Antikens Grekland förr och nu

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antikens Grekland förr och nu"

Transkript

1 Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an

2 Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4 Syfte, frågeställningar, metod.4 Avhandling..5 Avhandling..5 Avhandling....6 Avhandling...6 Avhandling Avhandling. 8 Slutsats 9 Slutord..10 Källförteckning. 11 Bilaga 12

3 Sammanfattning I det här häftet så tar jag reda på hur mycket av antikens Grekland som fortfarande finns kvar idag, hur det har påverkat dagens litteratur och konst och vad som var vanligt inom konsten och litteraturen under antiken. Jag valde att skriva om det här för att jag alltid har varit intresserad om antikens Grekland och kände att jag ville fördjupa mig i det. Dom resultat jag fick var det jag hade förväntade mig, antikens Grekland har haft en stor påverkan på dagens konst och samhälle, mycket utav det som fanns då finns fortfarande kvar över 2000 år senare. Förhoppningsvis kan ni få en djupare bild om hur mycket antiken har påverkat oss som jag fick.

4 Bakgrund Varför har jag valt att skriva om det här? Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad utav antikens Grekland, speciellt dess mytologi. De olika gudarna och dess karaktärer, krafter och berättelser. Jag antar att det som väckte mitt intresse var när jag såg Disneyfilmen Herkules. Efter det har jag självmant läst på om det. Så jag har trots allt lite kunskaper om det här sedan tidigare. Jag tror att jag kommer hitta mycket fakta som kan svara mina frågor, eftersom att antikens Grekland har en stor betydelse i vår historia. Syfte, frågeställningar, metod Det jag ska försöka ta reda på är vad som var vanligt inom litteraturen och konsten i antikens Grekland, hur påverkar Greklands mytologi dagens litteratur och hur mycket utav det finns kvar idag och hur har det påverkat dagens litteratur och konst. Mitt syfte med det här är så att jag kan få en djupare bild om antikens Grekland men även se hur stor betydelse det förflutna har för dagens samhälle. Min metod genom att få fram fakta kommer vara att använda internet, jag väljer att göra det eftersom jag tycker det är enkelt och smart. För att få tag på så bra fakta som möjligt så ska jag jämföra olika sidor för att se om dom har mycket gemensamt i deras fakta.

5 Avhandling Den grekiska mytologin är en samling berättelser om de före detta stora gudarna Zeus, Hades, Poseidon m.m. Mytologin sträcker sig från 3000 år f.kr till 500 år e.kr Den Grekiska religionen skiljer sig från de moderna religionerna idag. I dagens religioner så finns det profeter och förkunnare och varje religion har någon sorts helig skrift. Detta hade inte den Grekiska religionen, utan de hade istället diktare och orakel (http://sv.wikipedia.org/wiki/grekisk_mytologi, 24 maj), deras uppgift var att ge detaljerna i den mytologiska världen och deras konsekvenser för människorna. Om man t.ex. hade stött på ett problem och vill be gudarna om hjälp så kunde man gå till ett orakel (http://sv.wikipedia.org/wiki/grekisk_mytologi, 24 maj). Deras gudar var mycket mer mänskliga än dagens, deras gudar kunde vara giriga, avundsjuka och egoistiska. T.ex. Zeus, när han misslyckades att förföra Afrodite så tvingade han henne att gifta sig med den fule halte Hefaistos. Något de hade gemensamt med dagens religioner var ett liv efter döden. Antingen så hamnar man i helvetet eller paradiset, beroende på hur man hade skött sig i livet.( 26 maj) Berättelserna och gudarna talas och skrivs fortfarande om än idag, som filmer och böcker. T.ex. filmen Troja och boken Percy Jackson. Filmen Troja handlar om det trojanska kriget där bland annat en utav de största hjältarna i den grekiska mytologin var med, Akilles. Akilles är känd för att bara ha en sårbar punkt, vilket var på hälen. Akilles osårbarhet kom från när han var liten då hans mor doppade honom i floden Styx (som leder ner mot underjorden), dock så doppades inte hans häl för att hans mor höll i honom där. Boken Percy Jackson född till hjälte innehåller många utav de grekiska gudarna, men även olika monster som t.ex. Medusa. Många fler filmer med berättelser från mytologin finns, så än idag finns den Grekiska mytologin

6 kvar och påverkar dagens litterära samhälle Litteratur och konst från Antikens Grekland Arkitektur Det byggdes stora tempel åt gudarna som de lades ner mycket tid på, speciellt kolonner. Det man bör veta är att kolonner och pelare är två olika saker, en pelare bär upp taket, medans en kolonn används mest för utsmyckning (http://epoker.ifokus.se/articles/read.aspx?articleid=213e8f a8-a18d75aeb48f, 26 maj). Kolonnerna var oftast gjorda i marmor. Kolonnernas design kunde se olika ut beroende på vart i Grekland du var och vilket årtal. Eftersom att Grekland var ett stort land med ingen riktig central makt så fanns det flera olika folkgrupper och på det sättet så utvecklades konsten åt olika håll. T.ex. den doriska kolonnen, där hade kolonnerna ingen bas, den var inte heller lika pyntad som de andra kolonndesignerna, Jonisk och Korintisk (se bilaga). Den korintiska designen är den mest pyntade utav de tre (http://epoker.ifokus.se/articles/read.aspx?articleid=213e8f a8-a18d75aeb48f, 26 maj). Kolonnerna spred sig vidare över världen, och idag är det väldigt vanligt att man ser de i kyrkor. I de äldre katolska kyrkorna så var det oftast Korintisk design, eftersom de smyckades mycket. Oftast pyntades de med små djävular och andra onda saker, för att skrämma upp folk om helvetet, de fungerade som en propaganda. Dom visade vad som skulle hända om man inte följde bibeln, och på det sättet fick kyrkan med sig fler folk. Och än idag så kan man se byggen med kolonner.

7 Skulpturer Under antiken höll man även på mycket med skulpturer, särkilt statyer (http://sv.wikipedia.org/wiki/staty, 26 maj). Statyerna föreställde oftast personer och gudar som var stora under den tiden. Skulptörerna studerade människokroppen väldigt mycket, kroppens muskler och miner (http://city.porvoo.fi/huhtinen/kreikka/svenska4.htm, 26 maj). Skulpturerna var gjorda av antingen marmor, järn eller trä, och ibland även guld och elfenben. Dom målades med färgstarka naturliga färger, fast de som finns kvar idag är bara marmorvita. Skulpturerna brukade oftast stå på torg eller i byggnader (http://city.porvoo.fi/huhtinen/kreikka/svenska4.htm, 26 maj). Några 100 år senare och man fortsatte skapa skulpturer efter kända personer. T.ex. den danska statyn den lille havfrue i Köpenhamn, statyn är skapad Edvard Eriksen, statyn är gjord av brons och blev färdig 1913 (http://sv.wikipedia.org/wiki/den_lille_havfrue, 26 maj). Nu så skapar man mer surrealistiska skulpturer, t.ex. Kvinna och fågel av Joan Mirós (se bilaga). Dock så är den vanligaste platsen för skulpturer fortfarande på torg och allmänna platser.

8 Teater Några utav de äldsta pjäserna i Europa kommer ifrån Antiken. Teater var väldigt populärt i Grekland, man blandade gärna teater med körsång. En gång om året så ordande man en teaterfest där olika pjäser tävlade mot varandra om vilken som var bäst. Domarna tittade på pjäserna och lyssnade på åskådarnas åsikter. Festen höll på i flera dagar. Dock så handlade teater inte lika mycket om underhållning då, utan dom handlade om vad som ansågs vara viktigt i livet. Man använde kulisskonstruktioner och mekaniska apparater som förenklade saker för dom. Teaterscenerna var byggda vid bergsslutningar, publiken kunde då sitta vid slutningen och få en bättre syn. På scenens sida så stod kören, och på scenen så dansade, sjöng och spelade skådespelarna. Teatervisningarna var alltid på dagar (http://city.porvoo.fi/huhtinen/kreikka/svenska4.htm, 26 maj). Teater är fortfarande stort, dock har teatern utvecklats mycket sen antiken. Nu är teater mest till för underhållning, men dom har alltid ett budskap. Man blandar även sång, dans och musik med varandra fortfarande, musikaler alltså. Ofta så händer det att pjäser och musikaler övergår till film, t.ex. Hairspray och Romeo och Julia. Under dom senaste hundra åren så har man börjat gjort filmer, och idag kommer det ut tonvis med filmer varje år. Film är en utvecklad version av teater.

9 Slutsats Det visade sig att antiken har påverkat dagens litteratur och konst mycket mer än vad jag trott. Den Grekiska mytologins berättelserfinns fortfarande kvar och görs ofta till film. Jag tycker det märks tydligt, eftersom det kommer ofta ut filmer med just karaktärer och berättelser från mytologin. Jag tror det är så här för att berättelserna och karaktärerna är så speciella, mänskliga gudar med relationsdrama som slåss mot varandra. Jag tror även att det är för att det var den religion som det stora Grekiska och Romerska riket hade förut, så det har haft en stor del utav historien. Grekerna var även moderna vid byggen av hus, trots att det inte fanns så avancerad teknik förr så klarade de av att göra dom där stora kolonnerna. Fortfarande idag, ungefär 2000 år senares så fortsätter man bygga kolonner. Modet har alltså hängt kvar väldigt länge. Jag tror det är så för att dom är snygga, men även mycket för att det är en tradition att använda dom till finare/mäktigare byggnader, för att dom alltid har använts till det främst. Från början så användes dom till tempel åt gudarna, senare så började dom kristna kyrkorna använda det, och om man tittar på dagsläget så finns kolonner ofta vid politiska byggnader. Kolonner har alltså aldrig varit ovanliga vid byggnader till högre rang eller hur jag nu ska säga Skulpturer har inte ändrats så jätte mycket under de senaste tusen åren, meningen med skulpturerna är fortfarande den samma, som pynt för hem och allmänna platser, men även som en hyllning, eller ett minne av en speciell person eller händelse. Dock så har motivet ändrats, det görs inte lika många skulpturer efter människor, utan nu är det oftare surrealistiska skulpturer. Att motiven har blivit annorlunda tror jag är för att det mesta brukar utvecklas genom tiden, det blir uttjatat om man gör samma sak hela tiden. Dessutom så tror jag att i samhällen som Sverige så är det helt enkelt inte samma kultur att göra skulpturer efter mäktiga personer som förut. Jag tror inte någon idag skulle göra en skulptur efter Fredrik Reinfeldt. Vårat samhälle är inte sådär längre för att jag tror vi inte ser upp till ledarna lika mycket för att vi nu har vi större val möjlighet till vilken ledare vi ska ha. Förr så var det alltid en person som styrde ett rike i hela sitt liv, och för att visa mer hur mäktig personen var så gjordes det skulpturer efter den som man sedan placerade ut på torg. En till anledning till varför vi har mer surrealistiska skulpturer idag tror jag är för att konst är mycket bredare än förr, det är mycket mer öppet att kunna göra vad man vill. Teater har tydligen alltid varit väldigt populärt genom tiderna, men det har inte skett så jätte stora ändringar sen antiken. Förut så handlade teater mest om vad som var viktigt i livet förr och det handlade inte lika mycket om underhållning, nu så är det nästan likadant. Dock handlar det mer om underhållning nu. Jag tror inte ändringen har blivit så stor för att det är det teater handlar om, man ska kunna förmedla saker om livet i underhållning. En teater har alltid ett budskap, om inte så tycker jag teatern känns tom och meningslös. Budskapen ändras genom tiderna beroende på vad man tycker är viktigt då det årtalet teatern skapas.

10 Slutord Jag tycker undersökningen gick bra, jag tycker att den fakta jag hittat var säker. Eftersom jag redan visste lite sen tidigare så kunde jag jämföra de olika sidorna med varandra och med det jag visste sen tidigare, på det sättet kunde jag få fram säker fakta. Trots att flera av dom sidorna jag hitta fakta ifrån var små okända sidor som man inte säkert kunde lite på så använde jag ändå fakta därifrån, för att jag gjorde som jag gjorde. Wikipedia använde jag väldigt mycket eftersom jag vet att det är en säker källa för att det är många som använder den, inte för att det betyder att sidan är säker men aja Annars så tycker jag att jag fick bra svar på undersökning, hade lite svårt att hitta fakta som kunde vara intressant för andra. Det jag tror man kan undersöka vidare genom det här är propaganda med konst, se hur mycket det påverkar och hur det fungerar. Det idén fick jag från kolonnerna som användes i kyrkorna.

11 Källförteckning

12 Bilaga

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Vad är själavård? 1. Inledning

Vad är själavård? 1. Inledning Vad är själavård? Referat av kapitel 1 i En mäktig katedral vägledning i själavård och vardagspsykologi av Gunnar Elstad med tillägg från Själavård vid köksbordet av Esbjörn Hagberg 1. Inledning Själavård

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Kulturen och pilen. $OODKDULGpHURPKXU

Kulturen och pilen. $OODKDULGpHURPKXU Kulturen och pilen '(1.8/785(//$ %,/'(1$97(5$3, Människor 1 som kommer till terapeuter och behandlare har olika idéer om hur psyket fungerar och om hur behandling skall bedrivas. Vi kallar deras idéer

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet?

Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgift 1. Hur såg den svenska staten på judar, romer och samer på 1600-talet? Uppgiftsformulering: Vilka slutsatser kan du, med hjälp av källorna, dra om hur staten såg på dessa grupper på 1600-talet?

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

3D skulptering Cinema4D

3D skulptering Cinema4D GUC VT 2015 3D skulptering Cinema4D Grupp Kristofer Pehrs Handledare Per Djerf Abstract The point with my project is that I wanted to learn how to sculpt in a 3D-program and to develop my ability to think

Läs mer