Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping"

Transkript

1 Ännu bättre vård och hälsa i Norrköping Förslag från Moderaterna september 2018

2 Utveckling kräver idéer och ledarskap! I början av 2000-talet var striderna stora om Vrinnevisjukhuset framtid. Förslag om förändringar i akutverksamhet och inriktning på sjukhuset lockade till protestmarscher och medborgarna slog en mänsklig ring kring sjukhuset. Det resulterade även i ett nytt politiskt parti, Vrinnevilistan. Under mandatperioderna när Moderaterna styrde tillsammans med Alliansen och Vrinnevilistan gjordes många olika satsningar på att stärka Vrinnevisjukhuset. Bland annat beslutades det om ny- och ombyggnationer som nu resulterat i en nyöppnad akutmottagning och en nybyggd förlossningsavdelning. Omoch ombyggnationerna inom det som kallas Vision 2020 fortgår nu för fullt. Satsningar gjordes även för att akademisera Vrinnevisjukhuset. En del av läkarutbildningen finns nu på Vrinnevisjukhuset och under de närmaste åren kommer antalet läkare under utbildning öka än mer i Norrköping. Nya lokaler för detta finns nu även på Vrinnevi. Hjärtsjukvården har alltid legat i fokus och ett PCI-labb byggdes därför på Vrinnevisjukhuset vilket inneburit att fler personer med hjärtproblem kunnat få sin vård i Norrköping. Men under de senaste fyra åren har initiativen för att utveckla Vrinnevisjukhuset och vården i Norrköping lyst med sin frånvaro. De redan beslutade åtgärderna har fullföljts, men idéerna och visionerna för framtiden har saknats. Vi Moderater vill vända på det. Vi ser en hoppfull framtid för Vrinnevisjukhuset och vården i Norrköping. Allt för att skapa en bra vård och en bättre hälsa, med tillgänglighet, kvalitet och delaktighet. Men det kräver ett tydligt ledarskap och att man har idéer om vad man vill! Moderaterna i Region Östergötland Norrköping den 2 september (7)

3 Satsa på hjärtsjukvården Allt fler överlever sin hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom idag. Men det innebär också att många fler är i behov av kontroll, uppföljning och så kallad sekundär prevention. Det bästa är självklart att färre ska insjukna i hjärtsjukdom och där är det förebyggande arbetet viktigt. Där har primärvården en central roll. (Källa: Swedheart) Cirka 5000 personer per år har kontakt med Kardiologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset motsvarande siffra för Kardiologen vid Universitetssjukhuset i Linköping är personer. US har cirka 30 vårdplatser mot Vrinnevi ca 15. Patienternas vårdtyngd (DRG) är dubbelt så hög på US i jämförelse med Vrinnevisjukhuset. 1 1 Region Östergötland: Regionfakta (7)

4 2014 öppnade Seldingerenheten US öppnat ett PCI-laboratorium (Seldinger lab 7) i samarbete med Kardiologska kliniken ViN på Vrinnevisjukhuset. Här genomförs kranskärlsröntgenundersökningar och ballongvidgning med avancerad kateterteknik på planerade öppenvårdspatienter samt inneliggande patienter. I vissa fall görs även akut PCI vid ST-höjningsinfarkt. Seldinger lab 7 är öppet under dagtid måndag till torsdag under större delen av året. Sedan starten 2014 har endast PCI-verksamhet på ViN funnits måndagar till torsdagar, p g a brist på PCI-operatörer på kardiologkliniken US. På grund av restid för medarbetarna har full arbetsdag inte kunnat utnyttjas och labbet har varit stängt långa perioder under semester och storhelger. Verkningsgraden ligger därför endast på ca 60%. Många patienter får därför fortfarande transporteras till US för utredning. Vi Moderater ser möjligheter att kunna utveckla hjärtsjukvården i Norrköping genom att kardiologer placeras i Norrköping. Vi Moderater vill även satsa på akut PCI även i Norrköping. Det skulle kunna minska tiden för patienter som bor i den östra länsdelens tid till vård. Det finns även utvecklingsmöjligheter med en ökad samverkan med södra Sörmland som skulle kunna skicka patienter till Norrköping. Detta kräver självklart utredning och att det finns läkarresurs. Det skulle även öka möjligheterna för en utökad forskning inom området. Det är även viktigt att involvera annan vård kring hjärtsjukvården, det gäller allt från primärvården, rehabilitering och psykologiskt stöd. Allt för att bygga en strak vårdkedja med patienten i fokus. 4 (7)

5 Förebyggande arbete i samverkan För att färre ska insjukna i hjärt- kärlsjukdomar krävs ett förebyggande arbete. Det är inget som sjukvården kan och ska sköta ensamt. Här krävs samverkan mellan olika parter. Vi Moderater har därför föreslagit att vi ska satsa på ett ökat samarbete med kommunerna, ideella föreningar och lokala företag för att förebygga och minska hjärtsjukligheten i befolkningen. Vi har flera olika projekt som exempelvis Sätt Östergötland i rörelse samt hälsosamtal på Vårdcentraler, men vi ser att det krävs en kraftsamling och tydlighet för att skapa verklig förändring. Det kan handla om både att få patienter att sluta röka eller att röra på sig mer efter att man insjuknat i en hjärtsjukdom. MODERATERNA VILL: Utveckla PCI- verksamheten vid Vrinnevisjukhuset ytterligare för att förbättra hjärtsjukvården. Möjliggöra för ökad forskning inom hjärt-kärlområdet på Vrinnevisjukhuset Satsa på förebyggande arbete i samverkan med kommuner, ideella föreningar och företag. Bygga en stark vårdkedja runt patienter med hjärtsjukvård 5 (7)

6 Låt Vrinnevisjukhuset gå före för att bli det mest patientvänliga sjukhuset Allt för ofta ser sjukvården bara till det sjuka hos en patient och inte till allt det som fortfarande är friskt. Det gör att många som hamnar i sjukvården ofta känner sig sjukare än vad man egentligen är. Genom att ge patienten makten att själv styra mer över sin vård kan delaktigheten öka, och man kan faktiskt känna sig friskare, även om man är sjuk. Vi vill att fler ska ha ett stöd för egenvård, oavsett om det handlar om kunskap eller digitala tjänster. Precis som vi kan sköta många av våra bankärenden själva idag kan vi, och kommer vi att kunna, göra mycket inom vården också. Det kan handla om allt från att boka tider på vårdcentralen och fylla i formulär kring sin hälsa digitalt innan man kommer till vården, till att sköta sin egen dialysmaskin. Patienten, särskilt kroniker, måste ses som en medspelare i vården. Begreppet spetspatienter innebär att patienter och anhöriga blir experter på sin egen sjukdom och kan bidra till att utveckla vården. Region Östergötland bör ha en strategi för att utnyttja denna kompetens hos patienter och anhöriga. Det handlar även om att se resurserna i de som är, eller har varit, patienter och vad de kan bidra med i hälso- och sjukvårdens utveckling. Vi vill att fler patienter ska vara en del av utvecklingen både när det gäller verksamheten, men också i ledning och styrning. På flera håll har man arbetat med patientombud, patientstödjare med mera för att lyfta patientens perspektiv tydligare. Det kan även handla om att stödja andra personer som drabbats av samma sjukdom. Vi ser att Vrinnevisjukhuset har stora möjligheter att kunna bli ett viktig nav för att utveckla bra metoder för patientmedverkan i allt från den egna vården till att ha påverka vårdens verksamhet. Kopplat till den utökade läkarutbildningen och andra utbildningar som finns på Vrinnevisjukhuset skulle detta även kunna var en profil i utbildningen och forskningen kopplat till Linköpings universitet. VI MODERATER VILL: Utveckla stödet för egenvård. Utveckla tjänster och funktioner som involverar patienten i sin vård. Utveckla en strategi för spetspatienter i vården. Tydligare lyfta patientperspektivet i ledning och styrning av vården. Utveckla mötesplatser för patienter med olika sjukdomar. Samverka med Linköpings universitet kring utbildning och forskning om ökad involvering av patienter och anhöriga i vården. 6 (7)

7 Satsa på forskning, utveckling och innovation Vrinnevisjukhuset och övrig vård som bedrivs i Norrköping är en viktig för hela regionens utveckling. Men vi ser inte alltid till vilken potential som finns i all den vårdpersonal som finns. Alla den kunskap, teknik, innovation och forskning som döljs innanför vårdens väggar. Hälso- och sjukvården i Östergötland har varit allt för dålig på att visa upp sig och näringslivet har mest intresserat sig för akutens öppettider, inte lika mycket för vilken kunskap och kompetens som finns. Sjukvården, dels våra sjukhus, men även vårdcentralerna behöver bli en större och viktigare del av de samhällen de finns i. Hälso- och sjukvården är en viktig arbetsgivare på sin ort, som bidrar till mer än bara arbetsplatser. Vi ser även att hälso- och sjukvården bidrar till en utveckling och kan vara en viktig del för tillväxt och ökad livskvalitet i hela samhället. Vi Moderater ser att det finns stora möjligheter att utveckla en starkare forskning kopplat även till Vrinnevisjukhuset och Norrköping. Genom en ökad samverkan mellan Campus Norrköpings starka områden som logistik, visualisering och äldrefrågor skulle nya spännande forskningsområden kunna växa fram i Norrköping. Vi vill exempelvis bilda en särskild forskningsfond mellan länets kommuner och Region Östergötland för gemensamma forsknings- och utvecklingsinsatser, fram för allt kring äldre patienter med många sjukdomar som behöver vård och omsorg från både kommunen och regionen. Vi vill att hälso- och sjukvården i Norrköping och övriga Östergötland ska vara en viktig och central del för näringslivsutvecklingen i länet. I många andra delar av landet, exempelvis Skåne och Uppsala är företagande kopplat till hälso- och sjukvården en stor del av utvecklingskraften. Vi Moderater ser att det finns en outnyttjad potential i den hälso- och sjukvårdsverksamhet som vi har i Östergötland. En viktig del för att skapa utveckling, innovation och forskning är att ha gemensamma mötesplatser och arenor för att träffas. Vi Moderater vill att Region Östergötland initierar sådana mötesplatser i Norrköping och på andra platser i länet. VI MODERATER VILL: Utveckla forskning, och innovation kopplat till vården i Norrköping Öka samverkan med verksamheter inom Campus Norrköping Bilda en särskild forskningsfond mellan länets kommuner Region Östergötland för gemensamma forskningsinsatser Initiera mötesplatser och arenor för utveckling, innovation och forskning i Norrköping Skapa mötesplatser mellan sjukvården, näringslivet och akademin i syfte att skapa tillväxt och livskvalitet i hela samhället 7 (7)

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Ett gott liv för alla i Östergötland

Ett gott liv för alla i Östergötland Ett gott liv för alla i Östergötland 2014 www.lio.se Hej! Det här är ditt och alla andra länsinvånares landsting. Den skatt du betalar finansierar vården. Vårt uppdrag är att ge dig bästa möjliga hälso-

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND.

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND. M A R G O R VALP 2018 ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND www.socialdemokraterna.se/sormland SVERIGES FRISKASTE LÄN 2025 För att nå vårt högt uppsatta mål om att bli Sveriges friskaste

Läs mer

Bra vård och bättre hälsa. Hälso- och sjukvårdspolitiskt handlingsprogram för Östgötamoderaterna

Bra vård och bättre hälsa. Hälso- och sjukvårdspolitiskt handlingsprogram för Östgötamoderaterna Bra vård och bättre hälsa Hälso- och sjukvårdspolitiskt handlingsprogram för Östgötamoderaterna 2019-2022 Moderaternas handlingsprogram inför mandatperioden 2019-2022 består av två delar. Ett hälso- och

Läs mer

I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa.

I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa. I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa. Margareta Kristenson,. Nationell koordinator för det svenska nätverket Hälsofrämjande sjukhus

Läs mer

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Linköping den 24 maj 2017 Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Bakgrund Sedan en lång tid finns det problem med vårdplatser

Läs mer

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren Patientsäkerhet Barometern 9 nov 2012 Trycksår 2008: Landstingets första trycksårsmätning - var femte patient har trycksår 2009-2012:

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Organisationen Region Östergötland Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Hösten Region 2017 Östergötland ST-LIV Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Hösten 2018 Helene Möller, HR-konsult Rehabilitering Region Östergötland Region Östergötland Hälso- och sjukvården

Läs mer

Bra vård och bättre hälsa. Inledning

Bra vård och bättre hälsa. Inledning Bra vård och bättre hälsa Inledning Att kunna ha en god hälsa och att få en bra vård den dagen man själv eller någon anhörig blir sjuk, och att kunna leva ett gott liv trots sjukdom, är något av det viktigaste

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Förslag till remissvar

Förslag till remissvar Förslag till remissvar Hälso- och sjukvårdspolitiskt program för Socialdemokraterna mandatperioden 2019-2022 Linköpings Arbetarekommun anser att förslaget till Hälso- och sjukvårdspolitiskt program är

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

INTERPELLATION. Dnr. Till Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Fredrik Lundgren. Vårdplatser för barn?

INTERPELLATION. Dnr. Till Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Fredrik Lundgren. Vårdplatser för barn? LANDSTINGET SÖRMLAND INTERPELLATION Ank.den 2017-09-06 Dnr Till Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Fredrik Lundgren Vårdplatser för barn? Idag beslutade den styrande koalitionen att minska det fastställda

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 De flesta experter - både i Sverige och internationellt - anser att svensk vård håller mycket hög kvalitet och standard, fördelas rättvist efter behov och till en jämförelsevis låg

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör Kvalitet och patientsäkerhet Magnus Persson, utvecklingsdirektör Landstingets fokusområden Mål: Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat?

Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Hur kan hjärtsjukvården i Stockholms läns landsting nå bättre resultat? Sammanfattning av seminarium om Stockholms hjärtsjukvård, den 6 mars 2013, som arrangerades av AstraZeneca och Hjärt-Lungfonden 1

Läs mer

Baserad på 2017 års siffror

Baserad på 2017 års siffror Baserad på 2017 års siffror Skattekronans fördelning 2018 (10,77 kr) Primärvårdsnämnd Nämnden för kultur-, utbildning och friluftsverksamhet Landstingsfullmäktige Landstingsstyrelse Demokratiberedning

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM Gränslös vård och omsorg Det finns något unikt på Ängelholms sjukhus. Ett samarbete som suddar ut osynliga gränser, en verksamhet som vill skapa framtidens sjukvård med nya spännande

Läs mer

Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård. Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019

Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård. Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019 Patientmedverkan i styrning och ledning av hälso- och sjukvård Nätverket Hälsa och Demokrati 7 februari 2019 1 Vilka är vi? Mia Pontén Säljchef industriväskor Konsult, Patienthuset Maria Lindqvist VD och

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2018 TILLVÄXT OCH VÄLFÄRD MED ALLIANSEN Alliansen vill bygga ett starkare Kalmar län där tillväxt och fler jobb skapar resurser till välfärdssatsningar som ökar folkhälsan

Läs mer

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård En personorienterad svensk hälso- och sjukvård Copyright Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se Vi är Forum för Välfärd Forum för Välfärd (FfV) lanserades under Almedalsveckan 2013 som en gemensam plattform

Läs mer

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje Peter Graf, VD TIOHUNDRA AB TioHundra startade 2006 Unikt samarbete mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting Permanentat 1 jan 2016 STYRNING Landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar I detta dokument redovisas beredningen för behovsstyrnings förslag på områden för behovsanalyser 2017.

Läs mer

Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet

Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet Region Östergötland större kraft att växa tillsammans Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Östergötland Jämlik hälsa i en hållbar region

Östergötland Jämlik hälsa i en hållbar region Östergötland 2010-08-24 Jämlik hälsa i en hållbar region Rödgrön överenskommelse om landstingspolitiken 2010-2014 Jämlik hälsa i en hållbar region 2(8) Ett rödgrönt Östergötland! Socialdemokraterna, Vänsterpartiet

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och ARBETA MED OSS stockholms Sjukhems ändamålsparagraf är densamma idag som vid grundandet 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Närståendepolicy Psykiatrin antar utmaningen

Närståendepolicy Psykiatrin antar utmaningen Närståendepolicy Policy för närståendes delaktighet i vuxenpsykiatrisk vård Psykiatrin antar utmaningen Under de senaste tjugofem åren har det pågått ett målmedvetet arbete med att minska den psykiatriska

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd! Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!!??! Stora brister Undersökningar visar att personer som har fått en hjärnskada efter till exempel olyckor, fall eller sjukdom inte får

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov?

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Torsdag 16 oktober 2014 Florean Pietsch Verksamhetschef Geriatrik Medicin Södertälje Sjukhus AB 2014-10-15 Din nära specialistvård

Läs mer

NKS: Frågor och svar. Foto: Kristoffer Marchi

NKS: Frågor och svar. Foto: Kristoffer Marchi NKS: Frågor och svar Foto: Kristoffer Marchi Sammanfattning Moderaterna i Stockholms läns landsting har tillsammans med alla andra partier i landstinget varit med och beslutat om att bygga Nya Karolinska

Läs mer

Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum

Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum BESLUTSUNDERLAG 1/2 Regionstyrelsen Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum I samband med regionsstyrelsens beslut i ärendet Finspångs vårdcentrum investering

Läs mer

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 1 Ett helt liv i Blekinge Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 2 Bakgrund En ökad ojämlikhet i hälsa mellan olika grupper i samhället Befolkningen i Blekinge har sämre livsvillkor än riket Lägre

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem

Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem Kliniskt beslutsstöd för strokeprevention i ett regionalt elektroniskt patientjournalsystem Magnus Janzon Överläkare, Med Dr, Verksamhetschef Kardiologiska kliniken Hjärt- och medicincentrum Universitetssjukhuset

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Magnus Janzon Adm möte i Eksjö 180321 Disposition Kort från VC Ischemi - Joakim Hjärtsvikt Kjell (Peter hemma jobbar kliniskt) VOC Mats, Niels Arytmi - Anders

Läs mer

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Fastställande av äldreplan 2018-2028 Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Sammanfattning av remissvar äldreplan 2018-2028 Förebyggande insatser Ett utvecklingsområde

Läs mer

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken.

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. INTERVJU Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. Goda råd är guld värda Att förebygga sjukdomar är en av hälso- och sjuk vårdens uppgifter. Den som

Läs mer

Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län

Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län Vägen till Flippen Primärvårdsförvaltningen Landstinget i Kalmar län Vision - utveckling Vi ska vara den mest framgångsrika offentliga primärvårdsförvaltning avseende utvecklingsanda Landstinget i Kalmar

Läs mer

Moderaternas budget 2015

Moderaternas budget 2015 Moderaternas budget 2015 Jobblinjen är förutsättningen för pengar till sjukvård Budgeten 2015 ger 36 447 mkr. i skatteintäkt 2006 var skatteintäkterna 25 153 mkr. Fler personer i arbete fler arbetade timmar-

Läs mer

Utan äldre stannar Sverige

Utan äldre stannar Sverige Utan äldre stannar Sverige Dokumentation från konferensen i Sundsvall 2012-11-07 Det var högt i tak i Kyrkans Hus i Sundsvall den 7 november. Äldrekonferensen samlade över hundra deltagare från Västernorrland

Läs mer

Östgötaresan Moderaternas politikutveckling med rötterna i den östgötska myllan. En förnyad syn på regionfrågan

Östgötaresan Moderaternas politikutveckling med rötterna i den östgötska myllan. En förnyad syn på regionfrågan En förnyad syn på regionfrågan Nuläge och bakgrund Östergötland är ett flerkärnigt tillväxtområde med ett unikt läge mellan de tre större tillväxtregionerna. Vi ser att våra grannar kan tillföra Östergötland

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård?

Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård? Cecilia Björkelund, chef enheten för allmänmedicin, Göteborgs universitet, professor Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård? Cecilia Björkelund enheten för allmänmedicin Nyttan

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens utmaningar En snabb utveckling Förväntningar på hälso- och sjukvården Stort rekryteringsbehov Folksjukdomar Global sårbarhet

Läs mer

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867:

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: ARBETA MED OSS STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Profil: Medicinsk informatik. Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik

Profil: Medicinsk informatik. Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik Profil: Medicinsk informatik Mikael Nyström Institutionen för medicinsk teknik 2 Medicinsk informatik Informationshantering i egen-, hälso- och sjukvården, omsorgen, life science -forskning och -utbildning

Läs mer

Verksamhetsrapport Programberedningen 2004

Verksamhetsrapport Programberedningen 2004 Verksamhetsrapport Programberedningen 2004 Programberedningen ska utifrån ett patient- och närståendeperspektiv på verksamhetens innehåll; Öka kunskapen om patienters/närståendes behov. Verka för bättre

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM

HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM HÄLSOPEDAGOGISKTFORUM I ÖSTERGÖTLAND En mötesplats för samverkan och kunskapsutbyte HPFs uppdrag: i samverkan med vårdgivare och intresseföreningar för patienter med långvarig sjukdom och/eller funktionshinder

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland Deklaration om folkhälsa i Östergötland Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland boende, närmiljö / fritid, kultur, föreningsliv / skola, utbildning / arbete, försörjning

Läs mer

ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK

ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK MIKAEL JOHANSSON (#1 regionlista) KATARINA BRÄNNSTRÖM (#1 Rikdagslista) ULF HEDIN (#3 Kommunlista) När vi blir pensionärer, eller seniorer,

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Inledning och innehåll Vem är vi? Vem är ni? Varför är du här? Innehåll i korthet Dag 1 31 maj 10.00 Utgångspunkter idag 11.00

Läs mer

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning.

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. (LiÖ 2012-2095) Anna Tjäder har inkommit med ett medborgarförslag där hon föreslår

Läs mer

Vårdprogram för patienter med bröstsmärta, akut eller hotande hjärtinfarkt i F-län

Vårdprogram för patienter med bröstsmärta, akut eller hotande hjärtinfarkt i F-län Vårdprogram för patienter med bröstsmärta, akut eller hotande hjärtinfarkt i F-län Fastställt: 2008-02-26 Reviderat: 2015-03-05 2013-11-07 2013-05-17 2009-02-19 Innehållsförteckning Riktlinjer för ambulans,

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

Det svenska nätverket lso- och sjukvård (HFS)

Det svenska nätverket lso- och sjukvård (HFS) Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälsoh lso- och sjukvård (HFS) en del av det internationella nätverket Health Promoting Hospitals & health services, initierat av WHO 1993 Nätverkets vision En hälsofrämjande

Läs mer

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 2019-0765 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0765 Hälso-

Läs mer

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt Effektivare sjukvård Time Care 171124 Göran Stiernstedt Kris i vården? Sjukvården i framtiden Samhällsutveckling (framtidens patient), medicinteknisk utveckling och demografi på verkar långsiktigt mer

Läs mer