Att hjälpa både för studenter och för handledare/examinatorer med avsikten att inga betydelsefulla punkter ska bli fördröjda eller utelämnas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att hjälpa både för studenter och för handledare/examinatorer med avsikten att inga betydelsefulla punkter ska bli fördröjda eller utelämnas."

Transkript

1 Ägare Biträdande prefekt Användare Examinatorer/Handledare/ Studenter Utförande av examensarbete Syfte: Att hjälpa både för studenter och för handledare/examinatorer med avsikten att inga betydelsefulla punkter ska bli fördröjda eller utelämnas. Genomförande: I dokumentet återfinns processkartor som illustrerar arbetsgången. För att sedan få utförligare information om varje steg läses den efterföljande texten. Alla punkter som är relevanta bör utföras efter den ordning som rekommenderas nedan. Innehållsförteckning 1. Introduktion Syftet Omfattning Kostnader Introduktion inför examensarbetskursen Val av examensarbete Sök examensarbeten Handledare och examinator Överenskommelse mellan student, examinator och handledare Att genomföra examensarbetet Planeringsrapport Dagbok Rapportskrivning Examination Redovisning Opposition Efter examensarbetet Hanteringen av rapporter Stipendier och priser för bästa examensarbete Posterutställning Utvärdering... 12

2 1. Introduktion 1.1 Syftet Examensarbetet är ingenjörs- och magisterutbildningarnas avslutande del. Studenten ska genom att tillämpa sina kunskaper och färdigheter genomföra ett större projektarbete. Syftet med examensarbetet är att studenten ska visa att hon/han kan: strukturera, planera och genomföra en större arbetsuppgift med problemlösning använda sina under studietiden förvärvade kunskaper vid lösning av förelagd uppgift med anknytning till utbildningen tillgodogöra sig innehållet i relevant facklitteratur inom området och sätta in arbetet i detta sammanhang samt att studenten har god förmåga i skriftlig och muntlig kommunikation Examensarbetet bör väljas så att det innehåller någon form av undersökande eller jämförande studie, något utvecklingsarbete eller forskningsarbete, så att man kommer fram till ett väl formulerat resultat, som andra kan ha intresse av att ta del av i olika sammanhang. 1.2 Omfattning Examensarbetet är utbildningens avslutande del och pågår normalt under en halv eller hel termin. Omfattningen är 15 eller 30 högskolepoäng, beroende på utbildningsnivå, där skillnaden mellan 15 och 30 högskolepoäng mer ligger i innehållet i uppsatsen än i strukturen. 15 högskolepoäng motsvarar en beräknad arbetsinsats om 400 timmar. Eftersom examensarbetet är utbildningarnas avslutande del och målet bl. a. är att studenten ska använda sina under studietiden förvärvade kunskaper, får normalt inte examensarbetet påbörjas om studenten förutom examensarbetet saknar 22,5 högskolepoäng (3 kurser) eller mervid det tillfälle i utbildningen då examensarbetet är planerat att påbörjas. För magister gäller 1 kurs. Dessutom får inga centrala kurser för det specifika examensarbetet saknas. Detta ska styrkas med ett betygsutdrag när ansökan, att få genomföra examensarbete, görs vid institutionen. Examensarbetet utförs i samarbete med ett företag, organisation eller på högskolan. Examensarbetet är för studenten ett mycket viktigt tillfälle att skaffa kontakter för framtida arbete. Arbetet utförs i en grupp bestående av två studenter eller i undantagsfall individuellt. I särskilda skäl föreligger kan gruppen bestå av fler studenter, beslut om detta tas så fall av ansvarig studierektor. 1.3 Kostnader Studenterna ska i princip själva svara för kostnader t ex resekostnader, i samband med examensarbetet. I speciella fall kan institutionen svara för kostnader. I varje särskilt fall ska dock kostnaden godkännas av examinator. 1.4 Introduktion inför examensarbetskursen Utbildningsledaren informerar aktuell studentgrupp om examensarbetskursens upplägg och mål i godtid före kursstart (12)

3 Examensarbete val av examensarbete Följande punkter skall genomföras FÖRE examensarbetet startas Student Examinator/ handledare Företag (Extern handledare) Studierektor/ Utbildningsledare Internet, företag, kontakter etc. Sök examensarbeten NEJ Välj lämpligt examensarbete Acceptera examensarbete? JA Utse en handledare Kontakta skolan NEJ Inriktning OK? JA Utse lämplig examinator/ handledare Fyll i Blankett för registrering av examensarbete Accepterar uppdrag? NEJ JA Överenskommelse mellan Student, handledare och examinator + Ev. avtal om sekretess, patent, upphovsrätt etc. Kopia av blankett Original blankett Kopia av blankett (12)

4 2. Val av examensarbete 2.1 Sök examensarbeten Studenten ska i första hand själv aktivt söka eller föreslå examensarbete. Detta bör startas i mycket god tid helst under terminen innan examensarbetets genomförande. Främst sker detta genom att man kontaktar företag (uppdragsgivare), som skulle kunna vara intresserade. Vid en överenskommelse om uppdrag, måste en extern handledare på företaget utses. Denne ska vara väl införstådd med uppgiften och kunna avsätta tid för handledning när så krävs för att föra arbetet framåt. Handledaren ska se till att det, till den mån det är möjligt, finns en arbetsplats och att nödvändiga hjälpmedel finns tillgängliga för examensarbetarna. Examensarbete ska ha koppling till utbildningsområdet och vara ingenjörsmässigt. Val av examensarbete ska dock alltid godkännas av examinator. Alternativet är att diskutera med professor eller studierektor om att göra ett eget arbete på institutionen. Om examensarbetet är internt räcker det med en handledare på institutionen. 2.2 Handledare och examinator I båda alternativen ska det, av högskolan, till varje examensarbete utses en examinator i förekommande fall även en handledare. Examinator och handledare utses av studierektor eller utbildningsledare på institutionen och det är normalt den/de lärare vars ämnesområde ligger närmast examensarbetsområdet. Handledare och examinator är med fördel olika personer; Examinator är huvudansvarig och oavsett var examensarbetet utförs är det examinatorn som ansvarar för att uppgiftens inriktning, omfattning och nivå motsvarar de mål och krav som utbildningsplan ställer, och därtill även sätter betyg. Handledaren ska säkerställa att studenten får hjälp med praktikaliteter, expertstöd i metodfrågor och ämneskunskap, problemformulering och avgränsningar av arbetet samt tidsmässig planering av arbete och rapportskrivning. Det är viktigt att du som student avtalar tid med handledare och examinator innan du träffar dem samt att du förbereder dig innan mötet. 2.3 Överenskommelse mellan student, examinator och handledare Efter överenskommelse med examinator/handledare och handledaren på eventuellt företag, fyller studenten i Blankett för registrering av examensarbete. Av denna blankett lämnas originalet till examinatorn/handledaren, 1 kopia till handledaren på företaget samt 1 kopia behåller studenten. Alla studenter ska individuellt fylla i en sådan blankett, även om man arbetar i grupp. För examensarbeten utförda på företag, ska frågor rörande patent, sekretess, upphovsmannarätt m.m. regleras genom avtal före arbetets igångsättande. Efter redovisningen och godkännande är examensarbetet en allmän och offentlig handling och omgärdas enbart i undantagsfall av sekretess. Endast företaget kan begära sekretess, som student måste du därför diskutera denna fråga med uppdragsgivaren innan du startar examensarbetet (12)

5 Examensarbete Att genomföra examensarbetet Följande punkter genomföras UNDER examensarbetet gång Student Examinator/ handledare Företag (Extern handledare) Till handledaren inom 2 veckor: Planeringsrapport Tidplan För dagbok Diskussion om planering (Godkänd planeringsrapport krävs för fortsatt arbete) Exjobbsrapport instruktioner Genomför uppgift Kontinuerlig exjobbs-rapportering (enligt examinator/handleares önskemål) Senast ~1-2 veckor innan redovisning Revidera rapporten NEJ OK? OK? JA 10 dagar innan redovisning: Skicka kopia till opponent Kontakt opponent Förbered egen opponering 2 dagar innan redovisning: Lämna in opponeringsrapport Muntlig redovisning / opponering Medverkar vid redovisning Medverkan vid redovisning / Redovisning på företaget (12)

6 3. Att genomföra examensarbetet 3.1 Planeringsrapport Inom 2 veckor efter det att arbetet startat ska studenten lämna en planeringsrapport och tidplan till handledaren. Rapporten ska visa den planerade logiska gången i projektet. Med utgångspunkt från den tänkta slutrapporten ska studenten beskriva hur man kommer att gå till väga för att genomföra arbetet. Planeringen ska diskuteras med handledarna både på företaget och på institutionen, det är lämpligt att tillsammans redan nu titta på de riktlinjer som finns för bedömning av examensarbetet. Planeringsrapporten är ett sätt att från början strukturera upp arbetet och ge en översiktlig beskrivning av hela examensarbetet. Studenten ansvarar för att projektplanen följs; alla förändringar, händelser och faktorer som påtagligt påverkar arbetet i tids-, resultateller kvalitetshänseende ska dokumenteras och meddelas examinatorn. Planen ska preciseras, förändras och uppdateras på ett ordnat sätt. Detta ska säkerställa att utbildningsmålen för examensarbetet nås samt att en balans finns mellan studentens bidrag samt uppdragsgivarens krav. Det säkerställer också att arbetet utförs i rimlig och/eller tillräcklig omfattning och inom rätt tid. Rapporten bör omfatta 2-3 sidor jämte tidplan. Av planeringsrapporten ska framgå: 1. Preliminär titel. Tänk på att titeln ska vara kort och tala om vad examensarbetet handlar om. 2. Bakgrund och problembeskrivning. Avsnittet ska tydliggöra frågeställningar och motivera ämnesvalet. Här görs en koppling till tidigare forskning med referenser. 3. Syfte och avgränsningar. Syftet är en precisering av problembeskrivningen och ges i de flesta fall av uppdragsgivaren. Det är dock studenten som uppdragstagare, som ansvarar för att syftet är entydigt och väl formulerat samt att det innehåller målet/målen med arbetet. Uppdragsgivarens formulering av uppdraget kan mycket väl redovisas separat. Fundera noggrant igenom hur mycket arbetet ska innehålla och vilka arbetsuppgifter som är prioriterade. Beskriv därefter avgränsningar av syftet. 4. Metodbeskrivning. Här kan man föra en diskussion om vilka alternativ som finns och vilket val av metod man avser att använda. Välj den metod som på bästa sätt gör det möjligt att uppfylla syftet. 5. Disposition. Rapportens logiska disposition visas i form av en preliminär innehållsförteckning. 6. Arbetsgång. Med utgångspunkt från den tänkta slutrapporten beskrivs hur man ska gå till väga för att genomföra arbetet. 7. Referenslitteratur. Vid starten av examensarbetet ingår en litteraturstudie och ofta även en datorbaserad sökning. Redovisa här i översikt den litteratur som har studerats och avser att studeras. Redovisa även de sökord som använts. Tidplan. En detaljerad tidplan ska skapas, förslagsvis på veckonivå. Ta även med eventuell semester, tid för läsning till omtentor och liknande. Tänk på att externa handledare ofta är hårt belastade, gör därför tidplanen tillsammans med handledaren. Observera att slutfasen ofta tar lång tid, utgå från inlämningsdatum (vanligen mitten av maj) och lägg in samtliga aktiviteter och avstämningstider som är nödvändiga för att nå detta datum (12)

7 Tidplanen kan senare successivt preciseras, förändras och uppdateras (se figur 3.1). Studenten ansvarar för att planen följs. Alla förändringar, händelser och faktorer som påtagligt påverkar arbetet i tids-, resultat- eller kvalitetshänseende ska dokumenteras och meddelas handledarna. Figur 3.1 Figuren visar ett förenklat exempel på ett Gant-schema för att genomföra ett examensarbete. Momenten i ett examensarbete kan indelas på finare detaljnivå. 3.2 Dagbok Det är lämpligt att föra dagbok över allt man gör och får reda på. Detta som en hjälp för att kvalitetssäkra examensarbetet. Skaffa en pärm med register där alla papper och uppgifter om examensarbetet samlas. Gör noteringar vid möten med andra personer, anteckna datum, namn, titel, arbetsplats och telefonnummer. För fortlöpande dagboksanteckningar/noteringar om intressanta händelser och om vad som görs och sägs. 3.3 Rapportskrivning Ett examensarbete är en akademisk process, vilken presenteras med en tydligt strukturerad rapport eller uppsats, som ska återspegla det vetenskapliga värdet i arbetet och resultatet. För att åstadkomma detta är rapportstrukturen i stort sett densamma hela vägen från en enkel uppsats på A-nivå till en doktorsavhandling. Detta medför att alla som är skolade i vetenskapligt arbete med lätthet kan hitta det som de letar efter oavsett djup eller nivå i rapporten. Rapporten ska utformas enligt ingenjörshögskolan rapportmall. Rapportens innehåll och form ska granskas av handledare och examinator innan examensarbetet kan godkännas. Rapporten ska återge den logiska gången av arbetet. Detta innebär att det ställs speciella krav på hur rapporten ska skrivas. I dokumentet Rapportskrivning presenteras några viktiga moment att tänka på, formella krav och allmänna tips om rapportskrivningen. På högskolans avdelning Bibliotek och Läranderesurser, BLR, finns en Språkverkstad där studenter kan få tips och hjälp med akademiskt skrivande. En informationsföreläsning brukar även ges (12)

8 3.4 Examination Uppsatsen ska lämnas först till handledaren på företaget och därefter till examinator för granskning i god tid ca 1-2 veckor före den muntliga redovisningen av arbetet. Efter att den granskats ska den eventuellt revideras. Examensarbetet betygssätts med godkänd eller underkänd med hjälp av utarbetade riktlinjer för bedömning av kvalitet i examensarbeten. Följande kriterier tas med i bedömning av betyg: Grundläggande kunskaper, Hantering av frågeställningar, Planering och genomförande, Kritisk användning av information och modellering av skeenden Skriftlig och muntlig framställning Självständig problemlösning Beaktande av hållbar utveckling och etik (kan sakna relevans i vissa examensarbeten) Skillnaden mellan 15 och 30 högskolepoäng ligger snarare i innehållet och djupet i uppsatsen än i strukturen. 3.5 Redovisning Varje examensarbete ska muntligt presenteras vid Högskolan i Borås. Detta görs huvudsakligen på ett seminarium vid slutet av den termin då examensarbetet utförts. På detta seminarium ska studenterna presentera sitt examensarbete, därefter genomförs i regel en muntlig opposition av arbetet. Kravet på opposition framgår av kursplanen för respektive examensarbetskurs. Dispositionen av tiden på seminariet ser ungefär ut som följer: Inledning (seminarieledaren) 3 minuter Presentation av examensarbeten 20 min Opposition av examensarbeten 5 min Avslutning med tillfälle för frågor från publiken 5 min Efter presentationen gör studenten eventuella justeringar med anledning av presentationen och oppositionsrapporten, och definitiv rapport inlämnas till institutionens handledare/examinator. Examensarbetarna uppmanas att även hålla en redovisning på det företag eller organisation där arbetet utförts. Alternativt bjuda in sina representanter och handledare från företaget till seminariet. Seminariet är obligatoriskt för hela klassen men även studenter från lägre årskurser är inbjudna. Det ses även som mycket positivt om en kort föreläsning kan ske för studenter i en kurs som ligger nära examensarbetsområdet, diskutera med examinatorn (12)

9 3.5.1 Opposition Opponentskapet syftar till att ge opponenten övning i kritiskt granskande. En opponering innebär att studenten läser en uppsats (examensarbete) noga och ger konstruktiva förslag efter en mall. Förslagen bör både lyfta det som är bra i uppsatsen samt lyfta fram förbättringsförslag. Opponenten bör presentera sin opposition både muntligt och skriftligt. Den skriftliga opponentrapporten bör vara ca 1-2 A4-sidor. Oppositionen ska vara en hjälp för författarna. Se till att du som opponent får en uppsats senast 10 dagar före den muntliga oppositionen. För opponenterna gäller: Läs noga igenom rapporten och förbered ett par frågor Strukturera oppositionen enligt avsnittet om rapportskrivning Samla alla förbättringsförslag i en lista som lämnas till författarna efter den muntliga presentationen. I oppositionen bör man främst titta på: Använder författarna vetenskapliga och systematiska angreppssätt? Har författarna utifrån sitt problem gjort ett medvetet metodval? Har arbetet en tydlig teorianknytning? Observera att oppositionen ska hjälpa författarna och bör därför vara konstruktiv och ges i en positiv anda. Lämna gärna förslag till förbättringar där det kan behövas. Lämna in en skriven oppositionsrapport till examinator senast 2 dagar före opponering och presentation. Samla också alla förbättringsförslag i en lista som lämnas till författarna efter den muntliga presentationen. Följande är lämpligt att diskutera på oppositionen: Det muntliga framförandet (diskuteras under seminariet) Ämnet och problemområdet Problemdiskussion och syfte Avgränsningar Språk och tekniskt utförande Ärlighet och kritisk distans Helhetsintryck (12)

10 Examensarbete Efter examensarbetet Följande punkter genomförs EFTER Student Examinator/ handledare Administration Be om exjobbsnummer Ge ut exjobbsnummer Lämna in slutlig rapport som.pdf NEJ OK? Godkänd! JA Skickar in arbetet enligt rutin Examensarbetes administration Registrerar i Ladok Arkiverar rapport. Skickar information och BADA-avtal Om publicering önskas, skriv under: Avtal om digital publicering och skicka in Publicerar Ta fram en poster inför utställning Ingenjörshögskolans examensdag (se särskild information) (12)

11 4. Efter examensarbetet 4.1 Hanteringen av rapporter Den slutgiltiga rapporten ska på titelsidan förses med ett rapportnummer. Detta erhålls av forskningsadministratören på Ingenjörshögskolan, Susanne Borg. Den färdiga versionen av rapporten konverteras sedan till.pdf-format och skickas som e- postbilaga till examinatorn. I detta e-brev ska författarnas namn och personnummer anges. När examinatorn godkänt rapporten vidarebefordrar han/hon e-brevet inklusive rapporten till forskningsadministratören (enligt rutin Administration av examensarbete). På HBs datorer görs pdf-konverteringen lätt i MS Word eller Open Office. Eventuellt kan något gratisverktyg användas, kontrollera dock resultatet noga! Examensrapporten är en offentlig handling och arkiveras som pappersexemplar i högskolan arkiv. För att få rapporten publicerad i BADA (Borås akademiska digitala arkiv) måste författarna skriva under var sitt publiceringsavtal och skicka till forskningsadministratören. Varje rapport i BADA får en unik länk som inte påverkas av t.ex. byte av server. Läs mer på bibliotekets webbplats om digital publicering. Om företaget där examensarbetet utförts kräver sekretess för delar av innehållet i rapporten ska detta tydligt noteras på titelsidan. Rapporten arkiveras i högskolans arkiv med sekretesskydd (max tre år). Om publicering önskas kan två rapporter sändas in; en i originalutförande samt en där sekretessbelagda uppgifter raderats. Den modifierade rapporten publiceras då i BADA. Mer information ges av registrator. Författarna får utan kostnad var sitt tryckt exemplar, till handledare skickas även ett exemplar. 4.2 Stipendier och priser för bästa examensarbete Både nationella förbund och det lokala näringslivet visar sin uppskattning för studenternas och högskolans arbete genom att dela ut ett stort antal stipendier. Tänk på att stipendier vanligtvis måste sökas aktivt av studenten. 4.3 Posterutställning Ingenjörshögskolan håller en examensdag för de studenter som går sista terminen på en högskoleingenjörs- eller högskoleteknikerutbildning samt personal på Ingenjörshögskolan. Varje examensarbetare ska om möjligt delta i den utställning av examensarbeten som institutionen anordnar i slutet av vårterminen varje år. Till denna utställning skapar studenten en poster, som på ett populärt sätt beskriver examensarbetet. Utmärkelse för bästa posterpresentation utses. Kvällen avslutas med mat och mingel i bästa sällskap. Se processkarta över Examensdag (12)

12 4.4 Utvärdering Det är väldigt viktigt med studenternas synpunkter. Prefekt och kursansvarig lärare ansvarar för att studenternas synpunkter på kursen systematiskt och regelbundet samlas in. Resultaten av utvärderingarna som utförs skriftligt eller muntligt, ligger till grund för kursens fortsatta utformning (12)

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Introduktion Examensarbetet är ingenjörsutbildningarnas avslutande kurs (härefter kallad exjobbs-kursen) där du skall tillämpa kunskaper

Läs mer

Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik

Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik Introduktion Examensarbetet är ingenjörsutbildningarnas avslutande kurs (härefter kallad exjobbs-kursen) där du skall tillämpa kunskaper och färdigheter från

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Kontakt: Bygg: bozena.guziana@mdh.se

Läs mer

Rutiner för opposition

Rutiner för opposition Rutiner för opposition Utdrag ur Rutiner för utförande av examensarbete vid Avdelningen för kvalitetsteknik och statistik, Luleå tekniska universitet Fjärde upplagan, gäller examensarbeten påbörjade efter

Läs mer

Examensarbete Teknisk logistik

Examensarbete Teknisk logistik Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk logistik PM Examensarbete Teknisk logistik PM-Exjobb/080205 2 Examensarbete inom ämnet Teknisk logistik, LTH Denna PM är en kortfattad sammanställning

Läs mer

Information om examensarbetet för studenter och examinatorer

Information om examensarbetet för studenter och examinatorer Information om examensarbetet för studenter och examinatorer Institutionen för tillämpad kemi och geovetenskap Luleå tekniska universitet Ht02 Reviderad vt04, vt05, ht06, ht08 Regler för examensarbete

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Reviderad 2016-08-25 Webbplats för examensarbeten

Läs mer

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Styrelsebeslut 2014-06-13 Dnr: ST 2014/231-1.1 Fakulteten för teknik Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Syftet med riktlinjerna är att få en enhetlig

Läs mer

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp Electrical Engineering BA (C), Thesis Project, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp)

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1 INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1. Försöksplan Syftet med försöksplanen är att du ska få projektets (begränsade) målsättning helt klar för dig innan

Läs mer

Examensarbete inom Teknisk fysik anvisningar för studenten

Examensarbete inom Teknisk fysik anvisningar för studenten Institutionen för fysik Teknisk fysik Petter Holme 2011-08-24 Sid 1 (5) Examensarbete inom Teknisk fysik anvisningar för studenten Examensarbetet är ett av Teknisk fysikutbildningens viktigaste moment.

Läs mer

Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP

Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP Examensarbetet är ett ingenjörsarbete som utförs på ett företag Examensarbetet genomförs enskilt eller i par Examensarbetet omfattar 15 hp Examensarbetet genomförs i lp

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå BOZENA GUZIANA EVA THORIN Reviderad 2019-01-17 Webbplats för examensarbeten

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Examensarbete Information 2018

Examensarbete Information 2018 Examensarbete Information 2018 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning (30 hp på A-nivå)

Läs mer

Information till företag och organisationer om examensarbete inom Byggteknik vid Högskolan Dalarna

Information till företag och organisationer om examensarbete inom Byggteknik vid Högskolan Dalarna Information till företag och organisationer om examensarbete inom Byggteknik vid Högskolan Dalarna Allmänt Alla studenter som följer ett byggprogram vid ska som sista moment i sin utbildning göra ett examensarbete.

Läs mer

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Information den 19/10 2012 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning på er specialisering

Läs mer

Examensarbete. Teknisk logistik

Examensarbete. Teknisk logistik Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk logistik PM Examensarbete (MTT820) Teknisk logistik PM-Exjobb/120125 Examensarbete inom ämnet Teknisk logistik (MTT820), LTH Denna PM är en kortfattad

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Examensarbete i språkteknologi

Examensarbete i språkteknologi Examensarbete i språkteknologi Beáta Bandmann Megyesi Institutionen för lingvistik och filologi Uppsala universitet Översikt Examensarbetets innehåll Regler och principer Lärare och handledare Lärandemål

Läs mer

Riktlinjer för examensarbetare

Riktlinjer för examensarbetare Riktlinjer för examensarbetare Informationen för dig som ska göra examensarbete finns för det mesta på LTH:s hemsida: http://www.student.lth.se/studieinformation/examensarbete/. Studenten förväntas vara

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH 2014-07-15 Projektgruppen för examensarbetsprocessen Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH Projektgruppen för examensarbetsprocessen sammanfattar här sin beskrivning av processen för

Läs mer

Information om examensarbete och krav för examen. Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden

Information om examensarbete och krav för examen. Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden Information om examensarbete och krav för examen Siv Söderlund Studievägledare DM-nämnden VAD ÄR ETT EXJOBB? Examensarbetet omfattar 30 högskolepoäng på A-nivå Tre moment ingår i examensarbetet *Genomförande,

Läs mer

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Ver. 2016-02-19 Sida 1 av 5 Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Detta är en generell guide till det praktiska arbetet kring

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/ Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Se W:s exjobbssida http://www.w-program.nu/ Ur kursplanen se http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kursplan/?kkod=1tv962 Mål: Syftet med examensarbetet

Läs mer

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Författare: Börje Nilsson Termin: from HT 2013 För kurserna: 2MA11E, 4MA11E, 5MA12E och 5MA11E 1 (9) Innehåll Inledning 3 Disposition 3

Läs mer

HE110X / HI110X HE111X/HI111X Examensarbete. Bedömningsgrunder och kriterier Process

HE110X / HI110X HE111X/HI111X Examensarbete. Bedömningsgrunder och kriterier Process HE110X / HI110X HE111X/HI111X Examensarbete Bedömningsgrunder och kriterier Process Mål för kursen Examensarbete 15hp för Högskoleingenjörsexamen 180hp Studenten ska - kunna tillämpa relevanta kunskaper

Läs mer

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2018 Dan Hedlin 2018-06-21 Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G KURSENS INNEHÅLL

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Meteorologiska Institutionen MISU SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT

Meteorologiska Institutionen MISU SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT 160905 SJÄLVSTÄNDIGA MASTERARBETEN CHECKLISTA STUDENT Examensarbetet utgör det självständiga arbete som är ett villkor för att få ut en examen från en högskola eller ett universitet. Examensarbetet ska

Läs mer

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Krav, tips och förslag Skapad av: Modifierad av: Ändrad av: Martin Rudberg Clas Rydergren Henrik Andersson 2004 M. Rudberg 1 Allmänt om arbetet Målet med examensarbetet

Läs mer

Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3. Stefan Engevall, SL/FTL,

Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3. Stefan Engevall, SL/FTL, Valinfo SL2 Exjobbsinfo SL3 Stefan Engevall, SL/FTL, 170928 10 år! Äntligen är jag HELT säker och HELT lugn SL är ett VÄLDIGT bra program som ger hög nytta per investerad resurs För samhället För företagen

Läs mer

Informationstillfälle 2 Examensarbete

Informationstillfälle 2 Examensarbete Informationstillfälle 2 Examensarbete Högskoleingenjörsprogrammet för Ekonomi och Produktionsteknik Läsår 2017/2018 Examensarbete Lärandemål Specifika lärandemål för examensarbetet är att studenten skall

Läs mer

EXTERNA EXAMENSARBETEN

EXTERNA EXAMENSARBETEN EXTERNA EXAMENSARBETEN Med externa examensarbeten menas arbeten som sker i samverkan med extern part utanför akademin och där resursperson ska finnas tillgänglig CHECKLISTA CHECKLISTOR FÖR EXAMENSARBETEN

Läs mer

Examensarbete. Anne Håkansson Studierektor för examensarbeten Informations- och Kommunikationsteknik, KTH

Examensarbete. Anne Håkansson Studierektor för examensarbeten Informations- och Kommunikationsteknik, KTH Examensarbete Högskoleingenjörsexamen/ Kandidatexamen/ Civilingenjörsexamen åk 3 Anne Håkansson annehak@kth.se Studierektor för examensarbeten Informations- och Kommunikationsteknik, KTH 2015 Anne Håkansson

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM

Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM Välkommen till exjobbsinformation för M, DPU och EMM 1 OCTOBER 2015 2 Varför exjobb? Examensarbetet ska visa att den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper

Läs mer

Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap

Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap Sid 1 (5) Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap Påbörja ett examensarbete Planeringen av ett examensarbete bör starta i god tid innan kursen börjar för att

Läs mer

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE - CIVILINGENJÖR (STUDENTVERSIONEN)

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE - CIVILINGENJÖR (STUDENTVERSIONEN) RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE - CIVILINGENJÖR (STUDENTVERSIONEN) ALLMÄNT För att erhålla en examen fordras att du utfört och blivit godkänd på ett examensarbete som företrädesvis utförs enskilt

Läs mer

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd. Examination av examensarbeten. Sammanfattning av seminariet

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd. Examination av examensarbeten. Sammanfattning av seminariet Examination av examensarbeten Sammanfattning av seminariet 2012-03-23 Examensarbeten är en viktig del av utbildningen och ger studenter möjlighet att visa självständighet, tillämpa sina förvärvade kunskaper

Läs mer

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats!

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 170516 Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! Detta dokument innehåller information och anvisningar inför det självständiga arbetet på grundnivå

Läs mer

1 Revidering av kursplaner för exjobb, i Studiehandboken 2017 Dnr LiU

1 Revidering av kursplaner för exjobb, i Studiehandboken 2017 Dnr LiU 2016-06-20 PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2016-042 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Ulf Nilsson Kia Ölvander Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare

Läs mer

Anvisningar för examensarbeten inom energiteknik Grundnivå och avancerad nivå

Anvisningar för examensarbeten inom energiteknik Grundnivå och avancerad nivå 0 (8) MDH Anvisningar för examensarbeten inom energiteknik Grundnivå och avancerad nivå Fredrik Starfelt och Elena Tomas Aparicio 2012-01-01 Dessa riktlinjer för examensarbeten har tillkommit för att vara

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Att göra examensarbete

Att göra examensarbete Att göra examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det biologiska

Läs mer

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE -

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE - RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE - (STUDENTVERSIONEN) ALLMÄNT För att erhålla en examen fordras att du utfört och blivit godkänd på ett examensarbete som företrädesvis utförs enskilt och i undantagsfall

Läs mer

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten 1 Inledning Vid den farmaceutiska fakulteten har det sedan 2005 funnits kriterier för bedömning av examensarbete (medfarm 2005/913).

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg

Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg Version 2013-01-14 Institutionen för Teknik och samhälle Trafik och väg Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg Detta dokument innehåller det mesta som man behöver veta för att genomföra ett examensarbete

Läs mer

Anvisningar för genomförande av examensarbete

Anvisningar för genomförande av examensarbete HALMSTAD UNIVERISTY Anvisningar för genomförande av examensarbete För ingenjörsprogrammen på IDE-sektionen Björn Åstrand 11/27/2014 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Att göra ett examensarbete

Att göra ett examensarbete Att göra ett examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg

Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg Version 2013-08-16 Institutionen för Teknik och samhälle Trafik och väg Handläggning av Examensarbeten på Trafik och Väg Detta dokument innehåller det mesta som man behöver veta för att genomföra ett examensarbete

Läs mer

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen Juridiska institutionen Stockholms universitet Fastställt av prefekten 2013.08.13 För tillämpning på examensarbeten som examineras fr.o.m. 2013.11.04 Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Anvisningar för examensarbete vid IEI - Produktionsekonomi: Aktiviteter och etapper

Anvisningar för examensarbete vid IEI - Produktionsekonomi: Aktiviteter och etapper Linköpings tekniska högskola Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för Produktionsekonomi Anvisningar för examensarbete vid IEI - Produktionsekonomi: Aktiviteter och etapper

Läs mer

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE CIVILINGENJÖR, MASTER, HÖGSKOLEINGENJÖR

RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE CIVILINGENJÖR, MASTER, HÖGSKOLEINGENJÖR RUTINER FÖR UTFÖRANDE AV EXAMENSARBETE CIVILINGENJÖR, MASTER, HÖGSKOLEINGENJÖR (MED AKADEMISK HEMVIST VID INSTITUTIONEN FÖR SYSTEM- OCH RYMDTEKNIK) ALLMÄNT För att erhålla en examen fordras att du utfört

Läs mer

Institutionen för Informationsvetenskap Uppsala universitet. Anvisningar för kursen. Examensarbete, 10 p. Data och systemvetenskap, C - nivå

Institutionen för Informationsvetenskap Uppsala universitet. Anvisningar för kursen. Examensarbete, 10 p. Data och systemvetenskap, C - nivå Anvisningar för kursen, 10 p Data och systemvetenskap, C - nivå Läsåret 2006 Kursanvisningar Kursen skall fördjupa de kunskaper som förvärvats under studietiden inom IT-området. Viktiga komponenter är

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR

SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Revisionsdatum: 2012-10-23 Bilaga 1 SAMVERKAN MELLAN HÖGSKOLA OCH NÄRINGSLIV I INGENJÖRSUTBILDNINGAR Olika former av samverkan För att bedriva en kvalitativt bra ingenjörsutbildning är vi från högskolans

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

Nedan anges allmänna bestämmelser för examensarbetet. Ytterligare information om examensarbetets genomförande finns på de olika institutionerna.

Nedan anges allmänna bestämmelser för examensarbetet. Ytterligare information om examensarbetets genomförande finns på de olika institutionerna. b3.5 EXAMENSARBETE för civilingenjörsexamen 300 hp, teknologie masterexamen, naturvetenskaplig masterexamen, filosofie masterexamen, teknologie magisterexamen samt masterexamen utan förled (för studerande

Läs mer

Genomförande-PM Examensarbete i Byggteknik

Genomförande-PM Examensarbete i Byggteknik Genomförande-PM Examensarbete i Byggteknik Bakgrund Detta kurs-pm beskriver genomförandet av ordinarie exjobbs-kursen. Det bygger på att du har tagit del av Förberedelse-PM, lämnat in exjobbs-förslag,

Läs mer

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Examinatorer W: Fritjof Fagerlund (huvudansvarig) Mattias Winterdahl Björn Claremar Monica Mårtensson Syfte och mål Syftet med examensarbetet är att förbereda

Läs mer

Examensarbeten en modell för bedömningsprocessen

Examensarbeten en modell för bedömningsprocessen Examensarbeten en modell för bedömningsprocessen P O Ågren institutionen för informatik Disposition 1 Examensarbetet som kurs 2 Kursens planering 3 Bedömningsprocessen Examensarbete som kurs Tre program

Läs mer

Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik.

Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik. Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik. Fastställd av rektor 2015-04-07 att gälla från och med läsåret 2015/2016. Kurskoder med kursbenämningar, för vilka denna kursplan gäller, beslutas

Läs mer

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Gäller för självständigt arbete i biologi, miljövetenskap, markvetenskap, livsmedelsvetenskap, lantbruksvetenskap, kemi och teknologi. För att bli

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett examensarbete? ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR)

Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR) Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR) 2 ATT SKRIVA MAGISTER- OCH MASTERUPPSATS PÅ CTR Att skriva magister- och masteruppsats på

Läs mer

Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi. Gemensamma riktlinjer för hela institutionen

Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi. Gemensamma riktlinjer för hela institutionen Examensarbeten, litteraturstudier och teoretisk geoekologi / geografi Gemensamma riktlinjer för hela institutionen Innehåll för examensarbeten Under kursen utför och redovisar studenterna en vetenskaplig

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Allmänna råd för examensarbeten

Allmänna råd för examensarbeten Allmänna råd för examensarbeten Dessa allmänna råd har fastställts av rektor 2012-12-06 och träder i kraft 2013-01-01 Dnr HS 2012/539-53 Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 2 Ämne och ämnesspecifika instruktioner

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Vad innebär? Ett självständigt arbete (i undantagsfall två och två) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera

Läs mer

Anvisningar för examensarbete på magisternivå inom energiteknik 15 hp Högskolan i Halmstad

Anvisningar för examensarbete på magisternivå inom energiteknik 15 hp Högskolan i Halmstad Anvisningar för examensarbete på magisternivå inom energiteknik 15 hp Högskolan i Halmstad 1. Information Denna handledning gäller för studerande som planerar att genomföra examensarbete inom utbildningen

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad

Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad Välkommen till exjobbsinformation och masterpåbyggnad Varför exjobb? Använda sina kunskaper och med vetenskaplig ansats lösa en uppgift med anknytning till utbildningen Professionell skriftlig och muntlig

Läs mer

LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp. Stefan Stenbom

LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp. Stefan Stenbom LT200X Examensarbete inom teknik och lärande, avancerad nivå 30,0 hp Stefan Stenbom Närvaro ... Berätta om ditt exjobb!... Examensarbetens syfte Visa att du kan Tillämpa dina akademiska kunskaper

Läs mer

Institutionen för Informationsvetenskap Uppsala universitet. Anvisningar för kursen. Examensarbete, 10 p. Data och systemvetenskap, D-nivå

Institutionen för Informationsvetenskap Uppsala universitet. Anvisningar för kursen. Examensarbete, 10 p. Data och systemvetenskap, D-nivå Anvisningar för kursen, 10 p Data och systemvetenskap, D-nivå Läsåret 2006 Kursanvisningar Kursen skall fördjupa de kunskaper som förvärvats under studietiden inom IT-området. Viktiga komponenter är skriftlig

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Välkommen till exjobbsinformation

Välkommen till exjobbsinformation Välkommen till exjobbsinformation Exjobbsinformation 3 OCTOBER 2018 2 Agenda 12:15 Studievägledningen och Fredrik Persson från IEI informerar Exjobbsinformation 3 OCTOBER 2018 3 Varför exjobb? Använda

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Förklara långsamt så fattar jag snabbt

Förklara långsamt så fattar jag snabbt Förklara långsamt så fattar jag snabbt En handledning för kursledare, handledare och examinatorer i kursen Examensarbete i Byggteknik 15 hp Byggteknik 1 Handledarinstruktion för examensarbete i Introduktion

Läs mer