Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri"

Transkript

1 PROTOKOLL ÅH 1 Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri Plats Veltek, Köpenhamn, Danmark Tid Torsdagen den 15:e November 2012 Närvarande Hans Hansson AB Durgo Mikael Hansson Ostnor Åsa Hansson Svensk Armaturindustri (sekr.) Robert Johansson Trio Perfekta AB Jukka Koskinen Oras OY Berndt Larsson Villeroy & Boch Gustavsberg AB (Ordf.) Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB Janne Rautavuori Oras OY Leif Tagesson ESBE AB Matti Weineland Villeroy & Boch Gustavsberg AB 1. Mötets öppnande och val av justeringsman Ordförande hälsar deltagarna välkomna och förklarar mötet för öppnat. Hans Hansson valdes som justeringsman. 2. Föregående protokoll ( ) Föregående protokoll godkändes och lades därefter till handlingarna. Mötesdeltagarna konstaterade att mycket hänt sedan vårmötet. 3. Rapport från styrelsen Berndt Larsson Berndt rapporterade att styrelsen haft ett styrelsemöte sedan föreningens vårmöte. Frågor som behandlats i styrelsen har bland annat varit: Dialog med Boverket Samarbete med Swerea Kimab Marknadskontrollen (Boverket) 2011/ Standardisering TK 198 övergripande Ulf Landahl AG möten är just avslutade. Ordförandeposten är fortfarande inte tillsatt, så just nu har gruppen en informell sammankallande istället. Industrin vill gärna att posten tas av någon från myndighetssidan, men Bertil Jönsson från Boverket har signalerat att han inte är intresserad av ordförandeposten. Svensk Armaturindustri sponsrar Europamötet för TK Juni 2013 med lokaler och lunch. 1(6)

2 PROTOKOLL ÅH 2 Gruppen har bevakat att översättningar från Europastandarder blivit korrekta. Remisser skickas kontinuerligt ut vid omröstningar. AG 164/165 Hans Hansson Mötet noterar att det inom ramen för TK165 sällan finns relevans för företagen inom Svensk Armaturindustri, men att Europagruppen är organiserad på samma sätt och att detta egentligen inte är ett problem. Hans kommer att bifoga en lista på standarder som röstats igenom eller på annat sätt behandlats i gruppen till detta protokoll. Se bilaga 6. Intresse av engagemang i ytterligare SIS grupper? Åsa Hansson Det finns ett visst intresse av att delta i TK519. Åsa stämmer av med SIS vilka kostnader som gäller och återkommer. Vad gäller intresse för TK133, bör vi stämma av med ESBE (Christer Johansson eller Ulf) innan vidare diskussion. Gemensam Nordisk standard Säker Vatten/VVS Fabrikanternas Råd Mikael Hansson Säker Vatten och VVS Fabrikanternas Råd driver arbete för att samlas kring en gemensam Nordisk standard. (VVS Fabrikanternas Råd träffade Veltek i detta ärende samma dag som höstmötet ägde rum på Veltek.) Mötet konstaterade att arbetet i nuläget fortfarande befinner sig på en övergripande nivå där Nordic Quality ligger som utgångspunkt. Svensk Armaturindustri bör fortsättningsvis hålla sig ajour med hur detta arbete fortlöper. Övrigt kring standardisering Mötet konstaterade att det inte fanns något övrigt rörande standardisering att diskutera. 5. Status Remiss Boverket Åsa Hansson, Mikael Hansson, Jan Nilsson Boverket kommer inte att införa den text som föreslogs i remissen. Under året har Boverket arbetat med förslag till att införliva blyvärde för blandare i kök och tvättställ som ett allmänt råd i avsnitt 6 Hygien, Hälsa och Miljö i Boverkets byggregler. Boverket har dock avbrutit arbetet med revideringen av avsnitt 6 och avsnitt 8 Säkerhet vid användning. Orsaken till detta beror på att vi kommer att få regeringsuppdrag som inverkar på sakfrågor i byggreglerna. Ur e-post från Bertil Jönsson, Boverket Mötet kom överens om det är fortsatt viktigt att följa diskussioner och ha en nära dialog med intressenter samt att närmare undersöka vad regeringsuppdrag som inverkar på sakfrågor i byggreglerna innebär. Kansliet följer upp detta med Bertil Jönsson. Vidare föreslog Bertil Jönsson fortsatt diskussion i ärendet, citat nedan. Förslag Jag undrar om ni är intresserade av att vi i Norden gemensamt tittar närmare på området metaller i kontakt med dricksvatten. På mötet i Karlsruhe diskuterades det att det skulle bildas en mindre grupp med representanter från de nordiska länderna och personer involverade i 4Ms. Jag föreslog att en sådan grupp skulle bestå forskare ex. Christian 2(6)

3 PROTOKOLL ÅH 3 Engelsen, Olivier Rod och personer från 4MS. Vi behöver fylla på listan med namn från Danmark, Finland och Island. Det finns många frågor som denna grupp kan reda ut åt oss myndigheter, certifierare och tillverkare, t.ex. hur ska man se på den inledande migrationen som beror på ytkorrosion och på långtidsmigration från själva bulkmaterialet. Ur e-post från Bertil Jönsson, Boverket Mötet konstaterat att förslaget ligger i linje med Svensk Armaturindustris intresse och beslutar att svara positivt på förslaget. Svensk Armaturindustri beslutade att Jan Nilsson och Mikael Hansson ska representera Svensk Armaturindustri industrin i denna grupp. 6. Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet - Jan Nilsson Projektet fortlöper och detaljer återfinns i protokoll som distribueras ut via projektledaren i Orwell Jan Nilsson. Förslag på Samarbetsavtal - Åsa Hansson För att formalisera administrationen av projekt Orwell föreslår styrelsen att kansliet sköter ekonomin (fakturering till externa parter samt medlemsföretagen etc) samt att deltagande företag skriver under ett samarbetsavtal. Mötet diskuterade fördelarna med formaliserad administration och beslutade att medlemsföretagen ska komma in med eventuella synpunkter på det förslag på samarbetsavtal som cirkulerades. (Kansliet har tagit fram samarbetsavtalet tillsammans med jurist på Teknikföretagen.) Mötet beslutade att ett samarbetsavtal bör vara på plats i början av Förslag på avtalet se bilaga 1. Medlemsföretagen inom Orwell kommer gemensamt överens om en fördelning av kostnader och meddelar denna till kansliet. 7. Dialog med 4MS 8. Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Jan Nilsson & Mikael Hansson Brist på engagemang från inbjudna myndighetspersoner var detta enligt deltagande representanter ett lyckat möte. Jan kommenterade situationen på HCACL. Man konstaterade att det saknas överenskomna kriterier till produkttesterna. Just nu verifierar man processtester. Vad gäller formaliserade tester för nickel så är framförallt den tyska industrin negativa till detta. 9. Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Dialogen bör fortsätta, men det är av stor vikt att relevanta myndighetspersoner från övriga Nordiska länder engageras. 10. Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Åsa Hansson 3(6)

4 PROTOKOLL ÅH 4 Åsa delade ut rapporten och kommenterade kort innehållet. Rapporten bör betraktas som ett arbetsdokument som sannolikt kommer att behöva kompletteras efterhand. Åsa uppmuntrade mötesdeltagarna om att skicka eventuella kommentarer till kansliet. På grund av begränsad tid lades begränsat med tid på att diskutera rapportens innehåll Rapporten återfinns som bilaga 2 till detta protokoll. 11. Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Åsa Hansson Åsa rapporterade om ett positivt möte med VD Monica Björck Byggmaterialindustrierna (nedan BMI). I korthet: är en paraplyorganisation för en mängd materialföreningar arbetar med framtagande av mall för Byggvarudeklarationen, vilken man menar är ett neutralt dokument gör inga bedömningar (som Sunda Hus eller Green Building Council) driver dialog gentemot Sunda Hus vilkas bedömningar deras medlemmar har haft problem med har ett Miljöråd arbetar aktivt med energieffektivisering driver påverkansarbete (tex frivilliga regler, leveransbestämmelser etc, ökad förståelse för vikten av material industrins kompetens i byggprocessen) stödjer BASTA eftersom det enligt Monica bygger på REACH (kemiskt innehåll) förra VD:n är Hans Ewander som numera arbetar på VVS fabrikanternas råd Det är tydligt från rapporten Kartläggning av intressenter i blyfrågan att BMI är mycket aktiva i påverkansarbete och en dialog med denna grupp är av stor relevans för Svensk Armaturindustri. 12. Rapport från möte med Byggvarubedömningen Åsa Hansson & Jan Nilsson Jan och Åsa har träffat representanter från Byggvarubedömningen och trots ett positivt möte konstaterades att denna grupp kan bidra till stora problem för medlemsföretagen. Brist på kunskap och förståelse om material är en stor anledning, brister i kommunikation en annan. Fortsatt dialog är viktigt och mötet beslutade att bjuda in dem som talare till vårmötet. Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? Jan Nilsson Jan Nilsson tog upp diskussion om Byggvarubedömningens kvar kan bedömas vara ett handelshinder. Frågan diskuterades kort. Åsa nämnde att (efter avstämning med Teknikföretagens avdelning Teknik & Miljö) EU generellt verkar vara positiva till denna typ av frivilliga initativ som sätter press på näringslivet att skynda sig att utesluta material som ligger på EU s utfasningslista. Ett stöd från politiskt håll verkar därför inte realistiskt. Strider BASTA med REACH? Mikael Hansson Mikael Hansson har tagit upp frågan om BASTA strider med kraven inom REACH med kansliet. Kansliet hade vid mötets tidpunkt ännu inte haft möjlighet att titta närmare på detta. 4(6)

5 PROTOKOLL ÅH Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang Åsa presenterade det förslag på medlemskap som Olivier Rod skickat till kansliet. Ni har 9 medlemmar, och jag tror att nätverket är väldigt intressant för dem alla. Om alla skulle gå med i nätverket själva skulle medlemskapet sammanlagt kosta dem 76500:-. Om Svensk Armaturindustri går med kan vi göra ett pris på 55000:-. Då får ni ett medlemskap i nätverk för samtliga medlemmar i Svensk Armaturindustrin (9 stycken medlemskap) samt ett medlemskap för själva branschorganisationen. Mötet beslutade att agera i enlighet med förslaget och att kostnaden för medlemskapet delas upp och faktureras ut på medlemmarna. 14. EcoLabel Allmän Diskussion EcoLabel har figurerat i diskussioner på senaste tiden varpå denna punkt fick plats på agendan. Mötet beslutade att fortsatt bevaka denna märkning. Lite kort fakta från kansliet finns i bilaga WEEE och RoHS Åsa Hansson Inga nyheter att rapportera. Nya uppdateringar förväntas i januari Medlemsfrågor Åsa Hansson Tidigare förslag på ändring av stadgar gicks igenom (se nedan) och godkändes. Detta innebär att styrelsen kan utökas från och med vårmötet Föreningsmötet utser styrelse och bland styrelseledamöter en ordförande. Styrelsen skall bestå av tre till fem ledamöter, varav en sekreterare. Styrelsen väljs för 2 år. Styrelsen sammankallas av ordföranden eller sekreteraren. Styrelsesammanträde skall hållas minst 1 gång per år. Styrelsen är beslutsför med tre ledamöter närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Representant för sekretariatet skall alltid kallas och rätt att närvara vid styrelsemötet. 17. CEIR Åsa Hansson Kansliet föreslog att eventuellt öka föreningens engagemang inom CEIR. Detta engagemang har under några år varit ganska passivt, men då materialfrågan aktualiserats kanske det finns anledning att känna av temperaturen igen. Mötet var positiva till ett ökad engagemang, till en början ökad bevakning av CEIRs aktiviteter. 5(6)

6

7 SAMARBETSAVTAL mellan medlemsföretagen inom föreningen Svensk Armaturindustri, om samarbete i projektet Orwell avseende forskning och utveckling kring framtidens legeringar. Bakgrund och syfte Inom föreningen Svensk Armaturindustri pågår ett FoU-projekt kallat Orwell. Projektets syfte är att utveckla alternativa legeringar för att kunna möta och hantera framtidens miljökrav samt kontinuerligt öka kvaliteten på konsumenternas dricksvatten. Samarbete Inom ramen för Orwellprojektet är medlemsföretagens avsikt att - utbyta erfarenheter från material- och produktionstester - utveckla legeringar som accepteras av myndigheter inom Norden/EU avseende blyutfällningar/blyinnehåll - följa upp och rapportera från arbetet inom 4MS - utreda kopplingen mellan olika standarder/regler och myndigheter. Medlemsföretagen deltar på frivillig basis. Varje medlemsföretag deltar med den mängd resurser man kommer överens om inom föreningen. Inom ramen för projektet kommer externa parter att anlitas, exempelvis testinstitut. Administration Föreningens kansli sköter projektadministrationen. Deltagande företag ska rapportera in samtliga testresultat till kansliet. Kansliet dokumenterar testresultaten. Deltagande företag har rätt att ta del av samtliga testresultat. Kostnader och ersättningar Externa kostnader såsom material och genomförande av tester ska betalas av deltagande företag. Deltagande företag ska komma överens om hur kostnaderna ska fördelas. Vald kostnadsfördelningsmodell ska dokumenteras. Företagen ska löpande dokumentera hur modellen används samt eventuella justeringar i modellen. Kansliet ska tillställas dokumentationen. Kansliet fakturerar medlemsföretagen enligt överenskommen modell. Därefter betalar kansliet fakturor från externa parter. 1(3)

8 Föreningen betalar ingen ersättning för externa kostnader. Föreningen betalar inte något arvode för nedlagd tid från deltagande medlemsföretag. Föreningen betalar eventuellt servicearvode för projektadministrationen till Teknikföretagens Branschgrupper, där föreningens kansli finns. Rätten till resultat Deltagande företag ska ha samma rätt till resultaten av projektet, oberoende av fördelningen av tillskjutna resurser. Om resultaten blir föremål för patent eller andra immateriella rättigheter, ska deltagande företag träffa särskilda avtal härom. Om sådana avtal inte träffas, ska deltagande företag ha samma del i kostnaderna förenade med patent eller andra immateriella rättigheter. Sekretess Varje part förbinder sig att inte utan andra parters medgivande för tredje man avslöja eller själv obehörigen utnyttja konfidentiell information som part erhållit från andra. Förbindelsen gäller all information oavsett form - skriftlig, muntlig, datorlagrad etc. - som den överlämnande parten angett vara konfidentiell eller som den mottagande parten måste förstå är av sådan karaktär. Uteslutning ur projektet Medlemsföretag som agerar i strid med avtalets intentioner, ska senast 14 dagar efter skriftlig anmodan vidta rättelse. Om så inte sker ska medlemsföretaget med omedelbar verkan uteslutas ur projektet (3)

9 Deltagande företag AB Durgo ESBE AB Ort och datum Ort och datum Nordic Brass Gusum AB Oras International OY Ort och datum Ort och datum Ostnor AB TA Hydronics AB Ort och datum Ort och datum Trio Perfekta AB Villeroy & Boch Gustavsberg AB Ort och datum Ort och datum Ovanstående avtal godkänns av föreningen För Svensk Armaturindustri Ordförande Sekreterare Ort och datum Ort och datum 3(3)

10 RAPPORT KARTLÄGGNING Intressenter i frågan om utfasning av bly

11 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Boverket SP SITAC Boverket / SP SITAC CE Typgodkännande Livsmedelsverket Kemikalieinspektionen SIVL Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning Naturvårdsverket Forskningsrådet Formas Sveriges Byggindustrier Kretslopps rådet IVL Svenska Miljöinstitutet Bygg-, anläggningsoch specialföretag (BI) samt myndigheterna Naturvårdsverket och Forskningsrådet Formas genom Miljödepartementet BASTA BMI Byggmaterialindustrierna Producenter av byggmaterial BVD Byggvarudeklarationen Kretslopps rådet BVB Byggvarubedömningen Fastighetsägare BVB Byggvarubedömningen Kretslopps rådet Byggherrar och fastighetsägare, Arkitektföretag och tekniska konsultföretag, Byggindustri, Byggmaterialindustri BVB+BASTA Sunda Hus i Linköping AB Privat företag Sunda Hus Sweden Green Building Council Fastighetsägare och byggherrar BASTA + Sunda Hus??? Säker Vatten AB VVS- Auktorisation

12 Myndigheter Sveriges riksdag Regeringen Regeringskansliet och ca 400 statliga myndigheter Socialdepartementet Boverket Generaldirektör: Janna Valik Förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket ansvarar också för den centrala administrationen av statliga stöd och bidrag inom sitt verksamhetsområde. Boverket ansvarar också för den centrala administrationen av statliga stöd och bidrag inom sitt verksamhetsområde. Landsbygdsdepartementet Livsmedelsverket Generaldirektör: Inger Andersson En stor del av Livsmedelsverkets arbete syftar till att maten ska vara säker. Våra verktyg är regler, kontroll, råd och information. De flesta reglerna tas fram inom EU och gäller i alla medlemsländerna. Den som tillverkar eller säljer livsmedel har ansvar för att reglerna följs och att maten är säker att äta. Kommunerna, länsstyrelserna och Livsmedelsverket står för kontrollen. Råd och information hjälper konsumenten i det dagliga valet av mat. Livsmedelsverket har också ansvar för miljöfrågor på livsmedelsområdet och samordnar kontrollen av dricksvatten. Miljödepartementet Kemikalieinspektionen Generaldirektör: Nina Cromnier Kemikalieinspektionen, KemI, är en central tillsynsmyndighet med ansvar för att företagens och samhällets kemikaliekontroll sköts på ett bra sätt. Ansvaret omfattar både människors hälsa och miljön.

13 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Boverket SP SITAC Boverket / SP SITAC CE Typgodkännande Förvaltnings-myndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med markoch vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. SP Sitac är ett modernt, resursstarkt och kvalificerat certifieringsföretag. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och utför certifiering av produkter och personalinom byggsektorn. Vi bygger våra tjänster på erfarenheter långt tillbaka i tiden med rötter i Statens Planverk och Boverket, vilket borgar för kontinuitet och stor erfarenhet Sitac utfärdar certifikat inom flera olika områden: P-märkning Typgodkännande CE-märkning ETA Personcertifikat Företagscertifiering

14 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Kemikalieinspektionen REACH Kemikalieinspektionen är drivkraften i arbetet för en giftfri miljö. Kemikalieinspektionen, KemI, är en central tillsynsmyndighet med ansvar för att företagens och samhällets kemikaliekontroll sköts på ett bra sätt. Ansvaret omfattar både människors hälsa och miljön. KemI sorterar under Miljödepartementet. KemI är ansvarig myndighet för miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och arbetar i Sverige, inom EU och globalt för att begränsa hälso- och miljörisker med farliga kemikalier genom att driva fram lagstiftning och regler som hjälper till att nå målet. Eftersom kemikaliereglerna är harmoniserade inom EU sker en stor del av KemI:s arbete inom ramen för EU.. Reach är en förordning som gäller i EU:s medlemsländer samt i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein. Tillsynen av bestämmelserna i Reach genomförs däremot på nationell nivå. I Sverige delas tillsynsansvaret för kemiska produkter och varor mellan Kemikalieinspektion en (KemI), Länsstyrelserna och kommunerna. I och med den nya miljötillsynsförordnin gen (SFS 2011:13), som trädde ikraft den 1 mars 2011, ska tillsynsansvaret bli tydligare. Kemikalietillsynen, där tillsynen av bestämmelserna i Reach-förordningen är en del, ska bli bättre samordnad med övrig miljötillsyn.

15 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering SIVL Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning Naturvårdsverket Forskningsrådet Formas BI Sveriges Byggindustrier Kretslopps rådet IVL Svenska Miljöinstitutet Bygg-, anläggningsoch specialföretag (BI) samt myndigheterna Naturvårdsverket och Forskningsrådet Formas genom Miljödepartementet BASTA Miljödepartementet Naturvårdsverket Vi är den myndighet i Sverige som har överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går. Vi har också uppgiften att samordna, följa upp och utvärdera arbetet med Sveriges miljömål där många myndigheter samverkar. Miljödepartementet Forskningsrådet Formas Vårt uppdrag från regeringen är att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Verksamheten finansieras av anslag från Miljödepartementet och Landsbygdsdepartementet. Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins branschoch arbetsgivarorganisation med ca medlemsföretag (bygg-, anläggnings- och specialföretag). BI har ett nära samarbete med 14 branschföreningar som genom samarbetsavtal bildar en branschregion inom BI. Föreningarna tillvaratar medlemsföretagens behov av branschservice medan BI arbetar med generella branschfrågor samt arbetsgivarfrågor. BI är ett förbund inom Svenskt Näringsliv. IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende, ickevinstdrivande miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse gemensamt grundad av staten och näringslivet. Vi bedriver både forsknings- och uppdragsverksamhet inom hela miljöområdet. Sveriges Byggindustrier kan teckna samarbetsavtal med branschföreningar som bedriver med BI närstående verksamhet. BASTA drivs som ett icke vinstdrivande aktiebolag som ägs gemensamt av IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier. Det praktiska arbetet sköts av personal inom IVL. Syftet med BASTA är att bidra till utfasningen av farliga kemiska ämnen från byggsektorn. Kraven bygger på den europeiska kemikalielagstiftningen REACH.

16 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Kretslopps rådet BMI Byggmaterialindustrierna Byggherrar och fastighetsägare, Arkitektföretag och tekniska konsultföretag, Byggindustri, Byggmaterialindustri BVD Byggvarudeklarationen Kretsloppsrådets primära uppgift är att fungera som kontaktorgan för intressenterna i byggoch fastighetssektorn gentemot Miljödepartementet och myndigheterna, (framförallt Boverket och Naturvårdsverket). Kretsloppsrådet har en struktur baserad på fyra grupperingar inom sektorn: Byggherrar och fastighetsägare Arkitektföretag och tekniska konsultföretag Byggindustri Byggmaterialindustri Styrelseledamöter i Kretsloppsrådet Mats Björs (ordf), Byggherrarna Monica Björk, Byggmaterialindustr ierna Bo Antoni, Sveriges Byggindustrier Lena Wästfelt, Svenska Teknik & Designföretagen BMI är en branschförening för Sveriges byggmaterialföretag. Medlemmarna är direktanslutna eller anslutna via sina materialorganisationer. BMI fokuserar under perioden på att påverka beslutsfattare både politiker och tjänstemän i syfte att stärka villkoren för branschen. Vidare arbetar vi för att öka anslutningsgraden i syfte att få större tyngd och kraft. Fyra fokusområden: 1. Verkar för att materialindustrins kompetens kommer in i tidiga skeden av byggandet 2. Energieffektivisering 3. Miljöfrågor 4. Ávtals- och regelfrågor Formuläret för Byggvarudeklaration er BVD 3 Kretsloppsrådets riktlinjer.

17 Näringsliv/Organisationer Kretslopps rådet BMI Byggmaterialindustrierna Styrelseledamöter i Kretsloppsrådet Mats Björs (ordf), Byggherrarna Monica Björk, Byggmaterialindustrierna Bo Antoni, Sveriges Byggindustrier Lena Wästfelt, Svenska Teknik & Designföretagen Inom Miljöprogram 2010 finns på Kretsloppsrådets hemsida Åtgärdsprogram 2010 med dokumentation Utfasning av farliga ämnen här hänvisar man till BASTA. Notera att projektledare i flera av dessa arbetsgrupper är namngivs Hans Ewander Byggmaterialindustrierna. Sannolikt är denna information något gammal eftersom han numera finns inom VVS fabrikanternas råd. Byggmaterialindustriernas Energieffektiviseringsråd Conny Pettersson, ordf, Swedsiol Britta Permats, Svensk Ventilation Hans Ewander, VVS-Fabrikanternas Råd Karin Pettersson, Weber AB Sara Färlin, Skogsindustrierna Anders Rönneblad, Cementa AB Anders Rosenkilde, Trä- och möbelföretagen Monica Björk, Byggmaterialindustrierna Byggmaterialindustriernas Miljöråd Henrik Jansson, ordf, Sveriges Färgoch Limleverantörers Föreningar Anders Rönneblad, Cementa AB Ulrika Nelfelt, Weber AB Jenny Arnoldsson, Golvbranschen Lena Lundberg, Plast- och Kemiföretagen Pontus Alm, Plast- och kemiföretagen Klas Partheen, Swedisol Pia Voutilainen, Scandinavian Copper Development Association Gunilla Beyer, Skogsindustrierna Erik Österlund, Svensk Ventilation AB Hans Ewander, VVS-Fabrikanternas Råd Kajsa Byfors, Svensk Betong Johan Söderqvist, Celsa Nordic Johanna Parikka Altenstedt, Ruukki Annikki Hirn, Nordic Galvanizers Monica Björk, Byggmaterialindustrierna

18 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering BVB Byggvarubedömningen Fastighetsägare BVB Byggvarubedömningen Byggvarubedömningen (BVB) Byggvarubedömningen har samlat de största och viktigaste fastighetsägarna att enas kring en standard och ett system. Byggvarubedömningen (BVB) Byggvarubedömningen har samlat de största och viktigaste fastighetsägarna att enas kring en standard och ett system.

19 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Sunda Hus i Linköping AB Privat företag Sunda Hus Vision Att vara marknadsledande i Sverige och den mest professionella leverantören av produkter och tjänster för miljö- och hälsovärdering av byggvaror samt miljöklassning av byggnader Affärsidé Vår affärsidé är att, som oberoende företag, sälja systematiserad databaslagrad information och konsulttjänster för en hållbar utveckling inom bygg- och fastighetssektorn SundaHus är medlem i följande organisationer: Föreningen för Förvaltningsinformation IQ Samhällsbyggnad Sweden Green Building Council SundaHus Bedömningskriterier är en praktisk tillämpning av Kemikalieinspektion ens PRIO-kriterier. En bedömning går till så här 1. Informationsinsamling 2. Databaslagring 3. Bedömning 4. Helhetsbedömning

20 Näringsliv/Organisationer Sunda Hus i Linköping AB SundaHus Bedömningskriterier är en praktisk tillämpning av Kemikalieinspektionens PRIO-kriterier. En bedömning går till så här 1. Informationsinsamling Vi samlar in tillgänglig produktdokumentation, t ex säkerhetsdatablad, byggvarudeklaration, annan miljödeklaration, produktinformation, skötsel- och underhållsråd, från leverantören och lägger in den i databasen. 2. Databaslagring De olika dokumenten kan se ut på många olika sätt varför vi plockar ut nyckelinformationen ur dem och lägger in den på ett standardiserat sätt i databasen. 3. Bedömning Utifrån den lagrade informationen bedöms produktens hälso- och miljöfarlighet enligt SundaHus Bedömningskriterier. När specifik information om ämnen som potentiellt sett innehåller eller har tillverkats av hälso- eller miljöfarliga ämnen används s.k. "worst-case"-ämnen. Bedömningen sker med hjälp av ett datoriserat beslutsstöd baserat på kriterierna. 4. Helhetsbedömning Byggvarans sammanvägda helhetsbedömning beräknas och presenteras med någon av bokstäverna A, B, C eller D där A är bäst. Helhetsbedömningen är en sammanvägning av följande egenskaper: Ingående material och ämnen samt ingående råvaror Byggvarans hälso- och miljöfarlighet under: Tillverkningsskedet Byggskedet Bruksskedet Avfallsskedet Rivning samt restmaterial Dokumentation

21 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Säker Vatten AB VVS- Auktorisation Säker Vatten AB har till uppgift att utveckla, förvalta och marknadsföra branschreglerna, samt att kontrollera och auktorisera rörföretag. VVS-Auktorisation är en ekonomisk förening som äger branschregler Säker Vatteninstallation och servicbolaget Säker Vatten AB. Auktoriserade VVSföretag blir automatiskt medlemmar i VVS- Auktorisation. VVS-branschen samt leverantörer/installatör er och försäkringsbranschen Branschregler: Säker Vatteninstallation 2011 Branschreglerna infördes i september 2005 och är framtagna av VVSbranschen i samråd med leverantörer och försäkringsbolag. Arbetet har fått finansiellt stöd av SBUF, Sveriges Byggutvecklingsfon. Branschreglerna Beskrivning av auktorisationen Utförande till skydd mot vattenskador Utförande till skydd mot personskador Kontroll VVS Produkter Begreppsförklaring

22 Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Boverket SP SITAC Boverket / SP SITAC CE Typgodkännande Förvaltnings-myndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med markoch vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. SP Sitac är ett modernt, resursstarkt och kvalificerat certifieringsföretag. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och utför certifiering av produkter och personal. Inom byggsektorn. Vi bygger våra tjänster på erfarenheter långt tillbaka i tiden med rötter i Statens Planverk och Boverket, vilket borgar för kontinuitet och stor erfarenhet Sitac utfärdar certifikat inom flera olika områden: P-märkning Typgodkännande CE-märkning ETA Personcertifikat Företagscertifiering

23 PROTOKOLL ÅH 1 Bilaga Ecolabel fakta EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för EU Ecolabel i Sverige beslutade EU-Kommissionen att starta ett gemensamt miljömärke för den europeiska unionen. Kraven för märkningen tas fram av ansvariga organ i EU:s medlemsländer. Arbetet sker på uppdrag av EU-Kommissionen. Miljömärkning Sverige AB är det svenska sekretariatet i den nordiska miljömärkningens organisation. Organisationen omfattar ett sekretariat i alla nordiska länder. I varje land finns en miljömärkningsnämnd som ansvarar för det egna landets ställningstagande i produktgrupps- och kriteriefrågor. I Sverige är det den Svenska Miljömärkningsnämnden. Miljömärkning Sverige rapporterar till Justitiedepartementet EU Ecolabel fungerar på samma sätt som Svanen. Det är ett Typ 1-miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Produkterna ska uppfylla stränga miljö-, funktions- och kvalitetskrav. Kraven höjs kontinuerligt. 26 olika varor och tjänster kan märkas med EU Ecolabel. Eftersom Svanen är så etablerad här finns det inte så många produkter med EU Ecolabel i Sverige. I vissa andra europeiska länder är utbudet större. Som svensk konsument finns det några områden där du kan leta efter produkter med EU Ecolabel, till exempel textilier, färger och skor. Och ska du åka utomlands kan du bo på ett hotell märkt med EU Ecolabel. Du finner alla EU Ecolabelmärkta produkter i Green Store, den Europeiska miljömärkningskatalogen. Källa: 1(1)

24 Svensk Armaturindustri halvårsuppföljning 2012 Budget service 2012 Kostnader Budget medlem 2012 Budget total 2012 Halvårsuppföljning service 2012 Preliminär Prognos service 2012 Budget service 2013 Budget medlem 2013 Budget total 2013 Sekretariat Tid Kostnader Grundavgift ,5 Hänförligt till förening , Möten Tid Kostnader Orwell Tid Kostnader PROJEKT: Remiss Boverket/Blyfrågan Tid Kostnader CEIR Tid Kostnader Standardisering Tid Kostnader Hemsida Tid Kostnader Övrigt Totala kostnader Intäkter Medlemsintäkter Serviceintäkter Projekt Boverket Årets resultat Ingående balans per 1/ Utgående balans

25 Höstmöte Svensk Armaturindustri 15 november 2012

26 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 2

27 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 3

28 Standardisering - Hans Hansson, Ulf Landahl, Bengt Andersson TK198 AG 164/165 Intresse av engagemang i TK 519? Övriga relevanta SIS grupper? Gemensam Nordisk standard Säker Vatten/VVS Fabrikanternas Råd Övrigt kring standardisering 4

29 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 5

30 Status Remiss Boverket - Åsa Hansson, Mikael Hansson, Jan Nilsson Status & Tidsplan Kommentar angående övriga inkomna svar till Boverket Diskussion kring nästa steg? 6

31 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 7

32 Projekt Orwell - Jan Nilsson & Åsa Hansson Generell status och resultat i projektet Förslag på fortsatt administration projektet Förslag på samarbetsavtal 8

33 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 9

34 Dialog med 4MS - Jan Nilsson Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe November Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS 10

35 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 11

36 Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan RAPPORT KARTLÄGGNING Intressenter i frågan om utfasning av bly 12

37 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt EcoLabel Strider BASTA med REACH? Mötets avslutande 13

38 Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna (BMI) - Åsa Hansson BMI är en paraplyorganisation för en mängd materialföreningar Nu väl etablerad dialog för påverkan och utbyte av information!! arbetar med framtagande av mall för Byggvarudeklarationen, vilken man menar är ett neutralt dokument gör inga bedömningar (som Sunda Hus eller Green Building Council driver dialog gentemot Sunda Hus vilkas bedömningar deras medlemmar har haft problem med har ett Miljöråd arbetar aktivt med energieffektivisering driver påverkansarbete (tex frivilliga regler, leveransbestämmelser etc, ökad förståelse för vikten av material industrins kompetens i byggprocessen) stödjer BASTA eftersom det ENLIGT monica bygger på REACH (kemiskt innehåll) förra VD:n är Hans som numera arbetar på VVS fabrikanternas råd 14

39 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 15

40 Rapport från möte med Byggvarubedömningen (BMI) - Åsa Hansson & Jan Nilsson Agendapunkter diskuterade Resultat Nästa steg Nu etablerad dialog för påverkan och utbyte av information!! 16

41 Att diskutera Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? Jan Nilsson Strider BASTA med REACH? Mikael Hansson 17

42 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt EcoLabel Strider BASTA med REACH? Mötets avslutande 18

43 Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion kring fortsatt engagemang Ni har 9 medlemmar, och jag tror att nätverket är väldigt intressant för dem alla. Om alla skulle gå med i nätverket själva skulle medlemskapet sammanlagt kosta dem 76500:- Om Svensk Armaturindustri går med kan vi göra ett pris på 55000:- Då får ni ett medlemskap i nätverk för samtliga medlemmar i Svensk Armaturindustrin (9 stycken medlemskap) samt ett medlemskap för själva branschorganisationen. Olivier Rod, Swerea Kimab 19

44 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 20

45 WEEE & ROHS Uppdateringar Åsa Hansson 21

46 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt EcoLabel Strider BASTA med REACH? Mötets avslutande 26

47 Förslag på förändring i stadgar Bakgrund & Syfte Styrelsen i Svensk Armaturindustri ska enligt nuvarande stadgar bestå av 4 ledamöter: 2 industriföreträdare 1 representerande agentur/import-företag (dvs ej tillverkande företag) 1 (sekreteraren) 4 Totalt För att uppnå större dynamik i styrelsen beslutade styrelsemötet beslutade att föreslå att styrelsen utökas med 1 person, men för att detta ska vara möjligt krävs en ändring av stadgar. Styrelsen föreslår också att kravet att en styrelseledamot representerar ett agentur/importföretag tas bort. Process 14 För ändring av dessa stadgar samt för beslut om upplösning, ändring och av föreningen fordras beslut i två på varandra följande föreningsmöten med minst sex månaders mellanrum. Beslut fattas med ¾ majoritet. 27

48 Förslag på förändring i stadgar Nuvarande stadgar 10 Föreningsmötet utser styrelse och bland styrelseledamöterna en ordförande. Styrelsen skall bestå av fyra ledamöter, däribland två industriföreträdare och en representerande agentur/import-företag dvs ej tillverkande företag samt sekreteraren. Styrelsen väljs för 2 år. Styrelsen sammankallas av ordföranden eller sekreteraren. Styrelsesammanträde skall hållas minst 1 gång per år. Styrelsen är beslutsför med tre ledamöter närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Representant för sekretariatet skall alltid kallas och rätt att närvara vid styrelsemötet. Förslag på förändring 10 Föreningsmötet utser styrelse och bland styrelseledamöter en ordförande. Styrelsen skall bestå av tre till fem ledamöter, varav en sekreterare. Styrelsen väljs för 2 år. Styrelsen sammankallas av ordföranden eller sekreteraren. Styrelsesammanträde skall hållas minst 1 gång per år. Styrelsen är beslutsför med tre ledamöter närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Representant för sekretariatet skall alltid kallas och rätt att närvara vid styrelsemötet. 28

49 Förslag på förändring i stadgar i 10 Nuvarande stadgar Förslag på förändring 10 Styrelsen skall bestå av fyra ledamöter, däribland två industriföreträdare och en representerande agentur/import-företag dvs ej tillverkande företag samt sekreteraren. 10 Föreningsmötet utser styrelse och bland styrelseledamöter en ordförande. Styrelsen skall bestå av tre till fem ledamöter, varav en sekreterare. 29

50 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 30

51 CEIR Bör vi öka vårt engagemang inom CEIR? 31

52 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 32

53 Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos

54 Ekonomi Budget

55 Budget 2013 Exempel avgifter 2013 Medlemsavgift Serviceavgift Eventuell projektavgift 35

56 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 36

57 Nästa möte Vårmöte 2013 Förslag på tema/resmål 37

58 Dagordning Höstmöte Mötets öppnande och val av justeringsman Föregående protokoll ( ) Rapport från styrelsen Standardisering Status Remiss Boverket Projekt Orwell Generell status och resultat i projektet Förslag på Samarbetsavtal Dialog med 4MS Rapport från 4MS mötet i Karlsruhe november Diskussion kring nästa steg i dialog med 4MS Rapport Kartläggning av intressenter i blyfrågan Rapport från möte med Byggmaterialindustrierna Framtida lösningar för distribution av dricksvatten Diskussion om lämpligt fortsatt engagemang WEEE och RoHS Medlemsfrågor Tidigare förslag på ändring av stadgar utökad styrelse från våren 2013 CEIR Utökat engagemang ? Ekonomi Halvårsbokslut & Prognos 2012 Budget 2013 Nästa möte förslag på resmål etc. Övrigt Mötets avslutande Rapport från möte med Byggvarubedömningen Innebär Byggvarubedömningens krav handelshinder? 38

RAPPORT KARTLÄGGNING Intressenter i frågan om utfasning av bly

RAPPORT KARTLÄGGNING Intressenter i frågan om utfasning av bly RAPPORT KARTLÄGGNING Intressenter i frågan om utfasning av bly Myndigheter Näringsliv/Organisationer Intressenter Certifiering Boverket SP SITAC Boverket / SP SITAC CE Typgodkännande Livsmedelsverket Kemikalieinspektionen

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri 2013-02-08 Närvarande: Berndt Larsson Mikael Hansson Hans Hansson Åsa Hansson Villeroy&Boch Gustavsberg, ordförande Ostnor Durgo Svensk Armaturindustri, sekreterare

Läs mer

Protokoll styrelsemo te

Protokoll styrelsemo te Protokoll styrelsemo te 2013-09-09 Tid: Måndag 9 september 2013, kl 09.30-12 Plats: Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm Närvarande: Ej närvarande: Hans Hansson, Durgo Mikael Hansson, Ostnor Berndt

Läs mer

Protokoll styrelsemo te

Protokoll styrelsemo te Protokoll styrelsemo te 2014-02-14 Tid: fredag 14 februari 2014, kl 09.30-12 Plats: Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm 1. Mötet öppnas Ordföranden Berndt öppnade mötet. 2. Fastställande av dagordning

Läs mer

Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014

Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014 Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014 Tid: fredagen 21 november 2014 Plats: Husby gård, Söderköping (efter studiebesök hos Nordic Brass i Gusum) Bilagor: Deltagarlista Prognos 2014 & Budget serviceekonomin

Läs mer

Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden

Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden tidigare föreningarna FMOF och FAV (Utg. 1 Antagna vid konstituerande möte) (Utg. 2 Preliminärt godkänd vid föreningsmöte) (Utg. 2 Formellt fastställd vid föreningsmöte

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Byggvarudeklarationen blir digital Livslängd och vetenskapliga fakta vid miljöbedömningar Enade kring ABM07 Verksamhetsberättelse 2014 Byggmaterialindustrierna är en branschförening

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008.

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. Stadgar Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. 1 Firma Föreningens firma är Nätverket för Elektroniska Affärer, förkortat NEA.

Läs mer

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS

Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS 20120605 Stadgar för Nordens Fackliga Samorganisation NFS Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, som bildades 1972, benämns på finska Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö (PAY), på engelska Council of

Läs mer

Vi har gjort det enkelt att välja rätt.

Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Miljögranskat sortiment Vi miljögranskar hela vårt sortiment, så att du som kund tryggt ska kunna handla hos oss. Hur går miljögranskningen till? Vi går först igenom

Läs mer

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Antagna vid konstituerande möte i Stockholm den 2010-01-21 Reviderade vid föreningsmöte i Stockholm 2015-05-21, fastställda den 2015-12-03 Namn 1 Föreningens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Byggmaterialindustrierna, BMI, är en branschförening för Sveriges byggmaterialföretag. BMI är en viktig aktör som tillsammans med byggherrar, fastighetsägare,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

STADGAR för Svenska LCV-föreningen

STADGAR för Svenska LCV-föreningen STADGAR för Svenska LCV-föreningen ÄNDAMÅL 1 Föreningen utgör en branschsammanslutning för i Sverige verksamma företag, som säljer påbyggnadsutrustning för lätta transportet inkluderande räddnings- och

Läs mer

STADGAR FÖR Swedish Labtech

STADGAR FÖR Swedish Labtech Antagna 2002-01-21 (namnbyte 061123), reviderade 2009-11-10 STADGAR FÖR Swedish Labtech ÄNDAMÅL 1 Föreningen utgör en branschsammanslutning för i Sverige verksamma företag med följande intresseområden:

Läs mer

Att välja varor och material...

Att välja varor och material... Att välja varor och material... 1 Materialval Byggsektorn är sannolikt den sektor som omsätter störst mängd farliga ämnen. Sektorns syfte med materialvalsarbetet är att: Undvik att bygga in miljöoch hälsofarliga

Läs mer

VVS produkter från Ostnor /Miljökrav. Arne Jonsson / Chef Produktledning

VVS produkter från Ostnor /Miljökrav. Arne Jonsson / Chef Produktledning 1 VVS produkter från Ostnor /Miljökrav Arne Jonsson / Chef Produktledning Ostnor 2 Vår verksamhet och vårt fokus Hög teknologi utveckling Egen till verkning i Mora Spara energi Spara miljö Miljöarbete

Läs mer

Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri

Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri PROTOKOLL 2012-03-29 ÅH 1 Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri Plats Tebab Teknikföretagens Branschgrupper AB, Stockholm, Sverige Tid Torsdagen den 18 april 2013 Närvarande Kjell Brinkman

Läs mer

Vi har gjort det enkelt att välja rätt.

Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Vi har gjort det enkelt att välja rätt. Miljögranskat sortiment Vi miljögranskar hela vårt sortiment, så att du som kund tryggt ska kunna handla hos oss. Hur går miljögranskningen till? Vi går först igenom

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län 1 Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Kalmar län är en intresseorganisation för Kalmar läns primärkommuner med uppgift att tillvarata kommunernas intressen,

Läs mer

Stadgar för Auktorisation för Rostskyddsmålning ekonomisk förening

Stadgar för Auktorisation för Rostskyddsmålning ekonomisk förening Stadgar för Auktorisation för Rostskyddsmålning ekonomisk förening 1. Föreningens namn Föreningens namn är Auktorisation för Rostskyddsmålning ek. för. 2. Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

STADGAR för Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

STADGAR för Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer STADGAR för Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer 802460 3915 antagna vid konstituerande möte i Stockholm den 20 november 2003. Reviderade vid föreningsmöte den 16 november 2006, vid föreningsmöte

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17) 1 STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17) 1 FÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE Föreningens namn är Miljörevisorer i Sverige. Den har sitt säte i Stockholm. Föreningen kan inrätta

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Stadgar för Svenska Vård

Stadgar för Svenska Vård Stadgar för Svenska Vård 1 Uppgift och ändamål Svenska Vård är en bransch- och näringspolitisk organisation för verksamheter inom vård, behandling, omsorg och rehabilitering. Svenska Vård ska bl.a: - verka

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Stadgar för Nordiska Träskyddsrådet

Stadgar för Nordiska Träskyddsrådet NORDISKA TRÄSKYDDSRÅDET STADGAR Stadgar för Nordiska Träskyddsrådet Antagna den 9 oktober 1969. Stadgarna har ändrats den 26 oktober 1976, 19 maj 1981, 1 mars 1988, 30 oktober 1996, 3 maj 2005 och den

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Antagna vid årsmöten 2016-04-23 och 2016-10-15 1. Inledning Män för Jämställdhet (MfJ) är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation. 2.

Läs mer

STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK)

STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK) STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK) I Uppgift 1 Brandforsk har till uppgift att samla in forskningsmedel, finansiera forsknings- och utvecklingsprojekt, samt sprida forskningsresultat.

Läs mer

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer 802468-2471 Antagna av kårstämman 2012-1 1-06 1 Allmänt Scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

Stadgar för föreningen för Byggvarudeklarationer, BVD

Stadgar för föreningen för Byggvarudeklarationer, BVD Stadgar för föreningen för Byggvarudeklarationer, BVD Antagna vid konstituerande stämma 2012-11-15 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen för byggvarudeklarationer. 2 Ändamål och verksamhet

Läs mer

Ett gemensamt system för miljöbedömning av byggvaror. www.byggvarubedomningen.se

Ett gemensamt system för miljöbedömning av byggvaror. www.byggvarubedomningen.se Ett gemensamt system för miljöbedömning av byggvaror www.byggvarubedomningen.se Nu behöver du bara känna till ett system för miljöbedömning av byggvaror. Byggvarubedömningen har samlat de största och viktigaste

Läs mer

Stadgar för Svenska Vård

Stadgar för Svenska Vård Stadgar för Svenska Vård 1 Uppgift och ändamål Svenska Vård är den bransch- och näringspolitiska organisationen för verksamheter inom vård, behandling, omsorg och rehabilitering. Svenska Vård ska bl.a:

Läs mer

GMIC Sweden - Inspiring Sustainability

GMIC Sweden - Inspiring Sustainability GMIC Sweden - Inspiring Sustainability Stadgar för den näringsdrivande ideella föreningen GMIC Sweden 1 Namn Föreningens namn är GMIC Sweden. 2 Ändamål och verksamhetsområde Förening är en ideell icke

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation)

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) 1. Föreningens syfte Norden, svensk förening för nordiskt samarbete, har till ändamål att på alla områden

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

STADGAR. att ansvara för utarbetandet av standarder; att driva svenska intressen i standardiseringsarbetet;

STADGAR. att ansvara för utarbetandet av standarder; att driva svenska intressen i standardiseringsarbetet; 1(5) Lars Flink STADGAR Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2001. 1 Organisationsform SIS Swedish Standards Institute ( SIS ) är en ideell förening

Läs mer

STADGAR FÖR Swedish Labtech

STADGAR FÖR Swedish Labtech Antagna 2002-01-21 (namnbyte 061123), reviderade 2009-11-10, reviderad 2017-10-19 STADGAR FÖR Swedish Labtech ÄNDAMÅL 1 Föreningen utgör en branschsammanslutning för i Sverige verksamma företag med följande

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Materialens påverkan på dricksvatten Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Swerea KIMAB experter inom metalliska material, korrosion och korrosionsskydd Forskningsinstitut Forskningsinstitut Del av Swerea

Läs mer

Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council Stadgar för den ideella föreningen Sweden Green Building Council Sweden Green Building Council grundades vid stämma den 2 oktober 2009. Stadgarna har senast fastställts vid ordinarie årsstämma den 11 maj

Läs mer

STADGAR. 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Stockholms kommun.

STADGAR. 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Stockholms kommun. STADGAR 1 Ändamål Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), nedan kallat Förbundet, är en branschorganisation för företag som säljer dagligvaror till handel, restauranger och storhushåll i Sverige. Förbundets

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö 1. Ändamål: Vattenföreningen Hagen har till ändamål att handha till föreningen anslutna fastighetsägares vattenanläggning föruppfordring

Läs mer

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund 2012-02-15 Dnr 35862-2011-1 Till medlemmarna i Tyresåns vattenvårdsförbund Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund Samtliga medlemmar i Tyresåns vattenvårdsförbund

Läs mer

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag.

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag. STADGAR för den ideella föreningen ByggDialog Dalarna 1 Ändamål ByggDialog Dalarna är en ideell förening med ändamål att inom Dalarnas län utifrån alla aktörers perspektiv arbeta proaktivt för att bidra

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING. 1 Ändamål

Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING. 1 Ändamål Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING 1 Ändamål Stockholms Trävaruhandelsförening är en organisation för företag inom handeln med byggoch trävaror inom Stockholmsregionen Föreningen har till ändamål

Läs mer

Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening.

Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening. Stadgar för Lund Citysamverkan, ideell förening. Antagna av föreningsstämman den 26 april 2017. 1 Firma och säte Föreningen driver sin verksamhet under firma Lund Citysamverkan, ideell förening, och har

Läs mer

2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL

2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL STADGAR Stadgar antagna vid föreningens årsmöte 20170323 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Koloniträdgårdarna Ängstugan. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1. Koloniträdgårdarna Ängstugan är en ideell förening,

Läs mer

Stadgar för StyrelseAkademien Jönköping Antagna av föreningsstämma

Stadgar för StyrelseAkademien Jönköping Antagna av föreningsstämma Stadgar för StyrelseAkademien Jönköping Antagna av föreningsstämma 2014-04-09 1. Firma Föreningens firma är StyrelseAkademien Jönköping (nedan kallad Föreningen). 2. Verksamhetsform Föreningen ska vara

Läs mer

Stadgar för BMW Sport Club

Stadgar för BMW Sport Club Stadgar för BMW Sport Club 1 Namn Klubbens namn är BMW Sport Club, vilket förkortas BMWSC. 2 Natur och ändamål BMWSC är en ideell förening utan ekonomiska, politiska, eller religiösa intressen. Klubben

Läs mer

Tillverkarperspektivet

Tillverkarperspektivet Tillverkarperspektivet Mårten Sohlman, Svensk Armaturindustri marten.sohlman@tebab.com 1 Tillverkarperspektivet Minns detta: 1. Kunden bestämmer 2. Aktiv produktutveckling Aktivt miljö- och hälsoarbete

Läs mer

Program för möte med Selcable

Program för möte med Selcable PROGRAM 2016-11-24 MDN Program för möte med Selcable Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 09.00 14.00 Plats Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm Program 09.00 09.30 Samling med kaffe 09.30 12.30 Höstmöte

Läs mer

Stadgar. för Kullaledens vänner förening

Stadgar. för Kullaledens vänner förening Stadgar för Kullaledens vänner förening Föreningen bildad Den 11 november 2014 1 Föreningens syfte och mål Kullaledens Vänner är en ideell, oberoende förening som har till ändamål att värna om Kullaledens

Läs mer

STADGAR. Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012.

STADGAR. Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012. 1(5) STADGAR Stadgar för föreningen SIS, Swedish Standards Institute fastställda att gälla från den 1 januari 2012. 1 Organisationsform SIS Swedish Standards Institute ( SIS ) är en ideell förening utsedd

Läs mer

Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister

Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister Fastställda vid ordinarie årsmöte den 7 april 2014 och ordinarie årsmöte den 24 april 2015. Dessa stadgar skall också gälla för föreningens lokalavdelningar.

Läs mer

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Örjanshus 12-09-24 1 Allmänt S:t Örjans Scoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Scoutverksamheten bedrivs

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association

SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association Protokoll Protokoll nr 153 Sammanträdesdag 2014-06-09 Art: Vårmöte och Styrelsesammanträde Tid: 2014-06-09, kl. 13.00-17.00 Plats: Elite Stora

Läs mer

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF)

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) fastställda av UPF:s konstituerande föreningsmöte 1975-12-11 att gälla från 1975-12-31. Ändringar beslutade vid årsmöten 1980, 1981, 1983 och extra

Läs mer

Mikael Johansson 2013-02-22

Mikael Johansson 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Principprogram Styrdokument Mikael Johansson 2013-02-22 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsidé... 3 3. Vision... 3 4. Värdestrategi... 3 5. Branschorganisationens fokusområden...

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15 Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen 2018-09-14/15 1 Förbundets namn Förbundets namn är Riksförbundet för demenssjukas rättigheter med arbetsnamn Demensförbundet.

Läs mer

Nätverk för material i kontakt med dricksvatten

Nätverk för material i kontakt med dricksvatten Nätverk för material i kontakt med dricksvatten Bakgrund, syfte Möte med 4MS och nordiskt samarbete Olivier Rod, Lisen Johansson Ökad fokus om materialpåverkan på dricksvatten 4MS hygienic list for materials

Läs mer

Stadgar för AHN Nerja

Stadgar för AHN Nerja Stadgar för AHN Nerja Antagna G92302595 1. Namn Föreningens namn är Asociación Hispano-Nórdica de Nerja (här kallad föreningen). Föreningen bildades år 2001 och styrs av nedanstående stadgar, bestämmelser

Läs mer

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Scouterna Stadgar för Engelbrekt scoutkår, organisationsnummer 875001-8676 Antagna av kårstämman den 2012-03-01 med tillägg vid stämma 2013-03-07 1 Allmänt Engelbrekt scoutkår

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014)

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Antagna 2014-03-20 Innehåll Stadgar för föreningen Svensk Miljöbas... 4 1 Namn och organisationsform... 4 2 Syfte... 4 3 Medlemskap... 4 4 Utträde... 4 5 Uteslutning...

Läs mer

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Behandlade för första gången vid mötet 20.11.2009 och antagna vid årsmötet 24.4.2010. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Hem för Finländska

Läs mer

Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR

Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet STADGAR Sida 1 (5) 1 Föreningens namn och syfte Svenskt Nätverk för Systemsäkerhet är en allmännyttig ideell förening vars uppgift är att gagna systemsäkerhetsmässig

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg

Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg 2015-01-07 Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg INNOVAIR bildades 2014 efter att Vinnova, Energimyndigheten och Formas tillsammans, på uppdrag av regeringskansliet, godkänt sex

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Stadgar för föreningen Öfolket

Stadgar för föreningen Öfolket Stadgar för föreningen Öfolket Syfte 1 Öfolket är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Öfolkets verksamhetsområde är Storön 1:1, att renovera och upprusta, bevara och vårda öns

Läs mer

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka?

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka? Paragr af nr. Gällande stadgar reviderade 2011-04-18 Kommentar Föreslagen revidering av stadgar Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen) har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

STADGAR för LiTHe Syra

STADGAR för LiTHe Syra STADGAR för LiTHe Syra Senast reviderad 2012-10-17 Tidigare versioner: 2012-05-07 2008-08-25 2009-07-15 2010-03-20 2011-05-17 1 LiTHe Syra LiTHe Syra är en politiskt oberoende sammanslutning för studenter,

Läs mer

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008 Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand 26-27 april 2008 1 Förbundets namn Förbundets namn är Business and Professional Women Sweden -BPW Sweden.

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

MISSION POSSIBLE SWEDEN

MISSION POSSIBLE SWEDEN MISSION POSSIBLE SWEDEN Dokument ID: Version: Datum: Org.nr: D9612-1 2.1 2010-05-02 802403-3857 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Föreningens firma och säte 3 Föreningens ändamål 3 Föreningens

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22

Remissvar angående Dokumentationssystem för byggprodukter 2018:22 1 (2) DATUM 2018-12-12 Samhällsbyggnadsförvaltningen Regeringskansliet TJÄNSTESTÄLLE Plan- och exploateringsavdelningen Näringsdepartementet HANDLÄGGARE DIARIENR SBN/2018:675 ER REF Helene Lassi Remissvar

Läs mer

Materialdokumentation - Miljöbyggnad Miljöbyggnad version 2.1 utgåva 120101

Materialdokumentation - Miljöbyggnad Miljöbyggnad version 2.1 utgåva 120101 Materialdokumentation - Miljöbyggnad Miljöbyggnad version 2.1 utgåva 120101 1 Materialdokumentation är ett krav vid miljöcertifiering Miljöcertifiering av byggnader blir ett allt vanligare hjälpmedel för

Läs mer