Linda Larsson, Gatuchef Henrik Selamis, Trafikingenjör. Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Linda Larsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linda Larsson, Gatuchef Henrik Selamis, Trafikingenjör. Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Linda Larsson"

Transkript

1 Protokoll Nr 3-17 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Tjänstemän Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Daniel Ferm (C) Linda Larsson, Gatuchef Henrik Selamis, Trafikingenjör Paragrafer Justering Ordföranden samt Jan Dickens Underskrifter Sekreterare... Linda Larsson Ordförande... Christer Norrman Justerare... Jan Dickens Protokollet justerat och anslaget Underskrift... Linda Larsson

2 12 Yttrande, upplåtelse av allmän plats, beachrace Skrea strand Beslut Trafiknämnden beslutar 1. Avstyrka ansökan om att anordna Beachrace på Skrea strand Beslutsunderlag 1. Ansökan enligt ordningslagen och lokala förskrifter att anordna Beachrace på Skrea strand Sammanfattning av ärendet Verksamhet Endurotävling med 4 klasser; Elit, Motion/bredd, 125U och 85U. Uppskattat antal deltagare mellan Syftet Att främja motorcykelsport genom att presentera en ny typ av tävling, lättillgänglig och gratis för publik. Skapa ett trevligt evenemang under en period då stranden inte utnyttjas för besökare och invånare i Falkenberg. Plats Skrea strand, Hjortsberg 4:1, Falkenbergs Strandbad Tid Lördag 7 oktober 2017, Tiden innefattar pauser, total uppskattad körtid c:a 3,5-4 timmar. Etablering/Avetablering Avspärrningar etc iordningställs på fredag. Tävlande får tillträde till Race Office från fredag eftermiddag men ingen körning under fredagen. Tävlingen beräknas böja vid 9-tiden på lördag och slutföras vid 16-tiden. Direkt efter tävlingen på lördag börjar avetableringen med att riva avspärrningar, bortförsel av material och återställa stranden med hjälp av maskiner. All avetablering bör vara slutförd under söndagen. Markägaren besiktigar före och efter. Depå & publika områden 2 (17)

3 Uppställning av fordon sker på Klittervägen och parkeringsytor efter samråd med kommunen. Området längs banan spärras av med en säkerhetszon på minst 8 meter till publik. Avspärrningarna bandas och bevakas av funktionärer. Bana Ingen körning på sanddynor eller i vattnet. Ev hopp byggs av befintlig sand som skjuts ihop. Ingen grävning i sanden. De 4 tävlingsklasserna tävlar var och en för sig och starter kommer att ske i led, dvs ett antal förare exempelvis från 20 ner till 5, släpps åt gången. Beroende på strandens bredd just på tävlingsdagen kan starterna regleras därefter. Miljö Bränslehantering, reparationer etc sker i depå som är på fast asfalt eller gräs. Där är miljömatta, med mått och uppsugningsförmåga enligt förbundets (Svemo) bestämmelser, obligatorisk. Det kommer att finnas en särskild tankslinga om det behövs tankas under tävling och där gäller givetvis miljömatta, hink och spade för ev spill, brandsläckare och absorbtionsmedel tillgängligt för tävlande, mekaniker och funktionärer om något skulle uppstå på banan eller i depån. Under tävlingsdagen kommer hjullastare att vara uppställd på depåunderlag 3 (17)

4 Ekonomi Förslaget har ingen inverkan på ekonomin Övervägande I området pågår stora byggnationer med mycket byggtrafik. Cirkulationsplats vid Peter Åbergs väg kommer vara under ombyggnad och kommer inte vara lämplig att använda för den här mängden trafik. Söderbron kommer att repareras under denna period. Kultur- och fritidsnämnden och Miljö- och hälsoskyddsnämnden är positiv till racet om Länsstyrelsen tillstyrker. Länsstyrelsen tillstyrker ansökan. Yrkanden Jan Dickens (S) yrkar på att avstyrka ansökan. Daniel Ferm (C) yrkar på att tillstyrka ansökan. Beslutsgång Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att trafiknämnden beslutar avstyrka ansökan om beach race på Skrea strand. 4 (17)

5 13 LTF om parkering vid Biblioteket. Beslut Trafiknämnden beslutar 1. Utöka antalet parkering tillåten 1 timmar vid biblioteket. Den blå rutan är utökad parkering tillåten 1 timma) Beslutsunderlag Trafiknämndens beslut Sammanfattning av ärendet Gata- och trafikenheten har fått i uppdrag av Trafiknämnden att se över möjligheten att öka antalet, parkering tillåten 1 timma, på parkeringen till biblioteket. Förslagen är att öka antalet på dessa platser från 7st till 12st alternativt 15st. Det skulle öka möjligheten att besöka biblioteket till Biblioteket då resterande parkeringsplatser som i dagsläget är, parkering tillåten 4 timmar ofta är upptagna av parkörer som pendlar. Ekonomi Omskyltning Bakgrundsfakta: Det finns i dagsläget 7st, parkering tillåten 1 timma och 47st, parkering tillåten 4 timmar. Men då biblioteket ligger i anslutning till parkeringen är det önskvärt med fler korttidsparkeringar då parkering tillåten 4 timmar ofta är upptagna. Troligtvis av pendlare. 5 (17)

6 Övervägande Förslag 1 gör att man kan behöva gå ca 60 meter, nackdelen är att man blir tvungen att passera infarten till parkeringen. 15 platser blir korttidsparkering. Den vita rutan visar gällande reglering om parkering tillåten 1 tim, i övrigt är parkering tillåten 4 timmar på markerade platser. Den blå rutan visar förslag på utökad parkering 1 timme. Förslag 2 gör att den parkeringen som ligger längst bort från entrén till biblioteket är ca 90 meter, men man behöver inte passera infarten till parkeringen. 12 platser blir korttidsparkering. Den vita rutan visar gällande reglering om parkering tillåten 1 tim, i övrigt är parkering tillåten 4 timmar på markerade platser. Den blå rutan visar förslag på utökad parkering 1 timme. Yttranden: Polisen har inga synpunkter på förslaget. Kultur- och fritidsnämnden tillstyrker utökningen av parkeringar med tillåten parkering 1 timma vid Stadsbiblioteket samt förordar förslag 2. 6 (17)

7 14 LTF Klittervägen. Beslut Trafiknämnden beslutar 1 Gångfartsområde från Ljungholmsvägen och riktning sydöst enligt kartbild. 2 Parkeringsplatser för rörelsehindrad enligt kartbild Ärendet Klittervägen har byggts om till gångfartsområde från Ljungholmsvägen och riktning sydöst eftersom det finns krav i Trafikförordningen på hur ett gångfartsområde ska se ut. I samband med ombyggnationen flyttades en del parkeringsplatser för rörelsehindrade. För att kunna skylta och övervaka behövs beslut om gångfartsområde samt parkering för rörelsehindrad. Övrig parkering är redan reglerad. Polisen har ingenting att erinra. 7 (17)

8 Ekonomi Skyltning ingår i projektet. Bilder 8 (17)

9 15 Dispens att framföra turisttåg på gång- och cykelbana. TN Beslut Trafiknämnden beslutar 1. Avslå ansökan om undantag för fordons plats på väg Beslutsunderlag Ansökan Bakgrund En ansökan har kommit in om att få köra turisttåg på gång- och cykelbana: Ansökan om dispens för att köra turisttåg kortare bit på cykel/gångbana. På G AB , ansöker härmed om dispens för att få köra vårt turisttåg på 2 olika sträckor som idag endast är till för cykel och gångtrafikanter. Båda sträckor har fri sikt och både cyklister, gångare och tåget är mycket lätta att se och upptäcka. Målet med tåget är att ge besökare och Falkenbergare både i och utanför Falkenbergs kommun en guidad tur genom centrum och ut till Skrea strand. Färdvägen sträcker sig från Rådhustorget mot gamla stan, över Söderbron och in vid samt förbi vår småbåtshamn. Vidare bort mot spritrakan och sedan hela Klittervägen bort till Netasberg. På tillbakavägen passerar vi självklart Vallarna. Vi vill både visa upp det vackra men framför allt det intressanta med Falkenberg. För att göra detta på bästa och mest innehållsrika samt säkraste sätt, önskar vi nu dispens för att köra tåget på cykelbanan som går från Plankagårdsvägen under söderbron och upp till Tegelbruksvägen. Samt mellan Tegelbruksvägen och över till Strandvägen. Som ni ser enligt bifogade bilder så är det gått och plats och fri sikt dessa två korta sträckor. Det är även viktigt att komma ihåg att vi kör i mellan 5 15km/h. Tåget är en guidad tur där man åker med i maklig takt och får lära sig om viktiga men även små anekdoter som kanske inte är vida kända ännu. Komplettering: Turer kommer att ske Turen tar ca minuter enkel väg. Under Söderbron upp mot Tegelbruksvägen Tegelbruksvägen 9 (17)

10 Mellan Tegelbruksvägen och Strandvägen Ekonomi Förslaget påverkar inte nämndens ekonomi. Övervägande Samhällsbyggnadsavdelningen tycker att ett turisttåg är ett trevligt inslag i stadsbilden. Dispens kommer att ges för att köra på de avstängda gatorna i centrum under sommaren. 10 (17)

11 Dock finns det inte möjlighet att låta turisttåget trafikera gång- och cykelvägar. Lagrum: Trafikförordningen 1998: kap 6 Vid färd på väg ska fordon föras på körbana. Detta gäller dock inte fordon för vilka enligt 1 kap. 4 andra stycket bestämmelserna om gående ska tillämpas. Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II ska vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns. Om särskild försiktighet iakttas får dock 1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge, och 2. cyklar med fler än två hjul eller en cykel som drar en cykelkärra eller en cykel som har en sidvagn, utöver vad som framgår av 1, föras på körbanan även om det finns en cykelbana om det är lämpligare med hänsyn till fordonets bredd. Om särskild försiktighet iakttas får trehjuliga mopeder klass II föras på en cykelbana med ringa trafik och tillräcklig bredd. Är en bana avsedd för viss trafik får annan trafik förekomma på banan endast för att korsa den. Särskilda bestämmelser om användning av vägrenen finns i 12. Förordning (2014:1035). 13 kap 3 (bemyndiganden) Fordons plats på väg 1. 3 kap. 6 första eller fjärde stycket undantag får medges av Kommunen 4 Undantag får föreskrivas eller medges om det behövs av särskilda skäl och det kan ske utan fara för trafiksäkerheten, skada på vägen eller någon annan avsevärd olägenhet. Trafikförordningen ger möjlighet att medge undantag om det behövs av särskilda skäl. Syftet med möjlighet till undantaget i lagen är att kunna ge tillstånd när det verkligen behövs. Som exempel vid ledningsarbete där en fastighet tillfälligtvis blir helt avstängd från att kunna köra på gatan. Samhällsbyggnadsavdelningen anser inte att guidade turer med turisttåg uppfyller kravet på särskilda skäl. Strandpromenaden vid Söderbron är smal och det är mycket växtlighet och brofästen som försämrar sikten kraftigt. Det är också en relativt brant sluttning. I ansökan står bilden som Tullbron, men den visar under Söderbron. Strandpromenaden vid Söderbron 11 (17)

12 Vid Tegelbruksvägen finns även här korsningar med dålig sikt, här skulle gående och cyklister möta ett tåg som kommer runt hörnet. Vid Tegelbruksvägen På Vallarna rör sig många fotgängare i större grupper. Dels till och från lekplats men också till och Från revy och allsångskvällar. Utfarten skulle bli i en mindre gynnsam vinkel och stoppa upp fotgängare, cyklister och motorfordon som rör sig längs Halmstadvägen och ska passera Tullbron. Här har nyligen en ny passage byggts för att stärka stråket staden stranden och öka trivseln för de oskyddade trafikanterna. Mitt på stråket är den korsning som sökanden vill använda under Söderbron samt den smala strandpromenaden. Vallarna Utfart mot Halmstadvägen Samhällsbyggnadsavdelningens bedömning av nämnda cykelvägar är att undantag inte kan göras eftersom det inte är trafiksäkert och det skapar avsevärd olägenhet för de fotgängare och cyklister som inte kommer att kunna passera tåget på ett säkert sätt. Tåget är så pass brett att två personer kan sitta bredvid varandra och 15 meter långt. Det är inte heller i linje med Falkenbergs kommuns cykelstrategi som antogs Målet för cykelstrategin är att andelen cykeltrafik ska öka. Målet är att cyklandet ska öka från 11 % (2014) till 21 % av det totala resandet Det ska vara trafiksäkert, tillgängligt, tryggt och trevligt att cykla. 12 (17)

13 Samhällsbyggnadsavdelningen rekommenderar att ansökan avslås med motiveringen att det inte uppfyller kraven på särskilda skäl, trafiksäkerhet, olägenhet och inte är i enlighet med kommunens cykelstrategi. 13 (17)

14 16 Delegationsbeslut Ärendelistan visades på mötet och lades till handlingarna 14 (17)

15 17 Underrättelser och meddelanden a) Statistik om parkeringstillstånd för rörelsehindrad visades 15 (17)

16 18 Skrivelser för kännedom Inga skrivelser för kännedom 16 (17)

17 19 Övriga frågor Inga övriga frågor togs upp. 17 (17)

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens Protokoll Nr 8-16 Sammanträdesdatum 2016-11-09 Sammanträdestid 8.30-9.00 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Tjänstemän Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson Trafiknämnden Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2018-03-14 Sammanträdestid 12.15-12.20 Närvarande Ledamöter Lars Agbrant (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Tjänstemän

Läs mer

Protokoll Nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande. Ledamöter

Protokoll Nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande. Ledamöter Protokoll Nr 2016-6 Sammanträdesdatum 2016-08-17 Sammanträdestid 1200-1230 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Övriga förtroendevalda

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2015-3 Sammanträdesdatum 2015-05-13 Sammanträdestid 11-1128 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Inge Emanuelsson,

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2016-1 Sammanträdesdatum 2016-01-20 Sammanträdestid 11.40-11.55 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Catharina

Läs mer

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Ordföranden samt Yen Gunnarsson. Underskrifter Sekreterare...

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Ordföranden samt Yen Gunnarsson. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2014-6 Sammanträdesdatum 2014-08-13 Sammanträdestid 0900-0930 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Tjänstemän Inge Emanuelsson,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson Protokoll Nr 7-16 Sammanträdesdatum 2016-10-12 Sammanträdestid 8.30-945 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Tjänstemän Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg (C)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2015-6 Sammanträdesdatum 2015-09-16 Sammanträdestid 12-1215 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Catharina Rydberg

Läs mer

Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C)

Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C) Protokoll Trafiknämnd Sammanträdesdatum 2018-12-05 Sammanträdestid 12.15-12.30 Ledamöter Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C) Övriga närvarande Josefin Selander, samhällsbyggnadschef

Läs mer

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om.

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. 1 Trafikreglering är ett vitt begrepp. Den vanligaste definitionen av trafikreglering är att reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. De allmänna trafikreglerna finns

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson Protokoll Nr 2015-1 Sammanträdesdatum 2015-01-21 Sammanträdestid 12.15-12.30 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Göran Löfquist (M)

Läs mer

Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C)

Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C) Protokoll Trafiknämnd Sammanträdesdatum 2018-11-07 Sammanträdestid 12:15-12:20 Ledamöter Lars Agbrant (M) Jan Dickens (S) Bo-Gunnar Andersson (C) Övriga närvarande Josefin Selander, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Motion om att färglägga cykelbanor i innerstan i samband med cykelstrategin. KS 2015-255

Motion om att färglägga cykelbanor i innerstan i samband med cykelstrategin. KS 2015-255 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 296 Motion om att färglägga cykelbanor i innerstan i samband med cykelstrategin. KS 2015-255 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Trafiknämnden. Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande

Trafiknämnden. Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande Trafiknämnden Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 11.55-12.30 Närvarande Ledamöter Tjänstemän Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Bo-Gunnar Andersson

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson Protokoll Nr 2014-2 Sammanträdesdatum 2014-03-12 Sammanträdestid 1230-1315 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Rune Niserius (M), ordförande Fredrik Johansson (S), vice ordförande Bo-Gunnar Andersson (C)

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör Protokoll Nr 2014-8 Sammanträdesdatum 2014-11-12 Sammanträdestid 9.00-9.40 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Tjänstemän Linda Larsson,

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

VV publikation 2002:120 2002-11

VV publikation 2002:120 2002-11 VU 94S-2 10 Gång- och cykeltrafik Innehållsförteckning 10 Gång- och cykeltrafik 1 1 10.1.1 Definitioner 1 10.1.2 Planering för gång- och cykeltrafik 3 10.2 Nättillhörighet 7 10.2.1 Nätstruktur 7 10.2.2

Läs mer

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 38 Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden 2018-10-03 108 Plats och tid Kommunalhuset Arvidsjaur klockan 17.00-17.45 Beslutande Anders Harr (s), ordförande Kenneth Bäcklund (v) Bernt Vikström (s) Martin Nilsson

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Tekniska förvaltningen

Tekniska förvaltningen Tekniska förvaltningen Mark- och gatuavdelningen Till er som vill ha blomlådor Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Mark- och gatuavdelningen har fått klartecken från kommunstyrelsen att på försök godkänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:835 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver att 4 kap. 18

Läs mer

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare...

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2016-5 Sammanträdesdatum 2016-06-08 Sammanträdestid 08.30-09.15 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Agneta Åkerberg (C) Övriga förtroendevalda Tjänstemän Josefin,

Läs mer

2014-02-04. 1 Avslå den del av motionen som förespråkar enkelriktade cykelbanor.

2014-02-04. 1 Avslå den del av motionen som förespråkar enkelriktade cykelbanor. kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 35 Motion angående gång- och cykelbanor. (AU 11) KS 2013-327 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag med den ändringen att beslutssats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (17) Plats och tid Hellqvistsalen, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 16.00 18.30 ande Görel Nilsson (S) Lennart Pettersson (S) Börje Andersson (C), ordförande Lars Andersson (C) Hans

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 27 LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 Trafiknämnden beslutar enligt Stadsbyggnadskontorets förslag l. Vesslundavägen 40 km/h 2. Långasandsvägen 40 km/h från tbo till Hackspettsvägen.

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet 1 (6) INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet För att få en ökad trafiksäkerhet är det viktigt att vi alla börjar prata om

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2002:943 Utkom från trycket den 11 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Trafikkunskap David Lundgren

Trafikkunskap David Lundgren Trafikkunskap David Lundgren Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...5 2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter...6 Grundbestämmelser...6 Fri väg m.m. för viss trafik...7 Trafik i korsning med järnväg

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Lokala Trafiksäkerhetsrådet i Boxholm, LoTs-gruppen

Lokala Trafiksäkerhetsrådet i Boxholm, LoTs-gruppen 1(1) Plats och tid Närvarande Folkets Hus,, kl. 18.00 Per-Arne Larsson, ordf Bo Nydahl, PRO Boxholm Tord Brand, SPF Stenbocken Anette Andersson, Kommunkretsen Sölve Rosenlöf, socialnämnden Jonas Wass,

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2015-2 Sammanträdesdatum 2015-03-11 Sammanträdestid 11-1210 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Inge Emanuelsson,

Läs mer

Avgift för parkeringsdispens. KS

Avgift för parkeringsdispens. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-10-25 333 Avgift för parkeringsdispens. KS 2016-135 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Fastställa

Läs mer

MILJÖBILDER. Nr 3 oktober 2015, Årgång 16. Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller:

MILJÖBILDER. Nr 3 oktober 2015, Årgång 16. Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller: 1(10) MILJÖBILDER Nr 3 oktober 2015, Årgång 16 Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller: o Att köra i cirkulationsplatser o Cykelpassager och cykelöverfarter o Omkörning på väg o Utfart

Läs mer

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-04-22 126 Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS 2013-430 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Bernth Sibelius (FP) Olle Torlycke (S) Irene Hedenbjörk (KD) Joseph Farjallah (S)

Bernth Sibelius (FP) Olle Torlycke (S) Irene Hedenbjörk (KD) Joseph Farjallah (S) Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum 2015-01-14 Sammanträdestid 09.00-10.00 Tekniska nämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg (C) Conni

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 3311 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 1(2) Trafikverket Gotlandskontoret Polismyndigheten Gotland Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen Regelrådet i Stockholm Klas

Läs mer

Reffelmansverket, Hudiksvall

Reffelmansverket, Hudiksvall Protokoll 1 (8) Plats och tid: Reffelmansverket, Hudiksvall Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Håkan Rönström (M), ordf Kamran Khalil (M) Niklas Steding (M) Lars-Olof Widell (C) Mats Olsson (C)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den 17 januari 2018. TSFS 2018:2 Utkom från trycket den 22 januari 2018 VÄGTRAFIK

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2017:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad Dnr TE11/409 Blomlådor som farthinder Reviderad 110429 Dnr Dnr 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad gäller för gatan där blomlådan ska placeras?... 3 3 Placering av blomlådor... 3 4 Det här

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

Information om utplacering av blomlådor

Information om utplacering av blomlådor Information om utplacering av blomlådor Arvidsjaurs kommun Uppdaterad: 2016-06-07 Arvidsjaurs kommun Information om utplacering av blomlådor För att öka uppmärksamheten och minska hastigheten finns möjlighet

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70)

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70) Remissvar 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-12-05 N2012/5501/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Övergångsställen Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Du ska ta hänsyn till fordonens hastighet och hur nära de är när du ska gå ut på ett övergångsställe. Korsa körbana eller cykelbana utan

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-08-19 233 Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS 2014-108

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2011:178 Utkom från trycket den 15 mars 2011 utfärdad den 3 mars 2011. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:534 Utkom från trycket den 25 augusti 2015 beslutade

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M)

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Dnr Sida 1 (5) 2017-02-04 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Förslag till beslut Trafiknämnden

Läs mer

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 70 Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Kommunstyrelsen 2017-06-19 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad och miljö KSKF/2016:613 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Förslag

Läs mer

Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön. Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen

Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön. Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen niclas.nilsson@transportstyrelsen.se 010-49 55 731 Cykel 1. Ett fordon som är avsett att drivas med tramp-

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 15 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler Ärendebeskrivning

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Information om blomlådor till intresserade boende Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Information om blomlådor till intresserade boende Upplevs er bostadsgata som trafikfarlig eftersom trafiken håller hög hastighet? En lösning kan vara att, efter samråd

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägtrafikkungörelsen (1972:603); SFS 1998:1261 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver att 2, 7,

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred, måndagen den 1 juni 2015 kl. 13:00 ande Anders Svensson, M Magnus Gabrielsson, S Gunilla Schollin Borg, MP Övriga deltagande Jens Karlsson, avdelningschef

Läs mer

Övergångsställen och cykelöverfarter

Övergångsställen och cykelöverfarter Övergångsställen och cykelöverfarter Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel

Läs mer

15 Lokala trafikföreskrifter om cykelöverfart på Tingvallavägen. 16 Lokal trafikföreskrift om cirkulationsplats på Ragvaldsbovägen

15 Lokala trafikföreskrifter om cykelöverfart på Tingvallavägen. 16 Lokal trafikföreskrift om cirkulationsplats på Ragvaldsbovägen 2019-05-07 Register, AU 13-18 13 Formalia 14 Aktuell information 15 Lokala trafikföreskrifter om cykelöverfart på Tingvallavägen 16 Lokal trafikföreskrift om cirkulationsplats på Ragvaldsbovägen 17 Ändring

Läs mer

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag 2012-05-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN????/2012- Tekniska nämnden Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslår

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Gällande lokala trafikföreskrifter den 12 januari 2015. I Svensk trafikföreskriftsamling, www.stfs.se, finns

Läs mer

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S)

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Protokoll Nr 2014-5 Sammanträdesdatum 2014-06-12 Sammanträdestid 1230-1300 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Övriga förtroendevalda Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Tekniska nämnden arbetsutskottet 2008-06-05 1

Tekniska nämnden arbetsutskottet 2008-06-05 1 Tekniska nämnden arbetsutskottet 2008-06-05 1 Plats och tid kl 08.30 10.15 Beslutande Pär Palmgren, m, ordförande Arne Dahlström, kd, 1:e vice ordförande Benny Petersson, s, 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613)

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer