Arjeplogs kyrka Sofia Magdalena

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arjeplogs kyrka Sofia Magdalena"

Transkript

1 Arjeplogs kyrka Sofia Magdalena Kyrkomiljön Arjeplogs kyrka ligger på en udde i Hornavan, alldeles i utkanten av samhällets nuvarande centrum, med en allékantad tillfart i Storgatans förlängning. Närmiljön kring kyrktomten består av blockrik terräng som speglar platsens ursprungliga karaktär och förutsättningarna för den forna kyrkstaden. På åsryggen ligger det gamla kyrkoherdebostället och pastorsexpeditionen. Kyrkotomten Den fyrkantiga kyrktomten, med kyrkan mittpå, är snävt avgränsad genom ett smäckert, vitmålat staket. Kyrkan som är den andra på platsen, är en av länets sex korskyrkor. Vid sekelskiftet omgestaltades den till långhuskyrka med torn mot öster och kor i västra korsarmen. Kyrkan byggdes på 1760-talet som en timrad korskyrka med huvudingång från sjösidan i söder. Den fick sin nuvarande, nationalromantiska gestalt vid en radikal ombyggnad under 1800-talets sista år, då tornet restes i öster och låga, små utbyggnader lades i korsarmarnas innerhörn. Vapenhuset inrymdes i tornets breda bottenvåning. Kyrkan kläddes med en heltäckande spåndräkt som ger väggarnas hörn en rundad form. De många takpartierna är valmade och täckta med kopparplåt, men var från början spåntäckta. Över takets korsmitt rider en utsirad takryttare och ur tornets höga sadeltak skjuter en hög lanternin med toppigt tak De mestadels små, spröjsade fönstren med stickbågiga valv är inordnade i grupper om två, tre eller fem. Fönstergrupperna accentueras i fasad av ornerade kolonner mellan fönstren. Kyrkorummet är helt öppet men erbjuder ändå, genom växlande rumshöjder, fönstersättning och pelare, små rum i det stora. Korshörnens små utbyggnader har en skala och fönstersättning som minner om burspråk. Efter ombyggnaden 1899, då korsarmarnas väggar skars av för de små utbyggnaderna, bärs korsmittens valv upp av fyra kraftiga runda pelare. Över korsmitt och vardera korsarmen spänner blåmålade kupolvalv som är neddragna i hörnen. Kvartsvalven över hörnens utbyggnader kantas av textband. Koret i västra korsarmen ligger ett steg över långhuset och hela kyrkan har ett fernissat trägolv medan tak och väggar är klädda med liggande panel av pärlspontade bräder. Fönstren är infattade i kraftiga, utsirade ramverk som även innesluter bröstningen, där panelen lagts i rombiskt mönster. Korets väggar har en rikare utsmyckning med rombiska fält, arkadfriser och målade akantusfriser. Vid en restaurering kring 1970 fick kyrkorummet och inredningen sin nuvarande färgsättning och sakristian byggdes till. Kyrkans stora malmkronor kompletterades med de för arkitekten, Bertil Franklin, karaktäristiska låga mässingsarmaturerna.

2 Altartavlan som föreställer nattvarden har nyklassicistisk aedicula och kartusch i rokoko. Den femkantiga altarrundeln har genombrutet arkadmotiv och direkt framför altarrundeln ligger tre gravhällar av fjällskiffer, daterade , till minne av prästens och gruvfogdens barn. Den ståliga predikstolen som står mot korsmittens pelare, är en kopia av Pite stads predikstol, skuren av Jonas Blank när kyrkan byggdes på1760-talet. Dopfunten i trä från samma tid byggdes om vid sekelskiftets omgestaltning av kyrkan, och har stor cuppa på svängd fot. Det gamla korskrankets genombrutna krön av akantusslingor har monterats på bänkskärmarna närmast koret. Kyrkbänkarna är öppna s.k. bönhusbänkar, målade i brunrött med utsirade, gröna gavlar. Kyrkan har läktare i norra och östra korsarmarna, läktarbarriärerna tar upp samma arkadmotiv som följer korets taklist och som syns i altarringen. En psalmtavla är infattad i den norra läktarbarriären. Orgeln har en helt modern, återhållen fasad. Rummet har väl anpassade, sentida tillägg i form av ambo samt bokhyllor och sittgrupp vid kyrktorget. Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning Kyrkans sjönära läge på udden speglar en tid med väglöst land då vattenvägen var den viktiga talets korskyrka är fortfarande klart urskiljbar bakom de utbyggnader och den festliga nationalromantiska fasaddräkt som sekelskiftets omdaning tillförde. Den förväntan som exteriören bygger upp motsvaras väl av interiören som också bjuder på ett rikt växelspel mellan olika höjder/nivåer och mellan storslagenhet och närhet. Nationalromantikens snickarglädje i kombination med rummets varma öppna karaktär ger utrymme för avskilda rum, och sentida tillägg är väl anpassade till den äldre inredningen. Bärande karaktärsdrag Kyrkans läge på Kyrkudden, med närmiljöns blockrika terräng som speglar platsens ursprungliga karaktär. Timmerstommen i den ännu tydligt urskiljbara korskyrkans gestalt. Exteriörens starka nationalromantiska prägel. Helhetsupplevelsen där kyrkans yttre och inre samspelar. Kyrkorummets nationalromantiskt präglade arkitektur som väver samman inredningens olika tidsepoker till en väl sammanhållen enhet. Rummets växelspel mellan högt och lågt storslagenhet och närhet. Korets gravhällar som ger kontinuitet till kyrkplatsens etablering och bergshanteringen i mitten av 1600-talet.

3 Källor & litteratur ATA Norrbottens museums arkiv Arjeplogs kyrka. Informationsblad i kyrkan. Bebyggelsehistorisk tidskrift Hamberg Per-Gustaf Norrländska kyrkoinredningar, Uppsala 1974 Beskow Hans Bidrag till studiet av övre Norrlands kyrkor, särtryck ur Norrbotten 1953 och Luleå Inventeringsdatum Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning: Jennie Sjöholm Norrbottens museum, Jeanette Aro Länsstyrelsen i Norrbottens län Rapport: Jeanette Aro. Miljön kring Norra Bergnäs kapell Kapellet ligger i väglöst land på en udde i Piteälven och nås med båt eller till fots. Något hundratal meter bort finns ett gammalt nybygge men i övrigt omges kapellet av lätt kuperad skogsmark med stigar som slingrar genom lingonriset. Kyrkotomten Kapellet saknar avgränsad kyrktomt. Enkla stockbänkar i ring kring entrén formar liten kyrkbacke. Kapellet Norra Bergnäs kapell byggdes 1897 som en timrad, liten långhuskyrka, med lägre kor och ett lågt västtorn med utkragat klockhus. Kapellet har nakna, solbrända timmerväggar under branta sadeltak. En enkel korrugerad plåt har fått ersätta takets ursprungliga asfaltpapp. På vardera långsidan `hänger ett brett fönsterparti under takfoten och det lilla koret har tresidig fönstersättning med högt, spetsigt gavelfönster.

4 Bemålade drakhuvuden och ringkors i nockändarna förstärker det nationalromantiska intrycket tillsammans med vackert fasonerade fönsterinramningar. Över torningångens enkla, gula dörr hänger ett skärmtak med utsirade vindskivor och drakhuvuden. Invändigt har både koret och det korta långhuset tak öppet till nock. Vinkelmötet mellan takstolens virken har utformats med drakhuvuden och i gränsen mot koret har ett kors skrivits in i takstolskonstruktionen. Koret ligger två steg över långhuset och hela kyrkan har ett obehandlat skurgolv, medan tak och väggar är klädda med breda, pärlspontade bräder ställda i olika riktningar stående i bröstningen och liggande å väggarnas övre del. Tak, väggar och övrig fast inredning (bänkarna undantagna) är strukna med mager linoljefärg i olika ljusa, dämpade toner, medan ockrafärgade listverk och takstolar följer och förstärker rummets form och arkitektoniska uppbyggnad. Gränsen mot koret markeras även av att koröppningen inramas av textband på samiska mot blå bottenfärg. Altaret tar stöd mot en fristående, låg skärmvägg med sakristian inrymd där bakom. Ett bordskrucifix ersätter altartavlan och en halvrund altarring med knubbiga balusterdockor sluter kring altararrangemanget. En enkel katederpredikstol står i långhusets övre hörn och på motstående sida står den runda vedkaminen av gjutjärn, mot en vitkalkad murnisch. Bänkinredningen som består av enkla, öppna bänkar har målats med modern, blank snickerifärg i gråvit ton. Kapellet saknar elström och lyses upp stearinljus i stora malmkronor och vägglampetter i mässing. Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning Norra Bergnäs kapell är ett mycket välbevarat kapell från förra sekelskiftets befolkningsexpansion. Kapellet är nästan helt oförändrat till det yttre såväl som invändigt, med solbrända timmerfasader och nationalromantiska drag i fönsterinramningar, nockdekor och form. Läget i skogsmark, ursprunglig inredning med originalmålning och det enkla skurgolvet i kombination med rummets ouppvärmda skick, bidrar till det ålderdomliga intrycket. Bärande karaktärsdrag Närmiljöns naturkaraktär Exteriörens välbevarade kraftfulla, nationalromantiska karaktär och balanserade proportioner Den oförändrade interiören med enkel, ursprunglig inredning och originalmålning å väggar och tak mm. Det ursprungliga uppvärmningssystemet som ger ett inomhusklimat av idag sällan upplevd art, med en bevarad vedkamin av en typ som funnits i nästan varje kyrka men numera är sällsynt

5 Källor & litteratur Riksarkivet SVAR, ATA Bebyggelsehistorisk tidskrift Inventeringsdatum Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning: Jennie Sjöholm Norrbottens museum, Jeanette Aro Länsstyrelsen i Norrbottens län Rapport: Jeanette Aro. Pouttaure kyrka - kyrkomiljön Pouttaure by är delad i tre bydelar kring en vägkorsning, kyrkan ligger i utkanten av den västra bydelen. Kyrkan ligger mitt på kyrkogården som är belägen på en höjd, öster om den närmsta bydelen. Trots det höga läget är kyrkan skymd bakom skogsridåer mellan landsvägen och kyrkan. Även åt öster och norr växer skogen intill kyrkogården. Kyrkotomten Kyrkogården omgärdas av ett sirligt, vitmålat spjälstaket med smidesgrindar mot huvudgången. Från grinden i väster stiger marken upp mot kyrkoentrén i tornet. Effekten blir att tornet blir en förlängning av huvudgången, från jorden mot himlen. Huvudgången kantas av parställda belysningsstolpar. Endast partiet norr om huvudgången är tagen i anspråk som begravningsplats den södra sidan består av gräsmatta, här står också ett litet, enkelt gravkapell/likbod med flackt, plåtklätt sadeltak, vitmålad läktpanel och små, smala spröjsade fönster. Spår av en äldre väg in till gravkapellet/likboden kan ses på baksidan där en gammal, igensådd vägbank leder från en igensatt grind i staketet till en igenmurad ingång till gravkapellet/likboden. Spridda lövträd växer över hela kyrkogården. Området närmast öster om grinden utgörs av delvis igenväxande grusgravar med smala grässträngar mellan. Kvarteren avgränsas av grusgångar. Nordväst om kyrkan finns även några vitmålade träkors varav ett markerar kyrkogårdens första gravplats. I gravkvarteren närmast kyrkan har alla grusgångar utom en lagts igen och kvarters

6 indelningen därmed försvunnit. Gravvårdarna i denna del är yngre, med låga och mer likformiga stenar än på grusgravsområdet. Från sakristidörren leder en gång av skifferplattor fram till en bod med torrdass i tomtens SÖ-hörn. Dasset som troligen är samtida med kyrkan har en liggande panel, gulmålade, panelklädda dörrar och plåttäckt sadeltak. I nordöstra hörnet av kyrkogården ska det, enligt traditionen finnas en massgrav som dock inte är utmärkt. Kyrkan Pouttaure kyrka uppfördes under åren , kyrkan byggdes i Jokkmokk ochforslades i delar till Pouttaure för montering. Kyrkan ritades av byggmästareerik Gustav Kristiansson och arkitekt Gustaf Hermansson. Kyrkan är enskeppig med västtorn, avsmalnat kor i öster och utbyggnad för sakristian i sydöst. Sockeln är i huggen sten och väggarna är klädda med liggande fasspont ovan bröstningen och stående under. Vertikallinjen markeras av fönsterfodren och knutbrädorna. Fasaden är enkel, strikt och geometrisk till sin karaktär. De spröjsade fönstren sitter i grupper om tre, korgavelns fönster har fått en spetsbågig form som skiljer sig från kyrkans övriga, raka fönster. Långhus, torn och kor har sadeltak medan sakristians tak är valmat. Taken är spåntäckta. I nockändarna på torntaket sitter ringkors i trä, på långhustaket sitter en enkel spira och på kortaket ett träkors. Tornet har markerade strävor mot basen och en panel som växlar mellan stående och liggande fassspont, fälten avgränsas av släta lister i ljusgrått, den stående panelen högst upp på torngaveln har ett spetskantat avslut neråt. Kyrkporten är en panelad pardörr. Invändigt bildar rummet en långhuskyrka med avsmalnat, djupt kor som ligger ett trappsteg över långhuset. Kyrksalen har ett lackat brädgolv medan korgolvet har fått en blå nålfiltsmatta. Över långhuset reser sig ett skivklätt tredingstak vars form återkommer i korets lägre tak och öppning mot långhuset. Vinkeln mellan tak och vägg markeras av en profilerad list. Väggarna har en grå bröstning i pärlspont med en smal, profilerad bröstlist. Ovanför bröstningen är väggarna klädda med beigemålade fiberskivor med fasade skarvar, som nyttjats för att ge väggen en horisontell fältindelning. Väggfältet delas upp av följare i hörnen och mellan varje fönstergrupp. Fönstren saknar foderlister. Den korta, fristående lilla läktaren står på två parställda, fyrkantspelare med profilerade kapitäl, marmorerade i grå-grönt. Läktarbarriären har speglar i gul/grå marmorering och taket under läktaren pryds av en lagerkrans målad av Frithiof Eriksson De öppna, enkla kyrkbänkarna står löst på golvet i två kvarter utmed mittgången. Bänkarna är helt raka med gles brädsits och laserade i grågrönt. Framför första bänkraden är en bänkskärm med smala spegelfält. Centralt över mittgången hänger en rikt utsirad ljuskrona i kristall och mässing och mellan fönstren sitter 1950-tals lampetter i opakt glas. I taket över läktaren hänger en ljuskrona från 1950-talet, med droppformade, opaka glaskupor. Korets altare är byggt av fiberplatta och står på ett lågt podie. Som altartavla fungerar ett träkors med silverbård. Det raka knäfallet är indelat i spegelfält och står förskjutet åt norr.

7 Dopfunten, från 1920-talet står söder om koret, funten är smäcker med kraftig bas och rektangulär kuppa. Predikstolen står på marmorerad pelarfot mot norrväggen. Den åttkantiga korgens spegelfält är bemålade med de fyra evangelisterna. Rummet karaktäriseras av den strama, luftiga funktionalism som skapas av det rika ljusflödet tillsammans med färg- och materialval. De äldre inventarierna ger en koppling till det tidiga 1900-talets försvunna kyrkorum. Kulturhistorisk karaktärisering och bedömning Interiören präglas av den väl genomförda omgestaltningen Endast bröstningen och några få inventarier är från tiden före restaureringen. Kyrkorummet har en nästan puritansk bönhuskaraktär. Exteriört har kyrkan tydligt nationalromantiska drag med den medeltidsinfluerade planen med smalare och lägre kor, korsen på tornet, det utsirade röstets avslut vid takskägget och de spetsbågiga fönstren i korväggen. Kyrkogården karaktäriseras av enkelhet, av grusgravarna och dessa kvarters inramning av grusgångar samt av de, till synes slumpvis uppväxta björnarna. En viktig detalj är förråds/dassbyggnaden, samtida med kyrkan. Bärande karaktärsdrag Fasadens stramhet, ljusa färgsättning och nationalromantiska drag som indraget kor och detaljer som det utsirade rösteavsluten, tornkorsen och korfönstrens spetsbågar. Kyrkogårdens lutning från huvudgrind till kyrkoentrén. Kyrkomiljön med de ålderdomliga grusgravarna och deras kvartersindelning, ekonomibyggnadens och likbodens ursprungliga karaktär och det sirliga staketet. De till synes slumpvist uppväxta björkbeståndet. Kyrkorummets tydliga 1950-tals karaktär i val av färg, material och armaturer. Kyrkorummets luftighet bildat av ljusflödet, färgsättningen och de släta väggarna. Källor Åman, A. och M. Järnfeldt-Carlsson (red.), Bebyggelsehistorisk tidskrift nr , Övre Norrlands kyrkor, Uppsala Inventeringsdatum Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning; Jeanette Aro och Ann-Christin Burman Länsstyrelsen i Norrbottens län Rapport: Ann-Christin Burman.

Jokkmokks nya kyrka -kyrkomiljön

Jokkmokks nya kyrka -kyrkomiljön Rummet flödar av ljus under takets ` strålvalv. Jokkmokks nya kyrka -kyrkomiljön Kyrkan ligger på ett lågt åsparti, ovanför den allékantade landsvägen genom Jokkmokk. Kyrkan är en del i den tidiga offentliga

Läs mer

Voijtjajaure kapell, Storumans kommun, Västerbottens län

Voijtjajaure kapell, Storumans kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Voijtjajaure kapell, Storumans kommun, Västerbottens län Kapellmiljön Kapellet och den tillhörande friliggande begravningsplatsen

Läs mer

Mariakorets dopfunt och matta

Mariakorets dopfunt och matta Miljön kring Överluleå kyrka Kyrkan står på en höjdrygg ovanför Bodträsket, i utkanten av staden och granne med ett mindre friluftsområde. Kyrkogatan som skär genom hela staden sträcker snett fram mot

Läs mer

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Nuvarande kyrkobyggnad i Yttermalung har föregåtts av flera. Det äldsta kapellet som troligen

Läs mer

SPANNARBODA KYRKA. Harparboda 1:10, Fellingsbro församling, Lindesbergs kommun, Örebro län

SPANNARBODA KYRKA. Harparboda 1:10, Fellingsbro församling, Lindesbergs kommun, Örebro län Harparboda 1:10, Fellingsbro församling, Lindesbergs kommun, Örebro län BESKRIVNING OCH HISTORIK Kyrkomiljön Spannarboda kyrka är belägen i det glest bebyggda stationssamhället Spannarboda i Fellingsbro

Läs mer

2 Karaktärisering av kapellanläggningen

2 Karaktärisering av kapellanläggningen 1 2 Karaktärisering av kapellanläggningen Hölicks fiskeläge ligger på Hornslandets sydspets. Kapellet som ligger på en höjd syns tydligt i bildens mitt, ovanför den traditionella fiskarbebyggelsen. Foto

Läs mer

Bjuröklubbs kapell, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Bjuröklubbs kapell, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Bjuröklubbs kapell, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kapellmiljön Bjuröklubbs kapell är beläget på en halvö längst ut i havsbandet

Läs mer

Strömsunds kapell, Storumans kommun, Västerbottens län

Strömsunds kapell, Storumans kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Strömsunds kapell, Storumans kommun, Västerbottens län Kapellmiljön Byn Strömsund ligger vid sjön Storuman, längs E12:an mellan

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kummelnäs kapell Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kummelnäs kapell Boo församling, Värmdö kontrakt, Stockholms stift Kummelnäs

Läs mer

Länsmuseet Västernorrland. Piporgel, Sollefteå gravkapell. Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107

Länsmuseet Västernorrland. Piporgel, Sollefteå gravkapell. Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107 Länsmuseet Västernorrland Besiktning/dokumentation Dnr: 2010 / 107 Piporgel, Sollefteå gravkapell r ---, REFE~EllSE

Läs mer

VEDEVÅGS KYRKA. Vedevåg 1:94, Lindesbergs församling, Lindesbergs kommun, Örebro län

VEDEVÅGS KYRKA. Vedevåg 1:94, Lindesbergs församling, Lindesbergs kommun, Örebro län Vedevåg 1:94, Lindesbergs församling, Lindesbergs kommun, Örebro län BESKRIVNING OCH HISTORIK Kyrkomiljön I utkanten av Vedevågs brukssamhälle ligger Vedevågs kyrka på en höjd. Kyrkoanläggningen Kyrkan

Läs mer

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2015:212 ANTIKVARISK MEDVERKAN SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och

Läs mer

KYRKSPÅN. Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA

KYRKSPÅN. Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA KYRKSPÅN Kompetenshöjande kurs med hantverksinriktning VÄLKOMNA SPÅN ETT HISTORISKT BYGGNADSMATERIAL Christina Persson Börje Samuelsson SPÅN ETT HISTORISKT BYGGNADSMATERIAL Projekt kvalitetssäkring av

Läs mer

Ursvikens kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Ursvikens kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Ursvikens kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kyrkomiljön Samhället Ursviken ligger vid Skellefteälvens utlopp ca 13

Läs mer

Finnträsk kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Finnträsk kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Finnträsk kyrka, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kyrkomiljön Kyrkan och tillhörande begravningsplats är belägen i den glest

Läs mer

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO fastighet: LÄRKAN 1, hus A. adress: Fridhemsgatan 8, Karstens väg 1. ålder: 1923. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2 Mörkt gråmålad puts. Gul spritputs. Mansardtak,

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Häringe kapell Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Häringe kapell Västerhaninge-Muskö församling, Södertörns kontrakt, Stockholms

Läs mer

Avasjö kapell, Borgafjäll, Dorotea kommun, Västerbottens län

Avasjö kapell, Borgafjäll, Dorotea kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Avasjö kapell, Borgafjäll, Dorotea kommun, Västerbottens län Kyrkomiljön Avasjö kapell är beläget i fjällbyn Borgafjäll, ca 103

Läs mer

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun

Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Restaurering av fönster på Timrå kyrka Timrå socken och kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2003:x 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem

Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna kyrka Installation av nytt värmesystem Sättna socken, Sundsvalls kommun, Medelpad Kulturmiljöavdelningen, rapport 2008: 16, Bodil Mascher Innehållsförteckning Inledning 3 OBJEKT / DNR. LÄNSSTYRELSENS

Läs mer

Karaktärsbeskrivning Arvidsjaurs kyrka

Karaktärsbeskrivning Arvidsjaurs kyrka Karaktärsbeskrivning Arvidsjaurs kyrka Beskrivning och historik Kyrkomiljön Arvidsjaurs kyrka ligger i norra kanten av samhället, vid slutet av Storgatan som är samhällets centrum. Runt omkring kyrkan

Läs mer

K = 4, M = 2 (1-våningsdelen) 4 (2- våningsdelen).

K = 4, M = 2 (1-våningsdelen) 4 (2- våningsdelen). fastighet: INGVAR 1, hus A. adress: Lilla Östergatan 11. ålder: ca 1850. Ombyggt 1898, 1910, 1962, 1989. arkitekt / byggm: Gustaf Hansson (1910), Kai Krüger (1962), Roger Stigson (1989). användning: Kontor

Läs mer

Minneslund vid Himmeta kyrka

Minneslund vid Himmeta kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:56 Minneslund vid Himmeta kyrka Ändring av minnesplats Antikvarisk rapport Sticklinge 11:1 Himmeta socken Västmanland Helén Sjökvist Innehåll Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

Pajala kyrka - kyrkomiljön

Pajala kyrka - kyrkomiljön Pajala kyrka - kyrkomiljön Kyrkan ligger avskiljt på ett högt krön, med utsikt över Torneälven. När den byggdes låg den troligen helt utanför byn men idag omges kyrkan av moderna villaområden. Kyrkotomten

Läs mer

Nya textilförvaringsskåp - Lundby och Kärrbo kyrkor

Nya textilförvaringsskåp - Lundby och Kärrbo kyrkor Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:6 Nya textilförvaringsskåp - Lundby och Kärrbo kyrkor Antikvarisk kontroll Kanik-Lundby 2:2 Lundby socken Västmanland Boel Melin Nya textilförvaringsskåp Lundby

Läs mer

Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem

Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem Lidens nya kyrka: installation av nytt värmesystem Lidens socken, Sundsvalls kommun, Västernorrlands län Murberget Länsmuseet Västernorrland rapport 2011:3 Hjördis Ek Innehållsförteckning Inledning 2 Historik

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Allhelgonakyrkan Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Allhelgonakyrkan Katarina församling, Södermalms kontrakt, Stockholms stift,

Läs mer

HÄLLEFORS KYRKA. Hällefors Kyrkby 4:4, Hällefors församling, Hällefors kommun, Örebro län

HÄLLEFORS KYRKA. Hällefors Kyrkby 4:4, Hällefors församling, Hällefors kommun, Örebro län Hällefors Kyrkby 4:4, Hällefors församling, Hällefors kommun, Örebro län BESKRIVNING OCH HISTORIK Kyrkomiljön Hällefors kyrka är belägen i västra utkanten av Hällefors centralort omgiven av skogsbygd.

Läs mer

Berg, Svedvi och Säby kyrka

Berg, Svedvi och Säby kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:18 Berg, Svedvi och Säby kyrka Installation av inbrottslarm Antikvarisk rapport Bergs prästgård 2:1, Berga 4:21, Säby prästgård 3:1 Berg, Svedvi och Säby socknar

Läs mer

Sadeltak, rött 1-kupigt tegel och korrugerad plast. Två garageportar av röd stående panel.

Sadeltak, rött 1-kupigt tegel och korrugerad plast. Två garageportar av röd stående panel. fastighet: TRASTEN 2, hus A. adress: Regementsgatan 48, Strindbergs väg 13. 1944. Ombyggt 1979. Berndt Gruvstedt. E. Rasberg (1979). användning: Bostad och läkarklinik. antal våningar: 2 Grå puts. Rött

Läs mer

ÅSENS KAPELL Åsen 68:6; Älvdalens församling; Älvdalens kommun; Dalarnas län

ÅSENS KAPELL Åsen 68:6; Älvdalens församling; Älvdalens kommun; Dalarnas län ÅSENS KAPELL Åsen 68:6; Älvdalens församling; Älvdalens kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Initiativet till kapellbygget togs på 1720-talet av kyrkoherden i Älvdalen. Avståndet till moderkyrkan

Läs mer

K = 2, M = 1. Nybyggt, men mycket väl anpassat till omgivningen och framför allt till den byggnad som fanns här förut.

K = 2, M = 1. Nybyggt, men mycket väl anpassat till omgivningen och framför allt till den byggnad som fanns här förut. fastighet: YNGVE SÖDRA 2, hus A. adress: Trädgårdsgatan 2. ålder: 1998. arkitekt / byggm: NP arkitekter. Gråmålad puts. Ljust gul slät puts, röd dörromfattning och dekor. Sadeltak, rött 2-kupigt tegel.

Läs mer

Längbro kyrka. Invändiga ombyggnationer 2013. Längbro församling, Örebro kn, Närke. Anneli Borg Rapport 2013:12

Längbro kyrka. Invändiga ombyggnationer 2013. Längbro församling, Örebro kn, Närke. Anneli Borg Rapport 2013:12 Längbro kyrka Längbro församling, Örebro kn, Närke Invändiga ombyggnationer 2013 Anneli Borg Rapport 2013:12 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning Örebro kyrkliga samfällighet

Läs mer

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme.

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme. - " t. Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 71, Västra Jåtvatåliet. Järfälla kommun Nulägesbeskrivning Läge Granskogs torp ligger på ]änrafåltet inom Västra järvafältets naturreservat, Torpet

Läs mer

SÄTERS KYRKA Kyrkan 1; Säters församling; Säters kommun; Dalarnas län

SÄTERS KYRKA Kyrkan 1; Säters församling; Säters kommun; Dalarnas län SÄTERS KYRKA Kyrkan 1; Säters församling; Säters kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Säters samhälle tillkom som en följd av bergshanteringen och bruksverksamheten som pågick kring Ljusteråns

Läs mer

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN STÖDE KYRKA, STÖDE SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN KONVERTERING AV VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:10 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

Kyrkan sedd mot den tillbyggda, stora korsarmen i söder

Kyrkan sedd mot den tillbyggda, stora korsarmen i söder Kyrkan sedd mot den tillbyggda, stora korsarmen i söder Miljön vid Gällivare gamla kyrka Ettöreskyrkan Kyrkan ligger avskiljt, på en mindre kulle vid Vassaraträskets utlopp i Vassara älv, utanför den senare

Läs mer

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid nytt skåp för förvaring av antependier, Alsters kyrka, 2009-2010

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid nytt skåp för förvaring av antependier, Alsters kyrka, 2009-2010 Rapport gällande antikvarisk medverkan vid nytt skåp för förvaring av antependier, Alsters kyrka, 2009-2010 Alsters socken, Karlstad kommun, Värmlands län, Karlstads stift 2010:20 Enligt länsstyrelsens

Läs mer

Detalj av predikstolen skuren av Nils Fluur

Detalj av predikstolen skuren av Nils Fluur Detalj av predikstolen skuren av Nils Fluur Miljön kring Piteå stads kyrka Kyrkan ligger i utkanten av stadens centrum, mellan officiella byggnader som fd läroverket, gamla prästgården som nu är musikskola,

Läs mer

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ Gråmålad puts. Gulvit puts. Gröna 2-lufts spröjsade fönster. Brun dörr med skurna

Läs mer

Sankt Örjans kyrka, Skelleftehamn, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Sankt Örjans kyrka, Skelleftehamn, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Sankt Örjans kyrka, Skelleftehamn, Skellefteå kommun, Västerbottens län Kyrkomiljön Samhället Skelleftehamn, ca 15 km öster om

Läs mer

BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift INSTALLATION AV NYTT VÄRMESYSTEN 2013 Målningsarbete i Brevens kyrka vid installation av nytt värmesystem. Antikvarisk rapport Estrid

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Ingarö kyrka Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Ingarö kyrka Ingarö församling, Stockholms stift Ingarö kyrkväg 6, Ingarö socken,

Läs mer

TALGOXEN 1 A från V K = 3, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) TALGOXEN 1 A från N. TALGOXEN 1 A från NO ENTRÉ

TALGOXEN 1 A från V K = 3, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) TALGOXEN 1 A från N. TALGOXEN 1 A från NO ENTRÉ fastighet: TALGOXEN 1, hus A. adress: Eliassons väg 8, Körlings väg 14.. ålder: 1928. arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad och uthyrning. antal våningar: 2½ Gråmålad puts. Gul slätputs. Sadeltak,

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B ANTIKVARISK MEDVERKAN enligt KML Objekt: Beställare: Blidö kyrka Uppsala stift, Norrtälje Länna - Blidö - Riala kyrkliga samfällighet Genom Kurt Lodenius SLUTRAPPORT - Invändig upprustning Utlåtande Arbetena

Läs mer

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Södra Finnskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län, Karlstads stift 2010:31 Enligt länsstyrelsens beslut 433-6260-2009

Läs mer

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S.

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S. fastighet: UPPENDICK SÖDRA 1, hus A. adress: Österleden 35. ålder: Ombyggt 1906. Svartmålad puts. Ljust rosa spritputs. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela fönster med lös spröjs. Blå pardörr med

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

Petiknäs kapell, Norsjö kommun, Västerbottens län

Petiknäs kapell, Norsjö kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Petiknäs kapell, Norsjö kommun, Västerbottens län Kapellmiljön Petiknäs är en by som ligger vid Petikåns utflöde i Skellefteälven,

Läs mer

Mörkö kyrka. Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län.

Mörkö kyrka. Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län. Mörkö kyrka Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län. Rapport 2011:47 Albin Uller Mörkö kyrka Antikvarisk medverkan vid

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kista kyrka Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kista kyrka Kista församling, Spånga kontrakt, Stockholms stift kv Danmark 3, Kista

Läs mer

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön.

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön. fastighet: ÖSTEN 1. adress: Lingsgatan 3, Bollhusgatan 8. ålder: 1938. arkitekt / byggm: August Ewe. användning: Affärer, bostäder. antal våningar: 3 Gråmålad puts. Gråmålad puts, mörkare på bottenvåningen.

Läs mer

Ramundeboda kyrka. Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010

Ramundeboda kyrka. Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010 Ramundeboda kyrka Laxå, Ramundeboda socken, Laxå kommun, Närke Tjärstrykning av tak och fasader, renovering och målning av fönster, dörrar och takfot 2010 Charlott Torgén Rapport 2011:17 Engelbrektsgatan

Läs mer

FAXE 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 4, M = 4. FAXE 1 A från NV

FAXE 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 4, M = 4. FAXE 1 A från NV fastighet: FAXE 1, hus A. adress: Södra Änggatan 6. ålder: 1935. Ombyggt 1946, 1977. arkitekt / byggm: Oscar Isberg. Nils Selander (1946). ½ Grå puts. Rött fasadtegel. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Grå

Läs mer

Den djupa tornentrén med nygotiska former.

Den djupa tornentrén med nygotiska former. Den djupa tornentrén med nygotiska former. Domkyrkan -kyrkomiljön Domkyrkan ligger högt på en ås mitt i stadskärnan, omgiven av en blandad mellanskalig bebyggelse med Kyrkans hus i öster och stiftsgården

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Ljusterö kyrka Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Ljusterö kyrka Ljusterö-Kulla församling, Roslags kontrakt, Stockholms stift Österåker

Läs mer

2008:25 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT. Öregrunds kyrka ÖREGRUNDS STAD, ÖSTHAMMARS KOMMUN BYTE AV VÄRMESYSTEM, OMBYGGNAD AV ALTARRING MM

2008:25 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT. Öregrunds kyrka ÖREGRUNDS STAD, ÖSTHAMMARS KOMMUN BYTE AV VÄRMESYSTEM, OMBYGGNAD AV ALTARRING MM 2008:25 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT Öregrunds kyrka ÖREGRUNDS STAD, ÖSTHAMMARS KOMMUN BYTE AV VÄRMESYSTEM, OMBYGGNAD AV ALTARRING MM Johan Dellbeck, November 2008 Omslagsfotografi: Öregrunds kyrka, vy

Läs mer

DISA 1 A från O. DISA 1 A från S. K = 1, M = 1. Även historiskt värdefull. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): DISA 1 A från S GAVEL

DISA 1 A från O. DISA 1 A från S. K = 1, M = 1. Även historiskt värdefull. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): DISA 1 A från S GAVEL fastighet: DISA 1, hus A. adress: Stortorget 1. ålder: 1700-tal. Ombyggt 1891, 1929, 1934, 1961, 1987. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1891), Karl Eriksson (1934), Rune Welin (1961), Ulf Söderman (1987).

Läs mer

LJUNGSTRÖM 1 A från SV

LJUNGSTRÖM 1 A från SV fastighet: LJUNGSTRÖM 1, hus A. adress: Blekegatan 10. ålder: 1911 (byggt som barnkrubba). Ombyggt 1930, 1942, 1954. arkitekt / byggm: Theodor Kellgren. Karl Erikson (1930), Åke Pettersson (1942), Rune

Läs mer

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund

Skå kyrka. Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport 2012:18 Martina Berglund Skå kyrka Antikvarisk medverkan vid Skå kyrka, Skå socken, Ekerö kommun, Uppland. Rapport

Läs mer

haft sju fönster och ingång i väster. Till murmästare för dessa arbeten anlitades Anders Mellenberg. Interiören fick bemålning av Johan Ross år 1758.

haft sju fönster och ingång i väster. Till murmästare för dessa arbeten anlitades Anders Mellenberg. Interiören fick bemålning av Johan Ross år 1758. BACKA KYRKA Backa, som är en av Hisingens sju socknar, tillhörde Norge fram till freden i Roskilde år 1658 då hela Hisingen och Bohuslän blev svenskt. Socknen omtalas för första gången år 1388 i Röde bok,

Läs mer

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland.

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:15 Sala sockenkyrka Omläggning av spåntak Antikvarisk rapport Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland Helén Sjökvist Sala sockenkyrka Omläggning av

Läs mer

fastighet: WEDBERG 1, hus A. adress: Skolgatan 36, Vassgatan 3. ålder: Ombyggt arkitekt / byggm: användning: Bostad. antal våningar: 2½

fastighet: WEDBERG 1, hus A. adress: Skolgatan 36, Vassgatan 3. ålder: Ombyggt arkitekt / byggm: användning: Bostad. antal våningar: 2½ fastighet: WEDBERG 1, hus A. adress: Skolgatan 36, Vassgatan 3. 1929. Ombyggt 1930. användning: Bostad. ½ Grå puts. Grå puts. Mansardtak, rött 1-kupigt tegel. Vita korsdelade småspröjsade 2- och 3-lufts

Läs mer

HAAK S. 1 A från SV K = 4, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) HAAK S. 1 A från SO. HAAK S. 1 A från V

HAAK S. 1 A från SV K = 4, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) HAAK S. 1 A från SO. HAAK S. 1 A från V fastighet: HAAK SÖDRA 1, hus A. adress: Tobaksgatan 31. ålder: 1884. Ombyggt 1924, 1931, 1939, 1968, 1977. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1924), Kaj Björkqvist (1968)., 2 mot gård. Grå puts. Rött tegel,

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna.

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna. fastighet: FALKEN 3, hus A. adress: Mariagatan 10, Oskarsgatan 20. ålder: 1911. Ombyggt 1950, 1981. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. Bertil Sandin (1950), Kent Ljunggren (1981). användning: Bostäder.

Läs mer

Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Asa kyrka

Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Asa kyrka Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Asa kyrka Asa socken i Växjö kommun Kronobergs län Smålands museum Thomas Lissing 2007 Inledning Bakgrund och syfte I samband med upprättandet av vård- och

Läs mer

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING ANTIKVARISK URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELAR / BYGGNADSDETALJER SADELTAK NU MED BETONGPANNOR HÄNG- OCH STUPRÖR DELVIS UTBYTTA TEGELSTENSMURAD SKORSTEN NU PLÅTINKLÄDD FÖNSTER MED RUNDBÅGE- FORMADE BÅGAR TIMMERPANEL

Läs mer

GRUNDSUNDA KYRKA, GRUNDSUNDA SOCKEN, ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN

GRUNDSUNDA KYRKA, GRUNDSUNDA SOCKEN, ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN GRUNDSUNDA KYRKA, GRUNDSUNDA SOCKEN, ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN FÖRÄNDRING AV KOR, INBYGGNAD AV RWC, BYTE AV VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:6 Bodil Mascher 2 Innehåll

Läs mer

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär 18 BYGGNADSVÅRDSRAPPORT 2008:20 Kvarter D Allmän karaktär Kvarter D är det södra av de tre kvarteren på den moderna halvan av begravningsplatsen. Kvarteret är ännu inte taget i bruk och innehåller därför

Läs mer

DOKUMENTATIONSRAPPORT

DOKUMENTATIONSRAPPORT DOKUMENTATIONSRAPPORT KV. SEGLET 1992 HÄRNÖSANDS STAD HÄRNÖSANDSKO~UN LÄNSMUSEET MURBERGET AVD. FÖR KULTURMILJÖVÅRD SETH JANSSON INLEDNING I ändringen av den gällande detaljplanen för kv Seglet har man

Läs mer

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO fastighet: BERGMAN NORRA 2, hus A. adress: Regementsgatan 12. ålder: Ombyggt 1918, 1928 (tillbyggnad av gårdsflygel m.m.), 1943, 1946, 1971, 1994. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918 och 1928), Berndt

Läs mer

Västerås Barkarö kyrka

Västerås Barkarö kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:67 Västerås Barkarö kyrka Installation av ny larmanläggning Antikvarisk rapport Barkaröby 1:17 Västerås Barkarö socken Västerås kommun Västmanland Helén Sjökvist

Läs mer

VÄSTER TUNA KAPELL Spraxkya 3:2; Stora Tuna församling; Borlänge kommun; Dalarnas län

VÄSTER TUNA KAPELL Spraxkya 3:2; Stora Tuna församling; Borlänge kommun; Dalarnas län VÄSTER TUNA KAPELL Spraxkya 3:2; Stora Tuna församling; Borlänge kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Tanken på ett kyrkobygge i Väster Tuna började växa fram kring mitten av 1800-talet. Huvudorsaken

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen Ljusdals kyrka, Gävleborgs län 4 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen Ljusdals kyrka och klockstapel från nordväst. Foto: Daniel Olsson, Länsmuseet Gävleborg 2003-05-02. 2.1 Kyrkomiljön Ljusdals kyrka

Läs mer

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund byggnadsvård Vansö kyrkogård Vansö kyrka, Vansö kyrkby 4:1, Vansö socken, Strängnäs kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund Dag Forssblad

Läs mer

BLÅVIKS KYRKA Blåviks socken Boxholm kommun Linköpings stift Östergötlands län

BLÅVIKS KYRKA Blåviks socken Boxholm kommun Linköpings stift Östergötlands län Kulturhistorisk inventering av kyrkobyggnader och kyrkomiljöer i Linköpings stift 2006 BLÅVIKS KYRKA Blåviks socken Boxholm kommun Linköpings stift Östergötlands län BLÅVIKS KYRKA Kulturhistorisk inventering

Läs mer

fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. användning: Bostad.

fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. användning: Bostad. fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. Gråmålad puts. Gult tegel. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela, 2-lufts och 3-lufts fönster. Grå

Läs mer

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S fastighet: XESTRE 1, hus A. adress: Stora Västergatan 37. ålder: Troligen 1700-tal. Ombyggt 1913, 1933. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), Karl Erikson (1933). användning: Bostäder och affärer. antal

Läs mer

LJUSTORPS KYRKA, LJUSTORPS SOCKEN, TIMRÅ KOMMUN

LJUSTORPS KYRKA, LJUSTORPS SOCKEN, TIMRÅ KOMMUN LJUSTORPS KYRKA, LJUSTORPS SOCKEN, TIMRÅ KOMMUN INSTALLATION AV NYTT VÄRMESYSTEM Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2007:7 Bodil Mascher 2 Innehåll INLEDNING 3 Objekt / dnr. Länsstyrelsens

Läs mer

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem Almanacka 2016 Årets almanacka Under året som gått har vi använt oss av arkitektens fasadskiss, från när huset ritades, i vår marknadsföring av de bostäder vi förmedlar. Ett samarbete med bebyggelseantikvarier

Läs mer

Listerby kyrka. Listerby socken, Ronneby kommun. Antikvarisk kontroll av interiör renovering

Listerby kyrka. Listerby socken, Ronneby kommun. Antikvarisk kontroll av interiör renovering Listerby kyrka Listerby socken, Ronneby kommun Antikvarisk kontroll av interiör renovering Blekinge museum rapport 2009:24 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Inledning...2 Befintliga förhållanden...2

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O fastighet: NELENA 3. adress: Lilla Norregatan 29. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1913, 1937. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), L. Persson (1937). Grå cementputs. Grön spritputs. Sadeltak, svart falsad

Läs mer

Välkommen till Emmaboda kyrka

Välkommen till Emmaboda kyrka Välkommen till Emmaboda kyrka Kort historik Från början fanns här endast ett församlingshem som invigdes av Biskop Ludvig Lindberg en dag i februari 1926. Klockan 3.30 tändes den elektriska belysningen

Läs mer

HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK

HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK HEMSÖ KYRKA OMMÅLNING AV TAK Hemsö församling, Härnösands kommun, Ångermanland Murberget Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2010:26 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. Inledning 3

Läs mer

Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Hemmesjö kyrka

Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Hemmesjö kyrka Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Hemmesjö kyrka Hemmesjö socken i Växjö kommun Kronobergs län Smålands museum Thomas Lissing 2006 Inledning Bakgrund och syfte I samband med upprättandet av

Läs mer

fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. ålder: arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad. antal våningar: 1½ (souterräng).

fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. ålder: arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad. antal våningar: 1½ (souterräng). fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. (souterräng). Grå puts. Gult fasadtegel. Valmat sadeltak, 1-kupigt rött tegel. Bruna 1- och 2-lufts fönster. Brun lamelldörr av ädelträ med fönster och kvadratmönster.

Läs mer

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Fasadrenovering och lokal inre renovering 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport 2008:12 Inledning Under sommaren 2008 utfördes utvändiga,

Läs mer

BOTEAKYRKA SOLLEFTEÅ KOMMUN. Dokumentation av upprustning av spåntak. av Hjördis Ek REFERENS EXEMPLAR

BOTEAKYRKA SOLLEFTEÅ KOMMUN. Dokumentation av upprustning av spåntak. av Hjördis Ek REFERENS EXEMPLAR BOTEAKYRKA SOLLEFTEÅ KOMMUN Dokumentation av upprustning av spåntak av Hjördis Ek Länsmuseet Yästemorrland Avdelningen för ku1turrni1jövård och dokumentation Rapport nr 1998:4 REFERENS EXEMPLAR Historik

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

Fatmomakke kyrka, Vilhelmina kommun, Västerbottens län

Fatmomakke kyrka, Vilhelmina kommun, Västerbottens län Kulturhistoriska värdebeskrivningar över kyrkomiljöerna i Västerbottens län Fatmomakke kyrka, Vilhelmina kommun, Västerbottens län Kyrkomiljön Fatmomakke, ca 116 km nordväst om Vilhelmina, har en lång

Läs mer

Tomaskyrkan 2006-11-08 digitalfotografier Rolf Hammarskiöld

Tomaskyrkan 2006-11-08 digitalfotografier Rolf Hammarskiöld TOMASKYRKAN Cedern 1, Badelunda församling, Västerås stad, Västmanlands län Kyrkomiljön Västeråsstadsdelen Skiljebo i nordost byggdes till större delen ut på 1960-och 70-talen. Bebyggelsen är genomgående

Läs mer

Tyresö kyrka. Rapport 2011:53 Lisa Sundström

Tyresö kyrka. Rapport 2011:53 Lisa Sundström Tyresö kyrka Antikvarisk medverkan vid konvertering av värmesystem till vattenburen geotermisk värme, ombyggnad och renovering av ekonomibyggnad samt byte av förvaringsinredning för kyrkliga inventarier

Läs mer

Munktorps kyrka. Nytt förrådsutrymme. Antikvarisk rapport. Munktorps prästgård 1:71 Munktorps socken Köpings kommun Västmanland.

Munktorps kyrka. Nytt förrådsutrymme. Antikvarisk rapport. Munktorps prästgård 1:71 Munktorps socken Köpings kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:8 Munktorps kyrka Nytt förrådsutrymme Antikvarisk rapport Munktorps prästgård 1:71 Munktorps socken Köpings kommun Västmanland Helén Sjökvist Munktorps kyrka Nytt

Läs mer

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915.

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Denna stiglucka leder från stora landsvägen in till Lau kyrka. Stigluckan är inte medeltida, men står ungefär på samma plats som den medeltida

Läs mer