självvärderingslistor Europeisk språkportfolio

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "självvärderingslistor Europeisk språkportfolio"

Transkript

1 självvärderingslistor Europeisk språkportfolio

2 2 självvärderingslistor Checklistorna är en del av Europeisk språkportfolio (ESP). De är ett hjälpmedel som språkinläraren kan använda för att självständigt kunna bedöma sina språkkunskaper, upptäcka sina framsteg och komplettera de motsvarande delarna i Språkpasset. Språkfärdigheterna definieras enligt nivåerna för språk i Gemensam europeisk referensram för språk: lärande, undervisning och bedömning. Nivåerna är: Nivå A: Användare på nybörjarnivå A1: nybörjarnivå A2: överlevnadsnivå Nivå B: Självständig användare B1: tröskelnivå B2: behärskningsnivå Nivå C: Avancerad användare C1: expertnivå Självvärderingsskalorna finns i ditt språkpass (s.7-11). Självvärderingslistorna erbjuder dig konkret hjälp till självvärdering. För varje språkfärdighetsnivå finns det ett antal belysande exempel på uppgifter som du borde klara av på nivån i fråga samt tre alternativ: jag behöver mycket hjälp, jag behöver lite hjälp och jag kan själv. Genom att markera datumet och kryssa för det alternativ i påståendet som du anser beskriver dig bäst får du reda på vilken nivå du ligger på inom delområdet. Avancerad språkanvändare Proficient language user NIVÅ C Självständig språkanvändare Independent language user NIVÅ B Användare på nybörjarnivå Basic language user NIVÅ A

3 3 Hörsförståelse Markera alltid också datumet, när du anser att dina språkfärdigheter framskridit på nästa nivå av språkanvändning (t.ex. del 1 tre stjärnor uppnådd 03/11/2012). * = Jag behöver mycket hjälp ** = Jag behöver lite hjälp *** = Jag kan själv FÄRDIGHETSNIVÅ A1 Jag kan förstå enkla hälsningar. Jag kan förstå enkla fraser (t.ex. när någon frågar efter, hur jag mår, frågar, vad jag skulle vilja ha, ber om ursäkt). Jag kan förstå enkla förbud och uppmaningar. Jag kan förstå enstaka ord och fraser i sånger som jag lyssnar till i radion, teven, på CD, på nätet m.fl. Jag kan förstå enstaka ord och fraser t.ex. i TV-filmer och dataspel. Jag kan förstå siffror, priser och tidsangivelser. 1 Jag förstår det viktigaste när någon mycket långsamt talar om bekanta ämnen (t.ex. familj, boende, hobbyer, skolgång), uttalar tydligt och möjligen repeterar. Jag kan förstå omsorgsfullt och långsamt formulerade frågor som t.ex. behandlar mig själv, min familj, mina hobbyer, min skolgång. Jag kan följa ett enkelt samtal i kundtjänstsituationer (t.ex. i en affär, i ett postkontor). Jag kan följa enkla diskussioner om bekanta ämnen när man talar långsamt, tydligt och repeterar vid behov. Jag kan förstå enkla anvisningar (t.ex. hur jag kan ta mig från X till Y, till fots eller med allmänna kommunikationsmedel.) Jag kan förstå fraser, ord och uttryck som gäller mina mest angelägna intresseområden, t.ex. familj, fritid, resande, studier, hälsa. Jag kan förstå vad som sägs direkt till mig i enkla vardagssamtal förutsatt att talet är långsamt, klart och tydligt och repeteras vid behov. Jag kan uppfatta huvuddragen i korta, tydliga och enkla meddelanden och utrop, t.ex. på järnvägsstation eller flygplats. Jag kan förstå frågor, förbud och uttalanden om ämnen som behandlats under lektionerna. Jag kan förstå huvudpunkterna när man talar om ämnen som intresserar mig. Jag kan förstå vad som är viktigt i en ljudinspelning med välkänt och vardagligt innehåll om talet är långsamt och tydligt. Jag kan förstå några punkter i de sånger jag hör. Jag kan lägga märke till bytet av ämnesområde i nyhetssändningar. Jag kan urskilja de viktigaste händelserna i videoklipp, TV-reportage och filmer när bilden stöder den muntliga kommentaren.

4 4 Hörsförståelse Jag förstår enkla frågor om ämnen som behandlas i läroböcker. 1 Jag förstår vanlig dialog (t.ex. i en affär, i ett postkontor, i en resebyrå) FÄRDIGHETSNIVÅ B1 Jag förstår huvudpunkterna i tydligt artikulerat tal som behandlar bekanta ämnen (t.ex. skola, fritid, arbete) Jag kan förstå huvudinnehållet i generellt samtal i min närhet förutsatt att uttalet är tydligt och att standardspråk används. Jag kan följa tal som baserar sig på allmän kunskap. Jag kan förstå tydliga telefonmeddelanden Jag kan lyssna på en kort berättelse och förstå tillräckligt för att kunna gissa vad som ska hända härnäst. Jag kan förstå huvudinnehållet av talet i media om allmänna ämnen förutsatt att talet är relativt långsamt och tydligt. Jag kan förstå huvudpunkterna i videoklipp samt TV och radionyheter. Jag kan plocka ur de viktigaste detaljerna i talet om teman som regelbundet dyker upp i skolan, arbetet eller på fritiden. Jag kan förstå huvudpunkterna i vidsträcktare formellt och informellt samtal omkring mig. Jag kan följa mer detaljerade muntliga säkerhetsanvisningar.

5 5 Hörsförståelse FÄRDIGHETSNIVÅ B2 Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på standarspråk av normalt tempo. Jag kan följa med i en föreläsning eller annat muntligt framförande om jag känner till ämnesinnehållet och framförandet är okomplicerat och tydligt disponerat. Jag kan förstå de flesta faktaprogram på radio eller nätet om de ges på standardspråk. Jag kan dra slutsatser av talarens attityder och förhållande till ämnet. Jag kan följa med i TV-program på standardspråk (t.ex. sak- och underhållningsprogram, teaterpjäser och de flesta filmer). FÄRDIGHETSNIVÅ C1 Jag kan förstå allmänspråkligt tal även om det inte är tydligt strukturerat. Jag kan i samtal förstå talspråkliga uttryck och fraser (t.ex. slang). Jag kan uppfatta variationer i stil och tonfall. Jag kan urskilja specifik information i offentliga meddelanden och utrop även om kvaliteten är dåligt och ljudet förvrängt. Jag kan förstå invecklad teknisk information (t.ex. bruksanvisningar eller specifikationer för välkända produkter och tjänster). Jag kan förstå föredrag, anföranden och rapporter inom mitt yrkes- eller studieområde även när de är komplicerade både i sak och språk. Jag kan utan större besvär förstå filmer som innehåller en mängd slang och idiomatiska uttryck.

6 6 Läsförståelse Markera alltid också datumet, när du anser att dina språkfärdigheter framskridit på nästa nivå av språkanvändning (t.ex. del 1 tre stjärnor uppnådd 03/11/2012). * = Jag behöver mycket hjälp ** = Jag behöver lite hjälp *** = Jag kan själv FÄRDIGHETSNIVÅ A1 Jag kan kombinera enstaka ord med bilder. Jag kan hitta ordets betydelse med hjälp av t.ex. en ordbok eller ordlistan i en skolbok. Jag kan komma på betydelsen hos ett obekant ord i ett familjärt sammanhang. Jag kan läsa långsamt ett ord i taget och jag måste läsa om för att kunna förstå vad jag läser. Jag kan förstå upplysningar om personer (t.ex. namn, ålder, bostadsort m.fl.) i skriven text (t.ex. webbsida, tidningsnotis). Jag kan få reda på huvudpunkten i en annons (t.ex. när och var en film visas). Jag kan förstå ett enkelt formulär (t.ex. en hotellregistrering). Jag kan förstå de vanligaste skyltarna (t.ex. förbudsskyltar, vägvisare, byggnadernas namn) Jag kan med hjälp av gissandet förstå korta tecknade serier. Jag kan förstå huvudinnehållet av texterna till de låtar jag brukar lyssna på. 1 Jag kan förstå enstaka ord i dataspel. 1 1 Jag kan följa korta, enkla anvisningar som är försedda med en åskådliggörande bild. Jag kan förstå de vanligaste, korta meddelanden (t.ex. på vykort, gratulationskort eller i ett kort sms) Jag får reda på huvudpunkterna i nyheter eller tidningsartiklar om de är tydliga och innehåller namn och siffror. Jag kan förstå ett enkelt personligt brev. Jag kan hitta vad som är viktigt för mig i kortare texter (t.ex. reklam, broschyrer för fritidsaktiviteter, webbsidor). Jag kan leta reda på den information i små annonser jag behöver genom att skumläsa. Jag kan förstå meddelanden (t.ex. e-post, chat, diskussionsforum, statusuppdateringar) från mina bekanta och personer som är intresserade av samma ämnen som jag. Jag kan förstå tydliga bruksanvisningar. Jag kan förstå de vanligaste kommandona och anvisningarna i dataspel.

7 7 Läsförståelse Jag kan förstå korta beskrivningar av vardagliga och bekanta händelser skrivna på ett enkelt språk. Jag förstår huvudbetydelsen av enkla dikter och berättelser Jag kan jämföra enstaka uppgifter och dra enkla slutsatser med hjälp av sammanhanget. Jag kan förstå huvudinnehållet och några detaljer i några stycken långa texter även i lite mer krävande vardagliga sammanhang (t.ex. menyer, tidtabeller, brev). Jag kan hitta vad jag söker i en handbok, ett instruktionshäfte eller på en webbplats. Jag kan förstå och följa korta instruktioner i bekanta ämnen (t.ex. resande, recept). 1 Jag kan med hjälp av ordbok förstå även detaljer i en några stycken lång text. 1 Jag kan komma fram till betydelsen av obekanta ord med hjälp av deras skriftliga form och sammanhang FÄRDIGHETSNIVÅ B1 1 1 Jag kan förstå huvudinnehållet i korta meddelanden om aktuella och välkända ämnen. Jag förstår innehållet i privata brev tillräckligt väl för att regelbundet kunna brevväxla med någon. Jag kan förstå händelseförloppet i en klart strukturerad berättelse och uppfatta vilka de viktigaste händelserna är och varför de är betydelsefulla. Jag kan förstå tydligt skrivna matchrapporter, artistintervjuer m.fl. Jag kan förstå korta meddelanden och även mera officiella brev (t.ex. från företag eller myndigheter). Jag kan hitta information jag behöver i manualer, instruktionsböcker eller på internet. Jag kan följa huvudtankar i några sidor långa olika texter (t.ex. tabeller, kursprogram, kokböcker) om bekanta ämnen. Jag kan följa huvudtankar, nyckelord och viktiga detaljer i en ett par sidor lång text med ett bekant ämne. Jag kan läsa böcker och berättelser avsedda för just min åldersgrupp.

8 8 Läsförståelse FÄRDIGHETSNIVÅ B2 Jag kan snabbt uppfatta huvudinnehållet i nyheter, artiklar och rapporter inom mitt intresseområde och besluta vad som är viktigt i dem och om de är värda besväret att läsa vidare. Jag kan förstå specialartiklar även utanför mina egna specialområden med hjälp av ordbok. Jag kan förstå huvudinnehållet i recensioner (t.ex. film- och bokrecensioner) utan hjälpmedel. Jag kan i en berättelse eller ett skådespel förstå personernas motiv för sina handlingar och handlingarnas konsekvenser. Jag kan läsa meddelanden och brev som har att göra med mina studier, hobbyer eller arbete och uppfatta vad som är viktigt i dem. Jag kan snabbt läsa igenom en handbok eller bruksanvisning och förstå relevanta förklaringar angående ett specifikt problem. Jag kan förstå innehållet i texter som är flera sidor långa och något krävande (t.ex. noveller, lättare skönlitteratur och tydliga tidningsartiklar). FÄRDIGHETSNIVÅ C1 Jag kan förstå långa och krävande texter så att jag kan sammanfatta dem. Jag kan läsa komplicerade artiklar och rapporter som behandlar olika synvinklar. Jag kan förstå information och åsikter i krävande specialiserade texter inom mitt eget område. Jag kan förstå långa och komplicerade instruktioner även i sådant ämne som jag inte känner till. Jag kan läsa all slags meddelanden och brev med hjälp av ordbok. Jag kan läsa samtida skönlitteratur. 1 Jag kan tränga bakom den konkreta handlingen och uppfatta underförstådda betydelser, tankar och samband i det jag läser. Jag kan uppfatta den sociala, politiska och historiska bakgrunden till ett litterärt verk i ett textsammanhang.

9 9 Samtal / Muntlig interaktion Markera alltid också datumet, när du anser att dina språkfärdigheter framskridit på nästa nivå av språkanvändning (t.ex. del 1 tre stjärnor uppnådd 03/11/2012). * = Jag behöver mycket hjälp ** = Jag behöver lite hjälp *** = Jag kan själv FÄRDIGHETSNIVÅ A1 Jag kan hälsa och säga adjö. Jag kan be och ge på ett artigt sätt som är typiskt för målkulturen. Jag kan fråga personer om basuppgifter (t.ex. boendeort, ålder, adress, språkkunskaper). Jag kan ställa enkla frågor (vad, var, vem, när). Jag kan besvara och reagera i ett kort samtal. Jag kan be min samtalspartner repetera vad han/hon sade. Jag klarar av korta tjänstsituationer med hjälp av fraser jag lärt mig utantill. Jag kan ha ett mycket kort och enkelt samtal om teman som är viktiga för mig. Jag behöver ofta min samtalspartners hjälp. Jag kan peka eller med andra gester visa tydligt vad jag vill om jag inte kan hitta de ord jag behöver (t.ex. vid vardagliga inköp) Jag kan göra inköp, säga vad jag letar efter och fråga efter pris. Jag kan använda allmänna transportmedel samt be om upplysningar om tidtabeller. Jag kan beställa något att äta eller dricka. Jag kan be om och själv ta emot en ursäkt. Jag kan bjuda någon hem till mig och själv besvara en inbjudan. Jag kan uttrycka min åsikt (t.ex. om musik jag hört, en bok jag läst) med enkla ord. Jag kan klara av enkla ärenden i affären, på posten eller banken. Jag kan be om och själv ge väganvisningar med hjälp av en karta. Jag kan skaffa enkla upplysningar om resande. 1 Jag kan reagera i situationer, där man frågar om råd eller hur folk mår och berättar om hur det går. Jag kan fråga människor vad de gör på sitt arbete och på sin fritid samt själv besvara liknande frågor.

10 10 Samtal / Muntlig interaktion 1 Jag kan diskutera min hälsa med enkla ord. 1 Jag kan diskutera med andra vad vi ska göra, vart vi ska gå samt göra upp om att träffas. 1 Jag kan delta i rutinmässiga samtal om mina och för mig viktiga ämnen. 1 Jag kan inleda och avsluta ett samtal FÄRDIGHETSNIVÅ B1 Jag kan inleda, hålla igång och avsluta ett enkelt samtal om ämnet är välkänt och intressant. Jag kan klara mig i samtalssituationer på en resebyrå eller under själva resan. Jag kan uttrycka och reagera på känslor (t.ex. glädje, sorg, intresse och likgiltighet). Jag kan delta i oförutsägbara diskussioner om bekanta ämnen. Jag kan på ett artigt sätt både hålla med och säga emot vad andra säger. Jag kan både uttrycka och be om personliga synpunkter och åsikter i en diskussion med vänner.

11 11 Samtal / Muntlig interaktion FÄRDIGHETSNIVÅ B2 Jag kan inleda, hålla igång och avsluta samtal och diskussioner på ett naturligt sätt. Jag kan ha en detaljerad diskussion om mitt eget intresseområde eller mina hobbyer på ett naturligt sätt. Jag kan redogöra för och hävda mina åsikter i diskussioner. Jag kan leda en intervju och ställa specificerande frågor. Jag kan förklara och argumentera min åsikt i en debatt. Jag kan ha regelbunden interaktion med en infödd talare. Jag kan reagera på andras åsikter genom att tydligt förklara min synpunkt samt bedöma förslag och göra antaganden. Jag kan själv driva en diskussion vidare och se till att jag har förstått och dra andra med i diskussionen. Jag kan aktivt ta del i de flesta praktiska och sociala situationer och rätt formella samtal. 1 1 FÄRDIGHETSNIVÅ C1 Jag kan uttrycka mina tankar och åsikter tydligt, argumentera övertygande och ta ställning. Jag klarar av formella situationer som innehåller komplicerade och abstrakta element (t.ex. debatter). Jag kan leda ett rutinmässigt möte eller grupparbete. Jag kan delta i fri diskussion.

12 12 Muntlig produktion Markera alltid också datumet, när du anser att dina språkfärdigheter framskridit på nästa nivå av språkanvändning (t.ex. del 1 tre stjärnor uppnådd 03/11/2012). * = Jag behöver mycket hjälp ** = Jag behöver lite hjälp *** = Jag kan själv FÄRDIGHETSNIVÅ A1 Jag kan presentera mig och någon annan. Jag kan använda mängdangivelser, priser och tidsangivelser. Jag kan berätta huvudsakerna om mig själv (t.ex. bostadsort, ålder, adress, språkkunskaper). Jag kan fråga, hur det står till och hur man mår. Jag kan kort berätta om min näromgivning (t.ex. kompisar, skola, hobbyer). Jag kan uttrycka tid (t.ex. nästa vecka, förra fredagen). Jag kan peka eller använda andra gester om jag inte kan komma ihåg de ord jag behöver. Jag kan mycket enkelt uttrycka min åsikt. Jag klarar av enkla inköp. Jag kan fråga efter t.ex. tåg- eller busstabeller Jag kan beskriva mig själv, min familj och andra människor med ett par meningar. Jag kan kortfattat beskriva var och hur jag bor. Jag kan berätta om min skolgång med enkla meningar. Jag kan kortfattat och enkelt beskriva olika vardagliga händelser. Jag kan beskriva mina hobbyer och intressen på ett enkelt sätt. Jag kan beskriva vad som har hänt och vad jag själv upplevt (t.ex. förra veckoslutet eller på semestern). Jag kan säga vad jag tycker eller inte tycker om. Jag klarar av enkla sociala möten och kundtjänstsituationer.

13 13 Muntlig produktion Jag kan beskriva min hälsa med ett par enkla meningar. Jag kan rätt bra använda det vardagliga ordförrådet och några idiomatiska uttryck FÄRDIGHETSNIVÅ B1 Jag kan förklara och ge skäl för mina planer, avsikter och handlingar. Jag kan detaljerat berätta om bekanta saker. Jag kan återge en historia eller berättelse som jag hört, läst eller kommit på. Jag kan på ett förståeligt sätt uttrycka min åsikt som gäller lösningar på problem eller praktiska frågor (t.ex. vart man ska gå och vad man ska göra). Jag kan detaljerat och ganska flytande redogöra för olika erfarenheter och händelser. Jag kan utnyttja ett rätt brett vardagligt ordförråd och vanliga uttryck. Jag kan beskriva drömmar, önskemål och avsikter. Jag kan uttrycka mig i för mig viktiga ärenden också i något krävande situationer. Jag kan upprätthålla ett förståeligt, längre samtal oberoende av pauserna. Jag kan berätta om vanliga, konkreta ämnen genom att beskriva, analysera och jämföra

14 14 Muntlig produktion FÄRDIGHETSNIVÅ B2 Jag kan ge tydliga, detaljerade beskrivningar inom en mängd ämnen som berör mina intresseområden. Jag kan muntligt sammanfatta intrig och händelseförlopp i en episod från en film eller ett skådespel. Jag kan resonera kring orsaker och konsekvenser. Jag kan noggrant berätta detaljerna i den information jag fått. Jag kan med egna ord sammanfatta delar av nyheter, intervjuer eller faktaprogram. Jag kan göra en muntlig sammanfattning av många ämnen och kommentera olika synpunkter. Jag kan förklara min ståndpunkt inom ett aktuellt ämne och motivera vilka fördelar och nackdelar de olika alternativen har. Jag kan beskriva känslor och berätta vad olika händelser och upplevelser betyder för mig. 1 FÄRDIGHETSNIVÅ C1 Jag kan tydligt och detaljerat presentera informationshelheter. Jag kan sammanfatta långa och krävande texter. Jag kan grundligt berätta om ämnen, kombinera olika synpunkter, framhäva detaljer samt sluta ordet på ett naturligt sätt.

15 15 Skriftlig färdighet Markera alltid också datumet, när du anser att dina språkfärdigheter framskridit på nästa nivå av språkanvändning (t.ex. del 1 tre stjärnor uppnådd 03/11/2012). * = Jag behöver mycket hjälp ** = Jag behöver lite hjälp *** = Jag kan själv FÄRDIGHETSNIVÅ A1 Jag kan skriva numren med bokstäver samt några mycket vanliga namn och ord. Jag kan kopiera ord och fraser som jag sett. Jag kan skriva bekanta, vanliga, enstaka ord och uttryck. Jag kan skriva ner huvuduppgifterna om mig själv (t.ex. ålder, adress och hemland). Jag kan skriva ett enkelt meddelande efter diktamen. Jag kan skriva ett enkelt meddelande (t.ex. gratulationer, semesterhälsningar eller minneslapp). Jag kan skriva enkla meningar och fraser om mig själv och vad jag sysslar med. Jag kan skriva ord och mycket korta uttryck i pratbubblorna i en tecknad serie. Jag kan skriva ord och uttryck på webbsidor eller dataspel. Jag kan skriva korta frågor. 1 Jag kan med några korta meningar svara på frågorna som gäller mig eller min familj Jag kan skriva om mig själv (t.ex. familj, skola, hobbyer). Jag kan skriftligt förklara var jag bor och vem jag känner till. Jag kan skriva ett enkelt personligt brev samt inleda och avsluta det på ett artigt sätt. Jag kan skriftligt beskriva vad jag har gjort och vad som har hänt på sistone. Jag kan skriva ett kort personligt brev eller e-postmeddelande (t.ex. bjuda någon på besök eller tacka för något). Jag kan skriva om mina egna och familjens planer (t.ex. semesterplaner). Jag kan kortfattat skriva om en händelse (verklig eller påhittad). Jag kan skriva ner ett enkelt telefonmeddelande. Jag kan fylla i basinformation i en blankett (t.ex. personuppgifter). Jag kan skriva korta texter om ämnen jag gärna sysslar med eller är intresserad av.

16 16 Skriftlig färdighet 1 Jag kan skriva enkla dikter. 1 Jag kan skriva korta dialoger FÄRDIGHETSNIVÅ B1 Jag kan enkelt och tydligt skriva om bekanta och intressanta saker. Jag kan uttrycka mina åsikter i en enkel skriftlig text. Jag kan skriva en enkel text om en händelse (t.ex. om en klassresa i ett brev eller en klasstidning). Jag kan skriva personliga brev till vänner och bekanta. Jag kan skriftligt fråga hur någon mår eller själv berätta om hur jag mår. Jag kan i ett brev eller annat meddelande uttrycka känslor (t.ex. glädje, sorg och medkänsla). Jag kan i ett personligt brev berätta om en film eller en bok. 1 1 Om ett bekant ämne kan jag skriva en organiserad text, där huvudsakerna skiljer sig från detaljinformation. Jag kan svara skriftligt på annonser (t.ex. sommarjobbannons och ta kontakt för att skaffa någon produkt).

17 17 Skriftlig färdighet FÄRDIGHETSNIVÅ B2 Jag kan skriva tydliga och detaljerade texter (uppsatser, berättelser och sammanfattningar) om olika ämnen inom mina intresseområden. Jag kan motivera min åsikt i en uppsats samt förklara för- och nackdelarna av olika alternativ. Jag kan skriva sammanfattningar av artiklar av allmänt intresse. Jag kan skriva texter baserad på information jag sökt i olika källor. Jag kan organisera det jag skriver och lägga fram mina argument tydligt och detaljerat. Jag kan skriva långa förståeliga berättelser. Jag kan skriva flytande och nyanserat om många slags händelser samt om verkliga eller påhittade erfarenheter. Jag kan skriva korta funderingar om en film eller bok. Jag kan i ett personligt brev beskriva olika stämningar och samt berätta om aktuella saker som är meningsfulla för mig. Jag kan ta ställning för eller emot något t.ex. på en insändarspalt. 1 Jag kan skriva en enkel arbetsansökan. 1 Jag kan skriva ett händelseförlopp eller ett kort memorandum (t.ex. på klassmötet eller på mötet av en idrottsklubb.) FÄRDIGHETSNIVÅ C1 Jag kan skriva en uppsats eller en artikel om ett krävande ämne. Jag kan skriftligt ta ställning till kulturhändelser. Jag kan skriva ett ställningstagande till ett plan eller aktuell fråga, organisera det tydligt samt argumentera och motivera min åsikt. Jag kan skriva en sammanfattning av ett saklitterärt eller skönlitterärt verk. Jag kan omfattande behandla ämnet som jag studerat i en rapport eller en esse. Jag kan skriva välstrukturerade officiella brev (t.ex. ansökningar, överklaganden, erbjudanden). Jag kan uttrycka mig medvetet ironiskt, flertydigt eller humoristiskt när jag skriver.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK De första grunderna i språket, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta återkommande och rutinmässiga kommunikationssituationer.

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING,

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, , Det andra inhemska språket och främmande språk, Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 Kunskapsnivå A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta

Läs mer

Individuell studieplan

Individuell studieplan för Bakgrund: Hemland Ålder Språk Erfarenheter Studier Sverige: Ankomstår Erfarenheter Studier Kursdeltagarens mål för utbildningen Kursdeltagarens mål efter utbildningen Ο syn Ο hörsel Ο övrigt Finns

Läs mer

SVENSKA FÖR INVANDRARE

SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN SVENSKA FÖR INVANDRARE KURS A ljusdal.se KURSPLAN I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURS A DU KAN PRESENTERA DIG (BERÄTTA OM DIG SJÄLV). DU KAN BERÄTTA OM: Din familj Ditt land Din lägenhet Dina kläder

Läs mer

KRITERIER FÖR REELL KOMPETENS I HUVUDOMRÅDE ARABISKA, JAPANSKA, KINESISKA OCH RYSKA

KRITERIER FÖR REELL KOMPETENS I HUVUDOMRÅDE ARABISKA, JAPANSKA, KINESISKA OCH RYSKA INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER KRITERIER FÖR REELL KOMPETENS I HUVUDOMRÅDE ARABISKA, JAPANSKA, KINESISKA OCH RYSKA Nedanstående påståenden är hämtade ur mallen för Gemensam europeisk referensram

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om betygskriterier i svenskundervisning för invandrare; SKOLFS 2009:22 Utkom från trycket den 28 maj 2009 beslutade den 15

Läs mer

Komvux Malmö Södervärn Mål för kurs A 1/1. Mål för kurs A. Namn Kom klockan 3 på måndag!

Komvux Malmö Södervärn Mål för kurs A 1/1. Mål för kurs A. Namn Kom klockan 3 på måndag! Komvux Malmö Södervärn Mål för kurs A 1/1 Mål för kurs A Namn: 16. 17. 2. 15. 3.? 1. 14. Kom klockan 3 på måndag! Namn Adress 1,2,3 4. 13. 5. 12. 6. 11. 11 10. 9. 8. 7. 112 Komvux Malmö Södervärn Mål för

Läs mer

SPRÅKBIOGRAFI LANGUAGE BIOGRAPHY BIOGRAPHIE LANGAGIÈRE BIOGRAFÍA LINGÜÍSTICA SPRACHENBIOGRAPHIE

SPRÅKBIOGRAFI LANGUAGE BIOGRAPHY BIOGRAPHIE LANGAGIÈRE BIOGRAFÍA LINGÜÍSTICA SPRACHENBIOGRAPHIE SPRÅK LANGUAGE BIOGRAPHY BIOGRAPHIE LANGAGIÈRE BIOGRAFÍA LINGÜÍSTICA SPRACHENBIOGRAPHIE Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 61.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 61.2004

Läs mer

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Bedömningens inriktning Receptiva färdigheter: Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att förstå helhet och sammanhang samt att dra slutsatser

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Självskattnings- och bedömningsmaterial nivåerna A1, A2, B1, B2

Självskattnings- och bedömningsmaterial nivåerna A1, A2, B1, B2 Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Swedish ONL attainment descriptors

Swedish ONL attainment descriptors Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2016-09-D-19-sv-3 Orig.: EN Swedish ONL attainment descriptors APPROVED BY THE JOINT TEACHING COMMITTEE AT ITS MEETING

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Engelska Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven utvecklar sin förmåga att använda engelska för att kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9. Du ska kunna - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen

Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9. Du ska kunna - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9 - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen - muntligt berätta och beskriva något - argumentera för en uppfattning Du formulerar dig begripligt och

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare

Läs mer

att göra enkla sammanfattningar

att göra enkla sammanfattningar Studieväg 2 Hörförståelse Betyg C Eleven visar sin förståelse för enkla och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner genom att på ett relativt väl fungerande Betyg A genom av huvudinnehållet och

Läs mer

Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9.

Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9. Gunnarsbyskolan 1 Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9. TALA Grundläggande kvalitet Högre kvalitet Utmärkt kvalitet Kunna delta i samtal om vardagliga ämnen. Kunna muntligt berätta något om

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Del 4 Förtydligande kommentarer till de anpassade referensnivåerna: A1, A2, B1, B2

Del 4 Förtydligande kommentarer till de anpassade referensnivåerna: A1, A2, B1, B2 Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Del 4 Förtydligande kommentarer till de anpassade referensnivåerna: A1, A2,

Läs mer

Förtydligande kommentarer till de anpassade referensnivåerna: A1, A2, B1, B2

Förtydligande kommentarer till de anpassade referensnivåerna: A1, A2, B1, B2 Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Ingrid Skeppstedt, konsult och handledare i projekt ArbetSam Foto: Lars Bergström

Läs mer

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Eleven ska kunna förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv, t.ex.

Läs mer

Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007

Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007 Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007 Lyssna och förstå Förstå tydlig engelska, inom för eleven kända områden. Förstå tydlig engelska från olika delar av den engelskspråkiga världen.

Läs mer

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS D Motsvarande i CEFR B1-/B1+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Den studerande ska kunna förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv,

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

Del 2 Beskrivning av nivåerna: A1, A2, B1, B2

Del 2 Beskrivning av nivåerna: A1, A2, B1, B2 Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Del 2 Beskrivning av nivåerna: A1, A2, B1, B2 Copyright: Lidingö stad ochstiftelsen

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning

Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem Läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag Kursplaner Syfte Centralt innehåll 1-3 2. Övergripande mål och riktlinjer 4-6 Normer och värden 7-9 Kunskaper Kunskapskrav Elevernas ansvar och inflytande 6

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Languagenut och svenska läroplanen

Languagenut och svenska läroplanen Languagenut och svenska läroplanen Languagenut level 1 och level 2 har utformats för att stödja elever och lärare med språkinlärning i grundskolan och gymnasieskolan. Våra funktioner i level 1 ger en bra

Läs mer

Allmänt format på testet. Testets format. Swedex B2 Testformat

Allmänt format på testet. Testets format. Swedex B2 Testformat Allmänt format på testet Hela testet på B2-nivå består av fyra delar: muntlig färdighet, hörförståelse, läsförståelse samt skriftlig färdighet. Vi har valt att inte ha någon specifik testdel för ordkunskap

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Förslag den 25 september Moderna språk

Förslag den 25 september Moderna språk Moderna språk Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

Kursplan B. Svenska kursenheten

Kursplan B. Svenska kursenheten Kursplan B Svenska kursenheten Folkuniversitetets kurser i svenska som främmande språk Värdegrund På Folkuniversitetet ses språkinlärningen som en livslång process. Begreppet Kunskap förändrar innebär

Läs mer

Kravnivåer engelska år 8 Godkänt

Kravnivåer engelska år 8 Godkänt Kravnivåer engelska år 8 Godkänt förstå enkelt talad engelska, från olika delar av världen, som rör för eleven kända ämnen eller intresseområden. på ett begripligt sätt delta i samtal om vardagliga ämnen

Läs mer

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall:

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall: 1 SKOLHAGENSKOLAN, TÄBY OMDÖMESKRITERIER 2006-06-15 ENGELSKA Årskurs 6 Mål att uppnå Eleven skall: LYSSNA, TALA Förstå tydligt och enkelt tal samt enkla texter och berättelser. Kunna delta aktivt i enkla

Läs mer

Matris i engelska, åk 7-9

Matris i engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka engelska tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. väsentliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå såväl helhet som detaljer i talad

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Engelska. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret

Engelska. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret Uppsala musikklasser 2009 Engelska Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret kunna läsa och förstå mycket enkla texter ha ett elementärt ordförråd kunna berätta om sig själv på

Läs mer

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 Innehåll Centralt innehåll i ämnet svenska SV 2011 enligt läroplan... 2 Förtydligande av centralt innehåll

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Kursplan för svenskundervisning för invandrare

Kursplan för svenskundervisning för invandrare Kursplan för svenskundervisning för invandrare Eleven ska lära sig förstå tydligt, enkelt tal i vanliga situationer i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Du ska kunna höra och förstå instruktioner från

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK 5 ÅK 2 ÅK 3 Ämnesområden som är bekanta för eleverna Intressen, personer och platser Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där engelska används Enkla instruktioner

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

Betyg i moderna språk nu redan i år 6. Mia Smith, förstelärare Vallhamra skola, Partille

Betyg i moderna språk nu redan i år 6. Mia Smith, förstelärare Vallhamra skola, Partille Betyg i moderna språk nu redan i år 6 Mia Smith, förstelärare Vallhamra skola, Partille Då och nu Fram till vt -18 Timplan fördelad på år 4-9 Betyg i år 7-9 Kunskapskrav för år 9 Från ht -18 Timplan fördelad

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Språkbiografi 2. Europeisk språkportfolio 16+ European Language Portfolio 16+ Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering

Språkbiografi 2. Europeisk språkportfolio 16+ European Language Portfolio 16+ Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering Språkbiografi Europeisk språkportfolio 16+ European Language Portfolio 16+ Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering Europeisk språkportfolio Europeisk språkportfolio (ESP) är ett material

Läs mer

KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Eleven ska förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv, t.ex. korta

Läs mer

Spanska höstterminen 2014

Spanska höstterminen 2014 LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Grindenheten 2014-08-12 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 35-51. Spanska höstterminen 2014 Arbetsformer VAD? Vi kommer att ha genomgångar,

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Centralt innehåll. I årskurs 1 3 75 3.17 Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Förord GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 14000 000495282 Denna del av Läroplan för kommunal och statlig utbildning för vuxna (Lvux 82) innehåller tim- och kursplaner för svenska som andraspråk etapp 1 och

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Utbildningens syfte Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Prövning i Moderna språk 5

Prövning i Moderna språk 5 Prövning i Moderna språk 5 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

* Känner till skriftsystemet antal av de allra vanligaste

* Känner till skriftsystemet antal av de allra vanligaste BILAGA 2 NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAPER Nivåskalan är en i Finland utarbetad tillämpning av de skalor som ingår i den allmäneuropeiska referensramen för undervisning, inlärning och bedömning av språk som

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift.

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift. 2013 2015 Välkommen till prövning i Svenska som andraspråk 1! Kursen innehåller moment där du ska kunna uttrycka dig i tal och skrift på ett klart och tydligt sätt. Hur du använder språket för vardagsbruk

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta 1 DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET (FINSKA) OCH FRÄMMANDE SPRÅK FINSKA Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen A-lärokursen i finska. Mål för undervisningen Innehåll Föremål

Läs mer

Prövning i Moderna språk 3

Prövning i Moderna språk 3 Prövning i Moderna språk 3 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

BILAGA 2 NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAPER

BILAGA 2 NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAPER BILAGA 2 NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAPER Nivåskalan är en i Finland utarbetad tillämpning av de skalor som ingår i den allmäneuropeiska referensramen för undervisning, inlärning och bedömning av språk som

Läs mer

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator.

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator. prövning sva 01 Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Svenska som andraspråk 1 Kurskod SVASVA01 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer