Upprop och anmälningar om förhinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upprop och anmälningar om förhinder"

Transkript

1 Kf 174 Upprop och anmälningar om förhinder

2 Kf 175 Tillkännagivande av fullmäktigesammanträdet Tillkännagivande av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 1 november Kungörelsen infördes i Nynäshamns Posten den 6 november Kallelse utsändes till fullmäktiges ledamöter den 2 novemberber 2018.

3 Kf 176 Justering av sammanträdets protokoll

4 Kf 177 Avsägelser KS/2018/0010/ Bernt Månsson (MP) har den 30 oktober 2018 inkommit med en avsägelse från sitt uppdrag i Socialnämnden samt socialnämndens arbetsutskott.

5 Kf 178 Valärenden

6 Kf 179 Revisorerna

7 Kf 180 Inkomna ärenden

8 Kf 181 Inkomna medborgarförslag

9 Kf 171 Meddelanden KS/2018/0074/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 september 2018 att avslå medborgarförslaget om att kommunen förbjuder fyrverkerier under de stora helgerna. KS/2018/0128/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 september 2018 att med förvaltningens redogörelse anse medborgarförslaget om att bredda trottoaren på Centralgatan mot centrum besvarat. KS/2018/0118/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 september 2018 att med förvaltningens redogörelse anse medborgarförslaget om trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Hamngatan, delar av Vikingavägen samt korsningen Vikingavägen-Lövlundsvägen besvarat. KS/2018/0131/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 september 2018 att med förvaltningens redogörelse anse medborgarförslaget om att åtgärda korsningen Industrivägen-Telivägen besvarat. KS/2017/0245/061-4 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 oktober 2018 att bifalla medborgarförslaget om att anlägga en ny större hundgård i Ösmo med högt staket. KS/2017/0467/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 oktober 2018 att avslå medborgarförslaget gällande gångväg i järnvägsparken. KS/2017/0421/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 oktober 2018 att avslå medborgarförslaget om att iordningsställa en lund på Trehörningen. KS/2018/0219/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 oktober 2018 att avslå medborgarförslaget om att anpassa lekplatsen på Frejas holme även till mindre barn. KS/2018/0240/061-3 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 oktober 2018 att bifalla medborgarförslaget om offentlig toalett i anslutning till hamnen under förutsättning att investeringsbeslut fattas i nämnden.

10 Kf 183 Beslut huruvida interpellationer som inlämnats till kommunstyrelsens förvaltning före fullmäktiges sammanträde får väckas, samt behandling av frågor

11 Kf 184 KS/2018/0042/049 Omföring av investeringsmedel för att renovera Tallbackaskolan Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att omfördela 10 miljoner kr ur 2018 års investeringsram från posten Förskola ersättning Humlan till att återställa Tallbackaskolan för skolverksamhet. Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har tagit beslut om att inleda en renovering av Tallbackaskolan. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har hemställt om en omföring av investeringsmedel från Ersättning förskola Humlan till renoveringen av Tallbacka. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att omfördela 10 miljoner kr ur 2018 års investeringsram från posten Förskola ersättning Humlan till att återställa Tallbackaskolan för skolverksamhet.

12 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0422/049-1 Tjänsteställe/handläggare Kommunstyrelseförvaltningen David Ulmér E-post: David.Ulmer@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Omföring av investeringsmedel för att renovera Tallbackaskolan Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att omfördela 10 miljoner kr ur 2018 års investeringsram från posten Förskola ersättning Humlan till att återställa Tallbackaskolan för skolverksamhet. Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden och Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har tagit beslut om att inleda en renovering av Tallbackaskolan. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har hemställt om en omföring av investeringsmedel från Ersättning förskola Humlan till renoveringen av Tallbacka. Ärendet Under 2015 upplevde medarbetare hälsoproblem i Tallbacka hus B som inhyste grundsärskolan inriktning träning och gymnasiesärskolans individuella program. En inomhusmiljöutredning genomfördes som visade på riskkonstruktioner. Problematiken handlar i huvudsak om att mikrobiellt skadat material förekommer i byggnadens utfackningsväggar, vilka är belägna vid samtliga fönsterpartiet. Vidare har utfackningsväggarnas träsyllar samt flertalet stående reglar behandlats med träskyddsmedel sinnehållande klofenoler, vilket erfarenhetsmässigt är en känd risk ur lukt- och inomhusmiljösynpunkt. Därutöver har skador i form av lukt- och emissionsskadat material påträffats i byggnadens övergolvskonstruktioner. Hösten 2016 evakuerades F-3 verksamheten från Tallbacka hus A på grund av samma problematik som uppdagats i hus B. F-3-verksamheten flyttades till paviljonger som placerades på Tallbackaskolans skolgård. Verksamheterna i hus B evakuerades till Nornan 29, sjukhuset. Efter detta har vissa åtgärder gjorts, främst avseende dagvattenhanteringen på fastigheten. Problemen i lokalerna i hus B och delar av A kvarstår alltjämt. Tidigare kostnadsuppskattningar beräknar åtgärderna för återställande samt vissa verksamhetsanpassningar i hus B till miljoner kr. Förvaltningen håller på och tar fram ytterligare utredningsmaterial för att klargöra vilka åtgärder som bedöms nödvändiga för hus A. Från barn- och utbildningsnämndens sida är man angelägen om att återställa skolan för att kunna möjliggöra en återflytt till höstterminen Nämnden valde därför att fatta besluta om att inleda en renovering trots att kostnadsbilden inte var klargjord, BUN 122/2018. Nämnden markerade i beslutet

13 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0422/049-1 att fastighetsavdelningen skulle återkomma med ytterligare underlag när kostnadsbilden var tydligare. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har i sin tur fattat beslut, MSN 250 /2018, villkorat att barn- och utbildningsnämnden tillstyrker, att inleda renoveringen samt att hemställa till kommunstyrelsen om att hemställa hos kommunfullmäktige om att omfördela tio miljoner kr ur årets investeringsram från Ersättning Förskola Humlan till renoveringen av Tallbackaskolan. Enligt kommunens lokalförsörjningsplan ska en förskola byggas på fastigheten Humlan 10 men eftersom Humlegårdsskolan fortfarande är i drift är det inte möjligt att bygga förskolan. De avsatta medlen kan därför inte användas under innevarande år. Förhoppningen är att genom att ianspråkta medel i år kan 2019 års investeringsram avlastas något. Förvaltningens bedömning Återställandet av Tallbacka pekas ut som en prioriterad åtgärd i kommunens lokalförsörjningsplan. Förvaltningen tillstyrker därför miljö- och samhällsbyggnadsnämnden hemställan. Tommy Fabricius kommundirektör Dan Olén ekonomichef Beslutsunderlag Protokollsutdrag, MSN 250/2018 Protokollsutdrag, BUN 122/2018 Nynäshamns kommuns lokalförsörjningsplan, , Nynäshamns kommun Skickas till Akten Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

14 Kf 185 KS/2018/0405/001 Förändring av förbundsordningen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund förändring av tillsynsansvar Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förslag till reviderad paragraf 6 i förbundsordningen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund fastställs att gälla från och med den 1 januari Beslutet i punkt 1 gäller under förutsättning att fullmäktige i Tyresö och Haninge kommun fattar likalydande beslut. 3. Kommunstyrelseförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med socialförvaltningen utreda förutsättningarna för att överlämna myndighetsansvaret för handläggning och tillsyn av alkohollagen, tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare till förbundet. Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOHF, är ett kommunalförbund med Nynäshamn, Haninge och Tyresö kommun som medlemmar. Förbundets huvuduppdrag är myndighetsutövning inom miljö- och hälsoskyddsområdet och förbundet utövar därmed tillsyn för medlemskommunernas räkning över rökfria miljöer enligt tobakslagen, tillsyn över receptfria läkemedel, tillsyn och prövning enligt livsmedelslagen samt tillsyn och prövning enligt miljöbalken. Under våren 2018 har SMOHF tillsammans med Haninge kommun utrett förutsättningarna för att utöka förbundets ansvar så att uppdraget även omfattar handläggning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622), tobakslagen (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare (2017:425). I september 2018 har Haninge och Tyresö kommun varsin handläggare för alkohol och tobak medan Nynäshamn köper tillsyn och handläggning från Södertälje kommun. Beslut om tillstånd eller tillsyn tas dock av Socialnämnden i Nynäshamns kommun. Tyresö och Haninge kommuns fullmäktige har under september 2018 tagit beslut om att lämna över tillsyn och handläggning av tillstånd för alkoholservering, tobak och elektroniska cigaretter till förbundet. I och med denna överflyttning upphör kommunernas egen handläggning och beslutsfattande kring de aktuella ärendegrupperna. Då förbundets samtliga medlemskommuner måste enas om en gemensam förbundsordning har förbundet föreslagit en revidering av förbundsordningens 6. Paragrafens utformning förpliktigar dock inte kommunerna att överlämna uppdraget till förbundet utan möjliggör för kommunerna att överlämna ansvaret.

15 Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förslag till reviderad paragraf 6 i förbundsordningen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund fastställs att gälla från och med den 1 januari Beslutet i punkt 1 gäller under förutsättning att fullmäktige i Tyresö och Haninge kommun fattar likalydande beslut. 3. Kommunstyrelseförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med socialförvaltningen utreda förutsättningarna för att överlämna myndighetsansvaret för handläggning och tillsyn av alkohollagen, tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare till förbundet.

16 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0405/001-3 Tjänsteställe/handläggare Kommunstyrelseförvaltningen Yvonne Persson E-post: Yvonne.A.Persson@nynashamn.se Beslutsinstans Kommunstyrelsen Förändring av förbundsordningen för Södertörns Miljö-och Hälsoskyddsförbund - förändring av myndighetsansvar Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förslag till reviderad paragraf 6 i förbundsordningen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund fastställs att gälla från och med den 1 januari Beslutet i punkt 1 gäller under förutsättning att fullmäktige i Tyresö och Haninge kommun fattar likalydande beslut. 3. Kommunstyrelseförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med socialförvaltningen utreda förutsättningarna för att överlämna myndighetsansvaret för handläggning och tillsyn av alkohollagen, tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare till förbundet. Bakgrund Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOHF, är ett kommunalförbund med Nynäshamn, Haninge och Tyresö kommun som medlemmar. Förbundets huvuduppdrag är myndighetsutövning inom miljö- och hälsoskyddsområdet och förbundet utövar därmed tillsyn för medlemskommunernas räkning över rökfria miljöer enligt tobakslagen, tillsyn över receptfria läkemedel, tillsyn och prövning enligt livsmedelslagen samt tillsyn och prövning enligt miljöbalken. Under våren 2018 har SMOHF tillsammans med Haninge kommun utrett förutsättningarna för att utöka förbundets ansvar. Förbundet ser flera fördelar med att få ett utökat uppdrag från medlemskommunerna så att myndighetsutövningen även omfattar handläggning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622), tobakslagen (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare (2017:425). Ärendet I mars 2018 fanns totalt 293 serverings- och försäljningsställen i medlemskommunerna för alkohol och tobak. Dessa fördelas mellan medlemsstaterna enligt följande: Haninge Nynäshamn Tyresö Totalt Serveringsställe med alkoholtillstånd Tobak/elektroniska cigaretter och folköl

17 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0405/001-3 Idag, i september 2018, har Haninge och Tyresö kommun varsin handläggare för alkohol och tobak (Tyresös handläggare är vakant). Nynäshamn saknar egen handläggare och köper tillsyn och handläggning från Södertälje kommun motsvarande ungefär en tjänst. Beslut om tillstånd eller tillsyn tas dock av Socialnämnden i Nynäshamns kommun. Tyresö och Haninge kommuns fullmäktige har under september 2018 tagit beslut om att lämna över tillsyn och handläggning av tillstånd för alkoholservering, tobak och elektroniska cigaretter till förbundet. I och med denna överflyttning upphör kommunernas egen handläggning och beslutsfattande kring de aktuella ärendegrupperna. Socialförvaltningen i Nynäshamns kommun har meddelat Haninge kommun och SMOHF att de i dagsläget inte är intresserade av att lämna över myndighetsansvaret för alkohol, tobak och elektroniska cigaretter till SMOHF. Anledningen till socialförvaltningens ställningstagande är att förvaltningen i dagsläget inte har någon kostnadskalkyl för överlämningen. Som nämnts tidigare har Nynäshamns kommun ett avtal med Södertälje kommun kring handläggning och tillsyn över det aktuella området. Avtalet löper på till och med den 31 december Socialnämnden kommer förlänga avtalet med Södertälje kommun under år Under avtalsperioden planerar socialförvaltningen att utreda förutsättningar för att flytta över ansvaret till förbundet. Då förbundets samtliga medlemskommuner måste enas om en gemensam förbundsordning har förbundet föreslagit en revidering av förbundsordningens 6. Paragrafens utformning förpliktigar dock inte kommunerna att överlämna uppdraget till förbundet utan möjliggör för kommunerna att överlämna ansvaret. SMOHF föreslår att kommunfullmäktige beslutar att revidera förbundsordningens 6 på följande sätt (tillägg är markerat med rött och den mening som plockas bort har markerats med genomstruken text: 6 Uppgifter Kommunalförbundet ansvarar för att ombesörja den myndighetsutövning genom prövning, tillsyn och kontroll som ankommer på medlemmarna enligt miljöbalken (1998:808), lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 98/2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer, livsmedelslagen (2006:804) inklusive tillämpliga EU-förordningar, smittskyddslagen (2004:168), lag om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och angränsande lagar, förordningar och föreskrifter inklusive de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Kommunalförbundet ansvarar på uppdrag av medlemskommunen för att ombesörja den myndighetsutövning genom prövning, tillsyn och kontroll som ankommer på medlemmarna enligt alkohollag, tobakslag, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och angränsande lagar, förordningar och föreskrifter inklusive de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Förbundet skall vidare svara för de övriga uppgifter som enligt lag skall fullgöras av den kommunala nämnden inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Undantaget från första stycket är prövning och tillsyn enligt strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. 1 Se avtal mellan socialnämnden i Nynäshamn och Södertälje kommun gällande utförande av uppgifter enligt alkohollagen (2010:1622), alkohol- och serveringstillstånd samt mottagande av anmälan och tillsyn enligt tobakslagen (1993:581), Dnr SON/2017/0001/009.

18 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 3 Datum Vår beteckning KS/2018/0405/001-3 Förbundet skall också utöva tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) vad avser rökfria lokaler.. Förvaltningens bedömning Den aktuella förändringen i SMOHF förbundsordning innebär ingen omedelbar förändring för Nynäshamns kommun. Kommunen förpliktas inte att överlämna ansvaret för den aktuella verksamheten till förbundet. Om kommunen i framtiden önskar att överlämna verksamhetsansvaret till förbundet öppnas dock en möjlighet för det genom revideringen. Haninge och Tyresö kommuns fullmäktige har tagit beslut om att överföra myndighetsansvaret för de aktuella områdena till SMOHF och därmed också beslutat om att godkänna förslag till förändring i förbundsordningen. För att den nya förbundsordningen ska börja gälla krävs dock att även kommunfullmäktige i Nynäshamn beslutar om att godta revideringen. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därför att kommunfullmäktige godkänner förslag till förändring av den 6 i förbundsordningen i enlighet med förbundets förslag. Den nya förbundsordningen föreslås börja gälla från och med den 1 januari Kommunstyrelseförvaltningen ser fördelar med att ge förbundet ett utökat myndighetsansvar och föreslår därför även att kommunfullmäktige ger förvaltningen i uppdrag att tillsammans med socialförvaltningen utreda förutsättningarna för att överföra myndighetsutövningen för handläggning och tillsyn av alkohollagen, tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare till förbundet. Tommy Fabricius kommundirektör Yvonne Persson kommunjurist Bilagor Södertörns miljö-och hälsoskyddsförbunds förbundsordning med förslag till förändringar Södertörns miljö-och hälsoskyddsförbunds beslut den 20 augusti Södertörns miljö-och hälsoskyddsförbunds tjänsteskrivelse den 13 augusti 2018 Ansvar för myndighetsutövning enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare. Avtal mellan Socialnämnden i Nynäshamn och Södertälje kommun gällande utförande av uppgifter enligt alkohollagen (2010:1622), alkohol- och serveringstillstånd samt mottagande av anmälan och tillsyn enligt tobakslagen (1993:581). Skickas till Socialnämnden Tyresö kommun Haninge kommun Södertörns miljö-och hälsoskyddsförbund

19 Kf 186 KS/2017/0101/258 Förändringar kommunens markinnehav med anledning av exploateringsavtal för utbyggnaden av Norvik hamn Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förvaltningsansvaret för fastigheten Kalvö 1:11 ska ligga på kommunstyrelsen. Undantaget är område för dagvattenpark som förvaltas av VA-avdelningen. 2. Förvaltningsansvaret för nybildade fastigheten Kalvö 1:29 ska ligga på VAavdelningen. 3. Förvaltningsansvaret för fastigheten Nynäshamn 2:154 ska ligga på kommunstyrelsen. 4. Internavtal avseende VA-avdelningens rätt att anlägga, bibehålla, nyttja och underhålla våtmark för avloppsrening upphävs. 5. Kostnader med anledning av lantmäteriförrättningen, utöver ersättning för ledningsrätt över Kalvö 1:22, ska belasta exploateringsprojekt Norvik, objektnummer Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet För att möjliggöra utbyggnad hamn och verksamhetsområde vid Norvik i Nynäshamns kommun har kommunen tillsammans med Stockholms hamnar och NCC tagit fram en detaljplan (dp 837) för området samt ett Mark- och exploateringsavtal (genomförandeavtal) som reglerar parternas åtaganden vid utbyggnaden av detaljplanen. I mark- och exploateringsavtalet, 3, regleras marköverföringar och markupplåtelser och i 4 regleras servitutupplåtelser. I januari 2017 ansökte parterna hos Lantmäteriet om fastighetsregleringar och avstyckningar i enlighet med avtal och beslutet vann laga kraft 30 augusti Följande delar av de regleringar och överföringar som genomförts behöver regleras internt hos kommunen avseende vilken del av kommunen som ska ha förvaltningsansvaret: - NCC överlåter fastigheten Kalvö 1:11 till Kommunen. Marken består av naturmark, gata samt dagvattenpark, se figur 1 i bilaga 1 - NCC överlåter mark för Kommunens blivande pumpstationsfastighet, Kalvö 1:29, se figur 2 i bilaga 1. - Marken där Alhagens våtmark är belägen överförs från Kommunens fastighet Nynäshamn 2:154 till Kalvö 1:10, se figur 3 i bilaga 1. Nuvarande internavtal, undertecknat , avseende VA-avdelningens rätt att anlägga, bibehålla, nyttja och underhålla våtmark för avloppsrening inom området mot en avgift av kr/år bör upphävas då det inte längre är aktuellt, se bilaga 4. Lantmäterikostnaderna har belastat exploateringsprojekt Norvik, objektsnummer Delar av kostnaderna är relaterade till de fastigheter och ärenden som berör VAavdelningens verksamhet. I dagsläget har vi ingen detaljerad redovisning hur stor del av kostnaden som hör till vardera fastigheten.

20 Med anledning av upprättad ledningsrätt för VA-anläggningar över fastigheten Kalvö 1:22 ska VAavdelningen betala kr till fastighetsägaren Nynas refining AB inom 3 månader efter att lantmäteriförrättningen vunnit laga kraft, det vill säga senast 30 november 2018, se bilaga 2-3. Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förvaltningsansvaret för fastigheten Kalvö 1:11 ska ligga på kommunstyrelsen. Undantaget är område för dagvattenpark som förvaltas av VA-avdelningen. 2. Förvaltningsansvaret för nybildade fastigheten Kalvö 1:29 ska ligga på VAavdelningen. 3. Förvaltningsansvaret för fastigheten Nynäshamn 2:154 ska ligga på kommunstyrelsen. 4. Internavtal avseende VA-avdelningens rätt att anlägga, bibehålla, nyttja och underhålla våtmark för avloppsrening upphävs. 5. Kostnader med anledning av lantmäteriförrättningen, utöver ersättning för ledningsrätt över Kalvö 1:22, ska belasta exploateringsprojekt Norvik, objektnummer

21 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2017/0101/ Tjänsteställe/handläggare Mark och exploatering Sanna Uimonen E-post: sanna.uimonen@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunfullmäktige Förändringar kommunens markinnehav med anledning av exploateringsavtal för utbyggnaden av Norvik hamn Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Förvaltningsansvaret för fastigheten Kalvö 1:11 ska ligga på kommunstyrelsen. Undantaget är område för dagvattenpark som förvaltas av VA-avdelningen. 2. Förvaltningsansvaret för nybildade fastigheten Kalvö 1:29 ska ligga på VA-avdelningen. 3. Förvaltningsansvaret för fastigheten Nynäshamn 2:154 ska ligga på kommunstyrelsen. 4. Internavtal avseende VA-avdelningens rätt att anlägga, bibehålla, nyttja och underhålla våtmark för avloppsrening upphävs. 5. Kostnader med anledning av lantmäteriförrättningen, utöver ersättning för ledningsrätt över Kalvö 1:22, ska belasta exploateringsprojekt Norvik, objektnummer Ärendet För att möjliggöra utbyggnad hamn och verksamhetsområde vid Norvik i Nynäshamns kommun har Kommunen tillsammans med Stockholms hamnar och NCC tagit fram en detaljplan (dp 837) för området samt ett Mark- och exploateringsavtal (genomförandeavtal) som reglerar parternas åtaganden vid utbyggnaden av detaljplanen. I mark- och exploateringsavtalet, 3, regleras marköverföringar och markupplåtelser och i 4 regleras servitutupplåtelser. I januari 2017 ansökte parterna hos Lantmäteriet om fastighetsregleringar och avstyckningar i enlighet med avtal och beslutet vann laga kraft 30 augusti Följande delar av de regleringar och överföringar som genomförts behöver regleras internt hos kommunen avseende vilken del av kommunen som ska ha förvaltningsansvaret: - NCC överlåter fastigheten Kalvö 1:11 till Kommunen. Marken består av naturmark, gata samt dagvattenpark, se figur 1 i bilaga 1 - NCC överlåter mark för Kommunens blivande pumpstationsfastighet, Kalvö 1:29, se figur 2 i bilaga 1. - Marken där Alhagens våtmark är belägen överförs från Kommunens fastighet Nynäshamn 2:154 till Kalvö 1:10, se figur 3 i bilaga 1. Nuvarande internavtal, undertecknat , avseende VA-avdelningens rätt att anlägga, bibehålla, nyttja och underhålla våtmark för avloppsrening inom området mot en avgift av kr/år bör upphävas då det inte längre är aktuellt, se bilaga 4. Lantmäterikostnaderna har belastat exploateringsprojekt Norvik, objektsnummer Delar av kostnaderna är relaterade till de fastigheter och ärenden som berör VA-avdelningens verksamhet. I dagsläget har vi ingen detaljerad redovisning hur stor del av kostnaden som hör till vardera fastigheten.

22 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2017/0101/ Med anledning av upprättad ledningsrätt för VA-anläggningar över fastigheten Kalvö 1:22 ska VAavdelningen betala kr till fastighetsägaren Nynas refining AB inom 3 månader efter att lantmäteriförrättningen vunnit laga kraft, det vill säga senast 30 november 2018, se bilaga 2-3. Förvaltningens bedömning Föreslagna beslut överensstämmer med den uppdelning av förvaltningsansvar som finns för fastigheter ägda av Nynäshamns kommun. Tommy Fabricius Kommundirektör Caroline Thunström mark- och exploateringschef Beslutsunderlag Mark- och exploateringsavtal mellan Nynäshamns kommun, Stockholms hamnar och NCC, undertecknat 2009 Bilaga 1. Kartbilaga över berörda fastigheter Bilaga 2. Överenskommelse ledningsrätt Bilaga 3. Ersättningsutredning, UT1, Lantmäteriet

23 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 3 Datum Vår beteckning KS/2017/0101/ Bilaga 1. Kartbilaga Figur 1. Fastigheten Kalvö 1:11, markerad mörkgrön, överlåtes från NCC till Nynäshamns kommun. Figur 2. Nybildade kommunala VA-pumphusfastigheten Kalvö 1:29, markerad mörkgrön, intill Norvikvägen.

24 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 4 Datum Vår beteckning KS/2017/0101/ Figur 3. Nya fastighetsgränser för kommunens fastighet Kalvö 1:10, markerad mörgrön.

25 Kf 187 KS/2018/0381/206 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, från den 1 januari Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för Nynäshamns kommuns arbete enligt Miljöbalken, undantaget strandskydd. Arbetet innefattar att ge information, råd och anvisningar i förebyggande syfte samt utöva tillsyn genom inspektioner, handläggning av anmälan och ansökan, provtagningar och inventeringar. SMOHF utövar Miljötillsyn över verksamheter som definieras som miljöfarliga enligt 9 kap Miljöbalken (1998:808) men även över kemikaliehantering, avfallshantering, förorenade områden m.m. Förbundet utövar även Hälsoskyddstillsyn över verksamheter som kan antas påverka människors hälsa samt hanterar frågor om störningar som kan innebära olägenheter för människors hälsa. Vem som är skyldig att erlägga avgift för det arbetet SMOHF utför specificeras i 9, 13, 14, 17, 20 och 25 i taxan (Beslutsunderlag 2). Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgiftens storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 27 kap 1 Miljöbalken (1998:808). SMOHF föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har förbundet utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet. SMOHF föreslår även ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslår även att prövningsavgifter inte ska tas ut i förskott, utan när ärendet är handlagt i syfte att undvika dubbel avgift vid ändring av sökandes anläggning under prövningen men även i syfte att kunna debitera extra om ärendet har tagit lång tid. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, från den 1 januari 2019.

26 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0381/206-2 Tjänsteställe/handläggare Kansliavdelningen Olivia Gustafsson E-post: olivia.gustafsson@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljöoch hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, från den 1 januari Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för Nynäshamns kommuns arbete enligt Miljöbalken, undantaget strandskydd. Arbetet innefattar att ge information, råd och anvisningar i förebyggande syfte samt utöva tillsyn genom inspektioner, handläggning av anmälan och ansökan, provtagningar och inventeringar. SMOHF utövar Miljötillsyn över verksamheter som definieras som miljöfarliga enligt 9 kap Miljöbalken (1998:808) men även över kemikaliehantering, avfallshantering, förorenade områden m.m. Förbundet utövar även Hälsoskyddstillsyn över verksamheter som kan antas påverka människors hälsa samt hanterar frågor om störningar som kan innebära olägenheter för människors hälsa. Vem som är skyldig att erlägga avgift för det arbetet SMOHF utför specificeras i 9, 13, 14, 17, 20 och 25 i taxan (Beslutsunderlag 2). Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgiftens storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 27 kap 1 Miljöbalken (1998:808). SMOHF föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har förbundet utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet. SMOHF föreslår även ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslår även att prövningsavgifter inte ska tas ut i förskott, utan när ärendet är handlagt i syfte att undvika dubbel avgift vid ändring av sökandes anläggning under prövningen men även i syfte att kunna debitera extra om ärendet har tagit lång tid. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF (Beslutsunderlag 1). Förvaltningens bedömning Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på den föreslagna taxan och föreslår att Nynäshamns kommun antar taxan att gälla från och med den 1 januari 2019.

27 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0381/206-2 Tommy Fabricius kommundirektör Olivia Gustafsson utredare Beslutsunderlag taxa enligt miljöbalken tjänsteskrivelse med markeringar taxa enligt miljöbalken. 3. Protokollsutdrag SMOHF 29 Taxa för smohfs arbete med p. Skickas till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund För kännedom Haninge kommun Tyresö kommun

28 Kf 188 KS/2018/0382/206 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds verksamhet enligt lagen om sprängämnesprekursorer Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds verksamhet enligt lagen om sprängämnesprekursorer, från den 1 januari Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för tillsyn enligt lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer i Nynäshamns kommun för att förhindra tillverkningen av sprängmedel. Ekonomiska aktörer som tillhandahåller sprängämnesprekursorer till enskilda betalar avgift till SMOHF i enlighet med taxan för det arbete som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och meddela föreskrifter om avgifternas storlek, enligt 19 2 st. lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer. Förbundet föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har förbundet utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet. Förbundet föreslår även ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds verksamhet enligt lagen om sprängämnesprekursorer, från den 1 januari 2019.

29 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0382/206-2 Tjänsteställe/handläggare Kansliavdelningen Olivia Gustafsson E-post: olivia.gustafsson@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds verksamhet enligt lagen om sprängämnesprekursorer Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljöoch hälsoskyddsförbunds verksamhet enligt lagen om sprängämnesprekursorer, från den 1 januari Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för tillsyn enligt lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer i Nynäshamns kommun för att förhindra tillverkningen av sprängmedel. Ekonomiska aktörer som tillhandahåller sprängämnesprekursorer till enskilda betalar avgift till SMOHF i enlighet med taxan (Beslutsunderlag 2) för det arbete som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och meddela föreskrifter om avgifternas storlek, enligt 19 2 st lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer. Förbundet föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har förbundet utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet. Förbundet föreslår även ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF (Beslutsunderlag 1). Förvaltningens bedömning Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på den föreslagna taxan och föreslår att Nynäshamns kommun antar taxan att gälla från och med den 1 januari Tommy Fabricius kommundirektör Olivia Gustafsson utredare Beslutsunderlag taxa sprängämnesprekursorer tjänsteskrivelse med markeringar taxa sprängämnesprekursorer. 3. Protokollsutdrag SMOHF 31 taxa sprängämnesprekursorer.

30 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0382/206-2 Skickas till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund För kännedom Haninge kommun Tyresö kommun

31 Kf 189 KS/2018/0383/206 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom animaliska biprodukter Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom animaliska biprodukter, från den 1 januari Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för offentlig kontroll inom animaliska biprodukter i Nynäshamns kommun för att undvika att smitta sprids och att djur och människor därigenom kan komma till skada. Företagare som befattar sig med foder eller animaliska biprodukter betalar en avgift till SMOHF enligt taxan (Beslutsunderlag 2) för den kontroll som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgiftens storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 3 förordning (2006:1165) om avgifter för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter. SMOHF föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har SMOHF utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet.. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom animaliska biprodukter, från den 1 januari 2019.

32 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0383/206-2 Tjänsteställe/handläggare Kansliavdelningen Olivia Gustafsson E-post: olivia.gustafsson@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom animaliska biprodukter Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljöoch hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom animaliska biprodukter, från den 1 januari Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvarar för offentlig kontroll inom animaliska biprodukter i Nynäshamns kommun för att undvika att smitta sprids och att djur och människor därigenom kan komma till skada. Företagare som befattar sig med foder eller animaliska biprodukter betalar en avgift till SMOHF enligt taxan (Beslutsunderlag 2) för den kontroll som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgiftens storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 3 förordning (2006:1165) om avgifter för offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter. SMOHF föreslår att timavgiften för förbundets arbete med prövning och tillsyn justeras från kr till kr i 2019 års taxa. Vid beräkningen har SMOHF utgått från Sveriges kommuner och landstings upplägg för beräkning av timavgift och prisindex för kommunal verksamhet. Förvaltningens bedömning Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på den föreslagna taxan och föreslår att Nynäshamns kommun antar taxan att gälla från och med den 1 januari Tommy Fabricius kommundirektör Olivia Gustafsson utredare Beslutsunderlag taxa animaliska biprodukter tjänsteskrivelse taxa animaliska biprodukter. 3. Protokollsutdrag SMOHF 27 taxa animaliska biprodukter.

33 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0383/206-2 Skickas till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund För kännedom Haninge kommun Tyresö kommun

34 Kf 190 KS/2018/0385/206 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds kontroll enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds kontroll enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, från den 1 januari Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund (SMOHF) ansvarar för Nynäshamns kommuns arbete enligt lag (2009:720) om handel med vissa receptfria läkemedel. Arbetet innebär tillsynsansvar för att säkerställa att lagen följs. Den som bedriver försäljning av receptfria läkemedel betalar en avgift till SMOHF i enlighet med taxan för den kontroll som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgifternas storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 23 lag (2009:720) om handel med vissa receptfria läkemedel. Förbundet föreslår ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds kontroll enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, från den 1 januari 2019.

35 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0385/206-2 Tjänsteställe/handläggare Kansliavdelningen Olivia Gustafsson E-post: olivia.gustafsson@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds kontroll enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljöoch hälsoskyddsförbunds kontroll enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, från den 1 januari Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund (SMOHF) ansvarar för Nynäshamns kommuns arbete enligt lag (2009:720) om handel med vissa receptfria läkemedel. Arbetet innebär tillsynsansvar för att säkerställa att lagen följs. Den som bedriver försäljning av receptfria läkemedel betalar en avgift till SMOHF i enlighet med taxan (Beslutsunderlag 2) för den kontroll som utförs. Kommunfullmäktige får besluta om taxan och avgifternas storlek med hänsyn till proportionalitet mellan avgiften och det arbete som utförs, enligt 23 lag (2009:720) om handel med vissa receptfria läkemedel. Förbundet föreslår ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF (Beslutsunderlag 1). Förvaltningens bedömning Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på den föreslagna taxan och föreslår att Nynäshamns kommun antar taxan att gälla från och med den 1 januari Tommy Fabricius kommundirektör Olivia Gustafsson utredare Beslutsunderlag taxa receptfria läkemedel tjänsteskrivelse taxa receptfria läkemedel. 3. Protokollsutdrag SMOHF 30 taxa receptfria läkemedel.

36 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0385/206-2 Skickas till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund För kännedom Haninge kommun Tyresö kommun

37 Kf 191 KS/2018/0386/206 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom livsmedelsområdet, från den 1 januari Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvar för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Nynäshamns kommun för att säkerställa efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftning och bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd. Kontrollen utgår från Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 882/204. Enligt regerings förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter ska SMOFH ta ut en årlig avgift och en eventuell timavgift från livsmedelsföretagare och aktörer inom ekologisk produktion för den kontroll som utförs. Avgifter tas ut i enlighet med taxan som Kommunfullmäktige beslutar om. SMOHF föreslår ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan samt en rättning av en felaktig hänvisning. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom livsmedelsområdet, från den 1 januari 2019.

38 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 Datum Vår beteckning KS/2018/0386/206-2 Tjänsteställe/handläggare Kansliavdelningen Olivia Gustafsson E-post: olivia.gustafsson@nynashamn.se Tel: Beslutsinstans Kommunstyrelsen Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen taxa för Södertörns miljöoch hälsoskyddsförbunds arbete med offentlig kontroll inom livsmedelsområdet, från den 1 januari Ärendet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) ansvar för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Nynäshamns kommun för att säkerställa efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftning och bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd. Kontrollen utgår från Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 882/204. Enligt regerings förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter ska SMOFH ta ut en årlig avgift och en eventuell timavgift från livsmedelsföretagare och aktörer inom ekologisk produktion för den kontroll som utförs. Avgifter tas ut i enlighet med taxan som Kommunfullmäktige beslutar om. SMOHF föreslår ändringar av taxans lydelse i syfte att förtydliga taxan samt en rättning av en felaktig hänvisning. De föreslagna ändringarna finns i tjänsteskrivelsen från SMOHF (beslutsunderlag 1). Förvaltningens bedömning Kommunstyrelseförvaltningen har inga synpunkter på den föreslagna taxan och föreslår att Nynäshamns kommun antar taxan att gälla från och med den 1 januari Tommy Fabricius kommundirektör Olivia Gustafsson utredare Beslutsunderlag taxa inom livsmedelsområdet tjänsteskrivelse med markeringar taxa inom livsmedelsområdet. 3. Protokollsutdrag SMOHF 28 taxa inom livsmedelsområdet Skickas till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

39 TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 2 Datum Vår beteckning KS/2018/0386/206-2 För kännedom Haninge kommun Tyresö kommun

40 Kf 192 KS/2018/0076/041 Skattesats 2019 för Nynäshamns kommun Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Fastställa skattesatsen för kommunalskatten år 2019 till 19,85%. Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet En av grundstenarna för den kommunala självstyrelsen är rätten att bestämma hur mycket skatt som kommuninvånarna ska betala. Nynäshamns kommuns kommunfullmäktige beslutar varje år om den kommunala skattesatsen inför nästkommande år. Den totala skattesatsen år 2019 för kommunen är oförändrad jämfört föregående år. Under valår ska budgeten fastställas av nyvalt fullmäktige, vilket följer av kommunallagen 11 kap. 10 : Budgeten fastställs av fullmäktige före november månads utgång. De år då val av fullmäktige har hållits i hela landet ska budgeten fastställas av nyvalda fullmäktige. och 11 kap 11 Om budgeten på grund av särskilda skäl inte kan fastställas före november månads utgång, ska fullmäktige ändå fastställa skattesatsen och, i förekommande fall, avgiftssatsen för begravningsavgiften enligt 9 kap. begravnings lagen (1990:1144) inom denna tid. Budgeten ska därefter fastställas före december månads utgång. Fullmäktige får då fastställa en annan skatte- eller avgiftssats än den som har bestämts tidigare. Utifrån detta utformades slutfasen av budgetprocessen enligt följande: 13 november: Utskick till kommunstyrelse 14 november: MBL-förhandling av budget. 21 november: Kommunstyrelsens bereder ärendet om slutlig budget inför fullmäktige. 12 december: Kommunfullmäktige beslutar om skattesats 2019 och slutlig budget Detta innebär att kommunstyrelsen innan oktober månads utgång ska ha tagit beslut om förslag till skattesats. Detta följer av kommunallagen 11 kap. 8 : Förslag till budget ska upprättas av styrelsen före oktober månads utgång. Förslag till budget för revisorernas verksamhet ska upprättas av fullmäktiges presidium senast vid samma tidpunkt. Om det finns särskilda skäl för det, får budgetförslaget upprättas i november månad. I så fall ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för den kommunalskatt eller landstingsskatt som ingår i den preliminära inkomstskatten under det följande året. Således behöver kommunstyrelsen fatta ett beslut om förslag till skattesats redan vid sammanträdet i oktober. Det finns sedan möjlighet att besluta om en annan nivå, vilket följer av kommunallagen 11 kap 11, när slutgiltig version av budget går upp till beslut.

41 Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att: 1. Fastställa skattesatsen för kommunalskatten år 2019 till 19,85%.

42 Kf 193 KS/2018/0046/006 Sammanträdesdagar 2019 för kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kommunfullmäktiges sammanträden 2019 ska hållas följande dagar, budgetsammanträdet den 14 november börjar kl 15.00, övriga sammanträden börjar kl 19.00: 10 januari 14 februari 14 mars 25 april (årsredovisning) 16 maj 13 juni (T1) 19 september 17 oktober (delårsbokslut) 13 november 14 november (budget) 12 december Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 24 oktober Ärendet Kommunstyrelseförvaltningen har utarbetat förslag till sammanträdesdagar för kommunfullmäktige Sammanträdena föreslås börja kl 19.00, utom budgetsammanträdet som börjar kl Förslaget till sammanträdesdagar innebär att kommunfullmäktiges sammanträder på torsdagar istället för som tidigare på onsdagar. Kommunfullmäktiges ordförande har samrått med gruppledarna om förslaget till ändrad veckodag. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kommunfullmäktiges sammanträden 2019 ska hållas följande dagar, budgetsammanträdet den 14 november börjar kl 15.00, övriga sammanträden börjar kl 19.00: 10 januari 14 februari 14 mars 25 april (årsredovisning) 16 maj 13 juni (T1) 19 september 17 oktober (delårsbokslut) 13 november 14 november (budget) 12 december

Plats och tid Folkets Hus, Nynäshamn klockan Mötet ajournerades Beslutande Enligt förteckning

Plats och tid Folkets Hus, Nynäshamn klockan Mötet ajournerades Beslutande Enligt förteckning PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-11-14 Plats och tid Folkets Hus, Nynäshamn 2018-11-14 klockan 19.00-20.00 Mötet ajournerades 19.09-19.12 Beslutande Enligt förteckning Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-12-20 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

FÖRBUNDSORDNING för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund 1 (5) 2018-07-01 FÖRBUNDSORDNING för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund Haninge, Nynäshamns och Tyresö kommuner har genom beslut i respektive kommuns fullmäktige bildat Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Läs mer

Reglemente för Miljönämnden

Reglemente för Miljönämnden Nummer: 60:1 Blad: (1) Reglemente för Miljönämnden A Miljönämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska 1. svara för prövning, tillsyn, inspektion, provtagning och utredningar i miljöoch hälsoskyddsärenden

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida Dagordning Ärende 105. Svar på medborgarförslag - Bygg en park för lek och olika sportaktiviteter

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida Dagordning Ärende 105. Svar på medborgarförslag - Bygg en park för lek och olika sportaktiviteter KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida 1 2018-06-12 Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde och tid: 2018-06-19 kl. 08:30 Plats: Kommunhuset Nynäshamn sammanträdesrum Örngrund Vid förhinder kontakta:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 256 KS 403/18 Nytt reglemente för miljönämnden Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige antar nytt reglemente

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-06-19 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Avgifter för tobaksförsäljning- till KF Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2018-11-27/ 157 om

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-15 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Revidering av avgifter för serveringstillstånd, folköl, tobak och receptfria läkemedel Bakgrund

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden

Reglemente för miljö- och byggnämnden 1 (5) Reglemente för miljö- och byggnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2010, reviderat den 18 december 2012, kf 82 och den 21 november 2016, kf 89. Ansvarig för att dokumentet är aktuellt

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7. Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7. Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.7 Reglemente för Samhällsbyggnadsnämnden Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden 2 Samhällsbyggnadsnämndens uppgifter Delegering från fullmäktige 3 Antal ledamöter och ersättare

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Antaget av KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-12-17 164. Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 43 REGLEMENTE FÖR

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2019. Fastställt av kommunfullmäktige den 2018-09-17, 150 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

Reglemente för miljönämnden

Reglemente för miljönämnden 2017-11-20 2 Reglemente för miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Miljönämndens verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska följa utvecklingen

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2016-12-28 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar Anmälan om förhinder lämnas till Yvonne Persson, Kansliavdelningen

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

3 Anmälan och besvarande av interpellationer

3 Anmälan och besvarande av interpellationer KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (24) Datum 2014-02-13 Tid 18:00 Plats Aulan, Tyresö gymnasium, Farmarstigen 7 Observera: Ny lokal! Ordförande Sekreterare Jan Larsson Rebecca Berlin Dagordning 1 Anmälan av nya

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622)

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 Sammanträdesdatum BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2019-05-22 BMN 63 ALLM.2019.36 Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt

Läs mer

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena STORFORS KOMMUN TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Storfors kommun 2011-12-15 KF 158 Reviderad

Läs mer

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel

Ärende 21. Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Ärende 21 Taxa för alkohol, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel Sammanträdesprotokoll 8(32) Sammanträdesdatum 2019-04-11 MYN 40 Dnr 2019-00056 Taxa för alkohol, tobak och liknande

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Författning 4.6.2 Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter för Staffanstorps kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel TAXA för offentlig kontroll av livsmedel MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2015-11-30, Kf 146 Taxan träder i kraft 2016-01-01 2 (5) Inledande

Läs mer

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör, i den mån

Läs mer

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente 2014-11-17 182 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-20 147 Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Dnr SN 2017/0382.01.07 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2017-06-08. Föreslagna

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-17 190. Innehållsjusterad av kommunfullmäktige 2017-01-26 17. Indexjustering av miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober Taxa för kontroll inom livsmedelsområdet Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober 2015 171 2 Taxa för offentlig kontroll, prövning och registrering inom livsmedelsområdet Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Eksjö kommun Inledande bestämmelser

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun KF 2015-11-12 109 Taxan träder i

Läs mer

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 december 2016 kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 181. Upprop och anmälningar

Läs mer

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden 1(6) Gäller från och med den 1 mars 2016 Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden SAMHÄLLBYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt 1.

Läs mer

Reglemente. Reglemente för Miljönämnden östra Skaraborg. Beslutad av direktionen för Miljösamverkan östra Skaraborg den 16 juni 2015, 11.

Reglemente. Reglemente för Miljönämnden östra Skaraborg. Beslutad av direktionen för Miljösamverkan östra Skaraborg den 16 juni 2015, 11. Reglemente Reglemente för Miljönämnden östra Skaraborg BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Beslutad

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Måndagen den 14 januari 2019 RAGUNDA KOMMUN Datum 2019-01-07 Kallelse/Kungörelse Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder måndagen den 14 januari 2019, kl. 17.00 Anders

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente för miljö- och byggnämnden. Antagen av kommunfullmäktige Reglemente för miljö- och byggnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-18 135 Innehållsförteckning Miljö- och byggnämndens uppgifter 3 Miljö- och byggnämndens sammansättning och sammanträden 5 Antal

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun (2017) Reglemente för miljö- och byggnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-30 24 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut 2015-08-31 69 Reviderad efter kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN

TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN TAXA INOM LIVSMEDELSKONTROLLEN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Taxa inom livsmedelskontrollen Taxa 2006-12-18, 227 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden

Reglemente för Miljö- och byggnämnden Grästorps kommun Styrdokument Reglemente Dnr 273/2017 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige 2018-04-23, 22, uppdateras före 2022-06-30 Dokumentet finns på www.grastorp.se

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN Bygg- och miljönämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-04-23 63 Indexuppräknad BMN 2014-533 119 Giltighetstid

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Tillhör bygg- och miljönämndens beslut 2014-11-26, Reglemente för Bygg- och miljönämnden Antaget av Kommunfullmäktige den 2014-12-15, 48 Dnr. KS.2014.209 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1.

Läs mer

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för interna myndighetsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 216 Ansvarig:

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-19 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamns kommun lokal Örngrund, 2018-06-19 kl. 08:30 08:51 Beslutande Patrik Isestad (S), Ordförande Daniel Adborn (L) Harry Bouveng

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen

Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 127 1(5) Taxa för Grums kommuns offentliga kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen 2(5)

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN KFS 101 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Allmänt 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN 2015-04-22 1(7) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-01 Ks-KcS.2014.2 101 2015-04-22 2(7) Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.30, i Lindberghallen, Djurås. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden

Reglemente för Bygg- och miljönämnden 2012-04-11 1(5) Reglemente för Bygg- och miljönämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Bygg och miljönämndens ansvar Uppdrag 1 Bygg- och miljönämnden

Läs mer

1(2) Det är förbjudet både att sälja och lämna ut e-cigaretter till personer under 18 år.

1(2) Det är förbjudet både att sälja och lämna ut e-cigaretter till personer under 18 år. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-10-10 Sida 1(2) 187 Revidering av miljö- och räddningstjänstnämndens reglemente med anledning av den nya lagen (2017:425) om elektroniska cigaretter

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-02-23 30 Gäller fr o m: 2015-02-23 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:23-206 Ersätter: Ansvarig: Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument 1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-01-30 5 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen

Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Författningssamling i Borlänge kommun Taxa för Borlänge kommuns offentliga kontroll inom livsmedelstiftningen Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 255, reviderad miljönämnden 2016-12-02 118 Metadata

Läs mer

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige:

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Gäller från och med 1 januari Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhetsområde

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Gäller från och med 1 januari Miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhetsområde Kommunal författningssamling 06.01.11 Dokument Beteckning Reglemente 06.01.1 Organ Beslut av KF Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-26 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Gäller från och med

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lycksele kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr D 09:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr D 09:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr D 09:1 Kf 213/2008 Dnr Ks 2012/124 Dnr Ks 2008.10273 Reglemente för förbundsdirektionen Ystad- Österlenregionens miljöförbund Utöver vad som framgår av

Läs mer

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Nummer: 60:9 Blad: (1) Taxa för Miljönämndens offentliga kontroll av livsmedel Med Miljönämnden avses i denna taxa den nämnd som skall fullgöra kommunens offentliga kontroll av livsmedel. A Inledande bestämmelser

Läs mer

Reglemente. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 181 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehållsförteckning Uppdrag och verksamhet... 1 Delegering

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Sida 1 av 6. Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00

Kallelse. Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Sida 1 av 6. Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2018-11-26 Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00 Ordförande Eva Älander (S) Förhinder anmäls till respektive gruppledare Sida 1 av 6 1. Upprop, val av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-08 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull En generell rätt till kommunal avtalssamverkan

Läs mer

Förslag till beslut. Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till beslut. Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2017-09-11 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:457 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till revidering av miljö- och räddningstjänstnämndens reglemente

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Torsdagen den 14 juni 2018 Datum 2018-06-14 Kallelse/Kungörelse Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder torsdagen den 14 juni 2018, kl. 17.00, Anders Olofskolan, Hammarstrand.

Läs mer

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av 1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt Alkohollagen, Tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument

Läs mer

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter antagen av kommunfullmäktige 2011-12-12, 183 Gäller från 2012-01-01 Inledande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Miljö- och byggnadsnämndens behörighet mm 1 Nämndens behörighet och uppgifter Miljö- och byggnadsnämnden skall enligt miljöbalken och lagen med särskilda

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Karpen kl. 14:00-15:20 Beslutande Övriga deltagande Torgny Lindau (PF), ordförande Patrik Ströbeck (M), 1:e vice ordförande Ronny Nilsson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011

Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011 Bilagor Kommunfullmäktige 19 december 2011 Ärenden 5 Motionssvar angående marknadsföring under sportlovsveckor (Dnr: KS 11/226) 6 Ny taxa för livsmedelskontroll (Dnr: KS 11/301) 7 Kulturplan för Ånge kommun

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 1(5) Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2(5) Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Älvkarleby kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m.

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Taxa Lag om tobak och liknande produkter

Taxa Lag om tobak och liknande produkter STRÖMSTADS KOMMUN 1 (5) Ärende: KS/2019-0349 Taxa Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) Antagen av kommunfullmäktige 2019-06-18 165 2 (5) Innehållsförteckning Inledande bestämmelser...fel! Bokmärket

Läs mer

Taxan gäller från och med den 1 januari 2018 Antagen av fullmäktige

Taxan gäller från och med den 1 januari 2018 Antagen av fullmäktige Taxa för alkohollagens, tobakslagens, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållares samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedels tillämpningsområde Taxan gäller från och med den 1 januari

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2016-02-11 (4) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljöenheten Antagen av Kommunfullmäktige 142 2016-11-24 Gäller från och med 2017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180

Läs mer

Ärlig höjning av Miljösamverkans taxor. Beslut Miljönämnden östra Skaraborg beslutar att höja Miljösamverkans taxor enligt följande:

Ärlig höjning av Miljösamverkans taxor. Beslut Miljönämnden östra Skaraborg beslutar att höja Miljösamverkans taxor enligt följande: MILJÖNÄMNDEN ÖSTRA SKARABORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-12-10 MN 63 Dnr 2014-5661 Ärlig höjning av Miljösamverkans taxor Beslut Miljönämnden östra Skaraborg beslutar att höja Miljösamverkans

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för tekniska nämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Tekniska nämnden förvaltar och utvecklar kommunens grönområden,

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Icke tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Icke tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset Nynäshamn, kl. 14.00-15.10 Beslutande Yvonne Lorentzson (S), ordförande Bengt Holwaster (MP) Bo Persson (L) Margaretha Gustavson (M) Per Malmsten (M) Icke tjänstgörande

Läs mer