september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för VIETNAM september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Det övergripande målet för samarbetet är förbättrad demokratisk samhällsstyrning, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en miljömässigt hållbar utveckling. Vietnam är en enpartistat med auktoritärt styre där mänskliga rättigheter fortsatt är begränsade. Regimkritiker som bloggar lever farligt, blir förföljda och dömda i domstol till långa straff. I denna miljö måste internationella partners ha realistiska mål med vad som går att uppnå. Det i strategin angivna sektormålet för demokrati och mänskliga rättigheter, ett pluralistiskt samhälle med möjligheter för individen att själv hävda sina rättigheter, är mycket ambitiöst. Det finns uppenbara risker att målet inte kan nås vilket till stor del har att göra med hur målet är formulerat. Sida bedömer att insatserna ändå bidrar till att i viss mån utöka utrymmet för vissa utsatta individers möjlighet att utöva sina rättigheter. De insatser som Sida finansierar kan bidra till förändringar som på sikt kan innebära ett utökat utrymme för individer att få sina rättigheter respekterade. Ett bra exempel på hur Sidas stöd har bidragit till en öppning återfinns i samarbetet mellan RFSU och isee ett aktörssamverkansprojekt. Ett resultat från de aktiviteter som genomförts är att Justitieministeriet har öppnat upp för samkönade äktenskap i den revision som planeras av äktenskapslagen under Projektet har bidragit till debatt kring HBT-personers situation i Vietnam. Sektormålet inom miljö och klimatförändringar är stärkt förvaltning för ett hållbart utnyttjande av naturresurser och miljö samt ökad medvetenhet om och ökad kapacitet att hantera effekterna av klimatförändringar. Vietnam är mycket utsatt vad gäller klimatförändringar och viljan att hantera dessa finns, vilket inte minst återspeglas i den nyligen antagna strategin för Green Growth vars framtagande delvis finansierats med av svenska medel. Utvecklingen går framåt, men utmaningarna, inte minst när det gäller effekterna av klimatförändringar, är stora. Inom sektorn förvaltar ambassaden en stor och diversifierad portfölj. Samarbeten har kommit till stånd genom ett aktivt arbete att främja aktörssamverkan. Flertalet riktar in sig på frågor som handlar om stärkt kapacitet att hantera effekter av klimatförändringar och att bidra till en ökad medvetenhet om frågorna. Ett intressant samarbete för ett fördjupat miljöarbete i skolor har t.ex. resulterat i utbildning av lärare och framtagande av undervisningsmaterial. Det finns goda förutsättningar att Sidas insatser bidrar till att sektormålen nås. Aktörssamverkan som samarbetsform har visat sig lyckad och intresset från såväl svensk som vietnamesisk sida är stort. Uthålligheten i de olika relationerna är svårbedömd men det är ingen tvekan om att biståndsformen har lett till fördjupade och breddade relationer med Vietnam. Sida 1 (14)

2 Ambassaden för en kontinuerlig dialog som understryker vikten av yttrandefrihet, pressfrihet m.m. Den relation som Sverige har med Vietnam möjliggör en viss form av dialog och det är ambassadens bedömning att Sverige kan, som få andra länder, framföra känsliga och svåra budskap. Det är däremot ytterligt svårt att bedöma huruvida dialogen på något vis leder till en ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Kombinationen av finansiellt stöd och dialog har ändå visat sig framgångsrik på vissa områden, som t.ex. inom antikorruption och jämställdhet. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Vietnam Det övergripande målet för det svenska selektiva samarbetet med Vietnam, liksom för utvecklingssamarbetet som ska fasas ut, är att Vietnam ska uppnå förbättrad demokratisk samhällsstyrning, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en miljömässigt hållbar utveckling. Samarbetet är inriktat på följande områden: Demokrati och mänskliga rättigheter och miljö och klimatförändringar. 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för Vietnam för 2012 uppgår till 81,5 MSEK. Till och med den 30 september har totalt 33,7 MSEK utbetalats netto. Detta motsvarar 41 % av anslaget för Bemyndiganderam för 2012 är 105 MSEK, varav 80 MSEK är intecknat. Allokering 2012 Utfall jan-sep 2012 Prognos jan-dec Demokrati och mänskliga rättigheter 13,7 36,2 Miljö och klimatförändringar 13,3 27,6 Övrigt 6,7 14,7 Totalt 81,5 33,7 78,5 Varav aktörssamverkan 24,1 52,0 Varav riktat bistånd 9,6 26,5 Utfallet är relativt lågt delvis beroende på att många årsgenomgångar äger rum sent under året och utbetalningar sker först därefter. Då ett antal projekt har blivit starkt försenade vid uppstarten har prognosen dragits ned till 78,5 MSEK för Inkluderar inte utbetalningar september-december 2011 Sida 2 (14)

3 3. RESULTAT 3.1 Aktörssamverkan Biståndsformen aktörssamverkan har varit och är fortsatt framgångsrik i Vietnam. Intresset av att samverka är stort, såväl från vietnamesisk som från svensk sida. Sida bedömer att aktörssamverkan har lett till att både fördjupa och bredda relationerna till Vietnam inom prioriterade områden. Under det gångna året har Sida beviljat finansiering för ytterligare 18 samarbeten och 38 aktörssamverkansprojekt är f.n. avtalade, varav 10 avser planeringsbidrag. Det är således en övervikt av samverkansbidrag vilket ligger i linje med tidigare uttalad målsättning. Av den totala finansiella allokeringen för 2012 utgör aktörssamverkan cirka 60 %. Med ett drygt år kvar av strategin är hela det allokerade utrymmet intecknat. Sida har därför begränsade möjligheter att bevilja fler bidrag till samarbeten om inte ytterligare medel kan delegeras eller om det tidigt visar sig att pågående projekt inte kan fullfölja sina aktivitetsplaner. Processmålet för aktörssamverkan är enligt strategin att etablera ett antal samarbetsinitiativ mellan vietnamesiska och svenska statliga och icke-statliga aktörer som grundas på ömsesidigt intresse och har potential att på sikt bli självbärande. Sida kan inte ge en heltäckande bild av hur uthålliga de samarbeten som nu finansieras kommer att vara över tid. Det har dels att göra med vilken kategori av aktörer som är aktiva, men också hur framgångsrika dessa projekt har varit. Det finns dock en del exempel där samarbeten har fortsatt bortom Sidas finansiering vilket indikerar att den grundläggande idén om aktörssamverkan håller. Under den resterande strategiperioden kommer ambassaden tillsammans med Sida att samla erfarenheter och resultat för att få en samlad bild av hur aktörssamverkan har bidragit till uthålliga relationer som bidrar till utveckling. Samtidigt vet Sida, och har också påtalat sedan Policyn för Aktörssamverkan beslutades, att svenska myndigheter och kommuner inte kommer att kunna finansiera fortsatt samarbete till följd av de restriktioner och den lagstiftning som finns. Sida har också rapporterat att flertalet organisationer har svårigheter att hitta egen finansiering och därför måste finna andra källor för att fortsätta med internationell samverkan. Viljan, behoven och ömsesidigt intresse kan mycket väl finnas men finansiering är ofta ett hinder för långsiktighet för vissa aktörsgrupper. 3.2 Sektor 1: Demokrati och mänskliga rättigheter Antal avtalade insatser: 28 Antal insatser Svenska myndigheter 4 Vietnamesiska ministerier 8 Enskilda organisationer 11 Övriga 5 Sida 3 (14)

4 Under perioden januari-september 2012 har 3 insatser slutförts medan 4 nya avtal om insatser har undertecknats Bedömning av strategins sektormål Demokrati och mänskliga rättigheter Sektormål: Ett pluralistiskt samhälle med möjligheter för individen att själv hävda sina rättigheter. Vietnam är fortfarande i flera avseenden en auktoritär stat där staten och kommunistpartiet har kontroll över flertalet sektorer. Det medför att det uppställda målet i strategin inte är realistiskt formulerat så länge som Vietnam har ett enpartisystem. Sida ser som sin uppgift att främja en utveckling mot ett pluralistiskt samhälle. Detta görs bl.a. genom att stödja det civila samhället med fokus på civila och politiska rättigheter, förändringsagenter, media och jurister. Detta arbete är mycket känsligt och tidskrävande. Tack vare långvarig närvaro i landet har Sverige ett förtroende som gör det möjligt att tala öppet i känsliga frågor. Bland exempel på hållbara resultat som uppnåtts kan nämnas en modernare juridisk utbildning som främjar rättsstaten, ett mer oberoende advokatsamfund, rättshjälp för de fattigaste, mer utrymme och möjlighet till information för utsatta grupper samt stärkta processer för en öppen hantering av klagomål mot myndigheter liksom antikorruptionsarbete. Intressanta resultat har också noterats vad gäller attityder till jämställdhet, icke-diskriminering och stärkta rättigheter för utsatta grupper. Trots de begränsningar som finns inom arbetet med demokratifrågor i en enpartistat bedömer Sida att våra insatser bidrar till målen. Flera nya insatser som omfattar det civila samhället, media och akademiska institutioner bidrar till att främja lokalt deltagande i beslutsfattandet vilket även möjliggör ett större ansvarsutkrävande Resultat på insatsnivå De tre största insatserna Avtalat 58, , , ,9 Government Inspectorate 3,2 Ministry of Planning and Investment 6,0 Ministry of Justice Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Måluppfyllelse Projektstöd 65 Bedöms uppnås Projektstöd 100 För tidigt att visa några resultat Sektorprogramstöd 5 Enligt plan med poolfinansiering Sida 4 (14)

5 Insats 1: HBT-rättigheter Insatsens huvudsakliga mål: Att effektivt skydda och stärka HBT-personers rättigheter samt att främja sexuell hälsa genom ett nära samarbete mellan RFSU och isee. Avtalat 1, (jan-sep) 1,8 The Institute for Studies of Society, Economy and Environment (isee) Samarbetsform Sidas andel av projektets totala kostnader (%) Projektstöd 76,5 (Samverkansbidrag) Resultatredovisning: - Utbildning av ledare från kvinnoorganisationer gav grundläggande kunskaper om sexuell läggning och könsidentitet. Detta bidrog till att styra debatten om HBTrättigheter till ett fokus på jämställdhet och mänskliga rättigheter. - Ett självständigt och bestående organ för HBT-frågor har skapats - Information and Communication Sharing (ICS) - som HBT-grupper ser som en stark och trovärdig representant för dem. - Bildandet av nätverk av kunniga rådgivare samt HBT-vänliga vårdcentraler har skapat fler säkra platser och utrymme för HBT-personer. - Föreningar för föräldrar till HBT-personer har bildats både i Hanoi och Ho Chi Minh City. Dessa har lett till att nätverk skapats för ett starkare socialt stöd och ett bättre samhällsklimat för denna utsatta grupp. 2 Sidas Resultatbedömning: Projektet fortgår enligt plan och har visat sig vara mycket uppskattat inom HBTgrupper. Det anses som ett av de viktigare stöden för att stärka HBT-personers rättigheter, och bedöms också vara kostnadseffektivt. Aktiviteter som har genomförts har påverkat debatten samt i hög grad bidragit till en ökad synlighet och förståelse av HBT-frågor. Ett av de viktigare resultaten är att Justitiedepartementet uppmärksammat behovet att se över äktenskapslagen och att frågan om samkönade äktenskap kan komma att inkluderas i en revidering av lagen i maj Detta indikerar ett attitydsskifte och anses vara ett viktigt genombrott som kommer att förbättra HBTpersoners situation i Vietnam. Den första VietPride-festivalen, delvis finansierad av Sverige, hölls i Hanoi i augusti Festivalen fick stor uppmärksamhet i media vilket också är ett bevis på en mer accepterande miljö för HBT-grupper. 2 Annual Report 2012 of the PDC-C between isee and RFSU Sida 5 (14)

6 Insats 2: From Prison to Pride Insatsens huvudsakliga mål: Att skapa en stabil plattform för före detta fångar i Vietnam och Sverige där de har möjlighet att få hjälp och stöd att återanpassas till samhället efter tiden i fängelse. Avtalat 4, ,8 X-CONS STOCKHOLM Samarbetsform Sidas andel av projektets totala kostnader (%) Projektstöd 74 (Samverkansbidrag) Resultatredovisning: - Ett center för återanpassning av f.d. fångar till samhället (CRES) har etablerats. Centret är knutet till Vietnams advokatsamfund (VLA). Centret drivs av kunnig och kompetent personal och en informativ hemsida har tagits i bruk. 3 - CRES personal besöker fängelser varje månad för att informera fångar, som inom kort kommer att friges, om de tjänster och det stöd CRES kan erbjuda. - Marknadsundersökningar har genomförts och möjliga företagssamarbeten med fem vietnamesiska producenter har utretts. 4 - En grupp med deltagare från CRES, f.d. fångar och politiker, besökte Sverige i juni Besöket ökade deras kunskap om svensk policy och erfarenheter om hur man kan bistå f.d. kriminella att återanpassas och få bättre förutsättningar att fungera i samhället. Sidas Resultatbedömning: I början av projektet fanns vissa kommunikationsproblem mellan parterna vilket ledde till inledande förseningar. Medan X-CONS var inställda på företagande, för framtida affärssamarbeten, låg VLA:s fokus på juridisk rådgivning och på att skapa bättre relationer med myndigheterna. Svårigheterna överkoms tack vare god vilja och ett starkt engagemang för att genomföra det gemensamma projektet. Sedan dess har projektet kommit på rätt spår och målen kommer med stor sannolikhet att nås. Den risk som fanns tidigare avseende måluppfyllelsen har minskat betydligt tack vare att CRES fått medialt stöd och en legal status som är nödvändig för att kunna arbeta inom kriminalvården. Insats 3: Kvinnors deltagande i politiken Insatsens huvudsakliga mål: Att främja kvinnors politiska rättigheter samt att stödja kvinnligt deltagande i politiken och beslutsprocessen i provinsen Dak Nong X-CONs rapport Market study visit to Hanoi, November 2011 Sida 6 (14)

7 Avtalat 2, ,6 The Center for Education Promotion and Empowerment (CEPEW) Samarbetsform Sidas andel av projektets totala kostnader (%) Projektstöd 100 (Strategisk/riktad insats) Resultatredovisning: - Verksamhetsplaner och resolutioner om jämställdhet och kvinnligt deltagande på kommunnivå har utvecklats och implementerats effektivt. - Kvinnliga kandidater har genom utbildning ökat sin kompetens att arbeta i valkampanjer och med ledarskapsfrågor. - Ett starkt stöd från kommunala ledare att nominera och främja kvinnor till högre positioner tyder på en attitydförändring. - Kvinnor har fått ett ökat självförtroende vilket har resulterat i ett mer aktivt deltagande och en utökad vilja att anta ledarpositioner. - I två distrikt har det noterats att kvinnliga kandidater fått en större andel av rösterna. Följaktligen ökade antalet kvinnor i kommunfullmäktige under valperioden Sidas Resultatbedömning: Sida beslutade om detta stöd åtta månader innan valet 2011 i Vietnam vilket gav CEPEW en möjlighet att effektivt genomföra sina aktiviteter. Parterna tog tillfället i akt och lade stor möda på den första fasen av projektet. Engagemanget minskade dock under det andra året vilket Sida ser som en ny risk och planerar att begränsa denna risk genom ökad uppföljning och dialog. Målen bedöms fortfarande möjliga att nå. 3.3 Sektor 2: Miljö och klimatförändringar Antal avtalade insatser: 20 Antal insatser Svenska myndigheter 8 Vietnamesiska ministerier 1 Vietnamesiska myndigheter 3 Enskilda organisationer 3 Svenska aktiebolag 2 Övriga 3 Under perioden januari-september 2012 har 2 insatser slutförts medan 9 nya avtal om insatser har undertecknats. 5 CEPEW Annual report 2011 och CEPEW Progress Report 2012 Sida 7 (14)

8 3.3.1 Bedömning av strategins sektormål Miljö och klimatförändringar Sektormål: Stärkt förvaltning för ett hållbart utnyttjande av naturresurser och miljö samt ökad medvetenhet om och ökad kapacitet att hantera effekterna av klimatförändringar. Vietnam är ett av fem länder i världen som förväntas drabbas värst av klimatförändringar 6. Även om åtgärder har vidtagits på nationell nivå och en strategi för klimatanpassning och även för Green Growth har utvecklats, återstår mycket arbete. God miljölagstiftning finns på plats men som så ofta ligger utmaningen i att tillämpa lagstiftningen. Det institutionella ramverket för klimatanpassning är komplext med fokalpunkter utsedda i varje departement och provins. Att förse dessa med kompetens och verktyg är en utmaning. Tvärsektoriell kommunikation, som utgör en nödvändighet för klimatanpassning, är än så länge en ambition snarare än verklighet. Stödet till sektorn är uppbyggt kring en mängd aktörssamverkansprojekt. Detta innebär att många projekt med begränsade resurser gemensamt ska bidra till måluppfyllelsen för strategin. Projekten tillkommer för att parterna i respektive land visat intresse för samarbete och ambassaden bedömt varje enskilt projekt som relevant för måluppfyllelse, men den strategiska styrningen är svår. Sektorportföljen är bred och omfattar t.ex. samarbeten mellan forskare och civila samhället för att utveckla verktyg för en mer lokal klimatanpassning; mellan miljösaneringsföretag och forskare för att utbyta erfarenhet av dioxinsaneringsarbete; mellan elektronikföretag för en energieffektiv hantering av elektronikavfall; mellan företag som arbetar med hantering av sjukhusavfall mellan kemikalieinspektioner; mellan forskare och myndigheter för att utveckla en modell för betalning av ekosystemtjänster. Risken att målet inte kommer att uppnås bedöms som låg. Eftersom syftet med aktörssamverkan är att etablera långsiktiga relationer kan en mångfald av samarbeten med relevans för sektormålet leverera resultat över tid om samarbetena fortsätter. Exempel på resultat som uppnåtts kommer från samarbetet mellan SCB och General Statistics Office (GSO). Förutom att GSO tillgodogjort sig en ny och modern ledarstil, har en användarvänlig webbplats skapats för insamling och spridning av miljö- och klimatdata. Förhoppningen är att denna ska bidra till välgrundade beslut och ge förutsättningar för en stärkt och mer hållbar förvaltning. 6 UNDP Human Development Report, 2007/8 Sida 8 (14)

9 3.3.2 Resultat på insatsnivå De tre största insatserna Avtalat 75, , , ,6 Stockholms Universitet Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Måluppfyllelse Projektstöd 87 Över förväntan Projektstöd (Samverkans bidrag) Projektstöd (Samverkans bidrag) 100 (Sidas andel av projektets totala kostnader 57%) 100 (Sidas andel av projektets totala kostnader 67%) Långsam start men målen förväntas uppnås Kommer att uppnås, möjligtvis överträffas Insats 1: Folkligt deltagande i klimatåtgärder Insatsens huvudsakliga mål: Att uppmuntra och stödja samhällen till en hållbar livsstil och att stödja samarbeten mellan det civila samhället i Sverige och i Vietnam för att skapa attityd- och beteendeförändringar. Avtalat 3, ,3 Ministry of Planning and Investment 6,5 Lantmäteriverket 3,1 Global Action Plan (GAP) Samarbetsform Projektstöd (Samverkansbidrag) Sidas andel avprojektets totala kostnader (%) 81 Resultatredovisning: - Läroböcker och lärarhandledningar för högstadieskolor avseende klimatförändring, samhällsansvar och åtgärder har tagits fram, testats och reviderats. Aktörer från både urbana och rurala områden i projektområdet har visat ett stort intresse för materialet. - Fem kurser organiserades för lärare och ungdomsledare som därmed blev väl rustade i att engagera studenter att verka för en förbättrad miljö. - Olika arrangemang har anordnats för skolor, t.ex. gröna festivaler. Vid dessa aktiviteter har eleverna fått ökad kunskap om miljövänliga beteenden. Sidas Resultatbedömning: Parterna, från det civila samhället, har skapat ett väl fungerande samarbete inom ett innovativt område i Vietnam där få organisationer är aktiva. Tidigare fanns inga Sida 9 (14)

10 skolbaserade projekt som förespråkade hållbara beteenden i hemmet. Projektet har varit effektivt för att stimulera det lokala samhällets engagemang i klimatfrågan och hållbar utveckling. De uppnådda resultaten har lett till ekonomiskt stöd från andra givare, vilket tyder på att projektet fungerar väl. Vår bedömning är att projektet är på god väg att nå sitt mål att förändra människors beteende. Insats 2: Forskning och utveckling av bioetanol Insatsens huvudsakliga mål: Att öka forskningsverksamhet och forskningskapacitet för att förbättra produktion av bioetanol och andra biotekniska processer. Avtalat 5, ,3 Food Industries Research Institute (FIRI) Samarbetsform Sidas andel av projektets totala kostnader (%) Projektstöd 46 (Samverkansbidrag) Resultatredovisning: - Unga forskare från FIRI har tagit del av intensivträning i Sverige och därmed har forskningskapaciteten inom enzymologi och genteknik på FIRI förbättrats väsentligt. FIRI kan nu självständigt utföra avancerade studier inom detta område. - Samarbete har etablerats genom utbyte av gästforskare. - Forskningsresultat: 450 stammar av svampprover isolerades och artbestämdes. De 37 mest aktiva stammarna överfördes till Sverige för djupare utredning och 2 valdes för vidare studier. Sidas Resultatbedömning: De två parterna, Food Industries Research Institute och Chalmers Tekniska Högskola, som endast hade kunskap om varandra genom ett nätverk, ansökte om ett samverkansbidrag direkt. Samarbetet bygger på förtroende och respekt och har utvecklats väl. Parterna såg Sidas bidrag som en katalysator för sitt långsiktiga och komplicerade arbete inom enzymforskning. Tack vare projektets tidiga resultat fick FIRI förtroende från UNIDO 7 att husera en försöksanläggning och ett träningscenter för etanolproduktion från kassavastärkelse. Parterna har också planer på att expandera sin forskning och tillämpa forskningsresultaten. Med de resultat som har uppnåtts kan partnerskapet bedömas vara kostnadseffektivt och verkningsfullt då projektet har utvecklat forskningskapacitet som lockar annan finansiering. 7 The Global Environment Facility, United Nations Industrial Development Organization Sida 10 (14)

11 Insats 3: Workshop om Miljöteknik och Innovationer Insatsens huvudsakliga mål: Att stimulera aktörer att mötas och utforska möjligheter till att påbörja samarbete som leder till varaktiga relationer över tid. Avtalat 0, Stiftelsen Chalmers Industriteknik Samarbetsform Sidas andel av projektets totala kostnader (%) Projektstöd 83 (Planeringsbidrag) Resultatredovisning: Planeringsprojektet genomfördes enligt plan och gick enligt samarbetspartnern över förväntan. Seminariet hölls i Hanoi i april 2012, då 42 deltagare från 35 olika organisationer deltog. Ett 20-tal olika fokusområden identifierades där svenska och vietnamesiska intressen inom miljöteknik kan ha ömsesidig nytta. I nio av dessa områden har man tagit ett steg vidare och formulerat konkreta projektidéer som förväntas kunna resultera i aktörsamverkansprojekt eller förslag på vidare studier. Chalmers Industriteknik har etablerat ett samarbete med Hanoi University of Science men alla projektidéer har ännu inte identifierade parter. Sidas Resultatbedömning: Kortsiktiga resultat har uppnåtts och en god grund för fortsatta samarbeten inom områden viktiga för sektormålen har etablerats, men processen har gått långsamt och ytterligare steg kvarstår innan samarbeten är på plats. Ambassaden har ännu inte fått in några konkreta följdansökningar. Risken är därmed överhängande att när de verkligt hållbara och konkreta idéerna tagits fram så kvarstår inte möjligheten med Sidafinansiering. Risk finns därmed att det långsiktiga målet inte uppnås till särskilt hög grad. 4. DIALOGFRÅGOR Övergripande dialogfrågor enligt strategin, vilka också återspeglas i ambassadens kommunikationsplan, är: Mänskliga rättigheter Demokratisk samhällsstyrning Korruption Miljö Dialog förs regelbundet, och på olika nivåer i de sammanhang där Sverige finns representerat i Vietnam. Under det gångna året har dock ambassadens möjlighet att vara aktiv i dialogen begränsats av att en ordinarie myndighetschef inte varit på plats. Det temporära nedläggningsbeslutet av ambassaden innebar också en störning i relationerna som påverkade dialogmöjligheterna. När tillfälle ges framför ambassaden budskap som Sida 11 (14)

12 är tydliga vad gäller yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, anti-korruption och andra frågor som kan uppfattas som känsliga och svåra men som likväl med envishet måste framföras. Det är ambassadens uppfattning att Sveriges långvariga engagemang och ställning i Vietnam ger en viss komparativ fördel i förhållande till andra länder. Detta har också uttryckts av Vietnam vid olika tillfällen. Självfallet är det ändå riskabelt att tillskriva Sverige någon roll i eventuella förbättringar på dessa områden. Tydligheten i frågor som yttrandefrihet, rätten till information och andra frågor som rör det mediala utrymmet är viktig i tider då användandet av sociala medier växer lavinartat, samtidigt som regimen går hårt åt bloggare och regimkritiker som är aktiva på nätet. Sveriges stöd till mediasektorn framstår som centralt för att också understödja vår dialog med Vietnam och centrala förändringsaktörer. Att bedriva ett förändringsarbete i en hårt kontrollerad sektor är svårt och utmanande, men möjligheterna att föra dialog innebär också att det finns en väg att påverka. Kombinationen av finansiellt stöd och dialog är också central i Sveriges engagemang för HBT-frågor. Sverige är en av de första givarna som utöver dialog kring dessa ofta stigmatyngda frågor, även följer upp med stöd som främjar utsatta gruppers rättigheter i samhället. 5. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Två av de tre tematiska prioriteringarna utgör stommen i vår verksamhet eftersom de viktigaste målen i strategin är relaterade till miljö och demokratiutveckling. Detta gör att vår portfölj domineras av insatser relevanta för de tematiska prioriteringarna. Arbete med integrering av de tematiska prioriteringarna utgörs huvudsakligen av dialog i förberedande faser men även i uppföljningen. Inom aktörssamverkan informeras samtliga parter om de svenska prioriteringarna för selektivt samarbete och de ingår i bedömningen av projekten. Detta kan leda till att planer revideras till att i större grad beakta de tematiska prioriteringarna. Ambassaden har valt att belysa resultatet av detta arbete med några exempel från olika insatser. Miljö Ett exempel på integrering av miljöaspekter finns i aktörssamverkanprojektet From Prison to Pride. Här avser man att återanpassa f.d. interner bl.a. genom att hitta sysselsättning för dem. Det som söks är produktutveckling och produktion av miljövänliga produkter som kan tillverkas på ett hållbart sätt i Vietnam för en svensk marknad. När man söker samarbetspartners utgår man från vissa kriterier som även omfattar miljöaspekter. Jämställdhet Ett resultat av dialog under beredningen av ett planeringsbidrag rörande ett samarbete mellan Rikspolisstyrelsen och Interpol i Vietnam resulterade i att man inkluderade ett avsnitt om jämställdhetsarbete inom svensk polis i programmet för den besökande vietnamesiska delegationen. POSCIS-programmet som rör kapacitetsutveckling inom inspektionssystemet har visat positiva jämställdhetsresultat genom utarbetande av regler för kompetensutveckling inom verksamhetsområdet samt utarbetande av standardiserade arbetsbeskrivningar för Sida 12 (14)

13 personalstyrkan. Detta har resulterat i bättre rekrytering, bättre transparens i processen, mer kompetent personal men även högre andel kvinnliga inspektörer i tjänst. 8 Demokrati och mänskliga rättigheter Demokrati och MR integreras i miljö- och klimatprojekt genom de arbetsmetoder som de inblandade aktörerna (ofta enskilda organisationer) använder sig av. Flera av aktörssamverkan-projekten använder deltagande metoder där lokalbefolkningen är med och bestämmer upplägg för implementering. Samarbetet mellan FOI och den lokala organisationen Center for Water Resources Conservation and Development som syftar till att förse lokala myndigheter med lokalt anpassade verktyg för vattenresursförvaltning och bättre anpassning till klimatförändringar är ett exempel. Detta skall uppnås genom införande av mer deltagande och demokratiska metoder. Resultaten har ännu inte rapporterats eller utvärderats. Samarbetet mellan SCB och General Statistics Office (bl.a. för upprättande av ett system för insamling och spridning av miljö- och klimatdata) ger förutsättningar för välgrundade beslut och bäddar för en stärkt och mer hållbar förvaltning men även till ökad tillgänglighet till data/information som är en förutsättning för demokratisk utveckling. 6. DE TVÅ PERSPEKTIVEN Genom att portföljen till stor del omfattar insatser som fokuserar på ökad transparens, ansvarsutkrävande och minskad korruption tillämpas perspektiven systematiskt. Vi har gett stöd för att utveckla kapacitet och regelverk genom POSCIS samt för att bevaka och påverka genomförande av antikorruptionsarbetet genom Transparency Internationals program i Vietnam. Stödet till kapacitetsutveckling för hantering av klagomål och arbete med antikorruption ger individer större insyn, t.ex. genom en webbsida där man kan följa sin klagan. Det ger också ökad möjlighet att få sina rättigheter respekterade genom att ansvarig myndighet har bättre kapacitet att genomföra sitt uppdrag och genom att medborgarmottagningar etablerats. Dessutom, genom att ge stöd till aktörssamverkan som omfattar enskilda organisationer som arbetar med ett tydligt deltagande av fattiga kvinnor, män och även barn, tillämpas principerna om icke diskriminering och ökat deltagande. Vi stöder aktörssamverkan som riktar sig till stigmatiserade grupper såsom homosexuella eller familjer som lever med HIV, samt särskilt utsatta såsom blinda och minoriteter. Samverkan mellan Vietnam Blind Association och Synskadades Riksförbund resulterar i att blinda barn och vuxna får tillgång till verktyg för att uppnå ökad självständighet. De vågar även ha ökade framtidsutsikter och hopp om att kunna bidra till samhället. Ökad transparens uppnås genom vårt stöd till en fri och kompetent media via kapacitetsutveckling och utbyten. 8 Draft Mid Term Evaluation seminar, 2012 Sida 13 (14)

14 7. SAMLAT STÖD TILL SAMARBETSLANDET Inom ramen för Samarbetsstrategin för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på Sydöstasien finns ett tjugotal insatser som berör Vietnam, huvudsakligen inom området Miljö och Klimat. Några enskilda organisationer, t.ex. Rädda Barnen och Röda Korset har också vissa insatser i Vietnam inom sitt ramavtal med Sida eller genom det humanitära anslaget. 8. DEN KONTEXTUELLA RAMEN Svårigheten att arbeta i en auktoritär stat med ett enpartisystem har tidigare belysts. Detta innebär bl.a. svåra förutsättningar att arbeta med känsliga Demo/MR-frågor. I dagsläget finns det inga signaler om att förutsättningarna kommer att förbättras. Ett allt hårdare klimat för regimkritiska åsikter kan noteras samtidigt som en maktkamp inom landets och partiets högsta ledningar tycks pågå. Försök att begränsa sociala medier växande roll, genom att t.ex. fängsla bloggare, innebär att vi nu befinner oss i ett politiskt intressant men ovisst läge. Sida 14 (14)

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Inledning Korruption utgör ett allvarligt hinder för en rättvis utveckling och medför ökad fattigdom. Att motverka korruption i samhället såväl som

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre!

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre! Svensk unescostrategi 2008 2013 Förord Genom den svenska Unescostrategin finns ett verktyg för en tydlig och samordnad politik för hela det svenska engagemanget i Unesco. Unesco har en nyckelroll i arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Förbundsstyrelsens förslag till kongressen Inledning I år antar kongressen för första gången en långtidsplan. Den drar upp riktlinjerna för de kommande fem åren och hur vi ska

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City

Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Handlingsplan för Umeå som Fairtrade City Umeå kommunfullmäktige beslutade 2012-03-12 att Umeå ska ansöka om att bli en Fairtrade City. Umeå kommun beaktar redan idag Fairtradeprodukter i sina egna upphandlingar

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2019 1 Inledning Internationella Kvinnoföreningen

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014

Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014 Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014 Ruth Bourke Berglund Sida Partnership Forum Härnösand Sida Svenska missionsrådet Box 14038 167 14 Bromma SMR:s kommunikations- och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Idéprogram NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne

Idéprogram NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Idéprogram NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne är en partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för den idéburna sektorn i Skåne. Föreningen verkar genom kunskapsutveckling,

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete SAMMANFATTNING KFUK-KFUM bedriver internationellt utvecklingssamarbete med KFUK- och KFUM-partners runt om i världen. Det övergripande målet är att stärka KFUK- och KFUM-rörelsen globalt och inriktningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.029 Regeringsbeslut

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling 2016 Bridging the GAP Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling Bridging the GAP 2016 Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet Inledning Att lärande och utbildning

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-02-13 UF2014/9982/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för miljö- och klimatmässigt

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

en värld med korruption 9 december 2009

en värld med korruption 9 december 2009 Innovationspanelen Ett uppdrag om effektivt bistånd i en värld med korruption 9 december 2009 Uppdraget att förutsättningslöst bidra med underlag för att besvara frågan: Vad krävs av biståndet i en värld

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift.

STINT är unikt genom att vara den enda aktör som har internationalisering av högre utbildning och forskning som enda uppgift. Strategi 2014 (1) Sammanfattning Ett paradigmskifte sker inom internationalisering av högre utbildning och forskning. Lärosäten över hela världen - också i vad som brukar kallas utvecklingsländer - konkurrerar

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015 Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på Sydöstasien september 2010 juni 2015 Bilaga till 2010-09-09 UF2010/33456/ASO Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012

Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012 Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att genomförandet av strategin för Botswana går enligt plan. Efter en viss tröghet i början av strategiperioden har

Läs mer