YTTRANDE. Datum Dnr Justitieombudsmannen. Begäran om utredning och yttrande (Dnr )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Datum 2012-09-13 Dnr 1201193. Justitieombudsmannen. Begäran om utredning och yttrande (Dnr 1916-2012)"

Transkript

1 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum Dnr (8 ) Riksdagens ombudsmän Box Stockholm Justitieombudsmannen. Begäran om utredning och yttrande (Dnr ) Justitieombudsmannen (JO) har anmodat att inkomma med utredning och yttrande över vad som anförts i Rolf Jönssons anmälan till JO. JO:s anmälan avser frågan om s dröjsmål med att fatta ett formellt beslut med anledning av Kjell Komstedts anmälan om ersättningsetablering och Rolf Jönssons ansökan om att ingå samverkansavtal. Regionstyrelsen avger yttrande såsom företrädare för och som nämnd med ansvar för ledningen av hälso- och sjukvården. En utredning av ärendet har genomförts varvid uppgifter om handläggningen har inhämtats från berörda handläggare. I det följande redogör Regionstyrelsen för hur ärendena har handlagts och för myndighetens bedömning av denna handläggning. Allmän bakgrund I april 2009 infördes ett antal nyheter i lag (1993:1651; LOL) om läkarvårdsersättning 5a-g samt motsvarande i lag (1993:1652; LOS) om ersättning för sjukgymnastik. Från om med denna tidpunkt gavs möjlighet för etablerade läkare och sjukgymnaster att anmäla att man önskade överlåta sin verksamhet inklusive etableringsrätt, s.k. ersättningsetablering. I denna lagstiftning finns två skyndsamhetskrav. I LOL 5b finns ett krav avseende att landstinget efter en inkommen anmälan utan dröjsmål ska publicera en ansökningsinbjudan. Vidare finns i LOL 5f ett krav avseende att landstinget utan dröjsmål ska underrätta sökandena och den överlåtande läkaren om beslut att ingå samverkansavtal alternativt beslut om att Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (8 ) upphandlingen har avslutats på annat sätt. Skyndsamhetskravet avseende annonsering Försåvitt avser skyndsamhetskravet i LOL 5b önskar anföra följande. Komstedts anmälan om önskemål att överlåta sin etablering skedde i samband med att rätten till ersättningsetablering infördes i LOL. Vid tillfället fanns ingen rättspraxis utvisande hur de nya lagbestämmelserna om ersättningsetablering skulle tillämpas. Landstingen och likaså landstingens intresseorganisation, Sveriges Kommuner och Landsting, var initialt av uppfattningen att inte samtliga inkomna anmälningar per automatik tvunget skulle föranleda ett annonserat upphandlingsförfarande. Enligt landstingen var det inte rimligt att inleda en upphandling när, med tillämpning av LOL 5e tredje punkt, inga anbudssökanden skulle kunna komma ifråga för ett nytt samverkansavtal. gjorde i detta avseende ingen annan bedömning än övriga landsting. I LOL 5b anges att efter anmälan enligt LOL 5a ska landstinget utan dröjsmål publicera en ansökningsinbjudan. Landstingen gjorde bedömningen att denna bestämmelse inte var absolut, utan att det enligt allmänna förvaltningsrättsliga principer krävs av en anmälan, för att beaktas, att anmälan uppfyller vissa grundläggande krav. Landstingen uppfattade LOL 5a på så sätt att endast sådan anmälan som kunde möjliggöra för annan läkare att få ingå samverkansavtal med landstinget, skulle annonseras. En annonsering i en allmänt tillgänglig elektronisk databas med åtföljande offerter från presumtiva köpare i ett ärende som inte skulle kunna leda till en genomförd överlåtelse uppfattades som direkt felaktig. En sådan annonsering skulle leda till onödiga kostnader och arbetsinsatser för upprättande av anbud för ett antal enskilda aktörer. s gjorde således som övriga landsting och avslog inkomna anmälningar, däribland Komstedts. Detta beslut fattades snarast möjligt efter de nya lagbestämmelsernas införande. Beslutet fattades av Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott. bedömer att handläggningen i detta skede uppfyllde kravet på skyndsamhet i så motto att ett överklagbart beslut fattades skyndsamt. s avslagsbeslut överklagades av Komstedt. Förvaltningsrätten i Malmö delade landstingens bedömning av hur den nya lagstiftningen skulle tillämpas i dom i mål nr (Bilaga 1). I domen uttalade förvaltningsrätten som sin uppfattning att hade grund för sitt beslut om avslag. Detta eftersom det redan vid tidpunkten för Komstedts anmälan kunde förutses att någon ersättningsetablering inte skulle kunna komma ifråga. Efter överklagande till Kammarrätten i Göteborg upphävde kammarrätten i mål nr förvaltningsrättens dom (Bilaga 2). Kammarrätten konstaterade att det enligt LOL saknas möjlighet att med hänvisning till LOL 5e underlåta att publicera en ansökningsinbjudan.

3 Datum (8 ) är av uppfattningen att den nya lagstiftningen ingalunda är helt otvetydig, vilken uppfattning vinner stöd i den av förvaltningsrätten gjorda bedömningen. önskar framhålla att för egen del aldrig haft något önskemål om hur dessa nya lagbestämmelser skulle tillämpas, utan s agerande har enbart förestavats av en önskan om att inte onödigtvis ådra ett stort antal anbudssökanden ett tidsödande och kostsamt arbete. Kammarrätten i Göteborgs dom vann laga kraft varefter Komstedts anmälan annonserades Enligt s bedömning måste denna hantering anses väl uppfylla skyndsamhetskravet i LOL 5b. uppfattar och tillämpar numera gällande rätt på så sätt att samtliga anmälningar om ersättningsetablering som inkommer till ska annonseras och att denna annonsering ska ske skyndsamt. Skyndsamhetskravet avseende underrättelser till anbudssökande och överlåtare Skyndsamhetskravet i LOL 5f har sin huvudsakliga motsvarighet i lag (2007:1091; LOU) om offentlig upphandling, 15 kap. 19. Bestämmelsen innebär att det uppställs ett krav på myndigheten att utan dröjsmål informera anbudssökande och överlåtare om beslut om samverkansavtal och andra ställningstaganden som avslutar upphandlingen. Försåvitt avser detta skyndsamhetskravs betydelse för den ifrågasatta handläggningen önskar anföra följande. Inledningsvis uppmärksammas att varje upphandling tar en viss längre tid i anspråk. Först måste annonsering ske under en tid som är tillräckligt lång för att möjliggöra en reell konkurrens och därtill tillräckligt lång för att intresserade anbudssökande ska kunna sätta sig in i upphandlingsunderlaget och avge ett genomtänkt anbud. Därefter åtgår i alla upphandlingar en viss tid för utvärdering och beslutsfattande. För den nu aktuella upphandlingen av Komstedts etablering utsattes en sista dag för anbud till Ett beslut förbereddes, i vilket Jönssons anbud uteslöts med tillämpning av LOL 5e tredje punkt. Innan beslutet kom att fattas uppmärksammades, av just Jönsson, på att Förvaltningsrätten i Luleå (mål nr ) respektive Förvaltningsrätten i Umeå (mål nr ) hade fattat sinsemellan oförenliga beslut vid sin tillämpning av LOL 5e tredje punkt. Båda dessa domar överklagades till Kammarrätten i Sundsvall. uppfattade Jönsson på så sätt att han hellre önskade att avvaktade överinstansernas avgörande än fattade ett för honom negativt beslut. Efter att kammarrättens prövning pågått en längre tid valde att genom beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden, med hänsyn till det stora allmänintresset, även informera s medborgare om att kammarrättens avgörande avvaktades. Efter överklaganden till Högsta förvaltningsdomstolen kunde i

4 Datum (8 ) slutet av oktober 2011 konstateras att Kammarrätten i Sundsvalls avgörande i mål hade vunnit rättskraft. Avgörandet innebar att Norrbottens läns landstings förfarande om ersättningsetablering skulle rättas (Bilaga 3). Enligt kammarrätten hade den aktuella sjukgymnasten inte möjlighet till offentlig ersättning inom ramen för Norrbottens läns landstings valfrihetssystem Vårdval Norrbotten. Jönsson uttolkar detta kammarrättsavgörande som allmängiltigt, innebärande att inte någon läkare med specialitet i allmänmedicin eller sjukgymnast i någon situation skulle kunna uteslutas med stöd av LOL 5e tredje punkt. anser för sin del att avgörande för domstolarnas bedömning i det enskilda fallet är dels vilken slags etablering som upphandlas, dels vilken slags krav för deltagande som uppställs i det valfrihetssystem som har anförts som grund för uteslutning. utredde mycket noggrant betydelsen av detta avgörande och gjorde jämförelse mellan det i avgörandet aktuella Vårdval Norbotten, med det för bl.a. allmänläkaren Jönssons och ett antal sjukgymnasters vidkommande aktuella Hälsoval Skåne. gjorde bedömningen att för sjukgymnaster innebar de båda landstingens valfrihetssystem ungefär likvärdiga svårigheter att delta i respektive valfrihetssystem. Försåvitt avser sjukgymnaster gjorde därför bedömningen att dessa inte skulle uteslutas med hänvisning till LOL 5e tredje punkt. För vad gäller allmänläkare kunde konstatera att de båda landstingens valfrihetssystem uppvisade stora olikheter. Exempelvis inkluderas i Vårdval Norrbotten distriktssköterskemottagning, mödrahälsovård och barnhälsovård vilket inte görs i Hälsoval Skåne. kunde vidare konstatera att kraven för allmänläkare skiljde sig markant från kraven för sjukgymnaster. I Hälsoval Skåne är specialist i allmänmedicin den enda kompetens som uttryckligen kräver att vårdgivaren har i sin verksamhet. Försåvitt gäller allmänläkare gjorde därför bedömningen att dessa kunde bedriva verksamhet med offentlig finansiering i Hälsoval Skåne, varför vidhöll som sin uppfattning att Jönssons anbud skulle uteslutas. Det något ovanliga i s hantering har varit att man efter kontakt med Jönsson gjorde ett undantag och valde att avvakta med ett slutligt ställningstagande i ärendet. Jönsson uttalar heller inte i sin anmälan till JO att han haft något att invända mot att avvaktade förvaltningsdomstolarnas avgörande i denna fråga. Däremot sammanblandar Jönsson i viss mån de olika frågorna när han invänder mot den fördröjning som beskrivits i föregående avsnitt avseende beslut om Komstedts etablering. Vidare önskar Jönsson av naturliga skäl att det beslut som sedermera fattade skulle ha haft en annan utgång. I sin anmälan till JO tycks Jönsson närmast vara av uppfattningen att Region Skåne alltjämt borde ha avvaktat med att fatta beslut avseende hans anbud. Vidare tycks han vara av uppfattningen att även alltjämt

5 Datum (8 ) borde ha avvaktat med beslut om samverkansavtal försåvitt avser etableringar för sjukgymnaster. är för sin del av uppfattningen att varje enskilt ärende ska handläggas så skyndsamt som möjligt och att det inte finns anledning att avvakta ytterligare med ställningstagande när väl ärendet är färdigutrett. I sammanhanget erinras om att varken LOL 5e eller 5f är fakultativa, utan är skyldig att tillämpa dessa. Så snart s utredning av Kammarrätten i Sundsvalls avgörande var färdigt expedierades därför underrättelser, bl.a. till Jönsson. Eftersom underrättelsen skickades snarast möjligt efter s ställningstagande, uppfyller enligt s bedömning handläggningen kravet i LOL 5f om att underrättelse ska skickas utan dröjsmål. I underrättelsen informerades Jönsson om att hade avskrivit ärendet med motiveringen att inga giltiga anbud inkommit i upphandlingen. Jönsson ansökte om överprövning enligt LOL 5g samt 16 kap. LOU, varefter Förvaltningsrätten i Malmö i dom i mål avslog Jönssons ansökan. I domen uttalar förvaltningsrätten att Region Skåne har haft fog för sin bedömning att Jönsson kan få rätt till offentlig ersättning inom ramen för ett valfrihetssystem och att Jönsson därmed inte uppfyller kravet i LOL 5e tredje punkt. Domen har överklagats till Kammarrätten i Göteborg i vilken domstol prövning alltjämt pågår. Allmänt om handläggningen tillämpar som sagt numera gällande rätt på så sätt att samtliga anmälningar om ersättningsetablering annonseras, vilken annonsering ska ske skyndsamt. Frågan om hur pass skyndsamt detta låter sig göras kommenteras i det följande. Genom de nya bestämmelserna om ersättningsetablering tilldelades landstingen den något ovana rollen av att vara mäklare för en överlåtelse av någon annans verksamhet. De rättigheter som överlåts är vid sidan av själva etableringen, i princip allt som den anmälande etableringsinnehavaren anser ingår i dennes verksamhet. Landstingen ska enligt LOL 5c behandla anbudssökande på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt iaktta principerna om öppenhet, ömsesidigt erkännande och proportionalitet. I förarbetena till de nya lagbestämmelserna uttalades följande(prop. 2008/09:64 s 52 och s 54). Ett dilemma är emellertid att den civilrättsliga överlåtelsen av vårdgivarens verksamhet helt ligger i händerna på den överlåtande läkaren respektive sjukgymnasten. Denne har rätt att välja vilka kriterier som helst som utgångspunkt för sitt beslut om vem som ska få överta den aktuella verksamheten. Tilldelningen av samverkansavtalet måste dock ske utifrån objektiva och öppna kriterier. Enligt regeringens mening är det rimligt att kräva av en överlåtande vårdgivare som vill säga upp sin rätt till ersättning i syfte att låta köparen ingå

6 Datum (8 ) samverkansavtal med landstinget att denne väljer köpare utifrån ett på förhand bestämt objektivt kriterium. Om säljaren önskar beakta andra hänsyn vid sin överlåtelse av verksamheten står det alltid honom eller henne fritt att inte anmäla ett önskemål om ersättningsetablering till landstinget. Det kan dock hända att förfarandet avbryts utan att något samverkansavtal ingås. Den överlåtande vårdgivaren kan, när som helst fram till dess att samverkansavtalet har ingåtts, återkalla sin anmälan. Lagstiftarens valda modell innebär svårigheter för landstingen i vad gäller uppfyllelse av skyndsamhetskravet såväl inför annonsering, som inför beslut om samverkansavtal. Det är exempelvis omöjligt att annonsera en överlåtelse om anmälaren ännu inte har bestämt sig för vilka inventarier eller andra resurser som vid sidan av själva etableringen ska ingå i överlåtelsen. De uppgifter om verksamheten som anges i anbudsinbjudan ska sedan ligga till grund för anbudssökandenas offererade pris. En annonsering med oklara uppgifter skulle således inte uppfylla ens grundläggande krav på transparens. När som i Komstedts m.fl. fall en lång tid gått sedan den ursprungliga annonseringen kan därtill förväntas att en förändring skett avseende dessa resurser. Av nu anförda skäl krävs ett flertal avstämningar med anmälaren innan en annonsering kan ske, vilka avstämningar av naturliga skäl tar en viss tid i anspråk. Enligt LOL 5e andra stycket ska landstinget ingå samverkansavtal med den anbudssökande som har erbjudit högst pris för verksamheten. Enligt bestämmelsen ska dock detta ske först efter det att verksamheten har överlåtits. Även i detta sena skede i upphandlingen är således landstingens agerande helt avhängigt av anmälarens/överlåtarens inställning till om ersättningsetableringen ska fullföljas eller ej. Landstingen har således enligt gällande rätt inte möjlighet att helt ensidigt avgöra hur pass skyndsamt ett ärende om ersättningsetablering ska handläggas. I sammanhanget kan noteras att under hela den tid som ovan beskrivna rättsprocesser pågick utannonserades ett stort antal anmälningar om ersättningsetableringar och nya samverkansavtal ingicks försåvitt avser övriga specialiteter, dvs vid sidan av sjukgymnaster och specialister i allmänmedicin. För dessa övriga specialiteters verksamhet hade Region Skåne inte inrättat något valfrihetssystem. Erfarenheten från gjorda annonseringar visade att ett stort antal samtidiga annonseringar resulterade i betydande svårigheter att rent praktiskt avsluta upphandlingarna. Många samtida annonseringar påverkar priset vilket ledde till att anmälare valde att återta sin anmälan. Därtill uppstod svårigheter med anbudssökanden som dels önskade frånträda ett eller flera anbud, dels ifrågasatte varför beslut om samverkansavtal fattades avseende sådana etableringar som de var mindre intresserade av. Särskilt problematiskt är att etableringarna enligt LOL/LOS är kopplade till viss individ och att det inte är möjligt för någon individ att

7 Datum (8 ) inneha mer än en etablering. Varje anbudssökande tillika presumtiv ny etableringsinnehavare avger bindande anbud, och detta måste göras utan att anbudsgivaren vet för vilken etablering denne bör avge detta sitt enda anbud. Anbudsgivare kom därmed att helt slumpvis låsas upp i en viss upphandling i vilken de inte hade möjlighet att teckna avtal, och detta samtidigt som de inte gavs möjlighet att avge anbud i de andra samtidigt genomförda upphandlingar, i vilka de hade kunnat avge det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. I syfte att förebygga denna slags problem för såväl anmälare/överlåtare som anbudsgivare valde och en del andra landsting att istället successivt genomföra annonseringar, när det rörde sig om flera samtida ersättningsetableringar inom samma specialitet. Särskilt om C Björkman och U Lorenzon m.m. Det noteras att JO inte har begärt yttrande med avseende på Jönssons synpunkter på s handläggning av C Björkmans och U Lorenzons ärenden. önskar ändå helt kort kommentera även dessa Jönssons påståenden. Såväl Björkman som Lorenzon ansökte redan 2009 om att få sälja sina etableringar. Anledningen till dröjsmål med annonsering av dessas etableringar var initialt densamma som det ovan försåvitt avser Komstedts ersättningsetablering. När väl Kammarrätten i Göteborgs dom i oktober 2010 hade vunnit laga kraft, och kammarrätten hade konstaterat att samtliga anmälda etableringar skulle annonseras, skickades ut brev till samtliga etableringsinnehavare som tidigare hade ansökt om försäljning för att efterhöra om de alltjämt kvarstod vid sin anmälan. Detta gjordes av skäl som framgår ovan under rubriken Allmänt om handläggningen. I takt med att svar inkom påbörjades annonsering. Initialt erhölls inget svar från Björkman. I sin anmälan hade han uppgett en adress för kommunikation med honom, och först en tid senare erhöll Region Skåne uppgift om att denna adress inte längre var aktuell. När väl Region Skåne fått tillgång till den nya adressuppgiften kontaktades Björkman varpå fick beskedet att han kvarstod vid sin önskan om att få utannonserat sin etablering. När underlaget för ansökningsinbjudan avseende Björkmans etablering var klart fanns redan totalt 11 etableringar klara för utannonsering inom densamma specialitet. Björkmans etablering utannonserades av skäl som framgår ovan under rubriken Allmänt om handläggningen först med datum för sista tid för anbud Liksom i Komstedts fall avvaktades därefter avgörandet från Kammarrätten i Sundsvall i mål 34-11, och s utredning avseende detta avgörande, varefter HSN fattade beslut om att avsluta ärendet genom att meddela tilldelningsbeslut och teckna nya samverkansavtal. Björkmans etablering var således en av de i tidigare avsnitt omnämnda etableringarna avseende sjukgymnastik.

8 Datum (8 ) Lorenzon valde initialt att avvakta med annonsering varefter hon först återkom och aktualiserade frågan om försäljning av sin etablering. Efter genomgång av hennes ingivna uppgifter konstaterades att dessa behövde kompletteras, vilket hon informerades om Lorenzon uppgav då att hon avsåg att komplettera sin anmälan men att det kunde dröja. Efter komplettering färdigställdes en ansökningsinbjudan, varefter utannonserades denna med datum för sista tid för anbud Mot bakgrund av det anförda anser att även handläggningen avseende Björkmans och Lorenzons etableringar har uppfyllt lagstiftningens krav på skyndsamhet såväl inför annonsering som efter beslut om samverkansavtal. Jönsson har ävenså framfört påståendet att s dokumentation har varit ofullständig. Någon närmare grund för detta har Jönsson inte presenterat, varför det är svårt att närmare bemöta detta påstående. Region Skåne kan endast allmänt konstatera att dokumentation i ärendena har upprättats, registrerats och i förekommande fall expedierats, helt i enlighet med gällande rätt. Sammanfattningsvis beklagar för berörda aktörers räkning, men också för egen del, den långa tid som åtgår intill dess det genom rättspraxis klargörs hur de nya lagbestämmelserna i LOL är tänkta att tillämpas. strävar mot att hantera varje enskilt ärende så skyndsamt som möjligt. I varje ärende måste dock beaktas att de upphandlingsrättsliga principerna inte träds för när och vidare att ärendena hanteras på så sätt att en ersättningsetablering enligt överlåtarens önskemål också med någon grad av sannolikhet kan fullföljas med överlåtelse och beslut om samverkansavtal. Pia Kinhult Regionstyrelsens ordförande Ingrid Bengtsson-Rijavec T f regiondirektör

Datum. Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna.

Datum. Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna. illc:.titi~nmhllrlc:m:::t~nnp.n in c:,:. JO WW RIKSDAGENS W OMBUDSMAN REMISS Datum 2012-12-10 D nr 3706-2012 Aktbil19 Sid l (l) Regionstyrelsen, Region Skåne 291 89 Kristianstad R r i::.' :ÅNE 1 Begäran

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2014-12- 2 2 Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (5) SÖKANDE MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad KONKURRENSVERKET Avd Dnr KSnr 201/4-12- 2 3 AktbH SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962)

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning 2017-10-23 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering.

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi 2017-08-29 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering.

Läs mer

Sida 2. KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 DOM. Mål nr m.fl. YRKANDEN M.M.

Sida 2. KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 DOM. Mål nr m.fl. YRKANDEN M.M. KAMMARRÄTTEN Avdelning 04 DOM Sida 2 Mål nr 5147-12 m.fl. YRKANDEN M.M. Stockholms läns landsting (landstinget) yrkar att ansökningar om överprövning ska avslås. Till stöd för sin talan anför landstinget

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 14 juni 2011 KLAGANDE Röke Buss AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 11918

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 3 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Ahlsell Sverige AB, 556012-9206 Ombud: Caroline Haag Tenders Sverige AB Nygatan 34 582 19 Linköping MOTPART Öckerö kommun 475 80 Öckerö SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi 2017-03-30 01540-2017 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-15 Meddelad i Falun Mål nr 5129-15 1 SÖKANDE Grolls AB, 556084-1784 Byängsgränd 20-22 120 23 Stockholm MOTPART Lantmäteriet Huvudkontoret 801 82 Gävle SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö

DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö DOM 2013-05-24 Meddelad i Malmö Mål nr 6160-12 1 KLAGANDE Maria Winberg Nordström, 681201-2448 Sofierovägen 35 254 33 Helsingborg MOTPART Helsingborgs stad 251 89 Helsingborg ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktiges

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-05-29 Meddelad i Göteborg Mål nr 4830-12 E Enhet 1:1 1 SÖKANDE Vrångö Transport AB, 556521-1850 Mittviksvägen 10 430 82 Vrångö Ombud: Advokat Hampus Ek Foyen Box 7229 103 89 Stockholm MOTPART

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1078-14 1 SÖKANDE AAR Translator AB, 556385-6235 Box 3063 200 22 Malmö MOTPART Verket för innovationssystem (VINNOVA) 101 58 Stockholm SAKEN Överprövning

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-11 Meddelad i Malmö Mål nr 955-14 1 KLAGANDE Kraftord/Staffan Sjöberg, 530915-1610 Graffmansgatan 12 412 73 Göteborg MOTPART Landskrona stad Stadsledningskontoret Stadshuset 261 80 Landskrona

Läs mer

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar.

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar. 1(7) PM 2012-08-07 Nationella taxan 1. Sammanfattning Mitt förslag är att driva frågan vidare. Motiven för att förändra systemet är starka och det finns ett tillräckligt stort intresse från intressenterna

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-03-30 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Floda Systemskylt Aktiebolag, 556322-7684 Byggvägen 3 433 61 Stenkullen MOTPART Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 51-13 1 SÖKANDE Rapid Bevakning AB, 556565-3002 Box 2046 174 02 Sundbyberg MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun 2. Securitas

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2013-01-25 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE R-Contracting AB, 556681-9404 Platinagatan 8 602 23 Norrköping MOTPART Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Box 2022 250 02 Helsingborg Ombud:

Läs mer

1 (6) Telefon: Webbplats:

1 (6) Telefon: Webbplats: 1 (6) Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi, diarienummer HSNN 2015-00462 Ni inbjuds att inkomma med ansökan

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-03-19 Meddelad i Göteborg Mål nr 1727-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Antalis AB, 556076-2022 Box 4014 422 04 Hisings Backa MOTPART Chalmers tekniska högskola AB, 556479-5598 Ekonomiavdelningen/Inköp

Läs mer

BESLUT. Kritik mot Region Skåne för brister i handläggningen vid meddelande av förhållningsregler enligt 4 kap. 2 smittskyddslagen (2004:168)

BESLUT. Kritik mot Region Skåne för brister i handläggningen vid meddelande av förhållningsregler enligt 4 kap. 2 smittskyddslagen (2004:168) BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2012-05-02 Dnr 2218-2011 Sid 1 (5) Kritik mot Region Skåne för brister i handläggningen vid meddelande av förhållningsregler enligt 4 kap. 2 smittskyddslagen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 45-13 1 SÖKANDE G4S Security Services (Sverige) AB, 556095-6772 Box 49017 100 28 Stockholm MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Datum 2013-05-16 Diarienummer 1363-4190/2011 NN Bodens kommun 961 86 Boden Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden i NN:s

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2013-04-25 Meddelad i Malmö Mål nr 3443-13 1 SÖKANDE Kinnarps Skåne AB, 556587-1620 Östra Hindbyvägen 63 213 74 Malmö Ombud: advokaten Pernilla Larsson Gärde Wesslau Advokatbyrå Box 684 551 19 Jönköping

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-05-29 Meddelad i Malmö Mål nr 2312-13 1 SÖKANDE Österlenbuss AB, 556388-9145 Box 1023 271 00 Ystad Ombud: Henrik Grimlander Box 1055 271 00 Ystad MOTPART Tomelilla kommun Gustafs

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2014-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 497-14 Enhet 17 1 SÖKANDE Eripio Wear, 556346-4600 Källbäcksrydsgatan 10 507 31 Brämhult MOTPART Stockholms läns landsting, Upphandlingsenheten Box 22550 104

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-23 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:1 1 SÖKANDE Broderiet i Kungsbacka AB, 556526-2838 Kungsparksvägen 31 434 39 Kungsbacka MOTPART Härryda kommun 435 80 Mölnlycke PART Flink Reklam & Promotion

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-12-14 Dnr 670/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Örebro kommun, Box 30000, 701 35

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr 27040-15 1 SÖKANDE Inspecta Sweden AB, 556190-5935 Ombud: Mattias Hansson Box 30100 104 25 Stockholm MOTPART AB Familjebostäder, 556035-0067 Ombud:

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV Christian Härdgård Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (9) SÖKANDE Club Vitalab AB, 556658-8736 Nybrogatan 71 114 40 Stockholm Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Avdelningen för särskilda vårdfrågor Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster ANSÖKNINGSINBJUDAN 2016-01-12 Diarienummer HSN 1509-1101 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-17 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:2 1 SÖKANDE KG Knutsson AB, 556075-1975 191 81 Sollentuna MOTPART Polismyndigheten i Västra Götaland Box 429 401 26 Göteborg Ombud: Rikspolisstyrelsen Polisens

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Anna Aktermo 2012-06-21 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE Agito Sverige AB, 556745-7121 Ombud: Benny Östling Nybrogatan 7 114 34 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

Yttrande över JO-anmälan angående landstingets hantering av begäran om registerutdrag

Yttrande över JO-anmälan angående landstingets hantering av begäran om registerutdrag HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-09-25 p 22 1 (1) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-24 HSN 1207-0804 Handläggare: Anne Rundquist Yttrande över JO-anmälan angående landstingets

Läs mer

Sammanträde med Sjukvårdsutskott norr

Sammanträde med Sjukvårdsutskott norr 1 ( 17) Sammanträde med Datum för justering: Hans Andersson (L) Christina Enocson-Mårtensson (S) Plats Mälarsalen Närvarande ledamöter Hans Andersson (L) (ordförande) Lotta Lindblad Söderman (M) (vice

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2012-01-13 Diarienummer 1363-1790/2011 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann-Louice Jonsson DOM 2014-03-24 Meddelad i Falun Mål nr 540-14 1 SÖKANDE Kanonaden Entreprenad AB, 556231-2636 Bockängsgatan 2 571 38 Nässjö Ombud: Advokat Martin Ågren och Jur.kand. Maria Karlsson Advokatfirman

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-03-23 Meddelad i Falun Mål nr 905-16 1 SÖKANDE Olssons Elektromekaniska AB, 556245-2887 Box 37 274 03 Rydsgård MOTPART Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-08-09 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Veka Entreprenad AB, 556480-8359 Falkenbergsvägen 55 311 50 Falkenberg MOTPART Hylte kommun Samhällsbyggnadsnämnden Storgatan 8 314 80 Hyltebruk

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE InVinn AB, 556770-0181 Box 2220 403 14 Göteborg Ombud: Martin Vildhede Setterwalls Advokatbyrå Box 11235 404 25 Göteborg MOTPART Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning Regionstyrelsen DELEGATIONSBESLUT Datum 2014-03-04 Dnr 1301134 1 (1) Mål 4053-13 angående laglighetsprövning Beslut 1. Regionstyrelsen avger yttrande till Kammarrätten enligt föreliggande förslag. Ärendebeskrivning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 15 februari 2013 KLAGANDE Frölunda El & Tele AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och advokat Joel Gustafsson MAQS Law Firm Advokatbyrå AB

Läs mer

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping KAMMARRÄTTEN Avdelning l BESLUT 2013-02-11 Meddelat i Jönköping Sida l (5) Mål nr 94-13 KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Linköpings kommuns beslut

Läs mer

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB,

BESLUT Meddelat i Göteborg. SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, Avd. 3 Meddelat i Göteborg Mål nr Bilaga A 1 SÖKANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokaten Sylvia Lindén och jur.kand. Maxwell Richmond Baker&McKenzie Advokatbyrå KB Box 180 101

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-26 Meddelad i Falun Mål nr 4952-15 1 SÖKANDE TM Automation AB, 556480-9225 Ombud: Advokat Thomas Berner Advokatfirman Lindgren & von Hofsten AB Box 3 542 21 Mariestad MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 juni 2013 KLAGANDE 1. Alvesta kommun 2. Lessebo kommun 3. Ljungby kommun 4. Markaryds kommun 5. Regionförbundet Södra Småland 6. Tingsryds

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2012-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 680-12E 1 SÖKANDE Camp Scandinavia AB, 556221-8270 Karbingatan 38 254 67 Helsingborg Ombud: Advokat Jerker Alm och jur.kand. Rickard Vernet Advokatfirman

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 17 DOM 2015-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr 1803-15 1 SÖKANDE B3 IT Management AB, 556606-3300 Ombud: advokat Johan Linder Säverman Wistrand Advokatbyrå, Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER Stockholms

Läs mer

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Oskar Viström förvaltningsrättsnotarie DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Mål nr 2734-14 1 SÖKANDE Peab Sverige AB, 556099-9202 Margretetorpsvägen 260 92 Förslöv MOTPARTER 1. Gavlefastigheter Gävle kommun

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 13380-15 13381-15 1 SÖKANDE AV Syd AB, 556273-9358 Pilotgatan 7 212 39 Malmö Ombud: advokaterna Tomas Eliasson och Christian Härdgård Advokatfirman Delphi i Malmö AB

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

*Skatteverket 1(6) Rättsavdelningen/enhet 3 Håkan Söderberg Datum Dnr 010-5748372 2009-11-04 131 818441-09/111

*Skatteverket 1(6) Rättsavdelningen/enhet 3 Håkan Söderberg Datum Dnr 010-5748372 2009-11-04 131 818441-09/111 *Skatteverket 1(6) Dnr Beskattning av ersättning som läkare och sjukgymnaster kan erhålla vid s.k. ersättningsetablering 1 Sammanfattning I den utsträckning ersättningen en läkare eller sjukgymnast erhåller

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Avbrytande av upphandling. Tema: Juridik den 16 februari 2017

Avbrytande av upphandling. Tema: Juridik den 16 februari 2017 Avbrytande av upphandling Tema: Juridik den 16 februari 2017 Lite statistik En av tio upphandlingar år 2015 avbröts (1 817 st) Andelen upphandlingar som avbryts har dubblerats sedan år 2009 Vanligast att

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe DOM 2013-04-12 Meddelad i Malmö Mål nr 2468-13 1 SÖKANDE Kontorsmaskiner i Kristianstad AB, 556064-0319 Box 557 291 25 Kristianstad MOTPART Kristianstads kommun Ombud: chefsjuristen Charlotta

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2013-04-02 Meddelad i Malmö Mål nr 1927-13E 1 SÖKANDE Taxi Kurir i Malmö AB, 556391-2681 Borrgatan 17 211 24 Malmö Ombud: Jur.kand. Tommie Rasmusson Kungsgatan 13 261 31 Landskrona MOTPART

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-02-12 Meddelad i Stockholm Mål nr 2144-14 1 SÖKANDE Kunskapscompaniet Ankaret AB Köpmangatan 1 633 56 Eskilstuna MOTPART Arbetsförmedlingen Juridiska avdelningen 113 99 Stockholm SAKEN

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann-Louice Jonsson DOM 2016-03-08 Meddelad i Falun Mål nr 225-16 1 SÖKANDE Hübinette Dykentreprenad AB, 556807-9288 Djupegatan 20 824 50 Hudviksvall MOTPART Hudiksvalls kommun 824 80 Hudiksvall SAKEN Offentlig

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 1721-16 1 SÖKANDE Upgraded People AB, 556820-0462 Ombud: Advokat Madeleine Sifvert Advokatfirman NOVA AB Box 55996 102 16 Stockholm MOTPART Riksteatern,

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2017-03-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokat Sylvia Lindén och jur.kand. Philip Thorell Baker & McKenzie Advokatbyrå Box 180 101 23

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredaren ska bl.a. utreda

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2015-05-07 Meddelad i Malmö Mål nr 1633-15 1 SÖKANDE Mono arkitekter AB, 556290-7435 Gustav Adolfs Torg 10 A 211 39 Malmö MOTPART Helsingborgs stad Stadsbyggnadsnämnden 251 89 Helsingborg Ombud: Stadsjurist

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö DOM 2016-02-15 Meddelad i Växjö Mål nr 3972-15 1 SÖKANDE Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, 556029-6740 113 97 Stockholm Ombud: Advokaten Johan Linder Säverman Advokaten Christel Rockström Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Maja Karkkonen DOM 2015-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 655-15 1 SÖKANDE Midroc Electro AB, 556436-3595 Box 501 811 25 Sandviken Ombud: Advokat Charlotte Dolk Advokatbyrån Hellgren Linander KB Box 24053

Läs mer

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m.

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-03- 685-2012 1(5) Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. Bakgrund Anmälan I

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

Kritik mot Fastighets arbetslöshetskassa för bl.a. långsam handläggning och bristande beslutsmotivering i ett ärende om arbetslöshetsersättning

Kritik mot Fastighets arbetslöshetskassa för bl.a. långsam handläggning och bristande beslutsmotivering i ett ärende om arbetslöshetsersättning BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2015-05-05 Dnr 6945-2013 Sid 1 (7) Kritik mot Fastighets arbetslöshetskassa för bl.a. långsam handläggning och bristande beslutsmotivering i ett ärende

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-24 Meddelad i Göteborg Mål nr 2916-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Gatu och Väg Väst AB, 556650-6845 Kråketorpsvägen 22 431 53 Mölndal MOTPART Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag, 556046-8562 Box 5044

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-11 Meddelad i Linköping Mål nr 38-16 1 SÖKANDE Otis AB, 556129-3803 Box 3096 169 03 Solna MOTPART Hyresbostäder i Norrköping AB, 556064-5847 Box 2330 600 02 Norrköping Ombud: Advokaterna Per-Ola

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Anna Borgs DOM 2013-05-20 Meddelad i Falun Mål nr 325-13 1 SÖKANDE Malung Sälen Elektriska AB, 556054-5500 Lisagatan 22 782 31 Malung Ombud: Advokat Henrik Willquist Advokatfirman

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm Enhet 15 BESLUT 2015-01-23 Meddelat i Stockholm Mål nr 1065-15 1 SÖKANDE Bruynzeel Storage Systems AB, 556207-1729 Ombud: Peter Larsson Bruynzeel Storage Systems AB Box 2140 433 02 Sävedalen MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

DOM Meddelad i Härnösand

DOM Meddelad i Härnösand 2016-01-26 Meddelad i Härnösand Mål nr 1 SÖKANDE Hifab AB, 556125-7881 Brogatan 1 903 25 Umeå MOTPART Stiftelsen Jamtli, 893200-0303 Box 709 831 28 Östersund SAKEN Överprövning enligt lagen (2007:1091)

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-17 Meddelad i Falun Mål nr 598-16 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Box 17143 200 10 Malmö Ombud: Emma Broddesson och Nicklas Hansson MAQS Advokatbyrå

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-01-22 Meddelad i Falun Mål nr 5095-15 1 SÖKANDE Hissbyggarna TGS AB, 556902-0786 Strömsbrovägen 33 803 09 Gävle MOTPART Region Gävleborg, 222000-1263 801 88 Gävle

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Jack Holmberg Forsyth DOM 2013-05-23 Meddelad i Falun Mål nr 663-13 1 SÖKANDE Svevia, 556768-9848 Box 4018 171 04 Solna Ombud: Advokaten Kristian Pedersen och jur.kand. Ingrid

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-01-15 Meddelad i Malmö Mål nr 13260-15 1 SÖKANDE Sydöstbagerierna ekonomisk förening, 769604-6239 Industrigatan 20 291 36 Kristianstad MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM. Sida FÖRVALTNINGSRÄTTEN IMALMÖ Avdelning 1 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M.

DOM. Sida FÖRVALTNINGSRÄTTEN IMALMÖ Avdelning 1 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M. Sida 2 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M. Helsingborgs stad genomför upphandling avseende rivning av Magnus Stenbocksskolan, byggnad F. Upphandlingen genomförs enligt reglerna om förenklat förfarande i LOU.

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer