Min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen"

Transkript

1 Akademin för Innovation, Design och Teknik Min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen Individuell essä inom kursen produkt- och processutveckling KPP306 Anna Ericsson

2 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VAD ÄR HÅLLBAR UTVECKLING?... 4 VAD ÄR HÅLLBAR PRODUKTUTVECKLING?... 7 NÄR OCH HUR SKA HÅLLBAR UTVECKLING TILLÄMPAS I PU-PROCESSEN?... 8 PLANERING... 9 KONCEPTUTVECKLING KONSTRUKTION VARFÖR SKA HÅLLBAR UTVECKLING TILLÄMPAS I PU-PROCESSEN?...15 SLUTSATS & DISKUSSION...16 REFERENSER...17 LITTERATUR ELEKTRONISKA KÄLLOR (17)

3 Inledning Jag har valt att skriva min essä grundad på min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen. Anledningen till detta är att jag för tillfället läser en kurs som ger en introduktion till ämnet hållbar utveckling. Där av väcktes intresset för att implementera begreppet i produktutvecklingsprocessen. Hållbar utveckling är något som i dagsläget ständigt är på tapeten. Begreppets innebörd och vikt har kommit att få en central roll i såväl politiken, organisationer och i samhället. Aldrig förr har det miljömärkts, kontrollerats, sorterats och återvunnits i den utsträckningen som råder. Men trots en väletablerad medvetenhet så fortsätter vi våra ohållbara konsumtionsoch produktionsmönster. Vi har skapat ett konsumtionssamhälle som gör allt för att undvika en livsstilspåverkan som i sin tur kan komma att sänka levnadsstandarden, men det är ett faktum att vi inte längre kan leva som om vi hade tre jordklot. Genom hållbar utveckling kan vi gynna både tillväxt och miljö, inte behöva välja mellan vare sig det ena eller det andra. Jag kommer under essäns första del förklara vad hållbar utveckling innebär samt när det bör tillämpas i produktutvecklingsprocessen. Detta gör jag genom att identifiera vilka faser i produktutvecklingsprocessen där hållbar utveckling främst kan tillämpas. Även om hela processen i sig bör genomsyras av det hållbara tankesättet. Jag bygger vidare genom att beskriva hur hållbar utveckling kan tillämpas i processen och vilka verktyg som kan vara lämpliga att bekanta sig med vid hållbar produktutveckling. Jag kommer även att förklara varför hållbar utveckling bör tillämpas under produktutvecklingsprocessen. Jag avslutar essän med slutsatser och en diskussion. Om inget annat uppges i texten, i form av referens, så är det mina egna åsikter och reflektioner som uttrycks. Ordet hållbar kommer användas i olika sammanhäng vid allt ifrån produktion och produktutveckling till förhållningssätt och synpunkter men syftar då på hållbar utveckling och inget annat. Något som kan ses som självklart men som ändå bör påpekas för att undvika missförstånd. 3(17)

4 Vad är hållbar utveckling? Utblottade ekosystem, fattigdom, ökade klyftor mellan rika och fattiga länder, undanträngning av samhällsgrupper och klimatförändringar är något som vi själva har gett upphov till genom att det senaste århundradet orsakat oerhörda förändringar på jorden både då det gäller omfattning och takt. 1 Denna ohållbara utveckling väcker frågor och diskussioner hur vi ska förhålla oss till naturen och vad som egentligen är ett gott liv. Figur 1: Vadå hållbar utveckling? (ur Stigfinnare Vägar till en hållbar utveckling s.146) Hållbar utveckling har under de senaste tre årtiondena gått från att varit en doldis till att vara ett internationellt etablerat begrepp. Allting började redan så tidigt som vid Stockholmskonferensen 1972, vilket kan ses som startskottet för hållbar utveckling, där miljöfrågorna kom igång på allvar. 15 år senare i rapporten Vår gemensamma framtid av FN:s kommission för miljö och utveckling, även kallas Bruntlandskomissionen, formades begreppet Hållbar utveckling av Gro Harlem Brundtland 2 : "En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina." 3 1 (Naturskyddsföreningen, 1995, ss ) 2 4(17)

5 Vi måste blicka längre framåt i tiden inte fokusera på nuet och den närmsta framtiden. Det handlar om ett ömsesidigt beroende mellan sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter 4, där hållbar utveckling råder då ingen aspekt väger tyngre än den andra. Till exempel en gynnsam ekonomisk tillväxt för företagen får inte ske på bekostas av miljön genom miljöförstöring och inte heller genom sociala orättvisor. Den sociala aspekten handlar kort och gott om att leva det goda livet. Vilket innebär en hållbar utveckling av samhället i sin helhet. Vi är ömsesidigt beroende både globalt och lokalt. I ett hållbart samhälle respekteras mänskliga rättigheter, skapas trygghet och värnas om deltagande, kultur och interaktion. Jordens resurser måste delas rättvist för att kunna tillgodose alla. 5 Den ekonomiska aspekten, även kallad den hushållande aspekten, innebär att skapa en medvetenhet om vikten av att vara ekonomisk då det gäller resurser, såväl materiella som mänskliga. Ekonomisk hållbarhet handlar om att utan att riskera varken natur- eller mänskliga resurser uppnå ekonomiska vinster. Investeringar och energisparande teknologi är viktiga bitar för att skapa en hållbar utveckling då det gäller ekonomin men även då det gäller ekologin för att minska den negativa miljöpåverkan. 6 Den ekologiska aspekten innebär att skyddandet av allt levande på jorden börjar med att bevarandet av naturens egna processer som t.ex. rening av vatten och skydd mot solens UVstrålar. I det stora hela handlar det om att sträva efter att upprätthålla den biologiska mångfalden och bevarandet av ett välmående ekosystem. En ökad förståelse om ekosystemets uppbyggnad och funktioner skulle i sin tur skapa en medvetenhet om vikten av att bevara och nyttja jordens system hållbart då alla är sammanlänkande och på så sätt påverkar varandra. 7 Det finns faktiskt ett sätt att mäta vad som krävs i form av jordyta för att tillfredsställ våra behov. De talas om det ekologiska fotavtrycket, dvs. hur mycket vi genom vår livsstil kräver i form av förnyelsebar förmåga från jorden. Resultatet av det ekologiska fotavtrycket visar att vi lever utan tvivel ohållbart. Vi är 25 % snabbare på att beta av resurserna än vad jorden är på att skapa nya. Människans ekologiska fotavtryck var hela tre gånger större 2005 än vad det var Något som kan låta mycket man ändå rimligt om man tänker på teknikutvecklingen de senaste 50 åren. Rimligt innebär inte hållbart! Den otäcka sanningen är att vi skulle behöva hela tre jordklot om alla på jorden levde som vi européer. Vi står inför en rejäl utmaning om (17)

6 vi tar oss en titt på hur vårt ohållbara levnadssätt har påverkat den globala utvecklingen. Här följer några tänkvärda sanningar: 8 Klimatet förändras. Varje minut avverkas en yta lika stor som 37 fotbollsplaner regnskog. Rent vatten är en tillgång som mer än en miljard människor saknar idag. Antalet djurarter minskar drastiskt. Det värsta är att det bara är ett smakprov, listan kan göras betydligt längre. Ju mer vi konsumerar och producerar desto större blir det ekologiska fotavtrycket. Därför är det viktigt att få bukt med överkonsumtionen och skapa en hållbar produktutveckling. En ökad medvetenhet både globalt och lokalt är därför avgörande för att uppnå en långsiktig hållbar utveckling. Ett sådant budskap ger även Kofi Annan: Vår största utmaning i detta nya århundrade är att ta en idé som låter så abstrakt hållbar utveckling och göra den till verklighet för alla världens människor. 9 Engagemang och deltagande krävs av alla för att uppnå en hållbar utveckling. Vi är inte bara skurkarna i dramat utan även offren. Vi kan alla göra skillnad oavsett om vi är konsumenter, producenter, medmänniskor eller politiker. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. För att kunna uppnå ett hållbart samhälle har fyra systemvillkor utformats 10 : Koncentrationen av ämnen från jordskorpan får inte systematiskt öka i naturen. Naturen måste få en chans att återskapa balansen mellan den takt ämnena återbildas och den takten de bryts från jordskorpan. Koncentrationen av ämnen från samhällets produktion får inte systematiskt öka i naturen. Naturen måste få en chans att bryta ner ämnena som t.ex. industrin släpper ut. Därför måste produktionstakten anpassas efter naturens nedbrytningstakt. Naturens eget kretslopp och mångfald får inte rubbas. Aktiviteter som t.ex. markanvändning och skogsavverkning får inte påverka eller störa kretsloppet och mångfalden. Hushållningen med resurser ska vara så effektiv och rättvis att mänskliga behov tillgodoses överallt. Situationen blir allt mer ohållbar då världens befolkning ökar i antal och en alltför resurskrävande livsstil anammas (Norrblom Lennart Hans, 2000, s. 11) 6(17)

7 Sverige har även tagit fram 16 miljömål i regeringspropositionen 1997:98:145 som är menade att uppnås , dvs. inom en generation sen de skapades. Dessa mål handlar om att uppnå 11 : Frisk luft Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Myllrande våtmark Hav i balans, levande kust & skärgård Ingen övergödning Bara naturlig försurning Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö God bebyggd miljö Giftfri miljö Säker strålmiljö Skyddande ozonskikt Begränsade klimatpåverkan Ett rikt växt- och djurliv Om vi ska titta på hur miljömålen och dess situation ser ut i dagsläget så är det inte många av dessa som är på god väg att uppfyllas men vi kan åtminstone säga att vi är på rätt väg. Runt omkring i landet arbetar såväl kommuner, myndigheter, organisationer som företag med att ta fram sina egna verksamhetsanpassad miljömål. Något som i sin tur hjälper de 16 nationella miljömålen på traven. Kraftiga omställningar kan komma att ske för att lyckas nå målen och i och med de en hållbar samhällsutveckling, vilket är mänsklighetens stora utmaning under det nya årtusendet. Det är samspelet mellan en god till växt och en god miljö som leder till en vinna-vinna situation, dvs. en långsiktig hållbar utveckling. Vad är hållbar produktutveckling? En hållbar produktutveckling handlar i grund och botten om att integrera miljöaspekter i såväl produktutveckling, processer och design. Detta innebär att företaget på ett tidigt stadium ser över och minskar allt ifrån naturresursutnyttjandet och resursförbrukningen till transporterna och uppkomsten av farligt avfall. 12 Mycket har förändrats då det gäller miljöfrågans fokus sedan och 1960-talet. Då handlade det om avlopp och skorstenars utsläpp medan det i dag handlar om produkter och deras miljöpåverkan och innehåll under hela sin livscykel. Man skulle kunna säga att förr var intresset riktat mot industriella produktionsprocesser och deras påverkan, medan det idag har ändrat riktning mot produktutvecklingen i sin helhet och därmed se till varje steg av produktens livscykel från vaggan till graven. 13 Genom att arbeta fram produkter med hjälp av ett sådant livscykelperspektiv brukar kallas DFE, Design For Environment, och underlättar för 11 (Brant Nils, 2000, ss ) 12 s (Brant Nils, 2000, ss ) 7(17)

8 företag att skapa en hållbar produkt. 14 Det handlar inte längre om att vid produktutveckling se till vad den egna fabriken släpper ut i form av avfall utan vi måste även ta ansvar för hur vi påverkar vår omgivning i långa loppet. Det kan hända att produktens miljöpåverkan är som störst vid själva användningen av produkten, vilket är vanligt bland produkter som konsumerar material eller energi i någon form. Det är då extra viktigt vid framtagning av en sådan produkt att ha funktionen i centrum och samtidigt sträva efter att minimera miljöpåverkan medan nyttan maximeras. Egenskaper som påverkar konkurrensförmågan är kvalitet, pris, livslängd, design, transportlösningar, ergonomi och miljöegenskaper. Miljöegenskapen är därför minst lika viktig i samband med produktutveckling och bör därför inte komma i skymundan. Vid en hållbar produktutveckling strävas det efter en minskad materialmängd, dvs. ett minskat råvaruuttag. Vilket i sin tur leder till en minskad energiförbrukning vid transport då vikten minskas. Det finns dock en uppsjö av material att välja bland och att jämföra deras miljöpåverkan är inte det enklaste. Jag skulle rekommendera att ta hjälp av en expert. Livslängden hos en produkt är även den av stor betydelse. En fördubblad livslängd hos en produkt innebär ju att det krävs hälftens så mycket energi, material bearbetning och miljöpåverkan än om det skulle behöva förbrukas två produkter för att uppfylla samma livslängd. En förbättrad livslängd kan alltså vara att föredra även om det i sin tur leder till en ökad miljöpåverkan vid framställning. Vid hållbar produktutveckling är det också viktigt att underlätta för återvinning av produkten genom att använda sig av återvinningsbara material i största möjliga utsträckning. Demonteringen av produkten bör vara enkel eller kanske inte ens nödvändig om hela produkten kan återvinnas direkt. 15 När och hur ska hållbar utveckling tillämpas i PU-processen? Redan tidigt under produktutvecklingsprocessen bör miljöhänsyn komma in i bilden för att garantera ett utfall av produkter med god miljöprestanda och hållbara egenskaper. De inledande faserna i produktutvecklingsprocessen såsom planering och konceptutveckling är mer flexiblare och mindre strikta då det gäller förbättringar och förändringar än de senare faserna i processen som vid konstruktion och vidareutveckling. Dock kan även konstruktören, om stöd ges i form av engagemang och resurser, ha en viktig roll då det gället vidareutveckling av produktens hållbarhet även om det kanske inte ges lika fria händer s (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 9-10) 16 s (17)

9 Jag har utgått ifrån Ulrich och Eppingers produktutvecklingsprocess (se figur 2) och koncentrerat mig på att välja ut de faser där hållbar utveckling tillämpas som mest även om hela produktutvecklingsprocessen bör genomsyras av hållbar utveckling. Planering Konceptutveckling Konstruktion på Systemnivå Konstruktion på detaljnivå Testning och vidareutveckling Produktionsuppstart Figur 2: Produktutvecklingsprocessen enligt Ulrich T. Karl och Eppinger D. Jag har valt ut den allra första fasen, planering, där grunden till arbetet med hållbar utveckling appliceras på produktutvecklingen. Jag har även valt den andra fasen, konceptutveckling, då hållbara produktkoncept tas fram. Jag har slutligen valt att slå samman den tredje fasen, konstruktion på systemnivå, med den fjärde fasen, konstruktion på detaljnivå, till en och samma med namnet konstruktion där de hållbara produktkoncepten bearbetas och utformas. Planering Redan under planeringen, produktutvecklingsprocessens allra första fas, är det viktigt att ha det hållbara perspektivet i åtanke. Vid skapandet av projektplanen där projektets aktiviteter finns beskrivna bör det även finnas lämpliga miljöaktiviteter inplanerade. Detta hjälper projektgruppen att utforma produkten och hela dess livscykel med goda hållbara egenskaper. Självklart ska även tidsplanen som upprättas då resursbehovet kartläggs lämna tid åt dessa aktiviteter. Det är viktigt att företaget tar på sig ansvar för att själva upprätta egna rutiner då det gäller hållbar produktutveckling så att det faller sig som en naturlig del av processen vid kommande projekt. Projektgruppens motivation och förståelse för miljöarbete är en viktig del att upprätthålla för en lyckad hållbar produktutveckling. Vikten med det hållbara arbetet visas genom att avsätta såväl resurser som kompetens till projektets miljöarbete. Det är också viktigt att projektgruppen strävar mot samma mål med miljöarbetet. Målen måste klargöras för samtliga medlemmar för att en gemensam förståelse ska infinnas. Behovet av miljökompetens måste kartläggas allt eftersom, då det kan röra sig om olika kunskapsområden under projektets gång. Rätt miljökompetens leder till att miljöfrågorna behandlas rätt. Samverkan mellan olika kompetenser inom företaget under produktutvecklingen hjälper projektgruppen att ta fram en hållbar produkt där alla delar av utvecklingskedjan har tagits i akt. Följande kompetenser ger en bra mix 17 : Ledare som ansvarar för att tillgodose resursbehovet och strategi framtagningen. Marknads- och ekonomipersonal som har inblick i marknadskraven. 17 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss ) 9(17)

10 Produktutvecklare, industridesigner och konstruktör som har en djupare förståelse för produktutvecklingen. Produktionspersonal som har kunskap om produktionens tekniska möjligheter och processer. Miljöansvarig som har en förståelse för miljöarbetet och dess metoder samt miljöpåverkan och krav. En viss typ av kompetens och information kan behövas i olika skeden av produktutvecklingsprocessen. Därför behöver inte nödvändigtvis alla de ovannämnda kompetenserna höra till själva projektgruppen utan plockas in när det behövs. Projektgruppen bör följa hela processen och får inte bli för stor då den lätt blir svår att hanterlig. Det är svårt att täcka in alla områden som kan komma att ingå när det gäller att skapa en hållbar produktutveckling. Det kan hända att det helt enkelt inte finns någon på företaget med rätt kompetens då det gäller miljöfrågor. Den vanligaste orsaken till bristen på miljökompetens brukar vara företagets ringa storlek men det innebär inte att mindre företag inte kan bedriva hållbar produktutveckling. Genom att tillföra kompetensen externt och utbilda befintlig personal kan kunskapsluckan fyllas. Vid specifika kunskapsområden kan det vara en fördel att anlita en expert. Det finns dock delar som alla företag, oavsett storlek, bör se som nödvändig kunskap att ha väluppdaterad inom företaget. Det är viktigt att ha inblick i miljölagstiftningen, olika miljövärderingsverktygs funktioner, hur och när de tillämpas, hur man genomför en livscykelanalys rent praktiskt och hur visa typer av material framstår i hållbarhetssynpunkt, dvs. hur de påverkar vår omgivning och framtida generationer. Det är ibland tidskrävande att mellan olika kompetensområden lära sig tala varandras språk. Något som är nödvändigt för att få en gemensam förståelse för hur det fortsatta arbetet ska se ut och vad det slutligen ska resultera i. Det underlättar för projektgruppen att redan i planeringsstadiet kartlägga eventuella kunskapsluckor, då åtgärder och resurser snabbt kan tillsättas och på så sätt undvika förseningar och bekymmer senare under projektets gång. 18 För att underlätta miljöarbetet mot hållbar utveckling för verksamheten i sig finns det miljöledningssystem till hjälp. Miljöledningssystemet är till för att organisera och effektivisera verksamhetens miljöarbete. De två mest använda systemen är EMAS och ISO14004 som båda är administrativa system. De bidrar till att förankra och integrera miljöhänsyn i organisationen. Det underlättar även för företaget att hantera sina varor, tjänster och aktiviteters miljöpåverkan. Det krävs dock att företaget lever upp till det krav som ställs för att få behålla sin certifiering. Det räcker inte alltid med att hålla samma nivå utan ständiga förbättringar mot hållbar utveckling är det som krävs (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss ) (17)

11 Konceptutveckling Vid produktutvecklingsprocessen andra fas, konceptutveckling, utvecklas koncept och värderas utefter de uppställda kraven. Det gäller ur miljösynpunkt för att åstadkomma en hållbar produkt att ta fram koncept med maximal nytta till minimal miljöpåverkan i slutändan. Vid idégenerering fungera Ekostrategihjulet (se figur 3) som ett bra stöd i form av en checklista för att sätt fart på idéflödet hur man kan få fram hållbara produkter. Verktyget kan med fördel ligga som grund för diskussion kring förbättringsmöjligheter vid vidareutveckling av redan befintliga produkter. Fokus ligger då på specifika delar som i slutändan läggs ihop till ett koncept. 20 Figur 3: Ekostrategihjulet (ur Ekodesign - praktisk vägledning s.73) Passa på att vid konceptgenereringen att integrera funktioner, t.ex. ersätt tre produkter med separata funktioner med en produkt med samtliga funktioner. Försök att undvika att skapa en produkt som är beroende av förbrukningsmaterial utan satsa på återanvändning istället. I största möjliga mån bör förnyelsebara energikällor tillämpas under användningen av produkten. Solenergi är en utmärkt källa för att ladda upp batterier till allt ifrån miniräknare till lampor. Något annat som sänker energikonsumtionen är att skapa produkter som har en avstängningsbar standby funktion. Även om produkten då inte drar mycket energi i standby så blir det mycket i längden då funktionen tar vid så fort produkten inte är aktiv. Tänk på hur ofta du använder din tv och hur länge den står i standby till nästa gång du använder den, kort sagt den drar hela tiden energi helt i onödan. Underlätta för användaren att spara energi genom att göra det gröna alternativet till standardvalet dvs. låt produkten stängas av och gör standby till ett val, vi klarar av att gå fram och sätta på teven igen, den behöver inte vara på dygnet runt. Skapa produkter som kan repareras och servas istället för slit och släng produkter. Genom att möjliggöra uppdatering av programvara så kan produkten få nya förbättrade funktioner utan att behöva bytas ut. Tänk även på att sträva efter tidlös design för att optimera livslängden hos produkten. Det som är inne idag är ute imorgon, men klassiker funkar alltid. Under konceptutvecklingen kan det vara en fördel att titta på någon referensprodukt, dvs. en konkurrent eller liknande produkt, ur ett livscykelperspektiv för att hitta vart den största miljöpåverkan för produkten finns i de olika livscykelfaserna och komponenterna. En förenklad livscykelanalys, LCA, kan vara till stor hjälp vid en sådan jämförelse. I analysen har olika material och processer framtagna miljöbelastningspoäng. Alla produktens delar 20 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 29,73-78) 11(17)

12 analyseras och poängsätts för att sedan summeras. Höga poäng innebär att produkten bidrar till stor miljöbelastning och tvärtom. Det finns olika uppfattningar vad som är bra för miljön och hur miljöbelastningarna ska poängsättas. Därför finns det smidigt nog också flera olika poängsystem, bla. Eco-indikation och ESP, för att det ska passa alla i smaken. 21 En miljövärdering av koncepten kan göras efter att de har tagits fram och då materialval och dimensioner är kända. Det är till en fördel att hitta delar av koncepten som försvårar miljöarbetet mot en hållbar produkt. Dessa bör tänkas om och förändras för att miljöegenskaperna hos produkten ska bli som förväntat. En MET-matris (Material Energi Toxiska utsläpp) fungerar bra som en grov miljöanalys och ger en uppfattning om vad som bidrar till mest miljöpåverkan hos produkten under hela sin livscykel. Miljöanalysen kan behöva göras ett flertal gånger vart efter produktinformationen utökas under produktutvecklingsprocessens gång. Material, energi och toxiska utsläpp vid var och en av livscykelns olika faser, dvs. produktion av material och komponenter, tillverkning, distribution, användning och resthantering, noteras för att sedan analyseras och utvärderas. Den största miljöbelastningen hos produkten kan då hittas, utforskas och förbättras för att bidra till en hållbarare slutprodukt. Man skulle kort och gott kunna säga; gör om, gör rätt. 22 Alla produkter kommer förr eller senare hamna i soporna, därför är även resthanteringen en viktig del att ta ställning till under konceptutvecklingen. En demonteringsanalys som visar på om det är lätt eller svårt att demontera produkten och i så fall vart förändringar bör ske för att underlätta återvinningen. Varje del av konceptet ska i teorin demonteras för att uppskatta material, vikt, resthanteringsklass (dvs. hur den demonterade delen ska sorteras), verktyg som behövs för demontering samt åtkomlighet. Resultatet kan fungera som en checklista för resterande delar av produktutvecklingsprocessen och bidra till förbättringsåtgärder genom vidare konceptutveckling. Undvik sammansatta material som laminat eller komposit och använd material som har en återvinningsmarknad. 23 Genom att underlätta så mycket som möjligt för konsumenten så är förhoppningsvis sannolikheten stor att den kasserade produkten hamnar bland rätt sopor och kan återvinnas. Det brukar vara svårt i slutet av konceptutveckling att välja vilket koncept man ska gå vidare med. Kravspecifikationen underlättar för att se hur koncepten uppfyller de krav som ställs. Det är en viktig grund att ta fram en kravspecifikation med miljökrav för att redan tidigt i produktutvecklingsprocessen få in miljöaspekten för att uppnå en hållbar produktutveckling på ett smidigt och effektivt sätt. Utefter att ha kontrollerat koncepten mot kravspecifikationen med miljökrav och analyserat koncepten med hjälp av ekostrategihjulet, den förenklade LCAn, MET-matrisen och demonteringsanalysen så kan en vidareutveckling 21 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 29, 79-86) 22 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 29, 87-91) 23 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 29, ) 12(17)

13 och kombinering av koncepten äga rum. Kontrollera sedan de vidareutvecklade koncepten ännu en gång. 24 Det är alltid svårt allt välja rätt när man ser till alla aspekter men i hållbarhetssynpunkt så har vi nu underlättat konceptvalet. Konstruktion Vid den slutgiltiga utformningen av den kommande produkten och dess detaljer är det viktigt att under konstruktionsarbetet beakta miljöaspekterna för att få fram de bästa miljöegenskaperna. Konstruktionsarbetet har inflytande över produktens miljöpåverkan genom de val som berör t.ex. material, utformning för att minimera vikt samt materialåtgång, detaljnivån som påverkar servicebehovet samt livslängden, ytbehandling, sammanfogningsmetoder för att optimera återvinning och även tillverkningsprocesser. Det är inte det allra lättaste att göra rätt väl med tanke på alla faktorer som kan komma att påverka. För att underlätta kan man använda sig av ekostrategihjulet, som användes vid konceptgenereringen, en andra gång som checklista för att se till att någon aspekt inte kommer i skymundan. Vid material- och processval kan även den förenklade livscykelanalysen tillsammans med det egna sunda förnuftet fungera som stöd. Välj bort material som skapar stora utsläpp vid tillverkning som t.ex. krom eller nyproducerat material som kräver stora mängder energi vid framställning som aluminium. Återvunnet aluminium bör i så stor utsträckning som möjligt användas istället för nyproducerat då materialet även ger stora skador på naturen då det utvinns. Återvunnen plast har ofta kvalitetsbrister men passar bra i delar av produkten som inte är synliga och där hållfastheten inte behöver vara hög. Oavsett vilket material som används så är det viktigt att utnyttja det till fullo. Produktionsspill kan minimeras genom att välja bort processer som svarvning och fräsning. Dessutom kan materialet utnyttjas bättre om mönsterpassningen ses över vid stansnings och skärning. Vid vidareutveckling av en redan befintlig produkt är en demonteringsanalys ett bra verktyg. Konstruktören får då själv tillfälle att hålla i verktygen och i tur och ordning plocka isär produkten bit för bit. Vilket i sin tur leder till förbättringar hos den vidareutvecklade produkten då det gäller återvinningen eftersom konstruktören har fått en ökad förståelse för produktens uppbyggnad och demonteringsvänlighet. 25 Kemikalier och andra farliga ämnen är något som konstruktören bör jobba för att undvika. Det gäller vare sig ämnena finns i själva produkten eller i tillverkningsprocessen. Olika ämnen kan vara farliga ur olika synpunkter men också under olika tillstånd och förhållanden, vilket gör det hela något mer komplicerat. Vid användning, återvinning eller vid service av produkten får 24 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 30, 96-97) 25 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss ,100) 13(17)

14 varken omgivningen eller konsumenten. Det kan därför vara en god idé att vid produktutveckling tänka till en extra gång om när, hur och vart produkten kan tänkas användas och under vilka förhållanden. Till konstruktörens hjälp har kemikalieinspektionen tagit fram förbuds- och begränsningslistor som tar upp vilka ämnen som inte får användas och vilka som inte bör användas. Det finns till och med en svensk lag, den såkallade substitutionsprincipen som säger att om ett miljöfarligt ämne kan ersättas med ett annat ämne som är mindre miljöskadligt måste de ske. 26 Det gäller att även vid inköp av såväl material som komponenter till den nya produkten att se till att ta reda på vad leverantörerna står för och ställa lika höga krav på de inköpta delarna som de egen producerade. Det räcker inte med att bitvis av den slutliga produkten har minimal miljöpåverkan för att skapa en hållbar produkt. Det är alltid positivt att leverantören har någon form av miljövarudeklaration som visar på att varorna uppfyller t.ex. EU-blomman eller Svanens kriterier. Uppgifter om vilket material och i vilken mängd som finns i de inköpta delarna är såkallad miljödata. Miljödatan är inte alltid lätt att få tag på men är värd besväret. Det är även under hela produktutvecklingsprocessen viktigt att dokumentera all relevant miljödata som t.ex. ämnen med miljörisker och hur dessa ska hanteras, hur produkten ska återvinnas, inköpta delars miljödata och leverantör samt material och materialmängd. Det är extra viktigt att vid marknadsföring av den nya produkten kunna styrka sina argument kring dess hållbarhet eller minimala miljöpåverkan för att skapa trovärdighet. 27 Under produktutvecklingsprocessen kommer energifrågan på tal ett antal gånger både då det gäller industriella processer, uppvärmning av lokaler, arbetsmaskin och transporter. 28 Det är då det gäller att göra kloka och strategiska val ur hållbarhetssynpunkt. Se över de industriella processerna, är alla nödvända? Kan några moment göras samtidigt eller på ett mindre resurskrävande sätt? Kontrollera uppvärmningssätt och annan energiförsörjning till lokaler, verkstäder och maskiner. Se till att använda förnyelsebara energikällor i största möjliga mån, det finns ett utbud av leverantörer som sysslar med allt ifrån vattenkraft till vindkraft. Energiförbrukningen kan minskas genom effektivare processer och maskiner som inte drar onödigt mycket energi. Välj energisnåla varianter det gynnar både miljön och ekonomin. Transporter av såväl råmaterial, komponenter och slutprodukter bör ses över för att försäkra sig om ett det sker på ett hållbart sätt. Välj bort flyg mot båt och tåg. Välj även bort lastbilstransporter som inte kör på gröna drivmedel som etanol eller biogas. Underlätta transport av produkten genom att dra ner på vikten så att inte transporterna drar onödigt mycket drivmedel. Tänk på att ju fler produkter som får plats vid transport desto mindre vändor behöver köras. Skapa staplingsbara eller vikbara produkter som kan packas smartare, 26 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 33,102) 27 (Norrblom Lennart Hans, 2000, s. 33) 28 (Brant Nils, 2000, s. 173) 14(17)

15 minimera emballage eller återanvänd skydd för produkterna som t.ex företaget Kinnarp som sveper in sina produkter i filtar. Det krävs mängder med energi både vid råvarubearbetning och vid tillverkning av själva förpackningarna. Vi behöver inte förpacka förpackningen i en ytterligare förpackning. Varför ska hållbar utveckling tillämpas i PU-processen? Inte nog med att en hållbar produktutvecklingsprocess bidrar till en hållbar utveckling i det stora perspektivet. Det kan dessutom röra sig om att tillgodose intressenterna och deras värderingar. Företagets etniska kod kan även den spela med i bilden till varför hållbar utveckling tillämpas i produktutvecklingsprocessen. Ett företag som har som varumärka att sträva efter hållbar utveckling måste ta med det hållbara tänket ner på produktutvecklingsnivå genom att genomsyra processen med hållbar utveckling. Företaget kan då mer eller mindre gå i god för att berörda aspekter har utvärderats och tagits ställning till. Inte nog med att företaget genom en minskad materialförbrukning, energianvändning, transporter och kostnad för avfallshantering kan spara resurser både då det gäller produkten och processen, de kan dessutom spara genom miljöavgifter, såkallade gröna avgifter. Företaget har marknadsmöjligheter och konkurrensförsprång tack vare den ökade konkurrenskraften som hållbar utveckling bidrar till. 29 Allt mer medvetna konsumenter gör allt mer medvetna val vilken produkt det än rör sig om. Samhället tvingas mer eller mindre att inrikta sig mot hållbar utveckling. Hållbar produktutveckling och miljöhänsyn är helt klart marknadsförningsargument som går hem hos konsumenten. Miljömärkning är även det ett slags säljargument, se bara på hur explosionsartat ekologiska livsmedel har tagit över i varuhuset. Lagar, direktiv, skatter och krav från myndigheter är även det något som bidrar till den positiva ökningen av hållbara företaget. De ökade producentansvaret motiverar även det till förbättrade produkter ur miljösynpunkt. Producentansvaret innebär att konsumenterna kostnadsfritt ska kunna göra sig av med förbrukade produkter i någon form av återvinningssystem som producenten ansvarar för. En enkel återvinning ger därför ekonomiska fördelar och stödjer en hållbar produktutveckling. Hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen bidrar det till en långsiktighet och stimulans till att öka nytänkandet och framtagningen av innovationer i företaget. Det har även visats att 29 s (17)

16 medarbetares motivation ökar om företaget bedriver en meningsfull verksamhet som att arbetet mot hållbar utveckling. 30 Slutsats & diskussion Allt eftersom essän har vuxit fram och ju mer jag satt mig in i ämnet så känns det som om det kan växa och bli hur stort som helst. Samhället, verksamheter, privatperson, omgivningen, ja allt och alla berörs utav hållbar utveckling vare sig man vill det eller inte. Arbetet kan som sagt bedrivas på många olika sätt, både i liten och i stor skala. Det kan vara allt ifrån att gå över till att avisera möten digitalt istället för på papper till att byta ut hela maskinparken mot gröna alternativ som inte slukar energi. Mycket positivt har hänt inom miljöområdet och naturen har en oerhörd förmåga att återhämta sig om den bara får en chans. En hållbar produktutvecklingsprocess kan hjälpa naturen på traven att hämta andan. Inte nog med att den hållbara produktutvecklingsprocessen tar fram hållbara produkter utan den ger även en hållbar framtagning och tillverkning med allt vad det innebär. En hållbar produkt skulle vara något motsägelsefull om den inte kom till med hjälp av en hållbar process. På så sätt kommer inte aspekter som t.ex. transport, utsläpp, materialhantering och energikonsumtion i skymundan. Vare sig man är produktutvecklare, konstruktör eller industridesigner är det viktigt att man gör sitt bästa i att ta hänsyn till alla aspekter. Även om man som industridesigner inte har som första prioritet att kontrollera vilka tillverkningsprocesser som är hållbarare än andra eller vilka material som har bäst återvinningsmarknad då produktens gjort sitt. Om alla göra det man kan utefter bästa förmåga är det högst troligt, även om inte alla aspekter kan tillgodoses, att vi i slutändan har en hållbar produkt eftersom alla har bidragit med något i hållbarhetssynpunkt under processen. Jag har som förhoppning att genom en hållbar produktutvecklingsprocess kunna skapa bättre förutsättningar för att åstadkomma ett hållbart konsumtions- och produktionssamhälle. Jag tror på den goda viljan och att det finns en ökad medvetenhet som får oss alla att göra kloka och hållbara val, både då det gäller producenter och konsumenter. Klokare val leder i sin tur till en ökad efterfrågan på hållbara produkter. Vilket gynnar de producenter som använder sig av en hållbar produktutvecklingsprocess och i slutändan även vår omgivning och framtida generationer. Tänk vad det skulle underlätta för oss alla, då det kommer till att göra de här kloka valen, om det fanns en utbredd hållbar produktutvecklingsprocess. Det skulle innebära att allt fler nyframtagna och vidareutvecklade produkter skulle vara mer eller mindre hållbara. Men man får aldrig tappa sin förmåga att kritiskt granska. För det var ju genom kritisk granskning som hållbar utveckling kom på tapeten från allra första början. 30 (Norrblom Lennart Hans, 2000, ss. 9, 12-13) 16(17)

17 Referenser Litteratur Brant Nils, G. F. (2000). Miljöeffekter - Kompendium i miljöskydd, del 4. Stockholm: Kungliga Tekniska Högskolan. Miljövårdsberedningen. (1989). Miljöanpassad produktutveckling. Stockholm: Allmänna förlaget. Naturskyddsföreningen. (1995). Stigfinnare - Vägar till en hållbar utveckling. Stockholm: Naturskyddsföreningen Förlag AB. Norrblom Lennart Hans, J. K. (2000). Ekodesign - praktisk vägledning. Mölndal: Institutet för Verkstadsteknisk Forskning. Ulrich T. Karl, E. D. (2003). Product design and development. New York: McGraw-Hill Education. Elektroniska källor Bild till framsidan ( ) ESD Sverige ( ) Hållbar utveckling, definition Gotaland/Samlade-dokument-miljo/Miljodokument/Hallbar-utveckling/ ( ) Naturvårdsverket, hållbar utveckling ( ) Naturvårdsverket; På väg mot miljöanpassade produkter ( ) Naturvårdsverket, styrmedel för hållbar produktion och konsumtion ( ) 17(17)

Sida 5 av 18. 1 http://www.miljomal.nu/

Sida 5 av 18. 1 http://www.miljomal.nu/ Akademin för Innovation, Design och Teknik Miljöanpassad PU-process Ämnet till denna essä bygger på tanken att när det gäller köp av produkter har människor i vårt samhälle lätt att dra en koppling mellan

Läs mer

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET Stockholm 27 januari, 2016 Cecilia Mattsson, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-02-02 1 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET GENERATIONSMÅLETS

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen

Min syn på hållbar utveckling i produktutvecklingsprocessen 2011-04-15 Akademin för Innovation, Design och Teknik Min syn på hållbar utveckling i Individuell essä i kursen produkt och processutveckling, KPP306 Marie Norling Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Miljömålssystemets nivåer Generationsmålet Miljökvalitetsmålen Preciseringar Etappmålen Regionala tilläggsmål ILLUSTRATIONER TOBIAS FLYGAR Lokala/kommunala miljömål Prognosen för att

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Övergripande mål och riktlinjer, del 1 2 i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11) Del 1 Skolans värdegrund och

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Intressenter och krav. Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Vilka intressenter påverkar ett företag?

Intressenter och krav. Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Vilka intressenter påverkar ett företag? Intressenter och krav Varför är företag intresserade av etik- & miljöfrågor? Ekonomi är de redan intresserade av! Diskussionsfråga Vilka intressenter påverkar ett företag? Det gäller att ligga steget före

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter

Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter Bærekraftig utvikling og folkehelse sett fra svenske folkehelsemyndigheter Nordisk folkhälsokonferens 2014 i Trondheim Pia Lindeskog Folkhälsomyndigheten 2. 2014-09-25 Den 1 januari 2014 startade Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program Policy och program Foto: Patrik Leonardsson Miljöprogram 2012-2015 Region Halland är ett föredöme på miljöområdet och arbetar för en hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Detta avspeglas

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Miljöarbete i Lunds kommun 2018-11-07 Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Goda exempel - Lund Sveriges bästa avfallskommun 2017 och årets

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Miljödiplomering - steg för steg Samtliga verksamheter samt bolagen i kommunen. Aktivt och strukturerat arbeta med miljöpåverkan. 1. Miljöutredning = Miljöförvaltningen

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD Berätta för dina kollegor om värdet av att identifiera betydande miljöaspekter, att följa upp och förbättra era produkters miljöprestanda Samarbeta med dina

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Rio de Janeiro 1992 - Agenda 21 FN:s handlingsprogram för miljö och hållbar utveckling. Regelverket (Klimatkonventionen)

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Vad innebär egentligen hållbar

Vad innebär egentligen hållbar Cemus Centrum för miljö och utvecklingsstudier Vad innebär egentligen hållbar utveckling och varför är det viktigt? Hållbar utveckling Fick sitt genombrott vid FN:s miljökonferens i Rio 1992 då hållbar

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel

Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel 2 BS 7750 (British standard) 1992, base for other EMS

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

Grafisk manual för Sveriges miljömål

Grafisk manual för Sveriges miljömål Grafisk manual för Sveriges miljömål GRAFISK MANUAL MILJÖMÅLEN, VERSION 1, SID 1 Det ska vara lätt för alla att kommunicera Sveriges miljömål! Många företag och myndigheter kommunicerar Sveriges miljömål,

Läs mer

Miljöledning Ecotraffic

Miljöledning Ecotraffic Miljöledning Ecotraffic Ecotraffic AB Postadress Box 1159 131 26 Nacka Strand Besöksadress Kungsholmstorg 16 112 21 Stockholm +46-(0)8-545 168 00 info@ecotraffic.se http://www.ecotraffic.se orgnr: 556473-0215

Läs mer

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 Om Agility Agility, ett företag med rötterna i marknader under utveckling, effektiviserar varuflödeskedjor i några av världens mest utmanande miljöer. Miljöpolicy

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilagan omfattar de globala, nationella, regionala och kommunala miljömål som identifierats och som varit vägledande

Läs mer

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning.

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Uppgift Hållbar Utveckling Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Vad handlar uppgiften om? Uppgiften handlar om resursslöseri. Eleverna ska göra en undersökning och analysera och resonera kring resultatet.

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Black Friday bra eller dåligt?

Black Friday bra eller dåligt? Namn:... Klass:... Black Friday bra eller dåligt? Uppgift Du tränar på att anlägga olika perspektiv på konsumtion utifrån ett dilemma där värderingar och intressen kartläggs. Arbetsgång 1. Vet du vad Black

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Hållbar utveckling. s. 76-83

Hållbar utveckling. s. 76-83 Hållbar utveckling s. 76-83 Prov Du får ta med dig anteckningar Anteckningarna skriver du hemma, som en övning till provet De ska vara skrivna med din handstil, inga kopior eller utskrifter Anteckningarna

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer

Livsmedelsverkets miljösmarta matval

Livsmedelsverkets miljösmarta matval Livsmedelsverkets miljösmarta matval Anna-Karin Johansson, Miljöstrateg www.slv.se se e/matomiljo Livsmedelsverket ts vision i Alla känner matgläd dje och mår bra av mat ten. Vi vill dela visionen med

Läs mer

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen Sida 1 av 7 Start Miljömålen Sveriges miljömål Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan. Bild: Tobias Flygar. Frisk luft. Bild: Tobias Flygar. Be gr än Sk yd da Fri sk luft Sä ke r Ba ra na In ge n Frisk

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Projektets resultat Gemensamt dokument lokal anpassning Utgå från samhällets och branschens miljösyn Använda befintliga verktyg i samhället Ingen/liten kommunal

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer