Torsten Jurell Narrstreck i månsken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Torsten Jurell Narrstreck i månsken"

Transkript

1 Torsten Jurell Narrstreck i månsken

2

3 Narrstreck i månsken Röhsska museets största utställningshall har förvandlats till en suggestiv plats. En kringresande teater tycks ha kommit till rummet, tömt sina fraktlådor och placerat ut sin rekvisita. Aktörerna står redo och snart kan föreställningen börja. Men är det teater, eller på riktigt? I månskenet blir allt tvetydigt, vilket inte betyder att det blir mindre sant, som Torsten Jurell själv uttrycker det. Månljuset i utställningens titel står för det annorlunda eller okända, nattljuset som lyser upp Jorden på ett annat sätt än det direkta solljuset. Torsten Jurell, född i Mölnlycke 1951, är känd som en konstnär med stark tilltro till bildens kommunikativa kraft och har ofta låtit sin konst knyta an till samtida eller historiska samhällsfrågor. Redan som barn fascinerades han av den asiatiska kulturen och besökte som student på konsthögskolan Valand ofta Röhsska museets permanenta asiatiska samlingar. Under studietiden arbetade han också periodvis inom teatervärlden och kom senare att utföra scenografier åt bland andra Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och Fria Proteatern. Hösten 2011 presenterade Torsten Jurell utställningen Bortom Underjorden på Röhsska museets asiatiska våningsplan. Konstnären hade då rest till porslinsstaden Jingdezhen i Kina och skapat verk som anknöt till föremål i museets rika samling av kinesiskt konsthantverk. I Jingdezhen kom han att tillägna sig porslinet som ett nytt uttrycksmedel och har där under de senaste åren i tre längre arbetsperioder tagit fram figurerna som nu visas. Med Narrstreck i månsken fortsätter Röhsska museet samarbetet med Torsten Jurell i en utställning som låter ett flertal bärande teman i konstnärskapet återkomma och fördjupas. Här märks närheten till asiatisk kultur, kopplingen mellan konst och teater och intresset för den mänskliga gestalten som bärare av en berättelse. Torsten Jurell har valt att gestalta utställningen som en helhet och att inte ange titlar för de individuella arbetena, men i detta häfte presenteras några av verken och de återkommande motiven.

4 Långhuvudena I början av utställningen står en grupp gestalter med långa huvuden. I Asien finns en tradition av att avbilda gudar och visa män med överdimensionerade pannor och huvuden. Man kan också associera utställningens inledande grupp av figurer till en teaterkör i det antika grekiska dramat fanns i regel en kör som kommenterade skådespelet. Huvudena, som återkommer på andra platser i utställningen, kan även ses som en publik som tyst och med stor koncentration betraktar det skådespel som konstnären skapar i rummet. Torsten Jurell berättar själv om sin fascination för teatern: Jag har starka visuella intryck från teater, inte bara av besök där som publik utan även att vara bakom scen, i teaterns magasin, tågvind, rekvisitaförråd, ja, till och med teatern som scenografimodell med alla fascinerande små detaljer... Jag söker också den bildvärld som överväldigade mig när jag som barn kom i kontakt med teatern, den magiska rundhorisonten med dess underbara stjärnhimmel.

5 Som en armé i terracotta I sina keramiska verk arbetar Torsten Jurell ofta med en kombination av gjutning och modellering. Det finns ett stort utrymme för improvisation under arbetsprocessen. Några av huvudena i utställningen har delvis deformerade ansiktsdrag, något som har sin grund i att gjutformen skadades vid ett tillfälle. Konstnären valde att inte laga formen utan i stället utnyttja det som hänt genom att låta spåren av den nya, skadade formen framträda i de gjutna ansiktena. Repetitionen av en och samma ansiktsform har en historisk parallell i figurerna i den så kallade terracotta-armén i kinesiska Xi an. Den berömda, mångtusenhövdade terracotta-armén består av fullskalemodeller i lergods av soldater och hästar och utfördes som gravmonument till en kejsare som avled år 210 före Kristus.

6 Material och teknik Torsten Jurell experimenterar gärna och arbetar intuitivt utan någon på förhand uttänkt plan. Han utnyttjar också gärna de ibland oberäkneliga effekter som kan uppstå under de keramiska processerna. Till exempel krymper godset under bränningen, vilket i vissa fall ger upphov till ett fint nät av sprickor i glasyren, så kallad krackelyr. I det gamla Kina färgades gärna dessa sprickor in med tusch för att förstärka deras dekorativa effekt, en metod som Torsten Jurell också använder sig av. Merparten av utställningens föremål är utförda i porslin och stengods, som i bränt skick är ett hårda och vattentäta material. En del föremål har bränts flera gånger innan de fått ett uttryck som konstnären varit nöjd med. Bränningen sker i gasugn med syrefattig atmosfär upp till en temperatur av ca 1300 grader.

7 Om mobilen I mobilen som snurrar i taket finns symboler som ger associationer till krig och oroligheter. Vi möter här både samtida referenser och historiska bilder som kastar skuggor in i vår egen tid. Svampmolnet och urtavlan hänvisar till USA:s atombombning av den japanska staden Hiroshima på morgonen den 6 augusti Uret har stannat på klockslaget 08.15, den tidpunkt då bomben exploderade. Andra motiv i mobilen, som taggtråden och drönarflygplanet, hänvisar också till krigföring och den enskilda människans utsatthet. I dagens krig har dödandet anonymiserats mer än någonsin genom drönarna, de förarlösa flygplanen. Ett ämne som går igen i flera av utställningens verk är makt och styrning. Marionettdockornas rörelser på teaterscenen styrs av trådar som någon drar i, på samma sätt som det förarlösa drönarplanet styrs av en hand vi inte ser.

8 Om skåpen I en rad skåp i utställningen finns ansikten, figurer och fragment av olika slag samlade. Skåpen kan ses som ambulerande teatergarderober. Aktörerna är placerade bland kulisser och rekvisita, där en del används och annat är undanlagt. Tankarna kan också gå till museibyggnader, med våningarna fyllda av allsköns samlingar från historien såväl som från nutiden. I ett skåp finns en mekanisk skuggteater som har kopplingar till den stora mobil som snurrar i taket i utställningen. Ett genomgående tema i utställningen är att saker kan vara något annat än vad de först verkar vara. Kulisser och camouflagemönster låter ana en annan verklighet under den synliga. Bilder och skuggbilder återkommer på ett sätt som skapar osäkerhet kring vilken bild som är den rätta eller ursprungliga.

9 Om teatern Längst in i utställningshallen döljer sig en marionetteater, vars skådespel startar automatiskt varje kvart. En gestalt är vitklädd medan de övriga bär svarta rockar. Är det ledaren och folket, eller huvudrollsinnehavaren och kören? Aktörerna styrs av trådar, som styrs av en maskin. Vem styr maskinen? Torsten Jurell har strävat efter att ge marionettfigurerna ett allmänmänskligt uttryck som inte är knutet till någon särskild tid eller plats. I den bok som åtföljer utställningen berättar han dock att gestalterna påminner om en kinesisk elfenbensfigur som fanns i hans barndomshem. Han påminner också publiken om att det är ingen teater jag gör. Det är en bild av en teater.

10 Om fotografierna På väggen hänger en rad fotografier där Torsten Jurell iscensatt sina skulpturer och skapat stämningar kring dem med hjälp av belysning och bakgrund. Fotografierna är alla utförda i stående format och utskrivna på rispapper som går att rulla ihop, likt traditionella kinesiska målningar. Rullarna hänvisar också till teaterns ridåer, eller kulisser målade på duk, som också de kan rullas ihop och ställas undan. De utskrivna fotografierna gestaltar en blandning av olika konstnärliga områden eller genrer som skulptur, måleri, fotografi och scenografi. Detta gränsöverskridande arbetssätt är typiskt för Torsten Jurells konstnärskap. Fotografiernas motiv kan också ses som avbilder, eller skuggbilder, av de keramiska figurerna. Här finns en koppling till den undersökning av återsken och skuggverkan som vi tidigare mött i flera andra av utställningens verk.

11 Jingdezhen och keramiken I den här montern visas historiska föremål från Röhsska museets samlingar. Kinesisk keramik har periodvis importerats i stora mängder till Europa och haft stor påverkan på keramikens utveckling här, både vad gäller industriell och hantverksmässig produktion. Staden Jingdezhen, som ligger strax sydväst om Shanghai, har länge varit ett centrum för keramik. Det ursprungliga namnet på staden var Changnan, som av västerlänningar omformades till China, vilket på engelska betecknar både landet Kina och materialet porslin. Jingdezhen fick tidigt en ledande roll inom porslinstillverkningen och är berömd bland annat för det utsökta porslin som levererades direkt till det kejserliga kinesiska hovet under Mingdynastin ( ). Idag lockar Jingdezhen till sig konstnärer, formgivare och konsthantverkare från hela världen. I staden finns en enormt stor mängd verkstäder och mindre fabriker där man kan hyra ateljéplats eller få föremål utförda, glaserade och brända. De gamla hantverkskunskaperna bildar grund för utveckling och expansion. Torsten Jurell beskriver atmosfären i Jingdezhen som en miljö av arbete, tradition och nyskapande. När han arbetar på plats i Jingdezhen, på Röhsska museets initiativ, fogas en ny bit till berättelsen om hur idéer, kunskap och motiv inom konsten och konsthantverket har rört och fortsätter röra sig mellan epoker och kontinenter.

12 Programverksamhet Under utställningsperioden 2 december mars 2015 erbjuds guidade visningar, skräddarsydda events och skolprogram. För mer information kontakta oss gärna på pedagog@rohsska.se eller event@rohsska.se. Föreläsning Onsdagen den 3 december 2014 klockan föreläser Torsten Jurell om hur det är att arbeta och ställa ut i Kina. Torsten Jurell har sedan åtta år delat sin tid mellan Sverige och de kinesiska städerna Beijing och Jingdezhen. Föreläsningen äger rum på Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6 8. Fri entré. Antalet platser är begränsat. Öppna visningar Varje lördag och söndag klockan och under utställningsperioden 2 december mars 2015 visar Torsten Jurell personligen sin utställning. De öppna visningarna ingår i entréavgiften (40 kronor). Samling i utställningslokalen, ingen föranmälan. Barnvagnsvisning Följ med på en barnvagnsvisning torsdagen den 4 december klockan Ingår i entréavgiften (40 kronor). Samling i receptionen, ingen föranmälan. Pensionärshappening Fredag 5 november klockan visat Torsten Jurell utställningen. Caféet erbjuder dig som går på pensionärsvisning rabatterad lunch från klockan Ingår i entréavgiften (40 kronor). Samling i receptionen, ingen föranmälan. I museibutiken Till utställningen Narrstreck i månsken har Torsten Jurell producerat en bok som finns till försäljning i museets butik. Skulle du vilja ta med dig det här häftet hem finns det till försäljning för 20 kronor i receptionen. Några av Torsten Jurells verk i utställningen är till salu. Kontakta museets reception för information. Röhsska museet Visiting address: Vasagatan Postal address: Box se Göteborg, Sweden Tel , Fax info@rohsska.se rohsska.se

Torsten Jurell Narrstreck i månsken

Torsten Jurell Narrstreck i månsken Torsten Jurell Narrstreck i månsken 2.12 2014 15.3 2015 Narrstreck i månsken Röhsska museets största utställningshall har förvandlats till en suggestiv plats. En kringresande teater tycks ha kommit till

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Redovisning av projektbidrag Bild och form Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Ylva Wilhelmina Franzén och Jenny Bergman Hur tycker du att dina intentioner

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekberg Keramik, måleri och skulptur Göteborgs Konstförening 10/5-1/6 INRE FÖRFLYTTNINGAR Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekbergs skapande ger en förnimmelse

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Per Eklund. Stenarbetsmuseum Yxhult

Per Eklund. Stenarbetsmuseum Yxhult Per Eklund Stenarbetsmuseum Yxhult Per Eklund Per Eklund Per Eklund var verksam som keramiker under nästan sju decennier. I början av 2000-talet skänkte han delar av sin samling till Kumla kommun. Samlingen

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

ANNA OLSSON September 2015

ANNA OLSSON September 2015 ANNA OLSSON September 2015 Anna Olsson är textilkonstnär och arbetar främst med bildvävar där berättandet står i centrum. Hon har genom sitt arbete mött människor som befinner sig i en av de mest utsatta

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Evenemangslista Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Folkrörelsernas arkiv för Värmland firar 60-årsjubileum fredagen den 8 maj 2009 kl 14.00 i Arkivcentrum Värmland,

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 12 14 maj 2017 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 14 maj 2017 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008 Evenemangslista Värmlands Museum december 2008 Utställningar Fransson skottar snö en utställning om Sverige och Förintelsen 26.4 2009 Öivind Harsem i Cyrillusrummen 18.1 2009 Selma Lagerlöf berättelserna

Läs mer

JAPANSKULTUROCHHISTORIA

JAPANSKULTUROCHHISTORIA 2018 JAPANSKULTUROCHHISTORIA Japans kultur och historia Fördjupning och handledning Skolprogrammet kan genomföras som en visning eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en introduktion till

Läs mer

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D INNEHÅLLSFÖRTECKNING Platsfakta 3 Program för Kinaresan 2014 4 Vårt hotell i Beijing 6 Förslag på packlista Kinaresa 7 Övrig information 8 Allmänna villkor

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

KINASKULTUROCHHISTORIA

KINASKULTUROCHHISTORIA KINASKULTUROCHHISTORIA Kinas kultur och historia Fördjupning och handledning Skolprogrammet kan genomföras som en visning, en workshop, eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en introduktion

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Upplev det verkliga Transsylvanien

Upplev det verkliga Transsylvanien Upplev det verkliga Transsylvanien Reseprogram VÄLKOMNA TILL TRANSSYLVANIEN! Under vår resa tillsammans kommer du få träffa människor som berättar om livet i Europas kanske mest mystiska destination, i

Läs mer

Genomgång av tuschmaterialet

Genomgång av tuschmaterialet Som en kontrast till färgläran fortsätter vi med det svarta tuschet. Det kinesiska tuschmåleriet tar ofta tag i sina utövare. Genom sin kraftfulla svärta skapar det så tydliga avtryck på pappret att det

Läs mer

KOPIA KOPIA KOPIA Hanne Mago Wiklund Simon Rydén

KOPIA KOPIA KOPIA Hanne Mago Wiklund Simon Rydén BOX KOPIA KOPIA KOPIA Hanne Mago Wiklund Simon Rydén 17 februari - 19 mars 2017 Utgiven av Galleri BOX i samband med utställningen KOPIA KOPIA KOPIA av Hanne Mago Wiklund och Simon Rydén. 17 februari -

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

PROGRAM HÖSTEN 2013 SEPTEMBER

PROGRAM HÖSTEN 2013 SEPTEMBER PROGRAM HÖSTEN 2013 Varmt välkomna till höstens aktiviteter! Separat inbjudan med utförlig information och pris kommer att skickas ut via email i god tid inför varje aktivitet. För uppdaterat program,

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Djurläger VAD: NÄR: PLATS: PRIS: ÅLDER: ANMÄLAN:

Djurläger VAD: NÄR: PLATS: PRIS: ÅLDER: ANMÄLAN: Här hittar du en mängd bra erbjudanden om barn- och ungdomsaktiviteter för dig som bor hos Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stadsholmen. Simma, spela fotboll, ta hand om djur eller prova någon annan

Läs mer

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl 13.00 17.00 Detalj från Valeria Montti Colques konstverk Vamos de Paseo HANDMADE ISSUES Ett kreativt forum för handgjort skapande. Kulturhuset

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Varför en manusförfattare?

Varför en manusförfattare? Varför en manusförfattare? Tove Frambäcks föredrag vid Centrum för dramatiks seminarium Att skapa en berättelse på Sjöhistoriska den 2 april 2012. på Naturhistoriska riksmuseet. Bakgrunden till valet att

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

jag visar FIGURER på hem 2006

jag visar FIGURER på hem 2006 jag visar FIGURER på hem 2006 5-8 oktober Svenska Mässan Göteborg Öppet torsdag 11-20, fredag-söndag 10-18 www.katrinbawah.se UTSTÄLLNINGAR Premiär FÖR INREDNINGS- OCH DESIGNMÄSSAN I år är det premiär

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet teater behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, regi och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE

LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE LÄRARHANDLEDNING LAGOMBRA: OBSTACLE COURSE 9 NOVEMBER-13 JANUARI GUSTAVSBERGS KONSTHALL OM HANDLEDNINGSMATERIALET Handledningsmaterialet för utställningen Obstacle Course kan användas om du som lärare

Läs mer

Tisdag den 27 september 2016

Tisdag den 27 september 2016 Tisdag den 27 september 2016 Att arbeta i projekt Det vi gör idag hänger samman med det vi gjorde i går och kommer att påverka det vi ska göra i morgon Vad är projektarbete? Ett utforskande arbetssätt

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Scholnaders första förslag 1843 Stülers förslag omkr Tillbyggnad 2013

Scholnaders första förslag 1843 Stülers förslag omkr Tillbyggnad 2013 Mål och vision: Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Museet ska beröra, berika och engagera med betraktaren i centrum. -från museets hemsida Något som alltid fascinerat mig är den

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Projektfinal 21-27 november 2015

Projektfinal 21-27 november 2015 Projektfinal 21-27 november 2015 Projektet Olika avtryck har genomförts i Arvika, Eda och Årjäng under åren 2013-2015. Arvsfonden har finansierat projektet och de samverkande organisationerna har varit

Läs mer

Konst sprungen ur livet

Konst sprungen ur livet Konst sprungen ur livet Wang Chuncheng Senior forskare på Capital Museum, Peking Expert på antik keramik Första gången som jag träffade Gustav Kraitz var i kaféet på Capital Museum i Peking. Vi förberedde

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA inte helt oväntat (sid 3, rad 2), ingen överraskning begravningen (sid 4, rad 1), när de döda läggs i jord eller bränns upp äger rum (sid 4, rad 1), är,

Läs mer

Vietnamesisk konst - teknik

Vietnamesisk konst - teknik Vietnamesisk konst - teknik ett förstudium till lektions upplägg PM, Examensarbete i Konst 20p Yen Le Hoang, BI4 VT, Konstfack 2009 Innehållsförteckning 1.1 Bakgrund och Syfte s. 3-4 1.2 Frågeställning

Läs mer

Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli.

Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli. Måndag 23 Juli Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli. MÅNDAG 23 JULI (PÅGÅR T.O.M. 26 JULI)KRISTALLSALEN, RÅDHUSET MARSTRAND, MARSTRAND

Läs mer

Sveaskolans mål i musik

Sveaskolans mål i musik Sveaskolans mål i musik På Sveaskolan handlar musiken mycket om glädjen i att spela och sjunga tillsammans. Upptäck hur du kan spela en mängd låtar redan efter att ha lärt dig några grundläggande ackord,

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Vårprogram nr 2, 2007

Vårprogram nr 2, 2007 Vårprogram nr 2, 2007 Vintern, den lilla som blev, försvann lika plötsligt som den kommit och krokus och julrosor stod på kö och slog ut på ett par dagar. Vilken lovande start på våren! I Gillet kommer

Läs mer

Ateljéstipendium för keramiker vid The Pottery Workshop i Jingdezhen, Kina.

Ateljéstipendium för keramiker vid The Pottery Workshop i Jingdezhen, Kina. Maria Skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm Tel: 08 50 65 50 00 / Fax: 08 50 65 50 90 info@iaspis.se / www.iaspis.se Ateljéstipendium för keramiker vid The Pottery Workshop i Jingdezhen, Kina. Iaspis Konstnärsnämndens

Läs mer

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson,

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson, Program våren 2017 25 januari kl. 1800 Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Föreläsare: Gary Svensson, bitr professor och docent i Konstvetenskap och visuell

Läs mer

Moa Israelsson Forsberg

Moa Israelsson Forsberg Monday Art Ateljébesök hos Moa Israelsson Forsberg Posted on mån 24 Feb 2014 by Eleonora Ånhammar Moa Israelsson Forsberg både bor och arbetar i det lilla samhället Åkers Styckebruk utanför Strängnäs.

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2010 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland 1 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst Temadagarna Cirkelledare i praktiken hur gör jag? berör alla studiecirkelområden.

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Sveriges Konstföreningar har Arbetets konst som konstbildningstema för året. Vi i Göteborgsdistriktet har valt att följa detta tema för vårens aktiviteter. Vi ser

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Du och din utställning Du själv (el er en representant för dig) har huvudansvaret

KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Du och din utställning Du själv (el er en representant för dig) har huvudansvaret KONST I KVARN 2015 23:e sommaren i rad Konst hela sommaren i unik miljö i en gammal kvarnbyggnad vid Vindelälvens strand. Ca 15000 besök varje sommar. En utställning med bildkonstnärer och bildskapare.

Läs mer

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11 Grästorps kommun Höstlov 2017 Aktiviteter Vecka 43/44 28/10-5/11 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. LÖRDAG 28 OKTOBER Vi arrangerar en

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

Program och utställningar juli december 2015

Program och utställningar juli december 2015 Program och utställningar juli december 2015 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet på Klostret samt utflykter Fredagen

Läs mer

Konstlotteriet 2014/15

Konstlotteriet 2014/15 Konstlotteriet 2014/15 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2015 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

Reviderat förslag om kulturstöd till Hertha Hillfons vänner

Reviderat förslag om kulturstöd till Hertha Hillfons vänner Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Hampus Larsson Monica Christensen Luotsinen Telefon: 08-508 319 22 Till Kulturnämnden Reviderat förslag om

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

SKRIFTLIGT ARBETE. 4 HP Handledare: Michelle Göransson

SKRIFTLIGT ARBETE. 4 HP Handledare: Michelle Göransson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT ARBETE. 4 HP Handledare: Michelle Göransson michell.ellipsis@gmail.com michelle.goransson@konstfack.se innehåll: lärandemål: s. 2. kursinnehåll och schema: s. 3 4. innehåll idéskiss,

Läs mer

Jingdezhen, The Pottery Workshop

Jingdezhen, The Pottery Workshop Sida 1 av 3 Jingdezhen, The Pottery Workshop ANSÖKAN OM ATELJÉVISTELSE I UTLANDET FÖR KERAMIKER Sista ansökningsdag 29 april 2014 1. UPPGIFTER OM SÖKANDE Fält markerade med * är obligatoriska Förnamn*

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Säsongsplanering 2015 - Kvara Kvarono Kulturkompaniet Kronor & Nycklar

Säsongsplanering 2015 - Kvara Kvarono Kulturkompaniet Kronor & Nycklar Säsongsplanering 2015 - Kvara Kvarono Kulturkompaniet Kronor & Nycklar VECKA 40 - - 28 september 4 oktober Måndag 28/9 18.00 21.00 Repetition Mord På Wapnö Tisdag 29/9 18.00 21.00 Repetition Mord På Wapnö

Läs mer

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM Läs mer och bli medlem på haninge.se/konstklubben Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening, vars syfte är att främja intresse för, och kunskap om,

Läs mer

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider!

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! PROGRAM VÅREN 2019 VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! Från och med 1 januari 2019 har Flygvapenmuseum kvällsöppet på torsdagar. JANUARI-MAJ Måndagar stängt Tisdag-söndag 11:00-17:00 Torsdag kvällsöppet

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer