Etikrådet Specialistrådet Studeranderådet Vetenskapliga rådet Valberedningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Etikrådet Specialistrådet Studeranderådet Vetenskapliga rådet Valberedningen"

Transkript

1 Verksamhetsberättelser 1 Etikrådet Specialistrådet Studeranderådet Vetenskapliga rådet Valberedningen 1 (1)

2 Verksamhetsberättelse 1; Etikrådet Etikrådets verksamhetsberättelse Enligt arbetsinstruktionen för Etikrådet kapitel 1:4 överlämnar Etikrådet härmed sin verksamhetsberättelse för kongressperioden 1. Etikrådets sammansättning under perioden: Kristina Taylor, ordförande Ann-Christin Cederquist, vice ordförande Seppo-Matti Salonen, ständig sekreterare Anita Wäster, ledamot Birgitta Johansson Niemelä, ledamot Bo Hejlskov Elvén, ledamot På kansliet har Etikrådet under perioden haft kontakt med ett flertal assistenter, men sedan början av 1 har rådet haft glädjen att återigen få kontinuerligt och stabilt administrativt stöd av Eva Shaw. Sammanträden Etikrådet har under kongressperioden haft sammanträden: ett tvådagarsmöte varje år i Stockholm respektive Göteborg, ett endagsmöte varje år i Helsingborg och ett endagsmöte i Växjö. Ett av rådets möten var förlagt till Logroño, Spanien, i samband med en etikkonferens (se nedan). Övriga sammanträden har varit endagsmöten i Stockholm. Etikrådets arbete Etikrådets uppdrag är att bidra till en pågående och fördjupad yrkesetisk reflektion, i psykologkåren och hos enskilda psykologer. Detta har under kongressperioden skett på följande sätt: Handläggning av klagomål Handläggning av klagomål. enligt arbetsinstruktionen för etikrådets arbete. Samtliga inkomna klagomål har diskuterats ingående i rådet, även de som inte kommer att handläggas på grund av att den anmälda psykologen inte är medlem, att en anhörig/annan part skrivit klagomålet, att de beskrivna händelserna utspelade sig mer än två år tillbaka i tiden eller att Etikrådet bedömt att klagomålet inte berört etiska frågor utan annat, t.ex. arbetsrättsliga. I de fall klagomålet har handlagts som ett ärende har en ledamot i rådet utsetts att föra telefonsamtal med psykologen. En förändring i rådets arbete är beslutet att nästan alltid ha minst två samtal, från att tidigare ofta ha enbart ett. Efter varje telefonsamtal med anmäld psykolog har ansvarig ledamot rapporterat tillbaka till rådet vid nästkommande möte, och fått återkoppling på vad man kanske skulle behöva prata mer om med psykologen. En annan förändring är att Etikrådet under denna period oftare har skrivit personliga svar även till de klagande vars klagomål inte blir ett ärende, utifrån en tanke att det är viktigt att bekräfta att deras berättelse är viktig och, i de fall anhöriga skrivit, uppmuntra till att den som är direkt berörd inkommer med ett klagomål. 2 (1)

3 Verksamhetsberättelse 1; Etikrådet Rådgivning Många psykologer kontaktar Etikrådet via telefon eller mail, för att diskutera etiskt utmanande situationer. Under kongressperioden har rådet tagit emot cirka 0 telefonsamtal/mail. Psykologer som kontaktat Etikrådet för rådgivning har representerat ett stort antal skilda verksamhetsområden, offentliga/privata arbetsgivare/egenföretagare, regioner etc. Även patienter, anhöriga och representanter för andra yrkesgrupper har kontaktat Etikrådet. När patienter/klienter ringer är det oftast för att fråga hur en anmälan till Etikrådet görs och vad som händer med psykologen efter en anmälan. Anhöriga vill ofta veta om psykologer får/ bör agera på ett visst sätt. Etikkonsultationer Etikrådet har vid fyra tillfällen via universiteten bjudit in psykologstudenter till öppna samtal med rådsledamötena i samband med rådets möten, två gånger i Göteborg, en gång i Växjö och en gång i Stockholm. Tanken är att utveckla detta så att såväl studenter som psykologer bjuds in till en timmes öppet samtal vid rådets samtliga möten. Undervisning Anci Cederquist har undervisat en grupp studenter i yrkesetik/år på psykologprogrammet vid Linköpings universitet samt en grupp/termin vid Lunds universitet. Anita Wäster har 1 undervisat i yrkesetik på psykologprogrammet vid Linnéuniversitet. Birgitta Johansson Niemelä har undervisat en grupp studenter i yrkesetik/termin på psykologprogrammen vid Stockholms respektive Uppsala universitet. Birgitta har även undervisat på det legitimationsgrundande psykoterapeutprogrammet vid Uppsala universitet. Bo Hejlskov Elvén har deltagit vid presentationen av Barnombudsmannens årsrapport för att svara på frågor utifrån ett yrkesetiskt perspektiv. Seppo Matti Salonen har inlett samtal med Göteborgs universitet om att undervisa på psykologprogrammet där. Kristina Taylor har undervisat en grupp studenter i yrkesetik/år på psykologprogrammet vid Mittuniversitetet, samt vid 3 4 introduktionskurser/år på psykologernas specialistutbildning. Hon har även varit inbjuden som gästföreläsare i etik i en specialistkurs för psykologer och i två grundläggande psykoterapiutbildningar. Övrigt Bo Hejlskov Elvén och Kristina Taylor har medverkat vid PS och PS1 och hållit gemensamma etikseminarier. Birgitta Johansson Niemelä har varit inbjuden till ett specialistkollegium och samtalat om yrkesetik. Kristina Taylor har deltagit i ett seminarium/samtal arrangerat av Psykologer läser böcker, om boken Mannen som slutade ljuga, samt i ett samtal om Psykologins gränstrakter arrangerat av ABFs Psykologiscen i Göteborg. 3 (1)

4 Verksamhetsberättelse 1; Etikrådet I november 1 var Kristina Taylor inbjuden till BUPs Traumaenhet i Stockholm, för att samtala om yrkesetiska frågeställningar med ett -tal psykologer, enhetschef samt verksamhetschef. Klagomål Under kongressperioden har klagomål inkommit. Av dessa har ca 1/3 inte handlagts som ärenden på grund av skäl som angivits ovan. Klagomålen har sammantaget berört samtliga områden som återfinns i de nordiska psykologförbundens gemensamma yrkesetiska principer, och det har funnits en stor spridning när det gäller region, psykologens anställningsform och verksamhetsområde. Etikrådet har under perioden reagerat på att klagomål som berör kraftiga gränsöverträdelser och hot mot patienters integritet har ökat. Eftersom antalet klagomål är så pass få går det självklart inte att dra några slutsatser av detta, annat än att de beskrivningar vi tagit del av i dessa klagomål är bekymmersamma. Ett annat återkommande tema som Etikrådets ledamöter reflekterat över under kongressperioden i telefonsamtal och möten med psykologer är att de organisatoriska förutsättningarna i olika verksamheter idag verkar medföra stora yrkesetiska utmaningar för psykologer. Samarbete med övriga förbundsorgan FS: Etikrådet har haft två möten med FS och därutöver träffat förbundsordförande en eller två ggr/år för samtal om aktuella etiska frågeställningar och utvecklingstankar gällande etikrådets uppdrag. Förbundsjuristen: Etikrådet strävar efter regelbunden kontakt med förbundsjuristen och har under perioden haft utbyte i frågor som berört såväl etik som juridik, samt gränslandet däremellan. Förbundsdirektören och kansliet: Regelbunden kontakt om frågor som berör Etikrådets uppdrag och önskemålet att effektivisera arbetet genom att få tillgång till någon form av säker elektronisk plattform/journalsystem. Psykologtidningen: Birgitta Johansson Niemelä har skrivit en artikel om handledning som sanktion vid överträdelse, inspirerad av temat vid nordiska etikrådsmötet i Köpenhamn. Kristina Taylor har skrivit ett inlägg om vikten av att psykologer förhåller sig till sanningsfrågan. Diskussioner har förts med Psykologtidningen om hur Etikrådet kan medverka kontinuerligt i tidningen. Nordiskt samarbete anordnade Sveriges Psykologförbunds Etikråd det årligen återkommande mötet med samtliga nordiska psykologförbunds etikråd i Stockholm. Temat var Moral decision making by irrational minds och inbjuden gästtalare var Nils-Eric Sahlin. I Stockholm deltog hela det svenska Etikrådet. 1 hölls det nordiska mötet i Bergen, Norge. Temat var Learning from the ethical reflection process. Anita Wäster deltog, Kristina Taylor fick lämna återbud på grund av sjukdom. 4 (1)

5 Verksamhetsberättelse 1; Etikrådet Det nordiska mötet 1 kommer att hållas i Reykjavik, Island sep. Temat är Ethics and law och Kristina Taylor och Anita Wäster planerar att delta. Vid årets nordiska möte kommer det färöiska psykologförbundets etikråd att vara representerade för första gången. Övrigt I juli 1 representerade Birgitta Johansson Niemelä Etikrådet vid EFPAS möte i Milano, och följde där upp aktuella frågor gällande det yrkesetiska arbetet inom EFPA. Kristina Taylor blev 1 invald i EFPAS Board of Ethics, och kommer att representera Sveriges Psykologförbund och Etikrådet i detta uppdrag. I maj 1 deltog hela Etikrådet vid en internationell konferens om etikundervisning i Logroño, Spanien, arrangerat av the International Association for Ethics Education (IAEE). För detta ansökte rådet till förbundet om ekonomiskt stöd och fick beviljat ett fortbildningsbidrag på 000 kr. Syftet med att delta vid konferensen var en önskan att få inspiration och idéer för framtida etikundervisning, vilket sittande Etikråd tror kommer att bli en allt viktigare del av Etikrådets uppdrag. Bland annat har rådet i samtal med FS diskuterat olika idéer om hur Psykologförbundet skulle kunna organisera att samtliga psykologstudenter under sin grundutbildning får möta representanter från Etikrådet i någon form av etikseminarium. Ytterligare ett utvecklingsområde som rådet har samtalat om under kongressperioden är en önskan att sprida kunskap om aktuella yrkesetiska frågeställningar vidare till förbundets medlemmar. Etikrådets ledamöter får, genom klagomålen och telefonsamtalen med psykologer som anmälts, en unik inblick i vilka etiska utmaningar och förutsättningar psykologer möter i olika verksamheter, kunskap som är relevant för alla psykologer och som även borde kunna ha en viss förebyggande/fortbildande effekt. Under perioden har även en annan tanke vuxit sig starkare i Etikrådet att det skulle finnas vinster för den som skrivit och skickat in ett klagomål att få någon slags återkoppling från Etikrådet. I ett försök att adressera båda dessa önskemål har rådet beslutat att under en period pröva att skriva korta, avidentifierade sammanfattningar av klagomålet och telefonsamtalets fokus, för att förhoppningsvis inom kort prova att skicka ut dessa till klagande och psykolog, samt diskutera med Psykologtidningen om möjligheten att publicera dessa sammanfattningar regelbundet. För Sveriges Psykologförbunds Etikråd genom Kristina Taylor (1)

6 Verksamhetsberättelse 1; Specialistrådet Specialistrådets verksamhetsberättelse Sammansättning Specialistrådets ledamöter valdes av kongressen och har under kongressperioden bestått av Håkan Nyman (klinisk psykologi/neuropsykologi), ordförande, Ingela Palmér (pedagogisk psykologi), Carl Åborg (arbets- och organisationspsykologi) samt Mats Leffler (klinisk psykologi/psykologisk behandling). Mats Leffler lämnade rådet av tidsskäl i april 1 och rådskonferensen i oktober utsåg i fyllnadsval Sofia Strand (klinisk psykologi/psykologisk behandling) till ny ledamot fram till kongressen 1. Övergångsperioden December juni Sveriges Psykologförbunds kongress antog förbundsstyrelsen proposition om specialistordningen vilket innebar att all administration av specialistfrågor skulle övergå från ideellt arbete i råd och utskott till att handläggas av tjänstepersoner på förbundets kansli. Arbetet skulle ledas av en rektor. Det gamla Specialistrådet upplöstes och det nya rådet, som består av fyra personer tillträdde. Under en övergångsperiod handlade det gamla rådet och utskotten administrationen intill det att rektor rekryterats och anställts och att övriga handläggare på kansliet blivit redo att överta hela ansvaret. Ordföranden i det nya rådet utsågs till tf rektor och ledde i den rollen det gamla rådets arbete fram till juni. Från april när den anställde rektorn, Thomas Lindgren tillträdde övertogs alltfler beslut av denne. Specialistrådet sammanträdde vid tre tillfällen under våren. Mötena ägnades åt att diskutera hur rådets uppgifter och roll skulle definieras. När rektorn hade rekryterats deltog denne och övrig personal från specialistkansliet i mötena för ömsesidig information. Under denna period uppfattade både rådet och kansliet att rådet skulle utföra olika arbetsuppgifter som till exempel att utforma delar av reglemente och instruktioner till andra involverade, t ex granskare av specialistarbeten. Utgångspunkten i diskussionerna var formuleringarna i kongressbeslutet: Det nya specialistrådet ska ha en konsultativ funktion i förhållande till rektor, framför allt vad gäller behovsanalys, strategisk planering och utvecklingsarbete. Rådet ansvarar för att ta fram kvalitetskriterier och beslutsrekommendationer till rektor. Rådet ska bistå rektor och specialistutbildningsavdelningen på kansliet med professionella svar på bedömningsfrågor, hur rutiner ska utformas, och på ett övergripande sätt ha insyn i hur förbundet hanterar specialistutbildningsfrågorna. Specialistrådet utgör även överklagandeinstans vad gäller skriftligt specialistarbete och andra beslut avseende meriter som blivande specialister vill tillgodoräkna sig. Juni december Efterhand kom dock rollerna att renodlas, och särskilt efter ett möte med representanter för FS och kansliet i november. Efter detta har rådets uppgift klargjorts till att följa utvecklingen och hålla sig informerade om hur specialistutbildningen handläggs. Rådet ska också (1)

7 Verksamhetsberättelse 1; Specialistrådet fungera som sakkunniga både för FS och för kansliet och lämna synpunkter på förändringar i reglemente och andra föreskrifter som gäller specialistutbildningen. På begäran kan rådet också komma med konkreta förslag. Den sedermera nedlagda fokusgrupper bestående av representanter för FS och kansliet skrev i protokoll: Vi anser att rådet har en rådgivande och beredande funktion till FS och rektor. Till sist är rådet enligt kongressbeslut också överklagandeinstans för beslut av karaktären sakkunnigbedömning (om ett skriftligt specialistarbete skall godkännas eller ej, om en kurs skall anses fylla kvalitetskrav eller ej). När det gäller administrativa beslut (om ansökningshandlingar inkommit i rätt tid, om meriter faller för tio-årsgränsen etc) kan sådana överklagas till förbundsdirektören. Ett överklagandeärende handlades av ledamoten Carl Åborg under, eftersom övriga ledamöter varit involverade i beslutet att inte godkänna det specialistarbete som ärendet gällde. Carl Åborg gjorde en egen självständig bedömning som utmynnade i att arbetet inte rekommenderades för godkännande. Specialistrådet fattade sedan beslutet att inte godkänna arbetet. 1 Under året hade rådet fyra sammanträden. Vid tre tillfällen deltog rektor och studierektor under delar av mötena för att informera och diskutera övergripande frågor. Därvid fullgjorde rådet sin rådgivande roll och hade bland annat invändningar mot förslaget att slopa begreppet Områden i specialistordningen och enbart tala om inriktningar. Vi ansåg då och vidhåller fortfarande att det är viktigt för professionen att framhålla områden för specialisering enligt den internationellt vedertagna indelningen i de tre klassiska domänerna klinisk, pedagogisk respektive arbets- och organisationspsykologi. Rådet lämnade också muntligt synpunkter kring utformningen av reglemente för specialistordningen. Synpunkter på utkastet till utbildningsplan för specialistutbildningen lämnades skriftligt i september varvid vi också pekade på betydelsen av att definiera de olika begrepp som införts på ett för berörda tydligt sätt. I maj lämnade rådet efter uppdrag från FS ett konkret förslag på hur en vidmakthållandeordning för specialistpsykologer skulle kunna vara utformad. I november lämnade rektor hastigt sin anställning. Rådet informerades om bakgrunden och har viss förståelse för hur situationen uppkommit. FS utsåg ånyo Håkan Nyman till tf rektor så att erforderliga beslut skulle kunna fattas. I det sista mötet 1 deltog specialistkansliet, studierektor och förbundsdirektören för att informera rådet om läget och planeringen för att lösa de akuta frågorna. Det framgick att ett av de största problemen är den orimligt långa handläggningstiden för bedömning av skriftliga specialistarbeten. Övriga uppgifter har kansliet bra kontroll över. Specialistrådet ställer sig bakom de åtgärder som vidtagits och de som planerats för att komma till rätta med problemen. Avsevärda resurser i mantimmar har avsatts för detta. Vid årsskiftet lämnades svar till kansliet på en fråga de hade ställt med anledning av att några mycket meriterade kollegor hört av sig med fråga att kunna erhålla specialistbehörighet på gamla meriter. Vid specialistordningens införande i mitten av 0-talet fanns en möjlighet för seniora kolleger att erhålla specialistbehörighet på basis av redan dokumenterade meriter. Undan för undan har sedan sådana specialregler tagits bort och från kongressbeslutet 0 (1)

8 Verksamhetsberättelse 1; Specialistrådet gäller samma regler för alla. Dessutom har flera kongresser beslutat att möjligheten att validera olika meriter mot de som ingår i specialistutbildningen ytterligare inskränkts. Mot den bakgrunden ansåg specialistrådet att detta inte är en fråga för rådet eller kansliet. De som frågar bör få standardsvaret att vi för närvarande inte har några undantags- eller specialregler, utan dessa kollegor har som alla andra möjlighet att sända in sina meriter för granskning. De kan sedan få kompletteringsbesked avseende sådant som de måste göra för att erhålla specialistbehörighet. Den krisorganisation som infördes i samband med rektors avgång bedöms kvarstå under kommande verksamhetsår. Rådet ser att det arbete som utförs inom den ramen är omfattande och av hög kvalitet, men vi vill betona att det är viktigt att det snarast kommer till stånd en fungerande permanent organisation av specialistkansliet. Vi konstaterade också att samverkan mellan de olika delar av förbundet som arbetar med specialistfrågorna behöver utvecklas vidare. FS presidium, FS i sin helhet, kansliets olika funktionärer, specialistkansliet, studierektor samt specialistrådet behöver finna former för samverkan som på ett effektivt sätt leder utvecklingen i den riktning medlemmarna önskar. Sammantaget bedömer specialistrådet att specialistordningen och specialistutbildningen för psykologer har utvecklas positivt under kongressperioden, och konstaterar att intresset för att bli specialist är fortsatt högt bland medlemmarna i förbundet. I och med beslutet att möjliggöra för icke medlemmar att specialisera sig har vi också undanröjt en av invändningarna som arbetsgivare har haft mot att det är förbundet som driver frågan. Vi ser det som nödvändigt att förbundet under överskådlig tid behåller initiativet och kontrollen över denna del av den fortsatta professionaliseringen av psykologyrket. Stockholm i april 1 Håkan Nyman ordförande (1)

9 Verksamhetsberättelse 1; Studeranderådet Studeranderådets verksamhetsberättelse I enlighet med arbetsinstruktionen för Studeranderådet kapitel :3 överlämnar Studeranderådet härmed verksamhetsberättelse för 1. Studeranderådets ordföranden under perioden: Johanna Olsson oktober juli Annie Whittam oktober oktober 1 Angelica Hörberg oktober Förväntad november 1 Siri Mogren oktober 1 Förväntad november 1 Studeranderådets arbete Under har arbetet fokuserats mot en omorganisation av SR med syftet att förenkla och effektivisera SRs arbete. I takt med att vi blir fler universitet och fler RFSer (Regionala föreningar för studerande) blir det svårare att samlas i helgrupp och att kunna arbeta i sådan stor grupp som upp till personer. För att kunna producera något mer konkret har SR gått ifrån det gamla systemet som bestod av fyra SR-konferenser årligen med två representanter från respektive RFS, två ordföranden samt en representant från FS. Med start från verksamhetsåret 1 valdes en styrelse i SR med fem ledamöter. Det nya upplägget innebär att styrelsen samt de båda ordföranden sammanträder under fyra möten årligen. Sedan är det två SR-konferenser som är fördelade under vardera terminen, där det första mötet är avsett till nätverk för ordföranden för respektive RFS och det senare mötet är en minikongress med två representanter från respektive RFS. Under dessa möten medverkar även en FS-representant och utöver detta har kommunikation skett via protokoll samt mejl och även telefonsamtal. Under arbetades det främst med den interna fokusfrågan; att stärka RFSerna, och den externa fokusfrågan; att synas mer i media. Den interna frågan har arbetats med löpande under och 1, dels genom workshops på mötena och dels genom att förmedla lathundar för att tydliggöra och förenkla arbetet för RFSerna. Den externa fokusfrågan har arbetats med genom att sträva efter en bättre kontakt med Psykologtidningen, uppmuntra studenterna att skriva till Psykologtidningen och till Psykologiguiden och genom samarbete med andra Sacoförbund där gemensamma debattartiklar har skrivits och publicerats i dagspress. SR har under verksamhetsperioden fortsatt sitt arbete med att etablera, sprida och stärka rollen som psykologassistent. Vidare har PS-kongresserna varit en återkommande punkt där SR har jobbat för att använda detta forum för att sprida information, rekrytera nya medlemmar, och synliggöra Psykologförbundet och Studeranderådets arbete ut mot studenter. Under 1 tas den nya organiseringen av SR i bruk och det har nu arbetats för och blivit tydligare med uppdrag från FS till SR. Ett problem som kvarstår och som avsevärt har försvårat arbetet med dessa frågor är bristande kommunikation gällande planering och tidsramar, vilket är ett stort hinder då SR inte sammanträder lika ofta som FS. Uppdrag som har kommit från FS under 1 är Utbildningspolitiska policyprogrammet, en motion kring mentorskap och uppdrag gällande revidering av Psykologassistentfoldern. Kommunikation och upplägg mellan SR och FS skulle kunna underlättas av att en studenthandläggare tillsätts. (1)

10 Verksamhetsberättelse 1; Studeranderådet Nytt för SR 1 är att SAK-samarbete mellan de nordiska ländernas studentordföranden inleds i Köpenhamn. Fokus till en början blir att lära känna hur de olika länderna är organiserade och använda varandras erfarenheter för att kunna förbättra studentorganisationerna, men även att dela och jämföra psykologprogrammens utformning. Den externa fokusfrågan att synas utåt arbetas med genom att etablera inslag i Psykologtidningen, delta i Sveriges Radio, fortsätta sprida i olika media kanaler och söka studenter att aktivera sig i förbundet. PS har en fortsatt stor roll för SR att synas och locka till fler engagerade studenter. SR medverkar i utformande av profilmaterial och vad förbundet ska bidra med under PS. Sammanträden sammanträder Studeranderådet under fyra tvådagarsmöten, två representanter från varje lärosäte bjuds in. 1 sammanträder Studeranderådets styrelse under fyra styrelsemöten samt under Studeranderådskonferensen. Förutom dessa möten deltar ordförandena samt en representant ur styrelse vid ordförandenätverket för RFSerna. Studeranderådet har representanter även vid Saco-möten, SAK-möten, PS-kongress och på Rådskonferenserna under perioden. Utöver detta sker möten med kanslipersonal och förbundsstyrelsens ledamöter, även interna möten mellan ordförandena. För Studeranderådet genom ordföranden Angelica Hörberg och Siri Mogren (1)

11 Verksamhetsberättelse 1; Vetenskapliga rådet Vetenskapliga rådets verksamhetsberättelse VR är förbundsstyrelsens beredningsorgan i vetenskapliga- och forskningsfrågor. Vetenskapliga rådet (VR) har två funktioner; dels att värna om psykologarbetets kvalitet; dels att främja förnyelse av psykologarbetet och rollerna som psykolog. I båda funktionerna sker detta främst genom att relatera den psykologiska tillämpningen till ämnets vetenskapliga utveckling. Förbundsstyrelsen kan inhämta underlag från rådet inför ställningstaganden i frågor inom rådets kompetensområden. Vetenskapliga rådet har vidare till uppgift att med olika åtgärder stödja psykologisk forskning ochvetenskaplig verksamhet som kan främja medlemmarnas yrkesverksamhet, bland annat genom att främja kontakten mellan forskare inom relevanta områden samt mellan psykologisk forskning och tillämpad verksamhet. Vetenskapliga rådet kan på eget initiativ granska förbundsstyrelsens och förbundets ställningstaganden i frågor som rör rådets kompetensområden, och uttala sig till förbundsstyrelsen i sådana frågor. Vetenskapliga rådet består av vetenskapliga rådgivare. Kongressen väljer ett presidium om tre ledamöter, ordförande och två vice ordföranden. Presidiet för Vetenskapliga rådet har under perioden bestått av ordföranden, professor emeritus, Lennart Melin, Uppsala, vice ordförande fil dr Gunilla Guvå, Resurscentrum, Södertälje kommun och professor Magnus Sverke, Stockholms universitet. De vetenskapliga rådgivarna har under kongressperioden varit följande: Professor Gerhard Andersson, Linköpings universitet, professor Gunnel Backenroth, Stockholms universitet, professor emerita Gunnel Colnerud, Linköpings universitet, professor Sven Hemlin, Göteborgs Universitet, professor Kerstin Hellström Isaksson, Mälardalens högskola, professor Stefan Jern, Lunds universitet, professor emerita Gunn Johansson, Stockholms universitet, professor Lars-Göran Nilsson, Stockholms universitet, professor emeritus Rolf Sandell, Linköpings universitet, professor emeritus Lennart Sjöberg, professor Ann-Charlotte Smedler, Stockholms universitet, fil dr Eva Tideman, Lunds universitet samt professor emeritus Arne Öhman, Karolinska Institutet. Vetenskapliga rådets presidium har under perioden haft 1 sammanträden och rådet med de vetenskapliga rådgivarna har träffats två gånger. Till presidiets möte har representanten i EFPA:s Board of Scientific Affairs varit inbjuden vid ett tillfälle. Förbundets ordförande har deltagit i alla sammanträden och förbundets professionsansvarige vid ett antal sammanträden. Presidiet har vid sina sammanträden haft ett stort antal diskussionspunkter på bordet. Exempel på frågor som diskuterats och där förbundsstyrelsen i vissa fått råd är: Evidensbaserad praktik och hur den kan omsättas. Hur man kan närma forskning och praktik. Rapporten från Bergvallkomissionen. Specialistutbildningen och dess inriktningar. Utformning av specialistarbetet. Utvärderingen av psykoterapeututbildningen. (1)

12 Verksamhetsberättelse 1; Vetenskapliga rådet Vid de två tillfälle då hela rådet med rådgivare varit samlade har innehållet varit bl.a. Specialistutbildningen. Att närma forskning och praktik. Patientskador och biverkningar av psykologisk behandling. Arbetet har varit viktigt och givande. Det blir tydligt att Vetenskapliga rådet fyller en viktig funktion. Inför fortsatt arbete tror vi att strukturen ytterligare kan förbättras så att förbundsstyrelsen kan dra än mer nytta av rådets arbete. Uppsala Lennart Melin Ordförande (1)

13 Verksamhetsberättelse 1; Valberedningen Valberedningen verksamhetsberättelse Valberedningen konstaterade tidigt att den ville få en inblick i hur denna kongressperiods förbundsstyrelse och råd arbetade för att bland annat identifiera behov av kompletterande kompetenser i styrelsen och råden. För att få denna inblick intervjuades alla centralt förtroendevalda personer (FS, ER, VR, SpecR och förtroenderevisor och revisorsuppleant) samt ett par personer på kansliet under våren 1. En intervjumall användes så att samma frågor ställdes till samtliga intervjupersoner. I intervjumallen ingick bland annat frågor om hur arbetet i styrelsen/rådet fungerat, om man saknat någon kompetens i styrelsen/rådet, vad man upplever att man själv bidragit med och en möjlighet att ta upp om man tyckt att något inte fungerat tillfredsställande. Utifrån dessa intervjuer och de krav som förbundets stadgar ställer togs följande kriterier fram för styrelsen och de olika råden: Kriterier för förbundsstyrelsen: Presidium och sju ledamöter ska vara yrkesverksamma medlemmar. (Stadgekrav) Geografisk spridning eftersträvas Yrkesmässig spridning (stat, kommun, landsting, barn, vuxna, klinisk erfarenhet med mera) Spridning vad gäller ålder, erfarenhet, kön och etnicitet Både kompetens vad gäller professions- och fackliga frågor Kunskap, förmåga och engagemang att driva arbetsmiljöfrågor Ekonomisk kunskap Kontakt- och nätverkskunnande/byggare Internationella kontakter Kontakt med universitet/lärosäten Kriterier för Etikrådet: Ledamöterna bör ha lång yrkeserfarenhet och får inte samtidigt sitta i FS (Stadgekrav) Ledamöterna bör tycka om utåtriktat arbete Gedigen erfarenhet av och kunskap om yrkesetiska frågor Kompetens från primärvård och kliniskt arbete med vuxna kan behöva tillföras i rådet. Kriterier för Specialistrådet: Rådet ska bestå av fyra ledamöter, varav en sammankallande, och ska sammantaget representera de olika specialistområdena, liksom yrkesverksamhet och akademisk kompetens. (Stadgekrav) Minst en ska ha docentkompetens (Stadgekrav) Ledamöterna ska vara specialister. Stort intresse och engagemang i specialistfrågan. Gärna geografisk spridning och stora kontaktnät. (1)

14 Verksamhetsberättelse 1; Valberedningen Kriterier för Vetenskapliga rådets presidium: Presidiet bör vara erfarna forskare. (Stadgekrav) Presidiet ska representera de tre specialistområdena. Presidiet ska vara disputerade och väl förankrade i den akademiska världen. Presidiet ska vilja fortsätta att utveckla det vetenskapliga rådets roll inom förbundet. Kriterier för förtroenderevisor och revisorsuppleant: Revisor och suppleant bör ha erfarenhet som förtroendevald inom förbundet. Revisor och suppleant bör ha en gedigen kunskap om förbundets olika delar och arbetat med såväl professions- som fackliga frågor. Revisor och suppleant bör ha ett intresse av att följa förbundets arbete och se till att arbetet sker i enlighet med stadgan och förbundets ändamålsparagraf samt att medlemmarnas pengar används på ett ansvarsfullt sätt. Valberedningens arbete under perioden 1 Utöver intervjuer med förtroendevalda har valberedningen närvarat vid rådskonferenserna under kongressperioden, både för att berätta om sitt arbete och för att hålla sig ajour med vad som är på gång inom förbundet. Valberedningen har under perioden hösten till hösten 1 förberett val till en extrakongress, en rådskonferens samt en ordinarie kongress. I februari 1 hölls en digital extrakongress som behandlade frågan om att öppna specialistutbildningen för icke-medlemmar. Till denna kongress behövdes en ordförande bland annat för att hålla reda på yrkanden och propositionsordning. Valberedningen föreslog Stefan Jern som sedan också valdes till mötesordförande för extrakongressen. Under våren 1 avgick Mats Leffler som ledamot och representant för klinisk psykologi/ psykologisk behandling i Specialistrådet. Valberedningen fick då bereda ett fyllnadsval till rådskonferensen hösten 1. Valberedningen föreslog Sofia Strand som också valdes in i Specialistrådet av rådskonferensen. Arbetet inför kongressen 1 Under vintern 1/1 gick valberedningens arbete inför den ordinarie kongressen in i en ny fas. Då uppmanades medlemmar och förtroendevalda att nominera personer till styrelsen och övriga förtroendeposter. Anmodan gick ut via Psykologtidningen, i förbundets nyhetsbrev till medlemmar samt på förbundets hemsida. Sista dag för nomineringar var den februari 1. De flesta nomineringarna kom in via ett formulär på förbundets hemsida men en del kom också in via mail och telefon till valberedningens ledamöter. I mars 1 hade valberedningen ett möte i Stockholm då det beslutades vilka kandidater som skulle intervjuas. Dessa kandidater valdes utifrån ovan angivna kriterier och den kompetens som beskrivits i nomineringen. Dessutom har valberedningen strävat efter att uppnå en fördelning av förtroendeposter utifrån geografisk förankring, kön, ålder och verksamhetsområde. (1)

15 Verksamhetsberättelse 1; Valberedningen Under april och början av maj intervjuades de kandidater som valberedningen valt ut och vid ett nytt möte i valberedningen i slutet av maj 1 beslutades vilka som skulle tillfrågas om de ville ställa upp som valberedningens förslag. När dessa personer tackat ja till att vara valberedningens förslag informerades de som varit aktuella men som valberedningen inte har med i sitt förslag. Den juli 1 skickades Valberedningens förslag till förbundsstyrelsen, vilket är några veckor tidigare än de 0 dagar innan kongressen som stipuleras av förbundsstadgan. Valberedningens möten och sammansättning Valberedningen har under kongressperioden haft sju möten då minnesanteckningar förts (tre telefonmöten och fyra fysiska möten). Under de senaste 1 månaderna har det också varit en kontinuerlig mejlkontakt inom valberedningen. Valberedningen har under den gångna kongressperioden arbetat så att även alla suppleanter kallats till mötena och deltagit aktivt i arbetet. Valberedningen har bestått av: Ordförande: Julia Stenberg Ledamöter: Skåne Gunilla Pettersson Bergström Västra Götaland Ann-Katrine Östling Gävleborg Gamileh Nilsson Uppsala Helena Seidl Dahlqvist Södermanland Oskar Eriksson Värmland Suppleanter: Kerstin Johannesson Västra Götaland Karin Edholm Västerbotten Johan Eriksson Stockholm Amir Siasi Västerbotten Andreas Leijon Skåne (Har ej deltagit i något möte) Eva Hedenstedt Stockholm (Avsade sig uppdraget hösten ) Valberedningens förslag till Psykologförbundets kongress 1 är enhälligt. Lund den augusti 1 Valberedningen genom ordförande Julia Stenberg 1 (1)

Valberedningens förslag för val inför kongressen 2013

Valberedningens förslag för val inför kongressen 2013 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Valberedningens förslag för val inför kongressen Förbundsstyrelse Anders Wahlberg, ordförande, nyval Kerstin Twedmark, 1:e vice, nyval Ulrika Sharifi, 2:e e vice,

Läs mer

Proposition om förbundets organisation 1 (14)

Proposition om förbundets organisation 1 (14) Proposition om förbundets organisation 1 () 1 1 1 1 Proposition om förbundets organisation Inledning På års kongress fick förbundsstyrelsen i uppgift att göra en översyn av förbundets organisation. Dåvarande

Läs mer

Protokoll för 1-2 februari 2014

Protokoll för 1-2 februari 2014 Protokoll för 1-2 februari 2014 Lördag: 10:00 Mingel och frukostfika 10:30 Mötet öppnas Presentation av Annie och Johanna Johanna Olsson och Annie Whittam öppnar mötet och hälsar alla välkomna. 11:00 Psykologförbundet,

Läs mer

Proposition om specialistutbildningen

Proposition om specialistutbildningen Proposition om specialistutbildningen 1 () 1 1 1 1 1 Proposition om specialistutbildningen Vid kongressen fattades beslut om en övergång från en förtroendemannabaserad till en kanslibaserad administration

Läs mer

Policyprogram. Specialistreglemente

Policyprogram. Specialistreglemente Policyprogram Antaget av kongressen 2016 Bakgrund och syfte Tilltron till psykologers yrkesutövning bygger på att psykologisk praktik baseras på och integreras med aktuell vetenskaplig kunskap inom det

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN

PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN 2016-06-09--10 Närvarande: Förbundsstyrelsen: Anders Wahlberg (ordförande) Kerstin Twedmark (1:e vice ordförande) Ulrika Sharifi (2:e vice ordförande)

Läs mer

Specialistutbildningen för psykologer. Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen

Specialistutbildningen för psykologer. Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen Specialistutbildningen för psykologer Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen Program Bakgrund Vad är en specialistpsykolog? Vad ska vi ha dem till? Synpunkter från auditoriet välkomna! Ungt

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde FS Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde Närvarande: Förbundsstyrelsen: Anders Wahlberg (ordförande) Ulrika Sharifi (1:e vice ordförande) Elinor Schad (2:e vice ordförande) Magnus Rydén (ledamot)

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom 1 Förbundets ändamål Riksförbundet Huntingtons Sjukdom är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Ändamålen är: arbeta intressepolitiskt för

Läs mer

Saco studentråds stadga

Saco studentråds stadga Saco studentråd 2014 Saco studentråds stadga Senast uppdaterad på Saco studentråds kongress 2014 och antagen av Sacos styrelse den 15 december 2014 2 Innehåll Allmänna bestämmelser 4 1 Ändamål 4 2 Sammansättning

Läs mer

Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden

Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden 2014-2016 Målpropositionen Vision 1 Psykologförbundet är ett förbund för alla psykologer i Sverige När det gäller yrkesverksamma psykologer i Sverige

Läs mer

Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer

Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Förbundsstyrelsens proposition om upptagande av Sveriges

Läs mer

Stadgar för Sveriges Psykologförbund

Stadgar för Sveriges Psykologförbund stadgar senast reviderade av kongressen 2013 Stadgar för Sveriges Psykologförbund Innehållsförteckning Kapitel 1 1.1. Sammansättning 3 1.2 Ändamål 3 Kapitel 2 Medlemskap 4 2.1 Medlemskap 4 2.2 Medlems

Läs mer

Specialistordningen för psykologer i Sverige

Specialistordningen för psykologer i Sverige Specialistordningen för psykologer i Sverige Håkan Nyman Med dr, leg psykolog, specialist i neuropsykologi Ordförande i specialistrådet hakan.nyman@neuropsykolog.com Ungt yrke Min handledare och mentor

Läs mer

Organisationsutredningen

Organisationsutredningen Organisationsutredningen Detta dokument är ett underlag för styrelsen att få en bild av hur organisationsgruppen arbetat och kan utgöra underlag/beslutsunderlag för fortsatta arbetet. Efter rådskonferensen

Läs mer

normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort

normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort Antagna vid Psykologförbundets kongress i oktober 2013 Innehållsförteckning KAPITEL 1 Sammansättning och ändamål

Läs mer

Stadgar för Sveriges Psykologförbund

Stadgar för Sveriges Psykologförbund Stadgar för Sveriges Psykologförbund Senast reviderade av kongressen 2016 Innehållsförteckning Kapitel 1 1.1 Sammansättning 3 1.2 Ändamål 3 Kapitel 2 Medlemskap 4 2.1 Medlemskap 4 2.2 Medlems rättigheter

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress november 2016

SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress november 2016 Protokoll SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress 18-20 november 2016 Plats: Djurönäset Närvarande: se bilaga 1 1. Kongressens öppnande Förbundsordförande Anders Wahlberg hälsade samtliga kongressledamöter

Läs mer

Proposition om stadgar 1 (38)

Proposition om stadgar 1 (38) 1 (3) 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 Under kongressens gång kommer de stadgedelar som hör ihop med vissa specifika frågor att behandlas tillsammans med respektive fråga. Till exempel under propositionerna

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Antagna vid Sacorådets ordinarie årsmöte 2014-02-20 1 Syfte Syftet med Sacorådet i Göteborgs Stad är att, genom samarbete, säkerställa optimal styrka hos Sacoförbunden,

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att:

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att: STADGAR 2013.08.15 Stadgar för Innovationsledarna (802475-0567), Association for Innovation Management Professionals in Sweden med säte i Stockholm. Föreningen bildades 2013-08-15 och dessa stadgar ändrades

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING

STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING Antagna vid årsmötet den 3 november 1999 i Växjö. Förslag till revidering av stadgar KAPITEL 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Sveriges Neuropsykologers

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Beslutad av förbundsstyrelsen 2017-03-29 Verksamhetsplan 2017-2020 PORTALPARAGRAF Sveriges Psykologförbund ska tillvarata medlemmarnas fackliga och yrkesmässiga intressen genom att verka för goda arbetsvillkor

Läs mer

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15

Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen /15 Stadgar Demensförbundet Riksförbundet för demenssjukas rättigheter Antagna vid kongressen 2018-09-14/15 1 Förbundets namn Förbundets namn är Riksförbundet för demenssjukas rättigheter med arbetsnamn Demensförbundet.

Läs mer

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF)

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF) Stadgar SULF:s Professorers Förening (SPF) Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Ombudsmöte 4 Ombudsmöte 4 5 Ombudsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Etikprövningsmyndigheten Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Etikprövningsmyndighetens

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas inom den patientnära

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS S STADGA 2012 ÅRS LYDELSE Innehållsförteckning 1 Sammansättning och ändamål 1 2 Medlemskap 1 3 Verksamhetsår 2 4 Organisation 2 5 Årsmöte 2 6 Valberedning 4 7 Styrelse

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-2018 Ledarna inom idéburen sektor Beslut om en ny branschförening inom Ledarna Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 90 000 medlemmar chefer i alla branscher och

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

PROTOKOLL Nr: 2013-004

PROTOKOLL Nr: 2013-004 Protokoll fört vid sammanträde med Förbundsstyrelsen för Sveriges Filatelist-Förbund (SFF) enligt följande: Tid: 2013-05-25--26 Plats: Quality Hotell Prisma, Skövde Närvarande: Rangfors Vivi-Ann, ordf.

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Psykologstudent Sverige Stadgar

Psykologstudent Sverige Stadgar Psykologstudent Sverige Stadgar 1 Föreningens namn, organisationsnummer och form 1.1 Psykologstudent Sverige, förkortas PS. 1.2 Föreningens organisationsnummer är 802441 7688. 1.3 Föreningen drivs av psykologstudenter,

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadga för Teknologernas Centralorganisation

Stadga för Teknologernas Centralorganisation Stadga för Teknologernas Centralorganisation 1 Syfte 1.1 Teknologernas Centralorganisations syfte är att stödja studiesociala och/eller kontaktskapande aktiviteter för medlemsföreningarnas studenter. 2

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar.

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar. 1 STADGAR FÖR idrottsföreningen KFUM KOMETERNA l IDEELL FÖRENING 1 KFUM KOMETERNA är en ideell förening som är ansluten till KFUMs idrottsförbund och därigenom till KFUMs riksförbund och genom detta till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2003:616 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 27 maj 2004 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

STADGAR FÖR. SENIORPSYKOLOGER Sveriges psykologförbund

STADGAR FÖR. SENIORPSYKOLOGER Sveriges psykologförbund STADGAR FÖR SENIORPSYKOLOGER Sveriges psykologförbund KAPITEL 1: TILLHÖRIGHET OCH ÄNDAMÅL 1.1 Tillhörighet Seniorpsykologer i Sveriges Psykologförbund (Seniorpsykologerna) är en förening inom Sveriges

Läs mer

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE 1:1 Namn 1:2 Säte Föreningens namn är Linjeföreningen BEWARE. Föreningens styrelse har sitt säte i Västerås. 1:3 Föreningstyp Linjeföreningen

Läs mer

Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter

Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter - SFQ Senast uppdaterad av kongressen den 16-17 november 2013 Associationsform 1 Riksförbundet utgör en ideell förening och har som sådan rättshandlingsförmåga.

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm Stadgar för Unga Rörelsehindrade Stockholm Fastställd på årsmöte 12 april 2014 1 Uppstart av region mom 1: Förbundsstyrelsen (FS) godkänner bildandet av en ny region. En ansökan skicks till FS. Den ska

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden

Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden 2010 05 03 1 (7) Arbetsordning för etik- och besvärsnämnden (EBN) med regler för handläggning av etik- och besvärsärenden 1. EBN:s organisation Svenska psykoanalytiska föreningens stadgar 11 ger följande

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014

Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014 2013-10-14 Verksamhetsplan och ansvarsfördelning Juseks studerandesektions styrelse, verksamhetsår 2013/2014 RIKTLINJER Juseks uppgifter - att ta till vara och främja medlemmarnas fackliga, yrkesmässiga

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten SPRÅKFAK 2012/29 Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga Fastställd av Språkvetenskapliga 2012-06-12 Innehållsförteckning 1 Antagning av excellent lärare vid den Språkvetenskapliga 3 Pedagogisk

Läs mer

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN)

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) . 1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) 2. Ändamål STN skall verka för att de gamla natureligionerna bibehåller sin status i dagens samhälle. STN skall verka för

Läs mer

Proposition om utbildningspolicy

Proposition om utbildningspolicy Proposition om utbildningspolicy 1 () 1 1 1 1 1 Proposition om utbildningspolicy Förbundsstyrelsen förslår kongressen besluta att godkänna utbildningspolicyn 2 () 1 1 1 1 1 Inledning Utbildningspolicyn

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 36:e ordinarie årsmötet Lördagen den 12 mars 2016 kl. 16.00 på Hotell Höga Kusten i Kramfors kommun. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades

Läs mer

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Fastställt av förbundsstyrelsen i september 2017 Utbildningspolitiskt program Inledning Det utbildningspolitiska programmet utgör en operationalisering av Sveriges Psykologförbunds utbildningspolicy. Utbildningsprogrammet

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet

Stadgar för Riksförbundet 1 (9) Stadgar för Riksförbundet 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3 Kongress... 2 4. Extra kongress... 5 5. Förbundsmöte... 5 6. Förbundsstyrelse... 6 7. Valberedning... 7 8. Räkenskaper

Läs mer

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund , 1 Hjärt- och Lungsjukas lokalförening i Uppsala Hjärt- och Lungsjukas förening i Uppsala är en lokalförening inom Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Lokalföreningen är en egen juridisk person och dess

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan

STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan 2018-09-23 1 Föreningens namn Föreningens namn är FINNSAM Finnbygder i samverkan. Finnbygderna i Sverige och Norge utgör föreningens geografiska verksamhetsområde.

Läs mer

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund.

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet Stadgar för Saco-S-rådet vid Linköpings universitet 1 Definitioner Saco-S-rådet är Saco-S lokala arbetstagarorganisation vid LiU. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet

Läs mer

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Distriktet är ett regionalt organ för Riksförbundet Unga Musikanter. Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Kollegial konsultation

Kollegial konsultation Kollegial konsultation Årlig rapport Sandra Backlund Bun 2013/124 Utredare 2013-03-26 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. HUR GÅR EN KOLLEGIAL KONSULTATION TILL?... 2 4.

Läs mer

Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014.

Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014. Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014. Årsmötet inleddes med morgonkaffe följt av morgonbön, ledd av Ulf Berggren. 1 Mötets öppnande Ordföranden Ulf Berggren

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Klubbnr: 1297 Årsmöte Plats: Idalagård Datum: Tid: 19.00

Klubbnr: 1297 Årsmöte Plats: Idalagård Datum: Tid: 19.00 1. Mötets öppnande. Lokalklubbsordförande Kerstin Ekholm hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. Kerstin Ekholm redogjorde för nuläget gällande ny plan och stuga. Bygglov är klart,

Läs mer

HANDBOK. Valberedningen

HANDBOK. Valberedningen HANDBOK FÖR Valberedningen ett sätt att arbeta som valberedning Arne Karlsson INNEHÅLL 1. Handbokens syfte 2. Tidplan 3. Policy 4. Arbetsordning 5. Mandatperioder 6. Uppdragsbeskrivningar 6.1 Förbundets

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2003:14 Stadgar för Mälardalsrådet Beslutade på Mälardalsrådets möte den 15 maj 2003 (Ersätter Kfs 1993:4) Inledande bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen.

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen. Norra Reals Elevkårs Stadga Med organisationsnummer 802408 7036 Antogs på årsmötet 25 mars 2015 1 Organisationen mom 1 Elevkårens juridiska namn är Norra Reals Elevkår. mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta

Läs mer