SÄKERHETSBILAGA FÖR TJÄNSTEPRODUCENTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÄKERHETSBILAGA FÖR TJÄNSTEPRODUCENTER"

Transkript

1 Säkerhetsbilaga 1(9) SÄKERHETSBILAGA FÖR TJÄNSTEPRODUCENTER

2 Säkerhetsbilaga 2(9) 1. DEFINITIONER DOKUMENT SOM SKA TILLSTÄLLAS THL SÄKERHETSBILAGANS BAKGRUND OCH SYFTE KONFIDENTIALITET OCH SEKRETESS TILLTRÄDE TILL LOKALER TILLGÅNG TILL SYSTEM OCH UPPGIFTER INFORMATIONSSÄKERHET SAMARBETSPARTNER KONTROLLER OCH RAPPORTERING ÄNDRINGAR I SÄKERHETSBILAGAN SÄKERHETSBILAGANS GILTIGHET OCH ÅTERLÄMNANDE AV UPPGIFTER... 9

3 Säkerhetsbilaga 3(9) 1. DEFINITIONER 1.1. Tjänster avser tjänster som THL och Tjänsteproducenten har avtalat om i Ramavtalet. Det som i denna Säkerhetsbilaga anges om Tjänster tillämpas i tillämpliga delar även på upphandling av tjänster eller varor i anslutning till produktionen av Tjänsterna. 1.2 Ramavtal avser det avtal mellan Tjänsteproducenten och THL genom vilket avtalsparterna har avtalat om ordnandet av Skyddshemstjänster. 1.3 Med Sekretessbelagda uppgifter avses alla sådana uppgifter i dokumentform eller annan form som tillhör THL och som THL har överlåtit till Tjänsteproducenten eller som innehas eller produceras av Tjänsteproducenten, och som ska vara sekretessbelagda enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999, nedan offentlighetslagen ), lagen om klienthandlingar inom socialvården (254/2015, nedan klienthandlingslagen ), lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården (159/2007) eller enligt annan lagstiftning, och som THL har angett eller meddelat är sådana uppgifter eller som Tjänsteproducenten kände till eller borde ha känt till är sådana uppgifter. Även uppgifter som avses i offentlighetslagen, men som ännu inte ingår i ett offentligt dokument, anses vara sekretessbelagda uppgifter. Dessutom anses alla personuppgifter som THL har överlåtit eller överfört till Tjänsteproducenten vara sekretessbelagda uppgifter. Uppgifter som är offentligt tillgängliga eller som Tjänsteproducenten har fått kännedom om på laglig väg av en tredje part som inte omfattas av skyldigheten att iaktta sekretess, anses inte vara sekretessbelagda uppgifter. 1.4 Säkerhetsbilaga avser detta dokument med bilagor. 1.5 Lokaler avser Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners lokaler där sekretessbelagda uppgifter förvaras, används eller på annat sätt hanteras. 1.6 Samarbetspartner avser en aktör enligt 25 i klienthandlingslagen eller annan aktör som Tjänsteproducenten anlitar vid hanteringen av sekretessbelagda uppgifter eller som har tillgång till Lokalerna. 2. DOKUMENT SOM SKA TILLSTÄLLAS THL 2.1. Tjänsteproducenten ska tillställa THL följande dokument senast tre månader efter det att Ramavtalet har undertecknats: 1 Kontaktpersoner som ansvarar för de sekretessbelagda uppgifternas säkerhet (Säkerhetsbilagans kontaktpersoner) 2 Godkänd mallfras/mallblankett för tystnadspliktsförbindelse för personalen 3 Beskrivning av Tjänsteproducentens säkerhetsarrangemang (Utredning om säkerhetsoch dataskyddsförfaranden i anslutning till Tjänsterna)

4 Säkerhetsbilaga 4(9) 2.2. Tjänsteproducenten ansvarar för att punkt 3 (Beskrivning av Tjänsteproducentens säkerhetsarrangemang) hålls uppdaterad. Beskrivningen ska motsvara den aktuella situationen och innehålla en redogörelse för hur de krav som anges i denna bilaga har beaktats och hur verksamhetens allmänna säkerhet är ordnad. 3. SÄKERHETSBILAGANS BAKGRUND OCH SYFTE 3.1. Tjänsteproducenten och THL har ingått ett Ramavtal om produktion av Skyddshemstjänster I denna Säkerhetsbilaga fastställs de säkerhetsarrangemang och arrangemang kring sekretessbelagda uppgifter som Tjänsteproducenten ska tillämpa vid produktionen av i Ramavtalet ingående Tjänster samt i allt samarbete mellan THL och Tjänsteproducenten i anslutning till Ramavtalet THL och Tjänsteproducenten är medvetna om att de Tjänster som levereras med stöd av Ramavtalet omfattar sådana uppgifter vars hemlighållande är av kritisk betydelse för institutets verksamhet samt individens data- och rättsskydd. Med hjälp av denna Säkerhetsbilaga strävar THL efter att säkerställa att de sekretessbelagda uppgifterna förblir konfidentiella. 4. KONFIDENTIALITET OCH SEKRETESS 4.1. De säkerhetsarrangemang som beskrivs i denna Säkerhetsbilaga tillämpas alltid när Tjänsteproducenten hanterar Sekretessbelagda uppgifter som tillhör THL eller som hänför sig till utförandet av Tjänsterna eller andra Sekretessbelagda uppgifter som erhållits av THL THL tillämpar i egenskap av offentligt samfund de bestämmelser om sekretess och offentlighet som ingår i offentlighetslagen, i statsrådets förordning om informationssäkerheten inom statsförvaltningen (681/2010, nedan informationssäkerhetsförordningen) och i annan lagstiftning Tjänsteproducenten förbinder sig att hemlighålla alla sekretessbelagda uppgifter som THL har överlåtit till denna eller som denna förfogar över eller som har uppkommit vid utförandet av uppdraget samt att även beakta punkt 4.8. Sekretessbelagda uppgifter får inte heller användas för egen eller andras vinning eller för att skada någon Tjänsteproducenten ska hantera Sekretessbelagda uppgifter endast i den omfattning som produktionen av Tjänsterna kräver. Tjänsteproducenten får ge Sekretessbelagda uppgifter endast åt de personer som behöver uppgifterna för utförandet av sina arbetsuppgifter i anslutning till produktionen av Tjänsterna och endast i den omfattning som lagen förutsätter. Tjänsteproducenten förbinder sig att ge handledning och utbildning i korrekt hantering av Sekretessbelagda uppgifter åt de personer som har tillgång till dessa uppgifter.

5 Säkerhetsbilaga 5(9) 4.5. Tjänsteproducenten förbinder sig att förvara och hantera Sekretessbelagda uppgifter så att endast de personer som har rätt till uppgifterna har kännedom om och kommer i besittning av dem och så att inte någon utomstående kommer i besittning av dem, kan ta del av dem eller får kännedom om dem Sekretessbelagda uppgifter får inte överlåtas till tredje part utan skriftligt samtycke av THL, om inte detta förutsätts enligt lag eller av myndigheter Tjänsteproducenten är medveten om att avslöjande av Sekretessbelagda uppgifter för utomstående kan vara en straffbar handling enligt strafflagen THL beslutar om lämnande av information om dokument som erhållits av THL eller som utarbetats i samband med utförandet av ett uppdrag från THL, om inte annat följer av lag Tjänsteproducenten ansvarar för att säkerheten i anslutning till tjänster eller verksamhet som THL ansvarar för inte äventyras på grund av att Tjänsteproducentens personal är vårdslös, tillämpar felaktiga arbetssätt eller utövar annan verksamhet i strid med denna Säkerhetsbilaga eller Ramavtalet. 5. TILLTRÄDE TILL LOKALER 5.1. Tjänsteproducentens och dess Samarbetspartners Lokaler ska vara ändamålsenligt skyddade genom låsning och andra nödvändiga åtgärder för att förhindra obehörigt tillträde till Lokalerna och till de sekretessbelagda uppgifter som förvaras i dem Om Tjänsterna tillhandahålls i Tjänsteproducentens eller Samarbetspartnerns Lokaler ska Tjänsteproducenten säkerställa att den fysiska säkerheten i Lokalerna är ändamålsenlig i händelse av eldsvåda, elavbrott, vattenskador, yttre störande faktorer och andra specialsituationer. THL och Tjänsteproducenten avtalar vid behov om mer detaljerade krav i anslutning till tjänsten Personer som inte har beviljats rätt till Sekretessbelagda uppgifter eller system som innehåller dessa uppgifter i enlighet med kapitel 7, får endast vistas i Lokalerna under övervakning. Övervakning krävs inte om de Sekretessbelagda uppgifterna förvaras eller hanteras i Lokalerna på ett sådant sätt att dessa personer inte kan komma åt dem Personer som har tillträde till Lokalerna ska kunna identifieras. 6. TILLGÅNG TILL SYSTEM OCH UPPGIFTER 6.1. Tjänsteproducenten ansvarar för att Sekretessbelagda uppgifter ges eller tillgång till system som innehåller sådana uppgifter endast beviljas till namngivna personer som hör till Tjänsteproducenten och dess personal, som godkänts av Tjänsteproducenten, som getts rätt att få tillgång till systemen och/eller tjänsterna i fråga och som är medvetna om sina skyldigheter att iaktta sekretess.

6 Säkerhetsbilaga 6(9) 6.2. Tjänsteproducenten ansvarar för att denna Säkerhetsbilaga tillämpas av de personer inom Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners personal som hanterar Sekretessbelagda uppgifter samt av de personer som har tillgång till Tjänsteproducentens system i vilka Sekretessbelagda uppgifter bevaras Tillgång till Material som förvaras i System eller Terminaler ska skyddas med användarrättigheter. Användarrättigheterna och grunderna för beviljande av dem ska vara verifierbara och kontrolleras regelbundet. Gemensamma användarrättigheter är förbjudna. Användarnamn och lösenord är personliga och får inte överföras till någon annan Tjänsteproducenten ska genom loggning samla information om hur klientuppgifter används och överlåts, i enlighet med vad som anges i 5 i lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården eller annanstans i lag Tjänsteproducenten ansvarar för att en person som hanterar Sekretessbelagda uppgifter och/eller har tillgång till system i vilka Sekretessbelagda uppgifter bevaras ingår en tystnadspliktsförbindelse på en av THL godkänd blankett eller enligt en av THL godkänd fras, innan personen börjar hantera uppgifterna eller får tillgång till systemen. 7. INFORMATIONSSÄKERHET 7.1. Vid produktionen av Tjänster enligt Ramavtalet tillämpar Tjänsteproducenten god informationshantering enligt offentlighetslagen samt god informationshantering enligt bestämmelserna om skydd av uppgifter enligt personuppgiftslagen (523/1999), skyldigheterna i punkt 6 c i Ramavtalet samt annan lagstiftning om datasekretess Tjänsteproducenten ska tillämpa THL:s föreskrift om väsentliga krav på informationssäkerhet hos informationssystem av klass A inom social- och hälsovården (1/2015, THL/1304/ /2014), om Tjänsteproducenten har informationssystem som hör till klass A Tjänsteproducenten ska tillämpa THL:s föreskrift om utredningar och krav som ska tas in i planen för egenkontroll (Föreskrift 2/2015, THL/1305/ /2014) Tjänsteproducenten ser till att antivirusprogram i de datorer som används av Tjänsteproducenten är i bruk och uppdaterade Tjänsteproducenten ser till att Terminaler (datorer eller annan hårdvara), System och Program har aktuella uppdateringar, i synnerhet dataskyddsuppdateringar Terminaler och övriga Lagringsmedier med vilka Material hanteras eller lagras ska förvaras i låsta lokaler när de inte övervakas, för att förhindra otillåten användning och stöld Material ska förvaras på ett sådant sätt att datasekretessen inte äventyras. Material som innehåller känsliga personuppgifter ska krypteras eller i övrigt skyddas med hanteringsrättigheter, oberoende av om uppgifterna är identifierbara eller avidentifierade Material får inte lagras i eller överföras till tjänster för molnlagring vars servrar finns eller kan finnas utanför EU- eller EES-ländernas gränser eller vars säkerhet inte kan

7 Säkerhetsbilaga 7(9) garanteras, om inte annat anges i lag. Vad som ovan anges om servrarna gäller även hemorten för tillhandahållaren av molnlagringstjänsten Material får inte överföras okrypterat via offentliga nät (internet) (t.ex. i okrypterad form via e-post) Om Material hanteras med en bärbar dator eller ett flyttbart medium ska hårdskivan, mediet eller registret där uppgifterna förvaras vara skyddade med stark kryptering. Krypteringen ska vara påslagen när datorn eller mediet transporteras utanför Lokalerna Materialet ska regelbundet säkerhetskopieras. Säkerhetskopiorna ska förvaras separat och väl skyddade, så att informationen vid behov kan återställas När en terminal tas ur bruk ska den hårdskiva på vilken Materialet har sparats eller med vilken Materialet har hanterats skrivas över eller förstöras på ett datasäkert sätt så att datasekretessen inte äventyras, genom att innehållet skrivs över minst tre gånger eller hårdskivan slås sönder. Massminnen ska avlägsnas och förstöras på ett datasäkert sätt Flyttbara minnesverktyg (USB-minnen, externa hårdskivor, CD-, DVD-skivor m.m.) på vilka Material har lagrats eller med vilka Material har hanterats ska förstöras på ett ändamålsenligt sätt så att datasekretessen bevaras, till exempel genom att de slås sönder eller krossas Om Tjänsteproducenten använder en utomstående tjänsteproducent för underhåll av Terminaler, annan teknisk utrustning eller System, ska Tjänsteproducenten ingå ett skriftligt säkerhetsavtal med den utomstående tjänsteproducenten. Innan Terminaler eller annat teknisk utrustning lämnas för underhåll ska Tjänsteproducenten säkerställa att anordningens alla minnesverktyg har avlägsnats eller att uppgifterna har avlägsnats på ett annat tillförlitligt sätt. Om det inte är möjligt att avlägsna minnesverktyg eller uppgifter ska Tjänsteproducenten övervaka underhållet Om underhåll är möjligt via distansförbindelse ska Tjänsteproducenten kontrollera identiteten hos tjänsteproducentens underhållspersonal samt säkerställa att tjänsteproducentens identifierings- och inloggningsmekanismer är säkra och starka samt att förbindelserna är säkra. 8. SAMARBETSPARTNER 8.1. Tjänsteproducenten ska säkerställa att villkoren i denna Säkerhetsbilaga även omfattar en sådan Samarbetspartner som Tjänsteproducenten har för avsikt att anlita vid hanteringen av Sekretessbelagda uppgifter eller som har tillgång till Lokalerna Det som i denna Säkerhetsbilaga anges i fråga om Tjänsteproducentens personal tillämpas även på den del av Samarbetspartnerns personal som deltar i produktionen av tjänsterna Tjänsteproducenten ska se till att denna Säkerhetsbilaga tillämpas även då Samarbetspartner anlitas. Tjänsteproducenten ska informera sin Samarbetspartner om att

8 Säkerhetsbilaga 8(9) det kan medföra extra kostnader att se till att säkerhetsarrangemangen motsvarar den nivå som krävs i denna Säkerhetsbilaga. THL svarar inte för dessa kostnader Tjänsteproducenten ansvarar för att dess Samarbetspartner agerar i enlighet med punkterna i denna Säkerhetsbilaga. 9. KONTROLLER OCH RAPPORTERING 9.1. THL eller en av THL utsedd tredje part har rätt att på egen bekostnad kontrollera vid en på förhand angiven tidpunkt Tjänsteproducentens och dess Samarbetspartners säkerhetsarrangemang till de delar som omfattas av denna Säkerhetsbilaga och Ramavtalet. THL ska meddela om sin avsikt att genomföra en kontroll senast trettio (30) dagar före det föreslagna datumet för kontrollen. Tjänsteproducenten kan föreslå ett nytt kontrolldatum. Det nya datumet får dock vara högst tio (10) dagar efter det datum som THL föreslagit. Kontroller får utföras högst två gånger om året, om det inte finns särskilt tungt vägande skäl för ytterligare kontroller. Sårbarhetsskanningar kan dock göras oberoende av ovan angivna tidsfrister vid separat avtalade tidpunkter. Kontrollerna får inte äventyra Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners informationssäkerhet eller Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners skyldighet att iaktta sekretess gentemot andra kunder Tjänsteproducenten ska genom avtalsarrangemang säkerställa att THL har möjlighet att kontrollera säkerhetsarrangemangen även hos en Samarbetspartner till Tjänsteproducenten som deltar i hanteringen av Sekretessbelagda uppgifter Tjänsteproducenten ska utan dröjsmål korrigera brister som framkommit vid en kontroll, dock senast inom 30 dygn från THL:s skriftliga anmälan, om inte annat har avtalats separat mellan THL och Tjänsteproducenten. Betydande brister som utgör ett uppenbart hot mot informationssäkerheten ska korrigeras omedelbart. THL svarar inte för utgifter och kostnader som orsakas av ovannämnda korrigeringar Tjänsteproducenten är skyldig att meddela THL om det sker förändringar i Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners funktioner som är av central betydelse med tanke på denna Säkerhetsbilaga eller i deras personal- eller säkerhetsarrangemang, eller om det sker betydande förändringar i Tjänsteproducentens eller dess Samarbetspartners ägandeförhållanden Tjänsteproducenten kontrollerar regelbundet och planmässigt att dess verksamhet håller den säkerhetsnivå som krävs enligt denna Säkerhetsbilaga, registrerar eventuella avvikelser och rapporterar utan dröjsmål om avvikelser som klassificeras som allvarliga eller kritiska till THL samt börjar med det snaraste åtgärda bristerna. THL övervakar i samarbete med Tjänsteproducenten att Tjänsterna håller rätt säkerhetsnivå THL har rätt att informera andra myndigheter om att kontroll i enlighet med detta kapitel har utförts. THL har däremot inte utan tillstånd av Tjänsteproducenten rätt att till andra myndigheter överlämna information om resultatet av kontrollen, om inte annat följer av tvingande lagstiftning.

9 Säkerhetsbilaga 9(9) 10. ÄNDRINGAR I SÄKERHETSBILAGAN De kontaktpersoner som ansvarar för de sekretessbelagda uppgifternas säkerhet ansvarar också för att kontrollera om denna Säkerhetsbilaga behöver uppdateras. Kontaktpersonerna bedömer sinsemellan minst vartannat år om det finns ett behov av uppdatering Ändringar i denna Säkerhetsbilaga eller i de dokument som tillställs tillsammans med bilagan (punkt 2.1) ska göras skriftligt. 11. SÄKERHETSBILAGANS GILTIGHET OCH ÅTERLÄMNANDE AV UPPGIFTER Denna säkerhetsbilaga är i kraft så länge Ramavtalet mellan THL och Tjänsteleverantören är i kraft. Säkerhetsbilagan träder i kraft när båda parterna har undertecknat Ramavtalet Skyldigheten att iaktta sekretess i enlighet med denna Säkerhetsbilaga gäller även efter det att Ramavtalet mellan THL och Tjänsteproducenten har upphört att gälla När Ramavtalet upphört att gälla återlämnar Tjänsteproducenten till THL alla klienthandlingar, dokument, uppteckningar och övrigt material som tillhör THL och är sekretessbelagt. Tjänsteproducenten och eventuella Samarbetspartner kan även förstöra ovannämnt material, om man separat skriftligen kommer överens om detta. Ett intyg över att sekretessbelagt material har förstörts ska begäras och sparas för kontroll Tjänsteproducenten förvarar och upprätthåller Socialvårdens klientuppgifter i sina omgivningar tills dess att det nationella grunddatalagret för socialvården (KanSa) har tagits i bruk eller tills dess att Ramavtalet upphört att gälla Tjänsteproducenten tillställer THL Socialvårdens klientuppgifter senast i samband med att Ramavtalet upphör att gälla, till de delar som klientuppgifterna innan dess inte har kunnat överföras till det nationella grunddatalagret för socialvården Tjänsteproducenten och THL avtalar separat om detaljerna i överförandet av Socialvårdens klientuppgifter till THL eller KanSa.

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd Regeringens proposition med förslag till godkännande av överenskommelsen mellan parterna i konventionen om upprättandet av Europeiska rymdorganet samt Europeiska rymdorganet

Läs mer

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 (5) BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 Inledning 2 Personuppgifter som behandlas Den här bilagan om behandlingen av personuppgifter ( Bilaga ) är en icke avskiljbar del av användningsvillkoren

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER

REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER 1 (6) i enlighet med 44 i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster (661/2009) REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER Definitioner Denna redogörelse gäller för

Läs mer

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE 1. Personuppgiftsbiträdesavtalets syfte Detta Personuppgiftsbiträdesavtal syftar till att uppfylla stadgandet i 30 personuppgiftslagen (PuL)

Läs mer

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) XXX ( XXX ), org. nr 123456-7890, (Personuppgiftsansvarig) och 2) [ ],

Läs mer

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN

ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Uppdaterad 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 ANVÄNDNING AV E-POST INOM SOCIALVÅRDEN Avsikten med denna instruktion är att ge rekommendationer

Läs mer

Utöver de allmänna leveransvillkoren för Kanta-tjänsterna följs denna tjänstebeskrivning vid leverans och användning av Recept-tjänsten.

Utöver de allmänna leveransvillkoren för Kanta-tjänsterna följs denna tjänstebeskrivning vid leverans och användning av Recept-tjänsten. TJÄNSTEBESKRIVNING 1 (6) är en tjänst som upprätthålls av och utgör en del av Folkpensionsanstaltens (nedan FPA) Kanta-tjänster, som omfattar underhåll av Receptcentret för lagring och expediering av recept

Läs mer

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården

Datasäkerhetspolicy för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården 1 (5) för verksamhetsenheter inom social- och hälsovården Godkänd: Social- och hälsovårdsnämnden, datum 25.9.2012 1. Inledning Informationsbehandlingen stöder serviceproduktionen inom Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN DATASKYDDSBESKRIVNING EU:s dataskyddsförordning 2016/679 1. Personuppgiftsansvarige Namn FO-nummer Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster 0131156-4 Adress Telefon E-post

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten 1. Tjänsten som erbjuds Lantmäteriverket upprätthåller Fastighetsdatatjänsten (nedan tjänsten). En beskrivning av tjänsten och de material och produkter

Läs mer

Kontaktperson: Servicechefen för slutenvård och serviceboende Social- och hälsovårdsväsendet PB 43, 67101 KARLEBY 06-828 91 11 (växel)

Kontaktperson: Servicechefen för slutenvård och serviceboende Social- och hälsovårdsväsendet PB 43, 67101 KARLEBY 06-828 91 11 (växel) DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 Upprättad: 21.8.2012 1. Registrets namn Karleby äldreomsorgs datasystem Rai-LTC 2. Registeransvarig Karleby stad www.kokkola.fi 3. Registerärendenas

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2.

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga D. Personuppgiftsbiträdesavtal. Version: 2. Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga D Personuppgiftsbiträdesavtal Version: 2.0 Innehållsförteckning 1 Allmänt om personuppgiftsbiträdesavtal... 1

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bilaga 8 Personuppgiftsbiträdesavtal Polismyndigheten Datum: 2016-12-22 Dnr: A293.290/2016 PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1 PARTER Personuppgiftsansvarig: Polismyndigheten, org. nr. 202100-0076, Box 12256,

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning: Tehys medlemsregister

Dataskyddsbeskrivning: Tehys medlemsregister Dataskyddsbeskrivning: Tehys medlemsregister 1. Inledning Tehy är en registrerad förening som ska tillämpa föreningslagen (1989/503) i sin verksamhet. Enligt 11 i föreningslagen ska styrelsen föra en förteckning

Läs mer

KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 5 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR DESS UPPRÄTTHÅLLANDE

KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 5 REGISTRETS SYFTE OCH GRUNDEN FÖR DESS UPPRÄTTHÅLLANDE KUNDREGISTER FÖR ESBO, GRANKULLA, HELSINGFORS OCH VANDA STADSBIBLIOTEKS HELMET- BIBLIOTEK 1.5.2014 1 REGISTRETS NAMN 2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE 3 REGISTERANSVARIGA 4 KONTAKTPERSONER I ÄRENDEN ANGÅENDE REGISTRET

Läs mer

Intressentgruppstestning av inkomstregistret

Intressentgruppstestning av inkomstregistret Inkomstregisterenheten PB 5 00055 Inkomstregistret ANVÄNDARVILLKOR Intressentgruppstestning av inkomstregistret Har getts 13.2.2019 Diarienummer VH/674/02.10.01/2019 Giltighet Tills vidare 1 Allmänt Inkomstregistret

Läs mer

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen JHS 166 Allmänna avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Bilaga 9. Specialvillkor för behandlingen av personuppgifter (JIT 2015 Personuppgifter) Version: 1.0 Publicerad: 30.7.2018

Läs mer

1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita

1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 Upprättad: 30.7.2012 1. Registrets namn Patientregister för Kronoby hälso- och sjukvård Abilita 2.Registeransvarig Karleby stad Social- och

Läs mer

Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning

Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning Antagna av Lantmäteriet februari 2017. Dnr 106-2017/687 1. BAKGRUND 1.1 Ansvaret för fastighetsbildningsverksamheten

Läs mer

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna PB 450, 00056 Kela Kanta-modellavtal 2 (10) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Anslutningsförpliktelser och -ansvar... 3 3 Informationssystem som kopplas

Läs mer

AVTAL MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH

AVTAL MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH Personuppgiftsavtal AVTAL MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) (Personuppgiftsansvarig) Företagsnamn Organisationsnummer

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal 1 Personuppgiftsbiträdesavtal Parter Klubb Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: ansvarig Bolag Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: biträdet Kontaktperson: Telefonnummer: Mejladress: Kontaktperson:

Läs mer

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten

1/7. Mitt resekort. Användarvillkor för tjänsten 1/7 Mitt resekort Användarvillkor för tjänsten 2/7 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av tjänsten... 3 3 Användning av tjänsten och registrering i tjänsten... 3 4 Registeruppgifter och ändamål av behandling...

Läs mer

Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal Diarienummer: 2016-066 1. Personuppgiftsavtalsparter Personuppgiftsansvarig Personuppgiftsbiträde Huddinge kommun Social- och äldreomsorgsförvaltningen 141 85 Huddinge

Läs mer

Dokumentering. Mona Granholm Tammerfors

Dokumentering. Mona Granholm Tammerfors Dokumentering Mona Granholm Tammerfors 6.11.2018 Aktuellt när det gäller Kanta-tjänster inom socialvården Klientdataarkivet och Mina Kanta-sidor är Kanta-tjänster inom socialvården. I Klientdataarkivet

Läs mer

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 1. Avtalsobjekt och parter 1.1. Genom detta avtal (nedan Bruksvillkor ) avtalar Kunden och Itella Posten Ab om användningen av den del av de webbtjänster

Läs mer

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet 2018-05-25 GDPR dataskydd vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet (för personal, kunder och samarbetspartners) Tony Westerlund DATASKYDDSOMBUD Geritrim beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar

Läs mer

Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor

Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor Allmänna villkor Version: Allmänna Villkor 2018-05-25 Allmänna villkor Detta allmänna villkor reglerar tjänster inom abonnemanget levererat till Kund av, org. nr 556715-1641, nedan kallad Midpoint. Följande

Läs mer

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners)

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners) dataskydd vid Alandica Kultur & Kongress (för personal, kunder och samarbetspartners) 25.05.2018 Alandicas beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data

Läs mer

Bilaga 1a Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga 1a Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga 1a Personuppgiftsbiträdesavtal stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Parter

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL DEFINITIONER Begrepp och definitioner i detta Avtal ska ha motsvarande betydelse som i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2016/679 (nedan kallad dataskyddsförordningen)

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. ("Personuppgiftsbiträdesavtalet")

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. (Personuppgiftsbiträdesavtalet) 30 maj 2018 Bilaga 2 PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL ("Personuppgiftsbiträdesavtalet") MELLAN: (1) AFA TRYGGHETSFÖRSÄKRINGSAKTIEBOLAG, 516401-8615, Klara Södra Kyrkogata 18, 111 52 Stockholm ("Personuppgiftsbiträdet");

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PARTER Brf Föreningen 769600-9999 (nedan kallad Personuppgiftsansvarig) och Nordstaden Stockholm AB 556646-3187 (nedan kallad Personuppgiftsbiträde) har denna dag ingått följande

Läs mer

Datum AVTALSVILLKOR VID LÅN AV DATORUTRUSTNING. 1 Allmänna villkor

Datum AVTALSVILLKOR VID LÅN AV DATORUTRUSTNING. 1 Allmänna villkor Datum 2017-04-20 AVTALSVILLKOR VID LÅN AV DATORUTRUSTNING 1 Allmänna villkor 1.1 Detta avtal reglerar villkoren för elevens lån av en bärbar persondator med kringutrustning inklusive programvaror, nedan

Läs mer

Datasekretessbeskrivning Informationshanteringstjänsten

Datasekretessbeskrivning Informationshanteringstjänsten 1 Personuppgiftsansvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress PB 450 Postnummer 00056 FPA Telefon 020 634 11 Besöksadress Nordenskiöldsgatan 12, 00250 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer

KONCERNSEKRETESSAVTAL

KONCERNSEKRETESSAVTAL KONCERNSEKRETESSAVTAL Mellan Adven Sweden AB, (556726-7512r), med Dotterbolag (Adven Swedenkoncernen) och 113 46 Stockholm (Nedan kallad Adven) Org.nr: (nedan kallad Företaget) har denna dag träffats följande

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1 Microsoft AB ( Microsoft ), Box 27, 164 93 KISTA och ( Personuppgiftsbiträdet ) har denna dag träffat följande PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bakgrund Personuppgiftslagen ställer krav på skriftligt avtal

Läs mer

Tjänsten Patientdataarkivet

Tjänsten Patientdataarkivet Tjänstebeskrivning 1 (5) Tjänsten Tjänsten (nedan Arkivet) är en tjänst som upprätthålls av och utgör en del av Folkpensionsanstaltens (nedan FPA) Kanta-tjänster. Tjänsten omfattar arkivering av och sökning

Läs mer

Ärende Avtal om sakkunnigtjänsten ( ) inom forsknings- och utredningsverksamheten

Ärende Avtal om sakkunnigtjänsten ( ) inom forsknings- och utredningsverksamheten SRK/ /48/2017 Ärende Avtal om sakkunnigtjänsten ( ) inom forsknings- och utredningsverksamheten Avtalsvillkor 1. Avtalsparter Statsrådets kansli (nedan kunden) PB 23 00023 Statsrådet samt (nedan leverantören)

Läs mer

Diarienummer A Säkerhetsöverenskommelse 1 (12) PARTERNA I ÖVERENSKOMMELSEN. Ålands polismyndighet (nedan Beställaren )

Diarienummer A Säkerhetsöverenskommelse 1 (12) PARTERNA I ÖVERENSKOMMELSEN. Ålands polismyndighet (nedan Beställaren ) Diarienummer A10 17 04 1 Säkerhetsöverenskommelse 1 (12) 2.1.2017 PARTERNA I ÖVERENSKOMMELSEN Ålands polismyndighet (nedan Beställaren ) Företag Ab (nedan "Företaget") Parterna har idag ingått denna säkerhetsöverenskommelse

Läs mer

AVTAL. om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister

AVTAL. om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister AVTAL om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister Parter Detta avtal ingås mellan följande personuppgiftsansvariga parter, gemensamt benämnda Parterna. Bakgrund Essunga kommun, Utbildningsnämnden

Läs mer

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet 1 Personuppgiftsansvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress PB 450 Postnummer 00056 Telefon 020 634 11 Besöksadress Nordenskiöldsgatan 12, 00250 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer

BILAGA Personuppgiftsbiträdesavtal

BILAGA Personuppgiftsbiträdesavtal BILAGA Personuppgiftsbiträdesavtal Till mellan Beställaren och Leverantören (nedan kallad Personuppgiftsbiträdet) ingånget Avtal om IT-produkter och IT-tjänster bifogas härmed följande Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal.

Läs mer

AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL

AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL AVTAL FÖR ADVITUMS DOKUMENTPORTAL Inledning Detta avtal för Advitums dokumentportal, ( Avtalet ), har slutits mellan Advitum AB, 556671-9448, Kraftvägen 2, 382 36 Nybro, ( Advitum ), och organisationen

Läs mer

Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer

Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer Allmänna AVTAL villkor Kundnamn Orgnummer Version: Allmänna Villkor 2019-06-01 Allmänna villkor Detta allmänna villkor reglerar tjänster inom abonnemanget levererat till Kund av Midpoint AB, org. nr 556715-1641,

Läs mer

Dataskyddsenkät /2018. Kanta-tjänster Dataombudsmannens byrå Institutet för hälsa och välfärd

Dataskyddsenkät /2018. Kanta-tjänster Dataombudsmannens byrå Institutet för hälsa och välfärd Dataskyddsenkät 2018 05/2018 Kanta-tjänster Dataombudsmannens byrå Institutet för hälsa och välfärd Innehållsförteckning Bakgrundsfakta 1 Resultat 1 Allmänt 1 Dataskyddsansvariga 2 Skriftliga anvisningar

Läs mer

BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1

BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1 BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1 Innehåll 1 Inledning... 2 Om detta dokument... 2 Samverkan... 2 2 Sambiombudets tekniska tjänst... 5 3 Tillitsgranskning av Sambiombud... 5 Initiala

Läs mer

INFORMATIONSSKRIFT OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER LEVERANTÖRER, UNDERLEVERANTÖRER OCH SAMARBETSPARTNERS

INFORMATIONSSKRIFT OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER LEVERANTÖRER, UNDERLEVERANTÖRER OCH SAMARBETSPARTNERS INFORMATIONSSKRIFT OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER LEVERANTÖRER, UNDERLEVERANTÖRER OCH SAMARBETSPARTNERS 1 Inledning För att kunna uppfylla avtal ( Avtalet ) mellan din arbetsgivare/ditt företag ( Motparten

Läs mer

5.3 Eleven ansvarar själv för att data som lagras i Datorutrustningen säkerhetskopieras.

5.3 Eleven ansvarar själv för att data som lagras i Datorutrustningen säkerhetskopieras. AVTALSVILLKOR VID LÅN AV DATORUTRUSTNING 2014-08-18 1 Allmänna villkor 1.1 Detta avtal reglerar villkoren för elevens lån av en bärbar persondator med kringutrustning inklusive programvaror (nedan kallat

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning över Työplus Oy:s klientuppgifter

Dataskyddsbeskrivning över Työplus Oy:s klientuppgifter Dataskyddsbeskrivning över Työplus Oy:s klientuppgifter Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 1. Registeransvarig Työplus Oy, FO nummer 2661818 3 Mariegatan 26, 67200 Karleby 2. Kontaktpersoner i ärenden

Läs mer

"GÖR DET SJÄLV" KONTROLL AV DATASKYDDET OCH - SÄKERHETEN

GÖR DET SJÄLV KONTROLL AV DATASKYDDET OCH - SÄKERHETEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ "GÖR DET SJÄLV" KONTROLL AV DATASKYDDET OCH - SÄKERHETEN Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi "GÖR DET SJÄLV" KONTROLL AV DATASKYDDET OCH -SÄKERHETEN Personuppgiftslagen leder

Läs mer

Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården

Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården FÖRESKRIFT 1/2017 1(12) Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården Bemyndigande Målgrupp Giltighetstid Lag om klienthandlingar inom socialvården

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal 1. Parter Personuppgiftsansvarig (PA) Namn: Organisationsnummer: Adressuppgifter: Telefonnummer: E-post: Personuppgiftsbiträde (PB) Namn: Digerati Sverige AB Organisationsnummer:

Läs mer

Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10

Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10 Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10 2/10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Lagval och definitioner... 3 3 Behandling av personuppgifter... 3 4 Underbiträden... 4 5 Begränsningar i

Läs mer

Personuppgiftsbiträde

Personuppgiftsbiträde Personuppgiftsbiträdesavtal 1 PARTER Symbolbruket AB www.symbolbruket.se Detta Personuppgiftsbiträdesavtal gäller mellan Symbolbruket AB, org.nr. 559025-7316, Östra Harg Torpängen, 585 91 Linköping, info@symbolbruket.se

Läs mer

Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster

Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster FÖRESKRIFT 1/2018 1(6) Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster Bemyndigande 10 4 mom. (255/2015)

Läs mer

HARTWALL CAPITAL OY AB:S DATASKYDDSPOLICY I FRÅGA OM PERSONUPPGIFTSREGISTER ÖVER ARBETSSÖKANDE, SAMARBETSPARTNER OCH PORTFÖLJBOLAG

HARTWALL CAPITAL OY AB:S DATASKYDDSPOLICY I FRÅGA OM PERSONUPPGIFTSREGISTER ÖVER ARBETSSÖKANDE, SAMARBETSPARTNER OCH PORTFÖLJBOLAG 25.5.2018 HARTWALL CAPITAL OY AB:S DATASKYDDSPOLICY I FRÅGA OM PERSONUPPGIFTSREGISTER ÖVER ARBETSSÖKANDE, SAMARBETSPARTNER OCH PORTFÖLJBOLAG Registeransvarig Hartwall Capital Oy Ab Norra Esplanaden 5 00170

Läs mer

Säkerhetsskyddsavtal

Säkerhetsskyddsavtal 0 1 (10) HEMLIG I avvaktan på Sekretessprövning skall denna handling betraktas som hemlig Säkerhetsskyddsavtal Nivå 2 1 PARTER [VERKSAMHETSUTÖVARE], organisationsnummer XXXXXX-XXXX [ADRESS] [POST NR ORT]

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om informationssäkerheten inom statsförvaltningen Given i Helsingfors den 1 juli 2010 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från justitieministeriet, föreskrivs

Läs mer

AFA Försäkrings kundwebb

AFA Försäkrings kundwebb v 1.02 augusti 2011 Allmänna villkor för Privatpersoner vid nyttjande av AFA Försäkrings kundwebb 1. Bakgrund 1.1 AFA Försäkring är samlingsnamnet för de tre bolagen AFA Sjukförsäkringsaktiebolag, AFA

Läs mer

Bilaga b, (Användaravtal Nyps) Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga b, (Användaravtal Nyps) Personuppgiftsbiträdesavtal Datum 2017-12-12 Upprättad av Magnus Lövgren Version 1.0 Diarienr/Projektnr Ä 2017-1470 Godkänd av Bilaga b, (Användaravtal Nyps) Personuppgiftsbiträdesavtal I detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Biträdesavtalet

Läs mer

BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE

BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE I personuppgiftslagen (523/1999)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.4.2018 L 96/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/573 av den 15 december 2017 om centrala delar i de avtal om datalagring som ska ingås som en del

Läs mer

DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Ändringsdatatjänst. Taktillstånd

DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Ändringsdatatjänst. Taktillstånd DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Taktillstånd Inofficiell översättning Tillståndshavare Tillståndshavarorganisationens namn: kommuner och samkommuner inom social- och hälsovård samt sjukvårdsdistrikt

Läs mer

Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga - Personuppgiftsbiträdesavtal Detta avtal reglerar förhållandet mellan personuppgiftsansvarig, Kunden, och Personuppgiftsbiträdet, Ecuni AB. Med Personuppgiftsbiträdet avses Ecuni AB för de av Kunden

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24

DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 1. Registrets namn Patientregister 2. Registeransvarig Namn Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Adress Mariegatan 16 20 67200 Karleby Telefonväxel (06) 8264111 3. Registrets ansvarsperson

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppenvårdsservice i hemmet. Statskontoret bevilr årligen kommunerna ett

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning

Dataskyddsbeskrivning Dataskyddsbeskrivning Register över donatorer och intressentgrupper 1. Registeransvarig 2 Kontaktuppgifter i ärenden gällande behandling av personuppgifter 3 Grupper av personuppgifter 4 Syftet med behandlingen

Läs mer

Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen

Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen SPECIALVILLKOR FÖR BESTÄLLARENS UPPHANDLING AV TILLÄMPNINGSPROGRAM Avtalets datum och nr: Bilaga nr: 1 TILLÄMPNING (1) Dessa specialvillkor

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Sida 1(5) Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister 1 PARTER Den som beställer och använder Zynatic Medlemsregister, och därmed bekräftar att de accepterar våra Allmänna

Läs mer

Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler

Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler KKV1000, v1.2, 2011-02-05 BILAGA 3 - AVTALSUTKAST 2014-08-13 Dnr 540 /2014 1 (6) Ramavtal avseende tillhandahållande av information om vårdcentraler 1. Parter Mellan Konkurrensverket med organisationsnummer

Läs mer

Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop

Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop 9.1.2019 Användningsvillkor för Vasa stads kollektivtrafiks Waltti-nätbeställningstjänst och Waltti webbshop 1. Allmänt Dessa användningsvillkor för nättjänster tillämpas på den Waltti-nätbeställningstjänst,

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet

Riktlinjer för Informationssäkerhet Dnr 2014/1279 Riktlinjer för Informationssäkerhet Hantering av utrangerad (avvecklad) IT-utrustning Fastställda av säkerhetschefen 2014-12-08 Innehåll 1 Inledning 3 2 Ansvar vid bedömning 3 3 Definitioner

Läs mer

Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013

Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013 Allmänna Villkor Punkt 1-17 Publicerad 1 April 2012 Uppdaterad 7 Januari 2013 Uppdaterad 1 Mars 2013 Punkt Punkt 18 Publicerad 1 Augusti 2013 ALLMÄNNA VILLKOR för Juristuppdrag hos RiVe Juridiska Byrå

Läs mer

HEIDELBERG SVERIGE AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV WEBBPLATS/ON-LINE SHOP

HEIDELBERG SVERIGE AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV WEBBPLATS/ON-LINE SHOP HEIDELBERG SVERIGE AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV WEBBPLATS/ON-LINE SHOP Vi ber er läsa igenom dessa allmänna villkor noggrant innan ni använder denna webbplats. Om ni inte godkänner dessa allmänna

Läs mer

Folksams Kundportal för företagskunder

Folksams Kundportal för företagskunder 1 Folksams Kundportal för företagskunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för företag (Folksams Kundportal för företagskunder)

Läs mer

1 Uppgifter som ska antecknas i en dokumentförteckning:

1 Uppgifter som ska antecknas i en dokumentförteckning: Registerbeskrivning 1 (2) 27.9.2013 Läs ifyllningsanvisningarna på sista sidan innan du fyller i registerbeskrivningen. Använd vid behov bilagor. 1. Den registeransvarige 2. Kontaktperson i ärenden angående

Läs mer

2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE

2 REGISTERUPPRÄTTHÅLLARE Registerbeskrivning Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda stadsbiblioteks kundregister Personuppgiftslagen (523/99) 10 och 24 Avfattad den 15.5.2008 1 REGISTRETS NAMN HelMet-bibliotekens kundregister

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter Gäller från och med 2014-10-01

Säkerhetsföreskrifter Gäller från och med 2014-10-01 1 (6) Gäller från och med 2014-10-01 INNEHÅLL SID 1 Allmänt... 2 1.1 Omfattning... 2 1.2 Informationsskyldighet... 2 1.3 Giltighet... 2 2 Informationssäkerhet... 2 2.1 Sekretess... 2 2.2 Hanteringsregler...

Läs mer

BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER I VÄGLAGET Väglaget är skyldigt att iaktta EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) i behandlingen av personuppgifter

BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER I VÄGLAGET Väglaget är skyldigt att iaktta EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) i behandlingen av personuppgifter BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER I VÄGLAGET Väglaget är skyldigt att iaktta EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) i behandlingen av personuppgifter Allmänna principer Enligt de allmänna principerna

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS

INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS 1 (7) INTEGRITETSPOLICY FÖR ENERVENT OY:S WEBBPLATS Tillämplig fr.o.m. 2015-12-18 Enervent Oy (org.nr 2096628-3, Enervent ) samlar in, lagrar och använder dina personuppgifter i egenskap av registeransvarig

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1 (7) Huddinge kommun, 141 85 Huddinge och ( Personuppgiftsbiträdet = Leverantörens namn) har denna dag träffat följande PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Personuppgiftslagen (1998:204) ställer krav på skriftligt

Läs mer

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy

Esbo stad Informationssäkerhetspolicy Behandling: Granskad Datasäkerhetsgruppen 7.1.2016 27.1.2016 Godkänd Stadsstyrelsen 8.2.2016 Ändringar: Datum / Gjorts av Punkt Beskrivning 28.1.2016 / Matti Franck Hela dokumentet Hela dokumentet ESPOON

Läs mer

Postadress: PB 18, Helsingfors Huvudsakligt verksamhetsställe: Bryggerigatan 2 A, Helsingfors Kundtjänst: Brädgårdsgatan 10, Helsingfors

Postadress: PB 18, Helsingfors Huvudsakligt verksamhetsställe: Bryggerigatan 2 A, Helsingfors Kundtjänst: Brädgårdsgatan 10, Helsingfors DATASKYDDSBESKRIVNING 4.10.2017 DATASKYDDSBESKRIVNING (REGISTERBESKRIVNING OCH INFORMATIONSDOKUMENT) 1. Registrets namn Patientregister för asylsökande 2. Registerförare Det riksomfattande delregistret:

Läs mer

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet Offentlighet: Offentligt Dokumentets nummer: GDPR-DOC-xxx Version: 1/2018 Datum: 01 December 2018 Dokumentets författare: Jari Söderström Dokumentets ägare: Kommunikationstjänster, Jaakko Salavuo Dataskyddsmeddelande

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1 DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1. Registerförare 2. Registerärendenas handläggare och kontaktperson

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 1552-2012 Socialnämnden i Norrköpings kommun Rådhuset 601 81 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Modellavtal 2. Personuppgiftsbiträdesavtal enligt Personuppgiftslagen (1998:204)

Modellavtal 2. Personuppgiftsbiträdesavtal enligt Personuppgiftslagen (1998:204) Personuppgiftsbiträdesavtal enligt 30-31 Personuppgiftslagen (1998:204) Modellavtal 2, riktar sig till vårdgivare som ansluts indirekt via annan direktansluten vårdgivare till nationell IT-tjänst där Inera

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Detta tillägg om behandling av personuppgifter är en bilaga till användaravtalet mellan Zervant och kunden och är underkastad dess användarvillkor i den

Läs mer

EU:s allmänna dataskyddsförordning

EU:s allmänna dataskyddsförordning Allmänt Beskrivningens namn Personuppgiftsansvarig och kontaktuppgifter I denna beskrivning presenteras i sammanfattad och begriplig form de uppgifter som enligt dataskyddsförordningen ska ges till den

Läs mer

Dataskyddsmeddelande Tjänst för digital förvaring (digitalt arkiv för ursprungligen digitalt material)

Dataskyddsmeddelande Tjänst för digital förvaring (digitalt arkiv för ursprungligen digitalt material) Dataskyddsmeddelande Tjänst för digital förvaring (digitalt arkiv för ursprungligen digitalt material) Datum/redigeringsdatum 12.11 2018 Personuppgiftsansvarig, tillsammans med andra personuppgiftsansvariga

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER

SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER Advokatsamfundets granskning kan göras antingen genom skriftlig informationsinhämtning eller, när detta bedöms lämpligt, genom tillsynsbesök

Läs mer