Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram"
  • Ola Ek
  • för 5 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1094/18 Handläggare Frida Börås Telefon: E-post: Revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Stadsledningskontorets begäran om igångsättningsbeslut för att ta fram förslag till revidering av Göteborgs Stads kommunikationsprogram godkänns. Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade anta Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad (Dnr 0488/15). Kommunikationsprogrammet för Göteborgs Stad har skapat en sammanhållen helhet för kommunikationsarbetet i stadens förvaltningar och bolag. Programmet innehåller en tydlig målsättning med kommunikationsarbetet i staden och anger vilka målgrupper staden vänder sig till. Kommunikationsprogrammet löper ut 2019 och stadsledningskontoret bedömer att vi behöver komma igång med en revidering av programmet så snart som möjligt. Genom kommunikationsprogrammets mål och indikatorer, har kommunikationsarbetet i stadens verksamheter kunnat följas upp på ett systematiskt sätt, bland annat genom uppföljning i Stratsys, stadens uppföljningsverktyg. Uppföljningen visar att vi kommit en bit på väg men ett fortsatt målmedvetet arbete krävs för att nå de beslutade målen. Under våren 2018 har stadsledningskontoret, enligt verksamhetsplan, arbetat med ett flertal utvecklingsuppdrag som bland annat berör omvärldsanalys, kartläggning av Göteborgs Stads kommunikationsarbete och kartläggning av digital kommunikation. För att Göteborgs Stad ska kunna utveckla en mer enkel, efterfrågad och effektiv kommunikation med medarbetare, boende, besökare och näringsliv, och för att säkerställa att arbetet sker utifrån gemensamma mål till gemensamt definierade målgrupper måste kommunikationsprogrammet revideras. Förslag till reviderat Göteborgs Stads kommunikationsprogram avser perioden Ekonomiska konsekvenser Kommunikationsprogrammet syftar till samordning av stadens kommunikationsarbete i alla verksamheter och ska bidra till att arbetet sker kostnadseffektivt inom tilldelade ekonomiska ramar. Arbetet med att ta fram ett reviderat kommunikationsprogram sker inom ramen för befintlig budget. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

2 Barnperspektivet Kommunikationsprogrammet syftar till en planerad och målgruppsanpassad kommunikation med de identifierade externa målgrupperna boende, besökare, och näringsliv. Inom dessa målgrupper ryms också barn och unga. Genom bland annat ökad användning av digitala kanaler ges bättre förutsättningar att kommunicera med barn och unga. Mångfalds- och jämställdhetsperspektivet Kommunikationsprogrammet omfattar grafisk produktion och bildhantering och bidrar till att säkerställa en normkritisk hantering och produktion av illustrationer, text och bild. Programmet ska bidra till ett mer jämlikt Göteborg och ska även beakta målgrupperna inom diskrimineringsgrupperna. Miljöperspektivet I arbetet med att ständigt utveckla kommunikationsarbetet ingår att utvärdera kanaler och möjligheter att nå boende, besökare och näringsliv. Vi går mot en allt mer digital kommunikation vilket innebär mindre påfrestning på miljön att jämföra med tex tryckt, distribuerat material. Omvärldsperspektivet Flera kommuner i Sverige använder sig idag av kommunikationsprogram som ett styrdokument för att sätta en gemensam riktning för, och möjlighet till uppföljning av, en kommuns kommunikation. Till exempel har både Stockholms Stad och Malmö Stad kommunikationsprogram på motsvarande sätt som Göteborgs Stad. Stadsledningskontoret behöver i sin roll fortsätta utveckla en samordnad kommunikation med boende, besökare och näringsliv på ett modernt, effektivt och uppdaterat sätt. Kommunikationen behöver ha ett starkt fokus på mottagarens behov. Som stöd i utvecklingen och i planeringsarbetet behövs analyser av eventuella förändringar i omvärlden som påverkar kommunikationsområdet. Stadsledningskontoret har därför tagit fram en omvärldsanalys för att öka kunskap och förståelse samt bidra till underlag för prioriteringar och beslut avseende Göteborgs Stads kommunikation och innehållet i ett reviderat kommunikationsprogram. Bilaga 1. Befintligt Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

3 Ärendet Stadsledningskontoret föreslår en revidering av Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad , för att Göteborgs Stad ska kunna fortsätta att utveckla en enkel, efterfrågad och effektiv kommunikation med medarbetare, boende, besökare och näringsliv och för att säkerställa att arbetet sker utifrån gemensamma mål till gemensamt definierade målgrupper. Beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade att anta Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad (Dnr 0488/15). Programmet innehåller en tydlig målsättning med kommunikationsarbetet i staden och anger tydligt vilka målgrupper staden vänder sig till. Under programtiden har kommunikationsarbetet i stadens verksamheter följts upp på ett systematiskt sätt genom löpande kontakt med stadens verksamheter och genom uppföljning i stadens uppföljningsverktyg, Stratsys. Det framgår tydligt i uppföljningen att kommunikationsprogrammet för Göteborgs Stad har skapat en sammanhållande helhet för kommunikationsarbetet i stadens alla verksamheter. Det av kommunfullmäktige beslutade kommunikationsprogrammet gäller för perioden För att Göteborgs Stad ska kunna utveckla en mer enkel, efterfrågad och effektiv kommunikation till gemensamt definierade målgrupper måste kommunikationsprogrammet revideras för en kommande period, Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret bedömer att en revidering av kommunikationsprogrammet för Göteborgs Stad är nödvändig då nuvarande programs giltighet går ut Under våren 2018 har stadsledningskontoret, enligt verksamhetsplan, arbetat med ett flertal utvecklingsuppdrag som bland annat berör omvärldsanalys, kartläggning av Göteborgs Stads kommunikationsarbete och kartläggning av digital kommunikation. En revidering av programmet medför också möjlighet att anpassa en ny version av Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad till förändringar som skett i omvärlden under de senaste åren. Genom en revidering av kommunikationsprogrammet kan stadsledningskontoret fortsatt säkra en tydlighet kring mål och målgrupper för kommunikationsarbetet i stadens alla verksamheter och fortsatt skapa möjlighet att systematiskt följa upp arbetet. Syftet med reviderat Göteborgs Stads kommunikationsprogram För att Göteborgs Stad ska kunna fortsätta att utveckla en enkel, efterfrågad och effektiv kommunikation med medarbetare, boende, besökare och näringsliv och för att säkerställa att arbetet sker utifrån gemensamma mål till gemensamt definierade målgrupper. Kopplingar till andra styrande dokument Göteborgs Stads kommunikationsprogram är ett långsiktigt måldokument som anger en önskad utveckling av stadens kommunikation. Programmet omfattar stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag och har koppling till: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

4 Göteborgs Stads informationspolicy och riktlinje för informations- och kommunikationsarbete inom Göteborgs Stad. Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Göteborgs Stads riktlinje för kriskommunikation Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Riktlinje för Göteborgs Stads i sociala medier Riktlinjer för affischering på stadsinformationstavlor och pelare Program för Göteborgs Stads väg mot e-samhället Göteborgs Stads handlingsplan för e-samhälle Program för utveckling av intern service för staden Göteborgs Stads program för utveckling av service till boende, besökare och företagare Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program Göteborgs Stads program för besöksnäringens utveckling fram till 2030 Kommande program för hur Göteborgs Stad ska bli en attraktiv arbetsgivare Vilka omfattas av programmet Programmet kommer att vara ett stadsövergripande dokument som gäller för Göteborgs Stads samtliga nämnder och styrelser. Arbetsprocessen I arbetet med att revidera stadens kommunikationsprogram kommer, utöver kommunikationsavdelningen på stadsledningskontoret, stadens kommunikationschefer att vara delaktiga och involveras. Likaså kommer kompetenser på stadsledningskontoret inom till exempel MR och HR att bidra. De fackliga organisationerna kommer att involveras genom Centrala samverkansgruppen (CSG). Förslag till reviderat program kommer att skickas ut på remiss till två stadsdelsförvaltningar, två fackförvaltningar, ett bolag och Göteborgs Stadshus AB. Förslag till reviderat program beräknas vara klart under andra kvartalet 2019 för beslut i kommunfullmäktige under hösten Frida Börås Helena Mehner Kommunikationsstrateg Kommunikationsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

5 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Varför ett kommunikationsprogram? Detta program är ett långsiktigt måldokument som anger en önskad utveckling av stadens kommunikation. Programmet omfattar stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag. Det pågår sedan ett par år tillbaka ett systematiskt arbete för att utveckla hur Göteborgs Stad kommunicerar. Göteborgs Stad ska ha en stark, modern profil i kommunikationsfrågorna. För att skapa en sammanhållen helhet och tydligare uppföljning har detta kommunikationsprogram tagits fram. Programmet bygger vidare på det arbete som redan görs, och som planeras, för att utveckla kommunikationen i staden. Programmet bidrar till ökad tydlighet genom att beskriva vad Göteborgs stad ska uppnå inom kommunikationsområdet i form av kommunikationsmål. Programmet kommer därefter att revideras för att tydligare omfatta kommunikationen inför Göteborgs 400-årsjubileum år Programmet innehåller målgrupper för Göteborgs Stads kommunikation, mål för extern och intern kommunikation, uppföljning och genomförande. Ett antal strategiska vägval för Göteborgs Stads kommunikation summeras också i programmet. Programmet genomförs med utgångspunkt i den redan påbörjade aktiveringen av stadens kommunikationsstrategi. För vägledning i genomförandet ska de redan befintliga strategier och riktlinjer, samt kompletterande som tillkommer under programperioden, användas. Dessa beståndsdelar kallas i programmet för Byggstenar. Innehållet i dessa underliggande dokument ska betraktas som levande och kan bli föremål för viss revidering för att motsvara behov av förnyelse och utveckling. Till programmet biläggs samtliga befintliga Byggstenar samt mätetal för uppföljning och indikatorer.

6 Alla kommunicerar Kommunikation är en viktig del i all vår verksamhet. Alla kommunicerar, och alla har ansvar för att kommunicera. Stadens kommunikation har flera syften. Information och kommunikation är en grundförutsättning för att boende, besökare och näringsliv ska kunna ta tillvara sina demokratiska rättigheter och använda, påverka och utveckla kommunens tjänster. En förutsättning för att nå hög kvalitet på kommunikationen med göteborgarna är i sin tur att de anställda är välinformerade om verksamheten och dess mål. Stadens verksamhet bygger till stora delar på mänskliga möten. Detta ställer särskilda krav på att alla anställda har tillgång till aktuell information och att förutsättningarna för kommunikation är goda. Inom en organisation finns ett samband mellan tillgång på information och ansvar. En välinformerad medarbetare känner delaktighet, motivation och tar ansvar. Medarbetarna inom Göteborgs Stad har en viktig roll som kunskapsbärare, marknadsförare och som stadens ansikte utåt. Kommunikationen ska bidra till att skapa samhörighet och stolthet hos stadens medarbetare, så att vi kan behålla de medarbetare vi har och attrahera och rekrytera nya. Kommunikation för ökad måluppfyllelse Inom Göteborgs Stad ska kommunikation användas strategiskt, vara genomtänkt och följas upp. Då bidrar den till såväl måluppfyllelse som utveckling för verksamheterna. Med strategisk kommunikation menas den kommunikation som organisationen använder som ett medvetet verktyg för att nå organisationens mål.

7 Målgrupper Alla vi som arbetar i Göteborgs Stad är med och påverkar hur omvärlden uppfattar staden och vår mångsidiga verksamhet. Vår förmåga att erbjuda service och tjänster av hög kvalitet är den viktigaste faktorn för hur vi uppfattas. Men vi bygger också förtroende genom vår kommunikation. En väl fungerande extern kommunikation skapar möjlighet till insyn och förstärker den demokratiska processen. En väl fungerande intern kommunikation skapar möjlighet till delaktighet och förstärker känslan av samhörighet. Den interna kommunikationen bygger den externa. Målgrupper Göteborgs Stads externa målgrupper omfattar: Boende Besökare Näringsliv Vår gemensamma omvärld Göteborgs Stads interna målgrupper omfattar: Förtroendevalda Chefer och medarbetare

8 Extern kommunikation Det övergripande målet med Göteborgs Stads externa kommunikation är att skapa kännedom om stadens arbete. Vi ska bli bättre på att berätta vad staden gör och varför. Kommunikationen ska samtidigt tydligt signalera att vi är en stad, Göteborgs Stad. När vi blir bättre på att berätta vad vi gör blir det lättare för boende, besökare och näringsliv att ta del av de tjänster och den service som våra verksamheter erbjuder och förstå inom vilka områden de kan vara med och påverka. Vi ska också berätta på vilket sätt vår organisation, med stadsdelar, fackförvaltningar och bolag, på olika sätt bidrar till Göteborg som en attraktiv stad att bo och verka i, besöka och återvända till. Mål för extern kommunikation Kommunikationen ska bidra till att boende, besökare och näringsliv: känner till vad staden gör och varför och hur de kan ta del av de tjänster och den service som staden erbjuder förstår när och hur de kan vara med och påverka upplever stadens kommunikation som aktiv, öppen, trovärdig och tillgänglig Intern kommunikation Det övergripande målet med Göteborgs Stads interna kommunikation är att skapa kännedom om stadens mål. Hur vi som medarbetare bidrar till de tjänster och service som staden erbjuder, och hur vi genom vårt arbete gör Göteborg till en attraktiv stad att bo och verka i, besöka och återvända till. Vår interna kommunikation ska också medverka till att skapa engagemang och samhörighet hos stadens medarbetare. Mål för intern kommunikation Kommunikationen ska bidra till att Göteborgs Stads medarbetare: förstår hur de bidrar till stadens och verksamhetens mål och känner sig delaktiga i Göteborgs Stads utveckling känner delaktighet, engagemang och samhörighet på sitt arbete

9 Genomförande Programmet genomförs med utgångspunkt i den redan påbörjade aktiveringen av stadens kommunikationsstrategi. En inriktning för intern kommunikation kommer också att tas fram och även den aktiveras under programperioden. För vägledning i genomförandet ska de redan befintliga strategier och riktlinjer, samt kompletterande som tillkomme runder programperioden, användas. Stadsledningskontoret leder, samordnar och följer upp stadens samlade insatser. Uppföljning De kommunikationsmål som anges här ska gälla för samtliga nämnder och styrelser. Kommunikationsmålen kan även med fördel brytas ned till nämndmål där det är relevant. Uppföljning av stadens arbete med kommunikationsmålen kommer att göras centralt genom befintliga mätetal och indikatorer eller fördjupade mätningar och uppföljningar. Mätetal och indikatorer kan komma att utvecklas och därmed justeras under programmets gång. Se Uppföljning och indikatorer, Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad

10 Strategiska vägval En stad ett huvudbudskap Hållbar stad - öppen för världen. Så lyder huvudbudskapet för Göteborgs Stads kommunikation. Vi arbetar allihop, i våra respektive förvaltningar och bolag, med uppdrag och arbetsuppgifter som pekar i budskapets riktning. Genom att lyfta fram dessa i vår kommunikation fyller vi budskapet med innehåll. Budskapet kan användas explicit som det är, eller implicit (i form av konkret handling eller aktivitet). En stad en logotyp Göteborgs Stads verksamheter symboliseras av logotypen med stadsvapnet och texten Göteborgs Stad. Inga andra organisatoriska undernivåer ska förekomma i direkt anslutning till logotypen. Profileringen av Göteborgs Stad är överordnad och stadens nya grafiska profil ska användas konsekvent. Många av Göteborgs Stads bolag är dock kända under ett specifikt namn och har ofta sedan länge en särprofilering med eget varumärke och logotyp. Bolagen är egna juridiska personer och verkar i en kommersiell, och i flera fall också, internationell miljö. De bolag som har ett fortsatt behov av att använda en egen grafisk profil har möjlighet till detta. En stad ökad samordning av kanaler Stadens medarbetare har en viktig roll som kunskapsbärare, marknadsförare och som stadens ansikte utåt. Vår viktigaste externa kanal är våra medarbetare. Men utöver våra medarbetare har staden ett antal andra kanaler för att nå ut till boende, besökare och näringsliv. Det handlar exempelvis om webb, sociala medier, hushållstidningar, utskick, trycksaker, evenemang och andra fysiska mötesplatser. På samma sätt som vi samordnar våra budskap ska vi samordna våra kommunikationskanaler. Vi ska också utveckla våra kommunikationskanaler för att vår kommunikation ska nå en större effekt och/eller lägre kostnad. Varje förvaltning och bolag har sina kommunikationsmål, sina budskap och sina målgrupper som påverkar valet av kanaler. Utvecklingen av de enskilda kanalerna behöver därför göras inom den egna verksamheten. Några gemensamma prioriteringar gör vi av stadens kanaler. Stadens webbplats, goteborg.se, är stadens gemensamma huvudkanal. Stadens hushållsmagasin, Vårt Göteborg, är ett prioriterat alternativ till annonsbilagor. Intranätet är, vid sidan av det

11 personliga mötet, vår prioriterade kanal för att kommunicera med grupper av stadens medarbetare. Göteborgs Stad en attraktiv arbetsgivare I Göteborgs Stad arbetar vi för att skapa en bra vardag för alla göteborgare. För att göra det behöver vi engagerade och stolta medarbetare. Därför måste vi också tala om vad vi erbjuder dem som väljer att arbeta hos oss. Jag jobbar för en bra vardag för alla göteborgare. Jag är med och utvecklar Göteborg. Jag kan välja många intressanta jobb och karriärvägar. Så vill vi att medarbetare i staden ska känna kring att vara en del av Göteborgs Stad. Arbetsgivarerbjudandet beskriver vår gemensamma önskade bild av hur vi vill vara och uppfattas som arbetsgivare. Målen i kommunikationsprogrammet verkar också för att staden ska leva upp till sitt arbetsgivarerbjudande. I kommunikationen för att attrahera och rekrytera nya medarbetare kan budskapen i staden arbetsgivarerbjudande användas för att profilera oss som arbetsgivare.

12 Byggstenar Utvecklingen av stadens kommunikation mot kommunikationsmålen utgår ifrån följande beslutade, eller planerade, byggstenar i form av förhållningssätt, arbetsätt, strategier och riktlinjer. Innehållet i dessa underliggande dokument ska betraktas som levande och kan bli föremål för viss revidering för att motsvara behov av förnyelse och utveckling. Vårt förhållningsätt till kommunikation Göteborgs Stads informationspolicy en plattform för kommunikation I stadens informationspolicy tydliggörs att tjänstemän och förtroendevalda ska kommunicera så att göteborgarna kan använda, påverka och utveckla kommunens tjänster och ta tillvara sina demokratiska rättigheter. Kommunikationen ska kännetecknas av ett öppet och aktivt förhållningssätt. Här tydliggörs också att informationsarbetet är en strategisk fråga på ledningsnivå som ska integreras i den årliga verksamhetsplaneringen och finnas med i budget och årsredovisningar. Informationen ska alltid vara opartisk och saklig, det gäller både positiva och negativa budskap. Ansvaret för kommunikationen följer med ansvaret för verksamheten inom stadens förvaltningar och bolag. Alla medarbetare har också ett eget ansvar för att hålla sig informerade och att informera andra om det som är av betydelse för de egna arbetsuppgifterna och det egna verksamhetsområdet. Se Göteborgs Stads informationspolicy. Vårt arbetssätt för planerad kommunikation Kommunikationsprocessen Kommunikationsplaner är ett strategiskt viktigt verktyg och obligatoriskt styrmedel för att hjälpa oss att vara målinriktade i vårt kommunikationsarbete. Arbetssättet med kommunikationsplaner bygger på en gemensam kommunikationsprocess som arbetats fram i samverkan inom Göteborgs Stad; ett gemensamt arbetssätt som i likhet med övriga delar av kommunikationsstrategin är ett verktyg för vårt kommunikationsarbete. Processen visar tydligt de olika steg som man bör ta ställning till när man ska informera eller kommunicera. Den säkerställer att vår kommunikation alltid är planerad, vilket innebär rätt budskap till rätt målgrupp, vid rätt tillfälle och genom rätt kanal för att önskvärda effekter av kommunikationen ska uppnås. Hänvisning: länk

13 Vår grafiska profil Den nya grafiska profilen ska göra Göteborgs Stad till en tydlig och enhetlig avsändare, så att det blir lättare för göteborgarna att känna igen oss. Logotypen Göteborgs Stads verksamheter symboliseras av logotypen med stadsvapnet och texten Göteborgs Stad. Inga andra organisatoriska undernivåer ska förekomma i direkt anslutning till logotypen. Profileringen av Göteborgs Stad är överordnad och stadens nya grafiska profil ska användas konsekvent. Många av Göteborgs Stads bolag är dock kända under ett specifikt namn och har ofta sedan länge en fristående identitet med egen logotyp. Bolagen är egna juridiska personer och verkar i en kommersiell, och i flera fall också, internationell miljö. De bolag som har ett fortsatt behov av att använda en egen grafisk profil har möjlighet till detta. Grafiskt manér och visuell identitet Byggstenarna i vår visuella identitet består av logotyp, typsnitt, en palett av färger, ett bildmanér och dekorelement. Tillsammans skapar de igenkänning och uppmärksamhet. Vår mångsidiga verksamhet kan visas genom en kombination av bild och text i olika mosaiksystem. Repetition och variation är viktiga nyckelord i sammanhanget. Det handlar om att skapa igenkänning genom att exempelvis hålla sig till vissa färger och typsnitt (repetition). Men inom de fastställda ramarna finns utrymme för variation. All information från Göteborgs Stad kommer alltså inte att se exakt likadan ut framöver bara för att det nu finns en ny grafisk profil. Men utseendet på den information som produceras ska följa det som anges i den grafiska profilen. Se Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. goteborg.se/grafiskprofil för information och vägledning kring hur profilen ska användas. Våra strategier och tillvägagångssätt för att utveckla kommunikation i staden Götborgs Stads kommunikationsstrategi Göteborgs Stads kommunikationsstrategi innebär ett långsiktigt, välplanerat tillvägagångssätt för att synliggöra stadens arbete. Den ska vara en grund för samtliga som arbetar med information och kommunikation i organisationen. Med en gemensam kommunikationsstrategi vill vi skapa intern samhörighet och extern tydlighet. Att vi har en gemensam kommunikationsstrategi innebär inte att våra

14 verksamheter ska sluta kommunicera utifrån sina uppdrag. Stadens förvaltningar och bolag ska ha möjlighet att kommunicera utifrån sina mål och målgrupper. Men kommunikationen ska samtidigt tydligt signalera att vi är en stad, Göteborgs Stad. Kommunikationsplattformarna är fundamentet i stadens kommunikationsstrategi. De hjälper oss att bli tydliga i vår kommunikation och signalera att vi är en stad även om vi har en mångsidig verksamhet. Därför omfattar kommunikationsstrategin samordnade kommunikationsplattformar inom leva & bo, miljö, stadsutveckling, näringsliv, kultur, kunskapsstaden, destination och internationellt samarbete. Budskapen inom respektive tema ska genomsyra kommunikationen för de pågående satsningarna och verksamheternas egen kommunikation. Kommunikationsstrategin omfattar också införandet av kommunikationsplaner som ett strategiskt viktigt verktyg och obligatoriskt styrmedel för att hjälpa oss att vara målinriktade i vårt kommunikationsarbete. Det är med stöd av kommunikationsplattformarnas budskap som stadens nämnder och styrelser förväntas genomföra och utveckla sin kommunikation. Se Göteborgs Stads kommunikationsstrategi. Strategin kommer att byggas ut med en inriktning för intern kommunikation. Plan för Göteborgs Stads kanaler På samma sätt som att kommunikationsstrategin samordnar våra budskap måste vi samordna våra kommunikationskanaler. Kanalerna måste samverka och interagera mer. Plan för Göteborgs Stads kommunikationskanaler är ett dokument som syftar till att utveckla stadens kommunikationskanaler. Planen ska även stödja ambitionen att tydligt signalera att Göteborg är en stad. Utvecklingen av de enskilda kanalerna kan bara göras inom den egna verksamheten. Denna plan för kommunikationskanaler blir därför en vägledning för förvaltningar och bolag i framtagandet av de egna anvisningarna för kommunikationskanaler. Se Plan för Göteborgs Stads kommunikationskanaler.

15 Göteborgs Stads digitala kanalstrategi Göteborgs Stad ska ha en stark, modern profil i kommunikationsfrågorna. För boende, besökare och näringsliv är internet idag den primära ytan för information och kommunikation. För staden ska därför de digitala kanalerna vara den naturliga första kontaktytan. I takt med den snabba teknikutvecklingen ökar också målgruppernas digitala kompetens och därmed även deras förväntan på ökad tillgänglighet och dialog via internet. Göteborgs Stad behöver en hållbar plattform för sin digitala kommunikation som främjar ökade möjligheter och kostnadseffektivitet. En sådan plattform består av både teknik, design, innehåll och arbetssätt. Den digitala kanalstrategin är ett är ett första steg mot en enhetlig och samordnad närvaro på internet och ger en hållbar grund för utveckling framåt. Den digitala kanalstrategin är en fördjupning av Plan för Göteborgs Stads kanaler och omfattar samtliga förvaltningar och bolags externa digitala kanaler. Den kan framöver även komma att innefatta interna digitala kanaler, såsom intranät. Strategin bidrar till målen för kommunikation i programmet, och till att tydligt signalera att Göteborg är en stad. Se Göteborgs Stads digitala kanalstrategi. Riktlinje för Göteborgs Stad i sociala medier Göteborgs Stad ska ha en stark, modern profil i kommunikationsfrågor. Detta innebär att medborgardialogen behöver utvecklas och att vi kommunicerar där stadens målgrupper befinner sig. Sociala medier är kanaler som har en interaktivitet och en tillgänglighet för målgrupperna som gör att fler förvaltningar och bolag i större utsträckning måste pröva om de är möjliga kommunikationskanaler. Riktlinjen för Göteborgs Stad i sociala medier anger hur stadens medarbetare ska agera när sociala medier används för att informera och kommunicera med boende, besökare och näringsliv. För att ge ytterligare råd och stöd till medarbetarna har en handbok för sociala medier tagits fram. Riktlinjen och handboken samverkar i att stödja Göteborgs Stads verksamheter när de kommunicerar i sociala medier. Handboken uppdateras allt eftersom nya kanaler och behov tillkommer. Se Riktlinje för Göteborgs Stad i sociala medier.

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116)

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116) (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2015-12-09) Göteborgs Stad Kommunikation Gemensamt för staden Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil - Vision/program/plan N010G00357 Version:

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun Kommunikationspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2011 U N D E R R U B R I K Kommunikationspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 070-250 66 85 pia.jexell@habo.se Kommunikationspolicyn i praktiken Detta dokument är en bilaga till Håbo kommuns

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Version 1.0 2013-08-27 Dnr 1308-0342-33 Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Inledning... 2 Styrdokument för vår kommunikation... 2 Huvudbudskapen genomsyrar all kommunikation... 2 Primära målgrupper...

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Flik 6.23 Kommunikationspolicy 2014-2018 Flik 6.23 Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-16, 76 att gälla från 2014-08-01. Kommunikationspolicy 2014-2018 Innehåll: 1 Syftet med kommunikationen... 2 2 Strategi...

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Styrande dokument Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunledningsförvaltningen Dokumentnamn Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Fastställd/Upprättad

Läs mer

Informationspolicy för Övertorneå kommun

Informationspolicy för Övertorneå kommun Informationspolicy för Övertorneå kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2008-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Syfte...2 3. Övergripande målsättning...3 4. Riktlinjer för kommunens övergripande

Läs mer

Kommunikationspolicy för Stockholms stad

Kommunikationspolicy för Stockholms stad Stadsledningskontoret hçããìåáâ~íáçåë~îçéäåáåöéå= = aåê=mrvjrttlomms====páç=n=entf OMMSJMSJNO Kommunikationspolicy för Stockholms stad NMR=PR=píçÅâÜçäãI=_Éë âë~çêéëëw=o~öå~ê= ëíäéêöë=mä~å=n= qñåw=mujrmu=ov=mmmi=c~ñw=mujrmu=ov=vtm=

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 Innehållsförteckning Inledning... 2 Definition... 2 Mål... 2 Intern kommunikation... 3 Extern kommunikation... 3 Förhållningssätt...

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015.

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre ALLA ÄR KOMMUNIKATÖRER Information

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse Sida 1 av 10 Information och kultur Christina Nilsson Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun 2014-2016 antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Tjänsteskrivelse Sida 2 av 10 Inledning

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun 1 Innehåll Kommunikationsstrategi för Stenungsunds kommun... 1 Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Intressenter/målgrupper... 4 Kanaler... 5 Stenungsunds kommuns

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun 2018-02-10 Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun Inledning Kommunikation genomsyrar alla Norrtälje kommuns verksamheter. Varje dag har vi hundratals kontakter och möten. Oavsett om det är en

Läs mer

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Information och kommunikation

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Information och kommunikation FÄRGELANDA KOMMUN Policy Information och kommunikation Jonas Berggren och Josefine Blid 2016-11-16 Dnr: 2016/732 Version: 1 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-16, 146 Den senaste versionen finns tillgänglig

Läs mer

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen?

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Kommunikationspolicy var Ledord Kommunikationsansvar Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Innehåll Ledord 4 Kommunikationsansvar 5 Extern kommunikation

Läs mer

Tjörn möjligheternas ö. Möjligheternas ö. Kommunikation Riktlinjer

Tjörn möjligheternas ö. Möjligheternas ö. Kommunikation Riktlinjer Tjörn möjligheternas ö Möjligheternas ö Kommunikation Riktlinjer 1 Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag Dessa riktlinjer för kommunikation uttrycker det som Tjörns kommuns verksamheters högsta

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 9 april 2007 Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 Övergripande mål och inriktning All information och kommunikation i Haninge kommun ska medverka till kunskap om

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun Gabriella Signäs 1(5) 2013-04-25 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun 1. Inledning Information och kommunikation är ett strategiskt verktyg för alla

Läs mer

Kommunikationspolicy för Västerås stad

Kommunikationspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige 12 februari 2009 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Kommunikationsplan år 2015

Kommunikationsplan år 2015 KOMMUNIKATIONSPLAN ÅR 2015 1 Kommunikationsplan år 2015 I God revisionssed i kommunal verksamhet 1 lyfter man fram öppenhet och kommunikation som ett grundläggande värde och förhållningssätt för den kommunala

Läs mer

falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationspolicyn Falu kommuns kommunikationspolicy anger ett gemensamt förhållningssätt i informations- och kommunikationsfrågor

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 21 Den 2017-04-24 21 Dnr 2016/00446 Kommunikationspolicy Kommunfullmäktiges beslut Kommunikationspolicyn fastställs enligt utarbetat

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad

Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad 1(8) 2009-06-16 Solna stad kommunicerar Kommunikationspolicy för Solna stad 2 (7) 1. Bakgrund Solna stad är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner med ett starkt näringsliv, rikt kultur- och idrottsutbud,

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun Styrdokument, policy Handläggare Tf kommunikationschef 2017-12-27 Helena Westin 08-590 970 90 Dnr helena.westin@upplandsvasby.se KS/2015:319 Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun 2018-2020 Nivå:

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Utvecklings- och administrationsenheten Sofia Magnusson, 0531-52 60 03 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Informations- och 2 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(7) Informations- och v:\klk\stab\anna_sofia\policydokument\informations-

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-05-03 KFN 2018/0113 50661 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun 1 [7] Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun Dokumenttyp: riktlinje Beslutad av: kommunfullmäktige Beslutad: den 26 mars 2015 Dokumentet gäller för: alla nämnder och förvaltningar Dokumentet gäller

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting HR, Service & Kommunikation HR- och kommunikationsdirektör Christina Hallberg 2017-11-23 ÄRENDE 12 Bilaga 1 YTTRANDE 1(2) Diarienummer 2017-10-26 LOC 1710-0978 LS 2016-0567 Informationssäkerhetsklass Öppen

Läs mer

Kommunikationspolicy för Region Uppsala

Kommunikationspolicy för Region Uppsala Godkänt den: 2018-06-18 Ansvarig: Rebecca Fredriksson Gäller för: Region Uppsala Sidan 1 av 6 Denna kommunikationspolicy fastställdes i fullmäktige 2015-09-30. Innehållet har därefter justerats efter att

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2019 Antaget av kommunfullmäktige 190225 25 Gäller från: 20190301 Ansvarig: Kommunikatören Revideras: vid behov Beslutsinstans: Kommunfullmäktige 1 Inledning I Markaryds kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Innehåll Inledning 1 Övergripande mål 1 Principer 2 Ansvarsfördelning 3 Massmediekontakter 4 Marknadskommunikation 5 Kriskommunikation 5 Grafisk Profil 5 Kommunikationsstrategi 5 Inledning

Läs mer

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:23 RI (Dnr 053-2496/2011) En glasklar skillnad mellan PR och information papperen på bordet om den totala kostnaden för köpt kommunikation Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun 2(8) Innehåll 1 Syfte... 3 2 Målsättning... 3 3 Informations- och kommunikationsansvar... 4 3.1 Ledningsansvar... 4 3.2 Individens ansvar...

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

Reumatikerförbundets Webbpolicy

Reumatikerförbundets Webbpolicy Reumatikerförbundets Webbpolicy 120608 Reumatikerförbundet Webbpolicy Den här webbpolicyn gäller för Reumatikerförbundets samtliga organisationsled. Den vilar på Reumatikerförbundets värdegrund. Ytterst

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Inledning... 3 Övergripande mål... 4 Förhållningssätt... 5 Ansvarsfördelning... 6 Intern kommunikation... 7 Extern kommunikation...

Läs mer

Policy för kommunikation inom Uppsala kommunkoncern

Policy för kommunikation inom Uppsala kommunkoncern KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Florell Kristian Datum 2017-11-09 Diarienummer KSN-2017-2920 Kommunstyrelsen Policy för kommunikation inom Uppsala kommunkoncern Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Inledning Kommunikation handlar inte bara om att prata, det handlar också om att lyssna samt att kunna ta till sig information genom de olika kanaler

Läs mer

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn...

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn... POLICY Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. Dokumentet gäller för Samtliga medarbetare i Nacka kommun. Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 2

Läs mer