Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN DEN 20 SEPTEMBER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN DEN 20 SEPTEMBER"

Transkript

1 2018 Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN DEN 20 SEPTEMBER

2 1(67) Inledning Allmänt om delegation av beslut Delegationsordning I Nynäshamns kommun har kommunstyrelsens och de olika nämndernas ansvarsområden fastställts i reglementen antagna av kommunfullmäktige. Reglementena bestämmer vilka typer av beslut som respektive nämnd är behörig att ta beslut om. Av bland annat praktiska skäl har lagstiftaren (det vill säga Sveriges riksdag) ansett att det inte är rimligt att alla beslut i en kommun ska fattas av kommunstyrelsen eller av de olika nämnderna. En sådan hantering skulle leda till många och väldigt långa nämndsammanträden. Det har därför förts in bestämmelser i kommunallagen (2017:725) om möjlighet för kommunstyrelsen eller nämnd att delegera beslutanderätten. En delegationsordning innehåller sådana beslut om delegering av ärendetyper. Vilka kan få delegation? Enligt 6 kap 37 KL får en nämnd uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. En nämnd får även uppdra åt en anställd att besluta enligt 7 kap. 5 KL. Vad kan inte delegeras Beslutanderätten får enligt 6 kap 38 KL inte delegeras i följande slag av ärenden: 1. Ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet, det vill säga ärenden av principiell natur 2. Framställningar eller yttranden till fullmäktige liksom yttranden med anledning av att beslut av nämnden i dess helhet eller av fullmäktige har överklagats, 3. Ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda, om de är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt, 4. Ärenden som väckts genom medborgarförslag och som lämnats över till nämnden, eller 5. Ärenden som enligt lag eller annan författning inte får delegeras.

3 2(67) Delegationsbeslut Delegering innebär överlåtande av beslutsfunktion. Beslut med stöd av delegation är juridiskt sätt ett nämndbeslut. Delegaten beslutar i nämndens namn och beslutet blir därför jämställt med ett beslut som nämnden själv har fattat. Nämnden kan inte i efterhand ändra beslutet. Nämnden har rätt att återkalla den givna beslutanderätten. Detta kan göras generellt för en viss grupp av ärenden, för visst delegat eller för ett specifikt ärende. Nämnden kan också genom eget handlande föregripa ett beslut i ett enskilt ärende genom att själv ta över ärendet. Ett sådant föregripande bör dock endast ske i sådant ärende som nämnden anser vara av principiell beskaffenhet. Saknas beslutspunkt i delegationsordningen? Om du inte hittar den beslutspunkt som du söker efter så är ärendet inte delegerat. Det betyder att det är nämnden som själv ska ta beslut i ärendet. Vidaredelegation Nämnden kan genom beslut ge förvaltningschefen rätt att vidaredelegera sin beslutanderätt till annan anställd. Ersättare för delegat Vid laga förfall för delegat övertas beslutanderätten av en ersättare. Med laga förfall avses frånvaro från tjänst eller uppdrag på grund av exempelvis sjukdom, semester, tjänstledighet, längre tjänsteresa, jäv eller liknande. Ersättaren regleras särskilt i delegationsordningen och kan exempelvis vara den som vikarierar för delegaten. Om ersättare inte finns övertas delegatens beslutanderätt av delegatens närmsta chef. I samråd Om beslut ska fattas i samråd får delegaten besluta endast om delegaten har samrått med aktuell befattningshavare enligt delegationsordningen. av delegationsbeslut till nämnden Nämnden beslutar själv vilka typer av beslut som fattats på delegation som ska anmälas tillbaka till nämnden och i vilken form återrapporteringen ska ske. Vanligast är att anmälan av delegationsbeslut sker till nämnden vid närmast påföljande nämndsammanträde. Finner delegaten att beslutet kan vara av omedelbart intresse för nämnden eller föreligger andra skäl därtill ska beslutet anmälas omgående.

4 3(67) Beslut som nämnden inte önskat få återrapporterat ska särskilt anslås på kommunens digitala anslagstavla. Ren verkställighet Med ren verkställighet avses åtgärder som normalt vidtas i tjänstemannens dagliga arbete. Åtgärdsbeslut som är av förberedande karaktär, som inte kan överklagas, eller som grundar sig på lag och avtal och som inte har något utrymme för självständiga bedömningar är inte beslut i kommunallagens mening. Det kan exempelvis vara tillämpning av taxa som kommunfullmäktige antagit. Gränsdragningen mellan delegation och verkställighet är dock inte alltid klar. Rena verkställighetsbeslut ska inte anmälas till nämnden. Överklagan av beslut - allmänt Ett beslut ska överklagas skriftligt. I skrivelsen ska klaganden ange vilket beslut som överklagas och vilken ändring i beslutet som klaganden begär. Skrivelsen ska lämnas in till nämnden. Förvaltningsbesvär Förvaltningsbesvär innebär en rätt att överklaga enligt förvaltningslagen, FL. Förvaltningsbesvär kan anföras över beslut av nämnden som grundar sig på specialförfattningar med särskilda regler för hur beslut överklagas. Enligt förvaltningslagen får ett beslut överklagas av den som beslutet angår. Det krävs också att beslutet har gått honom eller henne emot och att det är ett beslut som är möjligt att överklaga. Överklagandet skall lämnas in senast tre veckor efter att den som överklagar har tagit del av beslutet. Laglighetsprövning Laglighetsprövning innebär en rätt att överklaga enligt KL. Vid laglighetsprövning avgör domstolen om beslutet strider sig mot någon lag eller författning, till exempel genom att det har begåtts något formellt fel eller om kommunen har överskridit sina befogenheter. Överklagandet skall lämnas in senast tre veckor efter att beslutet anslagits på kommunens anslagstavla (se anmälan av delegationsbeslut). Brådskande beslut I de fall ett ärende är så brådskande att kommunstyrelsens sammanträde inte kan avvaktas har kommunstyrelsens ordförande rätt att besluta på kommunstyrelsens vägnar, i enlighet med 6 kap 39 KL. Denna beslutanderätt ska användas restriktivt. Ordförandebeslut ska anmälas till kommunstyrelsens nästkommande sammanträde och innehålla uppgift om att ärendet var brådskande.

5 4(67) Omprövning av beslut Rätt att besluta i en viss ärendegrupp innefattar också rätt att vidta rättelse/omprövning av beslut som delegaten fattat enligt de förutsättningar som anses i 26 respektive 27 förvaltningslagen (36 37 NFL). MBL-förhandling eller samråd Delegat svarar i förekommande fall för att förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen är uppfylld och att ingångna samverkansavtal med personalorganisationerna följs innan beslut fattas.

6 5(67) Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 20 september Delegationer 1 Barn- och utbildningsnämnden delegerar inom sitt verksamhetsområde de ärendegrupper som tas upp i denna delegationsförteckning. Delegat är det organ eller den befattningshavare som angivits vid respektive ärendegrupp och på de villkor som uppställs vid respektive ärendegrupp. Förkortningar definieras i bilaga 1. Förordnande av ersättare 2 När ersättare förordnas för befattningshavare som är delegat, övergår delegationen på ersättaren. Jäv 3 Förvaltningschef Är förvaltningschefen jävig övertar barn-och utbildningsnämndens ordförande delegationerna. 4 Avdelningschefer och enhetschefer Är avdelningschef jävig övertar förvaltningschef delegationerna. Är enhetschef jävig övertar avdelningschefen över delegationerna. 5 Övriga anställda Är annan delegat jävig övertar avdelningschef delegationen, om delegaten lyder under avdelningschef på barn- och utbildningsnämnden, i annat fall övertar förvaltningschefen delegationen. 6 Barn- och utbildningsnämndens ordförande Är nämndens ordförande jävig övertar barn- och utbildningsnämndens vice ordförande delegationerna till ordföranden. Är även nämndens vice ordförande jävig övertar förvaltningschefen delegationerna.

7 6(67) Laga förfall 7 Vad som föreskrivits i fråga om jäv 4-7 gäller även när delegat har laga förfall, om inte ersättare har förordnats. Med laga förfall avses frånvaro på grund av sjukdom, semester, eller annan giltig frånvaro från anställning eller uppdraget. 8 Har förvaltningschefen laga förfall övertar barn- och utbildningsnämndens ordförande delegationen. Brådskande ärenden 9 Beslut fattade på delegat Om delegat som är i tjänst inte är nåbar och ett ärende är så brådskande att delegatens återkomst inte kan avvaktas, övertar barn- och utbildningschef delegationen. Vidaredelegering 10 Förvaltningschefen har rätt att vidaredelegera sin beslutanderätt till annan anställd på barn- och utbildningsförvaltningen. Sådan vidaredelegering ska redovisas i särskild delegeringslista.

8 7(67) Innehållsförteckning Inledning Allmänt om delegation av beslut 1 Delegationsordning 1 Vilka kan få delegation? 1 Vad kan inte delegeras? 1 Delegationsbeslut 2 Saknas beslutspunkt i delegationsordningen? 2 Vidaredelegering 2 Ersättare för delegat 2 I samråd 2 av delegationsbeslut till nämnden 2 Ren verkställighet 3 Överklagan av beslut allmänt 3 Förvaltningsbesvär 3 Laglighetsprövning 3 Brådskande beslut 3 Omprövning av beslut 4 MBL-förhandling eller samråd 4 Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning 5 Delegationer 5 Förordnande av ersättare 5 Jäv 5 Jäv Förvaltningschef 5 Jäv Avdelningschefer och enhetschefer 5 Jäv Övriga anställda 5 Jäv Barn- och utbildningsnämndens ordförande 5 Laga förfall 6

9 8(67) Brådskande ärenden 6 Vidaredelegering 6 Delegationsförteckning över delegerade ärendegrupper 13 1 Personalärenden som tillkommer barn- och utbildningsnämnden som arbetsgivare 13 enligt Reglemente för barn- och utbildningsnämnden 1.1 Organisation Anställning m.m Förordnande av ersättare Bisyssla Uppsägning och avsked Avstängning m.m Disciplinpåföljd Lokala kollektivavtal Övrigt Arbetsrättslig tvist Arbetsmiljöansvar Avtal med arbetsförmedlingen Ekonomisk förvaltning Upphandlingsärenden Direktupphandling Upphandling enligt LOU Avropa varor och tjänster från befintligt ramavtal Personuppgiftsbiträdesavtal 21 4 Köp och försäljning av lös egendom och tjänster Köp och hyra 22

10 9(67) 4.2 Försäljning 22 5 Allmänna ärenden Extern representation och uppvaktningar Handlingar utlämnande Fullmakt och förlikning Överklagan och rättelse av beslut Arkivärenden Övriga ärenden Föreningsbidrag 27 6 Fastighetsärenden Klagomålshantering Trygghet och studiero Åtgärder mot trakasserier och annan kränkande behandling Skolplikt Förskola Plats i förskola Ersättning Avgifter Förskoleklass Plats i förskoleklass Ersättning 36

11 10(67) 13. Grundskolan Plats i grundskolan Ersättning Planering av skolverksamhet Övrigt Grundsärskolan Mottagande och plats i grundsärskola Ersättning Planering av skolverksamhet Specialskola Fritidshem Plats i fritidshem Ersättning Gymnasieskolan Plats gymnasieskola Ersättning Antagning av elever Utbildningens omfattning och innehåll Skyldighet att erbjuda utbildning Planering av skolverksamhet Arbetsplatsförlagd utbildning Introduktionsprogram 54

12 11(67) 18. Gymnasiesärskolan Mottagande och plats i gymnasiesärskola Antagning av elever Ersättning Planering av skolverksamhet Arbetsförlagd utbildning Övrigt Kommunal vuxenutbildning Plats i kommunal vuxenutbildning Ersättning Rätt att fullfölja utbildningen Avgifter Disciplinära åtgärder Övrigt Särskild utbildning för vuxna Plats i särskild utbildning för vuxna Ersättning Avgifter Rött att fullfölja utbildningen Övrigt Särskilda utbildningsformer Ersättning Annan pedagogisk verksamhet Ersättning 61

13 12(67) 23. Tillsyn Skolskjuts Förskoleklass Grundskola Grundsärskola Gymnasiesärskola Övrigt Yrkeshögskola 64 Bilaga 1 Förkortningar 66

14 13(67) Delegationsförteckning över delegerade ärendegrupper Nr Ärendegrupp Delegat Villkor/Notering 1 Personalärenden som tillkommer barnoch utbildningsnämnden som arbetsgivare enligt reglemente för barn- och utbildningsnämnden 1.1 Organisation Förvaltningsövergripande organisationsförändringar Organisationsfrågor inom respektive resursenhet Fc Ac, R, Fskch, kulturskolechef Före beslut ska samråd tas med HR-avdelningen. 1.2 Anställning m m Tillsvidareanställning Fc Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef Tidsbegränsade anställningar överstigande tre månader Ac, Kch, R, Fskch, kulturskolechef, Admc gr/gy, GFO Ac, Kch, R, Fskch, kulturskolechef, Admc gr/gy, fsk Avser personal inom respektive ansvarsområde. Övriga anställningar utgör ren verkställighet Anslås på den webbaserade anslagstavlan

15 14(67) Anställning för sex månader eller mer av en person som saknar legitimation som lärareller förskolelärare Vissa anställningsformer (lönebidrag, arbetsmarknadspolitiska åtgärder) 1.3 Förordnande av ersättare Förordnande av ersättare för Fc under en sammanhängande tid av högst tre månader Förordnande av ersättare för Fc under en tid överstigande tre månader Förordnande av ersättare för - Ac, Kch och Kulturskolechef - R, Fskch Förordnande av ersättare för avdelningsindelad personal R, Fskch, kulturskolechef Enc Fc KSAU Fc Ac Ac, Kch, Kulturskolechef, R och Fskch Inom grund- och förskolan SKALL före beslut om tillsättning av tjänst samordning ske med administrativa chefer som har samordningsansvar. Tidsbegränsad anställning högst 3 månader utgör ren verkställighet Ett särskilt beslut fattas om anställning för sex månader eller mer av en person som saknar legitimation. Personen får anställas för högst ett år i sänder enl. 2 kap. 19. Inom respektive enhet Innan beslut fattas ska samråd tas med HR-avdelningen och AU-centrum. Se kommunstyrelsens delegationsordning. Inom respektive avdelning

16 15(67) 1.4 Bisyssla Godkännande av respektive förbud mot innehav av bisyssla Fc Ac, Kch, kulturskolechef, R, Fskch Delegationen avser Ac, Kch, R, Fskch, kulturskolechef, Admc gr/gy, Int. Fsk. Innan beslut tas ska samråd tas med HR-avdelningen. Inom respektive ansvar. 1.5 Uppsägning och avsked Uppsägning Fc Delegationen avser Ac, Kch, R och Kulturskolechef. Innan beslut fattas ska samråd ske med HRavdelningen. Ac, Kch Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen Avsked Fc Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen 1.6 Avstängning m.m Avstängning med, och utan lön Fc Innan beslut fattas ska samråd tas med HR-avdelningen.

17 16(67) Arbetsbefrielse under uppsägningstid vid uppsägning från arbetsgivarens sida Enskild överenskommelse om avslut av anställning Fc Ac, Kch, Fskch, R och kulturskolechef Fc Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Innan beslut fattas ska samråd tas med Pec. Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med Pec. Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Innan beslut tas ska samråd ske med Pec. Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med Pec Omplacering av personliga skäl Fc Ac Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen. Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen. 1.7 Disciplinpåföljd Skriftlig varning Fc

18 17(67) Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Innan beslut fattas ska samråd tas med HR-avdelningen. Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen. 1.8 Lokala kollektivavtal Ingående av lokala kollektivavtal Fc 1.9 Övrigt Avtal om ersättning för användande av egen bil i den dagliga arbetsutövningen Fc Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Delegationen avser Ac, Kch, Fskch, R och Kulturskolechef. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen Inom respektive avdelning. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen Avtal om avsteg från AB bil M avsnitt 1, punkt 3 Fc

19 18(67) Avlöningsförmån vid ledighet för facklig förtroendeman Ksf Fhc Beslut vid begäran om förstadagsintyg Fc HR-avdelningen beslutar i dessa ärenden fr.o.m. 1 mars Tillsättning av ordförande för facklig samverkan 1.10 Arbetsrättslig tvist Förlikning vid central tvisteförhandling och inför tvister vid Arbetsdomstolen Fc KSAU Delegationen avser Fc. Innan beslut fattas ska samråd ske med HR-avdelningen Fc Delegationen avser övriga anställda på Buf Förlikning vid lokal tvisteförhandling Ksf Fhc 1.11 Arbetsmiljöansvar Anmälningsansvar för den fortlöpande tillsynen över arbetsmiljön, det systematiska brandskyddsarbetet och verksamhetsutövares egen kontroll enligt miljöbalken 1.12 Avtal med Arbetsförmedlingen Avtal mellan kommunen och arbetsförmedlingen gällande anställning i form av arbetsmarknadspolitiska åtgärder Fc, Ac, R, Fskch, kulturskolechef Son AU-centrum Varje chefsnivå har arbetsmiljöansvar för sina anställda. Observera att denna punkt börjar gälla från om med och om kommunfullmäktige beslutar att överlåta denna verksamhet till socialnämndens arbets- och utvecklingscentrum samt fört över medel för denna

20 19(67) verksamhet. Nr Ärendegrupp Delegat Villkor/Notering 2 Ekonomisk förvaltning 2.1 Avskrivningar av fordringar ur bokföringen upp till och med fyra prisbasbelopp 2.2 Avskrivningar ur bokföringen av fordran överstigande fyra prisbasbelopp 2.3 Eftergift av fordran upp till och med ett prisbasbelopp, även på grund av skuldsanering 2.4 Överenskommelse om betalning av fordran upp till och med två prisbasbelopp (amorteringsplan) 2.5 Överenskommelse om betalning av fordran överstigande två prisbasbelopp (amorteringsplan) 2.6 Krav mot enskilda och företag med anledning av skadegörelse, bedrägeri, stöld m.m. Ac AU Ac Ac AU Ac, R, Fskch, Kch, kulturskolechef Enligt riktlinjer för debitering och kravverksamhet samt nämndens egna riktlinjer Regler för barnomsorg. av avskrivningar av fordran över kr per motpart. Enligt riktlinjer för debitering och kravverksamhet samt nämndens egna riktlinjer, Regler för barnomsorg av avskrivning av fordran över kr per motpart. Inom respektive ansvarområde. Polisanmälan sker av ansvarig för verksamheten. Vid behov ska samråd ske med kommunjuristen. Rapportering sker till kommunens skaderapporteringssystem KIA.

21 20(67) 2.7 Ansökan om externa medel (inklusive EUmedel) för projekt och utvecklingsarbete m.m. upp till kronor 2.8 Ansökan om externa medel (inklusive EUmedel) för projekt och utvecklingsarbete m.m. överstigande kronor R, Fskch, kulturskolechef Fc 2.9 Ansökan om statsbidrag Ac Nr Ärendegrupp Delegat Villkor/Notering 3 Upphandlingsärenden 3.1 Direktupphandling Fatta beslut om köp av vara eller tjänst upp till och med gällande beloppsgräns för direktupphandling Uppsägning eller hävning av avtal som ingåtts vid direktupphandling Ac, Kch, R, Fskch, kulturskolechef Admc gr/gy, Int.fsk Ac 15 kap 3 1 st. LOU Direktupphandling ska ske i enlighet med upphandlingsenhetens policy för direktupphandling. Avser både upphandling och slutande av avtal. Vid uppsägning/hävning av avtal bör samråd ske med jurist. 3.2 Upphandling enligt LOU Fatta anskaffningsbeslut/beslut om att upphandla enligt LOU: - Se Södertörns upphandlingsnämnds delegationsordning För upphandling under EU:s gällande tröskelvärde för varor och tjänster

22 21(67) För upphandling över EU:s gällande tröskelvärde för varor och tjänster Beslut om utformning av - Se Södertörns upphandlingsnämnds delegationsordning förfrågningsunderlag Beslut om avbrytande av upphandling - Se Södertörns upphandlingsnämnds delegationsordning Beslut om tilldelning och ingående av kontrakt - Se Södertörns upphandlingsnämnds delegationsordning Företrädande av nämnden i överklagat upphandlingsärende eller vid stämning mot nämnden med anledning av uppsägning eller hävning av avtal Uc

23 22(67) 3.3 Avropa varor och tjänster från befintligt ramavtal Avropa/beställa varor och tjänster från befintligt ramavtal (ej fastighetsrelaterade ärenden): - Upp till och med kr, exklusive mervärdesskatt - Upp till och med kr, exklusive mervärdesskatt Ac Fc Över kr, exklusive mervärdesskatt 3.4 Personuppgiftsbiträdesavtal Undertecknande av personuppgiftsbiträdesavtal med ITleverantör AU Fc Nr Ärendegrupp Delegat Villkor/Notering 4 Köp och försäljning av lös egendom och tjänster 4.1 Köp och hyra Inköp av SL-kort till gymnasieelever Ekon gy

24 23(67) 4.2 Försäljning Försäljning av lös egendom till ett värde av högst kronor per objekt Försäljning av lös egendom till ett värde av högst kronor per objekt Försäljning av lös egendom till ett värde av överstigande kronor per objekt Ac, Kch, R, Fskch, kulturskolechef, Admc gr/gy, fsk Fc Bun Ej delegerat

25 24(67) Nr Ärendegrupp Delegat Lagrum Villkor/Notering 5 Allmänna ärenden 5.1 Extern representation och uppvaktningar Extern representation och uppvaktningar uppgående till ett belopp överstigande kr Ordf Intern representation utgör ren verkställighet. Extern representation och uppvaktningar understigande kr är ren verkställighet 5.2 Handlingars utlämnande Handlings utlämnande. Beslut om vägran att lämna ut handling och handlings utlämnande med förbehåll samt vägran att lämna ut sådan uppgift ur allmän handling Besluta om att tillämpa taxan/ta ut avgift från första begäran om allmän handling, i de fall sökanden delar upp begäran i flera förfrågningar för att kringgå taxan Beslut om att göra undantag från tillämpningen av taxa för Ac fvs, R, Fskch 2 kap TF, 6 kap 3 OSL Första prövningen görs av den som handlägger ett ärende. Är inte utsedd eller har ärendet överlämnat för arkivering görs första prövningen i stället av registrator eller om ärendet avlämnats till kommunarkivet av KSF:s arkivarie. Ac fvs, R, Fskch, kulturskolechef Ac fvs Tillämpas restriktivt, tillämpas enbart vid uppenbara försök att kringgå taxan Ska tillämpas restriktivt

26 25(67) utlämnande av allmänna handlingar 5.3 Fullmakt och förlikning Utfärdande och återkallande av fullmakt att föra nämndens talan inför domstol eller andra myndigheter samt vid förrättningar och förhandlingar av skilda slag samt ingående av förlikningsavtal upp till och med två prisbasbelopp Ingående av förlikningsavtal överstigande två prisbasbelopp Fc AU Avse ej tvister med arbetstagare 5.4 Överklaganden och rättelse av beslut Beslut om avvisande av för sent inkomna överklaganden Rättelse av ett beslut fattat av delegat som innehåller uppenbar felaktighet till följd av skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende Omprövning av beslut och yttrande i överklagade ärenden där ursprungsbeslutet har fattats av delegat Ac fvs 45 FL Bedömning att ett överklagande inkommit i rätt tid utgör ren verkställighet. Delegat 36 FL Delegat

27 26(67) 5.5 Arkivärenden Revidering av dokumenthanteringsplanen och enskilda gallringsbeslut för allmänna handlingar Ac fvs 5.6 Övriga ärenden Yttranden över elevärenden. Avser yttranden på nämndens vägnar till Skolinspektionen, Förvaltningsrätten, Skolväsendets överklagandenämnd m.fl. med anledning av skrivelser från elever, föräldrar eller andra Ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas Ac gr, Ac gy/vux, Ac fsk Informationssäkerhet Ac fvs, Ac sou, R, Fskch, kulturskolechef, Admc gr/gy, Int fsk Anmälningsplikt enligt miljöbalken R, Fskch, kulturskolechef, Fast Ordf 6 kap 36 KomL Anmäls vid nästkommande nämndsammanträde Förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, Förordning 1998:901 om verksamhetsutövares egenkontroll Informationssäkerhetspolicy, informationssäkerhetsinstruktion: Användare, att använda IKT i skolan, Informationssäkerhets instruktion: Förvaltning/kontinuitet och drift antagna av Bun

28 27(67) 5.7 Föreningsbidrag Beslut om att ingå överenskommelse med förening om att bedriva verksamhet tillsammans Ta emot och underteckna delgivningskvitto för nämndens räkning Ansökan om statsbidrag och samverkansöverenskommelser AU Enligt reglemente för bidrag till föreningar i Nynäshamns kommun Ac 6 kap 36 KL Ac Vid särskilt känsliga ärenden ska alltid samråd ske med ordföranden/presidium för beslut. Nr Ärendegrupp Delegat Lagrum Villkor/Notering 6 Fastighetsärenden 6.1 Tecknande och uppsägning av AU internhyresavtal 6.2 Beställning av programhandling Ac upp till 100 tkr 6.3 Beställning av programhandling Fc upp till 500 tkr 6.4 Beställning av programhandling AU upp till 1 mnkr 6.5 Beställning av programhandling upp till 2 mnkr Ej delegerat

29 28(67) 6.6 Genomförande av verksamhetsanpassning av lokal vid ökad årshyra om högst 100 tkr 6.7 Genomförande av verksamhetsanpassning av lokal vid ökad årshyra om högst 500 tkr 6.8 Genomförande av verksamhetsanpassning av lokal vid ökad årshyra om högst 1 mnkr 6.9 Genomförande av verksamhetsanpassning av lokal vid ökad årshyra om högst 2 mnkr Ac Fc AU Ej delegerat Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 7 Klagomålshantering 7.1 Hantera inkomna klagomål och besluta om åtgärder om det genom klagomålet framkommer brister i verksamheten. Ac, R och Fskch 4 kap. 7 Besvarade klagomål och beslutade åtgärder redovisas för nämnden i egen ordning. Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 8 Trygghet och studiero 8.1 Avstängning av elev i de frivilliga Ac gy/vux 5 kap. 17 skolformerna. 8.2 Avstängning av elev i de frivilliga skolformerna från praktik. Ac gy/vux 5 kap. 19

30 29(67) Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 9 Åtgärder mot trakasserier och annan kränkande behandling 9.1 Ansvara för upprättande av en likabehandlingsplan för verksamheten R, Fskch 6 kap 8, 3 kap 16 DiskL 9.2 Utreda omständigheterna kring uppgivna kränkningar och trakasserier samt i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier eller annan kränkande behandling i framtiden. 9.3 Utse vem från verksamheten pedagogisk omsorg som ska motta anmälningar om att barn blivit utsatta för kränkande behandling. R, Fskch 6 kap 10, 2 kap 7 DiskL Ac fsk 6 kap. 10 Rapport över antal inkomna anmälningar och status redovisas till nämnden kvartalsvis. Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 10 Skolplikt och rätten till utbildning 10.1 Pröva om ett barn ska tas emot i grundsärskola. 7 kap 5 SkoL Anslås på den webbaserade anslagstavlan Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Besluta att en elev i grundsärskolan inte tillhör grundsärskolans målgrupp 7 kap. 5b Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd 10.2 Beslut om att på försök ta emot elev i grundskola eller grundsärskola. 7 kap 8 Överklagas till förvaltningsrätten.

31 30(67) 10.3 Integrerad skolgång i grundskola eller grundsärskola. 7 kap. 9 Överklagas till förvaltningsrätten Prövning om ett barn ska börja fullgöra skolplikten först höstterminen det kalenderåret barnet fyller sju år Prövning av om ett barn får börja fullgöra skolplikten direkt i grundskolan Prövning om ett barn får börja fullgöra skolplikten direkt i grundsärskolan Prövning av fråga om skolpliktens förlängning med ett år. Ac gr 7 kap. 10. Ac gr 7 kap. 11 a första stycket Kommunal skola i Nynäshamns kommun: R 7 kap 11 a första stycket 7 kap. 13 Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd 10.6 Prövning av frågan om tidigare upphörande av skolplikt. Annan huvudman: Ac gr Kommunal skola i Nynäshamns kommun: R 7 kap. 14 Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd 10.7 Prövning av frågan om att slutföra skolgången efter skolpliktens upphörande. Annan huvudman: Ac gr Kommunal skola i Nynäshamns kommun: R 7 kap Överklagas till förvaltningsrätten.

32 31(67) 10.8 Tillse att skolpliktiga barn som inte går i Nynäshamns kommuns förskoleklass, grundskola eller grundsärskola på annat sätt får föreskriven utbildning Tillse att skolpliktiga elever i Nynäshamns kommuns förskoleklass, grundskola och grundsärskola fullgör sin skolgång. Annan huvudman: Ac gr Ac gr 7 kap 21 första stycket. R 7 kap. 22 första stycket Beslut att med vite förelägga en skolpliktig elevs vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter om eleven inte fullgör sin skolgång Ac gr 7 kap 23 Överklagas till förvaltningsrätten. Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 11 Förskolan 11.1 Plats i förskola Erbjudande av förskola från och med ett års ålder i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas förvärvsarbete eller studier. Ac fsk 8 kap. 5 Anslås på den webbaserade anslagstavlan Enligt riktlinjer. av beslut att inte anvisa plats sker individuellt

33 32(67) Erbjudande av förskola från och med ett års ålder i den omfattning det behövs med hänsyn till barnets eget behov på grund av familjen situation i övrigt. 8 kap. 5. Anslås på den webbaserade anslagstavlan Erbjudande av plats i förskola om barnet av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. 8 kap. 7 Anslås på webbaserade anslagstavlan Beslut om att ta emot ett barn från annan kommun om barnet med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i Nynäshamns kommuns förskola Avge yttrande till annan kommun som överväger att ta emot ett barn folkbokfört i Nynäshamns kommun grundat på att barnet med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i den kommunens förskola Erbjuda förskola skyndsamt till barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl har behov av särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. 8 kap st. 8 kap st 8 kap st Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Yttrandet ska avse hemkommunens bedömning över barnets särskilda skäl att gå i den andra kommunens förskola. Anslå på den webbaserade anslagstavlan

34 33(67) Beslut om barnomsorg på obekväm arbetstid (Nattis) Ac fsk 8 kap. 3 Enligt riktlinjer 11.2 Ersättning Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de har tagit emot i sin förskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om placeringen av barnet grundar sig på att barnet har särskilda skäl med hänsyn till personliga förhållanden Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sin förskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse träffas om att ersättningen ska bestämmas efter andra grunder än de som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till den egna förskolan Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för barn som Nynäshamns kommun frivilligt har mottagit ska bestämmas efter andra grunder än de som den andra kommunen tillämpar vid 8 kap. 17 första stycket. 8 kap. 17 andra stycket 8 kap. 17 andra stycket Avser barn som mottagits enl. 8 kap. 13 första stycket Barn som mottagits enl. 8 kap. 13 andra stycket

35 34(67) fördelning av resurser till den egna förskolan Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns förskola, om barnet har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om grundbelopp till huvudman för fristående förskola. Handläggare fsk Ac fsk 8 kap. 17 andra stycket 8 kap Överklagas till förvaltningsrätten Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för fristående förskola. 8 kap. 23 Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng. Hemkommunen är inte skyldig att lämna bidrag för samma barn till fler än två huvudmän av beslut vid individuella avtal om ersättningens storlek. Överklagas till förvaltningsrätten. Om en elev har ett omfattande behov av särskilt stöd är kommunen inte skyldig att lämna bidrag för det särskilda stödet om betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen.

36 35(67) Avgifter Beslut om nedsättning eller befrielse från avgift (avvikelse från taxa) Beslut om avstängning från plats inom förskoleverksamhet och fritidshem på grund av obetalda avgifter Ac fsk 8 kap. 16 Ac Fsk/R Enligt riktlinjer Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 12 Förskoleklass 12.1 Plats i förskoleklass Beslut om att ta emot barn från annan kommun om barnet med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i Nynäshamns kommuns förskoleklass Avge yttrande till annan kommun som överväger att ta emot ett barn folkbokfört i Nynäshamns kommun grundat på att barnet med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i den kommunens förskoleklass. 9 kap kap. 13 första stycket Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd

37 36(67) Beslut att avslå vårdnadshavares begäran om placering i förskoleklass vid viss skolenhet R 9 kap. 15 Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd 12.2 Ersättning Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de har mottagit i sin förskoleklass och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om placeringen av barnet grundar sig på att barnet har särskilda skäl med hänsyn till personliga förhållanden Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sin förskoleklass och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse träffas om att ersättningen ska bestämmas efter andra grunder än de som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till den egna förskoleklassen Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för barn som Nynäshamns kommun frivilligt mottagit i sin förskoleklass ska bestämmas efter andra grunder än de som den andra kommunen 9 kap kap. 16 Första stycket 9 kap. 16 andra stycket

38 37(67) tillämpar vid fördelning av resurser till den egna förskoleklassen Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns förskoleklass, om barnet har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om grundbelopp till huvudman för fristående förskoleklass Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för fristående förskoleklass. 9 kap. 16 Ac gr 9 kap kap. 21 Överklagas till förvaltningsrätten. Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng. av beslut vid individuella avtal om ersättningens storlek. Om en elev har ett omfattande behov av särskilt stöd är kommunen inte skyldig att lämna bidrag för det särskilda stödet om betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen. Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 13 Grundskolan 13.1 Plats i grundskolan Beslut om att ta emot ett barn från annan kommun om barnet med hänsyn till sina personliga förhållanden har 10 kap. 25 Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd

39 38(67) särskilda skäl att gå i Nynäshamns kommuns grundskola Avge yttrande till annan kommun som överväger att ta emot ett barn folkbokfört i Nynäshamns kommun grundat på att barnet med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i den kommunens grundskola Beslut om att at emot ett barn från annan kommun efter önskemål av elevens vårdnadshavare Beslut att avslå vårdnadshavares begäran om placering vid viss skolenhet. Avslå begäran om placering i viss skola med hänsyn till andra elevers trygghet och studier Beslut om att ta emot barn, bosatta i utlandet, på vårdnadshavares begäran 10 kap. 25 R 10 kap. 27 R 10 kap. 30 första stycket 10 kap. 30 andra 2 stycket Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Beslut enl. 10 kap. 30 andra stycket överklagas hos skolväsendets överklagandenämnd. R 4 kap 2 SF Statsbidraget kan sökas för dessa elever hos skolverket 13.2 Ersättning Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de har mottagit i sin grundskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om placeringen av barnet grundar sig på att barnet har 10 kap. 34 första stycket Anslås på den webbaserade anslagstavlan

40 39(67) särskilda skäl med hänsyn till personliga förhållanden Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sin grundskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse träffas om att ersättningen ska bestämmas efter andra grunder än de som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundskolan Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för barn som Nynäshamns kommun frivilligt mottagit i sin grundskola ska bestämmas efter andra grunder än de som den andra kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundskolan Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns grundskola, om barnet har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om grundbelopp till huvudman för fristående grundskola. Handläggare skola 10 kap. 34 andra stycket 10 kap kap. 34 andra stycket Ac gr 10 kap Anslås på den webbaserade anslagstavlan Överklagas till förvaltningsrätten. Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng.

41 40(67) Beslut om utbetalning av tilläggsbelopp till huvudman för fristående grundskola. 10 kap. 38 av beslut vid individuella avtal om ersättningens storlek Planering av skolverksamhet Beslut om lärotider, datum för terminernas början och slut, antal skoldagar, antal lovdagar samt förläggning av sportlov Fastställa daglig undervisningstid, förläggning av studiedagar samt friluftsdagar Fördelning av undervisningstiden mellan årskurserna. Ac gr 3 kap. 2-3 SF R 3 kap. 2,4 SF Hemkommunen är inte skyldig att betala tilläggsbelopp för en elev i behov av särskilt stöd, om betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen. Ac gr R 9 kap. 4 SF Anslås på den webbaserade anslagstavlan Beslut om erbjudande av språkval. R 9 kap. 5 SF Anslås på den webbaserade anslagstavlan (2011:185) Beslut om vilka ämnen som ska erbjudas som elevens val R 9 kap. 8 SF Anslås på den webbaserade anslagstavlan 13.4 Övrigt Beslut om åtgärder för elev som måste bo utanför det egna hemmet Ac gr 10 kap. 29 Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd

42 41(67) Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 14 Grundsärskolan 14.1 Mottagande och plats i grundsärskolan Avgöra om elev som tas emot i grundsärskolan huvudsakligen ska läsa ämnen eller ämnesområden Överenskommelse med annan kommun om att de i sin grundsärskola ska ta emot elev folkbokförd i Nynäshamns kommun Överenskommelse med annan kommun om att Nynäshamns kommun i sin grundsärskola ska ta emot elev folkbokförd i den andra kommunen Ta emot elev från annan kommun, om eleven med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i Nynäshamns kommuns grundsärskola Avge yttrande till annan kommun som överväger att ta emot ett barn folkbokfört i Nynäshamns kommun grundat på att barnet med hänsyn till personliga förhållanden har särskilda skäl att gå i den kommunens grundsärskola Beslut om att ta emot elev från en annan kommun i Nynäshamns kommuns grundsärskola efter 11 kap kap kap kap kap kap. 26 Anslås på den webbaserade anslagstavlan Anslås på den webbaserade anslagstavlan Anslås på den webbaserade anslagstavlan Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd

43 42(67) önskemål från elevens vårdnadshavare Beslut att avslå vårdnadshavares begäran om placering vid viss skolenhet Ersättning Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de har mottagit i sin grundsärskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om placeringen av barnet grundar sig på att barnet har särskilda skäl med hänsyn till personliga förhållanden. R 11 kap kap. 33 första stycket Avslag med hänvisning till andra stycket kan överklagas hos skolväsendets överklagandenämnd Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sin grundsärskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse träffas om att ersättningen ska bestämmas utifrån samma grunder som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundsärskolan Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sin grundsärskola och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse 11 kap. 33 andra stycket 11 kap. 33 andra stycket

44 43(67) träffas om att ersättningen ska bestämmas utifrån andra grunder än de som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundsärskolan Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för barn som Nynäshamns kommun frivilligt mottagit i sin grundsärskola ska bestämmas efter andra grunder än de som den andra kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundsärskolan Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns grundsärskola, om barnet har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om utbetalning av grundbelopp till huvudman för fristående grundsärskola. 11 kap. 33 andra stycket 11 kap. 33 andra stycket 11 kap Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng. Överklagas till förvaltningsrätten Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för fristående grundsärskola 11 kap. 36 Överklagas till förvaltningsrätten.

45 44(67) 14.3 Planering av skolverksamhet Beslut om lärotider, datum för terminernas början och slut, antal skoldagar, antal lovdagar samt förläggning av sportlov samt beslut om ytterligare undervisningstid utöver den garanterade undervisningstiden Fastställa daglig undervisningstid, förläggning av studiedagar samt friluftsdagar Fördelning av undervisningstiden mellan årskurserna Beslut om vilka ämnen som ska erbjudas som elevens val Ac gr 3 kap. 2-3 SF 10 kap. 2-4 SF R 3 kap. 2,4 SF Ac gr 10 kap. 3 SF R 10 kap. 7 SF Anslås på den webbaserade anslagstavlan Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 15 Specialskolan 15.1 Ingå överenskommelse om ersättning till staten för vissa kostnader för elev i specialskolan eller i förskoleklass eller fritidshem vid en skolenhet inom specialskolan. Ac sou 12 kap. 24

46 45(67) Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 16 Fritidshemmet 16.1 Plats i fritidshem Erbjuda plats i fritidshem i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas förvärvsarbete eller studier eller om eleven har ett eget behov på grund av familjen situation i övrigt Erbjuda plats i fritidshem om eleven av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning Erbjuda plats i fritidshem från och med det år eleven fyller 10 år om eleven på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning Överenskommelse med annan huvudman om att de ska motta elev folkbokförd i Nynäshamns kommun i sitt fritidshem på grund av familjen situation i övrigt Överenskommelse med annan huvudman om att de ska motta elev folkbokförd i Nynäshamns kommun i sitt fritidshem om eleven på grund av R 14 kap. 5 Familjens situation i övrigt: kvalificerad R 14 kap. 6 R 14 kap kap kap. 6 Enligt riktlinjer, anmälan med lista, av beslut att inte anvisa plats sker individuellt Anslås på den webbaserade anslagstavlan Anslås på den webbaserade anslagstavlan

47 46(67) fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning Överenskommelse med annan kommun om att de ska motta elev folkbokförd i Nynäshamns kommun i sitt fritidshem från och med det år eleven fyller 10 år om eleven på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning Ersättning Beslut om ersättning till annan kommun för elev som de har mottagit i sitt fritidshem och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om placeringen av barnet grundar sig på att barnet har särskilda skäl med hänsyn till personliga förhållanden Beslut om ersättning till annan kommun för barn som de frivilligt har mottagit i sitt fritidshem och som är folkbokförda i Nynäshamns kommun, om överenskommelse träffas om att ersättningen ska bestämmas utifrån andra grunder än de som Nynäshamns kommun tillämpar vid fördelning av resurser till det egna fritidshemmet. 14 kap kap kap. 14

48 47(67) Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för barn som Nynäshamns kommun frivilligt mottagit i sitt fritidshem ska bestämmas efter andra grunder än de som den andra kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till det egna fritidshemmet Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns fritidshem, om eleven har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om grundbelopp till huvudman för fristående fritidshem. Handläggare skola 14 kap kap kap Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för fristående fritidshem. 14 kap. 17 Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till förvaltningsrätten.

49 48(67) Nr Ärendegrupp Delegat Lagstöd Villkor/Notering 17 Gymnasieskolan 17.1 Tecknande av avtal om samverkansområde för gymnasieutbildning Beslut om ekonomiskt stöd till elever, folkbokförda i Nynäshamns kommun, som behöver inackordering på grund av skolgången Plats i gymnasieskolan Pröva en sökandes behörighet och om den sökande ska tas emot till ett nationellt program Avge yttrande till annan kommun där elev som är folkbokförd i Nynäshamns har ansökt om plats vid nationellt program Pröva en sökandes behörighet och om den sökande ska tas emot till programinriktat individuellt val eller yrkesintroduktion Beslut om att ta emot elev till programinriktat individuellt val eller yrkesintroduktion trots behörighet till yrkesprogram Beslut om att ta emot sökande som inte är folkbokförda i Nynäshamns kommun eller inom samverkansområdet för utbildningen till programinriktat Fc 15 kap. 30 Ac gy/vux 15 kap. 32 Ac gy/vux 16 kap. 36 Ac gy/vux 16 kap. 48. Ac gy/vux 17 kap. 14 Ac gy/vux 17 kap kap 2 Gyf Ac gy/vux 17 kap. 19 Anslås på den webbaserade anslagstavlan Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd Överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd

50 49(67) individuellt val eller yrkesintroduktion som är avsedd för en viss grupp elever Beslut om att at emot elever från andra kommuner till programinriktat val som har utformats för en enskild elev, yrkesintroduktion som har utformats för en enskild elev, individuellt alternativ eller språkintroduktion Beslut om att ta emot av sökande i gymnasieskolan som inte anses bosatta i Sverige Ersättning Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för elev som Nynäshamns kommun mottagit på ett nationellt program ska bestämmas till ett annat belopp än Nynäshamns kommuns självkostnad för utbildningen Överenskommelse med annan kommun om att ersättning för elev, folkbokförd i Nynäshamns kommun, som den kommunen har mottagit på ett nationellt program ska bestämmas till ett annat belopp än den kommunens självkostnad för utbildningen Beslut att inte lämna bidrag för särskilt stöd till annan kommuns gymnasieskola, om eleven har ett omfattande behov av särskilt stöd och betydande Ac gy/vux 17 kap. 21 Ac gy/vux 12 kap. 11 Gyf 16 kap kap kap.54

51 50(67) organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen om bidrag lämnas Beslut om grundbelopp till huvudman för elev på nationellt program vid fristående gymnasieskola. Ekon gy 16 kap Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för elev på nationellt program vid fristående gymnasieskola. 16 kap. 52 Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till förvaltningsrätten Överenskommelse med annan kommun om ersättning för elev som Nynäshamns kommun har mottagit på preparandutbildning ska bestämmas till annat belopp än vad hemkommunen själv har för sådan utbildning Överenskommelse med annan kommun om ersättning för elev som den kommunen har mottagit på preparandutbildning ska bestämmas till annat belopp än vad Nynäshamns kommun själv har för sådan utbildning Överenskommelse med annan kommun om att interkommunal ersättning för elev som mottagits på programinriktat individuellt val ska beräknas enligt andra principer än 17 kap Ac gy/vux 17 kap. 22 Ac gy/vux 17 kap. 22 Ac gy/vux 17 kap. 23

52 51(67) Överenskommelse med fristående huvudman om ersättning för elev, folkbokförd i Nynäshamns kommun, som sökt yrkesintroduktion, individuellt alternativ eller språkintroduktion hos denna huvudman Beslut om grundbelopp till huvudman för elev på preparandutbildning vid fristående gymnasieskola. Ac gy/vux 17 kap. 29 Ac gy/vux 17 kap. 31 av beslut vid individuella avtal om ersättningens storlek. Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för elev på preparandutbildning vid fristående gymnasieskola. 17 kap. 31 Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till förvaltningsrätten Beslut om grundbelopp till huvudman för elev på programinriktat individuellt val vid fristående gymnasieskola Beslut om tilläggsbelopp till huvudman för elev på programinriktat individuellt val vid fristående gymnasieskola Betala ersättning för kostnader för elevs utbildning hos annan huvudman som leder fram till International Baccalaureate (IB) Ac gy/vux 17 kap kap. 35 Ac gy/vux 29 kap. 17 Avser beslut som grundas på fastställd generell elevpeng. Överklagas till förvaltningsrätten. Överklagas till förvaltningsrätten.

Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI

Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI 2018 Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI 2018 47 1(11) Inledning Allmänt om delegation av beslut Delegationsordning I Nynäshamns kommun har kommunstyrelsens och de olika nämndernas

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning

Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning 2018 Barn- och utbildningsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN DEN 20 SEPTEMBER 2018 126 Reviderad av BUN 2019-01-23 9, reviderad av BUN 2019-03-20 35, reviderad av BUN 2019-04-17

Läs mer

Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun

Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun 1(13) Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden, Täby kommun Reviderad 2(13) Delegationsordning för barn- och grundskolenämnden Med delegation avses att barn- och grundskolenämnden överför beslutanderätt,

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Förskole- och grundskolenämndens delegationsordning Antagen av Förskole- och grundskolenämnden 2019-01-29, FGN 1:9 Dnr: FGN 2019/0012 Kommentar: - 1 Delegationsordning för

Läs mer

Humanistiska nämnden Humanistiska nämndens delegationsordning. Innehållsförteckning

Humanistiska nämnden Humanistiska nämndens delegationsordning. Innehållsförteckning Humanistiska nämnden 2015-11-18 Humanistiska nämndens delegationsordning Innehållsförteckning A. Delegation barn- och ungdomsnämnden... 2 B Anmälan av delegationsbeslut... 2 C. Särskilda föreskrifter...

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Skolnämndens delegationsordning Antagen av Skolnämnden: 2015 03 10 2:5 Reviderad i Skolnämnden 2016-05-17, 5:5 Diarienr: SKOL15 2016/0026-002 1 Delegationsordning för Skolnämnden

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-10 BoU 56 2015.04 Tillägg: A18 2015-10-14 BoU 100 2015.04 Tillägg: A19 Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Generella bestämmelser DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Delegationsordning för mnasie och vuxenutbildningsnämnden 2019 01 30 Diarienr: GVN 2019/0008 1 Delegationsordning för mnasie och vuxenutbildningsnämnden enligt 6 kap Kommunallagen

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning. ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 28 maj

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning. ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 28 maj 2018 Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 28 maj 2018 45 1(28) Inledning Allmänt om delegation av beslut Delegationsordning I Nynäshamns kommun har kommunstyrelsens

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning. ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 20 maj

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning. ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 20 maj 2018 Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning ANTAGEN AV KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DEN 20 maj 2019 34 1(28) Inledning Allmänt om delegation av beslut Delegationsordning I Nynäshamns kommun har kommunstyrelsens

Läs mer

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden BUN 2014-11-24, 78 Dnr 95/2013.002 1 av 6 Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 27 augusti 2012. 1. Delegeringsförbud Nämnden delegerar beslutanderätten

Läs mer

Utbildningsnämndens delegeringsordning

Utbildningsnämndens delegeringsordning Styrdokument 1 (15) Fastställd: Utbildningsnämnden 2019-03-18 8 Gäller för: Utbildningsnämnden Reviderad: Dnr: UN2109/17 Utbildningsnämndens delegeringsordning Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för utbildningsnämnden Dokumentets syfte Delegationsordningen anger vilka som är delegater inom utbildningsnämndens ansvarsområden Dokumentet gäller för All verksamhet

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2015-01-21 Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer i samma ärenden/ ärendegrupper. Delegation och delegering

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Fastställd Barn- och utbildningsnämnden 2011-08-31, 106 Reviderad 2012-11-21, 128 Reviderad 2015-06-17, 85 Diarienummer BUN 2015:86 Delegationsordning

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Skolnämndens delegationsordning Antagen av Skolnämnden: 2015-03-10 2:5 Reviderad i Skolnämnden 2016-05-17, 5:5 Reviderad i Skolnämnden 2017-03-07, 2:5 Reviderad i Skolnämnden

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 1 (8) DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 2 (8) 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Barn- och utbildningsnämnden avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin

Läs mer

Delegationsordning för grund- och förskolenämnden

Delegationsordning för grund- och förskolenämnden Delegationsordning för grund- och förskolenämnden Antagen av grund- och förskolenämnden 2011-06-22, senast reviderad 2015-10-21 Utgångspunkter Ansvaret för verksamhet, budget och personal bör vara delegerat

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-10 BoU 56 2015.04 Tillägg: A18 2015-10-14 BoU 100 2015.04 Tillägg: A19 2015-12-09 BoU 130 2015.04 Tillägg: C13, D9, D10 Korrigering av punkt D1 Tidigare punkt

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.16 U03 Ersätter 3.16 U02 Gäller fr.o.m. 2015-07-01 Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 2015-05-21

Läs mer

Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens delegationsordning. Innehållsförteckning

Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens delegationsordning. Innehållsförteckning Utbildningsnämnden 2019-01-29 Utbildningsnämndens delegationsordning Innehållsförteckning A. Delegation utbildningsnämnden...2 B Anmälan av delegationsbeslut...2 C. Särskilda föreskrifter...2 D. Verkställighetsåtgärder...2

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för utbildningsnämnden Dokumentets syfte Delegationsordningen anger vilka som är delegater inom utbildningsnämndens ansvarsområden Dokumentet gäller för All verksamhet

Läs mer

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida: 1 (13) DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN har under de förutsättningar som anges i 6 kap 33-38 kommunallagen rätt att delegera beslutanderätt i ett visst

Läs mer

Beslut avseende Lagrum Delegat Anmärkning Vidaredelegerat till Avsteg från riktlinjer för förskoleverksamhet

Beslut avseende Lagrum Delegat Anmärkning Vidaredelegerat till Avsteg från riktlinjer för förskoleverksamhet TYRESÖ KOMMUN Delegationsordning Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2017/BUN 0117 1 A Allmänt A 1 A 2 A 3 Avslagsbeslut om att lämna ut allmän handling OSL 6 TF 2:14 Beslut att avvisa överklagan som ej kommit

Läs mer

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Antagna av kultur- och fritidsnämnden den 29 augusti 2017 Gäller från och med den 1 september 2017 Inledning Med delegation enligt 6 kap. kommunallagen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för utbildningsnämnden Dokumentets syfte Delegationsordningen anger vilka som är delegater inom utbildningsnämndens ansvarsområden Dokumentet gäller för All verksamhet

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING för egenregin

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING för egenregin DANDERYDS Kommunal författningssamling KOMMUN Dokument Beteckning Delegationsordning 03.02 Organ Beslut Kommunstyrelsen 2015-12-14 164 rev 2017-04-10 rev 2017-10-02 107 rev KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Delegationsordning för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Täby kommun

Delegationsordning för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Täby kommun 1(8) Delegationsordning för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Täby kommun Reviderad 2(8) Delegationsordning för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Med delegation avses att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER

Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER Fastställd av barn- och skolnämnden 2013-01-30, 11 Gäller från 2013-02-12 skolnämnden delegerar beslutanderätt enligt

Läs mer

Utbildningsnämndens delegationsordning Antagen av Utbildningsnämnden den 29 januari 2019 UN 4

Utbildningsnämndens delegationsordning Antagen av Utbildningsnämnden den 29 januari 2019 UN 4 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.6.1 U17 Ersätter 3.6.1 U16 Gäller fr.o.m. 2019-01-29 Utbildningsnämndens delegationsordning Antagen av Utbildningsnämnden den 29 januari 2019 UN 4 2(9) Innehåll Inledning...

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND 2018-11-08 1 Innehåll Innehåll... 2 Delegationsordning... 3 Allmänt om delegering av beslutanderätt inom en nämnd (Kommunallagen

Läs mer

Delegationsordning för grund- och förskolenämnden

Delegationsordning för grund- och förskolenämnden Delegationsordning för grund- och förskolenämnden Antagen av grund- och förskolenämnden 2011-06-22, senast reviderad 2016-05-23 Utgångspunkter Ansvaret för verksamhet, budget och personal bör vara delegerat

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslutade av utbildningsnämnden den Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med delegering

Läs mer

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-01-29 Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden Antagen 2014-01-29, BUN 4/14 Delegeringsbesluten skickas till nämndsekreteraren för anmälan till barn-

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 30 januari 2019 Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten har följande två syften: att avlasta det politiska

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden

Delegationsordning för utbildningsnämnden Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslutade av utbildningsnämnden den 13 februari 2019. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Fastställd Barn- och utbildningsnämnden 2011-08-31, 106 Reviderad 2012-11-21, 128 Diarienummer BUN 2012:163 Delegationsordning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Gymnasie- och arbetslivsnämndens delegationsordning

Gymnasie- och arbetslivsnämndens delegationsordning Gymnasie- och arbetslivsnämndens delegationsordning Antagen av gymnasie- och arbetslivsnämnden den 7 januari 2019 4 GAN 19/0010 Upplands-Bro kommuns författningssamling Gäller från och med den 7 januari

Läs mer

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida: 1 (14) DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN har under de förutsättningar som anges i 6 kap 37-40, 7 kap 5-7, 9 kap 31-32, kommunallagen rätt att delegera beslutanderätt

Läs mer

Grund- och förskolenämndens delegationsordning

Grund- och förskolenämndens delegationsordning Grund- och förskolenämndens delegationsordning Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från datum Styrdokument Grund- och förskolenämndens delegationsordning 2018-04-25 2018-04-25 Beslutat av Ansvarig

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 23 november 2016. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden i Mullsjö kommun.

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden i Mullsjö kommun. 1(6) Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden i Mullsjö kommun. Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden den 10 november 2011, 155 Reviderad av Barn- och utbildningsnämnden den 15 mars 2012,

Läs mer

Bilaga 1 Delegationsförteckning

Bilaga 1 Delegationsförteckning 0. Övergripande ärenden 2 1. Godkännande, förelägganden m.m. avseende enskild som huvudman för förskola, fritidshem eller motsvarande 4 2. Åtgärder mot diskriminering och mot kränkande behandling 6 3.

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 15 juni 2018 Antagen: VN 2018-06-12 29, dnr VN 2017/21 Delegationsordning för valnämnden Inledande bestämmelser Denna delegationsordning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden , 8

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden , 8 Barn d Datum 2009-02-13 1 (5) BUN/2009:20-600 Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden 2009-02-12, 8 Ärende Delegat A. Skollagens föreskrifter 3 kap. Skolplikt och motsvarande

Läs mer

Delegationsordning. Bildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling

Delegationsordning. Bildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Fastställd Bildningsnämnden 2017-08-23, 45 Reviderad 2017-11-22, 101 Reviderad 2018-08-28, 85 Diarienummer BN 2017/135 Delegationsordning Bildningsnämnden

Läs mer

Lagrum Kommentar/Villkor Delegat

Lagrum Kommentar/Villkor Delegat 1 Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslut UN 2016-09-07 56 A A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 Allmänt Beslut i ärenden av så brådskande karaktär att nämndens beslut inte kan inväntas. Pröva utlämnande av

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Reviderad av kultur och fritidsnämnden 20100419, 40, att gälla från och med 20100501 Reviderad av barn och utbildningsnämnden 20161212 89 att gälla från och

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN. o o o

NORDMALINGS KOMMUN. o o o Generella bestämmelser om delegation för barn och utbildningsförvaltningens verksamhet Enl. bestämmelser i kommunallagen ska kommunstyrelsen leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter.

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Datum 2017-12-11 1 (5) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2017-12-11. Allmänna regler Delegerad beslutsbefogenhet Enligt kommunallagen 6 kap 33 37 1

Läs mer

Delegationsordning för barn- och skolnämnden beslutad Förteckning över beslutsområden, lagrum och delegation

Delegationsordning för barn- och skolnämnden beslutad Förteckning över beslutsområden, lagrum och delegation 1 Delegationsordning för barn- och skolnämnden beslutad 2016-02-29 9 Förteckning över beslutsområden, lagrum och delegation A A1 Allmänt Beslut i ärenden av så brådskande karaktär att nämndens beslut inte

Läs mer

Lagrum Kommentar/Villkor Delegat

Lagrum Kommentar/Villkor Delegat 1 Delegationsordning för utbildningsnämnden Beslutad 2015-11-25 89 A A1 A2 A3 A4 Allmänt Beslut i ärenden av så brådskande karaktär att nämndens beslut inte kan inväntas. Pröva utlämnande av allmän handling,

Läs mer

Delegationsordning för barnoch ungdomsnämnden BUN 2014/0387

Delegationsordning för barnoch ungdomsnämnden BUN 2014/0387 2014-02-27 Delegationsordning för barnoch ungdomsnämnden BUN 2014/0387 Reviderad och beslutad av barn- och ungdomsnämnden den 27 februari 2014. Ersätter den tidigare delegationsordningen med datum 2013-12-18

Läs mer

Delegationsordning. Bildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling

Delegationsordning. Bildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Fastställd Bildningsnämnden 2017-08-23, 45 Reviderad 2017-11-22, 101 Reviderad 2018-08-28, 85 Reviderad 2018-12-11, 139 Diarienummer BN 2017/135

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av barn- och ungdomsnämnden 2019-03-27, 28 Innehållsförteckning A. Delegation barn- och ungdomsnämnden... 2 B. Anmälan av delegationsbeslut... 2

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen Delegationsordning 2015-09-17 Arbetsmarknads- och snämndens delegationsordning för en AVN 2015/0098-4 002 Antagen av arbetsmarknads- och snämnden den 17 september 2015 75 UTBILDNINGSKONTORET NORRKÖPINGS

Läs mer

DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden Vidaredelegering fastställd 2011-06-09

DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden Vidaredelegering fastställd 2011-06-09 DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden Vidaredelegering fastställd 2011-06-09 Kah Slenning Carlstam Barn- och ungdomsdirektör Innehållsförteckning Barn- och ungdomsnämndens beslutsordning 3 Förkortningar

Läs mer

Delegationsordning Barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning Barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning ungdomsnämnden Beslutad i nämnd 2011-06-22, reviderad 2015-05-28 A. Allmän del A Ärende/ärendegrupp Författning Delegat Noteringar/Villkor A:1 Beslut i brådskande 6 kap. 36 KL Efter

Läs mer

DELEGERINGSORDNING FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

DELEGERINGSORDNING FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN DELEGERINGSORDNING FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Dnr 2012/UN158 dpl 002 Reviderad av utbildningsnämnden 2015-10-01, 2016-06-02, 2016-09-01, 2017-01-26, 2017-03- 09, 2018-02-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Anvisningar

Läs mer

Bilaga 1 DELEGATIONSORDNING VID GÖTEBORGS STADS INKÖP OCH UPPHANDLINGSNÄMND. En nämnd får ge i uppdrag att fatta beslut på nämndens vägnar till:

Bilaga 1 DELEGATIONSORDNING VID GÖTEBORGS STADS INKÖP OCH UPPHANDLINGSNÄMND. En nämnd får ge i uppdrag att fatta beslut på nämndens vägnar till: DELEGATIONSORDNING VID GÖTEBORGS STADS INKÖP OCH UPPHANDLINGSNÄMND Allmänt om delegering Delegering betyder att nämnden överför självständig beslutanderätt, det vill säga ger någon i uppdrag att fatta

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING (9) C. 2 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Övergripande ärenden Nr Ärende : Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas :2 Beslut om kurser

Läs mer

SKN Delegerade ärenden

SKN Delegerade ärenden A A ALLMÄNNA ÄENEN A A01 rådskande ärenden KL 6 kap 39 Ordförande A A02 Pröva utlämnande av allmän handling, vägran att lämna OSL 6 kap. 3, 10 kap. ut allmän handling och handlings utlämnande med Handläggare

Läs mer

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida: 1 (15) DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN har under de förutsättningar som anges i 6 kap 37-40, 7 kap 5-7, 9 kap 30-31, kommunallagen rätt att delegera beslutanderätt

Läs mer

Utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING. Antagen av utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING. Antagen av utbildningsnämnden Utbildningsnämnden DELEGATIONSORDNING Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-08 1 FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELS DELEGATIONSORDNING Med delegationsordning avses en förteckning över ärenden som visar vilka ärenden

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Delegationsordning. för klimatnämnden KLN. Innehåll. Antagen av klimatnämnden , X

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Delegationsordning. för klimatnämnden KLN. Innehåll. Antagen av klimatnämnden , X för klimatnämnden Antagen av klimatnämnden 2019-01-14, X Innehåll Lagregler om delegering... 2 Nämnddelegering... 2 Delegeringsförbud... 2 Anmälningsskyldighet... 2 Brådskande ärenden... 2 Delegationsbeslut

Läs mer

Delegationsordning för barn- och skolnämnden Förvaltningschefens vidaredelegering beslutad

Delegationsordning för barn- och skolnämnden Förvaltningschefens vidaredelegering beslutad 1 Delegationsordning för barn- och skolnämnden ens vidaredelegering beslutad 2016-02-29 A Allmänt A1 A2 A3 Beslut i ärenden av så brådskande karaktär att nämndens beslut inte kan inväntas. Pröva utlämnande

Läs mer

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2017-04-11 KFN 2017/0074 50661 Kultur- och fritidsnämnden Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND. Antagen av kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND. Antagen av kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2019-06-13 Dokumentinformation Fastställt av: Kultur- och fritidsnämnden Fastställt, datum: 2019-06-13 Dokumentsansvarig:

Läs mer

Utbildningsnämndens delegationsförteckning Antagen av Utbildningsnämnden den 20 januari 2015, UN 7

Utbildningsnämndens delegationsförteckning Antagen av Utbildningsnämnden den 20 januari 2015, UN 7 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.6.1 U16 Ersätter 3.6.1 U15 Gäller fr.o.m. 2018-05-22 Utbildningsnämndens delegationsförteckning Antagen av Utbildningsnämnden den 20 januari 2015, UN 7 Rev. 2015-12-01 UN 112

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Valnämnden Ärendenr: VN 2018/1 Fastställd: 2018-02-20 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för valnämnden 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella bestämmelser för delegation

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2016-04-28 Innehållsförteckning A. Delegation barn- och ungdomsnämnden... 2 B. Anmälan av delegationsbeslut... 2 C. Särskilda

Läs mer

Delegationsordning Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden år Beslutad

Delegationsordning Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden år Beslutad Delegationsordning arbetsmarknadsnämnden år 2017 Beslutad 2017-02-14 2 (18) 3 (18) Delegationsordning inom gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde Allmänna regler Delegerad beslutsbefogenhet

Läs mer

Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning

Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning Till KS 2019-06-04 Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning Antagen av kommunstyrelsen 2019-XX-XX X Ansvarig förvaltning: Räddningstjänsten Ansvarig tjänsteman: Fredrik Björnberg 1 GENERELLA

Läs mer

Författning Sida 1 av 10. Delegationsordning för Barn och utbildningsnämnden

Författning Sida 1 av 10. Delegationsordning för Barn och utbildningsnämnden Författning 1.3.2 Sida 1 av 10 Antagen av barn- och utbildningsnämnden 72, 2018 Delegationsordning för Barn och utbildningsnämnden Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd

Läs mer

4. Skolplikt och rätt till utbildning. Särskilda utbildningsformer 2 6. Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem/Öppen fritidsverksamhet 3 7.

4. Skolplikt och rätt till utbildning. Särskilda utbildningsformer 2 6. Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem/Öppen fritidsverksamhet 3 7. 4. Skolplikt och rätt till utbildning. Särskilda utbildningsformer 2 6. Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem/Öppen fritidsverksamhet 3 7. mnasieskola, mnasiesärskola 4 9. Ansvar inom delar av hälso- och

Läs mer

Trafiknämndens delegationsordning

Trafiknämndens delegationsordning Dokumentnamn: Trafiknämnden delegationsordning Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer: Funktionsområde:

Läs mer

Delegationsordning. Bildning, fritid och kultur

Delegationsordning. Bildning, fritid och kultur Delegationsordning Bildning, fritid och kultur Fastställd av nämnden för bildning, fritid och kultur 2012-03-15, 2, reviderad 2016-10-20, 64, reviderad, 13 Sidan 2 av Delegering av nämnden för bildning,

Läs mer

Delegationsordning för barnoch utbildningsnämnden

Delegationsordning för barnoch utbildningsnämnden Delegationsordning för barnoch utbildningsnämnden Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2016-06-22, 63/2016 Gäller från 2016-08-01 0 (9) Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden.

Läs mer

Delegationsordning för sektor Barn, Utbildning och Arbetsmarknad

Delegationsordning för sektor Barn, Utbildning och Arbetsmarknad Delegationsordning för sektor Barn, Utbildning och Arbetsmarknad Beslut som fattas av förskolechef eller rektor enligt lag eller förordning Det pedagogiska arbetet vid en skola ska ledas och samordnas

Läs mer

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten har följande två syften: att avlasta det politiska

Läs mer

Delegation och delegering

Delegation och delegering Denna delegationsordning ersätter tidigare beslutade angivna ärendekategorier. Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i kommunallagen möjlighet att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING C 2. VIDAREDELEGATION FÖR FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID SKOLA/FÖRSKOLA Övergripande ärenden : Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan

Läs mer

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 Delegationsordning Nämnden för service och teknik Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna förutsättningar sidan Vad innebär delegering?

Läs mer

Utbildningsnämndens delegationsordning

Utbildningsnämndens delegationsordning Utbildningsnämndens delegationsordning Antagen av utbildningsnämnden 2013-01-23, 2 Sida 1 av 21 INLEDNING Delegationsordning Med delegationsordning avses en förteckning över sådana ärenden som det enligt

Läs mer

BESLUT SOM FATTAS MED STÖD AV DELEGATION FRÅN NÄMNDEN MED VIDAREDELEGATON FRÅN STADSDELSDIREKTÖREN

BESLUT SOM FATTAS MED STÖD AV DELEGATION FRÅN NÄMNDEN MED VIDAREDELEGATON FRÅN STADSDELSDIREKTÖREN Bilaga 1 2015-01-02 9.1 9.5 BESLUT SOM FATTAS MED STÖD AV DELEGATION FRÅN NÄMNDEN MED VIDAREDELEGATON FRÅN STADSDELSDIREKTÖREN 9.1 Åtgärder mot kränkande behandling och trakasserier ( 6 kap. skollagen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje kommun Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2015-05-21 50 1 DELEGATIONSORDNING 2015-05-21 v. 1.1 Handläggare: Cecilia

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) C 2.1 VIDAREDELEGATION FÖR FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID SKOLA/FÖRSKOLA Övergripande ärenden 1 1:1 Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut

Läs mer

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Valnämnden 18, 2019-03-05 Gäller fr o m: 2019-03-12 Myndighet: Valnämnden Diarienummer: VN/2019:12-002 Ersätter: för Valnämnden i Strängnäs kommun, beslutad av valnämnden 5, 2019-02-05 Ansvarig:

Läs mer

Delegeringsordning för kommunstyrelsen

Delegeringsordning för kommunstyrelsen 1 av 7 Delegeringsordning för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013, 50, reviderad 2014, 86 Kommunstyrelsen delegerar beslutanderätten enligt denna delegeringsordning med undantag för vad som anges i 6

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens delegeringsförteckning

Barn- och utbildningsnämndens delegeringsförteckning Barn- och utbildningsnämndens delegeringsförteckning Reviderad 2015-09-15 Dokumenttyp: Dokumentnamn: Diarienummer: BUN 2015/0207 Beslutad av: Beslutsdatum: Giltig till och med: BUN 2015-04-29, 51 Gäller

Läs mer

Ekonomifrågor enligt ekonomipolicyn Uppdatering av beslutsattestantförteckning Beslut om löpande uppdateringar av den av nämnden årligen fastställda förteckningen av beslutsattestanter. Attestfrågor enligt

Läs mer

Delegering. Allmänt om delegering

Delegering. Allmänt om delegering Kultur- och fritidsförvaltningen Datum Sidan 1 av 6 Sid 2018-01-01 1 (6) Delegering Allmänt om delegering Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet

Läs mer

Delegationsordning för utbildningsnämnden Förvaltningschefens vidaredelegering beslut Ärende Lydelse

Delegationsordning för utbildningsnämnden Förvaltningschefens vidaredelegering beslut Ärende Lydelse 1 Delegationsordning för utbildningsnämnden ens vidaredelegering beslut 2016-09-27 A A1 A2 A3 A4 Allmänt Beslut i ärenden av så brådskande karaktär att nämndens beslut inte kan inväntas. Pröva utlämnande

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden

Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden FÖRFATTNING 1.3.2 1(9) Antagen av barn- och utbildningsnämnden 91/14 2014-BUN-102 Delegationsordning för Barn- och utbildningsnämnden Denna delegationsordning ersätter tidigare beslutade angivna ärendekategorier.

Läs mer