Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående"

Transkript

1

2

3 Sammanträdesprotokoll sid 2 (40) 1 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. _ Ordföranden meddelar följande tillägg till dagordningen: Böda-Torp, yttrande till mark- och miljööverdomstolen, Äpplerum, yttrande till Länsstyrelsen, samt information om en planerad Konferensdag och Vattensituationen på Öland. 2 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Mikael Almqvist och som ersättare Arne Sjögren. 3 Dnr Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa Nästa besiktningsresa, som först planerades till den 15 februari har ändrats till måndag 22 februari av AU, och tillsammans med ordföranden kvarstår Sune Axelsson och Torbjörn Nilsson, då den senast inplanerade resan ställdes in p.g.a. för få besiktningsärenden. 4 Information från förvaltningen Personal. Rekrytering av ny stadsarkitekt och ny förvaltningschef har påbörjats. En livsmedelsinspektör som slutar ska ersättas samt en sommaranställning inom livsmedel- och hälsoskydd ska rekryteras.

4 Sammanträdesprotokoll sid 3 (40) Tjänsteskrivelser. Förvaltningen har i samråd med au tagit fram anvisningar och nya mallar för tjänsteskrivelser och protokoll, bl.a. efter påpekanden från våra revisorer. 5 Delegationsbeslut, information Redovisning och genomgång av tagna delegationsbeslut. 6 Meddelanden, information Redovisning och genomgång av inkomna meddelanden. 7 Dnr Internbudget Samhällsbyggnadsnämnden 2016 Samhällsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna, samt ger ordförande och förvaltningschef i uppdrag att ta fram ett tillläggsyrkande. _ Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Internbudget SBN 2016 Protokollsanteckning Tilläggsansökan bör göras för de uppdrag som KS givit utan att nödvändiga resurser lämnats.

5 Sammanträdesprotokoll sid 4 (40) 8 Dnr MB, LL Timtaxa enligt miljöbalken respektive livsmedelslagen Samhällsbyggnadsnämnden höjer timtaxan för 2016 med 2,6% enligt prisindex för kommunal verksamhet (PKV) till 857 kr/tim för tillsyn och prövning enligt miljöbalken samt till 964 kr/tim för kontroll enligt livsmedelslagen. _ Samhällsbyggnadsnämnden har två taxor där avgifterna utgår från timavgift som är beräknad enligt Sveriges kommuners och landstings (SKL) modell. Taxan på miljöbalkens och livsmedelslagens område reviderades inför 2015 och antogs av fullmäktige Motivering av beslutet För 2015 har SKL redovisat en kostnadsökning inom kommunal verksamhet med 2,6%. Enligt kommunfullmäktiges beslut får samhällsbyggnadsnämnden besluta att höja fastställd timtaxa med förändringen i Prisindex för kommunal verksamhet. 9 Dnr Planprioritering 2016 Samhällsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen av aktuell planprioritering. 10 Dnr Verksamhetsplan 2016 Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förvaltningens förslag till verksamhetsplan 2016.

6 Sammanträdesprotokoll sid 5 (40) Sammanfattning av ärendet Förvaltningen har tagit fram ett förslag till verksamhetsplan för 2016 utifrån samhällsbyggnadsnämndens uppdrag och utifrån Kommunfullmäktiges övergripande vision och mål. De olika avdelningarna inom förvaltningen har utifrån en gemensam struktur och ett gemensamt övergripande synsätt tagit fram aktiviteter och nyckeltal för den egna verksamheten. Beslutsunderlag Verksamhetsplan Bilaga 1. Värdegrund Bilaga 2. Servicemål Bilaga 3. Kort beskrivning över större projekt Bilaga 4. Nyckeltal Ärendet Modellen för verksamhetsplan är i princip likadan som förra året med den skillnaden att mål kopplade till kommunfullmäktiges vision och mål finns samlat under Gemensamt. De olika avdelningarna har därefter utifrån sitt uppdrag och förutsättningar tagit fram aktiviteter och nyckeltal för den egna verksamheten. Bilagorna innehåller värdegrund, servicemål, kort beskrivning över större projekt samt en förteckning över de nyckeltal vi använder för att följa och utveckla verksamhetens resultat. Protokollsanteckning Vid dagens genomgång av verksamhetsplanen och information om planavdelningens planering av en studieresa till Båstad kommun framkom förslag att även några politiker kunde vara med på resan. Föreslogs också att Gotlands kommun kan vara intressant då vi har liknande förhållanden. 11 Remissinstans: Dnr Havs- och vattenmyndigheten Box GÖTEBORG Yttrande över förslag till inriktning för havsplaneringen med avgränsning av miljöbedömningen Samhällsbyggnadsnämnden lämnar förvaltningens förslag till yttrande till Havsoch vattenmyndigheten.

7 Sammanträdesprotokoll sid 6 (40) Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Inkommen remiss om inbjudan till samråd Länk: fakta/havsplanering/havsplaneringsnyheter/ las-och-tyck-till-omhavsplaneringens-inriktning.html Beslutet/yttrandet skickas med e-post till havochvatten@havochvatten.se. Diarienumret ska anges i e-postmeddelandets ärendemening. Yttrandet ska vara myndigheten tillhanda senast Remissinstans: Dnr. S Riksdagens Ombudsmän Box STOCKHOLM (Dnr ) Remiss. Begäran om upplysningar och yttrande i ett bygglovsärende Samhällsbyggnadsnämnden lämnar förvaltningens förslag till yttrande över klagomål avseende lång handläggningstid i ett bygglovsärende till Riksdagens Ombudsmän. _ Berörda befattningshavare har tagit del av och medverkat i yttrandet enligt föreliggande tjänsteskrivelse. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Remiss från JO Beslutet/remissvaret, som önskas i två exemplar, skickas till Riksdagens Ombudsmän, Box 16327, Stockholm. Dessutom skickas remissvaret, helst som Word-dokument, via e-post till JOkansli1@jo.se Remissvaret ska vara JO tillhanda senast Dnr

8 Sammanträdesprotokoll sid 7 (40) 13 Dnr. S Södra Munketorp, förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av ett bostadshus. _ Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser förhandsbesked för nybyggnad av ett hus för bostadsändamål. Fastigheten ligger i direkt anslutning till detaljplan nr 121. Berörda grannar har hörts, negativa yttranden har inkommit från ägarna till fastigheterna Södra Munketorp xxx och yyy samt från Munketorps vägförening. Sökanden har tagit del av yttrandena och begärt att få uppskov med beslut till 15 augusti Motivering av beslutet behandlades frågan om att få uppföra en bostadsbyggnad på samma plats, nämnden kom då fram till att ny bebyggelse ska prövas med detaljplan. Ärendet var föremål för överprövning och beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen att inte meddela prövningstillstånd varvid nämndens beslut vann laga kraft. Några nya förutsättningar sedan frågan år 2009 prövades har inte tillkommit. Nämnden ser ingen anledning till att avvakta med beslut och frågan ska därför avgöras så fort som möjligt. Förvaltningen anser därför att ansökan måste prövas genom detaljplan. Åtgärden uppfyller inte kraven enligt 4 kap 2 och 3 PBL då åtgärden ska prövas med detaljplan. Som förhandsbesked enligt 9 kap 17 PBL förklarar nämnden att den sökta åtgärden inte kan tillåtas på platsen. Upplysningar Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges sökanden med uppgift om hur man överklagar.

9 Sammanträdesprotokoll sid 8 (40) Kopia av beslutet översänds till grannar som haft erinran för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Inkommande skrivelse Karta Ansökan förhandsbesked Dnr. S Södvik, förhandsbesked för nybyggnad av två bostadshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar positivt förhandsbesked för nybyggnad av två bostadshus. _ Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av två bostadshus på fastigheten Södvik skifte 5. Berört skifte är beläget i den södra delen av Södvik, på den östra sidan av Gamla vägen. Området är därmed beläget inom sammanhållen bebyggelse. Berörda grannar har hörts och inga negativa yttranden har inkommit. De ansökta tomtplatserna ligger i direkt anslutning verksamhetsområde för allmänt VA. Sökanden avser ansluta tomterna till detta. Motivering av beslutet Mark- och vattenområden ska enligt 2 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde ska ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Vid planläggning och i ärenden om bygglov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken (MB) tillämpas. Enligt 9 kap 17 PBL gäller om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd, ska byggnadsnämnden ge ett förhandsbesked i fråga om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen. Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att den ansökta åtgärden utgör en komplettering till befintlig bebyggelse och uppfyller kraven enligt 9 kap 17 PBL.

10 Sammanträdesprotokoll sid 9 (40) Upplysningar Vid prövning av ansökan om bygglov ska kraven enligt 8 kap PBL vara uppfyllda. Detta innebär bl.a. att byggnader ska vara lämpligt placerade på tomten samt ha en för platsen lämplig form och färg. Berörda grannar skall även vid ansökan om bygglov ges möjlighet till yttrande innan bygglov beviljas. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd ska sökas hos Borgholm Energi AB. Förhandsbeskedet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för beslutet. Görs inte bygglovsansökan inom denna tid upphör förhandsbeskedet att gälla. Förhandsbeskedet medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Karta Ansökan förhandsbesked Dnr. S Trosnäs, förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus Samhällsbyggnadsnämnden avslår ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av ett bostadshus. _ Ansökan, som avser förhandsbesked för nybyggnad av ett hus för bostadsändamål, inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastigheten ligger utanför detaljplan och samlad bebyggelse. Kommunicering om förslag till avslag har skickats till sökanden Ett yttrande inkom där sökanden vidhåller ansökan i befintligt skick. Lagstöd Enligt 2 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) ska prövningar i ärenden om förhandsbesked syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till dess beskaffenhet.

11 Sammanträdesprotokoll sid 10 (40) Bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken (MB) ska tillämpas. Enligt 2 kap 6 ska bebyggelse utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden och natur- och kulturvärdena på platsen. Motivering av beslutet Tomtplatsen anknyter visserligen till befintliga tomtplatser men förslaget innebär att den nya tomtplatsen med dess byggnader kommer att bryta den befintliga bebyggelsestrukturen och sträcker sin in och emot ett i övrigt obebyggt område och strider därmed mot 2 kap 6 PBL. Förslaget innebär en olämplig spridning av bebyggelsen. Samhällsbyggnadsnämndens besiktningsgrupp har besökt platsen och avstyrker lokaliseringen av följande skäl: Fortsatt bebyggelse mot öster sker på brukad åkermark utanför den befintliga bebyggelsegruppen som avgränsas naturligt av en lång stenmur. De inkomna synpunkterna från sökande ändrar dock inte tidigare ställningstagande. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges sökanden med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Fasadritning Ansökan förhandsbesked Dnr. S Binnerbäck, bygglov för nybyggnad av åtta fritidshus samt parkering och plank Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av åtta parhus samt parkering och mur.

12 Sammanträdesprotokoll sid 11 (40) 1. Stefan Thorstensson godtas som kontrollansvarig. 2. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. 3. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas beslutade samhällsbyggnadsnämnden att bevilja bygglov för nybyggnad av åtta parhus á 135 m² samt parkering och mur. Beslutet överklagades av två grannar varav det ena avvisades p.g.a. att det inkom för sent, avslog länsstyrelsen överklagandet. I beslut undanröjer mark- och miljödomstolen nämndens beslut och återförvisar ärendet till nämnden för fortsatt handläggning. Skälet för återförvisning var att varken nämnden eller länsstyrelsen tycks ha prövat åtgärden mot kraven i 4 kap 1 och 2 miljöbalken (MB). Fastigheten ligger utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse. Berörda grannar har hörts och två yttranden med erinran har inkommit. Sökanden har tagit del av yttrandena och har ändrat ansökan angående utfarten. Fastigheten ligger inom utbyggnadsområdet för Vedborm-Binnerbäck (etapp 1). Yrkanden Torbjörn Nilsson (M) yrkar avslag på ansökan. Förvaltningens förslag till beslut är att bevilja bygglov för åtta parhus samt parkering och mur. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla förvaltningens förslag om bygglov. Motivering av beslutet Fastigheten omfattas endast av det generella riksintresset som gäller hela Öland enligt 4 kap 1 och 2 MB. 4 kap 1 behandlar natur- och kulturvärden, 4 kap 2 behandlar turismens och friluftlivets intressen (då främst det rörliga friluftlivet).

13 Sammanträdesprotokoll sid 12 (40) Fastigheten ligger i ett område med spridd bebyggelse utan någon egentlig struktur, tillskapandet av dessa byggnader stör inte bebyggelsemönstret i området. Åtgärden anses därför inte påverka natur- och kulturvärden i området, p.g.a. områdets karaktär med relativt gles bebyggelse hindras inte heller det rörliga friluftlivet i området. Gruppen av byggnader är väl inpassad i den skogsbeväxta terrängen. Husen är sinsemellan identiska och ovanligt omsorgsfullt utformade. Fasadmaterialet är naturträ och taken är papptäckta. Volymerna har öländska hus som förebild medan detaljeringen är samtida. Gruppen har förutsättningar att bli ett gott tillskott till den nordöländska arkitekturfloran. Nämnden har även i sin prövning beaktat det natura 2000-område som ligger ca 250 meter norr om fastigheten och bedömt att tillkommande bebyggelse inte påverkar naturområdets värden negativt då det ligger en längre sträcka från Bödakusten västra, och att det finns spridningskorridorer mot alla väderstreck. Den nya bebyggelsen kommer också att omgärdas av relativt gles befintlig bebyggelse. Inom det aktuella området finns inga rödlistade arter noterade. Så några uttalade motstående intressen från allmän synpunkt finns inte. De motstridiga intressen som finns i ärendet är enskilda, nämnden bedömer att utbyggnadsintresset överväger bevarandeintresset. Projektet i sig är väl genomarbetat, man har visat exakt hur husen ser ut och med exakt placering, och på ett väl avgränsat område. Omgivningen vet därför precis vad man tar ställning till och vad som kommer att hända på fastigheten. Nämnden anser därför att frågan om bygglov kan avgöras utan detaljplan. Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. För nya eller ändrade till- och utfartsvägar som berör allmän väg krävs tillstånd enligt 39 väglagen. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd skall sökas hos Borgholm Energi AB. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare.

14 Sammanträdesprotokoll sid 13 (40) Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägarna till fastigheterna Binnerbäck xxx och yyy, som avgivit yttrande i ärendet, med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Reviderad situationsplan Planritningar Fasadritning Axonometri Sektionsritning Anmälan kontrollansvarig Ansökan Torbjörn Nilsson (M) reserverar sig mot beslutet, 17 Dnr. S Djupvik xxx, bygglov för tillbyggnad av fritidshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av ett fritidshus. _ 1. Eva Olsson godtas som kontrollansvarig. 2. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. 3. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Ansökan avser tillbyggnad av fritidshus med 87,6 m². Åtgärden innebär att fritidshuset samtidigt byggs till med 15 m² enligt Attefallsreglerna samt att befintligt uthus (A) ändras till en fristående komplementbyggnad upp till 25 m² också enligt Attefallsreglerna.

15 Sammanträdesprotokoll sid 14 (40) Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen , inkom reviderade handlingar och grannar hördes. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 101. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: åtgärden strider mot plan avseende avstånd till tomtgräns 4 m mot gällande 4.5 m. åtgärden strider mot plan avseende byggnadsarean BYA 161,2 m² mot gällande max 100 m². Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Motivering av beslutet Fastigheten är förhållandevis stor 3365 m² och ligger så att utsiktsförhållanden inte påverkas samt att nämnden tidigare har beviljat liknande avvikelser. Åtgärden anses uppfylla kraven enligt 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Då åtgärderna (bygglov-anmälan enligt Attefall) hänger samman så behandlas frågan om startbesked för anmälningsärendet tillsammans med startbeskedet i bygglovärendet. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Fasadritning Ansökan bygglov

16 Sammanträdesprotokoll sid 15 (40) 18 Dnr. S Djupvik yyy, bygglov för tillbyggnad av fritidshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av ett fritidshus. _ 1. Anders Westerlund godtas som kontrollansvarig. 2. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. 3. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser förhandsbesked för tillbyggnad av fritidshus. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 101. Tomtens storlek är 3055 m². Ansökan strider mot plan i följande avseende: Efter tillbyggnad blir byggnadsarean 163 m² mot tillåtna 100 m². Berörda grannar har hörts och erinran mot överytan har inkommit från fastighetsägaren till Djupvik xxx. Samhällsbyggnadsnämnden har i området tidigare beviljat liknande avvikelser. Yrkanden Arne Sjögren (KD) yrkar, med bifall från Claes Horn af Rantzien (MP) och Mikael Almqvist (FÖL) att ansökan om bygglov ska beviljas. Förvaltningens förslag till beslut är att avslå ansökan. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Arne Sjögrens yrkande om bygglov.

17 Sammanträdesprotokoll sid 16 (40) Motivering av beslutet Med hänsyn till åtgärdens karaktär och att den i sig inte kan anses olämplig, och att ett flertal motsvarande avvikelser tidigare har godtagits inom berörd detaljplan bör den tillåtas. Åtgärden bedöms inte heller innebära någon betydande olägenhet för berörd granne. Nämnden anser att åtgärden uppfyller kraven i 9 kap 31b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägaren till fastigheten Djupvik xxx, som avgivit yttrande i ärendet, med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Fasadritning Ansökan bygglov Sektionsritning Kontrollansvarig Dnr. S Klinta, bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad.

18 Sammanträdesprotokoll sid 17 (40) 1. Startbesked beviljas. 2. Kontrollansvarig krävs inte. 3. Tekniskt samråd, arbetsplatsbesök eller slutsamråd behöver ej genomföras om sökanden/byggherren inte särskilt begär det. 4. Som kontrollplan gäller att efter avslutat arbete skall byggherren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov. Kontrollplanen utgörs i detta fall av den bifogade blanketten "Begäran om slutbesked". Därefter utfärdas ett slutbesked och byggnaden får tas i bruk. 5. Byggnaden får inte tas i bruk innan slutbesked har lämnats. Tas byggnaden i bruk utan slutbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut. En komplett ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser tillbyggnad av komplementbyggnad om 15 m². Det är ett gästhus där verandan byggs ut med 15 m. Verandan är i dag 1,42 m djup och 9,86 lång och breddas med 1,53 m till 2,95 m för att enligt sökande göra verandan mer användbar och funktionell samt skapa ett mer proportionerligt utseende. I området finns liknande byggnationer. På fastigheten ligger en huvudbyggnad om ca 130 m² (uppmätt i Geosecma) samt 3 komplementbyggnader som tillsammans utgör 124 m² (enligt sökande). Fastighetens storlek är 1811 m² (FIR). Samhällsbyggnadsnämnden har tidigare beviljat liknande avvikelser i området. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 96. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: Byggnadsarean för gårdsbyggnader och uthus med 139 m² mot gällande max 50 m². Bostadsbyggnaden är ej inräknad i detta. Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Samhällsbyggnadsförvaltningen har kommunicerat förslag till beslut om avslag. Inget yttrande från sökande har inkommit. Yrkanden Mikael Almqvist (FÖL) yrkar, med bifall från Arne Sjögren (KD), att ansökan om bygglov ska beviljas. Förvaltningens förslag till beslut är att avslå ansökan. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Mikael Almqvists yrkande om bygglov.

19 Sammanträdesprotokoll sid 18 (40) Motivering av beslutet Med hänsyn till åtgärdens karaktär och att den i sig inte kan anses olämplig, och att ett flertal motsvarande avvikelser tidigare har godtagits inom berörd detaljplan bör den tillåtas. Åtgärden bedöms inte heller innebära någon betydande olägenhet för berörd granne. Nämnden anser att åtgärden uppfyller kraven i 9 kap 31b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Anmälan Dnr. S Kolstad, bygglov för nybyggnad av fritidshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för uppförande av ett fritidshus. 1. färdigställandeskydd inte behövs eftersom byggnaden uteslutande ska användas som fritidshus. 2. Lisa Grufman godtas som kontrollansvarig. 3. förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet.

20 Sammanträdesprotokoll sid 19 (40) 4. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked. Därefter får åtgärden påbörjas. 5. slutsamråd ska genomföras där åtgärden utförts. Byggherren eller kontrollansvarig kallar till möte med byggnadsinspektör. Därefter lämnas slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser första bostadshus på tomt, uppförande av ett fritidshus om 25,3 m². Fastigheten ligger utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse. Fastigheten ska anslutas till det allmänna VA-nätet. Motivering av beslutet Berörda grannar har hörts och erinringar / frågor inkom beträffande avstyckning, placering, tillfart, husets höjd samt färgsättning. Sökanden har tagit del av yttrandet och har lämnat följande svar på grannarnas frågor: Ingen avstyckning, byggnaden placeras 15 m från norra gränsen, befintlig tillfartsväg utnyttjas, husets höjd blir 3,9 m och färgsättningen blir naturvit med mörka fönsterkarmar. Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd skall sökas hos Borgholm Energi AB (BEAB). Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare.

21 Sammanträdesprotokoll sid 20 (40) Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägarna till fastigheten Kolstad xxx som avgivit yttrande i ärendet med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Sektionsritning Planritning Fasadritning Ansökan bygglov Dnr. S Kilen Södra, tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar ett tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av uthusbyggnad till flerbostadshus med 5 st uthyrningsrum/ smålägenheter. Lovet gäller för tiden t.o.m _ 1. startbesked beviljas. 2. Som kontrollplan gäller att efter avslutat arbete ska fastighetsägaren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov samt att brandskyddsåtgärder utförts i enlighet med brandskyddsbeskrivning. Kontrollplanen utgörs i detta fall av den bifogade blanketten Begäran om slutbesked. Därefter utfärdas ett slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Tas byggnaden i bruk utan slutbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut beviljades bygglov för uppförande av garage och förråd. Byggnadsytan var större än vad detaljplanen tillåter 199 m² mot gällande 180 m² men inga negativa yttrande från berörda grannar inkom. Sökande har sedan gjort en ombyggnad till uthyrningsrum utan Samhällsbyggnadsnämndens vetskap inkom ansökan till Samhällsbyggnadsförvaltningen avseende ändrad användning av uthusbyggnad till flerbostadshus med 5 st uthyrningsrum / små-

22 Sammanträdesprotokoll sid 21 (40) lägenheter. Brandskyddsbeskrivning har upprättats och åtgärder har vidtagits för att uppfylla brandskyddsbeskrivningen. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 95. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: att mark endast får bebyggas med fristående hus. att uthus endast får nyttjas som garage eller förråd. Berörda grannar har hörts och erinringar inkom mot att tänkt verksamhet ej passar på fastigheten samt att det är meningslöst att yttra sig eftersom åtgärden är utförd. Sökanden har tagit del av yttrandet och vidhåller sin ansökan. E-post inkom efter att fastighetsägaren talat med grannarna som sagt att de inte motsätter sig själva byggnationen, utan ändamålet. Motivering av beslutet Åtgärden strider mot kraven enligt 9 kap 31b plan- och bygglagen (PBL) och därför kan permanent bygglov ej lämnas. Däremot kan tidsbegränsat lov enl 9 kap 33 PBL beviljas. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. För tillkommande lägenhet som utgör en egen självständig enhet inom fastigheten utgår extra lägenhetsavgift. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. När det tidsbegränsade bygglovet har gått ut, , förutsätter Samhällsbyggnadsnämnden att byggnaden återställs till garage och förråd. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägarna till fastigheten Kilen Södra xx, som avgivit yttrande i ärendet med uppgift om hur man överklagar. Kopia av beslutet skickas till Borgholms Energi för kännedom

23 Sammanträdesprotokoll sid 22 (40) Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Ansökan om bygglov Brandskyddsbeskrivning Planritning Dnr. S Borgholm xxx, bygglov för nybyggnad av fritidshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av ett fritidshus _ 1. Bo Andersson godtas som kontrollansvarig. 2. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. 3. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. 4. beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser rivning av ett fritidshus samt nybyggnad av ett nytt fritidshus på samma plats. Det nya huset är något större än det gamla, främst beror det på att den nya altanen är under tak ca 12 m². Platsen ligger inom sammanhållen bebyggelse och ligger 3,3 meter över havet. Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Motivering av beslutet För några år sedan påbörjades arbetet med att ta fram en detaljplan för Sjöstugeudden. Det arbetet är på väg att avslutas utan detaljplan antogs en detaljplan för stugankvarteret med avsikt att flytta husen norr om Sjöstugevägen in i den nya detaljplanen. Av olika anledningar fullföljdes inte dessa planer utan husen tilläts stå kvar. I början av 2000-talet försågs dessutom det aktuella området med allmänt vatten och avlopp.

24 Sammanträdesprotokoll sid 23 (40) Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 31 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Det berörda området omfattas av områdesskydd enligt 7 kap Miljöbalken (MB), strandskydd. Länsstyrelsen har i beslut , Dnr , beslutat om utökat strandskydd till 300 meter som tillkommit för att trygga allmänhetens tillgång till platser för friluftsliv samt djur- och växtliv. Dispens måste sökas hos Borgholms kommun. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd skall sökas hos Borgholm Energi AB (BEAB). Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Sektionsritning Planritning Fasadritning Ansökan bygglov Anmälan kontrollansvarig Dnr. S Mjölnaren xx, bygglov för tillbyggnad av uterum Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av ett fritidshus. _

25 Sammanträdesprotokoll sid 24 (40) 1. Kontrollansvarig krävs inte. 2. Tekniskt samråd, arbetsplatsbesök eller slutsamråd behöver ej genomföras om sökanden/byggherren inte särskilt begär det. 3. Brandskyddsbeskrivning ska inlämnas innan startbesked kan beviljas. Påbörjas åtgärden utan startbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut. Fastigheten Mjölnaren xx är 577 m² stor och är belägen inom stadsplan nr 22. Ansökan avser bygglov för tillbyggnad av fritidshus med ett inbyggt uterum om 34,5 m² byggnadsarea (BYA). Ansökt åtgärd strider mot gällande detaljplan avseende tillåten byggnadsarea, 167,1 m² mot gällande max 115,4 m² BYA. Berörda grannar har getts tillfälle att yttra sig och inga erinringar har inkommit. Samhällsbyggnadsnämnden har kommunicerat ett förslag till beslut om avslag. Sökanden har inkommit med yttrande. Sökande skriver bland annat i sitt yttrande att de är i behov av utrymmet för att familjen ska få plats och det tycks som att många fastigheter i Borgholm har byggt mer än vad detaljplanerna tillåter. Inkommen skrivelse från sökanden föranleder ingen förändring av förvaltningens ställningstagande. Yrkanden Arne Sjögren (KD) yrkar, med bifall från Mikael Almqvist (FÖL), att ansökan om bygglov ska beviljas. Förvaltningens förslag till beslut är att avslå ansökan. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Arne Sjögrens yrkande om bygglov. Motivering av beslutet Med hänsyn till åtgärdens karaktär och att den i sig inte kan anses olämplig, och att ett flertal motsvarande avvikelser tidigare har godtagits inom berörd detaljplan bör den tillåtas. Åtgärden bedöms inte heller innebära någon betydande olägenhet för berörd granne. Nämnden anser att åtgärden uppfyller kraven i 9 kap 31b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs.

26 Sammanträdesprotokoll sid 25 (40) Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Reviderade fasadritningar Situationsplan Planritning Situationsplan Ansökan bygglov Dnr. S Solberga aaa, bygglov för nybyggnad av gäststuga och fasadändring av carport Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för nybyggnad av en gäststuga samt för fasadändring av carport. _ 1. Kontrollansvarig krävs inte. 2. Tekniskt samråd, arbetsplatsbesök eller slutsamråd behöver ej genomföras om sökanden/byggherren inte särskilt begär det. 3. Brandskyddsbeskrivning ska inlämnas innan startbesked kan beviljas. Påbörjas åtgärden utan startbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut. Ansökan avser bygglov för nybyggnad av gäststuga om 28,2 m² BYA samt bygglov för fasadändring av carport (uppföra en vägg i söder). När ärendet inkom till förvaltningen avsåg ärendet enbart bygglov för uppförande av mur för vilket berörda sakägare gavs tillfälle att yttra sig över. Sökanden har dock valt att återkalla muren och de avser istället att uppföra en mur enligt Samhällsbyggnadsnämndens riktlinjer för staket, plank och murar, för vilket bygglov inte krävs. Fastigheten är belägen inom detaljplan nr 303.

27 Sammanträdesprotokoll sid 26 (40) Samhällsbyggnadsnämnden har kommunicerat förslag till beslut om avslag. Sökanden har inkommit med yttrande. I sitt yttrande hänvisar sökanden bland annat till att många sikttrianglar i området redan är dolda samt att bilars hastighet förväntas vara betydligt lägre i en vändzon än i övriga delar av området Inkommen skrivelse från sökanden föranleder ingen förändring av tidigare ställningstagande. Yrkanden Arne Sjögren (KD) yrkar bifall till ansökan om bygglov. Claes Horn af Rantzien (MP) yrkar avslag till ansökan. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Arne Sjögrens yrkande om bygglov. Motivering av beslutet Nämnden anser att påverkan av berörd sikttriangel är begränsad och att riskerna med att tillåta ansökt bebyggelse är liten. Åtgärden i övrigt är planenlig och uppfyller kraven på utformning och placering. Nämnden anser att båda åtgärderna uppfyller kraven för bygglov enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Som kontrollplan gäller att efter avslutat arbete skall byggherren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov. Kontrollplanen utgörs i detta fall av den bifogade blanketten "Begäran om slutbesked". Därefter utfärdas ett slutbesked. Carporten får tas i bruk utan slutbesked. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Avgift: Faktura skickas senare

28 Sammanträdesprotokoll sid 27 (40) Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Ansökan bygglov Fasadritning Planritning Situationsplan Dnr. S Solberga ccc, bygglov för nybyggnad av fritidshus Samhällsbyggnadsnämnden beviljar, med stöd av undantagsbestämmelsen i detaljplanen, bygglov för nybyggnad av ett fritidshus. _ 1. Birger Johansson godtas som kontrollansvarig. 2. en kontrollplan behövs. Förslag till kontrollplan ska upprättas av kontrollansvarig och överlämnas i samband med det tekniska samrådet. 3. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. 4. beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Ansökan inkom till samhällsbyggnadsförvaltningen och avser nybyggnad av fritidshus om 135 m². Fastigheten ligger inom detaljplan nr 114. Ansökan strider mot plan i följande avseende: Den totala byggnadsarean inkl befintliga uthusbyggnader blir 196 m² mot tillåtna 100 m². Antalet byggnader blir 3 st mot tillåtna 1 st. Det finns undantagsbestämmelser som kan medge avsteg från byggnadsyta och antal byggnader. Tomtens storlek är 3810 m². Berörda grannar har hörts och inga negativa yttranden har inkommit.

29 Sammanträdesprotokoll sid 28 (40) Samhällsbyggnadsnämndens har i området tidigare beviljat liknande avvikelser. Yrkanden Mikael Almqvist (FÖL) yrkar, med bifall från Torbjörn Nilsson (M), att ansökan om bygglov ska beviljas. Förvaltningens förslag till beslut är att avslå ansökan. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner nämnden besluta bifalla Mikael Almqvists yrkande om bygglov. Motivering av beslutet Med hänsyn till åtgärdens karaktär och att den i sig inte kan anses olämplig, och att ett flertal motsvarande avvikelser tidigare har godtagits inom berörd detaljplan bör den tillåtas. Åtgärden bedöms inte heller innebära någon betydande olägenhet för berörd granne. Nämnden anser att åtgärden, med stöd av undantagsbestämmelsen, uppfyller kraven i 9 kap 31b plan- och bygglagen (PBL). Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Om bygglovet utnyttjas innan beslutet har vunnit laga kraft sker det på egen risk. Beslutet vinner laga kraft först 3 veckor efter att berörda sakägare har tagit del av beslutet och 4 veckor efter att beslutet har kungjorts i Post- och inrikes tidningar. För tillkommande lägenhet som utgör en egen självständig enhet inom fastigheten utgår extra lägenhetsavgift. Avgift: Faktura skickas senare. Kopia av beslutet skickas till Borgholms Energi för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Sektionsritning Planritning Fasadritning Ansökan bygglov

30 Sammanträdesprotokoll sid 29 (40) 26 Dnr. S Solberga xxx, ang byggsanktionsavgift Samhällsbyggnadsnämnden avstår från att ta ut någon byggsanktionsavgift av fastighetsägarna till Solberga xxx. _ Bygglov beviljades för nybyggnad av fritidshus 50 m² (BOA 74 m²) Tekniskt samråd har ej hållits. Startbesked har ej utfärdats. Det kom till förvaltningens kännedom att byggnationen har påbörjats innan startbesked har lämnats. Telefonsamtal med byggherren har hållits där byggherren har meddelat att de har börjat bygga utan giltigt startbesked. E-post från byggherren finns för att styrka detta. Samhällsbyggnadsnämnden (SBN) kommer enligt plan- och bygglagen (PBL) samt plan- och förordningen att belägga fastighetsägaren med byggsanktionsavgift för de fel som begåtts. Kommunicering med begäran om yttrande med sökanden har gjorts. Yttrande från sökanden har inkommit. Förvaltningens förslag till beslut är att ta ut byggsanktionsavgift för att ha påbörjat byggnadsarbeten utan startbesked. Motivering av beslutet Med hänsyn till de skäl sökanden har framfört i skrivelse anser nämnden att det finns skäl till att avstå att ta ut byggsanktionsavgiften enligt 11 kap 53 punkt 3 PBL Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Yttrande Beslut - Bygglov

31 Sammanträdesprotokoll sid 30 (40) 27 Dnr. S Solberga yyy, ang byggsanktionsavgift Samhällsbyggnadsnämnden avstår från att ta ut någon byggsanktionsavgift av fastighetsägarna till Solberga yyy. _ Bygglov beviljades för nybyggnad av fritidshus 50 m² (BOA 74 m²) Tekniskt samråd har ej hållits. Startbesked har ej utfärdats. Det kom till förvaltningens kännedom att byggnationen har påbörjats innan startbesked har lämnats. Telefonsamtal med byggherren har hållits där byggherren har meddelat att de har börjat bygga utan giltigt startbesked. E-post från byggherren finns för att styrka detta. Samhällsbyggnadsnämnden (SBN) kommer enligt plan- och bygglagen (PBL) samt plan- och förordningen att belägga fastighetsägaren med byggsanktionsavgift för de fel som begåtts. Kommunicering med begäran om yttrande med sökanden har gjorts. Yttrande från sökanden har inkommit. Förvaltningens förslag till beslut är att ta ut byggsanktionsavgift för att ha påbörjat byggnadsarbeten utan startbesked. Motivering av beslutet Med hänsyn till de skäl sökanden har framfört i skrivelse anser nämnden att det finns skäl till att avstå att ta ut byggsanktionsavgiften enligt 11 kap 53 punkt 3 PBL Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Yttrande Beslut - Bygglov

32 Sammanträdesprotokoll sid 31 (40) 28 Dnr. S Persnäs-Sandvik xxx, bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad för fritidsändamål samt förråd Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad med 2,7 m². _ 1. meddela startbesked. 2. kontrollansvarig ej krävs för detta arbete. 3. tekniskt samråd eller slutsamråd behöver ej genomföras om sökanden/ byggherren inte särskilt begär det. 4. arbetsplatsbesök anses ej nödvändigt för detta projekt. 5. som kontrollplan gäller att efter avslutat arbete skall byggherren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov. 6. ta ut byggsanktionsavgift av ägarna till fastigheten Persnäs-Sandvik xxx om ettusensjuhundrasjuttiotvå (1.772) kronor. 7. byggsanktionsavgiften ska betalas senast 2 månader efter att beslutet har vunnit laga kraft. Enligt 11 kap 60 plan- och bygglagen gäller att om två eller flera är avgiftsskyldiga för samma överträdelse, är de solidariskt ansvariga för betalningen. Efter avslutat godkänt arbete skall kontrollplanen, ifylld och underskriven, insändas till Samhällsbyggnadsnämnden som utfärdar slutbesked. Först därefter får byggnaden tas i bruk. Frågor angående bygglov, tekniskt samråd, kontrollplan och startbesked besvaras av våra byggnadsinspektörer beviljades bygglov för ett kontor med en byggnadsyta om 66 m² beviljades bygglov för ändrad användning av kontor till komplementbyggnad för fritidsändamål. I slutet av september 2015 fick förvaltningen kännedom om att en ändring av byggnaden hade skett skickades en begäran om yttrande till fastighetsägaren angående den utförda åtgärden.

33 Sammanträdesprotokoll sid 32 (40) inkom fastighetsägaren med det begärda yttrandet. Av yttandet framgår att fastighetsägaren anser att det är fråga om ett bygglovfritt skärmtak inkom ansökan om bygglov för tillbyggnad. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 284. Motivering av beslutet Berörda grannar har inte hörts då åtgärden är planenlig, däremot vet nämnden att ägaren till fastigheten Persnäs-Sandvik yyy anser att åtgärden ytterligare beskär utsikten mot väster. Nämnden anser att det inte är frågan om en betydande olägenhet. Åtgärden uppfyller kraven enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen (PBL). Då åtgärden har påbörjats innan bygglov har meddelats är nämnden skyldig att ta upp frågan om sanktionsavgift. Enligt plan- och byggförordningen 9 kap 7 punkt 2 är byggsanktionsavgiften kronor. 11 kap 53 och 53a PBL reglerar hur byggsanktionsavgiften ska tas ut. Med hänsyn till att det har funnits tveksamheter om tillbyggnaden är en bygglovpliktig åtgärd eller en lovfri åtgärd väljer nämnden att sätta ned avgiften till hälften, 3.544/2=1.772 kr. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges sökanden med uppgift om hur man överklagar. Beslutet delges ägarna till fastigheten Persnäs-Sandvik yyy med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Fasadritning Ansökan bygglov Bilaga 1 (uträkning av byggsanktionsavgift)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C).

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (44) 175 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). 176 Val av två ledamöter till

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (25) 232 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. Ordföranden meddelar följande tillägg till dagordningen:

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (17) 113 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. Ordföranden meddelar följande tillägg: Diskussionsärende

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-20 1(19)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-20 1(19) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-20 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.20 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (Sl Dan Eriksson (C) Elise Radanova (FP), ersättare

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 95 Justering och fastställande av föredragningslista 3 96 Rapportering av delegeringsbeslut 4 97 Förelägganden uppföljning 5 98 Information om lantmäteriförrättningar 6 99 Sammanträdesdatum

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA?

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Augusti 2008 Bygglov krävs för att: Uppföra en ny byggnad eller anläggning (tex upplag, plank eller mur) Bygga till en

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov.

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (40) 122 Godkännande av dagordning godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. 123 Val av justerare

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa

Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 210 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Sven-Ingvar Nilsson och som ersättare Birger Palm. 211 Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2017-04-18 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Beslut: Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Beslut: Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (17) 36 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående ändring. Ordföranden meddelar att ärende nr 16 i kallelsen, Lofta

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2020-2028 Sekreterare A-C Utter

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2350-2362 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (25) 152 Godkännande av dagordning Beslut godkänna föreliggande dagordning med nedanstående förändringar. - Borgholm 11:1 /Kapelludden, diskussion med anledning av tillvägagångssätt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2018-001223 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 15:50-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C)

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson 2014-10-30. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson 2014-10-30. Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutande Anna Eliasson tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer Sekreterare Carina Viberg Ordförande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på Delegationsbeslut Miljö- och byggnadskontoret 2015-11-12 Bygglovsenheten Sidan 1 av 3 Anders Lidgren Dnr 2015.970 Beslut D 1340 DINNESEN,JONAS RUNBOVÄGEN 2 A 192 48 SOLLENTUNA Beslut om bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer