Statistik Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan jourer lämnat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistik 2008. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan 60-73 jourer lämnat"

Transkript

1 Statistik 2008 År 2008 fick personer hjälp av någon av Sveriges 104 aktiva brottsofferjourer. Det visar statistiken för stöd till brottsoffer och vittnen. Två jourer hade ingen verksamhet under STATISTIKSYSTEMET Statistiken som alla jourer ska föra över de möten de har med sina hjälpsökande bygger på uppgifter som tas vid den första kontakten. De flesta första kontakter leder till en rad samtal. Uppgifter som noteras är: brottstyp, kön, ålder, om brottet är polisanmält samt i vilken egenskap man söker hjälp - är den hjälpsökande brottsoffer, anhörig eller vittne. Vidare kan jourerna notera särskilda omständigheter i anslutning till brottstyp om brottet varit skolrelaterat, hedersrelaterat, skett vid yrkesutövning, är ett hatbrott eller om gärningsmannen står i nära relation till brottsoffret. Det finns också möjlighet att på blanketten notera kommun eller postort, så att de jourer som servar många kommuner kan dela upp sin statistik. Övriga uppgifter man kan välja att lämna är om den hjälpsökande under senaste året haft kontakt med samma jour angående ett annat brott. Man kan också ange om den första kontakten innebär att personen enbart hänvisas vidare eller att ärendet avslutas efter en kontakt. Hur länge de hjälpsökande erbjuds och får hjälp redovisas inte eftersom uppgifterna enbart fylls i vid första kontakt. Flera jourer har efterfrågat en inhämtning av sådana uppgifter även nationellt; de flesta jourer för egna anteckningar över vilka åtgärder man vidtar med varje hjälpsökande. Ett gemensamt system för detta saknas dock i nuläget. Hur många timmar jouren lägger ned redovisas separat. Dels redovisas antal timmar på direkt brottsofferstöd, det vill säga samtal med brottsdrabbade och dels redovisas tid nedlagt för att hantera brottsofferstödet, det vill säga allt arbete runt omkring. Statistiken förs i Excel och varje hjälpsökandes uppgifter följer med i ett stort anonymt register. Det finns möjligheter att plocka fram en mängd information genom att jämföra olika uppgifter med varandra. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan jourer lämnat

2 4% 1% Brottsoffer Anhörig Vittne 4% Hjälpsökande Polis Annan 26% 95% 70% Fig. 1. Fördelningen av hjälpsökande på grupperna brottsoffer, anhörig och vittne. Fig. 2. Förmedlingen av hjälpsökandens första kontakt med BOJ fördelad på grupperna polis, hjälpsökanden själv och annan. in statistik varje år. År 2008 har 97 av 104 aktiva brottsofferjourer lämnat in statistikuppgifter enligt ett och samma system. Denna dramatiska ökning är en följd av en medveten satsning av Riksförbundet. Under hösten 2008 har de 40 största jourerna samt de jourer som förra året inte lämnade någon statistik kontaktats via telefon och givits tillfälle att lämna synpunkter till Riksförbundet. Övriga jourer har kontaktats under inlämningsfasen. Kontakterna har varit värdefulla och utgör en god bas för utveckling av statistikföringen i framtiden. I år har även de jourer som inte lämnat in fullständig statistik tillfrågats om totala antal ärenden under året, varför vi för första gången kan räkna samman hur många personer som BOJ hjälpt över hela Sverige. KONTAKTER Under året tog hjälpsökande en första kontakt med någon av Sveriges 104 aktiva brottsofferjourer. I princip alla hjälpsökande, 95 %, är direkt drabbade brottsoffer och 4 % är anhöriga, medan endast 1 % söker hjälp av jouren i egenskap av vittnen. (fig. 1 ovan) Vittnen får i huvudsak stöd av vittnesstödsverksamheten som drivs vid landets tingsrätter och vid hovrätterna. De allra flesta som söker kontakt med brottsofferjouren får kontakten förmedlad av polis; 70 % av kontakterna har initierats av att hjälpsökande slussats till BOJ av polis. 26 % kontaktade jouren på egen hand, och 4 % förmedlades av annan instans (t.ex socialtjänsten, skolkurator, sjukvården). (fig. 2 ovan) Av samtliga hjälpsökande har de allra flesta polisanmält brottet före första kontakt med BOJ. 94 % har polisanmält eller ska göra det. 2 % svarade nej på frågan om de tänker polisanmäla.

3 Kvinnor Män Barn 0-11 Unga Vuxna Äldre 65+ 8% 42% 34% 58% 57% Fig. 3. Andel kvinnliga och manliga hjälpsökande. Fig 4. Åldersfördelning bland hjälpsökande. Av dem som inte polisanmält är 68% kvinnor och de vanligaste brotten man drabbats av är misshandel, olaga hot och ofredande. 56 personer har uppgivit att de varit med om oanmälda sexbrott. 29 av dessa var våldtäkter. Kön Av de hjälpsökande är övervägande andelen kvinnor, 58 % eller hjälpsökande. (fig. 3 ovan) Kvinnor söker hjälp för framför allt misshandel inomhus, olaga hot, misshandel utomhus och ofredande. Grov kvinnofridskräkning och överträdelse av besöksförbud är brott som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Förra året hjälpte brottsofferjourerna över 1200 kvinnor som drabbats av dessa brottstyper. För sexualbrotten är det också en överväldigande majoritet kvinnliga brottsoffer. Männen utgör 42 % av de hjälpsökande och är framför allt utsatta för misshandel utomhus, olaga hot, misshandel inomhus och rån. Fler män än kvinnor utsätts för misshandelsbrott. Män är emellertid endast undantagsvis representerade i statistiken för de fridskränkande brotten och sexualbrotten, och det är en mycket liten andel män som uppger att gärningsmannen står i nära relation till dem. (fig. 5 motstående sida) Ålder Åldersmässigt delas de hjälpsökande upp i 4 grupper: barn (0-11), ung (12-25), vuxen (26-64) samt äldre. (65+). Fördelningen mellan andelen hjälpsökande i olika åldrar är: 57 % vuxna, 34 % unga, 8 % äldre och 1 % barn. (fig. 4 ovan) Både gruppen äldre och gruppen unga har ökat i jämförelse med år 2007.

4 Kvinnor Män Fig. 5. Brottstyp fördelat på kön. Barn Barn under 12 år söker bland annat hjälp för: misshandel utomhus och inomhus, olaga hot, sexualbrott, ofredande och våldtäkt. Pojkarna har en överrepresentation för misshandel utomhus och olaga hot, flickorna för våldtäkt och övriga sexualbrott. Barnen som söker hjälp kommer till BOJ via polisen (63 %), genom egen kontakt (15 %) och förmedlade av annan (22 %). En stor del av barnen, 13 %, söker hjälp som anhöriga till brottsoffer. Könsfördelningen är jämn med liten övervikt av pojkar. Totalt handlar det om 426 barn. Det är 6 jourer som hjälpt barn vardera. Resterande jourer har haft kontakt med en handfull barn

5 Barn 0-11 Unga Vuxna Äldre Fig 6. Brottstyp fördelat på åldersgrupp. vardera. Vissa jourer har ingen verksamhet riktad till barn och unga alls utan överlåter det till Stödcentrum för unga på orten eller andra organisationer. Unga Unga söker hjälp för framför allt misshandel utomhus, misshandel inomhus, olaga hot, ofredande, våldtäkt och rån. Drygt 53 % av de hjälpsökande är kvinnor. Totalt handlar det om unga mellan 12 och 25 år.

6 Unga är till 95 % utsatta själva. De förmedlas till BOJ av polisen i något mindre utsträckning än genomsnittet (69 %). 26 % söker själva upp BOJ. Unga män är oftare utsatta för misshandel utomhus och rån. Tjejerna är i högre grad utsatta för misshandel inomhus, men framför allt även våldtäkt, sexualbrott och olaga hot. Vuxna Vuxna personer mellan är den största gruppen som BOJ hjälper. 57 % av de hjälpsökande hör hemma i den här gruppen. Vuxna söker hjälp för i första hand misshandel utomhus, misshandel inomhus och olaga hot. 61 % av de hjälpsökande är kvinnor och 39 % är män. Vuxna förmedlas i något högre grad än genomsnittet till BOJ av polisen (71 %). Inom gruppen vuxna kvinnor rapporterades under 2008 över 900 stycken fall av brott där gärningsmannen haft en nära relation till brottsoffret. För vuxna män är motsvarande siffra 58. Äldre Äldre personer söker sig till BOJ framförallt för mindre allvarliga brott som stöld, väskryckning, inbrott och ofredande. De äldre är brottsoffer (96 %) och förmedlas i högst grad av alla till jouren av polisen, till 73 %. Totalt handlar det om äldre brottsdrabbade personer, varav 64 % är kvinnor. Äldre är något överrepresenterade bland dem som svarat att de inte polisanmält brottet de utsatts för. Tidigare kontakt 3 % eller 1117 personer har under senaste året haft kontakt med BOJ som en följd av ett annat, tidigare brott års statistikblankett. Brotten de drabbas av är främst olaga hot och misshandel följt av övrigt och ofredande. (I gruppen övrigt ingår brott som förtal samt trakasserier och mobbing). 66 % är vuxna, 23 % unga och 10 % äldre samt 1 % barn. I jämförelse med 2007 innebär det en säkerställd minskning av antalet unga som upprepade gånger söker sig till BOJ. Särskilda omständigheter Jourerna har möjlighet att ange om någon av fem särskilda omständigheter gäller för det brott den hjälpsökande drabbats av. De fem omständigheterna är hatbrott, hedersrelaterat, nära relation, yrkesrelaterat och skolrelaterat. Brott som begås av en gärningsman som har en nära relation till brottsoffret är en mycket vanlig särskild omständighet som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Skolrelaterade och yrkesrelaterade brott är något vanligare för män. (fig. 7 nedan)

7 Kvinnor Män Fig 7. Särskilda omständigheter. Jourernas benägenhet att rapportera särskilda omständigheter i statistiken har ökat dramatiskt för år Det är dock fortfarande en stor del av jourerna som inte alls rapporterar denna typ av omständigheter, trots att de tveklöst inträffar i de flesta kommuner i Sverige. NEDLAGD TID Jourerna ska även uppge hur många timmar stödpersonerna lagt ned på att hjälpa brottsoffer. År 2008 lämnade endast 36 av 104 aktiva jourer in tidrapport. Stödpersonernas insatser vid dessa 36 jourer uppgick till ideella timmar. (fig 8 motstående sida) Statistiken skiljer på direkt brottsofferarbete, det vill säga samtal med hjälpsökande, samt annat brottsofferarbete (till exempel informationsarbete eller utbildning). Vissa jourer har också omfattande beredskap, dvs tid man varit beredd att ta emot samtal eller ärenden. Det direkta brottsofferstödet uppgick år 2008 för de 36 jourerna till timmar. ÖVRIGA UPPGIFTER OM JOURERNA I samband med 2008 års satsning på statistiken har Riksförbundet även noga kartlagt invånarantalet i alla jourer. Störst är Göteborg, som servar över en halv miljon invånare. Minst är Dorotea som servar De 25 största jourerna servar över halva Sveriges befolkning. En sammanräkning av brottslighet per BOJ har också gjorts. Genomsnittlig brottslighet i Sverige är anmälda brott per invånare, vilket exakt motsvarar Linköpings BOJ. Högst brottslighet hade Skärholmen med brott per invånare och lägst Leksand-Rätt-

8 ,5 Fig 8. Nedlagd tid 2008 (36 rapporterande jourer) vik med brott per invånare. Flest ärenden i absoluta tal hade Skärholmens BOJ, tätt följd av Blekinge, Östra Östergötland och Linköping. Jourerna i Norrbotten och Västerbotten hade minst antal ärenden. VITTNESSTÖD 47 jourer bedrev vittnesstödsverksamhet under år Tillsammans gav de stöd och information till personer. Hjälpinsatsen består till stor del av att man samtalar med målsägande, anhöriga och vittnen inför och efter rättegången. Av dessa jourer lämnade 28 jourer en fördjupad statistik och de hade sammanlagt under året hjälpt personer. Deras statistik visar att drygt hälften av dem man hjälpte var vittnen, (14 994), en femtedel var målsägande (5 985) och en dryg en fjärdedel var anhöriga (6 320). Vittnesstödjarna har också samtalat med 900 tilltalade och haft informationstillfällen. Vittnesstöden lade år 2008 ned timmar på att ge information och stöd till vittnen, målsägande och anhöriga. MEDLEMMAR BOJ hade under medlemmar. Det är en marginell minskning i jämförelse med föregående år då vi såg en ökning av medlemsantalet med 6 %. Att medlemsantalet inom BOJ trots allt ligger så stabilt som det gör är en framgång med hänsyn till att många andra ideella organisationer ser sina medlemsantal minska år från år. Andelen medlemmar som är aktiva inom brottsofferrörelsen är

9 Fig 9. Medlemsantalet i BOJ de senaste åren. anmärkningsvärt stor. Enbart stödpersoner och vittnesstöden uppgår till ca 1240 personer, det vill säga ungefär var sjunde medlem är aktiv stödjare. Till det kan man sedan lägga antalet aktiva i varje jours föreningsstyrelse.

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2009

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2009 Statistik 29 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 29 21-3-16 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik 2010. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010

Statistik 2010. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010 Statistik 2010 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2010 2011-02-28 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011

Statistik Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011 Statistik 2011 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2011 2012-03-01 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik 2012. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2012

Statistik 2012. Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2012 Statistik 2012 Redovisning av brottsofferstatistiken för alla Sveriges BOJ verksamhetsåret 2012 2013-03-01 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 2010-03-05 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2012 2013-03-01 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2011

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2011 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsutsatta kvinnor verksamhetsåret 2011 2012-02-28 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2013

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2013 Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2013 En rapport från Brottsofferjourens förbundskansli Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd... 3 Kontakter...

Läs mer

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2015

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2015 Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2015 En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om Brottsofferjourens statistik... 2 Kontakt med Brottsofferjouren...

Läs mer

Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2014- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens

Läs mer

Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2013 - Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten. 2 Brottsofferjourens

Läs mer

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren g Statistik 2017 - Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens statistikföring...

Läs mer

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren g Statistik 2016 - Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens statistikföring...

Läs mer

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2013 - Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjourens förbundskansli Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd...

Läs mer

Statistik Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2017 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens statistikföring...

Läs mer

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2014 - Unga hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd... 2 Unga

Läs mer

Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjourens förbundskansli Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd...

Läs mer

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2017

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2017 Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2017 En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om Brottsofferjourens statistik... 2 Brottsofferjourens statistik beskriver

Läs mer

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2016

Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2016 Brottsofferjourens statistik verksamhetsåret 2016 En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om Brottsofferjourens statistik... 2 Brottsofferjourens statistik beskriver

Läs mer

Statistik 2014 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik 2014 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2014 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd... 2 Äldre

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2010 2011-03-04 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport

Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Statistik 2015- Brottsofferjourens kvinnofridsrapport Om hjälpsökande kvinnor, brott i nära relation och hedersrelaterade brott Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den här rapporten... 2 Brottsofferjourens

Läs mer

Utökad statistik för Brottsofferjouren

Utökad statistik för Brottsofferjouren Utökad statistik för Brottsofferjouren Ett försök inom ramen för projekt Brottsutsatt och funktionsnedsättning 1 maj - 31 oktober 2014 20 februari 2015 Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens

Läs mer

Statistik Sofia Barlind

Statistik Sofia Barlind Statistik 2017 - Om hjälpsökande hos Brottsofferjouren utsatta för integritetskränkande brott, våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den

Läs mer

Statistik Sofia Barlind

Statistik Sofia Barlind Statistik 206 - Om hjälpsökande hos Brottsofferjouren utsatta för integritetskränkande brott, våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Om den

Läs mer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2010-12-13 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind [Type text] [Type

Läs mer

Att ansöka om kommunbidrag

Att ansöka om kommunbidrag Att ansöka om kommunbidrag Tips och råd för lokala jourer December 2010 Kommunernas bidrag till de lokala brottsofferjourerna är viktiga för verksamhetens fortlevnad och utveckling. I denna folder finns

Läs mer

Statistik Förmedlingsprocenten

Statistik Förmedlingsprocenten Statistik 2013 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjourens förbundskansli Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur

Läs mer

Personer lagförda för brott år 2000

Personer lagförda för brott år 2000 Personer lagförda för brott år 2000 Här ges en kort sammanfattning av statistiken över personer lagförda för brott (lagföringsstatistik). Lagföringsstatistiken används framförallt för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Slutlig statistik

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Slutlig statistik Kriminalstatistik 217 Anmälda brott Slutlig statistik Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott. Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i

Läs mer

GRÄNSÖVERSKRIDANDE STÖD

GRÄNSÖVERSKRIDANDE STÖD GRÄNSÖVERSKRIDANDE STÖD Språk, kultur och etnicitet i brottsofferstödet? Presentation av projekt Stöd på eget språk Brottsofferjourernas Riksförbund 2006-2009 Brottsofferjourernas Telefoncentral Projektmedel

Läs mer

Personer lagförda för brott

Personer lagförda för brott Personer lagförda för brott Här ges en kort sammanfattning av statistiken över personer lagförda för brott (lagföringsstatistik). Lagföringsstatistiken används framförallt för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

Personer lagförda för brott år 2002

Personer lagförda för brott år 2002 Personer lagförda för brott år 2002 Här ges en kort sammanfattning av statistiken över personer lagförda för brott (lagföringsstatistik) år 2002. Lagföringsstatistiken används framförallt för att kunna

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till Brottsofferjouren Uppsala-Knivsta-Håbo

Ansökan om verksamhetsbidrag till Brottsofferjouren Uppsala-Knivsta-Håbo Sidan 1 av 8 2015-02-05 UPPSALA-KNIVSTA-HÅBO Till Tierps kommun Kommunstyrelsen medborgarservice@tierp.se Till Älvkarleby kommun Utbildnings- och omsorgsnämnden kommun@alvkarleby.se Till Östhammars kommun

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

Statistik Förmedlingsprocenten

Statistik Förmedlingsprocenten Statistik 2017 - Förmedlingsprocenten En PM från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Preliminär statistik

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Preliminär statistik Kriminalstatistik 218 Anmälda brott Preliminär statistik Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott. Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar

Läs mer

Överenskommelse med Brottsofferjouren Västra Östergötland

Överenskommelse med Brottsofferjouren Västra Östergötland Tjänsteskrivelse 2018-11-30 Sida 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnad Utvecklingsstrateg Lena Henriksson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 5155 Mobiltelefon 072-701 71 70 Telefax e-postadress

Läs mer

Aktuell brottsstatistik om mäns våld mot kvinnor

Aktuell brottsstatistik om mäns våld mot kvinnor Utdrag ur NCK-rapport 2010:04 / ISSN 1654-7195 ATT FRÅGA OM VÅLDSUTSATTHET SOM EN DEL AV ANAMNESEN Aktuell brottsstatistik om mäns våld mot kvinnor Mattias Friström Aktuell brottsstatistik om mäns våld

Läs mer

Ordförandekonferens oktober 2013

Ordförandekonferens oktober 2013 Ordförandekonferens 25-26 oktober 2013 100 Brottsofferjourer 48 Vittnesstödsverksamheter Bakgrund Olika förutsättningar att ge stöd till alla brottsoffer, anhöriga och vittnen Samhällsutveckling som innebär

Läs mer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2011-12-12 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind [Type text] [Type

Läs mer

AL /07. Brott mot äldre. - var finns riskerna?

AL /07. Brott mot äldre. - var finns riskerna? AL 480-6198/07 Brott mot äldre - var finns riskerna? Dokument Sida RAPPORT 1 (7) Upprättad av Datum Diarienr Version David Holtti 2007-08-07 AL 480 6198/07 01.00 Inledning Göteborgs-Posten har under våren

Läs mer

MÅNADSBREV [september 2015] ORDFÖRANDEN HAR ORDET

MÅNADSBREV [september 2015] ORDFÖRANDEN HAR ORDET ORDFÖRANDEN HAR ORDET Här kommer det tredje kvartalsbrevet för 2015 Hoppas att alla har haft en bra (om än inte så varm) sommar. Nu går vi mot hösten även om den är försenad och det fortfarande är varmt

Läs mer

Policy för stödpersoner och vittnesstöd inom Brottsofferjourens verksamhet

Policy för stödpersoner och vittnesstöd inom Brottsofferjourens verksamhet Policy för stödpersoner och vittnesstöd inom Brottsofferjourens verksamhet Senast ändrad 8 oktober 2013 Syftet med denna policy är att säkerställa en gemensam syn på kompetens och etik inom Brottsofferjourens

Läs mer

Polismyndigheterna i Kalmar och Kronobergs län Anmälda brott per kommun jan dec 2013 Kronobergs län Magnus Lundstedt, Taktisk ledning 2014 02 05

Polismyndigheterna i Kalmar och Kronobergs län Anmälda brott per kommun jan dec 2013 Kronobergs län Magnus Lundstedt, Taktisk ledning 2014 02 05 Polismyndigheterna i och KronoberK rgs län Anmälda brott per kommun jan dec 213 s län Magnuss Lundstedt, Taktisk ledning 214 2 5 Innehållsförteckning 1.Allmän beskrivning av rapporten... 2 2. Anmälda brott

Läs mer

Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer.

Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer. Allmänhetens erfarenheter och uppfattningar om kränkningsersättning till brottsoffer. Denna rättssociologiska undersökning handlar om relationen mellan rättsregler och sociala normer som är relevanta för

Läs mer

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Slutlig statistik

Kriminalstatistik. Anmälda brott. Slutlig statistik Kriminalstatistik 218 Anmälda brott Slutlig statistik Brå - kunskapscentrum för rättsväsendet Myndigheten Brå verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Det gör vi genom att

Läs mer

Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning

Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning Reviderad 2013-04-29 Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning Inledning Vem som helst kan drabbas av våld och övergrepp eller någon annan brottslig handling. Men vissa grupper är särskilt

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2010 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2010-12-13 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om BOJ Brottsofferjourernas

Läs mer

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN Jämställdhetsmålen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna Allmän SiS-rapport 2002:5 Sluten ungdomsvård år Redovisning och analys av domarna Av Anette Schierbeck ISSN 1404-2584 LSU 2002-06-25 Dnr 101-602-02 Juridikstaben Anette Schierbeck Sluten ungdomsvård Som

Läs mer

TRYGG I SKARPNÄCK? SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1

TRYGG I SKARPNÄCK? SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 TRYGG I SKARPNÄCK? 11 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 SKARPNÄCKS STADSDELSOMRÅDE Skarpnäck stadsdelsområde består av de sex stadsdelarna Bagarmossen,

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2003

Sluten ungdomsvård år 2003 Allmän SiS-rapport 2004:5 Sluten ungdomsvård år Redovisning av domarna Överklagade beslut under verkställigheten Anette Schierbeck Ann-Kristin Thelin ISSN 1404-2584 SLUTEN UNGDOMSVÅRD 2004-06-15 Dnr 101-466-04

Läs mer

Förslag på nya fördelningsnycklar för brottsofferjourerna i Stockholms stad 2016

Förslag på nya fördelningsnycklar för brottsofferjourerna i Stockholms stad 2016 Socialförvaltningen Sida 1 (6) Avdelningen för stadsövergripande 2015-11-24 sociala frågor Strategiska Enheten för brottsofferjourerna i Uppdrag Under 2014 påbörjades en utredning om hur bedömningsgrunderna

Läs mer

Utsatthet för brott år 2012

Utsatthet för brott år 2012 Utsatthet för brott år 2012 Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2013 Utsatthet för brott år 2012 Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2013 Brå centrum för kunskap

Läs mer

Till dig som har anmält ett brott

Till dig som har anmält ett brott 6 Till dig som har anmält ett brott Du har anmält ett brott till Polisen. Genom din information är det möjligt för oss att utreda och förhoppningsvis klara upp brottet. Informationen kan också bidra till

Läs mer

Kortanalys. Gärningspersoners kön och ålder vid misshandel, hot, rån och sexualbrott

Kortanalys. Gärningspersoners kön och ålder vid misshandel, hot, rån och sexualbrott Kortanalys Gärningspersoners kön och ålder vid misshandel, hot, rån och sexualbrott en beskrivning utifrån misstankestatistiken och Nationella trygghetsundersökningen Gärningspersoners kön och ålder vid

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-09-30 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Brottsutvecklingen. KORTA FAKTA OM I SVERIGE

Brottsutvecklingen.  KORTA FAKTA OM I SVERIGE Brottsförebyggande rådet (Brå) är ett centrum för forskning och utveckling inom rättsväsendet. Vi arbetar med att ta fram kunskap om brottsutvecklingen, utvärdera kriminalpolitiska åtgärder och främja

Läs mer

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund

Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund Diagram: Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord hösten 2011 av Brottsofferjourernas Riksförbund 2011-12-12 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Om BOJ Brottsofferjourernas

Läs mer

Rapport 2007:10. Utvecklat stöd till unga brottsoffer. En uppföljning av Brottsofferjourernas Riksförbunds projekt

Rapport 2007:10. Utvecklat stöd till unga brottsoffer. En uppföljning av Brottsofferjourernas Riksförbunds projekt Rapport 2007:10 Utvecklat stöd till unga brottsoffer En uppföljning av Brottsofferjourernas Riksförbunds projekt Utvecklat stöd till unga brottsoffer En uppföljning av Brottsofferjourernas Riksförbunds

Läs mer

Statistik 2015 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik 2015 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2015 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd... 2 Äldre

Läs mer

Har du utsatts för brott?

Har du utsatts för brott? Har du utsatts för brott? Kort information om stöd och ersättning Misshandel Hot Våld Särskilt sårbara brottsoffer Mordför Stalkning Ofredande sök Internetrelaterade brott Sexuella övergrepp Brott med

Läs mer

Anmälningsärenden gällande kränkande behandling Rapport (15)

Anmälningsärenden gällande kränkande behandling Rapport (15) Anmälningsärenden gällande kränkande behandling 2010 Rapport 1 (15) 2 (15) Sammanfattning År 2010 tog Skolinspektionen och Barn och elevombudet (BEO) mot 1 105 ärenden där anmälaren uppgav att elever blivit

Läs mer

Under 2012 gav vi stöd till 99 279 brottsoffer, anhöriga och vittnen.

Under 2012 gav vi stöd till 99 279 brottsoffer, anhöriga och vittnen. Under 2012 gav vi stöd till 99 279 brottsoffer, anhöriga och vittnen. Årsberättelse och Årsredovsning 2012 Innehåll Brottsofferjourernas uppdrag och roll i samhället... 1 Generalsekreterare och förbundsordförande

Läs mer

PERSONER MISSTÄNKTA FÖR BROTT SLUTLIG STATISTIK FÖR ÅR 2010

PERSONER MISSTÄNKTA FÖR BROTT SLUTLIG STATISTIK FÖR ÅR 2010 PERSONER MISSTÄNKTA FÖR BROTT SLUTLIG STATISTIK FÖR ÅR 21 2 Personer misstänkta för brott Sammanfattning År 21 registrerades 126 personer som skäligen eller på sannolika skäl misstänkta för brott. Det

Läs mer

Kortanalys 5/2016. Flera gärningspersoner vid brott

Kortanalys 5/2016. Flera gärningspersoner vid brott Kortanalys 5/2016 Flera gärningspersoner vid brott Brott med en kontra flera gärningspersoner 2005 2014 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Syfte och frågor... 7 Metod och material... 7 Misshandel...

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2000 Redovisning och analys av domarna

Sluten ungdomsvård år 2000 Redovisning och analys av domarna Allmän SiS-rapport 2001:4 Sluten ungdomsvård år Redovisning och analys av domarna Av Anette Schierbeck ISSN 1404-2584 2001-02-25 Dnr 120-182- FÖRORD Som ett led i uppföljningen av sluten ungdomsvård har

Läs mer

Villainbrott En statistisk kortanalys. Brottsförebyggande rådet

Villainbrott En statistisk kortanalys. Brottsförebyggande rådet Brottsförebyggande rådet Villainbrott En statistisk kortanalys Villainbrott En statistisk kortanalys Villainbrotten har ökat med 25 procent under den senaste treårsperioden jämfört med föregående tre

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR BROTTSOFFERJOUREN 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR BROTTSOFFERJOUREN 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR BROTTSOFFERJOUREN 2013 Föreningen har till ändamål att på lämpligt sätt lämna stöd och hjälp till personer som blivit utsatta för kriminella övergrepp och våldshandlingar. Föreningen

Läs mer

TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1

TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN 1 TRYGG I FARSTA? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN FARSTA STADSDELSOMRÅDE Farsta stadsdelsområde består av de tio stadsdelarna Tallkrogen, Svedmyra, Gubbängen, Fagersjö,

Läs mer

Kriminalstatistik. Misstänkta personer. Slutlig statistik

Kriminalstatistik. Misstänkta personer. Slutlig statistik Kriminalstatistik 2017 Misstänkta personer Slutlig statistik Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott. Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten

Läs mer

Projektbeskrivning Skyddsnät

Projektbeskrivning Skyddsnät Projektbeskrivning Skyddsnät När barn och unga råkar illa ut talar man ofta om att samhällets skyddsnät brister. Genom det gemensamma projektet Skyddsnät vill vi arbeta för att förstärka skyddsnätet runt

Läs mer

Kvinnors rätt till trygghet

Kvinnors rätt till trygghet Kvinnors rätt till trygghet Fem konkreta insatser för kvinnofrid som kommer att ligga till grund för våra löften i valmanifestet Inledning Ett av svensk jämställdhetspolitisks viktigaste mål är att mäns

Läs mer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord av 2013-10-30 Sofia Barlind [Type text] [Type text] [Type text] 1 Innehåll: Om Brottsofferjouren 2 Bidrag 2 Kommunbidragsundersökningen

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Mäns våld drabbar kvinnor i alla åldrar och samhällsklasser Ett samarbete mellan socialtjänsten, förskolan, skolan, polisen, landstinget, Brottsofferjouren och Kvinnojouren

Läs mer

Internationella barndagen den 1 oktober Louise Lundqvist, jurist

Internationella barndagen den 1 oktober Louise Lundqvist, jurist Internationella barndagen den 1 oktober 2018 Louise Lundqvist, jurist louise.lundqvist@brottsoffermyndigheten.se Innehåll Brottsoffermyndighetens verksamhet Ersättning till brottsoffer Brottsskadeersättning

Läs mer

Projektbeskrivning för Skyddsnät ett projekt om och för unga som utsatts för brott

Projektbeskrivning för Skyddsnät ett projekt om och för unga som utsatts för brott Projektbeskrivning för Skyddsnät ett projekt om och för unga som utsatts för brott Skyddsnät är Rädda Barnens och Brottsofferjourernas gemensamma projekt. Här arbetar vi tillsammans för att unga som utsatts

Läs mer

Sluten ungdomsvård 1:a halvåret 2000

Sluten ungdomsvård 1:a halvåret 2000 Allmän SiS-rapport 2000:3 Sluten ungdomsvård 1:a halvåret 2000 Av Anette Schierbeck och Margareta Wihlborg ISSN 1404-2584 Dnr 120-182-00 FÖRORD Statens institutionsstyrelse (SiS) har sedan den 1 januari

Läs mer

Kvartalsrapport 2013:3

Kvartalsrapport 2013:3 Kvartalsrapport 213:3 Uppföljning av brottsutvecklingen i Nordvästra Skåne Polismyndigheten i Skåne, Polisområde Nordvästra Skåne Underrättelsesektionen 213-1-3 RAPPORT 2 (3) Kvartalsrapport 213:3 Uppdrag

Läs mer

Anmäld brottslighet i Tyresö kommun 2008

Anmäld brottslighet i Tyresö kommun 2008 Anmäld brottslighet i Tyresö kommun 28 Nedan följer en kort sammanställning av den anmälda brottsligheten i Tyresö kommun. Ett fåtal, men troligtvis de brottstyper som oroar de boende i kommunen, är utvalda.

Läs mer

TRYGG I SÖDERMALM? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN

TRYGG I SÖDERMALM? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN TRYGG I SÖDERMALM? SOCIALFÖRVALTNINGEN STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR UTVECKLINGSENHETEN SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Södermalms stadsdelsområde består av de stadsdelarna: Reimersholme - Långholmen, Norra

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

Jämställdhetsutskottet

Jämställdhetsutskottet Jämställdhetsutskottet MOTION GÄLLANDE: Hur ska Stockholms kommun arbeta för att förhindra sexuella trakasserier. Problemformulering Sexuella trakasserier är ett grovt brott, där någon gör eller uttrycker

Läs mer

Utsatthet för brott år Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2012

Utsatthet för brott år Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2012 Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2012 Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och trygghe ten

Läs mer

Kriminalstatistik. Korrigering av statistik Handlagda brott, Handlagda brottsmisstankar och Misstänkta personer

Kriminalstatistik. Korrigering av statistik Handlagda brott, Handlagda brottsmisstankar och Misstänkta personer Kriminalstatistik Korrigering av statistik 2013 2016 Handlagda brott, Handlagda brottsmisstankar och Misstänkta personer Brå kunskapscentrum för rättsväsendet Myndigheten Brå verkar för att brottsligheten

Läs mer

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg Att företräda barn. Marianne Ny Överåklagare Utvecklingscentrum Göteborg RÄTTSÄKERHET Den misstänktes rättssäkerhet rätten till fair trial Brottsoffrets rättssäkerhet Rättssäkerhet för barn som brottsoffer

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018 Färdtjänst och riksfärdtjänst 218 5 personer hade färdtjänsttillstånd. färdtjänsttillstånd per 1 invånare var utfärdade. 79 % av tillståndsinnehavarna var 65 år eller äldre. 3 av 4 utnyttjade sitt färdtjänsttillstånd.

Läs mer

Våld i nära relation Myndigheterna i Jokkmokk informerar

Våld i nära relation Myndigheterna i Jokkmokk informerar Våld i nära relation Myndigheterna i Jokkmokk informerar Det berör oss alla! Den här broschyren har vi tagit fram för till stöd för den som lever med våld eller hot eller som känner rädsla för hot och

Läs mer

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige.

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vår uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företagande i Sverige. Vi företräder närmare 70 000 företagare, vilket ger oss en stor möjlighet

Läs mer

Kränkningar och påtryckningar mot journalister blir allt vanligare

Kränkningar och påtryckningar mot journalister blir allt vanligare Enkät om kränkningar och påtryckningar mot journalister 2014 Sammanfattning Journalistförbundet genomför regelbundna enkätundersökningar bland sina medlemmar för att kartlägga förekomsten av kränkningar,

Läs mer

Tryggt eller otryggt i rättsväsendet

Tryggt eller otryggt i rättsväsendet Statistik Tryggt eller otryggt i rättsväsendet Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Inledning Vår undersökning visar att majoriteten av Juseks medlemmar

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Är kontoret stängt ska verksamhetsledaren ställa telefonen till Riksförbundets telefoncentral så den brottsutsatte får stöd och hjälp.

Är kontoret stängt ska verksamhetsledaren ställa telefonen till Riksförbundets telefoncentral så den brottsutsatte får stöd och hjälp. VERKSAMHETSPLAN 2016 BROTTSOFFERJOUREN I VÄXJÖ Uppdrag Brottsofferjouren i Växjö omfattar de 5 kommunerna Växjö, Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge med sammanlagt cirka 140 000 invånare. Brottsofferjouren

Läs mer

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Vi ska under några veckor arbeta med rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld

Läs mer

Kriminalstatistik. Misstänkta personer. Slutlig statistik

Kriminalstatistik. Misstänkta personer. Slutlig statistik Kriminalstatistik 2016 Misstänkta personer Slutlig statistik Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott. Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2456 av Johan Hedin (C) Rättspolitik Sammanfattning Rättspolitiken ska se alla människors lika värde, skydda de som behöver samhällets skydd, straffa brott

Läs mer