Slutprotokoll våren -hösten 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutprotokoll våren -hösten 2010"

Transkript

1 Slutprotokoll våren -hösten 2010 Slutprotokoll från överläggningarna mellan Ålands landskapsregering (LR) och kommunerna representerade av Ålands kommunförbund (KF) 2010 Förhandlare: Mats Perämaa (LR) Conny Nyholm (LR) Niklas Eriksson (KF) Sigurd Lindvall (KF) Jörgen Strand (KF) Susann Fagerström (KF) Karl-Johan Fogelström (KF) Plats: Ålands kommunförbund och självstyrelsegården Möten: 2/3, 25/8, 22/9 samt 15/10 1 Samrådsförfarandet På basen av 2009 års förhandlingar mellan LR och KF beslöts att tillsätta en arbetsgrupp med mandat att ta fram ett förslag till lagstiftning för att reglera samrådsförfarandet mellan LR och KF. Förslaget har under höstens förhandlingar presenterats för förhandlingsgruppen. Enligt förslaget skulle i lag anges skyldigheten för LR och KF att samråda i lagstiftningsfrågor som rör kommunerna, och i andra frågor som är av stor, långsiktig betydelse för den kommunala förvaltningen och ekonomin. Samrådsförfarandet skulle handhas av ett nytt organ, samrådsdelegationen för kommunala frågor. Bestämmelser om delegationens uppgifter i detalj, medlemmar, beslutsförhet och vissa andra procedurfrågor skulle LR utfärda i form av landskapsförordning. Förhandlingsgruppen konstaterar att förslaget är bra såtillvida att det klargör hur samrådsförfarandet ska gå till. Emellertid upplever framförallt LR att det fortfarande finns oklarheter avseende KF:s mandat i förhållande till de enskilda kommunerna. KF upplever för sin del att även LR:s förhandlingsmandat tidvis kan upplevas som otydligt. Under hösten-vintern kommer därför arbetsgruppen att se över och ytterligare förtydliga parternas roll i samrådsförfarandet. I det sammanhanget måste man också ta i beaktande de enskilda kommunernas konstitutionella självbestämmanderätt. 1

2 2 Aviserad lagstiftning LR har under höstens förhandlingar presenterat de reformer/lagstiftningsåtgärder som för närvarande är aktuella inom det sociala området. Status är för närvarande enligt följande: Handikapplagstiftningen LL om tillämpning i landskapet Åland av lagen om service och stöd på grund av handikapp trädde i kraft Lagen kommer att innebära merkostnader för kommunerna. Hur stora dessa merkostnader kommer att bli är emellertid svårt att uppskatta innan lagen varit ikraft åtminstone 1 år. Barnomsorgslagstiftning Framställning gällande förnyad barnomsorgslagstiftning ligger sedan mars 2010 hos social- och miljöutskottet. Betänkandet är ännu inte klart. Äldreomsorgen Status för den s.k. Gullåsenrapporten är att den återremitterats till ÅHS styrelse. ÅHS ansvarar för att rapporten skickas på remiss till kommunerna och för att beslut fattas för att verkställa planen. KF betonar fortsättningsvis vikten av att LR snarast bör utreda de ekonomiska konsekvenserna för såväl landskapet som kommunerna av de i äldreomsorgsutredningen aviserade förändringarna av Gullåsens verksamhet. Utkomststödslagen Eventuellt ändringsbehov under utredning. Inga beslut fattade i ärendet. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte Avsikten är att påbörja arbetet med lagframställningen under Inga konsekvensbedömningar är ännu gjorda. Stöd för vård av barn i hemmet Vissa justeringar har trätt i kraft den Mestadels smärre justeringar. Dock kan kostnaderna för vissa av justeringarna i någon grad öka kommunernas kostnader. I likhet med handikapplagstiftningen finns det dock i det här skedet alltför många osäkra faktorer för att det ska gå att bedöma den ekonomiska effekten för kommunerna. Tolkningstjänster för personer med funktionsnedsättning Se 4 Det är, såsom framgår av ovanstående förteckning, i dagsläget svårt att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av flertalet av de aviserade åtgärderna. LR lovar därför att återkomma till dessa lagstiftningsåtgärder i kommande samråd, inför eventuella beslut, så snart underlag för ekonomiska konsekvensbedömningar finns tillgängliga. 2 (2)

3 3 Alternativa driftsformer - valfrihetssystem KF framförde inledningsvis ett förslag om att tillsätta en utredning för att införa en egen åländsk lag om s.k. valfrihetssystem. Målsättningen är att lagen ska fungera som ett verktyg för kommuner som inför valfrihet och öppnar för privata alternativ. I utredningen skulle även ingå analys av och eventuella förslag på hur kommunerna ska kunna samverka kring ett gemensamt valfrihetssystem utan att behöva bilda kommunalförbund eller gemensamma nämnder. Lagen skulle reglera vad som ska gälla för de kommuner som vill konkurrensutsätta kommunala verksamheter genom att överlåta valet av stöd- och omsorgstjänster till brukaren. Valfrihetssystemet skulle enligt en sådan lag kunna tillämpas på bl.a. omsorgs- och stödverksamhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning. Gruppen konstaterade att det i dagsläget finns andra mer prioriterade ärenden att lägga befintliga resurser på. 4 Budgetåtgärder 2011 I enlighet med Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om inkomstskatteskalan för 2011 samt ändringar av vissa skattelagar (RP 122/2010 rd), föreslås ändringar i skattegrunderna för förvärvsinkomster. De föreslagna ändringarna beräknas minska avkastningen från inkomstskatten med sammanlagt ca 446 miljoner euro, varav statens andel är ca 300 miljoner euro, kommunernas andel ca 129 miljoner euro, församlingarnas andel ca 8 miljoner euro och folkpensionsanstaltens andel ca 9 miljoner euro. Minskningen av kommunalskatteintäkterna består att ett flertal olika åtgärder. Statens inkomstskatteskala lindras och förvärvsinkomstavdraget höjs, vilket beräknas minska intäkterna från kommunalskatten med 13 respektive 88 miljoner euro. Pensionsinkomstavdraget vid stats- och kommunalbeskattningen höjs, vilket minskar intäkterna från kommunalskatten med ca 14 miljoner euro. Slutligen höjs även beloppet av grundavdraget inom kommunalbeskattningen, vilket ytterligare minskar intäkterna av kommunalskatten med uppskattningsvis 14 miljoner euro. KF anser att detta är en allmän politisk skatteåtgärd som bör kompenseras av landskapet då lagtinget överlåtit beslutanderätten till riksdagen utan att ta ställning till finansieringen. KF påpekade vidare att man i riket fullt ut kompenserar kommunerna för de förlorade skatteinkomsterna. För de åländska kommunerna innebär förändringarna minskade skatteintäkter i storleksordningen euro. På grund av rådande budgetläge och med beaktande av LR:s samlade bedömning av den offentliga ekonomin på Åland ser inte LR någon möjlighet att kompensera kommunerna för de aviserade ändringarna i 3 (2)

4 inkomstskattegrunden. Minskad inkomstskatt för staten innebär också att grunden för avräkningsbeloppet påverkas negativt. Effekten på avräkningsbeloppet uppskattas till 1,3 1,4 miljoner euro. KF anser att finansieringen av kommunernas verksamhet bör tryggas på ett hållbart sätt. Detta kan enligt KF göras genom att kommunerna inte av landskapet åläggs nya uppgifter utan ny tilläggsfinansiering. KF:s ståndpunkt är att kommuner inte ska behöva höja skatten eller prioritera om annan verksamhet för att finansiera nya uppgifter. LR föreslår att lagen om tolkningstjänst för handikappade personer ska antas som blankettlag i landskapet. Avsikten är att lagen ska träda i kraft våren Överföringen av ansvaret för tolkningstjänsterna för funktionshindrade från kommunerna till LR är tänkt att genomföras genom en justering av landskapsandelarna för socialvården, så att den kalkylerade kostnaden som ligger till grund för landskapsandelen sänks med drygt Detta leder till att landskapsandelarna sammanlagt sänks med drygt Samtidigt tas i LR:s budgetförslag för 2011 upp för ersättning för kostnader för tolktjänster, samt administrativa kostnader för skötseln av tolkningsärenden. Den lagändring som gjordes 2009 avseende utebliven indexjustering av basbeloppen för verksamhetsåret 2010 för den allmänna landskapsandelen, landskapsandelen för socialvården, landskapsandelen för grundskolan, särskild landskapsandel för träningsundervisningen och landskapsandelarna för medborgarinstitut, för kommunala bibliotek samt för kultur-, idrotts- och ungdomsverksamhet avsåg uttryckligen enbart basbeloppen för verksamhetsåret Däremot var den uteblivna indexjusteringen avsedd att utgöra en långsiktig inbesparing för landskapet. Indexjusteringen av basbeloppen för verksamhetsåret 2011 kommer därmed inte att innehålla någon kompensation för den uteblivna indexjusteringen av basbeloppen för verksamhetsåret Effekten av indexjusteringen på 2,3% är en höjning av ls-andelarna med ca jämfört med Den långsiktiga finansieringen av välfärdsservicen Utvecklingen med en allt äldre befolkning, ökande framtida förväntningar och krav, framtida brist på arbetskraft samt ökande specialisering och växande kompetenskrav inom den offentliga serviceproduktionen bedöms bli mer omfattande och kosta mer än vad som kan finansieras med ett oförändrat skatte- eller avgiftsuttag. KF låter under hösten genomföra en enkät för att ta reda på hur invånarna ser på den service som kommunerna erbjuder idag och vad som är viktigt med tanke på framtiden. Sammanställningen av svaren beräknas bli klar inom detta år. 4 (2)

5 Samtidigt har LR under hösten påbörjat ett utredningsuppdrag avseende socialvårdens utveckling inklusive huvudmannaskapet för missbrukarvården på Åland. Utredningen kommer att utgöra ett viktigt underlag för utformningen av den framtida sociala sektorn på Åland. Utredningen beräknas vara klar inom mars Gruppen är överens om behovet av att så snabbt som möjligt inleda arbetet med att se över den framtida välfärdsservicen och organisationen av serviceproduktionen. Det är då av avgörande betydelse att ha klart för sig vad som är det långsiktiga målet för förändringen. Både KF:s enkät och LR:s utredning kommer i det sammanhanget att ge värdefull information för det fortsatta arbetet med att förändra den framtida välfärdsservicen. 6 Kommunalbeskattningen Kommunalskattegruppen lämnade den 16 september sin mellanrapport till LR. Avsikten är att i slutet av oktober anordna ett för allmänheten öppet seminarium om utformningen av den framtida kommunalbeskattningen på Åland. Seminariet är tänkt att ge vägkost inför det fortsatta utvecklingsarbetet. Dock underströks vikten av att betona att inget ställningstagande ännu gjorts beträffande den framtida utformningen av kommunalskattelagen. Det är viktigt att i detta skede vara öppen för olika förslag. Förhandlingsgruppen har enats om nyttan av att i ett första skede överföra befintlig kommunalskattelag till en egen åländsk lag utan att göra förändringar i innehållet, och sedan i en andra etapp fundera över vilka förändringsbehov som finns. 7 Landskapsandelssystemet KF förnyade sitt krav på att en utvärdering av landskapsandelssystemet borde påbörjas. KF anser också att det finns ett behov av att införa en så kallad särskild landskapsandel för personlig assistans. LR anser att det fortsättningsvis är för tidigt att utvärdera reformen av landskapsandelssystemet, som började gälla från och med Behov av förändringar i kommunallagen LR framförde sin syn på behovet av att i kommunallagen införa stadganden som reglerar hanteringen av kommuner som saknar förutsättningar att balansera sin egen ekonomi. Konstaterades att lagstift- 5 (2)

6 ningen om särskilt understöd i landskapsandelslagstiftningen inte vare sig är tillräcklig eller tillämplig i sådana fall. Slutsatsen är därför att det i dagsläget inte finns något instrument för att hantera denna typ av kommunala ekonomiska kriser. Förhandlingsgruppen enades därför om behovet av att se över kommunallagen och där införa lämplig reglering. Mariehamn, den 25 oktober 2010 För Ålands Kommunförbund r.f. För Ålands landskapsregering Niklas Eriksson. Mats Perämaa Jörgen Strand. Conny Nyholm Susann Fagerström Karl-Johan Fogelström Sigurd Lindvall 6 (2)

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll FRAMSTÄLLNING nr x/200x-200x Datum 200X-XX-XX Till Ålands lagting Skattesatsen för samfund Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att skattesatsen för den kommunala samfundsskatten sänks med

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 200X-XX-XX REMISSVERSION 21.11.2011 Till Ålands lagting Ändringar i skattelagstiftningen 2012 Huvudsakligt innehåll Inför skatteåret 2012 föreslår landskapsregeringen vissa

Läs mer

FÖRSTA TILLÄGGSBUDGET FÖR ÅR 2015

FÖRSTA TILLÄGGSBUDGET FÖR ÅR 2015 FÖRSTA TILLÄGGSBUDGET FÖR ÅR 2015 ANTAGEN AV LAGTINGET 23.1.2015 Ålands landskapsregering BUDGETFÖRSLAG nr 2/2014-2015 Datum 2014-12-09 Till Ålands lagting Förslag till första tilläggsbudget för år 2015

Läs mer

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Datum Er referens 2009-10-28 S10/09/1/27 Kontaktperson Sigurd Lindvall Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Ålands landskapsregering har i ett beslut (Nr 159 S10), postat den 12.10.2009,

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2018 2019 Datum 200X-XX-XX REMISS 15.2.2019 Till Ålands lagting Stöd till kommunernas it-samordning Huvudsakligt innehåll I enlighet med vad som anges i landskapets budget för 2019 föreslår

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 3/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 3/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 29 maj 2012, kl 12.00 13.30 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 18 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 19 Protokolljustering...

Läs mer

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Datum 2011-05-16 Vår referens Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Mottagare Ålands landskapsregering Landskapsregeringens förslag till ny landskapslag om hälso- och sjukvård

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 111/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om planering av och statsandel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att kostnadsfördelningen

Läs mer

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader 1 Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader Ålands kommunförbund omfattar till största delen det föreslagna förslaget till landskapsandelsystem,

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 7 12.2.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Vik. socialvårdsbyråchef

Läs mer

LANDSKAPSSTYREIJSENS FRAMSTÄLLNING

LANDSKAPSSTYREIJSENS FRAMSTÄLLNING . I- LANDSKAPSSTYREIJSENS FRAMSTÄLLNING Lagstiftning om höjning av kommunalskattesatsen för swnfund nr 3 Landskapsstyrelsen föreslår att kommunalskattelagen för landskapet Åland ändras så att kommunalskattesatsen

Läs mer

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen . Till: Social-och hälsovårdsministeriet Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen Ålands handikappförbund r.f. är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Måndagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Måndagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 27.02.2017 Nr 2 Tid Måndagen den 27.02.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 12 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 13 PROTOKOLLJUSTERARE 14 GODKÄNNANDE

Läs mer

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

RP 77/2010 rd. I denna proposition föreslås att självstyrelselagen RP 77/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 59 a i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att självstyrelselagen

Läs mer

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland.

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland. Frågor om målen med reformen Målet med reformen av social- och hälsovården är att minska hälso- och välfärdsskillnaderna bland befolkningen samt bromsa upp kostnaderna för tjänsterna med 3 miljarder euro

Läs mer

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Höststämma 25.11.2016 i Lumparland Ålands kommunförbund Magnus Sandberg Förbundsdirektör Reviderad tidtabell och uppföljning 29.4 Förbundsstämma Ålands

Läs mer

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING Ändring av tillämpningen i landskapet Åland av barnbidragslagen nr 38 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen förslår att lagtinget antar en ändring av blankettlagen om tillämpning

Läs mer

Hur en höjning av kommunalskatten inverkar på kommunens skatteinkomster och utjämningen av statsandelar

Hur en höjning av kommunalskatten inverkar på kommunens skatteinkomster och utjämningen av statsandelar 1 Finlands Kommunförbund 8.10.2010 Henrik Rainio, Jouko Heikkilä Hur en höjning av kommunalskatten inverkar på kommunens skatteinkomster och utjämningen av statsandelar Vid en höjning av skattesatsen kan

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2012-XX-XX Till Ålands lagting Utkomststöd Huvudsakligt innehåll I lagförslaget höjs grunddelen i det utkomststöd som enskilda människor beviljas för att de på kort sikt

Läs mer

RP 71/2017 rd. Dessutom föreslås det att lagförslaget om ändring av avräkningsgrunden enligt självstyrelselagen för Åland stryks.

RP 71/2017 rd. Dessutom föreslås det att lagförslaget om ändring av avräkningsgrunden enligt självstyrelselagen för Åland stryks. Regeringens proposition till riksdagen om komplettering av regeringens proposition (RP 15/2017 rd) med förslag till lagstiftning om inrättande av landskap och om en reform av ordnandet av social- och hälsovården

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/200x-200x Datum 200X-XX-XX Till Ålands lagting E-fakturadirektivet Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att Europaparlamentets och rådets direktiv om elektronisk fakturering

Läs mer

Yttrande med förslag till kommunstrukturlag

Yttrande med förslag till kommunstrukturlag Yttrande med förslag till kommunstrukturlag för Åland Förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 18/26.04.2018 Lagförslaget refereras och kommenteras endast till de delar(paragrafer, moment eller formuleringar)

Läs mer

RP 53/2009 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING. Kommunernas

RP 53/2009 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING. Kommunernas RP 53/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om temporär ändring av lagen om skatteredovisning och inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Statsandelsreformen. Kommunförbundets ställningstaganden

Statsandelsreformen. Kommunförbundets ställningstaganden Statsandelsreformen Kommunförbundets ställningstaganden Strukturen och de allmänna riktlinjerna Kommunförbundet anser att systemets struktur och i huvudsak också kriterierna och helheten är lyckade och

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 129/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen PROTOKOLL Nummer 15 8.11.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Närvarande Frånvarande Justerat KS - CG - MP - TA - MN - WV NF Omedelbart Ordförande Föredragande

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2012-2013 Datum 200X-XX-XX REMISSVERSION 29.1.2012 Till Ålands lagting Ändringar i samfundsbeskattningen 2013 2016 Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår vissa ändringar när

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 .1.2015 PROTOKOLL Nummer 6 22.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 Närvarande Frånvarande Justerat CG - RN - VT - CA - WV FK

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 16 juni 2015, kl 12:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 38 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 39 Protokolljustering...

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 17 05 6 Helsingfors/Mariehamn 2.6.2017 Nr 26/17 Hänvisning Finansministeriets skrivelse 22.5.2017, 891/03.01.00/2017 Till Finansministeriet Ärende I skrivelse 22.5.2017

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a 37 PROTOKOLL Nummer 22 8.3.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister

Läs mer

Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur

Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur Ålands landskapsregering Utkast 14.5.2019 Förord Syftet med landskapsandelssystemet är att fördela ekonomisk

Läs mer

RP 108/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt

RP 108/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rundradioskatten

Läs mer

RP 156/2009 rd. kompletteras. Bestämmelsen i fråga gäller överföring till Folkpensionsanstalten av kommunens fordringar som grundar sig på

RP 156/2009 rd. kompletteras. Bestämmelsen i fråga gäller överföring till Folkpensionsanstalten av kommunens fordringar som grundar sig på RP 156/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om underhållsstöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om underhållsstöd

Läs mer

KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE

KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE Landskapslag om allmänna bibliotek 1996-97 nr 5 FR nr 15 SAMMANFATTNING Landskapsstyrelsens förslag Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag om allmänna

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2019 2021 Fastställd av kommunfullmäktige 46/12.12.2018 Innehåll INLEDNING... 3 C10 DRIFTSEKONOMIDEL... 4 C100 ALLMÄN ADMINISTRATION... 5 C200 SOCIALFÖRVALTNING... 6 C300 UNDERVISNING OCH KULTUR...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 77/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I syfte att underlätta

Läs mer

Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen. Rättssakkunnig Raine Katajamäki

Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen. Rättssakkunnig Raine Katajamäki Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen Rättssakkunnig Raine Katajamäki 25.10.2017 Behörighet Enligt Finlands grundlag 121 1 mom. är Finland indelat

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a 37 PROTOKOLL Nummer 8 29.1.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån PROTOKOLL Nummer 31 20.12.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Kulturbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Tony Asumaa Kulturchef

Läs mer

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn Utlåtande Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB 1060 22 111 Mariehamn Hänvisning: ÅLR2016/8784 s yttrande Remissen har 22.11.2016

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 10 kap. 3 lagen om offentlig arbetskraftsservice och 7 kap. 8 lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 09.11.2018 Nr 6 Tid Fredagen den 09.11.2018 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 39 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 40 PROTOKOLLJUSTERARE 41 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2015:1 Utvärdering av landskapsandelssystemet för perioden 2008-2013 Robert Lönnqvist Januari 2015 ISSN 0357-735X Förord Syftet med denna utredning är att utvärdera det åländska

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ekonomisk effekt av nytt landskapsandelssystem Ålands landskapsregering

Ekonomisk effekt av nytt landskapsandelssystem Ålands landskapsregering LR Ekonomisk effekt av nytt landskapsandelssystem 2018 Ålands landskapsregering 2017-03-29 Översikt Det föreslagna systemet för landskapsandelar till kommunerna (LS-systemet) ska liksom det nuvarande ge

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1 PROTOKOLL Nummer 9 9.10.2017 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Vik. jurist

Läs mer

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013.

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 12 och 12 d i lagen om skatteredovisning och av 124 och 124 a i inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1 PROTOKOLL Nummer 12 22.12.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1 Närvarande Frånvarande Justerat KS CG - MP NF MN WV TA Omedelbart Ordförande

Läs mer

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter.

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter. Högkonjunktur råder fortsättningsvis inom den åländska ekonomin, men den mattas något under det närmaste året. BNP-tillväxten på Åland var enligt våra preliminära siffror 3,6 procent i fjol och hamnar

Läs mer

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 4 Nr 4 ÅLANDS LAGTINGS BESLUT om antagande av andra tilläggsbudget för landskapet Åland för år 2008 Utfärdad i Mariehamn den 21 januari 2009 På framställning av landskapsregeringen

Läs mer

RP 10/2003 rd. ändrad så att procenttalen och maximibeloppet beskattningen för Det föreslås att de

RP 10/2003 rd. ändrad så att procenttalen och maximibeloppet beskattningen för Det föreslås att de Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 105 a inkomstskattelagen och 2 lagen om skatteskalorna för 2003 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 12.10.2018 Nr 5 Tid Fredagen den 12.10.2018 kl. 11.30 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 31 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 32 PROTOKOLLJUSTERARE 33 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

RP 58/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt

RP 58/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rundradioskatt ändras

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 14 13.2.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Omedelbart............................ Ärende/Dnr/Exp.

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 36 9.8.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Omedelbart............................ Ärende/Dnr/Exp.

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a PROTOKOLL Nummer 18 7.11.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Närvarande Frånvarande Justerat KS-MP-NF-TA-MN-CG-WV

Läs mer

RP 217/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen för Åland

RP 217/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen för Åland RP 217/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att självstyrelselagen

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rundradioskatt och till lagar om ändring av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 18 05 4 Helsingfors/Mariehamn 5.11.2018 Nr 29/18 Hänvisning Justitieministeriets skrivelse 25.10.2018, nr VN5770/2018. Till Justitieministeriet Ärende Såsom begärt utlåtande

Läs mer

Tredje tilläggsbudget för landskapet Åland Antagen av lagtinget

Tredje tilläggsbudget för landskapet Åland Antagen av lagtinget Tredje tilläggsbudget för landskapet Åland 2016 Antagen av lagtinget 16.1.2017 Ålands landskapsregering BUDGETFÖRSLAG nr 2/2016-2017 Datum 2016-12-16 Till Ålands lagting Förslag till tredje tilläggsbudget

Läs mer

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering

RP 122/2009 rd. ska utarbeta en utvärderingsplan för utvärdering av utbildning. Rådet för utbildningsutvärdering RP 122/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa lagar om utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

KALLELSE. Tid Tisdagen den kl. 13

KALLELSE. Tid Tisdagen den kl. 13 FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 26.03.2019 Nr 2 Tid Tisdagen den 26.03.2019 kl. 13 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 9 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 10 PROTOKOLLJUSTERARE 11 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 15 01 56 D 10 15 01 65 Helsingfors/Mariehamn 28.10.2015 Nr 36/15 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 16.9.2015, nris 224, 226, 228, 230, 232, 234, 236, 238, 240 och 242/2015.

Läs mer

Yttrande med anledning av förslag till lag om kommunreform Förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 18/

Yttrande med anledning av förslag till lag om kommunreform Förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 18/ Yttrande med anledning av förslag till lag om kommunreform Förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 18/26.04.2018 Skrivningarna i 1 antyder att nuvarande kommunstruktur inte skulle möjliggöra likvärdig

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 6 19.05.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Närvarande Frånvarande Justerat KS - CG - MP - NF - TA - MN - WV Omedelbart Ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 7 17.2.2017 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Omedelbart............................ Ärende/Dnr/Exp.

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 8 maj 2015, kl 13:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 30 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 31 Protokolljustering...

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 22 29.11.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Närvarande Frånvarande Justerat KS - CG - NF - TA - MN - WV MP Omedelbart Ordförande

Läs mer

RP 135/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen

RP 135/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i självstyrelselagen för Åland PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att självstyrelselagen

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 16 01 25 Helsingfors/Mariehamn 21.12.2016 Nr 26/16 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 9.11.2016, nr 146/2016. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 6/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 6/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 16 oktober 2012, kl 13.00 15.10 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 42 Sammanträdets laglighet och

Läs mer

Tredje tilla ggsbudget fo r landskapet AÅ land Antagen av lagtinget

Tredje tilla ggsbudget fo r landskapet AÅ land Antagen av lagtinget Tredje tilla ggsbudget fo r landskapet AÅ land 2017 Antagen av lagtinget 7.3.2018 Ålands landskapsregering BUDGETFÖRSLAG nr 2/2017-2018 Datum 2018-01-08 Till Ålands lagting Förslag till tredje tilläggsbudget

Läs mer

Skattekalkyler för kommunerna hösten 2014

Skattekalkyler för kommunerna hösten 2014 ÅSUB Rapport 2013:3 Översikter och indikatorer 2014:1 Publicerad: 13-10-2014 Katarina Fellman, forskningschef, tel. 25 493 Skattekalkyler för kommunerna hösten 2014 I korthet - Tillväxten i ekonomin (BNP)

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1 PROTOKOLL Nummer 1 5.2.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Allmänna byrån, S1 Närvarande Frånvarande Justerat KS - MP - TA - MN - WV CG - NF Omedelbart

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 106/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Propositionen

Läs mer

RP 149/2012 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 149/2012 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 149/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring och temporär ändring av lagen om skatteredovisning samt ändring och temporär ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D Till Justitieministeriet

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D Till Justitieministeriet ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 16 01 14 D 10 16 01 21 Helsingfors/Mariehamn 27.10.2016 Nr 22/16 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 26.9.2016, nris 99, 101, 103, 105, 107, 109, 111 och 113/2016. Till

Läs mer

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING Ny lagstiftning om tjänstledighet för politiska förtroendeuppdrag 1998-99 nr 13 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att en ny lag om tjänstledighet för uppdrag som riksdagsman,

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 11 6.2.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Tony Asumaa Förvaltningsansvarig IT

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Nr 84 Nr 84 ÅLANDS LAGTINGS BESLUT om antagande av första tilläggsbudget för landskapet Åland för år 2008 Utfärdat i Mariehamn den 5 juni 2008 På framställning av landskapsregeringen

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1 PROTOKOLL Nummer 1 22.1.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, Rk1 Närvarande Frånvarande Justerat KS - CG - MP -NF TA- MN- WV Omedelbart Ordförande

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR ÅR 2014 INNEHÅLLANDE Nr 1 62 Register till ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅR 2014 O m r å d e LANDSKAPSLAGAR Nr Sida C 10 C 11 D 4 D 21 D 22 D 41 E 6 E F 3 F 6 F G 1 H 1 I 25

Läs mer

Helsingfors den Till Justitieministeriet

Helsingfors den Till Justitieministeriet 2.4.2015 Helsingfors den Till Justitieministeriet Ärende: Utlåtande över Ålands självstyrelse i utveckling- Ålandskommitténs 2013 delbetänkande. Justitieministeriets betänkande och publikation 6/2015 OM60/08/2013.

Läs mer

2 Lokalförvaltningens framtida skatteunderlag

2 Lokalförvaltningens framtida skatteunderlag Jukka Hakola, utvecklingschef, skattefrågor 2 Lokalförvaltningens framtida skatteunderlag Vård- och landskapsreformen påverkar kommunerna på många olika sätt. Vissa saker kommer man inte genast att tänka

Läs mer

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING Ändring av landskapslagarna om investeringslån, om främjande av gårdsbruk och om räntestödslån för fiskerinäringen. 1996~97 nr 23 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att

Läs mer

Offertförslag Vårdreformen i Finland (SOTE) konsekvenser för Ålands kommuner

Offertförslag Vårdreformen i Finland (SOTE) konsekvenser för Ålands kommuner www.pwc.se Offertförslag Vårdreformen i Finland (SOTE) konsekvenser för Ålands kommuner Er referens: Runa Tufvesson :s referens: Oskar Lannerhjelm November, 2016 Vi på är mycket glada att få presentera

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 28/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 och i lagen om bestridande av bevisningskostnader med statens medel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26.

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 10.10.2016 Nr 6 Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 49 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 50 PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 13 01 62 D 10 13 01 66 Helsingfors/Mariehamn 17.12.2013 Nr 37/13 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 4.12.2013, nris 240, 243, 245, 247 och 249/2013 Till Justitieministeriet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 och 12 lagen om skatteredovisning och 124 inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

ÅLR 2017/8483. Social- och hälsovårdsministeriet Pb STATSRÅDET. E-pot:

ÅLR 2017/8483. Social- och hälsovårdsministeriet Pb STATSRÅDET. E-pot: Dokumentnamn Nr Sidnr UTLÅTANDE 209 S1 1 (5) Datum Dnr 14.12.2017 ÅLR 2017/8483 Social- och hälsovårdsministeriet Pb 33 00023 STATSRÅDET E-pot: kirjaamo@stm.fi Hänvisning Er begäran inkommen 3.11.2017

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 ' Iris Åkerberg, statistiker Offentliga sektorn 2008:1 Tel 25496 28.1.2008 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 Högre verksamhetskostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 189/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om premieprocentsatsen för sjukförsäkringens sjukvårdspremie och arbetsgivares folkpensionsavgift PROPOSITIONENS

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 24 oktober 2014, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 67 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 68 Protokolljustering...

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdestid. Torsdagen den 11 augusti 2016 kl Föglö grundskola

BILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdestid. Torsdagen den 11 augusti 2016 kl Föglö grundskola Sammanträdesdatum Nr BILDNINGSNÄMNDEN 11.08.2016 3 28 Sammanträdestid Torsdagen den 11 augusti 2016 kl. 15.15 16.40. Sammanträdesplats Beslutande Föglö grundskola Närvarande Kim Tähtinen, ordförande Leif

Läs mer