Förslag till sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborgs Stad enligt bilaga 1 godkänns.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborgs Stad enligt bilaga 1 godkänns."

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0806/15 Repronummer 147/15 Kommunikationsavdelningen Internationella avdelningen Petra Senthén Telefon E-post: Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling inom ramen för operativt program för regionalfonden i Västsverige Förslag till beslut I Kommunstyrelsen: Förslag till sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborgs Stad enligt bilaga 1 godkänns. Sammanfattning Göteborgs stad är ansvarig för att ta fram en sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling (hädanefter kallat Planen) enligt operativt program för regionalfonden i Västsverige (hädanefter kallat Programmet). Planen gäller för programperioden fram till år 2020 och kan revideras under tiden. Genomförandet av Planen ska vara till nytta för små och medelstora företag samt bidra till sysselsättning och tillväxt. Planen ska vägleda dels Tillväxtverket vid utlysning av programmedel och beredning av projekt, dels Göteborgs Stad vid samråd med Tillväxtverket och vid förberedelser och genomförande av projekt. Planen anger samverkanssektorer, samarbetsparter, samarbetsområden samt indikativa projekt kopplade till Programmets tre programprioriteringar av samverkan inom forskning och innovation, företagsstöd samt innovation för en koldioxidsnål ekonomi. Tongivande är sista prioriteringen. Enligt Europakommissionen är Planen en form av investeringsplan, som integrerar olika styrdokument t ex. Europa 2020-strategin, regionalt tillväxtprogram och stadens klimatstrategiska program. Basen är EU:s nya verktyg integrerade territoriella investeringar (ITI). I Västsverige innebär det att ca 25 miljoner kronor ur Programmet ska finansiera indikerade insatser för hållbar stadsutveckling i Göteborg med betoning på insatser för en koldioxidsnål ekonomi. Detta ska matchas med ca 37 miljoner kronor inom stadens ordinarie budgetramar 2016 och framåt. Inom givna budgetramar ansvarar sedan berörd nämnd och styrelse för insats och projekt enligt Planen. ITI underlättar dessutom synergier med t ex. socialfond (arbetsmarknadsinsatser och kompetensutveckling) och Horisont 2020 (forsknings- och innovationssamarbeten inklusive Smart Cities). 1 (6)

2 Ekonomiska konsekvenser ITI i Västsverige innebär att fem procent av regionalfondens totalt cirka 500 miljoner kronor avsätts för stadsutvecklande insatser i Göteborg, främst avseende innovation för en koldioxid snål ekonomi. Det innebär att de insatser, som Planen indikerar, täcks till 40 procent av regionalfonden. Stadens kostnader för insatserna minskar därmed i motsvarande mån och utgör endast 60 procent av budgeterad kostnad (medfinansiering). Alternativt kan ordinarie budget utökas med 40 procent EU-finansiering, för att mer än ursprungligen planerat ska kunna genomföras. Beslutet om Planen innebär att staden har ett åtagande att säkerställa medfinansiering enligt Planen. Enskild nämnd och styrelse beslutar om medfinansiering av insats och projekt enligt den antagna Planen. Även samverkansparter kan bidra till medfinansiering. Medfinansieringen ska fördelas över flera år. Tabellen nedan visar ungefärlig fördelning mellan finansiellt EU-stöd och egen medfinansiering per insatsområden och indikativa insatser och projekt. Av tabellen framgår också totala belopp för respektive insatsområde samt tidsplan. Beloppen är avrundade. Tabellen anger beloppen i Euro, vilket överensstämmer med Programmet. Totalbelopp anges också i miljoner kronor. (Antag: 1 Euro = 9,2 SEK) Insatsområde Medfinansiering (60 %) Regionalfondens finansiering (40 %) Total finansiering (100 %) Period FoU-samverkan 0,7 miljoner euro 0,5 miljoner euro 1, 2 miljoner euro Små och medelstora företag 0,7 miljoner euro 0,5 miljoner euro 1, 2 miljoner euro Innovation för CO2-snål ekonomi 2,6 miljoner euro 1,7 miljoner euro 4,3 miljoner euro TOTAL 4 miljoner euro 2,7 miljoner euro 6, 7 miljoner euro TOTAL 37 Mkr 24,7 Mkr 62 Mkr Finansiering enligt tabell avses att bli kompletterade med insatser inom socialfondsprogrammet, landsbygdsprogram eller Horisont 2020 (se Bakgrund). Barnperspektivet Planen ska bidra till hållbar stadsutveckling i Göteborg, som har en relativt ung befolkning. I sammanhanget ska hållbar stadsutveckling vara till nytta för målgruppen mindre företag. Insatserna berör i första hand Hisingen och nordöstra Göteborg, där andelen unga är större än i staden i stort. De företagsinriktade insatserna innebär bland annat att entreprenörskap ska stimuleras och uppmuntras särskilt bland unga samt att sysselsättning för unga främjas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

3 Jämställdhetsperspektivet Jämställdhet mellan män och kvinnor är ett horisontellt kriterium för finansiering ur Programmet och enligt Planen. Samma kriterier för jämställdhet, som har utvecklats och gäller för Programmet och Planen, gäller för socialfondsprogrammet och liknande EUprogram. Programmet och Planen ska bidra till att kvinnor och män har samma förutsättningar att få tillgång till tillväxtresurser i Västsverige. Deras kunskap, kompetens och entreprenörskap ska användas för att öka antalet företag och förbättra matchning. Likadant ska Planen bidra till att innovationsförmågan hos mindre företag förbättras bland annat genom att arbetet blir effektivare om både män och kvinnor deltar i ledning, planering och genomförande. Mångfaldsperspektivet Lika möjligheter och icke-diskriminering är ett horisontellt kriterium för finansiering ur Programmet och enligt Planen. Samma kriterier för lika möjligheter och ickediskriminering, som har utvecklats inom och gäller för Programmet och Planen, gäller för socialfondsprogrammet och liknande EU-program. Utgångspunkten är bland annat att utrikes födda i högre utsträckning startar och driver företag, har högre omsättning i företagen och anställer fler än inrikes födda företagare. En annan utgångspunkt är att utrikes födda bidrar till näringslivets internationalisering genom kontakter, språkkunskaper och kännedom om affärsmöjligheter i sina ursprungsländer. Ytterligare en utgångspunkt för regionalfondsprogrammet är att mindre företag med vilja att öka sin innovationsförmåga kan vinna på att rekrytera bredare och skapa en mindre homogen personalstyrka. Miljöperspektivet Bättre miljö är ett horisontellt kriterium för finansiering ur Programmet och enligt Planen. Samma kriterier för hållbar miljö, som har utvecklats och gäller för Programmet och Planen, gäller för socialfondsprogrammet och liknande EU-program. Programmet och Planen ska främja särskilt mindre företag, som vill ställa om till hållbart företagande och ser det som en konkurrensfördel. Miljödriven näringslivsutveckling i alla branscher ska främjas och bidra till att knyta ihop stad och land i Göteborg. Planen integrerar stadens mål och strategier såsom lokala miljömål och klimatstrategiskt program. Integrering av mål och strategier ska användas som hävstång för att insatser och projekt enligt Planen ska nå bättre resultat och öka möjligheten till att lösa klimatproblem utifrån stadens specifika förutsättningar. Omvärldsperspektivet Sverige har åtta regionalfondsprogram, varav det västsvenska är ett, se Bakgrund. Det västsvenska Programmet avser främja hållbar stadsutveckling inom samtliga tre insatsområden då Västsverige är en storstadsregion. Urbaniseringens möjligheter och utmaningar framträder som tydligast i Göteborg, Västsveriges största stad. Programmet anger därför att hållbar stadsutveckling avgränsas till Göteborgs stad och att EU:s nya verktyg ITI ska användas i sammanhanget. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

4 Göteborgs Stad är inte bara enda stad i Västsverige att använda ITI utan även i hela Sverige. Program Stockholm respektive Skåne-Blekinge prioriterar också hållbar stadsutveckling men utan att tillämpa ITI. I Program Stockholm är Huvudstadsregionens särskilda utmaningar enda insatsområde. Det fördelas på samma tematiska mål och investeringsprioriteringar som det västsvenska Programmet. Centralt är den s.k. Stockholmsmodellen, som ska bidra till ökat samspel och förankring hos Stockholmsregionens aktörer. EU finansieringen motsvarar ca 340 miljoner kronor, vilket är två tredjedelar av det västsvenska Programmet. Programmet Skåne-Blekinge har ungefär samma inriktning som det Västsvenska, men är finansiellt något större. Hållbar stads- och samhällsutveckling är ett av fem prioriterade insatsområden. 18 procent av programmedlen eller ca 100 miljoner kronor avsätts för hållbar stadsutveckling främst i Malmö Stad. I likhet med Göteborg ska Malmö Stad utarbeta en plan för insatserna, men då ITI inte tillämpas, garanteras inte samma direkta inflytande över EU-finansieringen såsom i Göteborg och Västsverige. Det gör att insatsområdet stadsutveckling i Programmet Skåne-Blekinge snarare är konstruerat såsom föregående Program Västsverige, då cirka 90 miljoner kronor ur Programmet finansierade insatsområdet hållbar stadsutveckling i Göteborg. På nationell nivå har Boverket, Naturvårdsverket, Statens energimyndighet, Tillväxtverket och Trafikverket sedan 2014 ett regeringsuppdrag att gemensamt upprätta och förvalta en plattform för frågor om hållbar stadsutveckling. Utöver att stärka samverkan, samordning, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom olika sektorer och nivåer, ska Plattformen vara processtöd för de regionala strukturfondsprogrammens arbete med hållbar stadsutveckling och ITI. På europeisk nivå har kommissionen introducerat en liknande plattform, Urban Development Network. Målgruppen är europeiska städer som arbetar med stadsutveckling utifrån Europa 2020-strategin och med stöd av EU-finansiering och ITI. Bilaga 1 Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg Bilaga 2 Kortversion ÖP Västsverige Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

5 Ärendet Göteborgs stad är enligt Programmet ansvarig för att ta fram Planen. Efter att kommunstyrelsen har antagit Planen, gör Tillväxtverket i samråd med staden en utlysning avseende hållbar stadsutveckling under juni-augusti. Under förutsättning att beslut fattas senast under mitten av juni 2015 blir projektstart möjlig från och med Ansvar för dessa projekt och insatser åligger berörd nämnd och styrelse inom ramen för tilldelad budget. Planen har utarbetats parallellt med Programmet liksom operativa insatser och projekt. Göteborgs Stad har genom stadsledningskontoret tillsammans med Västra Götalandsregionen och region Halland utarbetat Programmet avseende hållbar stadsutveckling. Det samma gäller för regional handlingsplan för Socialfondsprogrammet. I samråd med Tillväxtverket, som är förvaltande myndighet för Programmet, har Stadsledningskontoret varit ledande för arbetet med att utarbeta Planen. Fortlöpande dialog har förts med Business Region Göteborg, miljöförvaltningen, Social resursförvaltning m fl. Avstämning har gjorts med Johanneberg Science Park och med stadens förvaltningar och bolag, för att förbereda operativa insatser och projekt. Bakgrund Planen är ett komplement till Programmet, som är ett av åtta program för regionalfonden i Sverige. Programmet är framtaget gemensamt av och gäller för Västra Götalandsregionen och region Halland. Det samlande begreppet för Programmet, Socialfondsprogrammet och Landsbygdsprogrammet är strukturfondsprogram. Dessa finansierar genomförandet av EU:s sammanhållningspolitik, som syftar till att stärka regioner och städer. För denna programperiod sluter Europeiska kommissionen och enskilt medlemsland en s.k. Partnerskapsöverenskommelse om strukturfondsprogrammen. Det är ett nytt angreppssätt för tydlig helhet och effekt av strukturfonderna. Sveriges Partnerskapöverenskommelse, som har fördröjts med ett år, gäller sedan december Planen är en form av investeringsplan för hållbar stadsutveckling i Göteborg och baseras på EU:s nya verktyg integrerade territoriella investeringar (ITI). ITI betonar städers roll för regioners utveckling och innebär att fem procent av regionalfonden avsätts för hållbar stadsutveckling i ett avgränsat territorium såsom en stad eller en stadsregion. Västsveriges Program avsätter ca 25 miljoner kronor för hållbar stadsutveckling i Göteborg. ITI ska också bidra till att integrera mål och strategier på olika nivåer t ex Europa 2020-strategi, regionalt tillväxtprogram och stadens klimatstrategiska program. Dessutom ska ITI underlätta synergier mellan övriga strukturfondsprogram och i viss mån med forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020 inklusive EU:s satsningar på Smart Cities. Med synergier avses såväl finansiering som projektresultat. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

6 Stadsledningskontorets övervägande och förslag Stadsledningskontoret bedömer att Planen och verktyget ITI stödjer stadens ambition att arbeta sektorsövergripande och integrerat med hållbar stadsutveckling. Kontoret föreslår att kommunstyrelsen antar Planen, enligt bilaga 1. Efter att kommunstyrelsen har antagit Planen, gör Tillväxtverket i samråd med staden en utlysning avseende hållbar stadsutveckling under juni-augusti. Under förutsättning att beslut fattas senast under mitten av juni 2015 blir projektstart möjlig från och med Ansvar för dessa projekt och insatser åligger berörd nämnd och styrelse inom ramen för tilldelad budget. Ansvarsfördelningen framgår av stadens internationella riktlinjer. Kontinuerlig uppföljning av genomförandet av Planen kommer att göras av dels stadsledningskontoret för stadens räkning, dels Tillväxtverket för Programmets räkning. Stadsledningskontoret Petra Senthén Planeringsledare EU Gunilla Bökmark Internationell chef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

7 GÖTEBORGS STAD Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg Bilaga till operativt program för regionalfonden i Västsverige att samordna med regional handlingsplan för europeiska socialfonden , landsbygdsprogrammet och Horisont 2020

8 2 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala styrdokument och processer... 4 Indikativa projekt med samarbetsområden och samarbetssektorer... 5 Fondsamordning och uppföljning... 6 Beslutsordning... 7

9 3 Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg Bilaga till operativt program för regionalfonden i Västsverige att samordna med regional handlingsplan för europeiska socialfonden, landsbygdsprogrammet och Horisont 2020 Planen som verktyg Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg (hädanefter kallat Planen) är ett komplement till operativt program för regionalfonden i Västsverige (hädanefter kallat Programmet). Programmet ska bidra till sysselsättning och tillväxt. Målgruppen är små och medelstora företag. Programmet har tre prioriteringar som också gäller Planen: samverkan inom forskning och innovation, konkurrenskraftiga små och mindre företag samt innovation för en koldioxid snål ekonomi. Enligt Europakommissionen är Planen en form av investeringsplan, där staden anger ett visst urval av insatser och projekt för hållbar stadsutveckling i Göteborg. De investeringar, som Planen avser, ska integrera och realisera mål och strategier på olika nivåer t ex Europa strategi, regionalt tillväxtprogram i Västra Götalandsregionen och klimatstrategiskt program i Göteborgs Stad. Investeringarna ska gripa över flera näringslivssektorer samtidigt, för att kunna uppnå största möjliga nytta. Fem procent från regionalfonden avsätts för genomförande av Planen i Göteborg och ska kompletteras av finansiering ur stadens ordinarie budget och eventuella samarbetsparter (se Programmet). Stadens samverkan med akademi, näringsliv, social ekonomi och övrig offentlig verksamhet är ett centralt inslag i Planen. Planen beskriver den konkreta användningen av integrerade territoriella investeringar (ITI). Det är ett nytt verktyg, som EU introducerar för att genomföra sammanhållningspolitiken och för att fördela strukturfonderna. Genom att ITI bara kan användas av städer markerar EU tydligare än tidigare att sammanhållningspolitiken och strukturfonderna syftar till att stärka såväl regioner som städer. Sammanhållningspolitiken är en betydande del av svensk regional tillväxtpolitik. Verktyget ITI är direkt knuten till regionalfonden samtidigt som det ska underlätta synergier med investeringar i arbetsmarknadsåtgärder och kompetensutvecklingsinsatser genom socialfonden. Synergier med närliggande EU-program såsom Landsbygdsprogrammet och Horisont 2020 underlättas också. I Sverige används ITI endast av Göteborgs Stad och Västsverige, men i Europa används det av flera EU-länder. Kommissionen och nationella myndigheter följer fortlöpande genomförandet av ITI och utvärderar effekterna på städers och regioners tillväxt och sysselsättning. Bland annat har en Plattform för hållbar stadsutveckling startats i Sverige. Den ska bidra till helhetslösningar och fondsamordning, men också kunskapsuppbyggnad.

10 4 Framtagande av Planen Göteborgs Stad genom stadsledningskontoret har medverkat i framtagandet av de delar av Programmet liksom regional handlingsplan för Socialfondsprogrammet, som handlar om hållbar stadsutveckling. Parallellt har staden utformat Planen i samråd med Tillväxtverket, som är förvaltande myndighet för Programmet. 1 Dialog inom Göteborgs Stad om Planen har förts fortlöpande med främst Business Region Göteborg, miljöförvaltningen, social resursförvaltning och nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Avstämningar har även gjorts med Johanneberg Science Park, vars uppdrag överensstämmer väl med Planens intentioner. Stadens EU-nätverk har regelbundet informerats. Samarbetsparter Allt sedan Sverige blev medlem i EU har Göteborgs Stad tagit tillvara möjligheterna med medlemskapet och aktivt arbetat med hållbar stadsutveckling i ett europeiskt sammanhang. EU-arbetet har skapat mervärden för staden såsom förstärkt kompetens och utökat kontaktnät. Lokal förankring till stor del utifrån stadens geografi har varit en bärande princip. Samtidigt har interna strukturer och externa samarbeten för stadens EU-arbete utvecklats. Exempel på detta är tidigare sekretariat för EU-programmet Urban förlagt till Göteborgs Stad, samt strategi för stadens strukturfondsarbete under perioden föranlett av föregående regionalfondsprogram med ett specifikt insatsområde för hållbar stadsutveckling i Göteborg. Etableringen av Göteborgs EU-kontor i Bryssel genom samma strategi har också bidragit till utveckling av stadens strukturfondsarbete. Kontoret har idag ett formaliserat samarbete med Chalmers tekniska högskola och Johanneberg respektive Lindholmen Science Park. Därutöver har staden formellt kommit överens med kommunalförbundet GR om samverkan i EU-relaterade frågor. Vidare har stadens formaliserade samarbeten med fastighetsägare, företagarföreningar och social ekonomi fungerat som plattformar för stadens strukturfondsarbete för hållbar stadsutveckling. Att det nuvarande Programmet erbjuder förstärkt stöd åt transnationellt samarbete ska tas tillvara. Stadens redan etablerade kontakter i och utanför Europa samt Mistra Urban Futures 2 kan därigenom användas och vidareutvecklas. Genom samarbete kan resultat uppnås, som annars inte hade varit möjliga. Lokala styrdokument och processer Samarbeten enligt Plan ska utöver de styrdokument, som framgår av Programmet, utgå från följande lokala styrdokument och långsiktiga processer beslutade av Göteborgs kommunfullmäktige. Stadens budget med prioriterade mål och åtgärder är överordnad alla andra styrdokument Klimatstrategiskt program med mål och strategier för en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser visar vägen för insatser som främjar innovationer för en koldioxidsnål ekonomi 3 Miljöprogrammet är en handlingsplan med åtgärder för att bidra till att nå lokala miljömål 1 Artikel 7 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/ Mistra Urban Futures utgrs av Centrum för hållbar stadsutveckling i Göteborg och samverkansplattformar i Kapstaden, Kisumu och Manchester. 3 Insatser enligt Planen kan även ha stöd i och bidra till uppfyllelse av stadens trafikstrategi.

11 5 Samordnad process för social hållbarhet samt rapporten Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg med åtgärdsförslag fokuserade på bland annat hållbara miljöer och samhällen knyter samman regionalfondsinsatser och socialfondsinsatser för hållbar stadsutveckling Vision Älvstaden med de tre huvudstrategierna hela staden, möta vatten och stärka kärnan tar ett helhetsgrepp om förvandlingen av ett stort område i stadens centrum till en levande och attraktiv innerstad Kommunal handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samarbete mellan Göteborgs Stad och social ekonomi är vägledande särskilt för insatser för mindre företag Göteborg 2021 beskriver planering och genomförande av stadens 400 års jubileum, vilket insatser enligt Planen kan knytas till Göteborgs Stads policy och riktlinjer för internationellt samarbete anger arbetssätt och ansvarsfördelning avseende EU-projektarbete inom staden Projekt med samarbetsområden och samarbetssektorer Nedan följer en meny med urvalet av insatser och projekt för hållbar stadsutveckling inom Programmet. Projektidéerna indikerar också samarbetsområden och sektorer samt i vilken mån fond- och programsamordning i olika former kan aktualiseras. Insatsområde 1: Samverkan inom forskning och innovation Stadens pågående arbete med att ta fram ett strukturerat och systematiskt sätt för att arbeta med forskning och innovation ska ytterligare stärkas. Arbetet tar bland annat utgångspunkt i det Vinnova-finansierade projektet Innovation i stadsmiljö Älvstaden som testarena ( ) liksom stadens EU-projekt för hållbar stadsutveckling delfinansierade av föregående regionalfondsprogram och EU:s ramprogram för forskning ( och ). Stadens innovationskraft kan med fördel inriktas på SMART Cities, hållbara stadsdelar och livsstilar samt e-demokrati. Demonstrationsmiljöer, som testar och visar teknikutveckling som främjar delaktighet i samhället, näringslivet och arbetslivet, placeras i första hand i det offentliga rummet på Hisingen och i nordöstra Göteborg. Demonstrationsmiljöerna ska också konkret visa hur samhällets olika sektorer samverkar för att möta stadens utmaningar och utveckla regionens näringsliv. Erfarenheter och resultat ska spridas till hela staden och särskilt till geografin Hisingen. Kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte med städer i Sverige och andra länder är också angeläget (se Samarbetsparter). 2. Insatsområde 2 Konkurrenskraftiga små och medelstora företag Business Centers, som etablerades genom föregående regionalfondsprogram, ska vidareutvecklas bland annat i samarbete mellan organisationer från olika samhällssektorer. Framväxten av sociala företag ska stödjas. Entreprenörskap ska stimuleras och uppmuntras särskilt bland unga. Business Centres ska inriktas både på att ta tillvara nya affärsidéer och att vägleda befintliga företag så att fler kan överleva och växa. Stöd till mindre företag ska kunna erbjudas på flera språk än svenska. För god tillgänglighet kan Business Centers vara antingen fasta eller mobila. Verksamheten inom Business centers ska vidareutvecklas för ökat fokus på gröna näringar, miljöanpassad affärsutveckling och socialt företagande. Mervärden av transnationellt samarbete ska tas tillvara. Projekt inom insatsområde 2 ska samordnas med projekt inom insatsområde 3 liksom med relevanta projekt delfinansierade av socialfonden och landsbygdsprogrammet. Erfarenheter och resultat ska spridas till hela staden och särskilt

12 6 till geografin Hisingen. Kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte med städer i Sverige och andra länder är också angeläget (se Samarbetsparter). Insatsområde 3 Innovation för en koldioxidsnål ekonomi Ett utvecklingsnav med kompletterande testbäddar för ekonomisk, ekologisk och koldioxidsnål innovation ska utvecklas i nordöstra Göteborg. Samverkan mellan medborgare, näringsliv, idéburen sektor, offentliga aktörer samt utbildningsinstitutioner, universitet och högskolor ska stärka den gemensamma förmågan att ta fram och tillämpa koldioxidsnåla produkter, tjänster och lösningar för hållbar stadsutveckling bland annat för att förbättra den inomregionala balansen i staden och sambandet mellan stad och land. Invånares intresse, kompetens och erfarenheter av gröna näringar och affärsutveckling ska tas tillvara. Entreprenörskap och innovationsförmåga särskilt bland unga ska uppmärksammas och stärkas. Cirkulära principer, samutnyttjande, kretsloppstänkande ska vara vägledande. Hållbara stadsdelar och hållbar stad ska vara centrala utgångspunkter för insatserna. Insatsern ska så långt möjligt bygga vidare på resultat och idéer från föregående insatser t ex regionalfondsprojektet Utveckling Nordost med rapporten Stadslandet. Aktiviteter ska inkludera utbildnings- och forskningssamverkan som kan bidra till innovativa mervärden för regionalfondsarbetet till exempel genom Mistra Urban Futures Centrum för hållbar stadsutveckling i Göteborg. Mervärden av transnationellt samarbete ska tas tillvara. Urvalet av aktiviteter ska följa stadens klimatprogram. Aktiviteter ska genomföras i nära samverkan mellan samtliga insatsområden och med insatser inom europeiska socialfonden och landsbygdsprogrammet. Erfarenheter och resultat ska spridas till hela staden och särskilt till geografin Hisingen. Kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte med städer i Sverige och andra länder är också angeläget (se Samarbetsparter). Illustrationen nedan visar samband mellan insatsområde 2 och 3. Sektorsövergripande integrerade insatser Hållbar stadsutveckling Behov, utmaningar Fler gröna innovationer och mer grön och koldioxidsnål affärsutveckling Förbättrat affärsmannaskap, ökad lönsamhet, konkurrenskraft, överlevnadsgrad Ökad sysselsättning, fler arbetsplatser, Minskad segregation, Ökad inomregional balans Forskning och Innovation: ny kunskap, nya arbetssätt och metoder Stadslandet Business Centers Social innovation GU, Chalmers Mistra Urban Futures, m f l Fondsamordning och uppföljning Varje EU-program har sin specifika roll i arbetet med att bidra till hållbar regional sammanhållning och stadsutveckling i Europa. För att underlätta samordning och avgränsning mellan insatser för hållbar stadsutveckling inom ramen för Programmet jämte

13 7 socialfondsprogram, landsbygdsprogram och forskningsprogram (Horisont 2020) bildas en fondsamordningsgrupp inom Göteborgs Stad. Fondsamordningsgruppen leds och kallas samman av stadsledningskontoret enligt stadens riktlinjer för internationellt samarbete. Gruppen stödjer föreskriven dialog med Tillväxtverket om Planen och dess genomförande. Kontinuerlig uppföljning av genomförandet av Planen kommer att göras dels av stadsledningskontoret för stadens räkning, dels av Tillväxtverket för Programmets räkning. Beslutsordning Kommunstyrelsen antar Planen för att gälla hela programperioden fram till år Staden underrättar Tillväxtverket och strukturfondspartnerskapets sekretariat direkt när Planen har antagits. Möjlighet finns att under hand revidera Planen. Planering och genomförande av respektive insats och projekt enligt Planen åligger berörd nämnd och styrelse. Denna beslutsordning och ansvarsfördelning följer av policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad. Beslutsordning och ansvarsfördelning i övrigt framgår av Programmet.

14 Operativt program inom målet investering för sysselsättning och tillväxt Västsverige förkortad version 1 (14)

15 Programmets syfte och inriktning Programmet för europeiska regionala utvecklingsfonden i Västsverige ska bidra till att uppfylla unionens strategi för smart och hållbar tillväxt för alla och till att uppnå ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. Den övergripande målsättningen för Västsveriges regionala strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning är: att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft, bidra till en mer koldioxidsnål ekonomi och främja en hållbar stadsutveckling. Målgrupp är små och medelstora företag 1 och aktiviteter och resultat inom programmet ska riktas mot små och medelstora företag. Programmet består av tre insatsområden: 1. Samverkan inom forskning och innovation 2. Konkurrenskraftiga små och medelstora företag 3. Innovation för en koldioxidsnål ekonomi För respektive insatsområde finns ett tematiskt mål, investeringsprioriteringar och specifika mål. Tematiska mål och investeringsprioriteringar är formulerade av Europeiska kommissionen och de är utvalda av Västra Götalandsregionen och Region Halland, som sedan formulerat specifika mål. Programmet främjar hållbar stadsutveckling genom integrerade insatser i samtliga insatsområden. Under perioden investerar Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Hallands och Västra Götalands län. Till insatsområde 1, samverkan inom forskning och innovation, avsätts 43 procent av EU-medlen. 38 procent av medlen är avsatta till insatsområde 2, konkurrenskraftiga små och medelstora företag, och 14 procent går till det tredje insatsområdet, innovation för en koldioxidsnål ekonomi. Minst fem procent av medlen i programmet ska gå till hållbar stadsutveckling. Under programperioden kommer förvaltande myndighet, Tillväxtverket, ha utlysningsomgångar med olika inriktningar. Under dessa kommer det vara möjligt att söka medel ur programmet. Det Västsvenska programmet kan finansiera max 40 % av en insats. Resterande medel kan komma från både offentlig och privat sektor. Detta dokument är en kortversion av det Västsvenska programmet, med fokus på insatsområden, resultat som programmet ska arbeta för och indikatorer för uppföljning. I det operationella programmet som helhet finns ytterligare information, såsom bakgrundsanalys, exempelaktiviteter, kopplingar till partnerskapsöverenskommelsen och resultatram. Programmet hittar du på eu.tillvaxtverket.se. För frågor, kontakta Tillväxtverkets kontor i Göteborg. 1 Små och medelstora företag är företag som sysselsätter färre än 250 personer och har en årsomsättning som inte överstiger 50 miljoner euro. 2 (14)

16 Programmets utgångspunkter Genom det regionala utvecklingsansvaret ska Västra Götalandsregionen och Region Halland bidra till en hållbar tillväxt och utveckling i respektive län. Begreppet hållbar tillväxt och utveckling innebär i detta sammanhang en helhetssyn på människors och samhällens behov, förutsättningar och problem. Utgångspunkten är att ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden är ömsesidigt beroende av varandra och att dessa behöver utvecklas i takt för en god samhällsutveckling. Hållbar tillväxt och utveckling, utifrån de tre dimensionerna, är utgångspunkten för de regionala utvecklingsstrategier som Västra Götalandsregionen och Region Halland utarbetar för respektive län. Ur ett regionalt perspektiv är det regionala strukturfondsprogrammet för Västsverige ett av flera verktyg för att genomföra de regionala utvecklingsstrategierna. Programmen är också ett av flera verktyg för att genomföra Europa 2020-strategin. I Europa strategin används begreppen smart, hållbar och inkluderande tillväxt, vilka relaterar till de ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionerna som ligger på regionerna och den regionala tillväxtpolitiken att hantera. Mer specifikt avses: Smart tillväxt syftar till en ekonomisk utveckling som baseras på kunskap och innovation, Hållbar tillväxt innebär en resurseffektiv, grön och konkurrenskraftig ekonomi, Inkluderande tillväxt avser en hög sysselsättning med en social och territoriell sammanhållning. 3 (14)

17 Insatsområde 1: Samverkan inom forskning och innovation Västsverige hör till de europeiska regioner som har högst FoU-utgifter som andel av bruttoregionalprodukten, BRP. FoU-verksamheterna är dock koncentrerade till storföretag och starka forskningsmiljöer. Tittar man däremot på små och medelstora företag i Västsverige så visar SCB:s FoU-statistik och Community Innovation Survey på en låg FoU-intensitet samt på att en lägre andel av företagen i Västsverige samverkar med andra parter än i många andra regioner i Sverige. I den socioekonomiska analysen för Västsverige konstateras att många västsvenska små och medelstora företag saknar egna resurser för innovation. Detta är ett hot mot Västsveriges långsiktiga konkurrenskraft. Investeringsprioritering: Att främja företagsinvesteringar inom forskning och innovation och utveckla kopplingar och synergieffekter mellan företag, forsknings- och utvecklingscentrum och den högre utbildningssektorn, särskilt främjande av investering i produkt- och tjänsteutveckling, tekniköverföring, social innovation, miljöinnovation, offentliga tillämpningar, efterfrågestimulans, nätverk, kluster och öppen innovation genom smart specialisering, och stödja teknisk och tillämpad forskning, pilotverksamhet, tidiga produktvalideringsåtgärder och kapacitet för avancerad produktion och förstagångsproduktion, särskilt vad gäller viktig möjliggörande teknik och spridning av teknik för allmänna ändamål Specifikt mål: Stärkt samverkan inom forskning och innovation i regionala styrkeområden Forsknings- och innovationssamverkan Genomförda aktiviteter ska resultera i att forsknings- och innovationsmiljöer i regionala styrkeområden utvecklar sin förmåga att främja samverkan mellan små och medelstora företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och offentlig sektor. Samverkan ska bidra till mer effektiva utvecklings- och innovationsprocesser som ökar den kommersiella avkastningen på FoI-investeringar. Aktiviteterna ska även bidra till att fler små och medelstora företag deltar i utvecklings- och innovationsprocesser, ökar sina FoI-investeringar och kan nyttiggöra resultat från Horisont 2020-projekt. Förväntat resultat för hållbar stadsutveckling: Samverkan mellan offentlig sektor, näringslivet och olika discipliner inom universitet, högskolor och forskningsinstitut ska resultera i stärkt kapacitet och kompetens för att ta fram nya helhetslösningar som främjar en hållbar stadsutveckling. Test- och demonstrationsmiljöer Genomförda aktiviteter ska resultera i nya och utvecklade test- och demonstrationsmiljöer i regionala styrkeområden som möjliggör att produkter, tjänster, processer och lösningar snabbare tillämpas och/eller kommersialiseras. Vidare förväntas aktiviteterna bidra till att fler företag ökar sina FoI-investeringar genom ökad medverkan i FoI-processer. Förväntat resultat för hållbar stadsutveckling: Genomfördaaktiviteter ska stärka stadens samlade förmåga att ställa om till ett hållbart samhälle utifrån ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv. 4 (14)

18 Innovationsupphandling Genomförda aktiviteter ska resultera i att offentlig sektor ökar sin kunskap och förmåga att genomföra innovationsupphandlingar som ett integrerat verktyg i innovationsarbetet inom regionala styrkeområden. En ökad förmåga om hur innovationsupphandling kan användas ska också resultera i att fler företag i Västsverige ökar sina FoI-investeringar. Positionering av forsknings- och innovationsmiljöer Genomförda aktiviteter ska resultera i nya eller reviderade strategiska inriktningar som stärker forsknings- och innovationsmiljöers attraktionskraft i regionala styrkeområden samt stärker dess internationella profil och förmåga att nå nya marknader. Ökad attraktionskraft förväntas resultera i att miljöerna lockar till sig internationell kompetens, kapital och samarbetspartners. Genomförda aktiviteter ska också stimulera internationella allianser mellan västsvenska och internationella forsknings- och innovationsmiljöer. Vidare ska fler företag och forsknings- och innovationsaktörer i Västsverige delta i nationella och europeiska forsknings- och innovationsprogram och därmed bidra till att öka FoI-investeringarna i Västsverige. Resultatindikator Mätenhet Utgångsvärde Utgångsår Målvärde (2023) Datakälla Rapporterings frekvens Företagens utgifter för egen FoUverksamhet, anställda Andel företag ( anställda) som samarbetar i sin innovationsverksamhet MSEK 2, ,40 Statistiska centralbyrån, rapporten "Regional innovationsstatistik i Sverige" Procent 40, ,00 Statistiska centralbyrån, rapporten "Regional innovationsstatistik i Sverige" Vartannat år Vartannat år Aktivitetsindikator Mätenhet Målvärde (2023) Totalt Datakälla Rapporterings frekvens Produktiv investering: Antal företag som får stöd Forskning, innovation: Antal företag som samarbetar med forskningsinstitutioner Företag Företag Förvaltande myndighets Förvaltande myndighets Forskning, innovation: Antal företag som får stöd för att introducera för marknaden nya produkter Antal samarbetande organisationer från olika samhällssektorer Företag Antal Förvaltande myndighets Förvaltande myndighets 5 (14)

19 Följande urvalsprinciper ligger till grund för bedömning av projekt: Projekt ska involvera forskningsaktörer, näringsliv och offentlig aktörer och stärka samverkan inom regionala styrkeområden med internationell tillväxtpotential. Projekt ska öka samverkan mellan forsknings- och innovationsmiljöer inom och över regionala och nationella gränser. Projekt ska vara strategiskt förankrade hos samtliga projektparter och visa på ett tydligt engagemang från medverkande aktörer. Projekt ska beakta hur de horisontella kriterierna integreras i projektverksamheten som verktyg för ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag. Projekt för hållbar stadsutveckling ska utgå ifrån den sektorsövergripande integrerade planen. Organisatorisk kapacitet, erfarenhet hos projektägare och förankring hos samarbetsparter. Erfarenheter och kunskaper från tidigare insatser på området bör tillvaratas. Projekt ska ha ett tydligt utvecklingsperspektiv och vara avgränsat från ordinarie verksamhet. Koppling till EU:s strategi för Östersjöregionen. 6 (14)

20 Insatsområde 2: Konkurrenskraftiga små och medelstora företag Små och medelstora företag spelar en avgörande roll för sysselsättning, förnyelse och diversifiering av näringslivet. Strukturomvandlingen de senaste årtiondena har inneburit en förskjutning av sysselsättningen från tillverkningsindustrin till den privata tjänstesektorn. I den socioekonomiska analysen dras slutsatsen att industrin i Västsverige, genom en hög produktivitetstillväxt och genom att skapa arbetstillfällen i tjänstesektorn, fortfarande har en avgörande roll för sysselsättningen. För en bred arbetsmarknad behövs kunskapsintensiva små och medelstora företag inom alla sektorer, inte minst för att minska sårbarheten vid lågkonjunkturer. Investeringsprioritering 1: Att främja entreprenörskap, särskilt genom att underlätta det ekonomiska utnyttjandet av nya idéer och främja skapandet av nya företag, inklusive genom företagskuvöser Specifikt mål: Fler nya innovativa företag. Identifiera och utveckla affärsidéer Genomförda aktiviteter ska resultera i fler nya innovativa företag i Västsverige. Detta genom förbättrade strukturer för att identifiera och ta tillvara nya affärsidéer med tillväxtpotential som kortar vägen till marknad. Stödsystemet ska bli mer kompetent och anpassningsbart utifrån entreprenörens, företagsidéns eller företagsformens specifika förutsättningar. Förväntat resultat för hållbar stadsutveckling: Genomförda aktiviteter som främjar hållbar stadsutveckling ska resultera i fler i arbete och minskade sociala skillnader i Göteborg. Resultatindikator Mätenhet Utgångsvärde Utgångsår Målvärde (2023) Datakälla Rapporterings frekvens Antal SMF per invånare Antal företag med anställda per inv år 176, ,00 Statistiska centralbyrån, Företagens ekonomi Vartannat år Omsättning i SMF Nettoomsättning, MSEK Statistiska centralbyrån, Företagens ekonomi Vartannat år 7 (14)

21 Aktivitetsindikator Mätenhet Målvärde (2023) Totalt Datakälla Rapporterings frekvens Produktiv investering: Antal företag som får stöd Företag Förvaltande myndighets Produktiv investering: Antal nya företag som får stöd Produktiv investering: Sysselsättningsökning i företag som får stöd Företag Heltidsekvivalenter Förvaltande myndighets Förvaltande myndighets Antal samarbetande organisationer från olika samhällssektorer Antal 5 Förvaltande myndighets Följande urvalsprinciper ligger till grund för bedömning av projekt: Projekt ska bidra till att fler innovativa tillväxtföretag skapas. Projekt ska vara efterfrågestyrt och behovsanpassat utifrån entreprenörens, företagsidéns eller företagsformens specifika förutsättningar Projekt ska vara strategiskt förankrade hos samtliga projektparter och visa på ett tydligt engagemang från medverkande aktörer. Projekt ska beakta hur de horisontella kriterierna integreras i projektverksamheten som ett verktyg för ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag. Projekt för hållbar stadsutveckling ska utgå ifrån den sektorsövergripande integrerade planen. Organisatorisk kapacitet, erfarenhet hos projektägare och förankring hos samarbetsparter. Erfarenheter och kunskaper från tidigare insatser på området bör tillvaratas. Projekt ska ha ett tydligt utvecklingsperspektiv och vara avgränsat från ordinarie verksamhet. Koppling till EU:s strategi för Östersjöregionen. Investeringsprioritering 2: Stödja kapaciteten för små och medelstora företag att satsa på tillväxt på regionala, nationella och internationella marknader och ägna sig åt innovationsprocesser Specifikt mål: Fler innovativa tillväxtföretag Innovations- och marknadsutveckling Aktiviteter ska resultera i stärkta samverkansformer mellan små och medelstora företag och kunskapsleverantörer samt en god tillgång till kapital. Det ska i sin tur ge bättre förutsättningar för små och medelstora företag att utveckla produkter och tjänster, effektiva processer, nya marknader och öka deras FoI-investeringar. Aktiviteter ska även resultera i att små och medelstora företags vilja och förmåga till att vidga sin marknad ökar. 8 (14)

22 Resultatindikator Mätenhet Utgångsvärde Utgångsår Målvärde (2023) Datakälla Andel företag ( anställda) Procent 55, ,00 Statistiska med innovationsverksamhet centralbyrån, (produkt-, process-, rapporten "Regional organisatorisk, marknadsföring) innovationsstatistik i Sverige" Förädlingsvärde i SMF MSEK Statistiska centralbyrån, Företagens ekonomi Rapporterin gs frekvens Vartannat år Vartannat år Antal tillväxtföretag (årlig tillväxttakt (omsättning) med minst 10 % under tre år där företaget hade minst 3 anställda i början av mätperioden) Antal Statistiska centralbyrån, Företagens ekonomi Vartannat år Aktivitetsindikator Mätenhet Målvärde (2023) Datakälla Rapporteringsfrekvens Produktiv investering: Antal företag som får stöd Företag 819 Förvaltande myndighets Produktiv investering: Antal företag som får annat ekonomiskt stöd än bidrag Företag 19 Förvaltande myndighets Produktiv investering: Antal företag som får annat stöd än ekonomiskt Företag 800 Förvaltande myndighets Produktiv investering: Privata investeringar som matchar offentligt stöd till små och medelstora företag (annat än bidrag) Euro Förvaltande myndighets Produktiv investering: Sysselsättningsökning i företag som får stöd Heltidsekvivalenter Förvaltande myndighets Antal samarbetande organisationer från olika samhällssektorer Antal 5 Förvaltande myndighets Följande urvalsprinciper ligger till grund för bedömning av projekt: Projekt ska bidra till ökad samverkan mellan små och medelstora företag och kunskapsleverantörer Projekt ska ha en tydlig utgångspunkt i näringslivets behov. Projekt ska bidra till utveckling av nya produkter, tjänster, processer samt marknader. Projekt ska vara strategiskt förankrade hos samtliga projektparter och visa på ett tydligt engagemang från medverkande aktörer. 9 (14)

23 Projekt ska beakta hur de horisontella kriterierna integreras i projektverksamheten som ett verktyg för ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag. Projekt för hållbar stadsutveckling ska utgå ifrån den sektorsövergripande integrerade planen. Organisatorisk kapacitet, erfarenhet hos projektägare och förankring hos samarbetsparter. Erfarenheter och kunskaper från tidigare insatser på området bör tillvaratas. Projekt ska ha ett tydligt utvecklingsperspektiv och vara avgränsat från ordinarie verksamhet. Koppling till EU:s strategi för Östersjöregionen. 10 (14)

24 Insatsområde 3: Innovation för en koldioxidsnål ekonomi En ökad världsbefolkning och global ekonomisk utveckling ökar konkurrensen om naturresurser. Detta ställer hållbarhetskrav på samhällsplanering, produktion och konsumtion. I partnerskapsanalysen hänvisas till regeringens ambition att Sverige ska vara koldioxidneutralt Beroendet av fossila bränslen behöver minska och kraven på ökad ekonomisk tillväxt och global konkurrenskraft behöver tillgodoses inom ramen för vad som är miljömässigt hållbart. Därför betonar både Västra Götalandsregionen och Region Halland vikten av att arbeta för ett mer hållbart och energismart samhälle, bland annat genom ambitiösa klimatmål och styrkeområden, som använder klimat- och miljöfrågan som drivkraft för att främja innovation och hållbar tillväxt. Investeringsprioritering: Främja forskning och innovation i samt tillämpning av koldioxidsnål teknik Specifikt mål 1: Stärkt samverkan inom forskning och innovation i regionala styrkeområden som bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi. Forsknings- och innovationssamverkan för en mer koldioxidsnål ekonomi Genomförda aktiviteter ska resultera i stärkt samverkan mellan små och medelstora företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och offentlig sektor och en utvecklad förmåga att kommersialisera nya produkter, tjänster och lösningar som bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi. Samverkan ska bidra till mer effektiva utvecklingsoch innovationsprocesser som ökar den kommersiella avkastningen på FoI-investeringar för nya produkter, tjänster och lösningar som bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi. Förväntat resultat för hållbar stadsutveckling: Genomförda aktiviteter för hållbar stadsutveckling ska resultera i stärkt förmåga att ta fram och tillämpa koldioxidsnåla produkter, tjänster och lösningar inom det regionala styrkeområdet Hållbar stadsutveckling, bland annat för att förbättra samspelet mellan stad och land. Test- och demonstration för en mer koldioxidsnål ekonomi Genomförda aktiviteter ska resultera i nya och mer tillgängliga test- och demonstrationsmiljöer som involverar företag, forskare och användare och stärker gemensam kunskapsbildning och utvecklings- och innovationsprocesser med syftet att ta fram nya produkter, tjänster och lösningar som bidrar till en koldioxidsnål ekonomi. Aktiviteter ska även resultera i att offentliga verksamheter, exempelvis vård- och omsorg, kollektivtrafik och skola, utvecklar miljöer för test- och demonstation, i syfte att bidra till utvecklingen av mer energisnåla produkter, processer, tjänster och lösningar samt stärka små och medelstora företags konkurrenskraft. Förväntat resultat för hållbar stadsutveckling: Genomförda aktiviteter för hållbar stadsutveckling ska utveckla samverkan mellan stad, näringsliv, invånare och akademi för att hitta nya angreppssätt och utveckla ny kunskap som stärker förmågan att ställa om till en mer koldioxidsnål stad. 11 (14)

25 Innovations- och innovativupphandling för en mer koldioxidsnål ekonomi Genomförda aktiviteter ska resultera i ökad kunskap och förmåga att i offentlig sektor genomföra innovations- och innovativupphandling som ett integrerat verktyg i det regionala tillväxtarbetet i syfte att skynda på utvecklingen av mer energisnåla produkter, processer, tjänster och lösningar och därigenom stärka små och medelstora företags konkurrenskraft. Resultatindikator Mätenhet Utgångsvärde Utgångsår Målvärde (2023) Datakälla Andel företag ( Procent 40, ,00 Statistiska centralbyrån, anställda) som rapporten "Regional samarbetar i sin innovationsstatist ik i innovationsverksamhet Sverige" Rapporterings frekvens Vartannat år Koldioxidutsläpp (exkl. jordbruk samt internationell luftfart och sjöfart Ton/år , Länsstyrelsen, regional utveckling och samverkan i miljömålssystem et (RUS). Vartannat år Aktivitetsindikatorer är gemensamma för båda för båda specifika mål i insatsområde 3, se tabell nedan. Specifikt mål 2: Stärkt förmåga att utveckla och kommersialisera nya produkter, tjänster och lösningar som bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi. Innovations- och marknadsutveckling för en mer koldioxidsnål ekonomi Genomförda aktiviteter ska resultera i ökad samverkan mellan företag och kunskapsleverantörer som ökar förmågan att ta fram nya produkter, tjänster eller lösningar som bidrar till en koldioxidsnål ekonomi. Aktiviteter ska även resultera i att små och medelstora företag ökar sin vilja och förmåga att vidga sin marknad genom att nyttja potentialen i den växande internationella marknaden för koldioxidsnåla produkter, tjänster och lösningar. Koldioxidutsläpp (exkl. jordbruk samt internationell luftfart och sjöfart Mätenhet Utgångsvärde Utgångsår Målvärde (2023) Datakälla Ton/år Länsstyrelsen, regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet (RUS). Vartannat år Omsättning i små och medelstora miljöföretag Resultatindikator Rapporteringsfrekvens Nettoomsättning, MSEK Statistiska centralbyrån, Miljöräkenskaper Vartannat år 12 (14)

26 Gemensamma aktivitetsindikatorer för båda specifika mål i insatsområde 3: Aktivitetsindikator Mätenhet Målvärde (2023) Totalt Produktiv investering: Antal företag som får stöd Forskning, innovation: Antal företag som samarbetar med forskningsinstitutioner Företag Företag Datakälla 80 Förvaltande myndighets 80 Förvaltande myndighets Rapporteringsfrekvens Forskning, innovation: Antal företag som får stöd för att introducera för marknaden nya produkter Företag 80 Förvaltande myndighets Antal samarbetande organisationer från olika samhällssektorer Antal 5 Förvaltande myndighets Följande urvalsprinciper ligger till grund för bedömning av projekt: Projekt ska visa hur forskningsaktörer, näringsliv och offentliga aktörer i samverkan bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi. Projekt ska bidra till utveckling av produkter, tjänster och lösningar som bidrar till en mer koldioxidsnål ekonomi genom ökad samverkan mellan små och medelstora företag och kunskapsleverantörer. Projekt ska vara strategiskt förankrade hos samtliga projektparter och visa på ett tydligt engagemang från medverkande aktörer. Projekt ska beakta hur de horisontella kriterierna integreras i projektverksamheten som ett verktyg för ökad konkurrenskraft för små och medelstora företag. Projekt för hållbar stadsutveckling ska utgå ifrån den sektorsövergripande integrerade planen. Organisatorisk kapacitet, erfarenhet hos projektägare och förankring hos samarbetsparter. Erfarenheter och kunskaper från tidigare insatser på området bör tillvaratas. Projekt ska ha ett tydligt utvecklingsperspektiv och vara avgränsat från ordinarie verksamhet. Koppling till EU:s strategi för Östersjöregionen. 13 (14)

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014 2020

Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014 2020 VÄSTSVERIGE Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014 2020 Under perioden 2014 2020 investerar Europeiska regionala utvecklingsfonden cirka 450

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Thanos Pinakas Linnea Hagblom 1 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI Rubrik Version 2016.0 Datum då övervakningskommittén

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI 2014SE16RFOP001 Rubrik Skåne-Blekinge Version

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Nationell myndighet med regional närvaro Ca 400 medarbetare 10 orter Europeiska Struktur- och Investeringsfonder i Sverige Socialfonden 22% Regionalfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Förslag till. Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014-2020

Förslag till. Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014-2020 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 2014-2020 Innehållsförteckning 1 Strategi för programmets bidrag till EUs strategi för smart, hållbar

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

PROCESSTÖD TILL HÅLLBAR STADSUTVECKLING Hållbar stadsutveckling genom Urbact och andra EU-initiativ och program SKL, Stockholm 2014-11-18

PROCESSTÖD TILL HÅLLBAR STADSUTVECKLING Hållbar stadsutveckling genom Urbact och andra EU-initiativ och program SKL, Stockholm 2014-11-18 PROCESSTÖD TILL HÅLLBAR STADSUTVECKLING Hållbar stadsutveckling genom Urbact och andra EU-initiativ och program SKL, Stockholm 2014-11-18 Stefan Larsson Regionchef Södra Sverige Avdelningen Regioner Tillväxtverket

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Regionalfonden Västsverige & Urbact

Regionalfonden Västsverige & Urbact Regionalfonden Västsverige & Urbact Linnea Hagblom Thanos Pinakas Helena Gidlöf (SKL) 1 Kort om Tillväxtverket Kontor på 9 orter Cirka 350 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI Rubrik Version 2016.0 Datum då övervakningskommittén

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Småland & Öarna. Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning

Småland & Öarna. Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning Småland & Öarna Europeiska regionala utvecklingsfonden investerar i tillväxt och sysselsättning Det regionala strukturfondsprogrammet för Småland och Öarna Under perioden 2014 2020 investerar Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI Rubrik 2014SE16RFOP003 Västsverige Version

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten Beslutat av Regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: RUN 2016-02097 Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten 2017-2020 Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv Madeleine Sparre, Oxford Research AB 1 De regionala strukturfondsprogrammen EU:s sammanhållningspolitik ska bidra till

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Claes Norell Regionkontoret 035-17 98 24 Claes.Norell@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-11-06 RS120047 Regionstyrelsen Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Dokumentnamn Datum Årsplan 2016 ERUF 2015-08-20 Upprättad av Godkänd av Per Folkeson Strukturfondspartnerskapet Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Fastställd av Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI 2014SE16RFOP006 Rubrik Norra Mellansverige

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Västsverige 2014-2020

Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Västsverige 2014-2020 Bilaga 7 till protokoll vid regeringssammanträde 2014-03-27 nr I 1, Dnr N2014/1554/RT m.fl. Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Västsverige 2014-2020

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Tidtabell Programstart: tidigast 15 jan 2014 Programmet öppnas eventuellt i två omgångar Omgång 1: Prioritering i juni, beslut senast 30 juni, projektstart tidigast 1 juli. Omgång 2: planerad öppning

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Att bygga regional kapacitet Den Europeiska regionala utvecklingsfonden Märtha Puranen, programchef Madelen Nilsson, handläggare 2 Förvaltande myndigheter - Tillväxtverket (8+1 Regionalfondsprogram,

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Programbudget, 2014-2020, inkl medfinansiering Totalt inkl. medfinansiering SEK TO1 TO2 TO3 TO4 TO7 TA tot. Exkl. TA Totalt Stockholm 268-238 89-25

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket 2017-08-31 Tematiskt mål 1 Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Programmet har en tydlig koppling till tillväxtstrategin

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Sverigebilden kräver regionala nyanser 21 län, 290 kommuner, 73 LA-regioner Stort och smått Stora skillnader mellan och inom regioner avseende demografi,

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Tillväxtverket; SFS 2009:145 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Tillväxtverket

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI Rubrik Version 2016.0 Datum då övervakningskommittén

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

EU:s Sammanhållningspolitik

EU:s Sammanhållningspolitik EU:s Sammanhållningspolitik 2014-2020 Programläge 2013-01-29 En stärkt strategisk inriktning Europa 2020 Samordnad politik mellan Sammanhållningspolitiken, landsbygdspolitiken och Havs- och fiskeripolitiken

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Guide till EU-stöd i Skåne

Guide till EU-stöd i Skåne Guide till EU-stöd i Skåne Öka din konkurrenskraft EU och offentliga organisationer satsar cirka 3 miljarder kronor i Skåne-Blekinge 2007-2013 för att motverka social utslagning, få fler människor i arbete

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI 2014SE16RFOP007 Rubrik Mellersta Norrland

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

SKRIVELSE 2013-06-05. att uppdra åt landstingsdirektören att svara för att landstingets medverkan sker i enlighet med länsstyrelsens redovisning.

SKRIVELSE 2013-06-05. att uppdra åt landstingsdirektören att svara för att landstingets medverkan sker i enlighet med länsstyrelsens redovisning. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-06-05 LS 1305-0691 Landstingsstyrelsen landstin&sstyr&se* 13*18 00020 Inriktning kommande strukturfondsprogram Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson

Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige. Reglab, Jobbregionen, Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Från EU 2020 till fondsamordning i Västsverige Reglab, Jobbregionen, 2016-03-10 Lena Andreasson och Cecilia Nilsson Strukturfondspartnerskapet Västsverige Lag om Strukturfondspartnerskap Prioritera bland

Läs mer

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A

Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A Årliga och slutliga genomföranderapporter för målet Investering för tillväxt och sysselsättning DEL A UPPGIFTER OM DEN ÅRLIGA/SLUTLIGA GENOMFÖRANDERAPPORTEN CCI 2014SE16RFOP004 Rubrik Östra Mellansverige

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen Regional lärandeplan för strukturfonderna 2014-2020 i Stockholmsregionen 2 (7) Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Syftet med lärandeplanen... 4 1.2 Regional kontext... 4 2. En lärandeplan i tre delar

Läs mer

OPERATIVT PROGRAM INOM MÅLET INVESTERING FÖR SYSSELSÄTTNING OCH TILLVÄXT

OPERATIVT PROGRAM INOM MÅLET INVESTERING FÖR SYSSELSÄTTNING OCH TILLVÄXT OPERATIVT PROGRAM INOM MÅLET INVESTERING FÖR SYSSELSÄTTNING OCH TILLVÄXT CCI 2014SE16RFOP003 Titel Västsverige Version 1.3 Första året 2014 Sista året 2020 Stödberättigande från 2014-jan-01 Stödberättigande

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer