Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018"

Transkript

1 Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018 Den april 2018 samlades Klimatkommunerna för nätverksträff och årsmöte i Växjö konserthus. Temat för nätverksträffen var byggnation och vi fick inspiration av Skanskas klimatarbete, gjorde djupdykningar i Växjös träbyggande och utbytte erfarenheter i en workshop. Nedan följer minnesanteckningar och bilder. Presentationerna ligger på Klimatkommunernas web. Välkomna till Växjö Europas grönaste stad! Cheryl Jones Fur (Mp), ordförande i Miljö- och hållbarhetsberedningen och Bo Frank (M), kommunfullmäktiges ordförande. Växjö var tidiga med miljöarbete. Under 1970-talet gjordes sjörestaureing och under 1980 inleddes satsningar på biobränsle togs beslut om Fossilbränslefritt Växjö och 2007 om att de ska bli Europas grönaste stad. Växjö utsågs 2018 vinnare av European Green Leaf, en bekräftelse på att miljöarbetet är på rätt väg som ger trovärdighet, uppmärksamhet och stolthet. Framgångsfaktorer är att det råder politisk enighet om att miljö och klimat är viktiga och högt prioriterade frågor. En miljö- och hållbarhetsberedning bestående av tre politiker driver hållbarhetsarbetet. Det finns också en långsiktig strategi och mål som lägger grunden för arbetet. Växjö har länge samarbetat internationellt och medverkar i organisationer och internationella sammanhang för att sprida kommunens arbete. All personal har utbildats i vad innebär Europas grönaste stad. 10 av miljöprogrammets mål följs upp i budgetprocessen.

2 Utsläppen har minskat med 58% per invånare mellan 1993 och Ligger nu på en nivå på 1,95 ton/inv. 89% av utsläppen kommer från transportsektorn. Målet är 65% till 2020 och 100% till Minskningen mellan 2015 och 2016 beror huvudsakligen på ökning av andel biodrivmedel i transportsektorn. Satsar på att bygga i trä och har mål om att 50 % av nybyggnation ska vara i trä. Vilka kommuner jobbar med vilka områden? Kansliet presenterar resultatet från medlemstestet. Som en del av projektet Nettan där vi ska identifiera vilka omställningar som behövs på lokal nivå för att nå nettonoll till Ett verktyg som identifierades på projektets uppstartsträff i juni 2017 var att hitta ett sätt att jämföra medlemmarnas arbete. Temperaturmätare. Även visa upp externt vad vi står. Medlemstest reviderades, områden att jämföra valdes ut och beslutades av styrelsen i oktober. Omtestet gjordes av alla medlemmar. Materialet kommer att skickas ut till er för koll och därefter publiceras på Klimatkommunernas webb.

3 Skanskas klimatarbete Åse Togerö Utvecklingschef för hållbar affärsutveckling

4 Hållbarhet och goda affärer går hand i hand. Alla jobbar tillsammans, hållbarhet är den faktor som får alla medarbetare att bli extra drivna. Hållbarhet är en del av affären, låt hållbarhet vara en del av affärsmålen och affärsplanen. Affärsplanens budskap Profit with purpose vinst med värde. Belöna medarbetare som gjort något extra ex. tårta eller utmärkelse som miljöhjälte, det är en framgångsmetod. Skanska är en av världens främsta aktörer inom grönt byggande. Har en modell i koncernen, Gröna kartan som beskriver vad som menas med grönt byggande. Alla projekt graderas i Gröna kartan. Vad menar Skanska med grönt byggande? Gröna kartan har tre färger: Beige: miljöprestanda på projektet motsvarar dagens lagar, normer och standarder. Det är ganska beige med tanke på hur vi behöver bygga i framtiden. Gröna projekt har en miljöprestanda som är bättre än standard i branschen. T ex energieffektiva hus eller minskad klimatpåverkan i våra väg- och anläggningsprojekt. Mörkgrönt innebär att projektet och byggprocessen har så nära noll negativ miljöpåverkan som är möjligt. Det är det långsiktiga målet. Kartan innehåller Energi Klimat (första delen av LCA) Material Vatten Klimatkalkyl svårt att använda i affärer. Blir sällan upphandlade med klimatkriterier. Det är svårt för beställare att hitta rätt siffror. Alla måste räkna klimatberäkningar på rätt sätt. Radhus Solallén: 85 % lägre CO2 utsläpp per år. Dialog är viktigt. Man ska inte vara rädd för dialog. Skanska berättade för Växjö kommun att de ville bygga mörkgrönt och kommunen blev intresserade. Incitament är bra. Inom Fossilfritt Sverige har Skanska varit projektledare för att ta fram en Färdplan för byggbranschen. Klimatkommunerna och flera kommuner har varit delaktiga i arbetet. Färdplanen kommer att presenteras för statsministern i slutet av april. Fråga: Tar det längre tid för byggarna att sortera avfallet vid byggarbetsplatsen? Åse: Olika, i ett projekt behövdes inte extra men i ett annat projekt fanns en extra projektledare på plats som ansvarade för sortering. Tips från Åse: Använd teknikneutrala begrepp så att alla kan vara med att kämpa.

5 Energi och klimat med koppling till byggande i Växjö Jan Johansson, energiplanerare Växjö energi levererar värme, kyla och el. Ägs till 100 % av Växjö kommun. Det är 100 % förnybart (skogsrester) om det inte är en jättekall vinter. Ca 50 % av lägenheter i Växjö är kommunägda. En mycket hög andel av lägenheterna är anslutna till fjärrvärmen. Långsiktigheten viktig, politiker har kommit överens om att inte bråka om klimatfrågor vilket ger en stabilitet. Visionen till 2030 är: Ingen klimatpåverkan genom utsläpp av fossila koldioxidutsläpp från vår energianvändning All uppvärmning, elektricitet, kyla och drivmedel kommer från förnybara energikällor. Alla byggnader är energieffektiva och byggda av förnybara material, huvudsakligen trä. Det är enkelt och smidigt att gå, cykla och åka kollektivt i Europas grönaste stad. Mål om fossilbränslefri kommun 2030 (organisationen ska vara fossilbränslefri 2020). Fossila co2- utsläpp per person ska minska med 65 % mellan 1993 och Ny tågstation och kommunhus i trä och glas planeras klart 2020/2021. Första vån tågstation, kommunhus våningarna över.

6 Interiörbilder från plan för stadshus/tågstation Kraftvärmeverket producerar el och värme och kyla. Eldar rester från skogen ingen konkurrens om bränslet. Riktigt låg primärenergi. Bränslet kommer från inom en 10 mils radie! Försöker arbeta med att få bort värmepumpar från staden, mer ok på landsbygden. Försöker ta dialogen i ett tidigt skede. Landsbygden solceller/värmepumpar Energiplan byggt upp enligt fyra hörnstenar: - Satsning på kraftvärme. Alltid fjärrvärme i nyexploatering - Satsning på energi- och klimateffektiva bränslen för transportsektorn. - Satsning på energieffektiva byggnader, såväl nya som renovering av gamla - Satsning på effektivisering av elanvändningen utöver byggnader i Växjö

7 Energieffektivt byggande - 55 kwh/m²lägenheter som de kommunalt ägda fastighetsbolagen bygger - Lokaler 50 kwh/m² - Större renoveringsprojekt av lägenheter ska nå ned till 75 kwh/m² och 70 kwh/m² för lokaler READY EU-projekt för att hitta innovativa energilösningar. Hitta lösningar som kan funka i stor skala. Växjö och Åhus demostäder. Tex visualisering av energianvändning, beteendekampanj, storskaliga solceller, återvinning av värme i spillvatten. Varför bygger Växjö i trä? Läget har skogen i kommunen, använda lokala material och skapa lokal arbetstillfällen Trä är lätt att bearbeta och lätt att transportera Trä lämpar sig bra för moderna konstruktioner Fråga Eskilstuna: Nya villor drar så lite värme att bolagen inte tycker att det är lönsamt att dra ledningar för fjärrvärme. Svar Jan: Fjärde generationens fjärrvärme, lågtempererad fjärrvärme. (Fjärde generationens fjärrvärmesystem förser lågenergibyggnader med värme från lågtempererade värmekällor och ger låga värmeförluster.) Fråga: Finns det några nackdelar med fjärrvärme? Svar Jan: För kunden kan det upplevas som en nackdel att det bara finns en leverantör. Många är intresserade av att vara obundna men ekonomiskt och för miljön är det bättre med fjärrvärme. I Växjö finns det inga klimatnackdelar med fjärrvärme.

8 Växjöbostäder bygger i trä Håkan Gustavsson, projektledare Växjöbostäder Ca i beståndet. Ca 9000 lägenheter Ca 1800 studentlägenheter Ägardirektiv om trä, energi, miljöbyggnad silver, förnyelsebar produktion (kommer krav på LCA). Önskemål från ägare om att producera 400 lägenheter/år. Färdigställda träbyggnadsprojekt: - Vallen Norra. Hur utforma förfrågningsunderlag där så många som möjligt kan vara med och svara. Jobbar med totalentreprenader. Två vån i betong och resten i trä. Trapp och hiss i betong. - Passet. Trästomme platsbyggda element i fältfabrik. Trä i fasad. Inget ritat i underlaget. Upp till entreprenören att rita. Två vån betong, resten trä. - Arken. Under produktion nu. Korslimmat massiva träelement. - Docenten. Studentbostäder. Krav på stomme i trä, hoppades på modulmontage och det blev det. Ica har lokalen i botten. Två vån och hiss i betong. 240 moduler. Problem med stegljud kunderna upplever stegljud. Börjat lägga grus i bjälklager, vilket verkar hjälpa. Det har inte haglat in anbud till träbyggnadsprojekten.

9 Träbyggnadsstrategin säger att 50 % ska vara i trästomme. Krav i detaljplanen och markanvisning. Byggts olika projekt i Växjö, högre lägenhetshus och radhus. Ibland 2 plan i betong, hiss och trapp i betong och stomme i trä. Väderskydd ex. ett tält över arbetsplatsen. Ibland har byggen väderskydd och ibland inte. Utmaningar: Kostnader. Brist på leverantörer som vill bygga i trä, inte så många anbud på träbyggnadsprojekt. Problem med stegljud, man klarar kraven men boende upplever det som ett problem. Svårt att hålla leveranstider eftersom det är svårt att hitta kunniga. Fråga: Incitament för att våga och vilja bygga i trä? Svar: Ge entreprenören extra tid att lösa problem. Fråga: Håller trähus lika länge? Problem med fukt? Svar: Det är en lärprocess, vissa pelare från de tidigaste projekten har drabbats av fukt men man kan bättre nu. Trähussafari Johan Thorsell, verksamhetsutvecklare för träbyggnation guidade oss på en trähussafari genom Växjös träbyggnader. Vi tittade på arenor (Fortnox Arena och Telekonsult Arena), studentbostäder, villor, radhus, men framförallt flerfamiljshus. Flera under byggnation. Växjö har byggt i trä sedan början av 1990-talet. Får ofta frågan om trä är beständigt? Ja, Stockholm Slott är tex en träkonstruktion. Räcker skogen? Ja, för varje träd som sågas ned återplanteras två nya. Bara 70 % av överskottet på tillväxten används idag. Vad är ett trähus? Det är insidan som räknas. På fasaden är det inte en fråga om trä, utan den bärande stommen ska vara i trä. Byggande av modern trästad, dvs byggande i fler än två våningar, började i och med EU-inträdet Då likställdes alla material. Idag finns ett tiotal tillverkare och leverantörer av träkonstruktioner. Framställning av massivträ, korslaminerat växer, limmat till stora skivor som liknar betongelement. Varför ska vi bygga i trä? Ca 30 % av klimatpåverkan kommer från byggindustrin. Växjö har därför tagit fram en träbyggnadsstrategi. Trä är en lokal och förnybar råvara som ör enkel att bearbeta och lätt att

10 transportera. Dessutom vacker som byggmaterial. Att satsa på träbyggande är ett sätt att stödja det lokala näringslivet. Gemensam satsning på produkt- och kvalitetsutveckling. Tex är vissa moduler byggda på fabrik i närhet av sågverk. Växjö samverkar med universitetet, vilket ger en trygghet i att det går att bygga högt i trä. Linnéuniversitetet har länge forskat på träbyggande. För att få markanvisning i det nya området Torparängen måste byggherren skriva avtal med Linnéuniversitetet om att de tillåter forskning i byggprocessen. Växjö antog policy 2005 om att bygga mer i trä (efter regeringsförslag 2004 om ökat träbyggande) antogs nuvarande träbyggnadsstrategi som säger att 50 % inom kommunkoncernen ska vara träbaserat år Idag ligger de på 38 %, ackumulerat sedan 2013.

KALLELSE OCH DAGORDNING ÅRSMÖTE 2018 FÖRENINGEN KLIMATKOMMUNERNAS ÅRSMÖTESDAGAR APRIL 2018 I VÄXJÖ

KALLELSE OCH DAGORDNING ÅRSMÖTE 2018 FÖRENINGEN KLIMATKOMMUNERNAS ÅRSMÖTESDAGAR APRIL 2018 I VÄXJÖ KALLELSE OCH DAGORDNING ÅRSMÖTE 2018 FÖRENINGEN KLIMATKOMMUNERNAS ÅRSMÖTESDAGAR 12 13 APRIL 2018 I VÄXJÖ VÄLKOMNA TILL KLIMATKOMMUNERNAS ÅRSMÖTESDAGAR 2018! I tio år har Klimatkommunerna arbetat som förening

Läs mer

Växjö Den moderna trästaden

Växjö Den moderna trästaden Växjö Den moderna trästaden Kort om Växjö 92000 invånare 10000 företag (SME) Stabil befolkningsutveckling (+1.000) Starkt bostadsbyggande Linnéuniversitetet, 35.000 studenter Idrott och kultur Goda kommunikationer

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Träbyggnadsstrategi

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Träbyggnadsstrategi Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Träbyggnadsstrategi Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Växjö. den moderna trästaden. Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170

Växjö. den moderna trästaden. Växjö kommuns träbyggnadsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170 Växjö den moderna trästaden Växjö kommuns träbyggnadsstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2013-08-26 170 Innehåll Inledning...3 Mål... 5 Definitioner... 5 Klimat och energi varför är trä viktigt ur ett

Läs mer

Eksjö kommun. Dnr: 2017-KLK0203. Antagen Kf 23

Eksjö kommun. Dnr: 2017-KLK0203. Antagen Kf 23 T R Ä BYG G N A D SST R AT E G I Eksjö kommun Dnr: 07-KLK003. Antagen 08--5 Kf 3 SAMMANFATTNING Trä är ett byggmaterial med positiva egenskaper ur ett hållbarhetsperspektiv ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Växjö Den moderna trästaden

Växjö Den moderna trästaden Växjö Den moderna trästaden Olika byggsystem Modernt trähusbyggande, vad är det? Det moderna träbyggandet 1200 Antal lgh/år 10 % marknadsandel 10-tal aktörer Projekt över hela Sverige Stor variation på

Läs mer

Träbyggnadsstrategi. Mora kommun

Träbyggnadsstrategi. Mora kommun Träbyggnadsstrategi Mora kommun Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför ska kommunen engagera sig i träbyggande?... 4 Miljö- och klimatpåverkan... 4 Kommunens roller och verktyg... 5 Förslag till träbyggnadsstrategi

Läs mer

Växjö Europas första Moderna Trästad. Med hållbarhet som grund i byggande

Växjö Europas första Moderna Trästad. Med hållbarhet som grund i byggande Växjö Europas första Moderna Trästad Med hållbarhet som grund i byggande Växjö kommuns miljö- och klimatarbete är välkänt, såväl nationellt som internationellt. Fokus för det strategiska miljöarbetet

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

1 TRÄBYGGNADSSTRATEGI

1   TRÄBYGGNADSSTRATEGI 1 www.trabyggnadskansliet.se TRÄBYGGNADSSTRATEGI MILJÖSTRATEGISKA PROGRAM ARKITEKTURPOLICY HÅLLBART BYGGANDE 201 8- Gävle kommun 2 04-18 Historik Regeringens nationella träbyggnadsstrategi 2005 2008 Länsstyrelsen

Läs mer

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet 2018-04-16 SKL Presidiedagar I mitten av en växande region 6 mil Köpenhamn 30 mil Berlin 60 mil Stockholm 2 Staden som växer 121 274 år 2017 mer

Läs mer

Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018

Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018 Klimatkommunernas årsmötesdagar 2018 Den 12-13 april 2018 samlades Klimatkommunerna för nätverksträff och årsmöte i Växjö konserthus. Temat för nätverksträffen var byggnation och vi fick under torsdagen

Läs mer

Klimatsmart lönsam energistrategi. Anna Jungmarker Processägare Ekologisk hållbarhet

Klimatsmart lönsam energistrategi. Anna Jungmarker Processägare Ekologisk hållbarhet Klimatsmart lönsam energistrategi Anna Jungmarker Processägare Ekologisk hållbarhet P R E S E N T A T I O N A V V Ä S T E R Å S FEMTE STÖRSTA TÄTORT SJÄTTE STÖRSTA KOMMUN 150 000 invånare 14 200 pendlare

Läs mer

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber)

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) 1 Vi ägs av 4 kommuner och arbetar aktivt med att skapa en balans mellan affärsnytta och samhällsnytta.

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Innehållsförteckning Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Inköpsprocessen Miljökrav tunga transporter Rätt

Läs mer

Invigning av Martinsons nya produktionslinje, 30 mars 2017

Invigning av Martinsons nya produktionslinje, 30 mars 2017 Invigning av Martinsons nya produktionslinje, 30 mars 2017 Tack! Tack för möjligheten att vara med här idag på denna stora och viktiga dag. En dag med trä och hållbarhet i fokus och något jag är extra

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030.

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. Akko Karlsson (MP) Vice Ordf. Regionförbundet Kalmar län Fossilbränslefritt 2030 (inte 2050) Fossila bränslen, Kalmar län 2008 GWh Drivmedel Eldningsolja

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 En fossilfri välfärdskommun som bidrar med lösningar till global ekologisk återhämtning och välfärd Fossilfritt Uppsala 2030 Klimatpositivt Uppsala 2050 Bakgrund till nya klimatmålet

Läs mer

Träbyggnadsstrategi. Antagen av Kommunfullmäktige

Träbyggnadsstrategi. Antagen av Kommunfullmäktige Träbyggnadsstrategi Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-23 99 Innehåll Bakgrund... 2 Strategier... 2 Övergripande syfte med strategi och systemförnyelse... 2 1. Miljö och klimat... 2 2. Regional utveckling...

Läs mer

Varför massiva trähus i åtta våningar med passivhusteknik i Växjö? Erik Hallonsten, Vd Hyresbostäder i Växjö AB

Varför massiva trähus i åtta våningar med passivhusteknik i Växjö? Erik Hallonsten, Vd Hyresbostäder i Växjö AB Varför massiva trähus i åtta våningar med passivhusteknik i Växjö? Erik Hallonsten, Vd Hyresbostäder i Växjö AB Hyresbostäder i Växjö AB Äger och förvaltar» bostäder till en yta av 261 870 m 2 fördelade

Läs mer

Svar på motion om strategi för fler byggnader av trä

Svar på motion om strategi för fler byggnader av trä TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2017:575-034 Mark- och exploateringsenheten 2018-03-06 1/5 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 951 Kommunfullmäktige Svar på motion om strategi för fler

Läs mer

19:1

19:1 19:1 19:2 19:3 19:4 19:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 19:6 Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2017:575-034 Mark- och exploateringsenheten 2018-03-06 1/5 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 951 Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Projektets resultat Gemensamt dokument lokal anpassning Utgå från samhällets och branschens miljösyn Använda befintliga verktyg i samhället Ingen/liten kommunal

Läs mer

Energi och klimatseminarium 2018 Fossilfritt Dalarna. Färdplan fossilfritt i byggsektorn

Energi och klimatseminarium 2018 Fossilfritt Dalarna. Färdplan fossilfritt i byggsektorn Energi och klimatseminarium 2018 Fossilfritt Dalarna Färdplan fossilfritt i byggsektorn Dagens program 1. En Byggnads klimatpåverkan 2. Klimatpåverkan under Byggprocessen 3. Valet av Byggmaterial 4. Förutsättningar

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar. Minska utsläppen av fossilt koldioxid

Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar. Minska utsläppen av fossilt koldioxid Linköping CO2-neutralt 2025 Linköpings kommun ska inte medverka till att koldioxidhalten i atmosfären ökar Minska utsläppen av fossilt koldioxid Energieffektivisera med särskilt fokus på el Men vi ska

Läs mer

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport Långsiktigt arbete med miljö och klimat Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport 2015-11-11 I korthet Våra tjänster Hållbarhet Tillgänglighet Mer om Swedavia Swedavia Real Estate

Läs mer

Lokala perspektiv och hållbarhet

Lokala perspektiv och hållbarhet Lokala perspektiv och hållbarhet Temabok: Lokala perspektiv Vad kommer temaboken att innehålla? Lokala förutsättningar Klimat och demografiska förutsättningar De lokala aktörerna konkurrenssituationen

Läs mer

Verksamhetsplan Klimatkommunerna

Verksamhetsplan Klimatkommunerna Verksamhetsplan Klimatkommunerna 2018-2019 1 Innehåll Vision... 3 Klimatkommunernas målgrupper... 3 Primär målgrupp... 3 Sekundär målgrupp... 3 Övriga... 3 Prioriterade sakområden... 4 Detta ska vi utbyta

Läs mer

EU:s HANDLINGSPLAN 2020

EU:s HANDLINGSPLAN 2020 EU:s HANDLINGSPLAN 2020 Minskat koldioxidutsläpp med 20% till 2020 (i Sverige 40%) Energieffektivisering med 20% till 2020 Ökat andel förnybart med 20% till 2020 (i Sverige 50%) Användning av minst 10%

Läs mer

Träbyggnadsteknik. Forskning vid Linnéuniversitetet. Erik Serrano, Byggteknik

Träbyggnadsteknik. Forskning vid Linnéuniversitetet. Erik Serrano, Byggteknik Träbyggnadsteknik Forskning vid Linnéuniversitetet Erik Serrano, Byggteknik Bygga med trä - varför? Ett argument räcker 6 H 2 O + 6 CO 2 + C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 Bild: Skogsindustrierna Nya material, system

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER ÖREBRO SUSANNE RUDENSTAM

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER ÖREBRO SUSANNE RUDENSTAM MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER ÖREBRO 151113 SUSANNE RUDENSTAM DET MODERNA TRÄBYGGANDET Ett klimatpositivt, förnybart och resurseffektivt byggande med optimerad förtillverkning och logistik

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Väla Gård En solskenshistoria. Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö

Väla Gård En solskenshistoria. Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö Väla Gård En solskenshistoria Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö Vårt nya kontor i Helsingborg Samlokalisering av Helsingborgsenheterna Två sammanbyggda huskroppar på ca 1800 m2 BTA Inflyttning

Läs mer

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014

Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? Harry Frank. IVA och KVA. Harry Frank KVA - 1. 7 maj 2014 5/10/2014 Harry Frank KVA - 1 5/10/2014 Harry Frank IVA och KVA Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? 7 maj 2014 - Harry Frank KVA - 2 Behövs en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige? För att besvara

Läs mer

Klimatsmart Affärssmart

Klimatsmart Affärssmart Klimatsmart = Affärssmart FAS 2 Viktiga steg till stärkta affärer! - med hållbarhet i fokus! Frågeformulär för djupintervjuer I samverkan med: IUC Norrbotten, LTU Affärsutveckling (f d Centek) och Almi

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Anna Joelsson Samlad kunskap inom teknik, miljö och arkitektur

Anna Joelsson Samlad kunskap inom teknik, miljö och arkitektur Klimatneutralt byggande är det möjligt? Anna Joelsson Samlad kunskap inom teknik, miljö och arkitektur Hållbart samhälle Bevara jordens resurser Leva ett gott liv Klimatförändringarna är synliga och märkbara

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Solallén - Sveriges första mörkgröna bostäder. Åse Togerö Utvecklingschef Hållbar affärsutveckling, Skanska

Solallén - Sveriges första mörkgröna bostäder. Åse Togerö Utvecklingschef Hållbar affärsutveckling, Skanska Solallén - Sveriges första mörkgröna bostäder Åse Togerö Utvecklingschef Hållbar affärsutveckling, Skanska Mörkgröna småhus 21 radhus på 79-91 m 2 7 byggnadskroppar med ca 66 m 2 solceller per byggnad

Läs mer

Energi-

Energi- www.emcsverige.se @EMC: Energi- och MiljöCentrum @EnergiochMiljoCentrum @emc_sverige www.emcsverige.se @EMC: Energi- och MiljöCentrum @EnergiochMiljoCentrum @emc_sverige www.emcsverige.se @EMC: Energi-

Läs mer

Framtidens byggande är Mörkgrönt. Intern Publik information

Framtidens byggande är Mörkgrönt. Intern Publik information Framtidens byggande är Mörkgrönt Intern Skanskas målsättning Vi har beslutat oss för att bli den ledande gröna samhällsbyggaren! Vi vill ta ansvar som företag! Vi ser affärsmöjligheter i grönt byggande!

Läs mer

11 Fjärrvärme och fjärrkyla

11 Fjärrvärme och fjärrkyla 11 Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärmen har en viktig funktion i ett energisystemperspektiv då den möjliggör utnyttjandet av energi som i hög utsträckning annars inte kommer till användning. Fjärrvärmen

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli!

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli! Skånska Energi Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN Så här bra kan det bli! Skånska Energi Kort presentation av Skånska Energi Så här bra kan det bli! Referensprojekt enbart kostnadseffektiv kyla Referensprojekt

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

Cirkulär ekonomi från vision till verktyg Cirkulära byggnader Cirkulär energi

Cirkulär ekonomi från vision till verktyg Cirkulära byggnader Cirkulär energi Cirkulär ekonomi från vision till verktyg Cirkulära byggnader Cirkulär energi 2015-04-14 Anders Hollinder Energistrateg - SBF Cirkulär ekonomi från vision till verktyg Uppsala s stadutveckling skapar många

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Miljövärdering av olika stomalternativ. -LCA baserade krav Brf Viva. Karolina Brick

Miljövärdering av olika stomalternativ. -LCA baserade krav Brf Viva. Karolina Brick Miljövärdering av olika stomalternativ -LCA baserade krav Brf Viva Karolina Brick Riksbyggen i siffror company presentation Kooperativt företag som bildades 1940 300 kontor och verksamhet på fler än 400

Läs mer

Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande. Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB

Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande. Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB Innehåll 1. Kort om Umeå Energi 2. Energianvändningen i samhället- några reflektioner.

Läs mer

Miljöarbete i Eskilstuna

Miljöarbete i Eskilstuna Miljöarbete i Eskilstuna SKL ledningssystem för hållbar utveckling Magnus Johansson (MP) Kommunalråd Eskilstuna Eskilstuna - en ekokommun Översikt Industristad med anor Nedgång 1970-1998 Svealandsbanan

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Styrning för ökad byggnation i Växjö kommun

Styrning för ökad byggnation i Växjö kommun Styrning för ökad byggnation i Växjö kommun Befolkningsprognos 2016-2024 År Folkmängd Folkökning 2016 89 177 1 069 2017 90 447 1 270 2018 91 801 1 353 2019 93 117 1 317 2020 94 399 1 281 2021 95 642 1

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Det här Green Umeå. Kriterier och budskap

Det här Green Umeå. Kriterier och budskap Det här Green Umeå Kriterier och budskap Tillsammans för ett grönare Umeå Under Green Umeå samlas företag, organisationer och privatpersoner med en vision om en grönare framtid i Umeå och den norra regionen.

Läs mer

Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm 2050 DATUMKONTAKTPERSON 2013-08-15Helena DNR Ulfsparre VD Stab 2013/1257-1,5--08-737 22 42 Stockholms Stadshus AB Jennie Landegren 105 35 Stockholm Remiss 2013/1257 Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm

Läs mer

Ledarskap och partnerskap

Ledarskap och partnerskap Klimatfärdplaner Ledarskap och partnerskap Maria Gardfjell, kommunalråd (MP) Ett lokalt Paris-avtal 2012-15 2010-12 2015-2018 Samverkan och inspiration Företag, offentlig verksamhet, universiteten och

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Växjö Europas grönaste stad

Växjö Europas grönaste stad Julia Ahlrot, Miljöstrateg, Växjö kommun 欢迎歡迎歓迎환영 Tervetuloa Välkommen! Willkommen! Bienvenu! Welcome to Växjö! Växjö Europas grönaste stad Lokal väckarklocka för ett strategiskt miljöarbete i Växjö. Sjön

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen PM 2012: RVI (Dnr 303-172/2012) Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi 2012-2015 med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Värmemarknad Sverige etapp 2. Sammanfattning. Stockholm, 22 mars 2017

Värmemarknad Sverige etapp 2. Sammanfattning. Stockholm, 22 mars 2017 Värmemarknad Sverige etapp 2 Sammanfattning Stockholm, 22 mars 2017 Vår gemensamma värmemarknad Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som engagerar! Projektets övergripande mål är att med ett systemperspektiv

Läs mer

Regional klimatvecka 31 mars 7 april

Regional klimatvecka 31 mars 7 april Regional klimatvecka 31 mars 7 april Program 1. Inledning av Gustav Hemming, ordförande för Tillväxt- och regionplanenämnden 2. FN:s klimatavtal, Klimatlagen vad betyder den för Stockholmsregionen? 3.

Läs mer

FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG

FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG FÖR EN VÄNLIGARE OCH VARMARE VARDAG Kallt vatten Varmt vatten FJÄRRVÄRME GEMENSAM ENERGI TANKEN MED FJÄRRVÄRME ÄR ENKEL: VI DELAR PÅ EN VÄRMEKÄLLA I STÄLLET FÖR ATT ALLA SKA HA SIN EGEN. Värmeverken i

Läs mer

SIDAN 1 Färdplan 2050 Ett fossilbränslefritt Stockholm Fossilbränslefritt inom våra systemgränser Transporter Energiproduktion Byggnader Övrig elanvändning och gasanvändning Kompensation av kvarstående

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken

Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken Sveriges klimatmål och skogens roll i klimatpolitiken Hans Nilsagård Ämnesråd, enheten för skog och klimat 1 Skogens dubbla roller för klimatet När tillväxten är större än avverkningen ökar förrådet, då

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

Fossilbränslefritt Växjö

Fossilbränslefritt Växjö Fossilbränslefritt Växjö Klimatet förändras Klimatförändringar är ett av vår tids allvarligaste miljöproblem. Människans utsläpp av växthusgaser, framför allt koldioxid från förbränning av fossila bränslen,

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Väla Gård En solskenshistoria. Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö

Väla Gård En solskenshistoria. Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö Väla Gård En solskenshistoria Åse Togerö, Skanska Sverige, Utvecklingsledare Miljö Vårt nya kontor i Helsingborg Samlokalisering av Helsingborgsenheterna Två sammanbyggda huskroppar på ca 1800 m2 BTA Inflyttning

Läs mer

Vi är framtidens byggande.

Vi är framtidens byggande. Vi är framtidens byggande. Vi är din leverantör. Vad du än ska bygga. Helprefabricerat eller industriellt platsgjutet, det är frågan. Hos oss är valet enkelt. Vi har både och. Det är vi ensamma om på marknaden.

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg

Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg Miljökrav i kontrakt nu och på längre sikt i Sverige Kristina Martinsson Trafikverket Underhåll - Väg 1 Kristina Martinsson, Örebro Trafikverket Underhåll Väg Nationell Samordnare Beläggning Klimat och

Läs mer

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett av de smartaste sätten att få en behaglig inomhustemperatur tycker vi. Idén med fjärrvärme är enkel: man delar på en värmekälla istället för

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven

Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven Byggentreprenörens perspektiv på uppfyllandet av energi- och miljökraven Gunnar Hagman Regionchef Hus Syd, Skanska Sverige AB Hur arbetar Skanska för att uppfylla de energi- och miljökrav som satts upp?

Läs mer

Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området.

Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området. Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området. Florian Stamm, ordförande miljö- och samhällsnämnden Östersunds kommun Residensstad i Jämtland Folkmängd

Läs mer