YG 19 Reseberättelse Kompetensutveckling och erfarenhetsåterföring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YG 19 Reseberättelse Kompetensutveckling och erfarenhetsåterföring"

Transkript

1 YG 19 Reseberättelse Kompetensutveckling och erfarenhetsåterföring Linnea Klingström, Forsmark Sandra Tvingsell, KSU Oskarshamn Therese Törnqvist, Forsmark Susanne Fogelberg, Ringhals

2 PARIS & MARSEILLE Resan inleddes redan på lördagsmorgonen då 4 glada tjejer gav sig av mot Frankrike för att spendera helgen med en massa sightseeing i Paris, då alla måste skulle avklaras. Tips till kommande YG-grupper: Börja planera direkt efter startmötet. Om man inte har möjlighet att träffas fysiskt är telefonmöten ett bra alternativ. Åk i anslutning till en helg, så kan man spendera helgen på något trevligt ställe. Dela rum så har man råd att bo lite finare. Metro och RER, bästa sättet att ta sig runt snabbt och billigt. Hop-on hop-off-bussarna är ett bra sätt att se stora delar av Paris på mycket kort tid. Novotel Paris la Defense som låg ett stenkast från WANO var ett mycket bra hotell, dessutom låg det längs den gula metrolinjen som är den som passerar alla de stora sightseeingplatserna. På måndag kväll begav vi oss med snabbtåget vidare till Marseille och Novotel Marseille Vieux Port, ett fantastiskt hotell med underbar utsikt, spa, pool och med stranden 5 minuters gångväg bort.

3 WANO PARIS Vi inledde med ett studiebesök på WANO den 23 september De hade satt ihop ett omfattande program om verksamheten, en heldag med föreläsningar hållna av engagerade medarbetare bara för oss. Kan varmt rekommendera ett besök på WANO eller, varför inte, deltagande i en Peer Review eller Technical Support Mission! Chefen för Human Resources Karen Goovaerts berättade om WANO som har flera regionalkontor runt om i världen. Huvudkontoret ligger i London, men de Svenska kärnkraftverksägarna är medlemmar i WANO Paris, som också är det största WANO-kontoret. Alla kontor har samma mål, men lite olika arbetssätt och metoder för att uppnå målet. WANOs vision är To maximise the safety and reliability of nuclear power plants worldwide by working together with to assess, benchmark and improve performance through mutual support, exchange of informatoin, and emulation of best practices. Alla ägare av kommersiella kärnkraftverk i hela världen är medlemmar I WANO, totalt 120 st. WANO bildades i maj 1989 som en följd av Tjernobylolyckan. Medlemskapet i WANO är frivilligt men medför krav, som till exempel att varje medlem måste skicka representanter som deltagare i Peer reviews, seminarier och workshops, att ta emot Peer reviews vart fjärde år, att skicka in rapporter om operating experience samt att betala en avgift. Avgiften och hur många deltagare varje medlem måste skicka beror på hur många produktionsenheter som finns i flottan. WANO genomför Peer Reviews, Technichal Support Missions, tar fram rapporter och sammanställningar gällande operating experience i form av SOER (Significant Operating Experience Reports) och SER (Significant Event Reports) samt anordnar Workshops och seminarier. Allt med syftet att öka medlemmarnas kunskaper om sina brister och förbättringsmöjligheter. WANOs arbete går i huvudsak ut på att samla in erfarenheter och sprida dem bland medlemmarna. De rekommenderade oss att läsa deras rapporter eftersom de flesta av dem innehåller mycket information som vi har nytta av i våra respektive arbeten. All information är tillgänglig för medlemmarna via WANOs hemsida. För att få inloggningsuppgifter till den ska man kontakta WIO (WANO interface officer) som finns hos varje medlem och fungerar som en länk mellan företaget och WANO.

4 WANO PARIS Vi fick höra lite mer ingående om hur det går till att göra en Peer review och en Technical Support mission samt hur de arbetar med att samla erfarenheter i SOER och OE från Andy Renwick, Christian Di Lizia och Christiaan Debrouwere. Efter Fukushima har WANO påbörjat en utveckling av organisationen för att bli bättre. Att olyckan kunde ske ses som ett misslyckande för WANO och man vill därför utöka organisationen för att bli bättre. Innan Fukushima arbetade ca 40 personer på WANOs kontor i Paris, sen dess har man expanderat. Om expansionsplanen följs kommer man att vara 190 anställda vid årsskiftet och man planerar att utöka med ännu fler medarbetare under de kommande åren. Två områden som WANO har sett som brister i den egna verksamheten är avsaknaden av granskning av anläggningars konstruktion och utbildning/certifiering (både för egen personal och för dem som gör Peer reviews och TSM:s). En svensk kvinna, Lilly Burel Nilsson, berättade om en ny avdelning som hon är med om att bygga upp. Gruppen arbetar nu med att ta fram verktyg för att kunna utvärdera hur anläggningar är konstruerade för att klara olika scenarier. Vid utvärderingarna kommer man utgå framför allt från anläggningarnas PSA-analyser. Vi fick också höra om utbildningsprogrammet som WANO planerar att sjösätta under 2014/2015. Idag finns förvånande nog inget utbildningsprogram för att utbilda den egna personalen, men i och med att organisationen växer så ser man nu ett behov av att ha detta.

5 ITER Fusion är källan till allt ljus, värme och liv i universum, men kan det också bli bränsle i en reaktor? Väteatomer som slås samman frigör enorma mängder energi. Kina, EU, Indien, Japan, Korea, Ryssland och USA har ingått ett internationellt forskningssamarbete med syfte att ta reda på om det är en framtida energikälla på jorden, genom att återskapa fusionsreaktioner som de som sker i stjärnorna. ITER kommer vara den största fusionsforskningsanläggningen i världen och målet är att bevisa att fusion kan vara en kommersiell energikälla till år Byggnationen av ITER startade 2009 och planeras att slutföras ca Vi fick se byggarbetsplatsen där förberedelserna för gjutning av bottenplattan till reaktorbyggnaden var i full gång.

6 Cadarache CEA är ett forskningsföretag med 10 anläggningar runtom i Frankrike. På anläggningarna bedrivs kärnforskning med tillämpning inom områdena fission, fusion, militär användning, sjukvård och material. Cadarache är den största av CEA:s anläggningar och vi fick förmånen att besöka två center på området. Vår egen guide Catherine med chaufför och fullstor buss hämtade oss 4 i entrén. Bussen tog oss in och runt på det 900 ha stora, inhägnade området. Efter att ha åkt ett par kilometer på vägar kantade av skog och betande vildsvin var vi framme vid vår första anhalt Jules Horowitz-reaktorn (JHR). JHR är en forskningsreaktor under byggnation och i infocentret utanför byggarbetsplatsen väntade driftchefen Jerome Estrade. Han gjorde en kort presentation av anläggningen och förklarade att syftet med den är att forska kring materialval och kontrollutrustning för tredje och fjärde generationens reaktorer samt att förse Frankrikes sjukvård med större delen av de isotoper som behövs för att utföra medicinska undersökningar. Vi tog en snabb titt i deras fina utställningsrum med mock-up av JHR och förklaringar om olika energislag och forskning inom området. Sen fick vi på oss skyddsskor, hjälm, väst och handskar, varpå vi gav oss ut på byggarbetsplatsen. Byggnationen har pågått i flera år och reaktorbyggnaden var klar till ca 80 procent. Det var i princip bara taket på containment som saknades, och metallskalet till locket låg bredvid byggnaden och väntade på att lyftas på plats, vilket skulle ske i november. Bredvid reaktorbyggnaden pågick armering inför gjutning av grunden till en av två dieselbyggnader. Den andra dieselbyggnaden skulle vara fristående (separation). Från början planerade man att ställa den ena dieselbyggnaden i sluttningen nedanför reaktorn, men på grund av den väldigt låga, men ändå teoretiskt möjliga, risken för översvämning i dalen så hade man nu tänkt om och placerat båda dieselbyggnaderna på ovansidan av reaktorbyggnaden. Detta var en förändring som uppkommit efter stresstester som man gjort efter Fukushima. Hela reaktorbyggnaden stod på seismiska kuddar av betong, som ska minska rörelserna i byggnaden i händelse av jordbävning och på så sätt minska risken för skador på vital utrustning.

7 Tore Supra Efter en trerätters lunch i sällskap av vår guide, Jerome, Catherine och Jean-Marc Ané (som skulle vara vår guide på eftermiddagen) åkte vi vidare till Tore Supra (TS), en testanläggning för fusion som byggdes på 80-talet. TS har för närvarande världsrekordet i att hålla plasma levande, vilket man lyckats med i hela 6 minuter och 30 sekunder. När ITER är färdig förväntas den sätta nytt världsrekord genom att hålla plasma levande i 10 minuter. Vi fick en ordentlig genomgång av tekniken bakom fusion och hur forskarna tänkt sig att kunna utvinna energi ur fusion. Jean-Marc var med om att bygga TS och har sedan dess arbetat med forskning på reaktorn. Han var väldigt ödmjuk inför framtiden och avslutade sin genomgång med orden Vi vet att vi måste lösa energifrågan inför framtiden. Fusion skulle kunna vara lösningen eller en del av den. Det kan också vara så att vi inte lyckas, men vi måste i alla fall försöka.

WANO och EDF. Reseberättelse

WANO och EDF. Reseberättelse Reseberättelse Grupp Utveckling, YG 22, nyhetsbrev nr 2, 20 januari 2017 WANO och EDF Vi har besökt WANO i Paris och EDFs kärnkraftverk i Nogent-sur-Seine. Det var två lärorika, intensiva och givande dagar.

Läs mer

Frankrike ur ett säkerhetsperspektiv

Frankrike ur ett säkerhetsperspektiv Reseberättelse Säkerhet, YG23, nyhetsbrev nr #2, 28 september 2 oktober 2017 Text av Johanna Dannberg, Isa Doverbratt, Derin Kader Frankrike ur ett säkerhetsperspektiv CEA Marcoule Stor forskningsanläggning

Läs mer

Chalmers och CEA Cadarache

Chalmers och CEA Cadarache Reseberättelse Utveckling, YG23, 2017/2018 Anna Hallsten, David Hällqvist, Emma Lindquist och Martin Sandin Chalmers och CEA Cadarache För att återspegla gruppens tema utveckling valdes Chalmers som det

Läs mer

Deltagare på resan. Linn Bydell. Andreas Karlsson. Robin Henningsson. Hanna Wigert. Jonas Olandersson. Vattenfall. Forsmark. Oskarshamn.

Deltagare på resan. Linn Bydell. Andreas Karlsson. Robin Henningsson. Hanna Wigert. Jonas Olandersson. Vattenfall. Forsmark. Oskarshamn. Studiebesök på Fortum i Helsingfors och Loviisa kärnkraftverk 1/2 2/2-2016 Den 1 februari begav sig YG-21 med tema Kompetensutveckling och Erfarenhetsåterföring ut på sitt utlandsbesök vilket gick till

Läs mer

Ringhals säkerhetskulturarbete

Ringhals säkerhetskulturarbete Ringhals säkerhetskulturarbete Carin Sylvander, 2013-02-05 Ringhals säkerhetskulturarbete Carin Sylvander Ringhals AB Ägare: Vattenfall (70,4 %) och E.ON (29,6 %) Antal reaktorer i drift: 4 Produktionskapacitet:

Läs mer

Oberoende härdkylning och lite om Sveriges nationella handlingsplan

Oberoende härdkylning och lite om Sveriges nationella handlingsplan Oberoende härdkylning och lite om Sveriges nationella handlingsplan Stresstester, Nationella besök och områdesvisa Peer Review resulterade i granskningsrapporter från ENSREG En spec. togs fram för vad

Läs mer

Innehållsförteckning. Historik utvinning energiomvandling Miljö användning framtid

Innehållsförteckning. Historik utvinning energiomvandling Miljö användning framtid FUSION Innehållsförteckning Historik utvinning energiomvandling Miljö användning framtid Historia dahlstiernska skriver att forskningen om fusion började kring 1930 och har fortsatt att utvecklas. Under

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM116. Meddelande om EU:s bidrag till ett reformerat Iterprojekt. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM116. Meddelande om EU:s bidrag till ett reformerat Iterprojekt. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s bidrag till ett reformerat Iterprojekt Utbildningsdepartementet 2017-07-26 Dokumentbeteckning KOM (2017) 319 Meddelande från KOM till Europaparlamentet

Läs mer

Innehållsförteckning. Framtid för Fusionsreaktor 12-13 Källförteckning 14-15

Innehållsförteckning. Framtid för Fusionsreaktor 12-13 Källförteckning 14-15 Fusionsreaktor Innehållsförteckning Historia bakom fusionsreaktor 2-3 Energiomvandling som sker 4-5 Hur fungerar en fusionsreaktor 6-7 ITER 8-9 Miljövänlig 10 Användning av Fusionsreaktor 11 Framtid för

Läs mer

Framtidens Energi: Fusion. William Öman, EE1c, El och Energi linjen, Kaplanskolan, Skellefteå

Framtidens Energi: Fusion. William Öman, EE1c, El och Energi linjen, Kaplanskolan, Skellefteå Framtidens Energi: Fusion William Öman, EE1c, El och Energi linjen, Kaplanskolan, Skellefteå Kort Historik 2-5 Utvinning 6-9 Energiomvandlingar 10-11 Miljövänlig 12-13 Användning 14-15 Framtid 16-17 Källförtäckning

Läs mer

RESEBERÄTTELSE YG19 - Organisationer i branschen oktober 2013

RESEBERÄTTELSE YG19 - Organisationer i branschen oktober 2013 Helen Alm Maria Ivermark Henrik Kjaer Gustav Kvarnemo Wessam Saleh Susanna Sandgren Maria Sjölander Vattenfall Westinghouse ÅF Ringhals K-utveckling Ringhals Forsmark RESEBERÄTTELSE YG19 - Organisationer

Läs mer

SVERIGES KÄRNTEKNISKA SÄLLSKAP

SVERIGES KÄRNTEKNISKA SÄLLSKAP SVERIGES KÄRNTEKNISKA SÄLLSKAP Box 6242 102 34 Stockholm Årsmöte och studiebesök i Ågesta Som vanligt vid SKS årsmöten sken solen från en klarblå himmel när vi anlände fredag morgon till Ågesta Kärnraftvärmeverk

Läs mer

Reseberättelse Sverige

Reseberättelse Sverige Reseberättelse Sverige Framtidsgruppen, YG 21 Nästa generations kärnkraft i Sverige Under vår Sverigeresa ville vi få inblick i forskningen kring generation 4 reaktorer i Sverige genom att besöka KTH och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM4. Rådsbeslut om det europeiska företaget för ITER och fusionsenergi. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM4. Rådsbeslut om det europeiska företaget för ITER och fusionsenergi. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM4 Rådsbeslut om det europeiska företaget för ITER och fusionsenergi Utbildningsdepartementet 2013-09-30 Dokumentbeteckning KOM (2013) 607 Förslag till rådets

Läs mer

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas.

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. Forsmarks historia 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. 1970 Riksdagen beslutade att omlokalisera främst av arbetsmarknadspolitiska

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. som bifogas. Förslag till rådets direktiv

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. som bifogas. Förslag till rådets direktiv EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.6.2013 SWD(2013) 200 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN som bifogas Förslag till rådets direktiv om ändring

Läs mer

Odontologiska Föreningen

Odontologiska Föreningen Odontologiska Föreningen KOLLO 2015 Gratulerar till antagningen och varmt välkommen till din utbildning på Karolinska Institutet och Odontologiska Föreningen (OF). OF är den kår som tandhygienist- och

Läs mer

I Frankrike är Framtiden forskning och upparbetning

I Frankrike är Framtiden forskning och upparbetning Reseberättelse Grupp Framtid, YG 22, nyhetsbrev nr 2, Datum 2017-01-27 Text av Framtidsgruppen I Frankrike är Framtiden forskning och upparbetning Efter att ha besökt anläggningar i Sverige som berör stängning,

Läs mer

En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår

En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår Club Eriks noga utvalda upplevelser En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår Två avresedatum!! 17-24 & 20-27 november 2016 Sista minuten-erbjudande till Kina

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Kärnkraft Innehållsförteckning: Sid. 2-3: Kärnkraftens Historia Sid. 4-5: Fission Sid. 6-7: Energiomvandlingar Sid. 12-13: Kärnkraftens framtid Sid. 14-15: Källförteckning Sid. 16-17: Bildkällor Sid.

Läs mer

Information. från lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna

Information. från lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna Information från lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna Lokala säkerhetsnämnden Reaktorhall O3, Oskarshamn Foto: Bildarkiv OKG Enligt svensk lag ska allmänheten ha möjlighet att få

Läs mer

- kan solens energikälla bemästras på jorden?

- kan solens energikälla bemästras på jorden? CMS - kan solens energikälla bemästras på jorden? Kai Nordlund Acceleratorlaboratoriet Institutionen för fysikaliska vetenskaper Helsingfors Universitet Innehåll Vad är fusion? Hur kan man utvinna energi

Läs mer

Deltagare på resan. Louise Johansson. Linn Bydell. Andreas Karlsson. Johan Westlin. Robin Henningsson Oskarshamn. Hanna Wigert.

Deltagare på resan. Louise Johansson. Linn Bydell. Andreas Karlsson. Johan Westlin. Robin Henningsson Oskarshamn. Hanna Wigert. Studiebesök på Volvo i Göteborg och MTO sektorn i Halden 26/3 27/3-2015 Den 26 mars begav sig YG-21 med tema Kompetensutveckling och Erfarenhetsåterföring ut på sitt Sverigebesök vilket gick både till

Läs mer

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Barcelona - Palma - Marseilles - Rom - Neapel Följ med på en kryssning i Medelhavet. Detta är de sju

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Fission och fusion - från reaktion till reaktor

Fission och fusion - från reaktion till reaktor Fission och fusion - från reaktion till reaktor Fission och fusion Fission, eller kärnklyvning, är en process där en tung atomkärna delas i två eller fler mindre kärnor som kallas fissionsprodukter och

Läs mer

Jobba. på Westinghouse

Jobba. på Westinghouse Jobba på Westinghouse Energibehovet i världen ökar samtidigt som kraven på miljöpåverkan skärps. Jobba på Westinghouse och gör skillnad för vår framtida energiförsörjning! Med kärnkraft kan vi producera

Läs mer

ODONTOLOGISKA FÖRENINGEN

ODONTOLOGISKA FÖRENINGEN ODONTOLOGISKA FÖRENINGEN Gratulerar till antagningen och varmt välkommen till din utbildning på KarolinskaInstitutet och Odontologiska Föreningen (OF) OF är den kår som tandhygienist -och tandläkarstudenter

Läs mer

Sammanfattning av säkerhetsutvärderingar (stresstester) av svenska kärntekniska anläggningar

Sammanfattning av säkerhetsutvärderingar (stresstester) av svenska kärntekniska anläggningar Sida: 1/66 Promemoria Dokument: SSM 2010/1557-11 Datum: 2012-11-15 Samråd: Anders Hallman Författare: Lovisa Wallin Fastställd: Lars Skånberg Sammanfattning av säkerhetsutvärderingar (stresstester) av

Läs mer

Fukushimas påverkan i Sverige. NFO-konferens 2015-02-03

Fukushimas påverkan i Sverige. NFO-konferens 2015-02-03 Fukushimas påverkan i Sverige NFO-konferens Om Strålsäkerhetsmyndigheten sorterar under Miljödepartementet GD Mats Persson budget cirka 400 miljoner kronor 300 anställda kontor i Solna Kenneth Broman 2014-11-26

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY ÅRETS ARTÈGOEVENT! Inspireras av en unik Artègoshow med internationella topstylister. Ta chansen att vidareutbilda dig i olika workshops Upplev fantastiska Rom med Artègokollegor från hela världen. Vi

Läs mer

Scanacons erfarenheter av Kinaetablering. SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren. Rosenbad, 100526

Scanacons erfarenheter av Kinaetablering. SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren. Rosenbad, 100526 Scanacons erfarenheter av Kinaetablering SET seminarie; Industriell vattenrening en Svensk paradgren Rosenbad, 100526 Innehåll Om Scanacon Vår etablering i Kina Varför? Hur? Erfarenheter! Våra tips till

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Volontär Ambassadör och Budskapsspridare

Volontär Ambassadör och Budskapsspridare Volontär Ambassadör och Budskapsspridare Beyond all expectations VM 2015 överträffa alla förväntningar Intryck och upplevelser av arrangemanget ska vara bättre än den förväntansbild man hade före Skid

Läs mer

Nästa generations kärnkraft i Kina

Nästa generations kärnkraft i Kina Reseberättelse Framtidsgruppen, YG 21, nyhetsbrev, 2015-09-27 Lars Andersson, Johan Arvidsson, William Högfeldt, Stella Karlgren, Sara Marie Lindblom, Peter Jakobsson och Samira Shafie Nästa generations

Läs mer

Kylvattenutsläpp i Bottenviken leder till algblomning

Kylvattenutsläpp i Bottenviken leder till algblomning Kylvattenutsläpp i Bottenviken leder till algblomning Prof. Emeritus Bo Nordell Luleå Tekniska Universitet bon@ltu.se Sköra Bottenviken Luleå den 9 mars 2019 Global energibalans Reflekterande strålning

Läs mer

Icke statlig internationell organisation som utgör forum för utbyte av kunskap och erfarenhet inom dammbyggnad

Icke statlig internationell organisation som utgör forum för utbyte av kunskap och erfarenhet inom dammbyggnad International Commission On Large Dams La Commission International des Grands Barrages Icke statlig internationell organisation som utgör forum för utbyte av kunskap och erfarenhet inom dammbyggnad 1925

Läs mer

Visningsresa av nybyggda hus och lägenheter på franska Rivieran

Visningsresa av nybyggda hus och lägenheter på franska Rivieran Visningsresa av nybyggda hus och lägenheter på franska Rivieran PORT NICEA NICE Ett alldeles nyinkommet lägenhetsprojekt i hamnen i Nice, endast 100 meter från kajen. Det kommer att byggas studiolägenheter

Läs mer

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY ÅRETS ARTÈGOEVENT! Inspireras av en unik Artègoshow med internationella topstylister. Ta chansen att vidareutbilda dig i olika workshops Upplev fantastiska Rom med Artègokollegor från hela världen. Vi

Läs mer

Nimrosutflykten till grottan i Niaux och Catharslottet Montsegur den april.

Nimrosutflykten till grottan i Niaux och Catharslottet Montsegur den april. NIMROS Nordiska immigranter i Languedoc Roussillon Nimrosutflykten till grottan i Niaux och Catharslottet Montsegur den 24-25 april. Vi var ett tjugotal som var med på denna fantastiska 2 dagars utflykt.vi

Läs mer

Hur arbetar en intraprenör?

Hur arbetar en intraprenör? Hur arbetar en intraprenör? Fördjupningsuppgift i entreprenörskap / entreprenörskap och företagande En entreprenör är som du vet en person som är idérik, lösningsfokuserad, kreativ, riskvillig och driven.

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

DRÖMRESAN TILL PROVENCE

DRÖMRESAN TILL PROVENCE DRÖMRESAN TILL PROVENCE Följ med till Provence och njut av det goda livet! Vår reseledare, Finn Emilsen, jobbar till vardags som vinimportör, med fokus på vin från Provence. Det började med ett vinslott

Läs mer

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Händelser från verkligheten Fukushima Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Innehåll Olycksförlopp Konsekvenser och åtgärder Japan Invånare: 128 miljoner. Yta: 378 000 km 2. Indelat

Läs mer

Fusionskraft under utveckling

Fusionskraft under utveckling Fusionskraft under utveckling Jan Weiland Transportteori, Radio och Rymd, Chalmers Elenergi för Västsverige, IVA F5-65, Göteborg 2008 Varför fusion? Fusionsforskning Termonukleär fusion har förutsättningar

Läs mer

Farväl till kärnkraften?

Farväl till kärnkraften? Farväl till kärnkraften? En analys av Sveriges framtida elförsörjning Per Kågeson Svensk Energi 2014-10-01 Kärnkraften i världen 2014 Antal reaktorer USA 104 Ryssland 23 Kanada 19 Kina 20 EU 132 Indien

Läs mer

Repetition energi. OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på

Repetition energi. OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på Repetition energi OBS. repetitionen innehåller inte allt Mer info finns på www.naturenergi.pbworks.com Solceller Fusion Energin från solen kommer från då 2 väteatomer slås ihop till 1 heliumatom + energi,

Läs mer

Utfallet av stresstesterna av de svenska anläggningarna

Utfallet av stresstesterna av de svenska anläggningarna Utfallet av stresstesterna av de svenska anläggningarna SSM Stresstester - Bakgrund Ministermöte i Bryssel Överenskommelse om stresstester, 24 mars ENSREG beslutade om omfattningen Regeringen gav SSM uppdraget

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Besök hos Tjernobyl och Paks

Besök hos Tjernobyl och Paks Reseberättelse Grupp Säkerhet, YG-24, Nyhetsbrev 2, Tjernobyl 21/9, Paks 24/9 Besök hos Tjernobyl och Paks I slutet av september, under årets sista värmebölja, begav sig grupp Säkerhet till Ukraina och

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Föreläsning 11 Kärnfysiken: del 3

Föreläsning 11 Kärnfysiken: del 3 Föreläsning Kärnfysiken: del 3 Kärnreaktioner Fission Kärnreaktor Fusion U=-e /4πε 0 r Coulombpotential Energinivåer i atomer Fotonemission när en elektron/atom/molekyl undergår en övergång Kvantfysiken

Läs mer

SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium)

SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium) SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium) VÄLKOMMEN! Hej, Vi heter Per och Elina och arbetar på Svenskt Kvalitetsindex. Vi har äran att bjuda in dig till en KDS (KunskapsDelningsSeminarium) på temat Lokal förankring

Läs mer

Utredningar och forskning till följd av Fukushima Dai-ichi olyckan Delprojekt 1, etapp 5, inom utredning av den långsiktiga säkerhetsutvecklingen

Utredningar och forskning till följd av Fukushima Dai-ichi olyckan Delprojekt 1, etapp 5, inom utredning av den långsiktiga säkerhetsutvecklingen Sida: 1/12 PROMEMORIA Datum: 2012-09-28 Vår referens: SSM2010-1557 Författare: Gustaf Löwenhielm Fastställd: Lars Skånberg Utredningar och forskning till följd av Fukushima Dai-ichi olyckan Delprojekt

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar

Resultat från enkäter till unga. formgivare och medlemmar Resultat från enkäter till unga formgivare och medlemmar Under 2018 har särskilda insatser gjorts för att få reda på vad unga medlemmar och formgivare tycker om Svensk Form och vad de vill att föreningen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (SSMFS 2008:1) om säkerhet i kärntekniska

Läs mer

SERO Sveriges Energiföreningars Riksorganisation Box 57 Telefon 0221-82422 e-mail. info@sero.se 731 22 KÖPING Telefax: 0221-82522 www.sero.

SERO Sveriges Energiföreningars Riksorganisation Box 57 Telefon 0221-82422 e-mail. info@sero.se 731 22 KÖPING Telefax: 0221-82522 www.sero. SVERIGES ENERGIFÖRENINGARS RIKSORGANISATION 201402 17 SKB SamradSFR@skb.se Box 250 101 24 STOCKHOLM Härmed överlämnas SERO:s remissvar på samråd om SFR under februari 2014. Enligt uppdrag för SERO Leif

Läs mer

Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick

Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick Hans Forsström, SKB International presenterad vid ELFORSK konferens Förutsättningar för ny kärnkraft 25 januari

Läs mer

innehållförteckning sida 1 kort historik sida 2 bruk av fusion sida 3 energi involverad sida 4 förhållande till miljö sida 5 användning sida 6 framtiden Kort historik. Fusion är en relativt ny ide som

Läs mer

Fjärde generationens blykylda reaktorer i Sverige och Europa. Janne Wallenius Professor Reactor Physics, KTH

Fjärde generationens blykylda reaktorer i Sverige och Europa. Janne Wallenius Professor Reactor Physics, KTH Fjärde generationens blykylda reaktorer i Sverige och Europa Janne Wallenius Professor Reactor Physics, KTH Fjärde generationens blykylda reaktorer i Sverige och Europa Janne Wallenius Professor Reactor

Läs mer

23 NOVEMBER 2017 KARLSTAD EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND

23 NOVEMBER 2017 KARLSTAD EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 23 NOVEMBER 2017 KARLSTAD KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

* Vem ska med till Las Vegas och fira Golden Independence Day den 4:e juli?

* Vem ska med till Las Vegas och fira Golden Independence Day den 4:e juli? Uppdatering: 2019-05-24 gällande Karatbars Hej! Jag kommer att löpande skicka ut uppdateringar om allt som händer kring Karatbars. Det här min fjärde uppdatering för dig som gått med i Karatbars. Stort

Läs mer

Lokalfakta. Sockerbruket Lund. Adress: Kung Oskars väg / Raffinaderigatan 222 37 Lund. Byggnadsår: Lokalyta ca: Rumshöjd ca: Tillträdesdatum:

Lokalfakta. Sockerbruket Lund. Adress: Kung Oskars väg / Raffinaderigatan 222 37 Lund. Byggnadsår: Lokalyta ca: Rumshöjd ca: Tillträdesdatum: Lokalfakta Sockerbruket Lund Adress: Kung Oskars väg / Raffinaderigatan 222 37 Lund Byggnadsår: Lokalyta ca: Rumshöjd ca: Tillträdesdatum: Kontakt: 2011-2012 76 kvm 2,50 3,92 meter Enligt överenskommelse

Läs mer

Veckobrev v 40. Gamla Uppsala Montessoriförskola 1 2015-10-07

Veckobrev v 40. Gamla Uppsala Montessoriförskola 1 2015-10-07 Veckobrev v 40 Personalens studieresa Hela personalgruppen reste förra helgen och måndagen till Paris tillsammans, för att besöka tre franska förskolor och för att öka vår sammanhållning. Det har varit

Läs mer

Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013

Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013 Frågor och svar från kvällen vid Södra Viken 9 april 2013 Om Climate Arena 1. När tror ni att anläggningen kan stå klar? Planerad byggtid är 4-5 år från beslut om byggnation 2. Blir anläggningen ovan eller

Läs mer

Kärnkraftsolyckan i Japan. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap

Kärnkraftsolyckan i Japan. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Kärnkraftsolyckan i Japan Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Innehåll Olycksförlopp Konsekvenser Åtgärder Lärdomar Japan Invånare: 128 miljoner. Yta: 378 000 km 2. Indelat i

Läs mer

samt energi. Centralt innehåll Ännu ett examinationstillfälle är laborationen om Excitering där ni också ska skriva en laborationsrapport.

samt energi. Centralt innehåll Ännu ett examinationstillfälle är laborationen om Excitering där ni också ska skriva en laborationsrapport. Lokal Pedagogisk Planering i Fysik Ansvarig lärare: Märta Nordlander Ämnesområde: Atom- och kärnfysik samt energi. mail: marta.nordlander@live.upplandsvasby.se Centralt innehåll Energins flöde från solen

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Allmänheten om kärnkraft November 2015 Analysgruppen, Svensk Energi Kontakt: Mattias Lantz Tel: 0730 45 43 84 Epost: analysgruppen@svenskenergi.se Novus Kontakt: Viktor Wemminger Tel: 08-535 25 837 Epost:

Läs mer

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501

Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 71501 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

SPF:s resa till Lettland 2014

SPF:s resa till Lettland 2014 SPF:s resa till Lettland 2014 Söndagen den 7 september äntrade vi MS Isabelle i Stockholms frihamn. Med vi menas deltagare inte bara från Grödinge utan även Botkyrka, Nynäshamn och Tyresö/Nacka. Strax

Läs mer

Olyckor som påverkat lagstiftningen på det kärntekniska området

Olyckor som påverkat lagstiftningen på det kärntekniska området Olyckor som påverkat lagstiftningen på det kärntekniska området av Ingvar Persson, sakkunnig i Kärnavfallsrådet och f.d chefsjurist på Statens kärnkraftinspektion 1 Tidigare händelser som satt särskilda

Läs mer

Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019

Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019 15/10 2018 Anki Adventures Tanzania och Zanzibar gruppresa 7 november 2019 Flyg med KLM från Stockholm KL1104 ARNAMS HK1 2 0630 0840 73H E 0 S KL 571 AMSJRO HK1 1015 2040 772 E 0 M PW 423 ARKZNZ HK1 1250

Läs mer

Förbättringar av säkerheten i äldre reaktorer baserat på nya kunskaper och säkerhetsutveckling

Förbättringar av säkerheten i äldre reaktorer baserat på nya kunskaper och säkerhetsutveckling UTREDNINGSRAPPORT 2012-10-31 Dok nr: Utredningsgrupp: Lars Bennemo, Wiktor Frid, Anders Hallman, Tomas Jelinek, Gustaf Löwenhielm, Lovisa Wallin Författare: Anders Hallman Fastställd: Lars Skånberg Förbättringar

Läs mer

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars Nyhetsbrev # 1. 2013 Stockholm Sverige 20 Mars Kära medlemmar, månadsgivare och samarbetspartners! Nytt år, nya utmaningar och möjligheter! Vi är glada att ni vill fortsätta att stödja och följa oss i

Läs mer

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30

Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 Var med och påverka kommande arbete inom Human resource management 2015-03-30 SIS på 1 minut Sveriges medlem i CEN och ISO Neutral plattform + processmetodik INNEHÅLLET skapar experter! Ideell förening

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Förslag Bröllopsresa Australien

Förslag Bröllopsresa Australien Förslag Bröllopsresa Vi har satt samman ett paket på cirka två veckor där ni blir bortskämda med bra boende och utsökt mat men också med flera spännande upplevelser. Denna bröllopsresa kan köpas komplett

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till vårkonferens på. Ästad Gård 18-19 maj 2010

Västra regionen. Inbjuder till vårkonferens på. Ästad Gård 18-19 maj 2010 Västra regionen Inbjuder till vårkonferens på Ästad Gård 18-19 maj 2010 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Ästad Gård, en mycket inspirerande miljö som måste

Läs mer

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser!

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! Natur och Nöje 6-7 maj 2017 Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! I dagarna 2 kastar vi oss mellan fridfull natur och glamoröst kvällsliv. Vi ska bl.a. få se visenter ströva

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Nyheter Meddelande från Tergar Instruktörerna Indien, 2015

Nyheter Meddelande från Tergar Instruktörerna Indien, 2015 Nyheter Meddelande från Tergar Instruktörerna Indien, 2015 November 18, 2015 Yongey Mingyur Rinpoche i Indien efter att ha återvänt från sitt retreat. Foto: Paul McGowan Hälsningar från Indien! Det har

Läs mer

HAMMARBY SJÖSTAD. Hammarby Fabriksväg 25, Hammarby Sjöstad 709 kvm

HAMMARBY SJÖSTAD. Hammarby Fabriksväg 25, Hammarby Sjöstad 709 kvm Ljus kontorslokal byggd runt ett atrium med fönster runt om hela lokalen. Ypperligt skyltläge mitt i Hammarby Sjöstads kreativt affärsliv. Yta: 709 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Trikåfabriken

Läs mer

Sommaren 2015 i besöksnäringen

Sommaren 2015 i besöksnäringen Sommaren 2015 i besöksnäringen SOMMAREN 2015 I BESÖKSNÄRINGEN I denna rapport sammanfattar Visita sommaren 2015. Med sommaren menas här juni och juli. När utvecklingen kommenteras jämförs med motsvarande

Läs mer

i praktiken» 6 6 personal&ledarskap # personal&ledarskap 1 2012 1

i praktiken» 6 6 personal&ledarskap # personal&ledarskap 1 2012 1 6 personal&ledarskap #1 2012 Från chefskontroll till självkontroll Folksam lyckades på fyra månader med att få de sämst presterande i kundtjänsten att lyfta sig till toppsäljarnas nivå. För att nå dit

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1. www.karnkraftteknik.se

KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1. www.karnkraftteknik.se KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1 Rikta in dig på en karriär som högskoleingenjör i kärnkraftteknik www.karnkraftteknik.se RIKTA IN DIG PÅ EN KARRIÄR SOM HÖGSKOLEINGENJÖR I KÄRNKRAFTTEKNIK Vill

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013 Anhörigcenter Foto: Sofia Sabel Kartan är beskuren och lånad från broschyren Innerstaden Kungsbacka, smakfulla upplevelser Du är välkommen att kontakta oss. Telefon: 0300-83 42 29 E-post: anhorigstod-ao@kungsbacka.se

Läs mer

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten!

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten! Vandring vid Höga Kusten Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten Är du en Äntligen friluftsmänniska får du chansen som gillar Nu att vandra? arrangerar Vill du Ung

Läs mer

Va!enkra" Av: Mireia och Ida

Va!enkra Av: Mireia och Ida Va!enkra" Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

Säkerhetsledning. Ringhals AB 2006-08-28

Säkerhetsledning. Ringhals AB 2006-08-28 Säkerhetsledning 1 Säkerhetsledning Vad är det? 2 Syftet med denna presentation Informera chefer och medarbetare om hur säkerhetsledning inom Ringhals tillämpas Kan även användas för att: visa för omgivning

Läs mer

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2015-07-07 Er referens: 2011-23518, 2014-10416 Diarienr: SSM2012-1889 Handläggare: Charlotte Lager Telefon: + 46 8 799 4491 Föreläggande

Läs mer

INTRYCK FRÅN BALTIKUM. Rapport från studieresa 12-18 juni 2009 Lärande för hållbar utveckling

INTRYCK FRÅN BALTIKUM. Rapport från studieresa 12-18 juni 2009 Lärande för hållbar utveckling INTRYCK FRÅN BALTIKUM Rapport från studieresa 12-18 juni 2009 Lärande för hållbar utveckling AVFÄRD Den 12 juni, en blåsig och regnig sommardag bar det av mot Baltikum. Vi hade hyrt två minibussar från

Läs mer