Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor"

Transkript

1 Summeringsregeln Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

2 MSB:s kontaktperson: Narges Teimore, Publikationsnummer MSB365 ISBN

3 3 Förord Syftet med Sevesolagstiftningen är att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sevesolagstiftningen tillämpas på verksamheter där farliga ämnen förekommer eller kan förekomma i vissa mängder som motsvarar eller överstiger de gränsmängder som finns i bilagan till Sevesoförordningen. För verksamheter som hanterar flera olika farliga ämnen som var för sig inte överstiger de angivna gränsmängderna finns i bilagan till Sevesoförordningen två noter som ska tillämpas. Not 7 handlar om den så kallade 2 % regeln och not 8 beskriver summeringsregeln. Syftet med denna rapport är att beskriva och ge exempel på hur summeringsregeln (not 8) ska tillämpas. Exemplen är främst avsedda att användas som en vägledning för verksamheter och myndigheter som berörs av Sevesolagstiftningen.

4 4 Innehållsförteckning 1. Bilagan till Sevesoförordningen Klassificering och riskfraser % regeln... 7 Maximal momentanmängd, tillämpning av bilagan not Exempel Exempel Summeringsregeln, tillämpning av bilagan not Information som behövs inför summeringen Tillämpning av summeringsregeln Sammanställning av summeringsregeln demonstreras i en beräkningstabell Räkneexempel Sammanställning av summeringsregeln och beräkningstabell Räkneexempel Sammanställning av summeringsregeln och beräkningstabell Beräkningstabell 2.1 för giftiga ämnen och beredningar Räkneexempel Sammanställning av summeringsregel och beräkningstabell Räkneexempel Sammanställning av summeringsregel och beräkningstabell... 23

5 5 1. Bilagan till Sevesoförordningen Sevesolagstiftningen tillämpas på verksamheter där farliga ämnen förekommer eller kan förekomma i vissa mängder som motsvarar eller överstiger de mängder som finns i bilaga till Sevesoförordningen. Det finns två kravnivåer för verksamheter som omfattas av bestämmelserna. Det är gränsmängderna (tröskelvärdena) som definierar kravnivåerna som anges i bilagan till Sevesoförordningen. Om mängden farliga ämnen överstiger endast den lägre gränsmängden omfattas verksamheten av den lägre kravnivån. Om mängden farliga ämnen överstiger den högre gränsmängden omfattas verksamheten av den högre kravnivån. Bilagan delas in i två delar: Del 1: Namngivna ämnen Del 2: Ämneskategorier, där farliga ämnen sorteras in under särskilda kategorier med vissa gemensamma egenskaper. Del 1 Namngivna ämnen Ammoniumnitrat Arsenikpentoxid Brom Klor Svaveldiklorid Fosfin Petroleumprodukter.. Del 2 Ämneskategorier 1. Mycket giftiga 2. Giftiga 3. Oxiderande 4. Explosiva * 5. Explosiva ** 6. Brandfarliga 7. a. Mycket brandfarliga 8.. * I denna kategori ingår explosiva ämnen som omfattas av ADR, riskgrupp 1.4. ** I denna kategori ingår explosiva ämnen som omfattas av ADR riskgrupp 1.1, 1.2, 1.3, 1.5, 1.6 eller av riskfras R2 eller R3. ADR-klassificeringen har företräde framför riskfrasen vid tveksamhet om klassificering. Ovanstående tabeller innehåller exempel på namngivna ämnen i del 1 och ämneskategorier i del 2.

6 6 2. Klassificering och riskfraser Sevesolagstiftningen bygger på de kemiska produkternas egenskaper och klassificering. I Sevesoförordningens bilaga del 2 används de kemiska produkternas riskfraser som styrande parameter. Riskfraserna reflekterar klassificeringen av ämnet/blandningen enligt Kemikalieinspektionens föreskrifter KIFS 2005:7, och baseras på ämnets eller blandningens (beredningens) inneboende farliga egenskaper 1. Tillsammans med farosymboler, farobeteckningar och skyddsfraser, utgör riskfraserna också den huvudsakliga faromärkningen för kemiska produkter. Sedan 2009 är EU i färd med att byta system för klassificering och märkning av kemikalier till den så kallade CLP-förordningen 2. Detta betyder att en kemisk produkt som utgör en blandning av olika kemiska ämnen under en övergångstid kan vara märkt enligt antingen KIFS 2005:7 eller CLPförordningen. Även om CLP-systemet används måste dock information om klassificeringen enligt KIFS 2005:7, dvs. riskfraserna, finnas i säkerhetsdatabladet fram till den 1 juni KIFS 2005:7 är Sveriges genomförande av ämnes- och preparatdirektiven (67/548/EEG resp. 1999/45/EG) 2 EU-förordning 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar 3 I förordning 1907/2006 (Reach-förordningen) finns krav på att klassificering enligt preparatdirektivet ska anges i säkerhetsdatabladet. Den 1 juni 2015 upphävs dock preparatdirektivet, efter detta datum finns således inget krav att ange klassificeringen enligt KIFS 2005:7 (som genomför preparatdirektivets regler i Sverige) i säkerhetsdatabladet.

7 % regeln Maximal momentanmängd, tillämpning av bilagan not 7 Den mängd farligt ämne som ska beaktas vid tillämpningen av Sevesoförordningen är den maximala mängd som förekommer eller kan förekomma vid ett och samma tillfälle. Farliga ämnen som förekommer i en verksamhet endast i mängder som är lika med eller understiger 2 % av den angivna mängden till lägre kravnivån enligt bilagan till förordningen behöver inte tas med i beräkningen av den totala mängd som förekommer vid verksamheten. Villkoret är dock att de är placerade inom verksamheten så att de inte kan utlösa en allvarlig olyckshändelse någon annanstans inom verksamheten. Exempel 1 Acetylen är ett namngivet ämne som ingår i del 1 i bilagan och har en gränsmängd på 5 ton för lägre kravnivån och 50 ton för högre kravnivån. Detta betyder att om det inom verksamheten hanteras en mängd som är lika med eller understiger 0,1 ton (5*0,02= 0,1 ton) ska denna mängd inte räknas med i den totala mängden som förekommer vid verksamheten. Detta under förutsättning att acetylenen är placerad så att den inte kan utlösa en allvarlig olyckshändelse någon annanstans inom verksamheten. Exempel 2 Ett giftigt ämne som tillhör del 2, kategori 2 i bilagan med riskfraserna R23/R24/R25 har en gränsmängd på 50 ton för lägre kravnivån. Alternativ 1 Inom en verksamhet hanteras 2 ton av ett giftigt ämne (2 ton/50 ton = 0,04) d.v.s. 4 %. Det betyder att detta farliga ämne ska räknas med i den totala mängden som förekommer vid verksamheten. Alternativ 2 Om det inom en verksamhet hanteras en mängd som är lika med eller understiger 1 ton (50*0,02=1 ton) ska denna mängd inte räknas med i den totala mängden som förekommer vid verksamheten, under förutsättning att hanteringen inte kan utlösa en allvarlig olyckshändelse någon annanstans inom verksamheten.

8 8 4. Summeringsregeln, tillämpning av bilagan not 8 Om det inom en verksamhet förekommer eller kan förekomma flera farliga ämnen i mängder som understiger de gränsmängder som anges i bilagan till Sevesoförordningen ska under vissa förutsättningar (not 8a, 8b och 8c) summeringsregeln användas för varje förekommande ämne. Detta görs för att fastställa om verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen. Mängd ämne X Gränsmängd för ämne X Mängd ämne Y Gränsmängd för ämne Y En verksamhet omfattas av Sevesolagstiftningen om summan av ämnenas bidragskvoter är lika eller överstiger 1. Det är viktigt att vara uppmärksam när man har ämnen med olika egenskaper. Det är nödvändigt att göra tre separata beräkningar (summeringar), en för ämnen som ska summeras enligt not 8.a, en enligt not 8.b och en enligt not 8.c i bilagan till Sevesoförordningen. Not 8.a: Bara ämnen och beredningar från del 1 och 2 vilka klassificerades som giftiga och mycket giftiga räknas ihop. Not 8.b: Bara ämnen och beredningar från del 1 och 2 vilka klassificerades som oxiderande, explosiva, brandfarliga, mycket brandfarliga och extremt brandfarliga räknas ihop. Not 8.c: Bara ämnen och beredningar från del 1 och 2 vilka klassificerades som miljöfarliga (R50 inklusive R50/53 eller R51/53) summeras. Många ämnen har flera klassificeringar som finns upptagna i del 2. För de ämnena kan summeringen alltså behöva upprepas flera gånger utifrån de olika egenskaperna, se räkneexempel 2, sidan 16. Vid summering enligt summeringsregeln ska gränsvärdet motsvara den aktuella klassificeringen. Observera att i kategori 10, ämnen och beredningar med riskfraser R14 och R14/15 som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten inte summeras med ämnen och beredningar i kategori 10 med riskfras R29 som utvecklar giftiga gaser vid kontakt med vatten. De räknas var för sig. Det är viktigt att komma ihåg att när ett ämne eller en grupp ämnen som ingår i del 1 även kan hänföras till del 2, ska endast de gränsmängder som anges i del 1 beaktas (not 5 i bilaga till Sevesoförordningen).

9 9 Exempel: Metanol är ett namngivet ämne med gränsmängden 200 ton för lägre kravnivån och 200 ton för högre kravnivån. Metanol är både giftigt och mycket brandfarligt ämne. När man ska summera ämnet metanol tillsammans med andra ämnen som tillhör del 2 kategori 2 och 7 ska man använda gränsmängden 200 ton för metanol.

10 Information som behövs inför summeringen Vid verksamheten X hanteras vid ett och samma tillfälle 2 ton vätefluorid 1 ton natriumfluoracetat 40 ton ammoniumfluorid 10 ton kloracetonitril 20 ton metanol Var och en av dessa kemikalier understiger de angivna gränsmängderna (tröskelvärden) enligt bilagan till Sevesoförordningen. För att beräkna om verksamheten omfattas av bestämmelserna behövs information om ämnenas mängd, klassificering och gränsmängder för lägre respektive högre kravnivån. När summan av kvoterna enligt summeringsregel är lika med eller överstiger 1 omfattas verksamheten av föreskrifterna. Ämne Riskfraser och definitioner Namngivet/Huvudkategori Övriga kategorier Metanol R11 (mycket brandfarligt) R 23/24/25 (giftigt vid inandning, hudkontakt och förtärning) Del 1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 2 (giftiga), kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) Vätefluorid R26/27 och R28 (mycket giftigt Del 2 kategori 1 (mycket giftiga) _ vid inandning, hudkontakt och förtärning) Natriumfluoracetat R26/27 och R28 (mycket giftigt vid inandning, hudkontakt och förtärning), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 1 (mycket giftiga) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) Ammoniumfluorid R23/24 och R25 (giftigt vid Del 2 kategori 2 (giftiga) _ inandning, hudkontakt och förtäring) Kloracetonitril R23/24 och R25 (giftigt vid inandning, hudkontakt och förtäring), R51/53 (miljöfarliga, giftigt för vattenlevande organismer, kan ge långsiktiga skadeverkningar på vattenmiljön) Del 2 kategori 2 (giftiga) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen)

11 Tillämpning av summeringsregeln Beräkning inför lägre kravnivån: Mängden vätefluorid Gränsmängden lägre kravnivån (mycket giftiga) = 2 ton/ 5 ton = 0,4 Mängden natriumfluoracetat Gränsmängden lägre kravnivån (mycket giftiga) = 1 ton/5 ton = 0,2 Mängden ammoniumfluorid Gränsmängden lägre kravnivån (giftiga) = 40 ton/50 ton = 0,8 Mängden kloracetonitril Gränsmängden lägre kravnivån (giftiga) = 10 ton/50ton = 0,2 Mängden metanol Gränsmängden lägre kravnivån (giftiga) = 20 ton/200 ton = 0,1 Summan av kvoterna = 0,4+0,2+0,8+0,2 + 0,1= 1,7 som är >1 Beräkning inför högre kravnivån: Mängden vätefluorid Gränsmängden högre kravnivån (mycket giftiga) = 2 ton/20 ton = 0,1 Mängden natriumfluoracetat Gränsmängden högre kravnivån (mycket giftiga) = 1 ton/20 ton = 0,05 Mängden ammoniumfluorid Gränsmängden högre kravnivån (giftiga) = 40 ton/200 ton = 0,2 Mängden kloracetonitril Gränsmängden högre kravnivån (giftiga) = 10 ton/ 200 ton = 0,05 Mängden metanol Gränsmängden högre kravnivån (giftiga) =20 ton/200 ton = 0,1 Summan av kvoterna = 0,1+0,05+0,2+0,05 +0,1= 0,50 som är <1

12 12 Sammanställning av summeringsregeln demonstreras i en beräkningstabell Nedanstående beräkningstabell är en sammanfattning av ovanstående beräkningar. I de följande räkneexemplen kommer inte de detaljerade beräkningarna visas, utan endast beräkningstabeller. 4 Gränsmängd/ kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Vätefluorid R26/27/ ,40 0,10 Natriumfluoracetat R26/27/ ,20 0,05 Ammoniumfluorid R23/24/ ,80 0,20 Metanol R23/24/ ,10 0,10 Kloracetonitril R23/24/ ,20 0,05 Summa 1,70 0,50 Sevesoverksamhet Ja Nej Resultat Verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen på den lägre kravnivån på grund av att summan av kvoten på den lägre kravnivån är större än Beräkningstabellen innehåller summering av ämnen och beredningar som är förtecknade i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som giftiga eller mycket giftiga, tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategorierna 1 eller 2 i del 2 (not 8.a i bilagan till Sevesoförordningen). 5 Vid ytterligare beräkningar med hjälp av summeringsregel för att avgöra om Sevesoverksamheten omfattas av den högre kravnivån visar resultatet från beräkningarna att kvoten är mindre än 1. Alltså omfattas inte verksamheten av den högre kravnivån.

13 13 Räkneexempel 1 24 ton acetylen 100 ton etylnitrit 200 ton röd fosfor 5 ton vit och gul fosfor Ämne Riskfraser och definitioner Namngivet/Huvudkategori Övriga kategorier Acetylen R5,R6 (explosivt vid uppvärmning, vid kontakt och utan kontakt med luft) R12 (extremt brandfarligt) Del 1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 8 (extremt brandfarliga) Etylnitrit R2 (explosivt vid stöt, friktion, eld eller annan antändningsorsak) Del 2 kategori 4 (explosiva) - Röd fosfor R11 (mycket brandfarligt), R16 (explosivt vid blandning med oxiderande ämnen) Del 2 kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) - Vit och gul fosfor R17 (självantänder i luft) R26/28 (mycket giftigt vid inandning och förtäring) R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 1 (mycket giftiga) Del 2 kategori 7a (mycket brandfarliga) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen)

14 14 Sammanställning av summeringsregeln och beräkningstabell Beräkningstabell 1.1 för oxiderande, explosiva och brandfarliga ämnen och beredningar 6 kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Acetylen R ,80 0,48 Etylnitrit R ,00 0,50 Röd fosfor R ,04 0,00 Fosfor (vit och gul) R ,10 0,03 Summa 6,94 1,01 Sevesoverksamhet Ja Ja Resultat Verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen på den högre kravnivån på grund av att summan av kvoten på den högre kravnivån är större än Summering av ämnen och beredningar som är förtecknade i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som oxiderande, explosiva, brandfarliga, mycket brandfarliga eller extremt brandfarliga, tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategorierna 3, 4, 5, 6, 7 eller 8 i del 2. (not 8.b i bilagan till Sevesoförordningen). 7 Verksamheten hanterar mer än 5 ton extremt brandfarligt ämne, acetylen och mer än 50 ton etylnitrit, vilket innebär att verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen på den lägre kravnivån. Vid ytterligare beräkningar med hjälp av summeringsregeln för att avgöra om Sevesoverksamheten omfattas av den högre kravnivån visar resultatet från beräkningarna att kvoten är större än 1. Alltså omfattas verksamheten av den högre kravnivån.

15 Räkneexempel 2 1 ton 10 % vätesulfid 100 ton 10 % metanol 70 ton natriummetanolat 25 ton natriumperoxid 50 ton fosforpentasulfid 0,1 ton fosfin 5 ton dicyanetandinitril I detta exempel förekommer ämnen med skilda egenskaper, vilket gör det nödvändigt att göra tre separata beräkningar, en för ämnen som ska summeras enligt 8.a, en för 8.b och en för 8.c. Det är viktigt att nämna att nedanstående ämnen har flera riskfraser men de riskfraserna som inte förekommer i bilagan tas inte med beräkningen. Ämne Riskfraser och definitioner Namngivna/Huvudkategori Övriga kategorier 10 % vätesulfid R12 (extremt brandfarligt), R26 (mycket giftigt vid inandning), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 1 (mycket giftiga) Del 2 kategori 8 (extremt brandfarliga), Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) 10 % metanol R11, (mycket brandfarligt), R 23/24/25(giftigt vid inandning, hudkontakt och förtäring) Del 1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 2 (giftiga), Del 2 kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) Natriummetanolat R11 (mycket brandfarligt), R14 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) Del 2 kategori 10 med riskfras R14 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) Del 2 kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) Natriumperoxid R8 (kontakt med brännbart material kan orsaka brand) Del 2 kategori 3 (oxiderande) - Fosfin R12 (extremt brandfarligt), R17 (självantänder i luft), R26 (mycket giftigt vid inandning), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 4 (explosiva), Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen), Del 2 kategori 8.1 (extremt brandfarligt)

16 16 Ämne Riskfraser och definitioner Namngivna/Huvudkategori Övriga kategorier Dicyan- etandinitril R12 (extremt brandfarligt), R23 (giftigt vid inandning), Del 2 kategori 2 (giftiga) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen), R50/53 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 8.1 (extremt brandfarliga vätskor) Fosforpentasulfid R11 (mycket brandfarligt), Del 2 kategori 10 med riskfras R29 Del 2 kategori 9 R29 (utvecklar giftig gas vid kontakt med vatten), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) (avger giftiga gaser vid kontakt med vatten) (miljöfarliga ämnen), Del 2 kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) Sammanställning av summeringsregeln och beräkningstabell Beräkningstabell 2.1 för giftiga ämnen och beredningar 8 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot 10 % vätesulfid R ,20 0,05 10 % metanol R23/24/ ,50 0,50 Fosfin R26 0,1 0,20 1,00 0,50 0,10 Dicyanetandinitril R ,10 0,03 Summa 1,30 0,68 Sevesoverksamhet Ja Nej 8 Summering av ämnen och beredningar som är förtecknade i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som giftiga eller mycket giftiga, tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategorierna 1 eller 2 i del 2, (not 8.a i bilagan till Sevesoförordningen).

17 17 Beräkningstabell 2.2 för oxiderande, explosiva och brandfarliga ämnen och beredningar 9 kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot 10 % vätesulfid R ,10 0,02 10 % metanol R ,50 0,50 Natriummetanolat R ,01 0,00 Natriumperoxid R ,50 0,12 Fosforpentasulfid R ,01 0,00 Fosfin R12/17 0,1 0,2 1,0 0,50 0,10 Dicyanetandinitril R ,50 0,10 Summa 2,12 0,84 Sevesoverksamhet Ja Nej Beräkningstabell 2.3 för miljöfarliga ämnen och beredningar 10 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot 10 % vätesulfid R ,01 0,01 Fosforpentasulfid R ,50 0,25 Fosfin R50 0,1 0,20 1,00 0,50 0,10 Dicyanetandinitril R50/ ,05 0,02 Summa 1,06 0,38 Sevesoverksamhet Ja Nej 9 Summering av ämnen och beredningar som är förtecknade i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som oxiderande, explosiva, brandfarliga, mycket brandfarliga eller extremt brandfarliga, tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategorierna 3, 4, 5, 6, 7 eller 8 i del 2, (not 8.b i bilagan till Sevesoförordningen). 10 Summering av ämnen och beredningar som anges i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som miljöfarliga (R50 inklusive R50/53 eller R51/53), tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategori 9 i del 2(not 8.c i bilagan till Sevesoförordningen).

18 18 Beräkningstabell 2.4 för ämnen och beredningar som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten med riskfraser R14 och R14/15 11 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre kvot kvot Natriummetanolat R ,70 0,14 Summa 0,70 0,14 Sevesoverksamhet Nej Nej Beräkningstabell 2.5 för ämnen och beredningar som avger gaser vid kontakt med vatten med riskfraser R29 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Fosforpentasulfid R ,00 0,25 Summa 1,00 0,25 Sevesoverksamhet Ja Nej Resultat Verksamheten omfattas av Sevesolagen på den lägre kravnivån då summan av kvoten på den lägre kravnivån är större än Observera att i kategori 10, ämnen och beredningar med riskfraser R14 och R14/15 som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten inte summeras med ämnen och beredningar riskfras R29 som avger gaser vid kontakt med vatten med. De räknas var för sig. 12 Verksamheten hanterar 50 ton fosforpentasulfid, vilket innebär att verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen på den lägre kravnivån. Vid ytterligare beräkningar med hjälp av summeringsregeln för att avgöra om Sevesoverksamheten omfattas av den högre kravnivån, visar resultatet från beräkningarna att kvoten i samtliga beräkningar är mindre än 1. Alltså omfattas inte verksamheten av den högre kravnivån.

19 Räkneexempel 3 2 ton giftiga ämnen med riskfraser R23/24/25 37 ton oxiderande ämne med riskfraser R7/8/9 2 ton explosiva ämnen (ADR-riskgrupp 1.4) 100 ton brandfarliga ämnen (vätska klass 2) 50 ton miljöfarligt ämne med riskfrasr50 20 ton miljöfarligt ämne med riskfraser R50/53 25 ton miljöfarligt ämne med riskfraser R51/53 50 ton litium 60 ton kalium I detta exempel finns bara två kända ämnen, litium och kalium. Det är nödvändigt att få Information om de andra ämnena ingår i del 1 eller del 2 enligt bilagan till Sevesoförordningen samt ämnenas klassificeringar och mängder är viktigt vid summeringsregel. Ämnet Riskfraser och definitioner Namngivna/ Huvudkategori Övriga kategorier Giftiga R23/24/25 (giftigt vid inandning, hudkontakt och förtäring) Del 2 kategori 2 (giftiga) - Oxiderande R7,R8,R9 (kan orsaka brand, Kontakt med brännbart material kan orsaka brand, explosivt vid blandning med brännbart material) Del 2 kategori 3 (oxiderande) - Explosiva Ämnet omfattas av ADR (riskgrupp 1.4), R2,R3 (explosivt, vid stöt, friktion, eld eller annan antändningsorsak) Del 2 kategori 4 (explosiva) - Brandfarlig vätska klass 2 R10 (brandfarligt) Del 2 kategori 6 (brandfarliga) - Miljöfarligt ämne R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Miljöfarligt ämne R50/53 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) Del 2 kategori 9, (miljöfarliga ämnen) - Kalium R14/15 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) Del 2 kategori 10 med riskfraser R14/15 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) - Litium R14/15 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) Del 2 kategori 10 med riskfraser R14/15 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) - Miljöfarligt ämne R51/53 (miljöfarliga, giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) -

20 20 Sammanställning av summeringsregel och beräkningstabell Beräkningstabell 3.1 för giftiga ämnen och beredningar 13 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Giftiga/2 R23/24/ ,04 0,01 Summa 0,04 0,01 Sevesoverksamhet Nej Nej Beräkningstabell 3.2 för oxiderande, explosiva och brandfarliga ämnen och beredningar 14 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot ton ton ton Lägre Högre Oxiderande/3 R7/R8/R ,74 0,18 Brandfarliga/6 R ,02 0,00 Explosiva/4 R2/R ,20 0,04 Summa 0,96 0,23 Sevesoverksamhet Nej Nej 13 Summering av ämnen och beredningar som är förtecknade i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som giftiga eller mycket giftiga, tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategorierna 1 eller 2 i del 2. (not 8.a i bilagan till Sevesoförordningen). 14 Summeringar av ämnen som är klassificerade som oxiderande, explosiva, brandfarliga eller mycket brandfarliga eller extremt brandfarliga i del 1 och del 2, (not 8.b i del 1 och 2 i bilagan till Sevesoförordningen).

21 21 Beräkningstabell 3.3 för miljöfarliga ämnen och beredningar 15 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Miljöfarligt/9 R ,30 0,15 Miljöfarligt/9 R50/ ,20 0,10 Miljöfarligt/9 R51/ ,25 0,13 Summa 0,75 0,38 Sevesoverksamhet Nej Nej Beräkningstabell 3.4 för ämnen och beredningar som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten med riskfraser R14/ Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre kvot kvot Litium R14/ ,50 0,10 Kalium R14/ ,60 0,12 Summa 1,10 0,22 Sevesoverksamhet Ja Nej Resultat Verksamheten omfattas av Sevesolagstiftningen på lägre kravnivån då kvoten för ämnen och beredningar som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten är större än Summering av ämnen och beredningar som anges i del 1 (namngivna ämnen) och som är klassificerade som miljöfarliga (R50 inklusive R50/53 eller R51/53), tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategori 9 i del 2 (not 8.c i bilagan till Sevesoförordningen). 16 Observera att i kategori 10 ämnen och beredningar med riskfraser R14 och R14/R15 som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten inte summeras med ämnen och beredningar riskfraser R29 som avger gaser vid kontakt med vatten. De räknas var för sig.

22 Räkneexempel 4 0,1 ton svaveldiklorid 40 ton 3 % kaliumnitrit 4 ton 7 % kaliumkromat 90 ton dietyl(dimetyletylsilanolato)aluminium 150 ton metylcyklohexan 30 ton o-etylhydroxylamin 170 ton syre Ämnet Riskfraser och definition Namngivna/Huvudkategori Övriga kategorier Svaveldiklorid R14 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 10 med riskfras R14 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten), Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) 3 % kaliumnitrit R8 (kontakt med brännbart material kan orsaka brand), R25 (giftigt vid förtäring), R50 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 2 (giftiga) Del 2 kategori 3 (oxiderande), Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) 7 % kaliumkromat R50/53 (miljöfarliga, mycket giftigt för vattenlevande organismer) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) - Dietyl(dimetyletylsila nolato)aluminium R14/15 (reagerar häftigt med vatten varvid extremt brandfarliga gaser bildas), R17 (självantänder i luft) Del 2 kategori 7a (mycket brandfarliga) Del 2 kategori 10 med riskfraser R14/15 (reagerar våldsamt vid kontakt med vatten) Metylcyklohexan R11(mycket brandfarligt), R51/53 (miljöfarliga, giftigt för vattenlevande organismer, kan ge långsiktiga skadeverkningar på vattenmiljön) Del 2 kategori 9 (miljöfarliga ämnen) Del 2 kategori 7b (mycket brandfarliga vätskor) Flytande syre R8 (kontakt med brännbart material kan orsaka brand) Del 1 (namngivet ämne) Del 2 kategori 3 (oxiderande)

23 23 Sammanställning av summeringsregel och beräkningstabell Beräkningstabell 4.1 för giftiga ämnen och beredningar 17 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot 3 % kaliumnitrit R ,80 0,20 7 % kaliumdikromat R26,R ,80 0,20 O-etylhydroxylamin R23/24/ ,60 0,15 Summa 2,20 0,55 Sevesoverksamhet Ja Nej Beräkningstabell 4.2 för oxiderande, explosiva och brandfarliga ämnen och beredningar 18 Kravnivåer Ämne/Kategorier Klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot 3 % kaliumnitrit R ,80 0,20 Metycyklohexan R ,03 0,00 O-etylhydroxylamin R ,01 0,00 Flytande syre R ,85 0,85 Summa 1,69 1,05 Sevesoverksamhet Ja Ja 17 Summering av mycket giftiga och giftiga ämnen och beredningar i del 1 och del 2 (not 8.a i bilagan till Sevesoförordningen). 18 Summering av ämnen som är klassificerade som oxiderande, explosiva, brandfarliga eller mycket brandfarliga eller extremt brandfarliga i del 1 och del 2 (not 8.b i bilagan till Sevesoförordningen).

24 24 Beräkningstabell 4.3 för miljöfarliga ämnen och beredningar 19 Kravnivåer Ämne/kategori Klassificering Mängden Lägre Högre kvot kvot Svaveldiklorid R50 0, ,10 0,10 3 % kaliumnitrit R ,40 0,20 7 % kaliumdikromat R50/ ,04 0,02 Metylcyklohexan R51/ ,75 0,30 O-etylhydroxylamin R ,30 0,15 Summa 1,59 0,77 Sevesoverksamhet Ja Nej Beräkningstabell 4.4 ämnen och beredningar som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten 20 Kravnivåer Ämne/kategori klassificering Mängden Lägre Högre Kvot Kvot Svaveldiklorid R14 0, ,10 0,10 Dietyl(dimetyletylsila nolato)aluminium R14/ ,90 0,18 Summa ,28 Sevesoverksamhet Ja Nej Resultat Verksamheten omfattas av Sevesolagen på den högre kravnivån då summan av kvoten på den högre kravnivån är större än Summering av ämnen och beredningar som anges i del 1 och som är klassificerade som miljöfarliga (R50 inklusive R50/53 eller R51/53), tillsammans med ämnen och beredningar som omfattas av kategori 9 i del 2 (not 8.c i bilagan till Sevesoförordningen). 20 Observera att i kategori 10, ämnen och beredningar med riskfraser R14 och R14/15 som reagerar våldsamt vid kontakt med vatten inte summeras med ämnen och beredningar med riskfras R29 som avger gaser vid kontakt med vatten. De räknas var för sig. 21 I detta exempel överstiger samtliga beräkningar kvoten 1 för den lägre kravnivån. Vid ytterligare beräkningar med hjälp av summeringsregeln för att avgöra om Sevesoverksamhet omfattas av den högre kravnivån, visar resultatet från beräkningarna för oxiderande, explosiva och brandfarliga ämnen och beredningar att är kvoten större än 1.

25 25 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Karlstad Tel Publ.nr MSB365 ISBN

Summeringsregeln Mängd ämne X Mängd ämne Y Gränsmängd för ämne X Gränsmängd för ämne Y

Summeringsregeln Mängd ämne X Mängd ämne Y Gränsmängd för ämne X Gränsmängd för ämne Y Summeringsregeln Tillämpning av bilaga 1 till förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Mängd ämne X Gränsmängd för ämne X Mängd ämne Y +

Läs mer

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Bilagan till förordning 1999:382 Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Klassificering Riskfraser - Kemikalieinspektionens föreskrifter Riskgrupper

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 2005:352 Utkom från trycket den 31 maj

Läs mer

Bilaga A4 RAPPORT SEVESOBERÄKNING PROJEKT FORS UPPDRAG SWECO BY: ALEXANDER LAUGE PEDERSEN. Sweco

Bilaga A4 RAPPORT SEVESOBERÄKNING PROJEKT FORS UPPDRAG SWECO BY: ALEXANDER LAUGE PEDERSEN. Sweco Bilaga A4 UPPDRAG 5630245 PROJEKT FORS SWECO BY: ALEXANDER LAUGE PEDERSEN Sweco Change notes VER. 0 DOC NUMBER P-008 DATE CHANGE CHECKED APPROVED 31-MAR-2017 FIRST ISSUE MARIANNE NORDENADLER CHRISTINA

Läs mer

Avsnitt 1 Farliga ämnen

Avsnitt 1 Farliga ämnen Farliga ämnen som innebär en miljöfarlig hantering som skall tillståndsprövas enligt 9 kap. 6 miljöbalken (för en fullständig förteckning se avsnitt 1 och 2 i avdelning 4 i bilagan till förordningen (1998:899)

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Ny klassificering och märkning av farliga kemikalier

Ny klassificering och märkning av farliga kemikalier Ny klassificering och märkning av farliga kemikalier Förebyggandekonferensen, Karlstad 22-23 april 2009 Lorens van Dam Fysikalisk kemist Enheten för Farliga Ämnen Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

Seveso-direktivets anpassning till CLP

Seveso-direktivets anpassning till CLP Seveso-direktivets anpassning till CLP Sevesokonferensen, Stockholm 19 maj 2010 Lorens van Dam Fysikalisk kemist Enheten för Farliga Ämnen Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap Tel: 010-240 43 44

Läs mer

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R-fraser R 1 Explosivt i torrt tillstånd R 2 Explosivt vid stöt, friktion,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP Elna Nilsson, WSP Environmental Vi är WSP Ett globalt analys- och teknikkonsult-bolag som utvecklar samhället med hållbara lösningar Illustration:

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:236 Utkom från trycket den 29 april 2014 utfärdad den 16 april 2014. Regeringen föreskriver 1 att 54 58 och bilaga

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

R 1 Explosivt i torrt tillstånd Explosive when dry. R 5 Explosivt vid uppvärmning Heating may cause an explosion. R 7 Kan orsaka brand May cause fire

R 1 Explosivt i torrt tillstånd Explosive when dry. R 5 Explosivt vid uppvärmning Heating may cause an explosion. R 7 Kan orsaka brand May cause fire Utdrag ur och översättning av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter. Förteckningen finns även i Klassificeringlistan (KIFS 2005:5). Excerpt

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(5) Produktnamn: Användningsområde: Klottersanering Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen 14 232

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FÖLJENOT från: inkom den: 11 juli 2014 till: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat KOMMISSIONENS

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2010:5 Utkom

Läs mer

PM Sprängmedel. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Charlotte Lindström _ MPU02 1 (9) Projektnamn

PM Sprängmedel. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Charlotte Lindström _ MPU02 1 (9) Projektnamn Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM 2014/98935 Skapad av Filnamn Maja Halling MPU02-00-025-00-0400 Godkänt av Godkänt datum Version Charlotte Lindström 2016-06-27

Läs mer

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter Jonas Falck Kemikalieinspektionen Gävle 17 september 2010 Varför klassificera och märka kemiska produkter??

Läs mer

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III Presentation på Sevesokonferensen 2014 av och med Dr. Lorens van Dam (MSB) & Dr. Lennart Dock (Kemikalieinspektionen) Förhållandet mellan

Läs mer

Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sevesolagen. Lind a Rosq vist

Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sevesolagen. Lind a Rosq vist Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Sevesolagen Lind a Rosq vist Allvarlig kemikalieolycka Sevesolagen 2 Olycka m ed ett eller flera farliga ämnen inblandade,

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2006:6 Utkom

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (8) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Lantmännen Foder, Kimstad, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Samförvaring av kemikalier

Samförvaring av kemikalier mars 2011 sid 1 (4) Samförvaring av kemikalier Kemiska ämnen går att hitta överallt i vår omgivning och det finns idag lite kunskap om vilka hälso- och miljöegenskaper de kemikalier som förekommer på marknaden

Läs mer

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 Scander Neutralizer Sida 1/5 Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 SCANDER Neutralizer Utfärdad: 2006-06-26 Reviderat:2013-09-05 Version: 6 AVSNITT 1: NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad ska vi prata om? Två regelsystem Klassificering Märkning Tillsyn Förpackningar Register Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö AFS 2014:XX 2014:42 Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2012:3) om om minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Säkerhetsdatablad för kemiska produkter. med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport

Säkerhetsdatablad för kemiska produkter. med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport Säkerhetsdatablad för kemiska produkter med fokus på fysikaliska faror, fysikaliskkemiska egenskaper och transport 2 MSB:s kontaktpersoner: Rolf Weinander, 010-240 53 61 Lorens van Dam, 010-240 52 69 Publikationsnummer

Läs mer

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor Grundläggande karakterisering av jordmassor Sami Serti Citres AB Tfn: 0734 12 64 88 E-post: sami.serti@citres.se Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för klassificering av förorenade massor som farligt

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här klassas kemiska produkter...

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Härseby bertäkt,svevia Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-29 av Räddningstjänsten

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD. Pit Stop DOT Assembly Grease 1 oz. DB ricinolja Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE

VARUINFORMATIONSBLAD. Pit Stop DOT Assembly Grease 1 oz. DB ricinolja Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE 1. IDENTIFIERING AV ÄMNET/BEREDNINGEN OCH AV FÖRETAGET HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE DB ricinolja Smörjmedel Nationell importör Företag Cycle Service Nordic ApS Adress Datavej 12 Postnummer och postort

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd; SFS 2015:237 Utkom från trycket den 6 maj 2015 utfärdad den 23 april 2015. Regeringen

Läs mer

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG Allmänt om kemikalieförvaring Kemikalier och farligt avfall skall hanteras och förvaras så att risken för spill eller läckage till omgivningen minimeras och

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD. Parker o-lube. Parker o-lube Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE

VARUINFORMATIONSBLAD. Parker o-lube. Parker o-lube Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE 1. IDENTIFIERING AV ÄMNET/BEREDNINGEN OCH AV FÖRETAGET HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE Smörjmedel Nationell importör Företag Cycle Service Nordic ApS Adress Datavej 12 Postnummer och postort 5220 Odense

Läs mer

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA)

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Fysikaliska faror Hälsofaror Miljöfaror Foto: Sebastian Ritter Mikael Gustafsson Klassificering enligt CLP medför flera förändringar

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Hur påverkar nya klassificeringsregler (CLP) den generella miljötillsynen?

Hur påverkar nya klassificeringsregler (CLP) den generella miljötillsynen? Hur påverkar nya klassificeringsregler (CLP) den generella miljötillsynen? Program 09.35-10.20 CLP, ny EG-förordning om klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Elna Nilsson - WSP

Läs mer

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling? Frågor och svar Sevesokonferensen 2015 Nedanstående svar är MSB:s nuvarande tolkning och kan komma att ändras om mer fakta eller domstolsavgöranden kommer. Varje myndighet och företag behöver göra en egen

Läs mer

: Glade doftblock - Lily of the Valley

: Glade doftblock - Lily of the Valley 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn Användning av ämnet eller beredningen : : Luftfräschare Företag : S C Johnson Scandinavia Box 24 164 93 KISTA Telefon

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Säkerhetsdatablad (EG) nr 1907/2006 (Reach) 453/2010

Säkerhetsdatablad (EG) nr 1907/2006 (Reach) 453/2010 RAHMQVIST Glue Stick, 39 g. Sida 1 (5) Säkerhetsdatablad (EG) nr 1907/2006 (Reach) 453/2010 RAHMQVIST Glue Stick, 39 g. Utfärdad: 2009-12-22 Reviderad: 2013-09-20 Version: 5 AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Kemikalieinspektionens föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2005:7 Utkom från trycket den beslutade den 19 oktober

Läs mer

Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter

Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter Utfärdad: 2005-10-19 Ändring införd: t.o.m. (KIFS 2009:3). Kemikalieinspektionen föreskriver 1 följande

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

Säkerhetsdatablad Sid 1(5) Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och företaget Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagningsmedel Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar till och med KIFS 2010:5. För uppgift om ikraftträdande-

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE

SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE För biologisk sanering av kemisk toalett,

Läs mer

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape 3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet Nicklas Knape Cupola AB Nicklas Knape Helhetslösningar brandskydd Kursinnehåll Brand och dess uppkomst Brandfarliga varor Klassindelning av brandfarliga varor,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. VetZin Vet. 1000mg/g Innehåller 100 % zinkoxid

SÄKERHETSDATABLAD. VetZin Vet. 1000mg/g Innehåller 100 % zinkoxid Datum: Maj 2014 1/5 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Namnet på beredningen: VetZin Vet. 1000 mg/g Produkttyp: Zinkoxid Medicinsk användning: Veterinärläkemedel. Beskrivning: Vitt, luktfritt pulver.

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010

SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010 323 Sida 1 av 10 SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010 Utförandedatum: 2005-12-05 Revisionsdatum: 2011-08-08 Tryckdatum: 2011-08-08 Versionsnummer: 3 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen

Läs mer

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 Scander Neutralizer Automatic, refill Sida 1/6 Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 SCANDER Neutralizer Automatic Utfärdad: 2013-03-13 Reviderat: Version 1 Sida 1/6 AVSNITT 1: NAMNET PÅ

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/ företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(6) Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagning Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter

Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad sa vi igår? Övergång till CLP Företagen ansvarar för klassificering, märkning och förpackning Idag! Översiktligt

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD 1. IDENTIFIERING AV ÄMNET/BEREDNINGEN OCH AV FÖRETAGET HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE PETAMO GHY 133 N Smörjmedel Nationell importör Företag Cycle Service Nordic ApS Adress Datavej 12 Postnummer och postort

Läs mer

Ämnen och gränsmängder enligt 1

Ämnen och gränsmängder enligt 1 Bilaga 1 Ämnen och gränsmängder enligt 1 Inledning 1. Vid tillämpning av denna bilaga är gas varje ämne som har ett absolut ångtryck på 101,3 kpa eller högre vid 20ºC. Vätska är varje ämne som inte definieras

Läs mer

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Användning Leverantör Nödtelefonnummer Stalosan F Desinfektionsmedel Stormøllen A/S Ringsbjergvej 16 DK-4682 Tureby Danmark

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A11001143NF Specialfärg

Läs mer

Grumme Såpa Citron SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB

Grumme Såpa Citron SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE FORMEL RENGÖRINGSMEDEL

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Säkerhetsdatablad CelluLyser Lysis Buffer Version 1.1 Utfärdandedatum: 2017-09-11 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktbeteckning: CelluLyser Lysis

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Reg nr 4947 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd; SFS 1999:567 Utkom från trycket den 16 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Regeringen

Läs mer

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 31 mars 2015 CLP 2015: AGERA NU! Upplägg 09.30X Inledning och bakgrund syfte med dagen X Roller och ansvar X Principer för klassificering

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 231-668-3 215-185-5 263-016-9. 1-5 0,01-1 0,01-1 Se avsnitt 16 för kompletta texter i R-fraser

Säkerhetsdatablad. Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 231-668-3 215-185-5 263-016-9. 1-5 0,01-1 0,01-1 Se avsnitt 16 för kompletta texter i R-fraser 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Omarbetad: 04-11-2009/ MPE Produktanvändning: Rengöringsmedel 2. Farliga egenskaper Irriterar ögonen och huden. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar

Läs mer

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU 2017-12-18 1(12) Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU Sammanfattning Enligt krav från Arbetsmiljöverket måste samtliga kemiska produkter som används eller förvaras på en arbetsplats vara märkta

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1. Produktnamn och leverantör. Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie

Säkerhetsdatablad. 1. Produktnamn och leverantör. Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie Sida (av): 1 ( 5 ) Säkerhetsdatablad 1. Produktnamn och leverantör Produktnamn: Ikasol 0915 Art.nr: 83-06 Användning: Skyddscreme Tillverkare/leverantör: Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie Utfärdat

Läs mer

Center Pac Sweden AB SÄKERHETSDATABLAD Frosty Avfettning Special

Center Pac Sweden AB SÄKERHETSDATABLAD Frosty Avfettning Special AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/förertaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Kemiskt namn Synonymer CAS-nr EG-nr 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2008:4 Utkom

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

CLEAN & SHINE DUSCHRENT

CLEAN & SHINE DUSCHRENT CLEAN & SHINE DUSCHRENT 2010-11-01 Internt nr.: Sida 1 (4) HANDELSNAMN : Clean & Shine Duschrent < 5 % aktivt klor ADRESS : Grangatan 34 POSTADRESS : SE-305 64 Gullbrandstorp TELEFON : 035-186500 2. FARLIGA

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2.

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2. HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 2. 2017-03-28 Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/5 Användning: Daglig rengöring Förpackningsstorlek: 1L Leverantör: LIP Sverige Korgvidegrând 1 16244 Vâllingby Tel.: 08-25 00 70 Telefonnummer för

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer