Del 1. Grundinformation Thomas önskar även något mot förkylning till sin fru.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del 1. Grundinformation Thomas önskar även något mot förkylning till sin fru."

Transkript

1 Egenvård övningsfall Uppdaterad: Instruktioner: Här följer minst ett övningsfall per egenvårdsområde. Nedan finns uppgifter för varje fall. Informationen är uppdelad: grundinformation och information som du får när du ställer frågor till kunden. Det finns också en Checklista för egenvård övningsfall. Tips till studenten: Att göra dessa övningsfall med någon annan i form av ett roll spel där den ena agerar apotekare på apotek och den andra agerar kund. Den som agerar kund har då den här informationen nedan. Den som agerar apotekare frågar då frågor som leder till att tillräckligt med information fås kring: Vem har symptomen? Lider personen även av andra symptom eller sjukdomar? Hur länge har personen haft symptomen? Är det första gången besvären uppkommer? Har personen haft läkarkontakt för sina besvär i de fall där det kan vara aktuellt? Äter personen några andra läkemedel? Ta reda på om kunden har någon allergi, är gravid eller om interaktion med andra läkemedel finns som kan påverka dina råd till kunden. Ge korrekt råd för respektive område: läkemedel, interaktioner med andra läkemedel, livsstilsförändring, hänvisning till sjukvård o Motivera varför du ger denna rådgivning. Den som agerar apotekare kan kontrollera sitt lösningsförslag utifrån Checklistan för egenvård övningsfall.

2 Övningsfall Allergi Fall: Nästäppa och ögonbesvär Jörgen, en 45 årig sportande två barns far kommer in till apoteket. Jörgen har stora problem med nästäppa och när han är ute på sin dagliga löparrunda så får han även problem med ögonen. Jörgen vill ha något som kan lindra dessa besvär. Han är nästan jämt täppt i näsan och har han en klar och vattning snuva, speciellt i samband med löparrundan. Det kliar även och rinner lite i ögonen om han är ute mycket. Jörgen upplever att det har blivit värre nu under våren. Kanske har det med pollen att göra. Förkylning Fall. Förkylning ** Helga, en lätt stressad 22-åring kommer in på Apoteket och vill ha ett preparat med röd solhatt. Hon är på Apoteket för sin nyblivne mans räkning som nu är less på sin förkylning som varat i över en vecka. Hon säger att det tydligen var viktigt att det skulle vara en väletablerat och inte traditionellt växtbaserat läkemedel och undrar vad det är för skillnad. Han har inga allergier eller andra sjukdomar. Fall: Fruns hals och näsa Thomas önskar även något mot förkylning till sin fru. Förkylning: Frun har ont i halsen och är täppt i näsan. Hon har även besvär med slemhosta. Både hon och sonen har varit och besökt en släkting som var förkyld så det troliga är att det är en förkylning. Hon har inga andra besvär. Besvären började för ca 3 dygn sedan.

3 Fall: Förkylning/Allergi Feber Pappa Petri kommer in på apoteket med sonen 3 år i barnvagn. De är sommar och båda är lätt solbrända, ändå ser de lite hängiga ut. Båda är snuviga och skulle behöva något som hjälper mot det. Sonen är även lite hängig, kanske är febern på gång. Petri känner sig lite trött men inte febrig. Pappa Petri: Petri är täppt i näsan och snuvig. Nyser ibland och då väldigt många nysningar. Ibland kliar det även i ögonen. Han har haft besvären sedan i våras. Sonen 3 år: Har svårt att andas genom näsan eftersom han är så snorig. Besvären uppkom för någon dag sedan. Har en slemmig hosta. Hostar extra mycket på kvällen när han ligger i sängen och ska sova. Fall: Barn med feber Halsont Hosta/heshet Mats kommer in på apoteket med sin 8 månaders son och vill ha något febernedsättande till sonen. Barnet har haft feber i 2 dagar, ca 38,5 grader. Han har även haft lite snuva men febern är inte återkommande. Fall: Hosta/heshet För fall se ovan. En påtagligt hes tjej frågar dig om råd och någon produkt för att bli av med hesheten. Andnings- och sväljningssvårigheter förekommer inte. Hesheten kom i samband med en förkylning och har pågått i fyra dagar. Hon har ingen feber.

4 Hosta Fall: Fredriks hosta Fredrik 52 år kommer hostande in på apoteket och frågar om det finns någon medicin som kan hjälpa. Hostan har påverkat sömnen i flera nätter. Fredriks förkylning har gått över men hostan har fortsatt. Han har inte haft andnöd, blodiga upphostningar eller upplevt sig allmänpåverkad, men hostan har gett en ökad slembildning. Han tycker att förkylningarna blir jobbigare med åren och oftare ger hosta. Han använder inga läkemedel. Fredrik är rökare sedan 25 år. Snuva/nästäppa För fall se ovan. Gynekologi Klimakteriebesvär Fall: Torra slemhinnor Stella 75 år kommer in på apoteket och frågar efter något mot torra slemhinnor i underlivet till sig själv. Stella har inga ytterligare besvär förutom att slemhinnorna är torra och att de ibland kan svida lite. Stella har haft problem under en längre tid. Tidigare har hon använt Replens, men skulle nu vilja prova något annat. Fall: Klimakteriebesvär ** En 50 årig kvinna känd på apoteket för alkoholproblem kommer in och klagar över besvär med blodsvallningar, svettningar och sömnproblem efter menopausen. Hon vill ha något för att lindra dessa besvär. Hon är sjukligt rädd för hormonpreparat (östrogenbehandling) och vill ha något annat mer naturligt preparat för att lindra sina besvär. Ytterligare fall se nedan (Löss och slemhinnor)

5 Riklig mensblödning Fall: Kamilla kommer in med besvär med riklig menstruation Kamilla 17 år undrar om det finns något receptfritt mot riklig mens? Kamilla behöver dubbla mensskydd och hon tycker att det i vissa lägen är väldigt besvärande. Hon har sedan mensen kom igång haft riklig mens. Kamilla har lätt mensvärk men det har hon alltid haft. Flytning/svamp Fall: Ung kvinna med flytning och klåda Akut p-piller Sigrid, 18 år, berättar för dig på apoteket att hon har en flytning och det kliar i underlivet. Hon undrar vad hon ska göra. Sigrid säger att hon känner igen det från ett tidigare tillfälle. Då var hon hos läkaren som konstaterade att hon hade svamp. Hon är inte gravid. Utöver dessa symptom upplever Sigrid att hon mår bra, inga smärtor eller andra besvär. Hon har känt av de aktuella besvären sedan fredagen (nu är det måndag följande vecka). För en vecka sedan startade hon dock en behandling med Kåvepenin för en infektion i tandköttet vid visdomstanden. Fall: Ung kvinna dagen efter oskyddat samlag Magdalena, 19 år, kommer in på apoteket och vill ha hjälp av dig som apotekare i egenvården. Hon berättar lågt, med panik i rösten, att hon hade sex under gårdagskvällen och att kondomen gick sönder. Hon har hört talas om något som kallas akut p-piller. Finns det här? Hon äter inte p-piller. De använde inte något annat skydd än kondomen. Hon säger att hon har absolut inte möjlighet att ta hand om ett barn om hon skulle ha blivit gravid.

6 Hjärta/kärl Venös insufficiens (Åderbråck) Fall: Venös insufficiens En äldre dam knackar på axeln och vill ha lite hjälp för att lindra lite av de fula åderbråcken och svullnaden hon har på benen. Damen kommer direkt från sin läkare och fått diagnosen venös insufficiens. Läkaren skickade vidare henne till apoteket eftersom det inte var så allvarligt och hon vill ha råd vad hon kan göra för att det ska bli bättre. Läkaren sa att det finns att naturpreparat för farmakologisk behandling utöver den icke-farmakologiska behandlingen vid egenvård. Fall: Kvinna med sittande arbete Anna, 25 år, har ett arbete där hon sitter mycket. Hon upplever att henne ben svullnar under dagen och att hon har svårt att ha på sig sina stövlar på eftermiddagen. Hon äter inga läkemedel förutom p-piller. Dessa har hon använt sedan hon var 16 år. De fungerar bra. Hon har ingen historik av blodproppar i familjen vad hon vet. Hennes mamma har dock en hel del åderbråck. Själv har hon dock inga ännu, men hon vill gärna förebygga detta samt få hjälp med sina svullna ben. Förebyggande Omega-3 Fall: Skydd mot hjärt- & kärlsjukdomar ** Du ser en medelålders kvinna som står frågande framför hyllan med fiskoljor. Efter kontakt med personalen så berättar hon följande: Jag har hört att fiskolja skulle vara bra för blodfetterna och skulle vilja köpa en burk med kapslar men vad är det för skillnad på dem och vad ska jag välja? Kvinnan håller i två olika burkar. Den ena Eskimo-3 innehåller fiskolja och är ett naturläkemedel och så en annan som innehåller fiskoljekoncentrat och är ett kosttillskott. Hittills har hon ätit 4-5 msk linfrön på filen på morgonen eftersom det också ska innehålla omega-3, och undrar om det är lika bra.

7 Hud och hår Akne Fall: Tonåring som har besvär med akne Roger 14 år undrar om det "finns något bra receptfritt mot finnar". Roger har i dagsläget inte svåra besvär men tycker att pormaskarna blivit fler de sista månaderna. Han prövade något medel av en kompis en gång, men har annars inte använt något särskilt. Bett och insektsstick Fall: Getingstick Blöjutslag Patrik blev stucken av en geting dagen innan han kommer in på apoteket. Han uppvisar ett "myggbettsliknande" utslag med omgivande rodnad område (c:a 4 cm diameter) på högerarmen. Han undrar om det finns något att ta på mot smärtan och klådan. Patrik mår OK förutom att det gör ont och kliar. Han vet inte om han är allergisk mot getingstick men brukar inte reagera kraftigt på myggbett. Fall: Blöjutslag Mona oroar sig för sin sons blöjutslag. Sonen är 3 månader och utslagen har blivit stora, röda och irriterade. Vad ska hon göra? Huden vätskar sig men utslagen håller sig innanför blöjregionen. Brukar bli bättre om stjärten får lufta utan blöja en stund. Brännskador Fall: Brännskada av strykjärnet Oroliga Sten ringer till apoteket och frågar vad man ska göra om man bränt sig på strykjärnet.

8 Eksem Stens 4 åriga dotter hjälpte alldeles nyss till att stryka och råkade i ett obevakat ögonblick lägga armen mot strykjärnet så att en ca 6x0,5 cm stor brännskada uppstod. Huden är hel, röd och en blåsa har bildats. Fall 23: Tobias och eksem Fotsvamp Tomas 25 år kliar sig på handen när han kommer fram till personalen i egenvårdsavdelningen. Huden är röd och fjällar. Han ber om hjälp med att hitta någon bra kräm som gör att huden inte är så torr. Tomas har arbetat som målare i ett år och han upplever att problemen med torr hud har förvärrats när han är mycket i kontakt med vatten och lösningsmedel. Han har nu börjat få några sprickor i eksemet som smärtar. Fall: Fotsvamp hos dottern Anna som har en dotter på 15 år, kommer fram till dig på apoteket. Jag tror att min dotter har fått fotsvamp säger hon. Fotsvamp: Jag har sett besvären och det är rött och kliar mellan tårna. På resten av foten ser huden ut som vanligt. Min dotter skulle behöva något som gör att det går över fort och att han inte behöver smörja så ofta. Förhårdnader och självsprickor Fall: Förhårdnader och självsprickor Olof frågar dig om råd på apoteket. Kan du ge mig lite råd kring mina fötter? Under vintern har de blivit torrare än vanligt och nu har jag fått stora sprickor på hälarna. Visst har ni något effektivt som man kan smörja med? I detta fall känner du redan till att han bor i kvarteret bredvid apoteket eftersom du ofta har expedierat insulin till honom genom åren.

9 Huvudlöss Fall: Löss och torra slemhinnor Håravfall Mormor Vera 62 år kommer in på apoteket och frågar efter något mot huvudlöss som barnbarnet Hilda 8 år har fått. Hon vill även ha något mot torra slemhinnor i underlivet till sig själv. Löss: Hildas skolsköterska hade efter undersökning av hela klassen sett att Hilda liksom många andra av klasskompisarna hade löss. Hilda hade med sig en lapp från skolan om att de skulle behandla lössen. Det är första gången som Hilda har löss. Mamman hann inte gå själv utan skickade Vera till apoteket. Torra slemhinnor: Vera har inga ytterligare besvär förutom att slemhinnorna är torra och att de ibland kan svida lite. Ända sedan klimakteriet har Vera har problemen. Tidigare har hon använt Replens, men skulle nu vilja prova något annat. Fall: Håravfall Klåda En 20-årig man ber dig om hjälp. Jag behöver sånt där medel mot håravfall. Håravfall: Mannen beskriver att hans hårfästa dragit sig uppåt det senaste året, lika på bägge sidor. Nu vill han försöka motverka att han tappar mer hår. Han tycker att det börjar bli en kal fläck högst uppe på huvudet också, precis som alla hans farbröder har. Fall: Klåda och Torr hud En pappa med barnvagn undrar vad han ska göra mot sin sons klåda. Barnet är 6 månader gammalt och kliar sig mycket i huden. Klåda: Det framkommer i samtalet att sonen sedan en tid får ett bad varje kväll med parfymerat badskum och skrubbas ordenligt med flytande tvål.

10 Ljumsksvamp Fall: Ljumsksvamp Mjäll En man i 30-årsåldern kommer in på apoteket Fjällsipan i Åre där du sommarjobbar. Han har friluftskläder på sig och ber om hjälp för sina problem i ljumskarna. Det kliar som en hel myrstack, jag behöver något mot det här. Ljumsksvamp: Mannen är på fjällvandring med grabbkompisarna och har sedan två dagar fått röda, kliande utslag i ljumskarna Dessa sitter lokalt i ljumskvecken och på utsidan av pungen. Inga andra symtom. Han har inte prövat något annat preparat ännu och lider inta av psoriasis eller seborritiskt eksem. Fall: Olas mjäll När Ola ändå är på apoteket vill han ha något för sina mjällproblem. Mjäll: Ola märker av torra flagor som lätt hamnar på axlarna. Besvären har blivit kraftigare nu under vintern. Han märker inte av några utslag i ansiktet. Munsår och svinkoppor Fall: Ylva och munsår Ylva har nyligen kommit hem från en utlandsresa och besväras nu av en blåsa på överläppen. Det är första gången Ylva haft ett liknande munsår. Det började klia på läppen i går kväll och i morse hade blåsan kommit. Hon har ingen feber. Solskador och Sår Fall: Solskador och Sår En pappa ringer till Medstop Apotek oc hfrågar dig om råd inför sommarsemestern, han ska ut och campa med familjen.

11 Jag har köpt vanliga plåster och solkräm hos er, men så kom jag på att jag kansek behöver något att göra rent såren med och något mot solsveda ifall någon råkar bränna sig. Vad kan du rekommendera? Familjen är fyra personer, barnen är 1 och 4 år gamla. Vårtor hand och fot Fall: Gerds vårtor Gerd vill även ha råd om något som är bra för vårtor. Vårtor: Vårtan uppkom på foten för något halvår sedan. Den är ca 3 millimeter i diameter och hon har inte några andra symtom kring vårtan. Gerd har inte diabetes. Hon har inte provat något medel tidigare. Hund och katt Endo- och ektoparasiter Fall: 70 årig mor samt katt Anna-Lena kommer in på apoteket och berättar att hon börjar bli orolig för sin mor som är 70 år. Modern har börjat visa tecken på att vara nedstämd, finns det något receptfritt som hon kan prova, Jag har hört från en bekant om något naturläkemedel, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad det heter. Anna-Lena har en katt hemma och undrar hur ofta hon ska avmaska den och med vilket preparat. Nedstämdhet: Problemen har uppkommit de senaste veckorna, kanske är det för att det är så mörkt och trist. Modern äter inte några andra läkemedel. Avmaskning: Anna-Lena har inte kollat så noga om katten har mask. Hon brukar avmaska den en gång per halvår för att vara säker. Det är en innekatt på 6 år. Avmaskade senast i maj. Fall: Katten Missan Gerd kommer in på apoteket för att köpa något mot fästingar till bondkatten Missan. Vad kan du rekommendera?

12 Katten går ute mycket och det skulle vara skönt om hon slapp alla fästingar. Mage/tarm Fall: Gerds magproblem Halsbränna Gerd, 61 år, kommer in på apoteket och kommer fram till dig i egenvården. Hon säger lite försiktigt att hon den senaste tiden haft stora problem med magen. Magen: Gerd känner av både halsbränna, förstoppning och ibland diarré. Hon har även sett att avföringen är rödsvart. Problemen uppkom relativt plötsligt för ca 1-2 månad sedan. Fall: Sunes halsbränna Sune 40 år kommer in på apoteket och berättar att han vaknar på nätterna med en förfärlig halsbränna. Han undviker kaffe på kvällen men besvären har inte blivit mindre. Sune har haft besvär i ett par veckor i samband med att han jobbat mycket och ofta ätit sent innan han lagt sig. Nu är situationen lugnare på jobbet men problemen består. Stressen har ibland orsakat huvudvärk och då har han tagit paracetamol. Förstoppning Fall: Förstoppning Svea 35 år söker upp personalen i egenvården för att få hjälp med sin tröga mage. Svea har haft svåra problem i några månader och försökt äta mer fibrer mm. Hon har inte haft smärta eller feber eller observerat blod i avföringen. På sista tiden har hon varit trött och frusen. Svea använder inte regelbundet några läkemedel.

13 Diarré Fall: Inför utlandsresan Familjen Hansson, som består av mamma Petra, pappa Anders och lilla Svea 2 år, ska åka till Egypten på semester. De vill ta med sig ett reseapotek. De uppger att de bara har en flaska smärtstillande och febernedsättande till Svea hemma. Petra har ljus hy och rött hår och Anders ser ut att ha sitt ursprung i Indien eller dyl. De har varit på vårdcentralen och vaccinerat sig. De har alla tagit Dukoral, men eftersom det inte är heltäckande så rekommenderade läkaren även att gå till apoteket och köpa vätskeersättning och något som stoppade upp diarrén om den skulle komma. Svea gillar gröt. Petra bränner sig lätt men inte Anders. Svea har inte fått vara ute i solen utan heltäckande kläder tidigare, men nu vill föräldrarna ha något som gör att Svea kan bada. Familjen berättar om det fina hotellet som ligger precis nere vid stranden. Fall: Fruns diarré En man kommer in en solig dag i april och ber om råd gällande fruns diarré och kräkningar. Frun är inte gravid eller allmänpåverkad. Hon har inte varit utomlands sedan i oktober året innan. Dock har hon lite feber, 38,5 grader, och är öm i magen. Hon har haft besvären sedan igår kväll. De har inte varit utomlands på länge. Frun har högt blodtryck som behandlas med Amlodipin. Fall: Mag- & tarmstörningar Said är en medelålders man och undrar lite över vad ni har för produkter som är bra för magen. Han brukar åka utomlands och magen brukar lätt bli ur lag och vill ha något som är bra för tarmfloran.

14 Gasbesvär Fall: Vuxen med gasbesvär Analbesvär En tuggummituggande man i 40-års åldern kommer in på apoteket med gasbesvär och önskar få råd kring detta. Han har inga andra besvär ej blod i avföringen. Besvären har funnits under några år. Det är lite pinsamt att ha problemet, men han inte har ont i magen. Han gillar verkligen kolsyrat vatten och dricker hellre det framför annan dryck till vardags. Han äter mycket frukt och grönsaker: tex banan och äpple. Andelen motion har gått ner avsevärt sedan han fick barn för några år sedan. Fall: Ture och ont när han ska gå på toaletten Mask Ture, en äldre man, kommer insmygandes på apoteket och kommer fram till dig och frågar om du har tid att hjälpa honom med ett problem. Han ser ut att känna sig obekväm. Ture undrar om du har något som kan hjälpa honom när han ska gå på toaletten eftersom det gör ont i analöppningen. Han har alltid varit kärnfrisk och äter inga läkemedel. Han mår i övrigt bra och har inte feber. Ture har aldrig besökt läkare för sina besvär eller provat något läkemedel tidigare mot besvären. Han har haft besvären i ca en vecka. Det kommer ibland klart blod från analöppningen när han torkar sig, men det är svårt att avgöra om det även finns i avföringen. Besvären känns även innanför själva öppningen. Ibland känner han sig hård i magen. Fall: Mask i familjen? Två barnspappan Rodriguez, ber att få hjälp eftersom hans yngsta barn verkar ha så stora besvär med att det kliar kring ändtarmen, speciellt under nattetid. Han har hört att det kan vara mask, stämmer det?

15 Barnen är 4 och 8 år gamla. 4:a åringen har störst besvär men även 8 åringen verkar ha lite besvär. Hela familjen har väldigt nära kontakt och det händer att alla barnen någon gång i veckan sover i föräldrarna dubbelsäng. Ytterligare fall se nedan under vitaminer. Mun/tänder Muntorrhet Fall: Muntorrhet Munsår En äldre man söker upp Apoteket Kronans Droghandel för att hämta ut sina antideprsessiva läkemedel. I samband med expedieringen ber han dig om råd mot sin muntorrhet. Det framkommer i texten att mannen påtalat denna biverkan för sin husläkare som då rekommenderat mannen att pröva egenvård eftersom nyttan med hans antidepressiva behandling varit så framgångsrik. Mannen har tandprotes. Du träffar grannens 14-åriga dotter i trapphuset på väg hem från Apotek Hjärtat. Hon har varit hemma från skolan pga förkylning och nu ser du att hon troligen inväntat dig för att prata. Hon frågar dig lite förläget om du vet vad man kan göra mot fula munsår. Du ser att hon fått typiska munsår i ena munvinkeln och på ena näsvingen. Hon berättar att hon haft det ett par gånge rförut men inte behandla tmed något och nu kom blåsorna för en dag sedan. Blåsor i munnen En medelålders kvinna tar dig avsides i egenvårdsavdelningen på nyöppnade Curaapoteket. Hon vill ha hjälp med sina afte.

16 Damen har ingen protes, men besväras av blåsor i munnen som uppträder ibland, eventuellt kopplat till stress. Hon har inga blåsor någon annanstans och kan äta och dricka som vanligt, även om det är lite besvärligt. Blåsorna uppstod för fyra dagar sedan och brukar sitta i cirka två veckor. Inga andra symtom. Dålig andedräkt Emma 13 år med tandställning undrar om hon kan köpa SB12 tuggummi mot dålig andedräkt. Det är till henne själv eftersom hon tror att hon har dålig andedräkt. Rökavvänjning Fall: Kvinna vill sluta röka Anna, 29 år, kommer in på apoteket och dyker på dig och frågar om du kan rekommendera något sådant där sluta-röka-tuggummi som hon har sett på TVreklamen. Det är hon själv som ska sluta röka. Hon äter inga läkemedel mot någon kronisk sjukdom. Hon berättar entusiastiskt att beslutet växt fram eftersom hon och hennes sambo planerar att skaffa barn. Hennes konsumtion är ca 30 cigaretter per dag och hon har rökt sedan hon var 13 år. Hon behöver ta en cigarett det första hon gör på morgonen. Anna har aldrig försökt sluta röka förut. Psykiska besvär / CNS Fall: Adaptogen ** Det kommer in en kund på apoteket och presenterar sig vid namn Shanti och frågar om ni har några adaptogener i butiken?

17 Shanti vill ha något som gör honom mera pigg. Det finns många naturläkemedel i hans hemland Indien som har den effekten och vill ha en liknande produkt. Shanti äter inga andra mediciner och är annars frisk. Lättare nedstämdhet Se ovan Sömnstörningar Fall: Oro/Sömnbesvär ** Didrik har haft lite svårt att somna och känner sig lite orolig på sistone efter att ha pluggat hårt inför en tentamen på apotekarprogrammet. Under kursen han läste våren innan så kommer han ihåg att det fanns tabletter på apoteket som man kan köpa utan recept mot sömnproblem. Kursen Didrik läste var i ämnet farmakognosi och det var något naturläkemedel eller liknande mot oro/sömnbesvär som borde finns enligt hans minne. Didrik har även en smärtproblematik och äter tabletter med tramadol. Fall: Sömnproblem Åksjuka Bengt står och läser på CD-skivan Bättre sömn, när en i personalen frågar om han behöver hjälp. Bengt har en längre tid haft problem med sömnen. Framförallt vaknar han tidigt och oroar sig för sitt arbete. Han har inte haft andningsbesvär. Fall: Åksjuka Lana ska åka med bil till farmor och farfar i Norrland över julen. Hennes pappa kommer in på apoteket för att få råd kring åksjuka. Sist spydde Lana ner bilsätet och pappan vill inte uppleva samma mardrömsresa igen. Lana är 5 år gammal och sitter i bakåtvänd bilstol. Hon har inte fått något tidigare mot sin åksjuka men har blivit åksjuk vid ca fem tillfällen, alltid i samband med långa bilturer.

18 Smärta Skelett- och muskelskador Fall: Sportskada / Muskelvärk Huvudvärk Tobias 27 år kommer in till apoteket. Han har spelat fotboll med sina jobbarkompisar och trampade då snett och vrickade foten. Nu skulle han behöva någon lindrande salva att stryka på. Var hittar jag en sådan och vilken ska jag välja? Han har använt NSAID förut utan problem. Fall: Huvudvärk hos ung kvinna En yngre kvinna i 25 årsåldern kommer fram till personalen i egenvården och undrar om de kan rekommendera något mot huvudvärk. Huvudvärk: Huvudvärken uppkommer ofta i samband med att menstruationen börjar eller när dagen har varit extra stressig. Besvären uppkommer några gånger per månad oftast ganska lindriga besvär men ibland mer migränliknande. Hon känner inte av några andra besvär. Hon tar inga andra läkemedel. Ytterligare fall se nedan (ledbesvär) Ledbesvär Fall: Smärta i leder och huvudvärk En äldre man, Holger, går fram till personalen i egenvården. Holger känner sig stel i lederna och undrar om det finns något för det? Han vill även köpa huvudvärkstabletter till sin fru. Stela leder: Holger har nyligen börjat känna av stelhet i leder, framförallt i knäna och höfterna. Besvären är värst när han har suttit still en längre tid. Han ska boka in ett läkarbesök men har hört från en bekant att man kan ta några tabletter så länge. Holger har inte slagit sig så det kan inte vara orsaken.

19 Huvudvärk: Frun äter blodförtunnade tabletter, Waran dagligen. Hon har enbart tillfällig och ganska lindrig huvudvärk. Symtomen uppkommer någon gång ibland, ofta i samband med att hon har varit barnvakt till barnbarnen och känner sig lite trött. Nack- och ryggbesvär Mensvärk Tandvärk En medelålders kvinna kommer in på Vårdapoteket Norden där du jobbar och vill ha någonting till hennes ryggskott. Värken kom igår kväll då hon skottade snö. Det högg till i ryggen när hon skyfflade den hårda snön. Hon uppger själv att hon antagligen vred sig samtidigt Inga ytterligare symtom framkommer. Hon har haft ryggskott engång tidigare för ca tio år sedan under tungt kroppsarbete i samband med utgödsling på ett lantbruk. En tonårig kille frågar om mensvärk. Hans tjej är på besök och hon har så ont av mensen så att killen vill köpa något smärtstillande till henne. I samtalet med killen framkommer det att hans tjej ligger till sängs och dessutom fått hög feber utan tänkbar orsak. Fall: Barn smärtstillande - tandvärk Lovisa 10 år kommer in på apoteket tillsammans med sin mamma, hon har nyss varit hos tandläkaren och dragit ut en tand. De blev rekommenderade att köpa någon smärtstillande tablett mot tandvärk. Vilken ska vi välja? Lovisa har astma. Fall: Olas tandvärk Ola kommer fram till dig på apoteket och ber att få någon tablett mot tandvärk. Tandvärk: Ola har nyss varit hos tandläkaren och dragit ut en skadad tand. Tandläkaren bad honom köpa någon receptfri smärtstillande tablett mot tandvärken.

20 Vitaminer Fall: Graviditet och mask Johanna kommer in på apoteket, hon är gravid i 6:e månaden. Johanna har halsbränna, nu vill hon köpa något mot besvären. Sedan skulle Johanna även vilja köpa någon typ av vitamin, det är väl alltid bra, speciellt när man är gravid. Mot slutet av kunddialogen säger Johanna lite diskret att hon även vill köpa något mot mask. Halsbränna: Halsbrännan har uppkommit den senaste veckan. Hon har aldrig tidigare haft besvär. Besvären är lindriga, oftast i samband med att hon böjer sig för att knyta skona eller när hon ligger i soffan på kvällen. Vitaminer: Blodproven hos barnmorskan visade inget konstigt, men Johanna vill ändå ha något för säkerhetsskull. Hon är inte så duktig på att äta frukt och grönsaker. Mask: Det är Johannas son Niklas, 2 år gammal som har mask. Niklas sover ofta i Mamma Johannas och pappas säng. Maskarna är trådsmal och väldigt små. Urologi Vattenkastningsbesvär Fall: Man med vattenkastningsbesvär Sven (55 år), en smärt man iklädd träningskläder och med gåstavar i högsta hög, kommer in på apoteket och undrar om det finns något som kan underlätta hans vattenkastningsbesvär. Det svider när han går på toaletten. Han springer på toaletten jämt klagar han. Läkare har inte kontaktats för besvären. Han har numer svårt att kissa överhuvudtaget. Hans allmäntillstånd är annars bra. Han behandlas inte för någon sjukdom.

21 Ögon/öron Torra ögon Fall: Torra ögon Röda ögon Solveig i 65 årsåldern står vid hyllan med ögondroppar. Hon ser fundersam ut och du går fram och frågar om hon vill ha hjälp. Solveig säger att hon behöver hjälp att välja ut den förpackning som skulle passa för hennes ögonbesvär. Solveig har haft problem med skav och sveda i båda ögonen det senaste året. Ögonen är inte röda eller variga och hon känner inte av några andra symtom. Hon tar ganska många andra läkemedel. Eftersom hon inte gärna vill ta en massa läkemedel har hon lyckats klara sig utan ögondroppar hittills men nu har hon läst i en damtidning att det inte var farligt, så nu är hon beredd att prova några droppar. Hon har medelstora besvär. Fall: Kvinna med rött öga Öronbesvär En vacker vårdag står kunden AnnBritt, 38 år, och tittar på ögondroppar som används vid allergi. Hon pekar på en flaska och tittar frågar dig om denna är bra. Hon är röd i ena ögat. Själv tror hon att det är allergi. Det går väl sånt nu, frågar hon. Det är hon själv som har problem. Hennes ena öga blev rött och irriterat när hon stod ute och slipade på en bräda på morgonen, utan skyddsglasögon. Det kliar inte, men känns irriterat. Hon har inte allergi sedan tidigare. Hon är inte heller förkyld. Besväret kom helt plötsligt och hon kan inte se något som sitter i ögat. Hon har inte kontaktlinser eller glasögon. Fall: Man som inte hör på ena örat Arne, 56 år, kommer in på apoteket. Han frågar efter Tops. Det verkar som att något sitter fast i hans vänster öra.

22 Arne ber dig att prata på hans högra sida. Han hör nämligen dåligt på det vänstra och känner att det är lock där. Han har aldrig haft dessa besvär tidigare. Det gör inte ont i örat och han är inte förkyld. Besvären har smugit sig på under ca en månad. Han har inte testat något tidigare för att få bukt med symptomen eller uppsökt läkare.

Godkänt eller icke-godkänt resultat meddelas kursansvarig via e-post samma dag som testet görs: Ida.Bergstrom@farmaci.uu.se

Godkänt eller icke-godkänt resultat meddelas kursansvarig via e-post samma dag som testet görs: Ida.Bergstrom@farmaci.uu.se Egenvårdstest 090508 I den praktiska examinationen ingår 10 egenvårdsfall där studenten ska ge råd i egenvården med handledaren som kund. Till varje fall lämnas vissa förutsättningar som en guide vid kommunikationen

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation.

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Det är vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan eller på fritids.

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Snuva, hosta, feber, ledsen, ont i halsen, ont i örat, röda och svullna ögon, huvudvärk, ont när hon

Läs mer

Delkurs i egenvård. Introduktion. Jannike Stenlund. Leg apotekare, adjunkt Institutionen för Farmaci, Uppsala universitet. Ann-Charlotte Mårdby

Delkurs i egenvård. Introduktion. Jannike Stenlund. Leg apotekare, adjunkt Institutionen för Farmaci, Uppsala universitet. Ann-Charlotte Mårdby Delkurs i egenvård Introduktion Jannike Stenlund Leg apotekare, adjunkt Institutionen för Farmaci, Uppsala universitet Ann-Charlotte Mårdby Leg apotekare, Med Dr Enheten för socialmedicin, Göteborgs universitet

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Apotekets råd om. Halsbränna och sura uppstötningar

Apotekets råd om. Halsbränna och sura uppstötningar Apotekets råd om Halsbränna och sura uppstötningar Svider och bränner det i bröstet ibland? Det är i så fall ett problem som du delar med väldigt många. En god nyhet är att halsbränna för det allra mesta

Läs mer

Apotekets råd om. Allergi

Apotekets råd om. Allergi Apotekets råd om Allergi Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation.

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Det är vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan eller på fritids.

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

Policy vid barns sjukdom

Policy vid barns sjukdom Policy vid barns sjukdom Till vårdnadshavare i Vaxholms stads förskolor Det kan vara svårt att avväga var gränsen mellan ett sjukt och ett tillräckligt friskt barn går. Särskilt på morgonen när man har

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika. ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC

Barn, infektioner och antibiotika. ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 1 Barn, infektioner och antibiotika ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 2 Vanliga infektioner hos barn Mitt barn är jämt sjukt! Foto: Peopleimages 3 Förkylningar är normalt

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Checklista för egenvård övningsfall

Checklista för egenvård övningsfall Uppdaterad: 2010-04-12 Checklista för egenvård övningsfall Denna checklista ska användas för att kontrollera om alla punkter i lösningsförslaget kommit med till varje fall. Man bör ha tagit upp och motiverat

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I 1. 2. Manus: Det första bildspelet i serien på fyra handlar om kroppen, hur den växer och vad kroppen och hjärnan behöver för att du ska må bra. Manus:

Läs mer

RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND. Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom:

RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND. Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom: RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom: Barnets allmäntillstånd gäller = Barnet skall orka delta i förskolans dagliga aktivitet

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I drygt 60 år har penicillin

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I snart 70 år har penicillin

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär

Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär 1. Hur gammal är Du?.. år. 2. Är Du? Kvinna Man 3. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:... Ej aktuellt 4.

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp. EC 60/75 Vad är EC? Cytostatika, även kallat cellgifter avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen. Även friska,

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM 3 Innehåll Några inledande ord...3 Är du anhörig?...3 Varför behöver jag Waran?...5 Hur länge behöver jag ta Waran?...5 Hur ofta och när ska jag ta Waran?...6

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka?

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Du har ett bra immunförsvar. Var rädd om det. Använd mer av din egen kraft. Undvik antibiotika när det inte behövs. Vårt immunförsvar är en viktig kraft som

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA

PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Pressmaterial för journalister från BioPhausia. Kontaktperson: Kjell Legernaes, Marknadschef. Tel, vxl: 08-407 64 30, e-mail: kjell.legernaes@medivir.se

Läs mer

VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE

VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE I varje seminariegrupp indelar ni er två och två och ser till att fallen är uppdelade i era smågrupper. Alla skall ha förberett alla case men Ni leder ert/era case och berättar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Frågeformulär allergi/astmautredning

Frågeformulär allergi/astmautredning Frågeformulär allergi/astmautredning Frågeformuläret skickas tillsammans med kallelse för att du i lugn och ro ska kunna besvara frågorna inför ditt besök på Astma & Allergimottagningen vid S:t Görans

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Frågeformulär 6 månader

Frågeformulär 6 månader Frågeformulär 6 månader Fyll i frågeformuläret inför besöket hos studiesköterskan. Om det är något som är oklart, går vi igenom det med Er vid besöket. Ange datum för när Ni fyllde i uppgifterna. Datum:

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Förkylningsguide från Apoteket

Förkylningsguide från Apoteket Förkylningsguide från Apoteket Hjälper dig att hitta rätt lindring och undvika verkningslösa behandlingar Vad är en förkylning? Du vet säkert hur det känns när halsen svider, ögonen och näsan rinner och

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika Vad är antibiotika? Antibiotika är läkemedel som används för att behandla och i sällsynta fall förebygga infektioner som orsakas

Läs mer

Xyloproct FÖR BEHANDLING AV ÄNDTARMSBESVÄR ORSAKADE AV HEMORROJDER, ANALKLÅDA ELLER ANALSPRICKOR.

Xyloproct FÖR BEHANDLING AV ÄNDTARMSBESVÄR ORSAKADE AV HEMORROJDER, ANALKLÅDA ELLER ANALSPRICKOR. Xyloproct FÖR BEHANDLING AV ÄNDTARMSBESVÄR ORSAKADE AV HEMORROJDER, ANALKLÅDA ELLER ANALSPRICKOR. ÄNDTARMSBESVÄR Många i befolkningen lider av ändtarmsbesvär och besvären börjar oftast i åldern 20-39 år.

Läs mer

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder Patient information Några råd när någon i Din familj får en infektion varskrivelse 131 praktiserende læg Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Läs mer

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Herpes i underlivet (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Herpes i underlivet Herpes i underlivet orsakas av ett virus: Herpes simplex, som förekommer

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Resa Hälsa. Hälsa - Nödsituation. Hälsa - Hos doktorn. Be om att bli förd till sjukhuset. Be om omedelbar medicinsk vård

Resa Hälsa. Hälsa - Nödsituation. Hälsa - Hos doktorn. Be om att bli förd till sjukhuset. Be om omedelbar medicinsk vård - Nödsituation Jag måste fara till sjukhuset. Be om att bli förd till sjukhuset Jag mår illa. Jag måste fara till sjukhuset. Jag mår illa. Jag måste till en doktor med en gång! Be om omedelbar medicinsk

Läs mer

Paclitaxel CYTOSTATIKA

Paclitaxel CYTOSTATIKA Paclitaxel Vad är Paclitaxel? Cytostatika, även kallat cellgifter, avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen.

Läs mer

Frågeformulär inför nybesök. Välkommen till vår mottagning!

Frågeformulär inför nybesök. Välkommen till vår mottagning! Frågeformulär inför nybesök Välkommen till vår mottagning! Vi ber Dig fylla i detta frågeformulär inför läkarbesöket och ta med det när du kommer till vår mottagning, som hjälp för vår genomgång och uppföljning

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd om våra vanliga infektioner Frisk utan antibiotika Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika.

Läs mer

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG VII 125 Främmande kropp öron-näsa-svalg Satt i halsen 112/Akut: symtomintensitet, komplicerande faktorer etc avgör vårdnivå. PVakut: lindriga symtom (kan svälja saliv etc/inga andningsbesvär)/kvarstående

Läs mer

Så vårdar du ditt sjuka barn

Så vårdar du ditt sjuka barn Så vårdar du ditt sjuka barn Tips och råd till dig med barn 0 5 år. Broschyrens främsta syfte är att underlätta kommunika tionen mellan BVC-personal eller annan vårdpersonal och föräldrar som önskar kortfattad

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

Hälsodeklaration inför besök vid Astma Allergimottagningen

Hälsodeklaration inför besök vid Astma Allergimottagningen Hälsodeklaration inför besök vid Astma Allergimottagningen sid 1/6. (Detta förmulär är endast till för besöket och kommer ej att sparas.) Efter- och förnamn Personnummer Vikt (ca) Längd A Yrke, sysselsättning

Läs mer

Tipspromenad om finnar. Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever

Tipspromenad om finnar. Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever Tipspromenad om finnar Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever Att ha finnar är tyvärr något som är mer eller mindre gemensamt med tonåren. Faktiskt är det 94% av alla tonåringar

Läs mer

Hälsa på lika villkor? År 2010

Hälsa på lika villkor? År 2010 TABELLER Hälsa på lika villkor? År 2010 Norrbotten Innehållsförteckning: Om undersökningen... 2 FYSISK HÄLSA... 2 Självrapporterat hälsotillstånd... 2 Kroppsliga hälsobesvär... 3 Värk i rörelseorganen...

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp. Docetaxel, dostät Vad är Docetaxel? Docetaxel är cytostatika, även kallat cellgift, och avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatika förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos vuxna

Apotekets råd om. Förkylning hos vuxna Apotekets råd om Förkylning hos vuxna När man blir förkyld har man fått en virusinfektion. Den brukar ge besvär från de övre luftvägarna som hosta, snuva, ont i halsen eller heshet. Ibland får man feber

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Medicinsk hälsodeklaration

Medicinsk hälsodeklaration Medicinsk hälsodeklaration Personnummer Namn Fyll i blanketten och ta med den till Rekryteringsmyndigheten. Den medicinska hälsodeklarationen är ett viktigt underlag när du ska testas för en utbildning

Läs mer

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika En föräldrautbildning inom ramen för BVC:s utbildningsprogram Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA 1 Detta frågeformulär innehåller frågor t.ex. om Era allergiska symptom och symptom i stöd- och rörelseorganen.

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika

Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika -ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 1 Infektioner är normalt Småbarn är ofta sjuka i infektioner

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt

Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt Barn, infektioner och antibiotika Presentation av ett Stramaprojekt En utbildning inom ramen för BVC:s föräldrautbildning Min mamma tycker att jag jämt är sjuk. Ska det vara så? För Strama Halland: Lisa

Läs mer

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen

Bakgrund. Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Bakgrund Anna är en äldre dam som bor på äldreboende i kommunen. 80 år, Alzheimers sjukdom och med besvär med cirkulationen i benen Personalen upplever att det är svårt att få hjälpa henne med ADL. Anna

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 2 timmar och ges var varannan vecka. Behandlingen ges som dropp. EC, dostät Vad är EC? Cytostatika, även kallat cellgifter avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatika förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen. Även

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Frågeformulär 3 månader

Frågeformulär 3 månader Frågeformulär 3 månader Fyll i frågeformuläret inför besöket hos studiesköterskan. Om det är något som är oklart, går vi igenom det med Er vid besöket. Ange datum för när Ni fyllde i uppgifterna. Datum:

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm Stockholm, november 2018 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenheten johanna.rubin@sll.se Tel: 08-6161551, Mobil: 072-59937644

Läs mer

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras Ovesterin receptfri behandling vid smärta, klåda och torrhet i underlivet orsakat av östrogenbrist PATIENTINFORMATION Behandla med Ovesterin

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Recepttest instruktion till handledare

Recepttest instruktion till handledare Recepttest instruktion till handledare Den praktiska examinationen görs som ett rollspel där studenten ska expediera fem fiktiva recept med handledaren som kund. Testet ska göras på utsatt datum; skulle

Läs mer