Inbjudan och agenda till Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Tjänstemannaforum den 12 maj 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inbjudan och agenda till Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Tjänstemannaforum den 12 maj 2017"

Transkript

1 Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Mattias Moberg Enligt sändlista Anmälan senast den 5 maj till forum@tillvaxtverket.se Observera att vi är i Aulan, Mäster Samuelsgatan 70 Inbjudan och agenda till Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Tjänstemannaforum den 12 maj 2017 Våren närmar sig och nu är det snart dags för ett nytt möte i Tjänstemannaforum. Också den här gången startar vi kl med kaffe från kl. 08:30. Observera att vi är i Aulan, Centralposthuset, Mäster Samuelsgatan 70! Som ni ser har vi inga regionala exempel med i agendan den här gången. Vi hoppas att ni istället delar med er av era erfarenheter under de gemensamma diskussionerna under dagen! Precis som tidigare krävs det att ni tar del av och i förväg funderar kring de underlag med frågor som skickas med till de olika passen i agendan. På så sätt kan vi få en givande och konstruktiv dialog under dagen som stärker det regionala tillväxtarbetet. Varmt välkomna! Mattias Moberg Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Mäster Samuelsgatan 70 E-post: n.registrator@regeringskansliet.se

2 Mötet sker i Aulan, Centralposthuset, Mäster Samuelsgatan 70 Tid: kl , kaffe från kl Ring Pia Diring,, om ni blir sena. Anmälan: Senast den 5 maj till forum@tillvaxtverket.se (Ange eventuella önskemål om specialkost vid anmälan). Meddela oss även om ni har förhinder att delta. Frågor om anmälan: Anna Ebenmark, Tillväxtverket, eller forum@tillvaxtverket.se Programmets innehåll eller inspel till Öppet forum: Erika Nilsson,, eller forum@tillvaxtverket.se 2 (5)

3 Agenda Kaffe Aktuellt från Kort information om aktuella frågor Presentation av regeringens nya bredbandsstrategi Se bilaga 1 för underlag med frågor! Mattias Moberg, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Nina Björesten, Enheten för digitalisering, Aktuellt från Tillväxtverket Kort information om aktuella frågor Lars Wikström, Tillväxtverket Trender, mönster och utmaningar i det regionala tillväxtarbetet 2016 Resultatinriktat genomförande, kunskapsbaserad politikutveckling Tillväxtverkets sammanställning av regionala redovisningar Se bilaga 2 för underlag med frågor! Se I samhällets tjänst, bifogat Erika Nilsson, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Klas Fritzon, Tillväxtverket Handlingsplaner för klimat- och miljöperspektiv i det regionala tillväxtarbetet Attraktiva miljöer och tillgänglighet Tillväxtverkets, Energimyndighetens och Naturvårdsverkets stöd i arbetet med att ta fram handlingsplaner Se bilaga 3 för underlag med frågor! Axel Nekham, Tillväxtverket 3 (5)

4 10.45 Bensträckare Kulturområdets betydelse för regional utveckling och attraktionskraft Attraktiva miljöer och tillgänglighet Samverkan mellan aktörer inom kulturområdet och det regionala tillväxtarbetet Stödformer och verktyg Se bilaga 4 för underlag med frågor! Patrik Johansson, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Matilda Berggren, Enheten för konstarterna, Kulturdepartementet Representanter från Statens kulturråd, Riksantikvarieämbetet, Svenska Filminstitutet och Tillväxtverket Lunch Sammanhållningspolitiken Resultatinriktat genomförande, kunskapsbaserad politikutveckling Genomförandet i nuvarande programperiod och framtida sammanhållningspolitik Gemensam framstegsrapport från Statens jordbruksverk, Svenska ESFrådet och Tillväxtverket Se bilaga 5 för underlag! Se Förslag till Framstegsrapport om genomförandet av den svenska Partnerskapsöverenskommelsen , bifogat Anna Carlsson, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Lars Wikström, Tillväxtverket Riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete Kompetensförsörjning Tillväxtverkets preliminära förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete Se bilaga 6 för underlag med frågor! 4 (5)

5 Se Preliminära förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete, bifogat Carl-Johan Klint, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Monika Kväl, Tillväxtverket Fika Utredningen om kommunal planering för bostäder Attraktiva miljöer och tillgänglighet Sveriges bostadsbyggnadsbehov och kommunernas bostadsplanering Se bilaga 7 för underlag med frågor! Hanna Wiik, särskild utredare, Utredningen om kommunal planering för bostäder, N 2017:04 Lars Arell, huvudsekreterare, Utredningen om kommunal planering för bostäder, N 2017: Öppet forum och nästa möte För inspel till Öppet forum kontakta erika.nilsson@regeringskansliet.se,, eller forum@tillvaxtverket.se Notera nästa möte den 22 september 2017 Mattias Moberg, Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik, Mötet avslutas 5 (5)

6 Bilaga 1 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Enheten för digitalisering Regeringens nya bredbandsstrategi Frågor att diskutera Hur kan regionerna bidra till att nå bredbandsmålen? Vilken roll kan regionerna ha? Regeringen presenterade den nya bredbandsstrategin i december 2016 med nya och ambitiösa bredbandsmål för Sverige. Strategin sätter upp målsättningar för tillgång till både fast och mobilt bredband fram till 2025 och pekar ut ett antal strategiska områden där regeringen planerar aktiviteter för att skapa bättre förutsättningar och underlätta för den fortsatta utbyggnaden. För att nå målen är det viktigt att utbyggnaden fortsätter i ett högt tempo främst av de kommersiella aktörerna, men även med hjälp av offentliga medel i de områden där marknaden inte planerar att investera. Det är av vikt att skapa så goda förutsättningar som möjligt för utbyggnaden på både lokal och regional nivå. Regeringens regionala bredbandskoordinatorer spelar här en viktig roll genom att skapa ökade möjligheter för samverkan mellan olika aktörer och sprida goda exempel kring hur utbyggnaden kan ske på ett effektivt sätt. För mer information, se strategin

7 Bilaga 2 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Trender, mönster och utmaningar i det regionala tillväxtarbetet 2016 Tillväxtverket har ett återkommande uppdrag att, med utgångspunkt i regionernas redovisningar 1, göra en sammanställning av det regionala tillväxtarbetet. Ambitionen med sammanställningen är att ge en samlad bild av tillväxtarbetet genom att lyfta fram trender och mönster samt belysa några av de utmaningar som existerar inom området. Sammanställningen ska bidra till ett lärande inom ett komplext område och utgör ett underlag för den löpande politikutvecklingen. Utifrån det operativa tillväxtarbetet på regional nivå identifieras en del centrala utmaningar att förmedla till nationell nivå inför kommande år. Sammanställningen är också en källa till kunskap för de nationella myndigheter som ska hitta sin roll i en föränderlig tid och de regioner som söker efter nya lösningar. Inför rapporteringen enligt 2016 års villkorsbeslut tog fram en rapporteringsmall som konkretiserar återrapporteringspunkterna i villkorsbeslut. Frågor att diskutera Är rapporteringsmallen relevant utformad? Förslag på eventuella förändringar till nästa redovisning? Ett övergripande intryck i regionernas redovisningar är att nationella insatser får stort genomslag i en tid då allt fler regioner har direktvalda politiker med ett formaliserat utvecklingsmandat (i årets redovisningar syns det till 1 Med regioner avses i detta fall såväl regionalt utvecklingsansvariga aktörer som de länsstyrelser som inte var utvecklingsansvariga under Med redovisningar avses de återrapporteringar/årsredovisningar som dessa aktörer gör i enlighet med sina villkorsbeslut/regleringsbrev.

8 exempel tydligt i arbetet med kompetensförsörjning och jämställd regional tillväxt). Frågor att diskutera Hur ser ni på balansen mellan den nationella styrningen och utrymmet för genuint regionala prioriteringar? När är de nationella initiativen som bäst? Det regionala tillväxtarbetet tar en tydlig utgångspunkt i tvärsektoriella utmaningar med långa tidshorisonter. Samtidigt är det regionala tillväxtsystemet i hög grad uppbyggt på en i många fall mer kortsiktig projektfinansiering. Frågor att diskutera Hur ser ni på balansen mellan projekt och processer? Är detta ett problem och hur kan det i så fall lösas? 2 (2)

9 Bilaga 3 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Handlingsplaner för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektivet i det regionala tillväxtarbetet Fråga att diskutera Vilka är era reflektioner kring uppdraget? Tillväxtverket har tillsammans med Energimyndigheten och Naturvårdsverket i regeringsuppdrag att stödja regionalt utvecklingsansvariga med att ta fram handlingsplaner för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektivet i det regionala tillväxtarbetet. Arbetet ska utgå från de nationella prioriteringar som är beslutade i enlighet med En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Regionernas olika förutsättningar ska vara en utgångspunkt vid genomförandet av regeringsuppdraget. Nuvarande regeringsuppdrag innebär att ansvariga myndigheter ska bistå med utbildning, kunskap- och kompetensutveckling samt erfarenhetsutbyte till regionalt utvecklingsansvariga. En nationell uppföljning och analys av utfallet av de regionala handlingsplanerna ska genomföras årligen och en återkoppling ska ske till den regionala nivån. Under våren 2017 har en enkät gått ut till samtliga regionalt utvecklingsansvariga med frågor om nuläge, behov av stöd, kopplingar till regionala utvecklingsstrategier mm. Sista dag för att besvara enkäten är satt till 28 april Svaren kommer att sammanställas och analyseras för att identifiera gemensamma behov. Därefter kommer en återkoppling att ske till regionalt utvecklingsansvariga aktörer. Eventuellt stöd kommer att samordnas med andra insatser som sker nationellt. Tanken är att under

10 vintern 2017/2018 kommer en analys att ske av regionernas handlingsplaner och eventuellt kommer ett ERFA-möte att genomföras vintern Datum som kan vara av värde att känna till för processen: Enkätutskick, 9 28 april 18 maj, möte med RUA 2 oktober, regionerna lämnar in handlingsplanerna till TVV 28 februari 2018, Tillväxtverket överlämnar analys om handlingsplanerna till 31 oktober , rapportera genomförandet 2 (2)

11 Bilaga 4 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Kulturdepartementet Kulturområdets betydelse för regional utveckling och attraktionskraft Frågor att diskutera En god samverkan mellan aktörer inom kulturområdet och det regionala tillväxtarbetet i hela landet är viktig. Hur kan samverkan mellan kulturpolitiken och det regionala tillväxtarbetet vidareutvecklas? Vilka utmaningarna och vilka möjligheter finns? Fungerar nuvarande stödformer, till exempel regionalfonden och regionala företagsstöd och projektmedel, för insatser inom kulturområdet och kulturella och kreativa näringar? Vad behöver utvecklas? Hur fungerar samspelet med kultursamverkansmodellen? Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet har sedan länge regeringens uppdrag att verka för regional tillväxt och attraktionskraft Regeringen har lyft att kulturmyndigheternas verksamhet ska komma fler till del i hela landet. Kulturen har övergripande en stor betydelse för den sociala sammanhållningen, för ett Sverige som håller ihop. Kulturmiljöer främjar till attraktiva livs- och boendemiljöer. Konstnärsnämnden och Nämnden för Hemslöjd har i uppdrag att främja kulturella och kreativa näringar. Statens kulturråd och Tillväxtverket samverkar om kulturella och kreativa näringar. I och med att landstingen/samverkansorganen ansvarar för att fördela statliga medel inom kultursamverkansmodellen (ca 1,3 mrd kr), har dessa ett stort ansvar för att statens medel når ut i hela landet. I Ds 2017:8

12 Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - som nu är ute på remiss t.o.m. 14 juni lyfts förslag till hur modellen kan vidareutvecklas. 2 (2)

13 Bilaga 5 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Förslag till Framstegsrapport för den svenska partnerskapsöverenskommelsen Fråga att diskutera Vilka är era synpunkter och reflektioner på förslag till Framstegsrapport? Partnerskapsöverenskommelsen (PÖ) är ett övergripande ramverk och ett strategiskt dokument för genomförandet av ESI-fonderna i Sverige och ska bidra till Europa 2020-målen om smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Den ska också bidra till förbättrad samordning mellan fonderna och därmed skapa förutsättningar för tydliga resultat inom prioriterade områden. Framstegsrapporten har till syfte att synliggöra vilka framsteg som har gjorts utifrån målen för Europa 2020 om en smart och hållbar tillväxt för alla samt vilka framsteg som gjorts inom ramen för de fondspecifika uppdragen. Några centrala områden som berörs i rapporten är: Förändringar i utvecklingsbehov sedan PÖ undertecknades Framsteg utifrån de nationella Europa 2020-målen i PÖ och ESIfondernas bidrag samt ESI-fondernas bidrag till de tematiska målen Samordningen mellan ESI-fonderna Ökad kapaciteten i förvaltningen och användandet av ESI-fonderna Minskad administrativa bördan för stödmottagare Parternas roller i genomförandet Redovisningen i rapporten styrs av förordningen. Då programgenomförandet i Sverige, liksom flera andra EU länder, kom igång sent sätter detta vissa begränsningar för rapporten. Några övergripande

14 slutsatser från rapporten i kombination med underlag från utvärderingar är dock att prioriterade områden är fortsatt relevanta, att fonderna investerar enligt avsikt, men inte alltid enligt tidplan samt att betydande insatser görs för att utveckla formen för genomförande. Det finns dock fortsatt utmaningar vad gäller samordning, förenkling och lärande. Tillväxtverket, ESF-rådet och Jordbruksverket har lämnat ett gemensamt förslag till Framstegsrapport till den 30 april. Principen om partnerskap och flernivåstyre beaktats i framtagandet av rapporten. Den kommer därför att presenteras och diskuteras på vårens forum för tjänstemän. Senast den 31 augusti 2017 lämnas rapporten till Kommissionen. 2 (2)

15 Bilaga 5 Underlag Tjänstemannaforum 12 maj Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete Frågor att diskutera Anser ni att det saknas någon/några riktlinjer/rekommendationer? Om regionalt utvecklingsansvariga aktörers mandat ska stärkas, hur ska detta göras och inom vilket område? Vad är, för er, en ändamålsenlig finansieringsform? Hur tycker ni att det nationella kompetensförsörjningsrådet kan utvecklas? Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att den 30 juni 2017 lämna förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete. Syftet med riktlinjerna är att skapa samsyn på lokal, regional och nationell nivå om vad som bör ingå i grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete. Förslaget på riktlinjerna tar främst sin utgångspunkt i arbetsmarknads-, utbildnings, och näringspolitiken samt den regionala tillväxtpolitiken. Även andra områden såsom infrastruktur, integration och regional attraktivitet är av betydelse för kompetensförsörjningsarbetet - inom dessa områden är det därför viktigt att anlägga ett kompetensförsörjningsperspektiv. Riktlinjerna beskriver en miniminivå av kompetensförsörjningsarbetet som drivs och utvecklas av regionalt utvecklingsansvariga aktörer i respektive län. Förhoppningen är att riktlinjerna ska vara långsiktigt hållbara, vilket medför att de inte beskriver olika typer av projektinitiativ. Om verksamheten bedrivs i projekt är det i många avseenden av stor vikt för genomförandet av det operativa arbetet. Men det kan handla mer om hur verksamheten ska organiseras mellan olika instanser (utvecklingsprojekt) som sedan implementeras i organisationerna eller att det är en källa till finansiering.

16 Riktlinjerna ska i första hand stödja kompetensförsörjningsarbetets målsättningar och inriktning. 2 (2)

17 Komm2017/00330/N 2017:04 Utredningen om kommunal planering för bostäder, N 2017:04 Utredare: Hanna Wiik Huvudsekreterare: Lars Arell Sekreterare: Lisa Leverström Utredningen om kommunal planering för bostäder Frågor att diskutera Givet att Boverket får i uppdrag att göra bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet på FA-regionnivå, hur skulle bedömningarna kunna tas emot och fördelas i regionen/kommunen och hur skulle de hanteras i den kommunala planeringen? Hur ser ni på Boverkets bedömningar när det gäller tidsperspektiv och intervall? Utredningen om kommunal planering för bostäder (N2017:04) syftar till att genom dialog finna formerna för hur det offentliga Sverige på alla nivåer ska ha en gemensam och uppdaterad bild av bostadsbyggnadsbehovet i alla delar av landet. En arbetsförutsättning för utredningen är att Boverket kommer att få regeringens uppdrag att återkommande ta fram bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet på FA-regionnivå. I Boverkets rapport En metod för bedömning av bostadsbyggnadsbehovet (2016:32), som är på remiss till den 14 april, föreslås bl.a. att bedömningar av det framtida bostadsbyggnadsbehovet ska göras årligen och att prognoshorisonten bör vara tio år. Bostadsbyggnadsbehovet är en beräkning baserad på befolkningsprognoser och hushållskvoter ställda i relation till befintligt bostadsbestånd. Sådana beräkningar ingår i någon form i underlaget vid framtagandet av riktlinjer för bostadsförsörjningen i varje kommun. Beräkningarna görs i dag på regional eller kommunal nivå runt om i landet. Vi ser fram emot en givande dialog! Med vänlig hälsning Hanna Wiik, Lars Arell och Lisa Leverström Telefonväxel: e-post: lars.arell@regeringskansliet.se Postadress: Stockholm Besöksadress: Karlavägen 100 A

18 Indelning i FA-regioner 2 (2)

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet Regeringsbeslut II 3 2019-06-13 N2019/02162/RTL (delvis) Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Välkommen till politikerforum den 2 oktober.

Välkommen till politikerforum den 2 oktober. Näringsdepartementet Statssekreterare Elisabeth Backteman 2015-09-18 2015-09-29 vers 2 Enligt sändlista Med uppdaterad agenda! Inbjudan och agenda för forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Utredningen om kommunal planering för bostäder

Utredningen om kommunal planering för bostäder 1 Utredningen om kommunal planering för bostäder Utredare: Hanna Wiik, förvaltningschef, Tillväxtoch regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting Huvudsekreterare: Lars Arell Sekreterare: Lisa Leverström

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete e Regeringen Regerings beslut 2017-12-21 N2017/07839/RTS IV5 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018-2020 Regeringens

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner

Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden. Slutsatser och reflektioner Regionalt inflytande i förberedelseprocessen inför den nuvarande strukturfondsperioden Slutsatser och reflektioner Arbetet inför nuvarande programperioden Utgångspunkter Enligt förordningen ska varje medlemsstat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 2018-08-31 Diarienummer: Ä 2018-515 Finansdepartementet, remissvar Ert Dnr: Fi2018/00966/K Remissvar Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

ERUF:s roll i den regionala tillväxtpolitiken och de nya programmens logik

ERUF:s roll i den regionala tillväxtpolitiken och de nya programmens logik ERUF:s roll i den regionala tillväxtpolitiken och de nya programmens logik Carolina Schönbeck, Tillväxtverket 1 Om regional tillväxtpolitik 2 De givna förutsättningarna i respektive län sätter ramarna

Läs mer

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl.

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Pågående uppdrag 1 Hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft i företag. Uppdrag Lämnat Redovisas senast/ avslutas 1.1

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet REGERINGEN Kulturdepartementet 12-23 Regeringsbeslut 63 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Ku2013/2461/RFS (delvis) Riktlinjer för budgetåret 2014

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2017-05-23 Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer i Sverige I januari

Läs mer

Den regionala tillväxtpolitiken

Den regionala tillväxtpolitiken Den regionala tillväxtpolitiken System och logik 1 Den regionala tillväxtpolitiken Utgiftsområde 19 Regional tillväxt ca 3,3 miljarder årligen (anslag 1:1-1:4) Utvecklingskraft i alla delar av landet med

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Syfte Öka kunskapen om förändringsteori/verksamhetslogik som grund för resultatuppföljning Öka kunskapen om den nationella

Läs mer

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK Utvärdering av genomförandeorganisationerna i ESI Presentation för och workshop med ESF:s ÖK 2016-10-04 Syfte Återföra erfarenheter från utvärderingsarbetet så här långt Bidra till engagemang Få inspel

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-11 Dnr 1802066 1 (9) Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se pia.diring@regeringskansliet.se

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Regional planering under utveckling. Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering

Regional planering under utveckling. Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering Regional planering under utveckling Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering Efterfrågan på regionala planeringsperspektiv ökar Trender och skeenden i vår omvärld Allt fler frågor kräver kommunöverskridande

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet Handläggare Anna Lindström 023-77 7019 anna.lindstrom@regiondalarna.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-10-09 Arbetsutskottet/Direktionen Sida 1(3) Diarienummer RD 2017/3 & 2017/10 Agenda för klimat och miljö

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

EU:s Sammanhållningspolitik

EU:s Sammanhållningspolitik EU:s Sammanhållningspolitik 2014-2020 Programläge 2013-01-29 En stärkt strategisk inriktning Europa 2020 Samordnad politik mellan Sammanhållningspolitiken, landsbygdspolitiken och Havs- och fiskeripolitiken

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1 Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 27 N10 1 (5) Europeiska Gemenskapen Datum Dnr 23.4.2015 ÅLR 2015/896 Enligt sändlista Bilaga 1 Hänvisning Initiativ Kontaktperson Christel Lindholm Ärende TILLSÄTTANDE AV ÖVERVAKNINGSKOM-

Läs mer

Regional utveckling och regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf, avd Tillväxt och samhällsbyggnad

Regional utveckling och regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf, avd Tillväxt och samhällsbyggnad Regional utveckling och regionalt utvecklingskapital Helena Gidlöf, avd Tillväxt och samhällsbyggnad Nuvarande regionala strukturer och vad som kommer 2019 14 Regioner: valda regionala parlament, ansvarig

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen beslutade den 28 maj 2015 att uppdra åt fyra länsstyrelser och erbjuda 17 regioner att införa en funktion som regional

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

Uppföljning av En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Uppföljning av En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Uppföljning av En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015 2020 2017-11-10 Dnr Ä 2016 001579:03 Godkänd av: Gunilla Nordlöf Uppföljning av En nationell strategi för hållbar

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Innovativ omställning eller business as usual?

Innovativ omställning eller business as usual? Dialogpass: Innovativ omställning eller business as usual? Regional tillväxtpolitik i förändring 21 mars 2019 Näringsdepartementet 1 Regionalfonden Förhandlingar, regelverk och budget Dialog och förankring

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017 Regeringen Regeringsbeslut 60 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska

Läs mer

Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018

Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018 Nya direktiv indelningskommittén Slutredovisning 28/2 2018 1. Statsförvaltning på regional nivå utan att ändra länsstyrelsens organisation 2. Landstingens samverkan 3. Befolkningens inställning vid ändring

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Anna Normann Utvecklingsstrateg, Enheten styrning och beredning Tel 040-675 32 46 anna.normann@skane.se Datum 2019-01-18 1 (5) PM Resultat av översyn av Regional utvecklingsstrategi

Läs mer

( ) varav högst 19 mnkr får avsättas för genomförandet och andra prg.anknutna kostnader

( ) varav högst 19 mnkr får avsättas för genomförandet och andra prg.anknutna kostnader Vårt Dnr Dep Dnr Departement Uppdragsnamn Inkom Slutår Budget enligt regeringsbeslut Redovisningar Ekonomisk redovisning/ återbetalning Avdelning Avslutat exp./färdig. Ä 2019-751 N2019/02162/RTL (delvis)

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson

Läs mer

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden e Regeringen Regerings beslut 2018-03-15 N2018/01913/RTS N2017 /06942/RTS IV9 1 bilaga Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen har beslutat att under perioden 2015-2020 avsätta medel för en funktion som regional bredbandskoordinator i alla län.

Läs mer

Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och

Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet:

Läs mer

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid Presentation xxx XXX Innehåll Syftet med utvärdering TM 1: Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. TM 3: Öka konkurrenskraften

Läs mer

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI

Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Utvärdering av genomförande- organisationerna i ESI Teaser för Reglab Mats Kullander 2017-02-09 Vad påverkar förmåga att åstadkomma förändring?! Placering i samhällssystem! Konstruktion! Effektlogik! Genomförandestrategi

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer

Regeringen. Regeringens beslut

Regeringen. Regeringens beslut Regeringen Regeringsbeslut IV 8 2016-12-22 N2016/08073/RTS Näringsdepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm mfl Uppdrag att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter Regeringsbeslut 2 2017-03-09 Ku2017/00707 /DISK Ku2017/00255/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Dalarnas län 791 84 Falun Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringsbeslut IV 2 2017-02-09 N2017/01028/SUN Näringsdepartementet Livsmedelsverket 751 26 Uppsala m.fl. Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5)

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5) Regeringsbeslut I:6 2011-10-13 U2011/5668/IS Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Regeringens beslut

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT. Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen

SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT. Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen Årsmötets beslut 2015 Årsmötet 2015 beslutade om att föreningen tillsätter en central resurs för att

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Uppföljning av Nationella strategin

Uppföljning av Nationella strategin Uppföljning av Nationella strategin Uppföljning av den nationella strategin för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015 2020 Rapport 0245 Vi stärker Sverige genom att stärka företagens konkurrenskraft

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet BESLUTSUNDERLAG 1/3 Ledningsstaben 2017-03-01 Dnr: TSN 2017-47 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1. Näringsdepartementet 1

Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1. Näringsdepartementet 1 Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Näringsdepartementet 1 Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Tillväxtverkets

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga Regeringsbeslut IV xx Näringsdepartementet 2015-xx-xx N2014/xxxx/RT Ev ärenden att skriva av Se Bilaga 1 Regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Ina Berggård Tel 54447 Skåne läns landsting JA

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur?

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen 2015-2019 Uppdrag: Följa, stödja och driva på en samordnad utveckling av validering Valideringsdelegationen

Läs mer

Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017

Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017 Beredningsunderlag inför svar i webbaserat remissformulär om Regional utvecklingsstrategi för Örebro län 2017 Bakgrundsinformation Organisationens namn: Tillväxtverket Kontaktperson: Maria Weimer Löfvenberg

Läs mer

Näringsdepartementet i rollen som användare och beställare i relation till Nyps

Näringsdepartementet i rollen som användare och beställare i relation till Nyps i rollen som användare och beställare i relation till Nyps Nyps användarseminarium 19 oktober 2010 s mål Fler jobb i fler och växande företag i Europas bästa företagsklimat Förena miljö och företagsamhet

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer