Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori. Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori. Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland"

Transkript

1 Hon, Han, Hen, Den En introduktion till att bemöta personer med könsdysfori Maja Ollberg, Alex Lithander RFSL Gotland Region Gotland, 6 december 2018

2 Upplägg Tryggare rum Varför är vi här? Introduktion Vad innebär trans/könsdysfori? Paus Hur ser transpersoners levnadsvillkor ut? Vilket ansvar har vi? Tidslinje Frågor?

3 Tryggare rum Vad behöver jag för att känna mig trygg och för att kunna delta i samtalen idag? Vad behöver vi tänka på för att alla ska känna sig så trygga som möjligt? Hur kan vi agera?

4 Tryggare rum Vad behöver jag för att känna mig trygg och för att kunna delta i samtalen idag? Vad behöver vi tänka på för att alla ska känna sig så trygga som möjligt? Hur kan vi agera? Viktigt att prata lättbegripligt Räcka upp handen Våga fråga Ge plats Att man får prata till punkt Aktivt lyssnande Vilja förstå Bekräftande kroppsspråk Utgå från sig själv Ärlighet och transparens

5 1 Varför är vi här? Vilka förväntningar har vi på dagen?

6 Delaktighet Förtroende Omtanke Region Gotlands värdegrund

7 Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter Ur FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna

8 Diskrimineringslagen 2008:567 Sju diskrimineringsgrunder Både förbud och krav Lagen handlar inte bara om att respektera förbudet mot diskriminering. Den kräver att vi aktivt skapar och stärker förutsättningarna för allas lika rättigheter och möjligheter kön könsöverskridande identitet eller uttryck etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionsnedsättning sexuell läggning ålder

9 2 Introduktion

10 Kort om RFSL RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter är en ideell förening som startade Vårt mål är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra i samhället. Vi arbetar lokalt, nationellt och internationellt och är en ständigt växande organisation.

11 hbtq Akronymen hbtq: Homosexuella Bisexuella Transpersoner Queera personer

12 3 Vad innebär trans och könsdysfori?

13 Vi kan använda 5 sätt för att beskriva Kön Kroppsligt Juridiskt Mentalt Exempelvis yttre och inre könsorgan, kromosomer, hormonnivåer Folkbokföring, ID-handlingar, personnummer. Det kön som en känner sig som, även kallat könsidentitet. Två stycken i Sverige: man och kvinna. Tilldelat Socialt Det kön en tilldelats baserat på hur ens könsorgan såg ut vid födseln Hur en uttrycker sitt kön och hur andra ser en. Ex. hår, smink, kläder, röst m.m.

14 Cisperson Kroppsligt Tilldelat Juridiskt Socialt Mentalt Exempelvis yttre och inre könsorgan, kromosomer, hormonnivåer Det kön en tilldelats baserat på hur ens könsorgan såg ut vid födseln Folkbokföring, ID-handlingar, personnummer. Två stycken i Sverige: man och kvinna. Hur en uttrycker sitt kön och hur andra ser en. Det kön som en känner sig som, även kallat könsidentitet. Ex. hår, smink, kläder, röst m.m.

15 Trans Kroppsligt Tilldelat Exempelvis yttre och inre könsorgan, kromosomer, hormonnivåer Det kön en tilldelats baserat på hur ens könsorgan såg ut vid födseln Juridiskt Folkbokföring, ID-handlingar, personnummer. Två stycken i Sverige: man och kvinna. Socialt Hur en uttrycker sitt kön och hur andra ser en. Ex. hår, smink, kläder, röst m.m. Mentalt Det kön som en känner sig som, även kallat könsidentitet.

16 Kroppen Kropp handlar om inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer, alltså utifrån om man har äggstockar, testiklar, snippa, snopp, högst nivåer av östrogen eller testosteron, XX- eller XY-kromosomer. Det handlar även om skäggväxt och annan kroppsbehåring samt hur ens bröstkorg ser ut. Rent kroppsligt finns det inte bara två kön, utan en mängd variationer. Samtidigt har läkarvetenskapen bestämt hur inre och yttre könsorgan ska se ut och vilka kombinationer av hormoner och kromosomer som ska räknas till olika kön. Detta har skapat en norm för kroppar i fråga om medicinskt kön.

17 Tilldelade könet Hormoner, könskromosomer, könsorgan eller annat som har just med kroppen att göra. Kallas ibland för biologiskt kön, men kom ihåg att kroppen kan förändras och att biologiskt kön inte är samma sak som hur en såg ut vid födseln.

18 Juridiskt kön Juridiskt kön är det kön som står registrerat i folkbokföringen. Det står i passet och på ens legitimation. Ens juridiska kön framgår också av personnumrets näst sista siffra. I Sverige finns det två juridiska kön: kvinna och man. Det finns andra länder som har fler juridiska kön, till exempel Tyskland, Australien och Sydafrika. Juridiskt kön tilldelas vid födseln, i regel genom att vårdpersonal bedömer könstillhörighet utifrån yttre könsorgan. Den som fått diagnosen transsexualism kan ansöka till Socialstyrelsens rättsliga råd om att ändra juridiskt kön.

19 Könsidentitet Könsidentitet är det kön man känner sig som. Helt enkelt det kön man känner i själ och hjärta att man har. Det behöver inte överensstämma med hur ens kropp ser ut. Man kan identifiera sig med ett kön eller med flera, man kan uppleva att ens könsidentitet varierar eller att man inte känner sig som något kön alls. Alla människor har själva rätt att bestämma vilken könsidentitet de har. Många tänker inte på sin könsidentitet för att man undermedvetet har fått lära sig att det ska vara på ett visst sätt att könsidentiteten stämmer överens med det juridiska könet, med hur kroppen ser ut och hur man väljer att uttrycka sig. Ens könsidentitet kan också förändras över tid.

20 Könsuttryck Könsuttryck är hur man uttrycker sig i fråga om kön. Det gör man till exempel genom kläder, kroppsspråk, frisyr, om och hur man sminkar sig, och sin röst. Ens könsuttryck kan stämma överens med könsidentiteten, men den behöver inte göra det. Man kan välja att uttrycka sig på ett helt annat sätt än i linje med sin könsidentitet. Könsuttryck är en del av socialt kön, som även omfattar exempelvis fritidsintressen, vilken roll man tar i grupper och olika förväntningar man tar på sig utifrån kön. Socialt kön kan även handla om hur andra uppfattar en.

21 Olika sätt att vara trans på Binär En binär transperson identifierar sig som det motsatta, binära könet. En del kallar sig kille, man, kvinna, tjej utan att sätta trans- framför, medan andra kallar sig transtjej, transkvinna, transkille, transman. Oberoende så är det den egna könsidentiteten som avgör. En transtjej är en tjej som när hon föddes fick det juridiska könet man och en transkille är en kille som fick juridiskt kön kvinna när han var nyfödd. En binär transperson som har genomgått en könsidentitetsutredning kan få diagnosen transsexualism och därmed möjlighet att ansöka om ändrat juridiskt kön samt underlivskirurgi. Ickebinär Om man inte identifierar sig som varken kille eller tjej kan man sakna självklara ord ifråga om kön. Istället kanske man identifierar sig som en person, en människa, ett namn eller något annat. Man får känna efter själv vad som känns bra. Könsidentiteter som exempelvis intergender, ickebinär och genderqueer betyder olika saker för olika personer. Man är alltså fri att själv bestämma vad det innebär för en själv och använda det eller de pronomen som man själv identifierar sig med.

22 Paraplybegreppet genderqueer transsexuell transvestit ickebinär intergender crossdresser binär transgender drag bigender genderfluid

23 Könsidentitetsutredning steg för steg Remiss till könsutredningsteam Kontakt med ett av sex olika utredningsteam i landet. En BAS- utredning inleds 1. Remiss Skrivs i en del fall av vårdsökanden själv, annars av en psykiatriker, kurator, ungdomsmottagningen, vårdcentral eller av en läkare. 2. Kontakt med könsutredningsteam Teamet består oftast av psykiatriker, kurator och psykolog. Dessa utreder gemensamt vårdsökande samt ställer en könsdysforidiagnos. Det är olika team beroende på om vårdsökande är barn eller vuxen. 3. Utredning Pågår oftast under ett år, men kan ta både kortare och längre tid. Utredningen täcks av högkostnadsskyddet.

24 Könsidentitetsutredning steg för steg Remiss till könsutredningsteam Kontakt med ett av sex olika utredningsteam i landet. Diagnos Remiss till könsbekräftande behandlingar Real Life Experience 4. Diagnos Könsdysfori Transsexualism. Könsidentitetsstörning utan närmare specifikation Andra specificerade könsidentitetsstörningar. 5. Remiss till könsbekräftande behandlingar Teamet består oftast av psykiatriker, kurator och psykolog. Utreder gemensamt vårdsökande samt ställer diagnos. 6. Real Life Experience Pågår oftast under ett år, men kan ta både kortare och längre tid. Följs upp med kontinuerlig kontakt med utredningsteamet som efter den angivna tiden

25 Könsidentitetsutredning steg för steg Remiss till könsutredningsteam Kontakt med ett av sex olika utredningsteam i landet. Diagnos Remiss till könsbekräftande behandlingar Real Life Experience Ansökan om ändring av juridiskt kön Tillgång till underlivskirurgi 8. Tillgång till underlivskirurgi 7. Ansökan om ändring av juridiskt kön Krav på diagnos transexualism Skrivs till Socialstyrelsens rättsliga råd. Måste vara folkbokförd i Sverige Krav på diagnos transsexualism Fås i samband med godkännande av ändrat, juridikt kön

26 4 Hur ser transpersoners levnadsvillkor ut?

27 Cisnormativitet och tvåkönsnorm CisnormativitetAntagandet att alla människor identifierar sig som det kön som har tillskrivits dem vid födseln och lever efter det könets sociala normer. TvåkönsnormDen norm som säger att alla tillhör ett av två befintliga kön, vars egenskaper är fundamentalt olika och att dessa förhåller sig till varandra på vissa sätt.

28 Transpersoners hälsa Från Folkhälsomyndigheten: Transpersoner rapporterar sämre allmänt hälsotillstånd än generell population. Särskilt det psykiska välbefinnandet är nedsatt. 36 % har under det senaste året allvarlig övervägt att ta sitt liv. Bland unga transpersoner mellan år är siffran 57 %. En tredjedel rapporterar att de någon gång har försökt ta sitt liv.

29 Tankar som beskriver Minoritetsstress Vad kommer hända om de får veta? Kommer de respektera mig? Tycker de att jag är konstig? Tycker de att jag är äcklig? Kommer de att behandla mig dåligt? Måste jag förklara mig? Kommer jag bli utsatt för våld? Är det tryggt för mig att vara här? Vet de något om sådana som mig?

30 Priset för våra exkluderande normer Minoritetsstress har sitt ursprung i exkluderande normer, osynliggörande, ifrågasättande, diskriminering och våld. Det är den extra belastning som individer från minoritetsgrupper utsätts för, på grund av sin normavvikande identitet. Riskmedvetenhet och konsekvenstänkande Internalisering Upplevelse av att vara utsatt

31 Statistik Mer än 25% anger att man blivit dåligt bemött inom sjukvården på grund av sin transerfarenhet. 5% har dessutom vägrats vård på grund av samma skäl. Totalt 40 % har skjutit upp att söka vård på grund av oro för dåligt bemötande, och 23 % gjorde det på grund av tidigare erfarenheter av dåligt bemötande. Ca 33% uppgav att sjukvårdspersonalen har velat hjälpa till men att de saknade nödvändig kunskap om transfrågor. Nästan lika många rapporterade att de behövde utbilda sjukvårdspersonalen om sin transerfarenhet för att kunna få rätt hjälp. 13% angav att sjukvårdspersonalen inte velat använda deras egenvalda namn 19% angav att sjukvårdspersonalen inte velat använda deras rätta pronomen ur: (Folkhälsomyndigheten 2015a)

32 Statistik Erfarenheter vid kontakt eller försök till kontakt med hälso- och sjukvården Använder inte rätt namn eller pronomen för mig Blev utsatt av min allmänläkare 40,0% Blev utsatt av en medicinsk specialist (hjärtspecialist, tandläkare) 38,2% 35,6% transmän 36,4% ickebinära 23,3% transkvinnor Blev utsatt av en läkare inom psykiatrin 45,9% Blev utsatt av icke-medicinsk personal 40,7% Har aldrig blivit utsatt 34,4% ur: Trans health and healthcare, 2017

33 5 Vilket ansvar har vi?

34 Bemötande i vården All hälso- och sjukvård ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet (2 HSL). Vid vård av personer med könsdysfori är det viktigt att man bekräftar personens könsidentitet. En åtgärd som har stor betydelse för individen är att hälso- och sjukvårdspersonalen frågar om vilket tilltalsnamn och tilltal i tredje person (pronomen) som personen valt och sedan använder dem, även om de inte överensstämmer med uppgifterna från folkbokföringen. Detta gäller både i den direkta kontakten med personen och i samband med dokumentationen av vårdkontakten. källa: Socialstyrelsen God vård av vuxna med könsdysfori- nationellt kunskapsstöd.

35 Bemötande i vården Konkreta exempel på ett respektfullt bemötande: Fråga om vilket tilltalsnamn och pronomen personen vill tilltalas och omtalas med. Använda dessa namn och pronomen i samtalet med personen och vid dokumentationen av kontakten. Vara medveten om att kroppsundersökningar som förknippas med födelsekönet ofta upplevs som påfrestande och att man därför behöver avsätta mer undersökningstid än vanligt. Fråga om vilka termer personen använder för att benämna kroppsdelar och använda dessa i samtalet. Undvika att fokusera på könsdysforin när personen söker vård av någon annan orsak och själv inte tar upp den till samtal. källa: Socialstyrelsen

36 Dos and don ts Om du vill ställa frågor om en persons transition eller kring trans, utgå inte från att det är okej att ställa dessa frågor. Börja istället med att be om tillåtelse att ställa dina frågor: Jag har några funderingar kring trans, har du lust att svara på dem? Det är helt okej att säga nej. Ställ inte privata frågor om någons sexuella praktik eller kropp om det inte medicinskt relevant fråga hellre om trans i allmänhet, och då med respekt. Om du är osäker på någons könsidentitet, fråga vilket pronomen personen använder (inte är du tjej eller kille? ).

37 Dos and don ts Googla! Mycket info finns på nätet och det är ofta smidigare att söka kunskap den vägen än att använda en transperson som lexikon. Berätta aldrig för en transperson vad den gör fel (i dina ögon) och vad personen borde göra för att passera bättre såvida inte personen har bett om dina råd. Fråga inte efter en persons tidigare namn. Om du råkar använda fel namn eller fel pronomen rätta dig själv och be om ursäkt.

38 Konsekvenser av dåligt bemötande Brister i bemo tandet mellan patient och personal kan bland annat leda till: Brister i kommunikationen och informationen mellan patient och vårdgivare. Kan leda till att patienten inte fo ljer ordinationer och behandlingsrekommendationer. Kan leda till att patienten inte a terkommer trots att dennes tillsta nd kra ver det samt att patienten eller personalen inte uppfattar va sentlig information.

39 Att fråga om kön och trans i Enkäter Varför fråga om kön? Olika betydelser av kön Att fråga om kroppen Att fråga om transerfarenhet Ställ relevanta frågor Svarsbenägenhet och anonymitet källa:

40 Att fråga om kön och trans i Enkäter Vilket kön har du? Med kön menar vi könsidentitet, alltså det kön du själv känner dig som. 1. Kvinna 2. Man 3. Annat alternativ 4. Osäker 5. Vill ej svara Är du eller har du erfarenhet av att vara transperson? 1. Ja 2. Nej 3. Vet ej/vill ej svara källa:

41 Strategier för förändring Så kan du stärka och skydda Språk Relationsord Sexualitetsord Medvetet sätt att tala om kroppsdelar Använda rätt namn och pronomen i tal och i dokumentation Ifrågasätt Upprepade uttryck för hetero-, cis- och tvåkönsnormer kan upplevas som bekräftelser på att den som bryter mot normen är fel, onormal, och ovälkommen. Arbetsplatsens likabehandlingsarbete Omklädningsrum och toaletter Integritetskränkande nyfikenhet Skämt/jargonger Begränsande normer på arbetsplatsen Peppa/stötta Påminn och rätta varandra om pronomen och namn Sätt inte andra i boxar Ta hjälp av varandra och gå ihop Kom ihåg att det alltid är upp till varje individ att själv avgöra sin identitet Se till att ni har relevant kunskap

42 6 Tidslinje

43 Tidslinje Sverige blir det första landet i världen som erbjuder möjligheten att ändra juridiskt kön efter utredning. Samma år började även behandling med hormonterapi och kirurgi att erbjudas i Sverige Transgender Day of Remembrance uppmärksammas för första gången den 20 november. Syftet är att genom exempelvis manifestationer påminna om att transpersoner i hela världen utsätts för hatbrott och mördas på grund av ens transerfarenhet. Könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till som diskrimineringsgrund. Transpersoner inkluderas från och med nu i svensk diskrimineringslagstiftning. källa:

44 Tidslinje Socialstyrelsen avskaffar diagnosen "transvestism" som en psykiatrisk diagnos Namnlagens tillämpning ändras så att alla myndiga personer får ha vilket namn en vill, oavsett juridiskt kön Socialstyrelsen utreder hur den könsbekräftande vården fungerar och kommer fram till att det finns flera fel och brister, bland annat får man väldigt olika vård beroende på var man bor och hur gammal man är. Bättring utlovas. källa:

45 Tidslinje Patent- och registreringsverket avgör att personer som fyllt 12 år (men som är under 18 år) får ha vilket namn man vill, så länge alla vårdnadshavare samtycker till det Kammarrätten slår fast att kravet på att den som vill ändra juridiskt kön måste vara steril och inte får ha sparade könsceller strider mot Europakonventionen och svensk grundlag. Från och med januari 2013 tvångssteriliseras därmed inte längre personer för att få ändra juridiskt kön, även om kravet fortfarande står kvar i lagen Den 1 januari försvinner kravet om att vara svensk medborgare för att kunna ändra juridiskt kön i Sverige. Däremot måste man vara folkbokförd i Sverige. källa:

46 Tidslinje Den 24 juni lämnar RFSL och RFSL Ungdom tillsammans med KIM, FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala in ett krav på skadestånd till Justitiekanslern, vilket är den myndighet i Sverige som ser till att andra myndigheter följer svensk lag. Mer än 100 personer begär skadestånd för att man blivit steriliserad mot sin vilja i samband med könsutredning Den 1 juli stryks kravet på sterilisering ur könstillhörighetslagen Den 27 april meddelar regeringen att man tagit initiativ till en ny lag som ska ge ersättning till personer som tvångssteriliserats mellan 1 juli 1972 och 30 juni 2013 i enlighet med könstillhörighetslagen. Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 maj källa:

47 Tidslinje Den statliga utredningen "Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor SOU 2017:92" kartlägger transpersoners livsvillkor i Sverige. Utredningen är över 900 sidor lång och innehåller en mängd konkreta förslag som ska förbättra transpersoners hälsa, villkor och liv Ytterligare revidering av namnlagen. Personer oavsett ålder och kön kan nu byta förnamn via Skatteverket. För barn under 12 år ska alla vårdnadshavare skriva under ansökan. Gäller ansökan den som är mellan år ska alla vårdnadshavare och barnet själv skriva under ansökan Lagen som ger ersättning till tvångssteriliserade transpersoner träder i kraft 1 maj Alla som beviljas ersättning får samma belopp: kr. källa:

48 Tidslinje Den 16 maj fattar riksdagen beslut om att skydda transpersoner mot hatbrott, olaga diskriminering och förolämpning. Det innebär att transpersoner inkluderas och erkänns i en svensk grundlag för första gången. Samtidigt tas även ett första beslut för att inkludera transpersoner i lagen om hets mot folkgrupp. Förbud mot olaga diskriminering, förolämpning samt straffskärpningsregeln vid hatbrott mot transpersoner föreslås träda i kraft den 1 juli Efter riksdagsvalet krävs ytterligare ett beslut för att ändringen i tryckfrihetsförordningen gällande hets mot folkgrupp ska kunna antas. Denna förändring föreslås träda i kraft den 1 januari I maj presenterar WHO en ny utgåva av ICD för världshälsoförsamlingen, ICD 11. Där föreslås diagnoskoderna för könsdysfori finnas i kapitlet för sexuell hälsa istället för i psykiatrikapitlet.. Namnförslaget på diagnoskoden är Gender Incongruence. källa:

49 Tidslinje Förslag till en modernare könstillhörighetslagstiftning Regeringen vill ersätta den nuvarande lagen om könstillhörighet med två nya lagar: en lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorgan och en lag om ändring av det kön som står i folkbokföringen, det som brukar kallas juridiskt kön. Den nya lagstiftningen innebär att ändring i folkbokföringen skiljs från medicinsk vård och behandling Socialstyrelsen har påbörjat en utredning om svenskt införande av ICD-11 som beräknas pågå fram till januari Resultatet av utredningen ska sedan utgöra underlag för Socialstyrelsen att fatta beslut om införande, process och tidplan. Det är först när beslut om införande av ICD-11 fattats som en översättning av hela klassifikationen till svenska kan bli aktuell. källa:

50 Miniövning Reflektioner från dagen! Vad har gjort intryck och vad tar ni med er? Vad kan ni behöva för att er verksamhet ska komma vidare? Ex. Samverkan med andra? Mer kunskap? Annat?

51 Källhänvisningar och bra att ha- länkar: ICD- 11: sification-of-diseases-(icd-11)?fbclid=iwar0ejgynnv-g2p9i583jqvmvmaizuhun Ae5haO9NDYv6YJBLrmA5DhOckGc /en-strategi-for-lika-rattigheter-och-mojligheter-oavsett-sexuell-laggning-konsi dentitet-eller-konsuttryck a/ratten-halsa webb.pdf

52 Engagera dig! Bli medlem via sms eller på rfsl.se SMS till RFSLMEDLEM ååååmmddxxxx Besök rfsl.se, klick på engagera dig. STÖD RFSL BLI MEDLEM! Det kostar 100 kronor per år. Är du under 26 år blir du medlem i RFSL Ungdom för bara 50 kronor. BLI REGNBÅGSHJÄLTE Swisha valfritt bidrag till Besök rfsl.se/insamling för att bli månadsgivare via autogiro.

53 Tack för att ni har lyssnat idag!

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Vierge Hård RFSL Ungdom vierge@rfslungdom.se Transformering.se Normer Vad är en norm? osynlig regel, förväntningar på hur det ska vara

Läs mer

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista Här hittar du nyckelbegrepp som återkommer i Lås Upp. Bisexuell: En person som har förmågan att vara känslomässigt

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

Kompetenta personer som bemöter en på ett kompetent sätt, helt enkelt - Om unga transpersoner och sexuell hälsa GÖTEBORG

Kompetenta personer som bemöter en på ett kompetent sätt, helt enkelt - Om unga transpersoner och sexuell hälsa GÖTEBORG Kompetenta personer som bemöter en på ett kompetent sätt, helt enkelt - Om unga transpersoner och sexuell hälsa GÖTEBORG 161102 Malin Lindroth Skolsköterska och Fil.dr i Hälsa och samhälle Lektor på Hälsohögskolan

Läs mer

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack!

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! 2 RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter - Bildades 1950 - Arbetar för att alla ska ha samma rättigheter,

Läs mer

Transpersoners situation i samhället igår, idag och imorgon

Transpersoners situation i samhället igår, idag och imorgon Transpersoners situation i samhället igår, idag och imorgon Vilka är vi som håller denna presentation? Alfie Martins, Ordförande FPES, alfie.martins@fpes.se Sara Bystam, Vice Ordförande FPES, sara.bystam@fpes.se

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

BEMÖTA NYANLÄNDA HBTQ-PERSONER

BEMÖTA NYANLÄNDA HBTQ-PERSONER BEMÖTA NYANLÄNDA HBTQ-PERSONER Den här guiden riktar sig till dig som arbetar med hälsoundersökningar av nyanlända och möter hbtq-personer. Hbtq-personer flyr, bland annat, från förföljelse av myndigheter,

Läs mer

Hbtq - bemötande och arbetsmiljö

Hbtq - bemötande och arbetsmiljö Hbtq - bemötande och arbetsmiljö 1 2 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter Bildades 1950 Medlemsorganisation Arbetar för att alla ska ha samma rättigheter,

Läs mer

Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete

Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete Till dig som möter personer med könsdysfori i ditt arbete (artikelnr 2015-6-2) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice www.socialstyrelsen.se/publikationer

Läs mer

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick

Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 1: - Sjukvå - Klick Telefonsamtal 2: - Sjukvårdsup - Klick Telefonsamtal 3 (nu jävlar): - Sjukvårdsupplysningen - Eh hej eh vart ska man vända sig om man vill byta kön? - Vad sa du? Vill

Läs mer

Normmedvetenhet och hbtq Här skriver du in sidfot

Normmedvetenhet och hbtq Här skriver du in sidfot Normmedvetenhet och hbtq 2018-08-16 Här skriver du in sidfot Hbtq-diplomering processutbildning för normmedvetet förhållningssätt Diplomering Mål Deltagarna kan: redogöra för och hålla isär centrala begrepp

Läs mer

Riktlinjer för utformning av enkäter med fokus på inkluderande svarsalternativ för kön och könsidentitet

Riktlinjer för utformning av enkäter med fokus på inkluderande svarsalternativ för kön och könsidentitet Riktlinjer för utformning av enkäter med fokus på inkluderande svarsalternativ för kön och könsidentitet Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentansvarig: Mänskliga rättigheter Beslutad av: Jämställdhetsutskottet

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Lisa Fejzic Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2018-02-20 Transpersoner

Läs mer

Transsexualism. RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till.

Transsexualism. RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till. Transsexualism RFSL Linköping har tagit fram denna utställning som ger en kort information om hur en könskorrigering går till. Innan utredningen För att få påbörja den transsexuella utredningen måste man

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

SOCIAL MÅNGFALD-POLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET

SOCIAL MÅNGFALD-POLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET SOCIAL MÅNGFALD-POLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET 1 I Karlskrona vill vi att alla föreningar är öppna för alla på lika villkor Öppet för alla innebär att vi visar respekt

Läs mer

Workshop om sexuell hälsa med fokus på unga nyanlända Karolina Höög & Maja Österlund

Workshop om sexuell hälsa med fokus på unga nyanlända Karolina Höög & Maja Österlund Workshop om sexuell hälsa med fokus på unga nyanlända Karolina Höög & Maja Österlund Lafa - enheten för sexualitet och hälsa Stockholms läns landsting SRHR - sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Läs mer

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och

Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och PM 2010: RVII (Dnr 325-2292/2010) Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar - Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd Remiss från Socialstyrelsen

Läs mer

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa?

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Victoria Tauson Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Unga hbtq-personers hälsa Unga hbtq-personers hälsa i korta drag Högre grad av utsatthet för kränkningar,

Läs mer

Hbtq-personers rättigheter i Sverige

Hbtq-personers rättigheter i Sverige Hbtq-personers rättigheter i Sverige Den här broschyren är till för dig som är ung hbtq-person och som nyligen har kommit till Sverige. Hbtq-personer är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera

Läs mer

BRA BEMÖTANDE AV HBTQ-PERSONER

BRA BEMÖTANDE AV HBTQ-PERSONER BRA BEMÖTANDE AV HBTQ-PERSONER BRA BEMÖTANDE AV HBTQ-PERSONER Den här handboken är skriven för dig som arbetar med att möta och hjälpa människor inom vården eller social omsorg. Handboken handlar om bra

Läs mer

1 av 6. 24/7 Att på heltid leva i rollen av det motsatta könet; agera, klä och smycka sig etc.

1 av 6. 24/7 Att på heltid leva i rollen av det motsatta könet; agera, klä och smycka sig etc. 1 av 6 24/7 Att på heltid leva i rollen av det motsatta könet; agera, klä och smycka sig etc. Androgyn Av Andro = det manliga och gyno = det kvinnliga - Person med ett könsneutralt utseende. Asexuell,

Läs mer

HBTQ och hälsa. Skolverkets konferens i Malmö

HBTQ och hälsa. Skolverkets konferens i Malmö HBTQ och hälsa Skolverkets konferens i Malmö 20170828 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Folkhälsomyndighetens hbtquppdrag En av fem hbtq-strategiska myndigheter Uppföljning av hälsan

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Hatbro' mot hbtq-personer. Maria Tillquist 9 juni 2017

Hatbro' mot hbtq-personer. Maria Tillquist 9 juni 2017 Hatbro' mot hbtq-personer Maria Tillquist 9 juni 2017 Vad jag tar upp idag: Begrepp Hälsa Exempel och konsekvenser av hatbro' mot hbtq-personer Bemötande RFSL RiksorganisaLonen för homosexuellas, bisexuellas,

Läs mer

Könsdysfori - Remittering och tillhörande stöd

Könsdysfori - Remittering och tillhörande stöd Diarienummer Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Folkhälso- och samhällsmedicinska 1 6 enheten Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Carin Johansson Gunilla

Läs mer

Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) 1 (5) Remissyttrande Datum 2018-03-13 Diarienummer HS 2018-00055 Kulturdepartementet Rosenbad 4 103 33 Stockholm Yttrande över Transpersoner i Sverige förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

Läs mer

Hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Denna policy är fastställd i landstingsfullmäktige 2011-12-06 och ska gälla 2012 2016 Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige 2011-01-18

Läs mer

Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se)

Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se) Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se) Alexandra Milton, 29 Bor i Stockholm Yrkesofficer i Flygvapnet sedan 1996 Lunds universitet - statskunskap 2 år i RFSL:s förbundsstyrelse

Läs mer

IT S ALL TOO BEAUTIFUL

IT S ALL TOO BEAUTIFUL Pedagogiskt material för efterarbete till föreställningen IT S ALL TOO BEAUTIFUL Ett material att använda för vuxna som ska se eller har sett IT S ALL TOO BEAUTIFUL tillsammans med ungdomar. Materialet

Läs mer

ABC om HBT. Tisdag 26 augusti

ABC om HBT. Tisdag 26 augusti ABC om HBT Tisdag 26 augusti Hbt-historia 1944 1972 1979 1995 1999 2001 2003 2005 2008 2009 2013 1944: Avkriminalisering 1972: Prövning ny könstillhörighet 1979: Avpatologisering 1995: Partnerskapslagen

Läs mer

HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer

HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer HBTQ-personers hälsa hur arbetar vi idag? Kategoriträff för kuratorer Kort om HBTQ Heteronorm alla är heterosexuella Cisnorm alla är cispersoner Homosexuell Bisexuell Trans Queer Sexuell läggning Kön Könsidentitet/könsuttryck

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

Frågor och svar om vård för unga med könsdysfori

Frågor och svar om vård för unga med könsdysfori Frågor och svar om vård för unga med könsdysfori Vad är kön? Det vi kallar för "kön" kan förstås utifrån flera olika aspekter. Könsidentitet är det kön man känner sig som. Helt enkelt det kön man känner

Läs mer

Könsdysfori och könsbekräftande behandling kliniska perspektiv på vård och bemötande

Könsdysfori och könsbekräftande behandling kliniska perspektiv på vård och bemötande Könsdysfori och könsbekräftande behandling kliniska perspektiv på vård och bemötande Mattias Segerlund leg. psykolog Könsidentitetsmottagningen Psykiatricentrum Västerbotten, Psykiatriska kliniken Umeå

Läs mer

Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv

Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv Lisa Ericson Lisa.ericson@stockholm.rfsl.se RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter - Bildades 1950 - Arbetar för att

Läs mer

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär Örebro kommun 2015 01 21 Ks 1130/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR UTFORMANDE AV ENKÄTER PROGRAM

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

MÄNNISKA FILMHANDLEDNING. En vanlig fucking

MÄNNISKA FILMHANDLEDNING. En vanlig fucking Undervisningen ska innehålla följande centrala innehåll: Biologi Åk 7 9 Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga

Läs mer

TRANSPOLITISKT PROGRAM

TRANSPOLITISKT PROGRAM Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International Lesbian

Läs mer

Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner En rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige

Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner En rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner En rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige Charlotte Deogan Utredare, PhD Folkhälsomyndigheten Folkhälsomyndighetens uppdrag Uppföljning

Läs mer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Den här broschyren riktar sig till dig som möter personer i åldern 15-25 år i ditt arbete. Du arbetar

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) - Låt icke-binära omfattas av hbtq-handlingsplanen

Motion från Max Troendlé (MP) - Låt icke-binära omfattas av hbtq-handlingsplanen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Louise Weidolf 2018-09-12 KS 2018/0485 50610 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) - Låt icke-binära omfattas av hbtq-handlingsplanen Förslag

Läs mer

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91)

Yttrande angående remiss av Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering (SOU 2014:91) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-11 Handläggare Annelie Sjöberg Telefon: 08-508 25 008 Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till

Läs mer

Regeringens arbete för hbtq-personers lika rättigheter

Regeringens arbete för hbtq-personers lika rättigheter Regeringens arbete för hbtq-personers lika rättigheter Regeringen stärker arbetet för hbtqpersoners lika rättigheter och möjligheter Under senare år har många reformer genomförts som stärkt hbtq-personers

Läs mer

Hjälp oss att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för transpersoner i Europa!

Hjälp oss att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för transpersoner i Europa! Hjälp oss att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för transpersoner i Europa! Om du är 16 år eller äldre och för närvarande bor (eller under de senaste 12 månaderna har bott) i Georgien, Polen,

Läs mer

En inkluderande idrott för alla

En inkluderande idrott för alla En inkluderande idrott för alla Sofia B. Karlsson Utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering #inkluderandeidrott Syfte med passet Syfte: Ökad förståelse för utvecklingsresan En inkluderande idrott

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. Dir. 2016:102. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016

Kommittédirektiv. Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. Dir. 2016:102. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Kommittédirektiv Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner Dir. 2016:102 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån befintlig

Läs mer

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

budget och med ett uppdrag från landstinget att bedriva utredningar av patienter med könsidentitetsstörningar. I Lund, Umeå, Uppsala och Linköping bed

budget och med ett uppdrag från landstinget att bedriva utredningar av patienter med könsidentitetsstörningar. I Lund, Umeå, Uppsala och Linköping bed Sammanfattning Transsexualism är en könsidentitetsstörning som brukar beskrivas som ett tillstånd med en stark och bestående identifikation med det motsatta könet och med en önskan att tillhöra det motsatta

Läs mer

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom.

Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom. Malin Grundström Projektledare, Colour of Love RFSL Ungdom malin@rfslungdom.se Att vara ung hbtq-person och besöka ungdomsmottagningen - En rapport om hbtq-kompetent bemötande och tillgänglighet kring

Läs mer

Till dig med könsdysfori

Till dig med könsdysfori Till dig med könsdysfori Till dig med könsdysfori (artikelnr 2015-6-1) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice www.socialstyrelsen.se/publikationer E-post: publikationsservice@socialstyrelsen.se

Läs mer

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor

HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2017-09-11 Handläggare: Martin Anagrius 08 508 19 700 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-10-19 HBTQ-certifiera förskolor och öppna förskolor Svar på medborgarförslag

Läs mer

En person som inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet. Begreppet används olika av olika personer.

En person som inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet. Begreppet används olika av olika personer. Antagen av kultur- och turismnämnden 2015-04-28 19 Kultur- och turismnämndens handling nr 6/2015. Begreppslista Att själv identifiera och definiera sig Var och en har rätt att själv bestämma hur man vill

Läs mer

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Målområde 1 - Örebro kommun ska skapa förutsättningar för att hbtperspektivet finns med i det fortsatta arbetet för alla människors

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Landstingsstyrelsen 1 (5) Kulturdepartementet Ku2017/02516/DISK Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kulturdepartementet

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5

British Junior. Elevversion Verksamhetsåret Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 British Junior Elevversion Verksamhetsåret 2019-2020 Sida 2 av 5 British Juniors vision På British Junior har alla elever rätt att vara sig själva och bli behandlade med respekt. Respekten

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Remissvar DS 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Remissvar DS 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen 2018-06-15 Socialdepartementet S2018/03106/FS Remissvar DS 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter)

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

RFSL. Skiss över RFSL som organisation här

RFSL. Skiss över RFSL som organisation här VI VÅGAR FRAMTIDEN. RFSL. Vi förgyller världen med gemenskap, aktivism och hbtq-politiska segrar. Stöd det fortsatta arbetet för alla hbtq-personers mänskliga rättigheter! FOTO Tine Alavi, Eveline Johnsson,

Läs mer

Hbtq-personer och suicidprevention

Hbtq-personer och suicidprevention Alla kan bidra 12 april 2018 Hbtq-personer och suicidprevention Sakkunnig hälsa och hivprevention Cal Orre Könsidentitet Begrepp Könsidentiteten är det centrala när det kommer till kön. Hur kroppen ser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering Betänkande av Utredningen om åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Stockholm 2014 SOU 2014:91 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd Rätten till hälsa exemplifierat genom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Elin Jacobsson, utredare Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling

Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 7 Upprättad 2010-10-19 Inspiras plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll 1. Vad säger diskrimineringslagen och skollagen?... 3 2. Diskrimineringsgrunderna... 3 3. Vad är diskriminering?...

Läs mer

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

08 ORDLISTA. Ordlista. Asexuell Person som inte har någon sexlust eller inte vill inkludera andra i sin sexualitet.

08 ORDLISTA. Ordlista. Asexuell Person som inte har någon sexlust eller inte vill inkludera andra i sin sexualitet. Ordlista Liten ordlista på ord och begrepp kopplat till materialet Asexuell Person som inte har någon sexlust eller inte vill inkludera andra i sin sexualitet. Biologiskt kön Biologiskt kön syftar på den

Läs mer

En översyn av tryck- och yttrandefriheten SOU 2012:55

En översyn av tryck- och yttrandefriheten SOU 2012:55 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort Vad är vad? - Diskriminering Syftet med denna övning är att på ett taktilt sett ge deltagarna insikt om de olika diskrimineringsgrunderna, samt Handels definitioner av centrala begrepp för att bekämpa

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Remissyttrande (SOU 2014:91) - Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Sammanfattning. Skapat den

Remissyttrande (SOU 2014:91) - Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering. Sammanfattning. Skapat den Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Mång falds check. underlag för ett normkreativt arbete

Mång falds check. underlag för ett normkreativt arbete Mång falds check underlag för ett normkreativt arbete Inledning Vi förhåller oss alla dagligen (o)medvetet till normer. Eftersom normer oftast är outtalade är de svåra att se. De är ännu svårare att se

Läs mer

Mottagning för könsdysforiutredningar. Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset

Mottagning för könsdysforiutredningar. Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset Mottagning för könsdysforiutredningar Affektiva Specialmottagningen Akademiska Sjukhuset Vad är könsdysfori? Vissa personer upplever ett obehag eller ett lidande till följd av att deras könsidentitet skiljer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP 2016 SID 1 (8) Likabehandlingsplan för Solberga förskolor Citrusgården, Prästängen, Solängen SID 2 (8) Innehåll 1. Vad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Staffansgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Staffansgårdens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande Deltagarmål Ha kännedom om hur normer påverkar vår arbetsmiljö och vårt bemötande

Läs mer

Program för lika r ättigheter och m öjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsu t tryck

Program för lika r ättigheter och m öjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsu t tryck Program för lika r ättigheter och m öjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsu t tryck 201 8-2022 stockholm.se Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning,

Läs mer

0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD

0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD 0 STATENS MEDICINSK-ETISKA RÅD Postad, css: Smcr. Socialdcparcemcntet, SE- I 03 33 Stockholm Bcsöksadress: Fredsgatan 8 Tel 08-405 I 0 00 smer@regeringskansliet.se www.smer.se 20118-02-28 Dnr Komm2018/00023/S

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) VLL Ku2017/02516/DISK Stockholm

YTTRANDE 1 (5) VLL Ku2017/02516/DISK Stockholm YTTRANDE 1 (5) VLL 2664-2017 2017-12-19 Ku2017/02516/DISK 103 33 Stockholm Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor Västerbottens läns landsting ställer sig i huvudsak

Läs mer

RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS

RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS Stockholm, 2018-06-25 RFSU:s remissyttrande över Ds 2018:17 - Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen, S2018/03106/FS Inledning RFSU tackar för att ha fått möjligheten att lämna synpunkter på

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Ta del av våra spelkort!

Ta del av våra spelkort! Ta del av våra spelkort! Observera att de även går att beställa i fysisk form. Välkommen att kontakta oss via www.ettjamstalltsormland.se På följande sidor hittar du först en introduktion och därefter

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projektet Hbtq+, psykisk hälsa och suicidprevention

SLUTRAPPORT. Projektet Hbtq+, psykisk hälsa och suicidprevention SLUTRAPPORT Projektet Hbtq+, psykisk hälsa och suicidprevention Innehållsförteckning Inledning Inledning 3 Ordlista och förklaringar 4 Målgruppens hälsoläge 6 Syfte 10 Resultat 12 Diskussion och framtid

Läs mer