Kayman Fury i insjövatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kayman Fury i insjövatten"

Transkript

1 Ursprunglig finsk text: Pekka Lassila Översättning: Jenna Ehn, Vaasa Kanotklubb rf MÅNDAG 13 OKTOBER 2014 Kayman Fury i insjövatten Kayman Fury är en stilren, kraftigt bananformad kajak lämpad för paddling i vågor.krökningen framhäver det låga bakdäcket bakom sittbrunnen och den höga fören och aktern..det finns inte så mycket rocker i bottnen som man vid en första anblick skulle kunna tro. Eftersom Kayman Fury är en kajak av brittisk typ, kan jag inte låta bli att jämföra den med en äldre havskajak av brittisk typ. Som referens fungerar min sexåriga, många tusen kilometer paddlade Tahe Marine Reval, vars skrov påstås vara en kopia av den legendariska havskajaken Valley Nordkaps. Ovanför Kayman Fury 520 cm, 54 cm, max 130 kg. Nedanför Tahe Reval 550 cm, 54 cm, max. 155 kg. Fury är ungefär ett par centimeter lägre på mitten.inte lika mycket rocker som på de gamla brittiska kajakerna. Både fören och akterna bär bättre.de flesta nybörjare kantrar när de prövar min Reval Däremot är Furyn stabil. Nordkap, liksom Reval är från det föregående årtusendet och de representerar ett formgivningsideal för kajaker som passar hav och vågor, som är åtminstone en generation gammal. Kayman Fury i

2 sin tur representerar en nyare brittisk designlinje och påminner om bl.a. Tideraces kajaker. Av Tiderace Xplorer har jag en erfarenhet som sträcker sig över Finlands kustremsa. Tiderace Vortex är bekant från insjövatten och med Reval har jag paddlat över Finska vikens hela längd och frånsett Enare träsk, även på alla Finlands stora insjöar. Med Tahe Greenland har jag paddlat knappt tusen kilometer och jag tar den som referens för att dess bottenform är rätt nära Kayman Furys. Till vänster Reval, till höger Fury. Bägge är 54 cm breda. I tvärprofilen på kajakens bottnar är skillnaden uppenbar både på mitten och på den på bilden synliga bakdelen. Kayman Fury är liksom Tiderace Vortex, gjord för hav och lek på tidvattenvågor. Kaymans egentliga lekbåtar är Grazy och Grazhy hv. Fury är jämfört med dessa en dryg fot längre och mer passande för utfärdspaddling. Fury är som en korsning av Vortex och Xplorer. Kanske ganska nära Tideraces Xtra modell. Den V-formade bottnen är i mitten väldigt flack, nästan flat och påminner om Greenlandern eller den nästan flatbottnade Vortexen. Kajaken är stabil, jag fick den inte att välta trots att jag lutade den till sextio-sjuttio grader. Därefter skulle den ha varit lätt att välta, men den steg med högt stöd lätt upp tillbaka. Kajakens bakre däck är lågt, till sin höjd bara 18 cm bakom den bakre luckan, så även de med stel rygg lyckas luta tyngdpunkten tillräckligt mycket nedåt för en lätt eskimorulle och högt stöd.

3 Till vänster Reval, till höger Fury. Bärförmågan på Furyns bakdel, bakdäckets låga höjd och de goda lårstöden träder fram jämfört med den gamla brittiska stilen. Revalens sittbrunn är tio centimeter kortare, knäna får bra stöd från luckans kanter bara man sänker ned dem ett par centimeter med fyllning. Till Kayman Furys säte saknade jag inte vaddering eller fyllning. Framkanten trycker inte på låren och bakkanten trycker inte på svanskotan. Sittbrunnens formgivning och/eller ställning passar min kroppsbyggnad (184 cm) som hand i handsken. Eftersom ryggstödet, som ställs med kardborreband är nära öppningens bakdel, ryms bara en svamp, tåsandaler och en liten dricksflaska bakom sätet. Sittbrunnens volym är liten. Det är till fördel, ifall man råkar välta och behöver bli räddad. Min bakdel saknade inte någonslags extra fyllning eller inställningar i Kaymans sits. Den är enkel, och i rätt ställning. Dagluckan baktill har ett stort lock och ligger på mitten. Ur den är det lätt att plocka fram mellanmål och en liten trangia under pausen. Kayman Fury är den första havskajaken som jag paddlat där jag var tvungen att placera fotstöden så långt ifrån mig som möjligt. De som har längre ben än jag ryms inte i den här kajaken utan att flytta eller ta bort fotstöden. Om jag skulle paddla med den här längre, skulle jag byta ut Smart Track pedalerna till en fotstödsskiva eller så skulle jag förena pedalerna med ett tvärgående stöd.

4 Däckets tvära böjning gör att tåutrymmet på kanterna för skostorlek 42 blir minimalt. Med en fotstödsskiva kan man hålla fötterna i upprätt ställning i mitten. Å andra sidan gör stöden för benen att utrymmet i mitten blir för smalt för knäna. Vid paddling känns Furyns framdäck smalt, och böjningen som sträcker sig rejäl fram på framdäcket framhäver upplevelsen av att kajaken är smal. Hos Revalen, liksom hos många andra kajaker, börjar böjningen av framdäcket en aning framför fotstöden och vid hög paddelföring slår jag paddeln i däcket, ganska exakt 110 centimeter från ryggstödet. Med Furyn får jag inte paddeln att slå i däcket en enda gång. Böjningen sträcker sig långt fram och kajaken är ca en tum smalare än Reval och många andra kajaker jag paddlat. Böjningen på framdäcket sträcker sig ända fram till framluckan. De ordentliga böjningarna och att framdäcket är smalt möjliggör en god hög paddelföring.. Utan att paddeln konstant slår i framdäckets kant.

5 Kayman Fury känns på något sätt lätt att paddla, troligen tack vare dess smala fördäck, den stabilitet som ges av den flacka bottnen och dess låga bak-och sidodäck. Kontakten till vattnet och vågorna är lätt att känna, och kajaken är lätt att styra och hantera. Samma känslighet och slutstabilitet och kontakt till vattnet har jag njutit av då jag paddlat den låga Greenland T:n. Fury förlorar endast i hastighet jämfört med Greenland. Jag prövade inte maxhastigheter, men medelhastigheten under testrundan blev klart under 8 km/h, då den med Greenlanden oftast är över 8, upp till 8,5 km/h. Furyn paddlade jag i höstkylan, Greenlanden i ljumt sommarväder. Bara i simhallen har jag prövat eskimopaddel, men av någon orsak kom jag medan jag paddlade med Kayman Fury att tänka på att det med den här kajaken kunde vara ett intressant alternativ. Den 208 cm långa Bracsa Typhoon kändes med upprätt paddlingsstil på något sätt lång och aningen klumpig. Bak och fram finns ordentliga paddelfästen. Packluckorna verkar vara minst lika stora som i den smala Revalen och betydligt större än i Greenlandern. De ovala packluckorna är rejäla till storleken och man kan utan problem packa ett större tält in under däck. Under bakre däck är det relativt lågt. Jag tror ändå att all den utrustning som jag normalt packar baktill skulle rymmas där. Luckan på dagsluckan baktill och utrymmet är rejäla och locket vist nog placerat på mitten av kajaken. Jag har aldrig förstått varför luckan placeras på ena sidan. Man borde ändå aldrig öppna kajaken på vattnet då man är ensam. Jag har en gång öppnat, men gör det inte igen. Dagsluckan framtill är rätt så låg. I Luckan rymmer en pocketkamera, telefon, energistång och annat smått, som inte läggs i flytvästens fickor. En kniv av stål järn skall man inte lägga dit ifall man har en kompass på fördäck.

6 En tunn paddlingssko av storlek 42 under Furyns däck. Med Crocs eller med på torrdräktsstrumpor klädda större skor blir det lite trångt för fötterna. En skild fotstödsskiva eller en mellan fotstöden lagd skiva möjliggör en mer upprätt ställning för fötterna, vilket gör paddlingen effektivare och gör att fötterna inte blir så bortdomnade som i grodställning. På bilden ser man bra hur kraftigt böjt däcket är och hur den v-formade bottnen blir tvärare. Den låga luckan för dagsbruk tar inte upp väldigt mycket utrymmet under däcket. Jag paddlade några tiotals kilometer på en nyländsk insjö i byig, max tio sekundmeters vind och i Birkaland på Pyhäjärvi i sex sekundmeters vind. Kajakens skädda räcker bra till för att hålla kajaken i kurs i alla vindriktningar. Man behöver inte ens sänka skäddan direkt, riktningen håller rätt bra även utan skädda. Dock kan paddlingserfarenheten påverka detta något. För ett år sedan klarade jag inte mig med banankajak utan skädda ens på bleke. Sedan lärde jag mig använda skädda och senare tog jag bort det skramlande rodret. Den här sommaren har jag inte ens alltid kommit ihåg att använda skäddan på den kajak som jag inte i början fick att gå rakt utan rodret. Glasfiberarbetet verkar vara snyggt och välgjort. De på mitten hårda packluckorna lägger sig fint även framtill, trots att luckornas kanter ser ut att på den smala fören grimasera lite. Jag märkte att den främre luckan sväller och sänker sig inåt med temperaturväxlingen, luckan är alltså tät. Enligt försäljaren har kajaken planerats för att vara stabil i vågor, jag kan inte på basen av den här upplevelsen påstå annat.

7 För vem kunde Kayman Fury passa? Kajaken passar för mångsidig lek i vågor och utfärder. För den som söker snabba motionsrundor finns helt andra modeller, den brittiska bananmodellen strävar efter att nå helt andra sorters användare. Den stabila och mångsidiga kajaken passar även sådana som inte paddlat så mycket. Här tar inte paddlingsegenskaperna slut ens den tredje sommaren, om någonsin. Jag skulle på basen av egenskaperna våga paddla med den här kajaken från Mariehamn till fastlandet eller från Padasjoki till Kelventele även i rejäl vind. Om och när man köper sin egen kajak, måste man alltid göra kompromisser om man inte skaffar sig tre olika kajaker förstås. Med Kayman Fury paddlar man lätt fyrtio kilometers dagsturer och å andra sidan kan man även njuta av paddlande vid en vågig strand. För en veckolång utfärd kan man behöva placera och omplacera sin utrustning lite noggrannare och föredra lättare och mindre utfärdsutrustning. Kayman Fury är en tredjedel billigare än Tidraces modeller och bara fem-sex hundra euro dyrare än en de mer kvalitativa platskajakerna (Vortex, Scorpio). Priset lockar. Med tusenlappen man sparar får man en hyfsad torrdräkt och en kolfiberpaddel. ************

8 Ursprunglig finsk text: Pekka Lassila Översättning: Jenna Ehn, Vaasa Kanotklubb rf MÅNDAG 24. NOVEMBER 2014 Kayman Raider på Vihtijärvi Kayman Raider har en rak köl och dess vattenlinje är lång. En snabb kajak. Kayman Fury kändes under mina för några veckor sedan gjorda testrundor en aningen långsam. Den nästan flatbottnade Furyn har inte planerats för snabba motionsrundor utan för vågor. För snabba motionsrundor eller utfärder erbjuder Kayman den tvärt v-bottnade Raidern. Kayman Raider är 549 cm lång och 52 cm bred. Bottnens V-form är tvär, betydligt mer tvär än i min gamla jämförelsekajak Reval. Kajakernas längd är nästan densamma, Raider är två centimeter smalare. Raiderns bredaste ställe ligger vid sittbrunnens bakdel, och mot fören blir den betydligt smalare redan vid sittbrunnen. Hur smal Raidern är beskrivs bra av att underbenens framsida i Raiderns benutrymme vilar mot fotstödens regleringsskaft.

9 Det smala framdäcket är kraftigt böjt. Paddeln slår inte ens i misstag i framdäckets kant då man paddlar med hög paddelföring.. Jag hade feber. Jag drog ut på provrundans start, då jag var rädd att min balans skulle svikta i den v-bottnade kajaken. I onödan. Raidern kändes förvånansvärt stabil trots sin smala och tvära botten. Kanske inte en kajak för nybörjaren, men inte alls instabilare än Reval. Pga. min feber, den redan delvis frusna insjön och min egen bekvämlighet ville jag inte pröva sekundärstabiliteten. Jag gissar ändå, att man lätt gör en eskimorulle i Raidern, då kajaken inte har en stor sidovinkel, som skulle hindra lutningen. Lätt framfart i det tvågradiga vattnet. Däcket är lågt hela vägen, bara sittbrunnens framdel är högre. Sidoprofilen på Raider ser likadan ut som sidoprofilen på Point XP18, som jag provade på samma insjö några år tidigare. Pointen har en botten som är ett flackt V, medan Raiderns är tvärt. Raidern är betydligt stabilare än Pointen då man lyfter upp rodret ur vattnet och vinden tar i. Man kan paddla rakt med kajaken i alla riktningar i 3-4 meters vind utan så väl roder som skädda. Raider har så väl roder, som skädda. Rodret kunde man lämna bort, om man inte vill ha den med sig som reserv. Skäddan räcker bra till för att hålla riktningen, och kajaken svänger lätt då man kantar. Men visst är rodret bekvämt och lättskött. Under min andra testrunda var det några minusgrader och skäddans vajer frös fast. Jag använde rodret tills vajern började böja sig igen i det några plusgradiga vattnet.

10 I Raiderns sittbrunn är saker i sin ordning. Sätet känns bra utan extra fyllning, stöden för benen är på bra höjd och man sammankopplas till kajaken på ett stadigt sätt. Här kunde man sitta dygnet runt. I den här kajaken sitter inte knäna väldigt brett även om låren ligger under benstöden. Knäna ryms även hyfsat in mellan stöden för benen. Den låga dagsluckan stör inte då man sätter sig. Sittbrunnen i Raider känns likadan som i Fury och den passar mig. Till det här sätet och till stöden för benen saknar jag inte extra fyllning. Även däckets formgivning verkar vara den samma fram till packluckorna. Den smala framluckans sneddning ligger på rätt ställe och i rätt vinkel, så att fötterna ryms bra in under luckan och så att paddeln inte stöter till luckans kanter. Knäna ryms just och just in mellan stöden för benen, så att det är möjligt att paddla med knäna ihop. Men knäna ligger inte väldigt brett ens då de är placerade in under stöden för benen. I den här kajaken ryms man inte att sitta i allt för bred grodställning. Framtill finns en liten daglucka. Baktill är den mindre luckans lock rejält och ligger på mitten och inte vid sidan som den vanligen gör. Packluckornas halvhårda lock är ovala och tillräckligt stora. På däck finns rejält med remmar och framtill finns ett paddelfäste. Bakom sätet finns inget störande paddelfäste som blivit vanligt i många kajaker.

11 Vinkeln i den V-formade bottnen och hur smal fören är syns bra framför pedalerna och vid mellanväggen framtill. Jag tror att Kayman Raider är en snabb kajak. Under min första korta provrunda var medelhastigheten för de två första kilometerrana 9,1 km/h enligt SportTracker. Eftersom jag hade feber, det var minusgrader och att jag prövade kajaken i olika vindriktningar, var den egentliga testrundan en km/h långsammare. Nog är det ändå en bra medelhastighet i vinterförhållanden med tanke på torrdräkten och tjock utrustning. SportTracker meddelande att den maximala hastigheten under den andra provfärden var 16,1 km/h, då den under den första var 13,1 km/h. Läsaren får bedöma, ifall man kan lita på SprotsTrackers tillfälliga hastighetsmätningar. Motsvarande topphastighet med Fury var 9,7 km/h, men medelhastigheten stannade på dryga sju. Årets hundra kilometers insjöpaddling blev ogjord. Kayman Raider verkar som en kajak som lämpar sig för en hundrakilometersrunda. Jag planerade redan att paddla sträckan i ljuset av min pannlampa, men stigande förkylning, feber och minusgrader minskade intresset. Jag nöjde mig med korta testrundor. För vem passer Kayman Raider? Kayman Raider är en elegant kajak, som en muskelbåt med sin massiva för. Eftersom bottnens v-vinkel är så tvär flyter inte kajaken väldigt högt då man paddlar. Jag tror, att vinden inte tar störande i den. Den massiva fören lockar kanske i utfärdsförhållanden att packa den lite för tung. Jag skulle köpa Raider för motionsrundor och snabba utfärder i insjö- och kustvatten. Jag hade inte möjlighet att pröva Raider i

12 sjögång, men det kan hända att en erfaren paddlare skulle klara sig bra med Raider där också. Enligt mig passar en kajak av klassisk brittisk typ bättre som allroundkajak än en med rak köllinje, men valet är en fråga om smak och vana. Innan köpbeslutet löns det även att prova Tiderace Pace -modellen, Wahoo, Point XP18 och andra liknande kajaker med lång vattenlinje. På det slutliga beslutet verkar allra mest hur kajakens ergonomi passar den egna kroppen och hur priset passar plånboken. Raider, som produceras i Polen, tullar mindre på plånboken än många andra kajaker. ************

Friluftsliv testar kajaker: Kajakerna som tar dig ut på havet

Friluftsliv testar kajaker: Kajakerna som tar dig ut på havet Friluftsliv testar kajaker: Kajakerna som tar dig ut på havet Att köpa sin första kajak är inte lätt. Det finns väldigt många modeller att välja mellan och ännu fler åsikter om vad man bör välja. Friluftsliv

Läs mer

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar Modellbeskrivningar Amerigos sadlar Rätt anpassad= bättre ridbarhet. Amerigos "Topline Adjustment System" ökar din hästs scope och ridbarhet. Vi vill ge hästen bättre förutsättning att hoppa med rundad

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 av Katarina Forsberg sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 INNEHÅLL: Sittställning - sätets placering - fötternas placering - handgreppet - ryggens vinkel

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Teknik- & balansövningar på vattnet

Teknik- & balansövningar på vattnet SKF Resursteam presenterar Övningar från Lekande Kanot Teknik- & balansövningar på vattnet Resetta Bryta sitt eget paddelmönster för att öka möjligheten att pröva nytt. Öka förmågan att ta ut svängarna

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal.

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal. Programmet är till för dig som inte har konditionsidrottat på några år och målet med programmet är att du efter 12 veckor minst ska klara av att springa 5 kilometer. Några träningsvarianter att ha koll

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Tips på bra arbetsställningar

Tips på bra arbetsställningar Tips på bra arbetsställningar Tips för alla Här kommer några generella tips om vad du kan tänka på för att skona din kropp och förebygga skador och sjukdom. Gör som du har blivit lärd. Vet du inte hur

Läs mer

Njut av vandringen med rätt ryggsäck

Njut av vandringen med rätt ryggsäck Att välja rätt ryggsäck Sida 1 av 5 Njut av vandringen med rätt ryggsäck För att göra din vandring njutbar behöver du en ryggsäck som sitter fint, inte skaver och som är praktisk. Idag finns det obegränsat

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Tony Kumpula

Tony Kumpula Tony Kumpula 0922-10175 070-3131866 Tony.kumpula@haparanda.se KULSTÖTNING PRAKTIK MEDICINBOLL "När man klarar av att utföra övningarna med medicinboll, kan man börja använda kulor istället" 1. FRAMÅTSTÖT

Läs mer

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min)

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min) SPELKLAR Del 1 Löpning (8 min) Löpning - rakt fram Löpövningarna går mellan 6-8 parallella konor. Avstånd mellan käglorna ca 6-7 meter. Alla löpövningar utförs 2 ggr. Två spelare startar samtidigt vid

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Försämrad muskelfunktion är vanligt vid hjärtsvikt. Försämringen kan till stor del förklaras av att många med hjärtsvikt rör sig mindre och

Läs mer

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s www.hmn.dk M2 200 kg drivhjul Dusch-/toalettstol för större, självständiga användare M2 200 kg Drivhjul Till den självständiga användaren M2 200 kg Drivhjul Art.nr.: 310287 M2 200 kg Drivhjul har stor

Läs mer

M2 Multi-Tip Big. HMN a/s

M2 Multi-Tip Big. HMN a/s M2 Multi-Tip Big Elektrisk höj-och sänkbar dusch- & toalettstol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion, der kan hantera en användarvikt på upp till 200 kg M2 Multi-Tip Big M2 Multi-Tip Big kan hantera

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

KANOTER. kajaker och canadensare

KANOTER. kajaker och canadensare KANOTER kajaker och canadensare Med en kanot förstås en farkost som är spetsig i båda ändarna och ej är försedd med akterspegel av något slag samt framdrivs manuellt. Definitionen är tagen från Svenska

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

Angulus Altitudo Altus. Sitt bättre. Etac sätter ny standard för rullstolar. Igen.

Angulus Altitudo Altus. Sitt bättre. Etac sätter ny standard för rullstolar. Igen. Angulus Altitudo Altus Sitt bättre. Etac sätter ny standard för rullstolar. Igen. Etac har sedan 1981 utvecklat innovativa och smarta lösningar för rullstolar. Det började med den första fällbara fastramsrullstolen

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING 5700 SR Duo P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 29 kn 24 kn 50 hk 26 kn 22

Läs mer

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Av Max Carlgren, Båtnytt, Publicerad 2018-10-02 Båtnytt Båttest Yamaha GP1800 är ett fartmonster, främst gjort för dig som är sugen på att köra race mellan

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma.

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. 1. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Inverso utformades för optimal säkerhet; dock

Läs mer

Justera bara en sak i taget!

Justera bara en sak i taget! Stötdämpare Justeringsrattarna/skruvarna påverkar inte dämpningskaraktären Justeringen höjer eller sänker bara kurvorna Justeringen påverkar bara den lågfrekventa dämpningen Justera bara en sak i taget!

Läs mer

Bruksanvisning Anton

Bruksanvisning Anton Bruksanvisning Anton 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning Bruksanvisning...

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

PADDELVATTEN kring Tibro

PADDELVATTEN kring Tibro PADDELVATTEN kring Tibro KANOTINFORMATION Att framföra sin kanot under bekväma former kräver lite träning. Vem som helst kan lära sig grunderna och redan första dagen hantera kanoten i enkla vattendrag.

Läs mer

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL INLEDNING Som tränare möter vi alla sorters löpare: de som springer för att det är skönt att komma ut en stund, de som tränar inför tävlingar i motions- eller mastersklasser

Läs mer

KAJAKTEST. det en trygghet att under inlärningsperioden som krävs för att paddla utan roder veta att det finns där när det börjar blåsa upp.

KAJAKTEST. det en trygghet att under inlärningsperioden som krävs för att paddla utan roder veta att det finns där när det börjar blåsa upp. KAJAKTEST Testgruppen under en paus på Stora Sandön utanför Norråva. Det är mycket att tänka på när man ska köpa sin första kajak. Dels stöter man på en massa nya termer och dels ställs man inför en rad

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA 1. Baksida lår Ligg på rygg, med ena benet utsträckt. Det andra benet kramar spelaren sedan om och med foten vinklad mot sig, sträcker spelaren sedan ut benet. 10x/Ben Dynamisk övning. 2. Framsida lår,

Läs mer

Hur kan en fallskärm flyga?

Hur kan en fallskärm flyga? Umeå Universitet Institutionen för fysik Hur kan en fallskärm flyga? Vardagsmysterier förklarade 5p Sommarkurs 2006 Elin Bergström Inledning En fallskärm finns till för att rädda livet på den som kastar

Läs mer

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s M2 Multi-tip Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion M2 Multi-tip M2 Multi-tip är HMN unika bad stol som lever upp till framtiden för dusch / toalettstol

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965

STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 STOLPBRYGGA º PLASTPONTONBRYGGA VATTENSKOTERBRYGGA º TILLBEHÖR ÄNDA SEDAN ÅR 1965 1 Njut av livet vid vattnet. Vad består din perfekta dag vid vattnet av? Båtliv, sol och bad, rekreation? Lip-Lap konstruerar

Läs mer

FÖR RAKA OCH SVÄNGDA TRAPPOR

FÖR RAKA OCH SVÄNGDA TRAPPOR Flow2-trapphiss FÖR RAKA OCH SVÄNGDA TRAPPOR Access BDD är en av Europas ledande leverantörer av trapphissar, plattformshissar och villahisslösningar. 2 Access BDD Flow2-trapphiss FÖR RAKA OCH SVÄNGDA

Läs mer

Sidhopp med bålrotation

Sidhopp med bålrotation grundmotorik Grundmotorik Grundmotorik är de rörelser man lär sig som barn, t ex krypa, hoppa, kasta och koordinera. Alla dessa rörelser är grundläggande för att senare i livet kunna utveckla andra och

Läs mer

Copyright: Falu Kanotklubb

Copyright: Falu Kanotklubb Inledning En eskimåsväng är lätt att lära sig och väldigt nyttig. Kan man den så öppnas nya världar i forspaddling, havspaddling, kanotpolo mm. När du vet att du alltid kommer upp om du går runt, blir

Läs mer

Etac presenterar: Familjen Clean A cleaner clean

Etac presenterar: Familjen Clean A cleaner clean Etac presenterar: Familjen Clean A cleaner clean Upptäck familjen Clean I snart 20 år har Etac Clean varit en storsäljande mobil dusch- och toalettstol. Det har kommit kopior och imitatörer, men originalet

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt Läs igenom instruktionerna innan du börjar använda din Caboo DX sjal. Vi ber deg speciellt om att läsa säkerhetsanvisningarna som är till för att du

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna

Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna Den som genomfört examination på blå nivå anses vara en god paddlare och ska ha en befäst baskunskap och färdighet avseende teknik, miljö och säkerhet i samband

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa dina lungor Försämrad muskelfunktion är vanligt vid KOL. Försämringen kan delvis förklaras av att många med KOL rör sig mindre och förlorar muskelstyrka,

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp Foto Keith Allison, flickr Body Weight Exercise Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar av Christina Lundstorp Body Weight Exercise med bara 5 övningar (Träna med bara kroppen som motstånd)

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 Då går vi in i vecka 2 av mitt träningsupplägg. Hoppas ni haft roligt och förhoppningsvis även träningsvärk under vecka 1. Vecka 2 kommer se lika ut som

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Mei Tai bärsele. www.kolmarken.se

Mei Tai bärsele. www.kolmarken.se Mei Tai bärsele www.kolmarken.se Vad är en Mei Tai? En Mei Tai (MT) är ett mellanting mellan en bärsjal och en bärsele. Det är en modern variant av ett gammal kinesiskt bärdon. Mei betyder att bära på

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Finlands Svenska Gymnastikförbund r.f. TRUPPGYMNASTIK REGLEMENTE

Finlands Svenska Gymnastikförbund r.f. TRUPPGYMNASTIK REGLEMENTE Finlands Svenska Gymnastikförbund r.f. TRUPPGYMNASTIK REGLEMENTE Sektionen för truppgymnastik Godkänd 11.8.2007 INNEHÅLL 1. FSG:s jumpajippo i truppgymnastik 2. Tävlingsklasser på FSGM i truppgymnastik

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR 5700 SR Duo STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 50 hk 29 kn 26 kn 24 kn 22

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar Introduktion Denna checklista är ett hjälpmedel för att kunna göra de basinställningar och anpassningar som behövs för brukaren av en komfortrullstol. Det finns flertalet tillbehör tillgängliga för denna

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguide CB 66 Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguiden är skriven av Fredrik Åstrand, North Sails. fredrik@se.northsails.com 1. Förberedelser

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Åldersbestämning av träd

Åldersbestämning av träd Åldersbestämning av träd För att få veta exakt hur gammalt ett träd är så måste man borra i det med en tillväxtborr och räkna årsringarna. Men man kan lära sig att uppskatta ålder på träd genom att studera

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Function Kiropraktik & Rehab

Function Kiropraktik & Rehab 1. Stående armrörelser Stå vanligt med fötterna en höftbredd isär Känn hur en ballong drar dig uppåt Magen blir då automatiskt något indragen Lyft båda armarna ovanför huvudet Känn hur magen dras in ännu

Läs mer

Enkel Drottningförsörjning

Enkel Drottningförsörjning Enkel Drottningförsörjning De flesta biodlare vill på ett kontrollerat sätt byta drottning i sina samhällen och har ibland behov av nödlösningar när ett samhälle oplanerat har blivit drottninglöst sent

Läs mer

ComfortControl 01 GUNGLÅS 02 GUNGMOTSTÅND 05 RYGGHÖJD 03 SITTDJUP 06 RYGGVINKEL 04 RYGGHÖJD 07 ARMSTÖD HÖJD 08 ARMSTÖD BREDD 09 ARMSTÖD DJUPLED

ComfortControl 01 GUNGLÅS 02 GUNGMOTSTÅND 05 RYGGHÖJD 03 SITTDJUP 06 RYGGVINKEL 04 RYGGHÖJD 07 ARMSTÖD HÖJD 08 ARMSTÖD BREDD 09 ARMSTÖD DJUPLED Steg 1: Öppna din stol. 01 GUNGLÅS Steg 2: Ställ in stolen efter din kropp. 02 GUNGMOTSTÅND 03 SITTDJUP 04 RYGGHÖJD Steg 3: Ställ in stolen efter ditt arbete. 05 RYGGHÖJD 06 RYGGVINKEL 07 ARMSTÖD HÖJD

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7 MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning 1 Utfallsböj, 3 X 10 st höger ben 10st vänster ben Stå med ena foten fram och den andra bak, böj sedan så att det främre knäet

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år. . KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern 12-16 år. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under övningarna

Läs mer

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB   #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Träningsschema LÖPNING CRfitness AB www.crfitness.se info@crfitness.se #PROJECTBESTOFME CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Information Intervallträning är viktig om man vill bli en bättre löpare både korta

Läs mer