Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik"

Transkript

1 Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik Jonas Wisbrant Inledning 1.1 Mål Tentamensformen, dvs hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan visa att ni har grundläggande kunskap om begrepp och förståelse för samband. Ni får också möjlighet att visa att ni kan koppla materialet i kurslitteraturen till det projekt som ingår i kursen. Tanken är alltså att ni ska visa att ni har både ytkunskap, t ex kan använda rätt begrepp och termer vid rätt tillfälle, och en djupare förståelse om innehållet, genom att kunna resonera om materialet och analysera det på ett tillfredsställande sätt. 1.2 Instruktioner Svaren på frågorna i avsnitt 2 bildar en rapport. Denna rapport ska lämnas in i två versioner: dels som pdf-fil som bilaga till ett e-postmeddelande två e-postadresser: jonas.wisbrant.lu@analys.urkund.se och etsa01@cs.lth.se subject -rad: Hemtentamen <SAManv> där <SAM-anv> är det användarnamn du fått i Datavetenskaps SAM-system. dels som pappersutskrift med din egen namnteckning på försättsbladet. Utskriften lämnas antingen i det grå skåpet E-husets södra trapphall plan 2 eller postas till: Institutionen för datavetenskap, Jonas Wisbrant, LTH, Box 118, LUND så att bör ha kommit fram senast den 31 maj. Börja på ny sida för varje uppgift. Rapporten ska innehålla ett försättsblad med följande uppgifter: Rubrik: Hemtentamen ETSA01 Namn (förnamn och efternamn) Program och inskrivningsår (t ex D10 ) Personnummer Inlämningsdatum. Inled varje lösning med uppgiftens nummer i fet stil. Upprepa inte frågan som inledning till din lösning efter som det riskerar medföra en falsk positiv i Urkund. Alla svar ska baseras på kursboken och annat material i kursen, men det är möjligt att dessutom referera till ytterligare material. Alla källor ska i så fall tydligt redovisas i texten. En eventuell referenslista kan placeras på ett separat blad sist i rapporten. Arbetet med rapporten ska ske individuellt. Alla ska lämna in var sin individuell rapport och inga rapporter får innehålla identisk text eller identisk text som flyttats om för att skilja sig. Det är givetvis inte tillåtet att kopiera eller direkt översätta text från andra källor såsom böcker och Internet, om man inte gör detta som tydliga citat med källhänvisning. Rapporten ska skrivas på svenska eller engelska. Välj det språk som du har lättast att uttrycka dig på. Lärarna hjälper inte till att formulera svar, bedöma svar, eller liknande innan inlämning, men de hjälper givetvis till att förtydliga uppgifterna och instruktionerna vid behov.

2 1.3 Bedömning Varje rapport bedöms och får 0 60 poäng, där poäng är godkänt. Denna bedömning ligger sedan, tillsammans med resultatet i projektet, till grund för slutbetyget enligt riktlinjerna i kursprogrammet. Poängen baseras på hur väl man når följande nivåer på uppgifterna: Godkänd nivå: För att bli godkänd krävs det att man har en grundläggande förståelse av innehållet, att man har en grundläggande kunskap om vad i materialet som är viktigt, samt att man kan återge fakta på ett korrekt sätt. Avancerad nivå: För att få en högre poäng krävs det att man kan visa att man kan analysera materialet genom t ex jämförelser och identifiering av mönster. Dessutom är det bra om man kan visa att man kan göra jämförelser med projektet i kursen. Vissa deluppgifter är mest lämpade för svar på godkänd nivå, medan andra lämpar sig bättre för mer avancerade svar. Svara tillräckligt för varje fråga utan att fylla ut med material som inte har med uppgiften att göra. Om det finns material som inte har med uppgiften att göra så ignoreras det vid bedömningen om mängden är rimlig. Om det finns för mycket material som inte har med uppgiften att göra så påverkar det bedömningen negativt. Mer än motsvarande en sida text per uppgift lär inte behövas. Tänk på att läsa igenom uppgifterna noga och svara på alla frågorna i varje uppgift. Vid en hemtentamen har man mer tid på sig att formulera sina svar än på en traditionell salstenta. Dessutom skrivs rapporten med dator och inte med papper och penna. Sammantaget betyder detta att kraven på struktur, språk och att man motiverar sina svar är större än vid en salstenta. 1.4 Viktiga datum Tentamen delas ut genom att den publiceras på kursens hemsida: , senast kl. 08:00 Efter det ska svar lämnas in via mail enligt följande: Rapport lämnas in elektroniskt senast: , kl. 10:00 Signerad rapport på papper institutionen tillhanda senast: Bedömning klar senast: Om man inte lämnar in rapporten i tid eller om man inte når upp till gränsen för godkännande så kommer det att ges möjlighet att komplettera på samma sätt som det finns omtentor vid salstentor.

3 Uppgifter U1 Kravkrav (10 p) Förklara innebörden av de 6-8 egenskaper bra krav bör ha - var för sig eller tillsammans. Det är inte alltid man lyckas uppnå dessa goda egenskaper hos sina krav. Diskutera för var och en av egenskaperna: hur man kan eller bör gå tillväga för att säkerställa/veta/bekräfta att kravspecifikationen uppfyller den egenskapen när och hur under den fortsatta processen man kan få problem om man inte upptäckt brister i tid. U2 Testa ditt system (10 p) Jalote presenterar flera olika metoder för att välja ut testfall och/eller för att säkerställa att de täcker projektets behov: Equivalence Class Partitioning Boundary Value Analysis Pairwise Testing State-Based Testing Control Flow-Based Criteria a) Förklara kortfattat vad respektive metod går ut på. b) Anta sedan att du ska formulera en serie testfall för nivåerna: Enhetstest Integrationstest Systemtest Välj för varje nivå ut en eller två av de metoder som du förklarade i första delen av uppgiften som du finner mest lämpliga och argumentera för ditt val av metod (er). U3 Planera granskning av designdokument (10 p) a) Förklara innebörden av de olika desigvyerna: Modul-beskrivning (eng Module), Komponenter och konnektorer (eng Component and connector), Allokeringsbeskrivningar (eng Allocation). b) Antag därefter att du som projektledare i ett utvecklingsprojekt har ansvaret för att det genomförs en formell granskning av en arkitekturdesign med alla tre designvyerna. Dokumentet omfattar sammanlagt ca 40 A4-sidor text och grafik. Föreslå hur många och vilka personer (vad behöver de kunna eller ha för roll) du vill engagera och hur du vill att granskarna ska arbeta, samt berskriv hur hela granskninsgprocessen bör gå till från initiering/inbjudan till upprättande av granskningsprotokoll. U4 Utvecklingsprocesser (10 p) Det finns flera olika sorters utvecklingsprocesser. Beskriv följande modeller: Vattenfallsmodellen, Iterativ utveckling och Lättrörliga processer ( agile ). Jämför modellerna med avseende på i vilka typer av projekt de är lämpliga att använda.

4 U5 vs riktiga projekt (12 p) Olika processmodeller är bra i olika sammanhang. Projektet i kursen utfördes med en tydligt definierad processmodell typ vattenfall. Se kurswebben: avsnitt 5-8. Antag scenario 1: att din projektgrupp skulle delta i en ny projektkurs till hösten där ni hade helt fria händer att planera ert arbete. Antag scenario 2: att din projektgrupp anlitades av ett riktigt företag för att genomföra ett liknande projekt. Ange för båda scenarierna: två moment, aktiviteter eller subprocesser som ni borde ta med till det nya projektet. två moment, aktiviteter eller subprocesser som ni borde avstå ifrån eller tona ner. två moment, aktiviteter eller subprocesser som inte ingick i kursens processbeskrivning, men som du anser borde vara med för att få ett framgångsrikt projekt. Motivera kortfattat samtliga 12 val. Svaren skulle kunna redovisas i en matris enligt exemplet nedan och de är bra om du kan indentifiera moment, aktiviteter eller subprocesser där du tror/anser att behoven skiljer sig åt mellan scenarierna och Riktiga företag. OBS! Att återanvända exempelsvaret i matrisen nedan ger inga poäng ;-) Exempel subprocesser att ta med från subprocesser att ta med från subprocesser att avstå ifrån i subprocesser att avstå ifrån i subprocesser att ta med utöver (= som inte ingick i) subprocesser att ta med utöver (= som inte ingick i) Moment och motivering för respektive scenario Ersätts: Jag skulle vilja ta med granskningsprocessen eftersom den är ett bra sätt att sprida kunskap inom projektet och ett effektivt sätt att hitta fel och brister i dokument och artefakter. Jag skulle vilja avstå ifrån därför att Resultatetet av studentprojektet hade blivit bättre om? därför att I ett riktigt projet skulle man behöva mer av därför att

5 U6 Täcker tentan kursmålen (8 p) De hittills formulerade uppgifterna (U1-U5) täcker en stor del av kursens kursmål, men inte allt. Nedan beskrivs kursens formella kursmål enligt KA. a) Ange för var och en av kursmålspunkterna nedan vilken/vilka tentamensuppgifterna U1-U5 (om någon) som adresserar kursmålet ifråga. Motivera om kopplingen inte är uppenbar. b) Föreslå en tentamensuppgift som adresserar ett eller flera kursmål som inte behandlats i U1- U5 ovan. Ett tänkt svar på din föreslagna uppgift ska både visa att man förstår viktiga ord och begrepp i kursen och att man kan reflektera och dra egna slutsatser. Uppgiften ska inte vara en kopia av tidigare publicerade tentamenssuppgifter i kursen, men kan vara en nyskapande variant. Ange även vilket/vilka kursmål du anser att frågan behandlar. Kursmål för Ingenjörsprocessen Metodik (ETSA01) Syfte Kursens syfte är att ge studenten grundläggande kunskap om hur utveckling av stora programvarusystem går till. Syftet är även att ge studenten sådan kunskap att han/hon kan delta i planeringen av ett mindre projekt. Kursen syftar till teoretisk kunskapsinhämtning och praktisk tillämpning. Mål Kunskap och förståelse: För godkänd kurs skall studenten: kunna definiera grundläggande begrepp inom utveckling av stora programvarusystem. kunna beskriva de vanligaste processerna för utveckling av stora programvarusystem. kunna förklara de viktigaste momenten i kravhanteringsprocessen. kunna förklara hur testning går till. kunna beskriva vad en arkitekturdesign är. kunna beskriva de viktigaste stegen i projektplanering och projektuppföljning. kunna beskriva hur organisationer planerar och genomför en serie av projekt. Färdighet och förmåga: För godkänd kurs skall studenten kunna utveckla projektplan, kravspecifikation och testplan för ett mindre projekt. kunna granska projektplan, kravspecifikation och testplan för ett mindre projekt. kunna skriftligen formulera text i projektdokumentation. Värderingsförmåga och förhållningssätt: För godkänd kurs skall studenten förstå komplexiteten i uppgiften att utveckla ett programvarusystem. ha förståelse för ingenjörens yrkesroll. Kursinnehåll Utvecklingsprocessen för programvara Processmodellering Kravhantering Testning Arkitekturdesign Projektstyrning Projektuppföljning Projektdokumentation Granskningar Projekt- och organisationsnivåer

Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik Jonas Wisbrant

Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik Jonas Wisbrant Hemtentamen: ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling metodik Jonas Wisbrant 2014-06-02 1 Inledning 1.1 Mål Tentamensformen, dvs hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan

Läs mer

Föreläsning 6. Utvärdering, om tenta, avrundning

Föreläsning 6. Utvärdering, om tenta, avrundning ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 6 Utvärdering, om tenta, avrundning Jonas Wisbrant 1 Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda

Läs mer

Föreläsning 6. Utvärdering, om tenta, avrundning. Agenda. Kursinformation. Schemalagda kursmoment. Jonas Wisbrant. Kursinformation

Föreläsning 6. Utvärdering, om tenta, avrundning. Agenda. Kursinformation. Schemalagda kursmoment. Jonas Wisbrant. Kursinformation Agenda Kursinformation ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet Föreläsning 6 Tentamen

Läs mer

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Markus Borg 2017-05-29 1. Mål Tentamensformen, dvs. hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan visa att ni har grundläggande kunskap

Läs mer

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Markus Borg 2018-05-30 1. Mål Tentamensformen, dvs. hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan visa att ni har grundläggande kunskap

Läs mer

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Markus Borg 2019-06-04 1. Mål Tentamensformen, dvs. hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan visa att ni har grundläggande kunskap

Läs mer

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik

Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Hemtentamen: ETSA02 Programvaruutveckling Metodik Jonas Wisbrant 2016-05-31 1. Mål Tentamensformen, dvs. hemtentamen, har valts eftersom den möjliggör att ni både kan visa att ni har grundläggande kunskap

Läs mer

2015-05-14. Agenda. Kursinformation. Manual för systemstart. Föreläsning 6: Summering och om tentamen. Målgrupp:

2015-05-14. Agenda. Kursinformation. Manual för systemstart. Föreläsning 6: Summering och om tentamen. Målgrupp: Föreläsning 6: Summering och om tentamen ETSA01 Ingenjörsprocessen 1 - Metodik VT15 Markus Borg Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet

Läs mer

Agenda. Föreläsning 6: Summering och om tentamen Kursinformation

Agenda. Föreläsning 6: Summering och om tentamen Kursinformation Föreläsning 6: Summering och om tentamen ETSA01 Ingenjörsprocessen 1 - Metodik VT15 Markus Borg 1 Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet

Läs mer

Detta har hänt... Föreläsning 2: Projektplanering & granskning. Pratat och provat kravhantering. Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur?

Detta har hänt... Föreläsning 2: Projektplanering & granskning. Pratat och provat kravhantering. Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur? Föreläsning 2: ering & granskning Ingenjörsprocessen metodik ETSA01 VT14 Jonas Wisbrant 60 Detta har hänt... Pratat och provat kravhantering Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur? Kommit igång med

Läs mer

Föreläsning 5 Processer Vidare utveckling

Föreläsning 5 Processer Vidare utveckling Detta har hänt... ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 5 Processer Vidare utveckling Pratat krav, plan, test, design Övning 4: Test, partitioner och täckning Jobbat med

Läs mer

Agenda. Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen. Kursinformation

Agenda. Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen. Kursinformation Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen Ingenjörsprocessen metodik ETSA01 VT14 Jonas Wisbrant 288 Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter

Läs mer

Agenda. Kursinformation. Manual för systemstart... Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen

Agenda. Kursinformation. Manual för systemstart... Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen Ingenjörsprocessen metodik ETSA01 VT14 Jonas Wisbrant Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet

Läs mer

Agenda. Projektbeskrivning avsnitt 8: Acceptanstest - MS4 i korthet. Kursinformation

Agenda. Projektbeskrivning avsnitt 8: Acceptanstest - MS4 i korthet. Kursinformation Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet

Läs mer

Föreläsning 3 Verifiering och Validering

Föreläsning 3 Verifiering och Validering ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 3 Verifiering och Validering Jonas Wisbrant 2 Detta har hänt... Pratat och skapat krav och plan Några har kommit i kontakt med IP3-projekt

Läs mer

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT Föreläsning 6: Utvärdering och om tentamen INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT 2 Agenda Kursinformation Sammanfattning av kursen och operativ utvärdering Schemalagda kursaktiviteter Cykelgarageprojektet

Läs mer

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT Föreläsning 2: ering & granskning INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT 57 Detta har hänt... Pratat och provat kravhantering Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur? Kommit igång med

Läs mer

Detta har hänt... Sammanfattning - Krav. Agenda F2. Föreläsning 2: Projektplanering & granskning

Detta har hänt... Sammanfattning - Krav. Agenda F2. Föreläsning 2: Projektplanering & granskning Föreläsning 2: ering & granskning Ingenjörsprocessen metodik ETSA01 VT14 Jonas Wisbrant Detta har hänt... Pratat och provat kravhantering Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur? Kommit igång med

Läs mer

Specifikationer i kompendiet Övningar på moodle.cs.lth.se Support Onsdag kl i E: (84?) Frågestund: F3

Specifikationer i kompendiet Övningar på moodle.cs.lth.se Support Onsdag kl i E: (84?) Frågestund: F3 Börja koda onsdag eftermiddag? Specifikationer i kompendiet Övningar på moodle.cs.lth.se Support Onsdag kl 13-17 i E:2182-83 +(84?) Frågestund: F3 Föreläsning 2: Projektplanering & Granskning ETSA02 Programvaruutveckling

Läs mer

Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade grundkurs i aktiekunskap!

Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade grundkurs i aktiekunskap! Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade grundkurs i aktiekunskap! Materialet som hör till kursen är den elektroniska versionen av kursboken Aktie- och fondhandboken och det dokument du nu läser.

Läs mer

Streamade föreläsningar på webben

Streamade föreläsningar på webben Streamade föreläsningar på webben Synligt inom LU Vänligen sprid inte filmerna! Ni bör inte synas Skicka gärna frågor om innehåll via formuläret! Möjligen nacken på 2-3 främre rader Ni kan komma att höras

Läs mer

Streamade föreläsningar på webben. Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift. Utvecklingsprojekt & Kravhantering. Utmaning. Jonas Wisbrant - kort CV

Streamade föreläsningar på webben. Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift. Utvecklingsprojekt & Kravhantering. Utmaning. Jonas Wisbrant - kort CV Streamade föreläsningar på webben ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift Synligt inom LU Vänligen sprid inte filmerna! Ni bör inte synas Utvecklingsprojekt

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Skrivtid: 14.00-19.00 Lokal: Polacksbacken Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan cirka kl. 15.30. Observera: Programkod

Läs mer

Utmaning. Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift Utvecklingsprojekt & Kravhantering. Agenda F1. Jonas Wisbrant - kort CV

Utmaning. Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift Utvecklingsprojekt & Kravhantering. Agenda F1. Jonas Wisbrant - kort CV Utmaning Kan man förstå software engineering utan att ha upplevt stora programvaruprojekt? ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 1: Kursen & Projektuppgift Utvecklingsprojekt

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Studiehandledning

Läs mer

Kursprogram, ETS032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp

Kursprogram, ETS032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp ursprogram, S032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp Version 1.0 Christin Lindholm Läsåret 2012/2013 Våren 2013 1. Inledning Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper i utvecklingsprocesser,

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Föreläsning 3 Verifiering och Validering

Föreläsning 3 Verifiering och Validering ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 3 Verifiering och Validering Jonas Wisbrant 2 Detta har hänt... Pratat och skapat krav och plan Övning 2 Riskhantering, intressenter

Läs mer

Är instruktionerna oklara, projektet rörigt och allmänt frustrerande?

Är instruktionerna oklara, projektet rörigt och allmänt frustrerande? Detta har hänt... Pratat och skapat krav och plan Övning 2 Riskhantering, intressenter och kravgranskning. Genomfört granskningar inför 2 x 0.99 och omarbete? ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling

Läs mer

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län...

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... Personnummer (10 siffror)... Telefon arbete/bostad... Telefon mobil......

Läs mer

Streamade föreläsningar på webben

Streamade föreläsningar på webben Medan vi väntar: Diskutera Om man utvecklar ett system... Vad kan gå fel? Vad brukar gå fel? Varför då? Vad kan man göra åt det?... samt notera kurswebben: http://cs.lth.se/etsa01...... samt köp kurskompendium

Läs mer

Kurser och seminarier från AddQ Consulting

Kurser och seminarier från AddQ Consulting Kurser och seminarier från AddQ Consulting Med fokus på kvalitet och effektivitet bidrar vi till att underlätta människors vardag. Kompetensutveckling är nyckeln till framgång för dig som jobbar med test,

Läs mer

Detta har hänt... Föreläsning 2: Projektplanering & Granskning Bildat projektgrupper. Pratat och provat kravhantering. Skaffat litteratur?

Detta har hänt... Föreläsning 2: Projektplanering & Granskning Bildat projektgrupper. Pratat och provat kravhantering. Skaffat litteratur? Föreläsning 2: Projektplanering & Granskning ETSA01 Ingenjörsprocessen 1 Metodik VT15 Markus Borg 1 Detta har hänt... Bildat projektgrupper Pratat och provat kravhantering Skaffat litteratur? Kommit igång

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-05-25

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-05-25 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 lördag 2002-0-2 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Elena Fersman besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som: Ekonomihögskolan FEKH40, Företagsekonomi: Kandidatkurs i organisation och ledarskap, 15 högskolepoäng Business Administration: Organization and Leadership - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Studiehandledning JÖK, 15 hp, distans halvfart, nätbaserad version Viktig information om kursens innehåll, upplägg, obligatorier och examination m.m.

Studiehandledning JÖK, 15 hp, distans halvfart, nätbaserad version Viktig information om kursens innehåll, upplägg, obligatorier och examination m.m. Studiehandledning JÖK, 15 hp, distans halvfart, nätbaserad version Viktig information om kursens innehåll, upplägg, obligatorier och examination m.m. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 3 1.1 Vad innebär

Läs mer

Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling

Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling OBS! Grupp 12-16 och 23-26 har övning i E:3336 på torsdag [http://www.google.com/googlebooks/chrome/] 1 ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Krav på en projektplan Beskriver

Läs mer

Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling

Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling OBS! Grupp 12-16 och 23-26 har övning i E:3336 på torsdag ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 5 Processer, vidare utveckling Jonas Wisbrant [http://www.google.com/googlebooks/chrome/]

Läs mer

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet Anteckningsstöd Pedagogiskt stöd, Lunds universitet 2 3 Information till dig som ger anteckningsstöd ATT FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGARNA Både som student och anteckningsstöd är det bra om du alltid förbereder

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I Portfölj Termin 1, Stadium I Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess och

Läs mer

Föreläsning 2: Projekt, Kravhantering, Dokumentgranskning

Föreläsning 2: Projekt, Kravhantering, Dokumentgranskning ETSA01 Ingenjörsprocessen för programvaruutveckling Metodik Föreläsning 2: Projekt, Kravhantering, Dokumentgranskning Jonas Wisbrant 2 Detta har hänt... Pratat krav Bildat projektgrupper :-) Skaffat litteratur?

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem.

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds av Ephorus?... 4

Läs mer

Riktlinjer för examensarbetare

Riktlinjer för examensarbetare Riktlinjer för examensarbetare Informationen för dig som ska göra examensarbete finns för det mesta på LTH:s hemsida: http://www.student.lth.se/studieinformation/examensarbete/. Studenten förväntas vara

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 Du som antagits till en kurs inom Lärarlyftet VT15 har möjlighet att ansöka om validering av dina kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

Läs mer

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd HÖGSKOLAN i JÖNKÖPING INSTRUKTION I-JTH-10-025I _ webb/student 1 (6) Examination 1. Regelbakgrund HJ-gemensamma regler Denna instruktion gäller för Tekniska Högskolans olika former av examination och bygger

Läs mer

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT. Övning 2 Riskhantering, intressenter och kravgranskning.

INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT. Övning 2 Riskhantering, intressenter och kravgranskning. Föreläsning 3: Test, & INGENJÖRSPROCESSEN METODIK ETSA01 VT13 JONAS WISBRANT 2 Detta har hänt... Pratat och skapat krav och plan Övning 2 Riskhantering, intressenter och kravgranskning. Projektet har granskat

Läs mer

Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp

Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp Version 1.0 Christin Lindholm Läsåret 2018/2019 Våren 2019 1. Inledning Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper i

Läs mer

Tentamen: INTE 2011-10-26

Tentamen: INTE 2011-10-26 Tentamen: INTE 2011-10-26 Det enda godkända hjälpmedlet är ett exemplar av den personliga fusklappen som lämnats in som inlämningsuppgift tre på kursen. På nästa sida finns ett utdrag ur instruktionerna

Läs mer

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Exempel på framsida samt instruktioner Förnamn Efternamn Klass Entréskolan, Eskilstuna Datum Använd Infoga- menyn i Word och välj sidnummer för att lägga in sidnummer

Läs mer

Sahlgrenska akademin Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/ Arbetsterapi och fysioterapi. Studiehandledning

Sahlgrenska akademin Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/ Arbetsterapi och fysioterapi. Studiehandledning Sahlgrenska akademin Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/ Arbetsterapi och fysioterapi Studiehandledning Arbetsterapi: introduktion till den arbetsterapeutiska processen, 3 hp ARB011 Vårterminen

Läs mer

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

Projektplan, Cykelgarage

Projektplan, Cykelgarage Projektplan, Cykelgarage Johan Anderholm, (dt08ja5@student.lth.se) Jon Andersen (dt08ja8@student.lth.se) Marcus Carlberg (dt08mc4@student.lth.se) Simon Ekvy (dt08se2@student.lth.se) Stefan Johansson (dt08sj7@student.lth.se)

Läs mer

Nedan följer en guide till hur ansökningsblanketten ska fyllas i. Vänligen följ detta för att underlätta handläggningen.

Nedan följer en guide till hur ansökningsblanketten ska fyllas i. Vänligen följ detta för att underlätta handläggningen. Nedan följer en guide till hur ansökningsblanketten ska fyllas i. Vänligen följ detta för att underlätta handläggningen. Spara din ifyllda ansökan som Förnamn_Efternamn.docx Spara ej som pdf. Som en liten

Läs mer

Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade fortsättningskurs i aktiekunskap!

Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade fortsättningskurs i aktiekunskap! Så sätter du ihop en lönsam aktieportfölj Välkommen till Aktiespararnas Internetbaserade fortsättningskurs i aktiekunskap! Materialet som hör till kursen är den elektroniska versionen av kursboken Hitta

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05 Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Skapad: 2011-08-05 Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds

Läs mer

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl 1(5) Studiehandledning Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursen behandlar utbildningsväsendets och utbildningspolitikens

Läs mer

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE 1 KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE Söka kursplan i KIWAS Sök efter skapade kursplaner genom att klicka på Lista kursplaner i menyn under fliken Kurser. Listan som visas är begränsad till de kursplaner som

Läs mer

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Projektanvisning Webbsideprojekt Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Inledning Du har nu under ett antal laborationer i webbteknik fått relativt styrda uppgifter där du ensam fått lösa

Läs mer

Att skriva uppsats 31:januari

Att skriva uppsats 31:januari Att skriva uppsats Du ska nu skriva en teknikuppsats för att ta reda på inom vilka områden datorer används i. Ta reda på hur tekniska system i samhället förändrats över tid och vilka drivkrafter som ligger

Läs mer

Den akademiska uppsatsen

Den akademiska uppsatsen Den akademiska uppsatsen Skrivprocessen Uppsatsens struktur Språk och stil Källor och referenser Skrivprocessen förstadium skrivstadium efterstadium Förstadium Analysera situationen: 1. Vad har jag för

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

HIPPOLOGER MED EXAMEN FRÅN 2-ÅRIGA HIPPOLOGPROGRAMMET RIDLÄRARE/STALLCHEF. Välkomna att söka till SENARE DELEN AV HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 2013/2014

HIPPOLOGER MED EXAMEN FRÅN 2-ÅRIGA HIPPOLOGPROGRAMMET RIDLÄRARE/STALLCHEF. Välkomna att söka till SENARE DELEN AV HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 2013/2014 HIPPOLOGER MED EXAMEN FRÅN 2-ÅRIGA HIPPOLOGPROGRAMMET RIDLÄRARE/STALLCHEF Välkomna att söka till SENARE DELEN AV HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 2013/2014 Hippolog kandidatprogram åk 3 som påbyggnad på hippologexamen

Läs mer

Projektledning - "Avancerad" Fördjupade modeller och metoder

Projektledning - Avancerad Fördjupade modeller och metoder Projektledning - "Avancerad" Fördjupade modeller och metoder Dokumentversion Studieguide Revision Datum Förändring x 150804 Frisläppt 1 Välkommen till kursen! 1 Vi som jobbar med kursen... 3 2 Beskrivning

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

Studiehandledning. Katastrofmedicin 7,5 hp. Vårterminen 2016. Katastrofmedicinskt centrum. Institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE

Studiehandledning. Katastrofmedicin 7,5 hp. Vårterminen 2016. Katastrofmedicinskt centrum. Institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE Institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE Katastrofmedicinskt centrum Studiehandledning Katastrofmedicin 7,5 hp Vårterminen 2016 Katastrofmedicinskt Centrum/ Katastrofmedicin 7,5 hp/ VT

Läs mer

Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION

Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION Hej, jag heter Ingela Johansson och hälsar dig välkommen till kursen Programutveckling med Java. Den är på 7.5

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/ Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Se W:s exjobbssida http://www.w-program.nu/ Ur kursplanen se http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kursplan/?kkod=1tv962 Mål: Syftet med examensarbetet

Läs mer

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Vad tänker ni på just nu? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Det bestämmer du! Vad tänker ni på just nu? Är det svårt?

Läs mer

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Skapad: 2011-08-01 Innehåll Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina studier?... 5

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan MGTN46, Management: Lärande, utveckling och förändring i individer och organisationer, 6 högskolepoäng Management: Learning, Development and Change in Management and Organisations, 6 credits

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kapitel 5. Att utforma skrivuppgifter. Camilla Forsberg

Kapitel 5. Att utforma skrivuppgifter. Camilla Forsberg Kapitel 5 Att utforma skrivuppgifter Camilla Forsberg Inledning Emellanåt blir man som lärare förvånad när man läser uppgiftssvar från studenter. Ibland beror det på att studenterna har läst frågor slarvigt

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Mål Kursen skall ge studenten träning i att utveckla en större programvara. Arbetet utförs i projektform. Projektet skall ge grundläggande

Läs mer

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se Kursinformation Välkommen till delkursen i Planerad kommunikation (5p) som ges inom ramen för MKV A. Kursen ger en introduktion till informationshanteringen hos organisationer och företag. Den ger grundläggande

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen Ansökan om legitimation för lärare och Läs detta innan du börjar Läs igenom hur du fyller i din ansökan på Skolverkets hemsida, www.skolverket.se/ansokan Skicka kopior på handlingar och intyg. Sänd dem

Läs mer

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (6) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer

MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Förändring Kursstart 151201 151019. förhandsutgåva

MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Förändring Kursstart 151201 151019. förhandsutgåva MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Revision Datum Förändring Kursstart 151201 151019 förhandsutgåva 1 Välkommen till kursen! 1 Vi som jobbar med kursen... 3 2 Beskrivning av kursupplägget...

Läs mer

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola.

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Förskollärarprogrammet på distans. Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. 1 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR I

Läs mer