Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare"

Transkript

1 Miljö- och byggkontoret 19 oktober 2010 kl Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Vesa Panula (s) Roger Jansson (s) Roland Nilsson (s) Urban Mörå (m)) Georg Schuisky (oberoende) Hans Karlsson (c) Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare Bo Jernberg miljöskyddsinspektör Anna Maria Kraft byggnadsinspektör Kristina Hjerppe miljöskyddsinspektör Stefan Dorg (s) suppleant Nils-Erik Lundmark (s) suppleant Ulf Andersson (m) suppleant Roger Jansson (s) Miljö- och byggkontoret Miljö- och byggkontoret

2 ÄRENDELISTA Ärende Paragrafnr Sidnr 1. Delegationsbeslut redovisas i slutet av protokollet (sid 1-8) Budget Billsjön 2:1, remiss från länsstyrelsen ang bildande av naturreservatet Bromsberget Stora Tolvsbo 15:1, nybyggnad av enbostadshus, Rolf Eriksson, Söderbärke 5. Veterinären 3, hantering brandfarlig vara, Såg & MC Service, Björn Boman, Smedjebacken 6. Skarviken 1:71, föreläggande om borttagande av container Backbyn 3:2, föreläggande av Va-sanering, Pia och Ola Andersson 8. Backbyn 3:3, föreläggande av Va-sanering, Per och Marita Eriksson 9. Backbyn 3:4, föreläggande av Va-sanering, Olle Leckne Backbyn 3:5, föreläggande av Va-sanering, Tina Gyllander och Kenneth Samuelsson 11. Backbyn 3:9, föreläggande av Va-sanering, Åke och Lena Bergman 12. Backbyn 3:10, föreläggande av Va-sanering, Andreas Nord

3 Ärende Paragrafnr Sidnr 13. Backbyn 3:13, föreläggande av Va-sanering, Tomas Pettersson 14. Backbyn 3:15, föreläggande av Va-sanering, Michaela och Sebastian Hedberg 15. Backbyn 3:17, föreläggande av Va-sanering, Kjell och Åsa Kenger 16. Backbyn 4:18, föreläggande av Va-sanering, Gunnel Eriksson 17. Backbyn 4:19, föreläggande av Va-sanering, Per-Olof Gustafsson 18. Perhindersbo1:8, nybyggnad av fritidshus och förråd samt rivning av bef byggnad, strandskyddsdispens, Göran Hindefeldt, Söderbärke 19. Harnäs 2:114, bostadsanpassning, ombyggnad av hus, Stefan och Helena Karlsson, Idrottsvägen 2, Ludvika 20. Bostadsanpassning, principbeslut ang ersättning för fjärr kontroll till dörröppnare 21. Förslag till Tidplan för miljö- och byggnadsnämndens sammanträden Matsbo 5:1, remiss från länsstyrelsen; Swerock AB:s ansökan om fortsatt och utökad täkt av berg vid Gäsberget Meddelanden

4 SMEDJEBACKENS KOMMUN DELEGATIONSBESLUT Mbn 85 Delegationsbeslut redovisas som bilaga i slutet av protokollet (sid 1-8)

5 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 86 Dnr Ärende: Budget 2011 Beskrivning av ärendet Budgetförslaget har utarbetats utifrån föreslagen budgetram för 2011 (Bil). Förutsättningarna för budgetarbetet innebär att samtliga nämnders budget 2011 är uppskrivning med 1 % gentemot ramen för Löneökningskostnader skall innehållas i ramen. De huvudsakliga förändringarna gentemot 2010 års budget är att personalen har utökats vilket innebär ökade personalkostnader. Det beror bland annat på att behovet av nya detaljplaner för boende, för att möta en förmodad större efterfrågan, ökar avsevärt. Det innebär även ökade intäkter för detaljplaner. Behovet antas för närvarande att bli ca 350 nya bostäder fram till Det motsvarar ungefär nya detaljplaner till 2014, vilket innebär ett genomsnitt på 2-4 nya detaljplaner per år enbart för bostäder. I samband med antalet ökade detaljplaner bör även antalet bygglovsärenden för nybyggnad antas öka i motsvarande grad. I budgeten kan dessa ökade intäkter ses som minskade kostnader på verksamhetsblocket Miljö- och byggkontoret eftersom personalkostnaderna för de olika verksamhetsblocken där redovisas som en intäkt, medan det under planverksamhet och bygglov, tillsyn och kontroll redovisas som ökade kostnader för personal. Ytterligare en ny intäkt är det statliga bidraget för energieffektivisering av offentliga byggnader och verksamheter, vilket motsvarar en halvtidstjänst. beslutar att anta budgetförslaget och överlämna detsamma till kommunfullmäktige.

6 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 87 Dnr Fastighet: Billsjön 2:1 Ärende: Remiss från länsstyrelsen inför bildande av naturreservatet Bromsberget Beskrivning av ärendet Länsstyrelsen är nu i slutfasen av arbetet med att bilda 40 st naturreservat i ett antal kommuner i länet. I detta arbete ingår bildandet av naturreservatet Bromsberget, söder om Björsbo vid gränsen mot Fagersta kommun. Förslaget föreligger nu på remiss från länsstyrelsen. Reservatsområdet omfattar ca 28 ha och utgörs av en mycket frodig nordostsluttning i lövskogsmiljö som innehåller ett mycket stort inslag av ädellövträd. Artrikedomen är stor med ett rikt fågelliv och en rik kärlväxtflora. Området har goda förutsättningar för artrikedom både bland växter och bland djur. Skyddet av skogen i Bromsberget är därför ett led i bevarandet av biologisk mångfald. Bromsberget är sedan tidigare utpekat som särskilt bevarandeområde i det internationella Natura nätverket. Verksamheter som kan utgöra hot mot områdets naturvärden är främst skogsbruk och exploateringsföretag av olika slag. Områdets naturvärden är sådana att de kräver ett omfattande och långsiktigt skydd samt skötsel för att bevaras och utvecklas. Detta skyddsbehov kan tillgodoses genom bildande av naturreservat. Till reservatsföreskrifterna bifogas också en skötselplan, som bl a innebär att reducera och motverka förekomsten av gran i området. Lövskogsmiljöerna ska utvecklas. Motivering till beslut Naturvärdena i Bromsbergsområdet är betydande. Trots omfattande skövlingar och diverse åtgärder för att åstadkomma granskogsproduktion under 80-talet, har hassel och andra lövmiljöer kunnat överleva och återetableras. Reservatsbildningen och skötselåtgärderna innebär goda förutsättningar för att området på sikt kan återgå till ursprunglig status. beslutar att tillstyrka förslaget till reservatsbildning för Bromsberget.

7 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 88 Dnr Fastighet: Stora Tolvsbo 15:1 Ärende: Sökande: Nybyggnad av enbostadshus Rolf Eriksson Stora Tolvsbovägen SÖDERBÄRKE Beskrivning av ärendet Fastigheten är belägen utanför detaljplan men inom samlad bebyggelse. Bygglovet avser att ersätta en nyligen nedbrunnen byggnad. Det nya huset placeras på samma ställe som det tidigare. Inga sakägare anses vara berörda. Motivering till beslut Då det rör sig om en ersättningsbyggnad får kraven i 2 kap. plan- och bygglagen anses vara uppfyllda. Byggnaden uppfyller även kraven i 3 kap. Plan- och bygglagen (Krav på byggnader m.m). beslutar att bevilja bygglov att byggsamråd ska hållas och kontrollplan upprättas innan byggstart. Upplysningar Bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

8 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 89 Dnr Fastighet: Veterinären 3 Ärende: Sökande: Hantering av brandfarlig vara Såg & MC Service Björn Boman Vasagatan SMEDJEBACKEN Beskrivning Miljö- och byggkontoret har inspekterat verksamheten tillsammans med räddningstjänsten 7 oktober Då framkom vissa brister i hantering och förvaring av bensin och spillolja. Yttranden från Räddningstjänst och Miljö- och byggkontoret angående respektive brandoch miljöaspekter har skickats till sökanden för kännedom. Dessa yttranden ska ligga till grund för det tillstånd till brandfarlig vara som kommer att beslutas i miljö- och byggnadsnämnden. Ärendet har återremitterats så att sökanden kan inkomma med synpunkter på kommande krav. Förslag till beslut om tillstånd till brandfarlig vara tas upp i miljö- och byggnadsnämnden i november. beslutar att återremittera ärendet till nästa nämnd.

9 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 90 Dnr Fastighet: Skarviken 1:71 Ärende: Adressat: Föreläggande om borttagande av byggnad (container) Nordhem Fritid AB Sämskarbogatan ENKÖPING Beskrivning beslutade att bevilja tillfälligt bygglov, ett år, för uppställning av en stålcontainer, avsedd för verktyg och material, på fastigheten Skarviken 1:71. Bygglovet för containeruppställningen har upphört men containern står fortfarande kvar på fastigheten. Nordhem Fritid AB har ansökt om förlängning av det upphörda bygglovet för containern. Miljö- och byggkontoret har i skrivelse begärt in kompletterande uppgifter med anledning av Nordhem Fritids ansökan. I skrivelsen erinras bl a om att containern inte längre betraktas som tillfälligt uppställd. Fastighetsbyrån AB har i en skrivelse med anledning av försäljningsuppdrag för den aktuella fastigheten angett att containern ska flyttas, men begärt att den ska få stå kvar åtminstone till maj Miljö- och byggkontoret har vid mail-kontakt med Fastighetsbyrån informerat om att det inte finns förutsättningar för ytterligare bygglov för den aktuella containern samt att den bör flyttas eftersom kringboende har framfört klagomål. Motivering till beslut konstaterar att den container som finns uppställd på fastigheten Skarviken 1:71 saknar bygglov. Det föreligger inga skäl att medge ytterligare bygglov för uppställningen. Miljö- och byggkontoret har i flera sammanhang framfört att containern bör tas bort utan att någon åtgärd har vidtagits av ägaren.

10 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 90 Dnr Forts beslutar att förelägga, med stöd av 10 kap 14 plan- och bygglagen, Nordhem Fritid AB, Sämskarbogatan 19, Enköping, att senast transportera bort den aktuella containern från fastigheten Skarviken 1:71. Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 91 Dnr Fastighet: Backbyn 3:2 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Pia och Ola Andersson Brunnsvägen SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

12 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 91 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

13 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 91 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:2 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:2 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Ola och Pia Andersson, Brunnsvägen 5, Smedjebacken, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:2 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

14 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 91 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

15 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 92 Dnr Fastighet: Backbyn 3:3 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Per och Marita Eriksson Bagarvilles väg SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

16 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 92 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

17 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 92 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:3 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:3 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Per och Marita Eriksson, Bagarvilles väg 6, Smedjebacken, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:3 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

18 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 92 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

19 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 93 Dnr Fastighet: Backbyn 3:4 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Olle Leckne Fyrspannsvägen NACKA Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

20 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 93 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

21 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 93 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:4 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:4 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Olle Leckne, Fyrspannsvägen 16, Nacka, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:4 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

22 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 93 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

23 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 94 Dnr Fastighet: Backbyn 3:5 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Kenneth Samuelsson och Tina Gyllander Angarns-Haga 7 B VALLENTUNA Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

24 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 94 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 94 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:5 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:5 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Tina Gyllander och Kenneth Samuelsson, Angarns Haga 7, Vallentuna, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:5 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

26 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 94 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

27 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 95 Dnr Fastighet: Backbyn 3:9 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Åke och Lena Bergman Löknäsvägen SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman i egenskap av ordförande i Backnäs vattenledningsförening. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

28 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 95 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

29 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 95 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:9 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:9 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Åke Bergman, Löknäsvägen 16, Smedjebacken, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:9 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

30 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 95 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

31 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 96 Dnr Fastighet: Backbyn 3:10 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Andreas Nord Löknäsvägen SMEDJEBACKEN Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har mjölighet att inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

32 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 96 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

33 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 96 Dnr Forts Miljönämnden bedömer att avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:10 inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken. Av den anledningen beslutar miljönämnden att förbjuda utsläpp av orenat spillvatten från fastighet Backbyn 3:10 från och med Miljönämnden har då också gjort en avvägning enligt 2 kap. 7 miljöbalken att åtgärden är rimlig i förhållande till nyttan. beslutar att förbjuda Andreas Nord, Löknäsvägen 14, Smedjebacken, att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastighet Backbyn 3:10 i Smedjebackens kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) samt 12 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Upplysningar Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastighet måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativt ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas. Om åtgärder, avseende avloppsanläggningen, inte har vidtagits inom utsatt tid kan nämnden förelägga om vite.

34 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 96 Dnr Forts Upplysningar Hur man överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut hos Länsstyrelsen Om Ni inte är nöjd med miljö- och byggnadsnämndens beslut kan Ni överklaga skriftligt hos Länsstyrelsen. Överklagandet skall lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun. För att överklagandet skall kunna prövas måste Er skrivelse ha kommit in senast inom tre veckor från den dag då Ni fick del av beslutet. Har Ert överklagande kommit i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till Länsstyrelsen, om miljö- och byggnadsnämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni har begärt. Tala om vilket beslut Ni överklagar genom att t ex ange paragraf i protokollet eller ärendets diarienummer. Ange också varför Ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring Ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som Ni anser stöder Er uppfattning. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om Ni anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Sänd i så fall med fullmakt. Om något är oklart kan Ni vända Er till miljö- och byggnadsnämnden, tfn Adressen är: SMEDJEBACKENS KOMMUN, miljö- och byggnadsnämnden, SMEDJEBACKEN.

35 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 97 Dnr Fastighet: Backbyn 3:13 Ärende: Fastighetsägare: Va-sanering Thomas Pettersson Björnsonsgatan 31 2 tr BROMMA Beskrivning av ärendet Miljö- och byggkontoret har genomfört inspektion på plats och talat med ordföranden i Backnäs vattenledningsförening, Åke Bergman. Inspektion har gjorts på plats oktober 2009 varvid framkom att avlopp från tio hushåll förs till en gemensam slamavskiljare varifrån avlopp utan vidare rening rinner rakt ut i sjön Barken. Enligt Tommy Norgren, SEAB är en kommunal anslutning möjlig via sjöledning, diskussioner har förts med Åke Bergman. Miljö- och byggkontoret har haft telefonkontakt med Åke Bergman han ansåg att det bör vara en framkomlig väg att lösa avloppsfrågan med anslutning till kommunalt avlopp via sjöledning. Dock ska föreningen bekosta vägen vilket ska prioriteras i år. Att inom en tvåårsperiod lösa avloppsfrågan synes inte som en omöjlighet. Kommunicering har skett med fastighetsägaren, som har möjlighet at inkomma med synpunkter senast Miljöbalken Miljönämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön.

36 SMEDJEBACKENS KOMMUN Mbn 97 Dnr Forts Enligt 12 i förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett om avloppsvattnet inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Miljökvalitetsmål Ett antal av riksdagens antagna miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de enskilda avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är: Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning God bebyggd miljö I Smedjebackens kommuns lokala miljökvalitetsmål ingår bl a utbyggnad av vatten och avlopp samt sanering av avloppsproblemområden. Motivering till beslut Avloppsvattnet som släpps ut har enbart genomgått slamavskiljning. Den rening som sker är otillräcklig och avloppet uppfyller därmed inte kraven på rening enligt 9 kap. 7 miljöbalken och 12 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Utsläpp av orenat avloppsvatten i sjöar och vattendrag orsakar övergödning vilket bl.a. leder till syrebrist, algblomning och igenväxning.

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S) 2017-03-23 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 23 mars, kl 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.00 Beslutande Erik Liljencrantz (m) ordförande, Marie-Louise Karlsson (s) 1:e vice ordförande, Göran

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

Anslag av protokollet (63)

Anslag av protokollet (63) 2019-06-05 1 (63) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.15 ande Tjänstgörande ersättare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga anläggningar vid Gillevi idrottsanläggning i Koppom

Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga anläggningar vid Gillevi idrottsanläggning i Koppom Ärende 3 Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Hjelte, 0571-282 08 sofi.hjelte@eda.se Datum 2018-11-08 Diarienummer MN-2018-534 Sida 1(2) Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2015-03-03 1 (46) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 17.30 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-12-06 Stockholm Mål nr M 5811-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolens dom 2012-06-04 i mål M 2299-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare 1(62) Plats och tid Sammanträdesrum, Ekelund klockan 8.30-12.30 Beslutande ledamöter Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson,

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2018-06-05 1 (34) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.30-15.30 Beslutande Övriga deltagare Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M) Börje Andreasson (S) Kjell Brolin

Läs mer

Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen

Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen Kretsloppslösningar i landsbygd, omvandlingsområden och tätort utifrån lagstiftningen Plan- och bygglagstiftningen -PBL -PBF -BBR Miljölagstiftningen -Miljöbalken -Fo om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-11-01 1 (23) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 15.00 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 30 Presentation av nya miljöinspektören Linn Sundberg... 39 31 Yttrande över program till detaljplan för Spinnet Gunnarsbo 1:264 m.fl. Habo kommun... 40 32 Svar på remiss om vattenskyddsområde

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2014-07-01 1 (50) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.20 Beslutande Övriga deltagare Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell-Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e vice ordf Sven-Olov Karlsson

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Anslag av protokollet (67)

Anslag av protokollet (67) 2019-07-03 1 (67) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-15.30 ande Övriga deltagare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (13) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

DOM meddelad i Stockholm

DOM meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2014-06-18 meddelad i Stockholm Mål nr M 2539-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-16 i mål nr M 3257-13,

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på VK300S v1.0 040416, Kallelse 140401 Sbn.doc Datum 2014-03-25 1 (2) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till: sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden Tid: tisdagen den 1 april 2014, kl. 17.00 Plats: Hjälmaren, kommunhuset

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(72)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(72) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(72) 2010-06-16 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Ystad Saltsjöbad kl. 16:00 17:30 Beslutande Christian Sonesson (M) Maria Andersson (M) Carina Dilton (S) Sune Cederpil

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-12-02 Stockholm Mål nr M 7165-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-04 i mål nr M 2379-13, se bilaga KLAGANDE Söderåsens miljöförbund

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Jeanette Toll 60 Cecilia Karmetun 61 Julia Lennartsson 62 Linda Almqvist Eva-Lott Karlsson Ordförande Sven-Åke Karlsson

Jeanette Toll 60 Cecilia Karmetun 61 Julia Lennartsson 62 Linda Almqvist Eva-Lott Karlsson Ordförande Sven-Åke Karlsson 2019-05-02 1 (112) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnämnden 2014-08-18 1 (14)

Miljö- och byggnämnden 2014-08-18 1 (14) Miljö- och byggnämnden 2014-08-18 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 18 augusti 2014 kl. 13.30-16.15 Beslutande Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2029-2035 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M)

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Protokoll 9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-10 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande 69-90 Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) 68-71 och 73-90

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun sid 1 (5) Naturvårdsenheten Claes-Erik Svaton Stämma 1 595 91 Mjölby Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun Länsstyrelsen beslutar att undanta det område i anslutning till bebyggelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Plats och tid: Beslutande: Brandstationen i Kisa Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson (c) Sören

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

DOM 2015-06-18 Stockholm

DOM 2015-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060101 DOM 2015-06-18 Stockholm Mål nr M 11273-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-04 i mål M 3431-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 området mellan Stigåsa och Rörvik Foto: Illustration från avloppsguiden.se Licens: Copyright 2016-08-19 Sammanfattning Under juni månad

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Thomas Hansson, byggnadsnämndens ordf.

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Thomas Hansson, byggnadsnämndens ordf. Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Thomas Hansson, byggnadsnämndens ordf. Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 1002-1005 Sekreterare

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV MED STARTBESKED

BESLUT OM BYGGLOV MED STARTBESKED A DELEGATIONSBESLUT Beslutsdatum Bygg MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Lidköpings kommun Nr Dnr: 2018MBN1288 Sökande: Lidköping Elnät Skaragatan 8 88 Lidköping TEKNISK Dnr.. 2018 0 3 Fastighet: Kartåsen 1:1 Ärende:

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla BESLUT Diarienummer Sida 2018-10-04 521-16440-2018 Dossiénummer 1485-2418 1(4) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 E-delgivning Uddevalla kommun Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-12-05 2017-5175 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rimsmeden 7 Fastighetens adress: Rimsmedsvägen 21 Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Om- och

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar 1 Syfte Riktlinjerna och handlingsplanen skall tydliggöra nämndens uppdrag åt förvaltningen i det fortsatta arbetet med enskilda avlopp och

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer