STO M ATO L FRISKA, STARKA, En vacker tandrad kostar endast 1 öre om. TAND-CRÉME.M PAR LUV IT A TÄNDER l STOMATOL TAND-CRÉME. Sjuttonde årgången.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STO M ATO L FRISKA, STARKA, En vacker tandrad kostar endast 1 öre om. TAND-CRÉME.M PAR LUV IT A TÄNDER l STOMATOL TAND-CRÉME. Sjuttonde årgången."

Transkript

1 Den ene öfverliggaren, tröstlös: När saltet hafver mist sin sälta, hvarmed skall man dä salta?? Den andre: Med sardeller, med sardeller, din sjuhundrade jävel! En vacker tandrad kostar endast 1 öre om om Ni använder STOMATOL TAND-CRÉME. dagen. j FRISKA, STARKA, STO M ATO L TAND-CRÉME.M PAR LUV IT A TÄNDER l N : o 21. Den 21 Maj Tryckt hos P. Palmquists Aktiebolag, Stockholm Sjuttonde årgången.

2 Handelsresanden: och her jag cr hälsa chefen, att jag för närvarande är träget upptagen med studerandet af några särskildt tilltalande Parisernyheter. Bref till hemmet från riksdagsmannen, folkskolläraren Johannes Bengtzén. Kära hustru! Nu har jag två intressanta nyheter att omtala. Den ena är om en motion, väckt av tvänne hehjärtadc riksdagsmän, Herr Försäkringstjänstemannen Tengdahl, en av det socialdemokratiska partiets förståndigaste medlemmar, samt Herr Kapten Liljedahl, en ärad partivän, som jag skulle vilja föreslå till krigsminister, ifall vi icke principiellt hölle på, att man bör hava en civil sådan. Dessa båda herrar och män hava väckt en motion om riksdagsmannalönens förhöjning från den nuvarande otillräckliga summan 1,200 kronor till 1,800 kronor, således med 50 procent, om man räknar ut det med procenträkning. Herr Försäkringstjänstemannen Tengdahl har tagit dessa saker nästan till en livsuppgift heder åt den mannen! och han har även i Stockholms stadsfullmäktige verkat för att kommunalmän skola få betalt för sitt samhällsnyttiga arbete. Det vore bra om det ginge igenom, ty man följer gärna exemplen från Stockholm, och då kunde jag kanske få någon ersättning för mitt ledamotskap uti skolrådet. Vad nu riksdagsmannalönen beträffar, så kunde jag, som du minnes, visserligen av 7 min nuvarande ersättning nyligen aflägga 25 kronor, som jag bad dig sätta in, men man måste betänka, att anspråken på en riksdagsman stiga år efter år, och isynnerhet nu måste vi, som höra till det härskande partiet, uppträda så att säga mera representativt. Vi äro visserligen emot löneförhöjningar i allmänhet, men det är ju en annan sak, när det gäller dem som arbeta i folkets sanna intresse och så som vi riksdagsmän få slita ibland till klockan 3 om nätterna. Det tar på krafterna, och jag har många gånger undrat på, hur det är möjligt, att vissa av våra framstående nykterhetsvänner i riksdagen kunna stå ut med att efter slutat politiskt dagsarbete ändå sitta uppe vid knackeller virabordet. Men det beror väl på att dessa särskilt framstående herrar och män äro ledamöter av Första kammaren (även kallad senaten), där man vanligen icke håller på så länge med diskussionerna. Jag har därföre tänkt på att motionera om att endast vi uti den Andra (dier Folkvalda kammaren matte få del av löneförhöjningen. De andra äro ju också förmögnare, och lönen bör, som vi voro överens om AUG1ER FRÉRES & C Cogisac (världens äldsta Cognacshus.) Qbs.! Exportörer sedan 1643 af endast ren druf-cognac.

3 Jämlikar XVIII. hemma i lärarekretsen, utmätas efter behovsprincipen. Därav följer även, att de som bo i Stockholm icke borde hava något med av förhöjningen. Jag skulle dock vilja göra ett undantag för vännen Tengdahl, ty det vore orättvist, om denne rättrådige man, som vi egentligen hava att tacka för den utmärkta motionen, skidle bli utan. Som du ser, är det icke så enkelt med politiken. Det går icke alltid att vara konsekvent (följdriktig) eller, som det heter, att följa de raka linjerna, utan man måste jämka med sig. Det får man lära sig här och det är nog en god lärdom. Emellertid är det skönt att veta, att när vi nu liigga in om löneförhöjning, så är det icke till några snåla kyrkoherdar och byråkrater utan till oss själfva. Det är vi som skola bevilja vår egen begäran. Och detta bör ju förenkla saken. På tal om lärdom måste jag också berätta om broder Fridtjuv Bergs utmärkta lärdomsprof, som lian avlade på Kungliga Riddarhuset härom dagen inom parentes tycker jag, att han borde få säte och stämma där, lika väl som Sven Hedin då alla stater och kårer voro samlade för att fira Ling, vilken som bekant var grundläggare av den svenska gymnastiken, d. v. s. redskapsgymnastiken och de sä kallade fristående övningarna, ty den nu så modärnu sporten hade i honom ingen vän, emedan den då icke var uppfunnen. Ecklesiastikministern, som naturligtvis LIZINKA DYRSSEN. CORNELIUS OLSSON I BERG. II KAMMAREN, GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN. Va de du Cornelius, som dillade något i en blaska för en tid sen om folkets andliga hälsa? Jaså, min kära Cornelius, du tror, att en andlig hälsovårdsinspektör ser ut som du! Nej, min gubbe lilla! I den bär stan skulle du inte ens få hålla hälsovårdsuppsyn öfver Feta Filles enkla bräckkorf, mycket mindre öfver våra själar, så mycket du vet det! Hyser du kanske redan planer på en andlig hälsovårdsstadga efter ditt sinne? Den skulle allt bli skön! l. Köttets evangeliums fördärflia geft nedbringas åter till de uslia brunnar hvarifran de kommit ty dessa brunnar gifva intet vatten å de ä dä vi behöfver. 2. Starbäck och Fries och Waldenström och Hinke Bergegren och Pfannenstill och de andra antekrestera utackorderas pa Karantän på vatten och brö å Den Store Henrik Schartaus längkatekes. De sulle göra dom gött. 3. Alla de uslia tryckerialstera utom Göteborgs Stiftstidning sulle tass bort och husförhör införas för allt folket 6 gånger i vickan ä så körkogång pä söndan. Amen, Dä ä väl så du vill ha de, eller hur, Cornelius? Res hem till Ucklum, Cornelius, och ta ett bastant tag i grepen och ge tusan folkets andliga hälsa! Inconnu. Riksdagsgubbe. Uon Bergens Carlsbamns Punsch

4 Gubben Nilsson i A-a bar efter vanligheten tagit sig en generalgalahippa och råkar till sist i bylingens klor samt föres under våldsamt motstånd till stadens finka. Inkommen där börjar Nilsson gråta, och då en af konstaplarne förehåller honom det orätta i att supa, utbrister Nilsson med gråten i halsen: Ja, I ska inte tro att ja gråter för att ja ångrer mej, utan dä ä därför, att ja inte örker dänge nå'n utå er! såsom den högste chefen över alla slags undervisningsanstalter var inbjuden till denna lysande fest och gav den ökad glans, höll därvid ett tal, som verkligen hedrade den svenska folkskolelärarekåren. Han citerade både Sokrates och Plato, tvänne stora grekiska filosofer, och till och med en romersk, mindre allmänt känd författare, som heter Juvenalis jag trodde förut, att detta var namnet på en medarbetare i Svenska Dagbladet, men han lär ha annekterat den gamle romarens namn, i förbigående sagt något som visar en icke ännu avhjälpt brist i den nya namnskyddslagen. Men för att återkomma till ecklesiastikministern doktor Fridtjuv Berg, så kan jag icke nog beundra hans tal. Jag hörde en ärad partivän, som själv är en lärd man, säga, att detta tal skulle ha passat bättre att hålla för en professor i grekiska språket eller i den gamla historien, och det tycker jag är ett mycket gott betyg. Broder Berg ville härmed utan tvivel visa, att en folkskollärare kan utan att läsa döda språk bliva genom översättningar underkunnig om det som är något bevänt med i dessa gamla författares arbeten, och att han kan uttrycka sig lika lärt och språkkunnigt utmärkt som en professor. Jag tror att detta gjorde gott för kungen och de andra höga herrarna att få bevittna. Pommery Sec: Le Ro! des Vins Le Vin des Ro is! Ja, nu går snart posten, och jag måste för övrigt på ett utskottssammanträde det är fråga om den segslitna latinskoleförödmjukelsen, som vi kanske på grund av riksdagens nuvarande brådska måste uppskjuta. Det vore synd, ty ecklesiastikministerns tal har härigenom förfelat en av sina praktiska verkningar för detta år. Men vi återkomma. Din man Johannes Bengtzén. Ny bok. REVON VALESCENTIA. Efterlämnade dikter af GUSTAF FRÖ J> ING. Wahlström & Widstrand (I distribution). Denna bok skall tagas emot med glädje och med vördnad för minnet af en af våra största skalder, en som haft innerligare gemenskap med vår svenska folksjäl än de flästa och en man som var lika hemmastadd bland soliga moln kring diktens tinnar som i afgrunderna kring dess fot. Men en bok af Fröding torde ej behöfva rekommenderas. Det är en själffallen sak att hvar svensk med något intresse förskaffar sig den. Läsen dikterna om Ghaselens mystiska kraft! Och studeren, hur Gustaf Frödings ande in i det sista famlade efter stjärnorna! Albert Engström. OTARDSCOGNAC (Otard Dupuy)

5 Gubben Mattson bar hört kolportören, som talat om bröllopet i Kana och vattnet som blef vin. Och ändå så går den jäveln omkring och spelar goodtemplare. Men dom lefver aldrig som dom lärer. Den gudomliga ordningen. etta är historien oin ett regnväder, en automobilolycka och en korsettskyddare samt det gudomliga sammanhanget dem emellan. Min vän Frasse Holmbloni hade i sin ungdom varit en stor Don Juan. Följaktligen var han nu ovanligt lyckligt gift. Han älskade sin hustru öfver alla andra kvinnor och lefde i den bästa frid med sig själf. Men människan är till för att vara den gudomliga ordningens lekboll, och äfven för Frasse Holmblom slog pröfningeus timma. Det var en mörk och regnig natt. Himmelens portar stodo på den vida gafvel som endast kan komma i fråga i den månaden april, och utför Götgatans branta backe forsade det smutsgråa regnvattnet i breda strömmar ner mot slussgrafvarna. En ensam bil lyste i mörkret öfver Slussplan. Den badade sina ringar i rännstensvattnet i väntan på nästa passagerare, och chauffören hade krupit in under taket och lyssnade lojt till regnplasket omkring honom. Plötsligt hördes steg närma sig den ensamma bilen. Från ena hållet trippade med små spänstiga steg Amalia på Pelikan, och från andra hållet slaskade min vän Frasse Holmblom fram öfver Slussplans vattenströmmar. De nådde bilen samtidigt och samtidigt stego de in livar och en från sin sida. Där satt Amalia på Pelikan, och där stod Frasse Holmblom. ARON BÄHRNE STOCKHOLM Gynna Svensk Industri! Frasse Holmblom älskade, som sagdt, sia hustru, och han fann det osympatiskt att möta en främmande kvinna i den bil, som han hade beställt skulle föra honom hem till sagda hustru. Gå var en omöjlighet, drifva ut den främmande förbjöd honom hans chevalereska väsen. Han erbjöd alltså en kompromiss. Och så susade Frasse Holmblom och Amalia på Pelikan Skeppsbron framåt i en sexton hästkrafters Cadillac med den bestämda afsikten att skiljas vid den senares port och glömma hvarandra för alltid. Men som sagdt; det är människans förutbestämda öde att vara den gudomliga ordningens lekboll. Regnet rykte kring gator och husknutar, chaufförens skyddsglas hade för länge sedan förvandlats till en dimsky, och gummiringarna togo intet fäste mot de slippriga stenarna. Det var alltså fullt i sin ordning, att nyssnämnda sexton hästkrafters Cadillac företog en slingerkurva öfver Gustaf Adolfs torg och hakade sig fast i hattingen under Axel Oxenstierna, och lika naturligt var det, att Frasse Holmblom gaf chauffören en ångestsignal genom att sticka armen genom fönsterglaset. Regnet rusade skrattande ned öfver torget, och från Frasse Holmbloms högra hand flöt blodet i tjocka stripor ner öfver bilens golf. Amalia på Pelikan var emellertid en kvinna med kall panna och mod i hjärtat. I bilens mörker öppnade hon sin blus, rev bort sin bländhvita korsettskyddare, riste den i remsor och förband Frasse Holmbloms hand, och chauffören lindade öfver den trassel och smutsiga trasor. Bilen rusade åter igenom gatorna. Amalia på Pelikan kom hem till sig, och Frasse Holmblom for hem till sin hustru och öfverlämnade sig i hennes ömma säljer i parti Helsingborgs galoseher i S t o c k h o l m m e d omnejd, och Viskafors p å hela öfriga Sverige.. : Köa Helsingborgs A Viska fors Gatosohonf

6 värd. Han var matt och visste intet om tingens ordning. Med sammanbitna tänder och medlidande i hjärtat beredde bon sig att blotta förbandet på Frasses särade band. Men Gud, hvilket förband! Först cu ren näsduk, därnäst trassel, sa en oljetrasa, därefter en smutsig näsduk och sa Amalias korsettskyddare. Det blef en förfärlig natt. Min vän Frasse var nedbruten till kropp och själ en läng tid framåt och började dricka. Detta sista ingaf till sist hans hustru den tanken att Frasse varit offer för ett olycksöde. Numera tror hon blindt på hans oskyldiga bilhistoria; Frasse Holmbloni är åter den lyckligaste människa på jorden. Set Poppiits. På det politiska hospitalet. Den besökande: Hvad är detta för en besynnerlig afdelningi Doktorn: Det är de svenska riksdagsfrågorna. De lida af en mycket underlig sjukdom: de falla framåt! Så snart man reser på någon af dem genast faller den framåt igen! Somliga af dem ha hållit på så i tjugofem å trettio år och komma att hålla på så till sin död. Vetenskapen står fullkomligt maktlös! Hvem tusan ar det nu, som liar varit i rabatten ipän? Det är hönsen, kära Karl. Hönsen? Försök inte! Det har allt varit tvåbenta höns! Har du nånsin sett, fyrbenta höns, Karl lille? Stilfulla möbler IJffiÄ Gediget utförande. Snabb leverans. Begär katalog å Katrineholms möbler. Carl Fredriksons Träförädlings Aktiebolag, Katrineholm. Utställning i Stockholm: N:o 6 Stureplan.

7 M a t s a l s m ö b e l af ek från Ur. 150:. Briderne LJUNGGREN, H. & F. A.-B. Adolf Fredriks Kyrkogata 7. (s:tc huset från Drottninggat.) Hållplats for grön spårvagn. Kam och Borste äro nödvändiga för hårets vård, men mer oumbärligt är ett bra hårvatten, ej ett sådant, som blott innehåller något litet parfym och för öfrigt overksamma beståndsdelar, utan ett hårvatten som håller hufvudbottnen ren och bakterie* fri och aflägsnar orsakerna till håraffall. Ett sådant harvatten är FABRIKENS "Antisepton STOMATOL* som af framstående specialister på hår sjukdomarnas område betecknats som ett idealiskt hårvatten. ANTISEPTON" är starkt antiseptiskt och tillintetgör de bakterier som i de flesta fall för* orsaka håraffall, håller hufvudbottnen ren och fri från mjäll, hårets värsta fiender, befordrar och stu mulerar hårväxten och gör håret mjukt, fylligt och glänsande, samt lätt att frisera. Ingen som vill vårda sitt hår rationellt och förhindra dess förtidiga affallande bör därför underlåta att dagligen använda 'ANTISEPTON" Antisepiori tillverkas med fett (för torrt här) fett (för fett här) och säljes öfvcralu till Kr. halfflaska, Kr. 2. per flaska och Kr 3.S0 per dubbelflaska. VINOUA RAK-TVÅL ATT RAKA SIG MED VINOLIA RAK-STÅNG ÄR VERKLIGEN UPP FRISKANDE, J» > j» Gör rakningen till ett nöje. Vinolia Generalagentur: Skepparegatan 6, STOCKHOLM Ö.Dj. MARINMOTORN, ^ MERX'" OÖTVtBTBÄfTAD I LftTTSKÖTTMET OCH WIE SA K EBMC T MOR BESTÅTT I KONKUR- RtllSEri MED BASTÅ IN-OCH UTLÄND SKA MOTORER MlfVES MED BEN- ZIN. rotostn ELLER SPRIT. BEGÄR KATALOG OCH INTYG. ABMASKINArTÄRCN OTILLTJLO 5TOCrfflOLM drick R A M L O S A - V A T T E N 5Ö0 RAMERIKARN: Min GAMLA BLÅA KOSTyM BLEF EFTER. Chefen 7,060,000 kr. skola utlottas å 1893 urs Stockholms Teater-premie-obligationer. Dragning den 2 Juni och är högsta vinsten 10,000 kr. För endast 75 öre erhålles kontrakt med ensam vinsträtt å en obligation; för kr. 3:75 å fem st. för kr. 5: å sju st. och för kr. 10: å femton obligationer. Om minst 5 nummer tagas, portofritt och dragningslista. Numren i detta ovanligt fördelaktiga lotteri äro starkt efterfrågade. Skynda på så Ni säkert hinner med. Beställningar OBLIGATIONSKONTORET, Stora Nygatan 19 27, Malmö. insändas till af rakknifvar etc. utföres af Bergs Bolag, Eskilstuna. Guldmedalj: Stockholm 1897, Paris prisa samfäldt C e n t r a l tryckeriets K a u t s c h u k s t ä m p l a r Kanske en gång i Edert lifköper Ni ett fickur. Köp då med urskiljning. VIKINGUR säljas och garanteras af urmakare. Begär den illustr. gratisboken»rådvidkopaf fickur». Sveriges Urmakare A.-B., Stockholm C. EAU DEQUININE KRONAN AF ALLA H;\ll\ATTIi\l FÅS ÖFVERALLT m ED.PINAUD I8.PLACE VENDÖME PARIS t diiilii mikroben som iir :,k till liåreli fall»ppidcist Eau de Quinine ED.PINAUD HOS SfllBJÖBflDEN5 TVrlTTiri- AU.DELE5 SOM NY.' HiTVajTA. HÄMTA VI Butik: Västerlånggatan 55. Birger Jarlsgatan 15. Strandvägen 11. Fjällsanatorium för bröstsjuka M ö r s i l s s a n a t o r i u m Mörsil (Jämtland) Öppet året om. Elektrisk belysning. Ren, stärkande fjälluft. Första klass bord. läget skyddadt mot fjäll vindarnas bisterhet utan a'.t deras hälsosamma inverkan förtages. Inackorderingspris med läkare och sjukvård från kr. 4:50 6:50 pr dag, beroende på de olika rummen. Intendent och öfverläkare D:r T. HORNEY, Rikst. 15. Prospekt och upplysningar genom Kamrerarkontoret. Post- och Telegrafadress: Sanatoriet, Mörsil. Rikstel. 7. R.-B. MYR BLfl HRMD Up m iol htfh Rikst niltn. tel Riks. Liljh. 25. I I O l \ L V u L L l RESTAURANT CENTRALPALATS' billiga Frukostar, Middagar och Soupeer äro att rekommendera. STRIX, Karduansmakaregatan 7. Rikstel Allm. Tel Redaktionens mottagningstid Måndagar och Torsdagar kl. 2-3 e. m.

8 Hasselbacken Lilgardes Musikkår Dirigenter: EMIL HESSLER och OTTO TROBÄCK. FÖRMIDDAQSKONSERT af Bothés Zigenarorkester. Dekorerade Glastak. 5?i T- ä! S FRITHJ. TELENIUS Allm. Tel Qrefturegatan 29, Stockholm. Telefon: Sundbyberg Tr,. BARNÄNGENS FLYTANDE RAKCRÉME Vid behof af NIFVAR Tänk såväl på kvalitén som priset I GÖR RAKNINGEN LÄTT o. BEHAGLIG Ett stort sakkunnigt urval finnes hos NUMA 27 Drottninggatan 27 STOCKHOLM ) 46 D R O T T N I N G G A T A N Stockholms första Eskilstunabod. VSlsorieradt tager af metallvaror. Största lager af: Jakt- och Fiskredskap, Hängmattor, Fyrverkeripjeser, Sandaler, Kanoter, Lawn-Tennis, Fotbollar, Krocketspel, Luftbössor, Boyscouts-utrustning, Simdynor, Svenska Flaggor. Begär sominarpriskuranten från MAUR1TZ WIDFORSS' H. A. B. Kungl. Hofleverantör Stockholm, Klarabergsgatan 31. Filialer: Drottning. 88 & Östra Slussg. Basaren. * GAMLA AQVAVIT Cigarretten. Tillverkas i Löndon. Leverantör till H. M. Konungen samt till Franska och Italienska statens tobaksmonopol. "sss! Helge Hallberg. Riks STOCKHOLM. Allm Turist-Tält af röd- & hvitrandig markisväf 2,3x2,3x2,6 mtr. Kr. 46,r>o hopfällbart, lätt och praktiskt. Collan- Oljan sparar Skodon, Maskin remmar och allt läder ollan-olje-tabriken T. Oisen, Stockholm I fqnoänd alllid HÄINGSLEN Hotel ctangleterre 6 Drottninggatan 6, Stockholm. Rekommenderas ärade resande. Allm. Tel. 7419, 9914, Rikstel. 2142, Elektriskt ljus. Rikstelef. i rummen. Centralt läge. Världens förnämsta Precisions- FICK-UR. Till salu hos alla välsorterade Urmakare. Se & STOCKHOLM. Cig.-[isarrfc till att IN i får* ty de äro de enda äkta L E I T Z Mikroskop, prismakikare och hr nentanns fotografikameror pålager till fabrikspris + tull och frakt, på bekväma betalningsvillkor. AXEL LUNDQVIST Generalagent för Leitz Wetzlar Stockholm. Handtverkaregat. 15 a Riks Allm jxfrasex i s. k. klubbiacon. Bier-Restaurant Zum Heidelberg 9 Storkyrkobrinken 9 rekommenderar sina ö r e s M I D D A G A R Äkta Humbser-Bräu. NEUMÄNNS AQVAVIT KRISTIANSTAD, Sveriges finaste REKOMMENDERAS bordsbrännvin tg> <% <8> öp Serveras ä alla Restauranter Finnas hos alla spritbolag och vinhandlare Begär ahtid"heumanns" Aqvavit,icke enflastlgvavi." MACLEAY DUFF & Co. GLASGOW. - Riks 58 78

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

UTGIFVARE, ALBERT ENGSTRÖ/\

UTGIFVARE, ALBERT ENGSTRÖ/\ SIM UTGIFVARE, ALBERT ENGSTRÖ/\ na Trun, varjfladal allt_

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Böner på vissa högtidsdagar

Böner på vissa högtidsdagar Böner på vissa högtidsdagar Långfredagens improperier Mitt folk, mitt folk, tänk på allt jag gjort för dig och hur jag bevisat dig e - vig Jag förde dig ju upp ur Egyp -tens kär - lek. land och visa -

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Svensk-engelska motoraktiebolaget. Prislista å motorer för benzin, gasolja och fotogen. Stockholm : Svensk-engelska motor-aktiebolaget 1904

Svensk-engelska motoraktiebolaget. Prislista å motorer för benzin, gasolja och fotogen. Stockholm : Svensk-engelska motor-aktiebolaget 1904 Svensk-engelska motoraktiebolaget Prislista å motorer för benzin, gasolja och fotogen Stockholm : Svensk-engelska motor-aktiebolaget 1904 EOD Miljoner böcker bara en knapptryckning bort. I mer än europeiska

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Den dumme bonden som bytte bort sin ko

Den dumme bonden som bytte bort sin ko q Den dumme bonden som bytte bort sin ko b Sagan är satt med typsnittet Transport kapitäler, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare.

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Brev från August och Alfred till moster Albertina ca 1896

Brev från August och Alfred till moster Albertina ca 1896 Brev från August och Alfred till moster Albertina ca 1896 Brev från August till Albertina Känsö ca 1896. August är 49 år och 9-barnspappa, och jobbar på Känsö. Han får ett brev från sin älskade moster,

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

En vacker tandrad kostar endast 1 öre om dagen, iltand-créme 1 PÄR LM VITA TÄNDER t

En vacker tandrad kostar endast 1 öre om dagen, iltand-créme 1 PÄR LM VITA TÄNDER t Ambulerande fattighjonet Persmansper kommer in på Vällingåsen. Han sitter en lång stund i väntan på att få något, men då detta ej sker, reser han sig ändtligen och säger vid dörren: Här behöfver en inte

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström SOL LJUS HEALING Solar Light Empowernment Free manual En komplett distanskurs med övningar varje vecka (Årets sommargåva från Anna-Lena Vikström 2015) En healing som får dig att uppleva solens och naturens

Läs mer

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej!

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej! Allsång på Korpen HEJSAN Melodi: Med en enkel tulipan Vi tar en enkel liten sång, men den skall ej bli så lång, det gäller bara, det gäller bara att bli bekanta. Vi alla titlar lägger bort, så kan det

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Barnekow, Eva Agatha Stanislas. Fredrika Bremers spinnrock / af Stanislas. Malmö 1866

Barnekow, Eva Agatha Stanislas. Fredrika Bremers spinnrock / af Stanislas. Malmö 1866 Barnekow, Eva Agatha Stanislas Fredrika Bremers spinnrock / af Stanislas Malmö 1866 EOD Miljoner böcker bara en knapptryckning bort. I mer än 10 europeiska länder! Tack för att du väljer EOD! Europeiska

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon:

Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon: Allt i din hand Scen 1 Mörk scen. Kvinna med ljus i handen är allt man ser. Ljuset brinner och kvinnan ser stint in i lågan. Efter en stunds tystnad säger hon: Allt gav du Allt tog du! Hon blåser ut ljuset

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Kapitel 14. 14 Quintilis 785. Bergspredikan.

Kapitel 14. 14 Quintilis 785. Bergspredikan. Jag, Yeshua. Väckaren. Sida 116 (av 199) Kapitel 14. 14 Quintilis 785. Bergspredikan. Tiden som gått sedan mitt besök i Nazareth hade präglats av intensiv undervisning och av möten med större och större

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Bondgossen kammarherre

Bondgossen kammarherre q Bondgossen kammarherre b Sagan är satt med typsnittet Semper, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING Utan dig Sång och musik av och med Mikael Wiehe Predikan av kyrkoherde emeritus Ingemar Simonsson Mölndals kammarkör under ledning av Jan-Ivar Blixt Iréne Sjöberg-Lundin - piano Owe Almgren - bas Ljud:

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!)

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) Kärleken till nytta Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Sky det onda såsom synd emot Gud

Sky det onda såsom synd emot Gud Sky det onda såsom synd emot Gud Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Hes 18:21-24; Luk 12:13-21; SKR 394-95. Se sista sidan!) Sedan vill jag säga till mig själv: Kära själ, du har samlat mycket

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA 7A OCH 7B BERGUNDASKOLAN, VÄXJÖ 2015 DIKTA MOT STJÄRNORNA En diktsamling av 7a & 7b, Bergundaskolan, Växjö 2015 LINUS Rymddikt Rymden skiner starkt av alla

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014

Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Utjämningskatekesen Finska Missionssällskapet 2014 Innehåll: Utjämningens betydelse De tio utjämningsbuden Tro Utjämningens betydelse Det liv som Jesus utmanar till innehåller mycket mera än materiella

Läs mer

STOMATOLI S T O I M A T O L TAND-CRÉME. Sjuttonde årgången.

STOMATOLI S T O I M A T O L TAND-CRÉME. Sjuttonde årgången. Gamla Marja i Hägås gick in till Gäfle lasarett för att bli opererad för någon åkomma ocli hörde sig för hos lasarettsläkaren, om hon kunde bli opererad samma dag. Svaret blef, att bon nog måste vänta

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer