SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR"

Transkript

1 SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

2

3 UPPTÄCK SVERIGES NATIONALPARKER Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen helhet av olika landskapstyper från Söderåsens lummiga bokskogar till Sareks storslagna fjällvärld. Från Kosterhavets myllrande korallrev till Gotska Sandöns böljande sanddyner och Tivedens trolska skogar. Redan 1909 bildades Sveriges nio första nationalparker och de var också de första i Europa. Drygt 100 år senare är de 30. De tillhör vår mest skyddsvärda natur, vårt naturarv, där vi och kommande generationer kan njuta och förundras. Många av nationalparkerna har informationscentrum och lättgångna vandringsleder. Du är alltid inbjuden, när som helst året runt. Välkommen! Pärlugglors fjädrar är så mjuka att de kan flyga nästan helt ljudlöst. Med sin skarpa hörsel kan de höra en sork och dyka ner på den utan att sorken har en chans att fly. FOTOGRAFER: Ola Jennersten, S. Drozd Lund, Jörgen Wiklund, Thomas Öberg, Chad Ehlers, Mikael Svensson, Tomas Franklin, Fredrik Pleijel, Anders Blomqvist, Michael Engman, Tomas Ärlemo, Fredrik Wilde, Magnus Lepschi, Nature Picture Library, Matton Collection, Bergslagbild, ImagoStock, Peter Rosén, Nils Ryrholm, Jonas Forsberg, Bengt Hedberg, Nicklas Wijkmark.

4 VARFÖR BEHÖVS NATIONALPARKER? Nationalparker är små bitar av den natur som en gång täckte hela Sverige och det gör dem viktiga att bevara. De ska trygga naturens mångfald och ge besökarna en möjlighet att njuta och koppla av i naturen. De representerar den mest värdefulla naturen i Sverige. 1,6 % 11 % SKYDDAD NATUR I SVERIGE 1,6 procent av Sveriges yta har det starkaste naturskyddet nationalpark. Cirka 11 procent av Sveriges yta är skyddad på annat sätt. Nationalpark Naturreservat och övriga skyddade områden Oskyddad natur 234 hexagoner = 100% av sveriges yta 1% = 2,34 hexagoner 18% = 42 pluppar 1,5% = 3,5 hexagoner 9,8% =23 hexagoner N2000=17% = 39,78 NATIONALPARKER I VÄRLDEN

5 = Service = Hjälpmedel = Vandringsled *Stora Sjöfallet /Stuor Muorkke **Padjelanta /Badjelánnda *** I eller i anslutning till nationalparken Naturum Café*** Restaurang*** Naturutställning Husbil-/vagnsparkering Övernattningsstugor Vindskyddad rastplats Tältplats Livsmedelsförsäljning*** Vandringsled Ljudled/röstguide Barnvagnsled Rullstolsanpassad led Abisko Stora Sjöfallet* Sarek Pieljekaise Sonfjället Hamra Ängsö Garphyttan Gotska Sandön Dalby Söderskog Vadvetjåkka Blå Jungfrun Norra Kvill Töfsingdalen Muddus/Muttos Padjelanta** Store Mosse Tiveden Skuleskogen Stenshuvud Björnlandet Djurö Tyresta Haparanda skärgård Tresticklan Färnebofjärden Söderåsen Fulufjället Kosterhavet Åsnen

6 NATIONALPARKER FÖRR, NU OCH I FRAMTIDEN Sverige var år 1909 först i Europa med att bilda nationalparker. Då som nu var tanken att orörd natur ska bevaras för kommande generationer, men också att nationalparkerna ska vara inbjudande för turism och friluftslivet. Tidigare skapades nationalparker delvis utifrån naturromantiska ideal. Nu baseras urvalet på internationella, vetenskapliga krav på vad som är skyddsvärd natur och intressanta sevärdheter. En skillnad mot tidigare är storleken. Nya nationalparker ska vara stora, orörda områden som visar upp ett typiskt svenskt landskap. I de flesta nationalparker får naturen sköta sig själv. I några nationalparker finns betesdjur för att hålla markerna öppna och ängar slås för att bevara det gamla odlingslandskapet. Marken i nationalparker ägs av oss alla, av staten. Regering och riksdag fattar beslut om att inrätta nya nationalparker. Urval och förberedelser görs av Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelser och andra lokala aktörer. Det är viktigt att lokalbefolkningen deltar i arbetet att bilda nya nationalparker. De är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och kommande generationer. GULDSTJÄRNAN är symbolen för Sveriges nationalparker. Den visar att det rör sig om den finaste och mest sevärda svenska naturen.

7 TIPS INNAN DU GER DIG UT Några timmars promenad längs stigarna i en nationalpark kräver oftast ingen särskild utrustning, annat än bekväma skor och lagom varma kläder. Kliv ut och känn dig som hemma. Om du vill vara säker på att välja rätt kläder kolla väderprognosen innan du åker på eller Om du ska besöka en nationalpark i fjällen kan det vara bra att vara extra förberedd. Information om utrustning, lavinrisk och liknande finns på SMÅ SAKER FÖR EN STÖRRE UPPLEVELSE Du hittar information om sevärdheterna i varje nationalpark på plats. Om du vill uppleva mer är det bra att ta med fågelbok, flora och kikare. I många nationalparker finns iordninggjorda eldplatser där det går bra att grilla så länge det inte är eldningsförbud. Blåhaken kallas ibland Nordens näktergal och du kan få syn på den i fjällbjörkskogen i norra Sverige.

8 ALLT VÄNTAR PÅ ATT UPPLEVAS Du kan utforska nationalparker till fots, på skidor, en del per båt och några med snorkel. Du kan uppleva storslagna vyer och vacker natur. Tystnaden och stjärnorna en klar natt. De flesta nationalparker har entréer där du hittar orienteringstavlor med kartor och information om sevärdheter och parkeringsplatser. Naturum, bemannade informationscentra, ligger i anslutning till flera nationalparker. Där finns utställningar och ibland servering och guidning. Öppettiderna varierar. Nästan alla nationalparker har markerade leder av varierande längd som tar dig till sevärda platser. Du kan vandra på iordningställda leder eller på egen hand. Kanot är ett bra färdmedel i många parker, cykel och skidor i andra. De allra flesta nationalparker är en fröjd för växtälskare och fågelskådare, vid besök i rätt årstid. Med lite tur får du syn på älg, björn, utter eller något annat favoritdjur. I en del nationalparker får du ta med din hund i koppel. Men i några parker är hundar inte välkomna eftersom de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln. Varje nationalpark har särskilda regler som du kan hitta på informationstavlor på plats eller på webben. Allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna. Du hittar samlad information om alla nationalparker på

9 Tjädrar trivs i gamla tallskogar med mattor av blåbärsris. Just sådana miljöer finns i nationalparker och naturreservat i norra Sverige, men även i till exempel Tyresta nationalpark. Ungarna äter larver i blåbärsriset första tiden. Vuxna fåglar äter blåbär, tuvull, små löv och knoppar. Tjädern tillbringar gärna vintern i tallar där de äter barr. De plockar i sig småsten för att kunna smälta de hårda barren. BLÅBÄRSRIS OCH TALLSKOG TJÄDERNS SKAFFERI VÄRLDENS FINASTE Stora barriärrevet, Galapagosöarna och Skuleskogen är alla nationalparker. De är utvalda pärlor dit folk reser för att uppleva enastående och storslagen natur. I världen finns över nationalparker som tillsammans täcker drygt två procent av allt land. Flera av dem rymmer hisnande naturupplevelser. Många har ett myller av liv och en genbank som kan vara ovärderlig för vår framtid. Alla är värda ett besök.

10 VÅRA NATURTYPER FJÄLL Omkring 90 procent av nationalparkernas samlade yta finns i fjällområdet. Här kan du vandra från fjällbjörkskogar eller uråldriga barrskogar över vindpinade hedar och upp på gnistrande glaciärer. SJÖAR OCH VATTENDRAG Sverige är ett av världens sjörikaste länder. Nästan en tiondel av Sveriges yta består av sjöar. Glittrande sötvattensmiljöer finns i de flesta nationalparker. KUST OCH HAV Nationalparkerna längs kusten bjuder på stora kontraster: Skuleskogens högresta kust, Haparanda skärgårds sandbankar och Kosterhavet med sina salta klippor och sällsamma liv under vatten. ÄDELLÖVSKOG Bok, ask, ek och alm bildar ädellövskogar, som täcker mindre än en procent av Sverige. De ljusa lövsalarna har ett myllrande liv med många sällsynta djur och växter. Ädellövskog finns till exempel i Söderåsen, Dalby Söderskog, Åsnen och Ängsö. VÅTMARK Omkring en femtedel av Sveriges landyta täcks av våtmarker som myrar, mossar och kärr. De är viktiga för många fåglar, exempelvis storspoven vars visslingar får sommarkvällarna att vibrera. BARRSKOG Barrskogens mörkgröna täcke dominerar Sveriges natur och även de stora nationalparkerna utanför fjällen. I Tyresta och Muddus/ Muttos kan man se spår efter skogsbränder som förr präglade barrskogslandskapet.

11 Isranunkeln blommar ofta precis i glaciärkanten. Den har det svenska höjdrekordet bland blommor, på Kebnekaise meter över havet.

12 Ingången till bäverboet ligger under vattenytan. Den fäller träd för att få material till boet. Den äter barken men också blad, örter och vattenväxter.

13 Slät barkbock är en av minst sju skalbaggar som bara finns på Gotska Sandön i hela Norden.

14 Sommargyllingen har en klargul dräkt, men det är svårt att få syn på den eftersom den lever i täta lövskogar. Däremot kan du få höra sommargyllingens flöjtande sång.

15 Tätört är en av våra köttätande växter. Med sina klibbiga blad fångar den insekter som den sedan långsamt smälter för att överleva på den näringsfattiga myren.

16 Träd som fallit kalllas för lågor. De är mat för många av urskogens arter.

17 ALLA NATIONAL- PARKER I SVERIGE 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET/ STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN 13. NORRA KVILL 14. TÖFSINGDALEN 15. MUDDUS / MUTTOS 16. PADJELANTA/ BADJELÁNNDA 17. STORE MOSSE 18. TIVEDEN 19. SKULESKOGEN 20. STENSHUVUD 21. BJÖRNLANDET 22. DJURÖ 23. TYRESTA 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD 25. TRESTICKLAN 26. FÄRNEBOFJÄRDEN 27. SÖDERÅSEN 28. FULUFJÄLLET 29. KOSTERHAVET 30. ÅSNEN LYSSNA PÅ BROSCHYREN Mer information om våra nationalparker , ex, Arkitektkopia ISBN : Ansvarig för Sveriges nationalparker. naturvardsverket.se

18 E45 Den som får se en fjälluggla är lyckligt lottad. I Sverige varierar antalet mellan noll och ett tjugotal beroende på antalet sork och fjällämmel. 1. Abisko är kanske Sveriges soligaste nationalpark med rik flora och brusande kanjon. 11. Vadvetjåkkas sydli gaste del består av ett stort delta med ett rikt djurliv. I en urskog finns träd i alla åldrar hotade arter både växter och djur, behöver gammal skog för att överleva. E10 Kiruna Gällivare Sarek, Padjelanta/Badjelánnda, Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke och Muddus/Muttos ingår i världsarvet Laponia. Porjus E10 Norra polcirkeln Jokkmokk E45 Arjeplog 3. Sarek är verkligen Sveriges högland med sex toppar på över meter. Stortoppen med sina m ö h är högst. Renen trivs i fjällen och klarar kylan galant. 16. I Padjelanta hittar du Sveriges mest avlägsna plats, den så kallade otillgänglighetspolen, med 47 km till närmaste väg. Sångsvanen fridlystes 1926, då fanns endast några par i norr. Idag finns de över hela landet. Arvidsjaur 1. ABISKO Haparanda Luleå E12 Fjällämmeln finns i hela fjällkedjan. Åsele Skellefteå E4 Fredrika 92 Umeå E45 Åre 19. Från utsiktspunkten på Slåttdalsberget har du utsikt över en stor del av Höga Kusten. Nationalparken ligger i Världsarvet Höga Kusten. Örnsköldsvik 5. Med lite tur kan du få se björn leta kråkbär på Sonfjällets sluttningar om hösten. E14 6. I Hamra kan du låta dig fotograferas framför landets första national parksmarkör. Sveg 18. Med sina mossbe klädda stenar och jätte block blir stämningen i Tiveden trolsk. Särna 7. Blommorna Adam och Eva utgör en del av den orkidéprakt som kan ses på Ängsö om våren. 6. Grönbenan lever bland annat på högmossar, till exempel i Hamra. 18. TIVEDEN Sarek bjuder på Sveriges mest dramatiska natur med spetsiga fjäll, mäktiga glaciärer och forsande vattendrag. Imponerande klippblock, mjukaste mossa och klara sjöar omger stigar som använts sedan urminnes tider. 4. PIELJEKAISE Det här är Sveriges högsta kust sträcka med storslagna utsikter och världens högsta landhöjning. I de gamla granskogarna växer långskägg, en sällsynt lav som ser ut som julgransglitter. Vidsträckta fjällbjörkskogar är nationalparkens kännetecken liksom ängar fulla av gula smörbollar som möter besökaren i juni. E4 Sala E45 Uppsala 9. Trots att Gotska Sandön ligger långt ute till havs har många skalbaggar hittat hit. Några arter finns bara här. E18 E18, E20 E18 Strömstad Stockholm Örebro Bengtsfors Laxå Tjäderspel hör till ett av naturens praktverk. En sällsamt vacker ö med milsvida sandstränder och djupa soliga tallskogar. Ta turbåten till denna ö som i sekler fascinerat besökare. 11. VADVETJÅKKA 34 Knubbsälen kan du se på västkusten. Där är den vanligast. 33 Göteborg 17. Sveriges största myrområde söder om Lappland ligger på det småländska höglandet. Här finns flera fågeltorn där man kan spana ut över de storslagna vidderna och kanske höra ljungpipare. Vimmerby Oskarshamn Värnamo Sveriges nordligaste nationalpark. Riktig vildmark med några av landets djupaste grottor. 12. BLÅ JUNGFRUN Mitt i Kalmarsund reser sig en märklig ö av röd granit med släta berghällar, grottor, ädellövskog och en fantastisk havsutsikt. 13. NORRA KVILL Förtrollande urskogsartad skog med höga barrträd, stilla tjärnar och mossiga block. E6, E20 E4 Ljungbyhed 10. Skir grönska i Dalby Söderskog om våren. Till sommaren förvandlas skogen till en skuggig pelarsal. 9. GOTSKA SANDÖN På skånska slätten ligger denna lövskogslund som en lummig, inbjudande oas. Om våren kan få platser tävla med Dalby Söderskog i blomsterprakt och fågelsång. E20 Den berömda trandansen är lättast att få se på våren. På ängarnas idylliska ö kan du njuta av blommande gullvivor och orkidéer. Ängsö är betesdjurens och slåtterns landskap, men här finns också vildvuxen gammelskog. 10. DALBY SÖDERSKOG E4 Mariestad E6 7. ÄNGSÖ I Kilsbergens mörka barrskogar ligger Garphyttan med blomman de ängar och lövskogar. Här möter gammelskogens hackspettar det gamla odlingslandskapets sång fåglar Testa Koster havets snorkelleder. Simma längs repet på havsbotten och hitta skyltar som berättar om djur och växter under ytan. Vidsträckta myrmarker, urskogsartade skogar och den slingrande Svartån bildar en sällsynt helhet av natur som bjuder in till vandring och friluftsliv. 8. GARPHYTTAN Gävle 14. TÖFSINGDALEN E22 Malmö Simrishamn E65 Ystad 12. Det sägs att den som stjäl en sten från Blå jungfrun drabbas av otur. Varje år återlämnas hundratals stenar till ön. 27. Från Söderåsens utsiktspunkter ser du ut över lummiga bok skogar, djupa raviner och glittrande vattendrag. 30. Variationsrik insjöskärgård med omgivande orörda skogslandskap. I Bjurkärr finns gammal urskogsartad bokskog, som ger naturupplevelser alla årstider. 17. STORE MOSSE 3. SAREK 6. HAMRA 28. Njupeskär med sina 93 meter är Sveriges högsta vattenfall och finns i Fulu f jällets nationalpark. I väglöst land breder öppna renbetade fjällängar och hedar samt stora kristallklara sjöar ut sig. Ovanliga arter som fjällräv och fjälluggla. Sveriges största myrområde söder om Lappland ligger på det små ländska höglandet. Här finns flera fågeltorn där man kan spana ut över de storslagna vidderna och kanske höra ljungpiparen. Sonfjället reser sig över den omgivande gammelskogen. När nationalparken bildades 1909 var den ett av björnens sista fästen i landet och här finns numera gott om björn. Sundsvall 16. PADJELANTA / BADJELÁNNDA Nationalparken bildades 1909 för att bevara det stora fallet. Fjället Akka med sina toppar och glaciärer samt de vackra urskogarna av tall imponerar även om det stora fallet inte finns kvar. 5. SONFJÄLLET Östersund 84 Kliv av tåget och rakt in i en blomstrande fjällvärld på en av Sveriges soligaste platser. Vintertid är Abisko en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrsken. 2. STORA SJÖFALLET / STUOR MUORKKE 95 Storuman VÄLKOMMEN TILL SVERIGES NATIONALPARKER 19. SKULESKOGEN 20. STENSHUVUD Det här är nationalparken vid havet i det skånska Österlen där kustberg, ädellövskogar, hedar och vackra stränder förenas. 21. BJÖRNLANDET Här får man snabbt en känsla av hur naturen såg ut innan män niskan satte sina spår genom skogsbruk. Naturen liknar den Linné såg under sin lappländska resa för drygt 250 år sedan. 22. DJURÖ Ett skärgårdslandskap i Västeuropas största insjö Vänern. Grova tallrötter slingrar sig på hällmarken efter mylla och fukt. Fina klapper stenshällar att beskåda fåglar från. 23. TYRESTA Bara två mil från Stockholms centrum kan du uppleva tystnaden i den orörda storskogen som inbjuder till vandring och svampplockning. 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD En solig och sandig övärld med långgrunda stränder. Läget ytterst mot horisonten gör ön älskad av flyttfåglar, kajakpaddlare och vandrare. 25. TRESTICKLAN I denna väglösa ödemark kan man vandra långt och njuta av milsvida utsikter. De tallklädda bergsryggarna verkar aldrig ta slut och hela tiden möts du av nya små sjöar och myrar. 26. FÄRNEBOFJÄRDEN Unikt älvlandskap i nedre Dalälven med över 200 öar och skär. På skidor eller i kanot är det lättast att upptäcka hackspettarnas och ugglornas lövskogsrike. 27. SÖDERÅSEN Höga höjder, vackra bokskogar och dramatiska raviner. Odensjön är en helt rund liten sjö i en skål formad, djup sänka i Söderåsen. 28. FULUFJÄLLET Här möter urskogen fjället som lyser av tjocka, vita mattor av lav, eftersom det är vårt enda större fjäll där inga renar betar. 29. KOSTERHAVET Hemlighetsfull dalgång med gamla tallskogar, blockmarker, forsande vatten och glittrande, små tjärnar. I landets första marina national park finns vårt enda korallrev. Här kan du njuta av havets natur där det rikaste livet finns under ytan. 15. MUDDUS / MUTTOS 30. ÅSNEN De stora myrarnas och urskogarnas land. Här kan du upptäcka riktig storskog, det vilda Muddusfallet och väldiga myrvidder med sång svanarnas rop. Skärgård med skogsklädda öar och näs. Gammal skog med bok och tall ger livsrum för ovanliga svampar och insekter. Vid sjön finns chans att uppleva fiskgjuse, havsörn eller storlom.

en guide till vår Finaste natur

en guide till vår Finaste natur SVEriges 29 nationalparker en guide till vår Finaste natur Upptäck sveriges nationalparker Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR UPPTÄCK SVERIGES NATIONALPARKER Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN En urskog eller gammelskog har växt upp av sig själv och skapar sin egen ordning. Träd får bli urgamla och när de dör trillar de omkull, ibland huller om buller. Så såg skogarna

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

Store Mosse, Jönköpings län

Store Mosse, Jönköpings län Sida 1 av 6 Store Mosse, Jönköpings län Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i nationalparksförordningen (1987:938); SFS 2009:729 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

ÅSNENS NATIONALPARK INSJÖSKÄRGÅRD OCH GAMMAL SKOG

ÅSNENS NATIONALPARK INSJÖSKÄRGÅRD OCH GAMMAL SKOG ÅSNENS NATIONALPARK INSJÖSKÄRGÅRD OCH GAMMAL SKOG Spillkråka Här hittar du tystnaden eller kanske inte... Naturen har så många ljud. Vågorna och vinden. De gamla träden som knarrar. Sång från många olika

Läs mer

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG SKOGSGRYNING Det är tidig morgon. Ett sömnigt dis skymtar mellan trädstammarna när jag börjar min vandring genom skogen. Allt är stilla. Tystnaden är slående, en lyx som

Läs mer

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG SKOGSGRYNING Det är tidig morgon. Ett sömnigt dis skymtar mellan trädstammarna när jag börjar min vandring genom skogen. Allt är stilla. Tystnaden är slående, en lyx som

Läs mer

SÖDERÅSENS NATIONALPARK SVINDLANDE HÖJDER

SÖDERÅSENS NATIONALPARK SVINDLANDE HÖJDER SÖDERÅSENS NATIONALPARK SVINDLANDE HÖJDER Bland klipporna har träd fått åldras och dö ifred. En riktig urskog!? Tapetserarspindeln - Sveriges enda fågelspindel! På block och sten i rasbranterna trivs mossor

Läs mer

BLÅ JUNGFRUN MYTOMSPUNNEN Ö I KALMARSUND

BLÅ JUNGFRUN MYTOMSPUNNEN Ö I KALMARSUND BLÅ JUNGFRUN MYTOMSPUNNEN Ö I KALMARSUND tankar från toppen Jag befinner mig på en riktig sagoö, så måste det vara! Från öns högsta topp blickar jag ut över ett hav, där vinden krusar vattenytan och solens

Läs mer

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK I VÄRLDSARVET LAPONIA DJUPA GAMMEL- SKOGAR OCH MYRAR VIDA SOM HAV Foto: Tor Lundberg Tuorda NILS-OLA PARFFA, RENSKÖTARE SIRGES: DET ÄR INTE MÅNGA RENSKÖTARE SOM FÅR SE HÄNGLAVSKOGAR

Läs mer

SONFJÄLLETS NATIONALPARK BJÖRNENS HEMVIST

SONFJÄLLETS NATIONALPARK BJÖRNENS HEMVIST SONFJÄLLETS NATIONALPARK BJÖRNENS HEMVIST I HÄRJEDALENS HJÄRTA På miltals avstånd syns Sonfjället ligga för sig själv i ett hav av skog. Den branta nordsidan och de djupa ravinerna i fjällsluttningen ger

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Naturvårdsverket. Varumärket Sveriges Nationalparker. Webbpanel. Genomförd av CMA Research AB December 2017

Naturvårdsverket. Varumärket Sveriges Nationalparker. Webbpanel. Genomförd av CMA Research AB December 2017 Naturvårdsverket Varumärket Sveriges Nationalparker Webbpanel Genomförd av CMA Research AB December 2017 Naturvårdsverket, Varumärket Sveriges nationalparker Webbpanel, sida 2 Innehåll Sammanfattning 3

Läs mer

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND OM KLARÄLVSDELTAT Klarälvsdeltat är Sveriges största aktiva delta nedanför fjällkedjan. Mellan Karlstad och Hammarö ligger en stor oexploaterad

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN

NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN Hej! Det här är ett första nyhetsbrev med anledning av att det pågår utredning om att bilda en nationalpark i Åsnenområdet. Nyhetsbrevet är tänkt att komma

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

KOSTERHAVETS NATIONALPARK URSHOLMENS FYRPLATS

KOSTERHAVETS NATIONALPARK URSHOLMENS FYRPLATS 12. BLÅ JUNGFRUN Sägenomspunnen ö med släta berghällar, ädellövskog och vacker utsikt. 14. TÖFSINGDALEN Dalgång med tallurskogar, blockmarker och forsande vatten. 15. MUDDUS / MUTTOS De stora myrarnas

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

STORE MOSSE NATIONALPARK SYDSVERIGES STÖRSTA MYRMARKSOMRÅDE

STORE MOSSE NATIONALPARK SYDSVERIGES STÖRSTA MYRMARKSOMRÅDE STORE MOSSE NATIONALPARK SYDSVERIGES STÖRSTA MYRMARKSOMRÅDE Högmosse Kärr Rockne Gungfly Storspoven är Store Mosses symbolfågel. Den är vanlig ute på de stora vidderna. Lite ovanligare karaktärsfåglar

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Naturreservat i Hamrångeområdet

Naturreservat i Hamrångeområdet Naturreservat i Hamrångeområdet Söderhamns kommun Skärjåskogen Häckelsängs högmosse och Gnagmur Axmar Skämningsön Svartstensudden Gåsholma Ockelbo kommun Hådells gammelskog Bergby Norrsundet Hamrångefjärden

Läs mer

DESIGNPLATTFORM EN GEMENSAM IDENTITET FÖR SVERIGES NATIONALPARKER VERSION 3.0 / 2012-04

DESIGNPLATTFORM EN GEMENSAM IDENTITET FÖR SVERIGES NATIONALPARKER VERSION 3.0 / 2012-04 DESIGNPLATTFORM EN GEMENSAM IDENTITET FÖR VERSION 3.0 / 2012-04 2 INNEHÅLL INLEDNING 3 TERMINOLOGI 4 GRAFISKA GRUNDELEMENT 1.0 Guldstjärnan 5 1.1 Logotyp 6 1.2 Logotyp för samarbeten 7 1.3 Om guldkronan

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA OM NYGÅRDSKÄLLAN Nygårdskällan är en naturlig artesisk källa med kristallklart vatten. Förr i tiden vallfärdade människor till källan för att dricka av källvattnet

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser UPPTÄCK TYSTA PLATSER I SUNDBYBERG Guide till tystnaden Det här är en guide för dig som enkelt vill ta en promenad till en rofylld och tyst plats i naturen. Sundbybergs stad har valt ut fem natursköna,

Läs mer

Paradis i norr Bosse Johansson

Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Bokförlaget Stigfinnaren, Kalix Copyright: Bosse Johansson Kopiering av denna bok är förbjuden utan författarens tillstånd. Foto: Författaren

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 6 maj 015 151 Anita Bergsveen Innehåll 1 Om undersökningen 0 Sammanfattning 0 Resultat 05 Mest omtyckta djur, fåglar och 06 blommor Vistelser i naturen 1 Mest

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN Foto: Ana Vera Burin Batarra VÄLKOMMEN TILL NATURRESERVATET HÅGADALEN NÅSTEN Längs Uppsalas västra kant hittar Du detta rika och omväxlande naturreservat.

Läs mer

Vandra i Sverige. Sörmlandsleden, 4 nätter Handen Stockholm, 2-3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Sörmlandsleden, 4 nätter Handen Stockholm, 2-3 vandringsdagar Sörmlandsleden, Handen Stockholm, 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Sörmlandsleden, 4 nätter Handen Stockholm, 2-3 vandringsdagar Sörmlandsleden är en 100 mil lång led som går genom ett omväxlande

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR

FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR ström till lekplatser och bohålor. Utmed älvstranden kan du skymta bävrar och hyddor. Vill du få en skymt av bävern avslöjar den sig ofta efter islossning

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Turistguide Gällivare Fyra måsten när du besöker Gällivare Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Paddla i Laponia världsarvet Fiska drömöringen 01 Kommunfakta Antal invånare

Läs mer

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG VÄLKOMMEN TILL ÖN MITT I HAVET ETT PARADIS PÅ JORDEN ÄR GOTSKA SANDÖN, ÖSTERSJÖNS PÄRLA, EN AV SVERIGES SKÖNASTE KLENODER Albert Engström

Läs mer

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug:

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug: Naturum Sommen ligger vackert beläget mitt i sjön Sommen. Området har en fängslande och varierande natur med branta klippväggar som störtar rakt ner i sjön men även grundare vikar som passar bra för bad.

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG Nästan varje år häckar havsörnen på ön. Vi talar inte om var, men det ges många tillfällen att se örnparet då de jagar längs öns stränder.

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Översyn av föreskrifter för nationalparker

Översyn av föreskrifter för nationalparker SKRIVELSE 2014-08-14 Ärendenr: NV-00291-12 Översyn av föreskrifter för nationalparker Redovisning av ett regeringsuppdrag (RB 2012) Rättad version 2014-08-14 1 1 Se sid 12 och19 samt tabell 2 Innehåll

Läs mer

GOD JUL ÖNSKAR

GOD JUL ÖNSKAR GOD JUL ÖNSKAR NATURARVET HAR TACKSAMT MOTTAGIT EN GÅVA I gammelskogen myllrar det av liv. Det finns svampar, mossor, skalbaggar och fåglar. Det hackar, kvittrar, prasslar och tassar. I en skog, bevarad

Läs mer

VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge

VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge VÄLKOMMEN UT I NATUREN Natur- & kulturguidningar i Haninge HÖSTEN 2017 1 Välkommen till natur och kultur i Haninge 2017 Haninge har en fantastisk och omväxlande natur! Här finns allt från karga kobbar

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Anpassningar i naturen Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Begrepp att kunna Ekologi Ekosystem Biotop Biologisk mångfald Näringskedja Näringsväv Kretslopp Naturtyp Anpassning Polartrakt

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Söndag 11 februari 10:00-13:00 Här hittar du evenemangen: 1. Isfiske på Måsnaren 2. Uggleäventyr i skogen 3 5. Floraguidning i Öbacken-Bränninge 1 5

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag Älvar BYSKEÄLVEN - GYÖHKAHE Natura 2000 Till Byskeälven räknas förutom själva älvfåran även källflöden och biflöden. Från Guollasjåkkå, Västra och Östra Jerfojaur, Jerfer Seudnur, Västra Kikkejaur, Arvidsjaursjön

Läs mer

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Miljö- och byggförvaltningen Skrivelse 2014-09-09 1 (5) Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Bakgrund Efter önskemål från miljöplanerare Anna Wallblom har

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN Vad är Hyssnaleden? Hyssnaleden är en cirka 40 km lång vandringsled. I den södra delen av Hyssnaleden finns sydsvensk bokskog och lövskogsnatur och ett odlingslandskap med stora

Läs mer

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten Gällivarekortet 2014 Välkommen till Norrbottensfjällen! Med sina 55 000 km² är fjällområdet (området ovan odlingsgränsen) i Norrbottens län ett enormt landområde. Det kan jämföras med en yta som omfattar

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 2 5 Varumärket naturum 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

SONFJÄLLETS NATIONALPARK EN GUIDE TILL VANDRINGAR I HÄRJEDALENS HJÄRTA

SONFJÄLLETS NATIONALPARK EN GUIDE TILL VANDRINGAR I HÄRJEDALENS HJÄRTA SONFJÄLLETS NATIONALPARK EN GUIDE TILL VANDRINGAR I HÄRJEDALENS HJÄRTA Lavskrikan trivs i gammal granskog, där grenarna är insnärjda i hänglav. Det är en orädd filur som gärna smakar din matsäck. En del

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Här hittar du evenemangen: 2 4 1. Isfiske på Måsnaren 1 2. Uggleäventyr i skogen 3 5 3. Naturvecka på Södertäljebyrån 4. Naturupplevelsedag med kosläpp

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Sveriges bästa vandringsleder

Sveriges bästa vandringsleder Reslust Sveriges bästa vandringsleder 4 höjdare och 7 vandringsleder att uppleva! Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige. Söndag guidar till Sveriges

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN THE BRAND STORY Långt uppe i Norra Europa finns en plats där naturens krafter under 20,000 år format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Våren känns i luften och stranddagarna väntar runt hörnet. För den som föredrar att sola och bada i födelsedagsdräkten i sommar kan det vara svårt att navigera

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Upptäck naturen i Täby. Täby Naturskyddsförening. Täby kommun

Upptäck naturen i Täby. Täby Naturskyddsförening. Täby kommun Upptäck naturen i Täby Täby Naturskyddsförening Täby kommun Upptäck naturen i Täby 5 3 Fågelsångsmossen 4 Skålhamra kvighage 2 Prästgårdsängarna och Gullsjön Hagby, Käringsjön och Mörtsjön 1 Rönningereservatet

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer