VärmdoModeraterna verkar för en badanläggning med bastubad för alla i Värmdö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VärmdoModeraterna verkar för en badanläggning med bastubad för alla i Värmdö kommun"

Transkript

1 1 (13) Motion 1 Ingarö den24/ Motion om BASTUBADBRYGGA AV: Mats Malmgren Vår vackra skärgårdskommun behöver en stor bastubadbrygga Värmdö brukar kallas för de 1000 öarnas kommun. Härliga ord, men även vi boende önskar en stor badenhet för alla vill vara i närheten av härligt äkta skärgårdsvatten. Vi äldre vill ha en lugn miljö att kunna solbad, bastubada utan att behöva simma i och av klorvatten vintertid. Med vår rika tillgång till öppet vatten borde även en kommun som vi ha en enhet för ett sådant behov. Det ska vara i vårt närområde, lätt att tas sig dit osv. Helst med en liten servering av café och- lättare lunch rätter att avnjutta både inomhus som utomhus på bryggan. Separata omklädnings avdelningar för man och- kvinna. Kanske ingår här vattengymnastik, simflottar en bit ut osv. Insyn utåt havet bör var någon kilometer som närmaste granne samt vara stor båts trafik befriad. Hälsan ska vi vara rädd om! Över 30% av alla Värmdö bor är äldre personer. Vi har klubbverksamheter för alla i kommunen, restauranger, möjligheter att vandra i skog och mark, all sociala rättigheter finns i vårt närområde och vi kan besöka våra öar där allt kostar pengar och tid. Men ingen direkt koppling året runt med vårt fina vatten. Det får vi nu! Bygg i kommunal och/eller i privat regi! Med anledning av ovanstående yrkar jag att VärmdoModeraterna verkar för en badanläggning med bastubad för alla i Värmdö kommun Mats Malmgren Senioransvarig i VärmdöModeraterna Styrelsens yttrande Styrelsen tackar motionären för motionen. Styrelsen anser att badanläggning med bastu inte ingår i kommunens kärnverksamhet och att kommunala medel inte ska användas till att bygga en bastuanläggning som därefter ger kostnader för drift- och underhåll. Det finns ett flertal bastur för allmänheten i vår kommun, men kanske inte i så stora anläggningar som motionären önskar. Det kommunala Gustavsbergsbadet erbjuder en särskild relaxavdelning för vuxna personer med lugn miljö, tre olika bastur samt en kallpool utomhus. På ett flertal av våra öar i vår kommun finns bastuanläggningar som drivs i Skärgårdsstiftelsens regi. På Träskö-Storö, Ostholmen och Nämdö finns bastur som är öppna för allmänheten.

2 2 (13) Badanläggning med bastu kan byggas och drivas i privat regi men intresset verkar ännu inte så stort och det finns inte med i av medlemmar utarbetat förslag till handlingsprogram. Av ovanstående anledningar anser styrelsen att Värmdömoderaterna för närvarande inte ska verka för en badanläggning med bastubad för alla i Värmdö kommun. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att avslå motionen.

3 3 (13) Motion 2 Ingarö den 24 januari 2018 MOTION om parkeringshus AV: Mats Malmgren Bättre att bygga på höjden än bredden. Värmdö växer så det knakar! Denna fina kommuns innehar vatten och mark som innehåller mycket berg. Parkeringsplatserna är stora utrymmen som tar mycket markyta. Med den ökande befolkning där byggande med olika objekt är mycket positivt för kommunen. Det behövs förändringar av olika slag ett av dem är: Bilfickor. Parkeringssplatserna vid våra 3 köpcentra är nu alla bilpendlare nödvändighet. Då vinterns kyla sätter in blir därför all trafik här intensiv. Vid avfärd t.ex. måste bilen värmas upp lite på tomgång i alla fall då snö och-fönsterskrapningen sker. I dessa områden finns affärer av olika slag där även livmedelkedjernas stora varubyggnader ingår. Byggs här, låt oss säga ungefär 25% av dessa totala nuvarande parkeringsytor parkeringshus typ 3-våningar. Detta medför fler parkeringsfickor, varmare bilar och snabbare in och utkörning samt att vi Moderater är starkt medvetna om vår miljö här på Värmdö. Så småningom kanske man får inrikta sig på elbilar och uppsätta elaggregat. Men bilarna behöver parkeringsfickorna ändå. Ur ett annat aspekt är att om bilkörning inte blir så intensivt som det är idag, vad händer då? Ja, då har vi redan stommen för att inreda P-husen som kontor, affärer och/eller bostadsenheter klart. Med anledning av ovanstående yrkar jag att årsmötet verkar för att bilparkerings problem minskar samt åtgärdas i Värmdö kommun. Mats Malmgren Senioransvarig i VärmdöModeraterna Styrelsens yttrande Styrelsen tackar för motionen. Motionären berör ett ämne som påverkar många Värmdöbors dagliga liv. Vi är i många stycken en glesbygdskommun där våra medborgare är beroende av bilen för att få livspusslet att gå ihop. Det som motionären önskar är något som såväl Planutskottet under kommunstyrelsen samt Tekniska nämnden arbetar med. Det är värt att nämna att

4 4 (13) Värmdö redan idag har fler pendelparkeringar än vår grannkommun Nacka trots att vi inte ens är halva invånarantalet. Vi har bara 40 % beläggning på våra pendelparkeringar men de centrumnära pendelparkeringarna är fullbelagda innan kl Det behövs således ytterligare arbete och detta bedrivs i de alliansstyrda nämnderna i kommunen. Moderaterna i kommunen verkar redan för fler parkeringsplatser och har dessutom med punkten om fler parkeringsplatser i handlingsprogrammet. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anse motionen besvarad med det ovan anförda.

5 5 (13) MOTION 3 Till styrelsen för moderaternas partiförening i Värmdö kommun och årsmötet den 12/ Motion: Värmdömoderaternas pris går i år till... Av: K R Lindgren, Gustavsberg Angående: Införande av ett årligt pris i Värmdömoderaternas namn till därtill särskilt förtjänt person boende i Värmdö kommun. Bakgrund: Gävle har sin brinnande julbock, Bollnäs sin bandyklubba. Jukkasjärvi har ishotellet och Gällivare har tomtarnas mästerskap i sparkstötting. I min förra kommun, Heby kommun, infördes "årets gratulation". Partiet uppvaktade människor som åstadkommit något speciellt med DIPLOM, ett prydligt PRIS att hänga på väggen och en strålande MIDDAG. Massmedia inbjöds. Kamerorna smattrade, tidningarna skrev, radio P-4 Uppland sände. Hela tillställningen väckte uppmärksamhet och gav sympati hos folk. Partiet fick fler medlemmar och antalet mandat i fullmäktige steg. Och det var det grundläggande syftet med hela idén: - Att förläna förtjänt person uppmärksamhet och ära. - Att skapa ett särskilt gott rykte och sympati för partiet. Priset kan handla om framstående insatser inom kulturens olika grenar, inom idrottens vida värld eller inom samhällets gemenskap och utveckling. Det bör partiföreningen avgöra. Vem fick priset i Heby? Konsertpianisten tillika professorn i matematik Per Enflo, Östervåla. Svenska rekordhållaren i luftgevärsskytte, tillika silvermedaljören i EM, Lotten Johansson från Vittinge. Flerfaldige Svenske Mästaren i boxning, Mikael "Kermith" Fredriksson, mellanvikt, som skapade en boxningsklubb och utrotade drogmissbruket bland ungdomar i Morgongåva. Rullstolsbundne Jens Skoglöv, Morgongåva, för hans unika arbete med att hålla Morgongåva rent. Med anledning av det jag ovan framfört yrkar jag: att¹ Värmdömoderaterna inför ett nytt årligt pris i Värmdömoderaternas namn till därtill särskilt förtjänt person boende i Värmdö kommun. att² Värmdömoderaternas styrelse fastställer prisets verksamhetsområde (ex.:

6 6 (13) kultur, idrott,samhälle,entreprenörskap),storlek/värde,tidpunkt och övriga former för prisets utdelande. Gustavsberg K R Lindgren Styrelsens yttrande Styrelsen tackar för motionen och delar andemeningen i motionen. I vår kommun finns redan årets Värmdöbo och årets pedagoger. Därför anser styrelsen att en utdelning av utmärkelse till en verksamhet som dessutom skulle kunna kopplas till moderat politik hade varit lättare att anta. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att avslå motionen.

7 7 (13) MOTION 4 Motion angående: Försäljning av statligt ägda bolag MUF Värmdö Med anledning till att staten endast bör ägna sig åt kärnuppgifter så yrkar vi ännu en gång: Att1. Att2. Att3. Att4. Att5. Att6. Att7. Att8. Att9. Att10. Att11. Att12. Att13. Att14. Att15. Att16. Att17. AB Svenska Spel Aktiebolaget Bostadsgaranti Aktiebolaget Göta Kanalbolag Aktiebolaget Svensk Exportkredit Apoteket AB Apoteksgruppen i Sverige Holding AB Fouriertransform Aktiebolag Green Cargo AB Infranord AB Jernhusen AB Lernia AB LuossavaaraKiirunavaara Aktiebolag Metria AB Orio AB PostNord AB RISE Research Institutes Aktiebolag Samhall Aktiebolag

8 8 (13) Att18. Att19. Att20. Att21. Att22. Att23. Att24. Att25. Att26. Att27. Att28. Att29. Att30. Att31. Att32. Att33. Att34. Att35. SAS AB SBAB Bank AB Specialfastigheter Sverige Aktiebolag Sveaskog AB Svenska Hypotekskassan Svevia AB Swedfund International AB Swedish Space Corporation Telia Company AB Teracom Boxer Group AB Vasallen AB Vattenfall Aktiebolag Miljömärkning Sverige AB Kungliga Dramatiska AB Kungliga Operan AB Voksenåsen A/S Almi Företagspartner AB Inlandsinnovation AB

9 9 (13) Att36. Att37. Att38. Att39. Att40. Att41. Att42. Att43. Svensk- Danska Broförbindelsen Svedab Aktiebolag V.S. VisitSweden AB Apotek Produktion & Laboratorier AB Statens Bostadsomvandling AB Swedesurvey Aktiebolag Systembolaget Aktiebolag Akademiska Hus AB A/O Dom Shvetsii. Styrelsens yttrande Styrelsen tackar för motionen och delar åsikten att man generellt bör minska det statliga ägandet genom att sälja statlig affärsverksamhet, men inser att det krävs utredningar på detaljnivå som föreningen inte har resurser för. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att avslå motionen.

10 10 (13) Motion 5 Införandet av privatekonomi som ämne MUF Värmdö Med dagens diskussioner om ökat amorteringskrav, högre procentsats gällande kontantinsats och en osäkrare bostadsmarknad kommer det att vara nästintill omöjligt för unga att flytta ut i tidig ålder. Det är därför viktigare än någonsin att unga lär sig om privatekonomi i ett tidigt skede för att kunna förbereda sig inför framtidens ekonomiska utmaningar. Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbanken saknar sex av tio unga med bolån kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan stiger. Hälften av de unga vet heller inte vilken nivå en normal bolåneränta kan väntas ligga på över en längre period. Personerna i undersökningen var mellan år gamla. 1 Denna okunskap är farlig, inte bara för dessa ungdomars egna ekonomi men även för stabiliteten i den svenska ekonomin. En situation där räntorna går upp och folk inte har kontroll på sin egna ekonomi skulle kunna leda till en bostadskrasch med en finanskris till följd. Unga har även dålig koll på sparande i dagsläget inte, både till boende eller pension. Pensionssparande är en viktig del där det idag saknas intresse bland unga. Detta trots att denna generation med störst sannolikhet kommer att vara mer beroende av privat sparande än tidigare generationer. Vi måste därför lära unga om sparande, hur man exempelvis tar ett banklån, vilka försäkringar man behöver och hur man undviker skuldfällor. Vi vill inte ha unga individer med hög skuldsättning, vilket skulle innebära enorma kostnader för samhället. Därför bör vi överväga möjligheten att införa privatekonomi som ett eget ämne i Värmdös gymnasieskolor. Detta är särskilt viktigt innan gymnasieutbildningen når sitt slut och tankar om eget boende blir mer aktuellt. Med anledning av detta yrkar MUF Värmdö på: 1

11 11 (13) Att1. Värmdömoderaterna verkar för att Värmdös elever får bättre kunskaper inom privatekonomi. Att2. Värmdömoderaterna verkar för att införa privatekonomi som utbildningsämne inom samhällskunskapsämnet i Värmdös gymnasieskolor. Att3. Värmdömoderaterna verkar för att Skolverket inför privatekonomi i sin nationella läroplan. Att4. Värmdömoderaterna verkar för att införa privatekonomi som examensmål inom samhällskunskap i den nationella läroplanen. Att5. Värmdömoderaterna verkar för att införa privatekonomi som ett av de gymnasiegemensamma ämnena i den nationella läroplanen. Styrelsens yttrande Styrelsen tackar för motionen. Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i samhällskunskap i grundskolan i olika omfattning från åk 1-9. Vår uppfattning är att motionen avser gymnasieskolan. Vi vet att frågan väckts vid ett flertal tillfällen och att en motion lämnades till Riksdagen Denna motion avslogs med motiveringen att privatekonomi ska ingå som kursmoment i samhällskunskap. Vi är mycket positiva till förslaget och har för avsikt att utreda och verka för att-satserna förutom att-sats 2. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att bifalla att-sats 1,3,4, 5 att avslå att-sats 2.

12 12 (13) MOTION 6 Svävaren, har din tid kommit? MUF Värmdö Trafiksituationen på Värmdö och i skärgården är unik och kan därför kräva ganska unika lösningar. Vi har i dagsläget problem med transporter mellan öarna vintertid samt att möjligheten att nyttja sjöfarten som direkttransport in mot staden inte riktigt har utnyttjats. Förslaget som presenteras här är att undersöka möjligheten att förbättra detta med hjälp av svävare istället för traditionella vaxholmsfärjor. Det är ett fordon som är snabbt, bränsleekonomiskt och miljövänligt. Svävare skulle ha möjligheten att åka i högre hastigheter en de traditionella färjor som används inom pendel/kollektivtrafiken. Då de färjorna i regel inte får hålla för hög hastighet på grund av den påverkan de gör med sitt svall. En svävare ligger på ytan och har minimal kontakt med vattnet vilket leder till att de inte drar upp något svall. Om man skulle ha en svävare som avgår från Torsbyfjärden skulle den med en snitthastighet på 20 knop kunna vara inne vid nybrokajen på ca 45 minuter och det är en sträcka på ca 15 nautiska mil. För en vaxholmsbåt i 12 knop skull det ta ca 1 timme och 20 minuter. Svävarens nackdel är att den är känslig för hårda vindar och högre vågor, men skärgården är inte öppet hav. Till dess fördel kan de även åka över is, och i väldigt grunda vatten, även upp på land. Effekten som lyfter svävaren är relativt energieffektiv, och jämfört med traditionella sjötaxibåtar skulle man kunna sänka koldioxidutsläppen med ca 50%. 2 Under vinterhalvåret när isen är för klen för att gå på och för tjock för att ta båten så förekommer redan svävare ute i skärgården eftersom det är ett av de få saker man kan använda sig av för att ta sig mellan öarna. I kollektivtrafiken så går is klassade vaxholmsbåtar under vinterhalvåret med väldigt få passagerare mellan bryggorna och kostar enorma pengar för landstinget. En vanlig vinterdag har man ca 14% av antalet passagerare man har under en vanlig sommardag. 3 Skulle man istället ersätta dem med svävare skulle man kunna spara in både på miljön och kostnaderna. Östgötatrafiken AB som sköter kollektivtrafiken i Östergötlands län använder sig redan av svävare för att få kollektivtrafiken att gå ihop m%20sl%20och%20l%c3%a4net% pdf 4

13 13 (13) Detta förslag är något som har tagits upp och utreds tidigare och den största anledningen till varför det inte genomfördes var att ljudnivån var för hög för att bedriva i kommersiellt bruk. Det har dock gått ganska många år sedan frågan diskuterades och tekniken har sedan dess förändrats. Nu finns det företag som har rapporterat att de har svävare vars ljudnivå är mellan DBA vilket motsvarar ungefär samma ljudnivå som en skåpbil ger ifrån sig. 5 Det känns därför som att det är rätt i tiden att väcka frågan igen och undersöka möjligheten att använda sig av svävare inom skärgårdstrafiken. Med anledning av detta yrkar MUF Värmdö på: Att1. Att2. Att3. Värmdömoderaterna verkar för att man ska utreda möjligheten att använda sig av svävare inom kollektivtrafiken. Värmdömoderaterna verkar för att utöka möjligheten att pendla med hjälp av sjötrafik. Värmdömoderaterna verkar för att Stockholm läns landsting har med svävare i sin planering vid framtida trafiklösningar i skärgården. Styrelsens yttrande Styrelsen tackar för motionen och vi delar motionärens uppfattning om att använda svävare i kollektivtrafiken, se över möjligheten att pendla med hjälp av sjötrafik och att verka för Stockholm läns landsting har med svävare i sin planering vid framtida trafiklösningar i skärgården. Allt detta med målet att förbättra trafiksituationen för Värmdöbor. Styrelsen föreslår årsmötet besluta att bifalla samtliga att-satser och att verka i den riktning motionären yrkar. 5

Bilaga 3. Statliga bolag

Bilaga 3. Statliga bolag Bilaga 3 Statliga bolag Skr. /11:101 BILAGA 3 Tabellen baseras på respektive bolags årsbokslut som inrapporterats till Regeringskansliet för framställande av årsrapport för företag med statligt ägande.

Läs mer

Bilaga 3. Statliga bolag

Bilaga 3. Statliga bolag Bilaga 3 Statliga bolag Skr. /10:101 BILAGA 3 Tabellen baseras på respektive bolags årsbokslut som inrapporterats till Regeringskansliet för framställande av årsrapport för företag med statligt ägande.

Läs mer

Bilaga 3. Statliga bolag

Bilaga 3. Statliga bolag Bilaga 3 Statliga bolag Statliga bolag, banker och finansinstitut Tabellen baseras på respektive bolags årsbokslut som inrapporterats till Regeringskansliet för framställande av årsrapport för företag

Läs mer

Svar på motion (S) om kollektivtrafik till Artipelag

Svar på motion (S) om kollektivtrafik till Artipelag VARMDO KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRADESPROTOKOLL 2013-11-26 Sid 36 av 42 Dnr 13KS/0230 Kommunstyrelsen 2013-11-26 239 Svar på motion (S) om kollektivtrafik till Artipelag Kommunstyrelsens förslag Motionen

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder). Beslutade den

Läs mer

Ekonomisk politik för en värld i rörelse

Ekonomisk politik för en värld i rörelse Ekonomisk politik för en värld i rörelse Inledning Centerpartiet är ett parti som va rnar a ganderaẗten, frihandeln och den fria konkurrensen. Fo retagsamhet, jobbskapande och en fri ekonomi a r grundla

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari juni 2012

Rapport för bolag med statligt ägande januari juni 2012 Rapport för bolag med statligt ägande januari juni Q2 Statens bolag ska skapa värde Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen som förvaltas inom Regeringskansliet finns

Läs mer

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande 2008 Innehåll 1 Ekonomi i korthet 3 Förord 4 Händelser i korthet 8 Regeringens ägarförvaltning 9 Regeringens uppdrag 12 Ramverk 14 Statens ägarpolicy

Läs mer

Tillägg till kommunfullmäktiges sammanträde den 22 februari 2017

Tillägg till kommunfullmäktiges sammanträde den 22 februari 2017 Tillägg till kommunfullmäktiges sammanträde den 22 februari 2017 Kompletteringar Ärende Sida 4. Frågor 1-6 5. Nya interpellationer 7-9 6. Nya motioner 10-11 18 + 19. Res i KS 12-14 Nya ärenden 22. Befrielse

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Hyppeln

Minnesanteckningar dialogmöte Hyppeln Minnesanteckningar dialogmöte Hyppeln 120510 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Robert Svensson samhällsbyggnadschef och Sofia Wiman planarkitekt

Läs mer

Regeringens skrivelse 2014/15:140

Regeringens skrivelse 2014/15:140 Regeringens skrivelse 2014/15:140 2015 års redogörelse för företag med statligt ägande Skr. 2014/15:140 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 11 juni 2015 Margot Wallström

Läs mer

Regeringskansliets ägarförvaltning

Regeringskansliets ägarförvaltning REGERINGSKANSLIETS ÄGARFÖRVALTNING 19 Regeringskansliets ägarförvaltning REGERINGENS FÖRVALTNINGSMANDAT Statens medel och dess övriga tillgångar står till regeringens disposition enligt 9 kap 8 regeringsformen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande 2014 Innehåll 3 Ekonomi i korthet 4 Förord 6 Händelser i korthet 11 Aktiv bolagsförvaltning 14 Bolagsexempel Swedavia 18 Bolagsexempel Svevia 20 Nomineringar

Läs mer

Att tala med förstånd

Att tala med förstånd Att tala med förstånd Statliga bolags opinionsbildning genom Svenskt Näringsliv En rapport från Fackförbundet ST Fackförbundet ST 2015-10-02 Referens: Magnus Kolsjö, utredare: 08-790 51 33 magnus.kolsjo@st.org

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22) Sammanträdesprotokoll 20 (22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-02-25 35 Svar på motion (MP) Skapa mötesytor mellan kommunpolitiken och (KS 2015.332) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring bostäder. Regeringens mål är att

SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring bostäder. Regeringens mål är att Stockholms arbetarekommuns årsmöte 22 april 2017 2 3 4 SSU Stockholms stad Bostadsbristen är skriande i Sverige. Boverket beräknar att det till 2025 behövs omkring 700 000 bostäder. Regeringens mål är

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet i

Tillgänglighet och delaktighet i Socialdemokraterna i Värmdö Värmdö 2010 Tillgänglighet och delaktighet i Värmdö Socialdemokraternas program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning i Värmdö 2010-2014 2

Läs mer

Boulebana, Brf Adelsö 2

Boulebana, Brf Adelsö 2 Boulebana, Brf Adelsö 2 Motion 1 till årsstämman 2015 Maud Jonsson och Roland Jonsson i 62:an föreslår att uppdra åt styrelsen att anlägga en boulebana. Motivering till förslaget Vi vill här skicka en

Läs mer

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun Diarienummer: 13SPN/0398 Datum:2013-05-20 Författare: Paula Rönnbäck, Patrik Stenberg Förvaltning/ kontor: SBK/planenhet E-post: paula.ronnback@varmdo.se patrik.stenberg@varmdo.se Förslag på platser för

Läs mer

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande 2013 Innehåll 3 Ekonomi i korthet 4 Förord 6 Händelser i korthet 11 Aktiv bolagsförvaltning 15 Bolagsexempel Teracom Group 16 Nomineringar till bolagsstyrelser

Läs mer

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2017

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2017 Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 217 Innehåll Regeringens förvaltning Viktiga händelser 217...1 Förord...2 Utveckling 217...4 Värdeutveckling...6 Fallstudier Mångdimensionellt värdeskapande...

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2017

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2017 Rapport för bolag med statligt ägande januari december Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 47 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Staten har

Läs mer

Att skriva en kongressmotion

Att skriva en kongressmotion Att skriva en kongressmotion Vänsterpartiet 2017 Inledning Den här texten riktar sig till dig som funderar på att skriva en motion till Vänsterpartiets kongress 2018. Läs den gärna även om du skrivit

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:14 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsens förslag till beslut ersättning till landstingets förtroendevalda för biloch Stockholms läns landsting 22 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2016 Tisdagen

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2015

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2015 Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2015 Portföljöversikt Statens bolagsportfölj består av 50 bolag och har sin tyngdpunkt inom basindustri/energi. De flesta bolag är vinstdrivande. Omkring

Läs mer

Regeringens skrivelse 2017/18:140

Regeringens skrivelse 2017/18:140 Regeringens skrivelse 217/18:14 218 års redogörelse för företag med statligt ägande Skr. 217/18:14 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 14 juni 218 Stefan Löfven Mikael Damberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 135 Dnr KS/2017:90. Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 135 Dnr KS/2017:90. Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 135 Dnr KS/2017:90 Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i. I kursplanerna

Läs mer

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7)

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Utlåtande 2007:122 RI (Dnr 016-915/2007) Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2007:7)

Läs mer

Regeringens skrivelse 2016/17:184

Regeringens skrivelse 2016/17:184 Regeringens skrivelse 2016/17:184 Riksrevisionens rapport om statens bolagsinnehav Skr. 2016/17:184 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 11 maj 2017 Stefan Löfven Mikael

Läs mer

Regeringens skrivelse 2016/17:140

Regeringens skrivelse 2016/17:140 Regeringens skrivelse 2016/17:140 2017 års redogörelse för företag med statligt ägande Skr. 2016/17:140 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 15 juni 2017 Stefan Löfven Mikael

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2013

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2013 Rapport för bolag med statligt ägande januari december Q4 Statens bolag ska skapa värde Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen som förvaltas inom Regeringskansliet

Läs mer

Ärende 18. Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga

Ärende 18. Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga Ärende 18 Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (3) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på motion om att utreda möjligheterna att införa Medborgarbudget

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

e"; 1. Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) om "mjuka linjen" 2. Motion angående lokal busslinje - "Mjuka linjen" VALLENTUNA KOMMUN g t73

e; 1. Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) om mjuka linjen 2. Motion angående lokal busslinje - Mjuka linjen VALLENTUNA KOMMUN g t73 Kom m u nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-05 22 (33) g t73 Svar på motion (V) om "mjuka linjen" (KS 2015.213) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08 Protokoll 1(8) Tid och plats för Sammanträdet Bergs kommun Svenstavik Tingshuset kl 9:00-16:00 Beslutande Stefan Wikén Gun-Marie Axelsson Gunnar Geijer Staffan Granström Karin Österberg Per-Olov Olsson

Läs mer

Storyline och matematik

Storyline och matematik Storyline och matematik Av Eva Marsh och Ylva Lundin I ett storylinearbete om energi fick eleverna i årskurs åtta vid många tillfällen diskutera och lösa matematiska problem som karaktärerna ställdes inför.

Läs mer

Stockholms hotade sjötrafik Skrivelse av Lotta Edholm (fp)

Stockholms hotade sjötrafik Skrivelse av Lotta Edholm (fp) PM 2004 RIII (Dnr 314-4381/2003) Stockholms hotade sjötrafik Skrivelse av Lotta Edholm (fp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Lotta Edholm (fp) anses besvarad

Läs mer

barns utvecklade förståelse av ekonomi

barns utvecklade förståelse av ekonomi presentation Finans Norge Skolekonferansen 2018 08 22 barns utvecklade förståelse av ekonomi Patrik HERNWALL INSTITUTIONEN FÖR DATA- OCH SYSTEMVETENSKAP (DSV), STOCKHOLMS UNIVERSITET Inga-Lill SÖDERBERG

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSt~--- 19 (39) --;o:-:;:;,~~-~~---------- '' l' : s Sammanträdesdatum 2013-05-13 130 Motion om laddstolpar för hållbar utveckling D nr 2012/333 INLEDNING Motion från Erik

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari juni 2015

Rapport för bolag med statligt ägande januari juni 2015 Rapport för bolag med statligt ägande januari juni Q2 Statens bolag ska skapa värde Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen som förvaltas inom Regeringskansliet finns

Läs mer

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572)

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer

Läs mer

Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2006 Q Q2 Q Q

Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2006 Q Q2 Q Q Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2006 Q Q2 Q Q Staten är den största företagsägaren i Sverige. I den statliga företagssfären är cirka 190 000 personer anställda. Värdena är mycket stora

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2011

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2011 Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2011 Q4 Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen som förvaltas inom Regeringskansliet finns 58 hel- och delägda

Läs mer

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 19 Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L

Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Kommunstyrelsen 2018-01-30 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:572 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram - inlämnat av L Förslag till beslut

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel"

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett Idrottscentrum Alfred Nobel KF Ärende 39 Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel" Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-01 KS 2018.00220 Handläggare Bosse Björk Svar på motion om långsiktig planering och

Läs mer

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här:

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här: I vårt parti kan medlemmar göra sin röst hörd i många olika sammanhang. Grundläggande för påverkan är förstås möjligheter att mötas och diskutera politiska frågor och lösningar i den socialdemokratiska

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos

Årsmötet drog som vanligt fullt hus hos VBS -nytt Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, våren 2013 REDAKTÖR KENNETH JACOBSON Den gångna vintern var den kallaste på 100 år. Den var även ovanligt nederbördsrik och både truck- och mastskjul fick snöskador.

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-06-04 205 Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN-2018-1173 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar YTTRANDE 2013-05-29 LJ 2012/1476 Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Lena Skaring Thorsén, FP Landstingsfullmäktige

Läs mer

Svar på motion (S) om att bygga en inomhushall 5 KS

Svar på motion (S) om att bygga en inomhushall 5 KS Svar på motion (S) om att bygga en inomhushall 5 KS 2015.504 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-06-15 85 Svar på motion (S) om att bygga en inomhushall (KS 2015.504) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2016

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2016 Rapport för bolag med statligt ägande januari december Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 48 1 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Staten

Läs mer

Ett helhetsgrepp kring tennisanläggningen vid Långsjön

Ett helhetsgrepp kring tennisanläggningen vid Långsjön Saltsjö-Duvnäs 2013-05-28 Ett helhetsgrepp kring tennisanläggningen vid Långsjön Bakgrund I maj 2011 uppvaktade Saltsjö-Duvnäs Tennisklubb (STDK) kommunen med ett förslag till utbyggnad av ytterligare

Läs mer

NY Kundundersökning skärgård

NY Kundundersökning skärgård NY Kundundersökning skärgård Informationen om skärgården är tillräcklig 3 9,4 B. 2 8 25 C. 3 7 21,9 D. 4 11 34,4 E. 5 0 0 1 3,1 G. Vet ej 2 6,2 Medelvärde 3 Median 3 Synpunkter och förbättringsförslag

Läs mer

Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2004

Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2004 Rapport för företag med statligt ägande januari juni 2004 RAPPORT FÖR FÖRETAG MED STATLIGT ÄGANDE JANUARI JUNI 2004 1 FÖRSTA HALVÅRET Resultatet efter skatt ökade med 38 procent till 16,0 (11,6) miljarder

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

Att främja gröna obligationer (SOU 2017: 115)

Att främja gröna obligationer (SOU 2017: 115) 8 Regeringskansliet Remiss 2018-01-24 Fi2018/00116 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen, Värdepappersmarknadsenheten Brita Hammar 08-4051963 070-2463221 brita.hammar@regeringskansliet.se Att främja

Läs mer

Rapport för företag med statligt ägande januari mars 2006 Q Q2 Q Q

Rapport för företag med statligt ägande januari mars 2006 Q Q2 Q Q Rapport för företag med statligt ägande januari mars 2006 Q Q2 Q Q Staten är den största företagsägaren i Sverige. I den statliga företagssfären är cirka 190 000 personer anställda. Värdena är mycket stora

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2016

Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2016 Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2016 Innehåll Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 48 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade.

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT MOTION 1 Fler idrottstimmar i skolan Jag önskar fler idrottstimmar i skolan för att motverka övervikt och andra folksjukdomar hos barn och

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Riktlinjer för beredning av motioner

Riktlinjer för beredning av motioner Riktlinjer för beredning av motioner Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Riktlinjer för beredning av motioner Beslutsdatum: 2015-11-17, 182 Dokumentansvarig

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-12-19 312 Svar på motion från Eva Borg (S) om att främja miljön och hälsan i Kungsbacka KS/2016:553 1.1.1.2 Beslut Sammanfattning av ärendet Eva Borg (S) har inkommit med en motion

Läs mer

Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger

Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger Pressmeddelande 5 juli 2017 Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger Sex av tio unga med bolån saknar kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan stiger. Hälften

Läs mer

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2015

Rapport för bolag med statligt ägande januari december 2015 Rapport för bolag med statligt ägande januari december Statens bolag ska skapa värde Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen som förvaltas inom Regeringskansliet finns

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande

Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande 2009 Innehåll 1 Ekonomi i korthet 3 Förord 4 Händelser i korthet 8 Statens ägarpolicy 20 Staten ansvarsfull och aktiv som ägare 24 Hållbar utveckling

Läs mer

Maria Hjernerth 08-523 049 39

Maria Hjernerth 08-523 049 39 2012-09-04 Tjänsteskrivelse SODERTALJE KOMMUN 2012-09-.12 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Maria Hjernerth 08-523 049 39 Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Yttrande - motion fran Mats Siljebrand

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN

Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-12-12 253 Motion av Martin Wisell (KD) om att upprätthålla tysthetsnormen på kommunens bibliotek KSN-2017-3793 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Totalt intäkter

Totalt intäkter 1. 2. 3. 4. Budget Utfall Budget Verksamhetens intäkter 2007 2008 Medlemsavgifter - 169-160 Arvodesbidrag - 69-65 Gruppavgifter - 4-7 Kommunalt partistöd - 1140-1154 Fakturerade kostnader - 72-45 Övriga

Läs mer

Månadspeng, sparande och pengaprat. Så kan du få koll på ekonomin!

Månadspeng, sparande och pengaprat. Så kan du få koll på ekonomin! Månadspeng, sparande och pengaprat Så kan du få koll på ekonomin! Att prata om ekonomi hemma, att få ansvar för en egen pott med pengar och att spara en del gör att de flesta känner sig nöjda med sin ekonomiska

Läs mer

Demokratin i Sverige och valet 2018

Demokratin i Sverige och valet 2018 Demokratin i Sverige och valet 2018 Ett lektionsmaterial av Göran Svanelid Komplement till Upptäck Samhälle kapitel 5 Politik sid 64 83 Upptäck Samhälle Lärarwebb (47-12810-5) 2018 Göran Svanelid och Liber

Läs mer

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Först av allt Tack för själva möjligheten att få ge synpunkter på denna plan. Den har varit både intressant och givande att läsa och den

Läs mer

Så här skriver du en kongressmotion!

Så här skriver du en kongressmotion! Så här skriver du en kongressmotion! Vem får skriva motioner? Alla medlemmar, partiföreningar och partidistrikt har rätt att lägga förslag till kongressen genom att motionera. När skall motionerna vara

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393)

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-01-30 Sida 1(1) 20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och vardagsjuridik

Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och vardagsjuridik Kommunfullmäktige 2008-08-25 176 398 2009-02-23 29 73 Kommunstyrelsen 2009-02-09 43 100 Arbets- och personalutskottet 2009-01-26 34 70 Dnr 08.483-008 augkf22 Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och

Läs mer

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Bilaga KS 2013/103/1 l (2) 2013-03-08 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp, Ink 2013 Oft O 9 Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Erik Åberg (MP) inkom den 30 oktober med rubricerad motion. Motionären

Läs mer

Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående att utvärdera buffeservering

Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående att utvärdera buffeservering 2017-06-19 Motion till fullmäktige angående att utvärdera buffeservering Motivering Buffeservering innebär att det serveras flertalet rätter och att eleverna utifrån dessa rätter själva väljer vad de vill

Läs mer

Ks 84 Au 79 Dnr 179/ 2009-101

Ks 84 Au 79 Dnr 179/ 2009-101 n r Kommunstyrelsen 2010-05-31 Blad 21 Ks 84 Au 79 Dnr 179/ 2009-101 Svar på motion om Mer spara än slösa Från Jörgen Johansson, C, har till kommunfullmäktiges sammanträde den 24 september 2009, 89, inkommit

Läs mer

Kallelse Kommunfullmäktige

Kallelse Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Tid: onsdag 28 februari 2018 kl. 18:00 Plats: Folkets Hus, Lilla Edet, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering

Läs mer

Motion om seniorernas hus svar

Motion om seniorernas hus svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 17 (31) Ks 413 Motion om seniorernas hus svar Dnr 2018/180-109 Harald Hjalmarsson (M) och Yvonne Nilsson (M) har den 18 maj 2018 lämnat in en motion om

Läs mer