Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2018/241 Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden fastställer Avgifter och regler reviderade regler för förskola och pedagogisk omsorg 2. Barn- och ungdomsnämnden fastställer Avgifter och regler reviderade regler för fritidshem 3. Barn- och ungdomsnämnden fastställer Avgifter och regler reviderade regler för fritidsklubb Ärendet i korthet Barn- och ungdomsnämndens regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb reviderades Denna revidering har gjorts i samarbete med representanter för förskolor för att förtydliga och förbättra rutiner avseende köadministration och placering av barn och elever i Järfälla kommun. Revideringen får även en ny disposition. Det finns ett starkt önskemål från såväl förskolechefer som administrativ personal på förskolor och handläggare på central förvaltning om förändring av ansökningsreglerna och det reviderade förslaget förväntas minska antalet omplaceringar. För närvarande sker ständiga omplaceringar vilket har en negativ påverkan för såväl det enskilda barnet som för berörda barngrupper. Förändringarna kommer att bidra till en minskad arbetsbelastning vid förskolorna, vilket måste eftersträvas då förskolechefer ser en ökad arbetsbelastning bland annat som konsekvens av gällande regler. Även kommunens expansion bidrar till arbetsbelastningen, då den leder till ökat tryck på förskoleplatser. Förvaltningens revidering föreslås träda i kraft och för att detta ska vara möjligt att genomföra behöver nämnden bifalla förvaltningens förslag vid sammanträdet Information om beslutet måste distribueras i god tid till berörda och kommunens hemsida måste uppdateras med nya regler. Tjänsteskrivelse Avgifter och regler 2018 Barn- och ungdomsförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5 Enheten för Ledningsstöd Postadress: Järfälla Solveig Wennmark, Administrativ chef Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: barn.ungdomsnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (6) Handlingar 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse Avgifter och regler förskola och pedagogisk omsorg, Avgifter och regler fritidshem, Avgifter och regler fritidsklubb, Bakgrund: Barn- och ungdomsförvaltningen har uppmärksammat behovet av att revidera de regler som gäller för placeringar, avgifter och administrativa rutiner i förskolor, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb. Det har framkommit starka önskemål från förskolechefer och administratörer på förskolor samt handläggare på central förvaltning, om att ändra regelverket för att kunna minska antalet omplaceringar under året. Det har även framförts begäran om förtydligande av regelverket och att nuvarande regler, som inneburit en ökad administration såväl på förskolorna som centralt på förvaltningen, behöver förändras. Genom kommunens expansion har behovet av förskoleplatser ökat och därmed har bland annat administrationen av platser ökat. Förslag på tillägg och ändringar: Reglerna har tydliggjorts och en del förändringar har gjorts. Nedan anges de förändringar som är av större dignitet: 1. Förskola och pedagogisk omsorg: 1.1 Förändring av ansökan och erbjudande om plats. Vårdnadshavare kan i första ansökan ange högst tre alternativ som rangordnas. När erbjudande om plats har skickats ut till vårdnadshavare står barnet endast kvar till sitt första köalternativ. Detta gäller även om barnet har fått en garantiplats. Om vårdnadshavaren har tackat nej till erbjuden plats och sedan vill göra en ny ansökan får denne endast ansöka om ett nytt köalternativ och då gäller en ny platsgaranti. Platsgaranti gäller endast vid två tillfällen. Om vårdnadshavaren tackat ja eller nej eller inte svarat på erbjudandet upphör platsgarantin. Denna förändring förväntas minska antalet omplaceringar, vilket många gånger är en fördel ur barnperspektivet och det är även en fördel för pedagoger då antalet inskolningar minskar. Den situation som nu råder innebär ständiga omplaceringar av barn vilket leder till ständiga avbrott som gör det svårare för förskolan att bedriva en pedagogisk verksamhet som utmanar alla barn. Förändringen innebär också en minskad administration. Beslut om förläggning av tid: För föräldraledig eller arbetssökande förläggs tiden (30 timmar per vecka) som barnet har rätt till mellan klockan Förskolechefen avgör om annan tid ska gälla och hur timmarna i allmän förskola ska förläggas. Beslutet underlättar förskolechefens planering av verksamheten så det blir en så bra verksamhet som möjligt.

3 (6) Förslag till förändring: Barn till föräldraledig vårdnadshavare måste ta ut 4 veckors ledighet/semester under förskolans/pedagogisk omsorgs sammanslagningsveckor. Avgift betalas även under ledigheten. Barnet behöver därmed inte byta till en ny miljö med eventuellt även ny förskolepersonal, i det fall då sammanslagningen innebär byte av förskola under semesterperioden. Detta är ett av de förslag till förändringar som förskolecheferna lyft fram där de anser att barns rätt till semester bör ses över. 1.2 Turordningsregler. Turordningsreglerna har förtydligats och vissa ändringar har gjorts jämfört med tidigare regler. Turordning beträffande barnens placering föreslås bli följande: Barn som är i behov av särskilt stöd enligt skollagen. Efter beslut av kommunens pedagogkonsult har barn i behov av särskilda insatser företräde till plats. Platsgaranti. Syskonförtur. Syskon har rätt till förtur på den förskola eller i den pedagogiska omsorg där deras syskon går. Som syskon räknas barn som är folkbokförda i samma hushåll. Undantag finns för syskon som är folkbokförda på olika adresser, då måste vårdnadshavare kontakta Servicecenter. Omplacering. Barn som redan har en placering eller som tackat nej till erbjuden plats och därmed inte längre har någon platsgaranti. 1.3 Närvarotid. Komplettering har gjorts angående närvarortiden där barnets närvarotid bestäms av vårdnadshavarens arbetstid/studietid samt restid. Ändring av schema ska göras av vårdnadshavare 14 dagar innan schemat ska gälla. Enligt nuvarande regel ska vårdnadshavare anmäla ändring av schemat en månad i förväg. Detaljerade anvisningar har lagts till. Frånvaro i mer än en månad anses som en uppsagd plats om vårdnadshavaren inte har meddelat frånvaron till verksamheten. Avgift tillkommer för 30 dagars uppsägningstid utöver den outnyttjade tiden. Längre frånvaro, maximalt 3 månader, måste meddelas förskolechef innan frånvaron annars sägs platsen upp med omedelbar verkan. Barnet får under ett kalenderår inte vara frånvarande mer än högst 3 månader och om barnet meddelat längre frånvaro men inte återkommer till verksamheten efter 3 månader sägs platsen upp med omedelbar verkan. Verksamheten får genom förslaget bättre information från vårdnadshavarna när barnet ska vistas på förskolan, om platsen fortfarande behövs eller om ett annat barn kan erbjudas den ej utnyttjade platsen. 1.4 Förändring av avgift Förändring av avgift för barn mellan 1 3 år minskas från tre till två nivåer. Nuvarande avgiftsnivåer är närvaro:

4 (6) o upp till 15 timmar per vecka, o timmar per vecka o 30 till 55 timmar per vecka. Förslaget med två avgiftsnivåer innebär närvaro: o upp till 30 timmar per vecka o timmar per vecka. Detta innebär att avgiften för barn upp till 15 timmar per vecka ersätts av avgiften för barn som vistas upp till 30 timmar per vecka. Det blir ingen ändring för barn mellan 3-5 år som får gå kostnadsfritt på allmän förskola upp till 15 timmar. Förslaget innebär en effektivisering av det administrativa arbetet, barnet får vistas 15 timmar på förskolan men avgiften ökar för vårdnadshavare med barn 1-3 år. Förslaget överensstämmer med förskolans ersättningsnivåer för barn, som endast är två nivåer. 1.5 Uppsägning av plats Om vårdnadshavaren har tackat ja till erbjuden plats men barnet inte börjar på förskolan måste platsen sägas upp. I annat fall faktureras vårdnadshavaren för uppsägningstiden som är 30 dagar. Nästa barn som står i kö till förskolan kan snabbare få ett erbjudande om plats. 2. Fritidshem 2.1 Vårdnadshavare ska kunna styrka sin sysselsättning med intyg. Komplettering har gjorts angående närvarortiden där barnets närvarotid bestäms av vårdnadshavarens arbetstid/studietid samt restid. 2.2 Arbetssökande Reglerna har kompletterats med att barn till arbetssökande har rätt till plats på fritidshem eller i pedagogisk omsorg mellan klockan 9 och Frånvaro (samma regler som för förskola/pedagogisk omsorg) Verksamheten ges genom förslaget bättre information om elevers frånvaro vilket underlättar verksamhetens planering. 2.4 Avgift Reduceringen av avgiften blir 61 % under hela året för föräldralediga. Nuvarande reducering för juli med 100 % minskas till 61 %. Förslaget innebär en effektivisering av det administrativa arbetet, men avgiften ökar under juli för vårdnadshavare med barn i fritidshem. 2.5 I reglerna för fritidshem har komplettering gjorts beträffande folkbokförd i annan kommun, men önskar plats i Järfälla kommun.

5 (6) 3. Fritidsklubb 3.1 Anmälan till fritidsklubb görs vid ett tillfälle och gäller till dess platsen sägs upp. Uppsägningen måste registreras senast en månad innan ny terminstart i annat fall får vårdnadshavaren betala avgiften även för nästkommande termin. Placeringen avslutas automatiskt den 31 juli när barnet går ut årskurs 6. Förändringen innebär att vårdnadshavare bara behöver ansöka vid ett tillfälle till fritidsklubb, med nuvarande regler måste de ansöka på nytt varje termin. Förändringen innebär även en effektivisering av placeringshandläggarnas arbete som då endast behöver registrera ansökan en gång. 3.2 I reglerna för fritidsklubb har komplettering gjorts beträffande folkbokförd i annan kommun, men önskar plats i Järfälla kommun. Barnkonsekvensanalys 1. Kommer beslutet att beröra barn och ungdomar, nu eller i framtiden? Ja, det kommer sannolikt att minska antalet omplaceringar vilket skapar en större trygghet för barnen. 2. Innebär beslutet att barns och ungas bästa sätts i främsta rummet? Ja, målet är att det ska främja att barnen genom mer långsiktig placering på förskolan, vilket skapar en större trygghet för barnen och även barngrupperna. Antalet inskolningar minskar vilket förbättrar förskolornas verksamhetsplanering och ger en stabilare verksamhet. 3. Har barn och unga fått uttrycka sin mening? Nej, ärendet har handlagts av förvaltningen i samarbete med förskolechefer. Slutsatser Barn- och ungdomsförvaltningen föreslår att Barn-och ungdomsnämnden antar avgifter och regler för förskola och pedagogisk omsorg samt avgifter och regler för fritidshem och fritidsklubb enligt förslaget. Minna Avrin Barn- och ungdomsdirektör Solveig Wennmark Administrativ chef

6 (6) Skickas till Arkivet Ordförande Bun Förvaltningsledning Buf Controller Buf Kommunala och fristående enhetschefer Handläggare Buf Nämndsekreterare Buf Pedagogkonsult Buf Servicecenter

Barn- och ungdomsnämndens avgifter och regler

Barn- och ungdomsnämndens avgifter och regler 2018-08-30 s1(13) Barn- och ungdomsnämndens avgifter och regler Förskola och pedagogisk omsorg Gäller från 2019-01-01 Avgifter och regler Förskola Pedagogisk omsorg (2018-08-30) Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering.

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering. 2014-08-22 1 (6) Avgifter och regler Förskola och pedagogisk omsorg, 1-5 år Du söker plats till förskola eller pedagogisk omsorg på kommunens webbplats, www.jarfalla.se, under E-tjänster. Ansökan kan du

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg RIKTLINJER 1[6] Referens Christina Carlsson Mottagare Utbildningsnämnden Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2016-07-01. Riktlinjerna

Läs mer

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-09 Sida 1 (4) Diarienr FSN 2017/00171-6.0.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Katarina Lindh Epost: katarina.lindh@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Regler för ansökan

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: UF/2017:228 Dokumentet är beslutat av: Utbildningsnämnden

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93)

6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-04-04 6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Anvisning dygnet-runt-öppen verksamhet. Innehållsförteckning. Sömntutans uppdrag. Erbjudande om Sömntutan

Anvisning dygnet-runt-öppen verksamhet. Innehållsförteckning. Sömntutans uppdrag. Erbjudande om Sömntutan BARN- OCH UNGDOMS- FÖRVALTNINGEN Anvisning dygnet-runt-öppen verksamhet Innehållsförteckning Sömntutans uppdrag Erbjudande om Sömntutan Ansökan och omsorgstid Arbete eller studier Föräldralediga Kö och

Läs mer

Principer för plats i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i kommunal samt fristående regi

Principer för plats i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i kommunal samt fristående regi Principer för plats i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i kommunal samt fristående regi Verksamhetsformer Förskolor Förskoleverksamheten riktar sig till för barn i åldern 1 5 år. I Helsingborg

Läs mer

Att ansöka om plats på förskola i Malmö

Att ansöka om plats på förskola i Malmö Bild: Colourbox Att ansöka om plats på förskola i Malmö Populärversion av de nya reglerna för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskoleverksamhet

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun tu LJUNGBY KOMMUN TJAN STESKRIVELSE 2018-01-31 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och ntbildningskontor Marie Steneland 0372-78 94 03 marie. steneland@ljungby. se Barn- och utbildningsnämnden Regler

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Regler för fritidsklubb

Regler för fritidsklubb KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2018-02-20 KTN-2017-0245 Kulturnämnden Regler för fritidsklubb Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta upprättat regelverk

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Dokumenttyp: Riktlinjer UN-2017/49 Diarienummer: UN-2017/49 Beslutande nämn: Utbildningsnämnden Beslutsdatum: 2017-02-13 Giltighetstid:

Läs mer

Regler för plats i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för plats i förskola och pedagogisk omsorg 1 (8) Barn och utbildning Version 1.2 2018-09-24 Regler för plats i förskola och pedagogisk omsorg Rätt till plats Sundsvalls kommun erbjuder plats i förskola och pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) från

Läs mer

Regler för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg från och med 2013-06-01

Regler för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg från och med 2013-06-01 TJÄNSTESKRIVELSE 1[8] Referens Sofia Nordgren Regler för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg från och med 2013-06-01 Former av barnomsorg Förskolan tar emot barn i åldern 1-5 år.

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2018-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid

Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid 1 (3) Ärende 14 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-05 Utbildningskontoret Kommunstyrelsen Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid Dnr: KS 17/263, UN 17/079 Sammanfattning

Läs mer

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk 2011-12-29 Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med den 1 januari 2012 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 1(5) Antagen av Utbildningsnämnden 2016-05-25 Reviderad av KF 2016-09-26 Reviderad av Utbildningsnämnden 2017-01-18 9 Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 2(5) Innehåll Information om OB-omsorg... 3

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2019-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ceder Outi Eld Malin Holström Ingrid Datum 2018-01-31 Diarienummer UBN-2018-0375 Utbildningsnämnden Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Förslag till

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Riktlinjer Reviderat Dokumentansvarig Förvaring Dnr 2019:5 Dokumentinformation omsorg 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Verksamheter... 3 Öppettider...

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Syfte Fastställa hur reglerna för kommunens skyldighet att erbjuda plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem ska tillämpas Gäller för Referensdokument Skollagen 2010:800 Ansvar och genomförande

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER FÖR P Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-04-04 35 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Rapporten skriven av: Susanne Stjernhult Förskolesamordnare, Barn och Utbildning, 2016-12-19 Reviderad 2017-11-24

Läs mer

UtKI ö 6C- A rek."-- C

UtKI ö 6C- A rek.-- C a KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UtKI ö 6C- A rek."-- C Handläggare Datum Diarienummer Carlsson Karin 2015-04-30 UBN-2015-2105 Utbildningsnämnden Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Läs mer

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Verksamheten omfattar kommunal förskola samt pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) Fastställd av Kunskapsnämnden februari

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört.

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-01 25 Utredning av utökad vistelsetid på förskolan för barn till arbetssökande samt rätt till fritidshem och fritidsklubb för barn till föräldralediga

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN15/61 RIKTLINJER för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2015-06-16 Dnr BUN15/61 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3 2.1

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2013-10-03 Expedieras till Kommunstyrelsen 73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla

Läs mer

Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb

Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-26 KTN-2017-0245 Kulturnämnden Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Förskoleförvaltningen Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2018-11-01 Göteborgs Stad, Göteborgs stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-11-16 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år 2011 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2009-11-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG... 3 Rätt till

Läs mer

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Rapporten skriven av: Susanne Stjernhult Förskolesamordnare, Barn och Utbildning, 2016-12-19 reviderad av

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva oktober 2012 11:2 ANSÖKNINGS- OCH PLACERINGSREGLER INOM FÖRSKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Regler för kommunal förskoleverksamhet 1. Vem reglerna gäller Verksamheten

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg

Regler för förskola och pedagogisk omsorg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ceder Outi Eld Malin Holström Ingrid Datum 2018-05-14 Diarienummer UBN-2018-0374 Utbildningsnämnden Regler för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2017-08-29 1(10) Utbildningsförvaltningen utbildning@almhult.se Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslut i utbildningsnämnden 2017-09-20 Gäller från och med 2017-10-01 2017-08-29 2(10)

Läs mer

FÖRSLAG PÅ REVIDERADE TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRSLAG PÅ REVIDERADE TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRSLAG 1 (8) FÖRSLAG PÅ REVIDERADE TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Regler, inom ramen för 8, 14 och 25 kap. skollagen Barn- och ungdomsnämnden 2013-01-23, reviderade 2014-12-11 ALLMÄNT Reglerna tillämpas

Läs mer

.. ANKOM SODERTALJE KOMMUN ag~.1 9 \~~/J. vk \-' _Q ~ 1 mmunstyrelsen. Dnr...,...,... Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid

.. ANKOM SODERTALJE KOMMUN ag~.1 9 \~~/J. vk \-' _Q ~ 1 mmunstyrelsen. Dnr...,...,... Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-05 Ut bild ningskontoret.. ANKOM SODERTALJE KOMMUN 2011 -ag~.1 9 \~~/J. vk \-' _Q ~ 1 mmunstyrelsen Dnr...,...,.... ildningsnämnden Kommundelsnämnderna 1 (3) Revidering av regler

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet BUN17/47 RIKTLINJER Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2017-11-28 Dnr BUN17/47 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Förskola och annan pedagogisk verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Rapporten skriven av: Susanne Stjernhult Förskolesamordnare, Barn och Utbildning, 2016-12-19 Antagen av: Barn

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev Styrdokument 1 (8) 2017-11-2619 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: 2016-10-23 108 Reviderad:2017-12-18 Dnr : Regler och

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-10 Barn- och ungdomsnämnden Utredning om stödtelefon Dnr Bun: 2017/123 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden 1. Barn-

Läs mer

Förslag på revidering av tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (uppräkning av maxtaxan)

Förslag på revidering av tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (uppräkning av maxtaxan) 1(2) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2017-11-24 Vår referens: Kristina Liljenström Direkttel: 040-641 11 49 E-post: Kristina.liljenstrom@lomma.se Diarienr: Er referens: Förslag på

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG. Gäller från och med den 1/8 2018

REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG. Gäller från och med den 1/8 2018 REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med den 1/8 2018 Regler, inom ramen för 8 kap och 25 kap. skollagen Reviderad efter beslut i utbildningsnämnden 2018-05-21 1. ALLMÄNT Reglerna

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Regler för förskola och fritidshem på obekväm arbetstid Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Beslut KS 2010-02-10 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2010-04-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG...

Läs mer

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10)

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) SID 2 (10) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Öppettider... 3 Rätt till förskola och pedagogisk omsorg...

Läs mer

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden,

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden, Rutin Förskola 2019-03-01 1(6) Utbildningsförvaltningen Stina Leden, 0921-62282 stina.leden@boden.se Rutin för förskola Alla sökande till förskolan behandlas likvärdigt utifrån de beslutade reglerna och

Läs mer

Avgifter och regler för barnomsorg

Avgifter och regler för barnomsorg Avgifter och regler för barnomsorg Antagen av Barn och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 Barnomsorgsverksamhet i Eslövs Kommun Rätt till plats 2 Ansökan om barnomsorg 3 Placering 3 Schema 5 Inkomstanmälan

Läs mer

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 2 (10) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Öppettider... 3 Rätt till förskola och pedagogisk omsorg...

Läs mer

Avgifter och regler för BARNOMSORG

Avgifter och regler för BARNOMSORG Avgifter och regler för BARNOMSORG Antagen av Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 1 INNEHÅLL Barnomsorg i Eslövs kommun...3 Rätt till plats...3 Öppettider...4 Ansökan om barnomsorg...4

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg KS beslut 2015-09-23 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-01-01 2 INNEHÅLL Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet...

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun

Författningssamling i Borlänge kommun Författningssamling i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 - senast reviderad 2017-06-13 Metadata om dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN15/61 RIKTLINJER Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-12-06 Dnr BUN15/61 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD

REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDE L NINGEN SID 1 (5) 2012-04-04 info REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD (Antagna av kommunfullmäktige 2012-03-12)

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg

Regler för förskola och pedagogisk omsorg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ceder Outi Eld Malin Holström Ingrid Datum 2018-01-31 Diarienummer UBN-2018-0374 Utbildningsnämnden Regler för förskola och pedagogisk omsorg Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för plats i fritidshem

Riktlinjer för plats i fritidshem Tjänsteskrivelse 2017-05 - 29 Handläggare Elisabeth Andersson Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2017UTN/0172 Utbildningsnämnden Riktlinjer för plats i fritidshem Förslag till beslut 1. Riktlinjer

Läs mer