Gävleborgare I UTBILDNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gävleborgare I UTBILDNING"

Transkript

1 Gävleborgare I UTBILDNING Statistikrapport 2018 regiongavleborg.se

2 1(47) Utbildning lyfter Gävleborg till högre höjder Det här är en statistiksammanställning om olika utbildningar som genomfördes under förra året i Gävleborg. En av de viktigaste faktorerna för förbättrad tillväxt är medborgarnas möjligheter att få rätt färdigheter för att lyckas på arbetsmarknaden. Befolkningens utbildningsnivå behöver höjas samtidigt som det är viktigt att de utbildningar som befolkningen deltar i svarar mot arbetsmarknadens behov registrerade elever i gymnasieskolan 0 Studieförb Yrkesförb Intr.pr Studieförb Yrkesförb Intr.pr Hälsingland Gästrikland 2014/ / /2017 Av Gävleborgs gymnasieelever går knappt hälften på ett studieförberedande program, en dryg tredjedel går ett yrkesförberedande program medan knappt en femtedel går på ett introduktionsprogram. De fyra mest valda programmen är studieförberedande och av dem är det samhällsvetarprogrammet som är störst, med knappt tretton procent av alla gymnasieelever, därefter kommer ekonomiprogrammet och teknikprogrammet. Det mest valda yrkesförberedande programmet är bygg- och anläggningsprogrammet, det är också det sjunde mest valda programmet på totalen. Det största programmet bland introduktionsprogrammen är språkintroduktion vilket är förväntat då länet haft en stor asylinvandring de senaste åren. Språkintroduktion är även det introduktionsprogram som ökat mest, men vi ser även en ökning i övriga introduktionsprogram. Slår vi ihop alla Introduktionsprogram så är det det största programmet av alla gymnasieprogram.

3 2(47) registrerade elever per program i Gävleborg SA Intr. Språk EK TE NV ES BA Intr. Ind.alt IN EE FT HA NB VO BF HV Intr. Prog ind. Val Intr. Yrk.intro RL HT VVS Intr. Prep HU IB 2014/ / /2017 en elever i introduktionsprogram är högre i Gävleborg än i riket i övrigt, det skiljer drygt tre procentenheter. Det är en minskning med en procent sedan förra årets rapport då skillnaden var drygt fyra procent. en elever i introduktionsprogram har dock inte minskat, utan ökat med drygt tre procent i Gävleborg, det som skapar minskningen mot riket är att andelen elever i introduktionsprogram har i riket ökat från drygt tretton procent till över sjutton. För att få ett arbete idag behöver du i princip minst en fullgjord gymnasieutbildning, det är därför bekymmersamt att antalet och andelen i introduktionsprogrammet fortsätter öka. en pojkar i introduktionsprogrammen har minskat något men är fortfarande över sextio procent, vilket ytterligare försvårar deras inträde på arbetsmarknaden. Åtta av länets tjugofyra gymnasieprogram har en könsfördelning där något av könen utgör åttio procent av eleverna. Endast sex program har en jämställd fördelning över samtliga tre år. Det innebär att två tredjedelar av programmen har en sned könsfördelning, det vill säga att nära sjuttio procent av eleverna i Gävleborg går på ett program där det ena könet är överrepresenterat. Vi ser också att valen på gymnasiet speglar en redan könssegregerad arbetsmarknad. Det väcker frågor om vi uppfyller det jämställdhetspolitiska målet avseende utbildning, det säger att oavsett kön ska du ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.

4 3(47) i procent per program 2016/2017 Totalt VVS- och fastighetsprogrammet Hantverksprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Humanistiska programmet International Baccaleurate Estetiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Naturbruksprogrammet Ekonomiprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Programinriktat Handels- och administrationsprogrammet Preparandutbildning Individuellt alternativ Yrkesintroduktion Språkintroduktion Teknikprogrammet Industritekniska programmet Fordons- och transportprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Nästan nittio procent av alla gymnasieplatser i årskurs 1 är fyllda, enligt den statistik som lämnats från kommunerna och Hälsinglands Utbildningsförbund 1. De fyra program som har en lägre beläggning än åttio procent är estetiska programmet, hotell- och turismprogrammet, international baccalaurate samt restaurang- och livsmedelsprogrammet. En slutsats av att beläggningsgraden är hög inom yrkesprogram där arbetsmarknaden i allt högre grad har svårt att få tag i kompetens är att utbildningsutbudet behöver öka. et elever i ett yrkesinriktat program måste bli större för att motsvara arbetsmarknadens behov. Inom den kommunala vuxenutbildningen är det vård- och omsorgsprogrammet som med mer än två tredjedelar av utbildningsplatserna är det klart största. Det är sedan ett stort hopp till de utbildningar som är näst störst. Svets- och verkstadsteknik och Handels- och administration ligger på delad andraplats med vardera dryga fem procent. Det innebär att den kommunala vuxenutbildningen huvudsakligen utbildar för kommunal verksamhet. Med tanke på den matchningsproblematik som idag finns är det motiverat att fråga om inte vuxenutbildningen skulle inrikta sin verksamhet på en bredare del av arbetsmarknaden. Även inom vuxenutbildningen finns det en problematik med könssegregation men inom vård- och omsorgsprogrammet är fördelningen mycket bättre 1 Kommunalt förbund som hanterar gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning i Söderhamn, Bollnäs och Nordanstig.

5 4(47) än på gymnasiet, där knappt fyrtio procent av eleverna är män jämfört med knappt tjugo procent på gymnasiet. De tre mest populära linjerna inom folkhögskolan är Allmän linje, Medicin, hälsa och sjukvård och Slöjd- och konsthantverk. Den allmänna linjen ger personer som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning möjligheter att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. registrerade elever per kursinriktningstyp, Folkhögskola Informationsverksamhet & mediautbildning Allmän, bred ämnesinriktning Medicin, hälsa och sjukvård Övrigt Slöjd och konsthantverk Scenisk konst (dans, film och teater) Svenska Estetiska ämnen Övrigt Bild, form och målarkonst Musik Miljövård Geografi Internationella frågor, övrigt Totalt Geografi Internationella frågor, övrigt Slöjd och konsthantverk Medicin, hälsa och sjukvård Övrigt Estetiska ämnen Övrigt Bild, form och målarkonst Scenisk konst (dans, film och teater) Miljövård Svenska Allmän, bred ämnesinriktning Musik Informationsverksamhet & mediautbildning i Folkhögskola

6 5(47) en har stadigt ökat inom yrkeshögskolan de senaste åren precis som antalet studerande. Det är bara en yrkeshögskoleutbildning som har haft en jämställd fördelning mellan kvinnliga och manliga elever de senaste tre åren och det är Kultur, media och designutbildningen i Bollnäs. Könssegregationen är tydlig även inom yrkeshögskoleutbildningarna i länet, utbildningarna inom hälso- och sjukvård samt socialt arbete har en andel kvinnliga elever på drygt 83 procent medan utbildningarna i Teknik och tillverkning har en andel kvinnliga elever på knappt tolv procent. Mer än 800 personer har tagit ut examen vid Högskolan i Gävle, de allra flesta av dessa inom samhällsvetenskap, juridik, handel och administration samt hälso- och sjukvård samt social omsorg. Av de yrkesexamina som tagits ut är en dryg tredjedel sjuksköterskeexamina, därefter högskoleingenjörsexamina och socionomexamina. registrerade elever per examensområde Yrkeslärarexamen Lärarexamen ospec. Sjuksköterskeexamen Grundlärarexamen Förskollärarexamen Högskoleingenjörsexamen Socionomexamen Ämneslärarexamen Spec.sjuksköterskeexamen i procent per examensområde ht 2016 Totalt Förskollärarexamen Spec.sjuksköterskeexamen Socionomexamen Sjuksköterskeexamen Grundlärarexamen Ämneslärarexamen Högskoleingenjörsexamen

7 6(47) Sammanställningen ger, i likhet med tidigare år, svar på många frågor men ger även upphov till nya. Ska dimensioneringen på yrkesprogrammen anpassas efter mängden sökande när det riskerar att skapa en situation där vi har för få utbildningsplatser mot vad behovet från arbetsmarknaden är? Har skolorna och kommunerna en kontinuerlig dialog med arbetsgivare i kommunen och regionen för att kunna ge en uppdaterad information till eleverna om vad som är efterfrågade utbildningar? Hur hanterar vi att sökmönstret till utbildningar reproducerar och förstärker den redan könssegregerade arbetsmarknaden?

8 7(47) Inledning Den här statistiksammanställningen innehåller uppgifter om antal individer i olika utbildningsformer i Gävleborgs län, dess landskap och kommuner. Syftet är att presentera ett underlag för hur utbildningsläget ser ut, med tillgänglig statistik i december 2017 som grund. Statistiken som redovisas är data för de senaste tre tillgängliga åren. I vissa tabeller redovisas två år, detta beror då på att det bara finns data tillgänglig för två år. Sammanställningen omfattar utbildningsformerna gymnasium, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och kommunal vuxenutbildning. Målgrupper för rapporten är bland andra kommunala företrädare, Arbetsförmedlingen, YH-myndigheter, utbildare som på olika sätt planerar och/eller genomför vilka utbildningar/program som ska genomföras i länets respektive kommuner, i landskapen och i länet. Sammanställningen kan även fungera som ett underlag till arbetsmarknaden i Gävleborgs län gällande utbudet av utbildad arbetskraft. Källorna till statistiken redovisas vid respektive tabell. Om uppgifterna i tabellen baseras på färre än 10 elever står det re i tabellen (redovisas ej), om data saknas står det us (uppgift saknas). Rapporten är framtagen av Enheten för kvalitet och analys, LOVförvaltningen, Region Gävleborg.

9 8(47) Gymnasieskola För gymnasieskolan presenteras antal elever som läser respektive program under läsåren 2014/2015, 2015/2016 och 2016/2017. Uppgifterna är fördelade på kön (andel per program) och presenteras för kommun, landskap samt län. När uppgifterna presenteras på kommunnivå omfattas gymnasieskolor i kommunal- och fristående regi. Utöver antal elever som läser respektive program så presenteras ett mått på genomströmningen i form av andelen elever som har tagit examen inom tre år, med startår 2011/2012, 2012/2013 och 2013/2014. Tabellerna visar hur stor andel av de som började gymnasiet 2011/2012 som tog studenten 2014/2015 och så vidare. Dessa uppgifter presenteras per program och kommun uppdelat efter huvudman; kommunal eller fristående. Elever på gymnasiet nedan visas gy mnasieprogram, antal elever totalt samt andel kvin nor av dessa, i respe ktive kommun i Gävleborg. Upp gifterna avser oktober Tabellerna nedan visar gymnasieprogram, antal elever totalt samt andel av dessa. Statistiken redovisas för respektive kommun i Gävleborg samt för länet och landskapen. Efter att det totala antalet elever i länet minskat mellan läsåren 2014/2015 och 2015/2016 har de det senaste året ökat med över 500 elever. Detta medan andelen kvinnliga elever minskat något. Det är flera program som redovisar en ökning men de program som ökat mest är introduktionsprogrammen språkintroduktion, yrkesintroduktion och programinriktat individuellt val, samt Ekonomiprogrammet. Av dessa är det endast ekonomiprogrammet och introduktionsutbildning programinriktat individuellt val som uppnår en jämställd fördelning mellan manliga och kvinnliga elever. Ett flertal program visar en negativ trend över tid, där de som tappat mest är Introduktionsprogram preparandutbildning, Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet. Få program har en jämställd fördelning mellan manliga och kvinnliga elever (40/60), framförallt när vi tittar över tid. Endast sex program har en jämställd fördelning över samtliga tre år; Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Introduktionsprogram preparandutbildning, Introduktionsprogram Programinriktat individuellt val, Naturvetenskapsprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hela åtta program har övervikt åt ena könet med 80 procent eller mer; Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Hantverksprogrammet, Hotell- och turismprogrammet, Industritekniska programmet, VVS- och fastighetsprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet. Två program har gått från en att precis hamna utanför en jämställd fördelning till att numera ligga inom spannet 40/60; Barn- och fritidsprogrammet och Naturbruksprogrammet.

10 9(47) elever fördelat per program samt andel i procent Gävleborg Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet 408 re 368 re Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Humanistiska programmet Industritekniska programmet International Baccaleurate Individuellt alternativ Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogram met Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet 119 us 114 us 114 Re Vård- och omsorgsprogrammet Gävleborg totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

11 10(47) elever fördelat per program samt andel i procent Hälsingland Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet 14 re re Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet International Baccaleurate Individuellt alternativ Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Hälsingland totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

12 11(47) elever fördelat per program samt andel i procent Gästrikland Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Humanistiska programmet Industritekniska programmet Individuellt alternativ Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Gästrikland totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

13 12(47) elever fördelat per program samt andel i procent Bollnäs Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet 51 re 69 re 78 Re Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet 44 re 38 re 28 Re Hantverksprogrammet us us us us re re Industritekniska programmet 17 re 17 re 17 Re International Baccaleurate Individuellt alternativ preparandutbildning us us us us re us Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion 10 re 10 re 11 re Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogram met Teknikprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Bollnäs totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

14 13(47) elever fördelat per program samt andel i procent Hudiksvall Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet re Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet 47 re 43 re 49 re Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet 48 re 51 re 56 re Handels- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet 29 re 38 re 42 re Individuellt alternativ Preparandutbildning us us 14 re us us Programinriktat individuellt val Språkintroduktion 29 re 40 re Yrkesintroduktion re re 7 re Naturbruksprogrammet us us us us 8 re Naturvetenskapsprogramme t Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogra mmet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet 27 us 30 re 29 re Vård- och omsorgsprogrammet Hudiksvall totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

15 14(47) elever fördelat per program samt andel i procent Ljusdal Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet 32 re 26 re 35 re Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Hantverksprogrammet re re re re Industritekniska programmet 26 us 29 re 28 us Individuellt alternativ Preparandutbildning re re re re re us Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion 17 re 20 re 27 re Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogramme t Restaurang- och livsmedelsprogrammet re Samhällsvetenskapsprogra mmet Vård- och omsorgsprogrammet Ljusdal totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

16 15(47) elever fördelat per program samt andel i procent Ovanåker Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Ekonomiprogrammet Industritekniska programmet 40 re 38 re 32 re Individuellt alternativ re re 10 re re us Preparandutbildning 14 re 10 re 11 re Programinriktat individuellt re re re re re re val Språkintroduktion Yrkesintroduktion us us re re 6 us Naturvetenskapsprogramme t Samhällsvetenskapsprogra mmet Teknikprogrammet 53 re 46 re 37 re Ovanåker totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik elever fördelat per program samt andel i procent Nordanstig Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2015/2016 Individuellt alternativ re re us us re re Preparandutbildning 15 re us us us us Språkintroduktion 26 re Nordanstig totalt 47 re Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

17 16(47) elever fördelat per program samt andel i procent Söderhamn Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Bygg- och anläggningsprogrammet 45 re 41 re 42 re Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet 61 re 65 re 72 us Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet 53 re 60 re 63 re Handels- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet us us us us re re Industritekniska programmet 30 re 25 re 29 re Individuellt alternativ Preparandutbildning re re us us us us Programinriktat individuellt re 16 re val Språkintroduktion Yrkesintroduktion re us re us re us Naturvetenskapsprogramme t Samhällsvetenskapsprogra mmet Teknikprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Söderhamn totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

18 17(47) elever fördelat per program samt andel i procent Gävle Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet 221 re 191 re Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogramm et Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Humanistiska programmet Industritekniska programmet 29 re 19 re 15 re Individuellt alternativ Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Språkintroduktion Yrkesintroduktion Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogram met Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogr ammet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet 92 re 84 re 85 re Vård- och omsorgsprogrammet Gävle totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

19 18(47) elever fördelat per program samt andel i procent Hofors Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Barn- och fritidsprogrammet El- och energiprogrammet 31 re 25 re 13 re Industritekniska programmet 23 us 18 us 10 us Individuellt alternativ re re re us re re Preparandutbildning 16 re 14 re re us Programinriktat individuellt re re re re re re val Språkintroduktion 58 re Yrkesintroduktion re us re re us us Hofors totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik elever fördelat per program samt andel i procent Ockelbo Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Yrkesintroduktion us us us us re re individuellt alternativ re re re re us us Ockelbo totalt re re re re re re Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

20 19(47) elever fördelat per program samt andel i procent Sandviken Program elever 2014/2015 elever 2015/2016 elever 2016/2017 Bygg- och anläggningsprogrammet 52 re 52 re 54 re Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet 48 re 44 re 47 us Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Industritekniska programmet Individuellt alternativ Preparandutbildning re us 16 re Programinriktat individuellt re re re val Språkintroduktion Yrkesintroduktion 12 re re re 10 re Naturvetenskapsprogramme t Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogra mmet Teknikprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Sandviken totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Elever, Elevstatistik

21 20(47) Genomströmning på gymnasiet Med genomströmning menas andelen elever som efter tre år tagit examen från gymnasieprogram. Till exempel hur stor andel av de som började gymnasiet 2011/2012 som tog studenten 2014/2015. Redovisningen sker på läns- och kommunnivå. För att redovisa statistiken på landskapsnivå krävs att egna beräkningar görs, då den statistiken inte redovisas offentligt. På grund av att andelar för många utbildningsprogram inte redovisas på kommunnivå är det endast för ett fåtal program som en andel kan beräknas för landskapen. Tabeller om Hälsingland och Gästriklands genomströmning på gymnasiet utelämnas därför. Genomströmningen för gymnasieskolan totalt har minskat sedan senaste rapporten, från 65 procent till 63 procent. För de nationella programmen har genomströmningen dock ökat, från 75 till 76 procent. De program som har den största positiva förändringen sedan den senaste mätningen är VVS- och fastighetsprogrammet, Hantverksprogrammet och Fordons- och transportprogrammet. De program som har den största negativa förändringen är Handels- och administrationsprogrammet, Estetiska programmet och Naturbruksprogrammet. Tre program visar en positiv förändring mellan samtliga redovisade startår; Hotell- och turismprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet samt Teknikprogrammet. Fyra program har en genomströmning på över 80 procent; Bygg- och anläggningsprogrammet, Industritekniska programmet, VVS- och fastighetsprogrammet samt Ekonomiprogrammet. Fem program har en genomströmning på mindre än 70 procent; Fordons- och transportprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Estetiska programmet och International Baccaleurate.

22 21(47) Genomströmning på gymnasiet Gävleborg Program 2011/ / /2014 Nationella program totalt Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet International Baccaleurate re Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Gymnasieskolan totalt Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

23 22(47) Genomströmning på gymnasiet Bollnäs Huvudman/Program 2011/ / /2014 Fristående Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Naturbruksprogrammet us us 79 Högskoleförberedande program Naturvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Ekonomiprogrammet re Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet 66 re 77 Bygg- och anläggningsprogrammet Fordons- och transportprogrammet re re 59 Industritekniska programmet re re re Naturbruksprogrammet 80 us us Restaurang- och livsmedelsprogrammet re re re Vård- och omsorgsprogrammet re re 91 Högskoleförberedande program Estetiska programmet International Baccaleurate re Naturvetenskapsprogrammet re Samhällsvetenskapsprogrammet Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

24 23(47) Genomströmning på gymnasiet Hudiksvall Huvudman/Program 2011/ / /2014 Fristående Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram re re re Barn- och fritidsprogrammet re re re Högskoleförberedande program Estetiska programmet 84 re re Samhällsvetenskapsprogrammet us re re Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet 92 re 80 Fordons- och transportprogrammet re Handels- och administrationsprogrammet re 95 re Hotell- och turismprogrammet re Industritekniska programmet re Restaurang- och livsmedelsprogrammet re re re VVS- och fastighetsprogrammet re re re Vård- och omsorgsprogrammet Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet re Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

25 24(47) Genomströmning på gymnasiet Ljusdal Huvudman/Program 2011/ / /2014 Fristående Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) 78 re re Nationella program 78 re re Yrkesprogram 78 re re Bygg- och anläggningsprogrammet 78 re re Hantverksprogrammet re re re Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet re re re Hantverksprogrammet re re re Industritekniska programmet re re re Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet re re re Vård- och omsorgsprogrammet re re us Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet re Naturvetenskapsprogrammet 81 re 80 Samhällsvetenskapsprogrammet Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

26 25(47) Genomströmning på gymnasiet Ovanåker Huvudman/Program 2011/ / /2014 Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet Industritekniska programmet re re re Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet 86 re re Samhällsvetenskapsprogrammet re Teknikprogrammet re Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning Genomströmning på gymnasiet Söderhamn Huvudman/Program 2011/ / /2014 Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Bygg- och anläggningsprogrammet re El- och energiprogrammet re Fordons- och transportprogrammet re re 100 Handels- och administrationsprogrammet 73 re re Industritekniska programmet re re re Vård- och omsorgsprogrammet re re 77 Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet re us re Estetiska programmet re Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

27 26(47) Genomströmning på gymnasiet Gävle Huvudman/Program 2011/ / /2014 Fristående Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet 83 re re Bygg- och anläggningsprogrammet re re re El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet us re us Handels- och administrationsprogrammet re Hantverksprogrammet Industritekniska programmet re re re Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet us re us VVS- och fastighetsprogrammet re re re Vård- och omsorgsprogrammet re re re Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet re Estetiska programmet re 79 us Naturvetenskapsprogrammet re re us Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet re re us Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet 54 re 48 Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet re re re Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet

28 27(47) Genomströmning på gymnasiet Gävle forts. Huvudman/Program 2011/ / /2014 Vård- och omsorgsprogrammet 57 re 83 Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning Genomströmning på gymnasiet Hofors Huvudman/Program 2011/ / /2014 Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet re re re El- och energiprogrammet re re re Industritekniska programmet re re re Högskoleförberedande program 68 us us Naturvetenskapsprogrammet re us us Samhällsvetenskapsprogrammet re us us Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

29 28(47) Genomströmning på gymnasiet Sandviken Huvudman/Program 2011/ / /2014 Fristående Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Hantverksprogrammet re us Us Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet re us us Kommunal Gymnasieskolan totalt (nationella program samt intr. program) Nationella program Yrkesprogram Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet 68 re 93 Industritekniska programmet re Restaurang- och livsmedelsprogrammet 79 re 82 Vård- och omsorgsprogrammet 92 re 75 Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet re Källa: Skolverkets databas SIRIS - Gymnasieskolan, Betyg, Genomströmning

30 29(47) Beläggningsgrad Med beläggningsgrad menas hur stor del platserna på respektive program är fyllda. Det här är andra året vi samlar in uppgifter från kommunerna, de är inte helt jämförbara då det rapporterats in från olika tidpunkter från de olika kommunerna, men det ger ändå en bild av läget i regionen. De kommuner eller förbund som inte är representerade har ingen gymnasieskola. I de fall där färre än 10 platser är fyllda redovisas inte heller antalet totala platser utan enbart beläggningsgraden. Utöver gymnasiesärskolan är det tre program som har full beläggning eller mer; El- och energiprogrammet, Humanistiska programmet och Naturbruksprogrammet. Elva program ligger på över 90 procent i beläggningsgrad. Fyra program har en lägre beläggningsgrad än 80 procent; Estetiska programmet, Hotell- och turismprogrammet, International Baccalaurate och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Totalt har länets gymnasie-program en beläggningsgrad på knappt 90 procent. Beläggningsgrad på gymnasiet Gävleborg Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Bygg och anläggningsprogrammet Barn och fritidsprogrammet El och energiprogrammet ,2 Ekonomiprogrammet ,2 Estetiska programmet ,8 Fordons- och transportprogrammet ,7 Handels- och administrationsprogrammet ,1 Hantverksprogrammet ,5 Hotell- och turismprogrammet ,6 Humanistiska programmet Industritekniska programmet ,5 International Baccalaurate ,8 Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet ,9 Restaurang och livsmedelsprogrammet ,1 Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet ,7 VVS- och fastighetsprogrammet ,2 Vård och omsorgsprogrammet ,2 Gymnasiesärskoleprogram för administration, handel och varuhantering re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hälsa, vård och omsorg re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hantverk och produktion re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hotell, restaurang och bageri re re 100 Gymnasiesärskola, individuellt program re re 100 Totalt (exkl gråmarkerade) ,8 Källa: Inhämtad statistik från kommunerna i Gävleborg.

31 30(47) Beläggningsgrad på gymnasiet Gävle Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Bygg och anläggningsprogrammet ,1 Barn och fritidsprogrammet ,3 El och energiprogrammet Ekonomiprogrammet ,4 Estetiska programmet ,6 Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet ,5 Hantverksprogrammet ,5 Hotell- och turismprogrammet ,9 Humanistiska programmet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet ,4 Restaurang och livsmedelsprogrammet ,1 Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård och omsorgsprogrammet Gymnasiesärskoleprogram för administration, handel och varuhantering re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hälsa, vård och omsorg re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hantverk och produktion re re 100 Gymnasiesärskoleprogram för hotell, restaurang och bageri re re 100 Gymnasiesärskola, individuellt program re re 100 Totalt ,6 Källa: Gävle kommun

32 31(47) Beläggningsgrad på gymnasiet Sandviken Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Bygg och anläggningsprogrammet El och energiprogrammet Ekonomiprogrammet Estetiska programmet ,2 Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Industritekniska programmet Naturvetenskapsprogrammet ,9 Restaurang och livsmedelsprogrammet ,1 Samhällsvetenskapsprogrammet ,8 Teknikprogrammet ,6 Vård och omsorgsprogrammet ,8 Totalt ,8 Källa: Sandvikens kommun Beläggningsgrad på gymnasiet Bollnäs Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Bygg- och anläggningsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Ekonomiprogrammet re re 33,3 Estetiska programmet ,7 Fordon- och transportprogrammet International Baccalaureate ,8 Industritekniska programmet re re 50 Restaurang- och livsmedelsprogrammet re re 47,1 Samhällsvetarprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Totalt ,1 Källa: Hälsinglands utbildningsförbund

33 32(47) Beläggningsgrad på gymnasiet Hudiksvall Program Totalt antal platser elever åk1 Beläggning Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Ekonomiprogrammet ,7 Estetiska programmet Fordon- och transportprogrammet ,2 Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet ,3 Industritekniska programmet ,8 Naturvetenskapsprogrammet ,9 Restaurang- och livsmedelsprogrammet ,9 Samhällsvetenskapsprogrammet ,5 Teknikprogrammet ,2 VVS- och fastighetsprogrammet ,3 Vård- och omsorgsprogrammet Totalt ,3 Källa: Hudiksvalls kommun Beläggningsgrad på gymnasiet Ljusdal Program Totalt antal platser Antagna Beläggning Barn- och fritidsprogrammet Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Industritekniska programmet re re 50 Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetarprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Totalt Källa: Ljusdals kommun

34 33(47) Beläggningsgrad på gymnasiet Ovanåker Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Barn och fritidsprogrammet Ekonomiprogrammet ,3 Industritekniska programmet ,3 Naturvetenskapsprogrammet re re 58,3 Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Totalt ,2 Källa: Ovanåkers kommun Beläggningsgrad på gymnasiet Söderhamn Program Totalt antal platser elever åk 1 Beläggning Bygg- och anläggningsprogrammet ,3 El- och energiprogrammet Ekonomiprogrammet Estetiska programmet - musik Fordon- och transportprogrammet ,2 Handel- och administrationsprogrammet re re 53,3 Hotell- och turismprogrammet ,3 Industritekniska programmet ,3 Naturvetenskapsprogrammet ,8 Samhällsvetarprogrammet ,3 Teknikprogrammet ,9 Vård- och omsorgsprogrammet Totalt ,5 Källa: Hälsinglands utbildningsförbund

35 34(47) Kommunal vuxenutbildning Den kommunala vuxenutbildningen kan finansieras på två sätt. En del finansieras av kommunernas egna skattemedel. Denna del kompletteras av en del som finansieras via statliga anslag, men som ändå drivs i kommunal regi. Den del som har statlig finansiering kallas för Yrkesvux. För andra året har vi gjort en kartläggning över den kommunala vuxenutbildningen. Kartläggningen har genomförts så att varje kommun har erbjudits att uppge antalet deltagare som under året deltagit i deras kommunala vuxenutbildning. De kommuner som köpt tjänsten av en annan kommun har inte räknat dessa deltagare för att undvika dubbelräkning utan tagits upp av den kommun som levererat utbildningen. Samma individ kan ha deltagit i flera utbildningar under året och kan därför räknas flera gånger. et deltagare anges oberoende om utbildningen är upphandlad av en privat anordnare eller om den är en kommunalt eller statligt finansierad utbildning. Det finns också ett antal deltagare som deltagit i enskilda kurser. Då vi bedömer att dessa uppgifter tagits fram på olika sätt av kommunerna har vi valt att inte ta med dessa i tabellen. Det har skett stora förändringar mellan åren i de olika utbildningarna, de största negativa procentuella förändringarna har skett på VVS- och fastighetsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet med en 75 procentig minskning av antalet deltagare. De var dock små utbildningar sett till antalet deltagare redan 2016 så en förändring på några deltagare får stora konsekvenser. Sett till antal så har den största negativa förändringen skett på utbildningen för Svets- och verkstadsteknik. De utbildningar som står för den största procentuella ökningen är El- och energiprogrammet och IT-utvecklare. Även Restaurang- och livsmedelstekniska programmet, Naturbruksprogrammet, Handels- och administration samt Vård- och omsorgsprogrammet har ökat. deltagare i en yrkesinriktad vuxenutbildning i Gävleborgs län 2016 och deltagare

36 35(47) deltagare i en yrkesinriktad vuxenutbildning i Gävleborgs län 2016 och 2017 Fördelning på utbildningsinriktning Utbildning Förändring Vård- och omsorgsprogrammet Svets- och verkstadsteknik Handels- och administrationsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Restaurang- och livsmedelstekniska programmet El- och energiprogrammet Naturbruksprogrammet Fordons- och transportprogrammet IT-Utvecklare Bygg- och anläggningsprogrammet Yrkesvux trä/sfi us 12 Hantverk re re -60 VVS- och fastighetsprogrammet re re -75 Hotell- och turismprogrammet re re -75 Totalt Källa: kommunerna i Gävleborg deltagare i en yrkesinriktad vuxenutbildning i Gävleborgs län 2017 Fördelning på landskap Utbildning Gästrikland Hälsingland Gävleborg Vård- och omsorgsprogrammet Svets- och verkstadsteknik Handels- och administrationsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Restaurang- och livsmedelstekniska programmet El- och energiprogrammet Naturbruksprogrammet Fordons- och transportprogrammet IT-Utvecklare Bygg- och anläggningsprogrammet Yrkesvux trä/sfi Hantverk re re re VVS- och fastighetsprogrammet re re re Hotell- och turismprogrammet re re re Totalt Källa: kommunerna i Gävleborg

37 36(47) Deltagare i en yrkesinriktad vuxenutbildning fördelat på program och kön Utbildning män Vård- och omsorgsprogrammet Svets- och verkstadsteknik Handels- och administrationsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Restaurang- och livsmedelstekniska programmet El- och energiprogrammet 6 94 Naturbruksprogrammet Fordons- och transportprogrammet IT-Utvecklare Bygg- och anläggningsprogrammet 4 96 Yrkesvux trä/sfi Hantverk VVS- och fastighetsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Totalt 58 42

38 37(47) Folkhögskola Utbildningsstatistiken för länets fem folkhögskolor visar kursinriktningstyp, antal deltagare och andel för den andra terminen för åren 2014, 2015 och Vi har här valt att här redovisa de utbildningar som i sammanställningen från Folkbildningsrådet benämns som långa kurser. Eftersom kursomfattningen varierar väsentligt väljer vi även att i detta avsnitt inte redovisa summan av antalet deltagare. Termin två är vald eftersom det är senast aktuella data, samt att strukturen av kurser och deltagare inte skiljer sig nämnvärt mellan terminerna. För de flesta kursinriktningstyper har det skett en ökning av antal deltagare mellan 2015 och 2016, det är enbart för Geografi, Informationsverksamhet och mediautbildning samt Internationella frågor, övrigt som deltagarantalet minskat. Förutom i Musik är det en majoritet av kvinnliga deltagare, det är enbart tre kursinriktningstyper som har en jämställd fördelning av deltagare; Allmän, bred ämnesinriktning, Informationsverksamhet och mediautbildning samt Musik. deltagare i folkhögskolekurser samt andel Gävleborg Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Bild, form och målarkonst Estetiska ämnen Övrigt Geografi Informationsverksamhet & mediautbildning re 44 Internationella frågor, övrigt Medicin, hälsa och sjukvård Övrigt Miljövård Musik Scenisk konst (dans, film och teater) Slöjd och konsthantverk Svenska Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige.

39 38(47) deltagare i folkhögskolekurser samt andel Bollnäs folkhögskola Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Bild, form och målarkonst Informationsverksamhet & mediautbildning re 44 Musik Svenska Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige. deltagare i folkhögskolekurser samt andel Forsa Folkhögskola Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Estetiska ämnen Övrigt Medicin, hälsa och sjukvård Övrigt Slöjd och konsthantverk Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige. deltagare i folkhögskolekurser samt andel Färnebo Folkhögskola Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Estetiska ämnen Övrigt us us Internationella frågor, övrigt Miljövård Svenska us us us us Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige.

40 39(47) deltagare i folkhögskolekurser samt andel PRO:s Folkhögskola Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Bild, form och målarkonst us us us us Engelska Us us us us Estetiska ämnen Övrigt us us us us Geografi Medicin, hälsa och sjukvård Övrigt us us Us us Musik us us us us Scenisk konst (dans, film och teater) us us us us Slöjd och konsthantverk us Us us us Svenska Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige. deltagare i folkhögskolekurser samt andel Västerbergs Folkhögskola Kursinriktningstyp deltagare 2014 termin 2 deltagare 2015 termin 2 deltagare 2016 termin 2 Allmän, bred ämnesinriktning Estetiska ämnen Övrigt re 89 Musik Scenisk konst (dans, film och teater) Slöjd och konsthantverk Svenska us us us us Källa: Folkbildningsrådet, Statistik läns- och kommunvis för folkhögskolorna i Sverige.

41 40(47) YH-utbildning YH-utbildningarna presenteras för åren 2014, 2015 och 2016 fördelat på utbildningsområde och kommun. Tabellerna redovisar antal studerande samt andelen. en har stadigt ökat de senaste åren precis som antalet studerande. Det är bara en utbildning som har haft en jämställd fördelning mellan kvinnliga och manliga elever de senaste tre åren och det är Kultur, media och designutbildningen i Bollnäs. Samhällsbyggnad och byggteknik i Gävle har gått från att ha en jämställd fördelning under 2014 och 2015 till att nu vara strax under gränsen. Data/IT-utbildningen i Hudiksvall har minskat sitt elevantal kontinuerligt under och även andelen kvinnliga elever, den har minskat från tolv procent till drygt tre procent. Utbildningarna inom hälso- och sjukvård samt socialt arbete har en andel kvinnliga elever på drygt 83 procent medan utbildningarna i Teknik och tillverkning har en andel kvinnliga elever på knappt tolv procent. YH-utbildningar i Gävleborg Utbildningsområd e Kommun studerande 2014 studerande 2015 studerande 2016 Data/IT Hudiksvall , ,7 87 3,4 Ekonomi, administration och försäljning Gävle , , ,7 Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Kultur, media och design Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske Samhällsbyggnad och byggteknik Teknik och tillverkning Teknik och tillverkning Gävle , ,3 Hudiksvall , ,3 Bollnäs 82 54, , ,4 Ljusdal us us 27 7,4 50 6,0 Ovanåker ,7 us us Gävle 65 52, , ,4 Bollnäs 33 24, ,7 36 8,3 Hudiksvall 64 9, ,9 64 7,8 Teknik och tillverkning Nordanstig 24 54, , ,9 Teknik och tillverkning Sandviken 89 12, , ,2 Teknik och tillverkning Söderhamn 35 8, re re Totalt , , ,6 Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan, statistikservice

Gävleborgare I UTBILDNING. Statistikrapport. regiongavleborg.se

Gävleborgare I UTBILDNING. Statistikrapport. regiongavleborg.se 2019 Gävleborgare I UTBILDNING Statistikrapport regiongavleborg.se 2(62) Gävleborg i utbildning 2019 Rapporten är utförd av Enheten för kvalitet och analys Ekonomiavdelningen Utredare Rania Hamido Utskriftsdatum:

Läs mer

Gävleborgare I UTBILDNING. Statistikrapport. regiongavleborg.se

Gävleborgare I UTBILDNING. Statistikrapport. regiongavleborg.se Gävleborgare I UTBILDNING Statistikrapport 2017 regiongavleborg.se 1(40) Utbildning är vägen till en lysande framtid Det här är en statistiksammanställning om olika utbildningar som genomfördes under förra

Läs mer

Utbildning i Gävleborg 2015

Utbildning i Gävleborg 2015 Utbildning i Gävleborg 2015 Statistik över ett antal utbildningar giongavleborg.se Januari 2016 Innehållsförteckning SAMMANFATTANDE KOMMENTAR 1 INLEDNING 3 GYMNASIESKOLA 4 ELEVER PÅ GYMNASIET LÄSÅRET 2014/2015

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Gymnasieskolan oförändrad andel elever väljer fristående skolor Det totala antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 2013-03-21 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand baseras dels på den slutliga antagningen bland samtliga

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-4-11 13:57:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 16 11 13 174 Hantverksprogrammet 12 3 Yrkesintroduktion, Mot Bygg- Och

Läs mer

Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19

Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19 1 (19) Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisar statistik över elever som är registrerade i gymnasieskolan läsåret 2018/19. Uppgifterna samlas in via Centrala Studiestödsnämnden

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-9-2 1:48:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 12 9 8. 159. Hantverksprogrammet 12 3 1 8. 8. Yrkesintroduktion, Mot Bygg-

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2131 13-9-2 11:44:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 19 12. 179. Hantverksprogrammet 12 1 1 175. 175. Programinriktat Individuellt

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20141

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20141 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2141 14-9-8 9:3:7 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 18 11 152.5 184. Hantverksprogrammet 12 2 Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg-

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20171

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20171 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2171 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 14 8 162.5 21. Hantverksprogrammet 6 2 3 15. 176. Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg-

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20171

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20171 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2171 17-9-1 14:14:13 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 15 1 97.5 195. Hantverksprogrammet 6 1 1 17. 17. Programinriktat Individuellt

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Gemensam gymnasieregion 2.0. Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga)

Gemensam gymnasieregion 2.0. Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga) Gemensam gymnasieregion 2.0 Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga) Dagens syfte Öka kunskapen om de regionala förutsättningarna och utmaningarna för vår gemensamma gymnasieregion. Två perspektiv:

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20161

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20161 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2161 16-9-5 1:34:12 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 2 16 152.5 21. Hantverksprogrammet 12 2 2 22.5 241. Programinriktat Individuellt

Läs mer

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2013-10-22 UAN-2013-0208 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning platser antagna Lägsta Medel Halmstad, Aspero Idrottsgymnasium Ekonomiprogrammet 28 28 260 282 Samhällsvetenskapsprogrammet 56 56 217,5 258 Halmstad, Drottning Blankas Gymnasieskola Estetiska programmet,

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Antagna Reserver Lediga platser. Sökande 1:a hand. Antagna Reserver Lediga platser. Sökande 1:a hand. Sökande 1:a hand

Antagna Reserver Lediga platser. Sökande 1:a hand. Antagna Reserver Lediga platser. Sökande 1:a hand. Sökande 1:a hand Bengtsfors, Strömkullegymnasiet Estetiska programmet ES - Bild och formgivning 4 3 0 5 8 0 197,5 Estetiska programmet ES - Musik 7 7 0 1 8 0 180 Hotell- och turismprogrammet HT 10 6 0 6 12 0 187,5 Industritekniska

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2131 13-4-9 11::22 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 17 1 127.5 17. Hantverksprogrammet 12 Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg-

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016 Välkommen till information inför gymnasievalet 2016 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2014-03-24 UAN-2014-0186 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor

Läs mer

Antagningen Hur gick det?

Antagningen Hur gick det? 1 SKAPAD AV Antagningen 2018 Hur gick det? Antagna i siffror 2018 Antal antagna elever 2018 2017 Hur många elever från åk 9 2812 2384 Hur många från åk 1-3 + IM program 326 322 Elever från kommuner utanför

Läs mer

Antagningen Hur gick det?

Antagningen Hur gick det? 1 216- SKAPAD AV Antagningen 216 Hur gick det? Antagna i siffror 216 Hur många elever från åk 9 2142 Antal antagna Hur många från åk 1-3 + IM program Elever från kommuner utanför Skaraborg 21 83 Fyllnadsgrad

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20151

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20151 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2151 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 9 8 14. 171. Hantverksprogrammet 12 Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg- Och Anläggningsprogrammet

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Statistik

Preliminärantagningen 2017 Statistik Preliminärantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2015/2016

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2015/2016 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-09 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2014-10-23 Studievägsutbudet i gymnasieskolan

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 Analysavdelningen Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Dnr: 2017:557 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2015-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2015-09-15 Halmstad, Aspero Idrottsgymnasium Ekonomiprogrammet 28 28 260 289 Samhällsvetenskapsprogrammet 76 76 195 252 Halmstad, Drottning Blankas Gymnasieskola Estetiska programmet, Bild och formgivning 12 2 192,5

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-423/6780 Sida 1 (10) 2013-10-11 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2013-10-24 Studievägsutbudet

Läs mer

Preliminärantagningen 2018 Statistik

Preliminärantagningen 2018 Statistik Preliminärantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Ansökan stänger Ansökan öppnar Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2013-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2013-09-15 Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2013-09-15 Hylte, Hylte Trainee Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, Anläggningsfordon, lärling 10 1 185 185 Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20161

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20161 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2161 16-4-8 9:33:3 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 16 11 15. 194. Hantverksprogrammet 12 1 Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg-

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15 Hylte, Hylte Trainee Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, Anläggningsfordon, lärling 10 2 85 105 Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning lärling 10 1 85 85 Fordons- och transportprogrammet,

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning * = inklusive färdighetspoäng

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning * = inklusive färdighetspoäng Halmstad, Aspero Idrottsgymnasium Ekonomiprogrammet 56 56 237,5 283 Samhällsvetenskapsprogrammet 56 56 222,5 272 Halmstad, Drottning Blankas Gymnasieskola Hantverksprogrammet, Övriga hantverk, hår- och

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20151

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20151 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2151 15-4-9 11:2:9 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 11 8 15. 171. Hantverksprogrammet 12 Programinriktat Individuellt Val, Mot Bygg-

Läs mer

Fördjupning om gymnasieskolan elevuppgifter och resultat

Fördjupning om gymnasieskolan elevuppgifter och resultat 2017-01-10 1 (12) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/63 Utbildningsnämnden Fördjupning om gymnasieskolan elevuppgifter och resultat Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning * = inklusive färdighetspoäng

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning * = inklusive färdighetspoäng platser antagna Lägsta Medel Halmstad, Aspero Idrottsgymnasium Ekonomiprogrammet 28 28 262,5 296 Samhällsvetenskapsprogrammet 56 56 192,5 254 Halmstad, Drottning Blankas Gymnasieskola Hantverksprogrammet,

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2014/2015

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2014/2015 Utbildningsstatistikenheten 2015-12-17 Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2014/2015 Våren 2015 slutförde 84 449 1 elever gymnasieskolan. Det är den andra kullen elever som går ut den reformerade

Läs mer

Preliminära kunskapsresultat i kommunala gymnasie- och gymnasiesärskolan juni 2018

Preliminära kunskapsresultat i kommunala gymnasie- och gymnasiesärskolan juni 2018 Preliminära kunskapsresultat i kommunala gymnasie- och gymnasiesärskolan juni 2018 Genomsnittlig betygspoäng för elever med examen/studiebevis - Nationella program 15,0 14,8 14,6 14,4 14,2 14,0 13,8 14,0

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Nyköpingsregionen

Preliminärantagningen 2017 Nyköpingsregionen na Elteknikbranschens Gymnasium, Nyköping EE El- och energiprogrammet, år 1 28 102 136 43 51 28 25 24 18 192.5 226.0 0 Summa Elteknikbranschens Gymnasium, Nyköping 28 102 136 43 51 28 25 24 18 0 Sida1/8

Läs mer

Slutlig antagning 2017

Slutlig antagning 2017 na Elteknikbranschens Gymnasium, Nyköping EE El- och energiprogrammet, år 1 28 126 155 54 62 28 26 36 28 210.0 240.1 0 Summa Elteknikbranschens Gymnasium, Nyköping 28 126 155 54 62 28 26 36 28 0 Sida1/8

Läs mer

Attityder, antal och etablering

Attityder, antal och etablering APRIL 2019 Gymnasierapporten 2019 Attityder, antal och etablering Förord Gymnasieskolan ska rusta eleverna för framtiden och göra dem anställningsbara och utvecklingsbara. Ge dem den kunskap och kompetens

Läs mer

Antagningen Hur gick det?

Antagningen Hur gick det? 1 SKAPAD AV Antagningen 217 Hur gick det? Antagna i siffror 217 Hur många elever från åk 9 2384 Antal antagna Hur många från åk 1-3 + IM program 322 Elever från kommuner utanför Skaraborg 131 Fyllnadsgrad

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Attityder, antal och etablering

Attityder, antal och etablering FEBRUARI 2018 Gymnasierapporten 2018 Attityder, antal och etablering Förord Gymnasieskolan ska rusta eleverna för framtiden och göra dem anställningsbara och utvecklingsbara. Ge dem den kunskap och kompetens

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Lärarkonferens om Gy2011

Lärarkonferens om Gy2011 Lärarkonferens om Gy2011 Program 09.30 11.30 inklusive paus Inledning och bakgrund Skollagen Studievägar och programstrukturer Examensmål och ämnesplaner 11.30 13.00 Lunch 13.00 16.00 Programseminarier

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018!

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Den första december 2017 stängde registreringen för läsår 2017/2018 och vi kan gladeligen konstatera att i år är ett rekordår! Fler elever

Läs mer

Välkomna till information om gymnasievalet

Välkomna till information om gymnasievalet SIDAN 1 Välkomna till information om gymnasievalet Måna Barsch Studie- och yrkesvägledare 508 15 613 eller 076-12 15 613 mana.barsch@stockholm.se Program för informationen Ny gymnasieskola HT 2011 Yrkesprogram

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Samverkansavtal

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Samverkansavtal Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 6 Samverkansavtal KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Elever från Enköping är försthandssökande till:... 3 2

Läs mer

Slutantagningen 2018 Statistik

Slutantagningen 2018 Statistik Slutantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se Ansökan stänger Ansökan öppnar

Läs mer

Elever i gymnasieskolan läsåret 2017/18

Elever i gymnasieskolan läsåret 2017/18 Enheten för gymnasie- & vuxenutbildningsstatistik 2018-03-08 1 (17) Dnr: 2017:00812 Elever i gymnasieskolan läsåret 2017/18 Allmänt om statistiken Resultaten baseras på elever som är registrerade i gymnasieskolan

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning läsåret 2017/18 Uplialue UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-06-14 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till föräldrar och elever

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till föräldrar och elever Vägledningscentrum Gymnasieinformation till föräldrar och elever Vad händer inför gymnasievalet? År 9 Föräldramöte Gymnasiemässa 8/10 Individuella samtal Klassinformationer Öppet hus Besöksdag på gymnasieskolor

Läs mer

Attityder, antal och etablering

Attityder, antal och etablering www.svensktnaringsliv.se FEBRUARI 2016 Storgatan 19, 114 82 Stockholm Telefon 08-553 430 00 Gymnasierapporten 2016 Arkitektkopia AB, Bromma, 2016 Attityder, antal och etablering Förord Gymnasieskolan ska

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Antagningsstatistik 2014

Antagningsstatistik 2014 26/6 26/6 29/8 Lägst Medel av antal platser Antagningsstatistik 2014 Norsjö gymnasium Skolan läggs ner 2014 (eleverna får gå klart sina utbildningar) BF 0 0 0 Barn- och fritidsprogrammet Stängdes 11 april

Läs mer

Antagningsstatistik 2015

Antagningsstatistik 2015 Luspengymnasiet, Storuman BF 8 5 8 6 Barn- och fritidsprogrammet 112,5 185,3 1 20% EE 0 3 0 0 El- och energiprogrammet Stängdes i juni pga lärarbrist -3-100% FT 8 2 4 5 Fordons- och transportprogrammet

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2017-06-01 UBN-2017-1447 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Jokkmokk (2510) period 20171

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Jokkmokk (2510) period 20171 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Jokkmokk (25) period 27 El- Och Energiprogrammet, År 5 9 22.5 77. Ekonomiprogrammet, År Gs, Programmet För Estetiska Verksamheter 2 Gs, Programmet För Fordonsvård

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2018/2019

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2018/2019 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-27 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Studievägsutbudet i gymnasieskolan

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Kommunal huvudman: Få ändringar av platsantalet, vilka gjordes mellan 21/3 och 26/4, och därefter endast 14 nya lärlingsplatser i centrum. Platserna har fyllts på. Fyllnadsgrad

Läs mer

Resultat av preliminär ansökan till gymnasieskolan i Linköping läsåret 2018/19

Resultat av preliminär ansökan till gymnasieskolan i Linköping läsåret 2018/19 Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Margareta Edvardsson 2018-03-06 Dnr BIN 2017-152 Bildningsnämnden Resultat av preliminär ansökan till gymnasieskolan i Linköping läsåret 2018/19 Förslag till

Läs mer

Trender inom gymnasieskolan i Stockholms län och i Nacka

Trender inom gymnasieskolan i Stockholms län och i Nacka 2017-10-23 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/189 1 (5) Utbildningsnämnden Trender inom gymnasieskolan i Stockholms län och i Nacka Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Antagning Fyrbodal Sökandestatistik

Antagning Fyrbodal Sökandestatistik Gymnasieskola Program Inriktning Antal sökande behöriga första hand Antal platser Dahlstiernska gymnasiet Barn- och fritidsprogrammet BF 3 17 Dahlstiernska gymnasiet El- och energiprogrammet EE Elteknik,

Läs mer

Antagningsstatistik 2011

Antagningsstatistik 2011 Jenningsskolan, Robertsfors HT 12 0 0 Hotell- och turismprogrammet HU 12 0 0 Humanistiska programmet IMPROHT 3 0 0 Introduktionsprogram, Programinriktat individuellt val, mot Hotell- och turismprogrammet

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2017/2018

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2017/2018 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Sida 1 (6) 2016-09-05 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22 Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20

Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Christine Kastner Johnson 2019-03-28 UBN-2019-2814 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskola och gymnasiesärskola för läsåret 2019/20 Förslag till beslut

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 Skolverket 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram inför läsåret 2018/19, samt andelen som var behöriga respektive

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Erik Ojala Datum 2018-03-27 Diarienummer UBN-2018-1884 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Antagningsstatistik 2013

Antagningsstatistik 2013 28/6 28/6 30/8 Antagningsstatistik 2013 Jenningsskolan, Robertsfors Skolan läggs ner. Elever i åk 2 och 3 får gå klart sin utbildning IMPROIN Introduktionsprogram, Programinriktat individuellt val, mot

Läs mer

Interkommunal ersättning (IKE) och ersättning till friskolor (FRI) 2016

Interkommunal ersättning (IKE) och ersättning till friskolor (FRI) 2016 1(4) Tjänsteskrivelse 2015-11-10 Diarienummer: UAN 2015/0385 Version: 1.0 Beslutsorgan: UAN Ekonomi Henric Andersson E-post: henric.andersson@halmstad.se Telefon: 0727-15 90 38 Interkommunal ersättning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-09 Vår referens Katarina Falk Utvecklingssamordnare Katarina.Falk@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse 2015-10-23 Resultatrapport

Läs mer

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Program Namn BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 175,5 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan 165 193 BA Bygg-

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2013/2014

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2013/2014 Utbildningsstatistikenheten 2014-12-18 1 (10) Dnr 2014-12-19: Information har tillkommit (s 3) 2015-01-19: Genomsnittligt betygspoäng (s 6-10) har korrigerats samt antal elever på IB (s.1) Betyg och studieresultat

Läs mer

Gymnasieinformation 2012

Gymnasieinformation 2012 Gymnasieinformation 2012 Vad/vilka påverkar elevens val? Vänner Föräldrar Syskon Könsroller Bostadsort Vart utbildningen finns Studievägledare Betyg Arbetsmarknad Intressen Förutsättningar Lärare Massmedia

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 213,8 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan A 183,9 BA Bygg-

Läs mer

De 6 högskoleförberedande programmen

De 6 högskoleförberedande programmen Gymnasieval 2011 Gymnasium 2011 Gymnasiereform Osäkerhet på grund av riksdagsvalet Större skillnad mellan yrkesprogram högskoleförberedande program En yrkesexamen och en högskoleförberedande examen Ny

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Antagning Fyrbodal Preliminär antagning 2017

Antagning Fyrbodal Preliminär antagning 2017 Bengtsfors, Strömkullegymnasiet Ekonomiprogrammet EK 18 5 1 0 13 1 15 192,50 Estetiska programmet ES - Bild och formgivning 10 4 4 0 6 4 3 147,50 Estetiska programmet ES - Musik 10 4 4 0 6 4 0 232,50 Hotell-

Läs mer

Antagning Fyrbodal Preliminär antagning 2016

Antagning Fyrbodal Preliminär antagning 2016 Bengtsfors, Strömkullegymnasiet Estetiska programmet ES - Bild och formgivning 4 2 0 6 8 212,5 Estetiska programmet ES - Musik 7 5 0 3 8 202,5 Hotell- och turismprogrammet HT 9 7 0 5 12 97,5 Industritekniska

Läs mer