Häxprocesserna eller Trolldomsprocesserna i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Häxprocesserna eller Trolldomsprocesserna i Sverige"

Transkript

1 Häxprocesserna eller Trolldomsprocesserna i Sverige Jag har precis läst klart några böcker inom detta spännande område: Jan Stattin - Häxprocessen i Torsåker Olof Fahlén - I häxornas fotspår De stora trolldomsprocessena i Sverige åren Karl Hamberg. Jag har försökt mig på en sammanfattning av dessa böcker och lagt in det på Styrnäs hembygdsförenings hemsida, då några av namnen som dyker upp rör Styrnäs, som Lo, Dämsta och Djuped. Trolldomsprocesserna pågick huvudsakligen mellan Totalt avrättades 280 personer, mest kvinnor, och hela 71 i Torsåker. Området Sollefteå-Härnösand 120. Historia De stora häxprocessena startade på 1400-talet i Italien och Spanien, men även i andra kristna länder mot personer, främst kvinnor, som inte betedde sig enligt katolska kyrkans normer, med syndiga riter och ibland hemliga sammankomster, spred en villolära, men framförallt genom hennes samröre med Djävulen. Anklagelserna berodde på hennes svaghet, och listighet och att Djävulen visste att kvinnan var mera benägen att använda onda konster. Minst tusen avrättades totalt, mest kvinnor. Det skrevs böcker om hur förföljelserna/jakten skulle gå till. Två munkar skrev Häxhammaren 1487 och en fransk jurist skrev 1580 en liknade bok som kom att användas flitigare i Sverige än den förstnämnda. Sverige I Sverige startade allt under en period när vi hade en mycket svag regering, förmyndarregering i väntan på Karl Xl. Fattigt, ofta missväxt och tron på det övernaturliga levde kvar. Bönderna levde mycket osäkert inför naturens nycker som ofta skylldes på övernaturliga väsen, krafter som på gott och ont ingrep i människans vardag. Man måste hålla sig väl med de makter som man trodde rådde. Även i kyrkan levde detta kvar till en viss del. Man talade om vittra, bjäran, skogsrån och dylikt. Med kristendomen kom klostren till samhället. Dit kom människor i nöd som behövde mat och bot. Med hjälp av vigvatten, korstecken, handpåläggning, böner och besvärjelser försökte munkar och nunnor driva ut onda andar. Men här odlades också allehanda växter och vissa användes som medicinalväxter. Allt eftersom

2 fördjupades den kunskapen även utanför klostren, men då Sverige under Gustaf Wasa blev protestantiskt och de flesta katolska seder och bruk förbjöds liksom många kloster. Men många, framförallt kvinnor hade redan tagit till sig mycket av detta. Man kallade dessa människor kloka som hade lärt sig tyda tecken och använda naturen. De var mest kvinnor. Kvinnor, som fick sådan kraft att de kunde bota sjuka kunde inte vara riktigt, enligt kyrkan. Man sa att de fick sin kraft från den onde. Nu beskylldes de för förgöring, att göra människor ont, skaffa tillbaka kreatur, borttappade saker, leta reda på tjuvar, förändra relationer mellan gifta par, spå om framtiden och mycket annat. Denna kunskap gick i arv. Kyrkan visade att enligt bibeln skulle sådana människor bestraffas med döden, 3.e Moseboken. Starten i Sverige Älvdalen I 1500-talets Sverige förekom ett hundratal processer och ett tiotal blev dömda till döden. Man kunde också få böter eller landsförvisning. Allt startade i Älvdalen i Dalarna 1667 då 12-åriga Gertrud Svensdotter beskylldes för trolldom, hon kunde bland annat gå på vatten enligt vittnen. Hon berättade att hon lärt sig av Märit Jonsdotter i Lillhärdal att komma i kontakt med djävulen och varit till Blåkulla och efter några resor tog hon sig själv dit och dessutom fört med sig små barn. Nu började andra människor pekas ut i stor skala. Att föda barn och sedan överlämna dom i djävulens tjänst var det grövsta brottet. Rättegångar i Älvdalen 1668, sedan i Mora, Orsa och Leksand Det var prästerna i dessa församlingar som försökte få kvinnorna att erkänna, för utan bekännelse och ånger kunde man inte få nattvarden eller syndernas förlåtelse. Inte heller begravas i vigd jord. Genom tortyr, egentligen inte tillåtet, försökta man med alla medel få syndarna att bekänna. Om man ångrade sig fick man syndernas förlåtelse men avrättningen stod kvar. 64 dödsdömar fälldes. 148 barn blev slagna med ris. Alla blev inte avrättade. Även gatlopp och spöstraff, kvinnor fick slag med ris. Det var först en hovrätt som utdelade domarna, men nu hade en speciell trolldomskommision utsetts för att slutgiltigt avgöra frågan.

3 Hälsingland Därefter blev det rättegångar i Hälsingland. Det utfärdades många dödsdomar, 58 men de flesta blev inte av, något som tillskrevs trolldomskommisionens president Gustav Rosenhane, som skrev till förmyndarregeringen att bevisningen var bristfällig. Den, förmyndarregeringen, tyckte ungefär samma sak. Endast några dödsdomar genomfördes, på kvinnor som blivit fullständigt överbevisade. Ytterligare ett 10-tal rättegångar genomfördes och 44 dömdes till döden, men kyrkoherden i Alfta Erik Nerbelius förökte även han att minimera avrättningarna. Bohuslän 1669 började i Bohuslän en rättegång mot en äldre kvinna Anna i Holte. Denna process blev inledning till de stora trolldomsprocesserna i Bohuslän. Här användes dansk lag, där tortyr medgavs. 28 personer avrättades 26 kvinnor och 2 män. Vid en av rättegångarna bestämdes nu att de dömda inte skulle brännas levande, utan först halshuggas och sedan brännas, något som blev regel i resten av Sverige. Sollefteå Från Hälsingland och Härjedalen fortsatte man norrut längs Norrlandskusten. 27 mars 1674 utsågs av kungen Karl Xl, kung 1672 endast 17 år gammal, en trolldomskommision för Norrland. Till president utsågs guvernören för Västernorrland friherren och generallöjtnanten Carl Larsson Sparre, bosatt på säteriet Holm. Majoriteten bestod av präster, borgare och bönder till 2/3. Sparre tyckte inte alls om uppdraget och gjorde allt för att förhala. Men kungen som knappt var läskunnig påverkades av prästerna som oftast var de som var föredragande i sådana här frågor. Han sa att de som kunde fällas för trolldomsbrott skulle dömas till döden och avrättas direkt. Sparre måste nu ta itu med saken. Till saken hör att kungen senare påverkades av sin läkare Urban Hjärne om detta system och blev mer restriktiv. Den 7 september 1674 började kommissionen sitt arbete i Sollefteå. Här hade en 12-årig flicka, Maria Andersdotter angivit 12 personer för trolldom, bl.a. sin far och styvmor. Allt började med prästens förhör, sedan häradsrätt eller hovrätt. Vid dödsdomar måste det sedan prövas av en trolldomskommision innan verkställelse. Kyrkoherden hade här hjälp av en visgosse, 17 år från Nordingrå, som kunde se ett märke på kvinnorna, ett klös- eller bitmärke vid hårfästet eller under ena bröstet. Vittnesmålen gillades dock inte av kommissionens president Sparre, däremot kunde det användas mot kvinnor, så att de började förhöras.

4 Både Maria Ankarsdotter och styvmodern hade låtit sig föras till Blåkulla. Styvmodern blev dessutom beskylld för att hon tillverkat blodblandad ost, vaktat boskap på böndagarna och beskylldes för att tillsammans med maken, ha stulit 5 kor. Rättegången slutade med 6 dödsdomar, nio dömdes till gatlopp, risstraff eller kyrkotukt och 8 frikändes helt. Boteå Nästa ting blev i Boteå där gammelpigan i Lo Anna Persdotter och Sigrid i Djuped dömdes till döden efter tortyr och vittnesmål efter mutor av kyrkoherden Sternelius till några av vittnena, vackra kläden. Även en bonde från Dämsta Erik Olofsson förhördes, han dömdes till gatlopp. Det blev färre dödsdomar efter kommissionens arbete. De krävde för dödsdom samstämmiga vittnesmål från barnen, långvarigt trolldomsrykte, angivelser från andra dömda, hot eller besvärjelser som gått i uppfyllelse, bota sjukdom genom besvärjelser. Härnösand Nu flyttade kommissionen till Härnösand, 2 oktober Där fanns 100 anklagade, 23 från staden och 77 från Säbrå. Arbetet leddes nu av vice häradshövdingen Johan Hambraeus. Man hade att ta ställning till 400 vittnesmål från 175 barn. En skrivelse som uppgavs komma från barnens föräldrar, krävde att om kvinnorna frikändes, skulle barnen dömas innan de blev utlärda och själva kunde resa till Blåkulla. Sedan framkom att det var organisten Anders Mattsson som författat skrivelsen, som nu fick be om ursäkt. Barnen berättade att de förts till Blåkulla och blivit inskrivna i en bok med blod fån vänster ringfinger och sett kvinnorna utföra olika göromål, äta och dansade till brinnande kol och sedan under bordet där de bolade med djävulen. Domstolarna hade i förväg gjort upp frågelistor, de kunde också få gåvor av prästen för att vittna. Barnen lärde sig av varandra vad som var gångbart att säga, när alla var i rättssalen samtidigt. Den 12 december 1674 var arbetet slutfört. 40 dödsdomar, 35 kvinnor och 5 män, 10 från staden och 30 från Säbrå. 24 fick risslitning och kyrkoplikt. En av de avrättade Elisabet Larsson var mor till kaplanen i Torsåker Lars Horn eller Laurentius Hornaeus. Hon blev dömd för att ha tjuvmjölkat kor med hjälp av bjäror. Hon försökte försvara sig med att båda sönerna Lars och Petrus var prästmän, men rätten svarade att även onda föräldrar kunde få goda barn.

5 Nu tog kommissionen ledig för julferier. Sparre skrev nu till kungen igen. Han var kritisk till det stora antal som avrättades, ville vara skonsammare. Han ville även dela kommissionen i två delar en i söder, med början i Gävle och en i norr med början längst upp i norr. Kommissionen delades, men dödsdomarna skulle fortfarande vila på samma grund som tidigare; för Guds ära och rikets rening. Gudmundrå Den norra gruppen började i Gudmundrå och i mitten av mars var turen kommen till Torsåker. Torsåker Torsåker med Dal och Ytterlännäs blev först över 120 dömda till döden, värst i Dal där 28 kvinnor på en befolkning av 170 dömdes. Om inte Carl Larsson Sparre börjat tvivla på trolldomsprocesserna hade säkert dödsdomarna blivit flera. Rättegångarna bedrevs i Hammar. Alla som dömts blev inte avrättade. Torsåkers pastorat hade två nitiska kämpar för den rena lutherska läran. De var fullt övertygade om en gigantisk kamp mellan Gud och djävulen om människornas själar. Många kvinnor ställde sig på fel sida och förde oskyldiga barn till Blåkulla, där de invigdes i hemska riter, lärde sig läsa förbannelser. Denna trafik måste stoppas. Torsåkers pastorat bestod av socknarna Torsåker, Dal och Ytterlännäs. Kyrkoherde där var Erici Wattrangius Herr Hans, en stor förkunnare och sångare. Till sin hjälp hade han kaplanen, hjälppräst, Lars Horn eller Laurentius Hornaeus, - Herr Lars, vars mor blivit avrättad i Härnösand. Han tillgrep vilka metoder som helst för binda en kvinna vid brott. För att förmå barn att vittna högg han vakar i isen, knöt ett rep runt barnet, sänkte ner det i vattnet och hotade dränka det om barnet inte sa det han ville inför rätten. Mindre barn blev instoppade i bakugn eller mutade för att vittna rätt. Hans sonson Jöns har skrivit i sin krönika att flera årtionden efter häxprocesserna vågade man fortfarande inte gå förbi prästgården. Under våren och sommaren 1674 red de båda prästerna runt och förhörde kvinnor och barn. De ville ha material för de kommande rättegångarna. Man försökte redan nu att få de misstänkta att bekänna sin skuld. Genom dessa prästers förhör i bygden och ständiga predikningar i kyrkorna skapades en ren hysteri mot dessa kvinnor. Även barnen som hörde de vuxna fantiserade själva vidare och försökte liksom överträffa sig själva.

6 Hammar Rättegången I Hammar började i oktober Det huvudsakliga brottet var att kvinnorna förde barn till Blåkulla. Det var det absolut grövsta brottet. Arbetet, inom häradsrätten, leddes av vice häradshövding Johan Hambraeus. Hur rättegången gick till vet vi inte när några dokument inte finns kvar. Men i stort redovisade de flesta rättegångar samma tillvägagångssätt, uppmaningen att bekänna efter barnens utpekanden och utpekade efter andra som redan dömts. Förvånansvärt många erkände och några hade ju dessutom erkänt tidigare och nu var det svårt att ändra sig. Torsåker Först var det misstänkta från Torsåker. En av dom var änkan Brita från Västhammar, som redan hade erkänt inför prästens förhör men nu ändrade hon sig och nekade. Men efter svåra förhör gav hon efter och tvingades även att erkänna ett 15- veckorsbarns död. Senare angav hon dessutom 5 andra kvinnor. Om hon inte erkände väntades det säkerligen tortyr. Upphängning eller tvingas att hålla sig vaken. Några kvinnor kunde ändå motstå detta och erkände inte, men de dömdes ändå till yxa och bål. Dal Sedan var turen kommen till misstänkta från Dal. Förhören pågick i 8 dagar. En av de anklagade var Karin från Ålsta och hon erkände allt som framkom. Hon angav dessutom 14 kvinnor i Dal och 18 kvinnor i Ytterlännäs, däribland sin egen mor och 5 syskon. Totalt dömdes det 28 kvinnor till döden, den äldsta Cecilia från Flögsätter var 90 år. Yngst var 2 systrar, 18 år gamla. Ytterlännäs I slutet av oktober startade förhören med redan misstänkta från Ytterlännäs. Här underlättades, trodde man, arbetet då tidigare nämnda Karin i Ålsta angivit 18 kvinnor i Ytterlännäs, men många kvinnor nekade, bl.a. Margareta, från Lästa, och hennes 2 gifta döttrar. De beskylldes för att bränna korn till dansen, tillverka ost och annan föda och ligga med, bola med, Satan och använder bjäror. Domaren avkunnade 60 dödsdomar för hela Torsåker. Men rättegångar fortsatte i Gudmundrå, Nora och Nordingrå, där över 100 konor väntade på att förhöras. Nu hade häradsrätten gjort sitt och Trolldomskommisionens tog över i mars 1675 för att pröva häradsrättens domar och kanske upptäcka nya konor. I väntan på att dödsdomarna skulle verkställas sattes de in i usla, kalla och trånga häkten. Mat och kläder måste de anhöriga ställa upp med. De allra flesta tyckte att kvinnorna var skyldiga så de anhöriga var inte så villiga att hjälpa till. Ingen med-

7 känsla fanns med de häktade. Eftersom rättegången avslutades i november 1674 blev det en lång väntan på Kommissionens slutgiltiga dom. Resultatet i Hammar blev förfärande. När antalet dödsdomar minskat på andra håll i landet ökade antalet här. 60 dödsdomar blev 71, som kom att avrättas. Men några dog dessutom i i häktet eller genom tortyr och andra lyckades rymma men bara för att kanske dö av missförhållanden som svält och annan förföljelse. Så hur många som egentligen dog vet vi inte. Att det blev så här berodde på att människornas vrede hela tiden växte efter kyrkans idoga predikande söndag efter söndag. Domstolarnas ledamöter kände kravet från människorna att utdöma lagens strängaste straff. Allt skylldes på dessa kvinnor, som missväxt, hunger, minskad mjölkproduktion, gjorde vind så att båtar förliste. När de flesta svalt fördes det samtidigt bort tillgångar till Satan och Blåkulla. Dessutom - kvinnorna tog med sig barn, det måste stoppas. I andra socknar där prästerna var tveksamma var antalet dödsdomar färre och de som fanns de kloka tolererades. Avrättningarna De dödsdömda avrättades i 2 omgångar. Den 28 mars fick 9 kvinnor plikta med sitt liv. Senare, 1 juni 1675 fjärdedag pingst avrättades resterande skara, 56 kvinnor, 2 män och 4 gossar. Nu fick de vandra från Hammar där de hållits i förvar (ryktas om en jordkällare nedanför Constantin Falcks herrgård, men det finns inte några riktiga belägg för det) och upp till Torsåkers kyrka, där kyrkoherde Wattrangius höll en straffpredikan, och de som erkänt fick nattvarden. Nu gick det verkligen upp för de dömda vad som skulle ske. Efter gudstjänsten fick de släpa sig den 5 km långa vandringen till avrättningsplatsen, idag kallad Häxberget. Varför just den platsen valdes är sannolikt att berget låg i centrum mellan de 3 kyrkorna, i Dal, Ytterlännäs och Torsåker. Anhöriga bildade en spetsgård runt de dömda, så det var omöjligt att rymma. Några sjung ändå en psalm, många svimmade av dödsängslan, men då bars eller släpades de fram. Det var borgmästaren Lund från Härnösand som anförde den makabra vandringen. Väl framme halshöggs offren, 2 bödlar i tjänst och brändes därefter. Men processerna var därmed inte slut. Skrivelser kom både till kungen och Sparre om en ny och effektivare kommission. Men så blev det inte. Detta förekom också i Västerbotten.

8 Slutet Många dödsdomar och avrättningar verkställdes i Gävle, Hille och Valbo 35 st. Detta nådde Sparre som var upptagen med krig, mot Danmark. Han var nu mer övertygad än någonsin att dödsdomarna var felaktiga och skickade en ny skrivelse till kungen, där han begärde att kommissionen skulle göra uppehåll med sitt arbete. Kungen samtyckte till detta. Det blev en utveckling nu mot häxprocessernas avskaffande. En annan bidragande orsak var att kyrkoherden Fontelius i Gävle, hans hustru blev också utpekad och dömd, men flydde. Hon blev senare benådad En professor Brunnerus författade en skrivelse, där han menade att domstolarna måste hålla sig till lag och allmänt hållna regler. I Stockholm började man nu tvivla till vittnesmålen. En 15-årig piga angav ett vittnesmål som stred mot andra. Det slutade med att hon erkände att hon vittnade falskt, liksom några gossar som erkände samma sak. De dömdes senare till döden. Urban Hjärne, läkare, är också en dom som påverkat att slutet var nära för hysterin. Slutet kom 1 april 1677, då utfärdade regeringen en skrivelse till biskoparna om att upphöra med kyrkobönen mot trolldomsväsendet. Och som tidigare nämnts hade 280 människor dött, minst och 71 i Torsåker. Hur kunde nu detta ske? Naturligtvis var kyrkans roll avgörande och framförallt nitiska präster. Även en svag regering som ville få människorna att tänka på annat. Missväxt med svält gjorde också sitt till, då många fortfarande trodde på övernaturliga krafter som kunde påverka. Kanske till och med det så idag omdiskuterade kvinnoföraktet redan då gjorde sig gällande. Nu har en minnessten, 1975, rests på Häxberget eller Bålberget, där Jan Stattins ord finns inhuggna: Här brann häxbål. Kvinnor dog. Män dömde. Tidens tro drabbar människan. Bertil Lundin 2017

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Livet under stormaktstiden

Livet under stormaktstiden Livet under stormaktstiden Världen hade blivit större Från och med 1500-talet till slutet av 1700-talet genomgick det europeiska samhället stora förändringar. De stora upptäckterna som ägde rum i början

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

NÄR HÄXORNA FLÖG ÖVER NORDINGRÅ

NÄR HÄXORNA FLÖG ÖVER NORDINGRÅ NÄR HÄXORNA FLÖG ÖVER NORDINGRÅ 1675 var ett förskräckligt år i Ångermanland. Det året kulminerade nämligen häx- och trolldomsprocesserna i landskapet med att 71 personer, varav 63 kvinnor, halshöggs under

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna

APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE Susanna www.scriptural-truth.com APOKRYFERNA SUSANNA TILL KING JAMES BIBLE 1611 Historien om Susanna [i Daniel] Susanna Ange förutom början av Daniel, eftersom det inte är i Hebreiska, som varken den berättande

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap,

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Vasa-Arkivet. Historian om Bishop Hill och Erik Jansson

Vasa-Arkivet. Historian om Bishop Hill och Erik Jansson Historian om Bishop Hill och Erik Jansson Bonden Jan Mattsson och hans Fru Sara Eriksdotter fick en son den 19 december 1808, i Biskopskulla, utanför Uppsala. Hans namn blev Erik Jansson. Som åtta åring

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober 1 Enkel dramatisering Den heliga Birgitta Festdag 7 oktober Bakgrund Birgitta var en av medeltidens mest kända personligheter. Hon föddes 1303 i Uppland som dotter till en mäktig lagman. Redan som barn

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

Sveriges historia genom ett barns ögon 1600-talet och häxprocesserna

Sveriges historia genom ett barns ögon 1600-talet och häxprocesserna Sveriges historia genom ett barns ögon 1600-talet och häxprocesserna 1 FÖRORD TILL LÄRARHANDLEDNINGEN Vår ambition är att öka måluppfyllelsen för fler elever. Vi är övertygade om att mediet film tillsammans

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 JONA INNEHÅLL Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 Husbykyrkan Lars Mörling 2018 PROFETEN JONA (Lars Mörling 2018) BAKGRUND Författare och datering Kvällsutsikt från berget Tabor mot Nasaret.

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

Norden blir kristet långsamt

Norden blir kristet långsamt Kristendomen del 7 Norden blir kristet långsamt Kristnandet av Norden var en lång process som började under vikingatiden (ca 800-1000-talet). En orsak till att det tog lång tid för kristendomen att få

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år B

24 söndagen 'under året' - år B 1261 24 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Mat 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Martin Luther och reformationen Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41419 Ämnen: Historia, Religionsvetenskap Målgrupp: Grundskola 4-6 Speltid: 15 min Produktionsår: 2014 INNEHÅLL:

Läs mer

Hysterins undantag - En rättslig studie av häxprocessernas tidiga skede

Hysterins undantag - En rättslig studie av häxprocessernas tidiga skede JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Emilia Löfgren Hysterins undantag - En rättslig studie av häxprocessernas tidiga skede LAGF03 Rättsvetenskaplig uppsats Kandidatuppsats på juristprogrammet 15

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Kristendomen. Kloster

Kristendomen. Kloster Kristendomen De kristna förföljs Kristendomen kommer från Rom. Många berättade om Jesus, och ännu fler lyssnade. När det blev tillräckligt många bildades församlingar När människorna trodde på någon annan

Läs mer

Häxbrand. Studiematerial. När korpen vitnar när svanen svartnar när gråsten flyter - locka mig

Häxbrand. Studiematerial. När korpen vitnar när svanen svartnar när gråsten flyter - locka mig När korpen vitnar när svanen svartnar när gråsten flyter - locka mig Studiematerial Häxbrand Mellan åren 1668 och 1676 rasade häxprocesserna i Sverige. Grannar angav varandra, män anklagade sina fruar

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik Och så kom det sej att David fick sjunga för kungen, när kungen var orolig sjöng han tröstesånger, sånger om Gud. HERREN ÄR MIN HERDE Herren är

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige

Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Hur kristendomen har påverkat och påverkats av samhället i Sverige Vikingatid medeltid - Norden började kristnas på 900- talet, under vikingatiden. - Norra (nuvarande) Sverige och Finland kristnades sist.

Läs mer

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE

VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE VAR INTE RÄDDA SAKER SOM JESUS SADE MEN GENAST TALADE JESUS TILL DEM OCH SADE: LUGN, DET ÄR JAG. VAR INTE RÄDDA. (MATT 14:17) JESUS GÅR PÅ VATTNET (MATT 14:22-32) SEDAN BEFALLDE HAN SINA LÄRJUNGAR ATT

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Kristendomens utgångspunkter

Kristendomens utgångspunkter Kristendom Kristendomens utgångspunkter Kristendomen grundar sig på judendomen. Alltså Gud skapade världen, människan men också lagen. Gud är kärlek och han älskar människan. Utgår ifrån att Jesus är Messias,

Läs mer