Handlingsplan till det folkhälsopolitiska programmet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan till det folkhälsopolitiska programmet 2007-2008"

Transkript

1 Författningssamling Antaget av kommunstyrelsen, Senaste ändring Handlingsplan till det folkhälsopolitiska programmet Nässjö kommun har ett folkhälsopolitiskt program. Programmet innehåller fem arbetsområden: alkohol och droger, demokrati, jämställdhet, livsstil samt trygghet och säkerhet. Det utgår från målgrupperna barn och ungdom, mitt i livet och seniorer. Till det folkhälsopolitiska programmet hör en handlingsplan. Handlingsplanen redovisar de insatser som ska utföras under en ettårsperiod. Planerna ersätter inte det ordinarie arbetet som görs i respektive förvaltning, utan ska snarare ses som vägjämnande insatser som kan bredda, komplettera och skapa nya metoder i folkhälsoarbetet. Kommunledningskontoret samordnar det folkhälsopolitiska arbetet. För vardera målgrupperna finns det tvärsektoriella grupper med representation från kommunens förvaltningar, primärvården, folkhälsoavdelningen, andra myndigheter, föreningar, studieförbund och organisationer, vilka medverkat i arbetet med att ta fram förslag till handlingsplaner. Arbetsgruppernas uppgift är att ta fram förslag till handlingsplaner, kontinuerligt följa upp dessa och initiera samarbetsprojekt. Gemensamt för samtliga arbetsområden och målgrupper Välfärdsindikatorer Välfärdsindikatorer kan vara både statistiskt material och befolkningsenkäter som redovisar hur människor upplever sin hälsa. Välfärdsindikatorer gör det möjligt att följa upp och beskriva läget för att se om olika insatser ger förbättring, försämring eller oförändrat tillstånd. Jämförelser kan göras över tid både i vår kommun och mellan andra kommuner. Kommunledningskontoret redovisade i en rapport 2003 ett antal välfärdsindikatorer för Nässjö kommun och jämförde dessa med Jönköpings län och riket. Via välfärdsindikatorerna mäter vi huruvida vi lyckas uppnå målen i de prioriterade områdena i det folkhälsopolitiska programmet. Kommunledningskontoret sammanställer statistiskt material och ett antal befolkningsenkäter. Sammanställningen utgår från de prioriterade områdena i det folkhälsopolitiska programmet. Kommunledningskontoret En öppen demokratisk kommun En demokrati som bärs upp av många samhällsmedborgares engagemang är stark. Det är viktigt att medborgarna känner till grundläggande fakta om hur det är möjligt att påverka sin kommun. Förbättra kunskapen hos medborgarna om den kommunala organisationen och den politiska processen. Ökad medverkan från olika befolkningsgrupper.

2 Via studieförbunden erbjuda utbildningstillfällen om hur medborgaren kan påverka. Via öppenhet ytterligare främja diskussionen och dialogen på bland annat kommunens hemsida. Använda olika tvärsektoriella referensgrupper (medborgarpaneler) vid olika sorters uppdrag. Respektive förvaltning Folkfesten Kultur och folkhälsa hör ihop. Folkfesten är ett arrangemang där kommunens olika förvaltningar, föreningar, studieförbund, organisationer, köpmän med flera bjuds in för att medverka på olika sätt. Under de dagar som Folkfesten pågår ska Nässjö kommun sprudla av olika aktiviteter för alla åldrar. Det ska vara fest och folkvimmel. Under positiva former sprida kunskap om kultur och livsstil. Det finns en ledningsgrupp med representanter från kommunledningskontoret och kultur- och fritidsförvaltningen. Gruppen tar fram program för de olika dagarna tillsammans med de olika aktörerna. Ledningsgruppen för Folkfesten Samordnat hälsoarbete I Bodafors har ett lokalt hälsoråd bildats under 2006 med representanter från primärvården, landstingets folkhälsoavdelning, kommunledningskontoret, medborgarkontoret, barn- och utbildningsförvaltningen, föreningslivet, apoteket och folktandvården. Bodafors hälsoråd träffas regelbundet. En aktivitetsplan finns. Landstinget har valt ut sex vårdcentraler i länet som under 2007 ska arbeta som hälsovårdscentraler. Bodafors vårdcentral är en av dem. Bodafors vårdcentral arbetar redan aktivt med hälsosamtal, skriva ut fysisk aktivitet på recept och tobaksavvänjning. Vårdcentralen har ett aktivt samarbete med föreningslivet. Under 2006 har Bodafors hälsostig invigts. Detta är en promenadväg runt Bodafors tätort. Längs med stigen finns tavlor uppsatta med olika teman. Hälsostigen har marknadsförts på olika sätt och i olika sammanhang. Den används av många och frekvent. Genom information och dialog om livsstilsfrågor förbättra folkhälsan. Förhindra och förkorta sjukskrivningar. Utveckla metoder som genom sin breda syn på hälsa skapar varaktig hälsoförbättring. Tillvarata och öka samverkan mellan alla de resurser som finns i närområdet som t.ex. vårdcentral, medborgarkontor, företag, kommunala arbetsplatser i området, föreningar, organisationer. Hälsorådet fortsätter sitt arbete och vårdcentralen utvecklar sitt sätt att arbeta hälsofrämjande. Vårdcentralen i samråd med landstingets folkhälsoavdelning och kommunledningskontoret. Upptäck tätortens natur och kultur Trädgårdar, parker och naturen i största allmänhet betyder mycket för vår livskvalitet. Promenaden eller cykelturen är bra för konditionen men ger också andra värden som kultur, historia och social funktion genom mötet med andra människor.

3 Antalet kommuninvånare ökar som till fots eller cykel upptäcker tätortens natur och kultur. Genom olika sätt förmedla kunskap om företeelser i den tätortsnära naturen. Öka kvalitén på närnatur i våra tätorter. En närnaturguide i form av en folder tas fram som innehåller karta med utritade rundor. Den visar vart man kan gå eller cykla liksom en beskrivning över sevärdheter och upplevelser. På Nässjö kommuns hemsida kommer information om guiden att finnas. Den kommer att uppdateras kontinuerligt genom att bland annat visa aktuella händelser. De grönområden som finns ska bevaras och förstärkas. Miljö- och byggkontoret Gång- och cykelsäkrare Nässjö Det finns olika aktörer i kommunen som arbetar för en tryggare trafikmiljö En trygg och säker gång- och cykeltrafik handlar om både fysiska åtgärder och om att påverka attityder. Tekniska serviceförvaltningen har under 2006 tagit fram en trafik- och säkerhetspolicy. God belysning vid gång- och cykelvägar. Ett bra trafikbeteende. Färre gång- och cykelolyckor. Tekniska serviceförvaltningen har börjat se över belysningen vid gång- och cykelbanor. Detta arbete fortsätter under Förvaltningen kommer också att göra en behovsinventering av cykelvägar och därefter en prioritering. Tekniska serviceförvaltningen, berörda förvaltningar och organisationer. Barn och ungdom Föräldrautbildning Forskningen har visat att det finns ett klart samband mellan föräldrars attityder till alkohol och ungdomarnas alkoholkonsumtion. Det har visat sig att upprepad dialog med föräldrar ger bra resultat. Öka medvetenheten hos föräldrar om hur deras attityder påverkar ungdomarnas alkoholkonsumtion. Barn- och utbildningsförvaltningen och individ- och familjeomsorgsförvaltningen har tagit fram ett material som ska användas vid bland annat föräldramöten. Universitet i Örebro har tillsammans med ett par skolor provat en metod för en aktiv föräldramedverkan. Denna metod kommer att studeras och ett par klasser kommer att prova metoden. En projektledare på deltid kommer att implementera projektet. Barn- och utbildningsförvaltningen Ge plats åt ungas åsikter Det är viktigt att unga människors synpunkter tas på allvar och bemöts med respekt. De är experter på att vara unga och att se saker ur sitt perspektiv. Skolan är en naturlig plats för diskussioner och samtal för att väcka engagemang för samhällsfrågor.

4 Öka de ungas intresse för politik. Öka andelen yngre ledamöter i olika politiska organ. Skapa förtroende och intresse för den offentliga sektorn som framtida arbetsgivare. Bygga kunskap och entusiasm för lokal demokrati. Projekt Ung demokrati som pågår under perioden skapar en plattform där förtroendevalda, tjänstemän och unga människor kan delta i det lokala demokratiarbetet. Tillsammans med Brinellgymnasiet och vissa av de klasser som läser samhällskunskap A är tanken att kommunens nämnder remitterar ärenden till deltagarna i projektet som sedan redovisar sin inställning/åsikt vid beredningen av ärendet. På detta sätt får politikerna kunskap om vad ungdomarna tycker samtidigt som ungdomarna känner förhoppningsvis att de kan påverka. Kommunledningskontoret Jämställdhet i skolan Både den nationella läroplanen för förskolan och Nässjö kommuns skolplan betonar att demokratin är grunden för verksamheten och demokrati innefattar jämställdhet. Ett tidigt könsstereotypt handlingsmönster får betydelse för hur flickor och pojkar formar sin framtid. Alla barn ska ha lika chans att utveckla sin egen personlighet och identitet oavsett kön. Skapa ett medvetet förhållningssätt i genusfrågor hos förskolans personal. Utveckla praktiska metoder för arbetet med barnen. Ta fram en handlingsplan för jämställdhetsarbete för kommunens förskolor. Två förskolor med sammanlagt fyra avdelningar har under 2006 ingått i ett pilotprojekt där målet bland annat var att skapa ett medvetet förhållningssätt i genusfrågor hos personalen och att utveckla praktiska metoder för arbetet med barnen. En genuspedagog har lett detta arbete. Genuspedagogen har arbetat fram en handlingsplan för förskolor. Erfarenheterna och metoderna sprids nu till andra förskolor och till grundskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen En sund livsstil Barns självkänsla och vanor grundläggs tidigt. Föräldrar och andra vuxnas attityder och förhållningssätt påverkar ett barn i mycket stor utsträckning. I familjecentralens uppgifter ingår bland annat att föra samtal med föräldrar om familjens levnadsvanor och informera om levnadsvanor. I samband med barnens ettårskontroller sker ett längre samtal och ett livsstilsformulär fylls i. Familjecentralen har hand om barnens förebyggande hälsa till dess de är sex år. Familjecentralen har kontakt med de olika förskolorna i kommunen. I skolsköterskornas arbetsuppgifter ingår att föra hälsosamtal med elever om bland annat kost- och motionsfrågor. Dessa uppgifter finns beskrivna i ett basprogram för kommunens elevhälsoarbete men skulle kunna utvecklas ytterligare. Öka medvetenheten hos barn, föräldrar och personal om kostens och motionens betydelse för en god hälsa. Stärka barnens självkänsla. Förhindra/motverka övervikt.

5 Under 2006 startade ett projekt vid Åkerskolan, Parkskolan och Malmbäcks skola. Elever, föräldrar och personal har bjudits in till bland annat tematräffar kring kost- och motionsvanor. Detta projekt pågår under vårterminen 2007 och utvärderas under hösten Ett samarbete påbörjas med familjecentralen och förskolorna Måsen och Storken i Åker- enområdet. Projektet ska ha samma mål och inriktning som det som pågår på Åkerskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen och familjecentralen Bra ljudmiljö i förskolan Många förskolor arbetar aktivt med att förbättra ljudmiljön. Trots det är det viktigt att vidareutveckla metoder för en god ljudmiljö. Förbättrad ljudmiljö för barn och personal inom förskolan. Utveckla metoder för en god ljudnivå. Landstingets folkhälsoavdelning har initierat projektet Från ord till handling, för god ljudmiljö i förskolan. Två förskolor kommer att delta i projektet. Erfarenheterna kan sedan spridas till andra förskolor i kommunen. Barn- och utbildningsförvaltningen i samråd landstingets folkhälsoavdelning Barn och ungdomars miljöer Barn och ungdomar använder miljön i bostadsområdet mest. De har erfarenheter, kunskaper och förhållningssätt till sin miljö som skiljer sig från vuxnas. Enligt barnkonventionen ska barn tillförsäkras rätten att fritt uttrycka egna åsikter i alla frågor som rör barnet. Arbetet med att ta fram planer för Nässjö kommun pågår. Det är viktigt att barn och ungdomar får en god möjlighet att komma till tals i frågor som rör deras vardagsmiljöer. Barn och ungdomar upplever att deras åsikter respekteras. Barn och ungdomars medverkan är en naturlig del i arbetet med att ta fram planer. Öka kunskapen och medvetenheten om barn och ungdomars upplevelse av sin miljö. Ett eller flera områden i kommunen väljs ut där barn och ungdomar får tillfälle att visa platser där de trivs respektive inte trivs. Synpunkterna sammanställs och integreras i det fortsätta arbetet med utvecklingen av området. Miljö- och byggkontoret Cykelhjälm varför inte? Cyklande främjar såväl hälsan som miljön. Men samtidigt är cyklandet förenat med risker som kan ge olika skador. Skallskador är allvarligast. Det har visat sig att använda cykelhjälm minskar skallskador. Öka cykelhjälmsanvändandet inom alla åldersgrupper från femton år och uppåt. NTF har initierat projektet Cykelhjälm-varför inte? Brinellskolan och Norråsaskolan deltar i projektet. Temadagar och olika aktiviteter kommer att genomföras.

6 Barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska förvaltningen i samarbete med NTF. Mitt i livet Tobaks- och alkoholfri graviditet Ett antal rapporter finns som visar på hur tobak och alkohol påverkar fostret och barnets hälsa negativt. I dag är det inte en självklarhet att graviditeten är alkoholfri. När blivande mödrar besöker familjecentralen får de vid första besöket svara på en hel del frågor om bland alkohol- och tobaksvanor Graviditeten ska vara tobaks-och alkoholfri. När det gäller alkoholvanor använder familjecentralen sig av ett formulär som kallas Audit. Familjecentralen har nyligen börjat använda sig av detta och kommer att fortsätta med det under år Om någon av besökarna har svårigheter med att avbryta sin alkoholkonsumtion, röka eller snusa erbjuds de samtal med rådgivningsbyrån eller tobaksavvänjare. Familjecentralen Öka kunskaperna om jämställdhetens betydelse Jämställdhet är inte något som kommer av sig självt. Jämställdhet handlar mycket om att förändra attityder och beteendemönster. Det är viktigt att jämställdhetsfrågorna får en aktiv del i det vardagliga arbetet. För att bryta mönster och medvetandegöra krävs information och kunskapsspridning på olika sätt. Öka kunskaperna om jämställdhetens betydelse bland kommunens anställda. Vid olika undersökningar och som till exempel personalstatistik, lönestatistik, personalenkäter redovisas skillnader mellan kvinnor och män. Informationsinsatser genomförs och sprids till olika målgrupper bland kommunens anställda. Respektive förvaltning Självklart att vara på arbetsplatsen vid sjukskrivning Nässjö kommun ska vara en bra och attraktiv arbetsplats där trivsel och hälsa är viktiga inslag. Trots ett aktivt förebyggande friskvårdsarbete kommer det alltid att finnas medarbetare som av olika orsaker är sjukskrivna. En åtgärd för att underlätta rehabilitering och återgång i arbetet är att dessa personer behåller kontakten med sin arbetsplats och vistas där. Kontakten med chef och arbetskamrater är viktigt. Ökade hälsotal. Nässjö kommun som arbetsgivare driver ett projekt för att skapa bättre förutsättningar för dem som är sjukskrivna så att de tidigare kan komma tillbaka till arbetet på hel- eller deltid. Den som är sjukskriven ska kallas till arbetsplatsen för att delta i de aktiviteter som är lämpliga utifrån den sjukskrivnes besvär. Aktiviteterna varierar från olika arbetsplatser. Gemensamt för alla arbetsplatser är att den sjukskrivne kallas till personalträffar, utbildningstillfällen och inbjuds till fikastunder. Den sjukskrivne får inte utföra ordinarie arbetsuppgifter. Arbetsplatsnärvaro är inte detsamma som arbetsträning. Chefen och den berörde medarbetaren gör upp en plan för besöken och diskuterar vad de kan innehålla. Planen följs upp. Besöken på arbetsplatsen är ett led i rehabiliteringen och innebär att arbetsledaren träffar den sjukskrivne i ett tidigt skede.

7 Respektive chef rapporterar kontinuerligt vilka personer som ingår i projektet till projektledningen. Kommunledningskontoret Seniorer Förhindra fallolyckor Fallskador bland äldre är på väg att bli ett av våra stora folkhälsoproblem. Under ett år faller ungefär 30 procent av personer över 65 år som bor hemma. Fallolyckor kan förebyggas på bred front inom olika områden med relativt enkla metoder. Det finns ett vårdprogram för fallprevention som har tagits fram av en tvärprofessionell grupp från landstinget och kommuner i Jönköpings län. Ett förebyggande arbete mot fall finns i Nässjö på rehabiliteringskliniken, primärvården och inom äldreomsorgen. Det är viktigt att åtgärderna samordnas och kompletterar varandra. Färre fallolyckor. Ökad livskvalitet. Ökad samverkan kring den enskilda människan. Det arbete och samarbete som påbörjats med att sprida information om hur fallolyckor kan undvikas fortsätter. Omsorgsförvaltningen och primärvården Öka kunskaperna om läkemedelsanvändning Många seniorer är beroende av läkemedel för olika åkommor. Vissa preparat kan medföra biverkningar. Läkemedelsverket har nyligen beslutat att vissa läkemedel kan bytas ut mot synonyma läkemedel. Detta kan ibland vålla vissa frågetecken. Öka kunskaperna om läkemedels verkan och biverkningar. Öka kunskaperna om utbytbara läkemedel mot synonyma. Öka kunskaperna om Apotekets tjänster. Informationsträffar ordnas till vilka seniorer inbjuds till. Hälsorådets seniorgrupp, apoteket, primärvården och omsorgsförvaltningen.

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR BARN OCH UNGDOMAR Övergripande inriktning av landstingets arbete I folkhälsoarbetet är landstingets primära uppgift att verka för en god vård och hälsa på lika villkor. Inom området barn och ungdomar ska

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa betyder

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället Vi bryr oss om varandra. Vi ställer upp och hjälper varandra för att känna oss trygga och säkra. Vi skapar mötesplatser i närmiljön där vi kan diskutera och

Läs mer

Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden Emina Cejvan, (m), Barn- och ungdomsnämnden

Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden Emina Cejvan, (m), Barn- och ungdomsnämnden FOLKHÄLSORÅD Protokoll Tid 5 februari 2009, kl 13.30-16.00 Plats Kommunhuset, Enigheten Närvarande Ordf Ledamöter Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Folkhälsopolitiska strategin i Norrbotten är ingen hyllvärmare

Folkhälsopolitiska strategin i Norrbotten är ingen hyllvärmare Folkhälsopolitiska strategin i Norrbotten är ingen hyllvärmare Framtiden börjar nu! Nionde nationella nätverkskonferensen 2010 Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting Från kunskap

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se

Läs mer

Folkhälsoplan. Munkedals kommun

Folkhälsoplan. Munkedals kommun Folkhälsoplan Munkedals kommun 2018-2020 Folkhälsoplan 2018-2020 Dnr: 2017-53 Typ av dokument: Handlingsplan Handläggare: Catharina Sundström, folkhälsostrateg Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik:

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM

DROGPOLITISKT PROGRAM DROGPOLITISKT PROGRAM 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se www.kalmar.se INLEDNING Kalmar

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth 2016-03-01 2016-1056 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

1 (10) Folkhälsoplan

1 (10) Folkhälsoplan 1 (10) Folkhälsoplan 2017-2019 2 (10) Folkhälsa i Sverige Det övergripande målet för svensk folkhälsopolitik är: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

Läs mer

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87 Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015 Antagen av KF 2012-06-11, 87 Definitioner Man måste skilja på hälsa, som är en fråga för individen, och folkhälsa som är en fråga för samhället. Folkhälsoarbetet

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2016/0083.11.01 0480-450885 Socialnämnden Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun 2016-2020 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

mötesplats mitt i Dalarna!

mötesplats mitt i Dalarna! Folkhälsoprogram för Gagnefs kommun mötesplats mitt i Dalarna! Gagnef är mötet som skapar hemkänsla. Här möts inte bara älvar och vägar, här möter du även Dalarna, dina barns lärare, dina grannar och byalaget.

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Alkohol och drogpolitiskt program

Alkohol och drogpolitiskt program Alkohol och drogpolitiskt program Syfte med det alkohol- och drogpolitiska programmet Att få fram ett heltäckande kommunprogram som involverar alla verksamheter inom kommunen samt andra myndigheter och

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program för s kommun Innehåll Drogpolitiskt program... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Alkohol... 5... 5 Barn och ungdomar... 6 Vuxna... 6 Narkotika... 8... 8 Barn och

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2016-03-07 ON 2016/0047 0480-453515 Omsorgsnämnden Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 3. Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 3. Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Styrdokument 1 Alkohol- och drogpolitiskt program för Fagersta kommun Inledning Det alkohol- och drogpolitiska programmet uttrycker Fagersta kommuns

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Landstingets mål och strategier för att bidra till förverkligande av Norrbottens folkhälsopolitiska strategi 1 Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun 2010-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-21 Kf 98 Inledning Varbergs kommun ska medverka till att stärka en god folkhälsa för ökad livskvalitet för medborgarna

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Föreslaget av Rådet för folkhälsa och trygghet Antaget av Kommunfullmäktige den 16 februari 2015 KS/2014/639 Sidan 1(7) Datum Sidan 2(7) INLEDNING Med droger avses tobak, alkohol,

Läs mer

Antagen 14 mars 2017 Handlingsplan

Antagen 14 mars 2017 Handlingsplan Antagen 14 mars 2017 Handlingsplan Folkhälsorådet Köpings kommun Innehåll Folkhälsorådet 5 Delaktighet- en öppen kommun med kvalité 7 Ett tryggt och gott liv-livskvalité 8 Hållbar samhällsutveckling 9

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016 för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö Antagen av Malmö kommunfullmäktige 2009.04.29 Kontaktpersoner Stadskontorets

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet 2016-2019 Foto: Elin Hedström Det goda samhället för människan genom hela livet Inledning Vännäs kommun har ett viktigt uppdrag i att skapa samhälleliga

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Remiss - Drogpolitiskt program

Remiss - Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0029 52904 Södermöre kommundelsnämnd Remiss - Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling.

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Folkhälsoplan 2013 2014 1 Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Längre ner i visionstexten står det att Vi värnar om varandra och vårt samhälles

Läs mer

TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88. Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11

TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88. Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11 TOBAKSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-27, 88 Dnr: KS 2014/623 Reviderad 2015-01-26, 11 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-05-05 RIKSDAGENS MÅL Riksdagen har i budgetpropositionen för 2008

Läs mer

Mål för det tobaks-, alkoholoch drogförebyggande arbetet i Bromölla kommun 2009-2012

Mål för det tobaks-, alkoholoch drogförebyggande arbetet i Bromölla kommun 2009-2012 Mål för det tobaks-, alkoholoch drogförebyggande arbetet i Bromölla kommun 2009-2012 Antaget av Bromölla kommuns fullmäktige 2009-04-27 sidan Innehållsförteckning 2 Varför ska Bromölla kommun ha tobaks-,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2009-06-02 16 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 16.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson (m) 18-24 Kent Oskarsson (s) Jan-Olof Larsson, ks ou (m) Övriga närvarande Paula Bergman,

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-05-25 KS 2016/0279 Kommunfullmäktige Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag till Drogpolitiskt program

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun Barn- och ungdomspolitiskt program Eksjö kommun Barn och ungdomar känner stolthet och glädje över sin hemort Antaget av kommunfullmäktige 2007-01-25, 121 Innehållsförteckning INLEDNING OCH BAKGRUND...

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån styr- och ledningsperspektivet 2013- Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Styr- och ledningsperspektivet Jämlik hälsa Organisation

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola.

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Alkohol, narkotika, doping & tobak Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Vad är skolans uppdrag? i läroplanen I läroplanen för grundskolan finns ett tydligt stöd för hälsofrämjande

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

HÄLSA OCH FOLKHÄLSA-VAD ÄR DET?

HÄLSA OCH FOLKHÄLSA-VAD ÄR DET? FOLKHÄLSOPLAN Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2011-11-24 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kommunstyrelsen Dokumentet gäller för: Höganäs

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program Alkohol- och drogpolitiskt program Förslag från livsmiljörådet Antaget av kommunfullmäktige den 19 juni 2006 Dnr KS2006/421 Kommunkansliet Alko_06.doc Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Inställning...

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Upprättad: 2013-11-21 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-02-24, 6 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Förord. Låt oss tillsammans hjälpas åt att förverkliga denna policy och därmed skapa ett tryggare och hälsosammare samhälle!

Förord. Låt oss tillsammans hjälpas åt att förverkliga denna policy och därmed skapa ett tryggare och hälsosammare samhälle! Drogpolitisk policy Förord Alkohol och droger är ett av de största folkhälsoproblemen. Här kan vetenskapligt påvisas samband med cancer, skrumplever, infektioner, barnlöshet, demens, misshandel och mord

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Meijerska gårdens förskola 2009-12-15 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 1 (11) Typ: Program Giltighetstid: 2011-2016 Version: 1.0 Fastställd: KF 2011-11-16, 126 Uppdateras: 2015 Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 Styrdokument för kommunens folkhälsoarbete Innehållsförteckning

Läs mer

Författningssamling. Folkhälsopolitiskt program

Författningssamling. Folkhälsopolitiskt program Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2005-06-16, 156 Reviderad: 2010-11-25, 142 Folkhälsopolitiskt program I. Inledning Kommuninvånarnas gemensamma hälsa, folkhälsan, är väldigt väsentlig

Läs mer