Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!"

Transkript

1 viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

2 2 Mjölby Gymnasium Vad händer efter gymnasiet? Universitetet nästa... Våra högskoleförberedande program: Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Julia Hermansson studerar på Linköpings universitet. Jag är glad att jag valde Mjölby Gymnasium, berättar hon. Det har underlättat mycket för mig. Det går bra för 22-åriga Julia Hermansson, tidigare elev på Mjölby Gymnasium. Julia får utmärkta betyg på alla sina högskolekurser, samtidigt som hon hinner med både jobb på ett gym och olika fritidsaktiviteter. Julia var tidigare elev på naturvetenskapsprogrammet: Det är mycket tack vare mina studier på gymnasiet som det går så bra nu, berättar hon. Vi hade jättebra lärare som var väldigt insatta i sina ämnen. De elever som hade svårt på någon kurs fick hjälp och de som redan var väldigt duktiga fick möjlighet att lära sig mer. Det märktes tydligt att lärarna tyckte om att undervisa och att coacha oss. Julia fick även börja att lära sig studieteknik och kritiskt tänkande: Det har jag stor nytta av nu. För på högskolan måste man klara av att läsa väldigt mycket på egen hand. Det gäller att ta ansvar för sina egna studier. Tack vare undervisningen på Mjölby Gymnasium har jag fått en jättebra start! Tips från coachen: Catharina Lööf, studie- och yrkesvägledare på Kungshögaskolan Vill du satsa på skolan och är intresserad av att plugga? Vill du hålla många vägar öppna och skaffa dig en bred behörighet? Vet du redan nu att du vill studera vidare? Då är ett högskoleförberedande program rätt för dig. Diskutera gärna med din studie- och yrkesvägledare.

3 Vad händer efter gymnasiet? Mjölby Gymnasium 3 Våra yrkesprogram: Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Finsnickeri Hantverksprogrammet Guld Industritekniska programmet Restaurang och livsmedelsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Tjäna pengar direkt... André Andersson har gått på Mjölby Gymnasiums bygg-och anläggningsprogram. André Andersson är bara 22 år, men han har redan hunnit bli arbetsledare på Håkan Ström AB i Mjölby. Jag fick jobb så fort jag gick ut trean på byggnadsprogrammet vid Mjölby Gymnasium, berättar André. Jag trivs verkligen. Det är bra betalt och så har jag ju heller inga studieskulder att oroa mig över i framtiden. På Mjölby Gymnasium får samtliga elever på yrkesprogrammen komma ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL). Vi fick vara ute på en riktig byggarbetsplats redan i årskurs ett, berättar André. Under mina tre år på gymnasiet fick jag vara ute på många olika arbetsplatser och det är då man lär sig som mest hur det fungerar inom yrket. När man som elev ska ut i arbetslivet är det viktigt att visa framfötterna, påpekar André: Det är så man får jobb i framtiden. Ett tips till dem som söker ett yrkesprogram är att försöka välja till några kurser i svenska och engelska, berättar André: Det tänker man kanske inte på när man går på gymnasiet. Men de kunskaperna är extra bra att ha om man vill läsa på högskola någon gång i framtiden. Möjligheten att få grundläggande högskolebehörighet finns ju på Mjölby Gymnasium! Tips från coachen: Natalya Demenyuk, studie- och yrkesvägledare på Dackeskolan Vill du ha möjlighet att jobba direkt efter gymnasiet? Då är ett yrkesprogram rätt för dig! Du har även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden.

4 4 Mjölby Gymnasium Praktik som verkligen ger något Svetsskolan leder direkt till jobb om man vill... Praktik på riktigt nyttigt Alla som går ett yrkesprogram på Mjölby Gymnasium har rätt till minst 15 veckors praktik ute på riktiga företag. För eleverna på industriprogrammet börjar praktiken redan i årskurs två. Marcus Allvin trivs med att ha undervisning på en riktig arbetsplats. Marcus Allvin är elev i årskurs tre på Mjölby Gymnasium, men hans klassrum finns ute på ett riktigt företag. Här får jag verkligen lära mig om arbetslivet på riktigt. På andra sidan väggen pågår full produktion, berättar Marcus. Vi befinner oss på Toyota Material Handling i Mjölby, väldens största tillverkare av inomhustruckar. Det är helt annorlunda att vara ute på en riktig arbetsplats än att vistas i skolan, berättar Marcus. Men man har hela tiden vägledning av en handledare som man kan ställa frågor till, så det funkar jättebra. Utöver praktiken har eleverna i årskurs tre på industriprogrammet hela sin praktiska undervisning förlagd på Toyota. Det är ett unikt samarbete. Undervisningen hålls dels av lärare från skolan och dels av personal på Toyota Material Handling, berättar Marcus. När vi har lärt oss de viktiga svetsteknikerna får vi ett internationellt svetscertifikat. När man har gått ut årskurs tre finns väldigt goda chanser till ett bra jobb! Tips från coacherna: Henrik Lindbom, produktionstekniker, Toyota Material Handling Jag började som vanlig montör 2005 och blev produktionstekniker direkt efter det. Visar man framfötterna kan man komma långt på Toyota. Jag gick Kungshögaskolans teknikprogram. Peter Carlsson, fabrikschef Toyota Material Handling Vi på Toyota Material Handling i Mjölby ser en gedigen yrkesutbildning som mycket meriterande. Speciellt inom svets som är ett kärnområde för oss. Detta gäller även i framtiden. Johanna Zamora, Toyota Material Handling Jag gick handelsprogrammet på Mjölby Gymnasium. Mitt tips är att göra sitt bästa under praktiken. Man ska visa arbetsgivaren att man är intresserad!

5 Praktik som verkligen ger något Mjölby Gymnasium 5 Nu vet jag att jag vill hålla på med det här seriöst Jan Husseini får prova sitt blivande yrke i arbetsplatsförlagt lärande. Tack vare praktiken vet jag vad jag vill jobba med i framtiden. Det berättar Jan Husseini, elev på Mjölby Gymnasiums vård- och omsorgsprogram. Redan i årskurs ett fick Jan prova på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på ett äldreboende: Jag hade en jättebra handledare och fick följa ett riktigt schema under några veckor, precis som en vanlig anställd. Det är bra att se verkligheten på en riktig arbetsplats och kunna varva det med studier i skolan, förklarar han. I årskurs två var det dags att prova på en ny praktikplats: Jag arbetade med människor som har olika typer av funktionsnedsättningar. Det var nu som Jan bestämde sig: Jag vill hjälpa människor som har olika typer av demens. Under min praktik har jag tyckt att det var fantastiskt att arbeta med det. Jag vill börja jobba direkt efter gymnasiet och om några år kommer jag att plugga vidare till sjuksköterska. Om skoltiden och arbetsmarknaden säger Jan: Jag är väldigt nöjd med mina lärare och utbildningen på Mjölby Gymnasium. Som det ser ut just nu kommer det att finnas gott om arbetstillfällen för mig när jag slutar skolan. Framtidsutsikter Efterfrågan på vårdpersonal har varit nästan konstant under 2000-talet. Tips från coachen: Vailett Davour, handledare, Mjölby kommun Jag är handledare för elever från Kungshögaskolan när de är ute och arbetar med människor som har olika typer av handikapp. Jag arbetar med elever från både barn- och fritidsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. Eleverna är otroligt duktiga, det märks att de har jättekul. För eleverna är det bra att vara ute och prova hur det är på en riktig arbetsplats. De lär sig hur det är att arbeta med människor som har en utvecklingsstörning eller en funktionsnedsättning.

6 6 Mjölby Gymnasium En trygg skola för alla Kom som du är Var dig själv Du är OK I m not like everybody else Bilderna är från en tidigare uppmärksammad vernissage om elever på Mjölby Gymnasium. De fotograferades under en vanlig skoldag just för att visa hur många olika stilar det finns. Rubriken på utställningen var I m not like everybody else. I m not like everybody else... På Mjölby Gymnasium kan du verkligen vara dig själv. Det fastslår Mårten Granlund, elev i årskurs två och medlem i elevrådsstyrelsen. Det är tryggt här. Och det är helt okej att sticka ut att ha sin egen klädstil och frisyr. Jag har både kompisar med dyra märkeskläder och de som kommer hit i en t-shirt och enkla mjukisbyxor. De allra flesta har helt vanliga kläder det viktiga är att alla gör sin egen grej. Men varför är det viktigt att tala om att man får ha sin egen klädstil på Mjölby Gymnasium? För mig säger det en hel del om den öppna stämningen här, du får hjälp framåt utifrån dina egna förutsättningar med det som är viktigt för dig, du blir inte bedömd på fel grunder, utan schysst och rättvist bemött. Du blir verkligen sedd och får heller inte svårt att skaffa kompisar. Elevrådet är en Möjlighet att göra sin röst hörd På Mjölby Gymnasium finns ett elevråd både på Dackeskolan och Kungshögaskolan. Det är en förening där alla elever är medlemmar och det är helt kostnadssfritt. Mårten Granlund är medlem i styrelsen på Kungshögaskolans elevråd: Målet är att skapa en ännu bättre skola. Vi får frågor från de olika klasserna på Mjölby Gymnasium och sedan går vi vidare med dem till skolledningen, förklarar Mårten.

7 Personlig utveckling Mjölby Gymnasium 7 Det ska vara roligt under studietiden... På Mjölby Gymnasium ges elever möjlighet att delta i tävlingar, konserter och utlandsresor. Foto: Jarl Asklund Idrottsprofilen Vill du träna din idrott på skoltid? Är du en målmedveten idrottare som vill utveckla dig vidare? På Mjölby Gymnasium hinner du med både träning och studier. Du kan välja mellan lagidrotter som innebandy, fotboll och hockey, men du har även möjlighet att välja individuella idrotter som ridning, friidrott, golf eller annat. Du får hjälp av kunniga lärare och får utöva din idrott på schemalagd skoltid samtidigt som du får betyg i ämnet. Idrottsprofilen läser du samtidigt som du går ett vanligt program. Musikprofilen På Kungshögaskolan kan du sjunga eller spela ett instrument på schemalagd skoltid och få betyg i ämnet. Musikprofilen läser du samtidigt som du går ett vanligt program. För dig som har studerat musik förut finns möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Även om du inte har några förkunskaper kan du välja musikprofilen. Det viktiga är att du har ett stort intresse och är beredd att engagera dig i studierna. Under din skoltid får du möjlighet att uppträda på scen med kända svenska artister! Utlandsresor På Mjölby Gymnasium finns det möjlighet att göra praktik utomlands, eller så kan du studera en kortare tid vid någon skola utanför Sverige. Eleverna på Kungshögaskolan har dessutom möjlighet att följa med på en studieresa till ett eller flera länder i Europa. Tävlingar Mjölby Gymnasium har under många år haft stora framgångar i olika tävlingar. Våra elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet har flera gånger vunnit SM för kockelever. Eleverna på vårt racinggymnasium anses tillhöra de bästa förarna i sin ålder i Sverige. Studiebesök och mässor Under din studietid får du möjlighet att besöka olika arbetsplatser och du kan även delta i olika mässor. Utställningar Som elev hos oss finns möjlighet att ställa ut sitt arbete för allmänheten. Studentbal Varje vår ordnar våra elever på Mjölby Gymnasium en mycket uppskattad studentbal. En tjusig bilkortege, en trerätters middag och dans ingår, liksom fotografering, förstås.

8 8 Mjölby Gymnasium Hjälp när man bäst behöver den Ibland behöver man en extra knuff framåt... engagerat Isabella Ryd tycker att hon har fått ett bra stöd och hjälp i de ämnen som hon upplevt som svåra. J ag går på Sveriges absolut bästa restaurangskola. Det fastslår Isabella Ryd, elev på Dackeskolan, Mjölby Gymnasium. En viktig anledning till att Isabella trivs är den duktiga personalen: Här finns raka och ärliga lärare som ställer höga krav, berättar Isabella och tillägger: Under en vanlig skoldag måste jag ha ett positivt kroppsspråk, ett trevligt tonfall och tänka på hur jag bemöter både klasskompisar och gäster i restaurangen. Eftersom lärarna är så stöttande och positiva tycker Isabella inte att det är svårt att leva upp till de höga förväntningarna: Det blir väldigt lätt att lära sig nya saker när man tycker det är så roligt med undervisningen, förklarar Isabella. Och eftersom jag har så bra kontakt med lärarna finns det alltid någon att prata med om jag stöter på problem. Liksom alla andra elever som går ett yrkesprogram måste Isabella läsa ämnen som svenska, matte och engelska. Även i dessa ämnen får hon ett bra stöd av lärarna, menar hon: Jag har haft jättesvårt för matte tidigare, men jag har fått bra information och den extrahjälp jag behöver av min lärare för att klara kursen och få godkänt. Jag är helnöjd! Tips från coachen: Evàa Larsson, lärare i entreprenörskap på Dackeskolan Jag brukar påminna mina elever om att ingen kan vara bra på allt! Det viktiga är att man verkligen tror på sig själv och vågar fråga oss om råd och hjälp. Vi är ju till för elevernas skull och vill hjälpa alla på ett positivt sätt. Den som har svårigheter i något ämne kan alltid bli bättre. Även små steg tar dig framåt så att du når ditt mål.

9 Alla kan lära sig mer med rätt stöd Mjölby Gymnasium 9 Utan stödet i engelska kunde jag inte söka vidare individuellt Markus Lind har fått hjälp av engelskläraren Anders Johnson att höja sig till godkänd nivå i engelska. I nian hade 17-årige Markus Lind lätt för alla ämnen i skolan. Utom engelska. Jag har haft svårt med engelskan både på mellan- och högstadiet, berättar Markus. Jag fick ju speciallärare, men kom nästan ingenstans ändå. När Markus väl började gymnasiet blev det först ännu svårare att hänga med i undervisningen. Eftersom Markus vill läsa till civilingenjör förstod han snart att hans framtidtidsplaner riskerade att förstöras helt. Om man inte har godkänt i engelska kan man inte söka till universitetet, förklarar Markus. Som tur var hade lärarna på Kungshögaskolan märkt problemet: Jag fick jättemycket stöd av min engelsklärare Anders Johnson. Han hjälpte mig med precis rätt saker. När vi hade gemensam undervisning i klassen kom han fram och gav mig uppgifter som passade min nivå. Han gav mig också tips på hur jag på ett roligt sätt kunde förbättra mitt ordförråd under fritiden. Under en studieresa till Vitryssland tillsammans med de andra eleverna på teknikprogrammet vågade Markus till sist ta mod till sig och prova sina nya kunskaper: I Vitryssland är folk inte så bra på engelska, så jag tänkte att jag åtminstone kan försöka utan att göra bort mig alltför mycket. Markus självförtroende växte: Jag fick mycket träning i att prata engelska! När jag insåg att jag skulle klara godkänt blev jag väldigt glad. På Mjölby Gymnasium ser lärarna vilken nivå man är på i olika ämnen, tycker jag. De är engagerade och anpassar undervisningen. Även de som är jätteduktiga i ett ämne får hjälp att lära sig mer! Tips från coachen: Björn Karlsson, platschef Hogstad aluminium AB Mina tips när man söker jobb låter så här: Förutom rena yrkeskunskaper bör du ha en god social förmåga och kunna umgås med olika typer av människor. Det är viktigt att både dina lärare och kommande arbetsgivare ser vad du går för. Vi bad rektorn på Kungshögaskolan om hjälp med att hitta ett par personer som kunde arbeta hos oss. Nu har två tidigare elever på teknikprogrammet fått anställning här. Så möjligheterna finns!

10 10 Mjölby Gymnasium Skolan är inte bara undervisning Skolsköterska Skolexpedition Studie- och yrkesvägledare Vi finns här för din skull Du som är elev på Mjölby Gymnasium ska ha lätt att få kontakt med oss. Du ska få möjlighet att nå dina mål och det är viktigt att du blir sedd och respekterad. Förutom dina lärare finns därför många andra personer som arbetar för ditt bästa. Här kan du se några exempel! Mentorskap Du får en personlig mentor som följer din utveckling och du får en individuell studieplan som följs upp varje termin. Mentorn tar hand om dig under hela din studietid. Skolexepedition Här kan du som är ny på skolan få hjälp med dina frågor om till exempel studiebidrag och busskort. Vi finns till för dig! Studie- och yrkesvägledare För att din tid på gymnasiet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du får bra information om vad det finns att göra efter gymnasietiden. Din studie- och yrkesvägledare ger dig information om olika utbildningsvägar och yrken. Du får också upplysningar om alla de valbara kurser som du kan välja i årskurs två på gymnasiet. Läxhjälp Behöver du lite extra hjälp inför ett kommande prov eller vill du helt enkelt förbättra dina kunskaper inom ett visst område? Varje vecka finns en särskild resurstid där du utanför ditt ordinarie schema kan få hjälp av välutbildade lärare med ditt skolarbete. Alla elever på skolan, oavsett kurs eller nivå, har rätt till extra resurstid i ämnena matematik, svenska och engelska. Specialpedagog Om du behöver särskilt stöd i undervisningen kan du få hjälp av vår specialpedagog. Det kan vara läs- och skrivsvårigheter eller extra stöd i matematik eller engelska. Du får tips på bra studieteknik, tillgång till speciella hjälpmedel och vi anpassar även dina lektioner för att underlätta ditt skolarbete. Du får undervisning enskilt eller i grupp. Skolsköterska För att kunna göra ditt bästa i skolan är det viktigt att kroppen mår bra. Vi har erfarna skolsköterskor som tar hand om dig. De har öppen mottagning flera gånger i veckan. Våra skolsköterskor erbjuder även en allmän hälsokontroll av alla elever. Kurator Våra kuratorer hjälper dig om det är något som oroar dig. De ger dig rätt verktyg att komma vidare på bästa sätt. Självklart råder tystnadsplikt.

11 Miljö och trivsel Mjölby Gymnasium 11 Vi har det lilla extra allt från bra bibliotek till en nyrenoverad idrottshall Café På båda skolor hittar du ett café där du alltid kan välja mellan ett stort utbud av nygjorda smörgåsar till låga priser. Du kan naturligtvis också köpa gott fikabröd! Vi erbjuder dig olika typer av hembakade kakor, något som uppskattas mycket av våra elever. Vi har öppet varje skoldag. På bilden syns Fia-Lotta Pettersson och Adam Lanshed som njuter av frukost för 10 kronor på Café Dacke. För att underlätta användandet av bärbara datorer och läsplattor har Mjölby Gymnasium ett trådlöst nätverk. Bibliotek Både Dacke- och Kungshögaskolan har välutrustade bibliotek med kunnig personal som gärna hjälper dig med ditt skolarbete. De visar dig hur du söker information och ger dig tips på bra böcker. På biblioteket finns även tidsskrifter och tidningar. Som elev hos oss har du alltid möjlighet att påverka vårt val av bokinköp. Du kan även sitta och studera i en lugn och avspänd miljö. På bilden syns Kungshögaskolans bibliotek. Idrottshallar I våra idrottshallar kan du träna snabbhet, rörlighet, styrka och koordination. På båda skolor finns det möjlighet att träna utanför lektionstid, när du har rast. Kungshögaskolan erbjuder även lärarledda aktiviteter på rasterna, som till exempel volleyboll och dans. grönt På Mjölby Gymnasium finns en trevlig utomhusmiljö med stora grönytor där du kan sitta och njuta i solen med dina kompisar när det är rast. Mjölby Gymnasium en skola nära dig Du som är elev vid Mjölby Gymnasium och har en resväg på mer än sex kilometer får alltid Östgötatrafikens skolkort utan kostnad. Skolkortet gäller för hela året. bild

12 12 Mjölby Gymnasium En gymnasieskola för framtiden På Mjölby Gymnasium har du 15 olika program att välja bland och många tillval. Därför är det lätt att hitta det som passar just dig och dina intressen. Din framtid är viktig för oss! Du är alltid välkommen att besöka oss och själv uppleva det vi har att erbjuda. Du får vara med på några lektioner, träffa elever och några av lärarna. Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola, så får du hjälp att boka en tid för besök. Kontakta oss Dackeskolan Burensköldsvägen Mjölby Expedition: Rektor: Våra program Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Finsnickeri Hantverksprogrammet Guld Industritekniska programmet Restaurang och livsmedelsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Kungshögaskolan Gymnasievägen Mjölby Expedition: Rektor: Besök oss på Facebook! Välkommen till en riktigt bra skola!

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna RESURSNYTT ser dina resurser #1 FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna Tema: ARBETSINRIKTNING Ludde har som mål att få ett jobb och gör idag praktik på en fritidsgård. Han spelar även innebandy

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

ORSAKER TILL AVHOPP ARBETSLIVET TEMAGRUPPEN UNGA I. 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2

ORSAKER TILL AVHOPP ARBETSLIVET TEMAGRUPPEN UNGA I. 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2 TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET 10 ORSAKER TILL AVHOPP 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Temagruppen

Läs mer

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID?

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? 2015 2016 REKTOR HAR ORDET Välkommen till MDH! Här börjar din resa som kommer att ge dig ny kunskap, nya vänner och många upplevelser.

Läs mer

Kvalitetsgranskning Rapport 2014:05. Undervisning på yrkesprogram

Kvalitetsgranskning Rapport 2014:05. Undervisning på yrkesprogram Kvalitetsgranskning Rapport 2014:05 Undervisning på yrkesprogram Skolinspektionens rapport 2014:05 Diarienummer 400-2013:2457 Stockholm 2014 Foto: Thomas Henriksson Innehåll Sammanfattning 6 1. Bakgrund,

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

INGENJÖRSMATTEN SÅ LYCKAS DU! Tips på hur du bäst klarar matten på högskolan

INGENJÖRSMATTEN SÅ LYCKAS DU! Tips på hur du bäst klarar matten på högskolan INGENJÖRSMATTEN SÅ LYCKAS DU! Tips på hur du bäst klarar matten på högskolan 1 ATT BÖRJA PÅ EN INGENJÖRS UTBILDNING KAN KÄNNAS ÖVERVÄLDIGANDE. Klasserna är större, böckerna tjockare och tempot högre Och

Läs mer

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Specialpedagogiska skolmyndigheten Redaktion: Kenneth Drougge, Sara Håkansson och Madeleine

Läs mer

Stöd och stimulans i klassrummet

Stöd och stimulans i klassrummet Rapport 2014:2 Stöd och stimulans i klassrummet Rätten att utvecklas så långt som möjligt Skolinspektionens rapport 2014:2 Diarienummer 2011:6494 Stockholm 2014 Foto: Monica Ryttmarker Förord Skolinspektionen

Läs mer

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar FÖR EN TRYGGARE SKOLA att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar 1 2 CHECK- LISTOR OCH GODA EXEMPEL Checklistor samt röster från Rädda Barnens medlemsrörelse. 3 4 CHECKLISTA VÄRDEGRUND

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna. med ADHD

Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna. med ADHD Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med ADHD Utgivna skrifter i denna serie: Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med funktionsnedsättning. Övergripande information om stödinsatser

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder

Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder Synsätt bemötande arbetssätt Ingrid Liljeroth Monica Naeser Bo Dahlin Projektet Waldorfskolor i Sverige Delrapport 6 Karlstads

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Det är mödan värt. Vallentuna gymnasium 1986 2004

Det är mödan värt. Vallentuna gymnasium 1986 2004 Det är mödan värt Vallentuna gymnasium 1986 2004 För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna från toppen kom från roten Tage Danielsson Vi tackar alla våra arbetskamrater som

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

DE GEERHANDBOKEN LÄSÅRET 2013-2014. Utbildar för framtiden sedan 1868

DE GEERHANDBOKEN LÄSÅRET 2013-2014. Utbildar för framtiden sedan 1868 DE GEERHANDBOKEN LÄSÅRET 2013-2014 Utbildar för framtiden sedan 1868 INNEHÅLL 1. TIPS FÖR EN LYCKAD STUDIETID 2. FRÅNVARO OCH CSN 3. MENTORSKAP 4. PEDAGOGIK OCH TEKNIK 5. ELEVSTÖD 6. ATT STUDERA PÅ GYMNASIET

Läs mer