Könsdysfori - Remittering och tillhörande stöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Könsdysfori - Remittering och tillhörande stöd"

Transkript

1 Diarienummer Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Folkhälso- och samhällsmedicinska 1 6 enheten Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Carin Johansson Gunilla Andersson Könsdysfori - Remittering och tillhörande stöd Gäller för: Landstinget i Värmland Bakgrund All hälso- och sjukvård ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet (2 HSL). Definition Könsdysfori innebär att en persons könsidentitet avviker helt eller delvis från det kön personen har registrerats som vid födsel. Individens upplevelse av att leva i en anatomiskt felaktig kropp leder ofta till önskemål om könskorrigerande behandling av olika slag. Könsdysfori orsakar lidande och försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden. Könsdysfori är en informell översättning av det engelska uttrycket gender dysphoria som DSM-5 tillämpar. De tillstånd som motsvarar könsdysfori i ICD-10-SE finns under rubriken Transsexualism och övriga könsidentitets-störningar. Transsexualism kan betraktas som den mest uttalade formen av könsdysfori. I ICD-10-SE skiljer man mellan tre tillstånd som relaterar till könsdysfori med hjälp av tre diagnoskategorier och tillhörande diagnoskoder: transsexualism (F64.0) andra specificerade könsidentitetsstörningar (F64.8) könsidentitetsstörning ospecificerad (F64.9) Könskorrigering kallas den medicinska process som syftar till anpassa kroppen för att överensstämma med den egna könsidentiteten. Könskorrigering är inte ett krav för ändring av juridiskt kön. Vad är kön Kön är ett komplext begrepp som har flera olika aspekter. En möjlig indelning är: Biologiskt kön Biologiskt kön definieras utifrån könskromosomer, hormonnivåer, yttre och inre könsorgan samt sekundära könskaraktäristika exempelvis adamsäpple, bröst, behåring. 1 (6)

2 Könsuttryck Könsuttryck är hur en person uttrycker sitt kön genom exempelvis kläder kroppsspråk och socialt beteende. Könsidentitet Könsidentitet är det kön som individens själv identifierar sig med. Juridiskt kön Juridiskt kön är det som är registrerat i folkbokföringen. Vid vård av könsdysfori är det viktigt att man bekräftar personens egen könsidentitet. En enkel åtgärd är att använda det tilltalsnamn och det pronomen som personen valt. Detta gäller både i den direkta kontakten med personen och i samband med dokumentationen av vårdkontakten. Förekomst Exakt statistik på hur många som utretts och beviljats en könskorrigering saknas i nuläget. Det fanns 2012 ca 800 personer som korrigerat sitt kön i Sverige, därtill kommer ett stort antal som sökt för könsdysfori och som inte fått eller velat korrigera sitt kön. De senaste 4 åren rapporteras en ständig ökning av antal inkomna remisser för utredning. Andra länder rapporterar också en ökning av sökande. Orsakerna till ökningen är inte känd. Det är oklart om det är en faktisk ökning av transsexualism eller om flera personer söker hjälp på grund av bättre vård och öppnare samhällsklimat. Ytterligare en möjlig förklaring kan vara att steriliseringskravet för att ändra juridisk könstillhörighet togs bort år I Värmland är det varje år mellan personer som remitteras för utredning. Kunskap om könsdysfori Kunskapen om könsdysfori är idag låg inom hälso- och sjukvården, vilket riskerar att leda till ett sämre bemötande samt att individens behov inte uppmärksammas med följd att personen söker sjukvård upprepade gånger. Detta för med sig både lidande för personen och ökade sjukvårdsinsatser och kostnader. Diskriminering som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck är förbjudet enligt diskrimineringslagen. Ökad kunskap bland personal inom hälso- och sjukvården, om könsdysfori, är viktig då det möjliggör ett respektfullt bemötande, rätt insatser och minskade kostnader. Ohälsa och utsatthet Enligt studier framkommer att personer med könsdysfori har sämre hälsa jämfört med befolkningen i allmänhet. Stigmatisering och okunskap i samhället leder till 1 Lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall ändrades från och med den 1 juli 2013 och det är numera inte längre ett krav att en person som ska ändra sin könstillhörighet måste ha steriliserats eller av någon annan orsak sakna fortplantningsförmåga 2 (6)

3 fysisk och psykisk ohälsa och transpersoner är oftare utsatta för trakasserier, hot och våld vilket bör ses som potentiellt traumatiserande. Det är vanligt att denna grupp söker hälso- och sjukvård mer än andra grupper i samhället. En överrepresentation noteras när det gäller självskadebeteende, riskbruk av alkohol och narkotika. Förekomsten av självmordstankar och gjorda självmordsförsök är betydligt vanligare bland transsexuella personer. En internationell studie gjord 2011 visar % självmordsförsök bland de transpersoner som söker hjälp, men nyare studier visar att siffror upp till 30 % förekommer. 2 Särskilt utsatta grupper Personer med könsdysfori som vistas i Sverige utan tillstånd kan vara en särskilt utsatt grupp. Det kan röra sig om personer som exempelvis har påbörjat en hormonbehandling utomlands och som vid vistelsen i Sverige är beroende av att behandlingen fortgår och ska betraktas som vård som inte kan anstå. Andra grupper av könsdysforiska personer som kan vara särskilt utsatta är till exempel: äldre personer som relativt sent i livet tagit kontakt med hälso- och sjukvården avseende sin könsdysfori personer med intellektuell funktionsnedsättning hemlösa personer med missbruksproblem personer som bor på institution Dessa omständigheter som innebär särskild utsatthet är dock inget hinder för att tillgodose människors vårdbehov. I stället bör hälso- och sjukvården hitta individuella lösningar för att ändå kunna ge god vård vid könsdysfori. Kunskapsstöd Socialstyrelsen konstaterade i en rapport 2010 att det finns brister och stora regionala skillnader vad gäller vård och behandling av transsexuella och övriga personer med könsdysfori. Ett arbete pågår med att ta fram kunskapsstöd om vård och behandling till vuxna 3, barn och unga 4 som är tänkt att resultera i flera produkter: kunskapsstöd med vägledning och rekommendationer till professionen inom specialistvården informationsmaterial till vårdsökande informationsmaterial till hälso- och sjukvårdspersonal 2 Socialstyrelsen (2014) Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori vägledning och rekommendationer stöd för styrning och ledning preliminär version, Socialstyrelsen 3 Socialstyrelsen (2014) Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori vägledning och rekommendationer stöd för styrning och ledning preliminär version, Socialstyrelsen 4 Socialstyrelsen (2014) Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av barn och ungdomar med könsdysfori vägledning och rekommendationer remissversion, Socialstyrelsen 3 (6)

4 Barn och unga En utredning är gjord (SOU 2014:91) 5 där bedömningen är att unga som har fyllt 15 år själva ska kunna ansöka om ändring av juridiskt kön. De anses ha uppnått en sådan ålder och mognad att vederbörande själv, och oberoende av vårdnadshavarens samtycke, kan ansöka om ändring av juridiskt kön i folkbokföringen. Detta innebär en inskränkning i vårdnadshavarens rätt att bestämma i den unges personliga angelägenheter. Patientens väg i vården Bedömning Oavsett var patienten söker vård inom Landstinget i Värmland sker remittering till psykiatriska öppenvårdsmottagningen eller barn- och ungdomspsykiatrin där en psykiatrisk bedömning görs. Alternativt kan patienten göra en egen vårdbegäran. Patienten remitteras därefter vidare via specialistvårdsremiss för utredning. Utredning Personer som önskar korrigera sitt kön utreds idag vid någon av de särskilda nationella enheterna för könsidentitetsutredning. För närvarande finns de särskilda enheterna för könsidentitetsutredning på följande orter: Alingsås, Linköping, Stockholm, Umeå, Uppsala och Lund Ny patientlag (SFS, 2014:821) 1 januari 2015 innebär att patienten kan välja vilken enhet för könsidentitetsutredning man ska remitteras till. Stöd till patient och närstående Patient och närstående ska erbjudas psykosocialt stöd och behandling utifrån behov före, under och efter utredningsprocessen. Personer som genomgått former av könskorrigerande behandling kan behöva vård i varierande grad och tid utifrån individuella behov. För att till exempel undvika de negativa sekundära effekterna av att ha tagit bort könskörtlarna vid relativt låg ålder eller av att få långvarig högdoserad hormonbehandling, behöver vårdgivarna samverka och se patientens vård som en helhet. Detta gäller både primärvården och vård som är inriktad på könskorrigerade personers speciella behov. Det är av vikt att personer som genomgått könskorrigerande behandling erbjuds sammaförebyggande vårdutbud som andra personer i deras ålder. När det gäller problem som hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet och vissa cancerformer (i bröst, livmoderhals, äggstockar livmoder och prostata) är det särskilt viktigt att säkra upp rutiner. Landstinget i Värmland ansvarar för dessa insatser. 5 SOU 2014:91Betänkande av Utredningen om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet, Fritzes Offentliga Publikationer, Stockholm 4 (6)

5 Multidisciplinärt team Samarbete i multidisciplinära team utgör en central del i samverkan mellan olika vårdgivare och är en nödvändig grund för en god vård vid könsdysfori. Ett multidisciplinärt team i Landstinget i Värmland bildas för att samla erfarenhet och kunskap för att arbeta med frågor som rör personer som söker för könsidentitet eller könsdysfori. Detta för att säkra en god kvalitet och jämlik vård. I gruppen samlas befintlig kompetens inom området könsdysfori. Gruppen ska möjliggöra en fortsatt utveckling samt kompetenshöjning inom landstinget. Ansvar för bildandet av gruppen finns inom division psykiatri och allmänmedicin och ska innehålla representanter från nödvändiga specialiteter i enlighet med Socialstyrelsens kunskapsunderlag. Ett tydligt uppdrag formuleras för teamet där en del innebär att hålla sig à jour med forskning och utveckling. Områden som behöver vidareutvecklas och som är ett ansvar för teamet är exempelvis: Översyn av journalsystemet med rutiner så att patientjournal kan föras på ett säkert sätt och ej könsbundet Skriftlig information på olika språk och till olika målgrupper Riktlinjer för hjälpmedel vad gäller sortiment och förskrivning inom området Logopedisk behandling och eventuella ingrepp Rutiner och avtal för hårborttagning Asylsökande som påbörjat hormonbehandling i hemlandet Uppföljning, utvärdering och avvikelsehantering Det multidisciplinära teamet behöver ha en sammansättning för att möta patientens psykiska, fysiska och sociala behov före, under och efter en utredning. För att möta dessa behov krävs en sammansättning av teamet där insatserna är olika under processen. Psykolog, psykiatriker och kurator med barn- respektive vuxenkompetens är basen i det multidisciplinära teamet. Övriga kompetenser som förslagsvis knyts till teamet är: arbetsterapi, endokrinologi, foniatri, gynekologi, hudterapi, kirurgi, logopedi, sexologi, andrologi och urologi Före: - Stöd för landstingets verksamheter gällande remiss och eventuella övriga insatser - Psykiatriskt, psykologiskt, psykosocialt och somatiskt stöd till patientgruppen, exempelvis för utforskning av könsidentitet - Psykosocialt stöd till närstående genom exempelvis individuella samtal, partnersamtal, familjesamtal - Psykopedagogiskt stöd i grupp kring könsdysfori för patienter och närstående - Kunskapsstöd till samarbetspartners t.ex. elevhälsa och arbetsgivare 5 (6)

6 Under: Efter: - Stöd till patientgruppen i samarbete med utredningsteam - Stöd till närstående i samarbete med utredningsteam - Utprovning och förskrivning av hjälpmedel - Stöd och samordning för landstingets insatser vid exempelvis hormonbehandling, hårborttagning och logopediska insatser - Psykiatriskt, psykologiskt, psykosocialt och somatiskt stöd till patientgruppen - Samordning och uppföljning av insatser i samverkan med utredningsteam - Stöd för landstingets verksamheter gällande långvariga insatser - Psykosocialt stöd till närstående genom exempelvis individuella samtal, par samtal, familjesamtal Utarbetad av: Christina Sand, verksamhetsutvecklare division psykiatri, Maj-Britt Björn Persson, psykolog division psykiatri, Katrin Mörtel, avdelningschef division psykiatri, Daniel Foxhage, verksamhetsutvecklare division allmänmedicin, Agneta Tynander, projektledare hälso- och sjukvårdsstaben, Susanne Karlsson, sexolog mottagningen för sexuell hälsa, Anna-Carin Johansson, enhetschef hälso- och sjukvårdsstaben 6 (6)

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och PM 2010: RVII (Dnr 325-2292/2010) Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar - Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd Remiss från Socialstyrelsen

Läs mer

budget och med ett uppdrag från landstinget att bedriva utredningar av patienter med könsidentitetsstörningar. I Lund, Umeå, Uppsala och Linköping bed

budget och med ett uppdrag från landstinget att bedriva utredningar av patienter med könsidentitetsstörningar. I Lund, Umeå, Uppsala och Linköping bed Sammanfattning Transsexualism är en könsidentitetsstörning som brukar beskrivas som ett tillstånd med en stark och bestående identifikation med det motsatta könet och med en önskan att tillhöra det motsatta

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Dnr S2015/418/FS

Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Dnr S2015/418/FS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-10 SN-2015/1293.179 1 (7) Handläggare Emma Braconier Emma.Braconier@huddinge.se Socialnämnden Remiss från Socialdepartementet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori. Vägledning och rekommendationer Stöd för styrning och ledning

Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori. Vägledning och rekommendationer Stöd för styrning och ledning Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori Vägledning och rekommendationer Stöd för styrning och ledning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91)

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-11 Handläggare Annelie Sjöberg Telefon: 08-508 25 008 Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om vårdköer inom vården för transpersoner

Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om vårdköer inom vården för transpersoner Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Berit Ekedahl TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31, P [xx] 1 (4) HSN 2016-4618 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om

Läs mer

Mottagning för könsdysforiutredningar. Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset

Mottagning för könsdysforiutredningar. Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset Mottagning för könsdysforiutredningar Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset Vad är könsdysfori? Vissa personer upplever ett obehag eller ett lidande till följd av att deras könsidentitet skiljer

Läs mer

Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete

Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete (artikelnr 2015-6-2) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice www.socialstyrelsen.se/publikationer

Läs mer

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 2: - Sjukvårdsup - Klick Telefonsamtal 3 (nu jävlar): - Sjukvårdsupplysningen - Eh hej eh vart ska man vända sig om man vill byta kön? - Vad sa du? Vill

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Vierge Hård RFSL Ungdom vierge@rfslungdom.se Transformering.se Normer Vad är en norm? osynlig regel, förväntningar på hur det ska vara

Läs mer

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering Betänkande av Utredningen om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Stockholm 2014 SOU 2014:91 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst.

Läs mer

Handlingsprogram vid könsidentitetsstörningar och transsexualism vid BUPkliniken

Handlingsprogram vid könsidentitetsstörningar och transsexualism vid BUPkliniken Titel: Akademiska sjukhuset Division: Psykiatridivisionen Verksamhetsområde: Enhet: Alla ID.nr Handlingsprogram könsidentitetsstörningar och transsexualism Barn- och ungdomspsykiatri Dokumenttyp Vårdprogram

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, P 18 1 (4) HSN 1506-0757 Svar på skrivelse från Moderata samlingspartiet,

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Information till remittenter

Information till remittenter Affektiva Specialmottagningen, Könsdysforiutredningar Ingång 10, våning 3B, 751 85 Uppsala Information till remittenter Utredning för könsdysfori (tidigare transsexualism) vid Akademiska sjukhuset, Uppsala

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Lisa Fejzic Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2018-02-20 Transpersoner

Läs mer

Svar på remiss angående Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori

Svar på remiss angående Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6 131/2014 2014-05-12 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Svar på remiss angående

Läs mer

Hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Denna policy är fastställd i landstingsfullmäktige 2011-12-06 och ska gälla 2012 2016 Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige 2011-01-18

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Landstingsstyrelsen

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-06-10 LS 2015-0596 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Föredragande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Landstingsstyrelsen 1 (5) Kulturdepartementet Ku2017/02516/DISK Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kulturdepartementet

Läs mer

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista Här hittar du nyckelbegrepp som återkommer i Lås Upp. Bisexuell: En person som har förmågan att vara känslomässigt

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015 PM 2015:117 RVI (Dnr 110-654/2015) Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 augusti 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Lokal handlingsplan för hbt-frågor

Lokal handlingsplan för hbt-frågor Handläggare: Christina Hegefjärd PaN 2015-02-03 P 12 ANMÄLAN 2015-01-13 1 (1) Diarienummer PaN A1310-00288-57 Lokal handlingsplan för hbt-frågor 2014-2016 Ärendet Nämnden beslutade vid sammanträde den

Läs mer

Transsexualism. RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till.

Transsexualism. RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till. Transsexualism RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till. Innan utredningen För att få påbörja den transsexuella utredningen måste man

Läs mer

Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018

Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018 2018-03-27 Komvux plan mot diskriminering, trakasserier och kra nkande behandling 2018 Bakgrund Det är allas skyldighet att reagera mot kränkande beteenden och uttryck som kan upplevas stötande. Det är

Läs mer

Barn och ungdomar med könsdysfori

Barn och ungdomar med könsdysfori Barn och ungdomar med könsdysfori Var den du är född att vara och var det utan skam. (Jonas Gardell) Innehåll: Inledning TS-mottagningen (Kid) Statistik Utredning/behandling Kliniska erfarenheter Könsdysfori:

Läs mer

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Projektledare: Pia Haikka, pia.haikka@vgregion.se Erica Sandberg, erica.sandberg@vgregion.se Hälso- och sjukvårdslagen 2 c Hälso- och

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG 1/1. 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393. Ledningsstaben Lena Banck

BESLUTSUNDERLAG 1/1. 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393. Ledningsstaben Lena Banck BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Lena Banck 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393 Beslutsunderlag Yttrande över Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering, SOU 2014:91, Betänkande av Utredningen om åldersgränsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.

Tjänsteskrivelse. Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. 2015-06-02 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-06-02 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering SOFV-2015-633

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) 1 (5) Remissyttrande Datum 2018-03-13 Diarienummer HS 2018-00055 Kulturdepartementet Rosenbad 4 103 33 Stockholm Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Läs mer

0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD

0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD 0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD Postad, css: Smcr. Socialdcparcemcntet, SE- I 03 33 Stockholm Bcsöksadress: Fredsgatan 8 Tel 08-405 I 0 00 smer@regeringskansliet.se www.smer.se 20118-02-28 Dnr Komm2018/00023/S

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso och sjukvårdsledningens administrativa 1.0 5 enhet Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Annika Lind Beredningsgruppen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU primärvården Göteborg Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) (1982:763)

Läs mer

God vård av barn och ungdomar med könsdysfori. Nationellt kunskapsstöd

God vård av barn och ungdomar med könsdysfori. Nationellt kunskapsstöd God vård av barn och ungdomar med könsdysfori Nationellt kunskapsstöd Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall. Dir. 2006:8

Kommittédirektiv. Översyn av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall. Dir. 2006:8 Kommittédirektiv Översyn av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall Dir. 2006:8 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA. Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård?

SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA. Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård? SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård? Patienter med psykisk sjukdom har sämre prognos vid metabola syndrom och cancer. Socialstyrelsen visade i en rad

Läs mer

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär Örebro kommun 2015 01 21 Ks 1130/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR UTFORMANDE AV ENKÄTER PROGRAM

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Till dig med könsdysfori

Till dig med könsdysfori Till dig med könsdysfori Till dig med könsdysfori (artikelnr 2015-6-1) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice www.socialstyrelsen.se/publikationer E-post: publikationsservice@socialstyrelsen.se

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) VLL Ku2017/02516/DISK Stockholm

YTTRANDE 1 (5) VLL Ku2017/02516/DISK Stockholm YTTRANDE 1 (5) VLL 2664-2017 2017-12-19 Ku2017/02516/DISK 103 33 Stockholm Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor Västerbottens läns landsting ställer sig i huvudsak

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6 LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Hälso- och sjukvårdsstaben Eva Eriksson 2011-09-28 LK/100553 Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Läs mer

Barn som närstående/anhöriga

Barn som närstående/anhöriga (5) Barn som närstående/anhöriga Barns rätt till information, råd och stöd I en situation där barn lever tillsammans med en vuxen patient som har en allvarlig fysisk sjukdom, psykisk störning eller funktionsnedsättning

Läs mer

Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori. Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland

Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori. Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland Region Gotland, 6 december 2018 Upplägg Tryggare rum Varför är vi här? Introduktion

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

Hbtq-personers rättigheter i Sverige

Hbtq-personers rättigheter i Sverige Hbtq-personers rättigheter i Sverige Den här broschyren är till för dig som är ung hbtq-person och som nyligen har kommit till Sverige. Hbtq-personer är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna

Psykiatrisk mottagning Arvika. Projekt unga vuxna Psykiatrisk mottagning Arvika Projekt unga vuxna Presentation framtidsmöte 2014-10-03 Psykisk ohälsa bland unga vuxna Internationellt perspektiv Nationellt perspektiv Värmland Arvika, Eda, Årjäng Projekt

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Kunskapsstöd: Bedöma barns mognad för delaktighet

Kunskapsstöd: Bedöma barns mognad för delaktighet Kunskapsstöd: Bedöma barns mognad för delaktighet Thomas Jonsland Uppsala 23 september 2016 Inflytande över lättare sjukvård En tioårig pojke med ADHD kommer till skolsköterskan för att genomföra en vaccination.

Läs mer

Yttrande över Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori (Dnr 3.7 44101/2014)

Yttrande över Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori (Dnr 3.7 44101/2014) Socialstyrelsen Bassam Michel El- Khouri Avdelningen för Kunskapsstyrning Kunskapsöversikter 106 30 Stockholm Yttrande över Nationellt kunskapsstöd för vård och behandling av personer med könsdysfori (Dnr

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa?

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Victoria Tauson Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Unga hbtq-personers hälsa Unga hbtq-personers hälsa i korta drag Högre grad av utsatthet för kränkningar,

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Berg Anton Datum 2017-12-29 Diarienummer KSN-2017-3849 Kommunstyrelsen Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning vårdbehov, del 1 Region Skåne 2019-02-05 Utfärdad Fastställd Version. Regional arbetsgrupp journaldokumentation Melior

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Bilaga 4 kommunstyrelsen 2017-06-07 107 Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Handläggare: Karin Haster, Folkhälsa och samhällsmedicin Datum: 2017-04-24 Dokumenttyp: Diarienummer:

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016 Vård av äldre Rapport nr 12/2016 Januari 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 12:2 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 REVISIONSFRÅGOR... 4 2.2 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen 2015-11-05 Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar det viktigaste som rör patienten

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen

Rehabilitering i samverkan för södra länsdelen ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-06-14 Ansvarig: Monika Brundin Kommun(er): Enköping-, Håbo-, och Heby kommuner Region Uppsala: Lasarettet i Enköping/Rehabforum Fastställt av:

Läs mer