välkommen till tumba bruksmuseum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "välkommen till tumba bruksmuseum"

Transkript

1

2 välkommen till tumba bruksmuseum I den vackra bruksmiljön kommer du rakt in i en annan tid. Det rofyllda bruket som länge har varit slutet är nu öppet för besökare och här blir spännande historiska händelser levande igen. Tumba pappersbruk ägdes av Sveriges riksbank under nära 250 år, Numera sköts tillverkningen av papper och sedlar av Crane AB, medan själva bruksområdet är ett nationellt kulturarv som förvaltas av Statens fastighetsverk. Sedan 2005 driver Kungl. Myntkabinettet museet på platsen. Tre av de gamla husen har nyligen restaurerats till ett modernt museum med utställningar om livet på bruket, tillverkning av handgjort papper och våra sedlars historia. Café, butik och tillfälliga utställningar finns också i de nyrenoverade lokalerna. Vi arrangerar till exempel visningar, föreläsningar, middagar, lunchmöten och konferenser i olika kombinationer efter önskemål. Kontakta oss gärna för mer information och bokningar - och varmt välkommen hit! Karta över Tumba Bruk från 1804.

3 en hemlig verksamhet Hur började det? På 1700-talet cirkulerade mängder av falska sedlar i Sverige. Inte ens hot om dödsstraff avskräckte förfalskarna. Eftersom sedelpapperet kom från Nederländerna ville herrarna i Riksens Ständers Bank (Riksbanken) grunda ett pappersbruk för egen tillverkning av sedelpapper som var svårare att förfalska. Det nya pappersbruket skulle ligga vid strömmande vatten, varken för nära eller för långt från Stockholm, och för säkerhets skull en bit från allmän väg. Just den här platsen vid Tumbaån passade utmärkt och år 1755 gav kung Adolf Fredrik Riksbanken tillstånd att anlägga ett pappersbruk här. Ätten Palmstruchs adliga vapen. Johan Palmstruch grundade Stockholms Banco- den första banken i Europa som gav ut banksedlar i modern mening. Till vänster: Transportsedel 100 daler kopparmynt utgiven av Stockholms Banco år pappersmästaren smugglas hit Nu behövdes kunskap om framställning av fint vitt papper. Den fanns i Nederländerna, men det var strängt förbjudet att föra ut yrkeshemligheter. Holländarna var mycket vaksamma och svenskarna agerade därför med hjälp av bulvaner. På ett pappersbruk utanför Amsterdam fick de kontakt med pappersmästaren Erasmus Mulder. Några månader senare smugglades Erasmus tillsammans med sin hustru Aagje ut ur landet. Tillsammans tar de sig till Hamburg för att därefter fortsätta resan med segelfartyg till Dalarö. Året därpå anländer även brodern Casper Mulder och hans familj.

4 ...flera hemligheter Under bröderna Mulders ledning byggdes Tumba snart upp till ett mönstergillt pappersbruk och Bancofullmäktige var mycket tillfreds med papperets och vattenmärkenas kvalitet. Som en extra säkerhetsåtgärd förbjöd man främmande besök på bruket och införskaffade dessutom 28 fönsterkarmar med järngaller till wärk- och torkhuset. Erasmus och Casper fick så höga löner att de antecknades i en särskild bok. I gengäld krävde bankens styrelse att bröderna skulle föra hantverket vidare till de svenska arbetarna. Men den konsten förblev länge holländarnas egen hemlighet Träblock som har använts vid vattenmärkestillverkning vid Tumba Bruk. Tumba Bruksallé kring 1915.

5 kölnan Kölnan (av latinets culina d.v.s. kök, namn på torkrum i bryggerier) är ett av brukets allra äldsta hus. Det byggdes år 1763 för bl.a. torkning av mältat korn som användes vid beredning av öl. Här fanns också fyra små bostadsrum. Många hundra människor arbetade och bodde på bruket. De föddes, gick i skola, bildade familj och dog här. Alla arbetade för Riksbanken, antingen direkt med produktionen eller med annat som behövdes för att det lilla samhället skulle fungera. I dag gestaltas livet vid Tumba Bruk i Kölnan. I utställningen får du möta några av människorna som levde här. Kölnan är det tredje äldsta huset på bruksområdet och uppfördes Här förbereddes malten inför ölbryggningen. Till ett av rummen i Kölnan flyttade år 1837 Carolina Öman som fick anställning som så kallad skolmoster. Hennes uppgift blev att undervisa de yngre barnen i läsning, psalmsång och Katekesen. Undervisningen bedrevs i Carolinas rum.

6 röda magasinet Röda magasinet byggdes omkring år 1800 som kallförråd. I dag kan du följa papperets historia här inne och ibland kan du också få vara med om att tillverka papper för hand. vilka var först? I Kina experimenterade man, för ungefär år sedan, fram världens första papper med hjälp av hampa, trasigt tyg och fisknät. Tillverkningsprocessen var sedan en väl bevarad hemlighet i många hundra år. Först under medeltiden nådde papperskonsten Europa genom flera led av köpmän. värdefull lump Här i Tumba tillverkade man papper av gamla utslitna kläder, lakan och andra trasor, d.v.s. lump. Lumpen samlades in och fraktades hit med brukets egen båt. Det färdiga papperet skeppades sedan tillbaka och levererades till Riksbankens sedeltryckeri vid Skeppsbron i Gamla Stan. Röda magasinet Från vänster: Bild 1 & 2: Tumba Bruks egen smedja och mekaniska verkstad. Bild 3: I holländeriet maldes lumpen till färdig pappersmassa. Bild 4:Produktionen av handgjort papper upphörde vid Tumba Bruk år Hur det går till att tillverka papper för hand visas idag i Röda magasinet.

7 oxhuset Oxhuset byggdes år 1825 som stall åt brukets oxar. I dag finns här bland annat museets entré, butik och café. På bottenplanet ryms också tillfälliga utställningar. På övervåningen skildras den svenska sedelhistorien från världens första banksedlar fram till dagens sedlar. Här kan du också följa Riksbankens utveckling från 1668 och framåt, och ta reda på hur du skiljer en äkta sedel från en falsk. Trots stränga straff har människor genom alla tider ägnat sig åt sedelförfalskning. På Oxhusets övre plan förklaras de olika säkerhetsdetaljerna i våra moderna sedlar. Här presenteras också den svenska sedelhistorien från 1661 fram till idag. Oxhuset med övervåning och trapphus Oxhuset Bildtext skiss Bildtext skiss. Bildtext skiss Bildtext skiss Bildtext skiss Bildtext skiss Bildtext skiss Bildtext skiss B

8 visning, lunchmöte, konferens, föreläsning eller middag Vi ordnar allt från det lilla lunchmötet till större konferenser med middag och visning (upp till 75 personer). Vi arrangerar också föreläsningar på olika teman. för skolor Ta med dig klassen till oss. Vi kan erbjuda olika typer av visningar anpassade efter årskurs och speciella önskemål. Ett omfattande studiematerial finns att hämta på hemsidan, och kan användas både innan och efter besöket. café Här finns matiga smörgåsar, bakverk och kakor allt hemlagat. Sommartid serveras även lunch och uteserveringen är öppen. Caféet har samma öppettider som museet. butik I butiken hittar du vackra handgjorda papper, böcker, vykort, kalligrafipennor, specialdesignade produkter och mycket annat för stora och små. hitta hit Pendeltåg till Tumba station och därefter ca en halvtimmes promenad till bruksmuseet. Det går även att ta buss 725 från Tumba station till Tumba bruksbro. Med bil - fullständig vägbeskrivning finns på öppettider September-maj: Lördag söndag kl Juni-augusti: Tisdag söndag kl Allmän visning ring för information eller se hemsidan. Särskilda visningar och andra arrangemang kan bokas på andra tider. kontakta oss gärna för bokning, frågor och information. Ni når oss på tel info@tumbabruksmuseum.se Café. Plats för 24 personer. Oxhusets övre plan. Lilla sammanträdesrummet med plats för 12 personer. Museets bibliotek är inrymt i samma rum (till vänster). Oxhuset övre plan, kan användas för konferens, lunch och middag. Plats för ca 45 personer.

9 välkommen till kungl. myntkabinettet Du hittar oss i ett ombyggt 1600-tals palats på Slottsbacken 6 i Gamla Stan i Stockholm. Kungl. Myntkabinettet är en skattkammare fylld av spännande föremål och berättelser. Här finns dollar, denarer, raistenar, gyllene dukater och kakaobönor med mera. Vad man använder som betalningsmedel och synen på pengar säger en hel del om ett samhälle, dess tidsanda och kultur. Både privatpersoner och företag är välkomna att boka en egen visning hos oss. Våra unika lokaler (med plats för upp till 125 personer) kan även bokas för föreläsningar, möten, konferenser eller lunch/middag. Här finns också Myntkrogen museets restaurang och café. För festvåningsverksamheten tar restaurangen hand om allt från bufféer till exklusiva menyer. kontakta oss gärna för vidare information. Kungl. Myntkabinettet Box 5428, Stockholm Tfn info@myntkabinettet.se Kungl. Myntkabinettet på Slottsbacken 6, med entrégård. Gården förändras efter årstid och kan användas för till exempel mottagningar och musiksoaréer. Till höger, uppifrån och ner: Fjäderrulle, betalningsmedel från Salomonöarna (Santa Cruz) 1900-talet. Brädspelsbricka från 1500-talet. Ur drottning Kristinas myntsamling. Guldmynt: Egypten, Ptolemaios VI Philometor ( f. Kr), oktodrachm.

10

11 Tumba Bruksmuseum Besöksadress. Sven Palmes väg 2, Tumba Box Stockholm Foto: Gabriel Hildebrand, Hans Jonsson, Jan Tham

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla.

Vad är ett bruk? Brukssamhällena byggs vanligtvis i närheten av åar eftersom det går att utnyttja vattnet som energikälla. Vad är ett bruk? Ett bruk är en industri där man bearbetar råvaror på olika sätt. I närheten av industrin finns bostäder och platsen kallas ofta för ett brukssamhälle. På 1600- och 1700-talen byggs flera

Läs mer

Tumba Riksens ständers pappersbruk

Tumba Riksens ständers pappersbruk Tumba Riksens ständers pappersbruk Miljön på Tumba bruk är unik. Inte bara för att byggnader ur brukets långa historia samsas sida vid sida längs den allékantade bruksgatan, utan för att brukets historia

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012

Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Produkter och priser på Gammplatsen i Lycksele Priserna gäller tom 14 juni 2012 Öppettider och priser: 15 juni 25 aug, kl 11.00 17.00, alla dagar Hela Gammplatsen inklusive Skogsmuseet, Textilmuseet, Jaktmuseet,

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Arkeolog för en dag c/o Djurgården

Arkeolog för en dag c/o Djurgården 4/28/2015 Jakten på den försvunna staden - Historiska IN ENGLISH ANPASSA WEBBKARTA A TILL Ö OM WEBBPLATSEN Sök HEM BESÖK MUSEET SKOLA UTSTÄLLNINGAR HISTORIA WEBB TV PRESS KONTAKT Hem > Tidigare utställningar

Läs mer

Konferens på Sandhamns Värdshus

Konferens på Sandhamns Värdshus Konferens på Sandhamns Värdshus ÖPPET ÅRET RUNT Konferens för er som vill komma bort från storstadens buller och jäkt. Vi finns i en rofylld, charmig och inspirerande skärgårdsmiljö endast 2 timmar bort

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan.

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. K U LT U R KO N FE R E N S M ÖT E N S P O RT Alla vägar (och tågspår) bär till Alingsås. Oavsett om du tar bilen eller tåget har du inte långt

Läs mer

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan.

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. K U LT U R KO N FE R E N S M ÖT E N S P O RT Alla vägar (och tågspår) bär till Alingsås. Oavsett om du tar bilen eller tåget har du inte långt

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan.

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. K U LT U R KO N FE R E N S M ÖT E N S P O RT Om ni är tre eller tretusen spelar ingen roll. Alla är lika välkomna. Estrad Alingsås är den nya samlingsplatsen

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Förvaltarbostaden vid Tumba bruk

Förvaltarbostaden vid Tumba bruk PROSPEKT Förvaltarbostaden vid Tumba bruk Strax söder om Stockholm city ligger Tumba bruk. Mitt i den vackra bruksmiljön ligger Förvaltarbostaden. Det stora herrgårdsliknande huset lämpar sig väl för representation.

Läs mer

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Bonniers Konsthalls lokaler, mitt i centrala Stockholm, erbjuder en fantastisk miljö för såväl stora som små företagsevenemang. Konsthallen med sina 1 000 kvadratmeter

Läs mer

Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor.

Papper. Både papper och papyrus är exempel på vad vi brukar kalla för skrivmaterial. Andra sorters skrivmaterial är pergament,vaxtavlor och lertavlor. Papper Det vi kallar papper kännetecknas av att fibrerna i ett material, till exempel bomull, först skiljs från varandra och sedan filtas ihop igen. Enligt den definitionen har papper tillverkats i ungefär

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Värmlands län den 22 augusti 2013

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Värmlands län den 22 augusti 2013 PRESS-PM Datum 2013-06-26 Sida 1(4) Kommunikationschef Ann-Charlotte Carlqvist Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Värmlands län den 22 augusti 2013 I samband med Konung Carl XVI Gustavs

Läs mer

från törnrosasömn till ett levande Amiralen

från törnrosasömn till ett levande Amiralen från törnrosasömn till ett levande Amiralen 2 visionsdokument för kvarteret amiralen visionsdokument för kvarteret amiralen 3 Ett hus för möten Mellan människor och mellan många olika funktioner. Ett hus

Läs mer

VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM

VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM Skolhistoria i Helsingborgs första folkskolehus Bergaliden 24 (vid Slottsvångsskolan) 252 23 Helsingborg Tel.042-144704 www.skolmuseum.se info@skolmuseum.se Redan

Läs mer

Jamtli en ovanlig historia

Jamtli en ovanlig historia Jamtli en ovanlig historia Lek och äventyr för hela familjen Varje år kommer ungefär 170 000 besökare till Jamtli i Östersund. Många av dem är familjer med barn. Många är intresserade av historia, andra

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov B. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov B. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Källor och tolkningar Döden spelar schack med en man. En kyrkomålning från 1400-talet kan fungera som en källa till

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

På följande sidor finns ett bildkollage från besöket i Linköping. Sverker Jonasson

På följande sidor finns ett bildkollage från besöket i Linköping. Sverker Jonasson Flygvapenmuseet Innan vintern helt rasat ut från våra trakter for 46 medlemmar i SPF Håbo med buss till Malmslätt vid Linköping den 11 april. Ledningsgruppen bestod av Lennart Carlsson och Gert Lidö. Den

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

PRISLISTA Gotlands Museum

PRISLISTA Gotlands Museum 2018 PRISLISTA Gotlands Museum 1 Gotlands Museum är Gotlands regionala museum. Museet ägs och drivs av föreningen Gotlands fornvänner och ska samla, sprida och tillgängliggöra kunskap om länets natur-

Läs mer

ALLTID EN AVGÅNG SOM PASSAR

ALLTID EN AVGÅNG SOM PASSAR G142 AVGÅNGAR PER DY N THE BEST BREAK ALLTID EN AVGÅNG SOM PASSAR UNIKA MÖTEN I EN INSPIRERANDE MILJÖ Luftombyte sätter ofta fart på tankeverksamheten. Inte minst när det är den friska havsluften du byter

Läs mer

Res tillsammans. Gruppresor och charter

Res tillsammans. Gruppresor och charter Res tillsammans Gruppresor och charter Vi skräddarsyr den perfekta gruppresan Ska ni ut på äventyr eller bara resa iväg tillsammans? Om ni är fler än tio personer hjälper vi till med allt från tågresor

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Sommarens öppettider på biblioteken juni, juli & augusti: Smedjebackens bibliotek: Måndag-fredag 11-17 Lördag stängt Söderbärke bibliotek: Måndag & onsdag 12-18

Läs mer

Välkommen till HAGABERG. kurs & konferens. www.hagaberg.fhsk.se

Välkommen till HAGABERG. kurs & konferens. www.hagaberg.fhsk.se Välkommen till HAGABERG kurs & konferens www.hagaberg.fhsk.se Rinmansalen En trevlig lokal med gammeldags atmosfär, kakelugnar och härlig rymd. Passar utmärkt om man behöver dela upp sig och jobba gruppvis

Läs mer

Bouleturnering vid Westerqwarn

Bouleturnering vid Westerqwarn Bouleturnering vid Westerqwarn Westerqwarn i slutet av maj månad, bedövande vackert i försommarskrud och med Kolbäcksån porlande i bakgrunden. Och de historiska berömda vingslagen känns faktiskt påtagliga.

Läs mer

Undrar du något ta kontakt med Ann-Kristin Olsson ,

Undrar du något ta kontakt med Ann-Kristin Olsson , Höstlovsprogram 2019 Friskis och Svettis Alla skolungdomar tränar gratis på alla våra gruppträningspass och för att träna på gymmet kostar det 20 kr under Novemberlovet. Höstlov på Museet Så kul att pyssla

Läs mer

Välkommen till Friluftsmuseet Wadköping!

Välkommen till Friluftsmuseet Wadköping! orebro.se/wadkoping Välkommen till Friluftsmuseet Wadköping! Öppet året runt. Fri entré. I centrala Örebro vid Svartåns strand finner du friluftsmuseet Wadköping Örebros eget Skansen och ett av Örebros

Läs mer

Historien sitter på väggarna

Historien sitter på väggarna Historien sitter på väggarna I Linnémuseet i Uppsala har nyligen arbetet med en ovanlig tapet slutförts. En lång kedja av skickliga hantverkare har arbetat med tapeten för att ge en rättvis bild av hur

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Riksfotoutställningen RIFO 2014 9 11 maj på Fotografiska i Stockholm Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Fotografiska En av världens främsta samlingsplatser för fotografi År 2010

Läs mer

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Gotlands Museum prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under

Läs mer

swedish taste konferenser

swedish taste konferenser swedish taste konferenser swedish taste konferenser Välkommen att konferera mitt i Göteborg; vi erbjuder ljusa och trevliga lokaler i det gamla Hasselbladhuset med utsikt över hamnen. Vi har konferenspaket

Läs mer

Upplev Volvo personvagnar

Upplev Volvo personvagnar Upplev Volvo personvagnar Välkommen till Volvo Cars Visitor Centre Volvo Cars Visitor Centre ligger i hjärtat av Volvo Torslanda. Vår uppgift är att ge alla som besöker företaget en sann upplevelse av

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Mötesplats Rönnby. En mötesplats för alla åldrar. Månadsbladet riktar sig till Seniorer

Mötesplats Rönnby. En mötesplats för alla åldrar. Månadsbladet riktar sig till Seniorer Sommarblad 2019 Rönnby Mötesplats Rönnby En mötesplats för alla åldrar Månadsbladet riktar sig till Seniorer Mötesplats Rönnby Släggkastargatan 1 722 41 Västerås 021-393635 Ansvarig för seniorverksamheten

Läs mer

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz

Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Bolivia Plan 4000 Santa Cruz Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid SOS Barnbyar driver en integrerad barnby, förskoleverksamhet och ett

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2017 års paketresor. Det är nu 14 år sedan vi började med att paketera våra populära resor för bussbolag och föreningar där vi är spindeln i

Läs mer

Öppethållande. Vinterfoder åt kaninerna.

Öppethållande. Vinterfoder åt kaninerna. Öppethållande Måndagar Fredagar 8.00-17.00 Kvällsöppet Tisdagar-Torsdagar 17.00-20.00. Lördagar STÄNGT Söndagar 9.00-16.00 Vinterfoder åt kaninerna. Tfn: 040-19 00 00 Mail: almviks4h@gmail.com Hemsida:

Läs mer

FÖRSLAG Bergslagen för det goda livet En smakfull tredagsresa på tema naturens skafferi mat och dryck. Offert - grund

FÖRSLAG Bergslagen för det goda livet En smakfull tredagsresa på tema naturens skafferi mat och dryck. Offert - grund Till Buss- Grupprese arrangör FÖRSLAG Bergslagen för det goda livet En smakfull tredagsresa på tema naturens skafferi mat och dryck Offert - grund Ett förlag på en tre-dagars resa till Bergslagen på tema

Läs mer

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser!

Natur och Nöje. 6-7 maj Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! Natur och Nöje 6-7 maj 2017 Följ med ut på en bussfärd fullproppad med intryck och upplevelser! I dagarna 2 kastar vi oss mellan fridfull natur och glamoröst kvällsliv. Vi ska bl.a. få se visenter ströva

Läs mer

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga Cinderellas evenemangsdäck Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga www.vikingline.se Se möjligheterna! I en tid när efterfrågan på rymliga mötesplatser ökar kan vi presentera ett

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

21/11 2015 Kl. 11-15

21/11 2015 Kl. 11-15 21/11 2015 Kl. 11-15 BASARHÄFTE Waldorfbasar Lördag den 21 november 2015 kl. 11 15. Basaren är en fest för att sprida glädje och gemenskap. Välkommen med ditt bidrag! SYFTE Huvudsyftet med basaren är

Läs mer

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till:

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: En internationell fäkttävling i florett och värja för pojkar och flickor födda 1993 och senare.

Läs mer

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger bara 2.5 kilometer utanför centrala Lund med sin tusenåriga historia, många sevärdheter, restauranger och shopping. Med tåg är det bara 20 minuter till

Läs mer

Välkommen till Herrgården

Välkommen till Herrgården Välkommen till Herrgården Munkedals Herrgård anno 1823 KONFERENS HOTELL RESTAURANG broschyr_2017_4.indd 1 2017-08-08 07:01:58 broschyr_2017_4.indd 2 2017-08-08 07:01:59 Att njuta av herrgårdslivet Som

Läs mer

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se SKOLVERKSAMHETER Introduktion Fotevikens Museum med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. På koggen

Läs mer

Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm

Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm Humlegårdsgatan 20 405 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Humlegårdsgatan 20 Ledig kontorslokal på 405 kvm. Yta Våning 405 kvm Plan 2 Husets karaktär Huset är byggt år 1972 och genomgick en

Läs mer

SIMKLUBBEN VÄNERSBORG HÄLSAR VÄLKOMNA TILL ÄLGADOPPET April 2011

SIMKLUBBEN VÄNERSBORG HÄLSAR VÄLKOMNA TILL ÄLGADOPPET April 2011 SIMKLUBBEN VÄNERSBORG HÄLSAR VÄLKOMNA TILL ÄLGADOPPET 16-17 April 2011 Välkommen till Älgadoppet Lördag 16 & söndag 17 april Tävlingsplats! Hallevibadet, Vargön, 25m, 6 banor med eltidtagning. Tävlingstider!!

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås MÅNADSPROGRAM December 2017 KARLSLUNDS MÖTESPLATS MÅNADSPROGRAM December 2017 Västerås stad 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Aktiviteter december 2017 Varje vecka: Måndag: Tisdag: 13.30 Sittande

Läs mer

upptäck unika botkyrka 2016

upptäck unika botkyrka 2016 upptäck unika botkyrka 2016 Kulturhistoriska vandringar Prova på Bussturer Naturvandringar Bli arkeolog för en dag Hiphop-rörelsen som kulturarv välkommen! I din hand har du en broschyr med ett brett utbud

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och

Läs mer

Rabarberfestivaldag 1 av 9 Lördag 16 maj 2015

Rabarberfestivaldag 1 av 9 Lördag 16 maj 2015 Välkommen till Sörmlands 13:e rabarberfestival! Festivalprogram lördag 16 maj - 24 maj 2015 Du kan under festivalveckans nio dagar besöka en mängd odlare, mathantverkare, rabarbermarknader, kaféer och

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN EN UNIK PLATS FÖR inspirerande konferenser Varje konferens bör betraktas som en investering i företaget och dess personal. En konferens resulterar i

Läs mer

Program höst/vinter 2014

Program höst/vinter 2014 Program höst/vinter 2014 MUSEUM & BIBLIOTEK Välkommen till Lödöse museum! Man kan inte tro det nu, men under medeltiden var Lödöse en av Sveriges största och viktigaste städer. Här låg västra Sveriges

Läs mer

Kolla in vår nya grenordning!

Kolla in vår nya grenordning! SIMKLUBBEN VÄNERSBORG HÄLSAR VÄLKOMNA TILL ÄLGADOPPET 6-7 April 2013 Kolla in vår nya grenordning! Tävlingen där alla kan simma allt Välkommen till Älgadoppet Lördag 6 & söndag 7 april Tävlingsplats! Hallevibadet,

Läs mer

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se Paketresa 1 11:00 Besök på Butiken Stjernsund, här berättar man lite historia om gården samt om verksamheten där idag, här producerar man ägg och säljer egna produkter samt närproducerade varor, man säljer

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Varje dag. 09.00-16.00 Skidskola för alla inriktningar. Bokas i Sportservice

Varje dag. 09.00-16.00 Skidskola för alla inriktningar. Bokas i Sportservice PÅSKPROGRAM 2015 Varje dag 07.00-20.00 Badavdelningen är öppen. Simma till lugn musik, från 16 år. Alla dagar kl. 07:00-09:00 & 18:30-20:00. 07.00-10.00 Frukostbuffén står uppdukad i kopparsalen 08.45-16.30

Läs mer

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för.

I guiden hittar du information om tider, platser och annat som vi på Ransberg står för. Scoutens guide till FM på Scout Camp Ransberg Varmt välkommen till förbundsmöte på Scout Camp Ransberg. Om en vecka är det dags för sommarens stora event. Det är första gången vi har förbundsmöte på sommaren

Läs mer

Samlarklubben Skilling

Samlarklubben Skilling Priser Auktion 9 september 2014 Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris 1 = - - - 36 = 40 71 = 70 106 = - - - 141 = 5 2 = - - - 37 = 40 72 = 200 107 = - - - 142 = 15 3 = 130 38 = 30 73 = 190 108 = 420

Läs mer

SIGTUNA MUSEUM & ART

SIGTUNA MUSEUM & ART SKOLPROGRAM VÅREN 2019 SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur Läroplanen för grundskolan FÖR FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA, GYMNASIUM OCH SFI

Läs mer

På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever

På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever INFÖR BESÖKET DET HÄR ÄR EN LÄRARHANDLEDNING FRAM TAGEN AV NOBELMUSEET FÖR SFI-KLASSER. Handledningen rekommenderas främst till SFI-grupper på 3 C- och

Läs mer

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida.

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. PROMENAD - Promenera denna sköna strand bland det vackra folket förbi museernas vackra byggnader med lite smakprov på föremål utanför. Sevärdheter: KMK Café Populärt

Läs mer

Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Ove Köhler

Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Ove Köhler Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Alla skapa Dina personliga Kreativa Ove Köhler LKAB möten När människor möts händer något. Nya idéer

Läs mer

PM 1. Järfällagymnasterna och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL. Ungdomscupen den 17-18 november i Järfälla

PM 1. Järfällagymnasterna och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL. Ungdomscupen den 17-18 november i Järfälla PM1 PM 1 Järfällagymnasterna och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig Information Information och upplysningar lämnas av: Isabell Cederholm Tel 08-580 368 48 E-mail kansli@jarfallagymnasterna.se

Läs mer

zorngården en oas mitt i mora

zorngården en oas mitt i mora program 2016 zorngården en oas mitt i mora Året runt Att stiga in i Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem, är som att förflyttas tillbaka i tiden etthundra år. Zorn gården är ett närmast orört

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER Göteborg 16-17-18 augusti 2013 Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Välkommen, alla Riksidrottens Vänner och Idrottsledarveteraner

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer