - epidemiologisk studiedesign

Bromerade flamskyddsmedel - miljömedicinska aspekter - epidemiologisk studiedesign Bromerade flamskyddsmedel - miljömedicinska aspekter - epidemiologisk studiedesign Helena Björin Henrik Blomqvist Therése Larsson Åsa Lindberg Karin Lundberg Pontus Lundgren Per Normann Susanna Strömberg

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn: Svavelsyra 96% Kemiskt namn eller beskrivning: Oorganisk syra Kemiskt formel: H 2 SO 4 CAS-nr./EG-nr.: 7664-93-9/231-639-5 Användningsområde:

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Vaselin FINO 88064 / 88065

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Vaselin FINO 88064 / 88065 Sida 1 av 6 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning FINO Vaselin 88064 / 88065 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31. Datum för utskrift: 19.07.2013 Versionsnummer 4

Säkerhetsdatablad. Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31. Datum för utskrift: 19.07.2013 Versionsnummer 4 Sida: 1 / 5 * 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Ingen ytterligare

Läs mer

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Omarbetad 2010 04 12 Tillverkare/Leverantör Gunnebo Industrier AB Affärsenhet Fastening SE-590 93 GUNNEBO Tel.nr. +46 (490) 89 000 Fax.nr. +46 (490)

Läs mer

Retrospektiva studier av perfluoralkylsulfonsyror i den svenska miljön Andra och avslutande året av screeningundersökningen.

Retrospektiva studier av perfluoralkylsulfonsyror i den svenska miljön Andra och avslutande året av screeningundersökningen. Retrospektiva studier av perfluoralkylsulfonsyror i den svenska miljön Andra och avslutande året av screeningundersökningen. Slutrapport 2003-09-01 Ulf Järnberg Katrin Holmström ITM, Stockholms Universitet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Utarbetad: 13-09-2013 SDS version: 1.0

SÄKERHETSDATABLAD. Utarbetad: 13-09-2013 SDS version: 1.0 I enlighet med REACHKemikalieförordning (EG) 1907/2006 och 453/2010 SÄKERHETSDATABLAD Utarbetad: 13092013 SDS version: 1.0 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning

Läs mer

Kemikalier på förskolor

Kemikalier på förskolor Kemikalier på förskolor En studie om hormonstörande ämnen och medvetenheten hos förskolepersonal Catrin Huuva Examensarbete i Miljö- och hälsoskydd 15hp Avseende kandidatexamen Rapporten godkänd: 4 april

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W

SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W Sida 1 (av 7) SÄKERHETSDATABLAD Sonagel W 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Sonagel W 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Fokus Kvädöfjärden: Varför mår kustfisken dåligt?

Fokus Kvädöfjärden: Varför mår kustfisken dåligt? Fokus Kvädöfjärden: Varför mår kustfisken dåligt? Lars Förlin, Åke Larsson, Niklas Hanson & Jari Parkkonen, Göteborgs universitet Elisabeth Nyberg, Suzanne Faxneld & Anders Bignert, Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Fortsatta problem med vissa tungmetaller och mineraler i barnmat Allmän information till vårdpersonal Viss barnmat innehåller tungmetallerna

Läs mer

OK/Q8 Premium Bilvax Utfärdat: 2015-11-04

OK/Q8 Premium Bilvax Utfärdat: 2015-11-04 Sida 1 (7) OK/Q8 Premium Bilvax Utfärdat: 20151104 AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn OK/Q8 Premium Bilvax 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

Reach och kemikalier i varor

Reach och kemikalier i varor Reach och kemikalier i varor Inger Cederberg Kemikalieinspektionen Stockholms Kemikalieforum 2 december 2010 Definition av en vara Kandidatförteckningen Anmälan Information Tillstånd Registrering Begränsning

Läs mer

: TANET MULTITAN 10 X 1 L

: TANET MULTITAN 10 X 1 L AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn : Identifikationsnummer : 61237 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Växter och bekämpningsmedel

Växter och bekämpningsmedel Växter och bekämpningsmedel Risker vid arbete med bekämpningsmedel När du arbetar med bekämpningsmedel utsätter du dig för risker. Riskerna går att hantera om arbetsgivaren planerar arbetet och lär dig

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 20150813 Version 5 Ersätter 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning ERADUR TOPPLACK PU MATT, A 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och

Läs mer

Radonexponering hos rökare

Radonexponering hos rökare Radonexponering hos rökare Basgrupp 9 Ahlberg, Lisa Andersen, Josefin Ersson, Björn Hed, Niklas Helenius, Jacob Pavlovic, Nevena Weber, Johan Inledning Tidigare studier har visat att det föreligger en

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND Fisk från Mälaren - bra mat Gädda, gös och abborre från 6 fjärdar i Mälaren undersöktes under 2001. Provtagningsstationen Östra Mälaren ligger i Ulvsundasjön nära de centrala

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ILVES HUSFÄRG

SÄKERHETSDATABLAD ILVES HUSFÄRG SÄKERHETSDATABLAD AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Produktnamn 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

: GC CREAM CLEANER N 6 LEMON SCAN 500ML

: GC CREAM CLEANER N 6 LEMON SCAN 500ML 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Handelsnamn : Identifikationsnummer : 61151 Användning av ämnet eller blandningen : Rengöringsmedel Endast för yrkesmässigt bruk.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn: Saltsyra 30-37% Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: Oorganisk syra HCl CAS-nr./EG-nr.: 7647-01-0/231-595-7 Användningsområde:

Läs mer

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN VOC-märkning Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl September 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen VOC-märkning

Läs mer

Plastpåsar Myter och sanningar

Plastpåsar Myter och sanningar Plastpåsar Myter och sanningar Ignacy Jakubowicz SP Kemi och Materialteknik Nu är det bara tygkassar och papperspåsar som gäller Plastpåsar bra för miljön! Plast är miljövänlig jämfört med alternativen

Läs mer