Linköpingsmoderaternas uppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linköpingsmoderaternas uppdrag"

Transkript

1 Linköpingslöftet Ett förnyat samhällskontrakt för Linköping utifrån idéen att alla människor som bor i Linköping har ett ansvar att bidra, men också ska få chansen att göra det.

2 Vår syn på Linköping Vi är en tätort på en slätt. Vi är landsbygden som mättar Sverige. Vi är Universitetet som formar framtiden. Vi är företagen som växer. Vi är kommunen med hjärna och hjärta. Hit flyttar många som gör Linköping till sitt hem, för ett par år eller för resten av livet. Det går bra för oss och därför har vi resurser att också bry oss om andra, ligga i framkant på klimatarbetet och göra sociala insatser lätt tillgängliga när man behöver dem. Vårt kunnande gör oss unika i världen, men vi slår oss inte gärna för bröstet. Faktum är att många nog misstar vår blygsamhet för att vi skulle se oss som att vi är förmer. Vi är helt enkelt inte mycket för storslagna gester och överdåd. Vi gör inte allt, vi springer inte på alla bollar, vi satsar inte på allt. Vi är förnuftiga, nästan försiktiga. Men när vi gör något så gör vi det ordentligt. Det är därför som vi byggt Linköping starkt, med en god ekonomi och där det är ordning och reda. Det finns de som kallar Linköping för en tråkig stad, men de har bara inte förstått att vi prioriterar en fungerande vardag före fest. Vi är gärna arena för konserter och evenemang, men först sätter vi en äldreomsorg som tar hand om oss när vi behöver det. Vi är hjärna och hjärta. Vi är platsen där idéer blir verklighet. Vi är samhället där människor förverkligar sina drömmar. Vi är Linköping.

3 Linköpingsmoderaternas uppdrag En stad, en ort, ett samhälle rymmer många människor. Och varje människa bär på sina drömmar. Drömmar om livet, om sina barns framtid, om jobbet, om träningen och om kärleken. Vi ska vara partiet som fångar upp människors drömmar, om vad de vill åstadkomma och om vad Linköping ska vara för plats. För moderaterna kan det inte finnas någon uppgift som är viktigare än att släppa fram hela Linköping och Linköpingsbornas drömmar. Genom att ge stöd när det behövs och genom att inte vara i vägen när man klarar sig själv. Vår syn på ett samhälle som håller ihop bygger på utbildning och ansträngning, arbete och företagande. Att vi anstränger oss både för vår egen skull och för andras. I Linköping ska du definieras för vad du vill, vad du gör, hur hårt du försöker och vad du åstadkommer. Inte av ditt kön, av din familj, av det bostadsområde där du vuxit upp, det språk dina föräldrar talar eller den funktionsnedsättning som du lever med. I fokus för vår strävan ligger möjligheten till social rörlighet. Att rusta människor för att åstadkomma det som de vill uppnå och för när de möter tuffare tider. Linköping blir starkare om fler vågar drömma, vågar utmana, vågar försöka förverkliga sina drömmar. Tillsammans bygger vi våra drömmars Linköping.

4 Segregationen biter sig fast Det går bra för Linköping och det är vi glada över. Bostadsbyggandet har tagit fart efter finanskrisens problem, företagen växer och arbetslösheten är lägre än genomsnittet både nationellt och regionalt. Men det är bara ena sidan av myntet. Den andra sidan är att segregation och utanförskap också biter sig fast. Den skarpaste kritiken mot Moderaterna inför valet 2014 var att segregationen ökat under de år som Alliansen styrt. Det var en kritik som sved eftersom den var sann. Trots de många insatser som genomfördes och de stora resurser som sköts till så växte klyftorna. Efter valet blev också kritiken omformulerad till koalitionens 1 viktigaste löfte, att bygga en sammanhållen stad och bryta segregationen i Linköping. Halvvägs genom den nuvarande mandatperioden så får vi konstatera att segregationen och utanförskapet har fortsatt utvecklas åt fel håll. Samtidigt som många i Linköping skördar frukterna av en stark högkonjunktur så står många också längre bort från arbetsmarknaden - sämre utbildade, mer trångbodda och med en sämre hälsa - än för bara två år sedan. Utanförskapet har bitit sig fast i delar av Linköping och risken är stor att utanförskapet också går i arv. Det är tydligt att mer av samma politik inte kommer att bryta utanförskapet. Linköping behöver tänka nytt, lära av andra och införa verksamma insatser och det är bråttom. Liksom resten av Sveriges kommuner står vi inför utmaningen att ta emot många nya Linköpingsbor, som kommer hit som flyktingar. Utan rätt insatser är de människorna dömda till livslångt utanförskap. Ett löfte till Linköpingsborna Moderaternas syn på ett samhälle som håller ihop bygger på utbildning och ansträngning, arbete och företagande. Att vi anstränger oss för vår egen del och för andras. Det vi föreslår är ett förnyat samhällskontrakt med målet om full sysselsättning och där alla delar av den kommunala verktygslådan ska stödja en sådan utveckling. Försörjningsstöd ska aldrig leva till passivitet, utan till aktivitet där egen ansträngning lönar sig. Sociala insatser och språkinlärning ska skapa grundläggande anställningsbarhet. Människor som står långt bort från arbetsmarknaden ska rustas för att kunna delta i utbildning och arbetsliv. Utbildning som leder till arbete, där det finns en efterfrågan bland lokala och regionala arbetsgivare, ska ligga i fokus. Vår idé är att alla människor som bor i Linköping har ett ansvar att bidra, men också ska få chansen att göra det. Vi kallar det Linköpingslöftet, ett löfte mellan Linköpings kommun och oss som bor här men också mellan oss Linköpingsbor. I det behöver vi alliera oss med Linköpings företagare, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och sjukvården så att vi tillsammans gör vårt bästa för att bryta utanförskap och rusta människor för arbetsmarknaden. 1 Koalitionen består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

5 Bakgrund: Utanförskapets Linköping Moderaterna menar allvar med oron kring utanförskapet och segregationen. I Linköping ska du definieras för vad du vill, vad du gör, hur hårt du försöker och vad du åstadkommer. Inte av ditt kön, av din familj, av det bostadsområde där du vuxit upp, det språk dina föräldrar talar eller den funktionsnedsättning som du lever med. När livet för en majoritet av de som bor i ett område helt och hållet präglas av socioekonomiska villkor och kulturella referensramar som på ett radikalt sätt skiljer sig från samhället i övrigt omvandlas den individuella utsattheten till kollektiva processer med en egen dynamik. /.../ Detta leder till en process där utanförskapet i sig genererar mer utanförskap och där utanförskapets kultur går i arv. Mauricio Rojas, författare, docent och tidigare politiker inom både Moderaterna och Folkpartiet 2 I fokus för Moderaternas strävan ligger möjligheten till social rörlighet. Att rusta människor för att åstadkomma det som de vill uppnå och för när de möter tuffare tider. Linköping blir starkare om fler vågar drömma, vågar utmana, vågar försöka förverkliga sina drömmar. När vi ser på Linköping konstaterar vi att det finns mycket att vara glad över. Många kurvor pekar i rätt riktning. Bostadsbyggandet har tagit fart efter finanskrisens problem, företagen växer och arbetslösheten är lägre än genomsnittet både nationellt och regionalt. Men det är bara ena sidan av myntet. Den andra sidan är att segregation och utanförskap biter sig fast. Ska Linköping lyckas i kampen mot utanförskapet så krävs en förnyad analys av Linköpings utmaningar, men också en förmåga till omprövning och självkritik. Kritiken om en ökande segregation i Linköping under Alliansens styre sved eftersom den var sann. En del insatser var framgångsrika, medan andra var mindre lyckade. Oavsett vilket så har inte trenden brutits. Problemet är att dagens majoritet egentligen inte gör någonting annorlunda. Det är bara mer pengar till samma projektsjuka som tidigare, inte sällan med fokus på fritidsaktiviteter istället för insatser som för människor närmare arbetsmarknaden och ger förutsättningar för den sociala rörlighet som Moderaterna vill se. Som bakgrund till den här rapporten och våra förslag så har vi valt att titta närmare på Linköpings situation och utveckling inom ett antal områden. Resultaten pekar i lite olika riktningar, vilket också är en del av problemet. Linköping fortsätter att glida isär och mörka moln tornar upp sig inför kommande år: Trångboddheten och segregation ökar i delar av Linköping. En delad arbetsmarknad växer fram där arbetslösheten är rekordlåg, men där utanförskapet biter sig fast hos utsatta grupper på arbetsmarknaden. Försörjningsstödet minskar som helhet, men där gruppen med långvarigt försörjningsstöd är oförändrad. 2 Folkpartiets rapport Utanförskapets karta, 2004.

6 Flyktingmottagandet riskerar att leda till en kraftigt ökad arbetslöshet, vilket sätter stor press inom försörjningsstödet när Arbetsförmedlingens etableringsansvar tar slut efter två år. Den ekonomiska utvecklingen i kommunerna fram till 2019 visar på stora glapp mellan intäkter och kostnadsökningar. Knappt hälften av eleverna klarar godkänt i SFI-undervisningen. Linköpings företag går starkt, men det finns ett kraftigt missnöje med den lokala politiska majoritetens engagemang för företagarnas vardag. Segregation I dagligt tal används begreppet segregation för olika saker, men det som har kommit att beskriva Linköpings situation är bostadssegregationen. Bostadssegregationsindex är helt enkelt ett mått på att människor med inhemsk och utländsk bakgrund bor i olika områden. I en jämförelse av statistik från 2011 så hamnade Linköping på en inte särskilt smickrande tredje plats i landet när det gäller bostadssegregation, enbart slagna av Södertälje och Malmö. I en jämförelse från hamnar Linköping istället på 13:e plats i landet. Så pass stora slag på två år antyder att måttet är trubbigt och säger kanske mer om andra kommuners situation än den egna kommunens prestation. Mer relevant för att få svar på frågan om Linköping har problem med bostadssegregation är kanske snarare att titta på utvecklingen i de områden som sticker ut i en jämförelse. De bostadsområden i Linköping som är mest segregerade, enligt ett bostadssegregationsindex, är Skäggetorp, Ryd och Berga. Om man ser tillbaka på 2011, 2013 och 2016 är det svårt att se att utvecklingen har gått i rätt riktning. Snarare ökar inflyttningen av personer som befinner sig tidigt i en tidig fas i migration utan att nya bostäder byggs eller att lika många tidigare boende flyttar till andra områden. Trångboddhet ökar 4 och den faktiska segregationen växer. Det finns samtidigt skäl att ifrågasätta bilden av bostadssegregationen och hur den används som ett mått på segregation i en vidare mening. I ett forskningsprojekt vid Stockholms Universitet pekar man snarare på att den långsiktiga nationella trenden är minskad bostadssegregation genom allt mer blandade områden och ett allt större utbyte mellan personer med inhemsk och utländsk bakgrund 5. Ekonomisk utveckling Sverige kommuner står inför stora utmaningar, både i verksamheten och i ekonomin. Vi går nu in i en tid då kostnaderna ökar kraftigare än intäkterna. De ökade kostnaderna för ökat demografiskt tryck i välfärden, som tidigare prognostiserades till efter 2020, har tidigarelagts på grund av den kraftigt ökade befolkningen. De sänkta prognoserna från Migrationsverket bidrar till att dämpa den prognostiserade utvecklingen en

7 smula, men den samlade bilden är ett kraftigt ökat demografiskt tryck på kostnaderna. Samtidigt väntas den ekonomiska utvecklingen i Sverige återgå till ett normalläge 6. Läget kan beskrivas genom den här tabellen, där gapet mellan prognoserna för real förändring i skatteunderlaget 7 och förändring 8 i utgifter blir tydligt. Kommunal ekonomi : Real förändring i Förändring i utgifter, % skatteunderlaget, % ,2 5, ,1 7, ,6 5, ,9 3, ,5 2,8 När glappet mellan utvecklingen av skatteunderlaget och utvecklingen av kostnaderna är så här pass stort under lång tid påverkar det kommunernas ekonomi kraftigt. Den logiska följden är besparingar i verksamheten eller ganska kraftiga skattehöjningar. Samma utveckling återfinns också i Linköping. Inför 2017 har reduceringar redan gjorts i verksamheten på grund av kärvare ekonomi. För 2018 finns stora glapp i finansieringen som har skjutits till kommande budgetberedningar att hantera. Flyktingmottagande På två år har Sverige tagit emot asylsökande. Under 2015 kom det omkring asylsökande till Sverige, vilket är det högsta antalet asylsökande i förhållande till antalet invånare som ett OECD-land någonsin har tagit emot under ett enstaka år. En av tre asylsökande till Sverige förra året var från Syrien och en av fyra var från Afghanistan. Av de asylsökande som kom till Sverige förra året var ensamkommande barn- och ungdomar, att jämföras med under 2013 och under Hela fyra av tio av de ensamkommande barn och ungdomar som anlände till EU förra året valde att komma till Sverige. Omvärlden präglas fortsatt av stor oro och konflikter. Bara 2016 beräknas uppemot 65 miljoner människor vara på flykt, det högsta antalet som någonsin uppmäts. I år räknar Migrationsverket med att det kommer asylsökande till Sverige och under nästa år. Under de närmaste åren väntas också hundratusentals ansökningar om anhöriginvandring. Linköpings kommun gör återkommande prognoser över befolkning, vilka också uppdaterats med hänsyn till flyktingmottagandet och svängningarna i det. Antalet kommunmottagna i Linköping blev färre än väntat under 2015, vilket beror på att Migrationsverket inte hunnit handlägga så många ärenden som man prognostiserat. Antalet kommunmottagna blev 323 personer, vilket var 227 färre än vad som tidigare antagits. Mottagandet skjuts därför framåt något i tid. Under 2016 och 2017 har mottagandet reviderats 6 SKL, Ekonomirapporten oktober SKL, prognos augusti Finansdepartementet, Budgetpropositionen 2017

8 upp, vilket gör att det under sammantaget prognostiseras till kommunmottagna personer. I prognoserna över kommunmottagna ingår inte de som bosätter sig i Linköping på egen hand, genom EBO-lagstiftningen. Ett skäl till växande oro är också det skuggsamhälle som sakta växer i Sverige. En stor del av dem som saknar asylskäl, och därför får avslag på sin asylansökan, inte lämnar landet. Det saknas tydliga uppgifter om antalet, men uppskattningar talar om upp emot personer som lever i Sverige utan att ha tillstånd att vara här. Det finns en stor risk att många av dem som saknar asylskäl, och därmed får avslag på sina asylansökningar, stannar kvar i väntan på att göra en ny ansökan längre fram. Det skulle på ganska kort tid kraftigt öka antalet människor som lever i ett parallellt samhälle. Arbetslösheten Perioden efter valet 2010 kom att färgas av finanskrisen ett par år tidigare. Världsekonomin och svensk ekonomi hade ännu inte återhämtat sin kraft, vilket gjorde att också många ungdomar med både gymnasie- och högskoleutbildning var arbetslösa. På senare år har arbetslösheten kraftigt ändrat karaktär i Linköping. För den som är född i Sverige och har en utbildning så är arbetslösheten i princip obefintlig. Vi har en arbetslöshet som är lägre än snittet både i regionen och i Sverige. Arbetslösheten är hälften av grannen Norrköpings. Där arbetslösheten är utbredd och dessutom bitit sig fast är framförallt inom fyra grupper, det som brukar beskrivas som människor med utsatt ställning på arbetsmarknaden. Här finns de med svaga språkkunskaper, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättningar eller som är över 55 år. Inte sällan överlappar samma människor flera av dessa kategorier, vilket naturligtvis ytterligare förstärker utanförskapet och svårigheten att komma i arbete 9. I den statistik som nu redovisas så ingår inte de som kom till Sverige som flyktingar under senare år och vars asylansökningar inte behandlats. 9 Arbetsförmedlingen,

9 Det finns också betydande skillnader mellan olika stadsdelar i Linköping. Den öppna arbetslösheten minskade i Linköping mellan 2015 och 2016, men bara i 10 av 22 stadsdelar. Högst arbetslöshet finns i Skäggetorp (15,2 procent), Berga (9,7 procent), Ryd (6,0 procent) medan lägst arbetslöshet finns i Skeda Udde (0 procent), Bankekind (0,4 procent) samt Ekängen (0,8 procent). Statistikinfo 2016:03, Arbetslöshet i Linköpings kommuns stadsdelar 2016 Det finns goda skäl att känna en oro över den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden. Sverige bedöms vara långt gången i en högkonjunktur, påeldad av låga räntor och stora stimulanser av ekonomin genom flyktingmottagandet. I det korta perspektivet har det höjt svensk tillväxt kraftigt och förbättrat arbetsmarknaden. Under 2016 börjar inbromsningen och svenska räntor förväntas börja stiga med start under En avkylning av svensk ekonomi, och därmed arbetsmarknad, infaller då samtidigt som många flyktingar ska få en permanent tillvaro i kommunerna. Mycket talar alltså för att vi kommer att få se en stigande arbetslöshet , eftersom ekonomin mattas av flyktingar som har mycket svaga språkkunskaper och som har en låg utbildningsnivå inte kommer vara anställningsbara. Ekonomiskt bistånd Under de senaste åren har kostnadsutvecklingen inom ekonomiskt bistånd stabiliserats. Efter ett antal år av kraftig uppgång så ligger kommunen i dag på ungefär samma nivå i kostnader sedan Under 2015 uppgick det samlade försörjningsstödet till kr fördelat på hushåll som fick försörjningsstöd någon gång under året, en minskning med 96 tkr och 173 hushåll jämfört med året innan Linköpings kommun, Statistikinfo 2016:05

10 Antalet hushåll med extra långvarigt ekonomiskt bistånd (2 år) är oförändrat och ökar därför som andel av helheten. Totalt är det hushåll som berörs. Här är bristande kunskaper i svenska och låg utbildningsnivå ett skäl till att man fastnat i ett långvarigt bidragsberoende 11. I en nationell jämförelse (2016) av långvarigt ekonomiskt bistånd placerar sig Linköping bland de sämre i landet, strax bättre än Södertälje eller Stockholmsstadsdelar som Rinkeby- Kista 12. Utbetalning av ekonomiskt bistånd , tkr. Källa: Statistikinfo 2016:05 Redan innan flyktingkrisen fanns stora utmaningar med den svenska integrationspolitiken. En nyanländ får under två år via arbetsförmedlingen en omfattande introduktion i form av studier och arbetsplatsintroduktioner. Tre månader efter dessa två år har en av 20 en anställning utan subventionerat stöd, en av tre ett subventionerat jobb eller studier och två av tre lever helt på bidrag. Dessa siffror har varit förhållandevis konstanta över tid. Med fler människor som berörs blir dock bristerna i systemet långt mycket mer påtagliga. Det finns goda skäl att anta att många av de flyktingar som kommit till Sverige under senare år, och som generellt har en låg utbildningsnivå, kommer få problem med etableringen på Linköpings arbetsmarknad. När de passerat genom Arbetsförmedlingens två år av insatser, som är de som ansvar för etableringsuppdraget, så landar ansvaret hos kommunerna. 11 Kommunfullmäktiges mål, uppföljning av indikatorer

11 Det är avgörande för Linköpings utveckling, sammanhållning och ekonomi att människor snabbt lär sig svenska, ges relevant utbildning och etableras på arbetsmarknaden. Om inte så kommer Linköping stå inför en kraftig ökning av ekonomiskt bistånd under kommande år. Svenska för invandrare, SFI Under 2015 är det 49 procent av eleverna som blivit godkända i Svenska för invandrare 13. Att bara hälften är godkända är ett misslyckande, men ska ses i ljuset av att det är en kraftig ökning jämfört med 2014 då enbart 30 procent blev godkända. Bakgrunden till den kraftiga ökningen i resultatet bedöms bero på två orsaker. Den enda är insatser med uppskattade konversationsgrupper och studentmedarbetare i verksamheten. Det andra handlar om att man haft fler elever med studiebakgrund än jämfört med Vilken utbildningsnivå man har med sig in i SFI är alltså viktig för hur utfallet blir. Företagsamhet Linköping är den regionala tillväxtmotorn, med ett näringsliv som mår bra och en stark arbetsmarknad. Det märks inte minst genom en kraftig inpendling av människor som arbetar i kommunen, men som bor i en annan del av Östergötland. Tillväxten är särskilt stark bland småföretagen. Småföretagarbarometern 14 visar också på en fortsatt positiv syn på utvecklingen i hela Östergötland. Även om det går bra för företagen i Linköping så skickar man ett bistert budskap till de styrande genom Svenskt Näringslivs ranking 15. Det kraftiga fallet i betyg, med 62 platser, skickar Linköping från nationell topplacering till medelmåttighet. Ett par av de områden där man skickar tydlig kritik är politiker och tjänstemäns attityd till företagande och tillämpning av lagar och regler. Kort och gott saknar man engagemang från de som styr och kontrollen upplevs som tuffare och fyrkantigare än tidigare. 13 Kommunfullmäktiges mål, uppföljning av indikatorer Företagarnas Småföretagarbarometer foretagsklimat.se

12 Linköpings utveckling i Svenskt Näringslivs ranking Etableringsprocessen Den som är mellan 20 år och 65 år som beviljas uppehållstillstånd eller är anhörig till person som beviljas uppehållstillstånd omfattas av etableringsprocessen för vilken Arbetsförmedlingen ansvarar. Processen börjar med ett etableringssamtal som så småningom leder till beslut om en etableringsplan. Planen löper under två år och omfattar förutom arbetsförberedande insatser även svenska för invandrare och samhällsorientering. Asylprocessen tar för många en mycket lång tid och präglas inte sällan av väntan och passivitet, vilket i sig är problematiskt. Även inom ramen för etableringsprocessen finns det dock stor potential att tydligare prioritera skyndsamhet för att understryka det samhälleliga intresset i en framgångsrik arbetsmarknadsetablering. Enligt Arbetsförmedlingen tog det i genomsnitt (medianvärde) 52 dagar från det att beslut om uppehållstillstånd fattades tills dess att ett första etableringssamtal hölls, för de som var i etablering i juni Det tog för samma grupp i genomsnitt 102 dagar från beslut om uppehållstillstånd till beslutad etableringsplan, 123 dagar till påbörjad svenska för invandrare, 126 dagar till påbörjade arbetsförberedande insatser och 180 dagar till påbörjad samhällsorientering. Som framgår avser dessa ledtider personer som beviljats uppehållstillstånd och var i etablering i juni 2015, innan merparten av 2015 års asylärenden ens hunnit registreras.

13 För att konsekvent hantera frågan om etablering på arbetsmarknaden och strävan mot egen försörjning som angelägen från samhällets sida är det viktigt att inget led i asyl- och etableringsprocessen präglas av passivitet och väntan. Insatser bör därför alltid påbörjas så fort som möjligt, helst inom loppet av några få dagar eller veckor. Vi vill därför att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen får ett skärpt uppdrag att verka för att korta ner ledtider i så hög utsträckning som möjligt i samråd och samverkan med övriga berörda aktörer. Nationell utveckling Den nationella trenden och utvecklingen i Linköping går hand i hand. Inom några år riskerar upp emot en miljon människor i Sverige befinna sig i utanförskap och bidragsberoende 16. Statistiska Centralbyrån har på uppdrag av Moderaterna 17 tagit fram statistik kring Sveriges stadsdelar och utanförskap. Av de totalt stadsdelarna så har de med en förvärvsfrekvens under 50 procent i befolkningen år valts ut. Områden med mer än 20 procent studenter har sorterats bort. Sedan 2008, när motsvarande undersökning gjorde senast, så har utvecklingen gått åt fel håll. Antalet områden där färre än hälften i arbetsför ålder arbetar har ökat från 105 områden till 130 områden. Snittet för Sverige är 77 procent som arbetar i arbetsför ålder, medan snittet för de här 130 områdena är 43 procent. De Linköpingsområden som sticker ut i den här nationella jämförelsen är Skäggetorp 5 (33,6 procent), Skäggetorp 3 (48,2 procent) och Berga 3 (49,5 procent). 16 Regeringens vårproposition Statistiska Centralbyrån, uppgifter från 2014, SAMS-områden

14 Vårt viktigaste vallöfte: Linköpingslöftet Moderaterna föreslår ett förnyat samhällskontrakt med målet om full sysselsättning och där alla delar av den kommunala verktygslådan ska stödja en sådan utveckling. Försörjningsstöd ska aldrig leda till passivitet, utan till aktivitet där egen ansträngning lönar sig och bygger grundläggande anställningsbarhet. Sociala insatser och språkinlärning ska rusta människor som står långt bort från arbetsmarknaden till att kunna delta i utbildning och arbetsliv. Utbildning som leder till arbete, där det finns en efterfrågan bland lokala och regionala arbetsgivare, ska ligga i fokus. Vi kallar det Linköpingslöftet, ett löfte mellan Linköpings kommun och oss som bor här men också mellan oss Linköpingsbor om att vi anstränger oss både för oss själva och för varandra. Linköpingslöftet baseras på den vägledande principen att alla människor som bor i Linköping har ett ansvar att bidra, men också ska få chansen att göra det. Vilka strategier och insatser som tar oss dit behöver variera över tid. Vi gör inte om misstaget att inte tillräckligt väl anpassa verksamheten utifrån hur arbetslösheten och utanförskapet förändras. I den här rapporten presenteras därför ett antal konkreta förslag inom respektive steg. En del av dem används redan i dag i Linköping som viktiga delar av det sociala arbetet, andra delar är nya verktyg som vi vill tillföra. Vi avser också komma tillbaka med fler insatser under tiden fram till nästa val. För att få kraft i arbetet tycker vi att man ska överväga att samla frågor som rör arbetsmarknad, vuxenutbildning och försörjningsstöd i en nämnd istället för det delade ansvar som finns i dag. För att ge effekt behövs också en nationell politik som stödjer den utveckling vi vill se, inte minst utifrån den stora uppgift som Linköping står inför med flyktingmottagandet. Att få ett effektivt mottagande, tidig kartläggning av förmågor och utbildning, introduktion i samhället och krav på aktivitet och arbete är avgörande. Vi har därför i den här rapporten också inkluderat moderaternas nationella förslag som stödjer vårt arbete.

15 Aktivitetskrav Den som söker försörjningsstöd ska mötas av en positiv förväntan på arbetsförmåga och målet ska från start vara egen försörjning. Försörjningsstöd ska aldrig leva till passivitet, utan till aktivitet där egen ansträngning lönar sig. Ett aktivitetskrav ska ställas på den som mottar försörjningsstöd att man, utifrån sin situation och förmåga, deltar i insatser, utbildning och praktik som bidrar till att man närmar sig arbetsmarknaden. Ett aktivitetskrav har visat sig bidra till kortare tid i utanförskap. I dag lönar det sig inte alltid att gå från utanförskap till arbete och egen försörjning. Det är naturligtvis förödande för människors motivation, och skapar fel drivkrafter i ett samhälle, om man förlorar på att gå till jobbet. Moderaterna har därför föreslagit ett bidragstak som omfattar den som får etableringsersättning eller försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl. Ett hushåll utan skattepliktig inkomst ska maximalt kunna erhålla 75 procent av lägstalön och bostadsbidrag i samlade bidrag, exklusive barnbidrag och underhållsstöd. Vägledande förhållningssätt: Alla som söker ekonomiskt bistånd ska mötas av en positiv förväntan om arbetsförmåga och från start ska målet vara arbete och egen försörjning. Samtliga som mottar försörjningsstöd ska ha en individuell handlingsplan som syftar till självförsörjning på kort och lång sikt. Ett aktivitetskrav ställs på den som mottar försörjningsstöd att man, utifrån sina förutsättningar, deltar i insatser, utbildning och praktik som bidrar till att man närmar sig arbetsmarknaden. Förslag på insatser: En sjudagarsregel införs där tiden mellan ansökan om ekonomiskt bistånd till deltagande första kompetenshöjande insats ska vara sju dagar. Målet är sedan att korta detta till fem dagar. Hembesök används som verktyg för att fånga upp människor i utanförskap och följa upp insatser och försörjningsstöd. Nationellt stödjande förslag: Jobbstimulans i bidrag och ersättningar. Bidragstak för stärkt arbetslinje. Steg 1: Förbereda för utbildning och arbete För många Linköpingsbor är arbetslöshet en kortvarig situation, medan den för en del innebär ett livslångt utanförskap. Där arbetslösheten har bitit sig fast är framförallt inom fyra grupper, det som brukar beskrivas som människor med utsatt ställning på arbetsmarknaden. Här finns de med svaga språkkunskaper, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättningar eller som är över 55 år. Inte sällan överlappar samma människor flera av dessa kategorier, vilket naturligtvis

16 ytterligare förstärker utanförskapet och svårigheten att komma i arbete. För den som varit arbetslös under en längre tid eller kanske aldrig kommit i arbete så är steget till utbildning, praktik eller anställning långt. Att gå upp på morgonen, att ha dagliga rutiner, att äta frukost och lunch är inte en självklarhet för alla. De mest grundläggande insatserna måste därför handla om att bygga grundläggande anställningsbarhet, ge personliga verktyg för vardagen och sociala sammanhang. Det är först då som man är redo för nästa steg, där man kan tillgodogöra sig mer kvalificerade insatser. Första steget i Linköpingslöftet handlar därför om att förbereda människor så att de kan ta klivet ut ur utanförskap. I Linköping har vi haft mycket goda erfarenheter av sociala insatser för den som står långt bort från arbetsmarknaden, genom P100-projektet och Team Utreda. Vi vill utveckla arbetet genom fler metoder och mer av en sammanhållen kedja. Vi vill också att kommunen genom forskning utvecklar arbetssätt och stärker förutsättningarna för att kunna arbeta evidensbaserat med socialt arbete i Linköpings kommun. Ett stort skäl till utanförskap är bristande kunskaper i svenska, samtidigt som resultaten från SFI, Svenska för invandrare, är låga. Det här är dessutom en utmaning som kommer växa under de kommande åren, genom det stora flyktingmottagandet. En rimlig utgångspunkt för vår planering är tyvärr att Arbetsförmedlingen inte kommer att lyckas särskilt väl med att etablera nyanlända på arbetsmarknaden, utan att det är ett ansvar som landar hos kommunen. En central insats är då att snabbt kunna ge grundläggande kunskaper i svenska, så att man i nästa steg kan tillgodogöra sig ytterligare utbildning eller praktik. Vägledande förhållningssätt: Alla människor som bor i Linköping har ett ansvar att bidra, men också ska få chansen att göra det. Exempel på insatser: En individuell handlingsplan ska upprättas som en överenskommelse mellan individen som ges stöd och kommunen. För den som är nyanländ så ska etablering börjas genom etableringssamtal inom 5 arbetsdagar. Sociala insatser för att göra människor redo för utbildningsinsatser eller arbetsmarknaden. Anpassade språkstudier som går att kombinera med praktik eller med mer praktisk utbildning som leder till arbete. Språkstudier måste också kunna genomföras med små barn eller i kombination med någon form av öppen förskoleverksamhet. Forskning kring evidens och effekt sociala insatser så att kan förfina vårt arbetssätt. Nationellt stödjande förslag: Kompetenskartläggning från första dagen asylsökande kommer till Sverige. Obligatorisk samhällsorientering med samhällstest.

17 Steg 2: Utbildning som leder till arbete Den som kan tillgodogöra sig en utbildning, eller som behöver komplettera med praktik eller praktisk erfarenhet, ska snabbt sättas i aktivitet. Den som inte avslutat en gymnasieutbildning bör i möjligaste mån ges möjlighet att slutföra utbildningen. Det bör också kunna ske i kombination med praktik. Matchning av utbildningar och praktik ska ske utifrån den efterfrågan som finns hos lokala och regionala arbetsgivare. Den kortaste vägen till arbete och egen försörjning ska eftersträvas. Den lokala vuxenutbildningen behöver breddas för att svara upp mot fler branscher där det finns personalbrist. En dyr yrkesutbildning kan vara en bra investering i relation till ett livslångt bidragsberoende och utanförskap. Vägledande förhållningssätt: I fokus för vår strävan ligger möjligheten till social rörlighet. Att rusta människor för att åstadkomma det som de vill uppnå och för när de möter tuffare tider. Tidig arbetsmarknadskontakt i alla insatser. Exempel på insatser: Matchning till yrkesutbildningar där det finns ett behov hos arbetsgivare i Linköping och regionen, gärna i samarbete med grannkommunerna. Korta och riktade utbildningar för att komplettera tidigare kunskaper. Upphandling av insatser genom sociala företag eller civilsamhället. Nationellt stödjande förslag: Utbildningsplikt för nyanlända vuxna som saknar motsvarande grundskoleutbildning. Steg 3: Arbete, praktik eller sysselsättning För den som genomgått tidigare steg i Linköpingslöftet, eller på egen hand är redo för arbete och praktik, är det viktigt att inte fastna i passivitet. Tidig arbetsmarknadskontakt är viktig i de insatser som används så att man får in en fot hos en arbetsgivare. Kommunen behöver arbeta aktivt med det lokala näringslivet. Vi vill se ett närmare samarbete mellan socialtjänst, arbetsmarknadspolitik och näringslivsarbetet. Utgångspunkten vid genom varje steg av Linköpingslöftet och i matchningen med en arbetsgivare måste vara arbetsgivarens behov av kompetens. Det företag som ställer upp måste veta att kommun och arbetsförmedling finns som stöd om det uppstår problem på arbetsplatsen. För att underlätta anställning så kan både praktik och provjobb, där kommunen under en tid står för lönen, användas. Det innebär att man får en tid att lära känna varandra innan anställning.

18 Om man menar allvar med en ambition om att alla Linköpingsbor ska bidra och få chansen att göra det så måste det också inkludera personer med funktionsnedsättning. Här finns också en stor, och inte sällan välutbildad, grupp som inte tas tillvara på arbetsmarknaden. Vi ser behov av att utveckla en bättre matchning på arbetsmarknaden där vi slussar människor mot vanliga arbeten med anpassning, offentligt skyddade anställningar och daglig verksamhet. Var och en ska tas tillvara och få möjlighet att bidra utifrån sina förutsättningar. Vägledande förhållningssätt: Vår syn på ett samhälle som håller ihop bygger på utbildning och ansträngning, arbete och företagande. Att vi anstränger oss för vår egen skull och för andras. Vår idé är ett mål om full sysselsättning och där alla delar av den kommunala verktygslådan ska stödja en sådan utveckling. Arbetet ska ske i samarbete med Linköpings företagare, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och sjukvården. Förslag på insatser: Ökat fokus på matchning och arbetsgivarkontakter. Närmare samarbete mellan socialtjänst och kommunens näringslivsarbete. Personligt stöd till arbetsgivare som tar emot praktikanter och nya anställda. Möjlighet att provjobba under en kortare tid, så att arbetstagare och arbetsgivare får en möjlighet att lära känna varandra. Införande av ett Fontänhus i Linköping för personer med psykisk ohälsa. Ökad bredd av insatser genom samarbeten med sociala företag, ex. Linköpings Stadsmission, som kan arbeta med längre insatser för personer som har svårt att komma in på ordinarie arbetsmarknad. En utbyggnad av offentligt skyddade anställningar i kommunen. Nationellt stödjande förslag: Fördubbla RUT-avdraget. Förstajobbet-anställning och Förstajobbet-avdrag. Satsningar på utrikes föddas företagande. Alla människor räknas I Linköping finns det i dag många människor som ingen räknar med, som kanske lever med en sjukdom, en funktionsnedsättning eller har ett kriminellt förflutet. Vi vill inte räkna bort människor. Alla människor ska få möjligheten att göra en insats som betyder något för en annan människa. Det innebär att vi behöver arbeta med andra verktyg, sociala företag, anställningsformer och insatser än tidigare. Tidsaspekten måste också i de här fallen ofta vara längre, ibland kanske med ett livslångt perspektiv. Prova, utvärdera, gå vidare Utanförskapet förändras över tid och därför även målgruppen för Linköpingslöftet. Det är därför viktigt att insatser förändras utifrån behoven och att de utvärderas. Linköpings kommun ska arbeta utifrån evidens eller beprövad erfarenhet och arbetssättet ska tåla

19 granskning. Insatser och utbildningar som inte är effektiva och för människor närmare arbetsmarknaden ska läggas ned. Tuff mot brott tuff mot bakgrunden till brottslighet Moderaterna tar människors otrygghet och kampen mot brottslighet på allvar. Nationellt har vi lagt ett antal förslag kring en stärkt polisorganisation med fler poliser i landet, inte minst kopplat till lokal närvaro i utanförskapsområden. Att bygga upp en närvaro i vardagen är avgörande för att klara tryggheten också i socialt utsatta områden. Vi kommer aldrig ursäkta den som begår brott med social bakgrund. Samtidigt kan inte brottslighet bekämpas långsiktigt utan att man också bekämpar grunden för brottslighet. Därför är kampen mot utanförskapet så viktigt. Den som ingår i en samhällsgemenskap, den som får stimulans genom utbildning eller som är trött efter en dags arbete ställer inte till det i sina bostadsområden eller orkar begå brott.

Torsdagsfika Tomas Tobé Elisabeth Svantesson

Torsdagsfika Tomas Tobé Elisabeth Svantesson Torsdagsfika 2016-09-01 Tomas Tobé Elisabeth Svantesson Sveriges utanförskapsområden Statistiska Centralbyrån (SCB) har på uppdrag av Moderaterna tagit fram statistik vad gäller befolkningen på stadsdelsnivå,

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN

12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN Sida 19 (28) 12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN 2018-0112-1.2.1 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden godkände Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och

Läs mer

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent Sammanfattning Sverige har haft en betydande invandring sedan 2000. Samtidigt har nyanlända svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN FÖR JOBBPLAN JÄRFÄLLA FÖR NORRTÄLJE KOMMUN Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar Krav på individen att anstränga sig ska förenas med ökade möjligheter

Läs mer

Ekonomiska läget i omvärlden Utvecklingen av offentliga finanser Stort reformbehov kommande år

Ekonomiska läget i omvärlden Utvecklingen av offentliga finanser Stort reformbehov kommande år Ekonomiska läget i omvärlden Utvecklingen av offentliga finanser Stort reformbehov kommande år IMF:s prognos över BNP-tillväxt 2017 i länder som bedöms påverkas av Brexit Procent 2,50 2,00 1,50 1,00 2,2

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Mottagandet under asylprocessen

Mottagandet under asylprocessen Mottagandet under asylprocessen För många asylsökande som lyckas ta sig till Sverige innebär det slutmålet på en vanligtvis lång och svår resa. Samtidigt är det början på något nytt, på det liv man bestämt

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Nyanländas företagande

Nyanländas företagande Enskild motion MP1608 Motion till riksdagen 2018/19:1398 av Maria Ferm m.fl. (MP) Nyanländas företagande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda

Läs mer

Ansvar för trygghet i en orolig omvärld. - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration

Ansvar för trygghet i en orolig omvärld. - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration Ansvar för trygghet i en orolig omvärld - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration Ny prognos från Migrationsverket Antal flyktingar till Sverige per vecka, utfall 2014 och utfall 2015 Källa:

Läs mer

Simuleringar för kartläggning av ekonomiskt utbyte av arbete Ekonomiskt utbyte av att arbeta jämfört med att inte arbeta 2017

Simuleringar för kartläggning av ekonomiskt utbyte av arbete Ekonomiskt utbyte av att arbeta jämfört med att inte arbeta 2017 Sammanfattning Sverige har haft en ökande nettoinvandring sedan 1980-talet och flyktingar har kommit att utgöra en stor andel av de som invandrat. Hur väl utrikes födda integreras i samhället och kan etablera

Läs mer

Arbete och försörjning

Arbete och försörjning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-03-10 Lina Helgerud, lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård, marie.landegard@karlstad.se Arbete och försörjning Tematisk månadsrapport av indikatorer

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN Sida 5 (10) 5 Tertialrapport 2 2018 för arbetsmarknadsnämnden AMN 2017-0297-01.02 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att begära budgetjustering för en sänkning av intäktskravet

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Regeringens satsningar på nyanländas etablering Statssekreterare Anders Kessling Tylösand 22 maj 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Effektiv användning av tid fokus på jobb ETABLERINGS- INSATSER SUBVENTIONERAD

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet

Arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet Motion gällande: Hur ska Stockholms stad minska skillnaderna i sysselsättning mellan utrikes- och inrikesfödda? Problemformulering Definitionen av en arbetslös: Till de arbetslösa

Läs mer

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning www.hassleholm.se Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte 1 Ansvar, genomförande och uppföljning 1 Vad är integration

Läs mer

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd Mohamad Hassan (L) har väckt en interpellation om försörjningsstödet i kommunen mot bakgrund av att utbetalt ekonomiskt

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering Författare: Ulrika Vedin SAMMANFATTNING Denna rapport fördjupar flera sidor av frågan om nyanlända

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

EU och Brexit Trump och det amerikanska presidentvalet? Eurozonens kriser över? Hårdlandning i Kinas ekonomi? Ryssland och fler geopolitiska hot?

EU och Brexit Trump och det amerikanska presidentvalet? Eurozonens kriser över? Hårdlandning i Kinas ekonomi? Ryssland och fler geopolitiska hot? EU och Brexit Trump och det amerikanska presidentvalet? Eurozonens kriser över? Hårdlandning i Kinas ekonomi? Ryssland och fler geopolitiska hot? Indien och förnyad konkurrenskraft? Fortsatt recession

Läs mer

Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE!

Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE! Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE! Socialdemokraterna i Linköping 29 juni 2012 Mer om vår politik hittar du på: socialdemokraterna.se/linkoping Med lösningarna i fokus. 2000-talets

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Bakgrund Fakta Strategi 2019 Hässleholm, 2018-11-15 Den här lägesrapporten är främst avsedd för politiker och tjänstemän inom Hässleholms kommun som vill få en enkel översikt av vad

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tobias Åström Sinisalo 2014-02-11 UAN-2014-0066 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per 2014

Läs mer

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA Camilla Brunsberg @camillabrunsberg @Brunsberg En plan för ett starkare Karlskrona Under vår moderata ledning har Karlskrona under flera år haft en fantastisk utveckling

Läs mer

7 Verksamhetsberättelse med bokslut 2017 för arbetsmarknadsnämnden AMN

7 Verksamhetsberättelse med bokslut 2017 för arbetsmarknadsnämnden AMN Sida 13 (23) 7 Verksamhetsberättelse med bokslut 2017 för arbetsmarknadsnämnden AMN 2016-316-01.02 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att fastställa verksamhetsberättelse

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

En bättre start integration som fungerar

En bättre start integration som fungerar Partimotion Motion till riksdagen 2017/18:3591 av Ulf Kristersson m.fl. (M) En bättre start integration som fungerar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88 Kommittédirektiv Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare Dir. 2011:88 Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer 2016-02-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/24-619 Kommunstyrelsen Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fatta

Läs mer

Nyanländas etablering - insatser för hållbart mottagande och effektiv etablering

Nyanländas etablering - insatser för hållbart mottagande och effektiv etablering Nyanländas etablering - insatser för hållbart mottagande och effektiv etablering Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson 27 november 217 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Stark sysselsättningsutveckling

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018.

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018. Framtidsgruppen Minnesanteckningar Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl 09.00-12.00 måndagen den 23 april 2018. Beslutande Thomas Asker Marie Hedberg Els-Marie Ragnar Jan W Kjellberg Irma Sjölinder

Läs mer

En skola och utbildning som främjar social rörlighet

En skola och utbildning som främjar social rörlighet Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2836 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En skola och utbildning som främjar social rörlighet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Anders Kessling Tillträdande unga (16 30 år) på arbetsmarknaden samt åldersavgångar, 2008 2025 De

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd

Uppföljning ekonomiskt bistånd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-01-18 Diarienummer AMN-2017-0002 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Sverige tar ansvar i en orolig värld

Sverige tar ansvar i en orolig värld Sverige tar ansvar i en orolig värld Finansminister Anders Borg 20 augusti 2014 Svag internationell återhämtning och ökad oro i omvärlden Dämpade tillväxtutsikter i USA, Indien och Kina Upptrappade sanktioner

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr 2 (7) 3 (7) Inför valet 2006 hade de borgerliga partierna ett högt tonläge. Socialdemokraterna hade misslyckats med jobben. Trots hög tillväxt rådde massarbetslöshet i Sverige. Ännu värre, många fler än

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

Perspektivmeldingen 2017

Perspektivmeldingen 2017 Perspektivmeldingen 217 Flyktingsituationen i Sverige - konsekvenser och utmaningar 7 juni, 216 John Hassler Flyktingkrisen En av de största utmaningarna för Sverige och Europa på många år. Mina kommentarer:

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Med rätt att delta Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Utredningens uppdrag Föreslå åtgärder för att öka arbetskraftsdeltagandet och

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad och vuxenutbildning 2016

Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad och vuxenutbildning 2016 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Eva Hellstrand Datum 2016-11-03 Diarienummer AMN-2015-0391 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad och vuxenutbildning

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng

Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng 2015-11-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/125-001 Arbets- och företagsnämnden Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden föreslår

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Li Jansson Almega 214-11-1 Sammanfattning Den här rapporten visar att integrationen stärkts, men att utmaningar

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2013-05-10 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Vi bygger Växjö starkt!

Vi bygger Växjö starkt! Vi bygger Växjö starkt! Växjö - en kommun för hoppfulla! Växjö är en riktigt bra kommun. Vi ligger i absolut framkant i miljö & hållbarhet, vi är med i toppen när det gäller företagsklimat och bygger mest

Läs mer

Sverige ska vara ett föregångsland på integrationsområdet

Sverige ska vara ett föregångsland på integrationsområdet 2006-09-01 Sverige ska vara ett föregångsland på integrationsområdet 2(8) Inledning Grunden för integration är arbete för de vuxna och en bra skola för barnen. Under mandatperioden vill vi förbättra mottagandet

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Alla ska med. Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro

Alla ska med. Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro 2006-09-11 Alla ska med Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro Socialdemokraterna ÖREBRO Sammanställd av: Eva-Lena Jansson (s), förste vice ordförande

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Tillit och gemenskap. Förslag för att förbättra integrationen.

Tillit och gemenskap. Förslag för att förbättra integrationen. Tillit och gemenskap Förslag för att förbättra integrationen 1 www.kristdemokraterna.se Tillit och gemenskap Sverige är ett land att vara stolt över. Tilliten mellan människor är i ett internationellt

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1 Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj 2017 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Nyanländas mottagande och etablering Mottagande Boende Socialtjänst,

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Integrationsplan för Sollentuna kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-08 77, Dnr 2017/0085 KS-1 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Definition av begreppet integration... 2 3. Omfattning... 2 3.1 Gällande

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl HÖSTBUDGET 2018 Statssekreterare Annica Dahl 2017-09-28 1 Underskott har vänts till tydliga överskott i finanserna Finansiellt sparande, konsoliderad offentlig sektor Miljarder kronor Regeringsskifte 109

Läs mer

Bättre samordning, bättre sammanhållning. - Integrations- och mångfaldsberedningen, 28/6-16

Bättre samordning, bättre sammanhållning. - Integrations- och mångfaldsberedningen, 28/6-16 Bättre samordning, bättre sammanhållning - Integrations- och mångfaldsberedningen, 28/6-16 Befolkningstillväxt i riskgrupper för utanförskap Befolkningen och befolkningsökningen, bakgrund, 2013-2015 Förvärvsarbetande

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Utgiftsområde 8 Migration

Utgiftsområde 8 Migration Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3266 av Johan Forssell m.fl. (M) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 8 Migration

Läs mer

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Paul Håkansson 2018-08-28 rev 2018-09-27 rev 2018-10-15 Dnr KS 2018-555 Kommunstyrelsen Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd,

Läs mer

Fler jobb och bättre integration Mer kunskap i skolan Ökad trygghet

Fler jobb och bättre integration Mer kunskap i skolan Ökad trygghet Fler jobb och bättre integration Mer kunskap i skolan Ökad trygghet Andelen, i helårsekvivalenter som försörjs med sociala ersättningar, 20-64 år 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 Ungdomsarbetslöshet

Läs mer

Kostnader för försörjningsstöd

Kostnader för försörjningsstöd 2018-05-17 Gry Stenberg Enhetschef gry.stenberg@ekero.se Kostnader för försörjningsstöd Bakgrund Ekerö kommun tar emot nyanlända invandrare och ensamkommande flyktingbarn efter anvisning från Migrationsverket.

Läs mer