Revisionsplan 2013 Beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsplan 2013 Beslut 2012-12-12"

Transkript

1 LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsplan 2013 Beslut

2 Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med en revisionsplanering som består av omvärldsanalys, väsentlighet och riskanalys och upprättande av den årliga revisionsplanen. Därefter genomförs de i revisionsplanen fastställda revisionsinsatserna. Revisionsprocessen avslutas med att årets alla granskningar analyseras och bedöms. Då prövar revisorerna om styrelse, beredningar, nämnder och utskott har fullgjort sina uppdrag. En revisionsberättelse upprättas som lämnas till fullmäktige. I revisionsberättelsen uttalar sig revisorerna om ansvarsfrihet bör tillstyrkas och om fullmäktiges mål för verksamheten har uppfyllts under året. Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer av god revisionssed. Revisorerna ska årligen pröva om: Verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Räkenskaperna är rättvisande. Styrelsen och nämndernas interna kontroll är tillräcklig. God revisionssed är de principer och tillvägagångssätt som är allmänt vedertagna vid kommunal revision. God sed regleras inte i lag utan utformas och utvecklas av normbildare som t.ex. Sveriges Kommuner och landsting (SKL). God sed kan sägas ta vid där lagstiftningen slutar. Väsentlighet och risk är vägledande Alla delar av landstingets verksamhet ska årligen granskas av revisorerna. De resurser som avsätts för revisionen måste dock prioriteras till de områden som revisorerna anser som mest angelägna. Här är utgångspunkten den analys av väsentlighet och risk som revisorerna gör för samtliga delar av landstingets verksamheter och rutiner. Analysen ligger till grund för planeringen av granskningarnas inriktning, omfattning och resursbehov för det närmaste året. Meningen är att revisionsarbetet ska inriktas på sådana väsentliga områden där risker konstateras eller befaras, vilka kan påverka verksamhetens inriktning, förvaltning och redovisning eller påverka förtroendet för landstinget som organisation. Landstingets revisorer genomför därför en gång per år en övergripande väsentlighets- och riskanalys. För 2013 har den analysen medfört prioriterade granskningar enligt förteckningen nedan. Den väsentlighets- och riskanalys som genomförs under löpande år kan leda till uppdatering/förändring i revisionsplanen. Sid 2 (10)

3 Granskningsinsatser för 2013 Nedan presenteras 2013 års revisionsplan. Revisionsplanen följer God redovisningssed och fördelar de prioriterade insatserna på områdena: Obligatoriska och lagstadgade granskningar Granskningar av tillförlitlighet i system, rutiner och redovisning Granskningar av verksamhet, funktion och process Obligatoriska/lagstadgade granskningar benämning Landstingsstyrelsens ansvarsutövning inriktning Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingsstyrelsens ansvarsutövande är tillfredsställande. Inom ramen för granskningen genomförs en fördjupning med inriktning mot styrelseledamöternas förutsättningar att styra, följa upp och kontrollera verksamheten. Patientnämndens ansvarsutövning Fullmäktigeberedningarnas ansvarsutövningar Delårsrapporter per april och augusti 2013 Årsredovisning 2013 Transparenslagen Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om patientnämndens ansvarsutövande är tillfredsställande. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om fullmäktigeberedningarnas ansvarsutövande är tillfredsställande. Granskningarna syftar till att ge underlag för en bedömning om delårsrapporteringen har upprättats enligt lagens krav och anvisningar från normerande organ samt om resultatet i delårsrapporteringen är förenligt med fullmäktiges mål för en god ekonomisk hushållning. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingets årsredovisning i allt väsentligt redogör för utfallet av verksamheten, dess finansiering och den ekonomiska ställningen samt om årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstinget efterlever Lag (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m m ( Transparenslagen ). Sid 3 (10)

4 Granskningar av tillförlitlighet i system, rutiner och redovisning benämning Granskning av styrning och kontroll av avtal inom landstinget inriktning Landstinget gör många stora inköp av såväl varor som tjänster och entreprenader. Inköpen är reglerade i lagen om offentlig upphandling (LOU). När landstinget väl har avtal med extern leverantör, är det av stor vikt att landstinget erhåller den kvalitet och det pris som avtalats. Detta kräver att det finns en god intern kontroll av hur fakturor som inkommer hanteras och kontrolleras. Om landstinget gör inköp i strid mot LOU, riskerar landstinget bland annat att påföras en upphandlingsskadeavgift. Utöver detta kan leverantörer som anser att upphandling inte genomförts korrekt begära överprövning av densamma. Detta medför i flertalet fall stora förseningar i upphandlingsprocessen och i vissa fall att en upphandling måste göras om. Detta tar mycket tid och kraft från organisationen. I de fall den interna kontrollen av fakturahantering och uppföljning av avtal inte är tillräcklig, riskerar landstinget att felaktiga utbetalningar görs och kostnaderna för de beställningar som görs utifrån avtal är högre än avtalat. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om den interna kontrollen i sammanhanget är tillräcklig. Intern kontroll av externa projekt I den interna kontrollen ingår bland annat att: Skapa ändamålsenliga och väl dokumenterade system och rutiner. Säkra rättvisande och tillförlitlig redovisning och information om verksamheten. Säkerställa att lagar, policy, reglemente m m tillämpas. Skydda mot förluster och förstörelse av landstingets tillgångar. Eliminera eller upptäcka allvarliga fel. Under 2012 har vi i media kunnat ta del av en artikelserie som lyfter upp brister i den interna kontrollen i samband med s.k. externa projekt, dvs. projekt där landstinget ingår som delfinansiär. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om den interna kontrollen i sammanhanget är tillräcklig. Sid 4 (10)

5 Intern/extern representation År 2007 lät de förtroendevalda revisorerna granska landstingets interna kontroll i samband med representation och gåvor. Granskningen uppdagade ett antal brister; Det saknades uppgift om deltagare vid representationstillfället. Syftet med representationen framgick inte. Begränsningsreglerna för avdragsrätt av moms vid representation användes inte. I samband med granskningen 2007 framkom att den interna representationen ute i verksamheterna var omfattande. Under 2012 blev frågan om representation och begränsningsregeln för moms aktuell via media (Tillväxtverket). I en starkt decentraliserad organisation, där kontering av ekonomiska transaktioner sker långt ut i verksamheten finns risk för kunskapsbrister kring momsredovisning. Brister som kan leda till, om felaktig momsredovisning förekommer och blir allmänt känt, att förtroendet för landstinget skadas. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om den interna kontrollen i sammanhanget är tillräcklig. Intern kontroll av bidragsmedel Vi har under senare år i media kunnat ta del av information om förekomst av fusk inom såväl kommuner som landsting/regioner och statliga myndigheter. Även Norrbottens läns lanstinget har drabbats. Under 2012 har det framkommit ett omfattande fusk av s.k. ungdomsledarbidrag. Sökande av bidraget i fråga har i såväl ansökan som utvärdering farit med osanning om förhållanden som varit avgörande för bidragets beviljande. Denna typ av bidrag finns sedan 2010 inte längre. Inom landstinget har insatser genomförts för att rent allmänt stärka den interna kontrollen. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingsstyrelsens interna kontroll i sammanhanget är tillräcklig. Sid 5 (10)

6 Granskning av verksamhet, funktion och process benämning Ekonomisk styrning och kontroll av besparingsåtgärder inriktning För att säkerställa den framtida välfärden och en positiv utveckling krävs en hållbar ekonomisk tillväxt. En krympande ekonomi innebär begränsningar men också att man inte har tillräcklig ekonomisk beredskap för framtida oväntade händelser som t.ex. de konsekvenser som en konjunkturnedgång för med sig. Förutom lågkonjunktur, ställs också krav på anpassningar med anledning av de demografiska förändringar som sker i kommuner. Allt färre unga, allt fler äldre och allt fler privata utförare, medför högre krav på omstrukturering och flexibilitet i landstingets verksamheter. Landstingsstyrelsen redovisar, och prognostiserar, i delårsrapporten per augusti 2012 ett positivt resultat för år Samtidigt kan man notera att landstingets divisioner fortsätter att redovisa ett sammantaget underskott. Under en följd av år har det beslutats om spardirektiv. Inte något år har spardirektivet totalt sett uppnåtts. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om den ekonomiska styrningen och kontrollen av besparingsåtgärder är tillräcklig. Vård på lika villkor I HSL finns angivet att Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lika villkor innebär att alla som bor i landet i princip ska ha samma möjlighet att vid behov få tillgång till hälso- och sjukvård. Endast vårdbehoven ska avgöra insatsernas omfattning och karaktär. I landstingsplanen anges under rubriken God vård efter behov: Utmaningen är att utifrån behov ha förmåga att erbjuda en likvärdig hälso- och sjukvård för alla medborgare, oavsett ålder och kön, både avseende akuta och planerade insatser. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingsstyrelsens interna kontroll i sammanhanget är tillräcklig. Sid 6 (10)

7 Ambulanssjukvården i glesbygden I Västerbotten har ambulanssjukvården i glesbygden under senaste året uppmärksammats. En stor oro har uttryckts av medborgarna avseende hur en ändamålsenlig och likvärdig ambulanssjukvård ska kunna upprätthållas i länet bl a utifrån en indragning av ambulansen i Åsele. Norrbotten är precis som Västerbotten ett glest befolkat län. Kiruna kommun med en yta av kvadratkilometer har cirka invånare vilket motsvarar 1,2 invånare per kvadratkilometer. Därutöver finns ytterligare kommuner vilka också är glest befolkade, med byar spridda på ett stort antal kvadratkilometer, t ex Pajala och Arjeplog kommuner. Väsentligt är att ambulanssjukvårdens organisation är dimensionerad för att möta länets krav på t ex likvärdig vård, inställelsetider o s v kan efterlevas. Risk finns annars för att patienter inte får vård i tid utifrån sitt behov samt att landstinget på sikt medverkar till en avfolkning av länets landsbygd. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingets organisation av ambulansverksamheten i glesbygd är ändamålsenlig. Samverkansgranskning med länets kommuner I landstingsplanen för perioden betonar fullmäktige betydelsen av att hälso- och sjukvården bedrivs i samverkan med kommunerna. Detta bl.a. för att vårdprocesserna inte sällan går över huvudmannagränserna. Ur ett patientperspektiv är det ofta oväsentligt vem som utför vården. Det viktiga ur patientens perspektiv är snarare att patienten får en vård som är: Patientfokuserad Tillgänglig Säker Kunskapsbaserad Kvalitativ och jämlik Effektiv Ett viktigt område för en samverkansgranskning är idag överföring av hemsjukvården från landstinget till länets kommuner. Revisionen har i tidigare granskningar genom åren kunnat notera att det funnits brister i samverkan mellan kommun och landsting avseende vårdprocesser som gått över de två huvudmannagränserna. Dialog och samverkan mellan kommuner och landsting har ibland berott på personligt engagemang hos enskilda anställda, snarare än att det funnits systematisk samverkan. Risk finns för att bristande samverkan negativt påverkar den vård som patienten är i behov av och att fullmäktiges mål för God vård ytterst inte uppfylls. Samverkansgranskningar mellan landsting och kommun ger möjlighet till att inte endast granska landstingets del av vårdprocessen utan även kommunens del i vårdprocessen. Därutöver ges också en unik möjlighet att granska gränssnittet mellan de båda huvudmännen, dvs. hur samverkan i sig fungerar. Övriga fördelar är att samverkansgranskningar medger jämförelsemöjligheter och gemensam avrapportering/erfarenhetsutbyte. Samverkansgranskningar med kommunerna kan göras inom ett flertal områden, t ex: Bättre liv för sjuka äldre Hjälpmedel Hemtjänsten För sjuk för skolhälsan för ung för psykiatrin Samverkan ur ett generellt perspektiv Sid 7 (10)

8 Beslut om samverkansgranskning fattas efter samråd med länets kommunrevisorer. Från patientansvarig läkare till fast vårdkontakt Den 1 juli 2010 ersattes kravet på att utse patientansvarig läkare (PAL) med en ny bestämmelse i HSL (29 a ). Den nya bestämmelsen klargör verksamhetschefens ansvar för att säkerställa att patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Om det är nödvändigt för att tillgodose dessa behov eller om patienten begär det ska verksamhetschefen utse en fast vårdkontakt för patienten. Det finns en risk att begreppet fast vårdkontakt inte är förankrat och tilllämpat i landstingsorganisationen. Detta kan innebära att vissa patienter/patientgrupper kan uppleva otrygghet och osäkerhet i sina kontakter med sjukvården, samtidigt som det kan ur patiensäkerhetsperspektivet få negativa konsekvenser. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om bestämmelsen i HSL om fast vårdkontakt tillämpas inom landstinget. Patientsäkerhetsarbetet inom Norrbottens läns landsting Varje år inträffar uppskattningsvis vårdskador inom svenska vårdenheter och det finns beräkningar som visar att detta innebär ca dödsfall per år. Dessa vårdskador orsakar omkring extra vårddygn årligen. Fr.o.m trädde en ny patientsäkerhetslag i kraft. Syftet med lagen är att få ned antalet vårdskador, oavsett om bristerna beror på systemfel eller på att vårdpersonalen begått misstag. Lagen innebär bl a att vårdgivare ska bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren ska utreda händelser i verksamheten som medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. Vårdgivaren ska årligen sammanställa en patientsäkerhetsberättelse som är en beskrivning av hur arbetet med patientsäkerheten bedrivits under föregående år. Risken finns att landstinget inte har ett strukturerat systematiskt arbete med patientsäkerheten, d v s inte uppfyller patientsäkerhetslagens krav och inte uppnår kraven i överenskommelsen mellan staten och SKL. Detta kan medföra ytterligare vårdskador, d v s lidande för patienten och ökande kostnader för landstinget. Landstinget skulle då också kunna gå miste om det stimulansbidrag som utbetalas genom överenskommelsen. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingets patientsäkerhetsarbete bedrivs på ett ändamålsenligt sätt. Sid 8 (10)

9 Vårdgarantins undanträngningseffekt för kroniskt sjuka Ända sedan den första vårdgarantin kom1992 har frågan om undanträngning diskuterats. Det gäller främst åsikten att maximala väntetider (förstagångsbesök) kan ge problem med att upprätthålla prioriteringsprincipen om att vårdbehovet ska vara avgörande. Det är oftast patienter med kroniska sjukdomar och behov av regelbundna återbesök som lyfts fram som exempel på en grupp som riskerar att trängas undan. En bild som framkommer, bl a via en undersökning från Socialstyrelsen, är att patientgrupper som är i behov av regelbundna kontroller eller rehabiliteringsinsatser ofta blir kallade till återbesök långt efter det att det medicinska måldatumet har passerat. Enligt Socialstyrelsen är det dock inte lätt att studera och beskriva undanträngning. Det gäller bl a om vilka återbesökspatienter som enligt lokala rutiner ska kallas och vilka som exempelvis ska höra av sig vid behov eller ska remitteras till andra vårdgivare för kontroll och uppföljning. I det sammanhanget diskuterar Socialstyrelsen om samtliga patienter som idag kallas till återbesök behöver regelbundna kontroller på vårdens initiativ. En annan fråga är vad det medicinska måldatumet innebär, d v s hur viktigt det är att patienten kommer på ett återbesök inom den angivna tiden. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingets prioriteringsprinciper påverkas negativt av vårdgarantin. Behandling av övervikt och fetma Övervikt är en riskfaktor och fetma en sjukdom. Under de senaste åren har andelen personer med övervikt eller fetma ökat. I Sverige är omkring personer överviktiga och ca har fetma som diagnos. Övervikt och fetma är en viktig orsak till uppkomsten av diabetes samt en av många faktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. När behandling i form av ändrade levnadsvanor inte lyckas, kan ett operativt ingrepp bli aktuellt. Antalet sådana ingrepp ökar stadigt i landet. Revisionen har idag ingen uppfattning vad gäller landstingets riktlinjer för att utreda och behandla övervikt och fetma, samt hur patientens hälsa följs upp efter aktuella åtgärder. Revisionen har heller ingen uppfattning om det finns en etablerad samverkan mellan primärvården, överviktsenheter och kirurgiska enheter för dessa patientgrupper. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingets behandling av övervikt och fetma är ändamålsenlig. Sid 9 (10)

10 Nationella kvalitetsregister Det finns en stor mängd nationell kvalitetsregister för landets hälso- och sjukvård. Det primära syftet bakom dessa register är att data ska kunna sammanställas, jämföras och analyseras på ett sådant sätt att kliniker och andra verksamheter får stöd i löpande utvecklings- och förbättringsarbeten. De flesta registren utvecklas och drivs av företrädare för de yrkesgrupper inom berörda verksamheter som själva ska använda dem. Idag finns 71 nationella kvalitetsregister som får ekonomiska stöd från Socialstyrelsen och SKL via samverkan i den s.k. Beslutsgruppen; 260 mnkr under 2012 och 320 mnkr under de fyra följande åren. Norrbottens läns landsting medvekar i dag i 55 kvalitetsregister. Risk finns bland annat att landstinget inte i tillräcklig utsträckning deltar i kvalitetsregister för att få medel från Beslutsgruppen. En annan risk är att landstingets styrning av nationella kvalitetsregister inte i tillräcklig utsträckning samordnas på landstingsövergripande nivå, detta med bland annat konsekvenser för den strategiska styrningen av landstingets hälso- och sjukvård. Andra risker är att resurser för att registrera i registren är otillräckliga samt att registren omlandstinget medverkar i inte i tillräcklig utsträckning används i arbetet att utveckla verksamheten. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och kontroll av medverkan i kvalitetsregister är tillräcklig. Styrning och dimensionering av antalet vårdplatser I en undersökning av Socialstyrelsen 2010, konstateras att Sverige i dagsläget har färre vårdplatser i förhållande till andra jämförbara länder inom OECD. Enligt Socialstyrelsen tyder mycket på att bristen på vårdplatser är ett utbrett problem inom den svenska hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen konstaterar att vårplatsbristen kan få allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten genom främst: Bristande tillgänglighet. Kan leda till att patienter skrivs ut i förtid eller att behandling senareläggs. Överbeläggningar och utlokaliseringar. Kan bl a leda till smittspridning, förväxling av läkemedel, informationsmissar, obekanta rutiner, otillräcklig kompetens samt ett ovärdigt omhändertagande och dålig kontinuitet. Det finns en risk, och det är t o m troligt, att brister i vårdplatser även finns inom Norrbottens läns landsting. Granskningen syftar till att ge underlag för en bedömning om landstingsstyrelsens styrning och dimensionering av antalet vårdplatser är tillräcklig. Sid 10 (10)

Revisionsplan 2018 Fastställd:

Revisionsplan 2018 Fastställd: REGIONENS REVISORER Region Norrbotten Revisionsplan 2018 Fastställd: 2018-02-22 Innehållsförteckning 1 Den årliga revisionsprocessen... 3 1.1 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet... 3 1.2 Riskanalysen

Läs mer

INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad:

INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad: Kommunrevisionen INTERN Revisionsplan 2013 Beslutad: 2013-01-08 Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med en revisionsplanering som består av

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, april 2011 Det är vi som är Revisorerna i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Marita Björkman (s) vice

Läs mer

Revisionsstrategi Beslutad:

Revisionsstrategi Beslutad: Kommunrevisionen Revisionsstrategi Beslutad: 2017-12-04 Inledning Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer 2015-05-25 REVISIONSSTRATEGI För Region Värmlands revisorer Revisionsstrategi Vår övergripande strategi är att utvecklas i takt med Region Värmland och den goda seden. Revisorerna arbetar långsiktigt,

Läs mer

PAJALA KOMMUN

PAJALA KOMMUN Datum 1(6) Kommunfullmäktige i Pajala kommun Revisionsberättelse för år 2012 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Revisorernas redogörelse Foto: Anders Alm

Revisorernas redogörelse Foto: Anders Alm Revisorernas redogörelse 2013 Foto: Anders Alm Innehållsförteckning Revisionen i Norrbottens läns landsting... 3 Revisionen Det demokratiska ögat...3 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet...3

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2013-12-09 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Riskanalys 3

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND REVISIOSSTRATEGI LADSTIGET HALLAD 2002-08-23 2 (10) IEHÅLLSFÖRTECKIG REVISIO I KOMMUER OCH LADSTIG 3 Lagstiftning och God revisionssed 3 Utgångspunkt för kommunal revision 3 AMBITIOE MED REVISIOSSTRATEGI

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer Landstingets revisorer Grafisk formgivning: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting, november 2008 Det är vi som är Revisionen i Norrbottens läns landsting Lars Hedberg (s) ordf Vanja Berglund (s) vice

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Revisionsstrategi

Revisionsstrategi 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2015 10 13 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016 Revisionsplan för år 2016 Februari 2016 Landstingets revisorer Diarienummer: REV 60:2-2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. PLANERADE GRANSKNINGAR ÅR 2016... 4 2.1 Grundläggande

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Granskningsplan för år 2014

Granskningsplan för år 2014 Granskningsplan för år 2014 Rapport nr 01/2014 Fastställd 2014-02-25 Landstingets revisorer Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. Planerade granskningar år 2014... 4 2.1 Årliga granskningar

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisionsplan 2010 Fastställd

Revisionsplan 2010 Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsplan 2010 Fastställd 2009-11-24 Sid 1 (10) Den årliga revisionsprocessen Den årliga revisionsprocessen omfattar ett flertal steg. Den börjar med

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018 Kommunfullmäktige REVISIONSBERÄTTELSE FÖR 2018 Vi har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet under år 2018. Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet

Läs mer

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN Antagen 2016-04-11 Revisionsplan 2016 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Typ av dokument Reglemente Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-19, 42 Diarienummer 0922/11 Dokumentägare Administration/kansliet Giltighetstid Framtagen av Kansliet

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Årsredogörelse 2014

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Årsredogörelse 2014 LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Årsredogörelse 2014 Innehållsförteckning REVISORERNAS REDOGÖRELSE 2014... 3 Revisionen i Norrbottens läns landsting... 3 Lagstiftning och god revisionssed

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2012-11-19 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Risk och väsentlighetsanalys

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun Kommunal revision Utbildning Uddevalla kommun 2019 01 23 Agenda Varför kommunal revision? Den kommunala revisionens uppdrag Revisionsprocessen Ett revisionsår Frågor? Sida 2 Varför kommunal revision? The

Läs mer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer Reglemente för Umeå kommuns revisorer Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00834 Revisionens roll Revisorerna

Läs mer

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria Definition på vårdskada Ur Patientsäkerhetslag (2010:659) Med vårdskada avses i denna lag lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Grums kommun

Reglemente för revisorerna i Grums kommun REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRUMS KOMMUN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 14 1(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun 2(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun Revisionens

Läs mer

Revisionsplan 2013 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2013 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

Revisionsplan 2014 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2014 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen 1 Revisionens planeringsgrund Inledning Detta dokument syftar till att på en övergripande nivå beskriva grunden för revisionens

Läs mer

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund

Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Vad är kommunal revision? Den revision som bedrivs i kommuner, landsting, regioner och kommunalförbund Den här bildserien informerar om vad den kommunala revisionen är och hur den fungerar. Bilderna kan

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Handling 2018 nr 75 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

LANDSTINGSREVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR ÅR 2012

LANDSTINGSREVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR ÅR 2012 D:nr 130305 Landstingsrevisorernas redogörelse och sammanfattning av de sakkunnigas rapporter. Revisorerna granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom

Läs mer

Rutin fast vårdkontakt

Rutin fast vårdkontakt Arbetsområde: Rutin Fast Rutin fast För personer i ordinärt boende utses den fasta en bland hälsooch sjukvårdspersonal inom landstinget med undantag av de personer som är bedömda som hemsjukvårdspatienter.

Läs mer

Revisorernas årsredogörelse för år 2010

Revisorernas årsredogörelse för år 2010 16 mars 2011 Bilaga 1 Landstingsfullmäktige i org nr 232100-0230 Revisorernas årsredogörelse för år 2010 Revisorernas uppdrag och arbetsformer regleras genom kommunallagen, aktiebolagslagen och revisorernas

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA Revisionsplan 2014 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

Revisionsplan

Revisionsplan Revisionsplan 2010 1 Inledning Revisionsplanen är framtagen med utgångspunkt i Revisionsstrategi för 2008-2010 och den i januari 2008 utarbetade Väsentlighets- och riskanalysen. Planen innehåller också

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2017

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2017 Revisionsplan för år 2017 Fastställd av landstingets revisorer 2017-02-22 Diarienummer: REV 50:2 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. PLANERADE GRANSKNINGAR ÅR 2017... 4 2.1 Grundläggande

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning

Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning Patientsäkerhet i Sverige Erfarenheter från prestationsbaserad satsning Lena Hellberg 3 februari 2012 En säkrare vård 100 000 undvikbara vårdskador varje år. 3 000 som leder till dödsfall. 350 dödsfall

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Uppdaterad: 2016-07-01 POLICY Uttrycker

Läs mer

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2016-11-21 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Utgångspunkt för granskningsarbetet

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun

Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun VK400S v1.0 040416 L:\Dokument\Författningssamling\Flik 3.17 Reglemente för revisorerna i Vingåkers kommun, rev 2015.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.17 Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-27, 127 Gäller

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente

Kommunfullmäktige. Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: Reviderad senast: FÖRFATTNINGSSAMLING. Revisionsreglemente Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2014/335 Fastställd: 2006-11-27 Reviderad senast: 2016-10-31 FÖRFATTNINGSSAMLING Revisionsreglemente 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionens roll...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr Gnesta kommun Ink: 2015-04- 15 Dnr: För handläggning. GNESTA KOMMUN 2015-04-20 Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2014 Revisorerna har granskat

Läs mer

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Patientsäkerhet AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Agenda Vad är patientsäkerhet? Vad styr hur vi arbetar med patientsäkerhet? Lex Maria och IVO Patientsäkerhet Skydd mot vårdskada (Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER 1 (5) FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER Bilaga Revisionen 9/12 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Reglemente för revisorerna

Reglemente för revisorerna Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och prövar om verksamheten

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Datum Sid 1 (1-5) REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige, 75, att gälla från 2007-01-01. Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges

Läs mer

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen REVISIONSPLAN 2018 Beslutad av revisorerna 2018-04-18 Kommunrevisionen 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5. Inriktning... 4 6. Analys

Läs mer

Landstinget Dalarnas revisorer

Landstinget Dalarnas revisorer Landstinget Dalarnas revisorer fr o m 2019-01-01 Region Dalarnas revisorer Kjell Johansson Revisionschef Grundläggande ansvarssystem Beslutande organ Verkställande organ Granskande organ 2018-11-14 2 Det

Läs mer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Revisionsreglemente för Varbergs kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2011 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisionens formella reglering 2

Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisionens formella reglering 2 Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN 1 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN KF 2006-12-18 196 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet.

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet. BRÄCKE KOMMUN 2007-08-28 1(5) Reglemente för Bräcke kommuns revisorer Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2017 Diarienummer REV 2017-00075 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Innehållsförteckning Årets granskning... 1 Styrelsens ansvar... 1 Resultatet

Läs mer

Patientansvarig läkare

Patientansvarig läkare Patientansvarig läkare för en bättre läkarkontinuitet Sammanfattning av rapporten: Patientansvarig läkare, 2015 1 Sveriges läkarförbund 2015 Susann Asplund Johansson, utredare Camilla Damell, utredare

Läs mer