LIV. för din hud och hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIV. för din hud och hälsa"

Transkript

1 LIV för din hud och hälsa 1

2 Vårt löfte Vi bryr oss om dig och din hud. Vi bryr oss om dig och dina medarbetare. Vi bryr oss om allas vår miljö och hälsa. Vi bryr oss och bryr oss om.

3 LIV-sortimentet rengör, desinficerar och skyddar hud. Innehåll LIV för dig i vardagen... 4 Med lång erfarenhet av tillverkning av hudvårdsprodukter lanserade vi vårt nya produktsortiment LIV år Produktserien uppfyller... Tryggare kan ingen vara... 6 Vi bryr oss om våra användare och vill självklart att de ska känna sig trygga med våra LIV-produkter. Som användare kan du vara säker på att det som... Kunskap väger tungt... 8 Handhygien är en god investering. Engagemang och kunskap har fört oss till en ledande position inom vårdhygienprodukter hos Sveriges Landsting... Made in Sweden...10 Vi lever, verkar, utvecklar och producerar i Sverige. Därför är det en självklarhet för oss att vi är uppdaterade på svensk lagstiftning... Morgondagen är redan här Vi är under ständig utveckling för att kunna möta framtidens utmaningar på bästa sätt. Vårdrelaterade infektioner (VRI) har blivit... LIV-sortimentet...14 LIV-sortimentet omfattar rengörande, desinficerade- och vårdande produkter för hud och ytor... LIV produktsortiment för professionella användare.

4 Hundratusentals människor använder LIV-sortimentet varje dag, enbart i Stocholms läns landsting. Med en marknadsandel på över 65 % (2013 avseende vårdhygienprodukter hos Sveriges Landsting och regioner) förknippas varumärket med hög kvalitet och svensk sjukvård i hela landet.

5 LIV för dig i vardagen Med lång erfarenhet av tillverkning av hudvårdsprodukter lanserade vi vårt nya produktsortiment LIV år Produktserien uppfyller sjukvårdens högt ställda krav på hygienprodukter. Idag använder över 85 % av Sveriges landsting produkterna och efterfrågan ökar stadigt, även utanför vården. Därför gör vi nu LIV-sortimentet tillgängligt för hela marknaden. LIV för proffs Närproducerat LIV-sortimentet omfattar rengörande, desinficerade och vårdande produkter för hud och ytor. Det är inte de enskilda produkterna som fört LIV till en ledande position inom vårdhygien det är den genomtänkta helheten i sortimentet. Bättre hygien och hälsa ökar trivseln på arbetsplatser, förhindrar smittspridning och minskar sjukskrivningar. Med andra ord är LIV en god investering. I vår moderna produktionsanläggning i Helsingborg framställer vi LIV som säljs till landsting, kommuner och privata näringslivet. Vi har dedikerade kemister som ser till att vi ligger i frontlinjen vad gäller produktutveckling. Att vi dessutom medverkar i olika intresseorganisationer, som driver frågor och krav kring vårdhygien, bidrar till att vi är en ledande aktör. Det blir allt viktigare att veta hur vi ska kunna hindra smittspridning både inom vården och samhället i stort. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och kunskaper. Rengör och skyddar Du och dina medarbetare kan tryggt använda LIV varje dag. Alla tvålar är extra milda och samtliga tillsatser i produkterna är varsamt valda för att minimera risken för allergi och uttorkning. Produkterna för rengöring och desinficering kompletteras med en serie hudkrämer och salvor. Självklart uppfyller produkterna uppsatta kvalitets- och miljökrav, lagar och förordningar. Handdesinfektion 75, etanol, i både flaska och servette som innehåller glycerin för att förhindra uttorkning av huden. Handdesinfektion IPA 60, isopropanol med glycerin för att förhindra uttorkning av huden. Handdesinfektion gel 85, etanol, av geltyp med lite förtjockare samt glycerin för att förhindra uttorkning av huden. 5 Fingertoppskänsla för kundernas behov och önskemål, innovativ produktutveckling och en disciplinerad varumärkeshantering har gjort LIV till vad det är idag.

6 Vi håller mycket hög hygienisk nivå i vår produktion och vi har full spårbarhet på alla våra råvaror.

7 Tryggare kan ingen vara Vi bryr oss om våra användare och vill självklart att de ska känna sig trygga med våra LIV-produkter. Som användare kan du vara säker på att det som står på flaskan stämmer överens med innehållet och att det givetvis också överensstämmer med svenska lagar och förordningar. Varje-dag-användning LIV-sortimentet är utvecklat för varje-dag-användning, både för dig och för dina vårdtagare och medarbetare. Det är viktigt att produkter, som används professionellt och frekvent, är anpassade för just detta. God handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga infektioner och förhindra smittspridning. Vanlig handtvätt håller visserligen dina händer rena, men tar bort delar av det naturliga skydd som finns i huden. Därför utvecklade vi LIV-serien, vilket är ett komplett koncept för att rengöra, vårda och desinficera. Skonsamma råvaror Produkterna kan användas frekvent samtidigt som de är mycket effektiva de används således inte bara för rengöring och desinfektion, utan även för skydd som förebygger skador i din hud. Vi ligger i framkant vad gäller att undvika och formulera bort oönskade ämnen med hänsyn tagen till både människors hälsa och miljö. Samtliga LIV-produkter uppfyller fastställda kvalitets- och effektivitetskrav. Produkterna produceras på ett ansvarsfullt sätt i Sverige och distribueras enligt svenska miljökrav. Produkterna ska inte bara fungera för ändamålet utan även vara trygga att använda. Finns det funderingar eller frågor är det dessutom viktigt att det finns svar. Vi svarar på alla frågor och tar till oss alla synpunkter. Ytterligare fördjupad information om produkterna finns tillgänglig på vår hemsida Där och via nyhetsbrev publicerar vi även artikelserien Värdefullt vetande. Svagt parfymerad (hypoallergen parfym) Handkräm för alla hudtyper. Oparfymerad återfuktande Hudkräm med hudnära ph, för hela kroppen. Hudsalva för att undvika torr och narig hud men som även fungerar utmärkt för fotvård och massage. 7

8 Bra handhygien kan göra stor skillnad för trivsel på arbetsplatsen och samtidigt minska sjukskrivningarna.

9 Kunskap väger tungt Engagemang och kunskap har fört oss till en ledande position inom vårdhygienprodukter hos Sveriges Landsting. Varumärket LIV och produkternas kvalité är inte bara innehåll och funktion utan ett resultat av våra medarbetares samlade kompetens, var och en specialist på sitt område. Helhetskompetens Våra Key Account managers har kunskaper om marknadens synpunkter och önskemål. De träffar kunder/användare och föreläser, diskuterar och lyssnar på synpunkter, önskemål och behov. Har du frågor om företaget eller vill ha ytterligare information hjälper de gärna till. Till våra produktchefer vänder du dig om du har frågor om våra produkter. Som rådgivare i produktutvecklingsprocessen tar vi tillvara dina synpunkter. Vi analyserar marknadens behov/önskemål för att vi ska kunna behålla vår tätposition och leda den framtida utvecklingen inom vårdhygienprodukter. Våra erfarna produktutvecklare är ansvariga för att ta fram morgondagens produkter. De ser dessutom till att utvärdera och kvalitetssäkra våra leverantörer samt utföra tester hos ackrediterade laboratorier. De är dessutom våra experter på bland annat MSR (Miljöstyrningsrådet), Reach (Registrering, godkännande, Hudvänlig (allergianpassad parfym) krämig Allroundtvål för hand- kropps och hårtvätt för alla hudtyper. Lågskummande Mild Handtvål för alla hudtyper som är oparfymerad, mild och flytande. Oparfymerad Mild Cremetvål för hand-, kropps- och hårtvätt för alla hudtyper. 9 begränsning av kemikalier enl EU), miljömärkningen Svanen, Astma & Allergi. Förutom produktutveckling måste de även hålla koll på lagar och förordningar, så att vi kan göra korrekta produktmärkningar och säkerhetsdatablad. Vår tekniska redaktör ser till att produkterna har rätt information och märkning enligt lagar, förordningar och direktiv. Det är en trygghet för användarna av våra produkter. Vi har en miljösamordnare, som är ansvarig för att vi följer alla lagar, förordningar och direktiv samt göra granskningar och säkerhetsbedömningar av råvaror och färdigvaror. Miljösamordnaren är även kontaktperson med myndigheter och upprättar säkerhets- och faktablad. Dessutom har vi en erfaren säkerhetsrådgivare för farligt gods som ser till att märkning och dokumentation är rätt. Säkerhetsrådgivaren upprättar dessutom säkerhetsdata- och faktablad för våra produkter.

10 I vårt moderna laboratorium i Helsingborg har vi dedikerade kemister som ser till att vi ligger i frontlinjen vad gäller produktutveckling.

11 Made in Sweden Vi lever, verkar, utvecklar och producerar i Sverige. Därför är det en självklarhet för oss att vi är uppdaterade på svensk och europeisk lagstiftning och tar till vara våra kunders synpunkter runt om i landet. Samtidigt tänker vi på vår gemensamma värld och på hur vi kan bidra till en hållbar utveckling. Hållbarhet som ledord Vi håller mycket hög hygienisk nivå i vår produktion (Good manufacturing practices, GMP) och vi har full spårbarhet på alla våra råvaror. Hög hygien ger också hög kvalitet, vilket bland annat innebär att det inte behövs så mycket konserveringsmedel i produkter, krämer och tvålar. Som tillståndspliktig kemikalieproducent ser vi hållbarhet och miljöarbete som en stor, naturlig och viktig del av vår verksamhet. Vi har utvecklat produkter och koncept med hållbarhet som ledord under årtionden. Hållbarhetstänkandet har vi med oss i alla led från framtagning av nya produkter till produktion och slutligen avfall. De ingående råvarorna i våra produkter uppfyller gällande lagar, EU-direktiv och EU-förordningar. Våra produkter vidareutvecklas löpande enligt substitutionsprincipen vilket innebär att råvaror och färdigråvaror som används i framställningen ska belasta miljön så lite som möjligt. Våra erfarna kemister Ytdesinfektion +45, isopropanolbaserat (45%) ytdesinfektionsmedel med en mild rengörande verkan. Används på släta ytor som är förorenade av kroppsvätskor och dylikt. Ytdesinfektion Special 45, isopropanolbaserat ytdesinfektionsmedel med mild rengörande verkan samt korrosionsskydd. Lämplig för ytor av rostkänsligt material som är förorenade av kroppsvätskor och dylikt. Ytdesinfektion +72, etanolbaserat (72%) ytdesinfektionsmedel. Används på släta ytor som är förorenade av kroppsvätskor och dylikt. Ytdesinfektion 70, etanolbaserat ytdesinfektionsmedel (70%) avsett för släta och synbart rena ytor. 11 säkerställer att produktion och produkter uppfyller lagstiftningen. Stora öron Det är inte enbart lagar, förordningar och direktiv som styr vår produktutveckling, Det är till stor del våra användare av produkterna som bidrar till produktutvecklingen. De vet bäst hur de ska fungera. Därför träffar vi kontinuerligt personal i svensk sjukvård och diskuterar samt lyssnar på synpunkter, önskemål och behov. Modern produktionsanläggning Vårt laboratorium ligger i direkt anslutning till vår produktionsavdelning, vilket förkortar steget mellan utveckling och tillverkning. På så sätt kan vi snabbt och effektivt omsätta idéer till verklighet. Vi för en nära dialog med ansvariga inom den svenska vården, som gör att vi tillsammans driver utvecklingen av svensk sjukvårdshygien framåt.

12 Det behövs ökade insatser för att förhindra smittspridning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och kunskaper inom vårdhygienprodukter.

13 Morgondagen här är redan Vi är under ständig utveckling för att kunna möta framtidens utmaningar på bästa sätt. Vårdrelaterade infektioner (VRI) har blivit ett viktigt och kostsamt problemområde. Det behövs nu ökade insatser för att förhindra både förekomst och spridning av bakterier. En tredjedel av alla VRI kan förebyggas med vårdhygieniska åtgärder visade SENIC-studien (Study on the Efficacy of Nosocomial Infection Control). Genom att föra en kontinuerlig dialog med ansvariga inom sjukvården medverkar vi till att driva utvecklingen inom vårdhygienprodukter framåt. LIV-serien till företag Landsting och kommuner över hela Sverige använder LIV-sortimentet och nu erbjuder vi även sortimentet till företag. Vi vet vilka krav som ställs på produkter som används i arbetet, varje dag. Denna typ av produkter måste verka på ett skonsamt sätt med minsta möjliga belastning på hud och miljö. Bättre hygien kan göra stor skillnad för trivseln på arbetsplatsen och samtidigt minska sjukskrivningarna som orsakas av infektioner och hudproblem. Mild återfuktande Tvättbalsam för tvätt av torr, känslig och irriterad hud som inte behöver tvättas av med vatten. 13 Vi ger utbildningar inom handhygien med syfte att öka förståelsen för smittspridning, hudens påverkan och hur man på bästa sätt undviker hudproblem i vardagen där huden utsätts för olika typer av nötning. Ytterligare information Detaljerad information om produkterna i LIV-serien finns i vår tryckta produktkatalog och på vår hemsida LIV-sortimentet säljs via grossister och återförsäljare till kommuner, landsting och privata näringslivet. Ge oss gärna dina synpunkter eller idéer om hur LIV-sortimentet kan bli ännu bättre eller om du saknar något i sortimentet. Vi bryr oss om din hud och hälsa, på riktigt.

14 LIV är idag ett begrepp inom svensk sjukvård. Nu erbjuder vi även LIV-sortimentet till företag via grossister.

15 LIVsortimentet Med egen produktutveckling, tillverkning och specialkompetens, möter vi våra kunders högt ställda krav på produkter och service. Samtliga inkommande råvaror och färdiga produkter kontrolleras såväl analytiskt som bakteriologiskt. Produkterna spåras genom batchmärkning. Kvalitets- och miljökrav Våra hand och ytdesinfektionsprodukter är testade och godkända enligt de europeiska normerna för desinfektionsmedel. De hudvårdande produkterna uppfyller EUs kosmetikaförordning. Vi tar ett strikt miljöansvar i alla led. Vårt moderbolag Lahega är sedan 1998 kvalitets- och miljöcertifierat enligt ISO 9001, samt arbetsmiljöcertifierat enligt och OHSAS Samtliga produkter i sortimentet uppfyller MSR (Miljöstyrningsrådet) och GMP (Good Manufacturing Practice). Våra tvålar och tvättbalsam uppfyller kravet för Svanenmärkning. Avfallshantering Avfall efter användning är en viktig miljöaspekt både för våra kunder och för Lahega. Allt avfall från vår produktion källsorteras givetvis och vi återanvänder emballage samt har även börjat med återanvändning av kemikalier. Aktuella säkerhetsdatablad och fördjupad information om produkterna finns tillgängligt på vår hemsida Välkommen! 15

16 LIV HealthCare AB Ett företag i Lahegagruppen Makadamgatan 16 Box 13073, Helsingborg Telefon: , Telefax: info@livhc.se, Liv-Liv Grossist Brosc-Sve P1984 j7

1 Kunskap väger tungt Engagemang och kunskap har fört oss till en ledande position inom vårdhygienprodukter hos Sveriges Landsting. Varumärket LIV och produkternas kvalite är inte bara innehåll

Läs mer

SORTIMENTSÖVERSIKT VÄRMLAND

SORTIMENTSÖVERSIKT VÄRMLAND SORTIMENTSÖVERSIKT VÄRMLAND AVTALSSTART 2014-05-01 Lahega Kemi AB Box 13073 Makadamgatan 16 250 13 HELSINGBORG Tel 042 25 67 00 Fax 042 25 67 50 E-mail info@lahega.se www.lahega.se Handdesinfektion Handdesinfektion

Läs mer

Vårdhygien produkter

Vårdhygien produkter Vårdhygien produkter 1 Oavsett om du behöver det rent, rent uppåt väggarna eller återställa huden så finns produkterna i vårt LIV-sortiment. Med gedigen kompetens och erfarenhet av tillverkning av hudvårdsprodukter,

Läs mer

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni Konsten att tvätta och vårda sina händer Hygien och funktion i perfekt harmoni I harmoni med dina hygienbehov Rena och torra händer är säkra händer Handhygien är viktigt för att du skall hålla dig frisk.

Läs mer

Att vårda vårdande händer

Att vårda vårdande händer Att vårda vårdande händer utan konserveringsmedel Du måste inte välja mellan hela och rena händer Varje dag är en kamp, en kamp mot mikroorganismer. En sjuksköterska tvättar sig i genomsnitt 20 gånger

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

Har du idéer för private label? Vi hjälper dig att förverkliga dem.

Har du idéer för private label? Vi hjälper dig att förverkliga dem. Har du idéer för private label? Vi hjälper dig att förverkliga dem. 1 Möjligheternas marknad! Marknaden för private label är en möjligheternas marknad, det vet du redan. Med rätt idé, produkt och prisstrategi

Läs mer

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Allergiförebyggande hår- och hudvård för den medvetna familjen utan konserveringsmedel och utan parfym. - alltid en mildare lösning Konserveringsmedel

Läs mer

NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV

NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV Alltid rena händer! Nilfisk marknadsför tvål för hand- och kroppshygien inom olika områden. Vår ambition med Nilfisk Hygienserie är att utveckla produkter

Läs mer

En tredjedel av alla svenskar tvättar händerna högst fem gånger per dag.

En tredjedel av alla svenskar tvättar händerna högst fem gånger per dag. Innehåll: En tredjedel av alla svenskar tvättar händerna högst fem gånger per dag. Varför är det så viktigt att tvätta händerna?... 6 Så här tvättar du händerna med tvål och vatten.... 12 Så här desinficerar

Läs mer

Rena händer hindrar smittspridning

Rena händer hindrar smittspridning HANDDESINFEKTION Rena händer hindrar smittspridning En god hygien och rutinmässig användning av handsprit är mycket viktigt för att förebygga smittspridning både inom och utanför vården. Kiiltos produkter

Läs mer

Personlig hygien. Här finns allt från hår- och hudvård, fot- och nagelvård till munhygiensartiklar. Vi har även inkluderat haklappar och våtservetter.

Personlig hygien. Här finns allt från hår- och hudvård, fot- och nagelvård till munhygiensartiklar. Vi har även inkluderat haklappar och våtservetter. Personlig hygien En viktig del... Under detta avsnitt har vi samlat produkter som är relaterade till den personliga hygienen, anpassat både för vårdtagare och sjukvårdspersonal. Här finns allt från hår-

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning 1 Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning 2 Vårdrelaterade infektioner, VRI En vårdrelaterad infektion (VRI) är en infektion som uppkommer till

Läs mer

SVARSFORMULÄR TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK- TEKNISKA PRODUKTER

SVARSFORMULÄR TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK- TEKNISKA PRODUKTER MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 2013-04-05 SIDOR 1 (7) Anbudsgivare: Kontaktperson: Pos.nr: Produktnamn: CLEANON Impregneringsvätska 10 liter, 161724 Leverantör/underleverantör: Behörig företrädare/ansvarig

Läs mer

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör Rätt klädd i vården Långt hår uppsatt Här arbetar vi Kortärmat Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett

Läs mer

Företagspresentation. Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri

Företagspresentation. Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri Hotell Restaurang Café Catering Sjukvård Kommuner Industri Företagspresentation Produkter och system för Disk, Tvätt, Rengöring, Hygien och Desinfektion 2 Du är till för dina gäster. Vi är till för dig.

Läs mer

Adermo Tvålcrème Soft 8201, Aloe vera 8202 Patron, utvecklad för tvålautomater

Adermo Tvålcrème Soft 8201, Aloe vera 8202 Patron, utvecklad för tvålautomater UNDERHÅLLSKEMIKALIER Hygien TVÅL- OCH DUSCHCRÈMER HYGIENPRODUKTER EN KOMPLETT SAMLING HYGIENPRODUKTER Adermo är Ikaros produktlinje för hygienartiklar. Oavsett om du söker en duschcrème, handtvål eller

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning 1 Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning Smitta i vård och omsorg Normalflora Huvuddelen av vår bakteriella normalflora finns i mag- och tarmkanalen,

Läs mer

Desinfektion. Basala Hygienrutiner

Desinfektion. Basala Hygienrutiner Basala Hygienrutiner Den mest grundläggande åtgärden för att förebygga vårdrelaterade infektioner inom alla former av vård och omvårdnad är att all vårdpersonal av alla kategorier konsekvent tillämpar

Läs mer

Produktöversikt. Frisk hud satt i system

Produktöversikt. Frisk hud satt i system Produktöversikt Frisk hud satt i system Frisk hud är en god investering Hudvård för alla arbetssituationer Vi producerar sedan 40 år hudskydds- och hudvårdskrämer, handtvätt, krämtvålar och moderna dispensersystem

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning

Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning 1 Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning 2 3 Svenska HALT Healthcare-Associated Infections and Antimicrobial use in Long-Term care facilities

Läs mer

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Självklart! Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Var vårdar vi våra brukare/patienter? VRE - utbrottet i Västmanland 2008-2010 Totalt 267

Läs mer

IIHs medlemsföretag. Exempelvis för. Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien. Ulrika Flodberg www.iih.se

IIHs medlemsföretag. Exempelvis för. Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien. Ulrika Flodberg www.iih.se Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien Ulrika Flodberg www.iih.se IIHs medlemsföretag tillverkar och marknadsför: produkter och system för professionell» hygien,» rengöring och» underhåll

Läs mer

Smittskydd Värmland. Basala hygienrutiner

Smittskydd Värmland. Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Nationella regelverk Patientsäkerhet Personalsäkerhet 2 SOSFS 2015:10 Arbetsdräkt. Smycken, klocka mm. Användning av handsprit. Användning av handskar. Användning av plastförkläde.

Läs mer

PARAGON NORDIC. Knowledge and function in a perfect package. Pharma Hushåll Livsmedel Industri & Teknik Personal Care & Styling

PARAGON NORDIC. Knowledge and function in a perfect package. Pharma Hushåll Livsmedel Industri & Teknik Personal Care & Styling PARAGON NORDIC Knowledge and function in a perfect package Pharma Hushåll Livsmedel Industri & Teknik Personal Care & Styling ERBJUDANDE Innovation & produktutveckling Din idé är värd att realiseras på

Läs mer

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE Produkter för kropp och ansikte Kronans Extra Care Kroppstvål, pris: 49 kr för 350 ml En mild och skonsamt rengörande tvål med hudvänligt ph-värde för torr och känslig hud.

Läs mer

Kampanjpaket! Hållbar vänskap! VÄN Sweden, Box 177, JÖNKÖPING Tel: +46 (0) ,

Kampanjpaket! Hållbar vänskap! VÄN Sweden, Box 177, JÖNKÖPING Tel: +46 (0) , Hållbar vänskap! Miljövänlig Hudvänlig Dryg och ekonomisk Attraktiv design Svensktillverkad med kvaliet och miljö i fokus VÄN är en ny serie svensktillverkade, skonsamma och miljöanpassade hygienoch rengöringsprodukter

Läs mer

T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015

T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015 T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015 1 EN GOD VÅRDHYGIEN ÄR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR EN BRA VÅRD Ett vårdhygieniskt arbetssätt är en grundförutsättning för att kunna ge en bra vård. Vem som bär på en smittsam mikroorganism

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Utarbetat av Vårdhygien 2010 Uppdaterad 2015 Tre enkla åtgärder för att förebygga smittspridning/vårdrelaterade infektioner Basala

Läs mer

Viktigt med handhygien

Viktigt med handhygien Viktigt med handhygien Rena händer räddar liv. Viktigt med handhygien 1 Inledning En god handhygien är den viktigaste åtgärden för att motverka smittspridning och uppkomsten av vårdrelaterade infektioner.

Läs mer

PERSONLIG HYGIEN P E R S O N L I G H Y G I E N

PERSONLIG HYGIEN P E R S O N L I G H Y G I E N PERSONLIG HYGIEN P E R S O N L I G H Y G I E N Telefon (08) 665 65 66 SIDAN 2 l PERSONLIG HYGIEN www.solmaster.se För en hållbar utveckling Solmaster är en av Nordens ledande tillverkare av industrikemikalier

Läs mer

Basala hygienrutiner Smittskydd Värmland

Basala hygienrutiner Smittskydd Värmland Basala hygienrutiner Maria Jonsson Hygiensjuksköterska 1 Basala hygienrutiner Välkommen som patient till Centralsjukhuset i Karlstad! Här får ungefär var tionde patient en komplikation med en vårdrelaterad

Läs mer

SVARSFORMULÄR/LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER

SVARSFORMULÄR/LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 2014-06-16 SIDOR 1 (7) /LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER Information till anbudsgivaren I detta svarsformulär

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV Ren tvätt varje gång! Nilfisk marknadsför tvättmedel för professionell tvätt inom olika områden. Våra tvättmedel har utvecklats för att möta behoven hos professionella tvättinrättningar.

Läs mer

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning Rätt klädd och rena händer basala hygienrutiner stoppar smittspridning Resistenta bakterier Resistenta bakterier är ett av de största vårdhygieniska problemen i världen. MRSA Meticillin Resistenta Staphylococcus

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler. M. Eriksson, Vårdhygien NU-sjukvården

Basala hygienrutiner och klädregler. M. Eriksson, Vårdhygien NU-sjukvården Basala hygienrutiner och klädregler Varför behöver vi hygienrutiner? Varje människa har massor av bakterier Det finns risk för att sprida smitta när man hanterar både mat, människor, tvätt och städning

Läs mer

SVARSFORMULÄR TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK- TEKNISKA PRODUKTER

SVARSFORMULÄR TILL MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK- TEKNISKA PRODUKTER MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 2013-04-05 SIDOR 1 (8) Anbudsgivare: Kontaktperson: Pos.nr: Produktnamn: HÅGEREN Allrent 1 liter, 166381; 5 liter, 166383 Leverantör/underleverantör: Behörig företrädare/ansvarig

Läs mer

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det?

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? 60 C 4 C MILJÖFÖRVALTNINGEN LUND EGEN KONTROLL I LIVSMEDELSANLÄGGNINGAR Enligt livsmedelslagstiftningen ansvarar livsmedelsföretagaren för att de

Läs mer

Vårt sortiment 2016. Sterisol System - ett heltäckande och unikt hudvårdssystem för arbetsplatser och offentliga miljöer. utan konserveringsmedel

Vårt sortiment 2016. Sterisol System - ett heltäckande och unikt hudvårdssystem för arbetsplatser och offentliga miljöer. utan konserveringsmedel Vårt sortiment 2016 Sterisol System - ett heltäckande och unikt hudvårdssystem för arbetsplatser och offentliga miljöer. utan konserveringsmedel Kvalitet, Miljö och Ansvar hos Sterisol AB Vision Sterisols

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Upphandlade produkter Stockholms läns landsting

Upphandlade produkter Stockholms läns landsting Upphandlade produkter Stockholms läns landsting Upphandlingsnr: SLL 730, SLL 731 Avtalsnr: 730704 (start 2017-04-03 och 2017-07-01), 730720 (start 2017-05-08), 731702 (start 2017-04-03) CLINICAL Handdesinfektion

Läs mer

Rena händer och rätt klädd i vården. Basala hygienrutiner

Rena händer och rätt klädd i vården. Basala hygienrutiner Rena händer och rätt klädd i vården Basala hygienrutiner 2 Rätt klädd och god hygien i vården Vårdpersonal kan via händer och kläder överföra smitta mellan patienter. Den viktigaste åtgärden för att minska

Läs mer

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Vad är det? Observation av följsamhet till Basala hygienrutiner och Klädregler -En Egenkontroll Vad styr? SOSFS 2007:19 föreskrift

Läs mer

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar Fräsch på riktigt Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring Schampo, balsam, inpackningar Hårsprej, gel, vax och oljor Tandkräm

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler. M. Eriksson/K. Svantesson 2018, Vårdhygien NU-sjukvården

Basala hygienrutiner och klädregler. M. Eriksson/K. Svantesson 2018, Vårdhygien NU-sjukvården Basala hygienrutiner och klädregler Varför behövs hygienrutiner? Det finns risk för att sprida smitta när mat, människor, tvätt och städning hanteras. Massor av bakterier Varje människa har ca 2 kg bakterier

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Rutiner. Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland

Hälsa Sjukvård Tandvård. Rutiner. Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland Hälsa Sjukvård Tandvård Rutiner Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland 1 En trygg och säker vård Vårdrelaterade infektioner leder till att många patienter utsätts för komplikationer

Läs mer

PERSONLIG HYGIEN. Industrifolk förtjänar hygienprodukter av samma höga kvalitet som de använder hemma.

PERSONLIG HYGIEN. Industrifolk förtjänar hygienprodukter av samma höga kvalitet som de använder hemma. Industrifolk förtjänar hygienprodukter av samma höga kvalitet som de använder hemma. PERSONLIG HYGIEN Hudproblem i industriella sammanhang kan i många fall förebyggas med ett bra produktval avseende tvål,

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2

Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2 Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2 Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har du frågor, hör gärna av dig

Läs mer

Hygienregler. för personal inom Landstinget i Kalmar län

Hygienregler. för personal inom Landstinget i Kalmar län Hygienregler för personal inom Landstinget i Kalmar län Vi måste hjälpas åt att minimera risken för spridning av vårdrelaterade infektioner. Vårdrelaterade infektioner leder bland annat till ökat patientlidande,

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S Schhh Cetaphil har länge varit en skönhetshemlighet i Hollywood. Eller ja, så hemlig är den egentligen inte. Cetaphil kommer nämligen ofta först bland stjärnornas

Läs mer

Service med känsla. Experter på Hygienservice

Service med känsla. Experter på Hygienservice Service med känsla Experter på Hygienservice Öka frisknärvaron med bättre toaletthygien Genom att förbättra hygienen kan företagen minska risken för spridning av influensa och liknande sjukdomar. För ett

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Åsa Nordlund Hygiensjuksköterska Varför? För att skydda vårdtagaren För att skydda personalen Superbakterier spreds på äldreboende i Gävle hygienen var för dålig Gävle12 april 2016

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

Självklart! Läs det i alla fall

Självklart! Läs det i alla fall Självklart! Läs det i alla fall självklarheter Vi är alla beredda att göra allt vi kan för att de som behandlas, vårdas eller arbetar i vården inte ska smittas eller i onödan drabbas av en infektion. Därför

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS

THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS Schhh Cetaphil har varit en skönhetshemlighet i Hollywood i 60 år. Eller ja, så hemlig är den egentligen inte. Cetaphil kommer nämligen ofta först bland stjärnornas

Läs mer

Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER

Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER Cetaphil PROTECT & REPAIR ETT KOMPLETT HANDVÅRDSPROGRAM FÖR SÄRSKILT UTSATTA HÄNDER Yrkesrelaterade hudsjukdomar ökar Händerna är i många yrken utsatta för stora påfrestningar. Tvål, vatten, handsprit,

Läs mer

Rätt klädd och rena händer

Rätt klädd och rena händer Rätt klädd och rena händer Här arbetar vi Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett problem i svensk hälso-

Läs mer

Hud- och hårvårdspaket från kända varumärken

Hud- och hårvårdspaket från kända varumärken Hud- och hårvårdspaket från kända varumärken Produktkatalog2014 Paket nr 1 Gröna naturliga dofter Mildhet i sin renaste form en tvål med inspiration från vår nordiska natur Ett enklare sätt att nå drömmen

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Och för dig som vill undvika det. Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och

Läs mer

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta TJÄNSTESKRIVELSE 2013-07-01 11 Hygienrutiner samt Riskavfallshantering Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta Handhygien Grunden för att förebygga smittspridning är

Läs mer

Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018

Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018 Kronans Apoteks egna märkesvaror relansering februari 2018 Produktöversikten är indelad efter respektive hudtyp/användningsområde. Samma produkt kan passa för fler hudtyper, varför den kan förekomma på

Läs mer

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY Rapsodine Hudvård Naturlig skönhet på naturens villkor! Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud. Det är härligt att få känna

Läs mer

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd Yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se Välkomna!! Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Tillsyn Miljökontoret är tillsynsmyndighet

Läs mer

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Vårdrelaterade infektioner 1.Urinvägsinfektioner 2. Blodförgiftning på grund av centrala infarter 3.Postoperativa sårinfektioner 4. Lunginflammationer

Läs mer

Introduktion för nya medarbetare Basala hygien- och klädregler

Introduktion för nya medarbetare Basala hygien- och klädregler Introduktion för nya medarbetare Basala hygien- och klädregler Bildspel med tillhörande talmanus framarbetat av Smittskydd och vårdhygien 2019 2 Basala hygienrutiner och klädregler - Ett vårdhygieniskt

Läs mer

Miljö www.kalixtele24.se www.kalixtele24.se

Miljö www.kalixtele24.se www.kalixtele24.se Miljö Vi verkar för att belastningen på natur och miljö begränsas så långt som möjligt i våra kunduppdrag. Miljöledningssystem Miljöutredning MiljöPolicy Övergripande Miljömål detaljerade Miljömål Handlingsprogram

Läs mer

Viktigt med handskar Rena händer räddar liv.

Viktigt med handskar Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar 1 Inledning Handskar ska alltid användas om det finns risk för kontakt med kroppsvätskor. De hindrar händerna från att bli kraftigt nedsmutsade

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård och tatuering.

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Vårdhygien 2016 Socialstyrelsens föreskrifter 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg 1 januari 2016 trädde en ny föreskrift om Basal

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

SVARSFORMULÄR/LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER

SVARSFORMULÄR/LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER SVARSFORMULÄR/LEVERANTÖRSFÖRSÄKRAN TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA Information till anbudsgivaren I detta svarsformulär försäkrar du vilka verifikat du har tillgängliga

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Basal hygien Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Vårdrelaterade infektioner 1.Urinvägsinfektioner 2. Blodförgiftning på grund av centrala infarter 3.Postoperativa sårinfektioner 4. Lunginflammationer

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

Horseguard. Ytdesinfektion. ångtidsskydd mot bakterier och virus. Science. En teknologi med långtidsskydd

Horseguard. Ytdesinfektion. ångtidsskydd mot bakterier och virus. Science. En teknologi med långtidsskydd Science Guardian förhindrar smittspridning av alla Horseguard Science Desinfektion En teknologi med långtidsskydd 1 Ytdesinfektion Häst och stallprodukt ångtidsskydd mot bakterier och virus Science Guardian

Läs mer

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus Maria Engström hygiensjuksköterska Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus 170608 Mikroorganismer finns överallt Ökad risk för smittspridning Kroppsvätskor/utsöndringar Skadad hud/slemhinna Nedsatta/mottagliga

Läs mer

Rätt klädd och rena händer

Rätt klädd och rena händer Rätt klädd och rena händer Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett problem i svensk hälso- och sjukvård.

Läs mer

Vårt sortiment. - för komplett hand- och hudvård

Vårt sortiment. - för komplett hand- och hudvård Vårt sortiment - för komplett hand- och hudvård Sterisol System - ett heltäckande och unikt hudvårdssystem för större och mindre företag. utan konserveringsmedel Kvalitet, Miljö och Ansvar hos Sterisol

Läs mer

Produktöversikt. Frisk hud satt i system

Produktöversikt. Frisk hud satt i system Produktöversikt Frisk hud satt i system Frisk hud är en god investering Hudvård för alla arbetssituationer Vi producerar sedan 50 år hudskydds- och hudvårdskrämer, handtvätt, krämtvålar och moderna dispensersystem

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Hygienprogram. Desinfektion Rengöring Skötsel. Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden

Hygienprogram. Desinfektion Rengöring Skötsel. Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden Hygienprogram Desinfektion Rengöring Skötsel Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden Kvalité och pris går hand i hand År 1993 bollades tanken om ett eget varumärke för första gången

Läs mer

Anna Hammarin Hygien på gym. Smitta och risker i träningslokalen. MoH-dagen

Anna Hammarin   Hygien på gym. Smitta och risker i träningslokalen. MoH-dagen Hygien på gym Smitta och risker i träningslokalen MoH-dagen 2019-05-20 Normalflora 3 kg av en människas vikt består av bakterier Vi har 10 ggr flera bakterieceller i kroppen än av våra egna celler. 400

Läs mer

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland Hygienregler för Landstinget i Östergötland Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland www.lio.se God vårdhygien allas ansvar Alla som arbetar i vården ska känna till och följa de basala

Läs mer

Städ o Industri. Hudvård Hygienartiklar Munvård Desinfektion Hygienprodukter m.m. Sida. Produkt

Städ o Industri. Hudvård Hygienartiklar Munvård Desinfektion Hygienprodukter m.m. Sida. Produkt Produkt Sida Handdesinfektion 11 Hudvård 8 Hygienartiklar 9 Hygienprodukter Ecovation 7 Hygienprodukter Nilfisk 5 Hygienprodukter Sterisol 2, 3, 4 Hygienprodukter Tork (SCA) 6 Munvård 10 Hudvård Hygienartiklar

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Och för dig som vill undvika det. Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och

Läs mer

Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien

Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien Bakterier lever länge i miljön Kramer et al, BMC Infectious Disease, 2006 Varför städar vi? Minska mängden mikroorganismer i miljön Minska

Läs mer

Rengöra och städa. Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län

Rengöra och städa. Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län Rengöra och städa Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län Vårdgivarnas arbete med vårdhygien Nationell verksamhetstillsyn 2011 Socialstyrelsen Syfte granska vårdgivarnas centrala direktiv för

Läs mer

Känner du till vårdhygiens hemsida?

Känner du till vårdhygiens hemsida? Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0% 1. 2. 3. Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för

Läs mer

Lagstöd till kontrollrapport

Lagstöd till kontrollrapport Lagstöd till kontrollrapport 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning Planlösning och produkt-/personalflöden Materialval/ konstruktion Vatten, avlopp, handtvätt Belysning Luftkvalitet och ventilation

Läs mer

Din helhetspartner för utveckling och produktion av kemiprodukter

Din helhetspartner för utveckling och produktion av kemiprodukter Din helhetspartner för utveckling och produktion av kemiprodukter Kempartner utvecklar och producerar kemtekniska produkter inom städ, tvätt, disk, hygien, rengöring, bilvård och brandskum. Bland de kunder

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning instrument- och steriltekniker; MYHFS

Läs mer

DermaWIPES. Premium rengörande och vårdande förfuktade juverdukar

DermaWIPES. Premium rengörande och vårdande förfuktade juverdukar DermaWIPES Premium rengörande och vårdande förfuktade juverdukar DermaWIPES har utvecklats specifikt för att möta kraven från dagens mjölk produktion Ecolab har detaljstuderat och vägt in kombinationen

Läs mer

arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE

arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE 4saker du måste veta för att arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE Förord. Det är Socialstyrelsen i Sverige som tar fram föreskrifter för basal hygien inom vård och omsorg.

Läs mer